Enzim protein: keterangan, peranan, sifat, fungsi dan ciri

Beratus-ratus proses biokimia yang berlainan berlaku di setiap sel tubuh. Kesemuanya disertakan dengan pemecahan dan pengoksidaan nutrien dari luar..

Prosesnya rumit, berbilang komponen, dan anda boleh membincangkan ciri-cirinya untuk jangka masa panjang. Tetapi semuanya berjalan dengan cepat berkat pemangkin tindak balas biokimia, yang merupakan protein enzim.

Apakah mereka? Apa peranan, sifat, fungsi mereka? Inilah yang akan dibincangkan sekarang.

Definisi

Jadi, protein enzim adalah kumpulan molekul protein dan ribosom kompleks atau keseluruhan kompleksnya. Merekalah yang mempercepat semua reaksi kimia yang berlaku dalam sistem hidup. Ini berlaku, tentu saja, dengan cara tertentu..

Setiap enzim "dilipat" ke dalam struktur tertentu. Dan ini mempercepat tindak balas tertentu yang sesuai dengan ciri-cirinya. By the way, dalam "tandem" seperti itu reagen disebut substrat. Dan bahan yang diperoleh sebagai hasil tindak balas adalah produk.

Enzim berhubung dengan substrat sangat spesifik. Adenosine triphosphatases, misalnya, memangkinkan secara eksklusif pembelahan residu asid fosforik dari adenosin trifosfat. Contoh lain ialah fosforilase kinase. Pada gilirannya, ia hanya memindahkan sisa asid fosforik ke substrat.

Peraturan aktiviti

Protein enzim boleh bertindak dengan cara yang berbeza. Kegiatan mereka diatur oleh dua jenis bahan:

 • Pengaktif. Hasil daripada pengaruh mereka, aktiviti tersebut meningkat. Apabila dikaitkan dengan DNA, bahan-bahan ini meningkatkan transkripsi gen tertentu. Contoh utama ialah Gal8. Ia mengaktifkan gen yang bertanggungjawab untuk pencernaan galaktosa oleh yis.
 • Perencat. Mereka, seperti yang dapat diasumsikan, menurunkan aktiviti, menunda perjalanan proses fisikokimia dan fisiologi. Contohnya ialah hidrokuinon. Sebatian organik aromatik ini adalah perencat pengoksidaan benzaldehid.

By the way, protein enzim disintesis pada ribosom. Organel ini menjadikannya dari asid amino berdasarkan maklumat genetik..

Komposisi

Terdapat banyak lagi pertanyaan mengenai protein-enzim yang memecah pelbagai zat yang masuk ke dalam badan. Contohnya, mengapa molekulnya lebih besar daripada substrat? Dan bagaimana, secara amnya, asid amino, yang tidak dapat mempercepat reaksi kimia, membuat sistem pemangkin yang kuat, menggabungkan dalam urutan tertentu?

Tetapi ubat tahu banyak tentang komposisi mereka. Setiap enzim adalah gabungan protein itu sendiri dan pusat aktif yang berkaitan dengannya. Dalam molekulnya, adalah kebiasaan untuk membezakan pusat A yang aktif - ini adalah tempat dalam struktur spasial yang bersentuhan dengan substrat S. Terdapat juga bahagian protein - ia dipanggil apoenzim atau apoenzim.

Kaedah lain untuk menerangkannya. Enzim terbentuk dari polipeptida - ini adalah bahan yang terdiri daripada residu asid amino. Sebaliknya, itu adalah sebatian organik yang mengandungi kumpulan amina dan karboksil.

Kekhususan hentaman

Protein enzim yang terdiri daripada residu asid amino memberikan satu atau beberapa reaksi dari jenis yang sama (masing-masing).

Contohnya, lemak di dalam sel dan di saluran pencernaan dipecah oleh lipase. Ia adalah enzim larut air yang tidak bertindak pada protein dan polisakarida. Pada masa yang sama, bahan yang memecah glikogen atau kanji tidak memberi kesan kepada lemak..

Menariknya, setiap molekul enzim melakukan dari beberapa ribu hingga berjuta-juta tindakan seminit. Semasa proses ini, protein tidak dimakan sama sekali. Sebaliknya, ia membentuk simbiosis dengan reaktan, mempercepat transformasinya. Selepas tamat, dia membiarkan reaksi tidak berubah.

Hartanah

Mereka juga perlu dipertimbangkan ketika mempelajari peranan protein enzim. Secara umum, sifat bahan ini dapat dibezakan dalam senarai berikut:

 • Keupayaan untuk memendapkan dari penyelesaian dengan mengeluarkan garam.
 • Amfoterisiti.
 • Mobiliti elektroforetik.
 • Keupayaan penghabluran.
 • Kekhususan tindakan yang tinggi.
 • Ketergantungan tindak balas pada pH-medium, aktivator, inhibitor dan suhu.

Kualiti terakhir disebabkan oleh aktiviti enzim yang diatur. Berkat kekhususan ini, dapat mengubah kadar transformasi bahan bergantung kepada keadaan persekitaran di mana ia berada.

Sangat menarik bahawa sebilangan enzim protein yang memecah lemak, karbohidrat dan unsur-unsur lain mempunyai kekhususan stereokimia. Ini adalah kemampuan mereka untuk memangkinkan penukaran satu stereoisomer substrat sahaja. Sebagai contoh, fumarose mampu memecah secara eksklusif asid fumarat trans-isomer. Ia tidak akan lagi berinteraksi dengan isomer cis.

Pergantungan suhu

Dia cukup berat. Dengan peningkatan suhu setiap sepuluh darjah, kelajuan tindak balas enzimatik meningkat sekitar dua hingga tiga kali ganda.

Tetapi, jika dibandingkan dengan pemangkin mineral, maka corak ini dapat dirasakan hanya dalam julat suhu tertentu, yang dapat bervariasi dari 0 ° C hingga 37-40 ° C.

Bilakah enzim mula berfungsi pada tahap maksimum? Kegiatan terbesar ditunjukkan apabila suhu mencapai had 40 ° C. Sekiranya ia meningkat lebih tinggi, maka denaturasi akan bermula.

Enzim yang mematuhi corak ini biasanya dipanggil termolabiliti. Inilah kualiti utama yang membezakan protein dengan pemangkin mineral..

Tetapi di antara enzim terdapat sebatian termostabil yang tidak dipengaruhi secara negatif oleh suhu tinggi. Lebih-lebih lagi, sebahagian daripada mereka menahan mereka, dan bahkan di bawah pengaruh mereka, menunjukkan aktiviti maksimum. Ini termasuk myokinase otot. Ia akan tetap aktif walaupun suhu mencapai 100 ° C.

Pada suhu 0 ° C, tindak balas enzimatik berhenti. Tetapi penghambatan ini boleh dibalikkan. Dalam keadaan suhu normal, aktiviti bahan akan dipulihkan. Ini dibuktikan oleh enzim-enzim yang diasingkan dari bangkai-bangkai raksasa yang berada di bawah usia ais selama bertahun-tahun. Mereka menunjukkan aktiviti yang baik ketika membuat suhu normal..

Dan beberapa enzim menunjukkannya walaupun pada suhu rendah. Contohnya, amilase kentang. Pada suhu -4 ° C, ia bertindak berkali-kali lebih aktif daripada dengan petunjuk positif. Ngomong-ngomong, ini disebabkan oleh rasa manis dari kentang yang sedikit beku..

Pengelasan

Bercakap mengenai ciri dan fungsi protein enzim, perlu diketahui bahawa pada masa ini lebih daripada 2000 jenisnya diketahui. Tetapi jumlahnya terus meningkat.

Enzim secara konvensional dibahagikan kepada 6 kumpulan. Sifat reaksi yang ditimbulkannya dijadikan kriteria klasifikasi..

Perlu juga disebutkan bahawa proses mensintesis atau memecah zat dalam sel biasanya terbahagi kepada sejumlah operasi kimia. Masing-masing dilakukan oleh protein enzim yang terpisah. Kumpulan unsur-unsur tersebut membentuk sejenis penghantar biokimia.

Sebenarnya, setiap enzim adalah sejenis mesin molekul. Oleh kerana susunan khas asam amino dan struktur ruang komponennya, ia mempunyai keupayaan untuk mengenali substrat "nya" antara lain. Oleh itu, penambahan dilakukan seketika, yang menentukan kadar tindak balas kimia.

Maklum balas

Semua perkara di atas tidak terhad kepada sifat protein enzim. Satu lagi nuansa penting tidak diberi perhatian.

Kenyataannya adalah bahawa dalam molekul protein banyak enzim terdapat kawasan yang juga dapat mengenali produk akhir - satu yang, boleh dikatakan, "meninggalkan" penghantar biokimia polimenzim.

Tidak baik jika terdapat terlalu banyak. Kerana dalam kes ini, aktiviti enzim awal mula dihambat. Tidak lebih baik jika produk akhir kecil. Kerana kemudian enzim diaktifkan.

Sebenarnya, ini adalah bagaimana banyak proses biokimia berlaku. Ini adalah maklum balas yang memberikan peraturan diri. Sekiranya anda memikirkannya dan membuat selari, maka prinsip yang sama dapat dikesan dalam karya teknologi moden. Dalam mekanisme semula jadi, dalam sel hidup, semuanya sama.

Kesamaan dengan pemangkin mineral

Berdasarkan perkara di atas, anda dapat memahami apa fungsi protein enzim. Sekarang kita perlu bercakap sedikit mengenai persamaannya dengan pemangkin mineral. Senarai berikut dapat dibezakan:

 • Enzim menunjukkan tindakannya dalam kepekatan yang sangat rendah. Amilase mampu mempercepat hidrolisis pati apabila dicairkan dalam kadar 1: 1,000,000.
 • Semasa tindak balas yang dikatalisis oleh protein, ia tidak dimakan sendiri, sehingga tidak berubah (ini telah disebutkan sebelumnya).
 • Enzim tidak mengubah keseimbangan kimia. Bahan ini dapat mempercepat reaksi ke belakang dan ke hadapan. Tumpuan akan menentukan kepekatan substrat permulaan dan juga produk akhir.
 • Enzim tidak dapat memulakan reaksi. Mereka hanya mempengaruhi kadar transformasi kimia.
 • Mereka mengurangkan tahap tenaga pengaktifan. Enzim dapat mendorong tindak balas dengan melewati penghalang tenaga yang disebut.

Fakta terakhir ini sangat menarik. Ciri ini disebabkan oleh fakta bahawa enzim semasa tindak balasnya mula berinteraksi dengan substrat, membentuk sebatian perantaraan - kompleks enzim-substrat.

Apa yang sedang berlaku? Konformasi substrat berubah, ikatan kovalen tegang, dan oleh itu lebih sedikit tenaga diperlukan untuk memecahkan.

Seperti yang anda lihat, proses yang nampaknya rumit sebenarnya dapat dijelaskan dengan mudah sekiranya anda menyelidiki perinciannya..

Biologi di Lyceum

Laman web guru biologi MBOU Lyceum № 2 Voronezh, RF

Laman web guru biologi lyceum № 2 Bandar Voronezh, Persekutuan Rusia

Sifat dan fungsi asas protein

Kumpulan amino membolehkan asid amino bertindak sebagai basa dan bertindak balas dengan asid.

Berkat ini, asid amino dan protein berfungsi sebagai penyangga, iaitu, mereka mengatasi perubahan keasidan dan kealkalian, melindungi protoplasma sel.

Molekul protein mempunyai dua lagi sifat: denaturasi dan renaturasi..

Denaturasi adalah kehilangan organisasi strukturnya oleh molekul protein. Ia boleh disebabkan oleh perubahan suhu, dehidrasi, perubahan keasidan larutan, dan pengaruh lain. Pertama, struktur kuaternari (yang paling lemah) dimusnahkan, maka tersier, sekunder dan, di bawah keadaan yang paling teruk, primer.

Sekiranya perubahan keadaan persekitaran tidak membawa kepada pemusnahan struktur utama molekul, maka setelah pemulihan keadaan persekitaran normal, struktur protein dibuat sepenuhnya. Proses ini dipanggil renaturasi..

Fenomena denaturasi protein sudah biasa bagi semua orang: semua orang telah memerhatikan bagaimana kandungan cecair telus telur menjadi pekat dan legap selepas pemanasan.

Sifat renaturasi digunakan secara meluas dalam industri perubatan dan makanan untuk penyediaan persediaan perubatan tertentu, misalnya, antibiotik, untuk mendapatkan konsentrat makanan yang mengekalkan sifat pemakanan mereka dalam bentuk kering untuk waktu yang lama..

Fungsi protein dalam sel

FungsiPenjelasan
PemangkinKelas protein yang paling pelbagai dan paling khusus adalah enzim. Mereka bertanggungjawab untuk kerja sistem koordinasi tindak balas kimia yang saling bergantung secara tepat dan fleksibel, sebagai akibat dari kejadian bersama yang memungkinkan hidupnya.
StrukturalProtein terlibat dalam pembentukan struktur sel dan ekstraselular, sebagai contoh, ia adalah sebahagian daripada membran sel (lipoprotein dan glikoprotein), rambut (keratin), tendon (kolagen), dll..
MotorProtein berkontrak - aktin dan myosin - memberikan pengecutan otot pada haiwan multisel
PengangkutanMembran sel mengandungi protein pengangkutan khas yang dapat mengikat bahan tertentu, misalnya glukosa, asid amino dan mengangkutnya ke dalam sel. Hemoglobin mengangkut oksigen dan sebahagiannya karbon dioksida
PeraturanSebilangan hormon adalah protein. Contohnya, insulin, yang mengatur kadar glukosa darah
Pelindung Imunoglobulin (atau antibodi) mempunyai keupayaan untuk mengenali protein atau mikroorganisma asing yang telah memasuki tubuh dan menjadikannya tidak berbahaya. Fibrinogen dan prothrombin terlibat dalam proses pembekuan darah dan melindungi tubuh daripada kehilangan darah. Toksin juga boleh dikelaskan sebagai protein pelindung
TenagaPecahan 1 g protein untuk produk akhir membebaskan 17.6 kJ tenaga.
Menyimpan Albumin telur dan kasein susu - protein protein haiwan
IsyaratMolekul protein dibina ke dalam membran sel, yang dapat mengubah struktur tersier mereka sebagai tindak balas terhadap tindakan faktor persekitaran dan, dengan itu, menghantar isyarat ke sel

Protein enzim

Enzim (fermentum Latin - ragi) adalah pemangkin protein khusus yang terdapat di semua sel hidup. Hampir semua tindak balas biokimia yang berlaku di mana-mana organisma dikatalisis oleh enzim yang sesuai.

Bahan di mana enzim bertindak dipanggil substrat. Bahan yang dihasilkan dari reaksi enzimatik disebut produk reaksi.

Dengan mengarahkan dan mengatur metabolisme, enzim memainkan peranan penting dalam semua proses kehidupan.

Pengelasan enzim

Biasanya enzim diberi nama mengikut jenis tindak balas pemangkin, menambahkan akhiran -ase pada nama substrat (sebagai contoh, laktase adalah enzim yang terlibat dalam penukaran laktosa). Oleh itu, enzim yang berbeza dengan fungsi yang sama akan mempunyai nama yang sama. Enzim semacam itu dibezakan oleh sifat lain, misalnya, dengan pH optimum (alkali fosfatase) atau penyetempatan dalam sel (membran ATP-ase).

Dengan jenis tindak balas yang dikatalisis, enzim dibahagikan kepada 6 kelas:

 1. Oxidoreductases memangkin pengoksidaan atau pengurangan (contohnya, catalase, alkohol dehidrogenase).
 2. Transferases memangkin pemindahan kumpulan kimia dari satu molekul substrat ke molekul substrat yang lain (contohnya, kinase yang memindahkan kumpulan fosfat dari molekul ATP).
 3. Hydrolases memangkin hidrolisis ikatan kimia (kelas ini merangkumi kebanyakan enzim pencernaan, misalnya pepsin, trypsin, amylase, lipase).
 4. Lyases memangkin pemutusan ikatan kimia tanpa hidrolisis untuk membentuk ikatan berganda dalam salah satu produk.
 5. Isomerase memangkin perubahan struktur atau geometri dalam molekul substrat.
 6. Ligases memangkinkan pembentukan ikatan kimia antara substrat dengan hidrolisis ATP (contohnya, DNA polimerase).

Struktur dan mekanisme tindakan enzim

Dengan sifat kimianya, enzim adalah protein globular, yang hanya terdiri daripada asid amino, atau ia merangkumi komponen bukan protein yang disebut kofaktor.

Kofaktor boleh menjadi molekul bukan organik (contohnya, ion logam) dan organik (contohnya, hemoglobin hemoglobin). Kofaktor organik yang dapat dipisahkan dari enzim juga disebut koenzim. Vitamin sering memainkan peranan sebagai koenzim.

Dalam molekul enzim, bahagian khas diasingkan - pusat aktif. Ini adalah kawasan molekul kecil (dari 3 hingga 12 residu asid amino) di mana substrat (atau substrat) mengikat dan kompleks enzim-substrat terbentuk.

Sifat tindak balas pemangkin enzimatik

1. Kekhususan yang ketat. Enzim menunjukkan kekhususan yang ketat, iaitu satu enzim memangkinkan satu reaksi sahaja.

2. Berkelajuan tinggi. Berkat enzim, tindak balas biokimia berjalan dengan cepat. Kadar tindak balas enzimatik puluhan ribu kali lebih tinggi daripada kadar tindak balas yang melibatkan pemangkin bukan organik.

Faktor yang mempengaruhi kadar tindak balas enzimatik

Kadar tindak balas enzimatik bergantung pada beberapa faktor.

1. Suhu. Sebilangan besar enzim dapat berfungsi pada suhu dari 0 ° C hingga 40 ° C. Pada suhu yang lebih rendah, enzim tidak aktif, pada suhu yang lebih tinggi, mereka didenaturasi. Oleh kerana protein dalam keadaan kering mendatar lebih lambat daripada protein dalam bentuk terlarut, penonaktifan enzim dalam keadaan kering berlaku lebih perlahan daripada adanya kelembapan. Oleh itu, spora bakteria kering atau biji kering dapat menahan pemanasan ke suhu yang lebih tinggi daripada spora atau biji yang sama ketika basah..

2. Kepekatan substrat. Pada kepekatan substrat yang tinggi dan dengan keteguhan faktor lain, kadar tindak balas enzim sebanding dengan kepekatan enzim. Kadar tindak balas meningkat sehingga bilangan molekul substrat menjadi sama dengan bilangan molekul enzim. Dalam kes ini, ketepuan semua pusat aktif molekul enzim berlaku.

3. Kepekatan enzim. Pemangkin selalu dilakukan dalam keadaan di mana kepekatan enzim jauh lebih rendah daripada kepekatan substrat. Oleh itu, dengan peningkatan kepekatan enzim, kadar tindak balas enzimatik juga meningkat..

4.pH. Untuk setiap enzim, terdapat nilai pH optimum di mana aktiviti pemangkin maksimum ditunjukkan (misalnya, untuk pepsin, pH optimum = 2.0, dan untuk lipase pankreas, pH = 9.0).

5. Pengaktif dan perencat. Kelajuan sebilangan enzim diatur oleh zat khas - pengaktif (mempercepat reaksi) dan perencat (melambatkan tindak balas). Bahan-bahan ini dapat melekat pada molekul enzim dan baik memudahkan pengikatan pusat aktif molekul enzim ke substrat, atau membuat mustahil untuk pembentukan kompleks enzim-substrat.

Setelah sintesis rantai protein, banyak enzim mengalami pengubahsuaian, tanpanya enzim tersebut tidak menunjukkan aktivitinya. Terdapat dua jenis pengubahsuaian: penyambungan kumpulan kimia ke residu sampingan rantai polipeptida dan pembelahan rantai polipeptida.

Enzim

Kehidupan organisma adalah mungkin kerana proses metabolik yang berlaku di dalamnya. Tindak balas ini dikendalikan oleh pemangkin semula jadi, atau enzim. Nama lain untuk bahan ini adalah enzim. Istilah "enzim" berasal dari fermentum Latin, yang bermaksud "ragi". Konsep ini muncul secara sejarah dalam kajian proses penapaian.


Gambar: 1 - Fermentasi menggunakan yis - contoh khas reaksi enzimatik

Kemanusiaan telah lama menggunakan khasiat enzim ini. Sebagai contoh, selama berabad-abad, keju telah dibuat dari susu menggunakan rennet..

Enzim berbeza dengan pemangkin kerana ia bertindak dalam organisma hidup, sementara pemangkin di alam mati. Cabang biokimia yang mengkaji bahan-bahan penting ini untuk kehidupan disebut enzimologi..

Sifat umum enzim

Enzim adalah molekul protein yang berinteraksi dengan pelbagai bahan, mempercepat transformasi kimianya di sepanjang jalan tertentu. Walau bagaimanapun, ia tidak dimakan. Setiap enzim mempunyai tapak aktif yang melekat pada substrat dan tapak pemangkin yang mencetuskan reaksi kimia tertentu. Bahan-bahan ini mempercepat tindak balas biokimia dalam badan tanpa meningkatkan suhu..

Sifat utama enzim:

 • kekhususan: keupayaan enzim untuk bertindak hanya pada substrat tertentu, contohnya, lipase - pada lemak;
 • kecekapan pemangkin: keupayaan protein enzimatik untuk mempercepat tindak balas biologi beratus-ratus dan ribuan kali;
 • keupayaan untuk mengatur: dalam setiap sel, pengeluaran dan aktiviti enzim ditentukan oleh rantai transformasi pelik yang mempengaruhi kemampuan protein ini untuk disintesis semula.

Peranan enzim dalam tubuh manusia tidak boleh terlalu tinggi. Pada saat struktur DNA baru saja ditemukan, dikatakan bahwa satu gen bertanggung jawab untuk sintesis satu protein, yang sudah menentukan ciri tertentu. Sekarang pernyataan ini berbunyi seperti ini: "Satu gen - satu enzim - satu sifat." Maksudnya, tanpa aktiviti enzim dalam sel, kehidupan tidak dapat wujud..

Pengelasan

Bergantung pada peranan dalam tindak balas kimia, kelas enzim berikut berbeza:

Kelas

Ciri-ciri:

Memangkin pengoksidaan substratnya dengan memindahkan elektron atau atom hidrogen

Mengambil bahagian dalam pemindahan kumpulan kimia dari satu bahan ke bahan lain

Pisahkan molekul besar menjadi yang lebih kecil dengan menambahkan molekul air ke dalamnya

Memangkin pembelahan ikatan molekul tanpa hidrolisis

Aktifkan penyusunan semula atom dalam molekul

Bentuk ikatan dengan atom karbon menggunakan tenaga ATP.

Dalam organisma hidup, semua enzim dibahagikan kepada intra- dan ekstraselular. Enzim intraselular merangkumi, misalnya, enzim hati yang terlibat dalam reaksi detoksifikasi pelbagai bahan yang memasuki darah. Mereka dijumpai dalam darah ketika organ rosak, yang membantu dalam diagnosis penyakitnya..

Enzim intraselular yang menjadi penanda kerosakan organ dalaman:

 • hati - alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, gamma-glutamyl transpeptidase, sorbitol dehydrogenase;
 • buah pinggang - alkali fosfatase;
 • kelenjar prostat - fosfatase asid;
 • otot jantung - dehidrogenase laktat

Enzim ekstraselular dirembeskan oleh kelenjar ke persekitaran luaran. Yang utama dirembeskan oleh sel-sel kelenjar air liur, dinding gastrik, pankreas, usus dan terlibat secara aktif dalam pencernaan.

Enzim pencernaan

Enzim pencernaan adalah protein yang mempercepat pemecahan molekul besar yang terdapat dalam makanan. Mereka membahagi molekul-molekul tersebut menjadi serpihan-serpihan yang lebih kecil yang lebih mudah diserap oleh sel. Jenis utama enzim pencernaan - protease, lipase, amilase.

Kelenjar pencernaan utama adalah pankreas. Ia menghasilkan sebahagian besar enzim ini, serta nuklease yang memecah DNA dan RNA, dan peptidase yang terlibat dalam pembentukan asid amino bebas. Lebih-lebih lagi, sebilangan kecil enzim yang dihasilkan mampu "memproses" sejumlah besar makanan.

Semasa pemecahan enzimatik nutrien, tenaga dibebaskan, yang digunakan untuk proses metabolik dan vital. Tanpa penyertaan enzim, proses sedemikian akan berlangsung terlalu lambat, tidak memberi tubuh tenaga yang mencukupi..

Selain itu, penyertaan enzim dalam proses pencernaan memastikan pemecahan nutrien menjadi molekul yang dapat melewati sel-sel dinding usus dan memasuki darah..

Amilase

Amilase dihasilkan oleh kelenjar air liur. Ia bertindak pada pati makanan, yang terdiri daripada rantai molekul glukosa yang panjang. Hasil daripada tindakan enzim ini, kawasan terbentuk terdiri daripada dua molekul glukosa yang terhubung, iaitu fruktosa, dan karbohidrat rantai pendek yang lain. Kemudian mereka dimetabolisme menjadi glukosa dalam usus dan dari sana diserap ke dalam darah..

Kelenjar air liur memecah hanya sebahagian daripada kanji. Amilase air liur aktif untuk masa yang singkat semasa makanan dikunyah. Setelah memasuki perut, enzim tidak aktif dengan kandungan asidnya. Sebilangan besar pati dipecah sudah berada di duodenum 12 di bawah tindakan amilase pankreas yang dihasilkan oleh pankreas.


Gambar: 2 - Amilase memulakan pemecahan kanji

Karbohidrat pendek yang dibentuk oleh amilase pankreas memasuki usus kecil. Di sini, dengan bantuan maltase, laktase, sukrase, dextrinase, mereka dibahagikan kepada molekul glukosa. Serat yang tidak terurai dikeluarkan dari usus dengan najis.

Protease

Protein atau protein adalah bahagian penting dalam diet manusia. Untuk enzim pembelahan mereka diperlukan - protease. Mereka berbeza di tempat sintesis, substrat, dan ciri-ciri lain. Sebahagian daripada mereka aktif dalam perut, seperti pepsin. Yang lain dihasilkan oleh pankreas dan aktif dalam lumen usus. Di dalam kelenjar itu sendiri, prekursor enzim yang tidak aktif, chymotrypsinogen, dilepaskan, yang mula bertindak hanya setelah dicampurkan dengan kandungan makanan berasid, berubah menjadi chymotrypsin. Mekanisme ini membantu mengelakkan kemudaratan diri oleh protease sel pankreas..


Gambar: 3 - Pecahan protein secara enzim

Protease memecah protein makanan menjadi pecahan kecil yang disebut polipeptida. Enzim - peptidase memecahnya menjadi asid amino, yang diserap dalam usus.

Lipase

Lemak diet dipecah oleh enzim, lipase, yang juga dihasilkan oleh pankreas. Mereka memecah molekul lemak menjadi asid lemak dan gliserin. Reaksi sedemikian memerlukan kehadiran dalam lumen ulser duodenum hempedu yang terbentuk di hati.


Gambar: 4 - Hidrolisis lemak enzimatik

Peranan terapi penggantian dengan Micrasim

Bagi banyak orang yang mengalami gangguan pencernaan, terutama dengan penyakit pankreas, pelantikan enzim memberikan sokongan fungsional untuk organ dan mempercepat proses penyembuhan. Setelah menghentikan serangan pankreatitis atau keadaan akut yang lain, pengambilan enzim dapat dihentikan, kerana badan secara bebas mengembalikan rembesannya.

Penggunaan jangka panjang ubat enzimatik hanya diperlukan untuk kekurangan pankreas eksokrin yang teruk.

Micrasim adalah salah satu yang paling fisiologi dalam komposisinya. Ia mengandungi amilase, protease dan lipase yang terkandung dalam jus pankreas. Oleh itu, tidak perlu memilih secara berasingan enzim mana yang harus digunakan untuk pelbagai penyakit organ ini..

Petunjuk untuk penggunaan ubat ini:

 • pankreatitis kronik, fibrosis sista dan penyebab lain rembesan enzim pankreas tidak mencukupi;
 • penyakit keradangan pada hati, perut, usus, terutamanya selepas operasi pada mereka, untuk pemulihan sistem pencernaan yang lebih cepat;
 • ketidaktepatan dalam pemakanan;
 • fungsi mengunyah terganggu, misalnya, dengan penyakit gigi atau kekurangan mobiliti pesakit.

Mengambil enzim pencernaan sebagai pengganti dapat membantu mencegah kembung, najis longgar, dan sakit perut. Selain itu, dalam penyakit pankreas kronik yang teruk, Micrasim sepenuhnya mengambil alih fungsi memecah nutrien. Oleh itu, mereka mudah diserap dalam usus. Ini amat penting bagi kanak-kanak dengan fibrosis sista..

Penting: sebelum digunakan, baca arahan atau berjumpa doktor..

#Enzim

Enzim adalah protein yang dihasilkan oleh sel-sel tubuh untuk mengatur metabolisme.

Enzim mempercepat tindak balas kimia dan mempunyai sifat khusus: setiap enzim hanya berinteraksi dengan bahan - substrat tertentu. Enzim sederhana, seperti protein, terdiri daripada urutan residu asid amino. Kompleks juga merangkumi kofaktor - molekul bukan protein yang membantu enzim mengenali substrat yang sesuai. Kekhususan dan aktiviti enzim menentukan pusat aktifnya, yang terdiri daripada beberapa puluhan residu asid amino dan kofaktor.

Mengikut jenis tindak balas yang dikatalisis, enzim dibahagikan kepada enam kelas: oksidoriduktase, transferase, hidrolase, lyase, isomerase, dan ligase. Enzim yang disucikan pertama yang diasingkan dari tanaman Canavalia ensiformis diperoleh oleh ahli biokimia Amerika James Sumner pada tahun 1926. Ini adalah kristal urease, enzim dari kelas hidrolase yang menjadi pemangkin pemecahan urea. Sumner adalah orang pertama yang membuktikan sifat protein enzim.

Imej: Khopkins2010 / Wikimedia Commons

Enzim pencernaan - cara memilih dan cara pengambilan

Hari ini saya ingin memberitahu anda tentang apa enzim pencernaan dan mengapa ia diperlukan sama sekali. Cara memilih enzim pencernaan dan cara pengambilannya?

Ngomong-ngomong, sekarang ada potongan 10% untuk enzim di iHerb.

Apa itu enzim

ENZYMES - molekul protein kompleks, ribosom atau kompleksnya, yang mempercepat tindak balas kimia dalam sistem hidup, dijumpai di semua sel tubuh.

Di tebing anda boleh menemui prasasti Enzyme (enzim) - ini adalah perkara yang sama, hanya dalam bahasa Inggeris.

Enzim pencernaan adalah enzim yang memecah komponen kompleks (molekul besar) makanan menjadi lebih sederhana, lebih kecil sehingga tubuh dapat dengan mudah mengasimilasinya - ini adalah bagaimana pencernaan normal berlaku.

Enzim pencernaan berfungsi di mulut, perut dan usus kecil. Mereka dihasilkan oleh pankreas dan kelenjar lain..

Enzim pencernaan membantu memecahkan protein, karbohidrat, lemak, sehingga melegakan tekanan pada perut, pankreas, hati, pundi hempedu dan usus kecil.

Jenis Enzim Pencernaan

Apa itu enzim pencernaan??

Tubuh kita menghasilkan sebilangan besar enzim pencernaan yang berbeza.

Kenapa banyak? Setiap jenis enzim bertujuan memecah beberapa bahan. Oleh itu, satu enzim bertanggungjawab untuk laktosa, yang lain memecah lemak menjadi molekul, dan yang lain - protein.

Dan ingat bahawa pencernaan bermula di mulut, jadi kunyah makanan anda dengan teliti, jangan menelan potongan seperti anda adalah kormoren yang lapar..

 • Alpha Galactosidase - Memudahkan pencernaan kekacang dan salib
 • Amylase - menguraikan karbohidrat
 • Selulase - memecah serat
 • Glucoamylase - memecah karbohidrat rantai panjang
 • Invertase - memecah sukrosa dan maltosa
 • Laktase - memecah gula susu - laktosa
 • Lipase - memecah lemak
 • Protease - memecah protein
 • Beta Glucanase - Membantu Mencerna Biji-bijian
 • Pectinase - memecah pektin dari buah-buahan dan sayur-sayuran
 • Phytase - memecah asid fitik

Enzim boleh berasal dari haiwan (pancreatin) dan tumbuhan (betik, nanas).

Enzim haiwan (pancreatin) tidak dianjurkan untuk diambil untuk waktu yang lama, kerana melemahkan fungsi pankreas dan mengganggu pengeluaran enzim yang bebas, dan mereka juga ketagihan. Di samping itu, mereka mula bekerja hanya di usus kerana adanya lapisan khas yang melindungi mereka dari tindakan merosakkan jus gastrik..

Enzim tumbuhan tidak berpengaruh terhadap pengeluaran enzim pankreas oleh pankreas - tidak merangsang atau menghambat. Oleh itu, mereka boleh diambil untuk waktu yang lama, dan mereka tidak takut dengan jus gastrik..

Bagi kanak-kanak, yang terbaik adalah memilih enzim tumbuhan, kerana ia dapat ditambahkan pada makanan dengan mudah dan bijaksana..

Siapa yang memerlukan enzim?

Anda mendapati enzim sangat bermanfaat untuk pencernaan dan kesihatan keseluruhan, dan bagaimana anda tahu jika anda memerlukan enzim??

Saya percaya enzim penting:

 • dengan diet makanan yang diproses yang buruk
 • untuk penyakit sistem pencernaan
 • dengan sindrom iritasi usus
 • dengan sindrom usus bocor
 • jika anda mengalami pedih ulu hati, gas, kembung, cirit-birit, sembelit
 • jika anda mempunyai keasidan perut yang rendah
 • jika anda mempunyai imuniti yang rendah
 • sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dan tidak menambah berat badan
 • untuk penyakit pankreas

Saya mengesyorkan mengambil enzim pencernaan bagi sesiapa yang menghidap AIT (tiroiditis autoimun), kerana ia membantu mencerna makanan dan membantu saluran pencernaan berfungsi dengan baik, yang mendorong penyerapan nutrien yang lebih baik..

Dalam penyakit autoimun dan radang, kompleks enzim mesti mengandungi protease.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada saya mempunyai cukup enzim

Kita sering makan makanan yang diproses yang tidak ada enzim yang tersisa di dalamnya, jadi kita tidak mendapat cukup enzim pencernaan. Dan tentu saja kita mempunyai masalah pencernaan.

Kekurangan zat ini ditunjukkan oleh gejala yang sangat tidak menyenangkan - perasaan berat, kembung dan kembung perut, sakit perut dan pedih ulu hati, mual, najis longgar, rasa tidak menyenangkan di mulut.

Sekiranya terdapat masalah dengan pankreas, perubahan warna najis dapat diperhatikan - ia menjadi lebih pucat dan melayang di permukaan atau meninggalkan tanda berminyak yang tidak dibasuh dengan air.

Anda boleh mengambil ujian, yang disebut "coprogram", mereka akan menunjukkan dengan lebih tepat bagaimana keadaan anda dengan enzim.

Di mana untuk mendapatkan enzim?

Mereka datang kepada kami dengan makanan dengan sayur-sayuran dan buah-buahan mentah. Rawatan haba merosakkan enzim ini.

Sebilangan besar enzim terdapat pada betik, mangga, alpukat, nanas, pisang, kiwi, lingonberry, dan limau gedang.

Pepaya mengandungi papain, yang merupakan salah satu enzim paling kuat untuk memecah protein, kasein, gluten.

Sebilangan besar enzim juga terdapat dalam biji dan biji-bijian, lentil, lobak, perclovka, dan juga sayur-sayuran seperti brokoli, kubis, rumput gandum. Plus, tentu saja, sauerkraut, kefir, kombucha (kombucha).

Pada umumnya, semua makanan "hidup" mengandungi enzim dan sangat berguna untuk tubuh kita.

Pankreas kita juga menghasilkan enzim..

Cara pengambilan enzim pencernaan?

Sekiranya tujuannya adalah untuk menyelesaikan masalah pencernaan, maka enzim pencernaan harus diambil segera sebelum atau semasa makan. Selepas makan, anda juga boleh melakukan kecemasan, tetapi lebih baik masih ada sebelumnya.

Sekiranya tujuannya adalah membersihkan tubuh dari protein haiwan yang tidak dicerna, memecahkan patogen dan menurunkan tahap keradangan di dalam badan, maka sebaiknya minum perut kosong, 30 minit sebelum makan, dan lebih baik 1 jam. Protease sangat sesuai untuk tujuan ini..

Kegagalan untuk mematuhi masa kemasukan, serta sindrom pertumbuhan bakteria dan lamblia, mengurangkan keberkesanan enzim.

Enzim pencernaan dan probiotik

Soalan umum mengenai enzim pencernaan adalah sama ada kemungkinan mengambil enzim dengan probiotik bersama-sama?

Ya awak boleh. Beberapa kompleks sudah mengandungi probiotik.

Tetapi pilihan yang ideal adalah terlebih dahulu mengambil enzim - sebelum makan, dan selepas makan atau selepas satu jam minum probiotik.

Enzim pencernaan mana yang harus dipilih?

Sekiranya anda akan mengambil enzim secara berkala, maka lebih baik memilih enzim tumbuhan.

Sekiranya anda akan mengambilnya secara sporadis, maka anda boleh melakukannya, tetapi pada pendapat saya, sayur masih lebih baik..

Lebih baik memilih kompleks enzim pencernaan yang mengandungi semua enzim penting.

Mengandungi semua enzim penting, ditambah pudina dan triphala untuk membantu pencernaan.

Mengandungi semua enzim penting yang membantu memecah hampir semua makanan, termasuk kekacang.

Enzim tumbuhan papain, bromelain, amilase, lipase, protease, dll..

Dan inilah yang terbaik - Enzymedica, Digest Basic, Essential Enzyme Formula, 90 Capsules. Mereka juga membantu memecahkan kekacang dan buah-buahan

Sekiranya terdapat masalah dengan pundi hempedu, maka lebih baik memilih enzim yang mengandungi sejumlah besar lipase dan garam hempedu.

Ini adalah beberapa kompleks yang baik:

Dengan keasidan jus gastrik yang rendah, anda WAJIB mengambil Betaine Pepsin!! !

Dengan bertambahnya usia, keasidan perut menurun, dan hampir SEMUA pesakit AIT mempunyai keasidan yang rendah. Ini bermaksud bahawa asid perut tidak mencukupi untuk mencerna makanan. Perut memerlukan persekitaran yang berasid untuk mencerna makanan sepenuhnya, dan juga untuk mencegah bakteria dan ragi membiak dan membiak.

✔ Sekiranya keasidan perut rendah, maka makanan tidak dicerna sepenuhnya dan sindrom kebocoran usus.

✔ Sekiranya keasidan rendah, maka bakteria dan patogen dapat dengan mudah dan bebas membiak dan membiak, dan sindrom hello pertumbuhan bakteria (SIBO), yang menyebabkan ketidakseimbangan dan banyak masalah.

✔ Tambahan, jika keasidan rendah, maka vitamin dan mineral TIDAK diserap dengan betul dan kekurangannya timbul, yang juga boleh menyebabkan sejumlah besar masalah dengan tubuh secara keseluruhan.

Enzim Pencernaan Intoleransi Gluten - Kini Makanan, Pencernaan Gluten, 60 Kapsul Veggie Nutrisi Emas California. Mengandungi endopeptidase untuk membantu memecahkan gluten.

Enzim pencernaan untuk kanak-kanak

Bagi kanak-kanak, lebih baik memilih enzim tumbuhan, sebagai contoh, ini adalah:

Tempat Membeli Enzim Pencernaan

Saya membeli makanan tambahan dari iHerb kerana lebih senang dan murah daripada membeli dari farmasi tempatan..

Di sini anda dapat melihat cara mendaftar di iHerb dan membuat pesanan pertama anda.

Protein enzim

Protein - Enzim.

Ratusan tindak balas biokimia berterusan berlaku di setiap sel hidup. Semasa tindak balas ini, pemecahan dan pengoksidaan nutrien yang berasal dari luar berlaku. Sel menggunakan tenaga dari pengoksidaan nutrien; produk pembelahannya berfungsi untuk sintesis sebatian organik yang diperlukan untuk sel. Kesan pantas tindak balas biokimia seperti itu disediakan oleh pemangkin (pemecut reaksi) - enzim.

Hampir semua enzim adalah protein (tetapi tidak semua protein adalah enzim!). Dalam beberapa tahun terakhir, telah diketahui bahawa beberapa molekul RNA mempunyai sifat enzim. Idea bahawa enzim adalah protein tidak segera dibentuk. Untuk ini, perlu belajar bagaimana mengasingkannya dalam bentuk kristal yang sangat disucikan. Buat pertama kalinya enzim dalam bentuk ini diasingkan pada tahun 1926 oleh J. Sumner. Enzim ini adalah urease, yang memangkin pemecahan urea. Ia mengambil masa sekitar 10 tahun lagi, di mana beberapa enzim diperoleh dalam bentuk kristal, agar idea mengenai protein protein enzim menjadi terbukti dan mendapat penerimaan sejagat..

Untuk nama kebanyakan enzim, akhiran -aza- adalah ciri, yang paling sering ditambahkan pada nama substrat dengan mana enzim berinteraksi. Oleh itu, enzim urease memangkin pemecahan urea; glukosa-6-fosfatase mengkatalisis pembelahan fosfat dari glukosa-6-fosfat.

Setiap enzim memberikan satu atau lebih reaksi dari jenis yang sama. Contohnya, lemak di saluran pencernaan (dan juga di dalam sel) dipecah oleh enzim khas - lipase, yang tidak bertindak pada polisakarida (pati, glikogen) atau protein. Sebaliknya, enzim yang memecah kanji atau glikogen, α-amilase, tidak bertindak pada lemak. Setiap molekul enzim mampu melakukan dari beberapa ribu hingga beberapa juta operasi seminit. Semasa operasi ini, protein enzim tidak dimakan. Ia bergabung dengan reaktan, mempercepat transformasi mereka dan membiarkan reaksi tidak berubah.

Lebih daripada 2 ribu enzim diketahui, dan jumlahnya terus meningkat. Semua enzim secara konvensional dibahagikan kepada enam kumpulan mengikut sifat tindak balas yang mereka memangkinkan pemindahan kumpulan kimia dari satu molekul ke molekul yang lain; oxidoreductose menyediakan pemindahan elektron (dalam kes ini, satu substrat dioksidakan dan yang lain dikurangkan).

Proses membelah atau mensintesis sebarang bahan dalam sel biasanya terbahagi kepada satu siri operasi kimia. Setiap operasi dilakukan oleh enzim yang berasingan. Kumpulan enzim tersebut membentuk sejenis penghantar biokimia..

Setiap enzim adalah sejenis mesin molekul. Oleh kerana struktur spasial spesifik molekul protein enzim dan susunan spesifik asid amino dalam protein ini, enzim mengenali substratnya, melekatkannya dan mempercepat transformasinya. Walau bagaimanapun, ini tidak menghabiskan sifat enzim. Dalam molekul protein kebanyakan enzim terdapat kawasan yang juga mengenali produk akhir, "turun" dari penghantar polimenzim biokimia. Sekiranya terdapat terlalu banyak produk seperti itu, maka aktiviti enzim awal dihambat olehnya, dan sebaliknya, jika terdapat sedikit produk, maka enzim diaktifkan. Banyak proses biokimia diatur dengan cara ini. Ini adalah maklum balas yang memberikan peraturan diri. Prinsip sedemikian mendasari teknologi moden, dalam pembuatan peranti automatik. Prinsip serupa digunakan dalam banyak mekanisme semula jadi, dalam sel hidup..

Protein

Kandungan artikel:

Protein adalah komponen penting yang sangat penting untuk fungsi normal badan. Sumber bahan ini adalah produk haiwan dan tumbuhan. Agar unsur protein dapat diserap sepenuhnya oleh badan, perlu menggunakannya dengan betul.

Apa itu protein

Protein adalah sebatian organik yang merangkumi asid amino alfa. Mereka dihubungkan ke rantai dengan ikatan peptida. Dalam organisma hidup, komposisi protein ditentukan oleh kod genetik. Biasanya 20 asid amino terlibat dalam penghasilan bahan ini. Kombinasi mereka menghasilkan molekul protein yang berbeza sifatnya..

Jenis protein

Jenis protein adalah seperti berikut:

 1. Protein telur ayam. Mereka diserap dengan baik dan dianggap sebagai rujukan. Semua orang tahu bahawa telur termasuk protein, yang hampir 100% albumin, dan kuning telur.
 2. Casein. Apabila memasuki perut, zat tersebut berubah menjadi gumpalan, yang dicerna untuk waktu yang lama. Ini memberikan kadar pemecahan protein yang rendah, yang memprovokasi bekalan asid amino yang stabil kepada tubuh..
 3. Protein whey: Komponen ini memecah terpantas. Tahap asid amino dan peptida dalam darah meningkat dalam 1 jam setelah memakan produk tersebut. Dalam kes ini, fungsi pembentukan asid perut tidak berubah.
 4. Protein soya. Bahan tersebut mempunyai komposisi asid amino penting yang seimbang. Setelah memakan produk tersebut, kandungan kolesterol dikurangkan. Oleh itu, makanan seperti itu wajar dimakan untuk orang yang berlebihan berat badan. Pada masa yang sama, kelemahan utama protein soya adalah adanya penghambat enzim pencernaan trypsin.
 5. Protein sayur. Bahan seperti ini diserap oleh tubuh manusia dengan agak buruk. Sel mereka mempunyai selaput tebal yang menentang pengaruh jus pencernaan. Masalah penyerapan juga disebabkan oleh adanya penghambat enzim pencernaan pada tanaman tertentu..
 6. Protein ikan. Pengasingan protein ikan terurai agak perlahan ke keadaan asid amino.

Sintesis protein

Sintesis protein dijalankan dalam zarah khas - ribosom.

Proses ini berlaku dalam beberapa peringkat:

 • pengaktifan asid amino;
 • permulaan rantai protein;
 • pemanjangan;
 • penamatan;
 • lipatan dan pemprosesan.

Komposisi protein

Komposisi protein adalah polimer linear yang merangkumi residu asid α-L-amino. Juga, residu asid amino yang diubah dan komponen bukan asid amino mungkin terdapat dalam molekul protein.

Asid amino ditentukan oleh singkatan termasuk 1 atau 3 huruf. Protein yang panjangnya 2 hingga beberapa puluhan residu asid amino disebut peptida. Sekiranya terdapat tahap polimerisasi yang tinggi, mereka dipanggil protein. Walau bagaimanapun, pembahagian ini dianggap agak sewenang-wenangnya..

Sifat protein

Protein mempunyai sifat berikut:

 1. Pelbagai keterlarutan air. Unsur protein yang larut membawa kepada pembentukan larutan koloid.
 2. Hidrolisis. Di bawah pengaruh enzim atau larutan asid mineral, struktur utama protein dihancurkan dan campuran asid amino terbentuk.
 3. Penolakan. Istilah ini bermaksud pemusnahan sebahagian atau keseluruhan struktur molekul protein. Proses ini boleh berlaku di bawah pengaruh pelbagai faktor - suhu tinggi, larutan garam logam berat, asid atau alkali, sinaran radioaktif, bahan organik individu.

Fungsi protein

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci beberapa fungsi penting protein:

 1. Pembinaan Bahan-bahan tersebut terlibat dalam pembentukan sel dan unsur ekstraselular. Mereka terdapat pada membran, tendon, rambut.
 2. Pengangkutan. Komponen protein dalam darah, yang disebut hemoglobin, melekat oksigen dan menyebarkannya ke pelbagai tisu dan organ. Kemudian memindahkan karbon dioksida kembali.
 3. Peraturan. Hormon protein terlibat dalam proses metabolik. Insulin bertanggungjawab untuk mengatur kadar glukosa darah, memastikan penghasilan glikogen, dan meningkatkan transformasi karbohidrat menjadi lemak.
 4. Pelindung. Apabila objek asing atau mikroorganisma memasuki badan, protein khas dihasilkan - antibodi. Mereka membantu mengikat dan meneutralkan antigen. Fibrin, yang terbuat dari fibrinogen, menghentikan pendarahan.
 5. Motor. Terdapat unsur protein kontraktil khas. Ini termasuk aktin dan myosin. Bahan-bahan ini memberikan pengecutan tisu otot.
 6. Isyarat Di permukaan membran sel, terdapat molekul protein yang dapat mengubah struktur tersier di bawah pengaruh faktor luaran. Ini membantu untuk menerima isyarat dari luar dan menghantar arahan ke sel..
 7. Menyimpan. Pada haiwan, bahan protein biasanya tidak disimpan. Pengecualian termasuk albumin telur dan kasein, yang terdapat dalam susu. Dalam kes ini, protein menyumbang kepada pengumpulan bahan tertentu. Pecahan hemoglobin membawa kepada fakta bahawa zat besi tidak diekskresikan, tetapi disimpan. Berkat ini, kompleks dengan feritin terbentuk.
 8. Tenaga.Pecahan 1 g protein disertai dengan sintesis 17.6 kJ tenaga. Pada mulanya, unsur protein dipecah menjadi asid amino, dan kemudian menjadi produk akhir. Hasilnya, air, ammonia dan karbon dioksida dihasilkan. Dalam kes ini, protein digunakan sebagai sumber tenaga hanya jika selebihnya habis.
 9. Pemangkin Ini adalah salah satu fungsi elemen protein yang paling penting. Enzim bertanggungjawab untuknya, yang mengaktifkan proses biokimia dalam struktur selular..

Struktur protein

Di antara bahan organik, protein yang disebut biopolimer dianggap paling banyak. Mereka pelbagai. Bahan-bahan ini menyumbang 50-80% jisim kering sel.

Molekul protein berukuran besar. Oleh itu, mereka sering dipanggil makromolekul. Struktur protein merangkumi karbon, hidrogen, nitrogen, oksigen. Selain itu, mereka mungkin mengandungi sulfur, besi, fosforus..

Protein berbeza dalam jumlah - dari 100 hingga beberapa ribu, komposisi, urutan monomer. Asid amino bertindak sebagai monomer.

Pencernaan protein

Protein diserap dalam perut dan usus kecil. Proses pencernaan adalah pemecahan protein hidrolit menjadi asid amino.

Ia mempunyai ciri-ciri tertentu:

 • enzim proteolitik dihasilkan dalam keadaan tidak aktif;
 • pengaktifan diperhatikan pada lumen saluran pencernaan kerana sebahagian proteolisis;
 • protease saluran pencernaan dicirikan oleh kekhususan substrat - mereka boleh merujuk kepada endopeptida atau exopeptidases.

Enzim utama dalam perut yang memecah protein adalah pepsi. Ia disintesis dalam keadaan tidak aktif dan merupakan proenzyme pepsinogen. Di bawah pengaruh asid hidroklorik, sebahagian proteolisis pepsinogen diperhatikan. Akibatnya, bentuk aktif muncul - pepsin.

Metabolisme protein dalam badan

Metabolisme protein dalam badan jauh lebih rumit daripada metabolisme lipid atau karbohidrat. Asid lemak memasuki sel hampir dalam bentuk asalnya, sementara karbohidrat berfungsi sebagai sumber tenaga. Dalam kes ini, pembina otot utama mengalami banyak perubahan dalam badan. Dalam beberapa peringkat, protein diubah menjadi karbohidrat. Hasilnya, tenaga dihasilkan.

Terdapat beberapa tahap metabolisme protein, yang masing-masing dicirikan oleh ciri-ciri tertentu:

 1. Pengambilan protein ke dalam badan. Di bawah pengaruh air liur, ikatan glikogen dipecah. Akibatnya, glukosa terbentuk, tersedia untuk asimilasi. Selebihnya enzim dimeteraikan. Pada tahap ini, protein yang terdapat dalam makanan dipecah menjadi unsur-unsur individu, dan seterusnya akan dicerna.
 2. Pencernaan. Di bawah tindakan pankreatin dan enzim lain, denaturasi seterusnya untuk protein urutan pertama diperhatikan. Tubuh dapat memperoleh asid amino secara eksklusif dari rantai protein termudah. Untuk melakukan ini, ia menghasilkan asid. Ini memudahkan pemecahan bahan.
 3. Berpecah menjadi asid amino. Di bawah tindakan sel-sel membran mukus usus, protein yang didenaturasi memasuki aliran darah. Protein sederhana ditukar oleh badan menjadi asid amino.
 4. Berpisah menjadi tenaga. Di bawah pengaruh sebilangan besar pengganti dan enzim insulin untuk mencerna karbohidrat, protein diubah menjadi glukosa. Apabila terdapat kekurangan tenaga, tubuh tidak merendahkan protein, tetapi segera memecahnya. Hasilnya adalah tenaga bersih.
 5. Pengagihan semula asid amino. Unsur protein beredar dalam peredaran sistemik dan di bawah tindakan insulin memasuki semua sel. Akibatnya, ikatan asid amino yang diperlukan terbentuk. Ketika protein menyebar ke seluruh tubuh, fragmen elemen dan struktur otot dipulihkan, yang berkaitan dengan rangsangan pengeluaran, kerja otak, dan penapaian selanjutnya.
 6. Pembentukan struktur protein baru: Asid amino mengikat pecah mikro pada otot dan membawa kepada penciptaan tisu baru. Akibatnya, hipertrofi otot diperhatikan. Asid amino dalam komposisi yang diperlukan diubah menjadi tisu otot-protein.
 7. Metabolisme protein. Dengan kelebihan struktur seperti itu, di bawah pengaruh insulin, mereka kembali memasuki sistem peredaran darah. Ini membawa kepada pembentukan struktur baru. Dengan ketegangan otot yang ketara, puasa yang berpanjangan atau dalam tempoh penyakit, tubuh menggunakan protein untuk mengimbangi kekurangan asid amino dalam tisu lain.
 8. Menggerakkan struktur lipid. Protein yang bergabung ke dalam enzim lipase, memudahkan pergerakan dan pencernaan asid lemak tak jenuh ganda dengan hempedu. Unsur-unsur ini terlibat dalam pergerakan lemak dan pengeluaran kolesterol. Memandangkan komposisi asid amino, protein dapat disintesis menjadi kolesterol baik atau buruk.
 9. Penyingkiran produk teroksida. Asid amino terpakai meninggalkan tubuh dengan produk metabolik. Otot yang rosak akibat tekanan juga dikeluarkan dari badan..

Makanan kaya protein

Terdapat beberapa sumber untuk elemen tersebut. Makanan haiwan yang kaya dengan protein merangkumi yang berikut:

 1. Daging ayam. 100 g produk mengandungi kira-kira 20 g protein. Lebih-lebih lagi, daging sedemikian hampir tidak mengandungi lemak. Ini berlaku untuk orang yang mengawal berat badan mereka atau bermain sukan.
 2. Ikan - Sumber protein yang paling berharga adalah tuna dan salmon. Di samping itu, produk mengandungi asid omega-3 yang berharga, yang menstabilkan fungsi jantung dan meningkatkan mood..
 3. Babi. Bergantung pada kandungan lemak daging, 100 g produk mungkin mengandungi 11-16 g protein. Babi juga termasuk vitamin B.
 4. Telur. 1 telur mengandungi 6 g protein. Juga termasuk vitamin B12 dan kolin.
 5. Daging sapi 100 g produk mengandungi 19 g protein. Juga, daging lembu termasuk zat besi, karnitin, dan kreatin.

Sumber protein berasaskan tumbuhan merangkumi yang berikut:

 1. Kekacang. Makanan ini tinggi protein. 100 g kacang mengandungi 23 g komponen ini, dan kacang soya mengandungi 34 g protein.
 2. Kacang. Mereka adalah sumber protein yang berharga dan termasuk asid lemak tak jenuh.
 3. Cendawan - Makanan ini mengandungi 2-5% daripada jumlah protein. Pada masa yang sama, terdapat maklumat bahawa komponen makanan dari cendawan diserap dengan sangat sukar..
 4. Soba. Terdapat 13 g protein dalam 100 g produk. Tidak ada gluten dalam soba, oleh itu menyebabkan reaksi alahan. Pada masa yang sama, bijirin termasuk fitonutrien yang mempengaruhi pengeluaran insulin dan mengembalikan metabolisme..

Jumlah protein setiap hari untuk badan

Norma protein setiap hari untuk tubuh orang dewasa sekurang-kurangnya 50 g dalam bentuk murni, yang sepadan dengan 150 g daging putih atau ikan. Orang yang terlibat secara aktif dalam sukan dan fokus pada pengembangan tisu otot harus mengambil lebih banyak protein.

Untuk mengelakkan kerosakan tisu otot, wanita harus mengambil sekurang-kurangnya 1 g protein per 1 kg berat badan. Walau bagaimanapun, jumlah optimum dianggap 2 g. Bagi lelaki, parameter ini meningkat menjadi 3 g. Ini bermaksud bahawa wakil jantina yang lebih kuat dengan berat 90 kg harus makan 270 g protein tulen setiap hari..

Penyerapan protein

Semasa menggunakan bahan tersebut, perlu diingat rasa perkadarannya. Jumlah protein yang berlebihan adalah berbahaya. Mereka sukar dicerna dan boleh menyebabkan masalah pencernaan..

Masalah dengan penyerapan protein boleh berlaku dalam situasi berikut:

 1. Jumlah protein yang berlebihan dalam 1 hidangan. Untuk 1 hidangan, tubuh tidak dapat menyerap lebih daripada 35 g protein. Selain itu, lebihan zat ini memberi kesan negatif terhadap fungsi pencernaan. Tubuh tidak dapat mencerna sejumlah besar protein. Akibatnya, bahagian yang tidak dicerna mula membusuk di organ pencernaan. Ini memprovokasi sembelit, peningkatan aseton dan gangguan dalam kerja pankreas..
 2. Makan berlebihan secara sistematik. Pakar pemakanan menasihatkan mematuhi prinsip pemakanan pecahan - 4-5 kali sehari. Ia membantu mencerna makanan dengan lebih baik, termasuk protein..
 3. Makan banyak protein yang sukar dicerna. Protein boleh dicerna dalam jumlah yang berbeza. Terdapat protein yang mudah dicerna. Namun, ada juga makanan yang sukar dicerna. Telur ayam dianggap sebagai standard makanan protein. Protein ringan juga merangkumi produk tenusu rendah lemak, isi ayam, arnab.
 4. Penghapusan lemak. Sudah tentu, makanan berlemak tinggi kalori dan sukar dicerna. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh ditinggalkan sepenuhnya. Ini penuh dengan gangguan hormon, kemerosotan keadaan rambut dan kulit. Juga, pengecualian lemak menimbulkan gangguan dalam proses pencernaan protein. Untuk memastikan fungsi hati yang berkesan dan perkumuhan produk sintesis protein, perlu memasukkan lemak koleretik dalam makanan. Mereka terdapat dalam minyak zaitun dan bijan.
 5. Kekurangan cecair. Pelanggaran rejim minum menimbulkan pelbagai masalah, termasuk gangguan penyerapan protein. Seseorang harus minum 30-40 ml air setiap 1 kg berat badan setiap hari. Dalam cuaca panas atau semasa aktiviti fizikal yang teruk, kadarnya juga meningkat sebanyak 500-800 ml.
 6. Makanan tambahan protein yang salah. Untuk mengasimilasi protein sebaik mungkin, disyorkan untuk menggabungkannya dengan sayur-sayuran. Makanan ini mengandungi enzim dan serat. Ia menjadikan protein lebih mudah dicerna.

Bahaya protein

Gangguan metabolisme protein sangat membahayakan tubuh. Bahan-bahan ini terlibat dalam hampir semua proses fisiologi. Sekiranya metabolisme protein terganggu, ada risiko terkena gangguan berbahaya.

Pada masa yang sama, protein berbahaya bagi orang yang sihat hanya jika dikonsumsi secara berlebihan untuk jangka waktu yang lama. Semasa memerhatikan diet protein, yang berdasarkan penggunaan sejumlah besar protein, anda perlu ingat tentang rasa perkadaran. Sistem kuasa sedemikian harus berumur pendek dan lancar.

Jumlah protein yang berlebihan dalam diet menimbulkan kerosakan pada buah pinggang dan hati. Ini disebabkan oleh proses perkumuhan zat yang kompleks. Dalam kes ini, badan keton dihasilkan, yang memprovokasi keracunan badan..

Dalam beberapa patologi, terdapat kontraindikasi terhadap penggunaan protein. Ini termasuk gout, kegagalan buah pinggang dan hati, pankreatitis kronik..

Protein adalah bahan berharga yang mengambil bahagian dalam semua proses fisiologi. Oleh itu, setiap orang harus mengambil jumlah protein yang mencukupi. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mengingati rasa perkadaran dan mengikuti cadangan doktor..