Ciri fizikal garam meja

Hari ini, pada abad ke-21, semua syarat untuk kehidupan yang selesa telah diciptakan untuk orang - robot, komputer, kereta dan banyak lagi. Hampir setiap rumah mempunyai pelbagai jenis peralatan dan peranti yang menjadikan kehidupan lebih mudah bagi orang. Tetapi dalam kehidupan ada juga perkara-perkara sederhana yang tidak kita perhatikan (air, gula, sikat gigi), bagaimanapun, itu sangat diperlukan dan penting. Ini juga termasuk garam. Ini sangat penting bagi seseorang dan pada setiap masa sangat dihargai. Oleh sebab itulah, saya ingin memberitahu anda mengenai garam dan jenisnya, untuk mengetahui sifat fizikalnya, dengan menggunakan contoh garam meja.

Sifat garam meja

Ciri dan jenis garam

Garam meja adalah mineral semula jadi dan tambahan penting untuk makanan manusia. Ia mempunyai bentuk kristal. Tanpanya, makanan bukan sahaja tidak enak, tetapi juga tidak sihat, tetapi pengambilan garam yang berlebihan dapat membahayakan tubuh. Pengambilan garam meja telah dilakukan sejak zaman dahulu lagi.

Secara semula jadi, garam terdapat dalam bentuk mineral halit - garam batu. Perkataan "halit" berasal dari bahasa Yunani "halos" yang bermaksud "garam" dan "laut." Halit semulajadi jarang berwarna putih tulen. Lebih kerap berwarna kecoklatan atau kekuningan kerana kekotoran sebatian besi.

Menurut kaedah pengekstrakan, garam dibahagikan kepada beberapa jenis: • garam batu, ditambang oleh perlombongan, menggunakan perlombongan bawah tanah • garam tasik, diekstraksi dari lapisan di dasar tasik garam; • garam garam diperoleh dengan penyejatan atau pembekuan dari air. • garam menguap diperoleh dengan penyejatan dari air bawah tanah..

Garam meja tulen (NaCl), yang kita makan setiap hari, adalah bahan kristal tanpa warna yang dapat larut dalam air. Garam terasa masin dan boleh menghakis kulit dan beberapa pepejal dari masa ke masa.

2. Sifat fizikal garam

Sifat fizikal adalah ciri yang dimiliki oleh semua bahan, termasuk garam meja.

Eksperimen dan kesimpulan

Untuk melihat sifat fizikal garam dengan jelas, kami melakukan eksperimen kecil di rumah. Untuk melakukan ini, mereka mengambil segelas air kosong, memasukkan tiga sudu garam meja ke dalamnya dan mencampurkan semuanya sehingga garam benar-benar larut dalam air. Selepas itu, mereka mengikat benang pada pensil dan mencelupkan hujung benang ke dalam segelas larutan masin dan membiarkannya selama beberapa hari.

Kesimpulan: Selepas beberapa hari, kami melihat bahawa benang ditutup dengan kristal garam. Pengalaman menunjukkan bahawa:

ia larut sepenuhnya di dalam air dan mampu mengkristal pada pelbagai objek.

Ngomong-ngomong, ketika saya dan keluarga berehat di tasik garam di kota Sol-Iletsk, maka pada saya dan semua pelancong anda dapat melihat bunga putih di badan saya setelah berenang di mana-mana tasik garam.

Senarai sumber literatur terpakai

Peribahasa dan ucapan.

- Tanpa garam, itu tanpa kehendak: anda tidak boleh menjalani kehidupan.

- Tanpa garam, tanpa roti - setengah makan tengah hari.

- Anda tidak boleh makan roti tanpa garam.

- Anda boleh membuat asin dari makanan tidak beragi, tetapi anda tidak boleh menghilangkan garam.

Ciri fizikal garam meja

Garam meja sebenarnya mempunyai beberapa nama apabila dilihat dari sisi kimia. Garam meja adalah garam batu yang sama dengan batuan sedimen mineral seperti halit. Tetapi hampir tidak ada yang tahu mengenai hal ini, kerana penggunaan istilah ini berkaitan dengan mineral yang memberi kita semua garam meja yang tidak asing lagi terdapat pada ahli geologi, dan bukan untuk orang biasa seperti anda dan saya.

Garam meja, tentu saja, tidak ditemui oleh mereka, ahli geologi, tetapi oleh orang biasa, dan oleh orang dahulu. Kemudian dia diberi nama "emas putih", kerana sifatnya sangat berharga, yang masih ada hingga hari ini.

Sifat fizikal utama garam meja adalah rasa masinnya (jika tidak ada bau) dan ciri khas warna telus atau putih; ia juga mempunyai kilauan berkaca samar.

Walau bagaimanapun, di alam semula jadi anda boleh menemui garam batu dan warna lain: misalnya, kelabu, kuning, atau bahkan biru dan merah. Semua ini adalah perkara biasa bagi halit dan sangat mudah dan senang dijelaskan oleh fakta bahawa pelbagai kekotoran memberikan mineral sebagai warna yang tidak biasa. Bergantung bukan hanya pada jenisnya, tetapi juga pada jumlah kekotoran, halit mengubah warna. Gelembung udara yang terbentuk di dalam mineral memberikan naungan putih atau telus. Halite dapat memperoleh warna kuning dan biru kerana zarah natrium logam yang tersebar, dan merah - dari zarah hematit. Warna kelabu mungkin muncul dari interaksi mineral dengan zarah tanah liat..

Sedimen dari batu karang "berwarna" tidak jatuh di rak kedai kami - hanya garam meja putih yang boleh dimakan, yang tidak mempunyai kekotoran yang boleh membahayakan tubuh manusia atau bahkan tidak sesuai untuk digunakan dalam makanan.

Pada skala Mohs, kekerasan halit hanya 2-2.5, yang menjelaskan bentuk garam butiran yang biasa kita lihat. Anda dapat dengan mudah meninggalkan garis yang ketara di permukaan mineral dengan menarik kaca di atas permukaan, dan anda boleh menghancurkannya tanpa memerlukan usaha khas..

Garam larut sepenuhnya hanya pada suhu 25 ° C, tetapi untuk mencairkannya, anda memerlukan suhu berkali-kali lebih tinggi - kira-kira 801 ° C. Pada suhu 1413 ° C garam batu dapat mendidih dengan tenang.

Semua sifat fizikal garam meja ini bukan sahaja menjelaskan penampilannya dan rasa yang melekat, tetapi juga banyak ciri menarik lain..

Formula dan sifat garam meja. Penggunaan garam meja

Garam meja, formula yang merupakan NaCl, adalah produk makanan. Dalam kimia anorganik, bahan ini dipanggil natrium klorida. Dalam versi hancur, garam meja, formula yang diberikan di atas, adalah kristal putih. Warna kelabu yang tidak ketara dapat muncul di hadapan garam mineral lain sebagai kekotoran.

Ia dihasilkan dalam pelbagai bentuk: tidak halus dan halus, kecil dan besar, beryodium.

Kepentingan biologi

Sebiji kristal garam meja, yang mempunyai ikatan kimia ionik, diperlukan untuk kehidupan dan aktiviti penuh manusia dan organisma hidup yang lain. Natrium klorida mengambil bahagian dalam pengaturan dan pemeliharaan keseimbangan air-garam, metabolisme alkali. Mekanisme biologi mengawal konsistensi kepekatan natrium klorida dalam pelbagai cecair, seperti darah.

Perbezaan kepekatan NaCl di dalam sel dan di luar adalah mekanisme utama untuk masuknya nutrien, serta pembuangan produk buangan. Proses serupa digunakan dalam penghasilan dan penghantaran impuls oleh neuron. Juga, anion klorin dalam sebatian ini adalah bahan utama untuk pembentukan asid hidroklorik, komponen terpenting dalam jus gastrik..

Keperluan harian untuk bahan ini adalah dari 1.5 hingga 4 gram, dan untuk iklim yang panas, dos natrium klorida meningkat beberapa kali.

Tubuh tidak memerlukan sebatian itu sendiri, tetapi kation Na + dan Clion. Dengan jumlah ion yang tidak mencukupi, kerosakan otot dan tisu tulang berlaku. Kemurungan, penyakit mental dan saraf, gangguan dalam aktiviti sistem kardiovaskular dan proses pencernaan, kekejangan otot, anoreksia, osteoporosis muncul..

Kekurangan kronik Na + dan Clion menyebabkan kematian. Ahli biokimia Zhores Medvedev menyatakan bahawa dengan ketiadaan garam sepenuhnya di dalam badan, anda boleh bertahan tidak lebih dari 11 hari.

Puak-puak pastoral dan pemburu pada zaman kuno, untuk memenuhi keperluan tubuh untuk garam, mengkonsumsi produk daging mentah. Puak pertanian memakan makanan tumbuhan, di mana sejumlah kecil natrium klorida. Kelemahan dan sakit kepala, loya, pening dikenali sebagai tanda yang menunjukkan kekurangan garam..

Ciri pengeluaran

Pada masa lalu, pengeluaran garam dilakukan dengan membakar tanaman tertentu dalam kebakaran. Abu yang dihasilkan digunakan sebagai perasa.

Pemurnian garam meja yang diperoleh dengan penyejatan air laut tidak dilakukan, bahan yang dihasilkan segera dimakan dalam makanan. Teknologi ini muncul di negara-negara dengan iklim panas dan kering, di mana proses serupa terjadi tanpa campur tangan manusia, dan kemudian, ketika diadopsi oleh negara lain, air laut mulai dipanaskan secara buatan..

Kerja-kerja asin dibina di tepi Laut Putih, di mana air garam dan air tawar pekat diperoleh dengan penyejatan dan pembekuan.

Deposit semula jadi

Di antara tempat yang dicirikan oleh simpanan garam meja yang besar, kami mengetengahkan:

 • Medan Artemovskoye yang terletak di wilayah Donetsk. Di sini garam ditambang dengan kaedah lombong;
 • Tasik Baskunchak, pengangkutan dilakukan oleh kereta api yang dibina khas;
 • garam potash telah dijumpai dalam jumlah yang banyak dalam simpanan Verkhnekamskoye, di mana mineral ini ditambang;
 • di muara Odessa, pengeluaran dilakukan sehingga tahun 1931, pada masa ini ladang tidak digunakan dalam jumlah industri;
 • air garam disejat dalam simpanan Seregovsky.

Tambang garam

Sifat biologi garam meja menjadikannya objek ekonomi yang penting. Pada tahun 2006, pasaran Rusia menggunakan kira-kira 4.5 juta tan mineral ini, dengan 0.56 juta tan menanggung kos makanan, dan selebihnya 4 juta tan memenuhi keperluan industri kimia.

ciri fizikal

Mari kita pertimbangkan beberapa sifat garam meja. Bahan ini larut dalam air dengan baik, dan prosesnya dipengaruhi oleh beberapa faktor:

 • suhu;
 • kehadiran kekotoran.

Sebiji garam meja mengandungi kekotoran dalam bentuk kalsium dan magnesium kation. Itulah sebabnya natrium klorida menyerap air (lembap di udara). Sekiranya ion tersebut bukan sebahagian daripada garam meja, sifat ini tidak ada..

Titik lebur natrium klorida ialah 800.8 ° C, yang menunjukkan struktur kristal kuat sebatian ini. Dengan mencampurkan serbuk natrium klorida halus dengan ais hancur, penyejuk berkualiti tinggi diperoleh.

Contohnya, 100 g ais dan 30 g garam meja boleh menurunkan suhu hingga -20 ° C. Sebabnya ialah larutan natrium klorida membeku pada suhu di bawah 0 ° C. Es, yang nilai ini adalah titik lebur, mencair dalam larutan serupa, menyerap haba dari persekitaran..

Titik lebur garam meja yang tinggi menjelaskan ciri termodinamiknya, serta pemalar dielektriknya yang tinggi - 6.3.

Menerima

Memandangkan betapa pentingnya sifat biologi dan kimia garam meja, rizab semula jadi yang ketara, tidak perlu mengembangkan versi pengeluaran industri bahan ini. Mari kita memikirkan pilihan makmal untuk mendapatkan natrium klorida:

 1. Sebatian ini dapat diperoleh sebagai produk dengan mereaksikan kuprum (2) sulfat dengan barium klorida. Setelah mengeluarkan endapan, iaitu barium sulfat, menguap filtrat, anda boleh mendapatkan kristal natrium klorida.
 2. Dengan gabungan natrium eksotermik dengan klorin gas, natrium klorida juga terbentuk, dan prosesnya disertai dengan pembebasan sejumlah besar haba (bentuk eksotermik).

Interaksi

Apakah sifat kimia garam meja? Sebatian ini dibentuk oleh asas kuat dan asid kuat; oleh itu, hidrolisis tidak berlaku dalam larutan berair. Berkecuali persekitaran menjelaskan penggunaan garam meja dalam industri makanan.

Semasa elektrolisis larutan berair sebatian ini, gas hidrogen dilepaskan di katod, dan klorin terbentuk di anod. Natrium hidroksida terkumpul di ruang interelectrode.

Memandangkan bahawa alkali yang dihasilkan adalah zat yang sangat diminati dalam pelbagai proses industri, ini juga menjelaskan penggunaan garam meja pada skala industri dalam pengeluaran kimia..

Ketumpatan garam meja ialah 2.17 g / cm 3. Kisi kristal berpusat muka kubik adalah ciri banyak mineral. Di dalamnya, ikatan kimia ionik berlaku, terbentuk kerana tindakan daya tarikan elektrostatik dan tolakan..

Halit

Oleh kerana ketumpatan garam meja dalam sebatian ini cukup tinggi (2.1-2.2 g / cm³), halit adalah mineral pepejal. Peratusan kation natrium di dalamnya adalah 39.34%, anion klorin - 60, 66%. Sebagai tambahan kepada ion-ion ini, halit mengandung dalam bentuk ion kotoran bromin, tembaga, perak, kalsium, oksigen, plumbum, kalium, mangan, nitrogen, hidrogen. Mineral yang telus dan tidak berwarna ini dengan kilauan berkaca terbentuk dalam badan air yang tertutup. Halite adalah produk pemacu kawah gunung berapi.

Garam batu

Ini adalah batuan sedimen dari kumpulan Evaporite, yang lebih daripada 90 peratus halit. Untuk garam batu, warna putih salji lebih khas, hanya dalam kes-kes yang luar biasa, kehadiran tanah liat memberikan mineral warna kelabu, dan kehadiran oksida besi memberikan sebatian warna kuning, oren. Garam batu mengandungi bukan sahaja natrium klorida, tetapi juga banyak sebatian kimia lain dari magnesium, kalsium, kalium:

 • iodida;
 • borat;
 • bromida;
 • sulfat.

Bergantung pada keadaan pembentukan, simpanan utama garam batu terbahagi kepada beberapa jenis:

 • air garam bawah tanah;
 • air garam moden;
 • deposit garam mineral;
 • simpanan fosil.

Garam laut

Ia adalah campuran sulfat, karbonat, kalium dan natrium klorida. Dalam proses penyejatannya pada suhu antara +20 hingga +35 ° C, penghabluran garam yang kurang larut pada mulanya berlaku: magnesium dan kalsium karbonat, serta kalsium sulfat. Selanjutnya, klorida larut, serta magnesium dan natrium sulfat, mendakan. Urutan penghabluran garam anorganik ini boleh berbeza-beza dengan mengambil kira indeks suhu, kadar proses penyejatan, dan keadaan lain.

Dalam jumlah industri, garam laut diperoleh dari air laut dengan penyejatan. Ini berbeza dengan ciri mikrobiologi dan kimia dari garam batu, mempunyai peratusan yodium, magnesium, kalium, mangan yang tinggi. Oleh kerana komposisi kimia yang berbeza, terdapat perbezaan ciri organoleptik. Garam laut digunakan dalam perubatan sebagai ubat dalam rawatan penyakit kulit, seperti psoriasis. Di antara produk biasa yang ditawarkan di rangkaian farmasi, kami menyoroti garam Laut Mati. Juga, garam laut yang disucikan ditawarkan dalam industri makanan sebagai beryodium.

Garam meja biasa mempunyai sifat antiseptik ringan. Dengan peratusan bahan ini dalam julat 10-15 peratus, kemunculan bakteria putrefaktif dapat dicegah. Untuk tujuan inilah natrium klorida ditambahkan sebagai pengawet makanan, serta massa organik lain: kayu, gam, kulit.

Penyalahgunaan garam

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, pengambilan natrium klorida yang berlebihan menyebabkan peningkatan tekanan darah yang ketara, akibatnya penyakit ginjal dan jantung dan perut sering berkembang, dan osteoporosis terbentuk..

Bersama dengan garam natrium lain, natrium klorida adalah penyebab penyakit mata. Garam meja menyimpan cecair di dalam badan, yang menyebabkan peningkatan tekanan intraokular, pembentukan katarak.

Bukannya kesimpulan

Natrium klorida, yang disebut garam meja dalam kehidupan seharian, adalah mineral anorganik yang meluas. Fakta ini sangat memudahkan penerapannya dalam industri makanan dan kimia. Tidak perlu menghabiskan masa dan sumber tenaga untuk pengeluaran industri bahan ini, yang mempengaruhi kosnya. Untuk mengelakkan berlebihan sebatian ini di dalam badan, perlu mengawal pengambilan makanan masin setiap hari..

Garam - faedah, kegunaan dan rawatan garam

Garam, kerana masa-masa yang tidak dapat dilupakan, adalah sifat penting kehidupan manusia, digunakan sebagai masakan, penyucian, keagamaan dan bidang kehidupan manusia yang lain. Garam juga berguna untuk kesihatan manusia. Lebih-lebih lagi, ia terdapat di dalam setiap orang. Oleh itu, dalam teks Kitab Suci (Alkitab) Yesus Kristus sendiri berbicara mengenai garam - “Garam adalah sesuatu yang baik; tetapi jika garamnya tidak masin, bagaimana anda akan memperbaikinya? Ada garam di dalam kamu, dan damai satu sama lain ”(Markus 9:50) dan“ Kamu adalah garam bumi ”(Matius 5:13).

Garam - dari sudut sains, adalah sekumpulan bahan kimia, yang terdiri daripada kation dan anion dari pelbagai mineral, terbentuk sebagai hasil interaksi asid dan basa dengan pembebasan air biasa.

Apa itu garam meja?

Garam meja (natrium klorida) adalah produk makanan yang dibuat dalam bentuk kristal tanpa warna ringan, yang banyak digunakan dalam masakan dan perubatan untuk sebahagian besar penduduk di seluruh dunia.

Bahan garam utama, seperti namanya, adalah natrium (Na): 38758 mg (38.8 g) dalam 100 g produk.

Bercakap dalam bahasa ahli kimia, garam meja adalah garam natrium asid hidroklorik, bahagian terbesarnya terdapat dalam air laut (kira-kira 1.3 kg per 1 tan air) dan halit (NaCl). Harap maklum bahawa sebutan untuk halit dan natrium klorida itu sendiri sama - NaCl. Garam batu yang diekstrak di lombong hampir 90% halit.

Catatan lain yang sangat penting - peluh menurut banyak pakar - garam halus meja moden hanya mengandungi natrium (Na) dan klorin (Cl). Walaupun sebelumnya, garam meja difahami sebagai bahan yang belum dimurnikan dari mineral lain. Pada gilirannya, Cl dari NaCl membawa kepada kekurangan ion hidrogen, yang merupakan salah satu pembersih radikal bebas terbaik yang menyebabkan barah. Oleh itu, disyorkan untuk memakan garam laut atau garam batu yang ditambang di lombong..

Ubat rakyat yang paling popular digunakan dalam perubatan adalah larutan garam, yang digunakan untuk membilas tekak untuk angina, faringitis dan jangkitan pernafasan akut yang lain, serta saluran hidung, untuk pelbagai jenis sinusitis (hidung berair, sinusitis dan lain-lain). Pembalut garam juga berkesan..

Harus diingat bahawa garam yang berasal dari semula jadi, bergantung pada mineral yang termasuk dalam komposisinya, dapat berwarna kecoklatan, coklat, kekuningan, kebiruan, abu-abu dan warna lain..

Jenis garam utama adalah garam meja (natrium klorida), garam laut, Himalaya merah jambu, kelabu Celtic, merah, hitam, Parsi. Dalam bentuk - pengisaran halus dan kasar, beryodium, nitrit. Pengekstrakan berlaku semasa pengembangan lubang garam atau dengan penyejatan larutan air garam, selepas itu deposit garam dikeluarkan. Sebilangan besar garam terdapat dalam mineral seperti halit (NaCl), fluorit (CaF2), sylvite (KCl).

Nama lain untuk garam meja adalah garam meja, natrium klorida, garam batu, garam meja, tetapi dalam kebanyakan kes istilah ini merangkumi "garam" sederhana, sebenarnya, seperti yang kita sebut artikel ini.

Sifat fizikal dan kimia dan maklumat ringkas

Natrium klorida adalah lutsinar atau dengan keputihan atau warna lain (bergantung pada mineral yang termasuk dalam komposisi) bahan kristal, strukturnya dibuat dalam bentuk kisi kubik berpusat muka kristal ionik (cF8), mempunyai titik lebur tinggi, larut dalam air (35.6 g) - 39, 1/100 ml) dan amonia (21,5 g / 100 ml), larut dalam metanol (1,49 g / 100 ml).

Oleh kerana sifat pembekuan (penghabluran) larutan garam-air pada suhu di bawah 0 ° C, garam digunakan untuk menaburkan jalan dan trotoar, yang menyebabkan pencairan salji dan kerak es di atasnya.

 • Formula kimia garam meja adalah NaCl (sodium chloride).
 • Jisim molar: 58.44277 g / mol.
 • Ketumpatan: 2.165 g / cm³
 • Kelarutan dalam air: 35.6 g / 100 ml (pada 0 ° C), 35.9 g / 100 ml (pada +25 ° C), 39.1 g / 100 ml (pada +100 ° C).
 • Takat lebur: +801 ° C
 • Suhu penyejatan: +1465 ° C
 • Pemalar dielektrik: 6.3
 • Keselamatan (LD50): 3000-8000 mg / kg
 • Nombor Pendaftaran CAS: 7647-14-5

Cara menyimpan garam?

Simpan garam yang boleh dimakan di tempat yang kering dan disukai suam Sebaiknya gunakan bekas kaca yang ketat sebagai bekas, yang akan menghalangnya daripada terkena gumpalan besar..

Ciri penyembuhan garam

Makanan tanpa garam mempunyai rasa hambar yang disukai oleh segelintir orang. Tetapi kerana bahan ini terkenal sebagai rempah-rempah di kalangan masyarakat dunia, ia juga popular untuk tujuan perubatan. Lagipun, ini benar-benar ubat yang sangat baik untuk banyak penyakit, dan yang paling penting - berpatutan, tidak mahal!

Manfaat kesihatan garam termasuk yang berikut:

 • Antiseptik - larutan garam, dan terutamanya garam soda (baking soda + garam meja) dapat mengatasi pelbagai jenis patogen patogen. Oleh kerana itu, doktor garam soda menetapkan untuk membilas nasofaring untuk radang amandel, faringitis, laringitis, sinusitis, rhinitis, stomatitis dan penyakit lain dari sistem pernafasan. Selain itu, setelah membilas, sedimen alkali masin tertentu tetap ada pada selaput lendir, yang mencegah jangkitan semula membran mukus dengan pelbagai mikroba. Terutama keberkesanan ubat ini meningkat jika anda menambahkan beberapa tetes yodium padanya, tetapi jika ada reaksi tajam terhadap yodium, itu mungkin tanpanya.
 • Oleh kerana kesan antiseptik, ia digunakan secara topikal dan untuk rawatan pembentukan kulit bernanah, menyumbang kepada pembersihan kulit yang lebih cepat.
 • Kerana fakta bahawa aktiviti penting sel-sel organisma hidup secara langsung bergantung pada apa yang disebut. pam natrium-kalium, yang berperanan mengepam ion natrium dari sitoplasma sel ke dalam cairan antar sel, tanpa jumlah garam yang mencukupi, fungsi semua organ dan sistem terancam. Terutama tahap natrium yang diperlukan adalah penting untuk kesihatan sistem peredaran darah dan kardiovaskular..
 • Kehadiran natrium dalam badan memberikan keseimbangan asid-basa dan keseimbangan air yang diperlukan, oleh itu, dengan dehidrasi, larutan isotonik natrium klorida di dalam air (0.9%) digunakan.
 • Garam meja sebenar mengaktifkan homeostasis, dengan itu meningkatkan kekuatan dalaman badan untuk melawan pelbagai penyakit.
 • Garam teroksidasi mempromosikan penghasilan hormon tiroid, yang menghalang perkembangan pelbagai penyakit endokrin.
 • Berpartisipasi dalam pengangkutan glukosa, karbon dioksida dan bahan penting lain ke seluruh badan, kerana dalam dos yang kecil, ia membantu dalam rawatan diabetes mellitus.
 • Ia mempunyai kesan detoksifikasi, oleh itu sangat sesuai untuk pelbagai jenis keracunan, membantu mengeluarkan bahan toksik berbahaya dari darah.
 • Mengambil bahagian dalam pembentukan jus gastrik (asid hidroklorik) dan pengaktifan enzim pencernaan yang diperlukan untuk penyerapan makanan.
 • Berpartisipasi dalam penghantaran impuls antara sel, kerana itu diperlukan untuk fungsi sistem saraf.
 • Sekiranya anda menggunakan garam boleh dimakan yang tidak halus, tetapi biasa, terutama garam laut, yang mengandungi banyak mineral tambahan yang penting untuk aktiviti penting organ dan sistem - kalium (K), kalsium (Ca), yodium (I), sulfur (S), selenium ), tembaga (Cu), mangan (Mn), nitrogen (N), oksigen (O) dan lain-lain, badan akan tepu dengan unsur mikro mikro.

Kekurangan garam - gejala

Terutama, gejala adalah ciri pengambilan natrium yang tidak mencukupi, sebagai bahan utama garam:

 • Kemerosotan kesihatan kulit - peningkatan kekeringan (xeroderma, eksim);
 • Dari saluran gastrousus - kemerosotan selera makan, rasa dahaga, mual, serangan muntah, penurunan berat badan;
 • Dari sistem saraf - pening, halusinasi, kesedaran terganggu, rasa mengantuk yang meningkat, perasaan apatis, gangguan dalam fungsi alat vestibular, kemurungan, kejang, kelemahan otot;
 • Tekanan darah rendah;
 • Penurunan jumlah plasma, serta jumlah air kencing yang dikeluarkan;
 • Pelanggaran irama jantung (aritmia);
 • Pelanggaran keseimbangan asid-asas;
 • Peningkatan kerentanan terhadap penyakit berjangkit;
 • Sekiranya anda membataskan pengambilan garam dengan teruk, terutamanya semasa kehamilan, anak yang belum lahir mungkin menghadapi masalah dengan perkembangan buah pinggang. Oleh itu, dos natrium harian semasa kehamilan adalah sama dengan dos orang biasa..

Sebab-sebab kekurangan natrium dalam badan:

 • Makanan bebas garam atau sekatan penggunaan produk ini;
 • Kekurangan atau lebihan air minuman;
 • Kehilangan cecair yang cepat oleh badan - mengambil diuretik, cirit-birit, muntah, berpeluh berlebihan;
 • Peningkatan kehilangan darah;
 • Penyakit buah pinggang - pielonefritis, penyakit polikistik, sindrom nefrotik;
 • Sirosis hati, disertai oleh ascites;
 • Makan makanan tinggi kalium (K).

Memudaratkan dan kontraindikasi terhadap pengambilan garam

Sebagai tambahan kepada faedahnya, penyalahgunaan garam dapat membahayakan tubuh..

Mengikut cadangan saintis, pengambilan garam meja harian fisiologi normal bagi rata-rata orang dewasa ialah 5 g.

Penggunaan berlebihan bahan ini secara berterusan boleh menyebabkan masalah kesihatan berikut:

 • Tekanan darah tinggi, yang secara beransur-ansur dapat berkembang menjadi hipertensi arteri (hipertensi), dan kemudian - strok, infark miokard dan penyakit lain dari sistem kardiovaskular;
 • Penyakit mata - glaukoma, katarak;
 • Penyakit sistem kencing - nefritis, nekrosis buah pinggang;
 • Penyakit saluran gastrousus (GIT) - gastritis, pankreatitis;
 • Kerana peningkatan kencing, kalium dan kalsium cepat dicuci keluar dari badan, yang menyebabkan peningkatan risiko kecederaan pada kerangka muskuloskeletal dan penampilan bukan hanya patah tulang, tetapi beberapa penyakit sistem muskuloskeletal - osteoporosis dan lain-lain.

Menurut kajian 1, di negara-negara Eropah, rata-rata orang dewasa memakan sekitar 10 g garam sehari, iaitu 2 kali ganda daripada dos yang disyorkan.

Menurut data lain 1 dari saintis Finland - dengan penurunan pengambilan garam harian ke norma fisiologi, jumlah serangan jantung menurun sebanyak 80%!

Penting! Ginjal manusia mampu memproses garam maksimum 20-30 g!

Kontraindikasi penggunaan garam meja:

 • Penyakit buah pinggang dan saluran kencing - nefritis, kegagalan buah pinggang;
 • Penyakit sistem kardiovaskular - hipertensi, serangan jantung, strok;
 • Penyakit sendi - artritis reumatoid, osteoartritis, gout;
 • Rheumatisme.

Untuk penyakit seperti itu, doktor menetapkan diet bebas garam, yang dijalankan di bawah pengawasan perubatan dengan pemantauan petunjuk biologi..

Rawatan garam di rumah

Untuk penggunaan dalam perubatan tradisional, anda boleh menggunakan pelbagai jenis garam, tetapi perlu diingat bahawa dalam beberapa keadaan, keberkesanan kaedah rawatan juga bergantung pada jenisnya..

Jadi, untuk pelbagai bilasan atau penyedutan, lebih baik menggunakan garam laut, kerana selain natrium, ia mengandungi banyak mineral lain, penggunaannya, secara amnya, akan memberi kesan yang baik pada hasil akhir. Tetapi garam meja halus yang biasa boleh digunakan untuk kompres - untuk dekongestan dan tujuan lain, iaitu ke luar, kerana perkara utama, dalam kes ini, adalah mengepam lebihan cecair patologi dari tisu badan.

Sudah tentu, ini tidak bermaksud bahawa produk ini tidak dapat digunakan secara melintang, tujuan akhirnya akan tercapai di sana-sini, sejauh mungkin dalam situasi tertentu, oleh itu, perhatikan kemampuan anda dan ketersediaan garam ini atau jenis itu.

Perlu juga disebutkan bahawa hasil rawatan sangat bergantung pada keadaan kesihatan manusia, keparahan (darjah) penyakit, ciri-ciri individu organisma. Sebelum rawatan, berjumpa doktor.

Berkumur dengan garam di tekak, hidung, mulut

Penyelesaian garam. Oleh kerana sifat membasmi kuman dan anti-radang, sangat baik untuk membilas tekak, sinus dan rongga mulut untuk penyakit seperti radang amandel, faringitis, laringitis, demam merah, rinitis, sinusitis, sinusitis frontal, stomatitis, radang gusi, sakit gigi, sakit tekak. Penggunaan larutan garam membersihkan bukan sahaja mikroflora patogen, tetapi juga rahsia patogen, melegakan bengkak, mendorong pertumbuhan semula membran mukus yang dipercepat.

Penyediaan larutan garam adalah seperti berikut: larutkan 1 sudu teh garam dengan slaid (10 g) dalam 2 gelas (kira-kira 500 ml) air masak suam (atau diselesaikan, dicairkan). Bilas nasofaring 3-5 kali sehari.

Ingat - tidak perlu anda bilas atau bilas dengan larutan sejuk - kerana ia dapat memperhebat proses keradangan dan merumitkan perjalanan penyakit ini.

Garam, soda, yodium. Soda dan yodium tidak kurang mempunyai kesan antimikroba dan anti-radang. Oleh itu, larutan garam dengan soda dan yodium juga merupakan ubat yang sangat baik untuk membilas nasofaring dengan pelbagai jangkitan pernafasan akut..

Untuk menyediakan produk, cairkan setengah sudu teh garam dan soda dalam segelas air suam. Tambahkan beberapa tetes yodium. Bilas 3-5 kali sehari.

Penyedutan garam

Sekiranya membilas hidung anda sangat tidak menyenangkan, atau keradangan di saluran pernafasan bawah, di mana bilas tidak akan sampai, anda boleh menggunakan penyedutan wap garam. Menembusi arus udara ke dalam sinus hidung dan saluran pernafasan, zarah garam berguna mencapai "tujuan" di mana mereka secara aktif menjalankan kerja perubatan mereka.

Untuk memasak 1.5 sudu besar. tambahkan sudu garam meja hingga 1 liter air mendidih, setelah merebus produk selama 5 minit, anda boleh mula menyedut asap garam melalui hidung dan mulut anda.

Tempoh 10 minit. Untuk meningkatkan kecekapan, tambahkan sedikit sage, kayu putih, pokok teh, calendula, chamomile ke dalam air - dalam bentuk teh atau dua bahan mentah kering atau beberapa tetes minyak pati (dos, mengikut arahan penggunaan).

Kontraindikasi - hipertensi, demam, mimisan, kekurangan paru, kegagalan jantung, usia - hingga 2 tahun.

Pembalut masin

Penggunaan garam dari luar sebagai pembalut garam sangat meluas sehingga boleh berubah menjadi buku. Rawatan dengan pembalut garam terbukti berkesan untuk luka bernanah, bisul, karbuncis, bursitis, sinovitis, sinusitis, rhinitis, frontitis, radang usus buntu, meningitis, edema, enteritis, kolitis, mastopati, adenoma prostat, barah serviks, barah kulit dan barah lain, gangren, perikarditis, pleurisy dan banyak lagi.

Prinsip utama rawatan adalah bahawa garam mempunyai fungsi mengepam, oleh itu, menggunakan pembalut yang direndam dalam larutan garam menyebabkan pengepaman keluar dari tisu badan mereka lebihan cecair, rembesan patogen dan agen berjangkit, iaitu. semua elemen proses keradangan.

Atas sebab keselamatan, agar tidak merosakkan kulit, di mana ia lebih lembut (muka, dada, pangkal paha, dll.) - sapukan pembalut dengan larutan masin 8%, di perut dan kawasan lain yang lebih kasar - larutan 9-10%.

Kain kapas sederhana dilipat dalam 4 lapisan atau potongan kain kasa dilipat dalam 8 lapisan digunakan sebagai pembalut. Anda tidak perlu membungkus apa-apa di atas - pembalut harus bernafas.

Cara menyediakan larutan garam 9%: larutkan 90 g garam meja biasa dalam 1 liter air panas. Produk sudah siap. Sekiranya kepekatan diperlukan lebih banyak, misalnya - 10%, kemudian larutkan 100 g garam dalam 1 liter air, jika 8% - 80 g.

Bagaimana cara memakai salutan masin? Dalam larutan yang dihasilkan, lembapkan pembalut dan peras hingga rata - supaya tidak mengalir dan tidak terlalu kering. Sapukan pembalut ke kawasan yang terkena dan biarkan selama 8-10 jam, atau semalaman. Oleh itu, prosedur dijalankan sehingga 10-30 hari, bergantung pada penyakitnya. Sekiranya rhinitis, mungkin memerlukan 7 hari penggunaan, dan jika mastopati atau adenoma, maka anda perlu menggunakan pembalut garam selama 3-4 minggu.

Kaedah rawatan ini mempunyai kesan secara beransur-ansur, iaitu mula menunjukkan kekuatan terapeutiknya setelah beberapa hari. Namun, ada kes-kes ketika berat badan jatuh di kaki seseorang, dan ia mulai memerah dan membengkak di depan mata kita, dan orang itu hampir tidak dapat bergerak, kemudian pulang ke rumah, meletakkan pembalut seperti itu di bahagian atas kaki - pada waktu pagi, bangun ke tandas, dia bahkan tidak segera menyedari bahawa dia berjalan dengan tenang dan kaki tidak sakit, dan kemerahan, bengkak dan kesakitan hilang dalam 1 malam.

Oleh itu, untuk adenoma prostat - kita menggunakan pembalut ke kawasan pundi kencing dan pangkal paha, dengan mastopati - di dada, dengan hidung berair - di hidung, dengan sakit kepala atau meningitis - kita mengikat pembalut di sekitar kepala, dengan gout - pada tulang, bronkitis - di dada, dll..d.

Mandi garam

Mandi di mana garam dilarutkan dapat membantu mengendurkan tisu otot, dengan itu melegakan kekejangan dan rasa sakit di pelbagai bahagian tubuh manusia, meningkatkan fungsi sistem saraf, menenangkan kesihatan mental, mempercepat pertumbuhan semula kulit sekiranya berlaku penyakit kulit, dan banyak lagi..

Untuk menyediakan, larutkan 500-1500 g garam laut di bilik mandi dengan suhu air sekitar 36-40 darjah dan rendam selama kira-kira 15 minit. Mandi sedemikian setiap hari dan selewat-lewatnya 1 jam sebelum tidur.

Berapa gram garam dalam satu sudu teh atau sudu besar?

Maklumat berikut akan berguna untuk menyediakan ubat-ubatan rakyat:

 • Tidak lengkap 1 sudu teh garam (di bawah tepi) = 5 g;
 • 1 sudu teh dengan slaid = 10 g;
 • 1 sudu besar sudu (tanpa slaid) = 20 g.

Cara menggantikan garam dalam perubatan tradisional?

Untuk membilas, bukan garam, anda boleh menggunakan soda, serta tanaman dan produk ubat dengan kesan antiseptik dan anti-radang - chamomile, sage ubat, calendula, larutan propolis.

Video

Kesihatan kepada anda, kedamaian dan kebaikan!

Sumber:

1. Jurnal "Sains dan Kehidupan", №11 / 2010 - "Jangan keterlaluan!", Ms 56-57.

Formula garam meja

Definisi dan formula garam meja

Jisim molar adalah g / mol.

Sifat fizikal - kristal putih atau tidak berwarna halus atau kasar.

Sedikit menyerap kelembapan.

Garam yang boleh dimakan terlibat dalam menjaga dan mengatur keseimbangan air di dalam badan.

Dari segi struktur dan komposisi kimia, garam meja tidak terdiri daripada natrium klorida.

Garam meja boleh diperoleh dengan cara yang berbeza, misalnya: dari "air terjun garam" dengan penyejatan semula jadi air laut.

Garam batu diekstrak melalui perlombongan.

Ciri kimia garam meja

 • Natrium klorida dalam komposisi garam meja bertindak balas dengan asid dengan pembebasan hidrogen klorida gas:

Berinteraksi dengan garam asid mineral. Produk yang dihasilkan harus menghasilkan:

Permohonan

Arah penggunaan utama adalah industri makanan. Ia terdapat dalam pelbagai jenis dan bentuk: halus dan tidak halus (garam batu), pengisar kasar dan halus, murni dan beryodium.

Juga digunakan sebagai pengawet.

Contoh penyelesaian masalah

TugasUntuk ml larutan (ketumpatan g / ml) ditambahkan ml larutan dengan pecahan jisim (ketumpatan g / ml). Tentukan persekitaran mana yang terbentuk selepas reaksi berakhir.
KeputusanMari tulis persamaan tindak balas kimia:

Jisim larutan pada akhir tindak balas ditentukan oleh jumlah jisim larutan.

n (HCl), NaOH "title =" Rendered by QuickLaTeX.com "height =" 18 "width =" 241 "style =" vertical-align: -4px; "/> lebihan - persekitaran alkali.

JawapanPersekitaran beralkali
TugasTentukan kepekatan ion natrium dalam larutan natrium klorida. Ambil ketumpatan larutan sama dengan ketumpatan air.
KeputusanMari cari jisim larutan natrium klorida dengan formula:

Tentukan jisim yang terdapat dalam satu liter larutan berdasarkan perkadaran:

g larutan mengandungi g

g larutan mengandungi g

Mari cari jumlah bahan kimia:

Ini berlaku dari persamaan pemisahan natrium klorida bahawa setelah pemisahan mol natrium klorida, mol ion natrium terbentuk.

Mari cari kepekatan mol natrium ion dengan formula:

Formula garam - sifat perubatan yang bermanfaat

Nilai garam dalam kehidupan seharian dan kehidupan manusia

Penyelesaian garam hipertonik - sifat perubatan

(seperti apa formula garam, lihat di bawah)

Garam meja adalah produk makanan; yang mempunyai nama lain: garam boleh dimakan atau garam batu, garam meja...

Laut mati adalah simpanan garam terbesar di dunia.

Garam meja

Pengeluaran garam meja 5 ribu tahun yang lalu. e. ditubuhkan di wilayah Bulgaria sekarang. Di Rusia, nenek moyang kita belajar bagaimana mendapatkan garam pada abad kedua belas.

Sebenarnya, garam semula jadi juga mengandungi garam-garam lain (mineral), kerana garam itu sendiri mempunyai warna coklat atau kelabu. Kristal putih garam kecil atau besar - hasil pengisaran.

Pengekstrakan dan pemprosesan garam meja dilakukan oleh wakil (pekerja) industri garam. Dalam industri kimia, garam digunakan untuk menghasilkan klorin dan soda.

China dan Amerika Syarikat adalah pengeluar garam terbesar di planet ini.

Kehadiran garam dalam tubuh makhluk hidup, termasuk manusia, adalah prasyarat untuk keberadaannya.

Garam Memasak Formula

formula garam (natrium klorida) - NaCl

(Na) - Faktanya ialah natrium (atau lebih tepatnya, ionnya) mengambil bahagian dalam penghantaran impuls (saraf) dan pengecutan otot (seratnya); tetapi kelemahannya: keletihan kronik dan peningkatan tahap keletihan badan.

(Cl) - Klorin (ion klorin) - asas pembentukan asid hidroklorik, yang merupakan sebahagian daripada jus gastrik dan terlibat secara langsung dalam pencernaan makanan.

Sifat garam yang berguna

 • pengawet: bawang dalam pinggan, bahagian bawahnya ditaburkan dengan garam, tahan lebih lama;
 • untuk mencuci pisau dari bau bawang yang sama, lap dengan kain dan garam;
 • pada prinsipnya, dengan bantuan garam, anda boleh mencuci tangan dengan mudah dari bau bawang putih, bawang, ikan yang tidak menyenangkan;
 • semasa membersihkan ikan, lebih baik mengolesnya dengan garam, sehingga tidak tergelincir dari tangan anda);
 • supaya penajaman pisau tidak sukar, mulailah meletakkan pisau ke dalam larutan masin (dengan kepekatan garam rendah);
 • jika susu anda telah habis, kemudian tambahkan garam ke tempat dapur yang kotor - bau yang menyala akan hilang;
 • jika anda menambah garam ke lemak, ia akan berhenti berbuih...

Pada prinsipnya, jika anda jelas merasakan garam dalam makanan, ini menunjukkan bahawa sudah cukup garam di dalam badan anda; dan begitu juga sebaliknya…

Rawatan garam

Cara menyediakan penyelesaian hipertonik

Sifat perubatan garam telah diketahui sejak Perang Dunia II, ketika pembalut dengan larutan garam hipertonik digunakan untuk menyembuhkan luka..

Penyelesaian hipertonik adalah sorben aktif yang mengeluarkan mikroflora patogen dari organ yang berpenyakit.

Pembalut yang dibasahi dengan saline membersihkan luka, mempunyai kesan antimikroba.

Kain untuk berpakaian kemas mestilah kain kapas bernafas.

Jumlah garam dalam larutan tidak boleh lebih dari 8-9%, (80-90 gram per 1 liter air rebus). Pembalut disapukan ke kawasan yang terjejas dan dari masa ke masa, cecair patogen dikeluarkan. Tubuh dibersihkan daripada bahan patogen. Tidak dapat menggunakan filem di atas.

Dalam perubatan rakyat, garam digunakan untuk merawat:

 • karies gigi dan penyakit periodontal,
 • apendisitis kronik,
 • hematoma,
 • keradangan tisu paru-paru,
 • penyakit jantung reumatik,
 • rematik artikular, dll..

Apa lagi larutan garam biasa yang digunakan dalam:

 • membilas nasofaring dengan larutan garam dalam proses keradangan,
 • menghilangkan rasa sakit di tumit dengan taji dan tumit.

Pengambilan garam

Jangan biarkan pengambilan garam ke dalam badan lebih daripada sepuluh gram sehari (dalam keadaan normal), dan lebih daripada dua puluh - sekiranya panas. Catatan: kita bercakap mengenai jumlah garam dalam makanan, dan bukan dalam bentuk tulen; kerana garam juga terdapat dalam banyak makanan.

Tubuh kita "mengimbangi" kekurangan garam oleh pemusnahan tisu otot dan tulang.

Apa yang menyebabkan kekurangan garam dalam badan?

 • gangguan saraf,
 • penyakit mental, kekejangan,
 • gangguan dalam kerja jantung, saluran gastrousus.

Apa yang menyebabkan kelebihan garam dalam badan secara berterusan:

 • tekanan darah tinggi,
 • barah perut,
 • penyakit mata, jantung dan buah pinggang,
 • serangan jantung, strok.

Fakta garam - tidak ada garam dan terlalu banyak garam

Sekiranya seseorang mengambil sehari garam dalam jumlah yang sama dengan 3 gram per 1 kilogram berat badannya sendiri, hasil yang membawa maut tidak dapat dielakkan..

Dan jika anda sama sekali tidak menggunakan garam, dalam bentuk apa pun, selama lebih dari sepuluh hari, orang itu juga akan mati. Rata-rata, kita makan 5 kilogram garam setiap tahun..

Mematuhi norma - semuanya akan normal dan dalam tubuh dan kesihatan akan baik-baik saja.

Sifat dan kekonduksian terma NaCl natrium klorida

Jadual sifat termofizik garam meja dibentangkan. Sifat termofizik garam meja berikut diberikan: muatan haba tentu (volumetrik) Cv, kekonduksian terma garam λ, penyebaran haba a. Sifat garam NaCl ditunjukkan pada 25 ° C bergantung pada kelembapan W (dari 0 hingga 6,4%) untuk garam kelas pertama dan kedua.

Jadual menunjukkan bahawa kapasiti haba spesifik garam meja berkurang apabila kandungan kelembapannya meningkat untuk kelas garam pertama. Garam kelas kedua mempunyai hubungan terbalik antara kapasiti haba dan kelembapan tertentu - garam yang lebih lembap mempunyai kapasiti haba yang lebih tinggi. Pergantungan seperti ini khas untuk garam dengan kandungan lembapan hingga 4%.

Kekonduksian terma garam dalam keadaan kering pada suhu bilik adalah 0.35... 0.45 W / (m · deg), bergantung pada nilainya. Garam meja kelas pertama lebih konduktif terma daripada yang kedua. Kekonduksian terma garam meja dari kelas pertama dan kedua cenderung meningkat dengan peningkatan kelembapan - nilai kekonduksian terma garam meningkat. Kekonduksian terma tertinggi adalah ciri garam dengan kandungan lembapan 6.4%. Kekonduksian terma garam ini ialah 1.25 W / (m deg).

Difusiviti terma garam kelas pertama hampir dengan urutan magnitud lebih tinggi daripada gred kedua kerana keupayaan haba yang lebih rendah dan kekonduksian terma garam kelas yang lebih tinggi. Difusiviti terma garam meja meningkat dengan peningkatan kelembapan garam.

Ciri fizikal garam meja

KIMIA adalah alam keajaiban, kebahagiaan manusia tersembunyi di dalamnya,

penaklukan akal yang paling besar akan dibuat

tepat di kawasan ini. (M. GORKY)

Jadual berkala unsur kimia

Jadual keterlarutan sejagat

Koleksi jadual untuk pelajaran kimia

Garam: klasifikasi, tatanama, kaedah memperoleh

"Pengetahuan bukan mengenai pendidikan,

tetapi dalam pemahaman penuh dan penerapan yang mahir tentang apa yang anda tahu "

A. Disterweg (guru Jerman)

Kami tinggal bersama anda dalam dunia zat dan perubahannya, jadi kita mesti tahu bukan hanya komposisi dan penggunaan zat, tetapi juga kesannya terhadap tubuh manusia dan dunia di sekitar kita.

Anda sudah mengetahui beberapa kelas zat, dan hari ini kami akan mula mengkaji sebatian garam kelas baru.

I. Konsep garam

Bahan seperti marmar, batu kapur, soda, potash, garam meja, batu neraka, tawas dan amonia telah diketahui orang sejak zaman kuno lagi. Walau bagaimanapun, idea teori pertama mengenai persamaan komposisi mereka hanya muncul pada abad ke-17. Pada masa inilah para saintis seperti J. Van Helmont (1580-1644), O. Taheny (1620-1699) dan G. Ruelle (1703-1770), mengembangkan idea bahawa terdapat kelas zat yang terpisah - garam, yang boleh dianggap sebagai produk interaksi asid dengan basa.

Garam adalah bahan kompleks yang terdiri daripada atom logam (kadang-kadang hidrogen atau kumpulan hidroksil) dan residu asid.

Pembentukan garam:

II. Pengelasan garam

Asas untuk membahagikan garam ke dalam kumpulan yang terpisah diletakkan dalam karya ahli kimia dan ahli farmasi Perancis G. Ruel (1703–1770). Dialah yang pada tahun 1754 mencadangkan untuk membahagikan garam yang diketahui pada masa itu menjadi berasid, asas dan sederhana (neutral). Pada masa ini, kumpulan sebatian sebatian yang sangat penting ini juga dibezakan..

Garam yang mengandungi sisa logam dan berasid

Garam, yang, selain logam dan sisa asid, mengandungi atom hidrogen

Garam yang mengandungi, sebagai tambahan kepada sisa logam dan asid, kumpulan hidrokso OH

Produk penggantian lengkap atom hidrogen asid di- atau polibasa dengan dua logam yang berbeza

III. Nama garam

 • Untuk garam sederhana - nama residu asid + nama logam + menunjukkan valensi logam dengan valensi berubah-ubah. Komposisi garam amonium dan bukannya unsur kimia logam merangkumi kumpulan ammonium monovalen NH4(keberanian I).

CuSO4- kuprum (II) sulfat

 • Untuk garam asid - "hidro" atau "dihydro" + nama residu asid + nama logam + menunjukkan keberanian bagi logam dengan valensi berubah-ubah.

Garam asid boleh dianggap sebagai produk peneutralan asid polibik yang tidak lengkap.

Nota!

Semasa menyusun formula garam asid, perlu diingat bahawa valensi residu dari asid secara numerik sama dengan bilangan atom hidrogen yang merupakan bahagian molekul asid dan digantikan oleh logam.

NaHSO4 - natrium hidrogen sulfat;

NaH2PO4 - natrium dihidrogen ortofosfat

 • Untuk garam asas - "hidrokso" + nama residu asid + nama logam + menunjukkan keberanian bagi logam dengan valensi berubah-ubah.

Garam asas boleh dianggap sebagai produk peneutralan pangkalan multi-asid yang tidak lengkap.

Beri perhatian!

Semasa menyusun formula bahan-bahan tersebut, harus diingat bahawa valensi selebihnya dari pangkalan secara numerik sama dengan bilangan kumpulan hidrokso yang "kiri" dari pangkalan.

Mg (OH) Cl - magnesium hidroksi klorida

Fe (OH) (NO3)2 - besi (III) hidroksonitrat;
Fe (OH)2TIADA3 - besi (III) dihydroxonitrate.

Contoh garam asas yang terkenal ialah plak hijau tembaga (II) hidroksikarbonat (CuOH)2CO3, terbentuk dari masa ke masa pada objek tembaga dan objek yang diperbuat daripada aloi tembaga, jika bersentuhan dengan udara lembap. Malachite mineral mempunyai komposisi yang sama..

IV. Menerima

1. Dari logam:

logam + bukan logam = garam

logam (logam hingga Н2) + asid (larutan) = garam + H2Sementara itu, tidak perlu diketahui mengenainya. ”

Catatan: (logam2 berdiri di barisan aktiviti ke kanan)

2. Daripada oksida:

asid oksida + alkali = garam + air

asas oksida + asid = garam + air

asas oksida + oksida berasid = garam

3. Tindak balas peneutralan:

asid + asas = garam + air

HCl + NaOH = NaCl + H2O

4. Dari garam:

garam1 + alkali = asas tidak larut + garam 2

Catatan: Semua reaksi pertukaran akan berakhir sehingga salah satu bahan yang dihasilkan tidak larut dalam air (sedimen), gas atau air.

Ia menarik

Bolivia mempunyai dataran yang tidak biasa disebut Salar de Uyuni, ditutup dengan lapisan garam tebal. Luasnya lebih dari 12.000 kilometer persegi, dan pada waktu-waktu tertentu ditutup dengan lapisan kelembapan tipis, berubah menjadi cermin besar. Properti ini digunakan untuk menyesuaikan peralatan optik pada satelit Bumi. Dataran ini juga merupakan sumber litium yang kaya (lebih daripada separuh simpanan dunia).

V. Simulator

Vi. Tugas untuk penyatuan

Nombor tugas 2. Buat formula kimia garam dengan namanya: besi (II) klorida, kalium hidrosulfida, kalium sulfida, kalium sulfit, kalium sulfat, besi (III) ortofosfat, magnesium nitrat, natrium karbonat.

Nombor tugas 3. Terdapat dua cara untuk mendapatkan dari kalsium oksida: