Fosfolipid - keajaiban penyembuhan

Membahaskan topik pemakanan makanan, kerana beberapa sebab kita selalu bercakap mengenai protein dan karbohidrat, tanpa memperhatikan lemak. Sementara itu, lemak adalah nutrien berharga yang melakukan banyak fungsi penting dalam badan. Lebih-lebih lagi, lemak itu sendiri dibahagikan kepada beberapa kategori, salah satunya - fosfolipid - yang akan kita bicarakan hari ini.

Fosfolipid adalah lemak, tetapi lemak tidak biasa. Lemak biasa yang terdapat di bawah kulit kita adalah trigliserida, iaitu. gliserin, dihubungkan oleh ikatan ester dengan tiga asid lemak. Fosfolipid adalah trigliserida yang sama, tetapi bukannya satu asid lemak, residu asid fosforik terikat dengan ikatan ester dengan gliserin. Asid fosforik ini juga mempunyai dua ikatan ester. Ia dihubungkan dengan satu ikatan eter dengan trigliserida, dan yang lain dengan alkohol amino..

Fosfolipid juga berbeza. Sekiranya kolin terdapat sebagai alkohol amino, maka fosfolipid seperti itu disebut lesitin. Sekiranya etanolamin terdapat sebagai alkohol amino, maka ini adalah cephalins. Sekiranya serin terdapat sebagai alkohol amino, maka fosfolipid seperti itu disebut phosphatidilyrins..

Pada bulan Disember 1939, Eihermann untuk pertama kalinya mengasingkan pecahan fosfatidilkolin dari kacang soya, kaya dengan asid lemak tak jenuh ganda (penting), terutamanya linoleat dan linolenik. Pecahan ini disebut pecahan "fosfolipid penting", dan kemudian menerima nama lesitin. Bagaimanapun, 1939 dianggap sebagai tarikh rasmi penemuan lesitin. Lecithin wujud, sebagaimana adanya, dalam dua konsep: dalam arti kata yang sempit dan luas. Dalam erti kata yang sempit, lesitin hanya bermaksud fosfatidilkolin - fosfolipid "utama" badan kita. Dalam erti kata yang luas, istilah "lesitin" kadang-kadang digabungkan, selain fosfatidilkolin, fosfatidilinositol, fosfatidiletanolamina, dan fosfolipid lain. Ini sebahagiannya dibenarkan, kerana dalam tubuh fosfatidilkolin, dengan kekurangannya, selalu dapat disintesis dari fosfatidiletanolamina dan fosfolipid lain. Lecithin adalah istilah perubatan dan isi rumah. Ahli biologi dan ahli kimia hanya mengenali istilah "phospholipid penting". Anda dan saya harus tahu bahawa kedua-dua istilah ini adalah sama dan sama. Semua fosfolipid adalah ester asid gliserofosforik, dan semuanya mengandungi fosforus.

Tidak seperti trigliserida dan asid lemak, fosfolipid tidak memainkan peranan penting dalam memberi tenaga kepada tubuh. Peranan utama mereka adalah struktur. Bahagian utama dari semua membran sel, tanpa pengecualian, terdiri daripada fosfolipid dan, pada tahap yang lebih rendah, molekul kolesterol. Bahkan formasi intraselular - organ sel (organel) dikelilingi oleh membran fosfolipid. Bahkan benua intraselular, yang memenuhi ruang antara organel sel, tidak lebih dari sekumpulan biomembran, yang terdiri terutamanya dari fosfolipid.
Oleh kerana fosfolipid memberikan struktur normal semua biomembran tanpa pengecualian, semua fungsi sel secara langsung bergantung padanya..

Perlu diperhatikan bahawa dengan bertambahnya usia, bahagian molekul kolesterol dalam membran meningkat, sementara bahagian fosfolipid menurun. Dan ini jelas mencerminkan proses penuaan membran sel..

Hati mengandungi jumlah fosfolipid terbesar dalam komposisi membran sel. Membran selnya adalah 65% fosfolipid, yang seterusnya adalah 40% fosfatidilkolin. Mengikuti hati dari segi berat jenis fosfolipid dalam membran sel, otak dan jantung mengikuti.
Fosfolipid tidak hanya membentuk asas membran sel saraf, mereka juga merupakan komponen utama sarung batang saraf saraf besar dan kecil. Di sini telapak tangan adalah soringomyelin, yang membentuk selubung batang saraf..

Sebagai tambahan kepada fosfolipid dan kolesterol, protein dalaman yang disebut termasuk dalam komponen utama membran sel. Protein ini adalah reseptor untuk hormon dan bahan aktif secara biologi, dan fungsi normalnya bergantung pada molekul fosfolipid di sekitarnya. Dengan kekurangan fosfolipid, fungsi reseptor sel segera terganggu dan dipulihkan hanya apabila jumlah fosfolipid yang mencukupi ditambahkan ke makanan. Oleh itu, fosfolipid adalah pengaktif reseptor protein membran.

Selain menjalankan fungsi struktur semata-mata, fosfolipid secara aktif terlibat dalam melakukan impuls saraf, mereka mengaktifkan enzim membran dan lisosomal 1. Fosfolipid terlibat dalam pembekuan darah, reaksi imun, regenerasi tisu, dan pemindahan elektron di sepanjang rantai enzim pernafasan ("pernafasan tisu"). Peranan khas fosfolipid dalam metabolisme sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa ia mengandungi radikal metil berlabel (mudah dibelah) - CH3. Radikal metil sangat penting untuk banyak proses biosintetik dalam badan, dan ia kekurangan bekalan. Fosfolipid bukan satu-satunya sumber radikal metil bebas. Terdapat penderma lain, tetapi peranan fosfolipid adalah salah satu yang utama. Peranan fosfolipid yang sangat istimewa adalah pengangkutan. Merekalah yang membentuk kompleks lipoprotein yang mengangkut kolesterol dalam darah..

Biosintesis fosfolipid yang paling aktif berlaku di hati, diikuti dengan tahap aktiviti sintesis di dinding usus, testis, ovari, kelenjar susu dan tisu lain. Sebilangan besar fosfolipid yang diterima seseorang daripada makanan.

Terdapat perkara seperti "kecairan" membran sel. Sel sentiasa bertukar pelbagai bahan dengan persekitaran luaran di sekelilingnya. Melalui membran sel luar, semua nutrien, beberapa hormon, vitamin, bioregulator, dan lain-lain memasuki sel. Apabila membran kehilangan sifat cairnya, pengangkutan seperti itu menjadi sukar. Asid lemak kolesterol dan kolesterol meningkatkan ketegaran (kekerasan) membran sel. Itulah sebabnya, seiring bertambahnya usia, sel bertindak balas dengan lebih teruk dan buruk terhadap isyarat hormon dan rangsangan anabolik..

Fosfolipid dan asid lemak tak jenuh Omega-3, Omega-6 dan Omega-9, sebaliknya, menghilangkan kekakuan membran sel dan meningkatkan sifat cecairnya. Sel "menghidupkan semula" seperti dulu, dan memulakan pertukaran metabolit yang lebih aktif dengan persekitaran. Kepekaannya terhadap isyarat hormon dan bukan hormon meningkat. Lecithin, yang merupakan fosfolipid dan pada masa yang sama mengandungi asid lemak tak jenuh, bertindak sebagai sejenis faktor "peremajaan" membran sel dan, akhirnya, keseluruhan organisma.

Molekul fosfolipid cacat dan hancur di tempat di mana faktor persekitaran luaran dan dalaman yang tidak baik bertindak pada membran. Molekul cacat atau serpihannya meninggalkan membran sel, dan di tempat mereka molekul fosfolipid lain masuk. Mereka "menyimen" membran sel di tempat ia rosak. Dalam sel hidup normal, terdapat pembaharuan diri berterusan dari semua membrannya kerana input-output berterusan molekul fosfolipid.

Prasyarat untuk ini adalah kehadiran fosfolipid yang mencukupi di dalam badan. Kekurangan fosfolipid melambatkan "pembaikan semasa" dan dengan segera menyebabkan pelbagai gangguan sudah pada tahap membran sel. Perencatan membran sel semasa ini tidak spesifik. Ia boleh menyebabkan perkembangan penyakit. Hanya sedikit orang yang tahu bahawa alergi juga berkembang kerana pembaharuan sel membran diri tidak cukup intensif..

Walaupun hakikat bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan untuk mensintesis fosfolipid dengan sendirinya, kemampuannya dalam hal ini jauh dari tidak terbatas. Mereka mungkin tidak memenuhi keperluan semasa. Pengenalan fosfolipid ke dalam badan dari luar adalah pertolongan yang sangat baik, ia diserap dengan sangat cepat dan dengan kecacatan membran "tambalan" yang tepat.

Fosfolipid mempunyai kesan antioksidan yang ketara, mengurangkan pembentukan radikal bebas yang sangat toksik di dalam badan. Radikal bebas merosakkan semua membran sel, menyumbang kepada perkembangan penyakit yang berkaitan dengan usia seperti aterosklerosis, barah, hipertensi, diabetes mellitus, dan lain-lain. Di antara semua jenis patologi yang berkaitan dengan usia, oksidasi radikal bebas adalah yang utama, dan kadar permulaan gangguan berkaitan usia tertentu bergantung pada keparahannya..

Peranan "pemakanan fosfolipid" dalam pencegahan penuaan badan secara umum dan perkembangan penyakit yang berkaitan dengan usia sangat hebat.

Ini sangat menunjukkan bahawa fosfolipid melambatkan perkembangan tumor barah dalam masa tidak kurang dari 2 kali (dengan dos yang mencukupi), bahkan pada peringkat terakhir perkembangan penyakit ini. Hasil ini diperoleh dalam eksperimen pada tikus, tetapi kemudian disahkan dalam eksperimen pada manusia..

Sebutan khusus harus dibuat mengenai kesan anti-sklerotik lesitin. Semua fosfolipid mempunyai keupayaan untuk menghilangkan kolesterol dari plak aterosklerotik. Pelik kerana kelihatannya sekilas, plak aterosklerotik lembut bukanlah pembentukan amorf dan statik. Mereka selalu "menukar" kolesterol dengan darah, atau lebih tepatnya dengan plasma darah. Terdapat dua aliran berterusan: satu adalah aliran kolesterol ke dalam plak dari aliran darah dan yang kedua adalah aliran kolesterol dari plak ke dalam darah..

Dalam tempoh pertumbuhan plak aterosklerotik (dan mereka mula tumbuh pada masa remaja), aliran kolesterol dari darah ke plak mendominasi, dan plak tumbuh sesuai. Fosfolipid mengubah keadaan dengan cara yang paling dramatik. Mereka mula, dalam arti harfiah kata, untuk "mengetuk" kolesterol keluar dari plak. Aliran kolesterol dari plak ke aliran darah mula menguasai aliran kolesterol dari darah ke plak. Ini membawa kepada penyerapan semula plak aterosklerotik lembut dan, dengan itu, menunda perkembangan aterosklerosis. Tidak ada yang dapat dilakukan dengan plak keras yang direndam dalam garam kalsium, ia tidak dapat diserap, hanya boleh dikeluarkan melalui pembedahan.

Mengapa fosfolipid dapat mempengaruhi metabolisme kolesterol? Untuk memahami mekanisme ini, perlu memahami satu hal yang sangat penting: lemak dan kolesterol tidak dapat diangkut dalam darah dalam keadaan bebas, kerana mereka tidak memiliki kemampuan untuk larut dalam air, ini adalah sebatian larut lemak. Di sinilah fosfolipid membantu kita. Satu hujung molekul fosfolipid (hidrofobik) mampu mengikat lemak dan kolesterol, sementara hujung molekul yang lain (hidrofilik) mampu mengikat air.

Lemak diangkut dalam darah sebagai chylomicrons. Chylomicron adalah setetes lemak, "caker" dengan molekul fosfolipid. Fosfolipid "melekat" ke titisan lemak dengan hujung molekul yang larut dalam lemak, dan melekat dengan hujung yang larut dalam air. Ini adalah bagaimana badan sfera yang disebut chylomicrons timbul. Mereka membentuk emulsi yang sudah dapat larut dalam air dan mempunyai lebih kurang cecair yang optimum, yang memungkinkannya bergerak melalui aliran darah..

Kolesterol diangkut dalam darah dengan cara yang sama. Tidak seperti tetesan lemak, tetesan kolesterol dikelilingi oleh membran fosfolipid dan protein, dan disebut lipoprotein, yang komposisi heterogen. Sekiranya zarah lipoprotein mengandungi sejumlah kecil kolesterol dan sejumlah besar fosfolipid, zarah seperti itu mempunyai ukuran kecil dan kepadatan tinggi. Dalam kes ini, lipoprotein dipanggil lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Sekiranya zarah lipoprotein mengandungi sejumlah besar kolesterol dan sejumlah kecil fosfolipid, maka ia mempunyai ukuran yang lebih besar dan kepadatan yang jauh lebih rendah. Zarah-zarah ini dipanggil lipoprotein berketumpatan rendah (LDL)..

Lipoprotein berketumpatan tinggi mampu melekat kolesterol dan mengangkutnya ke hati, di mana ia dimakan dalam pembentukan asid hempedu. Sebaliknya, bahagian utama kolesterol dibelanjakan untuk asid hempedu, dan hanya sebahagian kecil (hingga 3%) - pada hormon seks. Lipoprotein berketumpatan rendah hanya dapat melepaskan kolesterol ke dalam plak lembut (jika sudah terbentuk), atau ke dalam struktur selular yang membentuk plak yang sangat lembut ini. Oleh itu, HDL menghilangkan kolesterol dari plak, sementara LDL mendorong pertumbuhan plak. Dalam kehidupan sehari-hari, HDL disebut "kolesterol baik", dan LDL disebut "kolesterol jahat." HDL juga disebut kolesterol, dan LDL disebut b-kolesterol..

Metabolisme kolesterol telah lama berhenti dinilai oleh kandungan kolesterol dalam darah. Petunjuk yang lebih mencukupi ialah nisbah bentuk kolesterol a / b. Apabila fosfolipid dimasukkan ke dalam tubuh dari luar, jumlah kolesterol a meningkat, dan jumlah kolesterol b menurun. Aliran kolesterol dari plak ke plasma darah mula melebihi aliran kolesterol dari plasma darah ke plak. Ini bukan hanya disebabkan oleh kemampuan fosfolipid mengemulsi kolesterol, tetapi juga karena tindakan antioksidan fosfolipid. Intinya adalah bahawa kolesterol LDL tidak dapat menembusi plak atau sel pembentuk plak sehingga LDL dihancurkan oleh radikal bebas yang agresif. Fosfolipid, seperti yang telah kita ketahui, mencegah pengoksidaan radikal bebas.

Di kedai kami, anda boleh membeli fosfolipid (lesitin) dari pengeluar makmal sukan pemakanan sukan Rusia dan asing terkemuka, SEKARANG dan Weider.

1. Lisosom - mikroba sel yang mengandungi enzim yang melarutkan kawasan sel dan tisu yang berpenyakit dan lama.

Fosfolipida

Kandungan

 • Nama Latin bahan Fosfolipid
 • Kumpulan farmakologi bahan Fosfolipid
 • Interaksi dengan bahan aktif lain
 • Nama dagang

Nama Rusia

Nama Latin bahan Fosfolipid

Kumpulan farmakologi bahan Fosfolipid

 • Hepatoprotectors
 • Metabolit lain

Artikel klinikal dan farmakologi khas 1

Tindakan farmaseutikal. Ejen hepatoprotective, yang merupakan sebahagian daripada fosfolipid adalah elemen utama dalam struktur membran sel dan mitokondria. Mengatur metabolisme lipid dan karbohidrat, meningkatkan keadaan hati dan fungsi detoksifikasi, menyumbang kepada pemeliharaan dan pemulihan struktur hepatosit; menghalang pembentukan tisu penghubung di hati.

Petunjuk. Sebagai sebahagian daripada terapi kompleks: hepatitis (akut dan kronik), hati berlemak dari pelbagai asal (diabetes, jangkitan kronik), hepatitis toksik, hepatitis alkoholik, sirosis hati, koma hepatik, preeklamsia, penyakit radiasi, psoriasis, keracunan, mabuk dadah, pelanggaran fungsi hati dalam penyakit somatik lain.

Kontraindikasi. Hipersensitiviti.

Dos. Di dalamnya, 600 mg 2-3 kali sehari dengan makanan, dengan sedikit air. Pada awal rawatan, adalah wajar untuk menggabungkan pentadbiran parenteral dengan pentadbiran oral, kerana keadaan pesakit bertambah baik, rawatan diteruskan dengan kapsul. Kursus rawatan adalah 3 bulan, jika perlu, ia boleh dilanjutkan atau diulang.

IV, 0,5-1 g 2-3 kali sehari (lebih baik menetes, pada kadar 40-50 tetes / minit, larut dalam 250-300 ml larutan dekstrosa 5%, atau aliran IV, cairkan dengan darah sebelumnya pesakit dalam nisbah 1: 1). Rawatan psoriasis bermula dengan pengambilan kapsul selama 2 minggu (600 mg 3 kali sehari), kemudian 10 infus intravena sebanyak 250 mg setiap hari dilakukan dan pada masa yang sama terapi PUVA bermula. Setelah selesai infus, kapsul disambung semula selama 2 bulan. Sekiranya terdapat kontraindikasi terhadap terapi PUVA, ia terhad kepada penggunaan ubat mengikut kaedah yang diberikan, termasuk. dalam kombinasi dengan rawatan psoriasis konvensional.

Kesan sampingan. Mual, gastralgia, reaksi alahan.

Arahan khas. Untuk penyediaan larutan untuk pentadbiran intravena, larutan elektrolit tidak boleh digunakan. Hanya penyelesaian yang jelas yang harus diberikan secara parenteral.

[1] Daftar Perubatan Negeri. Edisi rasmi: dalam 2 jilid - M.: Majlis Perubatan, 2009. - V.2, bahagian 1 - 568 p.; bahagian 2 - 560 s.

Fosfolipid

Ketika melihat topik lemak, kami mendapat tahu bahawa lipid adalah komponen tenaga dalam badan kita. Sekarang kita akan bercakap mengenai fosfolipid, yang juga tergolong dalam lemak. Namun, sebagai ganti penambahan satu asid lemak pada alkohol polyatom, fosforus juga terdapat dalam formula kimia fosfolipid..

Fosfolipid pertama kali diasingkan pada bulan Disember 1939. Kacang soya adalah sumbernya. Kegiatan utama fosfolipid dalam tubuh dikaitkan dengan pemulihan struktur sel yang rosak, akibatnya kerosakan sel secara umum dapat dicegah.

Beberapa ubat untuk pemulihan hati yang diiklankan secara meluas mempunyai kesan terapeutik kerana kehadiran fosfolipid bebas dalam komposisi mereka. By the way, lycetin juga tergolong dalam kumpulan lipid ini..

Produk dengan kandungan fosfolipid tertinggi:

Ciri umum fosfolipid

Fosfolipid adalah sebatian yang terdiri daripada asid lemak alkohol polihidrat dan asid fosforik. Bergantung pada alkohol polihidrat yang menjadi asas fosfolipid, terdapat gliserofosfolipid, fosfosfingolipid dan fosfoinositida. Asas gliserofosfolipid adalah gliserin, untuk fosfosfingolipid - sphingosine, dan untuk fosfoinositida - inositol.

Fosfolipid tergolong dalam kumpulan bahan penting yang tidak dapat digantikan oleh manusia. Mereka tidak dihasilkan di dalam badan, dan oleh itu mesti dimakan dengan makanan. Salah satu fungsi terpenting dari semua fosfolipid adalah penyertaan dalam pembinaan dinding sel. Pada masa yang sama, protein, polisakarida dan sebatian lain memberi mereka kekakuan yang diperlukan. Fosfolipid terdapat dalam tisu jantung, otak, sel saraf dan hati. Di dalam badan, mereka disintesis di hati dan buah pinggang..

Keperluan harian untuk fosfolipid

Keperluan tubuh untuk fosfolipid, bergantung kepada diet seimbang, adalah dari 5 hingga 10 gram sehari. Pada masa yang sama, adalah wajar untuk menggunakan fosfolipid dalam kombinasi dengan karbohidrat. Dalam kombinasi ini, mereka lebih baik diserap..

Keperluan untuk fosfolipid meningkat:

 • dengan lemahnya ingatan;
 • Penyakit Alzheimer;
 • dalam penyakit yang berkaitan dengan pelanggaran membran sel;
 • dengan kerosakan toksik pada hati;
 • dengan hepatitis A, B dan C.

Keperluan untuk fosfolipid berkurang:

 • dengan tekanan darah tinggi;
 • dengan perubahan vaskular aterosklerotik;
 • dalam penyakit yang berkaitan dengan hiperkolemia;
 • untuk penyakit pankreas.

Asimilasi fosfolipid

Fosfolipid diserap dengan baik bersama karbohidrat kompleks (bijirin, roti dedak, sayur-sayuran, dll.). Di samping itu, kaedah penyediaan makanan mempunyai kesan penting terhadap asimilasi fosfolipid sepenuhnya. Makanan tidak boleh terkena pemanasan yang berpanjangan, jika tidak, fosfolipid yang terdapat di dalamnya mengalami kehancuran dan tidak lagi dapat memberi kesan positif pada tubuh..

Sifat fosfolipid yang berguna dan kesannya pada badan

Seperti disebutkan sebelumnya, fosfolipid bertanggung jawab untuk menjaga integriti dinding sel. Di samping itu, mereka merangsang isyarat yang normal di sepanjang gentian saraf ke otak dan belakang. Juga, fosfolipid dapat melindungi sel hati dari kesan berbahaya sebatian kimia.

Sebagai tambahan kepada kesan hepatoprotektif, salah satu fosfolipid, fosfatidilkolin, meningkatkan bekalan darah ke tisu otot, mengisi otot dengan tenaga, dan juga meningkatkan nada dan prestasi otot..

Fosfolipid sangat penting dalam diet orang tua. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka mempunyai tindakan lipotropik dan juga antiatherosclerotic..

Interaksi dengan unsur lain

Vitamin kumpulan A, B, D, E, K, F diserap dalam badan hanya apabila ia digabungkan dengan lemak.

Lebihan karbohidrat dalam badan menyukarkan pemecahan lemak tak jenuh.

Tanda-tanda kekurangan fosfolipid dalam badan:

 • gangguan ingatan;
 • mood murung;
 • keretakan pada membran mukus;
 • imuniti yang lemah;
 • arthrosis dan artritis;
 • gangguan saluran gastrousus;
 • kulit kering, rambut, kuku rapuh.

Tanda-tanda kelebihan fosfolipid di dalam badan

 • masalah usus kecil;
 • penebalan darah;
 • keterlaluan sistem saraf.

Fosfolipid untuk kecantikan dan kesihatan

Oleh kerana fosfolipid mempunyai kesan perlindungan pada semua sel di dalam tubuh kita, penggunaan fosfolipid dapat dikaitkan dengan alat pertolongan cemas. Bagaimanapun, jika satu atau sel lain badan kita rosak, maka badan itu sendiri tidak akan dapat melaksanakan fungsi yang diberikan kepadanya. Oleh itu, seseorang hanya dapat memimpikan suasana hati yang baik dan penampilan yang cantik. Oleh itu, makan makanan yang mengandungi fosfolipid dan sihat.!

Fosfolipid penting: mengapa kita membeli ubat tanpa asas bukti

artikel berkaitan

 • Perayaan Tahun Baru tanpa had. Ubat terbaik untuk memperbaiki kerosakan hati
 • Pemulihan dan perlindungan hati semasa kemoterapi. Diet. Terapi ubat
 • Tiga ujian untuk kesihatan hati
 • Minyak soya GMO membahayakan hati, tetapi kurang menyumbang kepada kegemukan
 • PBB: Rusia menduduki tempat ketiga dalam jangkitan HIV baru selepas Afrika Selatan dan Nigeria

Karina Tveretskaya

 • Penyunting Laman
 • Pengalaman kerja - 11 tahun

Fosfolipid penting adalah salah satu kategori ubat hati yang paling popular. Pengilang ubat ini mendakwa bahawa mereka meningkatkan daya tahan hati terhadap kesan toksik, meningkatkan fungsi detoksifikasi dan menyumbang kepada pemulihan organ. Benarkah? Mari kita fikirkan.

Apa itu fosfolipid?

Setiap sel di dalam badan mempunyai cangkang pelindung - membran sel. Untuk melaksanakan fungsinya (penghalang, pengangkutan, dll.), Selongsong mesti tetap elastik dan kuat. Komponen yang memberikan sifat ini ke membran sel disebut fosfolipid. Semasa menambahkan julukan "mustahak" (penting), mereka ingin menekankan pentingnya proses biologi di mana fosfolipid mengambil bahagian.

Tisu hepatik terdiri daripada sel hepatosit. Seperti sel lain, mereka mempunyai cengkerang. Apa-apa penyakit hati dikaitkan dengan kerosakan pada hepatosit, dan oleh itu membran sel mereka. Ini adalah bagaimana kita sampai ke mekanisme kerja fosfolipid penting perubatan. Mereka mesti menguatkan lapisan fosfolipid semula jadi hepatosit dan dengan itu mencegah atau menghentikan penyakit hati. Ini idea yang bagus, tetapi...

Pada peringkat awal, penyakit hati benar-benar dapat dipulihkan, tetapi ada keadaan ketika ubat tidak berdaya dan hanya transplantasi yang dapat menyelamatkan nyawa pesakit..

Apa arahannya

Arahan untuk persediaan berdasarkan fosfolipid penting mengandungi petunjuk berikut untuk digunakan:

 • degenerasi lemak hati (termasuk diabetes mellitus);
 • hepatitis akut dan kronik, sirosis hati, nekrosis sel hati, koma dan precoma hepatik, kerosakan hati toksik;
 • toksikosis kehamilan;
 • rawatan sebelum dan selepas operasi, terutamanya semasa operasi di kawasan zon hepatobiliari;
 • psoriasis (sebagai terapi tambahan);
 • penyakit radiasi.

Milk thistle adalah ubat yang popular untuk rawatan penyakit hati dan anemia kekurangan zat besi. Tertarik dengan kos rendah dan keindahan produk berasaskan susu thistle. Tetapi sejauh mana keberkesanannya?

Asas bukti untuk fosfolipid penting

Ubat berdasarkan fosfolipid penting dihasilkan di Rusia dan di Eropah dan Amerika Syarikat. Tetapi pengeluar asing menjual ubat ini secara eksklusif untuk eksport (ke wilayah CIS). Dan mungkin kerana sebab-sebab berikut:

 • pada tahun 2003, kajian rawak dan terkawal plasebo di Pusat Perubatan Urusan Veteran AS menunjukkan bahawa fosfolipid tidak mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi hati;
 • para saintis mendapati bahawa fosfolipid dapat meningkatkan genangan hempedu dan aktiviti keradangan pada hepatitis virus akut dan kronik, sehingga mereka dikontraindikasikan pada pesakit seperti itu;
 • garis panduan Persatuan Eropah untuk Kajian Hati (EASL) tidak menggunakan fosfolipid untuk sebarang penyakit hati.

Sebilangan besar penyelidikan mengenai fosfolipid di laman web PubMed (Pangkalan data penerbitan perubatan dan biologi yang dibuat oleh Pusat Maklumat AS untuk Bioteknologi Nasional. - Ed.) Milik penulis yang berbahasa Rusia. Hanya ada tiga penerbitan asing. Seseorang mengatakan bahawa ubat ini mungkin berkesan untuk penyakit hati berlemak. Tetapi pada waktu yang sama, seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, tidak ada sepatah kata pun mengenai fosfolipid penting dalam cadangan Persatuan Eropah untuk Kajian Hati. Penulis kajian lain mengatakan bahawa ubat itu memerlukan kajian lebih lanjut. Dan percubaan ketiga dilakukan pada sebanyak 20 pesakit: bahkan fosfolipid mereka tidak meningkatkan parameter ALT, AST dan bilirubin.

Di Rusia, fosfolipid penting dimasukkan dalam "Senarai ubat untuk pelaksanaan" dari projek Encyclopatia.ru. Senarai ini dibentuk atas dasar kurangnya data yang meyakinkan mengenai keberkesanan ubat untuk petunjuk yang dinyatakan, seperti yang disyaratkan oleh ubat berdasarkan bukti, dan juga kerana kurangnya sumber dan cadangan yang berwibawa.

Memandangkan asas bukti yang lemah, doktor sangat ragu-ragu mengenai ubat berdasarkan fosfolipid penting. Tetapi ada sebab lain: mereka dicirikan oleh ketersediaan bio yang rendah. Apakah maksudnya? Ubat-ubatan ini pertama kali memasuki usus, dari sana ke dalam sistem darah dan limfa, dan kemudian dibawa ke seluruh badan. Fosfolipid sama ada tidak sampai ke hati, atau mencapai jumlah minimum. Arahan mengatakan: "Selepas 6-24 jam, kepekatan maksimum dalam darah adalah 19.9% ​​dan 27.9% dari dos yang ditetapkan.".

Terdapat beberapa ratus hepatoprotectors di pasaran farmaseutikal Rusia. Tumbuhan, haiwan, berdasarkan fosfolipid penting dan UDCA. Mana yang berkesan dan mana yang tidak? Mari cuba mengetahuinya.

Pengeluaran

Jadi, apa yang kita dapat di garis bawah. Fosfolipid penting dihasilkan di Eropah dan Amerika Syarikat, tetapi ia tidak digunakan di sana. Mereka dihantar untuk dieksport ke negara-negara CIS. Fosfolipid tidak disebutkan dalam cadangan Persatuan Eropah untuk Kajian Hati. Hampir tidak ada kajian berbahasa Inggeris yang menyokong fosfolipid, dan kajian yang ada tidak mengesahkan keberkesanannya. Pengamal gastroenterologi merawat fosfolipid penting dengan berhati-hati, dan hanya pengiklanan yang mengatakan bahawa ubat ini memberikan hati "perlindungan tiga kali ganda".

Apakah fosfolipid untuk hati - komposisi dan bentuk pelepasan, petunjuk penggunaan dan harga

Cara yang paling sering digunakan untuk memulihkan fungsi hati adalah hepatoprotectors, maklumat mengenai mekanisme tindakan yang hanya terdapat dalam arahan pengilang ubat ini. Kurangnya pengesahan rasmi mengenai keberkesanan dan keselamatan ubat hepatoprotektif, salah satunya adalah fosfolipid, tidak menjadi alasan untuk menolaknya. Apa yang menerangkan populariti dana kumpulan ini?

Apa itu Fosfolipid Penting

Keutuhan dan keteguhan persekitaran dalaman elemen struktur semua organ dijamin oleh membran sel, yang melakukan halangan, pengangkutan dan fungsi penting lainnya. Komponen utama membran sel, yang memberikan keanjalan dan kekuatannya, adalah molekul ester alkohol dan asid lemak yang lebih tinggi - fosfolipid. Istilah "penting" (penting) digunakan berkaitan dengan unsur-unsur membran sel ini untuk menekankan penyertaan mereka yang signifikan dalam proses biologi.

Hubungan struktural dan fungsional utama sel hati adalah hepatosit, yang fungsinya meliputi permulaan proses pembentukan hempedu, penyertaan dalam sintesis protein dan kolesterol, transformasi karbohidrat, dan detoksifikasi tubuh. Patologi hepatik selalu dikaitkan dengan kerosakan pada membran hepatosit, yang, seperti semua membran sel, terdiri daripada fosfolipid.

Ciri hepatosit adalah kestabilannya (sel individu mempunyai bilangan bahagian yang terhad dalam proses pertumbuhan semula), oleh itu, semakin kuat lapisan fosfolipid, semakin lama integriti sel parenkim tetap ada. Perubatan moden belum menemukan cara yang berkesan untuk mencipta semula hepatosit secara artifisial (sel-sel kultur buatan kehilangan sebahagian besar khasiatnya), tetapi kaedah yang berjaya telah dikembangkan untuk mengasingkan kompleks fosfolipid dari tisu haiwan atau bahan tumbuhan..

Kita buat apa

Kelenjar terbesar di dalam tubuh manusia, yang melakukan banyak fungsi penting, adalah hati. Organ ini mengalami peningkatan tekanan yang berkaitan dengan pelaksanaan tugas seperti sintesis hormon, enzim, proses metabolik, peneutralan dan penghapusan agen toksik. Kerana kesan berbahaya yang berterusan, unsur-unsur struktur parenkim terdedah kepada kerosakan dan kemusnahan.

Semua lesi hepatik melalui beberapa peringkat - keradangan, fibrosis (percambahan tisu penghubung tanpa mengubah strukturnya) dan sirosis (penggantian lengkap tisu penghubung parenkim). Semakin serius perubahan struktur sel hepatosit, semakin banyak fungsi hati terganggu. Untuk memulihkan membran sel dan menormalkan kerja unsur proteinnya, perlu memastikan bahawa jumlah asid lemak penting yang diperlukan dibekalkan kepada tubuh.

Adalah mungkin untuk mengisi keperluan asid lemak dengan bantuan sumber makanan, tetapi ini tidak selalu dapat dilaksanakan dan proses tepu memerlukan waktu yang lama. Persiapan tindakan hepatoprotektif, yang mengandungi peningkatan jumlah fosfolipid penting, menyumbang kepada penyebaran cepat unsur-unsur yang diperlukan ke tubuh. Tujuan ubat-ubatan dalam kumpulan ini adalah untuk mencegah penurunan tahap zat aktif dalam sel hati, menormalkan metabolisme lipid. Tugas dicapai tertakluk kepada pendekatan rawatan bersepadu.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Urgensi persoalan kemungkinan menggunakan hepatoprotectors yang mengandung fosfolipid untuk rawatan hati dibenarkan oleh fakta bahawa struktur fosfolipid unik, dan peranannya dalam proses biologi telah terbukti. Komposisi sediaan farmakologi yang dihasilkan merangkumi lipid kompleks yang tergolong dalam kumpulan gliserofosfolipid dan fosfoinositida. Komponen aktif utama kebanyakan hepatoprotectors adalah:

 • fosfatidilkolin (lesitin);
 • phosphatidylethanolamine (cephalin);
 • fosfatidilserin;
 • fosfatidilinositol.

Sumber lipid kompleks adalah bahan mentah makanan (kacang soya, kuning telur telur ayam), dari mana lipid kompleks dipisahkan oleh pecahan dengan pelarut organik. Pada masa ini, kaedah lain untuk sintesis bahan aktif sedang dikembangkan untuk menggantikan sumber makanan dengan sumber bukan makanan untuk mengurangkan kos produk yang dihasilkan, tetapi masih dalam kajian..

Ejen yang mengandungi fosfolipid di pasaran farmaseutikal boleh didapati dalam bentuk kapsul untuk pemberian oral atau penyelesaian suntikan. Untuk mendapatkan hasil positif dari mengambil bentuk kapsul hepatoprotectors, perlu mengambil ubat untuk jangka masa yang panjang (sekurang-kurangnya enam bulan). Untuk mempercepat proses mengurangkan penggunaan tenaga organ yang terjejas, memulihkan aktiviti enzimatik hati, meningkatkan sifat hempedu, disyorkan pemberian ubat secara intravena.

Mekanisme tindakan

Pembangun dan pengeluar agen hepatoprotektif menyatakan bahawa penstabilan hubungan intraselular dan normalisasi proses metabolik berlaku kerana kemampuan lipid kompleks yang disintesis untuk mengintegrasikan ke dalam membran hepatosit, menggantikan sel yang rosak. Penjanaan semula dinding sel membantu mengembalikan fungsi detoksifikasi hati, yang terdiri daripada pengikatan radikal bebas yang terbentuk di bawah pengaruh unsur toksik.

Mekanisme tindakan fosfolipid berdasarkan peranan biologi mereka. Untuk metabolisme antara sel, nisbah kolesterol (alkohol lipofilik) dan lipid kompleks dalam membran adalah penting. Sekiranya kolesterol dominan, dinding sel menjadi terlalu kaku, yang menyebabkan perlambatan metabolisme protein dan lipid. Kehadiran residu asid fosforik dalam molekul fosfolipid mendorong pembubaran alkohol lipofilik, oleh itu, peningkatan jumlah lipid kompleks menyebabkan penurunan tahap kolesterol aterogenik.

Apabila diambil secara oral, hepatoprotectors, zat aktif (fosfatidilkolin) hampir sepenuhnya diserap dalam usus kecil. Jumlah utama unsur asimilasi dipecah menjadi fosfatidilkolin tak jenuh ganda, yang memasuki aliran darah melalui aliran getah bening, dan kemudian diangkut ke hati. Bahan tidak dicerna (kurang dari 5%) diekskresikan melalui usus dengan tinja.

Petunjuk untuk digunakan

Pengilang farmakologi Rusia menawarkan kepada pengguna lebih daripada 700 jenis ubat yang tergolong dalam kumpulan hepatoprotectors. Keberkesanan klinikal agen ini bergantung pada keadaan pesakit dan terapi bersamaan. Ubat fosfolipid boleh diresepkan oleh doktor, baik sebagai sebahagian daripada rawatan yang kompleks, dan sebagai monoterapi (jika ada keputusan yang beralasan mengenai keselamatan tindakan sedemikian) dalam kes seperti:

 • keradangan pada tisu hati etiologi virus (hepatitis virus) - ubat yang mengandungi fosfolipid penting diresepkan sebagai langkah tambahan sekiranya pengambilan ubat antivirus atau enterosorben tidak memperbaiki keadaan pesakit;
 • sirosis hati - hepatoprotectors boleh bertindak sebagai agen tambahan untuk mencegah penggantian tisu parenkim dengan tisu berserat atau menjadi sebahagian daripada rawatan penyakit yang kompleks;
 • keadaan pra-sirosis (hepatitis alkoholik) - penggunaan disarankan hanya apabila pesakit menolak alkohol sepenuhnya, sementara jika seseorang berhenti minum alkohol, prognosis rawatan mempunyai kecenderungan yang baik walaupun hepatoprotectors tidak digunakan (bahan tambahan aktif mempercepat proses penyembuhan, tetapi tidak memainkan peranan yang menentukan dalam proses ini );
 • hepatosis lemak (steatosis, degenerasi lemak, penyakit lemak bukan alkohol) - penyusupan lemak didasarkan pada ketahanan insulin, yang khas untuk pesakit dengan obesiti atau diabetes mellitus, sering berlatarbelakangkan penyakit, steatohepatitis (proses keradangan) berlaku, hepatoprotectors yang mengandung fosfolipid menyumbang kepada percepatan permulaan kompleks pendekatan rawatan (kepatuhan terhadap diet, aktiviti fizikal, terapi ubat yang mencukupi);
 • gangguan kronik peraturan imun (sirosis bilier primer) - pemusnahan saluran empedu intrahepatik oleh sel-sel imun badan sendiri, disertai dengan kolestasis, untuk rawatan penyakit ini, bahan tambahan aktif secara biologi tidak diresepkan sebagai terapi bebas, tetapi merupakan sebahagian daripada satu set langkah terapi;
 • keracunan makanan atau ubat - ubat hepatoprotektif sesuai untuk mengurangkan kesan keracunan makanan atau mengambil ubat yang mempunyai kesan berbahaya pada hati.
 • Ubat diuretik - yang terbaik untuk diambil.
 • Omelet dalam kuali
 • Cara menyembuhkan seseorang daripada alkoholisme

Bukti keberkesanan fosfolipid untuk hati

Bilangan kes penyakit hati yang tercatat dalam amalan perubatan cenderung meningkat (yang difasilitasi oleh peningkatan jumlah pesakit dengan berat badan berlebihan, obesiti, diabetes mellitus). Fakta ini menentukan pencarian pendekatan moden untuk rawatan patologi hepatik, yang merangkumi arah patogenetik dan etiotropik.

Asas terapi patogenetik terdiri daripada dana yang membantu memulihkan struktur hepatosit. Cara terapi ini merangkumi hepatoprotectors. Memandangkan pentingnya ubat patogenetik, senarai keperluan untuknya dikembangkan kira-kira setengah abad yang lalu, tetapi setakat ini tidak ada satu ubat pun yang dapat memenuhi semua syarat. Ubat yang digunakan hari ini hanya mempunyai pengesahan eksperimen mengenai keberkesanannya, yang belum terbukti dengan percubaan dalam keadaan klinikal..

Senarai klasifikasi ubat-ubatan antarabangsa tidak mengandungi hepatoprotectors, dan juga fosfolipid soya. Ubat yang mengandungi fosfolipid dihasilkan di Rusia dan di Eropah dan Amerika Syarikat, tetapi pengeluar asing membekalkan produk mereka hanya untuk eksport (ke CIS). Pasar farmasi Rusia dipenuhi dengan produk hepatoprotektif, yang sangat diminati, walaupun kekurangan bukti.

Pendapat pakar mengenai keberkesanan dan keselamatan hepatoprotectors dibahagikan. Sebilangan besar saintis dan doktor cenderung untuk mempercayai bahawa agen yang mengandungi fosfolipid tidak mempunyai kesan yang dinyatakan oleh pengilang, dan beberapa daripadanya berpotensi berbahaya bagi tubuh. Bukti eksperimen tidak dianggap objektif kerana kurangnya sistem penyatuan kriteria penilaian dan subjektiviti tinjauan pesakit, merujuk kepada peningkatan kesejahteraan keseluruhan.

Sebilangan doktor yang berlatih mengakui kemungkinan kesan positif daripada mengambil ubat-ubatan kumpulan ini, tetapi mengklasifikasikannya bukan sebagai ubat, tetapi sebagai bahan tambahan aktif secara biologi (makanan tambahan). Sejumlah ujian klinikal yang dijalankan dengan penyertaan lebih dari 10 ribu pesakit dengan hepatitis C menunjukkan bahawa di bawah pengaruh lipid kompleks kemungkinan tindak balas terhadap α-interferon yang digunakan dalam rawatan meningkat, sementara kes reaksi negatif adalah minimum.

Sehingga kini, tidak ada konsensus mengenai kemungkinan penggunaan hepatoprotectors untuk rawatan patologi hati, tetapi pesakit masih mempercayai iklan pengeluar dan menerimanya secara aktif. Sebelum membeli makanan tambahan yang mengandungi fosfolipid, anda mesti berjumpa doktor, kerana dalam beberapa penyakit, pengambilan dana ini bukan sahaja tidak berkesan, tetapi juga menimbulkan genangan hempedu kerana fakta bahawa mereka tidak mempunyai kesan koleretik.

Arahan penggunaan

Sekiranya terdapat petunjuk yang munasabah untuk mengambil fosfolipid untuk hati dan tidak ada kontraindikasi, doktor boleh menetapkan hepatoprotectors sebagai agen pembantu atau profilaksis untuk rawatan penyakit hati. Untuk mencapai hasil terapi yang positif, ubat-ubatan kumpulan ini harus diambil dalam jangka masa yang panjang - dari 1 hingga 12 bulan.

Semasa rawatan, anda mesti mematuhi arahan penggunaan ejen yang mengandungi fosfolipid. Arahan asas pengambilan dan dos adalah seperti berikut:

 • kapsul harus diambil sepenuhnya (tanpa mengunyah) dengan makanan;
 • bilangan penerimaan adalah dari 1 hingga 3 kali sehari;
 • dos fosfolipid harian terapi ditentukan berdasarkan petunjuk (dari 2 hingga 9 kapsul sehari);
 • apabila diberikan secara intravena, dos tunggal maksimum yang dibenarkan (10 mg) tidak boleh melebihi;
 • untuk mencairkan larutan suntikan, disyorkan untuk menggunakan darah pesakit (dalam nisbah 1 hingga 1);
 • terapi suntikan dijalankan selama 7-10 hari dan mesti ditambah dengan pemberian oral dari bahan.

Ubat terbaik yang mengandungi fosfolipid untuk hati

Kerana kekurangan bukti yang tepat, keberkesanan hepatoprotectors hanya dapat dinilai berdasarkan maklum balas pesakit. Dari produk dalam kategori ini, ubat berikut yang mengandungi fosfolipid untuk hati (disebut sebagai sumber asli) telah membuktikan diri mereka yang terbaik:

Essentiale Forte, kapsul 300 mg, 90 pcs.

Fosfolipid dari kacang kedelai, yang mengandungi derivatif digliserin asid oksinat kolinofosforik, linoleat, asid linolenik

Essliver Forte, 300 mg kapsul, 50 pcs.

Fosfolipid (fosfatidilkolin, fosfatidiletanolamin), vitamin PP, B3, B6, B12, nikotinamida, riboflavin, α-tokoferol asetat

Fosfontsiale, kapsul, 30 pcs.

Bahan lipoid yang mengandungi phosphatidylcholine, silymarin

Phosphogliv, kapsul, 65 mg, 50 keping.

Jumlah Fosfolipid Kedelai, Natrium Glycyrrhizinate

Phosphogliv, lyophilisate, 2,5 g, 5 pcs.

Gepagard, kapsul, 300 mg, 30 pcs.

Lecithin, tokoferol asetat

Kapsul Rezalut, 600 mg, 50 keping.

Fosfolipid tak jenuh ganda kedelai, dialconate gliserol (atau monokanat), trigliserida

Essentiale Forte

Pengilang ubat hepatoprotector dengan tindakan multifaktorial Essentiale Forte adalah syarikat farmaseutikal Perancis Sanofi-Aventis. Ubat ini, yang dihasilkan dalam bentuk kapsul dan larutan untuk suntikan (fosfolipid penting dalam ampul), sangat popular di Rusia dan menduduki kedudukan utama dalam senarai ubat terlaris. Arahan penggunaan menyatakan bahawa ubat tersebut mempunyai senarai indikasi yang luas, termasuk:

 • penyakit hati yang meradang (hepatitis), termasuk kronik;
 • perubahan sirosis, lemak dan degeneratif pada tisu hati;
 • luka toksik (berkaitan dengan diabetes, mabuk alkohol kronik);
 • penyakit kulit yang tidak berjangkit (psoriasis);
 • toksikosis semasa kehamilan;
 • sindrom radiasi;
 • pencegahan berulang penyakit batu empedu.

Mekanisme tindakan farmakologi Essentiale Forte adalah penggabungan molekul fosfolipid dengan tahap aktiviti yang tinggi ke dalam membran sel hepatosit, yang menyumbang kepada pemulihan struktur tisu yang rosak. Normalisasi metabolisme lipid dan protein berlaku kerana kemampuan fosfolipid untuk mengikat kolesterol dan memindahkannya ke tempat pengoksidaan.

Ubat ini dikontraindikasikan sekiranya intoleransi individu terhadap komponen penyusunnya dan tidak digunakan dalam amalan pediatrik kerana kekurangan bukti yang mencukupi mengenai keselamatan ubat untuk kanak-kanak. Tempoh kemasukan tidak diatur dengan ketat, perjalanan rawatan selalunya sekurang-kurangnya 3 bulan. Pada peringkat awal terapi, infus intravena ubat disyorkan dalam kombinasi dengan pemberian oral 2 kapsul 2-3 kali sehari bersama dengan makanan.

Kesan sampingan selepas mengambil Essentiale Forte jarang berlaku dan terdiri daripada gangguan pencernaan, ketidakselesaan di kawasan epigastrik, melonggarkan najis, dan reaksi alergi. Kelebihan hepatoprotector ini termasuk toleransi yang baik, kesan negatif yang jarang berlaku, kekurangannya - keperluan untuk penggunaan jangka panjang, kos tinggi.

Essliver Forte

Ubat perlindungan hati dari pengilang India mengandungi vitamin dan zat seperti vitamin yang melengkapkan kesan farmakologi fosfolipid. Ejen hepatoprotective boleh didapati dalam bentuk kapsul gelatin sebanyak 30 atau 50 keping. dibungkus. Petunjuk untuk preskripsi ubat adalah proses patologi yang berlaku di hati dan disebabkan oleh gangguan metabolisme lipid, yang meliputi:

 • degenerasi lemak;
 • sirosis;
 • mabuk alkohol atau dadah;
 • hepatitis ubat;
 • kerosakan radiasi.

Essliver Forte membantu menormalkan proses biosintesis fosfolipid dan metabolisme lemak umum, terganggu kerana kerosakan pada hepatosit Dengan memasukkan ke dalam membran sel, asid lemak tak jenuh meneutralkan kesan agen toksik pada lipid membran biologi. Vitamin B mengambil bahagian dalam metabolisme karbohidrat, sintesis nukleotida, dan memangkinkan proses pernafasan sel. Nikotinamide dan tokoferol melindungi unsur struktur membran daripada peroksidasi.

Penerimaan hepatoprotector ini dikontraindikasikan sekiranya terdapat alahan terhadap komponen penyusunnya. Pesakit di bawah 12 tahun, wanita hamil dan menyusui harus menggunakan Essliver Forte dengan berhati-hati untuk merawat hati. Ubat ini sering menimbulkan reaksi negatif dari saluran gastrointestinal, yang menampakkan diri dalam bentuk kembung, ketidakselesaan, dan gangguan pencernaan.

Kapsul diambil secara lisan dengan menelan keseluruhan dengan makan. Dos yang disyorkan adalah 2 kapsul 2-3 kali sehari selama sekurang-kurangnya 3 bulan. Kelebihan pengambilan Essliver Forte termasuk kos yang berpatutan, kehadiran vitamin di kompleks, keberkesanannya, disahkan oleh banyak ulasan pesakit, kekurangannya adalah adanya kesan sampingan yang kerap, tempoh rawatan.

 • Pewarna rambut Estelle: palet warna dan warna
 • Salad Ham: resipi lazat
 • Telefon bimbit - penjejakan, sambungan pelanggan. Cara melumpuhkan perkhidmatan Radar di Megafon

Fosfonziale

Tindakan klinikal dan farmakologi hepatoprotector Fosfoncial buatan Rusia didasarkan pada kesan komponen penyusunnya. Sebagai tambahan kepada fosfolipid penting, komponen ubat ini termasuk flavolignans (silibinin) - ekstrak susu thistle. Silibinin mempunyai kesan hepatoprotektif yang kuat, menyekat proses merosakkan pada membran hepatosit. Komposisi gabungan memberikan pengaktifan sistem enzim dengan pergantungan fosfolipid.

Petunjuk untuk mengambil Fosfoncial adalah semua jenis dan bentuk hepatitis (akut, kronik, berlemak, alkoholik, toksik), perubahan distrofik dan sirosis di hati, koma hepatik, penyakit radiasi, luka mabuk. Tempoh rawatan dan dos ditentukan berdasarkan patogenesis gangguan hepatik. Ejen tersebut ditetapkan dalam dos harian 3 hingga 9 tablet, tempoh kemasukan adalah dari 10 hingga 90 hari.

Menurut petunjuk (bentuk penyakit yang teruk, hasil positif dari rawatan), kursus terapi dapat dilanjutkan hingga 12 bulan. Penggunaan untuk profilaksis disyorkan untuk dibatasi kepada dos minimum (1 tablet 2 kali sehari) selama 1-3 bulan. Orang yang mempunyai kepekaan terhadap bahan yang membentuk Fosfoncial, kanak-kanak di bawah 12 tahun, harus berhenti mengambil ubat tersebut. Semasa mengandung dan menyusui, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai kemungkinan rawatan dengan hepatoprotectors.

Kesan sampingan yang paling biasa berlaku semasa mengambil fosfolipid untuk hati termasuk gangguan dyspeptik, sakit perut, dan manifestasi alahan. Kelebihan ubat ini adalah komposisi pelbagai komponen, yang komponennya saling memperkuat tindakan antara satu sama lain. Kekurangan termasuk tindakan permulaan yang perlahan, kehadiran kesan sampingan yang nyata.

Fosfogliv

Ubat gabungan Phosphogliv, selain melindungi hati, mempunyai kesan antivirus, yang disebabkan oleh adanya asid glisirhizik dalam komposisinya. Bahan aktif utama phosphatidylcholine mampu menyebabkan kesan sitoprotektif. Gabungan penstabilan membran dan tindakan anti-radang membantu membatasi penyebaran proses patologi dan membawa kepada kemunduran penyakit.

Phosphogliv ditunjukkan untuk digunakan dalam kasus degenerasi lemak atau degenerasi hati, lesi hepatik (alkoholik, toksik), proses sirosis, hepatitis etiologi virus (sebagai sebahagian daripada terapi kompleks). Penerimaan ubat ini dikontraindikasikan pada wanita hamil, kanak-kanak di bawah 12 tahun dan orang yang cenderung hipertensi, intoleransi terhadap komponen. Tempoh purata rawatan adalah 3 bulan, maksimum adalah 6 bulan. Kapsul diambil dalam 2 keping. tiga kali sehari. Pentadbiran intravena harus dilakukan dengan perlahan, 10 ml dua kali sehari.

Aspek positif penggunaan Phosphogliv adalah kehadiran asid glisirizik dalam komposisi (yang dapat mengumpulkan secara lokal di pusat keradangan tanpa terkumpul dalam cecair biologi), tempoh rawatan yang pendek, negatif - kesan pada tekanan darah, kehadiran kesan sampingan (edema, peningkatan tekanan sementara, dispepsia).

Cheetah

Makanan tambahan yang aktif secara biologi Gepagard mempunyai komposisi multikomponen yang merangkumi L-carnitine, vitamin E, lesitin soya. Ubat ini, sebagai tambahan kepada kesan hepatoprotektif, mempengaruhi proses pencernaan, saluran gastrointestinal, sistem saraf, mendorong pengaktifan sintesis lipoprotein berkepadatan tinggi. Cheetahuard mempunyai sifat lipotropik (tindakannya serupa dengan ubat-ubatan untuk menurunkan berat badan seperti Xenical, Orlistat, Orsoten).

Dianjurkan untuk mengambil makanan tambahan untuk mencegah degenerasi lemak hati, meningkatkan fungsinya, atau untuk mengoptimumkan metabolisme makanan. Wanita hamil, kanak-kanak di bawah 16 tahun dan orang yang mempunyai kepekaan yang meningkat terhadap komponen ubat apa pun harus menahan diri daripada mengambil kapsul. Dos yang disyorkan adalah 3 kapsul sehari, dibahagikan kepada 3 dos. Tempoh penggunaan berterusan tidak boleh melebihi 30 hari.

Bahan aktif yang membentuk Gepagard jarang menyebabkan kesan sampingan, yang paling biasa adalah reaksi alergi. Kelebihan ubat ini termasuk tempoh rawatan yang singkat, risiko minimum untuk mengalami reaksi negatif, normalisasi berat badan akibat tindakan lipotropik, kekurangannya adalah kecekapan rendah untuk rawatan patologi hati.

Rezalut

Bahan aktif utama ubat Rezalut buatan Jerman adalah Lipoid PPL 600, yang merangkumi fosfolipid soya, lesitin, trigliserida, gliserol mono- atau dialconate. Tindakan Lipoid bertujuan meningkatkan pembentukan ester kolesterol, yang menyebabkan penurunan tahapnya. Hepatoprotector diindikasikan untuk hiperkolesterolemia jika tidak ada kemungkinan penggunaan atau ketidakefektifan tindakan terapi.

Pesakit dengan intoleransi terhadap kacang tanah, soya atau bahan penyusun lain dari ubat ini adalah kontraindikasi. Semasa mengandung dan menyusu, anda harus berjumpa dengan doktor mengenai kemungkinan menggunakan Rezalut untuk rawatan. Tempoh penggunaan ubat yang mengandungi fosfolipid ditentukan berdasarkan gambaran klinikal penyakit ini. Dos harian yang disyorkan ialah 6 kapsul (masing-masing 2 kapsul dengan makanan utama).

Semasa mengambil agen hepatoprotektif, sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan epigastrik mungkin berlaku, dan urtikaria mungkin muncul. Kelebihan menggunakan ubat ini untuk menormalkan fungsi hati adalah ketiadaan kesan sampingan yang berbahaya, kekurangannya adalah kos yang tinggi dengan keberkesanan dan keselamatan penggunaan yang tidak terbukti secara klinikal..

Kesan sampingan dan kontraindikasi

Ubat yang mengandungi fosfolipid, tidak seperti jenis hepatoprotectors yang lain, tidak mempunyai kesan koleretik dan tidak mempengaruhi aktiviti sekresi pankreas dan pankreas. Walaupun fakta ini, rawatan dengan fosfolipid harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan, kerana adanya kontraindikasi terhadap kemasukan mereka, yang meliputi:

 • tahap kepekaan yang tinggi terhadap komponen penyusun;
 • kehamilan, penyusuan (beberapa ubat);
 • sindrom antiphospholipid (serangan lipid oleh antibodi mereka sendiri);
 • proses keradangan akut (dengan berhati-hati);
 • penyakit onkologi;
 • patologi sistem pembekuan darah.

Menurut ulasan, bahan aktif secara biologi yang merupakan sebahagian daripada makanan tambahan boleh diterima dengan baik oleh tubuh dan jarang menimbulkan perkembangan kesan sampingan. Kes-kes yang tercatat mengenai perkembangan reaksi negatif dari sistem dan organ yang berbeza termasuk:

 • ketidakselesaan di kawasan epigastrik;
 • kembung;
 • cirit-birit;
 • loya;
 • dyspnea;
 • ruam kulit alahan;
 • peningkatan tekanan darah (sementara);
 • pendarahan petechial (sangat jarang berlaku);
 • pendarahan rahim (pada wanita antara haid).

Video

Ulasan

Valeria, 36 tahun Doktor yang merawat menasihati saya untuk mengambil Essliver Forte ketika saya membuat temu janji dengan aduan sakit hati. Ternyata, rasa sakit disebabkan oleh batu di pundi hempedu, tetapi untuk mencegah perkembangan patologi hati, perlu untuk menyokong organ ini. Berpuas hati dengan ubat itu - analog ubat Jerman yang berpatutan.

Gleb, 48 tahun Ketika saya didiagnosis dengan hepatitis C, saya sangat kecewa dan takut, malah saya lulus ujian untuk diperiksa semula, tetapi ternyata juga positif. Doktor yang saya hubungi untuk Phosphogliv yang ditetapkan untuk saya Setelah menjalani rawatan (10 hari secara intravena, kemudian kapsul), keadaannya bertambah baik, banyak gejala hilang, yang membuat saya sangat gembira.