Kiwi dia atau buah, bagaimana betul?

Kata "kiwi" dalam arti buah digunakan dalam jenis kelamin maskulin, jika kita bermaksud nama genus umum (kiwi, sebagai sejenis buah (walaupun, sebenarnya, ia adalah berry). Dan pada jantina netral, jika kita berbicara tentang objek tertentu.

Kata kiwi tidak terpesong. Dalam teks, anda boleh menemui varian berbeza dari kata kiwi, yang menentukan jantina kata. Kiwi bukan buah, tetapi beri. Anda dapat mengetahui ejaannya dalam teks: Buah kiwi itu enak, buah kiwi itu enak dan masak. Dan juga ejaan pada jantina netral tidak jarang berlaku: mereka membeli kiwi yang sudah masak.

Tetapi apa, sama, betul untuk bercakap dan menulis: kiwi masak, masak atau masak?

Sebilangan besar kamus membenarkan penggunaan kata nama kiwi (buah atau pokok) pada jantina yang netral atau maskulin. Tetapi ada juga kata benda kiwi (burung). Kiwi (burung) harus disebut dalam jantina feminin.

Bagi saya, lebih tepat menggunakan kiwi (buah atau pokok) dalam genus neuter.

Kiwi betul atau betul?

Jantina kata nama bergantung pada makna perkataan.

Betul

Kiwi (it) - sebilangan besar kamus ejaan dan penjelasan bahasa Rusia mengklasifikasikan kata nama ini sebagai jantina neuter jika digunakan dalam makna buah.
Di kedai kami membeli kiwi masak.
Saya tidak makan kiwi kerana masam.
Kiwi yang enak, seakan dipetik.

Kiwi (dia) - beberapa kamus dalam makna buah merujuk perkataan ini kepada jantina maskulin.
Betapa sedapnya kiwi ini!
Kiwi berair menggembirakan Masha.
Saya keliru kiwi ini dengan kentang.

Kiwi (dia) - kata benda akan merujuk kepada jenis kelamin feminin jika digunakan dalam arti burung (burung dari urutan kiwiformes, atau tanpa sayap).
Kiwi ini benar-benar kelihatan seperti buah dengan nama yang sama.!
Kiwi eksotik sedang berjalan di taman.
Kiwi ini mempunyai sayap yang sangat kecil..

APA JENIS KIWI?

Calon Filologi I. GOLUB.

Kami mengetahui apa itu kiwi ketika buah luar negeri ini muncul di antara buah-buahan eksotik di pasar dan kedai. Dan saya ingin bertanya: "Jenis kiwi apa - manis atau masam?" Kami bersetuju dengan kata sifat neuter dengan kata yang tidak dikenali dan tidak salah. Profesor DE Rosenthal menulis tentang kata-kata non-Rusia seperti itu dalam "Gaya Praktis Bahasa Rusia": "Kata-kata asing mati yang menunjukkan benda mati tergolong dalam genus tengah, misalnya: depot kereta api, jalan raya lurus, teksi laluan tetap, lidah penyembuh." Dalam buku teks yang sama, anda dapat membaca tentang kata nama bahasa asing yang tidak merosot yang menunjukkan objek bernyawa. Penulis menggolongkannya sebagai maskulin: kanggaru kelabu, simpanse lincah, zebu Asiatik, kuda poni lucu, seekor ayam bela. Benar, tempahan sudah diperlukan di sini: jika kita bermaksud perempuan, maka "kata-kata yang sesuai merujuk kepada genus wanita": kanguru membawa seekor anak kecil ke dalam beg, simpanse memberi makan bayi.

Walau bagaimanapun, dengan pembahagian pinjaman yang tidak merosot menjadi kata nama neuter dan maskulin, banyak kata termasuk dalam jumlah pengecualian. Jantina maskulin merangkumi, misalnya, kata benda yang menunjukkan benda mati: wiski Scotch, brendi yang kuat, brie yang lazat (keju), suluguni segar (keju), sirocco swoop (angin), shimmy (tarian) yang bergaya, penalti dengan mahir, Bengali yang nyanyian (bahasa), sastera Hindi (bahasa). Terdapat lebih banyak kata nama wanita yang tidak merosot, yang tidak disebutkan dalam "Stylistics", tetapi banyak di antaranya disebut dalam "Panduan Mengedit Ejaan dan Sastera" oleh D. E. Rosenthal: Iwashi, salami, kohlrabi, avenue, bere (pir), ambil -bury (penyakit), tsetse (terbang), burung kolibri, kookeburre (burung) dan lain-lain.

Dalam perbualan dengan Profesor Rosenthal, saya pernah melihat bahawa terdapat lebih banyak pengecualian daripada kata-kata yang mengesahkan peraturan. Ditmar Elyashevich tertawa dan mengangkat tangan: "Bahasa itu cepat diisi dengan pinjaman, dan kami hanya perlu menjelaskan penggunaan kata-kata baru yang tidak tergoyahkan." Dan kemudian saya mencadangkan untuk memperjelas peraturan itu sendiri: ketika menentukan jenis kelamin tatabahasa kata nama bahasa asing yang belum tersebar luas dalam bahasa tersebut, seseorang harus mengambil kira pengaruh sinonim dan nama umum. Contohnya: akhir bahagia yang dinanti-nantikan (selamat berakhir), Chianti (wain) yang menyenangkan, argo kasar (jargon), antrasha berisiko (lompat). Dalam kes ini, varian mungkin (antrasha berisiko adalah objek mati). Itu semua bergantung pada seberapa baik bahasa itu menguasai kata nama yang tidak merosot. Memang, selalunya, sebelum mengucapkan kata baru, kita secara mental mengganti maksud kita sendiri, yang kita maksudkan: jalan kelima (jalan), mangga indah (buah, jus), krambambuli yang memabukkan (minuman), burung kolibri kecil (burung ).

Ditmar Elyashevich mengaku kepada saya bahawa dia membuat perubahan pada kata-kata peraturan itu, mendapati mungkin untuk menyetujui jantina feminin dengan kata burung kolibri setelah para pelajar di kelas gaya tidak dapat mengenali bayi ini sebagai "lelaki" dan selalu mengatakan "sedikit". Di laci meja profesor itu terdapat kad pos dari Australia, yang menunjukkan burung kookeburre berwarna terang. Ditmar Elyashevich menunjukkannya kepada saya dan membaca bahawa orang Rusia di Australia menggunakan nama burung ini dalam bentuk jantina feminin - kookeburra, dan di sana ia merosot. Pembacanya menulis tentang ini kepada Rosenthal, yang mengucapkan terima kasih kepada pengarang untuk buku-buku berguna mengenai bahasa Rusia..

Namun, kembali ke kiwi yang penuh misteri. Oleh kerana ini adalah buah, tidak akan ada kesalahan dalam perjanjian seperti itu: betapa lezatnya kiwi ini! Ini juga mungkin. Tetapi dalam Kamus Kesukaran Bahasa Rusia, yang ditulis tiga puluh tahun yang lalu oleh DE Rosenthal dalam pengarang bersama MA Telenkova, kami membaca: "Kiwi (kiwi-kiwi) adalah kata benda feminin yang tidak merosot. Burung yang terbang." Kamus itu dikeluarkan semula pada tahun 1998, dan kiwi sekali lagi menjadi burung. Jangan terkejut! Dan di ensiklopedia mereka sering menulis mengenai burung tanpa sayap daripada buah eksotik. Kamus tidak selalu mempunyai masa untuk mencerminkan semua pinjaman yang melanda bahasa Rusia dalam 10-20 tahun terakhir. Lebih penting lagi untuk mengikuti prinsip yang munasabah: untuk menentukan genus perkataan baru berbahasa asing yang tidak merosot, dengan mengambil kira sinonim Rusia, nama generik.

Inilah yang selalu kami lakukan dan lakukan ketika menyetujui definisi dan predikat dengan nama geografi: Sochi cerah (bandar), Sochi cetek (sungai), Capri jauh (pulau), Mississippi dalam (sungai), Erie (tasik) yang indah. Beberapa nama bandar bukan Rusia baru-baru ini mengubah bentuknya: bukan Batumi (kata nama tidak menurun), tetapi Batum. Walau bagaimanapun, borang ini tidak baru, jadi mereka mengatakan sebelumnya; ingat dalam balada Sergei Yesenin - "Semua Batum berubah menjadi biru" (1924). Sekiranya borang ini mendapat kelulusan rasmi, maka nama kota akan ditolak, yang sangat semula jadi bagi bahasa Rusia..

Nama-nama organ akhbar yang asing tetap dalam kedudukan istimewa. Kami tidak berhak untuk meyakinkan mereka dan kami akan bersetuju dengan definisi dan predikat dengan nama generik: "Pekerja Harian" (surat khabar) semalam menyatakan, "General Electric" (syarikat) menandatangani kontrak, "Figaro Literary" (majalah) baru diterbitkan, dll..

Sekiranya kata nama bahasa asing yang tidak merosot sesuai dengan kata Rusia yang hanya digunakan dalam bentuk jamak, perjanjian seperti itu dapat dilakukan: tandan baru, baki yang diinjak-injak. Para penulis menggunakannya dengan cara ini: "Seorang pegawai kakitangan dengan lebar seperti sayap kelawar mendikte sesuatu untuk berambut perang yang cantik" (AN Tolstoy); "Baki pada kaki dipintal" (AS Novikov-Priboy). Walau bagaimanapun, di sini juga, pilihan tidak dikecualikan, misalnya: "Baju yang ditampal menutupi kaki Puzyrevsky yang tebal" (Vs. Ivanov).

Buah kiwi itu atau dia

Kata nama, mati, neuter, tidak menurun (jenis penurunan 0 mengikut klasifikasi A. A. Zaliznyak).

kesunit h.pl. h.
Mereka.kiwikiwi
R.kiwikiwi
D.kiwikiwi
DALAM.kiwikiwi
Tv.kiwikiwi
Dan lain-lain.kiwikiwi

Kata nama, bernyawa, feminin, tidak menurun (jenis penurunan 0 mengikut klasifikasi A. A. Zaliznyak).

Buah kiwi itu atau dia

Kandungan artikel:

Buah kiwi, alias gooseberry Cina, walaupun berasal dari luar negeri, telah lama menjadi sesuatu yang eksotik di negara kita. Buah mempunyai banyak vitamin dan mineral. Selain memasak, mereka secara aktif digunakan dalam bidang kosmetologi dan perubatan. Buah ini dijual di hampir semua kedai sepanjang tahun, yang bermaksud bahawa kekurangannya tidak boleh. Sudah tiba masanya untuk memberitahu anda mengapa kiwi begitu terkenal dan mengapa ia harus dimasukkan ke dalam diet harian anda.

Nama saintifik tumbuhan itu adalah "actinidia Cina", yang dianggap sebagai wakil dari genus seperti pokok. Tanah Air - China. Ramai di antara kita telah berulang kali mengajukan pertanyaan: adakah kiwi berry atau buah? Sains mengklasifikasikan buah tanaman sebagai buah beri. Dalam kehidupan sehari-hari, kita terbiasa memanggil mereka buah-buahan. Peniaga biasanya cenderung bahawa ini adalah subspesies khusus buah sitrus. Oleh itu, di kaunter buah, jeruk dan lemon sering terletak di sebelah kiwi..

Kiwi berbentuk bujur. Bahagian atas ditutup dengan kulit coklat nipis, di mana pulpa berair warna hijau pucat disembunyikan. Rasa - manis dan masam, kadang-kadang terdapat sedikit rasa strawberi, pisang, epal, tembikai, nanas. Aromanya tidak ketara. Berat purata - 45-95 gram, ia bergantung secara eksklusif pada pelbagai. Buah terbesar mencapai 150 gram.

Di mana dan bagaimana kiwi tumbuh

Pada asalnya, kiwi tumbuh di China dan mempunyai perbezaan tertentu dari spesies moden mereka. Berat buah maksimum mencapai 30 gram, dan rasanya juga tidak menyenangkan. Pada awal abad yang lalu, kilang itu dibawa ke New Zealand, di mana penternak Alexander Allison tertarik dengannya. Beberapa tahun kerja keras membolehkannya mengubah buah-buahan tanpa rasa menjadi buah penuh, beratnya sudah mulai mencapai 150 gram. Kiwi mendapat nama mereka untuk menghormati burung dengan nama yang sama, yang tanah airnya betul-betul New Zealand. Penampilannya sangat serupa.

Pada masa ini, kiwi tumbuh di negara ini pada tahap industri. Sebilangan besar ladang tertumpu di Pulau Utara di Teluk Plenty. Dari New Zealand, bekalan utama kiwi dibuat di seluruh dunia..

Lama kelamaan, tanaman ini mula tumbuh di negara subtropika yang lain. Terdapat perkebunan di Yunani, Korea Selatan, Thailand, Chile, Israel, Jepun, Perancis, Iran, Itali, di benua Afrika.

Di Rusia, ladang kiwi dapat dijumpai di pantai Laut Hitam di Wilayah Krasnodar, di bahagian selatan Dagestan. Pada tahun 2015, sebuah ladang di Ukraine di wilayah Odessa memberikan hasil panen pertamanya, di mana buah ditanam mengikut teknologi Perancis, beberapa varietas dapat menahan suhu hingga -28 darjah.

Di ladang, tanaman ditanam dalam barisan yang sama rata. Secara luaran, mereka agak mengingatkan kebun. Buah-buahan digantung dalam banyak.

Jenis kiwi

Hari ini terdapat kira-kira 30 jenis kiwi. Pokok betina dan jantan mesti tumbuh berdekatan untuk menuai. Untuk 5-6 wanita, satu "lelaki" sudah cukup.

Varieti kiwi yang paling popular:

 1. Hayward adalah salah satu jenis yang paling biasa. Buah coklat mempunyai daging hijau muda. Rasa manis dicairkan dengan sedikit rasa masam. Berat sebiji buah hingga 150 gram. Hasil panen dituai pada akhir Oktober, sementara ia dipelihara dengan baik sehingga bandar baru.
 2. Abbot adalah buah berbentuk pir. Berat maksimum ialah 65 gram. Rambut panjang terdapat pada kulitnya. Bubur berair mempunyai rasa manis dan masam.
 3. Allison - buahnya juga agak menyerupai pir, tetapi warna kulitnya berwarna coklat. Berat tidak melebihi 42 gram. Bubur berair mempunyai rasa strawberi. Penuaian - akhir Oktober.

Varietas jantan yang tidak memberikan tanaman termasuk - "Isay", "Bruno", "Matua".

Komposisi kiwi

Pakar menyatakan bahawa buah tropika lebih unggul daripada limau gedang dan paprika dari segi jumlah komponen yang berguna..

Komposisi vitamin kiwi (miligram per 100 gram produk):

 • asid askorbik - 180;
 • piridoksin - 0,65;
 • niasin - 0.34;
 • riboflavin - 0,04;
 • asid folik - 0,025;
 • tiamin - 0.02.

Satu buah gooseberry Cina mengandungi 200% dari nilai harian vitamin C. Oleh itu, satu setengahnya akan mencukupi untuk tubuh tepu dengan unsur ini. Pada musim luruh-musim bunga, buah akan menjadi pencegahan selesema yang sangat baik..

Komposisi mineral kiwi (miligram per 100 gram produk):

 • kalium - 315;
 • klorin - 42;
 • kalsium - 40;
 • fosforus - 34;
 • magnesium - 25;
 • sulfur - 16;
 • natrium - 2;
 • besi - 0.7;
 • zink - 0.14;
 • mangan - 0.096.

Sebanyak 84% satu buah adalah air. Nisbah protein / lemak / karbohidrat - 1: 1: 10.

Manfaat Kiwi

Berdasarkan komposisi vitamin yang kaya, kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa kiwi membawa manfaat besar bagi tubuh kita:

 1. Sistem kardiovaskular. Buahnya mampu memperbaiki keadaan otot jantung, menurunkan kadar kolesterol, menguatkan dinding saluran darah, mengembalikan tekanan darah ke normal, dan meningkatkan pertahanan imun. Kiwi mesti ditambahkan ke dalam diet jika pengekalan cairan, kegagalan jantung, hipertensi, atau aterosklerosis diperhatikan.
 2. Sistem ketahanan badan. Antioksidan dalam formula membantu melawan jangkitan. Pengambilan buah secara berkala bukan sahaja dapat melambatkan penuaan badan, tetapi juga dapat mengurangkan pertumbuhan tumor. Dos harian yang disyorkan - 1-2 pcs..
 3. Sistem penghadaman. Kiwi membantu menghilangkan rasa berat di perut, memperbaiki pencernaan, mencegah sakit perut dan pedih ulu hati, meningkatkan penyerapan nutrien.
 4. Sistem saraf. Produk ini mempunyai kesan positif pada sistem saraf pusat, meningkatkan daya tahan tekanan, mengekalkan aktiviti.
 5. Sistem pernafasan. Kiwi telah berfungsi dengan baik semasa aktiviti jangkitan virus. Ia mampu mengurangkan refleks batuk, menghilangkan kesesakan hidung dan mempercepat pemulihan..

Ciri bermanfaat kiwi lain termasuk:

 • pencegahan onkologi;
 • memerangi anemia;
 • meningkatkan fungsi buah pinggang dan hati;
 • penghapusan alkohol;
 • pencegahan buasir.

Bahaya kiwi

Kiwi mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat, tetapi ada juga yang boleh membahayakan tubuh:

 • bengkak;
 • alergi - menampakkan diri dalam bentuk dermatitis, luka pada mukosa mulut, ruam kulit;
 • cirit-birit;
 • perkembangan gastritis;
 • gangguan pankreas.

Kiwi untuk penurunan berat badan

Ramai pakar pemakanan percaya bahawa buah hijau akan membantu anda menurunkan berat badan tambahan tanpa usaha. Keseluruhan rahsia terletak pada kemampuan produk untuk memulakan proses memecah lemak, yang akan menyumbang kepada penurunan berat badan. Selain itu, kiwi meningkatkan metabolisme, menormalkan metabolisme protein dan menurunkan kadar kolesterol..

Kiwi untuk menurunkan berat badan disarankan untuk makan bersama dalam kulit. Kulit mengandungi antioksidan yang dapat membantu mengurangkan kalori. Pada peringkat awal diet, kiwi membantu membuang toksin dan membersihkan badan..

Buah ini sesuai bukan hanya untuk diet, tetapi juga untuk mengatur pemakanan yang betul. Mengurangkan berat badan dengan pertolongannya, anda tidak perlu menggunakan diet mono dan puasa yang panjang, jika tidak, anda hanya akan membahayakan badan. Profesional dalam bidang dietetik menyatakan bahawa lebih baik makan buah-buahan sebelum makan malam. Kuantiti maksimum - 2 keping.

Anda juga harus memperhatikan perkara berikut:

 • orang yang mengalami gastritis dan bisul hanya boleh memakan kiwi tanpa kulitnya, kerana boleh merengsakan perut;
 • yang paling berkesan dalam memerangi kegemukan dianggap sebagai kiwi kuning;
 • buah dibenarkan dimakan bersama dengan alpukat;
 • memandangkan kiwi mempercepat pencernaan, ia harus dimakan setengah jam sebelum makan, atau 2 jam selepas;
 • mengutamakan buah masak, risiko kerengsaan usus akan diminimumkan;
 • di dalam peti sejuk, buah kehilangan semua sifat positifnya, ia mesti disimpan pada suhu bilik;
 • lebih baik makan buah-buahan segar, tanpa rawatan panas.

Untuk menghilangkan rasa lapar, gooseberry Cina harus dimakan sebelum makan utama. Selepas makan, ia akan mengurangkan rasa berat dan kembung. Makan kiwi sebelum tidur akan membantu membersihkan badan dan membuang toksin..

Untuk mengurangkan sedikit perut dan menegangkan pinggang, anda boleh mengatur hari puasa untuk kiwi:

 1. Pada siang hari, anda perlu makan 1 kilogram buah, membahagikannya kepada 8 hidangan.
 2. Anda tidak boleh makan hidangan lain, minum jus atau teh.
 3. Ia dibenarkan membuat koktel atau smoothie dari gooseberry Cina dan kefir sekali.
 4. Minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari, yang juga akan membantu membersihkan badan..

Kiwi semasa mengandung

Wanita yang mengharapkan bayi memerlukan vitamin dan mineral tambahan.

Walaupun semasa kehamilan, kiwi mempunyai kesan positif pada tubuh:

 1. Kalium, yang merupakan sebahagian daripada komposisi, membantu meningkatkan fungsi jantung, menenangkan.
 2. Kehadiran yodium berfungsi sebagai pencegahan kelainan kongenital bayi yang sangat baik. Komponen "merawat" kelenjar tiroid.
 3. Mencegah sembelit.
 4. Mengurangkan rasa berat di perut dan melegakan pedih ulu hati - relevan untuk ibu mengandung.
 5. Menepu bayi dengan vitamin, yang hanya diperlukan untuk perkembangan intrauterin yang betul.
 6. Membantu Membentuk Jaringan Gigi Fetal dan Tulang.
 7. Meningkatkan pertukaran oksigen antara tisu.
 8. Mengambil bahagian dalam penyerapan zat besi, yang menyebabkan peningkatan kadar hemoglobin.
 9. Melindungi virus dan jangkitan.

Anda tidak boleh menyalahgunakan kiwi semasa mengandung, tetapi anda perlu memasukkannya ke dalam makanan harian anda dalam jumlah kecil. Sebagai tambahan kepada perkara di atas, ia akan menyumbang kepada perkembangan saluran saraf janin yang betul dan kerja-kerja sumsum tulang.

Cara mengupas kiwi

Mengupas kiwi memang mudah. Proses itu sendiri akan serupa dengan proses mengupas kentang. Anda perlu mengambil pisau pendek atau pisau khas untuk buah dan kulitnya dikeluarkan dengan lingkaran.

Cara makan kiwi

Terdapat beberapa cara untuk makan kiwi dengan betul:

 1. Anda perlu mengupas kiwi dan potong dalam bentuk apa pun. Pilihan ini paling kerap digunakan.
 2. Mereka yang terbiasa makan mengikut peraturan etika dapat memotong produk menjadi dua bahagian yang sama dan memakannya dengan sudu, mengambil isinya. Kaedah ini dianggap paling betul.
 3. Buah-buahan mesti dipotong menjadi beberapa bahagian. Kemudian letakkan di atas gelas dengan bahagian bawah (cangkuk pada kulit) dan masukkan isinya ke dalam kapal.

Ramai orang tertanya-tanya apakah kiwi boleh dimakan dengan atau tanpa kulitnya. Sudah tentu, dalam versi klasik, kita biasa mengupas buah. Tetapi penggunaannya dibenarkan bersama dengan kulit, yang utama adalah membasuhnya dengan bersih sebelum makan. Kulitnya mengandungi sejumlah besar vitamin dan nutrien.

Kiwi boleh dimakan sebagai produk mandiri, atau boleh digabungkan dengan hidangan daging atau makanan berat lainnya. Gooseberry Cina sesuai dengan buah-buahan, herba, beri dan produk tenusu yang lain.

Ia dibenarkan mengambil kiwi pada bila-bila masa sepanjang hari. 10-15 minit sebelum sarapan, dia mengaktifkan kemampuan membakar lemaknya. Setengah jam sebelum makan tengah hari akan membantu meningkatkan pencernaan. Dan pada waktu petang akan mengurangkan kandungan kalori makan malam. Juga, buah adalah pilihan terbaik untuk makanan ringan..

Kiwi kalori

Buah-buahan segar rendah kalori, sangat baik untuk menurunkan berat badan, termasuk dalam menu banyak diet.

Walau bagaimanapun, kandungan kalori kiwi berbeza bergantung pada pemprosesan buah:

 • buah segar - 47 Kcal / 100 g.;
 • puri dalam tin - 47 Kcal / 100 gr.;
 • buah kering - 253 Kcal / 100 g.;
 • buah gula-gula - 70 Kcal / 100 g.;
 • jus yang baru diperah - 40 Kcal / 100 g.

Kiwi adalah salah satu daripada beberapa buah yang dapat dibeli sepanjang tahun, dan pada masa yang sama, rasanya tidak akan berbeza. Lebih baik makan buah masak, ia mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan.

masterok

Trowel.zhzh.rf

Mahu tahu semuanya

Pernahkah anda terfikir mengapa burung kiwi Selandia Baru dinamakan sama dengan buah kiwi? Saya akan memberitahu anda mengenainya sekarang, tetapi pertama saya akan menjelaskan bahawa semuanya sebaliknya, dan buah sebenarnya bukan buah..

Sebenarnya, kiwi adalah buah beri, walaupun banyak yang menyebutnya buah. Seratus tahun yang lalu, seorang tukang kebun amatur New Zealand mula menumbuhkan liana Cina kerana bunganya yang cantik. Setelah 30 tahun dipilih, bukannya buah-buahan kecil, sukar, tanpa rasa, buah beri yang besar, gebu dan sangat enak mula masak di liana. Mereka ternyata tidak hanya enak, tetapi juga menyihatkan..

Nama moden "kiwi" dimiliki oleh penternak Selandia Baru A. Ellison, yang pada tahun enam puluhan abad XX "memberikan" nama ini kepadanya untuk kemiripan luar buah pubernya dengan tubuh burung yang sama dengan nama, yang merupakan simbol nasional New Zealand dan digambarkan pada lambang Tentera Udara, serta banyak duit syiling dan setem.

Secara komersial, nama ini diperbaiki hanya 12 tahun setelah petani New Zealand mula mengeksportnya..

Kiwi adalah satu-satunya burung seumpamanya - ia tidak mempunyai sayap, dan juga ekor. Dia tidak tinggal di tempat lain, iaitu, dia endemik ke pulau itu. Warga New Zealand begitu bangga dengan kenyataan ini sehingga mereka meletakkan kiwi pada lambang negara mereka..

Mereka yang mendengar suara burung ini tidak akan bertanya mengapa kiwi itu diberi nama kiwi. Ini sangat sederhana - dia menjerit "Ki-wee! Kiwi! "

Mereka. itu bukan burung yang diberi nama buahnya, dan buahnya pada umumnya adalah buah beri.

Kiwi-OH ATAU ITU.

Semalam saya bersama nenek. Saya mengunjunginya setiap minggu. Seperti biasa, saya mula berusaha memberi makan, merawat (kadang-kadang nampaknya semua nenek seperti itu). Dia menawarkan pelbagai jenis gula-gula dan buah-buahan. Dan kemudian dia bertanya kepada saya, "ADAKAH KIWI ITU ATAU ITU?"
Saya sendiri berfikir.. Ia menjadi menarik)
Tiba di rumah, saya mencari di internet untuk mendapatkan jawapan kepada soalan yang menarik minat kami.
Tidak ada hasil (Semua karut ditulis

Mungkin ada yang akan menjawab saya di sini? Siapa tahu? Dan ia menjadi sangat menarik

Penilaian: +27
Angelica Vitalievna
2 Disember 2012310357
Kod HTML:
Kod BB untuk forum:

Bagaimana ia akan kelihatan?

Diets.ru → Kiwi-ON ATAU ITU.
Semalam saya bersama nenek. Saya mengunjunginya setiap minggu. Seperti biasa, saya mula berusaha memberi makan, merawat (kadang-kadang nampaknya semua nenek seperti itu). Dia menawarkan pelbagai jenis gula-gula dan buah-buahan. Dan kemudian dia bertanya kepada saya, "ADAKAH KIWI ITU ATAU ITU?"
Saya sendiri fikir.. Ia menjadi menarik)
Tiba di rumah, saya mencari di internet untuk mendapatkan jawapan kepada soalan yang menarik minat kami.
Tidak ada hasil (Semua omong kosong ditulis. Baca lebih lanjut

Buku Harian Angelica Vitalievna:

Kiwi kiwi adalah burung, bukan buah

tetapi kiwi boleh disebut buah dan burung

Kamus yang berbeza mempunyai versi yang berbeza. Maksudnya, anda tidak mempercayai Rosenthal, tetapi adakah anda akan mempercayai versi yang dikemukakan oleh pengguna laman web ini?))

Secara peribadi, saya fikir boleh menggunakan kedua-dua bahagian tengah dan jantina maskulin.

oh, sekarang semasa saya membaca catatan, saya sudah siap, sehari sebelumnya saya makan malam satu jenis buah, memilih kiwi, hampir tidak makan 5 keping, terasa sakit, lidah saya dipotong. Memandangnya di cermin - berdarah. Saya tidak mahu kiwi untuk masa yang lama

Dari satu artikel mengenai topik ini:
petikan - "Mengenai kata-kata bukan Rusia seperti itu, Profesor D. E. Rosenthal menulis dalam" Gaya praktikal bahasa Rusia ":,
contohnya: depot keretapi, lebuh raya langsung, teksi laluan, aloe penyembuh. "Dalam buku teks yang sama, anda juga dapat membaca tentang kata nama bahasa asing yang tidak merosot yang menunjukkan objek bernyawa. Penulis mengaitkannya dengan jantina maskulin: kanggaru kelabu, simpanse yang cantik, zebu Asia, kuda poni lucu, seekor ayam belatuk. Benar, di sini tempahan sudah diperlukan: jika kita bermaksud perempuan, maka "kata-kata yang sesuai merujuk kepada genus wanita": kanggaru membawa bayi ke dalam beg, simpanse memberi makan bayi. Jantina maskulin merangkumi, misalnya, kata benda yang menunjukkan benda mati: Skotlandia wiski, brendi yang kuat, brie (keju) yang enak, suluguni segar (keju), sirocco swoop (angin), sekali bergaya (tarian), penalti yang dijaringkan dengan mahir, bahasa Bengali (bahasa), sastera Hindi (bahasa). jantina feminin, yang tidak disebut dalam "Stylistics", tetapi banyak dari mereka dinamakan dalam "Buku Panduan Penyuntingan Ejaan dan Sastera" oleh D. E. Rosenthal: Iwashi, salami, kolra bi, avenue, bere (pir), beriberi (penyakit), tsetse (terbang), burung kolibri, kookeburre (burung) dan lain-lain "
. Namun, kembali ke kiwi yang penuh misteri. Oleh kerana ini adalah buah, tidak akan ada kesilapan dalam perjanjian seperti itu: betapa lezatnya kiwi ini! Ini juga mungkin.
Oleh itu, ia dibenarkan untuk digunakan dalam dua genera?

Buah kiwi itu atau dia

Berat buah kiwi rata-rata adalah 75 g, buah besar - hingga 100 g.

Kiwi adalah buah beri. Dagingnya biasanya berwarna hijau atau kuning. Terdapat pelbagai kiwi Emas ("kiwi emas" atau "kiwi kuning").

Kandungan kalium yang tinggi menjadikan kiwi berguna untuk beberapa bentuk hipertensi, kekurangan yodium.

Makan

Semasa menggambarkan rasa kiwi, mereka berbicara tentang kombinasi aroma gooseberry, strawberi, pisang, tembikai, epal dan nanas. Kiwi dimakan segar, jem dibuat dari mereka, jeli dibuat, ditambahkan ke salad, disajikan dengan daging.

Terdapat cukup resipi untuk pencuci mulut dan minuman yang menampilkan kiwi. Kiwi sesuai untuk mengisi pai, anda juga boleh membuat selai, marmalade daripadanya, pembuat anggur menyediakan minuman keras dan anggur dari kiwi.

Pengeluaran

Pengeluaran kiwi dunia
TahunRibuan tan
19702
19754
198026
1985204
1990843
1995890
20001,021
20051811
20061 240
20071,252
20081,352
20091,377
10 negara pengeluar kiwi 2009
NegaraRibuan tan kiwi
Itali436
New Zealand390
Cili227
Yunani84
Perancis76
Jepun35
Irantiga puluh
Turki23
USA23
Sepanyol18
sumber:
Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO)

lihat juga

 • Tanda dagang yang telah menjadi kata nama biasa

Catatan

 1. ^ Emily Green, Kiwi, Akta II. Los Angeles Times (08 Mei 2002). Diarkibkan daripada yang asal pada 27 Januari 2012.Diakses pada 20 Disember 2009.

Pautan

 • (pautan tidak dapat diakses - Sejarah Cina Actinidia)

Yayasan Wikimedia. 2010.

 • Hanamachi
 • Ia (filem)

Lihat apa "Kiwi (buah)" dalam kamus lain:

Kiwi - (burung) Kiwi (buah) (berry) Kiwi (nama panggilan nasional) adalah nama samaran nasional untuk orang New Zealand dan nama diri yang sering digunakan untuk orang New Zealand. Burung Kiwi (juga, Kiwi Bird) (dari burung kiwi Inggeris "burung kiwi") nama samaran...... Wikipedia

Kiwi (disambiguasi) - Kiwi Kiwi (burung) Kiwi (buah) Burung Kiwi (juga, Kiwi Bird) (dari burung kiwi Inggeris "burung kiwi") nama samaran pengarang yang tidak diketahui (kumpulan pengarang), yang memimpin sebuah kolom di majalah Computerra. Alexis Kiwi adalah pengasas sastera realistik di...... Wikipedia

buah - Lihat... Kamus sinonim

kiwi - (kiwi Inggeris). Perdagangan Eropah dan nama kuliner tanaman buah Timur Jauh, yang disebut Gooseberry Cina, termasuk lianas seperti ivy dan mempunyai buah-buahan seukuran plum besar, ditutup dengan...... Kamus Kuliner

kiwi - antinidia Kamus sinonim Rusia. kata benda kiwi, bilangan sinonim: 5 • antinidia (1) • apterix... Kamus sinonim

KIWI - K. tidak ada kaitan dengan produk makanan penting Odessa. Tetapi ada kaitannya dengan frasa Odessa lama "INI ADALAH BUAH LAIN", yang sinonim dengan ungkapan "HADIAH LAIN". Namun, K. bukan hanya buah yang hampir tidak diketahui untuk...... Kamus separa penerangan besar dari bahasa Odessa

KIWI - (kiwi Inggeris). Perdagangan Eropah dan nama kuliner tanaman buah Timur Jauh, yang disebut "Gooseberry Cina", milik lianas seperti ivy dan memiliki buah-buahan seukuran plum besar, ditutupi samar-samar...... Ensiklopedia Seni Kulinari Hebat

Buah - Banyak pilihan buah-buahan di pasar Boqueria di Barcelona... Wikipedia

kiwi - 1. kiwi, nesl., m. dan s. (buah) 2. kiwi, uncl., m. (burung)... tekanan kata Rusia

Homonim - Istilah ini mempunyai makna lain, lihat Homonym (makna). Homonim (bahasa Yunani kuno ὁombor yang sama + ὄ Nama nama) berbeza makna, tetapi sama dalam bunyi dan ejaan unit bahasa (perkataan, morfem, dll.). Istilah ini diperkenalkan...... Wikipedia

LiveInternetLiveInternet

 • daftar masuk
 • pintu masuk

-Teg

-Kategori

 • Artis (3133)
 • Puisi (771)
 • Fotoprofi (572)
 • Orang (540)
 • Bunga (483)
 • BAYI (392)
 • TAHUN BARU & KRIM (354)
 • Percutian (322)
 • Gambar (300)
 • Bandar dan negara (299)
 • Dunia haiwan (289)
 • Kucing (280)
 • ANTIKA (211)
 • Menarik (207)
 • Yum Yum (171)
 • Sejarah perkara (165)
 • Sejarah Rusia (164)
 • Barang kemas (155)
 • Humor (78)
 • Pawagam (76)
 • Sejarah orang Slavia (72)
 • Wira Sastera (70)
 • Sochi (69)
 • Pinggan mangkuk (58)
 • Senibina (58)
 • Prosa (49)
 • Lakukan sendiri (46)
 • Peribahasa (38)
 • Batu (36)
 • Horoskop (34)
 • Bahasa Rusia (30)
 • Tutorial Photoshop (28)
 • Kesihatan (27)
 • Kraftangan (20)
 • Ramalan (13)

-Pencarian buku harian

-Langganan e-mel

-Pembaca biasa

 • Semua (1648)

-Komuniti

-Statistik

Sejarah kemunculan kiwi.

Khamis, 29 April 2010 02:45 + di petikan


Kiwi tergolong dalam kategori yang disebut "eksotik". Malah, walaupun sepuluh tahun yang lalu, buah ini eksotik dan tidak dapat difahami oleh kami. Dan bukan hanya untuk kita. Kembali pada tahun 70-an abad kedua puluh, pegawai kastam, melihat bola coklat yang aneh di dalam kotak, ketakutan dan dipanggil di sappers (cerita ini adalah fakta yang nyata). Semua orang terbiasa berfikir bahawa kiwi berasal dari New Zealand..

Sebenarnya, kiwi ditanam di China kuno, dan ia diperkenalkan ke New Zealand pada tahun 1906. Namun, kiwi moden muncul sebagai hasil eksperimen jangka panjang manusia terhadap nenek moyangnya yang kurang dimakan hanya sekitar 73 tahun yang lalu. Mungkin ini adalah penemuan orang New Zealand yang paling terkenal. Pada mulanya ia disebut "gooseberry Cina", kemudian diputuskan untuk menamakannya untuk menghormati simbol nasional negara itu - burung kiwi kecil.

Oleh itu, sejarah kiwi bermula dengan fakta bahawa tukang kebun amatur sambilan, Alexander Ellison, pada awal abad ke-20, tertarik dengan tanaman mihutao hiasan yang tumbuh di China dan mekar pada musim bunga dengan bunga putih yang menakjubkan. Sebenarnya bunga itulah yang menarik minatnya pada liana ini, dan sama sekali tidak beri, yang kecil, sukar dan hampir tidak terasa.

Dan kemudian pada suatu hari, rakannya yang berbangsa Cina menghantar kepadanya biji Mihutao yang telah lama ditunggu-tunggu, dari mana tumbuh-tumbuhan yang cukup mengagumkan tumbuh dengan cepat. Sukar untuk mengatakan apa yang mendorong Alexander dan rakan-rakan tukang kebunnya untuk terlibat dalam penanaman orang-orang Cina yang biadab, tetapi hanya setelah sekitar 30 tahun mereka mendapat hasil yang sangat luar biasa dalam bentuk semak liana yang besar, dipenuhi dengan buah beri yang gebu dan sangat enak. Benar, ini memerlukan banyak pemangkasan, cantuman, persenyawaan, dll. Tetapi hasilnya sia-sia: pokok anggur tumbuh dengan kecepatan 15-20 cm sehari, dan penuaian dapat dikeluarkan setiap 2 hari.

Tetapi selama bertahun-tahun, hanya keluarga Alexander Ellison dan rakan-rakannya yang dapat menikmati buah-buahan yang tidak biasa, rasanya menyerupai strawberi, pisang, tembikai, tembikai dan nanas. Mungkin penduduk dunia yang lain tidak akan pernah mengetahui tentang buah yang tidak biasa ini, jika... Sekiranya beberapa tahun kemudian, pada akhir 30-an, ketika seluruh dunia dan New Zealand tidak dilanda krisis industri global.

Pada masa itulah petugas pelabuhan yang hilang bernama James McLocklin memutuskan untuk bersedih untuk mula menanam lemon di ladang kerabatnya. Tetapi kerana lemon hampir tidak diminati, dia teringat bahawa salah satu tetangga ibu bapanya-petani menanam gooseberry Cina yang sama, yang tumbuh lebih cepat daripada lemon, memberikan hasil panen yang besar, dan yang paling penting, tidak seperti lemon, dia bukan orang lain. tidak tumbuh untuk dijual. Seperti yang telah ditunjukkan oleh masa, idea ini ternyata benar-benar "emas" dan tidak lama lagi perkebunan, yang telah berkembang menjadi 30 ekar, mulai membawa ribuan keuntungan kepada James McLucklin. Tidak lama kemudian, para jiran menjadi tertarik dengan pengalamannya, akibatnya, semua penduduk New Zealand dengan cepat mengetahui tentang kiwi..

Di tanah kelahiran nenek moyang kiwi - di China, mereka sekarang aktif terlibat dalam pemilihannya, berusaha menanam buah dengan pulpa ruby. Secara keseluruhan, kira-kira dua bilion kiwi dijual setiap tahun di dunia..

Apakah di dalamnya?
Sebilangan besar daripada kita tahu bahawa kiwi mempunyai banyak vitamin. Lebih khusus lagi, hanya sebiji buah yang mengandungi 1.5 kali keperluan minimum vitamin C. harian. Di samping itu, kandungan karoten dalam kiwi lebih tinggi daripada kebanyakan buah. Sebagai tambahan kepada yang sudah disenaraikan, beri mewah ini mengandungi vitamin PP, E, B1 dan B2, serta banyak kalium (kira-kira 120 mg dalam buah bersaiz sederhana), magnesium, zat besi, kalsium dan fosforus.

Kiwi bukan ubat.
Kandungan kalium yang tinggi menjadikan buah kiwi penting untuk tekanan darah tinggi. Dan beberapa buah yang dimakan selepas makan yang enak akan membantu menghilangkan rasa berat di perut, pedih ulu hati dan bersendawa. Tidak lama dahulu, saintis Norway mendapati bahawa kiwi juga dapat membantu melawan penyakit jantung, kerana ia mempunyai kemampuan untuk membakar lemak yang menyekat arteri. yang mengurangkan risiko pembekuan darah. Berdasarkan hasil kerja mereka, saintis mengesyorkan makan dua hingga tiga buah kiwi setiap hari. Kesan diet seperti itu, menurut penyelidik Norway, dinyatakan selepas 28 hari. Dalam tempoh ini, risiko pembekuan darah menurun sebanyak 18% dan tahap asid lemak berbahaya dalam darah menurun sebanyak 15%. Ini bermaksud kiwi boleh menjadi alternatif yang berguna untuk aspirin, yang sering digunakan untuk tujuan yang sama..

Dalam perubatan tradisional Cina, kiwi (atau lebih tepatnya, keturunannya, gooseberry Cina) telah lama digunakan untuk memperbaiki pencernaan, mencegah penyakit reumatik, mencegah pembentukan batu ginjal, mengurangkan kegugupan, dan mencegah uban. Kajian mengenai buah kiwi telah menunjukkan bahawa buah ini mempunyai anti-tumor, kesan antioksidan, dan juga meningkatkan prestasi fizikal. Di beberapa negara, mereka digunakan sebagai agen perangsang dan pemulihan bagi atlet - ia mengandungi sejumlah nutrien.

Mereka yang ingin menurunkan berat badan.
Kiwi mengandungi banyak enzim yang mempercepat pembakaran lemak dan mempromosikan pembentukan penguat serat kolagen (seperti betik, nanas dan adas). Tidak ada hubungan langsung antara fakta ini dan penurunan berat badan, tetapi jika anda menginginkan sosok langsing, anda pasti harus memperhatikan kiwi. Pertama, kiwi mengandungi banyak serat sayur-sayuran kasar, dan kedua, mengandungi lebih sedikit gula daripada kebanyakan buah. Satu buah sederhana (60 g) hanya kira-kira 30 kkal.

Kiwi dalam bidang kosmetologi:
* Apa yang sangat bermanfaat untuk digunakan secara dalaman dapat juga bermanfaat ketika digunakan secara luaran.
Walau bagaimanapun, kiwi tidak hanya berguna, tetapi juga diperlukan untuk kulit kita: ia membersihkan dan memenuhkannya dengan sempurna
kompleks vitamin.
* Topeng Kiwi Pelembap: Campurkan 2 sudu besar setiap keju kotej rendah lemak dan bubur kiwi cincang. Sapukan pada wajah selama 15-20 minit.
* Pada musim sejuk, ketika kulit kehilangan kelembapan, kiwi melembapkan dan meremajakan kulit dengan sempurna, hanya perlu melakukan topeng berikut seminggu sekali: tumbuk kesemek dan kiwi, parut sebiji epal dan pir pada parut halus. Campurkan semua ini hingga buburan homogen, sapukan campuran tersebut ke kulit muka dan leher yang telah dibersihkan. Bilas selepas 20 minit dengan air suam.

* Topeng berikut akan membantu kulit berminyak: campurkan lobak parut, lemon dan kiwi, biarkan di muka selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.
* Dengan bantuan kiwi, anda juga dapat membuat topeng berkhasiat: tumbuk setengah pisang dan 1 buah kiwi bersaiz sederhana, campurkan campuran dengan baik. Untuk meningkatkan kesan pelembutan, tambahkan 2 sudu besar yogurt semula jadi. Sapukan topeng ke wajah anda yang sebelumnya telah dibersihkan. Basuh dengan air suam selepas 15-20 minit.
* Kulit sangat berguna untuk kulit kita, tetapi pada musim sejuk, terutama dengan kulit sensitif, kulit mekanikal tidak dapat diterima. Mereka hanya boleh membahayakan kulit yang bermasalah. Tetapi kulit dengan asid buah, pengelupasan lembut dan tepu dengan vitamin, adalah perkara yang sangat penting. Untuk mengelupas semudah mengupas pir - bersihkan kulit, kemudian sapukan jus kiwi atau gruelnya selama 15 minit, kemudian bilas dan sapukan krim.

Adakah anda cukup terinspirasi untuk meninggalkan komputer anda dan pergi ke kedai terdekat?
Tinggal sebentar - kami akan melihat bagaimana memilih dan memelihara buah ajaib ini:

... Kiwi dituai dengan tegas, mereka dianggap benar-benar matang ketika, apabila ditekan dengan jari, kulitnya ditekan. Asam pulpa rasanya seperti strawberi. Kiwi dimakan dengan sudu, potong separuh, atau potong, terutama untuk salad buah, krim, ais krim, puding, dan juga direbus untuk kompot, jem dan sos buah.
... Sekiranya buahnya terlalu keras, ini bermakna belum masak..
... Sekiranya buahnya elastik untuk disentuh, tidak lembut dan tidak berkerut, maka ia boleh dimakan, cukup berair dan manis. Jangan lupa menghidu buahnya: jika kiwi mempunyai aroma pisang, strawberi dan lemon, ini adalah tanda kematangan.
... Simpan kiwi di dalam peti sejuk sayur di dalam beg kertas. Buah kiwi tidak suka berdekatan dengan buah dan makanan lain. Untuk membuat kiwi kehijauan matang di rumah, letakkan buah-buahan di piring dengan pisang atau jeruk..

Adakah kiwi buah atau beri? Penerangan, makan, faedah dan keburukan

Kiwi disukai oleh banyak orang. Mengonsumsi buah ini baik untuk kesihatan anda. Pengambilan produk ini secara berkala menguatkan badan. Pada masa yang sama, kebanyakan orang tidak tahu apakah kiwi adalah buah atau buah beri? Jawapan untuk soalan ini boleh didapati dalam artikel.

Masih adakah kiwi buah atau beri? Adalah dipercayai bahawa ini adalah buah. Tetapi sebenarnya, produknya adalah buah beri. Tanah air kiwi adalah China, kerana di sinilah terdapat aktinidia liar. Dan kultivar dibiakkan oleh orang New Zealand. Ia juga dipanggil gooseberry Cina..

Buah itu pertama kali dibawa ke negara kita setelah kejatuhan Uni Soviet. Ia menjadi terkenal kerana rasa manis dan masam. Kini orang dewasa dan kanak-kanak memujanya. Pelbagai hidangan, pencuci mulut disediakan dari beri dan ia hanya dimakan dan bukannya makanan ringan..

Mengenai buah

Penerangan kiwi mencirikan ciri utama buah ini. Tanaman ini disajikan dalam bentuk tanaman merambat sepanjang 8-10 m. Pucuk berwarna coklat kemerahan atau kehijauan. Ia mempunyai rambut coklat dan kasar yang terkulai. Daun panjang 6-17 cm dan lebar 6-15 cm berbentuk hati. Bunga-bunga tumbuhan itu dioecious.

Apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang adalah buah kiwi atau buah beri? Seseorang yang tidak berminat dengan botani biasanya merujuk produk sebagai buah. Secara botani, adakah kiwi merupakan buah atau buah beri? Para saintis telah menyedari bahawa buah itu dianggap sebagai buah beri. Ini mempunyai rasa campuran pisang, strawberi, gooseberry, nanas, tembikai, dan epal. Daging produk berwarna hijau, tetapi terdapat pelbagai dengan warna kuning.

Kiwi - pokok atau semak? Jawapan untuk soalan ini tidak mudah. Actinidia adalah kayu lianas, tetapi sering disebut sebagai pokok renek. Di luar, buahnya tidak sedap dipandang, seperti kentang yang ditutupi dengan vili. Ukuran berry purata ialah 100 g.

Varieti

Hari ini terdapat lebih daripada 50 jenis kiwi. Ia diklasifikasikan sebagai tanaman keuskupan, oleh itu, jenis ibu dan bapa diperlukan untuk mendapatkan buah. Yang paling popular adalah jenis berikut:

 1. Bruno. Pelbagai ini dianggap sebagai pencuci mulut masak awal. Buahnya berwarna coklat kemerahan. Bubur berwarna kuning kehijauan, harum, berair. Varieti ini terkenal dengan kandungan vitamin C, PP dan asid organik yang tinggi..
 2. Monty. Ini adalah varieti pertengahan musim dengan buah-buahan yang kecil dan berbeza. Kulitnya berwarna coklat dengan rambut panjang. Pulpa berwarna hijau dengan aroma nanas. Kaya dengan kalium.
 3. Abbot. Pelbagainya menghasilkan tinggi. Buahnya serupa dengan pir bersaiz sederhana. Pulpa berwarna hijau muda, manis dan masam.
 4. Allison. Buah-buahan dari pelbagai jenis seperti pir atau loceng. Daging hijau mengingatkan rasa strawberi dan nanas.
 5. Hayward. Varieti masak akhir ini adalah salah satu yang paling biasa. Buahnya bersaiz besar - hingga 150 g. Buburnya harum dan berair.

Komposisi

Kiwi mengandungi vitamin A, B, B6, C, D, E. Ia juga diperkaya dengan komponen berikut:

 1. Asid folik.
 2. Beta karotena.
 3. Selulosa.
 4. Protein sayur.
 5. Antioksidan.
 6. Pektin.
 7. Flavonoid.

100 g produk mengandungi 61 kcal. Kerana kandungan kalium, janin berguna untuk hipertensi, kerana dengannya akan dapat menormalkan tekanan darah. Produk ini mengandungi keperluan vitamin C. setiap hari. Ia baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa..

Ciri-ciri yang bermanfaat

Kiwi tidak boleh digolongkan sebagai buah. Manfaat dan keburukan produk ini berkaitan dengan komposisinya. Buahnya harus dimakan secara sederhana sehingga jenuh badan dengan khasiat berharga. Harta berguna termasuk:

 1. Menguatkan imuniti.
 2. Lawan selsema.
 3. Meningkatkan penghadaman.
 4. Pembersihan dari toksin dan toksin.
 5. Pemulihan metabolisme.
 6. Meningkatkan prestasi mental.
 7. Memberi tenaga.

Dengan pengambilan buah kiwi secara berkala, rambut akan berubah menjadi kelabu dengan lebih perlahan. Beri membantu menyingkirkan kolesterol dari badan. Dengan itu akan dapat menghilangkan rasa berat di perut, menghilangkan garam. Produk ini berguna untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Kalsium dan fosfor melindungi kulit, rambut, gigi, tulang daripada kekurangan vitamin.

Kebaikan untuk wanita

Tubuh wanita sedikit berbeza, yang berkaitan dengan kitaran haid, menopaus, kesuburan. Dalam tempoh ini, latar belakang hormon berubah, dan penyakit kronik bertambah buruk. Sistem saraf sangat terdedah kepada tekanan.

Kiwi diperkaya dengan vitamin yang mempunyai kesan positif pada sistem saraf. Cukup dengan makan hanya 2 buah sehari untuk meningkatkan mood dan kesejahteraan anda.

Manfaat untuk lelaki

Oleh kerana komposisi kimianya, kiwi bermanfaat untuk lelaki. Beri menguatkan jantung. Menurut statistik, lelaki lebih cenderung kepada serangan jantung dan strok berbanding wanita. Buah-buahan menguatkan imuniti dan menghilangkan tekanan. Dengan penggunaan biasa, aktiviti mental akan menjadi mudah. Kiwi membersihkan saluran darah dengan sempurna, sehingga peredaran darah bertambah baik dengannya. Buah beri ini meningkatkan potensi dan libido.

Semasa mengandung dan menyusui

Oleh kerana komposisinya, kiwi menyuburkan tubuh ibu dan anak yang belum lahir dengan sempurna. Asid folik mencegah keguguran. Ia mempunyai kesan yang baik pada sistem saraf dan otak kanak-kanak. Semasa mengandung, sering terdapat masalah sembelit, dan kiwi sangat sesuai untuk menyelesaikan masalah ini..

Semasa toksikosis, beri membolehkan anda menghilangkan rasa mual, kelesuan, keletihan, kerana ia mengandungi banyak serat. Buah-buahan juga tidak dapat diganti semasa menyusu, kerana mereka akan memenuhi bayi dengan vitamin.

Dengan diabetes

Dengan penyakit seperti itu, anda boleh memakan kiwi tanpa masalah kesihatan. Oleh kerana terdapatnya vitamin, pektin, buah ini membolehkan anda melawan penyakit ini. Kiwi diserap dengan sempurna oleh badan. Ia tidak menaikkan gula dalam darah.

Untuk kanak kanak

Walaupun beri itu baik untuk kesihatan, sebilangan ibu tidak memberikannya kepada anak-anak mereka. Tetapi kebimbangan ini tidak berasas. Kanak-kanak boleh diberi kiwi dari umur 5 tahun. Sekiranya anda memperkenalkannya sedikit untuk menghilangkan alahan.

Kontraindikasi

Produk ini tidak boleh dianggap buah. Manfaat dan keburukan kiwi harus diketahui oleh semua orang. Perlu diingat bahawa produk tersebut mempunyai kontraindikasi:

 1. Alahan. Kiwi dianggap sebagai beri eksotik, kerana asma, dermatosis faring, dan pembengkakan lidah dapat muncul. Sekiranya anda terdedah kepada alahan, anda harus menggunakan produk ini dengan berhati-hati..
 2. Ulser perut, gastritis, keasidan. Dengan penyakit ini, perlu mengecualikan penggunaan kiwi.
 3. Penyakit buah pinggang. Buah ini tidak boleh dimakan dalam jumlah besar. Ia mengandungi banyak air, jadi fungsi ginjal menjadi lebih sukar..
 4. Keracunan. Dengan mereka, kiwi tidak boleh dimakan, kerana buah beri mempunyai kesan pencahar..

Pilihan

Buah kiwi tidak boleh dibeli dari pasar raya, pasar dan gerai jalanan. Di sana ia sering dirawat dengan komposisi kimia. Buah-buahan yang enak sedikit lembut, tetapi tidak mempunyai penyok atau gelap. Kiwi keras tidak akan terasa, masam. Sebaiknya pilih buah beri keras yang harus matang sedikit.

Bau kiwi semestinya sedikit terasa. Sekiranya anda dapat menghidu wain, lebih baik tidak memilih produk seperti itu. Anda harus menekan sedikit di tempat tangkai: jika jus muncul, maka beri tidak sesuai. Tidak boleh ada acuan atau reput di permukaan.

Bagaimana nak guna?

Buah beri sangat diminati dalam masakan. Makan kiwi adalah pelbagai. Ia digunakan untuk membuat perap, sos, jeli, dan pengawet. Buah-buahan digunakan dalam pengeluaran minuman keras dan anggur. Kiwi adalah pengisian yang sangat baik untuk kek dan pai. Beri dikeringkan dan dibuat daripadanya buah-buahan manisan.

Kiwi boleh dimakan segar:

 • Ia dimakan secara keseluruhan dengan kulit setelah membersihkan rambut.
 • Buahnya juga dipotong separuh dan dimakan dengan sudu..
 • Beri dipotong menjadi cincin dan kepingan.

Sebaiknya makan kiwi 30 minit sebelum makan atau sejam selepas makan. 2-3 buah sehari adalah perkara biasa. Jangan gunakan lebih banyak, kerana terdapat risiko alergi.

Kupas

Kiwi dibenarkan dimakan dengan kulit. Ia mesti dicuci terlebih dahulu. Kulitnya kaya dengan vitamin dan antioksidan. Saintis Eropah percaya bahawa ia menyembuhkan dysbiosis. Tidak sedap memakan buah beri dengan kulitnya, anda boleh mengupasnya dengan pisau yang tumpul.

Oleh itu, kiwi mesti dimakan secara berkala, kerana buahnya sangat berguna. Walaupun lebih baik untuk membuatnya segar, pelbagai hidangan juga disediakan daripadanya. Sekiranya anda makan buah beri secara sederhana, maka ia hanya akan memberi manfaat kepada tubuh..