Gas ketawa!

Ada perkara yang tidak dapat dibayangkan oleh kehidupan moden - telefon bimbit, solarium, bar sushi... Dan tentu saja air berkarbonat - setiap orang dewasa, setiap kanak-kanak telah mencuba Coca-Cola, Baikal atau Tarhun sekurang-kurangnya sekali. Tahukah anda bahawa pada 24 April, seluruh dunia merayakan ulang tahun minuman yang ceria dan lazat ini?

Ahli kimia Inggeris Joseph Priestley mengawasi proses pembuatan bir selama beberapa tahun. Demi percubaan, dia membetulkan bekas dengan air di atas tong bir, menunggu sehingga cecair diisi dengan gelembung gas dan mencubanya. Dia sangat menyukai rasa minuman yang tajam dan segar sehingga ahli kimia mengira formula untuk air berkilau. Dan pada 24 April 1833, dia mempatenkan penemuannya.

Penjenur (alat untuk air tepu dengan gas) diciptakan pada abad ke-18 - ahli kimia Sweden Thorburn Bergman juga menyukai minuman ringan. Penjaja Geneva Jakob Schwepp merancang kilang industri dan menyedari bahawa menambahkan sirap buah ke dalam soda akan menjadikan minuman lebih enak.
Di Amerika, idea itu datang ke mahkamah. Menjelang pertengahan abad ke-19, saturator telah dipasang di setiap farmasi, dan penjual wanita mencairkan sirap ubat dengan air berkilau. Pada tahun 1886, ahli farmasi John Stith Pemberton mencari cara untuk melarutkan campuran manis dari tiga bahagian ekstrak daun coca dan satu bahagian cola nut "soda". Ubat ini dipatenkan sebagai ubat untuk gangguan sistem saraf. Orang Amerika dengan cepat merasakan "ubat." Dan pada tahun 1902, Coca-Cola telah menjadi minuman paling popular di Amerika Syarikat..

Di Rusia, limun muncul semasa pemerintahan Peter I. Kembali dari Belanda, tsar memerintahkan untuk menyajikan minuman ringan dengan sitron di perhimpunan. Namun, sehingga abad ke-19, limun tetap menjadi makanan istimewa bagi golongan bangsawan..
Hanya pada separuh kedua abad ke-19, saturator mula muncul di restoran, dan kemudian di farmasi. Malangnya, mereka mengusahakan sirap buah Perancis, minumannya mahal dan rasanya kurang enak..

Seorang penduduk Kutaisi Mitrofan Lagidze mengubah keadaan. Georgia adalah negara yang panas, minuman ringan pada musim panas adalah produk yang paling menguntungkan. Pengusaha memutuskan bahawa tidak bernilai menjual produk di luar negara. Georgia kaya dengan ramuan perubatannya!


Mitrofan Lagidze

Nenek Mitrofan sangat menyukai tarragon - ramuan yang sedap yang memberikan hidangan warna hijau yang indah. Cucu itu mencampurkan sirap dari perasa nenek dengan air soda dan gembira dengan hasilnya. Tidak membatasi dirinya untuk tarragon, Mitrofan menggunakan lemon, oren, sirap dogwood, dan bahkan soda cambuk... dengan ais krim, setelah menerima "Cream Soda" yang popular..

Di Rusia dan Eropah, perairan Lagidze menjadi terkenal setelah berjaya di Pameran Minuman Dunia 1913. Selepas itu, air dibekalkan ke istana kekaisaran. Selepas revolusi, limun Lagidze bertahan, dan bekas pemiliknya menjadi pengarah - kes yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk USSR! Pada tahun 1934, pengeluaran karbon dioksida industri dilancarkan di Georgia, dan secara harfiah tiga tahun kemudian, "soda" dijual di seluruh negara.

Lagidze adalah pengarang lebih daripada 100 resipi untuk air berkarbonat, termasuk "Baikal", "Sayany", "Duchess" dan "Sitro". Tetapi tuan itu menganggap pencapaian utamanya adalah "Tarhun" yang terkenal.

Tradisi di Georgia selalu dilayan dengan berhati-hati. Air limau gamarjoba meneruskan tradisi Mitrofan Lagidze - minuman ini dibuat berdasarkan air mata air dan sirap buah semula jadi, tanpa pewarna atau bahan tambahan. Dan pilihan rasa akan menggemari gourmet - lemon, pir, tarragon, barberry, saperavi dan soda krim, yang unik untuk Moscow..

Untuk ulang tahun "soda" Wai Me! hadiah yang disediakan untuk tetamu kami. Pada 24 April, Facebook, Instagram dan Vkontakte akan bersaing untuk mendapatkan sebilangan besar kotak limau yang sangat lazat.

Belajar, ambil bahagian, rasa dan kembali mencari air hidup Georgia sebenar!

Air berkilau

Air berkarbonat adalah air tepu gas. Biasanya karbon dioksida (Carbon Dioxide - CO2) digunakan untuk mengarbonat air. Karbon dioksida (CO2) larut dengan baik di dalam air dan berinteraksi secara kimia dengan air. Karbon dioksida di dalam air juga digunakan sebagai pengawet dan ditunjukkan pada bungkusan dengan kod E290.

Selain CO2, gas lain dapat digunakan untuk mengarbonat air:

 • hidrogen sulfida;
 • sulfur dioksida;
 • amonia;
 • campuran karbon dioksida dan nitrat oksida;
 • oksigen.

Gas-gas ini kurang larut dalam air, tetapi penggunaannya untuk pengeluaran soda adalah mungkin..

Air berkarbonat digunakan untuk menyiapkan minuman ringan dari air mineral, air biasa atau air berperisa. Karbon dioksida (CO2) dalam kebanyakan kes mempunyai kesan positif terhadap sifat organoleptik minuman, meningkatkan kesan menyegarkan banyak dari mereka.

Jenis air berkilau

Air berkarbonat dibezakan dengan tahap karbonasi untuk:

 • Berkarbonat tinggi - lebih daripada 0.40%;
 • Berkarbonat sederhana - 0.30-0.40% termasuk;
 • Berkarbonat ringan - termasuk 0,20-0,30%.

Teknologi pengeluaran air berkarbonat

Pengudaraan air dilakukan dengan dua cara:

Pengudaraan mekanikal air

Pengambilan gas mekanikal - pengenalan dan ketepuan air dengan karbon dioksida secara mekanikal. Air berkarbonat dalam alat khas - siphon, saturator, acratophores atau tangki logam di bawah tekanan. Dalam kes ini, air disejukkan terlebih dahulu dan udara dikeluarkan darinya. Biasanya dengan cara ini air tepu hingga 5-10 g / l.
Asas proses gas mekanikal air adalah kemampuan karbon dioksida untuk membentuk larutan berair ketika berinteraksi dengan air..

Pembubaran gas dalam cecair adalah proses penyerapan di mana cecair menyerap dan gas menyerap. Teori filem yang disebut memberikan idea paling jelas mengenai mekanisme penyerapan. Menurut teori ini, di antara dua fasa, cecair dan gas, terdapat lapisan batas, yang terdiri daripada dua filem bersebelahan. Salah satunya terdiri daripada molekul gas, filem yang lain dibuat dari molekul cair. Penyebaran gas ke dalam cecair berlaku di sempadan filem ini..

Pembuangan gas kimia

Pengudaraan kimia air - dilakukan oleh interaksi asid dan baking soda. Oleh itu, "soda" (seltzer air) dihasilkan.

Penggunaan air soda

 • Rata-rata orang Amerika minum 180 liter soda setahun, empat kali lebih banyak daripada pada tahun 1950-an;
 • Rata-rata orang Rusia ialah 50 liter;
 • Rata-rata orang Cina - 20 liter air setahun.

Minuman berkarbonat menyumbang 73% daripada jumlah pengeluaran minuman ringan di Amerika Syarikat. Di Amerika Syarikat, industri minuman bukan alkohol mempekerjakan kira-kira 200 ribu orang dan menghasilkan barang bernilai $ 300 bilion setahun..

Sejarah air berkilau

Air berkilau semula jadi telah dikenal sejak zaman kuno dan telah digunakan untuk tujuan perubatan. Hippocrates mendedikasikan seluruh bab karyanya untuk air ini dan memberitahu orang sakit tidak hanya meminumnya, tetapi juga mandi di dalamnya. Pada abad ke-18, air mineral dari mata air mula dibotolkan dan diedarkan ke seluruh dunia. Namun, ia sangat mahal dan cepat habis. Oleh itu, percubaan kemudian dilakukan untuk mengarbonat air secara buatan..

1767 Joseph Priestley menemui rahsia air berkilau

Penemuan rahsia air berkilau tidak dijangka, seperti kebanyakan penemuan hebat. Saintis Inggeris Joseph Priestley (1733-1804), yang tinggal di sebelah kilang bir dan memerhatikan kerjanya, menjadi tertarik dengan jenis gelembung yang dikeluarkan bir semasa penapaian. Dia mengangkat dua bekas air di atas bir pembuatan bir. Selepas beberapa ketika, air diisi dengan bir karbon dioksida. Setelah merasakan cairan yang dihasilkan, saintis itu terkejut dengan rasa tajamnya yang tidak disangka-sangka dan pada tahun 1767 dia sendiri membuat sebotol air berkarbonat pertama..

Priestley dimasukkan ke Akademi Sains Perancis untuk penemuan soda dan mendapat pingat Royal Society.

1770 Ahli kimia Sweden, Bergman mencipta mesin membuat soda

Dan pada tahun 1770, ahli kimia Sweden Thorburn Ulaf Bergman (1735-1784) mencipta alat yang memungkinkannya menghasilkan soda dalam jumlah yang banyak. Bergman merancang alat yang membolehkan air tepu dengan gelembung karbon dioksida di bawah tekanan menggunakan pam. Peranti ini dipanggil saturator (dari kata Latin saturo - hingga saturate).

1783 Jacob Schwepp mencipta kilang industri untuk pengeluaran air berkilau

Johann Jakob Schwepp, seorang Jerman sejak lahir, bermimpi mencipta sampanye tanpa alkohol dari masa mudanya - dengan gelembung, tetapi tanpa alkohol. Dua puluh tahun percubaan dimahkotai dengan kejayaan, dan pada tahun 1783 ia mencipta kilang industri untuk menghasilkan air berkilau. Pemasangannya adalah saturator yang diperbaiki.
Schwepp menjual minumannya di Switzerland, tetapi segera menyedari bahawa permintaannya di England akan lebih tinggi, dan pada tahun 1790 dia pindah ke sana. Orang Inggeris terkenal dengan minat mereka terhadap brendi yang dicairkan. Schwepp bergantung pada keperluan produknya.

Pada awal abad ke-19, Schwepp menggunakan baking soda biasa untuk air berkarbonat untuk mengurangkan kos pengeluaran, dan air berkarbonat mulai disebut "soda". Kebaruan dengan cepat tersebar ke seluruh England dan tanah jajahannya. Minuman beralkohol yang kuat dicairkan dengan air seperti itu, seperti yang diharapkan oleh Jacob Schwepp. Pertumbuhan penjualan membolehkan Schwepp menjumpai J.Schweppe & Co, melancarkan tanda dagangan Schweppes. Dia mula menjual "soda" di bawah jenama Schweppes dalam balang kaca dengan logo timbul.

Pada tahun 1930-an, J. Schweppe & Co mula menghasilkan limun berkarbonat dan perairan buah-buahan lain. Empat dekad kemudian, J. Schweppe & Co melancarkan tonik oren cinchona, yang masih menjadi produk khasnya hingga hari ini. Syarikat Jacob Schwepp masih berkembang maju.

Penambahbaikan proses pengeluaran air soda selanjutnya

Pada tahun 1832, seorang emigran dari England, John Matthews, menghasilkan saturator kecil dan murah yang cukup baik di New York. Dia menyempurnakan reka bentuk dan teknologi Schwepp untuk menghasilkan karbon dioksida..

Ahli farmasi dengan rela hati membeli mesin Matthews yang murah dan memberi pelanggannya kesegaran.

Tujuh tahun kemudian, orang asli Perancis, Eugene Roussel, menawarkan air mineral berkilau dengan sirap buah.

Syarikat mula tampil menawarkan minuman berkarbonat dengan pelbagai rasa.

Fakta menarik dari sejarah soda

Air berkilau dipatenkan pada 24 April 1833 di Amerika Syarikat, dan terutama dijual dalam botol, sementara di negara lain adalah kebiasaannya untuk meminumnya dari sifon isi ulang - baik rumah kecil maupun yang besar dipasang di kafe dan bar..

Syarikat pertama yang menggunakan penemuan air berkarbonat secara komersial adalah Syarikat Coca-Cola..

Di Rusia pra-revolusi, air botol dianggap sebagai minuman "tuan", ia disebut seltzer (seltzer), setelah nama air mineral, yang pada awalnya diambil dari sumber Niederselters. Salah satu pengeluar, misalnya, adalah restoran restoran St. Petersburg, Ivan Izler pada 30-an abad XIX..

Di Amerika Syarikat semasa "Larangan", minuman beralkohol haram disamar sebagai minuman berkarbonat.

Pengeluar minuman berkarbonat terbesar

 • Dr. Kumpulan Pepper Snapple (Amerika Syarikat)
 • PepsiCo, Diperbadankan (Amerika Syarikat)
 • Syarikat Coca-Cola (Amerika Syarikat)

Jenama popular

 • Coca-Cola (Amerika Syarikat) - sejak tahun 1886.
 • Tarhun (Empayar Rusia) - dari tahun 1887.
 • Pepsi-Cola (Amerika Syarikat) - sejak tahun 1898.
 • 7UP (AS) - sejak tahun 1929.
 • Fanta (Reich Ketiga) - dari tahun 1940-an.
 • Sprite (USA) - sejak tahun 1961.
 • Baikal (USSR) - sejak tahun 1970-an.
 • Buratino (USSR)
 • Sayany (USSR)

Kemungkinan nama untuk air berkilau: air berkilau, soda, air berkilau, air gas.

Air berkarbonat - apa yang berkarbonat?

Untuk mendapatkan air berkarbonat, sebagai peraturan, digunakan
karbon dioksida CO2. Ia tepu dengan air mineral semula jadi atau manis
minum. Lebih jarang bahan lain digunakan untuk tujuan tersebut, termasuk
yang merangkumi oksigen, ammonia, sulfur dioksida, hidrogen sulfida, dll. Mereka semua masuk
hingga satu tahap atau yang lain mampu memprovokasi pembentukan gas dalam cecair.

Pakar telah lama membuktikan hakikat bahawa penggunaan CO2
sama sekali tidak berbahaya. Lebih-lebih lagi, penggunaan karbon dioksida mempunyai dua
kelebihan jelas:

 • CO2 bertindak sebagai pengawet semula jadi, yang memungkinkan
  meningkatkan jangka hayat minuman yang dihasilkan;
 • bau dan rasa minuman bertambah baik, terutamanya
  penting untuk perairan mineral semula jadi, yang tidak selalu menyenangkan
  sifat organoleptik.

Sebagai contoh aplikasi teknologi berkualiti tinggi untuk menghasilkan minuman berkarbonat, kita dapat memetik produk dari Kilang Laik Maikopskaya. Terletak di ibukota Republik Adygea, kota Maykop, perusahaan ini telah lama bekerja di pasaran domestik dengan sangat produktif, menghasilkan pelbagai produk berkarbonat - air mineral Maykopskaya dan minuman ringan RANOVA. Khasiat bermanfaat dari produk Lemonade Factory tidak diragukan lagi, dan keputusan untuk minum air mineral secara berkala membantu meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan manusia..

Masih ada soalan? Tanyakan kepada mereka, kami akan menjawab secara terperinci!

Definisi air berkarbonat

Air adalah bahan tidak berwarna, tidak berbau, tidak berbau yang terdiri daripada molekul dengan dua atom hidrogen dan satu atom oksigen. Dengan formula kimia H2O, ia adalah komponen yang wujud dengan kelimpahan terbesar di permukaan planet Bumi..

Sekiranya karbon dioksida ditambahkan ke dalam air, tindak balas berlaku di mana asid ini terurai dan melepaskan karbon dioksida dalam bentuk gelembung jika tekanan dilepaskan dalam cecair. Hasilnya dipanggil air berkilau.

Juga dikenali sebagai soda atau air berkarbonat, ia adalah minuman yang sangat popular yang sering digunakan dalam kombinasi dengan minuman beralkohol atau memungkinkan untuk menghasilkan minuman berkarbonat berperisa (minuman ringan atau minuman ringan).

Air soda pertama kali dibuat dengan menambahkan natrium bikarbonat ke dalam limun yang disebut. Hubungan antara asid sitrik dalam jus lemon dan natrium bikarbonat menghasilkan karbon dioksida, yang menyebabkan berbuih apabila dibebaskan sebagai gas.

Terdapat banyak orang yang minum air berkarbonat secara berkala atau berkala. Mereka melakukan ini kerana mereka tahu bahawa penyelidikan menunjukkan bahawa yang terakhir mempunyai senarai faedah yang panjang. Khususnya, antara yang paling penting adalah seperti berikut:
- Makan ini setelah makan berat dipercayai dapat menjadikan pencernaan lebih mudah.
Ia juga didapati dapat membantu mengawal tekanan darah..
- Ada pihak yang menyatakan bahawa minum air berkarbonat hampir menjadi "must" bagi mereka yang mempunyai masalah pencernaan.
-Selain itu, ini juga ditunjukkan bahawa soda sangat bermanfaat ketika mengurangkan kemungkinan penyakit kardiovaskular..
Begitu juga, ia membantu mengawal kolesterol.

Sudah tentu, minuman ini tidak digalakkan untuk mereka yang mengalami masalah gas biasa, bagi mereka yang mengalami kolon yang jengkel atau bagi mereka yang menderita hernia esofagus.

Pada masa ini, air berkarbonat biasanya dihasilkan dengan menambahkan karbon dioksida dan karbon dioksida ke dalam air di dalam bekas di mana cecair disimpan di bawah tekanan. Sekiranya bikarbonat juga ditambahkan ke air berkilau, biasanya disebut sebagai air berkilau..

Di banyak negara, adalah kebiasaan menambahkan air berkarbonat ke wain merah untuk melembutkannya. Anda juga boleh menambah soda pada makanan ringan seperti fernet dan vermouth.

Dari segi air soda berperisa, minuman yang paling popular termasuklah Coca-Cola, Pepsi, Sprite dan 7 Up..

Di antara banyak penggunaan air soda, kita tidak boleh mengabaikan kenyataan bahawa ia digunakan untuk melakukan muslihat buatan sendiri. Ya, kerana ia dianggap sangat berkesan. Khususnya, ia digunakan bukan hanya untuk menghilangkan noda anggur merah pada pakaian, tetapi juga untuk membersihkan dan memelihara barang-barang berwarna perak dan bahkan kopi..

Manfaat dan bahaya air berkarbonat untuk manusia: apakah sifat air mineral yang masih belum anda ketahui

Apa yang lebih biasa bagi kita daripada air? Bukan sahaja sukar untuk membayangkan makanan tanpa tanpanya, tetapi juga mustahil untuk hidup tanpanya. Sebilangan besar daripada kita lebih suka air berkarbonat daripada air biasa, yang boleh menjadi semula jadi atau dihasilkan dengan bantuan pelbagai bahan tambahan..

Oleh itu, apa itu air berkilau, faedah dan keburukan yang sering dibincangkan di media? Apa itu mitos dan apa yang benar? Mari kita sama-sama mengetahui jenis air yang ditawarkan kepada pengguna, sama ada air tersebut mempengaruhi tubuh kita dan apakah kontraindikasi.

Jenis minuman

Pertama, saya mencadangkan untuk memahami terminologi. Air minuman boleh dibahagikan kepada:

 • segar, yang sering kita sebut "air biasa";
 • mineral;
 • berkarbonat.

Segar

Air minum biasa juga mengandungi nutrien dan garam seperti kalsium, magnesium, kalium, sulfat, dan klorida. Tetapi jumlah mereka, yang ditentukan oleh tahap mineralisasi, tidak tinggi..

Jadi, air tawar mempunyai indeks mineralisasi tidak lebih dari 0.5 gram seliter. Dan untuk mineral - dari 1 hingga 3 gram seliter.

Mineral

Air mineral diambil dari sumber semula jadi dan mengandungi mineral berguna dan unsur-unsur lain. Bergantung pada jenis bahan apa dan dalam kuantiti apa yang terdapat di dalamnya, ia dibahagikan kepada:

 • perubatan;
 • ruang makan;
 • ruang makan perubatan.

Fakta menarik: jangan mengelirukan air mineral dan air masin. Yang terakhir mengandungi lebih banyak natrium klorida dan garam lain yang ditambahkan secara buatan.

Berkarbonat

Air berkarbonat mengandungi karbon dioksida. Ia juga boleh dibahagikan kepada:

 • mineral;
 • manis.

Air berkarbonat mineral baik untuk tubuh kita kerana mengandungi pelbagai sebatian mineral dan unsur surih.

Secara semula jadi, air menjadi berkarbonat kerana adanya karbon dioksida di dalamnya. Cecair seperti itu jauh lebih jarang daripada biasa, tanpa gas. Di samping itu, ciri ini tidak stabil, lama-kelamaan gas menguap, dan dengan itu semua sifat berguna hilang..

Pada abad ke-19, sebuah alat diciptakan bahawa air tepu buatan dengan karbon dioksida menggunakan baking soda - kemudian disebut itu: soda. Gas ini masih terdapat dalam soda hari ini..

Pada masa ini, air berkarbonat diperoleh baik melalui penggunaan tekanan tinggi dalam siphon dan saturator, dan menggunakan baking soda yang sama.

Dalam pembuatan minuman seperti bir, sampanye, kvass, fermentasi semula jadi digunakan untuk memperoleh kesan berkarbonat, akibatnya karbon dioksida yang sama terbentuk.

Adalah perlu untuk membezakan antara air berkarbonat mineralisasi rendah dan sederhana, yang, jika dikehendaki, boleh diminum setiap hari, dan air dengan tahap mineralisasi yang tinggi - ia paling sering digunakan untuk merawat penyakit dan hanya berdasarkan cadangan doktor.

Air berkilau manis adalah apa yang disebut "limun" yang dibuat dengan penambahan sirap, pewarna dan gula.

Komposisi kimia dan kandungan kalori

Air mineral biasanya mengandungi:

 • natrium;
 • kalsium;
 • magnesium;
 • besi.

Untuk minuman dengan perisa tambahan, bahan berikut memberi keasidan atau rasa manis:

 • aspartam;
 • siklamat;
 • sakarin;
 • acesulfame potassium atau sunnet.

Dalam pembuatannya, pelbagai asid digunakan:

 • epal;
 • lemon;
 • ortofosforik.

Mengapa air berkarbonat? Selain rasanya yang enak, manfaat utamanya ialah membantu melawan mikroorganisma berbahaya memasuki saluran pencernaan dan membantu pencernaan. Ia juga mempunyai jangka hayat yang lebih lama..

Bagi kandungan kalori, sama dengan sifar untuk air mineral biasa. Untuk soda dengan rasa yang berbeza, yang bermaksud bahawa menggunakan pemanis atau asid, penunjuk ini meningkat, dan manfaatnya, sebaliknya, berkurang, kecuali jika diperkaya dengan mineral dan vitamin..

Ciri-ciri yang bermanfaat

Manfaat soda secara langsung bergantung pada kualiti bahan utamanya - air, yang mesti melalui sistem pemurnian pelbagai peringkat..

Manfaat air berkarbonat semula jadi telah diketahui sejak zaman kuno. Secara umum, pada mulanya ia digunakan secara eksklusif untuk tujuan perubatan dan hanya beberapa lama kemudian mereka mula meminumnya untuk menghilangkan dahaga mereka..

Sifat penyembuhan air seperti itu ditunjukkan bukan hanya ketika dimakan di dalam, tetapi juga ketika mandi dengannya..

Air berkilau manis

Makanan tambahan air mineral boleh bermanfaat apabila menggunakan ekstrak herba.

Jadi, sebagai contoh, Tarragon atau Duchess, yang diketahui oleh semua orang, mengandungi ekstrak tarragon. Ramuan ini membantu melawan kekejangan, memperbaiki pencernaan, dan, apabila digabungkan dengan gelembung gas, meningkatkan selera makan..

Saya juga mengesyorkan agar anda memperhatikan minuman Sayana: ia mengandungi tanin semula jadi, asid askorbik, ekstrak lemon, yang memberi semangat.

Terdapat banyak jenis soda di kedai. Sama ada ia berguna atau tidak - akan jelas apabila anda membaca komposisi. Produk yang mengandungi gula atau pengganti gula, serta bahan tambahan buatan, kemungkinan besar tidak akan membawa faedah.

Air mineral berkilau

Air mineral disucikan dengan baik dan mengandungi pelbagai komponen yang diperlukan untuk kesihatan manusia. Produk sedemikian boleh bermanfaat bagi orang-orang dari semua peringkat usia, terutamanya jika ia diambil dari sumber semula jadi..

Ia mempunyai kesan positif berikut pada tubuh kita:

 • menghilangkan dahaga;
 • menormalkan keasidan saluran gastrousus;
 • meningkatkan pemakanan sel-sel badan;
 • natrium membantu mengekalkan nada otot;
 • mengurangkan pencairan kalsium dari tulang;
 • pencernaan bertambah baik;
 • meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah.

Untuk setiap penyakit individu, perlu memilih air mineral yang sesuai dengan bantuan doktor, kerana komposisi airnya tidak sama, dan apa yang bermanfaat bagi satu penyakit boleh membahayakan penyakit lain.

Bolehkah saya berikan kepada anak-anak

Lebih baik bagi bayi di bawah satu tahun untuk memberi air khas yang disucikan dari semua bahan berbahaya. Kanak-kanak yang lebih tua harus diberi air meja biasa tanpa gas dan tanpa pemanis - ia akan menghilangkan rasa dahaga dan memberi bahan yang diperlukan kepada tubuh yang sedang membesar.

Air berkilau manis tentu saja menjadi kegemaran anak-anak. Tetapi bagi tubuh mereka, ia berbahaya, dan anda tidak boleh meminumnya terlalu banyak dan kerap. Bukan sahaja tidak dapat membantu menghilangkan dahaga anda kerana kandungan gula yang tinggi, tetapi juga akan memberi kesan negatif berikut:

 • memburukkan lagi kerja pankreas;
 • merosakkan enamel gigi;
 • akan merengsakan mukosa gastrik;
 • boleh menyebabkan reaksi alahan.

Bolehkah wanita hamil dan menyusu minum

Wanita hamil dan menyusui juga harus memilih air meja bebas rata. Ini akan mengurangkan kemungkinan ketidakselesaan perut dan memperbaiki pencernaan..

Soda manis tidak digalakkan dalam tempoh ini. Faktanya adalah kerana adanya bahan sintetik, ia dapat mengganggu ketepuan badan dengan kalsium dan memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin dan bayi. Kandungan gula atau penggantinya yang tinggi juga tidak akan menyumbang kepada kesihatan bayi dan ibunya..

Lebih baik menghindari air yang mengandung klorida, kerana dapat meningkatkan edema dan hipertensi.

Gunakan untuk mengurangkan berat badan

Air berkilau semula jadi adalah salah satu elemen utama dalam diet apa pun. Tubuh kita perlu mendapat kelembapan yang mencukupi setiap hari, terutamanya jika beban yang ketara jatuh ke atasnya, seperti bermain sukan dan mengurangkan kalori.

Tidak ada kalori atau lemak di dalam air, jadi tidak ada batasan penggunaannya.

Semasa bersukan aktif atau dalam iklim yang sangat panas, ketika tubuh kehilangan sejumlah besar garam, disarankan untuk menggunakan air dengan mineralisasi yang kuat untuk mengisi kekurangan zat.

Penting! Minum terlalu banyak gas asli setiap hari boleh menyebabkan perut kembung atau kembung..

Tetapi anda harus menolak soda manis semasa penurunan berat badan - meminumnya berbahaya dan tidak ada gunanya, kerana ia hanya menyulitkan proses kehilangan berat badan tambahan.

Aplikasi memasak

Air mineral boleh digunakan dalam memasak. Suri rumah yang berpengalaman tahu bahawa dengan adunan pancake keluar lebih lapang, dan dengan pertolongannya, anda dapat membuat pengasam untuk daging dan juga musim okroshka.

Air soda mudah dibuat di rumah menggunakan siphon. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai proses ini di laman web kami.

Fakta menarik: jika air berkarbonat direbus, maka karbon dioksida dan bahan berguna lain akan tersejat daripadanya. Oleh itu, jika anda membeli cecair penyembuh mengikut preskripsi doktor, saya cadangkan menggunakannya tanpa pemanasan, jika tidak, anda tidak akan mendapat kesan penyembuhan..

Cara memilih yang betul

Memilih soda berubat yang hanya akan menguntungkan anda tidak begitu sukar..

 1. Berunding dengan doktor anda dan tentukan elemen mana yang paling diperlukan oleh badan anda..
 2. Beli minuman hanya di farmasi atau kedai yang mengawasi kualiti produk mereka dengan ketat.
 3. Pilih jenama yang diuji masa dan perhatikan tarikh luput.
 4. Semasa membeli, pastikan bahawa tidak ada sedimen - ia tidak boleh terdapat dalam air mineral berkualiti tinggi.
 5. Sekiranya kita bercakap mengenai air meja, cukup untuk membelinya di kedai besar agar tidak membeli produk berkualiti rendah..

Bahaya dan kontraindikasi

Orang dengan penyakit usus, bisul, atau gastritis berasid harus mengelakkan semua air soda. Karbon dioksida meningkatkan kerja rembesan gastrik, meningkatkan keasidan dan seterusnya memburukkan keadaan pesakit.

Nasihat! Sekiranya anda hanya mempunyai soda tetapi tidak cukup sihat untuk meminumnya, anda boleh menjadikannya lebih selamat hanya dalam beberapa minit. Goncangkan botol tertutup, kemudian buka dengan lembut dan biarkan selama 10 minit - sebahagian besar gas akan menguap dan air akan dapat digunakan.

Penggunaan soda sintetik yang berlebihan boleh membahayakan dan boleh menyebabkan penyakit seperti:

 • berat badan berlebihan;
 • gastritis;
 • diabetes;
 • karies;
 • darah tinggi;
 • alahan;
 • batu di pundi kencing.

Sekiranya minuman itu mengandungi kafein, maka dari masa ke masa, ketagihan akan berkembang..

Berapa kerap anda boleh minum

Pengambilan soda manis setiap hari adalah sekitar 200 ml untuk wanita dan 300 ml untuk lelaki. Dengan jumlah cecair seperti pemanis, orang dewasa harus sepenuhnya meninggalkan gula dan pencuci mulut yang lain. Lebih baik tidak memberi minuman dengan bahan sintetik kepada anak-anak..

Tetapi air mineral semula jadi tanpa perasa dapat diminum dengan tenang, kerana tubuh kita memerlukannya untuk jenuh dengan kelembapan.

Penting! Untuk penyakit tertentu, air berkarbonat semula jadi mungkin termasuk dalam senarai produk yang disyorkan. Walau bagaimanapun, penting untuk mengikuti preskripsi perubatan, kerana jika tidak, minuman berkarbonat dapat memperburuk gastritis atau radang pankreas..

Video berikut akan membantu anda memahami ciri-ciri minuman ini dengan lebih baik..

Kesimpulannya

Jelas sekali, penting untuk membahagikan soda ke dalam air semula jadi dan banyak minuman dengan perisa dan pemanis. Air mineral semula jadi berguna dan diperlukan untuk tubuh kita, tetapi lebih baik menolak pelbagai limun, atau sekurang-kurangnya mengurangkan penggunaannya minimum..

Air jenis apa yang anda sukai - dengan atau tanpa gas?

Formula air berkilau

Bukan rahsia lagi bahawa di sebalik maklumat "kebisingan", hari ini, perairan berkarbonat manis adalah jenis minuman paling popular yang mempunyai peminat di semua peringkat umur. Dan, jika kanak-kanak suka "bersoda", tentu orang dewasa sering mencela diri mereka sendiri kerana cinta itu. Memang, bagi banyak orang, soda manis dan cerah sering menyerupai hasil percubaan ahli kimia muda, menakutkan dengan komposisinya. Tetapi adakah patut ditakuti?

Untuk menjawab soalan ini, kami menawarkan serangkaian artikel di mana kami merancang untuk menjawab soalan paling popular mengenai minuman berkarbonat. Dengan bantuan doktor dan pakar, kita akan memahami komposisi soda, komponennya, dan kesannya terhadap kesihatan manusia. Tetapi pertama-tama, kami mencadangkan untuk membongkar formula universal soda. Jadi,...

1. Air

Apa-apa minuman, dan soda manis tidak terkecuali, adalah 88-90% air, yang kualiti memainkan peranan penting, jika tidak menentukan, dalam kualiti minuman. Pangkalan yang ideal untuk soda adalah air artesian semula jadi, yang tidak memerlukan pemurnian dan pemprosesan yang lama..

2. Gula

Dari 9 hingga 10% komposisi soda adalah gula semula jadi tulen. Banyak? Tetapi gula adalah karbohidrat, sumber tenaga yang sangat diperlukan untuk orang aktif! Di samping itu, kita sering lupa bahawa, misalnya, jus, yang kegunaannya tidak diragukan, sering kali lebih tinggi kalori daripada soda. Ahli gastroenterologi, Calon Sains Perubatan Irina Korulya yakin bahawa minuman manis yang dikawal kualiti selamat. Walaupun, tentu saja, mereka yang mempunyai penyakit seperti diabetes, obesiti, atau berat badan berlebihan tidak boleh minum soda setiap hari.

3. Asid

Asid sitrik dan ortofosforik paling kerap digunakan dalam penghasilan minuman manis. Kedua-dua asid ini boleh dimakan, dan dapat dikandung dalam jumlah yang berbeza-beza dalam mana-mana buah dan sayur semula jadi. Lebih-lebih lagi, keasidan perut kita biasanya lebih tinggi daripada yang masuk ke dalam badan dengan minuman. Oleh itu, tidak ada yang mengerikan, asid tidak mengancam kita, kecuali jika orang itu menderita penyakit saluran gastrousus.

4. Pewarna

Warna terang tidak selalu menunjukkan bahaya. Perlu diperhatikan bahawa semua pengeluar utama menggunakan warna makanan berkualiti tinggi secara eksklusif dalam pengeluaran soda manis - bagaimanapun, ini adalah masalah nama, reputasi dan sikap yang bersih terhadap pengguna mereka. Semua pewarna menjalani prosedur ujian klinikal yang panjang, dan persetujuan oleh komisen khusus dunia dan nasional.

5. Karbon dioksida

Sebenarnya, dialah yang menjadikan minuman kegemaran anda menjadi enak. Menurut Oleg Shvets, calon sains perubatan, pengarah Institut Penyelidikan Pemakanan Ukraine, karbon dioksida, bertentangan dengan spekulasi popular, tidak memberi kesan berbahaya kepada tubuh yang sihat. Ngomong-ngomong, selain memperkaya rasa minuman, karbon dioksida juga bertindak sebagai pengawet.

Nah, "asas" formula soda sama sekali tidak kelihatan menakutkan, tetapi persoalannya adalah - bolehkah anda yakin bahawa soda kegemaran anda disediakan mengikut formula ini? Baca tentang bagaimana "membaca" label, apa yang dapat anda pelajari daripadanya, bagaimana, kepada siapa dan berapa banyak soda yang boleh anda minum, baca tentang semua ini secara berterusan.

Gas ketawa!

Ada perkara yang tidak dapat dibayangkan oleh kehidupan moden - telefon bimbit, solarium, bar sushi... Dan tentu saja air berkarbonat - setiap orang dewasa, setiap kanak-kanak telah mencuba Coca-Cola, Baikal atau Tarhun sekurang-kurangnya sekali. Tahukah anda bahawa pada 24 April, seluruh dunia merayakan ulang tahun minuman yang ceria dan lazat ini?

Ahli kimia Inggeris Joseph Priestley mengawasi proses pembuatan bir selama beberapa tahun. Demi percubaan, dia membetulkan bekas dengan air di atas tong bir, menunggu sehingga cecair diisi dengan gelembung gas dan mencubanya. Dia sangat menyukai rasa minuman yang tajam dan segar sehingga ahli kimia mengira formula untuk air berkilau. Dan pada 24 April 1833, dia mempatenkan penemuannya.

Penjenur (alat untuk air tepu dengan gas) diciptakan pada abad ke-18 - ahli kimia Sweden Thorburn Bergman juga menyukai minuman ringan. Penjaja Geneva Jakob Schwepp merancang kilang industri dan menyedari bahawa menambahkan sirap buah ke dalam soda akan menjadikan minuman lebih enak.
Di Amerika, idea itu datang ke mahkamah. Menjelang pertengahan abad ke-19, saturator telah dipasang di setiap farmasi, dan penjual wanita mencairkan sirap ubat dengan air berkilau. Pada tahun 1886, ahli farmasi John Stith Pemberton mencari cara untuk melarutkan campuran manis dari tiga bahagian ekstrak daun coca dan satu bahagian cola nut "soda". Ubat ini dipatenkan sebagai ubat untuk gangguan sistem saraf. Orang Amerika dengan cepat merasakan "ubat." Dan pada tahun 1902, Coca-Cola telah menjadi minuman paling popular di Amerika Syarikat..

Di Rusia, limun muncul semasa pemerintahan Peter I. Kembali dari Belanda, tsar memerintahkan untuk menyajikan minuman ringan dengan sitron di perhimpunan. Namun, sehingga abad ke-19, limun tetap menjadi makanan istimewa bagi golongan bangsawan..
Hanya pada separuh kedua abad ke-19, saturator mula muncul di restoran, dan kemudian di farmasi. Malangnya, mereka mengusahakan sirap buah Perancis, minumannya mahal dan rasanya kurang enak..

Seorang penduduk Kutaisi Mitrofan Lagidze mengubah keadaan. Georgia adalah negara yang panas, minuman ringan pada musim panas adalah produk yang paling menguntungkan. Pengusaha memutuskan bahawa tidak bernilai menjual produk di luar negara. Georgia kaya dengan ramuan perubatannya!


Mitrofan Lagidze

Nenek Mitrofan sangat menyukai tarragon - ramuan yang sedap yang memberikan hidangan warna hijau yang indah. Cucu itu mencampurkan sirap dari perasa nenek dengan air soda dan gembira dengan hasilnya. Tidak membatasi dirinya untuk tarragon, Mitrofan menggunakan lemon, oren, sirap dogwood, dan bahkan soda cambuk... dengan ais krim, setelah menerima "Cream Soda" yang popular..

Di Rusia dan Eropah, perairan Lagidze menjadi terkenal setelah berjaya di Pameran Minuman Dunia 1913. Selepas itu, air dibekalkan ke istana kekaisaran. Selepas revolusi, limun Lagidze bertahan, dan bekas pemiliknya menjadi pengarah - kes yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk USSR! Pada tahun 1934, pengeluaran karbon dioksida industri dilancarkan di Georgia, dan secara harfiah tiga tahun kemudian, "soda" dijual di seluruh negara.

Lagidze adalah pengarang lebih daripada 100 resipi untuk air berkarbonat, termasuk "Baikal", "Sayany", "Duchess" dan "Sitro". Tetapi tuan itu menganggap pencapaian utamanya adalah "Tarhun" yang terkenal.

Tradisi di Georgia selalu dilayan dengan berhati-hati. Air limau gamarjoba meneruskan tradisi Mitrofan Lagidze - minuman ini dibuat berdasarkan air mata air dan sirap buah semula jadi, tanpa pewarna atau bahan tambahan. Dan pilihan rasa akan menggemari gourmet - lemon, pir, tarragon, barberry, saperavi dan soda krim, yang unik untuk Moscow..

Untuk ulang tahun "soda" Wai Me! hadiah yang disediakan untuk tetamu kami. Pada 24 April, Facebook, Instagram dan Vkontakte akan bersaing untuk mendapatkan sebilangan besar kotak limau yang sangat lazat.

Belajar, ambil bahagian, rasa dan kembali mencari air hidup Georgia sebenar!

Zdrava-Mir

Dunia kesihatan dan perubatan!

 • kediaman
 • Markah
 • Buku harian pengguna
 • Kenalan
 • Penghantaran / Pembayaran
 • Untuk masuk
 • Tentang kita

Buku harian pengguna

Buku harian awam, untuk setiap pengguna yang berdaftar

 • kediaman
 • Kategori
 • Teg
 • Pengarang
 • Kumpulan blog
 • Cari

Formula Air Soda

Peperiksaan kimia. Pelajar gagal dalam peperiksaan dan sudah jelas bahawa akhirnya sudah berakhir. Seseorang dari suruhanjaya itu dengan bercanda bertanya:
- Tolong beritahu saya formula air soda.
Dan seorang pelajar dengan niat jahat dalam suaranya:
- Bagaimana anda menyukainya, dengan atau tanpa sirap?

Air berkilau

Air berkilau adalah mineral semula jadi atau air minum yang diperkaya dengan karbon dioksida (CO2), berperisa dan manis untuk meningkatkan jangka hayatnya. Air berkarbonat dibersihkan daripada mikroba yang mungkin oleh karbon. Mengisi air dengan karbon dioksida dilakukan pada peralatan industri khas.

Terdapat tiga jenis air berkarbonat dari segi ketepuan karbon dioksida:

 • sedikit berkarbonat pada tahap karbon dioksida 0.2 hingga 0.3%;
 • berkarbonat sederhana - 0.3-0.4%;
 • sangat berkarbonat - lebih daripada 0.4 tepu.

Lebih baik minum air berkarbonat yang sejuk..

Secara semula jadi, air berkarbonat agak jarang dan, kerana kandungan karbon dioksida yang rendah, air cepat terbakar, kehilangan khasiatnya. Air mineral perubatan dengan mineralisasi lebih daripada 10 g seliter mesti diperkaya dengan karbon dioksida. Ini membolehkan anda mengekalkan semua unsur surih untuk masa yang lama dan komposisi air secara praktikalnya tidak berubah semasa penyimpanan. Anda hanya boleh minum air seperti yang diarahkan oleh doktor..

Buat pertama kalinya, alat untuk air tepu dengan karbon dioksida dirancang pada tahun 1770 oleh pereka Sweden Tobern Bergman. Dia berjaya membuat pemampat yang memperkaya air dengan gas di bawah tekanan tinggi. Selepas itu, pada abad ke-19. peranti ini diperbaiki dan analog perindustriannya dibuat.

Tetapi pengeluaran air berkarbonat cukup mahal dan baking soda digunakan untuk mengurangkan kos karbonasi. Pelopor dalam penggunaan kaedah ini ialah Jakob Schweb, yang kemudian menjadi pemilik jenama terkenal Schweppes di dunia.

Proses karbonasi dalam pengeluaran moden dapat dilakukan dengan dua cara:

 • secara mekanikal sebagai hasil perkarbonat perkakasan dalam sifon, akratofor, saturator di bawah tekanan tinggi, air tepu dengan gas dari 5 hingga 10 g / l;
 • secara kimia dengan menambahkan asid dan baking soda ke air atau dengan penapaian (kvass, cider).

Hari ini, pengeluar air berkarbonat manis terbesar di dunia adalah Dr. Pepper Snapple Group, PepsiCo Incorporated, Syarikat Coca-Cola yang terletak di Amerika Syarikat.

Kehadiran karbon dioksida dalam minuman atau air sebagai pengawet ditunjukkan pada label dengan kod E290.

Kebaikan air berkilau

Air berkilau sejuk adalah penghilang dahaga yang lebih baik daripada air pegun. Air berkarbonat diresepkan untuk orang yang mempunyai tahap keasidan yang rendah di perut untuk tambahan rembesan jus gastrik.

Air berkarbonat yang paling sihat adalah air berkarbonat dari sumber semula jadi. Ia mempunyai mineralisasi seimbang (1.57 g / l) dan keasidan pH 5.5-6.5. Air seperti itu menyuburkan sel-sel seluruh organisma sebanyak mungkin kerana adanya molekul-molekul neutral yang mengalkali plasma darah. Natrium yang terkandung di dalam air berkarbonat semula jadi mengaktifkan enzim, mengekalkan keseimbangan asid-basa dalam badan dan mengekalkan nada otot. Kehadiran kalsium dan magnesium menjadikan tulang dan gigi lebih kuat, mencegah kalsium keluar ke otot semasa latihan fizikal.

Air mineral berkarbonat meningkatkan fungsi sistem kardiovaskular, saraf dan limfa, meningkatkan hemoglobin, meningkatkan selera makan dan meningkatkan pencernaan.

Juga berguna adalah minuman berkarbonat yang mengandungi ekstrak ramuan perubatan, seperti baikal, tarragon, sayan dan duchess.

Jadi Baikal dan Tarragon mempunyai kesan tonik pada badan. Tarragon, yang merupakan sebahagian daripadanya, meningkatkan selera makan, meningkatkan pencernaan dan mempunyai kesan antikonvulsan.

Sayan didasarkan pada ekstrak leuzea dan sirap lemon, yang merangsang sistem saraf, melegakan keletihan dan memberi nada otot. Juga mengandungi karotena, tanin dan bahan penting, vitamin C dan komponen berguna lain.

Infusi pir adalah asas duchess, berkat ia dapat menghilangkan dahaga dengan sempurna, mempunyai kesan antiseptik, diuretik dan merupakan minuman berkalori rendah.

Bahaya air berkarbonat dan kontraindikasi

Minum air soda tidak digalakkan untuk orang yang menderita penyakit gastrousus, kerana ia meningkatkan tahap keasidan di perut, menjengkelkan membran mukus, memperburuk proses keradangan, dan mempunyai kesan menjengkelkan pada sistem empedu.

Pengambilan air soda yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukan, perkembangan diabetes dan gangguan metabolik dalam badan. Oleh itu, tidak digalakkan meminum air tersebut untuk orang yang terdedah kepada kegemukan dan kanak-kanak di bawah 3 tahun..

Formula air berkilau

Air, menurut formula - H2O, hanya boleh terdiri daripada campuran dua gas - hidrogen dan oksigen, tetapi ini tidak lebih dari sekadar standard makmal. Sebenarnya, ia adalah campuran pelbagai jenis bahan dalam pelbagai keadaan fizikal dan kimia. Komposisi kimia air semula jadi sangat pelbagai..

Faktor-faktor yang mempengaruhi pembentukan komposisi kimia

Analisis kimia air yang dilakukan di makmal memungkinkan untuk menentukan komposisi semua kekotoran asal organik dan mineral, yang terdapat dalam cecair dalam bentuk molekul, ion, suspensi, koloid dan emulsi. Komposisi kimia permukaan dan air bawah tanah banyak dipengaruhi oleh lokasi geografi, struktur geologi dan keadaan iklim kawasan di mana mereka berada..

Consider Pertimbangkan secara ringkas komposisi kimia air semula jadi, yang merupakan sistem penyebaran yang agak kompleks, di mana air adalah medium tersebar, dan organik, zat mineral, gas dan mikroorganisma hidup adalah fasa tersebar.

Sebanyak 90 - 95 peratus komponen yang dilarutkan dalam air adalah garam, yang terdapat di dalamnya dalam bentuk ion. Air semula jadi selalu mengandungi "set" tiga anion dan empat kation (HCO3-, SO42 -, Cl-, Ca2 +, Mg2 +, Na +, K +), yang biasanya disebut ion utama.

Sebahagian daripadanya tidak sedap, sementara yang lain memberikan rasa pahit dan masin kepada cecair. Mereka masuk ke dalam air terutamanya dari tanah, batu dan mineral. Sebilangan ion ini berasal dari aktiviti pengeluaran manusia. Makrokomponen ini terkandung dalam air dalam pelbagai kepekatan..

Air semula jadi, selain ion utama, juga mengandungi pelbagai gas, tentu saja, dalam bentuk terlarut. Salah satu yang paling penting ialah oksigen, yang memberikan rasa segar kepada cecair. Jumlah gas ini di dalam air mungkin berbeza bergantung pada keadaan semula jadi. Sebagai tambahan kepada oksigen, air mengandung gas seperti nitrogen dan metana, yang tidak memiliki rasa dan bau, serta hidrogen sulfida toksik, yang memberikan bau yang sangat tidak menyenangkan kepada cairan. Kepekatan gas ini dalam air ditentukan terutamanya oleh suhunya..

Selain itu, air mengandung nutrien, yang merupakan mayoritas dari semua organisma hidup. Ini terutamanya merangkumi sebatian fosforus dan nitrogen. Bagi nitrogen, ia boleh terkandung dalam air semula jadi dalam bentuk organik dan bukan organik. Kepekatan nutrien dalam cecair seperti itu boleh berada dalam julat yang sangat berbeza - dari hanya jejak hingga 10 miligram seliter. Sumber utama bahan ini adalah pemendakan, aliran masuk dengan aliran permukaan, serta air sisa pertanian, perindustrian dan domestik..

Komponen air yang tidak terpisahkan juga merupakan unsur surih, yang terkandung dalam cecair kurang dari satu miligram seliter. Ini merangkumi hampir semua logam yang diketahui, kecuali besi dan ion utama, dan beberapa logam bukan logam. Sangat penting di antaranya adalah fluorin dan yodium, yang memastikan fungsi normal tubuh manusia..

Antara lain, bahan organik terlarut juga terdapat di dalam air. Sebenarnya, ini adalah bentuk organik dari bahan biogenik yang disebutkan di atas. Ini termasuk: karbohidrat, asid organik, fenol, aldehid, alkohol, sebatian aromatik, ester, dan sebagainya.

Komposisi kimia air, selain yang disenaraikan, juga merangkumi sebatian dan bahan toksik - produk minyak, logam berat, surfaktan sintetik, racun perosak organoklorin, fenol, dan sebagainya..

Air semula jadi, kerana kehadiran di dalamnya sebilangan besar gelembung gas dan pelbagai zarah terampai, dianggap sebagai media yang tidak homogen.