Sukrosa

Ia adalah sebatian kimia yang sesuai dengan formula C12H22Osebelas, dan merupakan disakarida semula jadi yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa. Dalam bahasa biasa, sukrosa biasanya disebut gula. Lazimnya, sukrosa dibuat daripada gula bit atau tebu. Ia juga dibuat dari getah maple gula Kanada atau dari getah pokok kelapa. Lebih dari itu, namanya sesuai dengan jenis bahan mentah dari mana ia dihasilkan: gula tebu, gula maple, gula bit. Sukrosa sangat larut dalam air dan tidak larut dalam alkohol.

Makanan kaya sukrosa:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

Keperluan harian untuk sukrosa

Jisim sukrosa harian tidak boleh melebihi 1/10 dari semua kilokalori masuk. Secara purata, ini adalah kira-kira 60-80 gram sehari. Jumlah tenaga ini dihabiskan untuk sokongan hidup sel-sel saraf, otot-otot striated, dan juga untuk menjaga sel darah.

Keperluan untuk sukrosa meningkat:

 • Sekiranya seseorang terlibat dalam aktiviti otak aktif. Dalam kes ini, tenaga yang dilepaskan dihabiskan untuk memastikan laluan isyarat yang normal di sepanjang litar akson-dendrit.
 • Sekiranya badan terdedah kepada bahan toksik (dalam hal ini, sukrosa mempunyai fungsi penghalang, melindungi hati oleh asid sulfurik dan glukuronik berpasangan).

Keperluan untuk sukrosa menurun:

 • Sekiranya terdapat kecenderungan untuk manifestasi diabetes, dan diabetes mellitus telah dikenal pasti. Dalam kes ini, gula perlu diganti dengan analog seperti memanggil, xylitol dan sorbitol..
 • Berat badan berlebihan dan gemuk juga merupakan kontraindikasi terhadap ketagihan gula dan makanan yang mengandung gula, kerana gula yang tidak digunakan dapat diubah menjadi lemak badan.

Pencernaan sukrosa

Di dalam badan, sukrosa dipecah menjadi glukosa dan fruktosa, yang pada gilirannya juga diubah menjadi glukosa. Walaupun sukrosa adalah bahan kimia yang tidak lestari, ia dapat mengaktifkan aktiviti mental otak. Pada masa yang sama, kelebihan yang penting dalam penggunaannya adalah hakikat bahawa ia hanya diserap oleh badan sebanyak 20%. Baki 80% meninggalkan badan secara praktikal tidak berubah. Oleh kerana sifat sukrosa ini, cenderung menyebabkan diabetes mellitus daripada glukosa dan fruktosa yang dimakan dalam bentuk murni..

Sifat sukrosa yang berguna dan kesannya pada badan

Sukrosa membekalkan tubuh kita dengan tenaga yang diperlukannya. Melindungi hati dari bahan toksik, mengaktifkan aktiviti otak. Itulah sebabnya sukrosa adalah salah satu nutrien terpenting yang terdapat dalam makanan..

Tanda-tanda kekurangan sukrosa di dalam badan

Sekiranya anda dihantui oleh sikap tidak peduli, kemurungan, mudah marah; terdapat kekurangan kekuatan dan tenaga, ini mungkin merupakan isyarat pertama kekurangan gula dalam badan. Sekiranya pengambilan sukrosa tidak dinormalisasi dalam masa terdekat, keadaan mungkin bertambah buruk. Masalah yang tidak menyenangkan bagi mana-mana orang seperti peningkatan keguguran rambut, dan keletihan saraf umum, dapat menghubungkan dengan gejala yang ada..

Tanda-tanda sukrosa berlebihan di dalam badan

 • Kelengkapan berlebihan. Sekiranya seseorang menggunakan gula berlebihan, sukrosa biasanya ditukar menjadi tisu adiposa. Tubuh menjadi longgar, gemuk, dan tanda-tanda apatis muncul.
 • Caries. Faktanya ialah sukrosa adalah tempat pembiakan yang baik untuk pelbagai jenis bakteria. Dan mereka, dalam proses hidup mereka, mengeluarkan asid, yang merosakkan enamel dan dentin gigi.
 • Penyakit periodontal dan penyakit keradangan lain pada rongga mulut. Patologi ini juga disebabkan oleh sebilangan besar bakteria berbahaya di rongga mulut, yang membiak di bawah pengaruh gula..
 • Gatal-gatal kandidiasis dan kemaluan. Sebabnya masih sama.
 • Terdapat risiko menghidap diabetes. Fluktuasi berat badan yang tajam, dahaga, keletihan, peningkatan kencing, gatal-gatal pada badan, luka yang kurang sembuh, penglihatan kabur - ini adalah alasan untuk berjumpa dengan ahli endokrinologi secepat mungkin.

Sukrosa dan kesihatan

Agar badan kita sentiasa dalam keadaan baik, dan proses yang berlaku di dalamnya, tidak memberi kita masalah, perlu menetapkan cara untuk memakan gula-gula. Berkat ini, badan akan dapat menerima jumlah tenaga yang mencukupi, tetapi pada masa yang sama ia tidak akan menghadapi risiko gula-gula berlebihan..

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai Sakhaorza dalam ilustrasi ini dan kami akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar tersebut di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini:

Sukrosa, sifat, pengeluaran dan penggunaannya

Sukrosa, sifat, pengeluaran dan penggunaannya.

Sukrosa adalah disakarida dari kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa, dengan formula C12H22Osebelas.

Sukrosa, formula, molekul, struktur, bahan:

Sukrosa adalah disakarida dari kumpulan oligosakarida, yang terdiri daripada dua monosakarida: α-glukosa dan β-fruktosa, dengan formula C12H22Osebelas.

Dalam kehidupan seharian, sukrosa disebut gula, gula tebu atau gula bit..

Oligosakarida adalah karbohidrat yang mengandungi 2 hingga 10 residu monosakarida. Disakarida - karbohidrat yang, apabila dipanaskan dengan air di hadapan asid mineral atau di bawah pengaruh enzim, menjalani hidrolisis, terbelah menjadi dua molekul monosakarida.

Sukrosa adalah disakarida dan karbohidrat yang berlaku secara semula jadi. Ia terdapat dalam banyak buah, buah, beri, di batang dan daun tanaman, di getah pokok. Kandungan sukrosa sangat tinggi pada bit gula, tebu, sorgum, maple gula, kelapa sawit, kurma, arena dan kelapa sawit lain yang digunakan untuk pengeluaran gula industri..

Formula kimia sukrosa C12H22Osebelas.

Disakarida lain mempunyai formula kimia umum yang serupa: laktosa, yang terdiri daripada residu glukosa dan galaktosa, dan maltosa, yang terdiri daripada residu glukosa.

Struktur molekul sukrosa, formula struktur sukrosa:

Molekul sukrosa terbentuk daripada dua residu monosakarida - α-glukosa dan β-fruktosa, dihubungkan oleh atom oksigen dan dihubungkan antara satu sama lain kerana interaksi kumpulan hidroksil (dua hidroksil hidemia) - - (1 → 2) ikatan glikosidik.

Nama kimia sistematik sukrosa: (2R, 3R, 4S, 5S, 6R) -2 - [(2S, 3S, 4S, 5R) -3,4-dihydroxy-2,5-bis (hydroxymethyl) oxolan-2-yl] oxy-6- (hydroxymethyl) oxane-3,4,5-triol.

Nama kimia lain untuk sukrosa juga digunakan: α-D-glucopyranosyl-β-D-fructofuranoside.

Dalam penampilan, sukrosa adalah bahan kristal putih. Rasanya lebih manis daripada glukosa.

Sukrosa sangat larut dalam air. Larut sedikit dalam etanol dan metanol. Tidak larut dalam dietil eter.

Sukrosa, memasuki usus, di bawah tindakan enzim, dihidrolisis dengan cepat menjadi glukosa dan fruktosa, setelah itu diserap dan memasuki darah.

Titik lebur sukrosa ialah 160 ° C. Sukrosa cair memekat, membentuk jisim karamel transparan amorf.

Sekiranya sukrosa lebur terus dipanaskan, maka pada suhu 186 ° C, sukrosa terurai dengan perubahan warna - dari telus ke coklat.

Sukrosa adalah sumber glukosa dan sumber karbohidrat penting untuk tubuh manusia.

Sifat fizikal sukrosa:

Nama parameter:Nilai:
Warnaputih, tidak berwarna
Bautanpa bau
Rasamanis
Keadaan agregat (pada suhu 20 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.)pepejal kristal
Ketumpatan (pada suhu 20 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), G / cm 31.587
Ketumpatan (pada suhu 20 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), Kg / m 31587
Suhu penguraian, ° C186
Takat lebur, ° C160
Suhu penyejatan, ° C-
Jisim molar sukrosa, g / mol342.2965 ± 0.0144

Sifat kimia sukrosa. Tindak balas kimia (persamaan) sukrosa:

Tindak balas kimia utama sukrosa adalah seperti berikut:

 1. 1. tindak balas sukrosa dengan air (hidrolisis sukrosa):

Semasa hidrolisis (apabila dipanaskan di hadapan ion hidrogen), sukrosa dipecah menjadi monosakarida penyusunnya kerana pecahnya ikatan glikosidik di antara mereka. Tindak balas ini adalah kebalikan dari proses pembentukan sukrosa dari monosakarida.

Reaksi serupa berlaku di usus organisma hidup ketika sukrosa memasukinya. Di dalam usus, sukrosa di bawah tindakan enzim cepat dihidrolisis menjadi glukosa dan fruktosa.

 1. 2. tindak balas kualitatif terhadap sukrosa (tindak balas sukrosa dengan hidroksida tembaga):

Terdapat beberapa kumpulan hidroksil dalam molekul sukrosa. Untuk mengesahkan kehadiran mereka, tindak balas dengan hidroksida logam digunakan, misalnya, dengan hidroksida tembaga.

Untuk ini, hidroksida tembaga ditambahkan ke dalam larutan sukrosa. Akibatnya, sakarat tembaga terbentuk, dan larutan bertukar menjadi biru terang..

 1. 3. tidak memberikan reaksi "cermin perak":

Tidak ada kumpulan aldehid dalam sukrosa. Oleh itu, apabila dipanaskan dengan larutan ammonia perak oksida, ia tidak memberikan reaksi "cermin perak", kerana sukrosa tidak dapat ditukar menjadi bentuk terbuka yang mengandungi kumpulan aldehid.

Sebagai tambahan, apabila dipanaskan dengan tembaga (II) hidroksida, sukrosa tidak membentuk oksida tembaga merah (I).

Tindak balas cermin perak dan tindak balas dengan kuprum (II) hidroksida untuk membentuk tembaga merah (I) oksida adalah ciri laktosa dan maltosa..

Oleh itu, sukrosa juga disebut sebagai disakarida bukan pengurang, kerana ia tidak mengembalikan Ag2O dan Cu (OH)2.

Menerima dan menghasilkan sukrosa:

Sukrosa terdapat dalam banyak buah, buah, beri, di batang dan daun tanaman, di getah pokok. Oleh itu, pengeluaran sukrosa dikaitkan dengan pengasingan dari sumbernya: tebu, bit gula, dll..

Mendapatkan sukrosa dari tebu:

Tebu adalah tanaman utama dunia untuk pengeluaran gula. Ini menyumbang sehingga 65% pengeluaran gula dunia.

Tebu dipotong sebelum berbunga. Batang yang dipotong dihancurkan dan digiling. Jus diperah dari jisim yang dihasilkan, yang mengandung hingga 0,03% zat protein, 0,1% zat berbutir (pati), 0,22% lendir yang mengandung nitrogen, 0,29% garam (kebanyakannya asam organik), 18,36% gula, 81% air dan sejumlah kecil bahan aromatik yang memberikan bau mentah kepada jus mentah.

Untuk membersihkan jus, limau nipis baru ditambahkan ke dalamnya - Ca (OH)2 dan dipanaskan. Sukrosa bertindak balas secara kimia dengan kalsium hidroksida untuk membentuk kalsium sakarat larut dalam air. Selain itu, zat lain yang terkandung dalam jus juga bertindak balas dengan kalsium hidroksida, membentuk garam yang sedikit larut dan tidak larut, yang memendakan dan menyaring.

Kemudian, karbon dioksida - CO disalurkan melalui larutan untuk menguraikan kalsium sakarat dan meneutralkan kelebihan kalsium hidroksida2. Akibatnya, kalsium karbonat terbentuk - CaCO3, yang mendakan. Kalsium karbonat yang diendapkan disaring, dan larutannya disejat dalam alat vakum untuk mendapatkan kristal sukrosa. Pada tahap produksi ini, sukrosa masih mengandung molase dan berwarna coklat. Molasses memberi sukrosa aroma dan rasa semula jadi yang berbeza. Produk yang dihasilkan dipanggil gula merah atau gula tebu yang tidak ditapis. Ia (gula merah) boleh dimakan. Ia boleh dimakan sama ada atau dimurnikan lebih jauh.

Pada peringkat terakhir pengeluaran, sukrosa dikenakan penyucian dan penyahwarnaan tambahan. Akhirnya, gula halus (halus) diperoleh, yang mempunyai warna putih..

Mendapatkan sukrosa dari bit gula:

Bit gula adalah tanaman dwitahunan. Pada tahun pertama, tanaman akar dituai dan dihantar untuk diproses.

Di kilang pemprosesan, tanaman akar dibasuh dan dihancurkan. Sayuran akar cincang diletakkan di dalam penyebar (dandang besar) dengan air panas pada suhu 75 o C. Air panas membasuh sukrosa dan komponen lain dari tanaman akar yang diparut. Hasilnya, jus resapan diperoleh, yang selanjutnya disaring dari zarah pulpa yang terdapat di dalamnya..

Pada tahap berikutnya pengeluaran gula, jus penyebaran disucikan dengan kalsium hidroksida dan karbon dioksida, dididihkan, disejat dalam alat vakum, dikenakan pemurnian tambahan, pemutihan dan sentrifugasi. Hasilnya, gula halus diperoleh..

Mendapatkan sukrosa dari maple gula:

Sukrosa dari maple gula diperoleh di wilayah timur Kanada.

Pada bulan Februari-Mac, batang maple gula digerudi. Maple sap mengalir keluar dari lubang dan dikumpulkan. Ia mengandungi hingga 3% sukrosa.

Maple sap disejat menjadi "sirap maple". Seterusnya, "sirup maple" disucikan dengan kalsium hidroksida dan karbon dioksida, disejat dalam alat vakum, menjalani pembersihan dan pemutihan tambahan, sehingga memperoleh produk jadi - gula.

Penggunaan sukrosa:

- sebagai produk makanan, dan juga untuk penyediaan pelbagai produk makanan (gula-gula, minuman, sos, dll.)

- dalam industri gula-gula sebagai pengawet,

- digunakan untuk membuat madu tiruan,

- dalam industri kimia untuk pengeluaran etanol, butanol, gliserin, asid sitrik, dextran, dll..,

- dalam industri farmaseutikal untuk pembuatan pelbagai ubat.

Sukrosa

Sukrosa adalah sebatian organik yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida: glukosa dan fruktosa. Ia terdapat pada tanaman yang mengandung klorofil, tebu, bit, jagung.

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci apa itu..

Sifat kimia

Sukrosa terbentuk dengan pemisahan molekul air dari residu glikosid sakarida sederhana (dengan tindakan enzim).

Formula struktur sebatian - С12Н22О11.

Disakarida larut dalam etanol, air, metanol, dan tidak larut dalam dietil eter. Memanaskan sebatian di atas takat leburnya (160 darjah) menyebabkan pencairan karamelisasi (penguraian dan pewarnaan). Menariknya, di bawah cahaya atau penyejukan yang kuat (udara cair), bahan tersebut menunjukkan sifat-sifat fosforus..

 • Sifat kimia
 • Metabolisme
 • Manfaat dan keperluan harian
 • Bahaya sukrosa
 • Cara mengurangkan bahaya sukrosa?
 • Sumber semula jadi
 • Mendapatkan sukrosa
 • Permohonan
 • Pengeluaran

Sukrosa tidak bertindak balas dengan larutan Benedict, Fehling, Tollens dan tidak menunjukkan sifat keton dan aldehid. Walau bagaimanapun, ketika berinteraksi dengan hidroksida tembaga, karbohidrat "berkelakuan" seperti alkohol polihidrat, membentuk sakarat logam biru terang. Reaksi ini digunakan dalam industri makanan (di kilang gula), untuk pengasingan dan pemurnian zat "manis" dari kekotoran.

Apabila larutan sukrosa berair dipanaskan dalam medium berasid, dengan adanya enzim invertase atau asid kuat, sebatian tersebut dihidrolisiskan. Ini membentuk campuran glukosa dan fruktosa yang disebut gula lengai. Hidrolisis disakarida disertai dengan perubahan tanda putaran larutan: dari positif ke negatif (penyongsangan).

Cecair yang dihasilkan digunakan untuk mempermanis produk makanan, mendapatkan madu buatan, mencegah penghabluran karbohidrat, membuat molase karamel, dan menghasilkan alkohol polihidrat.

Isomer utama sebatian organik dengan formula molekul yang serupa ialah maltosa dan laktosa.

Metabolisme

Tubuh mamalia, termasuk manusia, tidak disesuaikan dengan asimilasi sukrosa tulen. Oleh itu, apabila bahan memasuki rongga mulut, di bawah pengaruh air liur amilase, hidrolisis bermula.

Kitaran utama pencernaan sukrosa berlaku di usus kecil, di mana glukosa dan fruktosa dilepaskan di hadapan enzim sukrase. Selepas itu, monosakarida, dengan bantuan protein pembawa (translocases), yang diaktifkan oleh insulin, dihantar ke sel-sel saluran usus dengan difusi yang difasilitasi. Seiring dengan ini, glukosa menembusi ke membran mukus organ melalui pengangkutan aktif (kerana kecerunan kepekatan ion natrium). Menariknya, mekanisme penghantarannya ke usus kecil bergantung pada kepekatan bahan dalam lumen. Dengan kandungan sebatian yang signifikan dalam organ, skema "pengangkutan" pertama berfungsi, dan dengan kandungan kecil, yang kedua.

Monosakarida utama yang memasuki aliran darah dari usus adalah glukosa. Setelah penyerapannya, separuh daripada karbohidrat sederhana diangkut melalui vena portal ke hati, dan selebihnya memasuki aliran darah melalui kapilari vila usus, di mana ia kemudian diekstrak oleh sel-sel organ dan tisu. Setelah penembusan, glukosa dibahagikan kepada enam molekul karbon dioksida, akibatnya sejumlah besar molekul tenaga (ATP) dilepaskan. Selebihnya sakarida diserap ke dalam usus melalui penyebaran yang difasilitasi.

Manfaat dan keperluan harian

Metabolisme sukrosa disertai dengan pelepasan asid trifosfat adenosin (ATP), yang merupakan "pembekal" tenaga utama kepada tubuh. Ia mengekalkan sel darah normal, aktiviti penting sel saraf dan serat otot. Selain itu, bahagian sakarida yang tidak dituntut digunakan oleh badan untuk membina struktur glikogen, lemak dan protein - karbon. Menariknya, pemecahan sistematik polisakarida yang tersimpan memberikan kepekatan glukosa darah yang stabil.

Memandangkan sukrosa adalah karbohidrat "kosong", dos harian tidak boleh melebihi sepersepuluh dari kilokalori yang dimakan.

Untuk menjaga kesihatan, pakar pemakanan mengesyorkan mengehadkan pengambilan gula-gula ke tahap selamat berikut setiap hari:

 • untuk bayi dari 1 hingga 3 tahun - 10 - 15 gram;
 • untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun - 15 - 25 gram;
 • untuk orang dewasa 30 - 40 gram sehari.

Ingat, "norma" bermaksud bukan hanya sukrosa dalam bentuk murni, tetapi juga gula "tersembunyi" yang terkandung dalam minuman, sayur-sayuran, buah beri, buah-buahan, gula-gula, dan makanan bakar. Oleh itu, untuk kanak-kanak di bawah satu setengah tahun, lebih baik mengecualikan produk dari diet..

Nilai tenaga 5 gram sukrosa (1 sudu teh) ialah 20 kilokalori.

Tanda-tanda kekurangan hubungan di badan:

 • keadaan kemurungan;
 • sikap tidak peduli;
 • mudah marah;
 • pening;
 • migrain;
 • keletihan cepat;
 • penurunan fungsi kognitif;
 • keguguran rambut;
 • keletihan saraf.

Keperluan untuk disakarida meningkat dengan:

 • aktiviti otak yang intensif (kerana pengeluaran tenaga untuk mengekalkan laluan impuls di sepanjang akson gentian saraf - dendrit);
 • beban toksik pada badan (sukrosa melakukan fungsi penghalang, melindungi sel hati dengan asid glukuronik dan sulfurik berpasangan).

Ingat, penting untuk meningkatkan kadar sukrosa harian dengan sangat berhati-hati, kerana lebihan zat dalam tubuh dipenuhi dengan gangguan fungsi pankreas, patologi organ kardiovaskular, penampilan karies.

Bahaya sukrosa

Semasa hidrolisis sukrosa, selain glukosa dan fruktosa, radikal bebas terbentuk, yang menyekat tindakan antibodi pelindung. Ion molekul, "melumpuhkan" sistem imun manusia, akibatnya tubuh menjadi rentan terhadap pencerobohan "agen" asing. Fenomena ini mendasari ketidakseimbangan hormon dan perkembangan gangguan fungsi..

Kesan negatif sukrosa pada badan:

 • menyebabkan pelanggaran metabolisme mineral;
 • "Mengebom" alat insular pankreas, menyebabkan patologi organ (diabetes, prediabetes, sindrom metabolik);
 • mengurangkan aktiviti berfungsi enzim;
 • menggantikan tembaga, kromium dan vitamin B dari badan, meningkatkan risiko terkena sklerosis, trombosis, serangan jantung, patologi saluran darah;
 • mengurangkan ketahanan terhadap jangkitan;
 • mengasidkan badan, memprovokasi permulaan asidosis;
 • mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium di saluran pencernaan;
 • meningkatkan keasidan jus gastrik;
 • meningkatkan risiko kolitis ulseratif;
 • memperkuat kegemukan, perkembangan pencerobohan parasit, kemunculan buasir, emfisema paru-paru;
 • meningkatkan tahap adrenalin (pada kanak-kanak);
 • memprovokasi pembengkakan ulser perut, ulser 12 - duodenum, apendisitis kronik, serangan asma bronkial;
 • meningkatkan risiko iskemia jantung, osteoporosis;
 • memperkuatkan kejadian karies, penyakit periodontal;
 • menyebabkan rasa mengantuk (pada kanak-kanak);
 • meningkatkan tekanan sistolik;
 • menyebabkan sakit kepala (kerana pembentukan garam asid urik);
 • "Mencemarkan" badan, memprovokasi terjadinya alahan makanan;
 • melanggar struktur protein, dan kadang kala struktur genetik;
 • menyebabkan toksikosis pada wanita hamil;
 • mengubah molekul kolagen, memperkuatkan penampilan uban awal;
 • memperburuk keadaan fungsi kulit, rambut, kuku.

Sekiranya kepekatan sukrosa dalam darah lebih tinggi daripada yang diperlukan oleh tubuh, kelebihan glukosa diubah menjadi glikogen, yang disimpan di otot dan hati. Pada masa yang sama, lebihan zat dalam organ memperkuat pembentukan "depot" dan membawa kepada transformasi polisakarida menjadi sebatian lemak.

Cara mengurangkan bahaya sukrosa?

Memandangkan bahawa sukrosa memperkuat sintesis hormon kegembiraan (serotonin), pengambilan makanan manis membawa kepada normalisasi keseimbangan psikoemosi seseorang.

Pada masa yang sama, penting untuk mengetahui cara meneutralkan sifat berbahaya polisakarida..

 1. Gantikan gula putih dengan gula-gula semula jadi (buah kering, madu), sirap maple, stevia semula jadi.
 2. Hilangkan makanan yang tinggi glukosa dari menu harian anda (kek, gula-gula, pastri, biskut, jus, minuman kedai, coklat putih).
 3. Pastikan produk yang dibeli tidak mengandungi gula putih, sirap pati.
 4. Makan antioksidan yang meneutralkan radikal bebas dan mencegah gula kompleks merosakkan kolagen. Antioksidan semula jadi termasuk cranberry, blackberry, sauerkraut, buah sitrus, dan ramuan. Di antara penghambat siri vitamin, terdapat: beta - karotena, tokoferol, kalsium, L - asid askorbik, biflavonoid.
 5. Makan dua biji badam setelah makan makanan bergula (untuk mengurangkan kadar sukrosa diserap ke dalam aliran darah).
 6. Minum satu setengah liter air bersih setiap hari.
 7. Bilas mulut anda selepas setiap kali makan.
 8. Masuk sukan. Aktiviti fizikal merangsang pembebasan hormon semula jadi kegembiraan, akibatnya mood meningkat dan keinginan untuk makanan bergula berkurang.

Untuk mengurangkan kesan buruk gula putih pada tubuh manusia, disarankan untuk memberi keutamaan kepada pemanis.

Bahan-bahan ini, bergantung kepada asalnya, dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • semula jadi (stevia, xylitol, sorbitol, mannitol, eritritol);
 • tiruan (aspartam, sakarin, kalium acesulfame, siklamat).

Apabila memilih pemanis, lebih baik memberi keutamaan kepada kumpulan bahan pertama, kerana faedah kedua tidak difahami sepenuhnya. Pada masa yang sama, penting untuk diingat bahawa penyalahgunaan alkohol gula (xylitol, mannitol, sorbitol) penuh dengan cirit-birit..

Sumber semula jadi

Sumber semula jadi sukrosa "tulen" - tangkai tebu, akar bit gula, jus kelapa sawit, maple Kanada, birch.

Di samping itu, sebatiannya kaya dengan embrio biji beberapa bijirin (jagung, gula sorgum, gandum). Pertimbangkan makanan mana yang mengandungi polisakarida "manis".

Nombor jadual 1 "Sumber sukrosa"
Nama ProdukKandungan sukrosa setiap 100 gram bahan mentah makanan, gram
Gula putih (bit)99.9
Gula perang (tebu, maple)85
Sayang79.8
Roti halia, marmalade71 - 76
Kurma, gula-gula epal70
Prun, kismis (kismis)66
Persimmon65
Buah ara (kering)64
Anggur (pala, kismis)61
Medlar60.5
Irga60
Jagung (manis, beku, putih)8.5
Mangga (segar)7
Pistachio (mentah)6.8
Mandarin, clementine, nanas (varietas manis)6
Aprikot, gajus (mentah)5.8
Kacang hijau (segar)lima
Nektarin, pic, plum4.7
Tembikai4.5
Lobak (segar)3.5
Buah limau gedang3.5
Kacang3.3
Feijoa3
Pisang, kunyit (rempah)2,3
Epal, pir (varieti manis)2
Kismis hitam, strawberi1,2
Walnut, bawang (segar)1
Tomato0.7
Gooseberry, labu, kentang, ceri0.6
Raspberry0.5
Ceri0.3

Selain itu, sukrosa dalam jumlah kecil (kurang dari 0,4 gram per 100 gram produk) terdapat di semua tanaman yang mengandung klorofil (hijau, beri, buah-buahan, sayur-sayuran).

Mendapatkan sukrosa

Untuk mengekstrak karbohidrat ini pada skala industri, kaedah fizikal dan mekanikal digunakan..

Mari lihat bagaimana sukrosa bit (gula putih) dibuat

 1. Bit gula yang dikupas digiling dalam pemotong bit mekanikal.
 2. Bahan mentah yang dipotong diletakkan di dalam alat - penyebar, dan kemudian air panas disalurkan ke dalamnya. Akibatnya, 90 - 95% sukrosa dibasuh dari bit..
 3. Penyelesaian yang dihasilkan dirawat dengan susu kapur (untuk mengotorkan kotoran). Semasa tindak balas kalsium hidroksida dengan asid organik yang terkandung dalam larutan, garam kalsium yang kurang larut terbentuk, dan ketika berinteraksi dengan sukrosa, kalsium sukrosa larut.
 4. Untuk memendapkan kalsium hidroksida, karbon dioksida disalurkan melalui larutan "manis".
 5. Selepas itu, ia disaring, dan kemudian disejat dalam vakum - radas. Gula terpilih - gula mentah mempunyai warna kuning, kerana mengandungi bahan pewarna.
 6. Untuk menghilangkan kekotoran, sukrosa dilarutkan kembali di dalam air, dan kemudian larutan tersebut disalurkan melalui karbon aktif.
 7. Campuran "tulen" disejat semula dalam alat vakum. Hasilnya adalah gula halus (putih).
 8. Produk yang diperoleh dikenakan penghabluran dengan sentrifugasi atau pemisahan "kepala gula" padat menjadi kepingan kecil.

Larutan coklat (molase), yang tersisa setelah pengekstrakan sukrosa, digunakan untuk mendapatkan asid sitrik.

Permohonan

 1. Industri Makanan. Disakarida digunakan sebagai produk makanan bebas (gula), bahan pengawet (dalam kepekatan tinggi), komponen integral produk kuliner, minuman beralkohol, dan sos. Di samping itu, madu tiruan diperoleh dari sukrosa..
 2. Biokimia. Polisakarida digunakan sebagai substrat dalam produksi (fermentasi) gliserin, etanol, butanol, dextran, levulinic dan asid sitrik.
 3. Farmakologi. Sukrosa (dari tebu) digunakan dalam pembuatan serbuk, campuran, sirap, termasuk untuk bayi baru lahir (untuk menambah rasa manis atau pengawetan).

Sebagai tambahan, sukrosa dalam kombinasi dengan asam lemak digunakan sebagai deterjen bukan ion (bahan yang meningkatkan kelarutan dalam media berair) dalam pertanian, kosmetologi, dan ketika membuat deterjen..

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Pengeluaran

Sukrosa adalah karbohidrat "manis" yang terbentuk dalam buah-buahan, batang dan biji tanaman semasa fotosintesis.

Ketika memasuki tubuh manusia, disakarida terurai menjadi glukosa dan fruktosa, melepaskan sejumlah besar sumber tenaga.

Pemimpin dalam kandungan sukrosa - tebu, jus maple, bit gula.

Dalam kuantiti sederhana (20-40 gram sehari), zat ini berguna untuk tubuh manusia, kerana mengaktifkan otak, membekalkan sel dengan tenaga, dan melindungi hati dari toksin. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan sukrosa, terutama pada masa kanak-kanak, menyebabkan kemunculan gangguan fungsi, gangguan hormon, kegemukan, karies, penyakit periodontal, keadaan pra-diabetes, dan serangan parasit. Oleh itu, sebelum mengambil produk, termasuk memasukkan gula-gula ke dalam formula bayi, disarankan untuk menilai apa faedah dan mudaratnya.

Untuk mengurangkan kerosakan pada kesihatan, gula putih diganti dengan stevia, gula tidak halus - mentah, madu, fruktosa (gula buah), buah kering.

Sukrosa

Kandungan artikel:

Makanan harian setiap orang mengandungi sukrosa semula jadi, yang terdapat dalam semua buah, beri, produk tenusu, beberapa sayur-sayuran dan tumbuh-tumbuhan. Ia dihasilkan dalam jumlah besar dalam skala industri. Sukrosa buatan adalah gula biasa untuk semua orang..

Sebilangan besar gula semula jadi dan tiruan sangat penting untuk fungsi normal badan. Oleh itu, kekurangan dan kelebihan mereka membahayakan kesihatan manusia..

Sukrosa adalah disakarida yang dipecah oleh enzim dalam usus kecil menjadi glukosa dan fruktosa. Monosakarida ini diserap ke dalam aliran darah dan memasuki sel-sel badan. Hasil daripada proses metabolik, glukosa diubah menjadi tenaga. Fruktosa memasuki hati, ditukar menjadi derivatif glukosa.

Ini adalah karbohidrat cepat yang mudah diserap dan disimpan. Oleh itu, pengambilan produk yang mengandungi sukrosa secara berlebihan menyebabkan gangguan metabolik. Akibatnya, simpanan lemak disimpan, kadar gula darah (glukosa) meningkat.

Sukrosa semula jadi terbentuk sebagai hasil proses fotosintesis dan terkumpul di batang, akar dan buah. Jumlah maksimum mengandungi bit putih, beberapa jenis tebu.

Mereka digunakan untuk menghasilkan gula - bahan berkalori tinggi yang banyak digunakan dalam teknologi pengeluaran makanan. Ia adalah sumber sukrosa utama untuk tubuh manusia..

Ia digunakan dalam farmaseutikal untuk membetulkan rasa ubat yang tidak menyenangkan, sebagai pengisi sirap, campuran untuk kanak-kanak. Ada kemungkinan untuk mendapatkan karbohidrat cepat dengan ubat tersebut. Perkara ini mesti diambil kira semasa mengira kadar penggunaan gula..

Sifat sukrosa

Sukrosa tiruan adalah bahan kristal yang tidak berwarna dan tidak berbau dengan rasa manis yang jelas.

Sukrosa mempunyai beberapa sifat fizikal:

 • kelarutan yang baik dalam air untuk ketumpatan yang diingini;
 • takat lebur purata 160 ° C;
 • keupayaan untuk penyelesaian jenuh;
 • perubahan kelikatan pada suhu yang berbeza;
 • hygroscopicity tinggi (keupayaan untuk menyerap dan melepaskan kelembapan);
 • titik didih larutan tertentu, bergantung pada kepekatannya.

Ciri mudah lebur digunakan untuk pengeluaran gula-gula karamel. Higroskopi diambil kira dalam penyimpanan dan tekstur beberapa makanan. Perubahan kelikatan dan supersaturasi digunakan dalam pembuatan gula-gula, susu pekat, ais krim.

Formula molekul sukrosa adalah C12H22O11. Kehadiran kumpulan hidroksil dalam molekul mengesahkan bahawa ia adalah alkohol. Apabila tembaga sulfat ditambahkan ke dalam larutan sukrosa, hidroksida tidak mendakan. Ini adalah tindak balas alkohol polihidrat. Penyelesaiannya menjadi biru kerana sakarat tembaga terbentuk, bukan hidroksida.

Disakarida tidak mengandungi kumpulan aldehid. Ini membuktikan tidak adanya reaksi cermin perak ketika berinteraksi dengan larutan ammonia perak oksida.

Mendapatkan sukrosa

Sukrosa dari bit dan tebu dihasilkan menggunakan teknologi yang sama. Sukrosa diperolehi seperti berikut. Bahan mentah dibasuh hanya dengan air sejuk sehingga tidak ada kehilangan produk pada tahap ini. Bersih, ditiup hingga kering, ia dihantar untuk mengisar ke ukuran tertentu.

Kemudian memasuki bekas khas - unit penyebaran, di mana ia dirawat dengan air panas. Terdapat sukrosa dengan kekotoran dibasuh, kek dipisahkan. Bahagian cair ditapis, dibersihkan dari kekotoran dengan larutan kapur (kalsium hidroksida). Sebagai hasil tindak balas kimia, mereka berubah menjadi garam tidak larut dan mendakan.

Disakarida bertindak balas dengan kapur untuk membentuk kalsium sakarat. Untuk mengasingkan hidroksida darinya, larutan tersebut dirawat dengan karbon dioksida. Gula terurai, sebatian baru terbentuk - kalsium karbonat, yang diendapkan. Ia dipisahkan dengan penapisan.

Dalam pemasangan vakum jisimnya disejat, dalam sentrifugal dipisahkan menjadi kristal sukrosa dan molase. Gula akhirnya dibersihkan dengan mencuci dan mengukus.

Molase ditapis untuk mendapatkan gula kuning dan molase. Kristal boleh diringankan atau diwarnai. Molasses digunakan dalam industri makanan. Semasa memproses tebu, gula yang tidak ditapis berwarna coklat diperoleh, yang popular di kalangan suri rumah. Ia juga boleh dikupas menjadi putih.

Fungsi sukrosa dalam tubuh manusia

Sukrosa adalah pembekal tenaga utama sel-sel tubuh, kerana otak adalah satu-satunya. Ia mudah dicerna.

Juga, sukrosa dalam tubuh manusia melakukan fungsi lain:

 1. Memastikan proses metabolik normal dalam badan.
 2. Menormalkan dan meningkatkan aktiviti saraf.
 3. Merangsang pengeluaran insulin.
 4. Dengan menyuburkan sel otot, memberikan pergerakan.
 5. Menyahtoksikan penyakit yang menyebabkan pengumpulan toksin.
 6. Membekalkan pemakanan, meningkatkan fungsi otak.
 7. Meningkatkan aktiviti mental dan fizikal.
 8. Apabila glukosa berinteraksi dengan oksigen, ia memberi nutrien kepada sel darah merah.
 9. Meningkatkan fungsi pelindung hati.

Pengambilan karbohidrat ini menormalkan aktiviti semua organ dan sistem, oleh itu, memperbaiki keadaan keseluruhan organisma. Juga memuaskan rasa lapar, meningkatkan mood.

Fungsi seperti itu dapat dilaksanakan jika sukrosa memasuki tubuh secara beransur-ansur dalam bahagian kecil. Mengonsumsi sejumlah besar bahan menyebabkan peningkatan glukosa darah dengan segera. Aktiviti muncul, lonjakan kekuatan.

Pankreas secara aktif menghasilkan hormon - insulin, yang mendorong pemprosesan glukosa, dan tahapnya turun dengan mendadak. Ini membawa kepada manifestasi perasaan keletihan, kelemahan, mudah marah, kelaparan. Ini adalah hasil lonjakan gula darah.

Sifat sukrosa yang berguna untuk badan

Jumlah sukrosa yang betul bermanfaat untuk kesihatan manusia. Lebih baik menerimanya bersama sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri. Ia diproses lebih cepat dan lebih baik. Kandungan gula tinggi kalori menentukan sifat tenaga tinggi.

Sifat-sifat bermanfaat sejumlah kecil sukrosa untuk tubuh adalah bahawa ia mendorong pengeluaran serotonin, yang disebut hormon kebahagiaan. Ia membantu menstabilkan keadaan emosi, mengatasi tekanan, kemurungan.

Mereka mencatat kesan positif pada kerja jantung dan saluran darah, penurunan kemungkinan kolesterol menetap di dinding pembuluh darah, dan pembentukan gumpalan darah. Sukrosa melindungi sendi dari perkembangan arthritis, arthrosis.

Bagi mereka yang berkaitan dengan aktiviti fizikal yang berat, produk yang mengandungi sukrosa menambah tenaga dan kekuatan. Sebilangan kecil gula dengan minuman sihat membantu wanita hamil mengatasi toksikosis, meningkatkan metabolisme, pencernaan, dan pulih dari kelahiran anak.

Pengambilan karbohidrat manis secara normatif bermanfaat untuk kanak-kanak, memandangkan pergerakan dan perbelanjaan tenaga anak. Fungsi otak yang baik sangat penting. Manis memberikan mood yang hebat.

Mereka yang menurunkan berat badan tidak perlu sepenuhnya meninggalkan produk yang mengandungi sukrosa. 30 g sehari tidak akan mengganggu penurunan berat badan.

Sifat sukrosa berbahaya bagi badan

Penggunaan sukrosa dalam kuantiti yang banyak mendorong perkembangan banyak patologi. Ia menurunkan imuniti dengan menyekat tindakan perlindungan antibodi dalam badan. Ini memprovokasi perkembangan diabetes mellitus jika proses pemprosesan glukosa terganggu. Pada masa yang sama ia terkumpul dalam darah.

Sifat sukrosa berbahaya yang lain untuk badan:

 • memprovokasi perkembangan kegemukan;
 • meningkatkan keasidan perut, mempromosikan penampilan gastritis, ulser peptik;
 • melanggar metabolisme mineral, yang membawa kepada manifestasi infark miokard, penyakit vaskular;
 • menyumbang kepada berlakunya reaksi alahan;
 • mengurangkan aktiviti sebilangan enzim dan, dengan itu, penyerapan nutrien;
 • memberi makan parasit dalam tubuh manusia, mendorong pembiakannya;
 • memprovokasi permulaan dan perkembangan karies;
 • mempercepat penuaan kulit;
 • merosakkan kualiti rambut, kuku.

Saintis Amerika berpendapat bahawa sukrosa menurunkan penglihatan, menyebabkan ketergantungan alkohol, dan menyumbang kepada kemunculan jenis kanser tertentu.

Semua sifat berbahaya diperparah pada orang dengan metabolisme yang perlahan dan pada mereka yang tidak menjalani gaya hidup aktif..

Perbezaan antara glukosa dan sukrosa

Sukrosa dan glukosa adalah karbohidrat. Bahan organik ini mempunyai persamaan dan perbezaan. Sukrosa adalah karbohidrat kompleks, disakarida. Glukosa adalah karbohidrat cepat, monosakarida. Ini adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari disakarida. Oleh itu, perbezaan utama mereka adalah dalam kerumitan.

Kedua-dua bahan mempunyai struktur kristal dan larut dengan cepat di dalam air. Sukrosa lebih manis kerana kandungan fruktosa. Glukosa disintesis pertama pada tanaman, bergabung dengan fruktosa, membentuk disakarida. Ia terkumpul tanpa penguraian.

Glukosa diperoleh menggunakan teknologi kompleks dengan hidrolisis dari selulosa dan kanji. Teknologi pengeluaran gula jauh lebih sederhana, penggunaan bahan mentah jauh lebih rendah. Oleh itu, pengeluaran lebih menjimatkan.

Biasanya, glukosa diserap dan diproses secara bebas, yang menjelaskan pemulihan kekuatan yang cepat setelah aktiviti mental dan fizikal yang ketara. Sukrosa tulen tidak berasimilasi, pemisahan menjadi monosakarida adalah mustahak.

Glukosa mempunyai indeks glisemik tinggi - keupayaan untuk mempengaruhi kadar gula darah. Disakarida mempunyai lebih kurang.

Perbezaan antara fruktosa dan sukrosa

Mari kita perhatikan lebih dekat perbezaan antara fruktosa dan sukrosa. Fruktosa adalah monosakarida dalam komposisi sukrosa, karbohidrat sederhana, gula semula jadi. Tetapi lebih manis, lebih sedap. Kandungan kalori 30% lebih rendah daripada sukrosa, oleh itu ia sering digunakan dalam diet. Kadang-kadang dibenarkan untuk menggunakannya dalam diabetes sebagai pengganti gula. Sebilangan besar fruktosa mengandungi madu asli.

Ia mempunyai sejumlah ciri khas:

 1. Diproses secara perlahan di hati menjadi glukosa, glikogen, laktosa.
 2. Tidak menimbulkan alahan.
 3. Ia digunakan dalam industri makanan sebagai pemanis, penambah rasa dan bau, pengawet.
 4. Lebih sedikit zat diperlukan untuk mencapai rasa tertentu daripada sukrosa.
 5. Pengambilan monosakarida tercermin dalam kadar gula darah kerana indeks glisemik rendah.
 6. Tidak menjejaskan enamel gigi, tidak memusnahkannya.

Fruktosa hanya diserap oleh hati. Di sini ia ditukar kepada jumlah glikogen yang diperlukan oleh badan. Pengambilan monosakarida selanjutnya menyebabkan penukarannya menjadi lemak.

Bahan ini mempunyai kandungan kalori rendah, jadi tidak ada rasa kenyang ketika dikonsumsi. Ini sering menghasilkan bahagian yang lebih besar. Di samping itu, ia sangat ketagihan..

Dengan menggantikan sukrosa sepenuhnya, tahap glukosa darah yang rendah dapat dicapai. Oleh itu, penggunaan fruktosa mesti diberi dos, dibenarkan dan sesuai..

Perbezaan antara gula dan sukrosa

Sukrosa dan gula adalah kata yang sinonim, satu sama lain. Perbezaannya adalah bahawa bahan pertama adalah karbohidrat semula jadi kompleks, yang kedua diperoleh secara industri.

Gula adalah bahan organik, sukrosa 99% sama diekstrak dari bahan tumbuhan. Selebihnya terdiri daripada pelbagai kekotoran - produk yang diproses. Terdapat beberapa mineral dalam bit kuning dan disakarida tebu coklat.

Gula putih halus mengandungi lebih banyak sukrosa dan kurang kekotoran. Inilah yang diperjuangkan oleh pengeluar produk manis. Sukrosa menentukan sifat pemakanan dan rasanya.

Pengeluarannya dalam bentuk tulen adalah mahal dan tidak dibenarkan secara ekonomi. Ia juga mempunyai struktur kristal, serupa dengan gula, tanpa kekotoran. Begitu juga, ia mencair dengan baik, berubah menjadi karamel, larut dengan baik di dalam air.

Sirap glukosa-fruktosa semakin popular. Ini adalah gula cair yang terbuat dari pati, terutamanya pati jagung..

Gula semula jadi terdiri daripada glukosa dan fruktosa bahagian yang sama. Teknologi pengeluaran sirap mengubah nisbah ini ke arah peningkatan jumlah glukosa. Ini mengatur tahap kemanisannya. Ia tidak mempunyai kekotoran.

Makanan apa yang mengandungi sukrosa

Adalah mungkin untuk menyeimbangkan pemakanan, memandangkan jumlah sukrosa semulajadi dan tiruan yang terkandung dalam makanan. Ia tidak hanya terdapat pada bit putih dan tebu. Di Kanada, gula diekstrak dari getah jenis maple khas. Jus manis dipancarkan oleh birch putih, pokok kelapa.

Banyak sukrosa dalam tembikai masak, tembikai. Ia mengandungi madu asli dan memberikan kemanisan wortel. Terdapat cukup karbohidrat kompleks dalam kentang, tomato, bawang, kacang, kacang, labu, jagung, dan kacang hijau.

Produk semula jadi yang mengandungi sukrosa:

 • buah-buahan dan buah beri yang manis;
 • pisang;
 • nanas;
 • kesemak;
 • jeruk, tangerin;
 • kacang;
 • buah ara;
 • tarikh;
 • Garnet;
 • anggur.

Tetapi sumber utama sukrosa adalah gula-gula, roti bakar, dan minuman berkarbonat bergula. Juga disediakan untuk jem musim sejuk, jem, marmalade, jus, kompot, puri buah, perapan. Jangan lupa tentang sudu gula yang dimasukkan ke dalam teh dan kopi..

Kadar sukrosa harian untuk manusia

Pengambilan sukrosa setiap hari adalah untuk setiap orang. Ia sangat bergantung pada usia, status kesihatan, jenis aktiviti. Terdapat kaedah untuk mengira penunjuk ini, tetapi ahli diet yang berpengalaman akan mengira dan memilih menu dengan betul.

Pengambilan rata-rata bahan manis untuk orang dewasa diambil sama dengan 50 g. Ini termasuk gula industri dan gula tersembunyi, yang terdapat dalam makanan. Oleh itu, sukar untuk menghitungnya. Jumlah ini memberikan tenaga dengan tubuh yang diperlukan untuk berfungsi normal..

Keperluan berkaitan usia untuk sukrosa adalah seperti berikut:

 1. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun - tidak lebih daripada 25 g.
 2. Gadis remaja - sehingga 40 g.
 3. Anak lelaki remaja - hingga 45 g.
 4. Wanita di bawah 30 - dari 25 g hingga 50 g.
 5. Wanita yang lebih tua - 20 g hingga 40 g.
 6. Lelaki di bawah 30 tahun - dari 30 g hingga 60 g.
 7. Lelaki lebih tua - dari 25 g hingga 50 g.

Hanya doktor yang dapat mengehadkan penggunaan gula pada kanak-kanak kerana alasan perubatan yang serius. Kerana mereka secara aktif menghabiskan tenaga untuk pergerakan dan pembelajaran. Tetapi kita mesti ingat bahawa sukrosa semula jadi lebih sihat daripada gula. Perlu diganti dengan madu, buah segar, buah beri.

Manfaat dan kemudaratan sukrosa: kawasan penggunaan bahan

Manfaat dan kemudaratan sukrosa. Meskipun terdapat sukrosa (gula dagang), sikap terhadapnya dalam masyarakat tidak dapat disebut dengan jelas. Di satu pihak, sangat penting bagi industri makanan dan kimia. Sebaliknya, hari ini suara penentang gula semakin kuat, yakin bahawa bahan ini tidak kalah dengan bahaya terhadap tembakau dan alkohol. Mereka menyebutnya sebagai imunosupresan, penyebab kegemukan, serangan jantung, strok. Doktor lebih terkawal dalam pernyataan mereka, tetapi tidak mengesyorkan penyalahgunaan produk ini. Adakah anda ingin mengetahui tentang faedah dan bahaya sukrosa? Kemudian baca artikel kami hingga akhir. Kami akan memberitahu anda secara terperinci mengenai sifat utama karbohidrat ini, kami akan memberi nama bidang penggunaan bahan tersebut.

Apa itu sukrosa

Sukrosa adalah disakarida, sebatian organik yang terbentuk oleh sisa dua monosakarida: glukosa dan fruktosa. Sukrosa tulen adalah serbuk putih dengan rasa manis dengan takat lebur 185 darjah. Kami menambah bahawa ini adalah nama karbohidrat cepat yang terurai di saluran pencernaan. Terkandung dalam jumlah besar dalam jus dan buah-buahan dari beberapa tanaman: tebu (18-20%), bit gula (20-23%). Namun, sukrosa juga terdapat dalam jus maple, birch, lobak merah, tembikai..

Tubuh mamalia, termasuk manusia, tidak dapat meniru sukrosa tulen. Oleh itu, pada mulanya, hidrolisisnya berlaku - reaksi kimia interaksi bahan dengan air, di mana glukosa dan fruktosa terbentuk dengan bantuan enzim sukrase. Proses ini bermula di rongga mulut - dengan bantuan air liur, dan berakhir di usus kecil. Bahan yang diperoleh semasa tindak balas ini dapat diserap dengan mudah ke dalam darah..

Dalam hal ini, perlu disebutkan konsep seperti indeks glisemik, yang menunjukkan kadar penyerapan karbohidrat. Semakin tinggi, semakin tinggi kadar glukosa darah, pankreas melepaskan insulin lebih cepat, dan sel-sel menerima tenaga. Sebagai peraturan, glukosa diambil sebanyak 100%. Ternyata indeks glisemik sukrosa hanya 58%.

Sejarah gula

Ternyata sejarah gula cukup menarik. India dianggap sebagai tanah airnya. Kronik sejarah menyebutkan 510 SM, ketika askar raja Parsi Darius mengetahui tentang buluh yang tumbuh di tebing sungai India. Penduduk tempatan menggunakan jus tanaman ini sebagai makanan istimewa. Kemudian, pedagang Arab membawa produk ini ke Mesir. Kemungkinan besar, orang India adalah yang pertama belajar menguap kristal - sukrosa dari jus tebu. Bagaimanapun, diketahui bahawa pada abad ke-6 amalan ini sudah tersebar luas di Lembah Indus. Orang Cina juga tahu mengenai gula, sejak zaman kuno..

Pedagang Arab membawa gula ke Mesir, yang merupakan wilayah Empayar Rom. Oleh itu, makanan istimewa ini pertama kali datang ke Eropah, khususnya, ke Sicily dan Sepanyol. Gula dulu sangat mahal di Eropah dan digunakan sebagai ubat. Untuk masa yang lama ia kekurangan bekalan dan hanya tersedia untuk golongan bangsawan. Sebagai contoh, raja Inggeris Henry III, yang hidup pada abad ke-13, hampir tidak berjaya mendapatkan sebilangan kecil gula untuk pesta. Dengan pengembangan navigasi dan pengembangan Dunia Baru, kilang gula mula dibina di Santo Domingo (Haiti), dan secara beransur-ansur gula kolonial mulai memasuki Eropah di seluruh karavan..

Ketika, pada tahun 1747, Andreas Margraf menyarankan agar bit gula dapat digunakan sebagai bahan mentah untuk pengeluaran produk tersebut, defisit tersebut ditanggung. Tetapi gula memasuki diet kita tidak lama dahulu. Pada abad ke-18, petani Rusia secara praktikal tidak memakannya. Sejarah kemunculan gula di Rusia bermula kemudian, ketika kilang gula pertama di negara kita didirikan pada tahun 1809.

Penggunaan gula dalam pengeluaran

Sekiranya kita bercakap mengenai penggunaan gula dalam pengeluaran, ada tiga bidang utama. Pertama, mari kita panggil industri makanan - gula masih merupakan sifat yang sangat diperlukan dari meja makan kebanyakan orang. Seiring dengan ini, sukrosa digunakan sebagai pengawet, menambah beberapa minuman beralkohol, sos.

Kedua, karbohidrat sederhana ini digunakan dalam industri kimia sebagai substrat untuk pengeluaran butanol, etanol, gliserin dan bahan lain..

Satu lagi bidang penting dalam penggunaan sukrosa adalah farmaseutikal, di mana ia digunakan untuk menyediakan pelbagai sirap dan campuran. Ia juga diperlukan untuk pembebasan banyak ubat, kerana ia adalah pengawet yang baik..

Khasiat gula untuk badan

Walaupun bahan ini semakin diserang oleh pakar pemakanan, ia harus dipertimbangkan secara keseluruhan. Manfaat utama gula untuk tubuh adalah bekalan karbohidrat. Sangat mudah untuk menambah bekalannya - hanya minum teh atau kopi manis. Betul, sukrosa masih diserap dalam bentuk monosakarida (glukosa dan fruktosa).

Selain itu, pemprosesan sukrosa oleh badan berlaku dengan pembebasan asid trifosfat adenosin (ATP). Dialah yang merupakan sumber tenaga utama bagi sebahagian besar proses biokimia dalam badan. Juga, ATP menyokong fungsi tisu otot dan saraf, dan juga diperlukan untuk pembentukan glikogen, karbohidrat kompleks yang disimpan oleh tubuh sekiranya berlaku tekanan dan senaman berat..

Kami menambah bahawa sifat bahan ini sebagai penyerapan cepat digunakan dalam rawatan pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2.

Keburukan utama sukrosa

Harus dikatakan bahawa proses hidrolisis disertai dengan pembentukan radikal bebas, yang mengganggu fungsi sistem kekebalan tubuh. Keburukan sukrosa adalah bahawa disakarida ini menyekat tindakan antibodi, sehingga mengurangkan daya tahan sistem kekebalan tubuh. Khasiat penting lain dari bahan tersebut adalah keupayaan untuk cepat berubah menjadi lemak. Oleh itu, mereka yang ingin menurunkan berat badan harus mengurangkan pengambilan gula mereka, dan lebih baik menggantinya dengan glukosa sama sekali..

Satu lagi kesan berbahaya sukrosa dikaitkan dengan perkembangan ketidakseimbangan hormon, yang menyebabkan gangguan kerja banyak organ dan sistem. Bahan ini menyerang pankreas, menyebabkan diabetes mellitus, prediabetes, sindrom metabolik. Di samping itu, metabolisme mineral mula berubah menjadi lebih teruk. Mari namakan sifat negatif gula yang lain..

  • Menjejaskan tindakan enzim.
  • Mengurangkan kandungan zat dalam tubuh: vitamin B, tembaga, kromium, yang menyebabkan peningkatan risiko trombosis, serangan jantung,
  • Mengurangkan fungsi vaskular.
  • Mengurangkan penyerapan kalsium dan magnesium.
  • Membentuk pengasidan badan, yang mempengaruhi keadaan kesihatan umum dan boleh menyebabkan asidosis.
  • Menyebabkan kegemukan.
  • Mengurangkan aktiviti sebilangan enzim.
  • Penuaan kulit.
  • Memburukkan lagi ulser gastrik dan ulser 12-duodenum.
  • Ini adalah makanan kegemaran helminths, oleh itu, penyalahgunaan gula-gula memprovokasi pembiakan parasit di dalam badan.

Juga, menurut kajian Amerika, sukrosa merosakkan penglihatan, mendorong perkembangan alkoholisme, meningkatkan risiko terkena barah payudara, ovari dan usus.

Kadar Gula Harian.
Sukrosa berlebihan.

Saya tertanya-tanya berapa banyak yang anda boleh makan gula-gula setiap hari tanpa rasa takut mendapat penyakit berbahaya? Adalah dipercayai bahawa jumlah gula harian adalah 50 gram (dua sudu besar). Pada masa yang sama, hari ini penduduk megalopoli biasa menggunakan empat hingga lima kali lebih banyak daripada norma yang ditetapkan. Mari kita ketahui apa yang berlaku sekiranya terdapat lebihan sukrosa di dalam badan? Pertama sekali, akibat berikut harus diperhatikan:

 • risiko menghidap penyakit kardiovaskular meningkat;
 • keadaan mikroflora usus bertambah buruk;
 • terdapat peningkatan dalam proses putrefaktif;
 • kembung perut;
 • metabolisme lemak dan kolesterol bertambah buruk;
 • karies berkembang;
 • hati terjejas;
 • penurunan fungsi pankreas.

Kami menambah bahawa kandungan sukrosa yang berlebihan dalam makanan menyebabkan peningkatan jumlah pengambilan kalori. Dengan bersandar pada kek, anda boleh mendapat lemak dengan mudah, yang seterusnya akan mempengaruhi keadaan fizikal anda.

Apa kata pakar pemakanan mengenai gula

Pakar pemakanan moden tidak mempunyai pendapat terbaik mengenai gula, mereka menganggapnya berbahaya bagi tubuh. Penentang yang paling bersemangat memanggil produk biasa ini "kematian putih". Kenapa ini terjadi? Hakikatnya, sejak 20-30 tahun kebelakangan ini, jumlah orang gemuk di negara-negara Barat telah meningkat secara mendadak. Sekiranya pada tahun 70-an doktor Amerika berpendapat bahawa penyebab utama "wabak berat badan berlebihan" adalah makanan yang mengandungi lemak haiwan, sekarang keadaan telah berubah. Banyak eksperimen mengesahkan bahawa sukrosa lebih berbahaya.

Beberapa tahun yang lalu dalam jurnal ilmiah "Alam" menerbitkan sebuah artikel dengan tajuk keras "Kebenaran Beracun Mengenai Gula". Salah satu pengarang penerbitan ini ialah profesor Amerika Robert Lustig. Ilmuwan itu meyakinkan bahawa gula adalah penyebab kegemukan besar-besaran penduduk AS, terutama yang terdapat dalam makanan.

Ternyata kita menggunakan banyak gula dalam bentuk laten, yang ditambahkan untuk meningkatkan rasa daging, produk tenusu dan roti, dan makanan dalam tin. Di samping itu, karbohidrat sederhana kini banyak dimasukkan ke dalam makanan popular yang dianggap "sihat": yogurt dan bijirin. Rasa manis merangsang pengambilan makanan walaupun kita tidak lapar.

Satu lagi penentang penggunaan sukrosa adalah ahli kardiologi Texas Heinrich Tuckmeier. Dia percaya bahawa kerana peningkatan jumlah gula-gula dalam makanan kita, terdapat banyak lagi pesakit dengan gangguan kardiovaskular. Setelah melakukan serangkaian eksperimen, dia menemui bahan - glukosa-6-fosfat, yang menghalang kerja miokardium.

Bagaimana jika anda benar-benar mahukan sesuatu yang manis? Pakar pemakanan mengesyorkan menggunakan pengganti gula: stevioside, sorbitol, xylitol. Tetapi lebih baik tidak membeli aspartam, kerana telah terbukti bahawa ketika membusuk, ia membentuk racun di dalam badan..

Juga disarankan bagi mereka yang memiliki gigi manis untuk memasukkan makanan yang mengandung sukrosa ke dalam makanan mereka: pisang, persik, aprikot, plum. Anda juga boleh menggunakan makanan yang kaya dengan glukosa dan rasa manis: madu, kurma, kismis, aprikot kering.

Gula dalam sukan:
ubat ketahanan

Walaupun gula telah mendapat reputasi buruk, dapat dikatakan bahawa produk ini berguna untuk atlet. Baru-baru ini, jurnal antarabangsa terkemuka, American Journal of Physiology - Endocrinology & Metabolism, menerbitkan data penyelidikan dari Medical University of Bath. Para saintis menganalisis kesan karbohidrat cepat (sukrosa dan glukosa) dalam bentuk minuman terhadap prestasi penunggang basikal. Eksperimen ini melibatkan beberapa atlet yang mengambil bahagian dalam perlumbaan jarak jauh. Hasilnya, ternyata penggunaan gula dalam sukan membantu melawan keletihan. Mereka memastikan bahawa dengan cara ini anda dapat mengembalikan tahap glikogen secara optimum. Selain itu, minuman yang mengandungi glukosa sahaja menyebabkan ketidakselesaan usus, jadi campuran karbohidrat cepat adalah yang terbaik..

Sekiranya kita bercakap mengenai kaedah lain yang kuat untuk atlet ketahanan, kita boleh memberi nama makanan tambahan Leveton Forte, yang mengandungi semua bahan yang diperlukan untuk latihan aktif: asid amino, vitamin, unsur surih. Bron drone yang termasuk dalam penyediaan merangkumi karbohidrat sederhana: sukrosa, glukosa, fruktosa.

Setelah mempertimbangkan sifat dan aplikasi bahan tersebut, kita dapat mengatakan bahawa sukrosa tetap menjadi produk penting bagi industri makanan, farmaseutikal dan sukan. Tetapi untuk mengelakkan penyakit berbahaya, perlu diperhatikan kadar penggunaannya setiap hari..