Permainan didaktik "Di manakah sayur-sayuran dan buah-buahan tumbuh?"

IRINA Chirikova
Permainan didaktik "Di manakah sayur-sayuran dan buah-buahan tumbuh?"

Permainan didaktik DIY untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun

"Di mana sayur dan buah tumbuh?"

Membangunkan pemikiran, pemerhatian yang logik.

Kembangkan sensasi sentuhan.

Menggabungkan pengetahuan mengenai buah-buahan dan sayur-sayuran.

Panduan didaktik:

Susun atur pokok dan kebun

Seni klip sayur-sayuran dan buah-buahan.

Jumlah gambar-jepit kain bergantung pada usia kanak-kanak.

Sayapilihan: Kanak-kanak berumur 2-5 tahun.

Semua kanak-kanak boleh mengambil bahagian. Setiap kanak-kanak, pada gilirannya, mengambil jepit gambar dan melekatkannya di tempat tidur pokok atau taman. Pada masa yang sama, mereka memanggil apa yang ditunjukkan dalam gambar, warna apa, di mana ia tumbuh, dll..

IIpilihan: Kanak-kanak berumur 4-5 tahun.

Semua kanak-kanak mengambil bahagian.Kami membahagikan kumpulan kepada dua pasukan: Pasukan 1 memetik sayur, Pasukan 2 memetik buah. Sayuran dan buah-buahan dicampurkan dalam bakul biasa. Pasukan mesti mengumpulkan sayur-sayuran atau buah-buahan yang sesuai dengan tugas yang diberikan sebelum permulaan permainan. Pemenangnya adalah pasukan yang menyelesaikan tugas dengan lebih cepat dan membuat lebih sedikit kesilapan ketika mengumpulkan "tanaman".

Permainan didaktik "Buah-buahan dan sayur-sayuran" Permainan didaktik untuk kanak-kanak berumur 3-5 tahun. Objektif permainan: - untuk mengembangkan persepsi sentuhan pada kanak-kanak - untuk memperkaya perbendaharaan kata aktif kanak-kanak dengan kata-kata baru.

Permainan didaktik "Sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri" untuk kanak-kanak usia prasekolah utama Tujuan: untuk menyatukan pengetahuan kanak-kanak mengenai sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri. Tugas: -untuk mengajar anak-anak menggunakan kata umum dalam ucapan: buah-buahan, sayur-sayuran, buah beri.

Pembentangan SAYURAN dan BUAH "Di mana ia tumbuh?"
penyampaian pelajaran untuk papan putih interaktif di seluruh dunia (pertengahan, kanan, kumpulan persediaan)

Pembentangan membolehkan anda menentukan di mana sayur-sayuran dan buah-buahan tumbuh: di atas pokok, di kebun - di tanah atau di atas tanah.

Pembentangan penuh boleh dimuat turun di laman web MAAM di pautan: https://www.maam.ru/detskijsad/prezentacija-igra-oznakomlenie-s-okruzhay. sejak ia melebihi 3 MB.

Muat turun:

LampiranSaiz
ovoshchi _-_ frukty _-_ gde_rastyot_1_chast.pptx2.89 MB
ovoshchi _-_ frukty _-_ gde_rastyot_2chast.pptx2.84 MB

Pratonton:

Kapsyen slaid:

PENEMUAN SAYURAN DAN BUAH DUNIA "Di manakah ia tumbuh?" Bahagian I

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, katil taman atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, katil taman atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, katil taman atau semak?

Pratonton:

Kapsyen slaid:

PENEMUAN SAYURAN DAN BUAH DUNIA "Di manakah ia tumbuh?" Bahagian II

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, katil taman atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Di mana ia tumbuh? Di pokok, kebun atau semak?

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Pembentangan ini akan membantu mengatur dan menggeneralisasi pengetahuan kanak-kanak mengenai sayur-sayuran, asal usulnya, sifat dan kemampuan penyembuhan mereka..

Saya cadangkan menonton persembahan untuk kumpulan junior ke-2. Mengenai topik "Sayuran".

Persembahan ini sesuai untuk semua peringkat umur tadika dengan tema "SAYURAN" (FTSKM).

Teka-teki mengenai sayur-sayuran. Permainan "Tambahan keempat". Pengulangan nama sayur-sayuran, menunjukkan klasifikasi.

Permainan persembahan pendidikan "Sayuran" ditujukan untuk GCD dengan anak-anak prasekolah yang lebih tua. Ia merangkumi permainan untuk pembangunan: Tatabahasa Kosa Kata Tata kata yang koheren Asas literasi Muat turun permainan - persembahan: http.

Pembentangan mengenai topik "Sayuran" Tujuan: untuk memperluas pemahaman anak-anak mengenai sayur-sayuran. Tugas: • Untuk menyatukan idea anak-anak mengenai sayur-sayuran, tempat pertumbuhan mereka; • Untuk menggabungkan konsep umum.

Pelajaran untuk kanak-kanak berumur 5-6 tahun dengan diagnosis tahap 3 OHP. Kami membetulkan: pembezaan sayur-sayuran dan buah-buahan; koordinasi angka dengan kata nama; penggunaan kata ganti posesif. Tutup juga.

Taman Sayuran 2020: Merancang Taman Eksotik

Terdapat sebilangan tanaman sayuran yang jenis eksotik. Penampilannya asli dan ada juga hiasan, lazat dan berkhasiat. Di antara mereka terdapat banyak "juara" dalam kandungan vitamin dan unsur mikro.

Varieti sayur-sayuran yang cukup biasa bagi kita, seperti kubis atau timun, juga boleh dikaitkan dengan kebun eksklusif. Penternak bertindak sebagai perancang sebenar, mendapatkan tanaman hiasan seperti yang mereka inginkan untuk ditempatkan di taman bunga.

Asparagus

Perennial ini digunakan dalam reka bentuk landskap. Hijau dan asparagus oren tidak tergantikan untuk membuat karangan bunga yang indah. Pucuk muda dimakan. Mereka mesti dilunturkan, sehingga asparagus menumpuk dengan baik. Budaya tahan sejuk, tahan beku dengan sempurna, dan tidak perlu ditutup sebelum musim sejuk. Perkara utama baginya adalah memberi makan dan menyiram dengan baik. Kilang ini selalu dianggap makanan istimewa masakan, kerana merupakan gudang vitamin dan protein..

Ramuan timun

Aksen hiasan taman mempunyai bunga biru yang indah, tetapi di daunnya terdapat aroma timun. Ramuan timun berguna dari semua sudut pandang: ia adalah tumbuhan beraneka ragam, sayur-sayurannya enak dan kaya dengan vitamin, dan selain itu, ia juga merupakan tanaman perubatan yang digunakan untuk penyakit sistem kardiovaskular dan saraf. Satu-satunya syarat budaya adalah tanah yang subur dan jumlah air yang mencukupi, tetapi sebaliknya ia adalah tanaman yang sangat bersahaja, tahan sejuk dan tahan naungan. Menyemai rumput timun terus ke tanah pada awal musim bunga.

Oleh itu

Pada musim gugur, anda boleh menanam rhubarb, bawang berlapis-lapis, cacing tanah, bawang putih liar, pudina putih, artichoke Yerusalem dan hyssop (akar) di kebun. Lebih baik menanam dan menyemai sisa tanaman pada musim bunga, tetapi hari ini disarankan untuk membeli benih: pada musim mereka segera dibongkar.

Timun putih dan terung

Sayuran yang paling biasa, hanya varieti khas. Mereka berbeza dari yang lain hanya dengan warna buah dan rasa yang lebih lembut. Kita boleh dengan betul mengatakan bahawa sayur-sayuran seperti itu adalah salah satu elemen hiasan yang paling ketara di kebun..

Ramson

Sekiranya anda perlu menghiasi sudut taman yang teduh dan pada masa yang sama menanam sayur-sayuran yang enak, wangi dan sihat, kemudian tanam bawang putih liar. Pada awal musim bunga, anda akan mula membuat salad vitamin yang lazat dan bahkan membuat pengetinan di rumah. Perkara utama adalah menyediakan bawang putih liar dengan naungan atau naungan separa dan penyiraman sederhana..

Pudina putih

Pelbagai jenis pudina biasa. Budaya mempunyai kualiti yang sama: aroma, sifat penyembuhan, kesederhanaan yang melampau. Disebarkan oleh anak benih atau membahagi rimpang. Dengan warna yang begitu spektakuler, ia dianggap sebagai tanaman hiasan, tampak hebat di rempah rempah dan di taman bunga.

Bit gula

Sayuran yang indah ini telah hilang sepenuhnya dari kebun kita. Tetapi dari segi rasa, ia adalah salah satu tanaman akar terbaik untuk digunakan dalam masakan. Teknologi pertanian bit gula hampir sama dengan kantin merah: ia disemai pada masa yang sama, dan mereka juga masak pada masa yang sama. Ia lebih bersahaja dan sedikit lebih tahan sejuk daripada bit merah. Di samping itu, bit gula lebih manis, dan senarai hidangan yang boleh disediakan daripadanya lebih luas..

Lagenaria

Ia juga disebut labu labu atau hidangan. Tanaman sayur yang tidak biasa, sangat senang ditanam. Seperti semua biji labu, ia menyukai kehangatan, tetapi pada masa yang sama ia lebih termofilik dan fotofil daripada, katakanlah, labu atau labu. Oleh itu, dalam iklim zon tengah, ia ditanam hanya di rumah hijau dan oleh anak benih. Agroteknologi lagenaria serupa dengan tembikai, dan pada masa yang sama - pada akhir bulan Mei - ia ditanam di rumah hijau. Buah-buahan Lagenaria lembut dan enak dan tidak kasar secepat tanaman labu lain. Ia mempunyai ciri yang luar biasa: tidak perlu memetik buah sepenuhnya, anda boleh memotong sebanyak yang diperlukan - dan ia akan terus tumbuh tanpa reput! Antara lain, lagenaria adalah tanaman hiasan, dan buahnya yang sudah masak dapat digunakan untuk hiasan dalaman, membuat pelbagai kerajinan.

Busur berjenjang

Vitamin paling banyak dari bawang perennial. Keanehan penampilannya adalah adanya mentol udara, yang disusun secara bertingkat pada bulu. Gunakan segalanya untuk makanan - bawang asli, dan lapang, dan bulu hijau. Agroteknologi penanaman tanaman sama persis dengan tanaman tahunan yang lain..

Sayuran Amaranth

Menggabungkan kualiti hiasan dan gastronomi. Ini melebihi bayam dalam rasa dan kandungan vitamin, sementara dari segi kesan terapeutiknya menduduki salah satu tempat pertama di antara tanaman sayur-sayuran. Amaranth sayur tidak hanya menyembuhkan beberapa penyakit, tetapi juga mencegahnya, dan juga meningkatkan metabolisme. Budaya ini disemai secara langsung di tanah terbuka pada dekad pertama bulan Mei; ia lebih suka tempat terbuka yang cerah. Penjagaan utama adalah penyiraman yang banyak dan penyiangan tepat pada masanya. Anda perlu menuai daun pada separuh pertama musim panas, sebelum tanaman itu mekar..

Lada pahit

Untuk menyediakan bekalan bumbu ini selama setahun, hanya tinggal sedikit tanaman sahaja. Mereka sangat hiasan sehingga boleh ditanam dalam bekas di bahagian depan taman dan termasuk dalam komposisi tempat tidur bunga. Menyemai anak benih, menanam dan merawat lada panas sama seperti lada manis, tetapi lada pahit lebih bersahaja dan kurang menuntut panas, sehingga anda dapat menanamnya dengan selamat di ladang terbuka.

Rhubarb

Sesuai untuk menghias katil bunga dan pelbagai kawasan di laman web ini: daunnya mewah, mekar dengan lilin tinggi. Budaya ini ditanam melalui pembenihan dan pembahagian rimpang. Ini adalah tanaman yang tahan lama, tahan sejuk dan suka teduh yang hampir tidak memerlukan penyelenggaraan. Batang rhubarb muda digunakan untuk makanan.

Artichoke Yerusalem

Tumbuhan yang tinggi sangat sesuai untuk membuat penahan angin, menghias timbunan kompos dan pagar, dan untuk menanam di tempat tidur bunga sebagai barisan belakang atau latar belakang. Anda tidak perlu menggali ubi untuk musim sejuk, tetapi pada musim bunga anda boleh mula mencuba.

Hyssop dan sedap

Tumbuhan ini adalah tanaman tahunan yang tidak bersahaja. Hyssop mempunyai aroma balsamic, sesuai untuk hidangan daging, dan dapat diselitkan dengan wain dan minuman keras. Apabila dikeringkan, kehilangan rasa, jadi pembekuan sangat sesuai..

Gurih mengandungi minyak pati, memberikan sentuhan istimewa pada hidangan.

Taman quinoa

Budaya ini mengandungi protein berharga, garam mineral dan karotena. Kegunaan utama dalam memasak adalah sup dan salad. Tanaman ini dibezakan oleh kematangan awal, 20 hari setelah munculnya anak benih, mulailah menuai.

Chard

Beetroot adalah tanaman hiasan dan spektakuler yang digunakan dalam reka bentuk landskap. Di samping itu, chard boleh digoreng, direbus dengan krim masam, dengan cendawan, anda boleh membuat potongan sayur dan gulungan kubis daripadanya. Ia mesti disemai pada masa yang sama dengan bit meja. Tumbuhan ini tahan sejuk dan tahan kemarau, dan yang paling penting, pematangan awal. Anda akan mendapat hasil panen yang baik di mana-mana tanah, tetapi loam adalah yang terbaik. Satu-satunya syarat untuk chard adalah pencahayaan yang mencukupi..

Zemklunika

Budaya beri telah menggabungkan semua kualiti terbaik dari strawberi dan strawberi. Beri gelapnya jauh lebih besar daripada strawberi dan mengeluarkan aroma strawberi. Cacing tanah terasa paling manis. Belukar adalah hiasan - mereka tinggi, seperti karangan bunga dan, dengan itu, mekar dengan sekumpulan bunga putih besar. Apabila anda melihat dugout yang mekar - anda hanya melihat awan bunga putih, daun tidak kelihatan sama sekali. Budaya beri tidak bersahaja, merawatnya sama seperti strawberi, dan lebih mudah lagi: tanaman ini tidak membentuk misai. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa ia memerlukan lebih banyak air. Merujuk kepada berkebun eksotik: jarang dijual.

Sayur-sayuran. Senaraikan dengan foto

Ini adalah buah dan sayuran yang boleh dimakan. Mereka berdasarkan karbohidrat, dan hampir tidak ada protein dan lemak di dalamnya. Pada masa yang sama, terdapat banyak bahan aktif secara biologi - vitamin, asid organik, serat, pektin. Sayur-sayuran harus dimakan secara berkala: menurut model "piring yang sihat", sayur-sayuran harus terdiri dari seperempat dari semua makanan yang dimakan dalam sehari. Semasa merancang diet, disarankan untuk mengambil kira bukan sahaja pilihan anda, tetapi juga cadangan pakar pemakanan - cuba makan lebih berwarna.

Fitonutrien memberi warna pada sayur-sayuran, yang juga melindungi dari pelbagai penyakit.

  • Sayuran merah adalah sumber beta-karoten, likopen, vitamin C. Mereka mencegah perkembangan barah dan penyakit jantung, dan menyembuhkan sistem pencernaan.
  • Hijau adalah gudang vitamin A, C, K, asid folik, klorofil, lutein, kalsium. Mereka perlu dimakan untuk menurunkan kadar kolesterol "buruk" dalam darah, menormalkan tekanan darah, menguatkan gigi dan tulang, dan menjaga penglihatan.
  • Jeruk - mengandungi beta-cryptoxanthin dan beta-karoten, yang bermanfaat untuk kesihatan sistem pernafasan, kulit, mata.
  • Biru dan ungu - sumber antosianin dan resveratrol, yang mempunyai kesan anti-radang dan anti-penuaan.
  • Putih - sumber sulfur, allicin, quercetin, dan mereka membantu mengawal berat badan, tekanan darah, mempunyai sifat anti-radang dan anti-barah.

Anak panah

Bahasa Inggeris garut - tepung kanji
Ini adalah pati yang terbuat dari akar panah, tanaman tropis di Amerika Selatan. Arrowroot juga ditanam di kepulauan Fiji dan Brazil. Umbi tanaman digunakan sebagai bahan mentah untuk pengeluaran akar umbi. Dalam kes ini, rimpang kering dari akar umbi digunakan, yang digiling menjadi tepung.

Terung

Dalam klasifikasi ilmiah, ia mewakili keluarga Solanov, dan dalam pengertian ini dapat disebut sebagai saudara kentang, tomat, paprika, tembakau, tetapi, di samping itu, ia juga merupakan "saudara" dari bijih dan henbane beracun. Nasib kuliner budaya sayur ini sukar. Sebagai produk makanan, terung di Eropah menjadi menarik hanya sejak abad ke-19. Sebelum itu, ia tidak dihargai dan bahkan dianggap sebagai penyebab beberapa gangguan mental. Lama kelamaan, berkat penemuan sejumlah khasiat berguna, terung menjadi menarik bukan sahaja untuk tukang masak, tetapi juga untuk doktor..

Okra

Sayuran ini mempunyai banyak nama, termasuk: gombo, okra dan jari wanita. Sekiranya anda mendengar nama ini, ini bermaksud bahawa kita bercakap mengenai okra - tanaman sayuran yang agak berharga, yang tergolong dalam keluarga Malvov. Tidak ada yang diketahui mengenai asal usul tanaman ini, tetapi meluas di Afrika, Amerika Utara, India dan kawasan tropika. Ada yang menyebutnya tanah air Afrika Barat, yang lain - India. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pelbagai jenis dan jenis okra tumbuh di tempat-tempat ini..

Keledek

Anggur herba dengan batang-bulu mata menjalar panjang (1-5 m), berakar di simpul. Ketinggian semak adalah 15-18 cm. Daun ubi jalar adalah tali leher atau lobak sawit, pada tangkai panjang. Bunga duduk di axil daun; corolla besar, berbentuk corong, merah jambu, ungu pucat atau putih. Banyak jenis tidak berbunga. Pendebungaan silang, terutamanya oleh lebah. Buah - kapsul 4 biji; biji berwarna hitam atau coklat, berdiameter 3,5-4,5 mm. Akar sisi ubi jalar menebal dengan kuat dan membentuk ubi dengan daging putih, oren, merah jambu atau merah yang boleh dimakan. Sebiji ubi keledek beratnya dari 200 g hingga 3 kg.

Orang Sweden

Rutabaga adalah tanaman dwitahunan keluarga kubis, dengan hasil yang tinggi. Ternyata dari menyeberangi lobak dan kubis putih. Sebilangan penyelidik percaya bahawa rutabaga dikembangkan di wilayah Mediterranean. Akarnya bulat atau bujur, kelihatan seperti lobak, tetapi agak lebih besar, dagingnya berwarna kuning, oren atau putih, ditutup dengan kulit hijau-kelabu atau merah-ungu.

Daikon (lobak Jepun)

Daikon mempunyai akar yang lebih besar daripada lobak - dari 2 hingga 4 kg. Mereka mempunyai rasa tinggi: mereka lebih berair, lembut, tanpa rasa langka yang tajam, ia disimpan dengan sempurna sepanjang musim sejuk. Daikon boleh dimakan segar, direbus dan masin.

Zucchini

Zucchini membuatnya dari Amerika Tengah ke Eropah pada abad ke-16, tetapi penduduk Dunia Lama merasakan buahnya hanya dua abad kemudian, ketika tanaman ini tidak lagi dianggap eksklusif sebagai tanaman hiasan. Sejak itu, zucchini secara beransur-ansur mula mendapat tempat di ladang dan kebun. Hari ini ia ditanam di hampir semua isi rumah. Zucchini (dan jenis zucchini) digoreng, dikukus, acar dan kalengan untuk musim sejuk. Orang-orang menghargai sifat diuretik produk ini, keupayaan untuk mengembalikan metabolisme garam, membuang toksin dan kolesterol "buruk". Tetapi penyelidikan saintifik yang serius ke sumsum sayur baru bermula, membuka beberapa jalan yang menjanjikan..

Caper

Tunas tumbuhan herba atau pokok renek dari spesies Capparis spinosa dari keluarga caper, biasa di kawasan gersang di Mediterranean, Asia, India, Afrika Utara, Amerika Utara. Jenis caper liar digunakan di Dagestan. Caper juga tersebar luas di Caucasus dan Crimea, di mana mereka tumbuh di atas batu karang yang tandus dari Alushta ke Sudak dan Feodosia.

Kubis putih

"Kebiasaan" dan kelaziman kubis putih di kebun kita memberi kesan tidak berguna sayur ini dalam meningkatkan kesihatan. Hanya kepentingan kubis dalam dietologi dan program penurunan berat badan sepertinya tidak dapat dipertikaikan, kerana kandungan kalori rendah dan banyaknya serat. Sementara itu, zat-zat yang terkandung dalam kubis secara signifikan dapat mengurangkan risiko barah usus, mencegah perkembangan aterosklerosis, menghilangkan kesan pendedahan radiasi dan memberi kesan terapeutik pada sejumlah sistem tubuh lain.

Brokoli

Brokoli mengandungi sebilangan besar bahan berguna yang termasuk dalam komposisi ubat-ubatan untuk rawatan diabetes, pelbagai penyakit saluran gastrousus, hati, sistem kardiovaskular, dll. Brokoli hampir bebas daripada "kesan sampingan" (berkaitan dengan sebatian purin), yang merupakan ciri lain dari kubis... Tetapi memaksimumkan brokoli tidaklah mudah. Sebilangan unsur hancur ketika dipanaskan, beberapa - apabila dibekukan, beberapa - dalam cahaya. Oleh itu, untuk menyediakan makanan yang benar-benar sihat, anda perlu mengetahui beberapa ciri penyimpanan dan pemprosesannya..

Pucuk Brussels

Ia dibiakkan dari sayur collard oleh penanam sayur di Belgia, dari mana ia menyebar ke Perancis, Jerman dan Belanda. Karl Linnaeus adalah yang pertama menggambarkan kubis secara ilmiah dan menamakannya kubis Brussels sebagai tukang kebun Belgia dari Brussels. Ia muncul di Rusia pada pertengahan abad ke-19, tetapi tidak mendapat pengedaran kerana keadaan cuaca yang teruk. Pucuk Brussels ditanam secara meluas di Eropah Barat (terutamanya Britain), Amerika Syarikat dan Kanada. Di Rusia, ditanam dalam jumlah yang terhad, terutama di wilayah tengah..
Untuk makanan, kepala kubis berdaun hijau muda digunakan, yang berada di batang daun pada batang tanaman. Rasa kubis Brussels adalah rasa manis, tidak seperti rasa kubis. Lebih baik memilih kubis berwarna hijau terang, kuat, padat dan kecil - yang besar boleh terasa pahit.

Kubis Kohlrabi

Ia adalah tanaman batang yang disebut. Inti buah ini lembut dan berair, sangat menyenangkan rasanya, agak mengingatkan pada tunggul kubis. Tempat kelahiran kohlrabi dianggap Eropah Utara. Nama yang diterjemahkan dari bahasa Jerman ditafsirkan sebagai "lobak kubis". Penyebutan pertama kubis kohlrabi dicatat pada tahun 1554, dan secara harfiah satu abad kemudian, kohlrabi menyebar hampir ke seluruh Eropah, hingga ke Mediterranean.

kubis merah

Ini adalah pelbagai kubis putih. Ia mempunyai daun ungu kebiruan, kadang-kadang dengan warna ungu, warna spesifiknya sudah terlihat pada anak benih. Kehadiran warna ini disebabkan oleh peningkatan kandungan bahan khas - anthocyanin. Kubis merah matang lambat dan tidak mempunyai jenis pematangan awal. Tempoh pertumbuhan dan perkembangan berlangsung hingga 160 hari. Varieti awal kubis merah cukup tahan sejuk dan tidak begitu menuntut pada iklim dan tanah seperti jenis kubis putih, tetapi yang terakhir agak berubah-ubah.

Kubis Pak choy

Ini adalah salah satu tanaman sayur-sayuran Cina yang paling kuno. Hari ini, dia telah mendapat populariti yang hebat di Asia dan setiap hari semakin banyak peminat baru di Eropah. Kubis Pak-choi adalah saudara dekat kubis Peking, tetapi berbeza dari itu secara luaran, secara biologi, dan juga dari segi ekonomi..

Kobis

(juga dikenali sebagai kubis "salad")
Di China, varietas ini ditanam dan dibiakkan pada abad kelima Masihi, setelah itu ia mendapat populariti yang cepat di Jepun, Korea, dan Asia Tenggara. Kubis peking telah terkenal di Eropah dan Amerika Syarikat sejak kebelakangan ini. Nama kedua "Peking", di mana ia dapat dijumpai - "Petsai".

Kubis Romanesco

ital. romanesco - kubis roman
Ini adalah hasil percubaan pembiakan melintasi kembang kol dan brokoli. Kilang ini tahunan, termofilik, memerlukan pemberian makanan beralkali dan penyiraman sederhana. Hanya kepala kubis yang digunakan untuk makanan, yang terdiri dari perbungaan hijau muda dalam bentuk lingkaran fraktal. Selain itu, setiap tunas terdiri daripada tunas serupa yang membentuk lingkaran.Kubis adalah produk makanan dan mudah dicerna..

Kubis Savoy

Ini pertama kali muncul di daerah Itali Savoy, yang mempengaruhi namanya - Savoy. Petani di daerah ini adalah yang pertama menanam pelbagai jenis kubis ini. Telah terkenal di negara kita sejak abad ke-19, tetapi tidak menjadi popular, walaupun segar rasanya lebih enak daripada kubis putih. Kubis ini banyak digunakan di Eropah Barat dan Amerika Syarikat. Kubis Savoy mirip dengan kubis putih, tetapi daunnya yang bergelombang, kerinting dan nipis berwarna hijau gelap mempunyai rasa dan aroma yang lebih halus. Ia tidak sekeras kubis jenis lain, kerana ia tidak mempunyai urat kasar. Dan juga lebih berkhasiat daripada putih dan berkepala merah. Kubis Savoy mengandungi banyak bahan aktif biologi, gula, minyak mustard. 4 kali lebih banyak lemak dan 25% lebih sedikit serat daripada kubis putih.

Kembang kol

Datang dari kawasan Mediterranean. Ia pertama kali dibawa dari Eropah Barat pada abad ke-17.. Namun, kami sangat menyukainya daripada kubis putih biasa, dan memberikannya peranan sekunder. Tidak seperti, katakanlah, Eropah. Di sana, kembang kol adalah produk makanan, berguna pada usia berapa pun dan sangat disukai. Ia mempunyai serat yang jauh lebih sedikit daripada serat biasa, dan oleh itu mudah diserap..

Kentang

Produk yang sangat serba boleh, dan ini ditunjukkan bukan hanya dalam masakan. Antara hasil pemprosesan kentang adalah etil alkohol, agen antimikroba dan papan papan gentian, yang berkat pati kentang diklasifikasikan sebagai bahan mesra alam. Dalam bidang kedokteran, zat dari ubi kentang digunakan untuk mengembangkan ubat-ubatan yang memperlambat permulaan penyakit Alzheimer, menghancurkan sel-sel barah di saluran gastrointestinal, dan mengurangi keradangan. Sifat bermanfaat kentang, yang sebelumnya hanya diminta dalam perubatan tradisional, mempunyai kepentingan saintifik khas..

Jagung

Budaya yang tidak tergantikan dalam ekonomi dunia. Pati, tepung, alkohol, minyak, biogas - semua ini dihasilkan dalam jumlah yang cukup berkat jagung. Tanpanya, umat manusia tidak dapat menanggung makanannya sendiri atau menyediakan makanan untuk haiwan peliharaan. Tetapi penyelidikan baru mengenai manfaat kesihatan jagung dapat meningkatkan minat tanaman unik ini..

Bawang mentol

Ini adalah salah satu produk yang paling popular dalam perubatan tradisional. Lebih-lebih lagi, sebilangan besar khasiatnya yang berguna, yang dikenal sejak zaman kuno, disahkan oleh sains moden. Mengesahkan, tetapi membetulkan dan menjelaskan. Sebagai contoh, doktor moden, yang bersetuju dengan kesan antimikrob pada phytoncides bawang, sangsi dengan kebiasaan meletakkan piring dengan bawang cincang di sekitar bilik semasa wabak SARS. Dan pakar pemakanan moden, dalam usaha untuk mengekalkan faedah maksimum, juga membuat perubahan sendiri terhadap kaedah tradisional penyediaannya..

Daun

Leek, ramuan tahunan, dari keluarga Bawang. Ketinggian tanaman 40-90 cm. Daun daun bawang dari warna hijau hingga biru kehijauan, bunga keputihan atau merah jambu, membentuk payung. Mentol memanjang, tanpa mentol atau dengan beberapa mentol. Batangnya muncul dari tengah mentol. Daun linear-pisau pembedah, tutup dengan hidung yang panjang; payung besar, sfera; perianth berwarna keputihan atau, lebih jarang, berwarna merah jambu, dengan daun yang agak kasar. Filamen stamen lebih panjang daripada perianth, dalaman tiga-terpisah, dengan bahagian tengah 2 kali lebih pendek daripada pangkal.

Bawang merah

Ramuan dwitahunan dari keluarga Bawang. Bawang merah terdiri daripada banyak ulas, seperti bawang putih. Lebih kecil dari bawang, tetapi masak lebih awal dan disimpan dengan baik. Selalunya, bawang merah ditanam demi kehijauan. Dia mempunyai selera yang hebat, dia tidak tajam. Bulu lembut, nipis. Sebaik sahaja bawang tumbuh 20 cm, ia mesti dipotong tanpa penyesalan - ini akan menghalang penembakan, sehingga bawang merah rentan (terutama ketika menanam pada musim luruh).

Luffa

Tumbuhan ini adalah pokok anggur herba, yang sama sekali tidak pilih-pilih, oleh itu, merawatnya adalah sederhana. Luffa mempunyai satu ciri - musim tumbuh lama. Budaya ini, seperti timun, tidak suka pemindahan, oleh itu, untuk penanamannya, kaedah pemindahan anak benih yang kurang trauma harus dipilih..

Lobak

Kerana kandungan satu atau satu lagi pigmen, wortel dapat menunjukkan sifat bermanfaat yang sama sekali tidak dijangka. Dan ini bukan hanya untuk memperkuat fungsi visual, walaupun kekurangan vitamin A, yang terkandung dalam wortel oren biasa, dapat menyebabkan gangguan penglihatan senja. Kami bercakap mengenai puluhan penyakit dalam rawatan yang mana wortel dapat menunjukkan sisi terbaiknya. Lebih-lebih lagi, barah adalah salah satu lawan yang paling hebat yang boleh ditangani wortel dalam keadaan tertentu..

Momordica

Ini adalah ramuan tahunan memanjat yang tergolong dalam keluarga labu. Momordica ditanam di balkoni, di kamar, di taman, sebagai penyembuhan dan liana yang cantik. Tumbuhan ini dengan buah-buahan yang boleh dimakan menghiasi tingkap selatan, teres dan balkoni terbuka, gazebo, dinding, pagar dan teralis hiasan..

Timun

Ramuan tahunan keluarga labu. Batang - merayap atau memanjat, puber dengan rambut kecil yang tidak berwarna, ukurannya mencapai 1-2 m. Daun bergantian, keseluruhan, dengan tepi bergerigi. Bunga 3-4 cm, kuning, uniseksual. Dalam kebanyakan jenis timun, bunga betina dan jantan terletak di tanaman yang sama. Bermula dari daun ke-3-4, antena terbentuk di axil daun, dengan bantuan tanaman itu diperkuat pada penyangga. Buah timun berbilang biji, berair, hijau zamrud, berbuih. Ia mempunyai bentuk dan ukuran yang berbeza bergantung pada ragamnya. Dalam istilah masakan, timun secara tradisional disebut sebagai tanaman sayur..

Parsnip

Tumbuhan dwitahunan dengan akar yang tebal, manis dan berbau harum. Batangnya bergaris tajam. Daunnya berwarna pinat. Bunga berwarna kuning. Buah parsnip berbentuk bulat elips, rata, kekuningan dan kekuningan. Mekar pada bulan Julai - Ogos. Parsnips masak pada bulan September.

Skuasy

Bentuk labu masak awal. Buah labu boleh dituai dari kebun pada hari matang 5-6. Pada masa ini, labu hijau lembut ditutup dengan kulit nipis, dan di dalamnya terdapat pulpa elastik dan sedikit pahit. Sekiranya anda meninggalkan labu di kebun, kulit akan cepat putih, dan buah-buahan menjadi tidak boleh dimakan. Patisson boleh direbus, digoreng, acar atau masin. Diterjemahkan dari bahasa Perancis, perkataan labu diterjemahkan sebagai "piring sayur". Dan ini bukan kebetulan, kerana labu sangat sesuai untuk pemadat.

Lada manis

Buah tanaman herba tahunan keluarga Solanaceae. Buah lada manis adalah buah berongga palsu, pelbagai biji, merah, oren, kuning atau coklat, dengan pelbagai bentuk dan saiz (dari 0.25 hingga 190 g). Di alam liar, lada ini terdapat di kawasan tropika di Amerika..

Tomato

Tomato kebun yang biasa kita gunakan mempunyai warna merah yang kaya. Ini bermaksud, antara lain, bahawa tomato mengandungi lycopene, antioksidan kuat dengan sifat antikanker dan antikarsinogenik, yang mengurangkan risiko terkena beberapa jenis barah dan menyumbang kepada pembentukan tisu tulang. Tetapi terdapat banyak komponen berguna lain dalam sebiji buah tomato yang bertanggungjawab untuk "front work" mereka sendiri. Keupayaan zat-zat ini akan membolehkan anda melihat tomato yang biasa kita gunakan dengan cara yang baru..

tomato ceri

Tomato ceri adalah pelbagai jenis kebun tomat dengan buah 10 - 30 g. Ia dikenali oleh semua orang sebagai makanan pembuka, digunakan untuk menyediakan pelbagai salad, dan juga untuk pengawetan. Terdapat pelbagai jenis ceri yang dikeringkan. Nama itu berasal dari perkataan Inggeris cherry, yang bermaksud ceri. Ini tidak bermaksud rasa tomato dan ceri serupa. Cuma rupa dan ukuran sayurnya sangat mirip dengan ceri..

Radicchio

Ini adalah salad salad dari keluarga chicory. Dalam "Sejarah Alam" nya, Pliny the Elder menulis tentang tanaman ini sebagai ubat yang mampu membersihkan darah dan membantu orang yang menderita insomnia. Marco Polo juga menulis mengenai dia. Dia mendakwa bahawa ia adalah produk kegemaran penduduk wilayah Veneta (Venice sekarang). Dan hari ini radicchio adalah salah satu salad yang paling popular di kalangan orang Itali..

Lobak

Ia adalah tanaman yang boleh dimakan dan ditanam sebagai sayur di banyak negara di seluruh dunia. Namanya berasal dari lat. radix adalah akarnya. Sayuran akar biasanya dimakan, setebal hingga 3 cm dan ditutup dengan kulit nipis, sering dicat dengan warna merah, merah jambu atau putih-merah jambu. Akar lobak mempunyai rasa pedas. Rasa lobak khas ini disebabkan minyak sawi tanaman, yang ditukar menjadi minyak mustard glikosida di bawah tekanan..

Lobak

Ramuan tahunan atau dua tahunan, spesies genus lobak dari keluarga Kubis. Tanaman akar lobak, bergantung pada varietas, dapat berbentuk bulat, bujur atau bujur. Warna kulit - dari hitam dan kelabu biasa hingga putih, merah jambu, hijau, ungu. Lobak hitam dan hijau lebih lembut, hijau lobak lebih manis. Mereka menggunakan sayur-sayuran akar dan dedaunan lobak muda, menambahkannya ke pelbagai salad dan sup. Sayuran akar lobak dimakan mentah, direbus dan digoreng, ditambahkan ke salad, makanan ringan, okroshka, borscht, sup, pelbagai hidangan daging dan sayur-sayuran.

Lobak hitam

Lobak hitam adalah yang paling pahit, tetapi paling sihat. Lobak tidak boleh membanggakan sejumlah besar vitamin, namun komposisi vitamin sayur ini sangat seimbang.

Ramuan tahunan atau dwitahunan keluarga Kubis. Sayuran akar kuning halus, berdiameter 8 hingga 20 cm dan berat 10 kg. Semua jenis lobak matang sangat awal, tanaman akar siap dibentuk dalam 40 - 45 hari, jenis akhir - dalam 50 - 60 hari. Roset daun mencapai ketinggian 40 - 60 cm. Lobak telah dikenali sebagai tanaman sayuran dan perubatan sejak zaman kuno. Lobak boleh dibakar, direbus, disumbat, kaserol dan rebusan dibuat daripadanya, sangat sesuai untuk membuat salad. Ia boleh disimpan lama di tempat yang sejuk tanpa kehilangan kualiti penyembuhannya; mudah diserap oleh badan dan disyorkan untuk makanan bayi. Di Rusia, ungkapan "lebih sederhana daripada lobak kukus" telah lama diketahui, menunjukkan penggunaannya jangka panjang dan kerap.

Beet

Ini adalah tanaman sayur-sayuran dengan sejarah kuno dari keluarga Amarantov. Beet ditanam, kediamannya dianggap sebagai wilayah Mediterranean, 4000 tahun yang lalu. Pewarna semula jadi diekstrak dari sayuran akar, tanaman itu digunakan dalam perubatan, memasak, dan dalam industri.

Artichoke Yerusalem

Artichoke Yerusalem adalah ramuan abadi setinggi satu setengah meter (kadang-kadang hingga empat) dengan batang puber lurus, daun ovoid dan bakul perbungaan kuning dengan diameter 6-10 cm. Artichoke Yerusalem dapat tumbuh di satu tempat hingga 30 tahun. Umbi seberat 20-30 hingga 100 gram, warnanya berbeza (bergantung pada ragamnya) - putih, kuning, merah jambu, ungu, merah; Bubur artichoke Yerusalem lembut, berair, dengan rasa manis yang menyenangkan.

Buncis (buncis)

Buncis adalah tanaman legum tahunan yang biji-bijiannya memiliki bentuk yang tidak biasa, menyerupai kepala domba dengan paruh burung. Batangnya tegak, ditutup dengan rambut kelenjar. Daun berwarna pinat. Ia mencapai ketinggian 20-70 cm. Aksi pendek, bengkak, berisi dari 1 hingga 3 butir, dengan permukaan kasar. Warna chickpea dari kuning hingga sangat gelap. Jisim 1000 biji kacang Turki, bergantung pada varietasnya, berkisar antara 150 dan 300 g.

Labu

Malah tukang kebun yang berpengalaman tidak selalu mengetahui tentang nilai sebenar buah dan biji labu. Sebagai contoh, tidak semua orang mendengar bahawa labu mempunyai 4-5 kali lebih banyak β-karoten daripada wortel, yang terkenal dengan penunjuk ini. Biji labu mengalahkan semua catatan dalam kandungan L-arginine dan zink, dan memandangkan kandungan tokoferol (vitamin E) yang tinggi dalam biji labu dan buah, labu dapat disebut produk yang paling penting dalam memulihkan dan mengekalkan fungsi seksual dan kesuburan pada lelaki. Juga, labu memainkan peranan penting dalam perubatan, dan dalam pemakanan, dan dalam memasak. Tambahkan sebilangan kecil kontraindikasi semasa menggunakan labu - dan anda mendapat produk yang sempurna..

Adas

Adas adalah ramuan abadi dari keluarga saderi, tingginya hingga 90-200 cm. Dalam penampilannya menyerupai dill, rasa dan aroma lebih dekat dengan anise, tetapi dengan rasa yang lebih manis dan lebih menyenangkan. Adas adalah biasa dan sayur-sayuran, yang terakhir mempunyai batang berisi. Ia harus ditentukan dengan teliti: ia boleh dikelirukan dengan payung beracun yang lain! Fusiform akar adas, berdaging, berkedut. Batang dengan mekar kebiruan, lurus, bercabang. Daun adalah tiga kali, empat kali pinat, dengan lobus filamen panjang. Bunga kuning kecil terletak di bahagian atas batang dalam bentuk payung kompleks yang rata. Buah adas adalah dua biji yang panjang, manis rasanya, mengingatkan pada anise. Adas mekar pada bulan Julai-Ogos, berbuah pada bulan September. Adas diusahakan sebagai tanaman perubatan.

Horseradish adalah ramuan abadi dari keluarga Kubis, dengan akar yang kuat dan berdaging. Horseradish mekar pada bulan Mei - Jun. Penuaian pada akhir musim luruh, sebelum bermulanya fros, atau pada musim bunga. Akar lobak digunakan untuk tujuan perubatan.

Zucchini

Zucchini adalah varieti zucchini Eropah, sejenis labu, buahnya mempunyai bentuk hijau yang panjang. Diagihkan di Eropah Barat dan di pantai Mediterranean. Zucchini tumbuh dengan sangat cepat: mereka boleh dicabut dalam 3-7 hari selepas ovari muncul. Terdapat lebih daripada 10 jenis dan kacukan zucchini di negara kita..

Chayote

Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga Labu. Batang dan daun tanaman lebih menyerupai liana. Sepanjang musim, sayur ini dapat menghasilkan hingga 80 buah berbentuk pir..
Mereka, selalunya tidak matang sepenuhnya, dimakan rebus, direbus, dibakar, dan ditambahkan ke salad mentah. Selain buahnya, sayur-sayuran yang lain juga dimakan: daun, biji dengan rasa kacang, yang dimakan goreng, dan bahagian atas tunas, digunakan sebagai asparagus. Chayote juga menanam ubi akar yang boleh dimakan dengan berat hingga 10 kg. Mereka tinggi kanji dan rasa serupa dengan kentang..

Bawang putih

Sebilangan orang tidak menyukai bawang putih kerana rasa dan rasa selepasnya. Tetapi, pertama, mudah untuk menghilangkan "masalah" ini walaupun di rumah, dan kedua, terdapat begitu banyak sifat berguna dalam bawang putih sehingga "kekurangan bawang putih" hilang sepenuhnya dari latar belakang mereka. Ubat bawang putih dapat menurunkan tekanan darah, mencegah pembentukan plak vaskular, mempunyai kesan buruk pada beberapa sel barah, menyelamatkannya dari sinaran pengion, dan dalam beberapa kes menggantikan antibiotik. Dan ini bukan senarai lengkap yang belum anda ketahui mengenai bawang putih..

Tanaman ubi sangat serupa dengan kentang. Tumbuhan ini menyukai iklim subtropika dan tropika, oleh itu tumbuh dengan sangat baik di Amerika Latin, Asia, Afrika, Oceania, di mana ia dianggap sebagai salah satu tanaman pertanian yang paling penting. Di Nigeria dan Kamerun, hasil keladi per hektar adalah sekitar 10 tan. Tumbuhan ini memerlukan banyak cahaya dan sokongan agar batang tumbuh dengan cepat. Ia tahan terhadap penyakit dan praktikalnya tidak rosak oleh perosak.

agrodoktor

agrodoktor

Siapa yang akan mendengar bahasa Latin apa yang saya beri inspirasi kepada mereka, seperti seorang doktor.

Sayur-sayuran di atas pokok

Ia dimakan segar, dan bubur tamarillo juga ditambahkan ke smoothie dan koktel. Buahnya tidak dapat diangkut, tetapi masih dijual di pasar raya Eropah di ibu negara. Oleh itu, pencinta mereka secara aktif membelinya bukan hanya untuk menjamu selera, tetapi juga pengambilan biji untuk pembiakan rasa ingin tahu, terutama kerana masa remaja tanaman ini adalah simbolik, bahkan apabila ditanam dari biji, ia berbunga dan berbuah pada tahun kedua.


Pokok terung

Keajaiban ini dibangkitkan oleh orang Cina yang lelah dari Universiti Sains Pertanian di Harbin. Terung secara semula jadi adalah tanaman abadi, dan hanya ketidaksesuaian termofilitasnya dengan musim sejuk kita yang menjadikan kita menanamnya sebagai anak berusia satu tahun.
Tetapi di negara-negara hangat selama bertahun-tahun terdapat perbincangan mengenai topik "pokok atau sayur".
Pertikaian ini sangat meriah di kalangan Yahudi Ortodoks. Hakikatnya adalah bahawa Taurat mengenakan sekatan yang berbeza terhadap kemampuan memakan sesuatu dari buah-buahan bumi.
Jadi, sebagai contoh, terdapat "helang" di dalamnya - larangan makan buah-buahan pokok selama tiga tahun selepas menanam.
Pencinta terung Kosher cuba membuktikan bahawa terung bukan pokok dan oleh itu "Helang" tidak berlaku untuknya.
Tetapi pada abad XIV, Ashtori-a-Parhi mengatakan bahawa terung adalah pokok, yang bermaksud bahawa orang-orang Yahudi yang setia tidak akan dapat menikmati buahnya (kerana terung langka akan hidup lebih lama daripada yang dilarang selama tiga tahun).
Perselisihan itu tidak reda sejak itu, tetapi orang Cina dikatakan dapat menghentikannya dengan menanam pohon yang lebat dengan lebih dari dua ratus buah di atasnya.

Pokok timun

Pokok timun tumbuh di pulau-pulau di kepulauan Socotra di lepas pantai Afrika.

Tetapi di Malaysia ada pendapat tentang siapa "pokok timun".
Bilimbi (Averrhoa bilimbi), walaupun disebut pohon timun, sama sekali tidak tergolong dalam keluarga labu. Ini adalah wakil keluarga sorrel.

Bagaimana beberapa buah dan sayur tumbuh: fakta yang tidak biasa mengenai makanan biasa

Zaitun adalah buah dari pokok Shrovetide, dan di seluruh dunia terdapat buah zaitun hitam - buah matang dari pohon zaitun dan buah zaitun hijau - buah-buahan yang belum masak dari pohon zaitun. Kami memanggil zaitun hijau, dan zaitun hitam disebut zaitun. By the way, perpecahan seperti itu hanya wujud di Rusia..

Siapa sangka bahawa artichoke adalah bunga ungu yang luar biasa? Foto teratas menunjukkan tanaman berbunga, dan gambar bawah menunjukkan produk sebagai persediaan..

Cara beberapa jenis kacang muncul juga dapat menjadi wahyu bagi banyak orang - sebagai contoh, foto menunjukkan kacang mete, lebih tepatnya, kacang mete yang tidak dilekatkan dilekatkan pada buah merah yang indah di bawahnya. Beginilah kacang-kacangan yang sedap ini tumbuh, yang sangat berguna untuk kesihatan kita..

Tetapi kacang tanah, ternyata, tumbuh di tanah, dan, omong-omong, ini bukan kacang sama sekali, walaupun buah kacang, atau kacang, kelihatan seperti kacang asli: mereka ditutup dengan cangkang keras, dan biji mereka - biji - nipis kulit. Rasanya juga seperti kacang. Tetapi mereka masih tidak boleh dianggap kacang, kerana kacang asli biasanya terbentuk di pokok atau pokok renek, sedangkan kacang tanah adalah ramuan tahunan. Buah tanaman diikat di atas tanah, tetapi ketika bunga layu, batangnya mulai tumbuh ke bawah dan menembus ke dalam tanah. Kacang tanah masak di tanah pada kedalaman 8-10 cm kacang tanah.

Salah satu buah yang paling berkhasiat - delima - tumbuh di semak kecil setinggi 5-6 meter.

Semua orang tahu bahawa kelapa tumbuh di pokok palma, tetapi ketinggian pokok palma jenis ini sangat mengejutkan - ia mencapai 27-30 meter!

Tidak sukar untuk meneka bahawa kurma tumbuh di pokok kurma. Namun, masih menarik untuk melihat bagaimana buah kering yang biasa ini matang.

Anehnya, nanas tidak ditanam di atas pokok, tetapi dengan cara ini: nanas adalah tanaman terestrial dengan batang dan daun berduri. Satu buah berat dari 2 hingga 15 kg dan kelihatan seperti benjolan besar.

Saffron adalah rempah paling mahal di dunia, dibuat dari stigma kering dari bunga inti ungu. Penghasilan 30 gram rempah memerlukan kira-kira 75,000 bunga, yang dituai terutamanya dengan tangan.

Beginilah, secara praktikal berdiri hingga pinggang di rawa, mereka mengumpulkan buah kranberi yang paling berguna, sehingga kemudian mereka dapat menyediakan pencuci mulut atau minuman yang lazat dan berkhasiat.

Kami menggunakan caper sebagai produk masin atau acar. Tumbuhan ini muncul berkat bunga putih yang indah: di foto teratas, buah-buahan hijau kecil yang masih masak kelihatan.

Suka? Ingin mengikuti perkembangan terkini? Langgan Twitter, laman Facebook atau saluran Telegram kami.

Apa yang tumbuh di mana? (Sayur-sayuran)

Tujuan: untuk sistematisasi dan memperluas pengetahuan mengenai sayur-sayuran; untuk membentuk idea kanak-kanak mengenai perubahan musim dalam kerja di kebun, di ladang, untuk memperluas pengetahuan mengenai konsep "penuaian"; ulangi peraturan kebersihan semasa makan sayur-sayuran; memperluas dan memperhebat perbendaharaan kata pada topik.

Lihat kandungan dokumen
"Apa yang tumbuh di mana? (Sayur-sayuran) "

Apa yang tumbuh di mana? (Sayur-sayuran)

Tujuan: untuk sistematisasi dan memperluas pengetahuan mengenai sayur-sayuran; untuk membentuk idea kanak-kanak mengenai perubahan musim dalam kerja di kebun, di ladang, untuk memperluas pengetahuan mengenai konsep "penuaian"; ulangi peraturan kebersihan semasa makan sayur-sayuran; memperluas dan memperhebat perbendaharaan kata pada topik.

Peralatan: gambar subjek, gambar objek dengan gambar sayur-sayuran, boneka sayur, dua bakul.

Kursus pelajaran:

Menyusun masa.

Musim apa?

Apa yang berubah dalam alam semula jadi?

Perbualan ilustrasi mengenai topik "Penuaian".

-Apa yang ditunjukkan dalam gambar?

-Tempat sayur tumbuh?

- Apa yang tumbuh di atas katil?

-Bilakah kita menuai? Pukul berapa tahun?

Permainan "Mari kumpulkan sayur-sayuran"

Anak-anak diberi kad keranjang dengan gambar kontur sayur-sayuran yang berbeza (wortel, bawang, bit, timun, kubis) dan set kad - gambar sayur-sayuran yang sama, dengan ukuran dan bentuk yang sama. Kad - gambar disusun terlebih dahulu di atas meja di barisan barisan. Guru mengajak anak-anak ke kebun, memeriksa "tempat tidur" - menyatakan bahawa wortel, timun, bawang, bit dan kubis tumbuh di tempat tidur, menawarkan untuk menuai hasil panen - untuk mengumpulkan sayur-sayuran dari tempat tidur ke dalam bakul. Mintalah anak-anak melihat bakul mereka, kanak-kanak mencari di atasnya dan nama yang dilukis tetapi tidak dicat sayur-sayuran. Guru menerangkan bahawa sayur-sayuran yang dipetik dari tempat tidur mesti dimasukkan ke dalam bakul di tempatnya - ditumpangkan pada gambar sayur-sayuran yang sama. Semua kanak-kanak harus mengisi bakul dan membuang semua sayur dari kebun. Kanak-kanak akan mengumpulkan sayur-sayuran di dalam bakul bersama-sama dengan guru. "Mari kita sama-sama mencari bit. Jumpa? Masukkan ke dalam bakul. Betul, letakkan bit pada bit, sebarkan secara merata (cek, membantu kanak-kanak individu; bertanya apa yang dia pilih dan letakkan). Dan sekarang pilih sayur, yang boleh anda katakan teka-teki: "Kakek sedang duduk, mengenakan seratus bulu mantel, yang menanggalkan pakaiannya meneteskan air mata" Ini betul bawang. Kami memilih satu bawang pada satu masa, memasukkannya ke dalam bakul... dll. Pada akhir permainan, guru menyatakan bahawa tidak ada sayur-sayuran yang tersisa di tempat tidur, dan bakulnya penuh. Orang-orang memeriksa sayur-sayuran di dalam bakul, periksa sama ada mereka diletakkan dengan betul di dalam bakul.

- Apa sayur-sayuran lain yang anda tahu? Di manakah sayur-sayuran tumbuh? Di mana lagi sayur boleh tumbuh??

Sekiranya lelaki tidak menjawab, guru meminta - di ladang, di rumah hijau.

- Untuk apa sayur-sayuran? (Hidangan lazat disediakan dari mereka: sup, salad, rebusan.)

- Apa yang harus dilakukan untuk membuat sayur tumbuh? (Siapkan tanah, tanam benih, menyiram tanaman, melonggarkan tanah, menyiangi rumpai, tutup dengan plastik pada hari sejuk.)

- Apa yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan tanaman? (Matahari, panas, tanah, air. Matahari menghangatkan bumi, memberi cahaya dan kehangatan kepada tanaman. Akar tanaman ada di dalam tanah, dari mana ia menerima makanan. Air menyuburkan tanaman.)

- Siapa lagi yang membantu tanaman itu? (Serangga. Ladybug membunuh kutu daun. Burung dan kodok memusnahkan ulat. Cacing tanah melonggarkan bumi sehingga akar tumbuhan bernafas. Lebah dan lebah meminum jus manis dari bunga dan membawa debunga, sehingga mendebungakan tanaman.) Keseluruhan cerita disertai dengan paparan gambar..

Pendidikan Jasmani.

Orang-orang di belakang guru dalam korus membaca puisi dan menyertainya dengan tindakan yang sesuai.

Kami mencincang kubis, memotong, kubis tiga, tiga,

Kami garam kubis, kami garam, kami menekan kubis, kami menekan.

Menjelaskan idea kanak-kanak mengenai sayur-sayuran, tempat pertumbuhan mereka, di mana mereka tumbuh, di tanah atau di tanah. Di hadapan lelaki itu terdapat gambar sayur-sayuran dan dua bakul. Pada anak panah pertama ke atas, di kedua - bawah.

- Susun sayur di dalam bakul mengikut bahagian yang boleh dimakan. Sekiranya satu inci boleh dimakan, maka di bakul pertama; jika akarnya boleh dimakan, maka di bakul kedua..

- Lelaki, kita mempunyai sayur-sayuran yang mempunyai bahagian atas dan akar yang boleh dimakan. Namakan mereka. (Bit, bawang.)

- Semua sayur-sayuran dibentangkan. Bagus.

Kawan, beritahu saya, di mana lagi anda boleh mencari sayur-sayuran dan buah-buahan? Sayur-sayuran dan buah-buahan dibeli di pasar dan di kedai.

- Bolehkah sayur-sayuran dan buah-buahan yang belum dicuci dimakan? Mengapa?

- Adakah mungkin mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dengan tangan yang tidak dicuci? Mengapa?

Sebelum makan sayur-sayuran dan buah-buahan, pastikan anda mencuci.

Ringkasan pelajaran.

-Apa yang kita bincangkan hari ini?

-Tempat sayur tumbuh?

-Dan sekarang saya menjemput anda ke meja - untuk merasai hadiah musim luruh.

Buah atau sayur?

Dalam pertikaian mengenai pemilikan tomato (dan bukan sahaja).

Epal adalah buah, seperti pisang, dan timun adalah sayur, semua orang tahu itu. Tetapi dari sudut pandang botani, ini tidak sepenuhnya benar. Berita baiknya ialah jumlah buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda perlukan untuk makan setiap hari, seperti "tumpukan", sehingga anda dapat makan apa yang paling anda sukai. Tetapi banyak makanan yang cenderung kita anggap sebagai sayur-sayuran sebenarnya adalah buah. Dari sudut pandang botani, buah adalah ovari bunga yang matang. Oleh itu, timun, tomato, dan juga lada adalah buah-buahan. Lebih-lebih lagi, secara formal, terung, labu, kacang polong, kacang, biji-bijian dapat diklasifikasikan sebagai buah..

Ahli botani memanggil sayur-sayuran sebagai tanaman lain - daun (selada dan bayam), sayuran akar (wortel dan lobak), batang (halia dan saderi), dan tunas bunga (brokoli dan kembang kol).

Menurut maklumat botani, sebiji tomato adalah buah beri. Dari sudut pandang botani, buah yang kita makan disebut dengan betul multi-star syncarpous berry. Beri ini mempunyai kulit nipis, pulpa berair dan banyak biji di dalamnya..

Di negara kita, dari sudut pandang sistematik teknologi, tomato digunakan untuk merujuk kepada sayur-sayuran. Ini merujuk kepada kaedah penanaman yang serupa dengan tanaman sayuran lain. Iaitu, adalah tanaman berturut-turut tahunan, hasil panennya dituai setelah penanaman pendek tanah dan pelonggarannya..
Kesatuan Eropah mempunyai pendekatan yang sedikit berbeza untuk masalah ini. Buah-buahan di sana termasuk buah-buahan tanaman yang lezat, khususnya drupes atau beri. Oleh itu, tomato, dari sudut pandangan orang Eropah, adalah buah.

Kemungkinan pendua dijumpai

Sangat segar dan tepat pada masanya, tidak pernah ada sebelumnya!

Dari sudut pandang botani, buah adalah ovari bunga yang matang

Dari sudut pandangan botani, buah-buahan dan sayur-sayuran tidak didefinisikan dengan cara apa pun, sama sekali tidak ada kata-kata seperti itu.

Ini adalah jenis terjemahan yang buruk, tetapi anda tidak dapat mengetahui perkataan "fruit"?

Maaf, tetapi dari sudut pandang botani, konsep "buah" dan "sayur" TIDAK. Tidak sama sekali. Sama sekali tidak. Ini semua fantasi setiap hari.

Dan pisang adalah buah beri.

Di seluruh dunia, buah-buahan tanpa gula disebut sebagai sayur-sayuran. Ini adalah pemasaran. Adalah masuk akal untuk menjual tomato dan timun di sebelah lobak, dan tidak di sebelah buah markisa.

Saya mendengar definisi ini: Buah dengan biji adalah buah, dan daun, batang dan akarnya adalah sayur-sayuran, tetapi ini tidak ada kaitan dengan botani.

Pada gambar pertama, anda perlu memindahkan strawberi ke kacang, ini bukan beri.

Anda panik, tetapi kentang juga mempunyai buah.

Darah tomato dan limfa bit

Buah apa

Buah-buahan dan sayur-sayuran merah yang dihiris secara geometri

Kenyataan

Lauren Chanel Allen:

Masalah orang dewasa apa yang tidak dipersiapkan oleh anda?

Jaga Blackness Black:

Buah-buahan dan sayur-sayuran merosakkan lebih cepat jika anda membayarnya sendiri.

Pilihan gambar makanan

Gambar dengan satu sumber cahaya tetap (lampu sorot LED besar ditutup dengan kaca buram) dan dua reflektor. Kamera Nikon D800; lensa: nikonovsky limapuluh, makromekh + Vega 5U, sigma 120-400.

Norma baru untuk pengangkutan buah-buahan dan sayur-sayuran - tidak lebih daripada 5kg

Sejak 19 Ogos, Rusia telah melarang pengangkutan lebih dari 5 kg buah-buahan dan sayur-sayuran dan lebih dari tiga karangan bunga tanpa sijil fitosanitasi. Keputusan pemerintah yang sama dikeluarkan pada bulan Julai. Peraturan baru menjadikan undang-undang Rusia sesuai dengan norma Kesatuan Ekonomi Eurasia (EAEU).

Pengiriman buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga yang lebih besar dalam bagasi yang didaftarkan dan dibawa masuk hendaklah disertakan dengan sijil. Sekiranya tidak ada, produk mesti dikembalikan atau dimusnahkan dengan perbelanjaan pemiliknya. Peraturan tersebut mempengaruhi semua jenis pengangkutan yang melintasi sempadan EAEU, serta barang pos.

Pilihan hidup yang masih hidup (foto makanan)

Ini semua pelik

Setelah menonton gif, banyak persoalan timbul

Berehatlah

10 item makanan yang mengalami metamorfosis sejarah

Kami melayan produk seperti perkara biasa. Dan selalunya kita tidak memikirkan bagaimana rupa mereka sebelumnya. Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran beberapa ratus tahun yang lalu kelihatan sama sekali berbeza dengan yang ada sekarang. Tetapi kerana keinginan untuk menyesuaikan makanan dengan keperluan peribadi, umat manusia telah mengubah jenis sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu yang tidak dapat dikenali..

Evolusi jagung dimulakan dengan tanaman kecil. Spesies rumput liar Mexico hanya mempunyai sebilangan biji-bijian yang sesuai dengan spikelet nipis. Mereka bersembunyi di cangkang tebal dan keras, sehingga sangat sukar diperoleh. Beberapa pukulan dengan objek keras, misalnya batu, dapat memecah "cangkang" ini. Jagung asli terasa seperti kentang mentah kering. Untuk mengubahnya menjadi versi lazat moden, hanya biji-bijian terbesar yang diambil untuk ditanam. Usaha bertahun-tahun menghasilkan jagung lebih besar, lebih lembut dan 4 kali lebih manis.

Timun liar sama sekali tidak seperti rakan mereka yang ditanam. Sebaliknya, saudara mereka boleh disebut kaktus, berkat duri yang menyeramkan hingga beberapa sentimeter dan bentuk bulat. Timun liar tidak boleh dimakan sepenuhnya kerana ia sangat toksik. Pada mulanya, spesies ini hanya tumbuh di India khusus untuk tujuan perubatan. Selama bertahun-tahun bereksperimen, timun telah memperoleh bentuk memanjang moden dan menjadi menyenangkan rasanya..

Versi liar makanan lazat ini mempunyai biji yang keras dan besar dan kulit yang keras. Adalah mustahil untuk memakan pisang mentah seperti itu, sehingga mereka merebus. Adalah dipercayai bahawa sejarah transformasi pisang bermula 10 ribu tahun yang lalu. Versi modennya lembut, kaya dengan rasa dan sangat berkhasiat. Dan yang paling penting, biji di dalamnya hampir tidak kelihatan..

Pekerjaan dan penjagaan penternak yang tekun membantu memberi buah persik dalam bentuk moden. Buah-buahan terbaik dipilih untuk penanaman agar hasil panen menjadi lebih berair, besar dan enak. Persik pertama ditemui seawal 4000 SM. Orang Cina dianggap sebagai pelopor mereka, yang membuat penampilan pertanian.

Sebilangan besar sayur-sayuran, buah-buahan dan buah beri kegemaran kami terasa lebih sedap selepas berkebun. Stroberi adalah pengecualian. Versi liar dari beri lebih manis, walaupun saiznya kecil. Itulah sebabnya penternak telah memfokuskan diri untuk meningkatkan stroberi, dengan mengorbankan rasanya. Rintangan penyakit dan penampilan yang kelihatan lebih baik - makan dengan baik.

Butuh tomato 1000 tahun untuk mendapatkan penampilan moden mereka. Pada mulanya mereka tumbuh sangat kecil, seperti pokok ceri hari ini. Dan mereka juga berwarna kuning, sehingga disebut epal emas. Setelah membuat tomato menjadi merah, para pekebun mulai meningkatkan ukurannya. Berkat ini, gambar menjadi lebih menyenangkan, tetapi rasanya lebih buruk. Tomato moden lebih berair daripada nenek moyangnya yang manis dan kaya..

Lobak liar tidak ada kaitan dengan penampilan moden. Ia pertama kali ditemui pada abad ke-10 di Parsi, dan warnanya putih, kuning atau ungu. Rasa wortel liar sangat kuat, tetapi ukurannya tidak mencolok: sayur akar yang sangat nipis. Benih tanaman dihantar ke Eropah, di mana mereka melakukan pekerjaan yang baik pada penampilan dan meningkatkan rasa. Pembekal utama wortel adalah orang Belanda dan mereka memilih warna pilihan mereka: oren. Pada abad ke-17, mereka mendedikasikan buah-buahan yang enak untuk raja mereka - William III, Putera Jeruk, yang merupakan keluarga oren.

Alpukat liar sama sekali tidak mengagumkan. Ia tidak mengandungi pulpa yang boleh dimakan. Hampir semua alpukat liar adalah biji. Untuk masuk ke meja kami, janin harus melalui transformasi yang serius. Pertama sekali, dari segi saiz: buah moden 10 kali lebih besar daripada versi liar. Dan kedua, buah liar mempunyai kerak warna gelap yang padat dan sama sekali tidak mengesankan rasa. Pemilihan jangka panjang telah mencipta keajaiban, yang mana sekarang semua orang dapat menikmati alpukat yang sihat..

Terung sebenar biasanya berbentuk bulat. Bahkan nama asalnya berasal dari kata "telur", kerana bukan hanya bentuknya bertepatan, tetapi juga warna - putih. Pada mulanya, buahnya sangat pelbagai: terdapat juga pelbagai ukuran, bentuk, dan warna, misalnya, biru dan kuning. Oleh kerana rasa pahit, mereka tidak digunakan untuk memasak, tetapi digunakan dalam perubatan. Penemuan yang berguna dalam bentuk terung dibuat oleh orang Cina, Thailand dan India. Buah memperoleh penampilan memanjang moden dan warna ungu berkat pemilihan.

Perincian lukisan karya Giovanni Stanci, abad ke-17.

Comel kecil.

Beri ini telah melalui perubahan yang paling mengagumkan. Tuai tembikai pertama dituai di Mesir 5 ribu tahun yang lalu. Beri berukuran kecil dan mempunyai rasa pahit yang tidak terlalu menyenangkan. Tetapi berkat usaha besar penternak, pada abad ke-17, semangka memperoleh penampilan biasa bagi kita. Saiz mereka telah meningkat 1500 kali ganda! Walau bagaimanapun, mereka masih berbeza di bahagian dalam: pulpa kering mempunyai warna merah muda muda. Beberapa tahun usaha ilmiah tambahan dilakukan untuk meningkatkan rasa dan kesegaran.

Buah terkecil di dunia.

Wolffia berbentuk sfera, mempunyai buah-buahan kecil (lebar 0,4 hingga 0,8 mm) sehingga lebih dari 1,000 buah ini dapat dipasang pada satu jari manusia.

Sebiji buah seberat kira-kira 70 mikrogram. Perlu diperhatikan bahawa wolfia globular juga dibezakan dengan bunga terkecil di dunia di antara semua bunga yang berbunga. Habitat semula jadi adalah Asia tropika dan subtropika, tetapi tanaman ini diperkenalkan ke Amerika Utara dan Selatan. Wolfia sfera tumbuh berhampiran pantai tasik, sungai, kolam, dan parit, di mana ia menyebar dengan sangat cepat ke seluruh takungan. Juga menarik untuk diperhatikan bahawa tanaman ini tidak memerlukan akar agar batang atau daun dapat bertahan..

Tumbuhan ini mekar antara bulan Jun dan September..

Buah globular Wolffia ditanam di Asia Tenggara kerana kaya dengan protein. Buah ini dianggap sebagai sumber makanan yang banyak, kerana wolfia membiak dengan cepat. Loji mikro ini juga dianggap sebagai sumber tenaga yang hebat. Sekiranya digunakan sebagai biofuel, karbon akan menjadi neutral kerana ia mengeluarkan karbon dioksida dari atmosfera..

Selain itu, tanaman ini dapat digunakan untuk menyaring air dengan menyeimbangkan kadar fosfor dan nitrogen..

Manfaat lain dari wolfia adalah kemampuannya untuk mengurangkan tahap kadmium dan arsenik persekitaran..