Goji berries - terjemahan rusia

goji berry - / ˈgoʊdʒi bɛri / (say gohjee beree) kata nama (goji berry jamak) → wolfberry (def. 2). ... Kamus Inggeris Australia

goji berry - go • ji berry [[t] ˈgoʊ ʤi [/ t]] n. buah beri merah oren yang boleh dimakan milik genus Lycium Juga disebut wolfberry • Etimologi: [2000 2005]… Dari Bahasa Inggeris rasmi hingga slanga

goji berry - kata nama / ˈɡəʊdʒi ˌbɛɹi / A wolfberry; buah Lycium barbarum... Wiktionary

goji - / gō jē / kata benda Berry kaya vitamin tumbuhan Cina solanaceous (juga disebut wolfberry) ASAL: Tibet… Kamus Inggeris berguna

Bayas de goji - Saltar a navegación, búsqueda Contenido 1 Historia y origen 2 Propiedades y características 3 Contraindicaciones 4… Wikipedia Español

Baie de goji - Nom vernaculaire ou nom normalisé ambigu: Aplikasi istilah "Baie de goji" en français à plusieurs taxons. Baie de goji... Wikipédia en Français

Wolfberry - Untuk kegunaan lain, lihat Wolfberry (disambiguasi). Wolfberry Lycium barbarum fruit Klasifikasi saintifik Kingdom... Wikipedia

Superfruit - Superfruit, istilah pemasaran yang pertama kali digunakan dalam industri makanan dan minuman pada tahun 2005, merujuk pada buah yang menggabungkan kekayaan nutrien yang luar biasa dan kualiti antioksidan dengan rasa yang menarik yang dapat merangsang dan mempertahankan kesetiaan bagi pengguna...... Wikipedia

Celestial Seasonings - Nama syarikat Infobox = Jenis syarikat Celestial Seasonings = Public (NASDAQ: [http://www.nyse.com/about/listed/lcddata.html?ticker=HAIN HAIN]) foundation = lokasi 1970 = Boulder, Orang penting Colorado = Steven List, Presiden...... Wikipedia

Senarai minuman keras - Untuk senarai minuman beralkohol negara mengikut negara, lihat Senarai minuman keras nasional. Pilihan botol minuman keras. Kandungan… Wikipedia

Dereza - Perkataan "Dereza" mempunyai makna lain: lihat Dereza (disambiguasi). ? Dereza... Wikipedia

Goji berry: terjemahan, pengucapan, contoh, sinonim, antonim, transkripsi

Terjemahan mengikut perkataan

kata benda: beri, telur, buah berdaging, biji kaviar, biji-bijian

kata sifat: beri

kata kerja: bawa buah beri, pilih buah beri

 • pilih beri - pilih beri
 • juniper berry - juniper berry
 • beri allspice - beri cengkih
 • sirap beri - sirap beri
 • jus beri - jus beri
 • berry ruche - ruffle satu warna dengan pelapis
 • pengumpulan buah beri - memetik buah beri
 • minyak beri pimento - minyak allspice
 • muffin berry - muffin berry
 • taman botani berry - taman botani berry

Tawaran dengan "goji berry"

Dia mungkin hanya menelefon kerana dia mahu saya memerah jus goji berrynya atau memasang semula bilik mandi dengan mosaik wajahnya.Dia mungkin menelefon kerana dia mahu saya mengeluarkan jus wolfberry untuknya atau meletakkan mosaik wajahnya di bilik mandi..
Annabel mengatakan bahawa membeli pulau adalah satu-satunya cara sebenar untuk mengetahui bahawa ladang goji-beri anda bebas racun perosak.Annabelle Mengatakan Membeli Pulau Adalah Satu-satunya Cara untuk Tahu bahawa Ladang Goji Anda Bebas Racun Racun.
Dan jus beri goji kedengarannya menggembirakan.Dan saya akan mencuba jus goya.
Hari ini, di China, Hari Goji Berry Antarabangsa.China meraikan Hari Goji Berry Sedunia hari ini.
Oleh itu, adakah mereka makan banyak goji beri pada Goji Berry Day?Mereka banyak makan beri goji ini?
Hasil lain
Ya, Butterfingers di sini menumpahkan beri goji dan yogurt di seluruh lantai pagi ini.Ya, bungler ini menumpahkan beri goji dan yogurt ke seluruh lantai pagi ini..
Aduh, saya juga membuat lawatan khas untuk mendapatkan beri goji.Saya sengaja pergi untuk beri goji..
 • Teori
  • Tatabahasa
  • Perbendaharaan Kata
  • Pelajaran audio
  • Dialog
  • Buku Frasa
  • Artikel
 • Dalam talian
  • Ujian
  • Jurubahasa
  • Ejaan
  • Radio
  • Permainan
  • Televisyen
 • Untuk pakar
  • Bahasa Inggeris Perubatan
  • Bahasa Inggeris untuk pelaut
  • Bahasa Inggeris untuk ahli matematik
  • Bahasa Inggeris untuk pelayan
  • Bahasa Inggeris Polis
  • Bahasa Inggeris untuk Profesional IT
  • Iklan di laman web
  • Maklum balas
  • mengenai projek itu

  • Rakan kongsi kami

Hak Cipta © 2011-2020. Hak cipta terpelihara.

Fakta yang disokong secara saintifik mengenai Goji Berry

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beri goji telah dikenali sebagai "makanan super" berkat kerja aktif pemasar internet. Terdapat banyak penemuan mengenai faedahnya, tetapi kami telah menganalisis fakta sebenar mengenai khasiat buah beri dan bersedia untuk memberitahu anda mengenainya dengan merujuk kepada sumber saintifik..

Internet penuh dengan tuntutan bahawa goji (Lycium spp.) Dapat melambatkan penuaan, meningkatkan imuniti, dan mengurangkan risiko diabetes, barah dan penyakit jantung. Penyelidikan serius sedang dilakukan untuk topik ini, dan Kerjasama Penyelidikan Standard Alam dapat menggabungkan karya saintis menjadi satu karya ilmiah. (1)

Para penyelidik berjaya membuktikan 9 khasiat berry goji yang tidak diciptakan oleh pemasar, tetapi mendapat justifikasi ilmiah.

Beri goji kering

Apa itu beri goji?

Beri Goji, yang dikenal secara ilmiah sebagai Lycium barbarum, sering disebut sebagai beri serigala, fruktus, dan gugizi. Beri kering berwarna merah terang dan telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama lebih dari 2.000 tahun. (2)

Jadi apa ini beri goji?

Mereka mempunyai rasa manis dan boleh dimakan dalam bentuk biasa, atau dalam bentuk jus atau teh. Ekstrak, serbuk dan tablet dibuat dari buah beri.

Seperti semua beri biru gelap dan merah, mereka mempunyai tahap antioksidan tinggi yang melindungi tubuh daripada radikal bebas yang berbahaya..

Ciri unik beri goji adalah zat Lycium barbarum polisakarida (LBP), yang mempunyai kesan kuat pada tubuh manusia..

Di samping itu, beri goji mengandungi 11 asid amino penting, lebih banyak daripada buah beri lain yang popular. (3)

Sekarang mari kita lihat khasiat beri yang berasaskan saintifik..

Ciri-ciri yang bermanfaat

1. Sangat berkhasiat

Kandungan nutrien dalam beri berbeza bergantung pada variasi, kesegaran dan proses pemprosesan. (4)

Dalam 85 gram beri kering (seperempat cawan):

Kalori70
Gula12 g.
Protein9 g.
Serat makanan6 g.
Lemak0 g.
Vitamin A150% daripada DV
Tembaga94% daripada DV
Selenium75% daripada DV
Vitamin B2 (riboflavin)63% daripada DV
Besi42% daripada DV
Vitamin C27% daripada DV
Potasium21% daripada DV
Zink15% daripada DV
Vitamin B1 (thiamin)9% daripada DV

Sebagai tambahan kepada bahan yang telah disebutkan, buah beri mengandungi antioksidan yang kuat (karotenoid, likopena, lutein dan polisakarida). Lebih-lebih lagi, polisakarida boleh mencapai 8% jisim beri kering. (lima)

Dari segi berat badan, beri goji mengandungi vitamin C sebanyak lemon segar dan jeruk. (lima)

Goji mempunyai tahap protein dan serat yang tinggi, yang tidak biasa untuk buah beri yang lain. Bahan-bahan ini membantu anda merasa kenyang, sehingga mengurangkan selera makan anda..

Tembaga, zat besi, selenium dan zink yang terkandung dalam buah beri meningkatkan keadaan sel, menyumbang kepada fungsi normal organ dalaman dan mengoptimumkan metabolisme. (6)

Ringkasnya: beri selama bertahun-tahun mengandungi banyak nutrien. Mereka mengandungi serat makanan, protein, pelbagai vitamin dan mineral, termasuk zat besi, tembaga, selenium.

2. Sumber antioksidan yang sangat baik

Antioksidan melindungi kita dari radikal bebas yang dapat merosakkan sel dan menyebabkan penyakit serius.

Goji beri mempunyai kadar tinggi (3290) dalam penyerapan radikal oksigen. Penunjuk ini dianggarkan oleh penilaian ORAC lebih tinggi daripada pisang (795), epal (2828), tetapi lebih rendah daripada blueberry (4669) dan raspberi (5065). (7)

Perlu diingat bahawa penunjuk ini dikira dalam keadaan makmal dan kesan sebenar pada seseorang mungkin berbeza bergantung pada jenis antioksidan. Satu cara atau yang lain, tetapi kenyataan adanya antioksidan kuat dalam buah beri telah terbukti.

Kajian pada manusia menunjukkan bahawa penanda antioksidan meningkat sebanyak 8% di antara 50 orang dewasa yang meminum 120 ml jus beri goji pada siang hari. (8)

Satu kajian pada lelaki dan wanita yang lebih tua mendapati bahawa milkshake (mengandungi jus goji berry) meningkatkan zeaxanthin antioksidan sebanyak 26% dan penanda antioksidan keseluruhan sebanyak 57% dalam 90 hari. (sembilan)

Ini adalah berita baik kerana antioksidan makanan penting untuk kesihatan kita dan dapat mencegah penyakit serius. (sepuluh)

Ringkasan: Pengambilan beri goji dan jusnya secara teratur dapat meningkatkan kadar antioksidan dan mencegah perkembangan penyakit berbahaya.

3. (Secara teori) dapat melambatkan penuaan

Antioksidan mencegah kerosakan kolagen pada kulit. Secara teori, ini mengurangkan penampilan kedutan dengan usia. (sebelas)

Satu kajian kecil telah dilakukan mengenai topik ini, yang menunjukkan bahawa ekstrak goji berry dapat memperlambat penuaan sel..

Kajian ini dilakukan pada ekstrak tikus dan goji berry yang menghalang (menekan) glisasi sel-sel kulit. Proses glikasi (seperti pengoksidaan) adalah mekanisme utama penuaan sel dan tubuh secara keseluruhan. (12)

Kajian makmal lain mendapati bahawa ekstrak goji berry meningkatkan replikasi DNA, yang dapat memperlambat proses penuaan yang disebabkan oleh kerosakan DNA. (13)

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan dapat melambatkan penuaan. Pada masa yang sama, perlu memberi tumpuan kepada penggunaan pelbagai makanan, kerana tubuh perlu menerima pelbagai jenis antioksidan dan kesannya dapat meningkat dari interaksi antara satu sama lain..

Kita boleh mengatakan bahawa beri goji boleh berguna, tetapi sebenarnya, kajian yang dilakukan tidak cukup untuk kesimpulan yang pasti..

Ringkasnya: Ekstrak Goji berry terbukti dapat melindungi sel dari kerosakan, tetapi pada tahap kajian makmal dan haiwan. Kesannya untuk melambatkan penuaan manusia secara teori mungkin, tetapi tidak ada justifikasi ilmiah yang mencukupi (pada masa ini).

4. Boleh mencegah perkembangan barah

Ekstrak Goji berry telah dikaitkan dengan pencegahan barah. Ini telah disahkan dalam kajian haiwan dan manusia. (empat belas)

Ujian makmal menunjukkan bahawa ekstrak beri menghalang pertumbuhan sel barah, mencegahnya merebak dan bahkan memusnahkannya. (15, 16)

Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa suplemen biasa dengan beri goji menekan perkembangan tumor. Raspberi, strawberi, blueberry, dan beri acai telah menunjukkan kesan yang serupa. (17)

Potensi kesan anti-tumor beri dikaitkan dengan keupayaan untuk meningkatkan tahap antioksidan dan mengurangkan tahap sitokin inflamasi IL-5 dan IL-8. (17)

Kajian manusia itu melibatkan 79 sukarelawan yang menderita pelbagai bentuk barah. Mereka mendapat imunoterapi standard dan menerima ekstrak goji berry pekat, yang menghasilkan regresi 25% lebih banyak daripada kumpulan yang tidak menerima ekstrak tersebut. (18)

Perlu diperhatikan bahawa penyelidikan menggunakan ekstrak dan bahagian beri yang pekat, dan bukan beri dalam bentuk makanan biasa..

Ringkasnya: Ekstrak beri Goji dapat mencegah perkembangan sel barah. Ujian makmal menunjukkan bahawa ekstrak boleh berkesan hingga membunuh sel barah. Beri yang kaya dengan antioksidan lain menunjukkan kesan yang serupa..

5. Mengurangkan gula dalam darah

Kajian haiwan dan makmal menunjukkan bahawa ekstrak beri goji dapat menurunkan kadar gula dalam darah. (19, 20, 21, 22, 23)

Satu kajian menggunakan ekstrak pada tikus diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa setelah penggunaan selama 4 minggu, kadar gula dapat dikurangkan pada 35% tikus. (21)

Kajian lain pada tikus (dengan diabetes jenis 2) menunjukkan peningkatan kepekaan insulin dan penurunan kadar gula dalam 3 minggu. (23)

Kesan ini dikaitkan dengan kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah beri..

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak goji berry meningkatkan kepekaan insulin melalui pengambilan glukosa oleh sel melalui molekul GLUT4. (24)

Perlu diperhatikan fakta bahawa kajian dilakukan pada haiwan, dan tidak dapat 100% menyatakan bahawa seseorang dapat memperoleh kesan positif yang serupa. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Secara ringkas: Kajian in vitro menunjukkan bahawa ekstrak goji berry dapat mengurangkan gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin.

6. Meningkatkan tenaga

Pengambilan ekstrak goji berry pekat dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran tenaga dan peningkatan aktiviti.

Apabila tikus menerima ekstrak, mereka menyesuaikan diri dengan lebih cepat untuk menguji keadaan. Di samping itu, pemulihan dari ujian fizikal dipercepat. (25)

Ekstrak ini dipercayai dapat meningkatkan pembentukan glikogen otot dan hati yang membantu mengekalkan aktiviti fizikal.

Pecutan pemulihan disebabkan oleh penyingkiran nitrogen, yang dihasilkan di dalam badan selepas bersenam. (25)

Hasil serupa dijumpai untuk manusia. Kajian ini melibatkan 34 orang yang menggunakan 120 ml jus beri pekat selama 14 hari.

Peserta kajian menunjukkan hasil yang lebih baik dengan senaman, peningkatan kualiti tidur, dan penurunan tekanan dan tahap keletihan. Mereka juga melaporkan berasa lebih gembira. (26)

Harus diingat bahawa kajian mengenai sukarelawan bukanlah asas yang mencukupi untuk berbicara 100% mengenai harta bermanfaat ini. Sebilangan besar hasilnya tidak berdasarkan ujian terkawal, tetapi berdasarkan pendapat peserta kajian.

Ringkasan: Pengambilan ekstrak goji berry secara berkala dapat meningkatkan pengeluaran tenaga dan kesihatan keseluruhan.

7. Boleh membantu mengurangkan berat badan

Beri Goji dipanggil "mesra" bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan mereka.

Kandungan serat yang tinggi, mengawal kadar gula dalam darah, membantu mengurangkan selera makan dan merasa kenyang lebih lama. (27)

Beri mempunyai indeks glisemik rendah (GI), iaitu zat yang diperoleh diserap oleh tubuh lebih lama dan tidak menyebabkan pengumpulan tisu adiposa. (28)

Terdapat beberapa bukti bahawa buah beri dapat membantu menurunkan berat badan melalui peningkatan metabolisme.

Satu kajian mendapati bahawa lelaki dan wanita yang berlebihan berat badan dapat membakar 10% lebih banyak kalori ketika minum 120 ml jus goji berry pekat. Perlu difahami bahawa jus itu sendiri tidak membakar kalori, hanya meningkatkan hasil aktiviti fizikal. (29)

Lingkaran pinggang kumpulan jus menurun rata-rata 4.7 cm semasa kajian. (29)

Malangnya, tidak ada kajian serius yang dijalankan dan harta berguna ini memerlukan pengesahan tambahan..

Ringkasnya: Beri Goji rendah dalam indeks glisemik dan tinggi serat makanan. Mereka dapat menurunkan berat badan dengan mempercepat pembakaran kalori.

8. Meningkatkan tahap kolesterol

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak goji berry mempunyai kesan positif pada kadar kolesterol.

Kajian ini dilakukan pada arnab yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Ketika haiwan menerima ekstrak beri (10 hari), kadar kolesterol "buruk" mereka menurun dan kadar kolesterol "baik" (HDL) mereka meningkat. (22)

Penulis kajian menyimpulkan bahawa ini disebabkan oleh kandungan antioksidan dan vitamin yang tinggi dalam buah beri..

Kajian lain melibatkan tikus diabetes. 10 mg ekstrak membantu menurunkan kadar kolesterol dalam 3 minggu. (23)

Kajian manusia belum dilakukan, jadi terlalu awal untuk membincangkan harta berguna ini dengan yakin..

Secara ringkas: Penyelidikan Haiwan Menunjukkan Ekstrak Berry Boleh Digunakan Untuk Mengoptimumkan Kolesterol Darah.

9. Merangsang sistem imun

Ekstrak buah beri merangsang sistem imun. (tiga puluh)

Kajian ini melibatkan 60 orang tua yang menerima 100 ml jus pekat setiap hari. Selepas ujian selama 30 hari, kesan positif didapati pada fungsi asas sistem imun. (31)

Ekstrak merangsang limfosit, leukosit yang bertanggungjawab untuk pertahanan tubuh terhadap bakteria dan virus berbahaya. (31)

Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa ekstrak meningkatkan pengeluaran T-limfosit yang penting untuk sistem imun. (32)

Secara ringkas: Ekstrak Goji Berry Dapat Meningkatkan Sistem Imun Dan Meningkatkan Perlindungan Terhadap Virus Dan Bakteria.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum menambahkan beri goji ke dalam diet anda

Sebelum menambahkan beri goji ke dalam diet anda, pastikan anda berbincang dengan doktor anda. Beberapa syarikat mendakwa bahawa beri goji mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada ubat. Walau bagaimanapun, mereka boleh berinteraksi dengan sejumlah ubat preskripsi..

Elakkan beri goji jika:

 • anda mempunyai gula darah rendah
 • anda mengambil antikoagulan (seperti warfarin)
 • anda mempunyai tekanan darah tinggi atau rendah
 • anda sedang menyusu atau hamil (ada kemungkinan keguguran)
 • anda alah kepada buah-buahan

Di samping itu, ingatlah bahawa satu cawan beri goji mengandungi 340% dari nilai harian vitamin A. Mungkin perlu untuk membatasi pengambilan produk ini untuk mengurangkan risiko keracunan vitamin A..

Kesan sampingan

Beri Goji POTENSI SELAMAT apabila diminum dalam masa yang singkat. Mereka boleh diambil dengan selamat sehingga 3 bulan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, beri goji meningkatkan kepekaan terhadap cahaya matahari, dan juga menyebabkan kerosakan hati dan reaksi alergi..

Langkah berjaga-jaga khas:

Kehamilan dan penyusuan susu: Pada tahap ini, hanya sedikit yang diketahui mengenai keselamatan pengambilan beri goji semasa mengandung dan menyusu. Walaupun kurangnya laporan tersebut, ada kekhawatiran bahawa buah goji boleh menyebabkan kontraksi rahim. Sehingga makanan lebih difahami, pilih pilihan yang lebih selamat dan elakkan beri goji dalam makanan anda..

Alergi terhadap protein dalam makanan tertentu: Beri Goji boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang mengalami alergi terhadap tembakau, pic, tomato, dan kacang-kacangan.

Diabetes mellitus: Goji beri dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Sekiranya anda mengambil ubat antidiabetes, buah ini boleh menyebabkan gula darah anda turun terlalu banyak. Pantau tahap gula dengan teliti.

Tekanan darah rendah: Beri Goji dapat menurunkan tekanan darah. Sekiranya anda sudah mempunyai tekanan darah rendah, beri goji dapat mengurangkannya..

Kesimpulannya

 • Goji beri kaya dengan antioksidan, vitamin dan nutrien.
 • Nutrien ini telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan seperti menurunkan gula darah, menurunkan berat badan, memperlambat penuaan, dan bahkan mencegah barah..
 • Walau bagaimanapun, tidak ada kajian utama manusia yang dilakukan. Kesimpulan dibuat berdasarkan kajian makmal di mana haiwan mengambil bahagian.
 • Sebilangan besar kajian tidak menggunakan buah beri itu sendiri, tetapi jus atau ekstrak pekatnya, yang mengandungi lebih banyak bahan aktif daripada beri yang boleh kita makan.
 • Oleh kerana permintaan tinggi yang dihasilkan oleh pemasar, harga beri goji terlalu mahal.
 • Seperti beri lain (blueberry, raspberi), mereka sihat dan boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat..

Jangan tertipu oleh peruncit yang mendakwa bahawa beri goji sahaja akan membantu anda menurunkan 14kg dalam 30 hari. Ini tidak benar. Beri sihat, tinggi vitamin dan antioksidan. Goji bukan alat penurunan berat badan, para penyelidik menganggapnya sebagai sumber antioksidan.

Bayangkan makan buah beri yang lain. Contohnya blueberry. Anda tidak mungkin menjangkakan bahawa berat badan akan hilang dengan cepat, bukan? Tetapi blueberry baik untuk organ penglihatan, jadi banyak makanan tambahan dibuat berdasarkannya..

Keadaannya serupa dengan buah goji. Pemasar mengambil legenda yang indah, nama yang menarik, dan menaikkan harga produk. Produk ini benar-benar berguna, tetapi tidak mengikut jumlah dan arah yang dipromosikan dalam iklan..

Goji beri adalah sumber antioksidan, bukan pembakar lemak.

Mahu membeli makanan tambahan?

Kami mengesyorkan memesannya dari iHerb. Kedai ini menawarkan lebih dari 30,000 barang berkualiti dari Amerika Syarikat dengan harga yang berpatutan..

beri goji

Sejak tahun 2004, hanya orang yang malas sahaja yang tidak membincangkan tentang beri goji. Terdapat banyak bintang perniagaan pertunjukan, penulis, ahli politik dan atlet di antara peminat dan penyebar "keajaiban berry". Beri Goji disebut "viagra semula jadi dan antidepresan dalam satu botol", "anggur perkahwinan", "buah-buahan umur panjang", "tonik pertama untuk otak", "beri kebahagiaan". Populariti beri goji di Barat sangat hebat sehingga tiba masanya untuk membincangkan "goji".

Dr. Al Mindell, yang telah lama mempelajari buah beri ini, mengeluarkan sebuah buku di mana dia menamakan 33 sebab mengapa anda harus makan goji setiap hari. Menurut saintis itu, beri goji memanjangkan umur, memberi tenaga, meremajakan badan, menormalkan tekanan darah, mengurangkan risiko barah, menurunkan kolesterol, menormalkan gula darah, meningkatkan aktiviti seksual, membantu mengurangkan berat badan, meningkatkan tidur, menguatkan jantung, menormalkan penglihatan. meningkatkan daya tahan terhadap penyakit, memperbaiki komposisi darah dan merawat gangguan sumsum tulang, menyokong fungsi hati dan ginjal, memulihkan keseimbangan hormon, membantu dalam rawatan kemandulan, menguatkan otot dan tulang, meningkatkan ingatan dan menghilangkan tekanan... Senarai ini sangat mengagumkan. Adakah manusia akhirnya menemui ubat sejagat untuk semua penyakit??

Saya mesti mengatakan bahawa ini hanya perkara baru bagi orang Eropah dan Amerika, tetapi di China buah ini telah terkenal lebih dari seribu tahun. Goji, juga dikenal sebagai barberry Tibet, Dereza Cina, lycium barbarum dan wolfberry, adalah semak dari keluarga Solanaceae yang merambatnya hingga 3-8 meter. Dahannya ditutup dengan duri nipis. Buahnya adalah buah beri merah yang berair. Kilang itu beracun! Tidak semestinya mengambil buah segar: reaksi oksidatif yang kuat segera bermula pada kulit, dan berubah menjadi hitam. Untuk mengumpulkan buah-buahan, kain disebarkan di tanah di bawah semak dan beri yang matang digunting dengan tongkat khas. Mereka mesti dikeringkan di tempat teduh. Selepas pengeringan, beri benar-benar selamat. Rasa mereka masin manis, kadang masam. Tidak ada yang istimewa secara umum. Tetapi beri goji tidak popular kerana citarasa mereka..

Penyelidikan menunjukkan komposisi unik buah tanaman ini. Ia mengandungi 18 asid amino (8 daripadanya tidak dapat diganti), 21 mineral (kalium, natrium, kalsium, magnesium, besi, tembaga, mangan, zink dan lain-lain), vitamin E, C, B1, B2, B6, karotena, polisakarida dan banyak bahan aktif biologi lain. Antaranya, misalnya, bahan seperti germanium. Mineral ini dalam kombinasi dengan komponen lain berkesan dalam rawatan barah. Terdapat 500 kali lebih banyak vitamin C dalam beri goji daripada jeruk dan lemon. Besi adalah 15 kali lebih banyak daripada bayam. Beta-karoten - lebih daripada lobak merah. Kepekatan protein dalam beri goji lebih tinggi daripada pada royal jelly. Diyakini bahawa makan hanya 1 sudu besar beri goji sehari dapat memberi seseorang vitamin yang diperlukan..

Goji beri dikenali sebagai "buah umur panjang". Sifat antioksidan mereka dan kesan baik dari kompleks polisakarida unik melindungi tubuh daripada penuaan pramatang, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap pengaruh berbahaya luaran. Telah diperhatikan bahawa beri goji dapat merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan oleh kelenjar pituitari anterior. Hormon ini juga disebut "hormon pemuda". Ia bertanggungjawab untuk meningkatkan daya ingatan, libido, membantu pemulihan dan pemulihan yang cepat dari penyakit, menormalkan tidur, mengurangkan jumlah lemak badan dan membantu kita mengekalkan penampilan awet muda selama mungkin. Di samping itu, hormon ini bertanggungjawab untuk banyak fungsi penting dalam pemeliharaan, pemulihan dan perkembangan, misalnya, pengeluaran jisim otot licin dan penyerapan kalsium ke dalam gigi dan tulang..

Di China, beri goji telah lama digunakan dalam rawatan diabetes peringkat awal. Kompleks polisakarida, yang tidak terdapat bersama di tumbuhan lain di bumi, mengimbangkan gula darah dan tindak balas insulin. Beri Goji mengandungi betaine, yang dapat membantu mencegah kerosakan hati dan pembuluh darah berlemak yang sangat biasa terjadi pada pesakit diabetes.

Ngomong-ngomong, betaine cenderung berubah menjadi kolin - bahan yang mempertajam ingatan dan meningkatkan keupayaan memori. Oleh itu, beri goji adalah tonik yang hebat untuk otak..

Goji beri mampu mengatur sistem ketahanan badan dengan "mengatur" banyak fungsi pelindung tubuh yang penting. Bagaimanapun, pelanggaran komposisi mikroflora usus memprovokasi perkembangan pelbagai penyakit, mengurangkan imuniti dengan ketara dan meningkatkan risiko perkembangan patologi onkologi secara mendadak. Polisakarida yang membentuk buah goji adalah makanan untuk mikroflora usus saprofit dan menyokong komposisi dan daya hidupnya yang optimum. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa beri goji dapat menyegarkan usus.

Orang yang menjalani rawatan barah boleh menggunakan beri goji sebagai tambahan untuk rawatan mereka. Telah diperhatikan bahawa menjalani rawatan perubatan menggunakan goji beri, tindak balas badan adalah 250% lebih tinggi daripada dengan rawatan sederhana, berkat germanium, mineral yang terkenal dengan sifat anti-barahnya. Selain itu, beri goji dalam bentuk apa pun merangsang pengeluaran zat khas dalam tubuh - interferon gamma, yang dapat membunuh sel barah, menghentikan pertumbuhan tumor dan bahkan membalikkan penyakit..

Peribahasa Cina lama mengatakan, "Goji tidak boleh dimakan oleh seseorang yang melakukan perjalanan jauh dari perapian." Amaran ini tidak sia-sia: Goji berry dipuji sebagai salah satu tonik seks terbaik dalam semua perubatan Asia. Sains telah mengesahkan kebijaksanaan kuno - beri goji meningkatkan kandungan testosteron dalam darah, sehingga meningkatkan libido pada lelaki dan wanita. Doktor Asia juga merawat kemandulan dengan beri goji.

Ahli herba di China dan Tibet menggunakan goji baik dalam bentuk murni dan dicampurkan dengan ramuan lain untuk merawat batuk dan selesema. Dan juga dipercayai bahawa beri goji, dengan penggunaan yang berterusan, membawa suasana yang menggembirakan, itulah sebabnya di Asia goji juga disebut "buah kebahagiaan." Bagaimanapun, telah lama diketahui bahawa suasana hati yang baik banyak menyumbang kepada pemulihan yang cepat, membantu menahan kesulitan, untuk mengatasi situasi yang tertekan.

Beri Goji tidak murah. Sekilogram beri goji kering berharga kira-kira 2500 rubel. Dr. Al Mindell, yang melakukan penyelidikan pada goji beri, telah mengenal pasti lebih dari 40 jenis tanaman ini, tetapi hanya satu varietas yang diyakini memiliki khasiat yang benar-benar ajaib. Ini adalah buah beri yang ditanam di ladang pada ketinggian 3000 meter di atas permukaan laut, di Himalaya.

Tetapi jika anda menaip ungkapan "dereza Cina" dalam mesin carian Internet, tiba-tiba ternyata bahawa ini sama sekali tidak eksotik, melainkan tanaman ubat biasa, cukup meluas. Benar, di wilayah negara kita, kebanyakan kerabat goji liar tumbuh, tetapi dari segi kegunaannya, praktisnya tidak lebih rendah daripada saudara mereka yang eksotik. Lebih-lebih lagi dalam perubatan, bukan sahaja buah beri digunakan, tetapi juga kulit dan akar tanaman. Senang mengetahui bahawa goji-dereza berakar dengan baik di garis lintang tengah, dan dengan kemahiran tertentu sangat mungkin untuk menanam semak tanaman paling berguna ini walaupun di rumah.

Di China, beri goji tidak hanya digunakan sebagai ubat, tetapi juga sebagai perasa untuk pelbagai hidangan. Mungkin berkat buah goji bahawa hidup panjang umur China Li Qingyun selama 256 tahun (.). Namun, gaya hidup sihat, diet seimbang dan keseimbangan mental sangat penting..

Goji beri - faedah dan keburukan

Goji berry adalah suatu keharusan semasa anda mengunjungi mana-mana kedai makanan kesihatan. Mereka termasuk dalam pelbagai jenis makanan, makanan tambahan, teh dan banyak lagi. Memang, buah goji mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat dan memberi kesan positif pada tubuh kita. Hari ini kita akan melihat lebih dekat produk ini dan menentukan apakah faedah sebenar beri goji, dan mana sifat tanaman ini yang dibesar-besarkan..

Apa itu beri goji

Buah Dereza vulgaris, Dereza Berbers (Latin Lýcium bárbarum) atau Dereza Chinese (Latin Lycium chinense) disebut beri goji. Semua spesies tumbuhan berkayu ini digabungkan menjadi genus Dereza (Lycium) keluarga Solanaceae (Solanaceae). Mereka adalah semak abadi dengan sistem akar yang berkembang dengan baik. Ini dapat mencapai ketinggian hingga 3,5 m. Semasa berbunga, ia mengeluarkan aroma yang menyenangkan yang menarik lebah, yang mengumpulkan serbuk sari dan nektar. Beri rasa masam atau masam manis.

Di ladang beri goji

Kadang kala goji dipanggil "wolfberry". Walau bagaimanapun, ini adalah nama kolektif untuk pelbagai buah beri dengan sifat toksik yang kekurangan goji. Dereza tidak beracun, dan bijinya sering dikeringkan dan digunakan untuk tujuan perubatan..

Tanah air bersejarah tanaman ini adalah Asia: China (Shanxi, Sichuan, Hebei, Gansu, wilayah Xinjiang), Mongolia. Dereza ditanam di mana-mana, termasuk di Rusia dan negara-negara CIS. Buah goji yang paling berharga ditanam di Tibet dan Himalaya. Beri ini telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama ribuan tahun dan baru-baru ini mendapat populariti di dunia Barat..

Vitamin dan mineral dalam beri goji

Sifat bermanfaat dari beri goji, yang sering disebut "superfood", disebabkan oleh kandungan vitamin dan mineral yang tinggi, termasuk:

Goji Berries Sememangnya Kaya dengan Nutrien

 • vitamin C;
 • selulosa;
 • besi;
 • vitamin A;
 • zink;
 • 18 asid amino;
 • antioksidan;
 • zeaxanthin;
 • betaine.

Vitamin C, juga dikenal sebagai asid askorbik, adalah vitamin larut air yang penting untuk pengeluaran kolagen. Sebatian protein ini terdapat di tulang, gigi dan tisu penghubung kita. Vitamin C tidak terkumpul dan tidak disimpan di dalam badan, jadi kita mesti mengambilnya dalam jumlah besar dengan makanan. Vitamin A juga penting untuk tulang, tisu dan kulit yang sihat, dan menyokong penglihatan senja yang normal. Vitamin C dan A adalah antioksidan yang kuat dan menyokong imuniti yang kuat.

Serat (serat makanan) diperlukan untuk sistem pencernaan kita, kerana ia adalah substrat untuk pengembangan mikroflora usus normal. Antara lain, serat membersihkan saluran gastrointestinal dengan sempurna dari toksin.

Zat besi, zink dan selenium adalah perangsang kuat sistem imun, mempengaruhi pengeluaran tenaga dan metabolisme. Zat besi terlibat dalam sintesis hemoglobin, sebatian pengangkutan utama eritrosit yang dapat membawa oksigen. Zink sangat penting untuk kulit, rambut dan kuku yang sihat. Selenium menunjukkan sifat antioksidan yang jelas dan membantu mengekalkan aktiviti normal sistem saraf.

Antioksidan dalam beri goji membantu menghilangkan radikal bebas dari organ dan tisu. Pada dasarnya, radikal ini adalah produk buangan yang dihasilkan di dalam badan kita sebagai produk sampingan. Mereka adalah sebatian kimia agresif dan mempunyai kesan merosakkan pada semua sel berdekatan. Akibatnya, risiko terkena barah meningkat..

Terdapat skala khas (ORAC) untuk menilai aktiviti antioksidan makanan, yang mana beri goji menduduki kedudukan utama di antara semua makanan. Sebagai contoh, mengikut skala ORAC: epal - 2.568 mata, kismis - 3,406 mata, goji - 4,31 mata, delima - 4,4479 mata, blueberry - 4,633 mata (semakin tinggi skornya, semakin berguna produk ini).

Jabatan Kesihatan AS mengesyorkan agar setiap orang mengambil kira-kira 5,000 unit antioksidan ORAC setiap hari. Kajian saintifik telah mengesahkan: "Orang muda dan juga orang pertengahan usia dapat mengurangi risiko terkena penyakit yang berkaitan dengan usia, termasuk kerusakan otak progresif, hanya dengan menambahkan makanan dengan ORAC yang tinggi ke dalam diet harian mereka.".

Kandungan antioksidan dalam pelbagai makanan (dalam skala pada skala ORAC. Sebilangan skala ditunjukkan pada Ogos 2017).

Zeaxanthin dikelaskan sebagai karotenoid yang dapat memperbaiki keadaan retina. Berkat ini, goji menyokong kesihatan makula (makula di retina) dan mencegah kemunculan gangguan penglihatan degeneratif yang berkaitan dengan usia..

Betaine sangat penting untuk pembentukan membran sel lengkap, kerana ia adalah penggerak sintesis fosfolipid membran. Ia juga menurunkan tahap homosistein. Telah didapati bahawa tahap tinggi asid amino ini meningkatkan risiko pembekuan darah dan strok..

Manfaat kesihatan dari beri goji

Dalam perubatan tradisional Cina, buah kering digunakan untuk mengobati pelepasan, sakit di kawasan lumbal dan pelvis, sakit kepala dan pening, dan amblyopia. Mereka mempunyai kesan pemulihan dan tonik kerana vitamin dan mineral semula jadi yang dikumpulkan oleh alam semula jadi untuk manusia.

Ciri berguna beri goji:

 1. Detoksifikasi badan - membersihkan sistem pencernaan sisa makanan, toksin dan bakteria patogen.
 2. Meningkatkan fungsi jantung dan saluran darah, menormalkan tekanan darah.
 3. Menghilangkan sakit kepala, tinitus dan pening.
 4. Meningkatkan ketajaman visual dan memulihkan penglihatan senja (malam).
 5. Menurunkan kepekatan kolesterol dan glukosa (gula) darah.
 6. Pengurangan simptom penyakit sistem muskuloskeletal.
 7. Menguatkan fungsi seksual, menghilangkan frigiditi, mengembalikan potensi lelaki.
 8. Meningkatkan fungsi buah pinggang dan pundi hempedu.
 9. Menguatkan sistem imun, mengurangkan kejadian jangkitan virus pernafasan.
 10. Penurunan berat badan dan penurunan berat badan.
 11. Meningkatkan fungsi kognitif otak - merangsang ingatan, tumpuan dan perhatian.
 12. Kesan toning.

Cara mengambil beri goji

Oleh kerana pelbagai manfaat kesihatannya, buah-buahan dari tanaman termasuk dalam banyak resipi - dari teh hingga kosmetik. Mari pertimbangkan beberapa pilihan untuk menggunakan goji. Harus diingat bahawa bukan sahaja beri digunakan. Akar Dereza juga digunakan untuk tujuan perubatan..

Untuk penurunan berat badan. Perjuangan melawan pound tambahan dilakukan dengan bantuan infusi. Untuk melakukan ini, tuangkan 200 (1 cawan) air mendidih di atas satu sudu beri (15-20 mg) dan tutup dengan penutup. Berkeras sekurang-kurangnya 30 minit. Minum ½ cawan setiap hari selama 30 hari.

Untuk menguatkan sistem saraf dan menghilangkan edema. Produk ini disediakan dengan kadar satu sudu pencuci mulut akar wolfberry kering (10-15 mg) setiap 300 ml air, direbus selama 20 minit dengan api yang sangat rendah, kemudian bersikeras sekurang-kurangnya 40 minit. Ambil 250 ml 4-5 kali sehari setiap hari sehingga penghapusan bengkak dan pemulihan sistem saraf.

Sup Goji untuk menguatkan sistem imun. 100 gram beri kering direndam dalam air sejuk selama 15-20 minit. Kemudian kisar beri yang direndam, 2 tomato segar, satu bawang kecil, 1-2 paprika, ½ segelas air, garam dan minyak zaitun secukupnya dalam pengisar. Setelah mengisar, sup hendaklah didinginkan selama 90 minit. Kemudian hidangan boleh dipanaskan sedikit, dibumbui dengan keju feta parut (atau yang lain jika mahu), ramuan dan rempah.

Goji milkshake digunakan untuk pulih setelah melakukan aktiviti fizikal atau latihan sukan yang berat. Untuk melakukan ini, 3 sudu beri dicurahkan ke dalam 1 liter. susu dengan lemak rendah lemak, tutup dan masukkan ke tempat sejuk selama 30-60 minit. Kemudian pukul hingga sebati dalam pengisar. Tambahkan pilihan pudina atau kayu manis ke dalam koktel.

Antara lain, beri goji kering ditambahkan pada daging, kaserol, pastri dan bijirin. Mereka dilengkapi dengan teh herba, agar-agar disediakan.

Beri Goji dalam kosmetik

Baru-baru ini, produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak goji berry telah mendapat populariti. Oleh kerana kandungan beta-karoten antioksidan yang tinggi (provitamin A), produk semacam itu meningkatkan perlindungan kulit dari sinaran ultraviolet dan melawan serangan radikal bebas. Vitamin C, yang juga kaya dengan buah-buahan dereza, meningkatkan pengeluaran kolagen, mempunyai kesan meremajakan dan mengencangkan.

Kritikan Goji berry

Walaupun komposisi buah beri yang kaya dan berkhasiat, terdapat sejumlah titik kritikal yang perlu diberi perhatian. Pertama, ada "kebijaksanaan rakyat" bahawa manfaat kesihatan terbaik dibawa oleh buah-buahan dan buah beri yang tumbuh di tanah asalnya - tempat seseorang dilahirkan dan dibesarkan. Dan buah-buahan di luar negara tidak memberi banyak manfaat kepada tubuh, kerana mereka tumbuh di tanah yang berbeza, yang, dari segi komposisi kimia, berasal dari asli.

Pendapat kami: Para saintis benar-benar mengatakan bahawa tubuh manusia dan sistem enzimnya menyesuaikan diri dengan makanan yang tumbuh di wilayah asalnya dan biasa sejak kecil. By the way, Dereza tumbuh dengan baik di Rusia tengah..

Oleh itu, jika anda mempunyai pokok seperti itu di laman web anda atau anda melihat buah goji "tempatan" dijual, maka lebih baik memberi keutamaan kepada mereka daripada yang dibawa dari luar negara. Jika tidak, anda boleh menggunakan beri yang dibawa - kemungkinan ia akan menjadi kurang berguna, tetapi ia pasti tidak akan membahayakan badan anda (jika ia ditanam di tanah yang bersih secara kimia).

Kedua, pada awal abad XXI di Amerika Syarikat, Kanada, beberapa negara di Eropah dan CIS, buah goji mula diiklankan secara agresif sebagai "penawar semua penyakit." Mereka dikreditkan dengan sifat ajaib, diduga kerana kepekatan unsur surih dan antioksidan yang unik. Sebagai contoh, telah dinyatakan bahawa jus goji dapat mengurangkan risiko barah payudara sebanyak 75%..

Pendapat kami: Setelah kajian perubatan yang mendalam terhadap doktor di AS dan Kanada, serta penggunaan awam yang meluas, buah beri tidak pernah diberi gelaran rasmi "ubat sejagat". Ya, mereka kaya dengan zat bermanfaat, tetapi hanya bergantung pada beri untuk memerangi penyakit serius adalah khayalan yang melampau..

Goji berry membahayakan dan kontraindikasi

Produk makanan sayur-sayuran, jika ia ditanam di kawasan yang selamat secara ekologi, sangat jarang memberi kesan negatif kepada kesihatan manusia. Keburukan buah beri (serta sayur-sayuran dan buah-buahan lain) dapat menampakkan dirinya hanya apabila bahan toksik terkumpul di kilang, misalnya logam berat atau racun perosak.

Kontraindikasi bersyarat untuk permulaan penggunaan beri secara sistematik adalah pengambilan ubat penipisan darah dan antihipertensi, ubat antidiabetik. Dalam kes yang jarang berlaku, dinyatakan bahawa beri goji mengurangkan keberkesanan terapi ubat. Dalam kes lain, telah diperhatikan bahawa dos ubat yang lebih rendah, bersama dengan goji, mempunyai kesan terapeutik yang sangat baik pada pesakit. Seperti kata pepatah, jika anda tidak mencuba, anda tidak akan tahu.

Kadang-kadang buah goji boleh menyebabkan reaksi alergi (lebih kerap gatal-gatal). Dalam kes ini, penggunaan beri mesti ditinggalkan..

Secara amnya, beri goji adalah produk semula jadi yang sangat baik untuk menjaga kesihatan dan mengekalkan daya hidup. Beri kaya dengan vitamin dan nutrien lain. Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh berharap untuk mengatasi kemahuan mereka. Tambahkannya ke dalam diet harian anda, gunakan kosmetik dengan ekstrak goji - ini akan membolehkan anda menjaga kesihatan, kecantikan lebih lama dan bahkan dapat mencegah munculnya penyakit tertentu.

Goji

Goji berry (wolfberry biasa) atau Lycium barbarum tergolong dalam kumpulan tumbuhan dengan nama kolektif "wolfberry". Omong-omong, tidak semua tumbuhan dalam kumpulan ini mempunyai kesan toksik pada manusia - beberapa spesiesnya, seperti goji, mempunyai sifat penyembuhan yang unik..

Goji berry adalah semak belukar tahunan (keluarga Solanaceae) dengan bunga ungu, ungu atau coklat dan duri nipis. Apabila masak, buah beri memperoleh bentuk bujur yang panjang dan warna merah yang kaya..

Asia dianggap sebagai tempat kelahiran beri goji, yaitu tanah subur di lembah gunung Himalaya dan Tibet. Hari ini, buah beri meluas di hampir semua benua Bumi: Eurasia, Amerika, Afrika utara dan juga Australia. Tetapi harus diingat bahawa beri goji dari tanah subur di dataran tinggi Ningxia (China) mempunyai khasiat yang paling berguna. Di daerah ini, tanah tersebut menerima baja semula jadi yang kaya dengan mineral - loess, yang dibawa dari pergunungan oleh perairan Sungai Kuning..

Sepanjang sejarah penggunaan manusia, goji berry telah diberi judul dengan pelbagai julukan, seperti: "berry cinta", "sumber umur panjang", "berry kebahagiaan", "berlian merah", "berry firdaus", "buah umur panjang yang diinginkan", "barberry Tibet". Dan juga, mereka memberikan pelbagai nama popular - "dereza barbar", darmoros, melati ladang, deribas, tart dan sebagainya.

Sedikit sejarah

Terdapat keseluruhan mitos mengenai mengapa wolfberry biasa di Asia disebut goji berry. Kisah itu berlaku semasa Perang di wilayah Ningxia, China Kuno dalam keluarga seorang petani bernama Gou Zi. Ketika ketua keluarga dipanggil untuk perang jangka panjang dengan penjajah, isteri dan ibu Gou Tzu ditinggalkan tanpa makanan, dan kelaparan dan kematian berkobar-kobar. Mereka berjaya bertahan hanya kerana Qi (isteri seorang petani) memetik buah beri di semak berduri yang tumbuh di lereng selatan Gunung Fragrant, dan menggunakannya dalam memasak.

Kandungan kalori dari beri goji

Adalah 253 kcal setiap 100 gram.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
11.73743.2--253

Sifat berguna beri goji

Komposisi dan kehadiran nutrien dalam beri goji

Komposisi "berry panjang umur" (seperti goji juga disebut) merangkumi: vitamin C (asid askorbik) dan B, zink, fosforus, zat besi, tembaga, selenium, germanium, kalsium, Beta-karoten, tiosianat, antioksidan, asid amino, subisakarida, glikosinolat, flavonoid dan saponin steroid, tiamin, zeaxanthin, riboflavin.

Penggunaan goji berry dalam perubatan

Sejak zaman kuno, goji berry telah digunakan dalam perubatan Cina untuk meningkatkan libido pada wanita dan lelaki, serta untuk meningkatkan mood dan meningkatkan kesejahteraan dalam situasi tertekan. Tumbuhan ini dipercayai dapat membantu melawan sel barah, meningkatkan imuniti dan memanjangkan umur..

Di samping itu, beri goji menyumbang kepada rawatan penyakit buah pinggang, hati, mata, sistem pembiakan, mengurangkan kadar gula dalam darah, dan melegakan insomnia yang berpanjangan. Dan juga, mereka mencegah perkembangan penyakit dan diabetes Alzheimer, mengembalikan keseimbangan hormon, fungsi kencing, meningkatkan fungsi sistem saraf, menaikkan nada, menghilangkan kesan negatif menopaus dan meningkatkan tahap melatonin, menguatkan paru-paru, mencegah degenerasi lemak pada hati, meningkatkan fungsi sistem hematopoietik. Goji dapat membantu melegakan sakit kepala dan pening.

Set bahan berguna tumbuhan ini juga membantu tubuh manusia menghasilkan antioksidan superoksida dismutase dengan kesan hipotensi yang lemah, yang menyumbang kepada kesan ubat-ubatan pada tubuh manusia. Penindasan kandidiasis, E. coli patogen dan proses keradangan juga dapat ditambahkan ke senarai sifat berguna goji berry..

Setelah mengkaji goji berry oleh pusat penyelidikan terkenal dan mengenal pasti komposisi gabungan vitamin, makro dan mikroelemen yang unik, selebriti dunia (misalnya, Steven Spielberg, Oprah Unfrey) mula mengiklankannya dan menggunakannya dalam pengeluaran produk berjenama mereka, dan atlet - untuk mengembalikan kekuatan dan peningkatan tahap ketahanan.

Goji berry menjadi cara yang sangat diiklankan untuk menurunkan berat badan setelah banyak pakar pemakanan sebulat suara menyatakan "goji berry mempromosikan penurunan berat badan tanpa usaha yang aktif." Mereka mencatat bahawa tanaman ini membantu meningkatkan metabolisme dan peredaran darah, menurunkan kadar kolesterol jahat, dan mempercepat pemecahan sel-sel lemak..

Sebagai tambahan kepada beri, ubat moden menggunakan daun, kulit kayu dan akar semak..

Goji berry dalam bidang kosmetologi

Kerana kenyataan bahawa goji berry mempercepat pembahagian sel dalam tubuh manusia (termasuk kulit), ia digunakan dalam kosmetologi untuk mencapai kesan yang menyegarkan. Yaitu, ia ditambah dengan komposisi krim, losyen dan produk penjagaan kulit yang lain.

Goji berry dalam masakan

Berkat rasanya manis dan masam yang enak, buah beri telah menjadi ramuan yang sangat popular dalam semua jenis sup yang terdapat di menu restoran terkenal yang terkenal. Ia boleh ditambah teh, salad buah, hidangan nasi, muesli dan yogurt.

Ada legenda bahawa bahkan maharaja Cina disajikan hidangan yang mengandungi buah goji..

Ciri-ciri berbahaya dari beri goji

Tidak digalakkan menggunakan beri goji dalam diet atau menggunakan persediaan ubat berdasarkannya sekiranya terdapat intoleransi individu terhadap tanaman ini. Juga, ini dikontraindikasikan semasa kehamilan, semasa menyusui dan kanak-kanak di bawah usia tiga tahun..

Dan juga, anda tidak boleh makan lebih dari 25 g beri setiap hari - ini boleh menyebabkan kesan yang berlawanan dengan kesan terapi..

Mitos atau realiti kesan goji yang luar biasa pada tubuh manusia? Kajian kewartawanan mengenai manfaat kesihatan beri goji disajikan dalam video ini

Kebenaran Keseluruhan Mengenai Goji Berries

14 Disember 2014

Populariti beri goji telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini berkat blog pemakanan kecergasan dan orang-orang aneh kesihatan yang suka bercakap mengenai faedah ajaib dari beri. Adakah beri goji ini adalah produk keajaiban super atau itik promosi lain? Kami menemui kebenaran mengenai goji. Kami menjumpainya.

Dimuat dengan Antioksidan dan Janji kepada Elixir Youth

Mari kita mulakan dengan asasnya: apa itu goji berry? Juga disebut "wolfberry", ia adalah beri merah-oren terang yang tumbuh di semak (Latin untuk Dereza vulgaris), yang tanah airnya adalah China. Di Asia, beri goji telah dikonsumsi selama beberapa generasi dengan harapan dapat hidup lebih lama (dan sekali lagi, orang Asia lebih unggul daripada orang lain dalam hal penyembuhan). Mereka menjadi asas untuk penanganan rakyat, dan juga digunakan dalam pembuatan teh ubat..

Buah beri kecil ini adalah beberapa buah yang padat nutrien di bumi. Mereka mengandungi 19 asid amino, termasuk 8 asid amino penting, dan 21 unsur surih, termasuk zink, kalsium, germanium, selenium dan fosfor...

Pemasaran Menipu: Apakah Faedah Sebenar Goji Berries?

Populariti goji berry sebagai makanan tambahan berkembang pesat sebagai hasil pemasaran yang berkesan, tetapi adakah tuntutan kesihatan sesuai dengan bukti?

Beberapa orang percaya bahawa beri goji menguatkan sistem imun, meningkatkan aktiviti otak, melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan barah, dan meningkatkan umur panjang..
Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang boleh dipercayai bahawa sifat positif ini nyata. Sebilangan besar penyelidikan di daerah ini adalah kecil, berkualiti rendah, dan dilakukan di makmal menggunakan ekstrak goji berry yang dimurnikan dan sangat pekat..

Sebagai contoh, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 mendapati bahawa subjek yang menggunakan setengah cawan jus goji berry sehari selama dua minggu melaporkan bahawa “nilai untuk tahap tenaga, prestasi atletik, kualiti tidur, kemudahan bangun tidur, kemampuan untuk fokus pada aktiviti, kejelasan mental, ketenangan, dan rasa kesejahteraan meningkat, ”berbanding dengan mereka yang mengambil plasebo. Sangat memberi inspirasi! Malangnya, fakta bahawa kajian ini dibiayai oleh sebuah syarikat yang menjual jus goji dan dilakukan dengan perubahan objektif fisiologi minimum seperti tekanan darah atau tahap kolesterol menjadikan hasilnya hampir tidak berguna..

Sebilangan besar pemasaran goji berry menumpukan pada kadar vitamin C yang tinggi, dengan sebilangan pemasar mendakwa bahawa beri goji mempunyai kadar vitamin C tertinggi dari mana-mana tumbuhan di dunia. Walau bagaimanapun, kajian klinikal menunjukkan bahawa banyak buah sitrus dan strawberi mempunyai tahap vitamin ini yang serupa..

Semasa mempromosikan faedah beri goji, seringkali ada seorang bernama Li Qing Yong yang makan buah goji setiap hari dan hidup selama lebih dari 240 tahun. Tidak ada satu bukti kukuh mengenai keberadaan orang ini dan ia mungkin hanya mitos atau pembohongan secara terang-terangan, yang diciptakan untuk membuat orang membeli produk goji berry dengan harapan dapat hidup lebih lama..

Kesan sampingan semasa dimakan

Beri Goji penuh dengan saponin; mereka alahan dan tergolong dalam keluarga nighthade, menurut doktor. Orang Cina menggunakannya terutamanya dalam jumlah yang sangat kecil untuk warna dan tonik, dan bukan dalam makanan..

Jangan sekali-kali makan lebih daripada 25-30 buah mentah atau kering sehari, terutama pada usia tua! Goji beri dapat menurunkan gula darah dan meningkatkan risiko pendarahan, dan ada kebimbangan bahawa beri goji mungkin berinteraksi dengan ubat diabetes dan / atau antikoagulan (biasanya disebut antikoagulan) seperti warfarin (Coumadin).

Dikatakan bahawa ekstrak goji berry yang dosis tinggi boleh menyebabkan aktiviti sebelum tidur dan mengganggu tidur, serta menyebabkan mual dan muntah..

Beri Goji boleh menyebabkan keguguran, meningkatkan risiko kontraksi rahim, kerana mengandung sebatian yang mempunyai sifat "abortif" (pengguguran pengguguran). Oleh itu, wanita hamil atau mereka yang merancang untuk hamil harus mengelakkan makan beri goji..

Petua: Makanlah dengan berhati-hati, terutamanya jika anda menghidap radang sendi, dan sebaliknya makan blueberry, raspberi, strawberi dan beri hitam untuk meningkatkan antioksidan - mereka juga berasa lebih enak.

kesimpulan

Ahli diet British Dietetic Association berpendapat bahawa faedah yang tidak dapat disimpulkan tidak membenarkan kos beri goji lebih tinggi berbanding dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain. "Pelbagai produk goji berry dipasarkan sebagai makanan yang sihat, tetapi bukti manfaat kesihatannya hingga kini adalah hasil penyelidikan saintifik yang menggunakan ekstrak buah yang disucikan pada kepekatan yang jauh lebih tinggi daripada makanan yang sebenarnya mengandung," kata Dr..

Makanan super? Tidak. Pemasaran berry Goji hanyalah contoh lain dari orang yang berusaha memanfaatkan kegilaan makanan sihat yang dialami oleh negara setiap beberapa tahun. Sekarang ini adalah beri goji. Dalam beberapa tahun, akan ada produk baru di pasar yang memberitahu orang bahawa ini adalah "makanan yang sangat anda perlukan untuk menjalani kehidupan yang panjang dan sihat," dan beri goji akan menjadi nota kaki yang lain..

Walaupun goji berry mempunyai banyak nutrien, tidak ada yang paling ajaib seperti di pasar. Ya, ada baiknya memilikinya dalam diet anda. Tetapi memandangkan biayanya, dengan diet seimbang, anda juga dapat melakukannya tanpa sama sekali..

Jadi apa makanan super yang sebenarnya??

Pada tahun 2013, satu jawapan dikemukakan pada persidangan Institut Perubatan Fungsional. Sepuluh pakar memilih 12 makanan super teratas, dan berikut: alpukat, bayam, rumput laut, delima, blueberry, brokoli (dan semua sayur-sayuran salib), daging lembu yang diberi makan, salmon Alaska liar, badam, minyak kelapa dan zaitun, dan hijau teh.

Ulasan

Pernahkah anda mencuba buah beri yang tidak biasa ini? Beritahu kami apa yang anda gunakan (minuman, makanan ringan, salad), faedah apa yang anda dapat dan jika ada kesan sampingan.