Minyak walnut: faedah dan kemudaratan kesihatan

Minyak walnut diperoleh dengan menekan kacang walnut utuh.

Ini memiliki rasa berkhasiat dan halus dan mengandung beberapa nutrien dan sebatian bermanfaat yang terdapat dalam kacang walnut, termasuk asam lemak tak jenuh dan sebatian tumbuhan yang disebut polifenol..

Mengkonsumsi minyak kenari dapat meningkatkan kesihatan jantung, menurunkan gula darah, dan mempunyai kesan anti-barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan kebanyakannya memfokuskan pada kacang walnut utuh daripada minyak kacang..

Artikel ini melihat 6 faedah kesihatan yang dijanjikan dari minyak walnut dan kontraindikasi..

Nilai pemakanan, komposisi dan kandungan kalori minyak walnut

100 gram minyak walnut mengandungi (1):

 • Kalori: 884kkal
 • Vitamin K: 19% daripada Pengambilan Harian (RDI) yang Disyorkan
 • Vitamin E: 2% daripada RDI
 • Asid lemak omega-3: 10401 mg
 • Asid lemak omega-6: 52,894 mg

Minyak walnut kebanyakannya terdiri daripada asid lemak tak jenuh ganda yang sihat, tetapi juga mengandungi lemak tak jenuh tunggal dan beberapa lemak tepu..

Mengapa minyak walnut baik untuk kesihatan

Berikut adalah 6 faedah kesihatan minyak walnut yang terbukti.

1. Boleh meningkatkan kesihatan kulit

Nutrien dalam Minyak Walnut Dapat Meningkatkan Kesihatan Kulit yang Baik.

Satu sudu besar (13.6 gram) minyak walnut mengandungi lebih daripada 8 gram, atau lebih daripada 5 kali RDI untuk asid alfa-linolenat (ALA) (2, 3).

Di dalam badan anda, sebahagian daripada ALA diubah menjadi bentuk asid lemak omega-3 yang lebih panjang yang disebut asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA), yang membantu membentuk komponen struktur kulit anda (4).

Inilah sebabnya mengapa omega-3, termasuk minyak walnut, dapat merangsang pertumbuhan kulit, melawan keadaan kulit yang meradang, dan mempromosikan penyembuhan luka (4).

Lebih-lebih lagi, minyak walnut tinggi asid lemak asid lemak omega-6 (LA), asid lemak yang paling banyak terdapat pada lapisan luar kulit (5).

Ringkasnya, pengambilan minyak kenari meningkatkan pengambilan asid lemak penting anda, yang penting untuk kesihatan kulit..

Walnut kaya dengan asid lemak tak jenuh, termasuk omega-3 ALA dan omega-6 LA, yang penting untuk kulit yang sihat.

2. Boleh mengurangkan keradangan

Termasuk minyak walnut dalam makanan anda dapat melawan keradangan kronik yang dikaitkan dengan penyakit jantung, barah tertentu, dan masalah kesihatan lain (6).

Satu kajian selama 6 minggu pada 23 orang dewasa dengan kadar kolesterol tinggi mendapati bahawa diet tinggi ALA, salah satu asid lemak penting dalam minyak walnut, mengurangkan pengeluaran protein peradangan (7).

Kacang kenari juga kaya dengan polifenol yang disebut ellagitannins, yang mana bakteria usus berubah menjadi sebatian bermanfaat lain (8).

Sebatian ini mungkin mempunyai sifat anti-radang dan bertindak sebagai antioksidan yang melawan kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul yang disebut radikal bebas. Ini dapat menjelaskan mengapa kajian in vitro menunjukkan bahawa minyak walnut dapat melawan keradangan dan meningkatkan aktiviti antioksidan dalam sel (8, 9).

Walau bagaimanapun, tidak jelas sejauh mana sebatian bermanfaat dalam kenari dikekalkan semasa memproses minyak walnut. Sebilangan penyelidikan menunjukkan bahawa minyak walnut menyediakan tidak lebih dari 5% aktiviti antioksidan walnut utuh (10).

Oleh itu, lebih banyak kajian diperlukan mengenai sifat anti-radang minyak walnut..

Minyak kenari dapat mengurangkan keradangan kerana ALA dan ellagitanninsnya.

3. Membantu menurunkan tekanan darah

Minyak walnut dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi, salah satu faktor risiko utama penyakit jantung (11).

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan kacang walnut utuh dapat membantu menurunkan tekanan darah, mungkin disebabkan oleh kadar ALA, LA, dan polifenol yang tinggi. Memandangkan minyak walnut juga kaya dengan sebatian ini, ia mungkin mempunyai kesan yang serupa (12, 13, 14).

Satu kajian pada 15 orang dewasa yang berlebihan berat badan atau gemuk dengan kadar kolesterol yang sederhana tinggi mendapati bahawa memakan minyak walnut meningkatkan fungsi saluran darah dengan ketara, yang seterusnya dapat membantu menurunkan tekanan darah (15).

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan mengenai kemungkinan kesan minyak walnut pada tekanan darah..

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan walnut dan minyak kenari dapat meningkatkan fungsi saluran darah dan menyebabkan tekanan darah rendah.

4. Meningkatkan kawalan gula dalam darah

Mengonsumsi Minyak Walnut Dapat Meningkatkan Pengendalian Gula Darah yang Tidak Berkaitan Dengan Diabetes Jenis 2.

Lama kelamaan, kadar gula dalam darah yang tidak terkawal boleh menyebabkan kerosakan mata dan ginjal, penyakit kardiovaskular, dan strok. Makan makanan yang menurunkan kadar gula dalam darah, termasuk minyak walnut, dapat membantu mencegah komplikasi ini (16).

Satu kajian pada 100 orang dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa memakan 1 sudu besar (15 gram) minyak walnut setiap hari selama 3 bulan mengurangkan kadar gula darah puasa dan hemoglobin A1c, yang mengukur gula darah jangka panjang, berbanding dengan garis dasar (17).

Kesan menguntungkan minyak walnut terhadap kawalan gula darah mungkin disebabkan oleh kepekatan antioksidan yang tinggi, yang dapat membantu melawan tekanan oksidatif yang berkaitan dengan gula darah tinggi (9).

Penyelidikan menunjukkan bahawa makan minyak walnut dapat membantu penghidap diabetes jenis 2 menurunkan kadar gula darah dan hemoglobin A1c mereka.

5. Meningkatkan tahap kolesterol

Makan walnut secara berkala dapat membantu menurunkan kadar kolesterol total, trigliserida, dan kolesterol LDL (buruk) dalam darah, yang sebaliknya dapat meningkatkan risiko penyakit jantung (18, 19).

Ini mungkin disebabkan oleh kandungan asid lemak omega-3 dan sebatian antioksidan yang tinggi dalam minyak walnut (18).

Satu kajian pada 60 orang dewasa dengan kadar trigliserida tinggi mendapati bahawa mereka yang mengambil kapsul yang mengandungi 3 gram minyak walnut setiap hari selama 45 hari mempunyai kadar trigliserida darah lebih rendah berbanding tahap awal mereka (20).

Berdasarkan hasil ini, termasuk minyak walnut dalam makanan anda dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan.

Mengonsumsi minyak kenari dapat menurunkan trigliserida dan kolesterol total, serta kolesterol LDL, yang dapat menurunkan risiko penyakit jantung.

6. Mungkin mempunyai sifat anti-barah

Sebatian tertentu dalam Minyak Walnut Mungkin Membantu Mencegah Kanser.

Secara khusus, badan anda menukar ellagitannins dalam walnut menjadi asid ellagic dan kemudian menjadi sebatian yang disebut urolithin (8, 21).

Satu kajian tabung uji mendapati bahawa urolithin dapat membantu mengatur tahap antigen spesifik prostat (PSA) - faktor risiko kanser prostat - dan menyebabkan kematian sel barah (21).

Penggunaan kacang walnut juga dikaitkan dalam kajian haiwan dan pemerhatian dengan risiko kanser payudara dan kolorektal yang lebih rendah (22, 23).

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan mengenai kesan minyak kenari pada manusia diperlukan sebelum kesimpulan dapat diambil mengenai sifat memerangi barahnya..

Pengambilan kacang walnut dikaitkan dengan pengurangan risiko barah tertentu. Ini mungkin disebabkan oleh urolithin yang terkandung di dalamnya, yang diperoleh dari ellagitannins. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang mengkaji sifat anti-kanser minyak walnut..

Potensi bahaya minyak walnut dan kontraindikasi

Kesan sampingan penggunaan minyak walnut sangat terhad dan hanya terdiri daripada masalah perut dan beberapa penyakit kardiovaskular..

Bagi kebanyakan orang, minyak ini sangat selamat digunakan apabila digunakan atau dikonsumsi secara sederhana, dan setelah berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang risiko berpotensi berdasarkan keadaan perubatan individu anda..

Cara memasukkan dalam diet anda

Minyak kenari senang dicari dan boleh digunakan dalam pelbagai cara.

Biasanya warnanya ringan dan mempunyai rasa kacang yang halus. Minyak walnut yang sejuk dan tidak ditapis yang berkualiti tinggi kerana pemprosesan dan pemanasan dapat memusnahkan beberapa nutrien dan menyebabkan rasa pahit.

Tidak digalakkan menggunakan minyak kenari untuk menggoreng atau memasak pada suhu tinggi. Di samping itu, kebanyakan minyak kenari hanya boleh disimpan selama 1 hingga 2 bulan di tempat kering yang sejuk setelah dibuka sebelum bertukar tengik.

Penggunaan minyak walnut yang paling biasa adalah sebagai salad salad dengan cuka dan herba. Ia juga berfungsi dengan baik untuk sayur-sayuran kukus..

Anda boleh mendapatkan minyak walnut di kedai runcit kesihatan dan pasar raya, dan Internet. Ia biasanya lebih mahal daripada minyak lain..

Minyak walnut yang ditekan sejuk mempunyai rasa kacang yang enak. Ia digunakan terutamanya dalam salad dressing dan hidangan sejuk yang lain..

Minyak walnut

Sejak zaman kuno, walnut dianggap sebagai buah pengembangan intelektual dan kebijaksanaan. Para saintis di Parsi kuno berpendapat bahawa buah walnut adalah otak, dan minyak yang diperoleh dari itu adalah akal. Walau bagaimanapun, penyelidikan moden tidak menemui bukti mengenai perkara ini, namun kegunaan walnut tetap tidak dapat disangkal lagi.

Minyak walnut ditekan sejuk dari biji. Produk yang dihasilkan mempunyai warna kuning, rasa asli dan bau kacang yang kaya. Oleh kerana aroma yang begitu ketara, minyak kacang tidak digalakkan untuk membuat komposisi aromatik yang indah..

Cara memilih

Perlu memilih minyak walnut yang sejuk. Lebih baik membeli minyak dalam bekas kecil, kerana setelah dibuka dan bersentuhan dengan udara, jangka hayat minyak menurun dengan ketara.

Cara menyimpan

Selepas penggunaan pertama, minyak harus disimpan di dalam peti sejuk dalam botol kaca gelap dengan penutup tertutup..

Dalam memasak

Minyak walnut dapat memberi salad rasa asli sebagai pembalut. Oleh kerana pemanasan dapat mengubah rasa produk bukan menjadi lebih baik, lebih baik hanya membuat sos sejuk dengannya. Pilihan yang bagus adalah salad sayur-sayuran segar kegemaran anda, yang ditambahkan beberapa tetes minyak walnut. Daging mentega boleh menjadi lebih berkhasiat. Sebagai contoh, menambahkan ayam, anggur, selada, kacang dan minyak ke daging boleh membuat hidangan percutian yang luar biasa lazat..

Sekiranya anda menambah sesudu mentega ke dalamnya sebelum menyiapkan doh untuk membakar kek, pastri, pai, produk juga akan mempunyai rasa halus. Rasa daging, hidangan ikan yang disediakan dengan cara apa pun akan membantu melancarkan pelinciran dengan selai kacang sebelum dimasak atau menggunakannya dengan sos berdasarkan produk tumbuhan perubatan ini.

Harus diingat bahawa aroma masakan oriental dan Perancis yang tiada tandingannya disebabkan oleh penambahan minyak walnut. Tidak semua orang tahu, tetapi produk ini ditambah dalam pembuatan kebab dan kebab. Juga, dalam masakan Mediterranean, minyak kacang digunakan untuk menggayakan pelbagai pasta, menambah pencuci mulut dan pelbagai makanan laut.

Minyak walnut juga disarankan untuk dicampur dengan minyak lain yang kurang aromatik untuk melembutkan rasanya. Sekiranya anda mencampurkan satu sudu mentega kacang dengan rempah dan menambah pasta, anda akan mendapat hidangan asli dan sederhana..

Kandungan kalori

Nilai tenaga minyak adalah 884 kkal per 100 g. Sudah tentu, ini tidak sedikit, tetapi ternyata produk ini bahkan dapat digunakan untuk menurunkan berat badan. Jadi, jika anda menggunakan minyak walnut sebagai ganti lemak dan minum sesudu semasa perut kosong pada waktu pagi, lama-kelamaan anda dapat menyingkirkan pound tambahan.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
-99.8--0.2884

Sifat berguna minyak walnut

Komposisi dan kehadiran nutrien

Minyak kenari adalah gudang sebenar unsur surih dan bahan berguna. Ia mengandungi asid tak jenuh ganda berlemak, termasuk linolenik dan linoleat; karotenoid dan retinol, yang diubah menjadi vitamin A dalam badan; E, C; kumpulan B; unsur mikro dan makro seperti yodium, kalsium, serta besi, magnesium, tembaga, zink, dll..

Sebagai tambahan, minyak inilah yang dianggap sebagai pemegang rekod untuk kandungan vitamin E dan omega-3 berlemak dan omega-6 yang berguna, yang merangkumi 77% produk..

Sifat berguna dan perubatan

Perubatan tradisional menggunakan minyak walnut sebagai ubat untuk banyak penyakit. Minyak kenari dianjurkan untuk digunakan sebagai tambahan untuk perawatan radang selaput lendir, barah, tuberkulosis, arthritis, kolitis, otitis media, diabetes, sembelit, ulser perut dan usus..

Jadi, dengan artritis, minyak boleh disapu ke sendi pada waktu petang, sebelum tidur. Ia juga berguna untuk mengurut sendi dengan minyak kacang yang diencerkan dengan minyak cedar (1: 1). Campuran yang sama boleh digunakan untuk menggosok ke urat yang berpenyakit dengan trombophlebitis, vena varikos.

Urut juga berguna untuk pembengkakan kaki. Untuk melakukan ini, campurkan sesudu minyak walnut, 2-3 titisan minyak rosemary dan minyak cemara. Untuk urat varikos dan untuk pencegahannya, campuran ini boleh digunakan untuk urut lembut dua kali sehari. Dalam kes ini, urut dilakukan dengan pergerakan yang diarahkan ke atas dari kawasan yang terjejas. Jangan mengurut kapal yang terjejas dan kawasan di sebelahnya.

Sekiranya anda mencampurkan 3 sudu besar minyak walnut, kacang tanah dan kayu cedar, maka campuran yang dihasilkan boleh dipijat di kawasan yang menyakitkan dengan pembengkakan sendi dan jangkitan virus. Urutan ini akan melegakan kesakitan dan menyuburkan kulit dengan unsur-unsur bermanfaat..

Sebagai agen profilaksis, sangat diperlukan bagi mereka yang mempunyai kecenderungan untuk aterosklerosis, penyakit jantung, penyakit hati, gangguan metabolik. Ia boleh digunakan semasa pemulihan dari operasi dan penyakit yang teruk..

Sekiranya tekanan darah, kolesterol tinggi, doktor mengesyorkan minum setengah sudu minyak pada waktu pagi, mengunyahnya dengan sesudu madu. Untuk memulihkan fungsi hati, untuk mengatasi penyakit hepatitis dan tiroid, kolitis, sembelit, anda boleh mengambil jumlah produk yang sama pada waktu malam.

Penggunaan minyak secara berterusan dapat mencegah barah, asma, dan mengurangkan toksikosis pada wanita hamil. Ia juga berguna untuk wanita hamil kerana vitamin E dalam komposisinya memainkan peranan penting dalam perkembangan janin..

Dengan luka yang melecet, jangkitan pada kelopak mata, retakan lama yang tidak sembuh, dengan luka bakar, anda dapat melincirkan bahagian tubuh atau muka yang rosak dengan minyak kacang dua kali sehari. Rawatan kawasan berpenyakit juga akan membantu dengan eksim, psoriasis, dermatitis, jerawat dan herpes.

Selain itu, selai kacang adalah afrodisiak sebenar. Enzim tumbuhan khas yang termasuk dalam komposisinya dapat meningkatkan peredaran darah di alat kelamin, serta merangsang pembentukan sperma.

Gunakan dalam kosmetologi

Minyak kenari juga dapat digunakan dalam bidang kosmetologi, kerana berkat unsur mikro dan vitaminnya, minyak ini sesuai untuk kulit, pelembab, berkhasiat dan menegangkannya. Produk ini adalah komponen banyak krim, produk kebersihan dan balsem.

Digunakan dalam bentuk tulennya, minyak mudah diedarkan ke atas kulit, menyerap secepat mungkin dan menjadikan kulit lembut dan lembut. Sangat disarankan untuk pemilik kulit yang mudah tersinggung dan sensitif, kerana minyak menenangkan dan menyejukkan.

Oleh kerana asam lemak dan antioksidan yang dikandungnya, minyak kenari mempunyai sifat anti-penuaan dan pertumbuhan semula, yang bermaksud bahawa ia dapat digunakan untuk melawan perubahan kulit yang berkaitan dengan usia, khususnya untuk menghilangkan keriput halus. Untuk memperkaya krim siang atau malam anda dengan bahan-bahan bermanfaat, anda boleh menambahkan beberapa tetes minyak kacang, selepas itu mana-mana produk akan sesuai untuk perawatan anti-penuaan..

Untuk setiap jenis kulit, anda boleh menggunakan topeng muka yang berbeza dengan penambahan minyak walnut. Oleh itu, untuk kulit berminyak dan kombinasi, topeng pencerah berkhasiat, yang disediakan berdasarkan tanah liat kosmetik, sesuai. Masukkan 10 ml minyak kacang dan 3 tetes minyak lemon ke dalamnya. Topeng yang dihasilkan disimpan di wajah selama 20 minit..

Bagi pemilik kulit kering, topeng penyegar dan berkhasiat sesuai. Untuknya, anda perlu mencampurkan minyak cedar, kacang dan minyak laut di bahagian yang sama. Kulit disapu dengan komposisi seperti itu pada waktu malam, menghilangkan lebihan dengan serbet setelah 15 minit.

Berguna untuk semua jenis kulit dan topeng anti-radang. Untuknya, anda perlu menyediakan infus chamomile, tuangkan dua sudu besarnya dalam 10 ml minyak, tambahkan setengah sudu teh inai tanpa warna. Anda perlu menahan topeng seperti itu pada wajah sekurang-kurangnya 10 minit..

Anda juga boleh menggunakan produk ini untuk melincirkan bibir dengan pengelupasan, kekeringan, keretakan. Pada musim sejuk, anda boleh menggosok bibir 30 minit sebelum keluar..

Minyak walnut juga digunakan untuk menguatkan rambut dengan berkesan. Ia akan membantu menguatkan folikel rambut, memperbaiki rambut yang rosak, menjadikan rambut benar-benar berkilau, melindungi kulit dari sinaran ultraviolet, mencegah keguguran rambut dan mempercepat pertumbuhan rambut..

Minyak hanya boleh ditambahkan ke syampu dan balsem semasa mencuci, tetapi topeng akan lebih berkesan. Jadi, anda boleh mencampurkan 150 ml kefir dengan sebungkus ragi kering dan menyimpan campuran ini selama kira-kira satu jam di tempat yang hangat, kemudian masukkan kuning telur, 5 g serbuk mustard dan 2 sudu minyak ke dalam jisim. Produk seperti itu disapu pada rambut di bawah filem dan kain, dan setelah 30 minit ia dicuci. Anda boleh menggunakan resipi lain, yang mana anda perlu menggabungkan telur yang dipukul, sesudu mentega dan jumlah madu yang sama. Jisim ini juga digunakan selama setengah jam..

Apabila disapukan secara berterusan ke badan, minyak kenari akan menegangkan kulit, menjadikannya halus dan kenyal. Untuk badan, produk ini sering digunakan bersama minyak lain - badam, aprikot, zaitun. Sekiranya anda menggunakan jisim ini pada kulit basah setelah mandi, ia akan dilembapkan dan wangi untuk waktu yang lama..

Minyak walnut sangat bagus untuk urut. Untuk tujuan ini, disarankan untuk menggunakannya sebagai minyak asas, menambahkan komponen tambahan jika perlu. Jadi, untuk kulit sensitif, disyorkan untuk menambahkan minyak ylang-ylang, tangerine, nilam. Bagi mereka yang mempunyai masalah kulit, anda boleh menambahkan minyak pati thyme, pokok teh, pudina, rosemary yang berguna ke minyak kacang untuk urut.

Minyak kenari juga digunakan untuk memberikan kekerasan dan kesegaran pada kuku, serta untuk mencegah pencabutan dan meringankan kuku. Untuk melakukan ini, anda boleh melakukan topeng seperti itu 3 kali seminggu: 2 sudu minyak kacang, 1 sudu minyak lemon dan beberapa tetes jus lemon. Campuran ini harus disapu ke dalam kuku dan kutikula selama 20 minit, selepas itu anda hanya perlu mencuci tangan.

Untuk memerangi pigmentasi yang berkaitan dengan usia di tangan, anda boleh membuat topeng kentang tumbuk dengan kacang tanah. Dan untuk kulit tangan yang kering, ia juga "berperisa" dengan krim masam.

Penggunaan minyak untuk penyamakan juga menarik. Jadi, ia dapat diambil dengan makanan, sehingga melindungi tubuh dan kulit dari dalam, kerana produk tersebut memiliki sifat fotoprotektif yang benar-benar unik, atau dapat digunakan langsung ke tubuh sebagai minyak terbakar sinar matahari. Dipercayai bahawa minyak berkesan mengekalkan tan yang telah diperolehi.

Sifat berbahaya minyak walnut

Tidak ada alasan khusus untuk meninggalkan produk ini. Selalunya dan dalam jumlah besar minyak ini tidak boleh diminum hanya oleh mereka yang menderita ulser gastrik dan usus, gastritis dengan keasidan rendah (hanya semasa eksaserbasi), disfungsi hati.

Anda boleh mengambil minyak kenari semasa kehamilan hanya dengan izin doktor, dan semasa menyusu lebih baik tidak menggunakannya untuk tujuan makanan, kerana minyak walnut dapat menimbulkan alergi pada anak.

Sudah tentu, produk ini tidak boleh digunakan oleh orang yang mempunyai intoleransi kacang..

Baca juga artikel kami mengenai sifat kacang walnut. Segala-galanya mengenai sifat berguna dan berbahaya, komposisi kimia, nilai pemakanan, kehadiran vitamin dan mineral, penggunaan dalam masakan dan kosmetologi.

Video tersebut akan menunjukkan keseluruhan proses menghasilkan biji walnut dan minyak sihat dari produk ini..

Sifat berguna dan kontraindikasi minyak walnut

Walnut adalah produk yang sihat, enak dan berkhasiat yang banyak digunakan untuk tujuan masakan, perubatan dan kosmetik. Hampir semua orang sudah biasa dengan buah kenari, tetapi hanya sedikit yang tahu bahawa mereka ditekan sejuk untuk mendapatkan minyak yang unik dan sangat berguna..

Orang Parsi kuno sering membandingkan walnut dengan otak manusia, dan minyak yang dikeluarkan dari itu dengan akal. Terdapat beberapa kebenaran dalam pernyataan ini, kerana minyak itu mengandungi banyak zat berguna yang tidak hanya memberi kesan yang baik pada tubuh manusia, tetapi juga mengaktifkan kerja otak..

Apakah bahan bermanfaat dalam produk? Bagaimana sebenarnya minyak walnut mempengaruhi tubuh manusia? Bagaimana cara mengambil produk dengan betul agar tidak membahayakan badan? Adakah dia mempunyai kontraindikasi? Hari ini kita akan menemui jawapan untuk ini dan banyak lagi pertanyaan lain mengenai faedah dan bahaya minyak walnut..

Rasa minyak walnut dan komposisi kimia

Minyak kenari dengan tepat boleh disebut sebagai salah satu jenis minyak sayuran yang paling aromatik, halus, mahal, jarang dan berguna. Produk ini diperoleh dengan menekan kernel walnut, yang merupakan jenis minyak lemak. Buah dari mana minyak dibuat mesti berumur kira-kira empat bulan setelah dituai..

Produk ini mempunyai warna kuning-kuning yang mewah dan kaya, aroma kacang yang menyenangkan dan halus, rasa asli, lembut, sedikit tart dan pewangi. Sekiranya anda menyukai rasa kenari, anda pasti akan berasa senang dengan rasa mentega!

Minyak walnut adalah makanan berkalori tinggi. 100 g ekstrak minyak mengandungi kira-kira 880 - 910 kalori.

Nilai tenaga produk (setiap 100 g):

 • protein - 0 g;
 • karbohidrat - 0 g;
 • lemak - 100 g;
 • air - 0 g;
 • abu - 0 g;
 • serat makanan (serat) - 0 g.

Minyak kenari mengandungi vitamin berikut: vitamin B4 (kolin, 0,4 mg), vitamin E (alpha tocopherol, 0,4 mg), vitamin K (phylloquinone, 15 μg).

Produk ini mengandungi asid lemak tepu palmitic (7 g) dan stearic (2 g), palmitoleic (0.1 g), oleik (omega-9, 22.2 g), gadoleic (omega-9, 0.4 g) ) asid lemak tak jenuh tunggal, linoleat (52.9 g), linolenik (10.4 g) asid lemak tak jenuh ganda, asid lemak omega-3 (10.4 g), asid lemak omega-6 (52.9 g), fitosterol ( 176 mg).

Kelebihan minyak walnut untuk badan

Minyak walnut mempunyai sifat bermanfaat berikut:

 • menguatkan sistem imun;
 • meningkatkan daya hidup;
 • membantu badan pulih lebih cepat selepas operasi dan penyakit serius;
 • adalah pencegahan selsema yang sangat baik;
 • beberapa kali mengurangkan risiko kejadian dan perkembangan tumor ganas;
 • menggalakkan penyembuhan luka bakar, luka dan retakan yang lebih cepat dan lebih baik;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap proses metabolik dalam badan;
 • membantu menyembuhkan banyak penyakit saluran pernafasan, termasuk bronkitis, asma dan batuk kering;
 • membantu menyembuhkan psoriasis, furunculosis, eksim dan banyak penyakit kulit yang bersifat keradangan;
 • menormalkan tekanan darah;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular, membantu mencegah perkembangan hipertensi, strok, serangan jantung, urat varikos, aterosklerosis, penyakit jantung iskemia dan banyak penyakit lain dari sistem kardiovaskular;
 • menurunkan kadar gula darah dan tidak menyebabkan lonjakan glukosa secara tiba-tiba, oleh itu, ini ditunjukkan untuk orang yang menderita diabetes jenis 2;
 • meningkatkan fungsi ginjal, meningkatkan pembersihan lembut mereka;
 • memulihkan hati pada tahap sel, membantu menyembuhkan hepatitis akut dan kronik;
 • mempunyai kesan pencahar ringan, oleh itu ia membantu melawan sembelit;
 • membantu menghilangkan helminths dan beberapa parasit lain dari badan;
 • mempunyai kesan positif pada sistem pencernaan, membantu menghilangkan pedih ulu hati, gastritis dengan keasidan tinggi, ulser peptik, kolitis, kolesistitis;
 • menormalkan kelenjar tiroid;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi sistem genitouriner, membantu mengurangkan gejala urolithiasis;
 • menggalakkan penghapusan radionuklida, karsinogen dari badan;
 • meningkatkan fungsi sistem saraf dan otak, menormalkan tidur, membantu menghilangkan kerengsaan, apatis, mood buruk, keletihan dan insomnia;
 • meningkatkan tumpuan perhatian, meningkatkan ingatan, mendorong perkembangan intelektual;
 • adalah antioksidan yang sangat baik, melawan radikal bebas dan melambatkan proses penuaan semula jadi;
 • mudah diserap oleh badan dan sesuai untuk rawatan kegemukan.

Kelebihan minyak walnut untuk lelaki

Ramai pakar menyebut minyak walnut sebagai afrodisiak yang kuat. Bahan aktif yang termasuk dalam produk meningkatkan peredaran darah di kawasan pelvis dan mempunyai kesan yang baik terhadap potensi. Minyak walnut mengaktifkan pengeluaran sperma dan melawan kemandulan lelaki. Lelaki yang kerap mengambil produk mempunyai peluang beberapa kali lebih tinggi untuk mengandung anak yang sihat.!

Ia juga berguna bagi perwakilan jantina yang lebih kuat yang bekerja di perusahaan perindustrian. Produk ini mengandungi bahan yang mendorong penghapusan radionuklida dan karsinogen dari badan.

Ramai lelaki selepas 40 - 50 tahun mempunyai masalah dengan sistem kardiovaskular. Pengambilan minyak walnut secara berkala akan membantu mencegah timbulnya dan perkembangan serangan jantung, strok, banyak penyakit saluran darah dan jantung yang lain.

Kelebihan Minyak Walnut untuk Wanita

Minyak walnut sangat bermanfaat untuk tubuh wanita. Ia menormalkan hormon, melegakan gejala semasa haid dan menopaus. Wanita yang mengetahui secara langsung apa itu sindrom pramenstruasi (PMS), beberapa ketika selepas mula mengambil produk, menyedari bahawa rasa sakit di bahagian bawah perut, kerengsaan dan apatis hilang, dan dada tidak bertindak balas sehingga menyakitkan untuk menyentuh.

Vitamin E, yang merupakan sebahagian daripada minyak kenari, mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan kulit, rambut dan kuku. Ia melambatkan proses penuaan semula jadi, melawan radikal bebas, dan membantu mencegah pembentukan dan perkembangan barah payudara.

Pakar mengesyorkan memasukkan minyak walnut ke dalam diet secara berkala bagi wanita yang ingin mengandung anak. Produk ini meningkatkan peredaran darah di kawasan genital, menormalkan kitaran bulanan dan meningkatkan kemungkinan hamil beberapa kali.

Minyak walnut juga berguna untuk wanita hamil, kerana membantu menyingkirkan toksikosis, menyumbang kepada perkembangan intrauterin normal pada bayi yang belum lahir dan merupakan pencegahan yang sangat baik bagi banyak patologi kongenital.

Cara mengambil minyak walnut dengan betul?

Agar minyak walnut dapat memberikan manfaat maksimum kepada tubuh dan tidak membahayakannya, anda harus tahu cara mengambilnya dengan betul. Sekiranya anda ingin meningkatkan imuniti dan menguatkan badan, pakar mengesyorkan mengambil 1 sudu teh produk 3 kali sehari 30 - 40 minit sebelum makan..

Untuk melegakan sembelit, ambil 2 hingga 4 hari, 2 sudu minyak walnut sebelum tidur, tetapi 120 hingga 180 minit selepas makan malam. Sekiranya anda ingin mengusir parasit dari badan, maka pada waktu pagi dengan perut kosong selama 3 hari, minum 50 ml produk. Untuk mempercepat proses metabolik dalam badan, anda perlu mengambil 2 sudu minyak 15 - 20 minit sebelum makan..

Wanita hamil harus mengambil 1 sudu teh produk setiap hari. Untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun, pakar pediatrik mengesyorkan memberi 6 - 8 tetes minyak, dan kanak-kanak dari 6 hingga 10 tahun - 0,5 sudu teh setiap hari.

Topeng muka minyak walnut

Minyak walnut sesuai untuk semua jenis kulit. Pemilik bukan sahaja kulit normal, kering, bercampur atau berminyak, tetapi sensitif dapat menggunakan produk ini untuk penjagaan wajah!

Gunakan sebilangan kecil minyak kenari dan bukannya krim malam untuk mengembalikan kecantikan kulit yang kering dan menua. Sekiranya anda ingin menghilangkan bintik hitam, jerawat, jerawat, dan ruam lain di wajah, kemudian gosokkan kawasan yang bermasalah dengan minyak kenari tiga hingga empat kali sehari.

Untuk memperbaiki keadaan kulit berminyak, tambahkan 15 - 20 ml minyak walnut ke tanah liat kosmetik yang diencerkan dengan air. Sapukan campuran yang dihasilkan pada lapisan nipis di wajah, dan setelah 20 - 25 minit, bilas dengan air suam.

Minyak walnut akan membantu melicinkan garis-garis halus dan kulit yang lebih kencang. Campurkan 15 - 20 ml produk dengan 5 - 7 tetes minyak pati ylang-ylang, mawar, rosemary, chamomile, oren atau bergamot. Sapukan campuran siap pakai setiap hari sebagai aplikasi ke kawasan yang bermasalah sehingga keadaan kulit bertambah baik.

Minyak walnut untuk badan

Minyak kenari boleh digunakan bukan hanya secara dalaman, tetapi juga secara luaran. Setiap hari sebelum tidur, gosokkan sebilangan kecil produk ke kawasan yang bermasalah dengan vena varikos, artritis, trombophlebitis. Minyak walnut juga sesuai untuk luka bakar, untuk menyembuhkan retakan dan luka, dan merawat penyakit kulit tertentu.

Produk ini boleh ditambahkan dalam jumlah sedikit ke krim, losyen, mentega atau produk penjagaan badan kegemaran anda..

Bagi Tan

Pecinta tan yang cantik dan sekata mesti mendapat minyak kenari. Produk ini akan memberi anda warna kulit yang seragam dan kaya setelah berjemur atau pergi ke solarium.

Minyak walnut bukan sahaja pengaktif penyamakan semula jadi yang sangat baik, tetapi juga meminimumkan risiko terbakar sinar matahari. Dengan menggunakan minyak ini, anda akan mempunyai warna kulit gangsa yang mewah.

2 - 4 hari sebelum pergi ke pantai atau solarium, gunakan scrub atau kain lap yang keras untuk mengeluarkan sel-sel kulit mati dari badan, jika tidak, warna kulit tidak sekata. Sapukan minyak walnut ke kulit dengan lapisan nipis dan sekata. Ini harus dilakukan 1.5-2 jam sebelum pergi ke pantai atau pergi ke solarium. Anda hanya perlu mengoleskan minyak ke badan sekali sehari, kerana selepas mandi ia tidak dicuci, tetapi tetap pada kulit.

Produk ini sedikit sebanyak melindungi kulit dari sinaran ultraviolet, membantunya mengekalkan kehalusan dan kelembutan setelah berjemur yang agresif. Pakar tidak mengesyorkan menggunakan minyak walnut selama lebih dari dua minggu.

Sapukan minyak walnut pada rambut

Minyak kenari mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan rambut, mencegah kekeringan, kehilangan dan pecah. Penggunaan produk secara berkala menjadikan rambut dapat diurus, halus, berkilau, kuat dan sihat. Gosokkan sedikit minyak kenari ke kulit kepala, biarkan selama beberapa jam atau semalaman, kemudian bilas dengan air suam.

Topeng yang berkesan juga boleh disediakan. Larutkan 1 bungkus ragi kering dalam 0,5 cawan air suam, biarkan suam dan biarkan naik, kemudian tambahkan 0,5 sudu besar serbuk mustard dan 2 sudu minyak walnut. Gosokkan campuran yang dihasilkan hingga bersih ke kulit kepala, bungkus kepala anda dengan tuala terry dan beg plastik, bilas selepas 30-40 minit.

Kontraindikasi dan bahaya minyak

Walaupun minyak walnut mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat, namun dalam beberapa kes harus dielakkan. Pakar tidak mengesyorkan menggunakan produk tersebut untuk orang yang telah didiagnosis dengan intoleransi individu, kecenderungan reaksi alergi, penyakit tertentu sistem pencernaan dan hati, demam, pengambilan makanan, muntah, mual.

Pediatrik tidak mengesyorkan menambahkan minyak walnut ke dalam diet anak jika anak berusia kurang dari 12-14 bulan. Ibu yang menyusu harus menggunakan produk ini dengan sangat berhati-hati, kerana boleh menimbulkan alahan pada bayi.

Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.

Madu Siberia dari kaki bukit Sayan

Ladang keluarga Starchevsky. Wilayah Krasnoyarsk, Daerah Bogotolsky.

24honey.ru

Kedai atas talian

Kedai nombor 1

Novosibirsk, 5

Kedai nombor 2

Komune Paris, 9

Kedai nombor 3

Lenin, 153

 • Tentang kita
  • Siapakah kita?
   • Tentang kita
   • Mengenai pemakan api
  • Ulasan
  • album gambar
   • 2002
   • 2006
   • 2007
   • 2008
   • 2009
   • 2010
    • April
    • Mungkin
    • Jun
    • Julai
    • Ogos
    • "Penyelamat Sayang"
    • Adil, daerah Oktyabrsky
    • Pesta Bandar
   • 2011
    • April
    • Mungkin
    • Julai
   • 2012
    • Musim Sejuk
    • Mac
    • April
    • Penghapusan permaisuri
    • Julai (padang rumput)
    • Julai (paya)
    • Kami mengepam madu
    • Omshanik baru
    • Oktober
   • 2013
    • Musim Sejuk
    • April
    • Jun
    • Julai (kampung)
    • Julai (padang rumput)
    • Mengepam madu
    • September
   • 2014
    • April
    • Mungkin
    • Jun
    • Julai
    • November
   • 2015
    • Jun
    • Gerabak baru
    • September
    • Oktober
   • 2016
    • April
    • Jun
    • Julai
    • Oktober
   • 2017
    • Mac
    • April
    • Mungkin
    • Julai
    • Ogos
   • 2018
    • Mac
    • Jun
    • Julai
    • Ogos
    • September
    • Oktober
   • 2019
    • Musim Sejuk
    • Mac
    • April
    • Mungkin
    • Jun
    • Julai
    • September
   • Keluarga kami
   • Tumbuhan madu Siberia
   • Di dalam kedai
   • Pelbagai
  • Video
   • Di dalam penternakan
   • Lebah lebah
   • Tumbuhan madu
   • Peralatan
   • Sayang
   • Perdagangan
   • Berita berita
   • Filem
  • Dokumen
  • Rizab "Arga"
  • Kenalan
 • Produk pemeliharaan lebah
  • Sayang
   • Sifat madu
   • Komposisi madu
   • Tempah mengenai madu
   • Madu untuk kanak-kanak
   • Apa yang perlu diketahui oleh pembeli
  • Sikat madu
  • Perga
   • Mengenai perge
   • Semua mengenai roti lebah dan debunga
   • Permohonan
  • Debunga
   • Mengenai Pollen
   • Semua mengenai roti lebah dan debunga
  • Propolis
   • Mengenai propolis
   • Rawatan propolis
   • Semua mengenai propolis
   • Menuai propolis
  • Podmore
   • Mengenai podmore
   • Rawatan Podmore
   • Bee podmore - penyembuh kuat
  • Lilin
   • Semua mengenai lilin
   • Permohonan
  • Ngengat lilin
   • Semua mengenai api
   • Pembiakan
  • Kanvas
   • Mengenai kanvas
   • Permohonan
  • Zabrus
   • Tentang menyokong
   • Semua mengenai sokongan
   • Permohonan
  • Jeli diraja
   • Mengenai susu
   • Semua mengenai susu
   • Rawatan susu
   • Permohonan
   • Resepi
  • Susu drone
   • Menerima
   • Semua mengenai homogenate
   • Rawatan
  • Racun lebah
   • Menerima
   • Rawatan racun
   • Semua Mengenai Racun
   • Permohonan
 • Artikel
  • hak cipta
  • Rawatan
   • Rawatan dengan madu
   • Madu untuk kanak-kanak
   • Rawatan propolis
   • Rawatan lebah mati
   • Rawatan lebah dan debunga
   • Rawatan jeli diraja
   • Rawatan racun lebah
  • Pelbagai artikel
   • Semua mengenai lebah
   • Awas Pasar Madu
   • Bahaya gula
   • Punca kematian lebah
   • Pemeliharaan lebah di kawasan dan negara
   • Sejarah perkembangan lebah lebah
   • Gereja Ortodoks
   • Pembungkusan untuk madu
  • Resipi masakan
   • Minuman 18+
   • Minuman ringan
   • Pastri dan pencuci mulut
   • Kursus pertama dan kedua
  • Madu dalam bidang kosmetologi
 • berita
  • Di Tepi
  • Di negara Rusia dan CIS
  • Di dunia
  • Di penternakan kami
 • Jualan madu
  • Di Krasnoyarsk
  • Di Achinsk
  • Kedai atas talian
 • Tumbuhan madu
  • Dengan masa berbunga
   • Awal musim bunga
   • Musim bunga
   • Musim panas
   • Akhir musim panas
  • Pokok dan pokok renek
   • Pelindung lapangan
   • Liar
   • Buah dan buah beri
  • Herba
   • Tumbuhan liar
    • Zon hutan
    • Zon padang rumput
    • Zon padang rumput
    • Deposit dan Tanah Wastel
    • Paya
   • Diusahakan
    • Padang
    • Pengambilan makanan tahunan
    • Makanan tahunan
    • Sayur-sayuran, tembikai
   • Khas untuk lebah
   • Biji minyak, perubatan
  • Debunga
 • Untuk penjaga lebah
  • Penjualan keluarga lebah
  • Informasi berguna
   • hak cipta
   • majalah "Pchelovodstvo"
   • Sumber lain
  • Forum Lebah

Pautan

Foto rawak

Fakta menarik

Menu utama

 • Maklumbalas Pelanggan
 • Pemeliharaan lebah
 • Video dari pucuk api kami
 • Peta Laman
 • Penjualan madu Siberia
 • Kedai madu dalam talian dari penjaga lebah

Bahagian

 • Bahan hak cipta
 • Produk pemeliharaan lebah
 • Apitherapy - Rawatan dengan produk lebah
 • Resipi masakan
 • Madu dalam bidang kosmetologi
 • Pelbagai artikel
 • Video pemeliharaan lebah
 • Pemelihara lebah
 • Beli-belah "Madu Siberia"

Berita terkini

 • Di penternakan kami
 • Di Wilayah Krasnoyarsk
 • Di negara Rusia dan CIS
 • Di dunia

Nota terakhir

 • Kaedah untuk menyelesaikan masalah dalam pemeliharaan lebah Rusia, 2020.
 • Keracunan lebah dengan racun perosak di Rusia pada tahun 2019
 • Mesyuarat masyarakat "Beekeepers of Krasnoyarsk", 26.02.20
 • Getaran elektrik yang serupa dengan irama alfa otak manusia terdapat di otak lebah.
 • Persekutuan Rusia akan mengadopsi undang-undang yang mewajibkan petani untuk memberitahu penduduk mengenai pemprosesan ladang dengan racun perosak
 • Rekodkan eksport madu Ukraine yang murah ke EU.
 • Madu Chestnut mungkin hilang kerana Sukan Olimpik Sochi
 • Para saintis Sweden telah membuktikan bahawa madu lebih baik daripada antibiotik
 • Kebakaran liar di Australia. Pukulan lebah
 • Menjumpai lebah berusia 100 juta tahun

Minyak walnut

Pembelian Kontraindikasi Aplikasi Manfaat Komposisi

Mengenai minyak walnut

Minyak walnut

Tanah walnut adalah Asia Tengah dan Kaukasus. Walnut ditanam di Yunani Kuno dan Rom, iaitu ia muncul di bumi bahkan sebelum era kita. Inilah tumbuhan kuno. Walnut dibawa ke Rusia dari Yunani kira-kira seribu tahun yang lalu oleh pedagang Yunani. Oleh itu namanya - walnut.

Sejak zaman kuno, kenari telah dianggap sebagai buah kebijaksanaan. Orang bijak dari Parsi kuno mengatakan bahawa walnut adalah otak, dan minyak yang terdapat di dalamnya adalah akal. Malangnya, saintis belum dapat menemui bukti mengenai perkara ini. Satu perkara yang tidak dapat dinafikan, tumbuhan ini adalah penyembuh yang sangat baik..

Semua bahagian penyembuh keajaiban ini mengandungi sejumlah besar asid lemak poli dan tak jenuh tunggal, kaya dengan vitamin dan unsur mikro. Daun tumbuhan ini mengandungi vitamin C dan karotena, dan kacang walnut yang tidak masak mengandung lebih banyak vitamin C daripada lemon. Juglone antibiotik spektrum luas semulajadi terdapat Terutama pada daun, batang, akar dan kulit kacang walnut hijau.

Minyak walnut juga merupakan produk gourmet yang terbuat dari biji walnut. Ia dihasilkan mengikut resipi tradisional menggunakan kaedah menekan sejuk. Minyak walnut memiliki warna kuning dan rasa kacang ringan tanpa astringency. Sebagai produk makanan gourmet, ia juga mempunyai komposisi seimbang yang unik.

Komposisi minyak walnut

Tidak diragukan lagi, perhatian khusus harus diberikan kepada komposisi minyak walnut, kerana komposisi inilah yang menentukan semua sifat produk indah ini berguna untuk manusia. Dalam minyak walnut, asid poli dan tak jenuh tunggal dan unsur mikro dan makro, banyak vitamin dan bahan aktif biologi berjaya wujud bersama:

Minyak walnut

Dengan sendirinya, kenari selalu dianggap sebagai simbol kebijaksanaan, juga kerana bentuk intinya agak serupa dengan otak manusia. Bahkan para saintis Parsi kuno mengatakan: "Buah kacang adalah otak, dan minyaknya adalah akal." Sesungguhnya, zat yang terdapat dalam minyak kenari menguatkan sistem saraf dan mempromosikan aktiviti intelektual.

Kacang kenari, selain faedah yang mereka berikan sendiri, juga merupakan sumber minyak yang sangat sihat. Ia diperoleh dengan kernel kacang menekan sejuk, dan untuk ini, varieti tertentu dipilih. Hanya kacang yang telah berumur selama beberapa bulan selepas penuaian yang sesuai untuk pengambilan minyak.

Hasilnya adalah minyak ambar yang indah dengan rasa dan bau kenari yang ketara. Minyak kacang hazel dan kacang tanah mempunyai sifat yang serupa. Seperti kacang-kacangan itu sendiri, minyak ini hampir tidak mempunyai kontraindikasi untuk digunakan, dan juga sangat bermanfaat untuk tubuh. Satu-satunya kelemahannya ialah jangka hayatnya yang pendek, kerana pemeliharaan tidak disediakan, ia dapat disimpan tidak lebih dari 12 bulan setelah anda membuka bekas.

 • Ciri-ciri yang bermanfaat
 • Komposisi kimia
 • Minyak walnut untuk tujuan perubatan
 • Aplikasi memasak
 • Minyak walnut dalam makanan diet
 • Aplikasi dalam bidang kosmetologi
 • Cara menggunakan minyak untuk tujuan kosmetik
 • Kontraindikasi untuk digunakan

Ciri-ciri yang bermanfaat

Dengan penggunaan biasa, minyak walnut, seperti kacang walnut sendiri, mempunyai kesan yang sangat baik terhadap keadaan sistem saraf, meningkatkan kecekapan, melegakan keletihan dan mendorong aktiviti intelektual yang lebih besar. Zat-zat yang terkandung dalam minyak memperbaiki keadaan saluran darah otak, dan juga menjenuhkan sel-selnya dengan zat berguna, yang mempunyai kesan yang baik terhadap aktiviti mental pada umumnya.

Bagi orang yang menghidap diabetes atau obesiti, minyak kenari juga sangat bermanfaat, kerana dapat menurunkan kadar gula dalam darah dengan cara yang lembut dan semula jadi. Dalam kes penyakit saluran pernafasan atas, minyak kenari juga berguna kerana merangsang pembuangan kahak, ia sering disarankan untuk bronkitis atau bahkan tuberkulosis. Ia juga merupakan salah satu ubat semula jadi terbaik untuk disfungsi tiroid. Dipercayai bahawa zat-zat yang terkandung dalam minyak kenari dapat secara signifikan mengurangi risiko mengembangkan sel barah dan dapat mendukung tubuh dalam memerangi tumor yang ada. Wanita hamil mengambilnya untuk mengurangkan toksikosis dan mendorong perkembangan normal janin..

Minyak kenari mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

 • membantu menguatkan sistem imun;
 • daya tahan terhadap sinaran diperkuat;
 • membantu badan melawan jangkitan;
 • merangsang pencernaan;
 • bertindak sebagai afrodisiak;
 • merangsang pembersihan hati dan meningkatkan fungsinya;
 • mempercepat metabolisme;
 • membantu membuang toksin dari badan, termasuk radionuklida;
 • bertindak sebagai pencegahan aterosklerosis.

Oleh kerana sebilangan besar khasiat berguna, minyak kenari digunakan dalam pencegahan dan rawatan sejumlah besar penyakit. Sebagai contoh, kemampuannya untuk mengurangkan keradangan dan melawan bakteria menjadikannya lebih mudah bagi penghidap artritis. Ia sangat biasa digunakan untuk merawat luka kulit, termasuk luka bakar dan bisul, kerana merangsang pertumbuhan semula kulit dan membantu luka sembuh lebih cepat. Termasuk harta ini memungkinkan dia untuk membantu pesakit dengan psoriasis atau furunculosis.

Minyak walnut diresepkan oleh beberapa doktor untuk penderita bisul, kerana dapat merangsang pemulihan mukosa gastrointestinal. Di samping itu, ia berfungsi sebagai pencahar ringan dan melawan cacing.

Komposisi kimia

Semua sifat bermanfaat minyak walnut yang disenaraikan dikaitkan dengan sejumlah besar nutrien yang terdapat di dalamnya. Selain itu, sangat mudah dicerna dan cepat diserap, sehingga dapat digunakan oleh banyak orang. Oleh kerana komposisi yang sangat pelbagai, ia digunakan walaupun dalam farmakologi, termasuk dalam komposisi beberapa ubat.

Kandungan kalori884 kkal
Lemak100 g
Vitamin
Vitamin B40,4 mg
Vitamin E0,4 mg
Vitamin K15 mcg
Asid lemak
Asid lemak omega-310.4 g
Asid lemak omega-652.9 g
Asid lemak tepu
Palmitik7 g
Stearik2 g
Asid lemak tak jenuh tunggal
Palmitoleik0.1 g
Oleic (omega-9)22.2 g
Gadoleic (omega-9)0.4 g
Asid lemak tak jenuh ganda
Linoleik52.9 g
Linolenik10.4 g

Minyak walnut untuk tujuan perubatan

Sekiranya anda perlu menggunakan minyak ini sebagai langkah pencegahan, ambil satu sudu sehari, selepas itu anda boleh makan sedikit madu..

Dalam perubatan rakyat, ia digunakan untuk mengobati sejumlah penyakit: misalnya, mereka yang menderita arthritis disarankan untuk menggosok minyak hangat terus ke sendi, sambil mengurutnya dengan lembut. Sebaik-baiknya, minyak walnut dicairkan dalam kadar yang sama dengan beberapa neutral, seperti minyak zaitun. Kaedah ini sangat baik untuk menguatkan urat di kaki dengan urat varikos..

Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi atau kadar kolesterol tinggi, disyorkan untuk mengambil setengah sudu minyak setiap hari, lebih baik pada waktu pagi dengan perut kosong. Pada masa yang sama, jika anda memerlukan pertolongan dengan saluran gastrousus, atau memerlukan rawatan sokongan untuk tuberkulosis atau penyakit lain pada saluran pernafasan atas, jumlah minyak yang sama harus diminum pada waktu malam..

Ia membantu sistem minyak dan genitouriner untuk membantu membersihkan buah pinggang dengan cara yang paling lembut dan semula jadi. Ia juga disyorkan untuk menggunakannya untuk urolithiasis atau kencing yang menyakitkan. Ia berfungsi sebagai afrodisiak, kerana meningkatkan peredaran darah di alat kelamin, yang juga merangsang pengeluaran sperma pada lelaki.

Minyak ini juga sangat berguna untuk rawatan sokongan dan pencegahan penyakit, khususnya, dapat mencegah perkembangan onkologi, melindunginya dari asma dan mengurangkan perjalanan kehamilan.

Minyak walnut juga digunakan untuk merawat luka kulit, termasuk luka atau luka bakar bernanah. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu melumasi kawasan yang terjejas dengan minyak walnut suam 2 kali sehari. Ini bagus untuk merawat luka sejuk, psoriasis atau jerawat..

Semasa merawat kanak-kanak, anda boleh menambahkannya ke pelbagai hidangan, seperti bijirin atau salad. Bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, 5 ml sehari sudah mencukupi, jika bayi berusia lebih dari 5 tahun, dosnya boleh ditingkatkan hingga 10-15 ml.

Aplikasi memasak

Kami masih menggunakan sedikit minyak walnut untuk tujuan masakan, tetapi jika anda berpeluang, pastikan untuk mendapatkan tabiat sihat ini. Berkat aroma yang unik dan rasanya yang enak, ia sangat baik untuk salad buah atau sebagai tambahan kepada sayur-sayuran segar, dan juga sering ditambahkan ke sos sejuk untuk memberi mereka rasa yang enak. Di samping itu, ia boleh digoreng atau ditambah ke dalam adunan semasa membakar. Khususnya, di timur, penggunaan minyak kenari dalam memasak sangat biasa; ia ditambah dengan sejumlah besar hidangan..

Rasa masakan Oriental dan Perancis yang luar biasa sering kali dihasilkan daripada penambahan hanya minyak walnut. Sebagai contoh, beberapa koki menambahkannya walaupun semasa penyediaan hidangan seperti kebab atau shish kebab. Sebilangan orang menambahkannya ke pasta atau menggunakannya dalam hidangan makanan laut..

Petua Memasak

Lebih baik menggunakannya segar, menambahkannya ke salad atau hidangan siap, kerana ketika dipanaskan, ia memperoleh rasa pahit yang tidak menyenangkan. Sebagai alternatif, anda boleh membuat sos sejuk untuk ikan atau daging, menambah minyak walnut ke dalamnya dan menikmati rasa yang lazat. Resipi paling mudah adalah ayam, digabungkan dengan selada dan anggur, menambahkan minyak walnut akan menambah sentuhan pedas dan memastikan makan malam yang enak. Namun, ia paling sering digunakan tepat untuk menggayakan sayur-sayuran atau buah-buahan segar..

Bagi tukang masak yang tidak takut melakukan percubaan, saya cadangkan untuk menambahkan sedikit minyak ini ke dalam adunan penaik. Ia perlu ditambahkan ke adonan siap dalam jumlah kecil, akibatnya, makanan yang dipanggang akan memperoleh aroma dan rasa yang enak..

Minyak walnut dalam makanan diet

Ia mengandungi jumlah kalori yang cukup banyak, 884 kilokalori per 100 gram, tetapi sama sekali tidak mengandungi protein dan karbohidrat. Sekiranya anda menggunakan mentega kacang aromatik yang unik dan bukan sos berkrim dan pembalut kalori tinggi yang lain, ia boleh dimasukkan ke dalam makanan anda. Di samping itu, tidak ada yang mengerikan akan berlaku jika anda menggunakannya 1 sudu teh pada waktu pagi, kerana kesan terapeutiknya sangat berharga, dan jumlah yang sedikit tidak akan membolehkan anda menambah berat badan. Lebih-lebih lagi, walaupun anda menjalani diet yang sangat ketat, jangan menafikan minyak ini sendiri. Sebilangan besar vitamin yang terkandung di dalamnya membantu menjadikan kulit segar, terhidrat dan sangat cantik, dan juga membantu menghilangkan selulit.

Aplikasi dalam bidang kosmetologi

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Minyak kenari dalam bidang kosmetologi terutama digunakan untuk produk yang dirancang untuk melembapkan dan melembutkan kulit. Ia membolehkan anda melembapkan kulit dengan ketara, menghilangkan kerengsaan, dan juga menepisnya dengan bahan berguna. Produk ini sangat berguna untuk kulit tangan dan muka, sering digunakan untuk melembutkan kulit di siku atau kaki..

Berkat minyak walnut, kulit menjadi lebih kencang, terhidrat dan kencang. Di samping itu, ia memberikan kesan meremajakan, memperbaiki kulit dan membantu anda kelihatan lebih baik dan lebih muda secara keseluruhan. Khususnya, minyak kenari digunakan untuk memperbaiki keadaan wajah dengan jaringan kapilari atau semasa penuaan kulit. Selain dari kosmetik, ia boleh digunakan dalam bentuk tulen dan bukannya krim. Juga berfungsi dengan baik dengan minyak lain yang lebih baik, seperti minyak persik atau zaitun.

Ia digunakan secara aktif untuk memperbaiki keadaan kulit kepala, menguatkan rambut, merangsang pertumbuhannya, memberikannya bersinar dan berkilau. Untuk melakukan ini, sapukan minyak walnut hangat ke kulit kepala dan rambut, biarkan selama 2 jam atau lebih lama, dan kemudian bilas. Kaedah mudah ini akan melembapkan rambut anda, memberikan kelembapan yang cukup dan menguatkannya, sehingga dapat meningkatkan pertumbuhan dan kehalusan..

Cara menggunakan minyak untuk tujuan kosmetik

Sekiranya anda bercuti, bawa minyak kenari bersama anda: ini akan membantu melindungi kulit anda dari selaran matahari, dan juga membantu anda berjemur lebih sekata dan tahan lebih lama..

Penggunaan minyak kacang untuk tujuan kosmetik sangat mudah, kerana diserap dengan sangat cepat, tidak meninggalkan filem yang tidak menyenangkan pada kulit, dan tidak menyumbat liang. Ia juga sangat baik untuk menggunakannya untuk memperbaiki keadaan kuku, kerana menepisnya dengan bahan berguna dan mencegah pencerobohan dan kerapuhan..

Berikut adalah beberapa resipi untuk penggunaan kosmetik.

Untuk kulit berminyak

 • 1 sudu minyak
 • beberapa tetes jus lemon;
 • tanah liat kosmetik pilihan anda.

Campurkan semua bahan hingga sebati, sapukan di wajah dan biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air sejuk.

Topeng Rambut

 • kefir (pemanasan) 100 ml;
 • beg ragi kering;
 • setengah sudu besar serbuk mustard;
 • 2 sudu minyak;
 • kuning telur.

Ragi kering mesti ditambahkan ke kefir suam, dibiarkan sebentar untuk "merehatkan" campuran, kemudian masukkan sisa bahan. Topeng yang dihasilkan mesti disapu dengan teliti ke kulit kepala, diedarkan di atas rambut, dibalut dengan selofan dan dipanaskan - anda boleh menggunakan tuala yang melilit kepala anda untuk ini, atau memanaskan rambut anda dengan pengering rambut. Setelah setengah jam, topeng mesti dicuci, dan untuk menghilangkan bau telur, lebih baik bilas rambut anda dengan kaldu chamomile.

Untuk membantu kulit yang sakit

Minyak walnut dicampurkan dengan infus chamomile dengan menambahkan tanah liat yang sesuai. Ini membolehkan anda meredakan keradangan secara berkesan dan memperbaiki keadaan kulit yang bermasalah.

Untuk menyuburkan kulit kering

Minyak walnut dicampurkan dengan buckthorn laut dan minyak cedar dan digunakan sebagai krim. Ini adalah kaedah semula jadi yang paling mudah dan berkesan untuk melembutkan dan melembapkan kulit yang memerlukannya..

Anda juga boleh menggunakannya sebagai sebahagian daripada kosmetik yang sudah biasa, misalnya, menambahkannya ke krim, tetapi pastikan hanya sebelum digunakan, dan bukan di seluruh tiub, kerana sifat bermanfaat minyak kacang mungkin berakhir, dan krimnya akan tetap.

Kontraindikasi untuk digunakan

Pada dasarnya ia tidak boleh digunakan oleh mereka yang mengalami alahan. Dalam kes ini, anda perlu mencari cara lain untuk menyembuhkan dari dalam dan dari luar. Bagi kontraindikasi lain, sangat berbahaya untuk menggunakan minyak walnut bagi orang yang mengalami ulser di saluran gastrousus, telah didiagnosis dengan gastritis dalam bentuk yang memburuk dan dengan penyakit hati yang teruk.

Dianjurkan semasa kehamilan untuk berkonsultasi dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kacang, kerana boleh menyebabkan alergi pada bayi yang belum lahir..