Permainan minuman sejuk 94 peratus

Minuman sejuk adalah soalan kedua dari permainan 72 tingkat 94 sen, cuba ingat dan tuliskan nama minuman yang sejuk sebelum disajikan.

Jawapan

Tidak.%Jawapan
Jumlah: 9 jawapan. Jawapan yang paling biasa - "Soda" dipilih dalam 29% kes.

Statistik respons pada carta

Soalan Lain Tahap 72 Jawapan

 • Bunga
 • Bulan

Tahap lain 94%

 • ‹Tingkat 71
 • Tahap 73 ›

© Hak Cipta 2017-2020 Maklum Balas
Semua hak untuk permainan "94 peratus" adalah milik pemilik yang sah.

Minuman alkohol rendah. Senaraikan dengan foto

Vermouth

Bahasa Jerman wermut - kayu cacing
Minuman beralkohol berperisa dengan rempah, rempah dan ramuan dengan kekuatan 15 hingga 20 vol. Milik kelas wain yang diperkaya. Buat pertama kalinya, resipi pembuatan vermouth disebutkan dalam sumber abad X-IX. SM dalam karya Hippocrates. Pengeluaran besar-besaran pertama dimulakan pada tahun 1786 di Turin oleh pembuat anggur Antonio Benedett Capran. Pada masa itu, anggur putih secara eksklusif digunakan sebagai asas minuman, sekarang sudah ada.

lat. Vinum
Minuman beralkohol yang dihasilkan oleh fermentasi semula jadi anggur atau jus buah lain. Kekuatan wain selepas penapaian adalah 9-16 vol. Dalam pengeluaran wain yang diperkaya, kekuatan tinggi dicapai dengan mencairkan wain dengan alkohol kepada peratusan yang diinginkan. Wain adalah minuman paling kuno. Terdapat banyak legenda mengenai kejadian pertama minuman itu, yang tercermin dalam epik mitologi Yunani Kuno, Rom Kuno dan Parsi..

Minuman ceri

eng. minuman keras ceri
Minuman beralkohol yang diselitkan dengan buah dan daun ceri berdasarkan brendi anggur dengan gula tambahan. Kekuatan minuman adalah 25-30 vol. Minuman ceri dicipta di England oleh Thomas Grant dari Kent. Minuman keras dibuat dari satu jenis ceri hitam - morel. Walau bagaimanapun, hampir semua jenis sekarang digunakan. Selain Inggeris, minuman keras ceri juga dihasilkan di Jerman, Perancis dan Switzerland..

Wain yang dihirup

Bahasa Jerman glühender Wein - wain panas dan panas
Ini adalah minuman beralkohol panas yang enak berdasarkan wain merah yang dipanaskan hingga 70-80 ° C dengan gula dan rempah. Ia secara tradisional dimakan di Switzerland, Jerman, Austria dan Republik Czech semasa perayaan Krismas secara besar-besaran..

Julep

Arab. julab - air mawar
Koktel sejuk dengan pudina segar sebagai bahan utama. Semasa menyediakannya, komponen berikut digunakan: minuman beralkohol, sirap, air mineral meja, buah-buahan segar dan buah beri. Pada mulanya, julep, seperti air dengan gula, digunakan untuk mencairkan ubat pahit, ramuan dan tincture di dalamnya..

Minuman alkohol rendah yang diperoleh dengan penapaian susu atau roti masam yang tidak lengkap. Kekuatan minuman tidak melebihi 2.6 vol. Kvass secara tradisional dibuat oleh orang-orang Slavia. Menurut klasifikasi antarabangsa, kvass tergolong dalam kategori bir, di Rusia dan Ukraine ia juga dianggap sebagai minuman bebas.

Cobler

Bahasa Inggeris tukang tungku - pemilik kedai, pembuat bir
Minuman pencuci mulut koktel yang terdiri daripada pelbagai buah, sirap, jus, minuman beralkohol dan ais hancur. Buat pertama kalinya, tukang kasut itu disiapkan di Amerika pada tahun 1809. Ia dibuat oleh pemilik kedai sebagai tanda perdamaian setelah pertengkaran dengan isterinya, yang membuatnya benar-benar gembira, dan seluruh dunia menerima minuman baru.

Koktel

Bahasa Inggeris ekor ayam jantan - ekor ayam jantan
Minuman yang diperoleh dengan mencampurkan (mencampurkan) pelbagai minuman beralkohol dan bukan alkohol. Isipadu satu bahagian koktel tidak melebihi 150 ml. Juga dalam resipi koktel, bahagian komponennya dinyatakan dengan jelas, pelanggaran yang boleh merosakkan minuman dengan tidak teratur atau membawa kepada penciptaan jenis baru.

Kryushon

fr. cruchon - kendi
Minuman sejuk yang menyegarkan, biasanya beralkohol, terdiri daripada buah-buahan segar dan buah tin dan beri serta campuran wain. Untuk memperkayakan minuman dengan gelembung karbon dioksida, sampanye atau air mineral berkarbonat biasanya ditambahkan ke dalam gelas. Cruchon, kerana sedikit persamaan dalam skema memasak, boleh dikatakan sebagai "saudara lelaki" dan "saudara koktel yang jauh." Sebelum dihidangkan, minuman mesti disejukkan pada suhu 8-10 ° C dan sejumlah kecil ais ditambahkan.

Koumiss

Orang Turki. ҡymyҙ - susu kuda betina yang diperam
Minuman beralkohol berdasarkan susu kuda betina, diperoleh dengan penapaian di bawah pengaruh acidophilus dan bacillus dan ragi Bulgaria. Minuman ini mempunyai rasa manis dan masam yang menyenangkan, warna putih dengan sedikit busa di permukaan. Kumis yang dibuat dari pelbagai jenis fermentasi mungkin mengandungi alkohol dalam jumlah yang berbeza. Kandungannya boleh berbeza dari 0.2 hingga 2.5 vol. dan kadangkala mencapai 4.5 vol..

Minuman keras

lat. liguefacere - larut
Minuman beralkohol manis yang disertakan dengan buah-buahan, buah beri, herba dan rempah. Kekuatannya berkisar antara 16 hingga 50 vol. Tarikh penciptaan minuman tidak diketahui, tetapi dipercayai bahawa prototaip minuman keras moden pertama adalah "Elixir of Benedictine", yang diciptakan pada abad ke-16. Monk Bernardo Vinzelli di bandar Fecam. Banyak bhikkhu dan pembuat minuman keras telah mencuba meniru atau memperbaiki minuman keras ini. Hasilnya, jenis baru, tidak kurang enak, diperolehi..

Mead

Minuman beralkohol dengan kekuatan 5-16 jilid, Dibuat berdasarkan madu. Peratusan gula berkisar antara 8 hingga 10%. Penggalian arkeologi paling kuno di wilayah Rusia, sejak abad ke-7-6. SM, dapatkan pengesahan pembuatan minuman berdasarkan madu oleh masyarakat tempatan. Oleh itu, mead adalah salah satu minuman beralkohol paling kuno di Rusia..

Martini

ital. Martini
minuman beralkohol, kekuatan 16-18 vol. diselitkan dengan ramuan herba. Koleksi herba biasanya merangkumi lebih dari 35 tanaman, termasuk: yarrow, pudina, wort St. John, chamomile, ketumbar, halia, kayu manis, cengkeh, kayu cacing, immortelle dan lain-lain. Selain daun dan batang, bunga dan biji yang kaya dengan minyak pati juga digunakan. Minuman itu tergolong dalam kelas vermouth.

pukulan hindi - lima
Ini adalah sekumpulan koktel alkohol panas, terbakar atau sejuk yang mengandungi buah dan jus segar atau dalam tin. Daripada minuman beralkohol, rum, anggur, grappa, brendi, arak, klaret, alkohol dan vodka digunakan dalam penyediaan pukulan. Secara tradisional, minuman itu disediakan dalam bekas besar (pukulan) dan disajikan di majlis resepsi dan pesta. Kekuatan minuman berbeza dari 15 hingga 20 vol. dan kandungan gula - dari 30 hingga 40%. Resipi pukulan yang paling terkenal ialah Caribbean Rum Punch, Barbados Punch dan Plantation Punch..

Minuman beralkohol yang dibuat dengan menumis wort malt dengan ragi dan hop. Barli adalah bijirin malt yang paling biasa digunakan. Bergantung pada jenis bir, kekuatan minuman boleh berbeza dari 3 hingga 14 vol. Bir adalah minuman yang paling popular di kalangan minuman beralkohol dan berada di kedudukan ketiga di dunia dalam senarai minuman umum selepas minum air dan teh. Terdapat lebih daripada 1000 jenis bir yang berbeza. Mereka berbeza dalam warna, rasa, kandungan alkohol, bahan mentah yang digunakan dan tradisi memasak di negara yang berbeza..

Minuman rendah alkohol kebangsaan Jepun yang dibuat dengan penapaian beras. Rasa sake boleh mengandungi nota sherry, epal, anggur, pisang, rempah, rempah. Warna minuman biasanya telus, tetapi warna berubah menjadi warna kuning, kuning, hijau dan lemon dibenarkan. Kekuatan minuman berbeza dari 14.5 hingga 20 vol..

Bahasa Inggeris fizz - hingga berbuih, mendesis
minuman ringan yang menyegarkan dengan struktur berbuih. Minuman boleh beralkohol atau tidak beralkohol. Fizikal tergolong dalam kelas koktel panjang, komponen utamanya adalah air berkilau dan ais. Bahan-bahan Fiza, selain air berkarbonat atau minuman berkarbonat lain, dicampurkan dalam pengocok, pengadun atau pukul. Komponen minuman yang dicampurkan dituangkan ke dalam gelas (bola tinggi) 200-250 ml dengan ais dan isinya selebihnya diisi dengan air berkilau atau, seperti biasa di beberapa negara Eropah, dengan soda. Selepas penyediaan, minuman segera dihidangkan..

Frappe

fr. frapper - untuk mengalahkan, mengetuk, memukul
Ini adalah sejenis koktel sejuk tebal, ramuan utamanya adalah susu, ais krim, sirap buah. Frappe disediakan baik tanpa alkohol dan menggunakan minuman beralkohol yang kuat dengan kandungan gula yang tinggi: krim, minuman keras, minuman keras, minuman keras, biters dan lain-lain. Ia dibenarkan untuk menambahkan pelbagai komponen ke dalam minuman: coklat, madu, buah beri dan buah-buahan. Minuman disajikan dalam dua cara - dengan dan tanpa ais..

Champagne

fr. Champagne
Anggur berkilau yang terbuat dari satu atau lebih jenis anggur dengan penapaian dua kali ganda dalam botol. Penemuan sampanye dikreditkan kepada biarawan biara Perancis Pierre Perignon dari wilayah Champagne. Perancis secara sah menjamin pada tahun 1909 hak untuk memanggil sampanye anggur berkilau, simbol Latin, dan kaedah pengeluarannya.

Minuman sejuk menjawab 94 peratus

Jawapan

 • Soda (pelbagai jenis dan ragam menyenangkan selera kita)
 • Kvass (sekarang sukar dicari yang sebenarnya, diselitkan dengan kerak roti)
 • Koktel (campurkan segalanya dengan segalanya)
 • Jus (tona panas)
 • Air (hanya boleh diminum secara nyata)
 • Teh ais (resepinya ringkas, buat teh, dan sejukkan)
 • Bir (suam menjadi tidak sedap)
 • Morse (mengekalkan rasa beri segar)
 • Susu (lebih baik untuk kanak-kanak memanaskan badan)

Minuman sejuk sangat enak dalam panas, bukan sahaja dapat menghilangkan dahaga anda, tetapi juga membantu menyejukkan badan. Pada tahap permainan 72, 94 peratus membina penilaian yang lebih hebat.

Permainan 94% Minuman sejuk Apa jawapannya?

Kami akan mendapat 29 peratus untuk minuman sejuk - Soda

13 peratus dijelaskan untuk ovette - Kvass

Menang 13 peratus untuk selesema - Cocktail

9 peratus bergantung pada penyejukan - Jus

8 peratus membawa penyegaran - Air

Kami memperoleh 8 peratus dengan minuman - teh ais

7 peratus akan mengambil minuman sejuk - Bir

5 peratus akan dikira untuk sejuk - Morse

2 peratus akan ditambah untuk jawapan - Susu.

Dalam permainan, 94% untuk soalan: "Minuman sejuk?" Pilihan jawapan yang betul:

Soda berada di kedudukan pertama - 29%

Kvass berada di kedudukan kedua - 13%

Kedudukan ketiga ialah Cocktail - 13%

Jus di kedudukan keempat - 9%

Kedudukan kelima ialah Air - 8%

Pada kedudukan keenam Teh ais - 8%

Di kedudukan ketujuh Bir - 7%

Pada kedudukan kelapan Morse - 5%

Pada kedudukan kesembilan Susu - 2%

Dalam permainan "94%" jawapan yang betul untuk soalan "Minuman sejuk Apa jawapannya?" terletak seperti berikut:

 1. Soda - 29% pemain memilih jawapan.
 2. Kvass - jawapannya dihargai oleh 13% peserta permainan.
 3. Koktail - pilihan jawapan mendapat 13% undi.
 4. Jus - Jawapan ini memperoleh 9% undi.
 5. Water - 8% pemain memilih jawapan ini.
 6. Teh ais - pilihan jawapan mendapat 8% undi.
 7. Bir - jawapannya dihargai oleh 7% peserta permainan.
 8. Morse - jawapan ini memperoleh 5% undi.
 9. Susu - Pilihan ini menamatkan permainan dengan hanya 2% undi.

Minuman yang menyegarkan - 10 resipi mudah untuk minuman menyegarkan untuk musim panas yang panas

Selamat petang, pelanggan dan tetamu blog yang dikasihi!

Dengan bermulanya musim panas, pasar dan kaunter pasar raya menawarkan pilihan buah-buahan dan beri yang berwarna-warni yang hanya boleh dicampur dengan pelbagai koktel. Oleh itu, saya memutuskan untuk menumpukan penerbitan hari ini ke salah satu petunjuk paling popular dalam masakan - penyediaan minuman menyegarkan tanpa alkohol..

Terima kasih kepada resipi yang dikumpulkan dalam artikel ini, seisi keluarga dapat menyejukkan badan pada hari musim panas yang panas dan mengisi kembali suasana musim panas. Dalam koleksi kecil ini, anda akan menemui resipi terkenal, disukai dan terbukti oleh banyak orang, dan mungkin juga yang baru untuk anda..

 1. Air limau buatan sendiri dengan lemon dan pudina
 2. Memasak:
 3. Koktel tanpa alkohol Julepa
 4. Julep jus dan pudina
 5. Mint julep
 6. Strawberry julep
 7. Mint julep milkshake
 8. Minum julep koktel dengan buah beri
 9. Minuman buah buatan sendiri dari beri beku
 10. Memasak:
 11. Smoothie yogurt raspberry
 12. Cara membuat smoothie:
 13. 5 Teratas - Minuman Musim Panas
 14. Minuman oren
 15. Bagaimana hendak masak:
 16. Minuman Fanta DIY
 17. Arahan memasak:
 18. Milkshake dengan beri "Raspberry summer"
 19. Apa yang awak perlukan:
 20. Cara membuat milkshake:
 21. Teh Ais Buah
 22. Menyediakan teh ais:
 23. Video mengenai cara membuat limun buatan sendiri

Air limau buatan sendiri dengan lemon dan pudina

Lemonade adalah minuman menyegarkan yang semua orang kenal sejak kecil. Pada musim panas, pengeluar menawarkan banyak pilihan minuman kegemaran mereka. Tetapi limun seperti itu hampir tidak dapat disebut semula jadi, kerana komposisi itu mengandungi "kimia" - pewarna, perisa, dll..

Saya ingin berkongsi dengan anda resipi yang boleh diulang oleh seorang kanak-kanak. Yang anda perlukan hanyalah lemon, pudina, sirap gula. Air limau buatan sendiri pasti tidak membahayakan kesihatan anda, tetapi dapat menghilangkan dahaga anda dengan sempurna dan membantu menguatkan sistem imun anda.

Memasak:

Ambil periuk, tambah jumlah gula yang diperlukan, isi dengan air, masukkan pudina. Nyalakan api, kacau, rebus - gula akan larut sepenuhnya.

Keluarkan sirap dari dapur dua minit selepas mendidih bermula. Sejukkan, angkat pudina, tuangkan ke dalam bekas lain.

Jus buah.

Tuangkan ke dalam periuk sirap.

Sekiranya anda tidak mempunyai jus, kemudian sebelum memerah jus, letakkan lemon di atas meja dan, tekan dengan baik dengan tangan anda, gulungkannya ke seberang meja ke arah yang berbeza. Jadi struktur pulpa akan terganggu dan akan lebih mudah memerah jusnya..

Potong buah sitrus yang tinggal menjadi bulatan dan tambahkan ke dalam karaf - dua keping akan cukup.

Masukkan pudina segar, tutup dengan air.

Tidak perlu menggunakan air berkarbonat, jika dikehendaki, gantilah dengan air biasa - tanpa gas.

Hantar ke peti sejuk sehingga sejuk.

Selepas beberapa jam, minuman menyegarkan yang lazat sudah siap! Masukkan ketulan ais dalam gelas, hiaskan dengan baji buah dan daun pudina. Sekarang anda tahu bagaimana membuat limun semula jadi.

Koktel tanpa alkohol Julepa

Sebelum berkongsi dengan anda resipi minuman ringan moden yang menyegarkan dengan sempurna pada hari musim panas yang panas, saya akan memberitahu anda apa itu julep. Secara amnya, ini adalah minuman beralkohol, yang secara tradisional merangkumi 4 komponen: gin, sirap gula, ais hancur dan daun pudina. Pertama kali disiapkan di Amerika Syarikat pada abad ke-18.

Selama bertahun-tahun, versi bukan alkohol koktel Amerika yang popular telah muncul, yang dapat dinikmati oleh semua orang, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Minuman ini sangat menyegarkan dan menyenangkan. Saya menyampaikan kepada anda lima resipi ringkas dan cepat yang tidak hanya menarik bagi orang dewasa, tetapi juga untuk kanak-kanak..

Julep jus dan pudina

Versi ringkas tanpa alkohol koktel yang popular. Disiapkan dengan jus nanas, jeruk dan limau dan pudina.

Penyediaan:

 1. Masukkan ketulan ais ke dalam gelas tinggi.
 2. Campurkan semua bahan.
 3. Masukkan daun pudina segar yang wangi.

Hiaskan gelas. Hidangkan segera - julep diminum sejuk.

Mint julep

Rasakan rasa koktel pudina yang menyegarkan.

Bagaimana hendak masak:

 1. Memasak bermula dengan mendidih sirap gula pudina. Untuk melakukan ini, campurkan bahan yang diperlukan dalam periuk (tentu saja jus). Kacau, rebus.
 2. Semasa mendidih, kacau selama beberapa minit, kemudian angkat loyang dari dapur. Terikan sirap yang telah disejukkan.

Dinginkan gelas dengan meletakkannya di dalam peti sejuk selama beberapa minit..

 1. Isi gelas dengan ketulan ais. Tuangkan 150 ml jus dan sirap ke dalam masing-masing.

Hiaskan dengan tangkai pudina, masukkan jerami koktel. Anda tentu saja boleh membuat lebih banyak sirap dan membuat lebih banyak koktel dalam jumlah yang banyak..

Strawberry julep

Tambahkan sebilangan buah segar dengan rasa musim panas ke koktel klasik dan membuatnya tidak dapat ditahan!

Arahan memasak:

 1. Rebus sirap gula biasa.
 2. Basuh strawberi, angkat tangkainya, potong separuh atau empat, bergantung pada ukuran buah beri.
 3. Campurkan bahan cair.
 4. Separuh isi gelas tinggi dengan ais dan strawberi.
 5. Tuangkan julep.

Hiaskan dengan strawberi pudina dan segar.

Mint julep milkshake

Ais krim dan pudina vanila adalah kombinasi sempurna dari koktel sederhana yang sangat lazat dan disiapkan hanya dalam 5 minit.

Proses memasak:

 1. Kisar semua bahan menggunakan pengisar pada kelajuan sederhana sehingga campuran halus dan berkrim, kira-kira 1 minit.
 2. Pindahkan ke gelas sejuk.

Hiaskan koktel dengan krim disebat dan daun pudina.

Minum julep koktel dengan buah beri

Koktel yang indah dengan rasa beri. Gunakan beri apa sahaja yang anda suka.

Memasak:

 1. Rebus air pudina manis. Setelah mendidih, kurangkan api. Rebus selama dua minit, sejuk.

Anda boleh menyimpan sirap tersebut di rak peti sejuk sehingga 30 hari..

 1. Masukkan pudina dan beri ke dalam mangkuk yang dalam, hancurkan menjadi gruel.
 2. Masukkan ais, beri dalam gelas, tuangkan sirap, isi dengan jus.

Hiaskan dengan beri penuh dan hidangkan!

Minuman buah buatan sendiri dari beri beku

Morse terkenal kerana ia boleh dimasak sepanjang tahun. Kedua-dua buah beri segar dan beku digunakan. Dalam versi klasik, cranberry digunakan, tetapi ada resipi dari currant atau bahkan strawberi. Dengan menggunakan minuman buah, kita jenuh badan dengan vitamin C, menguatkan sistem ketahanan badan, membantu badan membuang bahan-bahan yang berbahaya bagi nyawanya.

Menyiapkan minuman buah sangat mudah! Buah beri dicairkan terlebih dahulu dan kemudian dimasukkan ke dalam puri. Kemudian mereka dimasukkan ke dalam periuk dengan air mendidih, gula ditambahkan secukup rasa, direbus selama 5 minit dan disejukkan. Minuman buah siap ditapis dan disimpan di dalam peti sejuk.

Memasak:

Keluarkan cranberry dari peti sejuk beku, beku. Untuk melakukan ini dengan lebih cepat, letakkan cawan beri dalam semangkuk air panas..

Ambil saringan, sudu atau mortar, kisar beri. Pertama, kami merebus kek, dan kemudian menambah jusnya sendiri. Pengeluaran bebas sampah seperti itu.

Air mendidih. Cabut dapur, biarkan cecair sejuk sedikit dan masukkan gula selepas lima minit.

Kacau sehingga kristal manis larut sepenuhnya.

Gantikan gula dengan madu - ini akan memberikan rasa yang berbeza, dan minuman akan menjadikannya lebih berguna.

Sekarang masukkan kek ke dalam loyang. Kacau lagi. Tutup, biarkan selama 60 minit.

Terikan minuman, tuangkan jus cranberry.

Selesai! Minuman buah adalah sumber daya hidup yang sangat baik. Pastikan anda memanjakan diri dan orang tersayang dengan minuman berry yang sihat ini..

Smoothie raspberry yogurt

Minuman pekat yang kaya dengan protein dan karbohidrat yang mudah dicerna. Ia bukan sahaja enak, memuaskan dan sihat, tetapi juga menyegarkan dengan sempurna. Semua yang anda perlukan untuk menyediakan: beberapa raspberry, yogurt rendah lemak dan susu kegemaran anda, supaya koktel tidak terlalu pekat.

Smoothie adalah bahagian penting dalam diet orang yang terlibat dalam sukan dan menjalani gaya hidup sihat. Saya juga mengesyorkan anda untuk menyediakan minuman indah ini untuk diri anda dari semasa ke semasa..

Cara membuat smoothie:

 1. Masukkan susu dan yogurt ke dalam pengisar, kacau.
 2. Masukkan raspberi, pukul hingga sebati.
 3. Rasa dan tambahkan madu ke tahap kemanisan yang anda mahukan.

Hiaskan dengan raspberi segar.

5 Teratas - Minuman Musim Panas

Minuman musim panas yang paling popular dan lazat. Pastikan anda menonton video ini dan pelajari cara membuat jus strawberi, teh hijau dan buah, limun dan kvass.

Lihat, lakukan, hilangkan dahaga anda!

Minuman oren

Minuman hebat yang boleh disediakan pada musim panas dan musim sejuk. Dibuat di rumah tanpa menggunakan bahan tambahan kimia, ia adalah pengganti yang sesuai untuk jus yang dibeli di kedai dari beg. Rasa oren terang akan menggembirakan anda dan memberi tenaga kepada buah segar!

Anda mendapat enam liter minuman lazat hanya dengan dua biji oren. Saya akan memberitahu anda bagaimana untuk melakukan ini sekarang. Ngomong-ngomong, minuman oren bukan hanya tetamu yang enak dan menyenangkan di atas meja, sebagai contoh, sebagai penghormatan kepada ulang tahun kanak-kanak. Anda boleh menggunakannya sebagai komponen jeli buah atau koktel apa pun.

Bagaimana hendak masak:

Sediakan oren terlebih dahulu. Selalunya, untuk menjaga buahnya dengan baik, ia disapu dengan lilin. Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mencuci jeruk dengan baik. Untuk melakukan ini, isi dengan air panas selama beberapa minit, kemudian lap dengan kain lembut menggunakan baking soda. Lakukan ini dengan berhati-hati, berhati-hati agar tidak merosakkan kulit..

Kemudian bilas di bawah air yang mengalir dan keringkan dengan mengelap dengan tuala dapur kertas atau serbet.

Sekarang ada sedikit muslihat: untuk membuat jeruk memberi lebih banyak jus, hantar ke peti sejuk selama beberapa jam.

Parut buah-buahan dalam kepingan besar, potong menggunakan pengisar atau penggiling daging. Jangan keluarkan kulitnya!

Pindahkan pulpa ke balang tiga liter dan tutup dengan air sejuk. Biarkan selama 6 hingga 8 jam. Kemudian saring melalui ayakan halus atau kain lap yang dilipat dalam tiga lapisan.

Sekarang anda perlu memasak sirap. Pertama, rebus gula dan air. Kemudian masukkan asid sitrik, kacau, pastikan gula larut dan kemudian matikan pembakar di bawah periuk.

Tuangkan sirap sejuk ke infusi oren. Campurkan pekat yang dihasilkan dengan baik. Kemudian tuangkan ke dalam bekas dengan isipadu yang sesuai, tambahkan 3 liter air sejuk lagi. Minuman oren sudah siap! By the way, pada peringkat terakhir, anda boleh menggunakan air berkarbonat, kemudian dapatkan "hantu" buatan sendiri.

Minuman Fanta DIY

Saya rasa ramai di antara anda menyukai Fanta, minuman ringan tanpa alkohol yang "dilahirkan" di Jerman pada tahun 40-an. Namun, rasanya tidak berwarna oren pada masa itu. Ia disediakan berdasarkan pomace epal dan whey susu. Minuman itu memperoleh rasa sitrus klasik pada tahun 60an, ketika syarikat Coca-Cola memperoleh hak untuk cap dagang Fanta..

Mari buat soda oren manis tanpa bahan pengawet di rumah. Ia bahkan boleh diberikan kepada anak-anak, dan rasanya tidak akan lebih buruk daripada versi kedai. Oleh itu, mari kita mulakan!

Arahan memasak:

Tuangkan air ke dalam periuk, masukkan gula, asid sitrik. Kacau, hidupkan dapur.

Parut semangat dari jeruk yang dibasuh dengan baik, masukkan ke dalam kuali.

Potong oren menjadi separuh, perah jusnya, tuangkan sirap.

Setelah sirap mendidih, kurangkan api hingga rendah, masak selama 15 minit sehingga jisim karamel yang indah diperoleh. Kacau isi periuk dari semasa ke semasa. Kemudian tuangkan campuran yang dihasilkan ke dalam balang dan biarkan sejuk.

Untuk menghidangkan, isi glasses bahagian 300 ml gelas dengan sirap, tuangkan soda. Kacau, tambah ais dan nikmati fanta buatan sendiri. Simpan sirap oren yang tersisa di dalam peti sejuk.

Milkshake dengan beri "Raspberry summer"

Saya ingin berkongsi dengan anda resipi koktel kegemaran saya. Selalu ada buah beri di dalam peti sejuk saya, tidak kira musim, jadi saya membuatnya pada musim panas dan musim sejuk. Untuk memasak, anda boleh menggunakan - raspberi, blackberry, blueberry atau strawberi - baik secara individu dan gabungan. Setiap kali ia akan menjadi rasa baru yang luar biasa!

Milkshake senang dibuat di rumah. Ingat bahawa ais krim bersembunyi di rak peti sejuk anda? Ubah menjadi koktel! Anda juga memerlukan sedikit susu dan buah beri kegemaran anda. Dan jangan lupa mengeluarkan pengisar anda dari almari untuk menikmati pencuci mulut yang lazat dalam beberapa minit!

Apa yang awak perlukan:

 • Susu - 300 mililiter
 • Ais krim - 60 gram
 • Gula - 1 sudu besar
 • Stroberi - 6 - 8 buah beri
 • Raspberi - 2 - 3 sudu besar

Cara membuat milkshake:

Tuang susu ke dalam mangkuk pengisar, masukkan ais krim. Ngomong-ngomong, semakin tinggi kandungan lemak dalam susu, semakin tebal koktelnya..

Kemudian masukkan gula secukup rasa. Saya biasanya mempermanis koktel ketika memasak gigi manis untuk kanak-kanak, tetapi untuk diri saya sendiri membuat versi tanpa gula. Rasa manis dalam ais krim sudah cukup.

Masukkan beri terakhir. Hidupkan pengisar, pukul semuanya menjadi jisim homogen.

Nikmati rasa koktel aromatik ini! Sekiranya anda mahu, anda boleh menambah sedikit kayu manis, ia sangat sedap dengan rasa raspberi, dan hiaskan dengan daun pudina segar.

Teh Ais Buah

Teh ais dengan buah-buahan adalah penyegar musim panas yang sempurna. Ia cantik, sedap dan senang disediakan! Ia "hidup" di dalam peti sejuk saya sepanjang musim panas. Dulu saya buat teh hitam atau hijau, tambah lemon dan sejuk. Tetapi akhir-akhir ini, salah satu cara kegemaran untuk menikmati rasanya adalah dengan mengisi dengan buah-buahan musim panas yang segar.

Resipi teh es saya mudah: ambil 1 beg teh, isi dengan air panas. Berkeras selama kira-kira setengah jam, teh harus disejukkan hingga suhu bilik. Kemudian masukkan buah atau beri secukup rasa, sejukkan selama 6 - 8 jam. Kemudian keluarkan beg, maniskan dengan sirap gula atau madu secukupnya.

Menyediakan teh ais:

Bancuh beg teh. Biarkan di atas meja sehingga sejuk.

Sediakan buah: basuh, potong. Sekiranya menggunakan beku, pra-defrost.

Masukkan campuran buah dan pudina ke dalam teh. Tutup dengan penutup. Keluarkan infusi di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya enam jam. Saya biasanya mencurahkannya pada waktu petang, dan keesokan harinya saya hanya menikmati teh buah yang sedap..

Keluarkan teh sejuk, maniskan, masukkan ketulan ais. Nikmati minuman yang sedap!

Apa-apa jenis teh yang anda gemari minum panas adalah calon yang baik untuk pembuatan sejuk. Jangan ragu untuk membuat percubaan dengan menambahkan pelbagai buah dan herba. Berikut adalah beberapa kombinasi teh ais yang hebat:

 • Campurkan beri dengan pudina: strawberi, raspberi, beri hitam kebun, sebiji pudina segar
 • Citrus Basil Tea: Potongan oren, lemon, kapur, 1 hingga 2 daun selasih segar
 • Dengan oren dan beri: kepingan oren, strawberi, blueberry, secangkir thyme segar (pilihan, kerana tidak semua orang menyukai rasa rempah ini)
 • Perisa pic: hirisan pic, raspberry, 1-2 daun pudina
 • Kesegaran tembikai: hirisan tembikai, timun yang dihiris, daun selasih

Cari rasa kegemaran anda!

Anda mungkin juga berminat dengan kompot persik untuk musim sejuk. Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan beberapa resipi ringkas untuk minuman yang enak..

Video mengenai cara membuat limun buatan sendiri

Tiga resipi hebat untuk pekat limun yang menyegarkan: karamel dengan jeruk, strawberi, halia dengan lemon. Sirap siap dicairkan dengan air berkilau atau pegun.

8 minuman sejuk, alkohol dan menyegarkan terbaik.

Tiada pendua ditemui

Kenduri dalam gaya Kuban) ASMR

Dan idea bagus untuk makan malam Jumaat) Resipi dalam komen)

Varieti tong

Saya sangat sering menyebut tong mana yang digunakan untuk minuman penuaan, dan bahkan sebentar menyebutkan sebilangannya dalam penerbitan mengenai wiski Scotch.
Sekarang saya mempunyai senarai hampir semua barel dan pengaruhnya terhadap komponen rasa..

Terima kasih kepada @Aaliyah kerana menterjemahkan maklumat berharga ini dari bahasa Jerman.
Lena - anda sangat sejuk!
Saya juga menambah sendiri, tetapi hanya 2% =)
Jadi mari kita pergi.

WHISK (E) Y (Wiski):

BOURBON / AMERICAN OAK (Bourbon / American Oak) - rasa manis, vanila, karamel / karamel berkrim, kelapa.
PEATED WHISKEY (Gambut wiski) - cahaya asap, nota perubatan.
RYE WHISKEY (Rye wiski) - rasa manis, roti hitam.

RUM (Rum):
WHITE RUM (Rum putih) - rasa manis, molase, vanila, buah-buahan tropika, badam.
DARK RUM (rum gelap) - rasa manis, sirap, buah-buahan gelap, oak, karamel, vanila.
AGRICOLE (Agricole - rum Perancis) - kemanisan, buah tropika, karamel, kacang tanah.

SHERRY (Sherry / Heres):

OLOROSO (Oloroso) - rasa kaya / kuat, kacang, buah-buahan gelap yang masak.
PEDRO XIMENEZ (Pedro Jimenez) - banyak rasa manis, buah-buahan gelap, kismis, sirap.
AMONTILLADO (Amontillado) - kemanisan dengan rasa masam, kesegaran, kekeringan, kacang-kacangan.
PALO CORTADO (Palo Cortado) - rasa kuat, manis, kering, buah, rempah manis.
MANZANILLA (Manzanilla) - rasa masin, kering, kesegaran, aroma laut, sedikit buah.
MOSCATEL (Moscatel) - rasa yang sangat manis, buah-buahan gelap, kismis, sirap.
FINO (Fino) - buah lemah, rasa manis, kering, sedikit kayu.

WIN PORT & DESERT (wain Port and Dessert):

MADEIRA (Madeira / Madera) - rasa manis, kering, buah rendah, rempah.
MARSALA (Marsala) - kaya, kompleks, manis, pedas.
TAWNY PORT (Toney / Golden Port) - manis, kacang, buah kering.
PELABUHAN RUBY (Pelabuhan Merah) - sangat berbuah, buah gelap, manis, kering.
WHITE PORT SECO / DRY (Port Putih Kering) - buah kering, kering, rempah.
PELABUHAN PUTIH SEMI SECO / SEMI KERING (Port putih separa kering) - buah-buahan kering, rempah sedikit manis.
WHITE PORT DOCE / SWEET (Port putih manis) - buah kering, buah-buahan kering, rempah.
MALAGA (Malaga) - manis, kacang, karamel, kepahitan yang sangat ringan.

Wain PUTIH & MERAH (Wain putih dan merah):

MUSCATELLER (Muscat) - manis, aromatik, pic, aprikot, lemon.
SAUTERNES (Sauternes) - rasa manis, nanas, madu, kulit lemon, asam, buah.
TOKAI (Tokay) - buah segar yang sangat manis dan lemah (lemon, mangga).
CHARDONNAY (Chardonnay) - buah-buahan tropika ringan, segar, masam, lemon.
BURGUND (Burgundy) - kekenyangan, kemanisan, kekeringan.
BORDEAUX (Bordeaux) - buah merah yang kuat, anggur, beri liar.
AMARONE (Amarone) - tanin (kepahitan), kekeringan, kismis manis, buah masak.
BAROLO - tanin (kepahitan), aroma berat / kuat, nota buah yang harmoni, buah kering, oak.
CABERNET SAUVIGNON (Cabernet Sauvignon) - kismis hitam, ceri.

BEER / CIDER (Bir / Cider):

IPA - Indian Pale Ale (Indian pale ale) - hop, keasidan, sedikit kepahitan sitrus.
STOUT (Stout) - biji koko, coklat gelap, kopi, malt terbakar.
CIDER (Cider) - epal, keasidan ringan.

MINUMAN AGAVA (Minuman dari Agave):

MEZCAL (Mescal) - agave bakar, lada hijau, asap ringan, rempah.
TEQUILA (Tequila) - agave segar, bakar, aloe, rempah.

COGNAC (Cognac) - buah kering, anggur, biji koko.
CALVADOS (Calvados) - epal, rempah, kacang.

Saya harap maklumat ini berguna untuk anda semasa memilih minuman.
Dan ingat, makan sedap dan bertanggungjawab!

Minuman sejuk

Smoothie boleh menjadi sarapan yang enak jika anda tidak mahu makan sangat banyak pada waktu pagi atau makan malam yang enak jika anda ingin "memunggah" sedikit dan tidak makan makanan yang terlalu sedap pada waktu malam. Smoothie akan tepu dengan vitamin dan serat. Ia mengandungi brokoli, sudah lama diketahui bahawa sayur ini melindungi tubuh kita dari kesan patogen dan radikal bebas, mengurangkan risiko barah, sebab itulah saya ingin memasukkannya ke dalam smoothie saya. Dan untuk menjadikan smoothie saya sedap, saya membuatnya dengan pisang dan beri..

Hari ini saya ingin mencadangkan untuk menyediakan smoothie yang lazat dan berkhasiat dengan kefir dan pisang. Smoothie boleh menggantikan sarapan atau makan malam dengan mudah. Minuman itu akan memberi anda faedah yang besar, melembapkan badan dengan unsur mikro yang berguna dan tidak membebani perut.

Pir berair tidak hanya membuat pencuci mulut yang sangat baik, tetapi juga limun penyegar yang lazat, yang saya cadangkan untuk anda memasak dan merasakan!
Pear mempunyai rasa manis yang halus. Jus lemon memancarkan rasa manis pir dengan baik, dan tarragon memberikan aroma unik kepada minuman.
Selain itu, pir kaya dengan unsur mikro yang berharga untuk tubuh kita, khususnya kalium yang berguna untuk jantung, serta asid folik, yang menguatkan sistem imun dan saluran darah..

Kvass buatan sendiri yang terbuat dari roti hitam rai adalah alternatif yang sangat baik dan murah untuk minuman manis berkarbonat semasa musim panas. Resipi untuk kvass buatan sendiri sangat mudah dan ringkas..

Ini adalah teh yang sangat lazat dan menyegarkan yang akan berguna semasa musim panas. Untuk membuat teh, anda memerlukan sebilangan strawberi, pudina dan sepotong lemon. Minuman ini boleh diminum suam dan sejuk. Sekiranya strawberi segar tidak tersedia, anda boleh menggantinya dengan beku keseluruhan atau parut dengan gula.

Ryazhenka adalah minuman kegemaran banyak orang, yang mengandungi sejumlah besar nutrien dan bakteria asid laktik, yang menormalkan kerja saluran gastrointestinal. Ia mengandungi kalsium dan fosforus, yang sangat diperlukan oleh badan kita. Penenang dahaga yang sangat baik, terutamanya pada musim panas. Dibuat berdasarkan susu panggang buatan sendiri, dari mana tidak ada krim yang dikumpulkan.

Rasa dan tekstur minuman buatan sendiri ini sangat berbeza dengan susu bakar yang ditapai yang dijual di kedai..

Siapa yang tidak suka minum segelas minuman ringan pada musim panas? Tetapi dalam soda yang kini laris, terdapat banyak jenis E456, E 643, E325, dan lain-lain... Apa yang perlu dilakukan? Terdapat jalan keluar! Dengan tangan anda sendiri, dari buah-buahan semula jadi anda boleh membuat minuman yang hebat - limun, yang dapat menghilangkan dahaga anda dengan sempurna dan pada masa yang sama tidak mengandungi pewarna atau bahan pengawet.

Kissel adalah minuman yang dibuat dari buah-buahan dan beri - segar, kering atau beku, jem, dan susu. Pada musim panas, ketika buah sudah musim, sediakan minuman menyegarkan yang sihat ini yang terbuat dari buah segar!

Resipi asal untuk menumbuk buah dari lemon dan oren. Sesuai untuk pesta atau malam romantis untuk dua orang.

Minuman ringan. Senaraikan dengan foto

Air pegun

Cecair, tidak berbau dan tanpa rasa dalam jumlah kecil, tidak berwarna dalam keadaan persekitaran biasa. Mengandungi garam mineral terlarut dan pelbagai unsur kimia. Mempunyai fungsi penting dalam perkembangan dan kehidupan tubuh manusia. Air pegun berperanan sebagai pelarut sejagat, berkat semua proses biokimia berlaku.

Air berkilau

Ini adalah mineral semula jadi atau air minum yang diperkaya dengan karbon dioksida (CO2), berperisa dan manis untuk meningkatkan jangka hayatnya. Air berkarbonat dibersihkan daripada mikroba yang mungkin oleh karbon. Mengisi air dengan karbon dioksida dilakukan menggunakan peralatan industri khas. Terdapat tiga jenis air berkarbonat berdasarkan ketepuan karbon dioksida.

Eggnog

Bahasa Inggeris hoog-mug - hash
Minuman tanpa alkohol berdasarkan telur ayam mentah dan gula. Milik kelas pencuci mulut. Terdapat beberapa legenda dari negara-negara asal asal eggnog. Oleh itu, di Jerman, penciptaan eggnog dikaitkan dengan manfred Keckenbauer. Di Poland, seorang penyanyi paduan suara di sebuah rumah ibadat di kota Moghelev Gogel, yang kehilangan suaranya, mengambil nasihat untuk minum telur mentah yang digegarkan. Selepas itu, pelbagai bahan ditambahkan ke komponen utama, mewujudkan lebih banyak variasi minuman baru..

Koko

lat. theobroma cacao - makanan para dewa
Minuman ringan tonik dan aromatik berdasarkan susu atau air, serbuk koko dan gula. Buat pertama kalinya (kira-kira 3000 tahun yang lalu), suku Aztec kuno mula menggunakan serbuk untuk membuat koko. Hanya lelaki dan dukun yang menikmati keistimewaan meminum minuman ini. Biji koko masak digiling menjadi serbuk dan diencerkan dengan air sejuk, lada panas, vanila dan rempah lain ditambahkan di sana.

Kefir

dari lawatan. kef - kesihatan
Minuman berkhasiat yang diperoleh dari susu dengan penapaian bakteria asid laktik: batang, streptokokus, ragi, bakteria cuka dan kira-kira 16 spesies lain. Jumlah mereka mestilah sekurang-kurangnya 107 seliter. Minuman ini mempunyai warna putih, tekstur homogen, bau susu yang ditapai dan sebilangan kecil karbon dioksida. Kefir paling meluas di kalangan penduduk negara-negara Slavia dan di Timur Tengah.

Kissel

Minuman pencuci mulut manis dengan struktur seperti jeli. Ia disediakan berdasarkan kompot buah dan beri, uzvar, jus, sirap, susu, pengawet yang diencerkan di dalam air dengan penambahan pati jagung atau kentang, serta tepung bijirin. Jeli mengandungi gula sebagai pemanis.

lat. cola
Minuman berkarbonat manis tonik yang mengandungi kafein. Minuman itu mendapat namanya dari kacang cola, yang digunakan dalam resipi asli sebagai sumber kafein. Minuman ini pertama kali dihasilkan oleh ahli kimia Amerika John Stith Pemberton pada tahun 1886 sebagai sirap ubat. Minuman itu dijual dalam bahagian 200 ml. di farmasi sebagai ubat untuk "gangguan saraf". Selepas beberapa ketika, minuman itu mula berkarbonat dan dijual di mesin layan diri.

Kompot

fr. kompot - menyusun, mencampurkan
Minuman tanpa alkohol pencuci mulut yang dibuat dari satu jenis atau campuran buah-buahan dan beri berdasarkan air dan gula. Kompot disediakan dari bahan segar, beku atau kering. Minuman ini sangat popular sejuk pada musim panas, dan dalam cuaca sejuk, kompot menjadi hangat sebagai sumber vitamin. Juga, kompot dituai untuk musim sejuk untuk kegunaan masa depan..

Arab. qahwa - minuman bertenaga
Minuman tanpa alkohol tonik yang disediakan berdasarkan biji kopi panggang. Kopi adalah tanaman termofilik, oleh kerana itu ditanam di ladang tinggi. Dua jenis pokok kopi digunakan untuk penghasilan kopi: Arabica dan Robusta. Dari segi sifat pengguna, Arabica kurang kuat, tetapi lebih aromatik, sementara Robusta adalah sebaliknya. Oleh itu, campuran kedua-dua jenis ini dalam bahagian yang berbeza sering dijual. Sejarah kemunculan kopi diselimuti sejumlah besar legenda.

Lemonade

fr. limonade - limonized
Minuman ringan yang menyegarkan yang terbuat dari jus lemon, gula dan air. Mempunyai warna kuning muda, aroma lemon dan rasa menyegarkan. Pertama kali muncul di Perancis pada abad ke-17. semasa pemerintahan Louis I. Menurut legenda, kemunculan minuman itu dikaitkan dengan kesalahan yang hampir membawa maut kepada pengedar minuman pengadilan. Secara tidak sengaja, sebagai ganti anggur, dia meraup jus lemon ke dalam gelas raja, untuk membetulkan tindakan ruam ini, dia menambahkan air dan gula ke dalam gelas.

Susu

Cecair yang dihasilkan oleh kelenjar susu manusia dan mamalia. Ia mengandungi sejumlah besar nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan badan. Susu mengandungi lemak, protein, vitamin dan unsur surih. Susu boleh berbeza warna dari putih hingga biru-kuning. Ia bergantung pada kandungan lemaknya. Kerana kandungan laktosa, ia mempunyai rasa manis yang ringan. Susu mengandungi lebih daripada 100 komponen berguna, di antaranya kira-kira 20 asid amino lemak, laktosa, mineral.

Seni. Orang Rusia mursa - air dengan madu
Minuman ringan, dalam kebanyakan kes tidak beralkohol, berdasarkan jus buah dan beri, air dan gula atau madu. Juga, untuk rasa manis dan aroma tambahan, anda boleh menambahkan semangat buah sitrus, rempah-rempah (kayu manis, cengkeh, ketumbar) dan tincture herba (St. John's wort, sage, pudina, lemon balm dan lain-lain) pada minuman buah.

Sbiten

Minuman panas atau sejuk tanpa alkohol yang diperbuat daripada air, madu, rempah, dan rempah sering menjadi ubat. Kata sbiten terbentuk dari proses penggabungan (pengocok) dua cecair - madu yang dicairkan di dalam air dan infus herba pedas.

Ini adalah cecair berkhasiat dan diperkaya yang diperoleh dengan menekan buah, beri dan sayur-sayuran. Untuk mendapatkan jus yang berkualiti, anda hanya boleh menggunakan buah segar dan masak. Untuk penghasilan jus buah epal, ceri, strawberry, strawberry, raspberry, plum, pear, quince, peach, aprikot, anggur, limau gedang, jeruk, lemon, limau nipis, jeruk keprok, markisa, pepaya, mangga, kiwi, pomelo, blackberry, cranberry, delima, kismis, gooseberry, tomato, saderi, pasli, wortel, bit, lobak, kubis, zucchini, timun, lada dan lain-lain.

Serum

tua. kegemilangan. syrovatъ - berkaitan dengan keju
Ini adalah hasil sampingan dari penyediaan keju, keju kotej dan kasein, yang diperoleh dengan memanaskan susu masam, menggulungnya dan mengeringkannya. Proses pembekuan susu boleh berlaku secara semula jadi akibat dari rasa masam atau penambahan asid makanan.

Uzvar

Minuman tanpa alkohol yang menyegarkan yang dibuat dari pelbagai buah kering, buah beri dan madu. Plum kering, aprikot, epal, pir, ceri, kismis, barberi, pinggul mawar, abu gunung, hawthorn, blueberry dan lain-lain digunakan sebagai bahan untuk Uzvar. Buah-buahan dan buah beri untuk uzvar boleh disediakan semasa tempoh matang atau dibeli siap di kedai.

ikan paus. cha, eng. teh
Minuman tanpa alkohol yang diperoleh dengan menyeduh atau membancuh daun teh yang diproses khas. Daun teh dituai dari pokok renek dengan nama yang sama yang tumbuh di ladang yang luas di zon iklim yang hangat dan lembap. Keadaan cuaca yang paling baik adalah di kawasan tropika dan subtropik di China, Afrika dan India..

50 minuman sejuk

Para koki telah menyediakan minuman ringan, shake dan koktel untuk sepanjang musim panas.

18+ Pengambilan alkohol yang berlebihan memudaratkan kesihatan anda!

Dalam pilihan musim panas ini, anda akan menemui banyak koktel bergaya yang terdengar di lidah, tetapi anda tidak tahu bagaimana membuatnya. Minum ke bahagian bawah!

1. Frappe dengan kacang tanah. Puree 1/4 sudu besar. mentega kacang dengan 1 sudu besar. susu. Tuangkan sedikit sirap coklat ke dalam gelas, tambahkan susu dan tampal di atas. Perlahan-lahan masukkan air berkilau dan kacau.

2. Kopi ais dalam bahasa Vietnam. Masukkan 3 sudu besar ke segelas ais. l. susu pekat dengan gula; kacau dalam 1 sudu besar. kopi kuat sejuk.

Resepi Kopi Ais Brazil yang kuat

3. Smoothie tembikai madu. Purée pada 1 sudu besar. tembikai madu beku dan kiub timun beku bersama dengan 1 jus limau nipis dan gula.

Resipi Smoothie dengan mangga dan jambu batu Batidos beku

4. "Spritz" dengan sake. Dalam pengocok ais, gabungkan 1 daun selasih, 6 daun pudina, 2 helai kulit lemon, 1 kepingan oren, 1/4 sudu besar. timun dadu dan 45 ml. minuman keras oren; goncang. Tuangkan ke dalam gelas dan atasnya dengan sake yang berkilau.

5. Teh halia ais dengan pic. Dalam periuk, tumbuk 6 bahagian peach dalam tin dengan 1.5 sudu besar. jus dari tin, 1/3 sudu besar. gula dan 1 sudu besar. l. halia parut. Masukkan ais dan 6 sudu besar. teh sarapan pagi Inggeris yang sejuk.

6. Rum koktel dengan nanas. Isi gelas separuh dengan sari dan ais berkilau. Tambah kira-kira 45 ml. rum gelap dan beberapa ketulan nanas.

7. Minum dengan jus dan ais krim. Masukkan sedikit ais krim vanila ke dalam gelas. Campurkan bahagian yang sama jus anggur (Concord variety) dan air limau nipis dan air lemon. Tuangkan perlahan-lahan di atas ais krim.

8. "Margarita" dengan bir. Tutup tepung bir dengan garam, isi dengan ais. Masukkan bir Mexico, sebilangan jus limau, tequila, dan sos panas secukup rasa.

9. Penyejuk ceri. Purée 230 gr. ceri diadu, 1/2 sudu besar. gula dan 1 sudu besar. teh pekat dengan bunga raya (bunga raya). Hidangkan di atas ais, hiaskan dengan ceri.

10. "Agua Fresco". Purée 2 timun yang tidak dikupas dengan 2 limau nipis, 3 sudu besar. l. gula, 1 sudu besar. air dan 1/4 serrano lada; regangan. Hidangkan di atas ais.

11. Fiz dengan elderberry. Isi segelas setengah dengan ais dan jus cranberry. Masukkan sedikit minuman keras vodka dan elderberry. Isi dengan soda dan hiaskan dengan pudina.

12. Koktel "Paloma". Tuangkan kira-kira 45 ml ke dalam gelas dengan ais. tequila; isi dengan air berkilau dengan limau gedang.

13. Teh hijau dengan jambu batu. Tuangkan jus jambu batu dan teh hijau dalam jumlah yang sama ke dalam gelas dengan ais; hiaskan dengan lemon.

14. Lychee dengan wain. Pure setengah balang lychee (590 ml) bersama dengan semua sirap; regangan. Campurkan dengan 2.5 sudu besar. aperitif Lille, tambahkan beberapa tetes air mawar dan pahit.

15. Tumbuk dengan kiwi. Puree 7 kiwi dadu dikupas dengan 1/2 sudu besar. gula, jus 2 limau nipis dan 1 sudu besar. air; tapis dan hidangkan di atas ais.

16. Bir dengan jus tomato. Campurkan sama jus tomato dan ale pucat. Hidangkan dengan bancuhan ais dan kapur.

17. Buah limau purut. Sediakan sirap: dalam periuk dengan api kecil, larutkan 1 sudu besar. gula dalam 1 sudu besar. air; sejuk. Campurkan dengan 1 sudu besar. jus limau nipis, 2 sudu besar. air, strawberi beku cincang dan ais.

18. "Pimms Cup" dengan halia. Tuangkan 60 ml ke dalam gelas dengan ais. Pimm's No. 1. Perah jus dari serai lemon; atas dengan ale halia dan hiaskan dengan tongkat timun.

19. Teh Masala dengan ais. Bancuh 6 beg teh hitam dalam 4 sudu besar. air dengan sepotong halia (2.5 cm) dan 2 sudu kecil. rempah untuk teh masala. Sejukkan, angkat beg dan halia, kacau dalam 1/4 cawan. sayang. Hidangkan dalam gelas dengan ais dan susu pekat.

Resipi untuk minum teh dengan rempah dan susu "Chai Masala"

20. Goncang protein dengan buah. Purée 60 gr. tauhu yang sangat lembut, 1 sudu besar. buah beku, 1/4 sudu besar. jus buah, 1/2 sudu besar. susu soya dan sedikit madu.

21. Soda ceri. Didihkan 1 sudu besar. air dengan 1 sudu besar. gula dan 1 sudu besar. ceri diadu, reneh hingga sirap. Terikan ke dalam segelas air berkilau.

Resipi koktel tembikai berdasarkan air berkilau Meloncello

22. Peach cooler dengan lavender. Sediakan separuh daripada sirap (lihat # 17) dengan menambahkan 1/4 sudu besar ke jisim panas. lavender kering; sejuk. Purée 1/2 sudu besar. sirap dengan 700 gr. pic dan 1 sudu besar. air; regangan. Kacau jus lemon dan hidangkan di atas ais.

23. "Margarita". Masukkan 90 ml ke dalam shaker. tequila, 60 ml. jus limau nipis, 30 ml. sirap (lihat No. 17) dan ais; goncang. Terikan ke dalam gelas dengan ais.

Resipi koktel sepanjang hari "Margarita"

24. Teh manis dengan aprikot. Tegaskan 4 beg teh hitam dalam 4 sudu besar. air sejuk, meletakkan di bawah sinar matahari selama beberapa jam. Kacau 2 sudu besar. nektar aprikot, 1/4 cawan sirap (lihat No. 17), jus 1 lemon, 1 sudu kecil. ekstrak vanila dan 1 sudu besar. pudina segar; sejuk.

Resepi Teh Ais Teh Halia Manis

25. Horchata pantas. Maniskan susu beras dengan gula; tambah secubit kayu manis. Hidangkan dalam gelas dengan ais, cantaloupe cincang dan pecan.

Resipi susu beras "Horchata"

26. Penyejuk tembikai-kelapa. Kisar 8 sudu besar dalam pengisar. tembikai beku, potong dadu dengan 240 ml. lemon vodka, 200 ml. sirap (lihat No. 17) dan air kelapa dari tin 520 ml. Hidangkan dengan baji tembikai.

27. Daiquiri strawberi-oren. Purée 2 sudu besar. ais hancur, 1 sudu besar. strawberi cincang, 120 ml. rum ringan, 30 ml. minuman keras oren, 60 ml. jus limau nipis dan 1 sudu besar. l. gula yang sangat halus. Tuangkan ke dalam 2 gelas.

Resipi koktel strawberi-mangga daiquiri "Havana fresco"

28. Daiquiri tanpa alkohol. Dalam resipi sebelumnya, gunakan 1/2 sudu besar dan bukannya minuman beralkohol. jus oren segar.

29. Martini kotor. Masukkan 45 ml ke dalam shaker. bourbon, 7 ml. minuman beralkohol Lille, 15 ml. brendi ceri, 1 sudu kecil. jus lemon, beberapa tetes pahit dan ais; goncang dan tapiskan ke dalam gelas martini.

30. "Kuba Lama". Hancurkan sebilangan daun pudina dalam pengocok dengan 45 ml. rum, jus 1 limau nipis, 30 ml. sirap (lihat No. 17) dan 1/4 sudu kecil. pahit. Goncang dengan menambahkan ais; saring ke dalam gelas sampanye dan isi dengan sampanye.

31. Serai strawberi dengan jambu batu. Hancurkan 4 strawberi dadu dengan 2 sudu besar. l. gula dan 4 sudu besar. l. jus jambu batu. Isi dengan ais, kemudian tambahkan 6 sudu besar. l. jus lemon dan hirisan lemon.

32. Koktel "Ricky" dengan ceri. Mash 6 buah ceri, 3 baji kapur dan 2 sdt dalam gelas. Sahara. Masukkan 90 ml. gin dan ais.

33. Blueberry "slash". Purée 120 ml. tequila, 60 ml. minuman keras Curacao Biru, 1/2 sudu besar. blueberry, jus 3 limau nipis, 1 sudu besar. l. gula dan 3 sudu besar. ais ke keadaan longgar. Tuangkan ke dalam 2 gelas margarita bersalut gula.

34. "Shandi". Campurkan bahagian yang sama halia ale dengan bir ringan; hidangkan dalam gelas dengan ais.

35. Koktel coklat dan ceri. Purée 1 sudu besar. ais krim vanila yang dilembutkan, 1/4 sudu besar. susu, 1/2 sudu besar. ceri beku dan 8 wafel coklat.

36. Aperitif dengan limau gedang dan limau. Campurkan 2 bahagian Aperol dan 1 bahagian vodka dengan hirisan limau nipis dan jus limau gedang. Hiaskan dengan raspberi.

37. Gin dan tonik bukan alkohol. Hancurkan 2 sudu besar. l. beri juniper dengan 2 sudu besar. l. pudina segar. Masukkan 1 sudu besar. tonik; biarkan selama 20 minit, kemudian tapis. Hidangkan di atas ais; tambah dengan tonik dan tambah 1/4 sudu kecil. pahit.

38. Koktel-apungan "Krimsikl". Masukkan sedikit ais krim vanila ke dalam gelas; tambah 30 ml. mescal dan 180 ml. air soda oren.

39. Koktel raspberry dengan susu. Purée 1/4 cawan. jem raspberry dengan 1 sudu besar. susu. Letakkan dalam gelas 1 sudu besar. l. jem. Isi dengan susu raspberry dan air soda; kacau.

Resipi Susu Strawberry, Ais Krim dan Jam Shake

40. limau merah jambu. Rebus 1/2 sudu besar. air dengan 1/2 sudu besar. gula dan 1 sudu besar. raspberi; sejuk. Saring ke dalam jag, kemudian kacau dalam 1/2 cawan. jus lemon, 1 sudu besar. air sejuk dan ais.

41. Sangria dengan tembikai. Campurkan dalam jag 1 botol wain putih, 1/2 sudu besar. minuman keras tembikai hijau, jus 3 limau nipis dan 1/4 sudu besar. Sahara; sejuk. Hiaskan dengan bola tembikai.

42. Air dengan lemon dan timun. Sambungkan 3.8 l. air ais, 1 lemon, dihiris dan 1/2 timun, dihiris; sejuk.

43. Koktel blueberry dengan vodka. Tuangkan 2 sudu teh ke dalam gelas martini sejuk. Minuman keras Curacao biru; tambah 1/4 sudu kecil. pahit oren. Goncangkan dengan pengocok 45 ml. blueberry vodka dengan ais, kemudian saring ke dalam gelas. Hiaskan dengan blueberry.

44. Koktel ceri dengan wain dan gin. Tuangkan 30 ml ke dalam gelas dengan ais. sirap ceri dan gin; percikan sedikit air soda. Tambahkan lapisan wain merah dengan menuangkannya ke belakang sudu. Hiaskan dengan ceri koktel.

Resipi untuk koktail elderberry dengan wain dan vodka Bunga Liar

45. Gin dan tonik dengan rosemary. Hancurkan irisan limau nipis dengan 4 keping timun dalam gelas. Masukkan 60 ml. gin, tangkai rosemary dan sedikit ais; tambah dengan tonik.

46. ​​Koktel kopi dengan karamel. Purée 1/2 sudu besar. espresso, 1/2 cawan susu, 2 sudu besar. l. sos karamel dan gula dan 1 sudu besar. ais hancur. Tuangkan ke dalam 2 cawan; teratas dengan krim dan karamel disebat.

Resipi koktel dengan ais hancur dan espresso "Mocha frappe"

47. Tumbuk dengan sampanye. Dalam mangkuk pukulan, campurkan 1 botol sampanye, 2 sudu besar. air berkilau, 1 sudu besar. nektar pic dan 1/2 sudu besar. brendi; masukkan hirisan pic dan beri.

48. Scrub Raspberry. Isi balang dengan raspberi; tutup dengan cuka sari apel dan biarkan semalaman. Saring ke dalam periuk dan masukkan 1 sudu besar setiap satu. gula selama 1 sudu besar. cecair; didihkan selama 15 minit, kemudian sejukkan. Dalam gelas, gabungkan 3 sudu besar. l. campuran dengan ais, jus kapur dan air soda.

49. Jus halia. Rendam 1 sudu besar semalaman. halia parut dalam 8 sudu besar. air. Masukkan 1 sudu besar. Sahara; masak dengan mendidih rendah selama 1 jam, tapis dan sejukkan. Kacau beberapa titis ekstrak badam dan hidangkan di atas ais; isi dengan air berkilau.

50. Anggur "Spritz". Campurkan bahagian yang sama jus anggur ringan dan air berkarbonat berperisa limau-lemon; hidangkan dengan kepingan ais dan buah.