Apa yang diperbuat daripada protein?

"Kehidupan adalah cara kewujudan badan protein"

Tiada organisma hidup yang diketahui oleh kita lengkap tanpa protein. Protein berfungsi sebagai nutrien, mereka mengatur metabolisme, memainkan peranan enzim - pemangkin metabolik, mempromosikan pemindahan oksigen ke seluruh badan dan penyerapannya, memainkan peranan penting dalam fungsi sistem saraf, merupakan asas mekanikal pengecutan otot, mengambil bahagian dalam pemindahan maklumat genetik, dll. d.

I. Komposisi protein

Protein (polipeptida) adalah biopolimer yang dibina dari residu asid α-amino yang dihubungkan oleh ikatan peptida (amida). Biopolimer ini mengandungi 20 jenis monomer. Asid amino adalah monomer seperti itu. Setiap protein adalah polipeptida oleh struktur kimianya. Beberapa protein terdiri daripada beberapa rantai polipeptida. Sebilangan besar protein mengandungi rata-rata 300-500 residu asid amino. Terdapat beberapa protein semula jadi yang sangat pendek, panjang 3-8 asid amino, dan biopolimer yang sangat panjang, panjangnya lebih daripada 1500 asid amino. Pembentukan makromolekul protein dapat ditunjukkan sebagai reaksi polikondensasi asid α-amino:

Asid amino bergabung antara satu sama lain kerana pembentukan ikatan baru antara atom karbon dan nitrogen - peptida (amida):

II. Fungsi protein

Fungsi protein di alam semesta. Protein terdapat di otak, organ dalaman, tulang, kulit, rambut, dll. Sumber utama asid α - amino untuk organisma hidup adalah protein makanan, yang, sebagai hasil hidrolisis enzimatik di saluran gastrointestinal, memberikan asam α - amino. Banyak asid α-amino disintesis di dalam badan, dan beberapa asid α-amino yang diperlukan untuk sintesis protein tidak disintesis dalam badan dan mesti berasal dari luar. Asid amino ini dipanggil penting. Ini termasuk valine, leucine, threonine, methionine, tryptophan, dll. (Lihat jadual). Dalam beberapa penyakit manusia, senarai asid amino penting berkembang.

Gambar: 5. Fungsi protein dalam badan

1. Fungsi pemangkin

Ia dijalankan dengan bantuan protein tertentu - pemangkin (enzim). Dengan penyertaan mereka, kelajuan pelbagai reaksi metabolik dan tenaga dalam badan meningkat.

Enzim memangkin pemecahan molekul kompleks (katabolisme) dan sintesisnya (anabolisme), serta replikasi DNA dan sintesis RNA matriks. Beberapa ribu enzim diketahui. Antaranya, seperti, misalnya, pepsin, memecah protein semasa pencernaan.

2. Fungsi pengangkutan

Pengikatan dan penghantaran (pengangkutan) pelbagai bahan dari satu organ ke organ yang lain.

Jadi, protein sel darah merah hemoglobin bergabung di paru-paru dengan oksigen, berubah menjadi oxyhemoglobin. Mencapai organ dan tisu dengan aliran darah, oxyhemoglobin terurai dan memberikan oksigen, yang diperlukan untuk memastikan proses oksidatif dalam tisu.

3. Fungsi pelindung

Mengikat dan meneutralkan zat yang memasuki tubuh atau muncul sebagai akibat aktiviti penting bakteria dan virus.

Fungsi pelindung dilakukan oleh protein tertentu (antibodi - imunoglobulin) yang terbentuk di dalam badan (perlindungan fizikal, kimia dan imun). Jadi, sebagai contoh, fungsi pelindung dilakukan oleh fibrinogen protein plasma darah, mengambil bahagian dalam pembekuan darah dan dengan itu dapat mengurangkan kehilangan darah.

4. Fungsi kontraktil (aktin, myosin)

Hasil daripada interaksi protein, pergerakan berlaku di ruang, pengecutan dan kelonggaran jantung, pergerakan organ dalaman yang lain.

5. Fungsi struktur

Protein membentuk asas struktur sel. Sebahagian daripadanya (kolagen tisu penghubung, keratin rambut, kuku dan kulit, elastin dinding vaskular, keratin dari bulu, fibroin sutera, dll.) Menjalankan fungsi struktur hampir secara eksklusif.

Dalam kombinasi dengan lipid, protein terlibat dalam pembinaan membran sel dan pembentukan intraselular.

6. Fungsi hormon (peraturan)

Keupayaan untuk menghantar isyarat antara tisu, sel, atau organisma.

Mereka dijalankan oleh protein yang mengatur metabolisme. Mereka merujuk kepada hormon yang terbentuk di kelenjar endokrin, beberapa organ dan tisu badan..

7. Fungsi pemakanan

Dibawa oleh protein cadangan, yang disimpan sebagai sumber tenaga dan zat.

Contohnya: kasein, albumin telur, protein telur menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, dan protein susu berfungsi sebagai sumber pemakanan bagi bayi yang baru lahir.

Pelbagai fungsi protein ditentukan oleh komposisi asid α-amino dan struktur makromolekulnya yang sangat teratur.

III. Sifat fizikal protein

Protein adalah molekul yang sangat panjang yang terdiri daripada unit asid amino yang dihubungkan oleh ikatan peptida. Ini adalah polimer semula jadi; berat molekul protein berkisar antara beberapa ribu hingga beberapa puluh juta. Sebagai contoh, albumin susu mempunyai berat molekul 17,400, fibrinogen darah - 400,000, dan protein virus - 50,000,000. Setiap peptida dan protein mempunyai komposisi dan urutan residu asid amino dalam rantai, yang menentukan kekhususan biologi unik mereka. Jumlah protein mencirikan tahap kerumitan organisma (E. coli - 3000, dan dalam tubuh manusia terdapat lebih daripada 5 juta protein).

Protein pertama yang dapat kita ketahui dalam hidup kita ialah albumin telur ayam - sangat larut dalam air, menggumpal ketika dipanaskan (ketika kita menggoreng telur), dan apabila disimpan dalam waktu lama dalam keadaan panas, ia akan runtuh, telurnya busuk. Tetapi protein itu tersembunyi bukan hanya di bawah kulit telur. Rambut, kuku, cakar, bulu, bulu, kuku, lapisan luar kulit - semuanya hampir keseluruhannya terdiri daripada protein lain, keratin. Keratin tidak larut dalam air, tidak membeku, tidak runtuh di tanah: tanduk binatang purba dipelihara di dalamnya dan juga tulang. Dan protein pepsin, yang terkandung dalam jus gastrik, mampu memusnahkan protein lain, ini adalah proses pencernaan. Interferon protein digunakan dalam rawatan selesema dan selesema biasa, kerana membunuh virus yang menyebabkan penyakit ini. Dan protein racun ular boleh membunuh seseorang.

IV. Pengelasan protein

Dari sudut nilai pemakanan protein, ditentukan oleh komposisi asid amino dan kandungan asid amino penting yang disebut, protein dibahagikan kepada lengkap dan cacat.

Protein lengkap terutamanya protein yang berasal dari haiwan, kecuali gelatin, yang merupakan protein yang kekurangan..

Protein yang rosak terutamanya berasal dari tumbuhan. Walau bagaimanapun, sebilangan tumbuhan (kentang, kekacang, dll.) Mengandungi protein lengkap. Dari protein haiwan, protein daging, telur, susu, dan lain-lain sangat berharga untuk tubuh..

Sebagai tambahan kepada rantai peptida, banyak protein juga merangkumi serpihan asid bukan amino; menurut kriteria ini, protein dibahagikan kepada dua kumpulan besar - protein sederhana dan kompleks (protein). Protein sederhana hanya mengandungi rantai asid amino, protein kompleks juga mengandungi serpihan asid bukan amino (Contohnya, hemoglobin mengandungi zat besi).

Mengikut jenis struktur umum, protein boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Protein adalah bahagian penting dalam makanan haiwan dan manusia. Organisma hidup berbeza dengan organisma bukan hidup terutamanya dengan adanya protein. Organisma hidup dicirikan oleh sejumlah besar molekul protein dan ketertiban yang tinggi, yang menentukan organisasi organisma hidup yang tinggi, serta kemampuan untuk bergerak, berkontrak, membiak, keupayaan untuk metabolisme dan banyak proses fisiologi.

V. Struktur protein

Fischer Emil Hermann, ahli kimia organik dan biokimia Jerman. Pada tahun 1899 dia mula mengerjakan kimia protein. Dengan menggunakan kaedah eter analisis asid amino, yang dibuatnya pada tahun 1901, F. adalah yang pertama menentukan secara kualitatif dan kuantitatif produk pemecahan protein, menemukan valin, prolin (1901), dan hidroksiprolin (1902), dan secara eksperimen membuktikan bahawa residu asid amino dihubungkan oleh ikatan peptida; pada tahun 1907 mensintesiskan polipeptida dengan 18 anggota. F. menunjukkan kesamaan polipeptida sintetik dan peptida yang diperoleh hasil daripada hidrolisis protein. F. juga terlibat dalam kajian tanin. F. mewujudkan sekolah ahli kimia organik. Ahli Asrama Akademi Sains St Petersburg (1899). Hadiah Nobel (1902).

Pelbagai fungsi protein ditentukan oleh komposisi asid α-amino dan struktur makromolekulnya yang sangat teratur.

Terdapat 4 peringkat organisasi struktur protein:

1. Struktur primer - urutan yang ditentukan residu asid α-amino dalam rantai polipeptida.

2. Struktur sekunder -

a) penyesuaian rantai polipeptida, diperbaiki oleh banyak ikatan hidrogen antara kumpulan N-H dan C = O. Salah satu model struktur sekunder - α-helix.

b) Model lain - bentuk β ("lembaran terlipat"), di mana ikatan H antara rantai (intermolekul).

3. Struktur tersier

- bentuk lingkaran berpusing di ruang angkasa, terbentuk terutamanya oleh jambatan disulfida -S-S-, ikatan hidrogen, interaksi hidrofobik dan ionik.

4. Struktur kuaternari

- agregat beberapa makromolekul protein (kompleks protein) yang terbentuk oleh interaksi rantai polipeptida yang berbeza

Molekul protein berusaha bukan sahaja untuk merealisasikan bioaktivitasnya, tetapi juga pada struktur yang paling padat, yang memungkinkannya memaksimumkan fungsinya.

Protein adalah apa adanya

Protein adalah bahan organik yang berperanan sebagai bahan binaan dalam tubuh manusia sel, organ, tisu dan sintesis hormon dan enzim. Mereka bertanggungjawab untuk banyak fungsi yang berguna, kegagalan yang menyebabkan gangguan fungsi vital, dan juga membentuk sebatian yang memastikan ketahanan imuniti terhadap jangkitan. Protein terdiri daripada asid amino. Apabila digabungkan dalam urutan yang berbeza, lebih dari satu juta bahan kimia terbentuk. Mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan yang sama pentingnya bagi seseorang..

Makanan protein menyumbang kepada pertumbuhan jisim otot, jadi pembina badan memenuhi makanan mereka dengan makanan protein. Ia mengandungi sedikit karbohidrat, dan, dengan demikian, indeks glisemik rendah, oleh itu ia berguna untuk pesakit diabetes. Pakar pemakanan mengesyorkan orang yang sihat untuk mengambil 0,75 - 0,80 gr. komponen kualiti per 1 kg berat. Untuk pertumbuhan bayi yang baru lahir, anda memerlukan sehingga 1.9 gram. Kekurangan protein menyebabkan gangguan fungsi penting organ dalaman. Di samping itu, metabolisme terganggu, dan atrofi otot berkembang. Oleh itu, protein sangat penting. Mari kita pelajari dengan lebih terperinci agar dapat menyeimbangkan diet anda dengan betul dan membuat menu yang sempurna untuk menurunkan berat badan atau menambah jisim otot..

Sedikit teori

Untuk mencari sosok yang ideal, tidak semua orang tahu apa itu protein, walaupun diet rendah karbohidrat dipromosikan secara aktif. Untuk mengelakkan kesilapan dalam memakan makanan protein, mari kita ketahui apa itu. Protein atau protein adalah sebatian organik dengan berat molekul tinggi. Mereka terdiri daripada asid alfa dan dihubungkan bersama menjadi satu rantai menggunakan ikatan peptida..

Komposisi ini mengandungi 9 asid amino penting yang tidak disintesis. Ini termasuk:

 • leucine;
 • isoleusin;
 • valin;
 • fenilalanin;
 • lycin;
 • metionin;
 • triptofan;
 • threonine;
 • histidin.

Ia juga mengandungi 11 asid amino penting dan lain-lain yang berperanan dalam metabolisme. Tetapi asid amino yang paling penting adalah leucine, isoleucine dan valine, yang dikenali sebagai BCAA. Pertimbangkan tujuan dan sumber mereka.

Asid aminoPelantikanSumber semula jadi
ValineMengganggu penurunan kadar serotonin, membekalkan tenaga ke sel ototPutih telur, protein daging, protein beras, kacang hazel, kasein
IsoleusinMenggalakkan pengeluaran tenaga untuk sel otot, mencegah pengeluaran serotonin yang berlebihanProtein whey, kacang hazel, telur ayam, daging, kasein
LeucineIni dimaksudkan untuk pertumbuhan dan pembinaan tisu otot, pembentukan sebatian di hati dan otot, mencegah pemusnahan molekul protein dan penurunan kadar serotonin. Sumber tenaga yang hebat.Protein whey, oat, jagung, millet, telur ayam, hazelnut, keju kotej

Seperti yang kita lihat, setiap asid amino berperanan dalam pembentukan dan pemeliharaan tenaga otot. Agar semua fungsi dapat dilakukan tanpa gangguan, mereka mesti dimasukkan ke dalam diet harian sebagai makanan tambahan atau makanan semula jadi.

Berapa banyak asid amino yang diperlukan agar badan berfungsi dengan baik??

LeucineIsoleusinValine
Keperluan manusia untuk asid amino (g / 100 g)
Tahap minimum2.51.81.8
Tahap yang disyorkan74lima
Komposisi asid amino protein makanan (g / 100 g)
Putih telur9.95.57,7
Casein (keju kotej)9.26.17.2
Protein soya8.24.9lima
Protein ikan8.64.5lima
Protein beras8.64.46.1
Protein whey12.36.25.7

Semua sebatian protein ini mengandungi fosfor, oksigen, nitrogen, sulfur, hidrogen, dan karbon. Oleh itu, keseimbangan nitrogen positif dijaga, yang diperlukan untuk pertumbuhan otot lega yang indah..

Menarik! Dalam proses kehidupan manusia, bahagian protein hilang (kira-kira 25 - 30 gram). Oleh itu, mereka mesti sentiasa ada dalam makanan yang dimakan oleh manusia..

Terdapat dua jenis protein utama: sayur-sayuran dan haiwan. Kekayaan mereka ditentukan bergantung dari mana mereka datang ke organ dan tisu. Kumpulan pertama merangkumi protein yang diperoleh daripada produk soya, kacang, alpukat, soba, asparagus. Dan yang kedua - dari telur, ikan, daging dan produk tenusu.

Struktur protein

Untuk memahami apa protein dibuat, anda harus mempertimbangkan strukturnya secara terperinci. Sebatian boleh terdiri daripada struktur primer, sekunder, tersier dan kuarter.

 • Utama. Di dalamnya, asid amino dihubungkan secara bersiri dan menentukan jenis, sifat kimia dan fizikal protein..
 • Sekunder - bentuk rantai polipeptida, yang terbentuk kerana ikatan hidrogen kumpulan imino dan karboksil. Struktur heliks alfa dan beta yang paling biasa.
 • Tersier terdiri dalam susunan dan penggantian struktur beta, rantai polipeptida dan heliks alfa.
 • Kuarter dibentuk oleh ikatan hidrogen dan interaksi elektrostatik.

Komposisi protein diwakili oleh gabungan asid amino dalam kuantiti dan pesanan yang berbeza. Dengan jenis struktur, mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: sederhana dan kompleks, yang merangkumi kumpulan asid bukan amino..

Penting! Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan atau meningkatkan kecergasan fizikal, pakar pemakanan mengesyorkan mengambil makanan protein. Mereka menghilangkan rasa lapar dalam jangka masa yang lama dan mempercepat metabolisme.

Sebagai tambahan kepada fungsi bangunan, protein mempunyai sejumlah sifat berguna lain, yang akan dibincangkan lebih lanjut..

Pendapat pakar

Saya ingin menjelaskan mengenai fungsi pelindung, pemangkin dan pengawalan protein, kerana ini adalah topik yang agak rumit..

Sebilangan besar zat yang mengatur kehidupan tubuh adalah sifat protein, iaitu, ia terdiri daripada asid amino. Protein termasuk dalam struktur sama sekali semua enzim - bahan katalitik yang memastikan perjalanan normal sama sekali semua tindak balas biokimia dalam tubuh. Ini bermakna bahawa tanpa mereka, metabolisme tenaga dan juga pembinaan sel tidak mungkin dilakukan..

Hormon hipotalamus dan kelenjar pituitari terdiri daripada protein, yang seterusnya mengatur kerja semua kelenjar dalaman. Hormon pankreas (insulin dan glukagon) juga peptida dalam struktur. Oleh itu, protein mempunyai kesan langsung pada metabolisme dan banyak fungsi fisiologi dalam badan. Tanpa mereka, pertumbuhan, pembiakan dan bahkan kehidupan normal seseorang adalah mustahil..

Dan akhirnya, mengenai fungsi pelindung. Semua imunoglobulin (antibodi) mempunyai struktur protein. Dan mereka memberikan kekebalan humoral, iaitu, mereka melindungi tubuh dari jangkitan dan membantu tidak jatuh sakit.

Fungsi protein

Pembina badan sangat berminat dengan fungsi pertumbuhan, tetapi selain itu, protein melakukan lebih banyak tugas, tidak kurang pentingnya:

FungsiContoh dan komen
PembinaanProtein memasuki membran sel, tendon, rambut, dengan itu mengambil bahagian dalam pembentukan struktur sel dan ekstraselular.
PeraturanHormon protein mempercepat proses metabolik sebanyak 30%. Sebagai contoh, insulin meningkatkan pembentukan lemak dari karbohidrat dan juga mengatur glukosa darah.
PengangkutanHemoglobin dengan oksigen diangkut dari paru-paru ke semua tisu dan organ, dan pada gilirannya, mereka membawa karbon dioksida ke paru-paru.
MotorActin dan myosin mendorong pengecutan otot.
MenyimpanTerima kasih kepada protein dalam badan, bahan berguna disimpan dalam simpanan, contohnya zat besi.
PelindungAntibodi yang dihasilkan mengikat dan meneutralkan protein dan mikroorganisma asing.
IsyaratMolekul protein menerima isyarat dari persekitaran luaran dan menghantar arahan ke sel.
TenagaApabila badan menggunakan lemak dan karbohidrat, ia memerlukan tenaga daripada protein. Dengan pereputan 1 g, 17.6 kJ dilepaskan.
Pemangkinenzim mempercepat tindak balas biokimia yang berlaku dalam sel.

Dengan kata lain, protein adalah sumber tenaga simpanan untuk berfungsi sepenuhnya badan. Apabila semua simpanan karbohidrat habis, protein mula rosak. Oleh itu, atlet harus mempertimbangkan jumlah pengambilan protein berkualiti tinggi, yang membantu dalam membina dan menguatkan otot. Perkara utama ialah komposisi bahan yang dimakan merangkumi keseluruhan set asid amino penting..

Penting! Nilai biologi protein menunjukkan kuantiti dan kualiti asimilasinya oleh tubuh. Contohnya, dalam telur, pekali adalah 1, dan dalam gandum adalah 0,54. Ini bermaksud bahawa dalam kes pertama, mereka akan diserap dua kali lebih banyak daripada yang kedua..

Apabila protein memasuki tubuh manusia, ia mula terurai ke keadaan asid amino, dan kemudian air, karbon dioksida dan ammonia. Selepas itu, mereka bergerak melalui darah ke tisu dan organ lain..

Makanan protein

Kami telah mengetahui protein apa, tetapi bagaimana menerapkan pengetahuan ini dalam praktiknya? Tidak perlu menyelami keistimewaan strukturnya untuk mencapai hasil yang diinginkan (menurunkan berat badan atau menambah berat badan), cukup hanya untuk menentukan makanan apa yang perlu anda makan untuk ini.

Untuk menyusun menu protein, pertimbangkan jadual produk dengan kandungan komponen yang tinggi.

Jumlah proteinProduk
Sangat besar (melebihi 15 gr.)Ikan, kacang soya, kekacang, daging, keju kotej (hingga 5% lemak).
Besar (10 - 15 gr.)Babi, telur ayam, keju kotej berlemak, pasta dan bijirin (semolina, oatmeal, soba).
Sederhana (5 - 9,9 gr.)Kacang hijau, barli, rai dan roti gandum.
Kecil (2 - 4.9)Kentang, kembang kol, bayam, ais krim, kefir, krim masam, susu.
Sangat kecil (0,4 - 1,9 g.)Beri, buah-buahan dan hampir semua sayur-sayuran.

Perhatikan kepantasan asimilasi. Sebahagiannya diasimilasi oleh organisma dalam jangka waktu yang singkat, sementara yang lain untuk jangka masa yang lebih lama. Ia bergantung pada struktur protein. Sekiranya mereka diekstrak dari telur atau produk tenusu, mereka segera pergi ke organ dan otot yang dikehendaki, kerana ia terkandung dalam bentuk molekul individu. Selepas rawatan haba, nilainya menurun sedikit, tetapi tidak kritikal, jadi anda tidak perlu makan makanan mentah. Serat daging kurang diproses kerana pada asalnya direka untuk menghasilkan kekuatan. Memasak menyederhanakan proses asimilasi, kerana penyambungan silang serat terurai semasa pemprosesan pada suhu tinggi. Tetapi walaupun dalam kes ini, asimilasi lengkap berlaku selepas 3 - 6 jam..

Menarik! Sekiranya tujuan anda adalah membina otot, makan makanan protein satu jam sebelum anda bersenam. Daging ayam atau ayam belanda, ikan dan produk tenusu sesuai. Ini akan membantu anda bersenam dengan lebih berkesan..

Jangan lupa juga makanan tumbuhan. Sebilangan besar bahan terdapat dalam biji dan kekacang. Tetapi badan perlu menghabiskan banyak masa dan usaha untuk mengekstraknya. Komponen cendawan adalah yang paling sukar dicerna dan berasimilasi, tetapi soya mudah mencapai tujuannya. Tetapi kedelai sahaja tidak akan mencukupi untuk fungsi tubuh sepenuhnya, ia mesti digabungkan dengan sifat bermanfaat dari haiwan.

Kualiti protein

Nilai biologi protein dapat dilihat dari pelbagai sudut. Kami telah mengkaji sudut pandang kimia dan nitrogen, kami akan mempertimbangkan petunjuk lain.

 • Profil asid amino bermaksud bahawa protein dalam makanan mesti sepadan dengan protein yang ada di dalam badan. Jika tidak, sintesis akan terganggu dan membawa kepada pemecahan sebatian protein.
 • Makanan dengan pengawet dan makanan yang telah dimasak dengan banyak mempunyai lebih sedikit asid amino.
 • Bergantung pada kadar di mana protein dipecah menjadi komponen sederhana, protein diserap lebih cepat atau lebih perlahan..
 • Penggunaan protein adalah petunjuk masa di mana nitrogen terbentuk disimpan di dalam badan, dan berapa banyak jumlah protein yang dapat dicerna diperolehi.
 • Keberkesanan bergantung kepada bagaimana ramuan mempengaruhi penambahan otot.

Perlu juga diperhatikan tahap asimilasi protein dengan komposisi asid amino. Oleh kerana nilai kimia dan biologi, adalah mungkin untuk menentukan produk dengan sumber protein yang optimum.

Pertimbangkan senarai komponen yang termasuk dalam diet atlet:

Seperti yang kita lihat, makanan karbohidrat juga termasuk dalam diet sihat untuk membina otot. Jangan menyerah bahan berguna. Hanya dengan nisbah protein, lemak dan karbohidrat yang betul, tubuh tidak akan merasa tertekan dan akan berubah menjadi lebih baik.

Penting! Diet harus didominasi oleh protein tumbuhan. Nisbah mereka terhadap haiwan adalah 80% hingga 20%.

Untuk memanfaatkan makanan protein anda dengan sebaik-baiknya, perhatikan kualiti dan kadar penyerapannya. Cuba seimbangkan diet supaya badan tepu dengan unsur surih yang berguna dan tidak mengalami kekurangan vitamin dan tenaga. Sebagai kesimpulan, kami perhatikan bahawa anda perlu menjaga metabolisme yang betul. Untuk melakukan ini, cuba buat pemakanan dan makan makanan protein selepas makan siang. Oleh itu, anda akan mengelakkan makanan ringan pada waktu malam, dan ini akan memberi kesan yang baik pada tubuh dan kesihatan anda. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, makan ayam, ikan, dan produk tenusu rendah lemak..

Nombor kuliah 3. Struktur dan fungsi protein. Enzim

Struktur protein

Protein adalah sebatian organik dengan berat molekul tinggi yang terdiri daripada residu asid α-amino.

Protein merangkumi karbon, hidrogen, nitrogen, oksigen, sulfur. Sebilangan protein membentuk kompleks dengan molekul lain yang mengandungi fosfor, besi, zink dan tembaga.

Protein mempunyai berat molekul tinggi: albumin telur - 36,000, hemoglobin - 152,000, myosin - 500,000. Sebagai perbandingan: berat molekul alkohol - 46, asid asetik - 60, benzena - 78.

Komposisi protein amino asid

Protein adalah polimer bukan berkala, yang monomernya adalah asid α-amino. Biasanya, 20 jenis asid α-amino disebut protein monomer, walaupun lebih daripada 170 daripadanya telah dijumpai dalam sel dan tisu..

Bergantung pada sama ada asid amino boleh disintesis dalam tubuh manusia dan haiwan lain, terdapat: asid amino tidak penting - boleh disintesis; asid amino penting - tidak dapat disintesis. Asid amino penting mesti dimakan bersama makanan. Tumbuhan mensintesis semua jenis asid amino.

Bergantung pada komposisi asid amino, protein adalah: lengkap - mengandungi keseluruhan set asid amino; rosak - sebilangan asid amino hilang dalam komposisi mereka. Sekiranya protein hanya terdiri daripada asid amino, ia dipanggil sederhana. Sekiranya protein mengandungi, selain asid amino, komponen bukan asid amino (kumpulan prostetik), ia dipanggil kompleks. Kumpulan prostetik boleh diwakili oleh logam (metalloprotein), karbohidrat (glikoprotein), lipid (lipoprotein), asid nukleik (nukleoprotein).

Semua asid amino mengandungi: 1) kumpulan karboksil (-COOH), 2) kumpulan amino (-NH2), 3) kumpulan radikal atau kumpulan R (molekul selebihnya). Struktur radikal berbeza untuk pelbagai jenis asid amino. Bergantung pada bilangan kumpulan amino dan kumpulan karboksil yang membentuk asid amino, terdapat: asid amino neutral yang mempunyai satu kumpulan karboksil dan satu kumpulan amino; asid amino asas yang mempunyai lebih daripada satu kumpulan amino; asid amino berasid mempunyai lebih daripada satu kumpulan karboksil.

Asid amino adalah sebatian amfoterik, kerana dalam larutan mereka dapat bertindak baik sebagai asid dan basa. Dalam larutan berair, asid amino wujud dalam bentuk ion yang berbeza..

Ikatan peptida

Peptida - bahan organik yang terdiri daripada residu asid amino yang dihubungkan oleh ikatan peptida.

Pembentukan peptida berlaku akibat tindak balas pemeluwapan asid amino. Apabila kumpulan amino satu asid amino berinteraksi dengan kumpulan karboksil yang lain, ikatan nitrogen-karbon kovalen timbul di antara mereka, yang disebut ikatan peptida. Bergantung pada bilangan residu asid amino yang membentuk peptida, dipeptida, tripeptida, tetrapeptida, dan lain-lain dibezakan. Pembentukan ikatan peptida dapat diulang berkali-kali. Ini membawa kepada pembentukan polipeptida. Di satu hujung peptida terdapat kumpulan amino bebas (disebut N-end), dan di hujung yang lain, kumpulan karboksil bebas (disebut C-end).

Organisasi spatial molekul protein

Prestasi fungsi tertentu tertentu oleh protein bergantung pada konfigurasi spasial molekulnya; di samping itu, sel secara energinya tidak menguntungkan sel untuk menyimpan protein dalam bentuk yang belum dilipat, dalam bentuk rantai, oleh itu, rantai polipeptida dilipat, memperoleh struktur tiga dimensi tertentu, atau konformasi. Terdapat 4 tahap organisasi spasial protein.

Struktur utama protein adalah urutan residu asid amino dalam rantai polipeptida yang membentuk molekul protein. Hubungan antara asid amino adalah peptida.

Sekiranya molekul protein hanya terdiri daripada 10 sisa asid amino, maka bilangan varian molekul protein yang mungkin secara teori berbeza mengikut urutan penggantian asid amino adalah 10 20. Dengan 20 asid amino, anda boleh membuat kombinasi yang lebih pelbagai. Kira-kira sepuluh ribu protein yang berbeza telah dijumpai di dalam tubuh manusia, yang berbeza antara satu sama lain dan dari protein organisma lain..

Ini adalah struktur utama molekul protein yang menentukan sifat molekul protein dan konfigurasi ruangnya. Penggantian hanya satu asid amino yang lain dalam rantai polipeptida membawa kepada perubahan sifat dan fungsi protein. Sebagai contoh, penggantian asid amino glutamat keenam oleh valin dalam β-subunit hemoglobin membawa kepada fakta bahawa molekul hemoglobin secara keseluruhan tidak dapat menjalankan fungsi utamanya - pengangkutan oksigen; dalam kes seperti itu, seseorang menghidap penyakit - anemia sel sabit.

Struktur sekunder - lipatan rantai polipeptida yang diperintahkan menjadi lingkaran (kelihatan seperti mata air yang panjang). Gegelung heliks diperkuat oleh ikatan hidrogen antara kumpulan karboksil dan kumpulan amino. Hampir semua kumpulan CO dan NH terlibat dalam pembentukan ikatan hidrogen. Mereka lebih lemah daripada peptida, tetapi, diulang berkali-kali, memberikan kestabilan dan ketegaran pada konfigurasi ini. Pada tahap struktur sekunder, terdapat protein: fibroin (sutera, jaring labah-labah), keratin (rambut, kuku), kolagen (tendon).

Struktur tersier - lipatan rantai polipeptida ke dalam globula, yang terhasil dari kemunculan ikatan kimia (hidrogen, ionik, disulfida) dan pembentukan interaksi hidrofobik antara radikal residu asid amino. Interaksi hidrofilik-hidrofobik memainkan peranan utama dalam pembentukan struktur tersier. Dalam larutan berair, radikal hidrofobik cenderung bersembunyi dari air, mengelompokkan di dalam globule, sementara radikal hidrofilik, akibat penghidratan (interaksi dengan dipol air), cenderung berada di permukaan molekul. Dalam beberapa protein, struktur tersier distabilkan oleh ikatan kovalen disulfida antara atom sulfur dari dua residu sistein. Pada tahap struktur tersier, terdapat enzim, antibodi, beberapa hormon.

Struktur kuaternari adalah ciri protein kompleks, molekulnya dibentuk oleh dua atau lebih globul. Subunit dipegang dalam molekul oleh interaksi ionik, hidrofobik dan elektrostatik. Kadang-kadang, semasa pembentukan struktur kuarter, ikatan disulfida timbul di antara subunit. Protein yang paling banyak dikaji dengan struktur kuarter adalah hemoglobin. Ia dibentuk oleh dua α-subunit (141 sisa asid amino) dan dua β-subunit (146 residu asid amino). Setiap subunit dikaitkan dengan molekul heme yang mengandungi besi.

Sekiranya, atas sebab tertentu, konformasi spasial protein menyimpang dari normal, protein tidak dapat menjalankan fungsinya. Contohnya, penyebab "penyakit lembu gila" (ensefalopati spongiform) adalah penyesuaian prion yang tidak normal - protein permukaan sel saraf.

Sifat protein

Beli kerja pengesahan
dalam biologi

Komposisi asid amino, struktur molekul protein menentukan sifatnya. Protein menggabungkan sifat asas dan berasid yang ditentukan oleh radikal asid amino: semakin banyak asid amino berasid dalam protein, semakin ketara sifat asidnya. Keupayaan untuk menderma dan melekatkan H + menentukan sifat penyangga protein; salah satu penyangga yang paling kuat adalah hemoglobin dalam eritrosit, yang mengekalkan pH darah pada tahap yang tetap. Ada protein larut (fibrinogen), ada protein tidak larut yang melakukan fungsi mekanikal (fibroin, keratin, kolagen). Terdapat protein aktif secara kimia (enzim), ada kimia tidak aktif, tahan terhadap pelbagai keadaan persekitaran dan sangat tidak stabil.

Faktor luaran (haba, sinaran ultraviolet, logam berat dan garamnya, perubahan pH, radiasi, dehidrasi)

boleh menyebabkan gangguan organisasi struktur molekul protein. Proses kehilangan konformasi tiga dimensi yang wujud dalam molekul protein tertentu disebut denaturasi. Denaturasi disebabkan oleh pemutusan ikatan yang menstabilkan struktur protein tertentu. Pada mulanya, hubungan yang paling lemah terputus, dan dengan keadaan yang lebih sukar, bahkan hubungan yang lebih kuat. Oleh itu, pertama kuaternari hilang, kemudian struktur tersier dan sekunder. Perubahan dalam konfigurasi spasial menyebabkan perubahan sifat protein dan, sebagai akibatnya, protein tidak dapat menjalankan fungsi biologinya. Sekiranya denaturasi tidak disertai dengan pemusnahan struktur utama, maka ia dapat dibalikkan; dalam kes ini, pemulihan diri dari konformasi yang wujud dalam protein berlaku. Sebagai contoh, protein reseptor membran mengalami denaturasi sedemikian. Proses memulihkan struktur protein selepas denaturasi disebut renaturasi. Sekiranya pemulihan konfigurasi spasial protein tidak mungkin, maka denaturasi disebut tidak dapat dipulihkan..

Fungsi protein

FungsiContoh dan penjelasan
PembinaanProtein terlibat dalam pembentukan struktur sel dan ekstraselular: ia adalah sebahagian daripada membran sel (lipoprotein, glikoprotein), rambut (keratin), tendon (kolagen), dll..
PengangkutanHemoglobin protein darah melekat oksigen dan mengangkutnya dari paru-paru ke semua tisu dan organ, dan daripadanya memindahkan karbon dioksida ke paru-paru; komposisi membran sel merangkumi protein khas yang memberikan pemindahan zat dan ion tertentu yang aktif dan selektif dari sel ke persekitaran luaran dan belakang.
PeraturanHormon protein terlibat dalam pengaturan proses metabolik. Sebagai contoh, hormon insulin mengatur kadar glukosa darah, mendorong sintesis glikogen, dan meningkatkan pembentukan lemak dari karbohidrat..
PelindungSebagai tindak balas terhadap penembusan protein asing atau mikroorganisma (antigen) ke dalam badan, protein khas terbentuk - antibodi yang dapat mengikat dan meneutralkannya. Fibrin, terbentuk dari fibrinogen, membantu menghentikan pendarahan.
MotorProtein kontraktil aktin dan myosin memberikan pengecutan otot pada haiwan multisel.
IsyaratMolekul protein dibina ke dalam membran permukaan sel, mampu mengubah struktur tersier mereka sebagai tindak balas terhadap faktor persekitaran, sehingga menerima isyarat dari persekitaran luaran dan menghantar perintah ke sel.
MenyimpanDi dalam tubuh haiwan, protein, sebagai peraturan, tidak disimpan, kecuali albumin telur, susu kasein. Tetapi berkat protein dalam badan, beberapa bahan dapat disimpan dalam simpanan, misalnya, semasa pemecahan hemoglobin, zat besi tidak dikeluarkan dari tubuh, tetapi disimpan, membentuk kompleks dengan protein ferritin.
TenagaApabila 1 g protein dipecah menjadi produk akhir, 17.6 kJ dilepaskan. Protein mula-mula dipecah menjadi asid amino, dan kemudian ke produk akhir - air, karbon dioksida dan ammonia. Namun, sebagai sumber tenaga, protein digunakan hanya apabila sumber lain (karbohidrat dan lemak) habis.
PemangkinSalah satu fungsi protein yang paling penting. Dibekalkan dengan protein - enzim yang mempercepat tindak balas biokimia dalam sel. Contohnya, ribulosa biphosphate carboxylase memangkinkan fiksasi CO2 dalam fotosintesis.

Enzim

Enzim, atau enzim, adalah kelas protein khas yang merupakan pemangkin biologi. Berkat enzim, tindak balas biokimia berjalan dengan cepat. Kadar tindak balas enzimatik puluhan ribu kali (dan kadang-kadang berjuta-juta) lebih tinggi daripada kadar tindak balas yang melibatkan pemangkin bukan organik. Bahan di mana enzim bertindak dipanggil substrat.

Enzim adalah protein globular, mengikut ciri strukturnya, enzim dapat dibahagikan kepada dua kumpulan: sederhana dan kompleks. Enzim sederhana adalah protein sederhana, iaitu hanya terdiri daripada asid amino. Enzim kompleks adalah protein kompleks, iaitu sebagai tambahan kepada bahagian protein, mereka termasuk sekumpulan sifat bukan protein - kofaktor. Untuk sebilangan enzim, vitamin bertindak sebagai kofaktor. Dalam molekul enzim, bahagian khas dirembeskan, disebut pusat aktif. Pusat aktif adalah bahagian kecil enzim (dari tiga hingga dua belas residu asid amino), di mana substrat atau substrat mengikat untuk membentuk kompleks enzim-substrat. Setelah selesai tindak balas, kompleks enzim-substrat terurai menjadi enzim dan produk tindak balas. Beberapa enzim mempunyai (selain aktif) pusat-pusat alosterik - laman-laman yang melekat pengatur kadar enzim (enzim allosterik).

Reaksi pemangkinan enzimatik dicirikan oleh: 1) kecekapan tinggi, 2) selektivitas dan arah tindakan yang ketat, 3) kekhususan substrat, 4) peraturan yang tepat dan tepat. Substrat dan kekhususan reaksi tindak balas katalisis enzimatik dijelaskan oleh hipotesis E. Fischer (1890) dan D. Koshland (1959).

E. Fisher (hipotesis "kunci-kunci") menunjukkan bahawa konfigurasi spasial pusat aktif enzim dan substrat harus betul-betul sesuai satu sama lain. Substrat dibandingkan dengan "kunci", enzim dibandingkan dengan "kunci".

D. Koshland (hipotesis "tangan-sarung tangan") mencadangkan bahawa korespondensi spasial struktur substrat dan pusat aktif enzim dibuat hanya pada masa interaksi mereka antara satu sama lain. Hipotesis ini juga disebut hipotesis korespondensi teraruh..

Kadar tindak balas enzimatik bergantung pada: 1) suhu, 2) kepekatan enzim, 3) kepekatan substrat, 4) pH. Perlu ditekankan bahawa kerana enzim adalah protein, aktivitinya paling tinggi dalam keadaan normal secara fisiologi..

Sebilangan besar enzim hanya dapat berfungsi pada suhu antara 0 hingga 40 ° C. Dalam had ini, kadar tindak balas meningkat sekitar 2 kali dengan kenaikan suhu bagi setiap 10 ° C. Pada suhu di atas 40 ° C, protein didenaturasi dan aktiviti enzim menurun. Pada suhu yang hampir dengan titik beku, enzim tidak aktif.

Dengan peningkatan jumlah substrat, kadar tindak balas enzimatik meningkat sehingga jumlah molekul substrat menjadi sama dengan jumlah molekul enzim. Dengan peningkatan jumlah substrat, kadarnya tidak akan meningkat, kerana pusat aktif enzim tepu. Peningkatan kepekatan enzim menyebabkan peningkatan aktiviti pemangkin, kerana sebilangan besar molekul substrat mengalami transformasi per unit waktu.

Untuk setiap enzim, terdapat nilai pH optimum di mana ia menunjukkan aktiviti maksimum (pepsin - 2.0, amilase air liur - 6.8, lipase pankreas - 9.0). Pada nilai pH yang lebih tinggi atau lebih rendah, aktiviti enzim menurun. Dengan perubahan mendadak dalam pH, enzim tersebut mendatar.

Kadar kerja enzim alosterik diatur oleh bahan yang melekat pada pusat alosterik. Sekiranya bahan-bahan ini mempercepat tindak balas, mereka dipanggil penggerak, jika mereka menghambat, mereka disebut perencat..

Pengelasan enzim

Dengan jenis transformasi kimia yang dikatalisis, enzim dibahagikan kepada 6 kelas:

 1. oxy reductase (pemindahan atom hidrogen, oksigen atau elektron dari satu bahan ke bahan lain - dehidrogenase),
 2. transferase (pemindahan kumpulan metil, asil, fosfat atau amino dari satu bahan ke bahan lain - transaminase),
 3. hidrolase (tindak balas hidrolisis di mana dua produk terbentuk dari substrat - amilase, lipase),
 4. lyases (lekatan non-hidrolitik ke substrat atau penghapusan sekumpulan atom daripadanya, dalam hal ini ikatan C - C, C - N, C - O, C - S dapat diputuskan - dekarboksilase),
 5. isomerase (penyusunan semula intramolekul - isomerase),
 6. ligase (gabungan dua molekul hasil daripada pembentukan ikatan C - C, C - N, C - O, C - S - synthetase).

Kelas seterusnya dibahagikan kepada subkelas dan subkelas. Dalam klasifikasi antarabangsa semasa, setiap enzim mempunyai cipher khusus yang terdiri daripada empat nombor yang dipisahkan oleh titik. Nombor pertama adalah kelas, yang kedua adalah subkelas, yang ketiga adalah subkelas, yang keempat adalah nombor ordinal enzim dalam subkelas ini, sebagai contoh, arginase cipher adalah 3.5.3.1.

Pergi ke kuliah No. 2 "Struktur dan fungsi karbohidrat dan lipid"

Pergi ke kuliah No. 4 "Struktur dan fungsi asid nukleik ATP"

Lihat senarai isi (kuliah №1-25)

Protein

Protein adalah asas penting dalam badan kita. Setiap sel badan terdiri daripadanya, ia adalah bahagian dari semua tisu dan organ. Di samping itu, sejenis protein khas memainkan peranan enzim dan hormon dalam organisma hidup..

Selain menjadi blok bangunan, protein juga dapat membekalkan tenaga. Dan sekiranya terdapat protein yang berlebihan, hati secara hati-hati mengubah protein menjadi lemak, yang disimpan dalam badan (bagaimana untuk membuang lemak seperti itu?).

Tubuh manusia mengandungi 22 asid amino: tubuh dapat mensintesis 13 asid amino sendiri dari bahan binaan yang ada, dan 9 daripadanya hanya dapat diperoleh dari makanan.

Dalam proses asimilasi oleh tubuh, protein dipecah menjadi asid amino, yang seterusnya dibekalkan ke bahagian tubuh yang berlainan untuk menjalankan fungsi utamanya. Protein (dalam bentuk asam amino) adalah bahagian darah, merupakan komponen sistem hormon, kelenjar tiroid, mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan badan, mengatur keseimbangan air dan asid-asas badan.

Makanan yang kaya dengan protein:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

+ 40 makanan lain yang kaya dengan protein (bilangan gram per 100 g produk ditunjukkan):
Turki21.6Halibut18.9Brynza17.9Sosej rebus12.1
Kaki ayam21.3Lembu19.7Herring17.7Millet12.0
Daging arnab21.2Daging lembu18.9Hati daging lembu17.4Oatmeal11.9
Salmon merah jambu21Hati babi18.8Buah pinggang babi16.4Babi berlemak11.4
Udang20.9Hati domba18,7Hazelnut16.1Roti Gandum7,7
Ayam20.8Anak ayam18,7Pollock15.9Barang bakar mentega7.6
Salmon20.8Badam18.6Hati15Padi nasi7
Benih bunga matahari20.7Sotong18Walnut13.8Roti rai4.7
Saury kecil20.4Ikan kembung18Ladu doktor13.7Kefir rendah lemak3
Anak kambing20Keju kotej rendah lemak18Buckwheat tanpa tanah12.6Susu2.8

Keperluan protein harian

Keperluan protein yang disarankan untuk orang dewasa ialah 0.8 g setiap 1 kg berat badan. Petunjuk ini terdapat dalam jadual untuk mengira berat badan yang ideal. Berat sebenarnya seseorang tidak diambil kira dalam kes ini, kerana fakta bahawa asid amino bertujuan untuk jisim sel tubuh, dan bukan untuk lemak badan..

Menurut peraturan dietetik, makanan protein harus merangkumi sekitar 15% dari jumlah kandungan kalori dari diet harian. Walaupun petunjuk ini mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis aktiviti orang tersebut, serta keadaan kesihatannya.

Keperluan protein meningkat:

 • Semasa sakit, terutama selepas pembedahan, dan juga semasa pemulihan.
 • Semasa bekerja memerlukan tekanan fizikal yang kuat.
 • Pada musim sejuk, ketika tubuh menghabiskan lebih banyak tenaga untuk pemanasan.
 • Semasa pertumbuhan dan perkembangan badan secara intensif.
 • Semasa pertandingan sukan, serta persiapan untuk mereka.

Keperluan protein dikurangkan:

 • Semasa musim panas. Ini disebabkan oleh proses kimia dalam badan yang berlaku apabila terdedah kepada panas.
 • Dengan usia. Pada usia tua, pembaharuan badan lebih lambat, jadi kurang protein diperlukan.
 • Untuk penyakit yang berkaitan dengan penyerapan protein. Salah satu penyakit ini adalah gout..

Asimilasi protein

Apabila seseorang mengambil karbohidrat, proses pencernaannya bermula semasa mereka berada di dalam mulut. Ia berbeza dengan protein. Pencernaan mereka bermula hanya di perut, dengan bantuan asid hidroklorik. Namun, kerana molekul protein sangat besar, protein sukar dicerna. Untuk meningkatkan asimilasi protein, perlu makan makanan yang mengandungi protein dalam bentuk yang paling mudah dicerna dan paling ringan. Ini termasuk protein telur, serta protein yang terkandung dalam produk susu fermentasi, seperti kefir, susu panggang fermentasi, keju feta, dll..

Menurut teori makanan split, makanan protein sesuai dengan pelbagai sayur-sayuran dan sayur-sayuran berdaun. Pakar pemakanan moden mendakwa bahawa protein lebih baik diserap dengan adanya lemak dan karbohidrat, yang merupakan sumber tenaga utama untuk tubuh..

Oleh kerana makanan protein dalam badan disimpan lebih lama daripada makanan karbohidrat, perasaan kenyang setelah makan protein bertahan lebih lama.

Sifat protein yang berguna dan kesannya pada badan

Protein mempunyai fungsi yang berbeza dalam tubuh, bergantung pada pengkhususannya. Protein pengangkutan, misalnya, terlibat dalam penyampaian vitamin, lemak, dan mineral ke semua sel di dalam badan. Protein pemangkin mempercepat pelbagai proses kimia dalam badan. Terdapat juga protein yang melawan pelbagai jangkitan dengan menjadi antibodi kepada pelbagai penyakit. Sebagai tambahan, protein adalah sumber asid amino penting, yang diperlukan sebagai bahan binaan sel baru dan untuk menguatkan sel yang ada..

Interaksi dengan elemen penting

Segala-galanya di alam saling berkaitan, dan semuanya juga berinteraksi di dalam badan kita. Protein, sebagai sebahagian daripada keseluruhan ekosistem, berinteraksi dengan unsur lain dari tubuh kita - vitamin, lemak dan karbohidrat. Selain itu, selain interaksi sederhana, protein juga terlibat dalam transformasi satu bahan menjadi bahan lain..

Sedangkan untuk vitamin, untuk setiap gram protein yang dikonsumsi, anda perlu mengonsumsi 1 mg vitamin C. Dengan kekurangan vitamin C, hanya jumlah protein yang akan diserap yang cukup vitamin dalam badan.

Sifat berbahaya protein dan amaran

Tanda-tanda kekurangan protein dalam badan

 • Kelemahan, kekurangan tenaga. Kehilangan prestasi.
 • Libido menurun. Penyelidikan perubatan boleh mendedahkan kekurangan hormon seks tertentu.
 • Rintangan rendah terhadap pelbagai jangkitan.
 • Disfungsi hati, sistem saraf dan peredaran darah, usus, pankreas, proses metabolik.
 • Atrofi otot berkembang, pertumbuhan dan perkembangan badan melambatkan pada kanak-kanak.

Tanda-tanda berlebihan protein di dalam badan

 • Kerapuhan sistem kerangka akibat pengasidan badan, yang menyebabkan pencairan kalsium dari tulang.
 • Pelanggaran keseimbangan air di dalam badan, yang juga boleh menyebabkan edema, dan pencernaan vitamin.
 • Perkembangan gout, yang pada masa lalu disebut "penyakit orang kaya", juga merupakan akibat langsung dari kelebihan protein dalam tubuh..
 • Berat badan berlebihan juga boleh disebabkan oleh pengambilan protein yang berlebihan. Ini disebabkan oleh aktiviti hati, yang mengubah protein berlebihan untuk badan menjadi tisu adiposa.
 • Kanser usus besar, menurut beberapa sumber saintifik, boleh menjadi akibat peningkatan kandungan purin dalam makanan.

Faktor yang mempengaruhi kandungan protein dalam badan

Komposisi dan kuantiti makanan. Oleh kerana badan tidak dapat mensintesis asid amino penting dengan sendirinya.

Umur. Telah diketahui bahawa pada masa kanak-kanak jumlah protein yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan badan adalah lebih dari 2 kali lebih tinggi daripada keperluan protein orang pertengahan umur! Pada usia tua, semua proses metabolik berjalan lebih lambat, dan oleh itu, keperluan tubuh untuk protein dikurangkan dengan ketara.

Tenaga fizikal dan sukan profesional. Untuk mengekalkan nada dan prestasi, atlet dan orang yang terlibat dalam kerja fizikal yang kuat memerlukan peningkatan pengambilan protein 2 kali ganda, kerana semua proses metabolik sangat intensif dalam tubuh mereka.

Makanan protein untuk kesihatan

Seperti yang telah kami katakan, terdapat 2 kumpulan protein besar: protein, yang merupakan sumber asid amino yang tidak penting dan penting. Terdapat hanya 9 asid amino penting: threonine, methionine, tryptophan, lysine, leucine, isoleucine, phenylalanine, valine. Asid amino inilah yang sangat diperlukan oleh tubuh kita, kerana hanya diserap dari makanan.

Dalam dietetik moden, terdapat konsep seperti protein lengkap dan tidak lengkap. Makanan protein yang mengandungi semua asid amino penting dipanggil protein lengkap, protein tidak lengkap adalah makanan yang mengandungi hanya beberapa asid amino penting.

Makanan yang mengandungi protein lengkap dan berkualiti tinggi termasuk daging, tenusu, makanan laut, dan soya. Pokok sawit dalam senarai produk tersebut adalah milik telur, yang, menurut kriteria perubatan, dianggap sebagai standard emas untuk protein lengkap..

Protein yang rosak biasanya terdapat pada kacang, pelbagai biji, bijirin, sayur-sayuran, kekacang, dan sebilangan buah.

Dengan menggabungkan makanan yang mengandungi protein yang rosak dengan protein lengkap dalam satu hidangan, anda dapat mencapai penyerapan protein yang rosak secara maksimum. Untuk melakukan ini, cukup untuk memasukkan sebilangan kecil produk haiwan dalam makanan anda, dan manfaat untuk tubuh akan sangat ketara..

Protein dan vegetarianisme

Sebilangan orang, kerana keyakinan moral dan etika mereka, telah benar-benar mengeluarkan produk daging dari makanan mereka. Yang paling terkenal di antaranya ialah Richard Gere, bintang Brooke Shields "Blue Lagoon", Pamela Anderson yang megah, serta pelawak Rusia yang tidak tertandingi Mikhail Zadornov.

Namun, agar badan tidak merasa kekurangan, penggantian ikan dan daging sepenuhnya diperlukan. Bagi mereka yang mengambil susu, keju kotej, telur, tentu saja lebih mudah. Mereka yang telah sepenuhnya meninggalkan protein haiwan harus sangat kreatif sehingga tubuh tidak mengalami kekurangan protein. Ini terutama berlaku untuk tubuh anak yang cepat tumbuh, yang, dengan kekurangan asid amino, dapat memperlambat pertumbuhan dan perkembangan normal..

Melalui kajian tertentu yang berkaitan dengan penyerapan protein tumbuhan oleh tubuh, diketahui bahawa kombinasi protein tertentu dapat memberikan tubuh lengkap satu set asam amino penting. Ini adalah kombinasi: cendawan-bijirin; cendawan-kacang; kekacang - bijirin; kekacang - kacang, serta pelbagai jenis kekacang, digabungkan dalam satu hidangan.

Tetapi ini hanyalah teori dan akan memakan masa sebelum disahkan atau dibantah sepenuhnya..

Di antara produk protein berasaskan tumbuhan, tajuk "juara" dalam kandungan protein adalah soya. 100 gram soya mengandungi lebih daripada 30% protein lengkap. Sup miso Jepun, daging soya dan kicap jauh dari semua makanan istimewa yang disediakan dari produk yang luar biasa ini. Cendawan, lentil, kacang dan kacang polong mengandungi 100 gram protein cacat 28 hingga 25%.

Alpukat sebanding dengan kandungan protein dengan susu lembu segar (mengandungi sekitar 14% protein). Selain itu, buah ini mengandungi asid lemak tak jenuh ganda omega-6 dan serat makanan. Kacang-kacangan, soba, kubis Brussels dan kembang kol, serta bayam dan asparagus melengkapkan senarai makanan yang kaya dengan protein sayuran..

Protein dalam memperjuangkan kelangsingan dan kecantikan

Bagi mereka yang ingin kekal cergas dan cantik, pakar pemakanan mengesyorkan mematuhi pola diet tertentu sebelum dan selepas bersenam:

 1. 1 Untuk membina jisim otot dan mendapatkan badan atletik, disarankan untuk makan makanan protein satu jam sebelum latihan. Contohnya, setengah pinggan keju kotej atau produk susu fermentasi lain, dada ayam atau ayam belanda dengan nasi, ikan dengan salad, telur dadar dengan oatmeal.
 2. 2 Untuk mendapatkan tokoh sukan, dibenarkan makan 20 minit selepas latihan. Lebih-lebih lagi, anda harus makan makanan protein dan karbohidrat, tetapi bukan lemak..
 3. 3 Sekiranya tujuan latihan adalah untuk mendapatkan keharmonian dan rahmat, tanpa membina jisim otot, maka makanan protein harus dimakan tidak lebih awal dari 2 jam setelah akhir sesi. Jangan makan protein selama 5 jam sebelum bersenam. Makan terakhir (karbohidrat) 2 jam sebelum kelas.
 4. 4 Dan sekarang mengenai mengekalkan metabolisme yang betul dalam badan. Menurut pakar pemakanan, protein disyorkan untuk dimakan pada waktu petang. Mereka menyimpan rasa kenyang untuk waktu yang lama, dan ini adalah pencegahan makanan malam yang lebat..
 5. 5 Kulit yang cantik, rambut yang subur dan berkilat, kuku yang kuat adalah hasil aktiviti sejumlah asid amino penting dalam diet, bertindak bersama dengan vitamin dan unsur mikro.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai tupai dalam ilustrasi ini dan kami akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini: