Fakta yang disokong secara saintifik mengenai Goji Berry

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beri goji telah dikenali sebagai "makanan super" berkat kerja aktif pemasar internet. Terdapat banyak penemuan mengenai faedahnya, tetapi kami telah menganalisis fakta sebenar mengenai khasiat buah beri dan bersedia untuk memberitahu anda mengenainya dengan merujuk kepada sumber saintifik..

Internet penuh dengan tuntutan bahawa goji (Lycium spp.) Dapat melambatkan penuaan, meningkatkan imuniti, dan mengurangkan risiko diabetes, barah dan penyakit jantung. Penyelidikan serius sedang dilakukan untuk topik ini, dan Kerjasama Penyelidikan Standard Alam dapat menggabungkan karya saintis menjadi satu karya ilmiah. (1)

Para penyelidik berjaya membuktikan 9 khasiat berry goji yang tidak diciptakan oleh pemasar, tetapi mendapat justifikasi ilmiah.

Beri goji kering

Apa itu beri goji?

Beri Goji, yang dikenal secara ilmiah sebagai Lycium barbarum, sering disebut sebagai beri serigala, fruktus, dan gugizi. Beri kering berwarna merah terang dan telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama lebih dari 2.000 tahun. (2)

Jadi apa ini beri goji?

Mereka mempunyai rasa manis dan boleh dimakan dalam bentuk biasa, atau dalam bentuk jus atau teh. Ekstrak, serbuk dan tablet dibuat dari buah beri.

Seperti semua beri biru gelap dan merah, mereka mempunyai tahap antioksidan tinggi yang melindungi tubuh daripada radikal bebas yang berbahaya..

Ciri unik beri goji adalah zat Lycium barbarum polisakarida (LBP), yang mempunyai kesan kuat pada tubuh manusia..

Di samping itu, beri goji mengandungi 11 asid amino penting, lebih banyak daripada buah beri lain yang popular. (3)

Sekarang mari kita lihat khasiat beri yang berasaskan saintifik..

Ciri-ciri yang bermanfaat

1. Sangat berkhasiat

Kandungan nutrien dalam beri berbeza bergantung pada variasi, kesegaran dan proses pemprosesan. (4)

Dalam 85 gram beri kering (seperempat cawan):

Kalori70
Gula12 g.
Protein9 g.
Serat makanan6 g.
Lemak0 g.
Vitamin A150% daripada DV
Tembaga94% daripada DV
Selenium75% daripada DV
Vitamin B2 (riboflavin)63% daripada DV
Besi42% daripada DV
Vitamin C27% daripada DV
Potasium21% daripada DV
Zink15% daripada DV
Vitamin B1 (thiamin)9% daripada DV

Sebagai tambahan kepada bahan yang telah disebutkan, buah beri mengandungi antioksidan yang kuat (karotenoid, likopena, lutein dan polisakarida). Lebih-lebih lagi, polisakarida boleh mencapai 8% jisim beri kering. (lima)

Dari segi berat badan, beri goji mengandungi vitamin C sebanyak lemon segar dan jeruk. (lima)

Goji mempunyai tahap protein dan serat yang tinggi, yang tidak biasa untuk buah beri yang lain. Bahan-bahan ini membantu anda merasa kenyang, sehingga mengurangkan selera makan anda..

Tembaga, zat besi, selenium dan zink yang terkandung dalam buah beri meningkatkan keadaan sel, menyumbang kepada fungsi normal organ dalaman dan mengoptimumkan metabolisme. (6)

Ringkasnya: beri selama bertahun-tahun mengandungi banyak nutrien. Mereka mengandungi serat makanan, protein, pelbagai vitamin dan mineral, termasuk zat besi, tembaga, selenium.

2. Sumber antioksidan yang sangat baik

Antioksidan melindungi kita dari radikal bebas yang dapat merosakkan sel dan menyebabkan penyakit serius.

Goji beri mempunyai kadar tinggi (3290) dalam penyerapan radikal oksigen. Penunjuk ini dianggarkan oleh penilaian ORAC lebih tinggi daripada pisang (795), epal (2828), tetapi lebih rendah daripada blueberry (4669) dan raspberi (5065). (7)

Perlu diingat bahawa penunjuk ini dikira dalam keadaan makmal dan kesan sebenar pada seseorang mungkin berbeza bergantung pada jenis antioksidan. Satu cara atau yang lain, tetapi kenyataan adanya antioksidan kuat dalam buah beri telah terbukti.

Kajian pada manusia menunjukkan bahawa penanda antioksidan meningkat sebanyak 8% di antara 50 orang dewasa yang meminum 120 ml jus beri goji pada siang hari. (8)

Satu kajian pada lelaki dan wanita yang lebih tua mendapati bahawa milkshake (mengandungi jus goji berry) meningkatkan zeaxanthin antioksidan sebanyak 26% dan penanda antioksidan keseluruhan sebanyak 57% dalam 90 hari. (sembilan)

Ini adalah berita baik kerana antioksidan makanan penting untuk kesihatan kita dan dapat mencegah penyakit serius. (sepuluh)

Ringkasan: Pengambilan beri goji dan jusnya secara teratur dapat meningkatkan kadar antioksidan dan mencegah perkembangan penyakit berbahaya.

3. (Secara teori) dapat melambatkan penuaan

Antioksidan mencegah kerosakan kolagen pada kulit. Secara teori, ini mengurangkan penampilan kedutan dengan usia. (sebelas)

Satu kajian kecil telah dilakukan mengenai topik ini, yang menunjukkan bahawa ekstrak goji berry dapat memperlambat penuaan sel..

Kajian ini dilakukan pada ekstrak tikus dan goji berry yang menghalang (menekan) glisasi sel-sel kulit. Proses glikasi (seperti pengoksidaan) adalah mekanisme utama penuaan sel dan tubuh secara keseluruhan. (12)

Kajian makmal lain mendapati bahawa ekstrak goji berry meningkatkan replikasi DNA, yang dapat memperlambat proses penuaan yang disebabkan oleh kerosakan DNA. (13)

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan dapat melambatkan penuaan. Pada masa yang sama, perlu memberi tumpuan kepada penggunaan pelbagai makanan, kerana tubuh perlu menerima pelbagai jenis antioksidan dan kesannya dapat meningkat dari interaksi antara satu sama lain..

Kita boleh mengatakan bahawa beri goji boleh berguna, tetapi sebenarnya, kajian yang dilakukan tidak cukup untuk kesimpulan yang pasti..

Ringkasnya: Ekstrak Goji berry terbukti dapat melindungi sel dari kerosakan, tetapi pada tahap kajian makmal dan haiwan. Kesannya untuk melambatkan penuaan manusia secara teori mungkin, tetapi tidak ada justifikasi ilmiah yang mencukupi (pada masa ini).

4. Boleh mencegah perkembangan barah

Ekstrak Goji berry telah dikaitkan dengan pencegahan barah. Ini telah disahkan dalam kajian haiwan dan manusia. (empat belas)

Ujian makmal menunjukkan bahawa ekstrak beri menghalang pertumbuhan sel barah, mencegahnya merebak dan bahkan memusnahkannya. (15, 16)

Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa suplemen biasa dengan beri goji menekan perkembangan tumor. Raspberi, strawberi, blueberry, dan beri acai telah menunjukkan kesan yang serupa. (17)

Potensi kesan anti-tumor beri dikaitkan dengan keupayaan untuk meningkatkan tahap antioksidan dan mengurangkan tahap sitokin inflamasi IL-5 dan IL-8. (17)

Kajian manusia itu melibatkan 79 sukarelawan yang menderita pelbagai bentuk barah. Mereka mendapat imunoterapi standard dan menerima ekstrak goji berry pekat, yang menghasilkan regresi 25% lebih banyak daripada kumpulan yang tidak menerima ekstrak tersebut. (18)

Perlu diperhatikan bahawa penyelidikan menggunakan ekstrak dan bahagian beri yang pekat, dan bukan beri dalam bentuk makanan biasa..

Ringkasnya: Ekstrak beri Goji dapat mencegah perkembangan sel barah. Ujian makmal menunjukkan bahawa ekstrak boleh berkesan hingga membunuh sel barah. Beri yang kaya dengan antioksidan lain menunjukkan kesan yang serupa..

5. Mengurangkan gula dalam darah

Kajian haiwan dan makmal menunjukkan bahawa ekstrak beri goji dapat menurunkan kadar gula dalam darah. (19, 20, 21, 22, 23)

Satu kajian menggunakan ekstrak pada tikus diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa setelah penggunaan selama 4 minggu, kadar gula dapat dikurangkan pada 35% tikus. (21)

Kajian lain pada tikus (dengan diabetes jenis 2) menunjukkan peningkatan kepekaan insulin dan penurunan kadar gula dalam 3 minggu. (23)

Kesan ini dikaitkan dengan kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah beri..

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak goji berry meningkatkan kepekaan insulin melalui pengambilan glukosa oleh sel melalui molekul GLUT4. (24)

Perlu diperhatikan fakta bahawa kajian dilakukan pada haiwan, dan tidak dapat 100% menyatakan bahawa seseorang dapat memperoleh kesan positif yang serupa. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Secara ringkas: Kajian in vitro menunjukkan bahawa ekstrak goji berry dapat mengurangkan gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin.

6. Meningkatkan tenaga

Pengambilan ekstrak goji berry pekat dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran tenaga dan peningkatan aktiviti.

Apabila tikus menerima ekstrak, mereka menyesuaikan diri dengan lebih cepat untuk menguji keadaan. Di samping itu, pemulihan dari ujian fizikal dipercepat. (25)

Ekstrak ini dipercayai dapat meningkatkan pembentukan glikogen otot dan hati yang membantu mengekalkan aktiviti fizikal.

Pecutan pemulihan disebabkan oleh penyingkiran nitrogen, yang dihasilkan di dalam badan selepas bersenam. (25)

Hasil serupa dijumpai untuk manusia. Kajian ini melibatkan 34 orang yang menggunakan 120 ml jus beri pekat selama 14 hari.

Peserta kajian menunjukkan hasil yang lebih baik dengan senaman, peningkatan kualiti tidur, dan penurunan tekanan dan tahap keletihan. Mereka juga melaporkan berasa lebih gembira. (26)

Harus diingat bahawa kajian mengenai sukarelawan bukanlah asas yang mencukupi untuk berbicara 100% mengenai harta bermanfaat ini. Sebilangan besar hasilnya tidak berdasarkan ujian terkawal, tetapi berdasarkan pendapat peserta kajian.

Ringkasan: Pengambilan ekstrak goji berry secara berkala dapat meningkatkan pengeluaran tenaga dan kesihatan keseluruhan.

7. Boleh membantu mengurangkan berat badan

Beri Goji dipanggil "mesra" bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan mereka.

Kandungan serat yang tinggi, mengawal kadar gula dalam darah, membantu mengurangkan selera makan dan merasa kenyang lebih lama. (27)

Beri mempunyai indeks glisemik rendah (GI), iaitu zat yang diperoleh diserap oleh tubuh lebih lama dan tidak menyebabkan pengumpulan tisu adiposa. (28)

Terdapat beberapa bukti bahawa buah beri dapat membantu menurunkan berat badan melalui peningkatan metabolisme.

Satu kajian mendapati bahawa lelaki dan wanita yang berlebihan berat badan dapat membakar 10% lebih banyak kalori ketika minum 120 ml jus goji berry pekat. Perlu difahami bahawa jus itu sendiri tidak membakar kalori, hanya meningkatkan hasil aktiviti fizikal. (29)

Lingkaran pinggang kumpulan jus menurun rata-rata 4.7 cm semasa kajian. (29)

Malangnya, tidak ada kajian serius yang dijalankan dan harta berguna ini memerlukan pengesahan tambahan..

Ringkasnya: Beri Goji rendah dalam indeks glisemik dan tinggi serat makanan. Mereka dapat menurunkan berat badan dengan mempercepat pembakaran kalori.

8. Meningkatkan tahap kolesterol

Kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak goji berry mempunyai kesan positif pada kadar kolesterol.

Kajian ini dilakukan pada arnab yang mempunyai kadar kolesterol tinggi. Ketika haiwan menerima ekstrak beri (10 hari), kadar kolesterol "buruk" mereka menurun dan kadar kolesterol "baik" (HDL) mereka meningkat. (22)

Penulis kajian menyimpulkan bahawa ini disebabkan oleh kandungan antioksidan dan vitamin yang tinggi dalam buah beri..

Kajian lain melibatkan tikus diabetes. 10 mg ekstrak membantu menurunkan kadar kolesterol dalam 3 minggu. (23)

Kajian manusia belum dilakukan, jadi terlalu awal untuk membincangkan harta berguna ini dengan yakin..

Secara ringkas: Penyelidikan Haiwan Menunjukkan Ekstrak Berry Boleh Digunakan Untuk Mengoptimumkan Kolesterol Darah.

9. Merangsang sistem imun

Ekstrak buah beri merangsang sistem imun. (tiga puluh)

Kajian ini melibatkan 60 orang tua yang menerima 100 ml jus pekat setiap hari. Selepas ujian selama 30 hari, kesan positif didapati pada fungsi asas sistem imun. (31)

Ekstrak merangsang limfosit, leukosit yang bertanggungjawab untuk pertahanan tubuh terhadap bakteria dan virus berbahaya. (31)

Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa ekstrak meningkatkan pengeluaran T-limfosit yang penting untuk sistem imun. (32)

Secara ringkas: Ekstrak Goji Berry Dapat Meningkatkan Sistem Imun Dan Meningkatkan Perlindungan Terhadap Virus Dan Bakteria.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum menambahkan beri goji ke dalam diet anda

Sebelum menambahkan beri goji ke dalam diet anda, pastikan anda berbincang dengan doktor anda. Beberapa syarikat mendakwa bahawa beri goji mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada ubat. Walau bagaimanapun, mereka boleh berinteraksi dengan sejumlah ubat preskripsi..

Elakkan beri goji jika:

 • anda mempunyai gula darah rendah
 • anda mengambil antikoagulan (seperti warfarin)
 • anda mempunyai tekanan darah tinggi atau rendah
 • anda sedang menyusu atau hamil (ada kemungkinan keguguran)
 • anda alah kepada buah-buahan

Di samping itu, ingatlah bahawa satu cawan beri goji mengandungi 340% dari nilai harian vitamin A. Mungkin perlu untuk membatasi pengambilan produk ini untuk mengurangkan risiko keracunan vitamin A..

Kesan sampingan

Beri Goji POTENSI SELAMAT apabila diminum dalam masa yang singkat. Mereka boleh diambil dengan selamat sehingga 3 bulan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, beri goji meningkatkan kepekaan terhadap cahaya matahari, dan juga menyebabkan kerosakan hati dan reaksi alergi..

Langkah berjaga-jaga khas:

Kehamilan dan penyusuan susu: Pada tahap ini, hanya sedikit yang diketahui mengenai keselamatan pengambilan beri goji semasa mengandung dan menyusu. Walaupun kurangnya laporan tersebut, ada kekhawatiran bahawa buah goji boleh menyebabkan kontraksi rahim. Sehingga makanan lebih difahami, pilih pilihan yang lebih selamat dan elakkan beri goji dalam makanan anda..

Alergi terhadap protein dalam makanan tertentu: Beri Goji boleh menyebabkan reaksi alergi pada orang yang mengalami alergi terhadap tembakau, pic, tomato, dan kacang-kacangan.

Diabetes mellitus: Goji beri dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Sekiranya anda mengambil ubat antidiabetes, buah ini boleh menyebabkan gula darah anda turun terlalu banyak. Pantau tahap gula dengan teliti.

Tekanan darah rendah: Beri Goji dapat menurunkan tekanan darah. Sekiranya anda sudah mempunyai tekanan darah rendah, beri goji dapat mengurangkannya..

Kesimpulannya

 • Goji beri kaya dengan antioksidan, vitamin dan nutrien.
 • Nutrien ini telah dikaitkan dengan manfaat kesihatan seperti menurunkan gula darah, menurunkan berat badan, memperlambat penuaan, dan bahkan mencegah barah..
 • Walau bagaimanapun, tidak ada kajian utama manusia yang dilakukan. Kesimpulan dibuat berdasarkan kajian makmal di mana haiwan mengambil bahagian.
 • Sebilangan besar kajian tidak menggunakan buah beri itu sendiri, tetapi jus atau ekstrak pekatnya, yang mengandungi lebih banyak bahan aktif daripada beri yang boleh kita makan.
 • Oleh kerana permintaan tinggi yang dihasilkan oleh pemasar, harga beri goji terlalu mahal.
 • Seperti beri lain (blueberry, raspberi), mereka sihat dan boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat..

Jangan tertipu oleh peruncit yang mendakwa bahawa beri goji sahaja akan membantu anda menurunkan 14kg dalam 30 hari. Ini tidak benar. Beri sihat, tinggi vitamin dan antioksidan. Goji bukan alat penurunan berat badan, para penyelidik menganggapnya sebagai sumber antioksidan.

Bayangkan makan buah beri yang lain. Contohnya blueberry. Anda tidak mungkin menjangkakan bahawa berat badan akan hilang dengan cepat, bukan? Tetapi blueberry baik untuk organ penglihatan, jadi banyak makanan tambahan dibuat berdasarkannya..

Keadaannya serupa dengan buah goji. Pemasar mengambil legenda yang indah, nama yang menarik, dan menaikkan harga produk. Produk ini benar-benar berguna, tetapi tidak mengikut jumlah dan arah yang dipromosikan dalam iklan..

Goji beri adalah sumber antioksidan, bukan pembakar lemak.

Mahu membeli makanan tambahan?

Kami mengesyorkan memesannya dari iHerb. Kedai ini menawarkan lebih dari 30,000 barang berkualiti dari Amerika Syarikat dengan harga yang berpatutan..

Goji

Goji berry (wolfberry biasa) atau Lycium barbarum tergolong dalam kumpulan tumbuhan dengan nama kolektif "wolfberry". Omong-omong, tidak semua tumbuhan dalam kumpulan ini mempunyai kesan toksik pada manusia - beberapa spesiesnya, seperti goji, mempunyai sifat penyembuhan yang unik..

Goji berry adalah semak belukar tahunan (keluarga Solanaceae) dengan bunga ungu, ungu atau coklat dan duri nipis. Apabila masak, buah beri memperoleh bentuk bujur yang panjang dan warna merah yang kaya..

Asia dianggap sebagai tempat kelahiran beri goji, yaitu tanah subur di lembah gunung Himalaya dan Tibet. Hari ini, buah beri meluas di hampir semua benua Bumi: Eurasia, Amerika, Afrika utara dan juga Australia. Tetapi harus diingat bahawa beri goji dari tanah subur di dataran tinggi Ningxia (China) mempunyai khasiat yang paling berguna. Di daerah ini, tanah tersebut menerima baja semula jadi yang kaya dengan mineral - loess, yang dibawa dari pergunungan oleh perairan Sungai Kuning..

Sepanjang sejarah penggunaan manusia, goji berry telah diberi judul dengan pelbagai julukan, seperti: "berry cinta", "sumber umur panjang", "berry kebahagiaan", "berlian merah", "berry firdaus", "buah umur panjang yang diinginkan", "barberry Tibet". Dan juga, mereka memberikan pelbagai nama popular - "dereza barbar", darmoros, melati ladang, deribas, tart dan sebagainya.

Sedikit sejarah

Terdapat keseluruhan mitos mengenai mengapa wolfberry biasa di Asia disebut goji berry. Kisah itu berlaku semasa Perang di wilayah Ningxia, China Kuno dalam keluarga seorang petani bernama Gou Zi. Ketika ketua keluarga dipanggil untuk perang jangka panjang dengan penjajah, isteri dan ibu Gou Tzu ditinggalkan tanpa makanan, dan kelaparan dan kematian berkobar-kobar. Mereka berjaya bertahan hanya kerana Qi (isteri seorang petani) memetik buah beri di semak berduri yang tumbuh di lereng selatan Gunung Fragrant, dan menggunakannya dalam memasak.

Kandungan kalori dari beri goji

Adalah 253 kcal setiap 100 gram.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
11.73743.2--253

Sifat berguna beri goji

Komposisi dan kehadiran nutrien dalam beri goji

Komposisi "berry panjang umur" (seperti goji juga disebut) merangkumi: vitamin C (asid askorbik) dan B, zink, fosforus, zat besi, tembaga, selenium, germanium, kalsium, Beta-karoten, tiosianat, antioksidan, asid amino, subisakarida, glikosinolat, flavonoid dan saponin steroid, tiamin, zeaxanthin, riboflavin.

Penggunaan goji berry dalam perubatan

Sejak zaman kuno, goji berry telah digunakan dalam perubatan Cina untuk meningkatkan libido pada wanita dan lelaki, serta untuk meningkatkan mood dan meningkatkan kesejahteraan dalam situasi tertekan. Tumbuhan ini dipercayai dapat membantu melawan sel barah, meningkatkan imuniti dan memanjangkan umur..

Di samping itu, beri goji menyumbang kepada rawatan penyakit buah pinggang, hati, mata, sistem pembiakan, mengurangkan kadar gula dalam darah, dan melegakan insomnia yang berpanjangan. Dan juga, mereka mencegah perkembangan penyakit dan diabetes Alzheimer, mengembalikan keseimbangan hormon, fungsi kencing, meningkatkan fungsi sistem saraf, menaikkan nada, menghilangkan kesan negatif menopaus dan meningkatkan tahap melatonin, menguatkan paru-paru, mencegah degenerasi lemak pada hati, meningkatkan fungsi sistem hematopoietik. Goji dapat membantu melegakan sakit kepala dan pening.

Set bahan berguna tumbuhan ini juga membantu tubuh manusia menghasilkan antioksidan superoksida dismutase dengan kesan hipotensi yang lemah, yang menyumbang kepada kesan ubat-ubatan pada tubuh manusia. Penindasan kandidiasis, E. coli patogen dan proses keradangan juga dapat ditambahkan ke senarai sifat berguna goji berry..

Setelah mengkaji goji berry oleh pusat penyelidikan terkenal dan mengenal pasti komposisi gabungan vitamin, makro dan mikroelemen yang unik, selebriti dunia (misalnya, Steven Spielberg, Oprah Unfrey) mula mengiklankannya dan menggunakannya dalam pengeluaran produk berjenama mereka, dan atlet - untuk mengembalikan kekuatan dan peningkatan tahap ketahanan.

Goji berry menjadi cara yang sangat diiklankan untuk menurunkan berat badan setelah banyak pakar pemakanan sebulat suara menyatakan "goji berry mempromosikan penurunan berat badan tanpa usaha yang aktif." Mereka mencatat bahawa tanaman ini membantu meningkatkan metabolisme dan peredaran darah, menurunkan kadar kolesterol jahat, dan mempercepat pemecahan sel-sel lemak..

Sebagai tambahan kepada beri, ubat moden menggunakan daun, kulit kayu dan akar semak..

Goji berry dalam bidang kosmetologi

Kerana kenyataan bahawa goji berry mempercepat pembahagian sel dalam tubuh manusia (termasuk kulit), ia digunakan dalam kosmetologi untuk mencapai kesan yang menyegarkan. Yaitu, ia ditambah dengan komposisi krim, losyen dan produk penjagaan kulit yang lain.

Goji berry dalam masakan

Berkat rasanya manis dan masam yang enak, buah beri telah menjadi ramuan yang sangat popular dalam semua jenis sup yang terdapat di menu restoran terkenal yang terkenal. Ia boleh ditambah teh, salad buah, hidangan nasi, muesli dan yogurt.

Ada legenda bahawa bahkan maharaja Cina disajikan hidangan yang mengandungi buah goji..

Ciri-ciri berbahaya dari beri goji

Tidak digalakkan menggunakan beri goji dalam diet atau menggunakan persediaan ubat berdasarkannya sekiranya terdapat intoleransi individu terhadap tanaman ini. Juga, ini dikontraindikasikan semasa kehamilan, semasa menyusui dan kanak-kanak di bawah usia tiga tahun..

Dan juga, anda tidak boleh makan lebih dari 25 g beri setiap hari - ini boleh menyebabkan kesan yang berlawanan dengan kesan terapi..

Mitos atau realiti kesan goji yang luar biasa pada tubuh manusia? Kajian kewartawanan mengenai manfaat kesihatan beri goji disajikan dalam video ini

Apa itu beri goji

Hari ini, beri goji sangat popular. Kempen pengiklanan menceritakan tentang sifat perubatan beri ini. Ramai yang berminat: Apa jenis beri ini? Di mana ia tumbuh? Goji adakah itu barberry? Bagaimana beri ini sebenarnya berguna? Oleh itu, mari jawab soalan-soalan ini dan soalan lain mengenai ayunan beri goji.

Apa itu beri goji

Goji beri adalah buah dari wolfberry biasa, yang habitat semula jadinya adalah China. Dalam bahasa Cina, tanaman ini dibaca sebagai Ningxia gouqi, dalam transliterasi Rusia "Gouqi" dibaca sebagai "Goji", oleh itu nama tumbuhan misterius. Secara luaran, serigala biasa kelihatan seperti semak yang dapat tumbuh hingga 3,5 meter, dengan bunga ungu, dan buahnya berukuran kecil dan berwarna karang-merah.

Selalunya, buah wolfberry disebut wolfberry, tetapi nama ini tidak sesuai dengan kenyataan, kerana ia bersifat kolektif. Goji sering disebut "barberry". Anda boleh mendapatkan pilihan seperti "barberry Cina", "barberry Tibet". Dan walaupun nama-nama ini tertanam kuat untuk goji, ini juga salah, kerana barberry adalah milik keluarga barberry, dan serigala biasa milik keluarga nighthade.

Gambar

Sejarah beri

Sejarah asal usul dan penggunaan beri goji berusia lebih dari 5000 tahun. Digunakan dalam perubatan rakyat Cina kuno untuk merawat banyak penyakit jantung, penyakit hati dan kelenjar.

Khasiat penyembuhan dari beri Goji telah lama dikenali di Timur. Legenda Cina kuno mengatakan bahawa semasa pemerintahan Dinasti Tang, anggota komuniti kuil Buddha mempunyai kesihatan yang sangat baik. Pada usia 80 tahun, mereka mengekalkan kulit segar dan rambut tebal tanpa uban. Ternyata, setelah setiap kunjungan ke kuil, para petani meminum air dari sebuah sumur, yang terletak di dekat dinding, yang ditutup dengan semak Goji. Beri merah jatuh ke dalam sumur dari semasa ke semasa, memberikan air sifat-sifat ajaib..

Perubatan tradisional Cina menggunakan buah goji untuk tujuan perubatan. Ia adalah agen anti-penuaan dan penguat imun yang sangat baik yang juga membantu mengekalkan tekanan darah, penglihatan, dan kadar gula darah yang normal. Dalam masakan Asia, beri goji juga digunakan dalam penyediaan pelbagai sup dan lauk..

Di mana goji ditanam?

Negara-negara utama di mana wolfberry ditanam adalah China, Rusia dan beberapa negara Eropah, apalagi, Rusia ternyata sesuai untuk penanaman. Di China, anda boleh menemui wolfberry yang berasal dari liar dan penanaman. Di Rusia dan negara-negara lain, buah-buahan Dereza mulai dieksport.

Gambar

Komposisi dan sifat

Beri Goji mengandungi pelbagai vitamin dan mineral:

 • besi
 • zink
 • iodin;
 • mangan;
 • tembaga;
 • nikel;
 • kromium;
 • kalsium;
 • potasium;
 • kobalt;
 • selenium;
 • kadmium;
 • fosforus;
 • germanium dan lain-lain.

Selain itu, buah wolfberry biasa mengandungi antioksidan, 4 polisakarida unik (LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4) dan lebih daripada lapan belas jenis asid amino.

Sifat yang dimiliki oleh buah beri:

 • peningkatan bekalan darah;
 • peningkatan penglihatan;
 • kesan positif terhadap jangka hayat;
 • kelegaan pernafasan;
 • pencegahan penyakit onkologi;
 • menormalkan pemakanan rahim dan otak.

Permohonan

Goji beri digunakan secara aktif dalam perubatan rakyat, dalam penyediaan diet, dalam pencegahan penyakit sistem kardiovaskular. Pengambilan beri goji berkesan digunakan untuk menurunkan berat badan, normalisasi pencernaan dan banyak lagi. Untuk badan, goji juga membawa nilai tenaga. Anda boleh mengetahui cara menggunakan beri goji dengan betul di sini. Anda boleh mengetahui mengenai pengambilan dan dos yang betul di sini. Cara membancuh dan memasak beri dengan betul, kami memberitahu di sini.

Fakta menarik

Di Amerika Syarikat dan Kanada, seluruh kempen pengiklanan sedang dilakukan untuk mengedarkan buah goji, atau lebih tepatnya jus dari buah ini. Menurut pemasar, jus dari beri wolfberry biasa menormalkan fungsi tubuh secara keseluruhan, dan khasiatnya hampir menjadi ubat mujarab untuk semua penyakit. CDC telah memprotes tuntutan ini kerana hanya ada beberapa kajian di China yang tidak dapat mengesahkan sifat penyembuhannya.

Dikatakan bahawa berkat buah goji, Li Qingyun, yang telah tinggal di pergunungan sepanjang hidupnya, hidup selama lebih dari 250 tahun. Walaupun di China sifat tanaman ini telah terkenal selama beberapa milenium, di Eropah dan Amerika Syarikat, beri mula digunakan sejak kebelakangan ini..

Semasa makan beri goji, harus diingat bahawa sifat produk ini dan penggunaannya sebagai penawar bagi semua penyakit belum diuji dan disahkan sepenuhnya dalam praktiknya. Anda boleh menggunakan buah beri sebagai sumber tenaga atau untuk mengisi semula badan dengan sejumlah vitamin dan asid amino, tetapi masih belum layak untuk menggantikannya dengan kaedah rakyat yang telah lama terbukti.

Goji beri - sifat berguna dan kontraindikasi, cara mengambil untuk menurunkan berat badan, ulasan sebenar

Dalam artikel itu, kami membincangkan beri goji, beritahu kami bagaimana rasanya, apa faedah dan kemudaratan yang mereka bawa ke tubuh manusia. Kami mempertimbangkan komposisi dan vitamin mereka, sifat berguna dan kontraindikasi, cara mengambil untuk menurunkan berat badan, apa yang berguna untuk wanita, lelaki, anak-anak, semasa kehamilan dan onkologi. Anda akan mengetahui ulasan sebenar doktor dan mereka yang menurunkan berat badan mengenai penggunaan beri, di mana membelinya dan berapa harganya.

Apa itu beri goji

Goji berry adalah nama Cina untuk tanaman Dereza vulgaris, yang merujuk kepada spesies tumbuhan berkayu dalam genus Dereza dari keluarga Solanaceae. Tumbuhan ini dikenali sebagai Wolf berry..

Ketinggian maksimum semak adalah 3.5 m, dahannya ditutup dengan duri nipis. Daunnya sederhana, elips, keseluruhan. Bunga berbentuk loceng mempunyai warna ungu atau ungu-merah jambu.

Tanaman berbuah, bergantung pada wilayahnya, dari Mei hingga September atau dari bulan Julai hingga Oktober. Dalam jangka masa ini, adalah mungkin untuk menuai sehingga 13 tanaman, yang paling berharga adalah pada bulan Ogos..

Buah tanaman itu adalah beri merah karang kecil yang kelihatan seperti barberry. Tanaman beri segar beracun, bahkan tidak dianjurkan untuk diambil dengan tangan kosong, kerana kulitnya boleh menjadi hitam. Buah kering tidak berbahaya; rasanya manis-masin dengan sedikit masam.

Komposisi kimia

Komposisi beri goji mengandungi vitamin berikut:

 • beta karotena;
 • vitamin B1 (tiamin);
 • vitamin B2 (riboflavin);
 • vitamin B6 (piridoksin);
 • vitamin C.
 • kalsium;
 • fosforus;
 • besi.

Buah-buahan juga mengandungi fenol, fitosterol, mono- dan polisakarida, asid amino dalam bentuk lisin, triptofan, threonine.

Kandungan kalori buah beri adalah 253 kkal per 100 gram produk.

Buah kering praktikalnya tidak mengandungi vitamin C, oleh itu penggunaannya mempunyai kesan antioksidan minimum pada tubuh.

Di mana tumbuh

Beri Goji tumbuh di China: Gansu, Hebei, Mongolia Dalam, Shanxi, Sichuan, Xinjiang. Diusahakan di mana-mana, termasuk di Rusia. Kilang ini sering berjalan liar.

Secara budaya tumbuh di utara bahagian tengah China di wilayah Ningxia, di Tibet dan Himalaya.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Ramai orang mempunyai keraguan tentang fakta bahawa beri goji adalah mitos atau kenyataan, bagaimana penggunaannya mempengaruhi kesihatan manusia? Bagaimanapun, buah-buahan merah ini secara aktif dipromosikan oleh pelbagai syarikat yang menuntut komposisi dan penyembuhannya yang menakjubkan. Baiklah mari kita fikirkan.

Goji beri mempunyai sifat bermanfaat berikut:

 • menormalkan tekanan darah;
 • menurunkan tahap kolesterol jahat dalam aliran darah;
 • meningkatkan fungsi pelindung badan;
 • mencegah perkembangan pelbagai neoplasma;
 • meningkatkan aktiviti otak;
 • memperbaiki keadaan limfa;
 • menstabilkan tahap hormon seks dan merawat kemandulan;
 • menggalakkan penurunan berat badan;
 • meningkatkan keanjalan saluran darah dan otot;
 • menormalkan tahap glukosa;
 • mengembalikan fungsi alat kelamin;
 • mengaktifkan proses metabolik dalam badan.

Buah tanaman mempunyai kesan positif terhadap keadaan saluran darah dan jantung, sistem tulang dan otot, organ kencing dan hati. Produk ini mengandungi bahan yang berguna untuk fungsi otak.

Foto pokok renek berry Goji

Kelebihan beri goji

Penggunaan dan penggunaan beri goji yang betul memberi kesan positif kepada seluruh tubuh manusia. Pada masa yang sama, buah-buahan yang terkandung dalam komposisi berguna dengan cara yang berbeza, bergantung pada siapa yang mengambilnya..

Untuk para wanita

Penyembuhan beri mengandungi antioksidan semula jadi, vitamin dan komponen mineral yang mempunyai kesan yang baik pada tubuh wanita. Pertama sekali, buahnya berguna untuk penghidap hipertensi, kerana kemampuan beri untuk menormalkan tekanan darah.

Kemasukan buah merah dalam makanan membantu meningkatkan mood, menormalkan aktiviti saluran kencing, melemahkan semasa menopaus. Ia juga berkesan untuk makan beri sekiranya aliran haid yang berat dan menyakitkan..

Beri membantu melambatkan proses penuaan dan mempunyai kesan peremajaan umum, meningkatkan imuniti, mencegah perkembangan banyak penyakit, misalnya diabetes mellitus jenis 2, penyakit Alzheimer.

Buah goji digunakan untuk merawat kemandulan wanita. Bahan-bahan yang terdapat dalam produk ini membantu mengembalikan fungsi pembiakan pada wanita, menormalkan tahap hormon dan meningkatkan aktiviti ovari.

Bukan sahaja merah, tetapi juga beri hitam berguna untuk dimakan. Mereka mengandungi anthocyanin, antioksidan yang melawan penuaan. Berkat itu, kulit bertambah baik, penglihatan kedutan berkurang, pigmentasi berkurang, dan kolagen dipertahankan di dalam sel, yang bertanggungjawab untuk keanjalan kulit.

Untuk lelaki

Ia berguna untuk makan beri merah dan seks yang lebih kuat. Buah goji membantu mengatasi disfungsi ereksi, penurunan dorongan seks dan ejakulasi dini.

Apabila produk ini dimasukkan ke dalam diet, stamina meningkat, ereksi bertambah baik dan libido meningkat. Buah berkhasiat memenuhi tubuh dengan tenaga dan kekuatan, jadi elok memakannya sebelum bersenam atau berlari. Juga, makan sebilangan kecil buah membantu pulih lebih cepat setelah menghabiskan senaman..

Semasa mengandung

Walaupun terdapat manfaat produk yang tidak diragukan untuk tubuh manusia, pendapat pakar mengenai sama ada mungkin bagi wanita hamil untuk makan beri goji atau tidak. Ada yang berpendapat bahawa penyertaan mereka dalam makanan menyumbang kepada kepenuhan tubuh wanita hamil dengan vitamin dan mineral, dan juga membantu mengatasi malaise dan sakit pagi..

Yang lain yakin bahawa beri merah boleh menyebabkan keguguran, pendarahan rahim kerana adanya sebatian pengguguran dalam komposisi. Tetapi setakat ini, tuntutan ini tidak mempunyai bukti..

Semasa mengandung, wanita disarankan untuk makan tidak lebih dari 10 buah goji kering setiap hari. Tetapi pertama-tama anda perlu berjumpa doktor, kerana dalam setiap kes semuanya bersifat individu, dan jika seorang wanita hamil dapat memakan buah-buahan merah, maka mereka boleh membahayakan orang lain.

Untuk kanak-kanak

Ramai ibu bapa yang sudah menghargai faedah makan beri goji tertanya-tanya apakah ia boleh diberikan kepada anak-anak. Dilarang memberikan buah goji kepada kanak-kanak yang berumur di bawah 3 tahun.

Buah-buahan merah mempunyai sifat bermanfaat berikut pada tubuh anak:

 • menguatkan tisu tulang dan enamel gigi;
 • meningkatkan daya ingatan dan keupayaan belajar;
 • menguatkan imuniti dan melindungi daripada penyakit virus;
 • meningkatkan aktiviti fizikal dan daya tahan.

Seorang kanak-kanak boleh diberi tidak lebih dari 30 g beri kering sehari, dibahagikan kepada 3 dos.

Khasiat buah goji untuk menurunkan berat badan

Bagi kebanyakan orang, beri goji Cina dikaitkan dengan bantuan penurunan berat badan yang berkesan, kerana ia adalah salah satu komponen diet yang diresepkan untuk kegemukan. Banyak pengeluar memasukkan buah goji dalam makanan tambahan untuk menurunkan berat badan..

Kesan yang baik terhadap penurunan berat badan disebabkan oleh sifat buah berikut:

 • Produk ini mengandungi banyak serat dan protein, yang bagus untuk mengatasi rasa lapar. Buah-buahan boleh dijadikan makanan ringan berkalori rendah.
 • Beri mencegah gangguan metabolik, membantu mengekalkan kadar gula darah yang normal dan meningkatkan proses metabolik dalam badan.
 • Buah-buahan membantu dengan gangguan tidur dan insomnia, mencegah kemurungan dan memperbaiki mood. Semua kualiti ini memberi kesan positif pada pembentukan badan..
 • Beri memenuhi tubuh dengan vitamin dan tenaga, sehingga meningkatkan daya tahan semasa bersukan.

Penting untuk difahami bahawa penurunan berat badan hanya akan berlaku jika asas pemakanan yang betul dan gaya hidup aktif diperhatikan. Dengan sendirinya, buah goji tidak mempengaruhi proses penurunan berat badan, mereka hanya mengurangkan rasa lapar dan memberi kekuatan untuk bersukan..

Beri Goji di telapak tangan

Bagaimana nak guna

Bagaimana cara menggunakan beri goji untuk menurunkan berat badan dengan betul? Mereka dimakan kering, dan juga digunakan untuk membuat teh, koktel, alkohol atau tincture air. Minum minuman ini memberi kesan positif kepada penurunan berat badan, dan kami akan memberitahu anda cara menyediakannya di bawah..

Teh berry Goji

Bahan-bahan:

 • air - 500 ml;
 • beri goji - 1 sudu besar.

Cara memasak: Tuangkan air mendidih ke atas buah-buahan, biarkan selama 30 minit.

Cara penggunaan: Minum ½ cawan teh 2-3 kali sehari.

Susu kocak

Bahan-bahan:

 • susu - 0,5 l;
 • beri goji - 2 sudu besar.

Cara memasak: Potong buah goji. Masukkan susu dengan pengadun, kemudian masukkan buah cincang ke dalamnya.

Cara penggunaan: Minum koktel 2-3 kali sehari.

Warna pada air

Bahan-bahan:

 • air - 500 ml;
 • beri goji - 1 sudu besar.

Cara memasak: Tuangkan buah beri dengan air rebusan panas dan biarkan hingga meresap.

Cara penggunaan: Ambil tincture pada waktu perut kosong pada waktu pagi setelah bangun..

Tincture alkohol pada vodka (moonshine)

Bahan-bahan:

 • vodka (moonshine) - 500 ml;
 • beri goji - 50 g.

Cara memasak: Tuangkan beri ke dalam balang, isi dengan vodka, tutup penutup dan letakkan di tempat yang gelap selama 10 hari.

Cara menggunakan: Setelah waktu yang ditentukan, keluarkan tincture. Ambil 10 mg dua kali sehari dicairkan dengan air. Simpan di dalam peti sejuk.

Beri Goji untuk onkologi

Terdapat pendapat bahawa beri merah secara berkesan digunakan untuk rawatan onkologi, khususnya, kanser serviks dan kelenjar susu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa beri mengandungi selenium dan germanium - mineral yang mempunyai kesan antitumor. Oleh itu, penggunaan beri setiap hari adalah pencegahan barah yang sangat baik dan membantu menghentikan perkembangan neoplasma malignan..

Pada waktu yang sama, pada tahun 2007, CBC melakukan penyelidikan perlindungan pengguna sendiri terhadap tuntutan pemasaran mengenai "jus goji". Menurut mereka, kajian klinikal di Memorial Sloan-Kettering Cancer Center di New York telah menunjukkan bahawa pengeluar menyatakan maklumat bahawa penggunaan jus goji berry mencegah perkembangan barah payudara dalam 75% kes adalah tidak benar. Hanya kajian makmal awal dan satu percubaan klinikal Cina dilakukan.

Atas sebab ini, anda tidak boleh bergantung pada beri goji sebagai ubat untuk mengatasi masalah barah. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda menghidap barah, anda harus segera berjumpa dengan ahli onkologi, dan tidak melakukan rawatan diri.

Aplikasi memasak

Goji beri digunakan secara aktif dalam memasak untuk penyediaan hidangan manis dan sedap. Cara termudah untuk menggunakannya adalah dengan menggunakan buah kering seperti kismis biasa, iaitu menambahkannya ke makanan panggang, oatmeal atau bijirin lain, ke campuran buah-buahan kering, atau makan segenggam untuk makanan ringan..

Buah goji kering harus dibilas dengan teliti di bawah air sebelum makan, seperti buah kering yang lain. Dan jika anda menahannya dalam air panas selama 2-5 minit, ia akan menjadi lembut..

Juga, goji boleh ditambahkan ke pilaf bijirin dan pedas, sos Mexico, cili dan hidangan lain, tambahan untuk memberi mereka rasa manis asli. Selalunya beri yang direndam dimasukkan ke dalam sos tomato, smoothie, pencuci mulut beku (ais krim, es loli). Buah kering boleh dicincang sehingga menjadi serbuk, dan kemudian ditambahkan ke produk homogen (sos, smoothie, salad dressing).

Beberapa resipi ringkas dan enak untuk memasak beri goji diberikan di bawah..

Kissel dari biji rami dan goji

Biji rami, terutama dalam kombinasi dengan beri goji, mempunyai kesan positif terhadap proses penurunan berat badan dan meningkatkan metabolisme.

Anda perlu:

 • beri goji - 1 sudu besar;
 • biji rami - 1 sudu besar;
 • jus lemon - 1-2 sudu kecil;
 • air - 250 ml.

Bagaimana hendak masak:

 1. Tuangkan air mendidih ke atas biji rami dan buah goji.
 2. Tegaskan selama 40 minit, tuangkan jus lemon, tambah pemanis jika mahu dan minum.

Casserole dengan epal dan beri goji

Anda perlu:

 • nasi "Kuban" - 3 sudu besar;
 • gula pasir - 1 sudu besar;
 • telur - 1 pc;
 • epal - 3 biji;
 • jisim curd - 0.2 kg;
 • gula vanila dengan kayu manis - 1 sudu kecil;
 • beri goji - 1 genggam;
 • mentega - 20-30 g;
 • serbuk roti - 10-20 g.

Bagaimana hendak masak:

 1. Rebus nasi.
 2. Tuangkan beri dengan air panas, toskan cairan setelah satu minit dan bilas buah-buahan di bawah air yang mengalir.
 3. Pukul telur dengan gula dan gula vanila, tambah jisim curd. Gaul sebati.
 4. Masukkan beras sejuk, buah goji ke jisim yang dihasilkan, kacau.
 5. Griskan penaik dengan mentega, taburkan dengan serbuk roti.
 6. Potong epal ke dalam kepingan nipis dan masukkan ke dalam acuan, kemudian taburkan dengan gula tebu di atasnya.
 7. Panaskan oven hingga 180 darjah dan hantar acuan ke dalamnya selama 15-20 minit.

Cara makan beri goji dengan betul

Untuk memaksimumkan faedah makan buah goji, anda harus mematuhi peraturan berikut:

 • Dos harian beri kering atau dibancuh ialah 25 g.
 • Sekiranya anda merancang untuk mengambil beri goji untuk menurunkan berat badan, maka anda harus mengecualikan semua makanan ringan, alkohol dan minuman berkarbonat dari diet. Hanya dalam kes ini, hasilnya akan dapat dilihat.
 • Anda tidak boleh makan banyak beri pada satu masa, kerana ini boleh menyebabkan alahan.

Apa yang boleh menggantikan beri goji

Pengguna sering menghadapi persoalan bagaimana cara mengganti beri goji. Semuanya bergantung pada tujuan yang diperlukan:

 1. Pesaing goji yang paling penting dari segi jumlah unsur surih bermanfaat yang membantu menurunkan berat badan dan antioksidan adalah buah-buahan dari pohon kelapa acai tropika, yang kelihatan seperti anggur ungu gelap. Dalam banyak cara, beri acai melebihi manfaat kesihatan dari beri goji, tetapi pada masa yang sama, harganya cukup tinggi. Untuk 30 kapsul anda perlu membayar lebih dari $ 30.
 2. Untuk mengurangkan berat badan, bukannya goji, dibenarkan menggunakan beri segar dari kismis, lingonberry, gooseberry, blueberry, strawberi, cranberry. Makan beri seperti itu untuk makan malam dengan cepat akan membuang lemak dari perut, paha dan sisi..
 3. Buah berkalori rendah sangat sesuai untuk menormalkan metabolisme untuk menurunkan berat badan dan kesan antioksidan: epal, nanas, ceri, plum, ceri, jeruk, kiwi.
 4. Pir kering, ceri, aprikot kering, epal, buah ara akan membantu mengatasi berat badan berlebihan. Tetapi pada masa yang sama, mereka tidak boleh mempengaruhi tubuh dengan cara yang sama seperti goji.
 5. Sayuran mentah dan salad sayur ringan yang dibumbui dengan minyak zaitun sangat baik untuk menurunkan berat badan.
 6. Makanan laut yang mengandungi yodium mempunyai kesan yang baik pada kelenjar tiroid, yang menghalang perkembangan kegagalan fungsi, yang menyebabkan berat badan berlebihan. Oleh itu, adalah berguna untuk memasukkan makanan laut anda, cumi-cumi, ikan, kerang..
Beri Goji dalam bakul

Kontraindikasi dan langkah berjaga-jaga

Bolehkah buah goji membahayakan tubuh manusia? Sekiranya anda mematuhi dos yang disyorkan, maka penggunaan beri merah hanya akan bermanfaat..

Kontraindikasi utama untuk makan beri goji adalah:

 • intoleransi individu;
 • kecenderungan reaksi alahan;
 • kehamilan;
 • kanak-kanak di bawah umur 3 tahun;
 • menyusu;
 • perut tidak selesa.

Dilarang menggabungkan penggunaan beri goji dengan mengambil ubat dari kumpulan hipnotik dan antikoagulan.

Sekiranya terdapat diabetes mellitus, hipertensi dan hipotensi, gangguan pendarahan, diperlukan nasihat doktor sebelum menggunakan produk.

Sekiranya dos yang disyorkan terlampaui, kesan sampingan berikut mungkin berlaku:

 • migrain;
 • loya;
 • kelemahan;
 • masalah tidur;
 • muntah;
 • senak.

Apabila gejala seperti itu muncul, perlu segera mengeluarkan buah penyembuh dari diet..

Di mana untuk membeli dan harga

Anda boleh membeli beri goji di farmasi atau kedai dalam talian khusus. Walaupun di pasar, kadangkala anda dapat menjumpainya. Semasa membeli, pastikan untuk meminta sijil kualiti produk untuk penjual, kerana selalunya barberry biasa dijual dengan kedok beri goji kerana persamaan luaran produk.

 • beri kering, 100 g - 330 rubel;
 • beri goji kering, 500 g - 1450 rubel;
 • beri goji tanah, 100 g - 600 rubel;
 • beri goji liar hitam, 60 g - 550 rubel.

Jangka hayat produk adalah 2 tahun dari tarikh pengumpulan dan pembungkusan.

Ulasan

Pada pendapat saya, beri goji adalah kempen pemasaran yang dipikirkan dengan baik dan mempunyai faedah minimum. Ya, mereka sedikit memuaskan rasa lapar, membantu menurunkan berat badan, tetapi hanya jika anda makan dengan betul dan aktif dalam sukan. Sekiranya anda berpegang pada gaya hidup ini, walaupun tanpa goji anda dapat menurunkan berat badan..

Saya mengesyorkan agar pesakit saya makan beri goji semasa musim sejuk, kerana mengandungi vitamin C dan membantu menguatkan sistem imun. Pada masa yang sama, terdapat lebih banyak asid askorbik dalam lemon dan harganya lebih rendah daripada goji. Jadi kesimpulannya jelas.

Baru-baru ini membeli sebungkus besar beri goji untuk penurunan berat badan. Sejujurnya, saya berfikir bahawa dalam 1-2 minggu saya akan dapat menurunkan berat badan sehingga 5 kg. Di mana sahaja, saya dapat membuang hanya 1.5 kg dan kemudian berkat kenyataan bahawa saya mengatur 2 hari pemunggahan dalam 14 hari. Kesimpulan saya adalah bahawa buah goji tidak membantu menurunkan berat badan..

Saya menurunkan berat badan pada beri goji beberapa kali. Buat pertama kalinya dalam sebulan, saya berjaya menurunkan 4 kg, kali kedua - minus 1.5 kg dalam 2 minggu. Pada prinsipnya, hasilnya baik untuk saya, sekarang saya berpegang pada pemakanan yang betul dan berjalan pada waktu malam. Berat mula hilang secara beransur-ansur dengan sendirinya.

Goji beri adalah makanan sihat yang mengandungi vitamin dan mineral. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh bergantung padanya sebagai satu-satunya ubat untuk membantu menghilangkan berat badan berlebihan dan merawat kebanyakan penyakit. Manjakan buah goji sebagai sumber tenaga tambahan, yang mana anda dapat mencapai pinggang yang ramping dan sentiasa dalam mood yang baik.

beri goji

Beri Goji, juga dikenal sebagai wolfberry, berasal dari Asia dan telah terkenal selama lebih dari 2.000 tahun sebagai tanaman ubat, tetapi mereka baru mulai mendapat populariti pada tahun 2014. Ini adalah tanaman di mana ia tumbuh, apa yang harus dilakukan dengannya, sifat berguna dan kontraindikasi - kami akan mempertimbangkan semua ini dalam artikel ini..

Apa itu goji

Goji beri adalah buah dari tanaman Dereza, yang diedarkan terutamanya di China dan Rusia, dan sering tumbuh liar. Mereka dikelaskan sebagai beri serigala, tetapi tidak beracun. Ini adalah buah kecil, bujur, oren-merah dengan tekstur yang sedikit berkerut. Biasanya dimakan kering.

Apa yang perlu dilakukan dengan mereka? Selama berabad-abad mereka digunakan sebagai tanaman ubat, dan khususnya untuk tingtur. Mengenai sifat bermanfaat tumbuhan ini, kontraindikasi, bahaya dan penggunaannya sebagai makanan tambahan - anda akan menerima jawapan untuk semua soalan.

Sifat berguna beri goji

Kandungan kalori buah beri cukup besar untuk buah - 375 kkal per 100 gram, tanpa lemak tepu dan mengandungi sekitar 32 gram karbohidrat. Mereka sering keliru dengan barberry kerana bentuk dan baunya, tetapi goji rasanya kurang enak dan mengandungi banyak biji kecil. Buah beri ini kaya dengan sumber vitamin dan mineral, termasuk:

 • vitamin C;
 • serat;
 • besi;
 • vitamin A;
 • zink;
 • antioksidan.

Mereka mengandungi 18 asid amino, 8 daripadanya penting dan 21 adalah unsur surih. Beri mengandungi antioksidan, khususnya beta-karoten, yang membantu sistem kekebalan tubuh kita untuk menguatkan dan mempromosikan pengeluaran sel darah merah. Ini adalah salah satu daripada beberapa makanan nabati yang tinggi protein - 100 gram beri goji mengandungi 10% DV. Karbohidrat adalah kompleks, yang bermaksud bahawa tahap gula dalam darah tidak meningkat, dan tenaga dari pemecahan masuk ke dalam badan secara merata. Khasiat beri goji beri memberi banyak faedah kepada tubuh kita, tetapi sayangnya ia mempunyai kontraindikasi dan boleh menyebabkan bahaya..

Kontraindikasi untuk mengambil beri goji

Walaupun produk ini sangat berguna, seperti yang lain, ia mempunyai sejumlah kontraindikasi, dan dilarang sama sekali untuk digunakan oleh wanita hamil, menyusui dan anak kecil (di bawah 3 tahun):

 • boleh menyebabkan hipervitaminosis vitamin A, kerana 100 gram mengandungi 170% dari nilai harian;
 • kadang-kadang menyebabkan reaksi alahan, dan ini boleh memberi kesan serius kepada bayi, semasa menyusu dan pada janin itu sendiri - sehingga keguguran;
 • tidak boleh digunakan dengan tekanan darah tinggi, bersama dengan aspirin dan antikoagulan lain;
 • tidak pada tahap diabetes yang teruk atau dengan gula darah rendah;
 • penghidap barah;
 • dengan penyakit buah pinggang - batu boleh terbentuk.

Sejak buah beri menjadi popular pada tahun 2014, sejumlah kajian klinikal produk tersebut belum cukup dilakukan, dan doktor kami tidak mengenali goji dengan baik dan tidak dapat memberikan nasihat yang berkualiti mengenai kontraindikasi untuk digunakan..

Manfaat Goji

Dari komposisi itu sendiri, menjadi jelas bahawa produk ini membawa banyak manfaat kesihatan dan agak sukar untuk mengganti goji dengan produk lain. Mereka tumbuh dan dijual sebagai makanan super, dan sering terdapat di krim muka dan kulit, topeng, balm rambut, dll. Selalunya diambil untuk menurunkan berat badan dan cukup berjaya. Sekiranya anda menggunakan beri goji dengan betul, anda akan mendapat faedah maksimum dan mengelakkan membahayakan badan. Faedahnya termasuk:

 • peningkatan imuniti umum dan ketahanan terhadap selesema;
 • meningkatkan metabolisme;
 • mengurangkan risiko penyakit jantung, mengurangkan sakit artritis;
 • membantu membersihkan hati;
 • menambah keseimbangan hormon dalam badan dan memberi manfaat semasa menopaus;
 • Untuk masa yang lama, lelaki telah menggunakan buah goji sebagai kaedah untuk meningkatkan ereksi, pergerakan sperma - alternatif yang sihat untuk Viagra. Mereka juga meningkatkan testosteron;
 • memudahkan ketahanan insulin;
 • meningkatkan penglihatan, mengurangkan tekanan;
 • Mereka membawa manfaat berasingan untuk kulit dan rambut - goji mengandungi beta-karoten, yang merangsang pembaharuan kulit, dan merupakan alat peremajaan. Beri mengurangkan kesan cahaya matahari pada kulit, dan selalunya topeng, balm dan krim semulajadi untuk kulit dan rambut diciptakan berdasarkannya;
 • memerangi radikal bebas yang menyebabkan barah. Di negara-negara Barat, adalah kebiasaan untuk mengambilnya sebagai agen profilaksis, kerana mereka dapat menghambat pertumbuhan tumor dan bahkan meningkatkan keberkesanan rawatan;
 • berguna untuk menurunkan berat badan - kenyataannya, buah beri mempunyai indeks glisemik dan muatan yang rendah, mereka menyimpan rasa kenyang untuk masa yang lama. Menambahkannya ke bijirin atau yogurt akan jauh lebih sihat daripada epal atau buah kering lainnya.

Jangan menyalahgunakan produk ini, tidak biasa untuk wilayah kita dan sukar untuk mendiagnosis reaksi alahan. Goji beri adalah tambahan yang baik untuk makanan anda - 30 gram setiap hari. Lebihan produk ini dalam diet boleh membahayakan.

Kerosakan Goji berry, kesan sampingan

Sekiranya anda seorang yang wajar, ambil buah beri dengan betul (tidak lebih daripada 30 gram sehari) dan goji tidak dikontraindikasikan untuk anda, mereka tidak akan mendatangkan bahaya. Sekiranya anda mengambil terlalu banyak untuk menurunkan berat badan (sebab yang paling biasa untuk berlebihan), kesan sampingan adalah mungkin dalam bentuk:

 • kembung dan cirit-birit, sakit perut;
 • insomnia adalah mungkin;
 • peningkatan tekanan dan penipisan darah. Dengan kombinasi faktor-faktor ini, pendarahan kapilari, darah dari hidung adalah mungkin.

Kerosakan penggunaan oleh kumpulan risiko sangat ketara. Lebih baik mengelakkan penggunaannya tanpa nasihat pakar pemakanan atau doktor.

Bagaimana betul dan kapan makan beri Goji?

Lebih sedap dimakan pada waktu pagi. Mereka memerlukan masa yang lama untuk dicerna, dan jika anda memakannya pada waktu malam, anda mungkin mengalami masalah tidur. Biasanya beri goji dimakan kering, sebagai tambahan kepada yogurt, smoothie, bijirin dan sarapan pagi. Kurang biasa digunakan untuk sos, pencuci mulut dan makanan bakar, salad dan pembuatan teh. Saya ulangi - jumlah normal untuk kesihatan badan ialah 15-30 g / hari..

Dijual segar dan kering. Rasa sebelum membeli, kerana kerana persamaan dengan barberry, penjual sering menipu. Pilihan yang ideal adalah membeli buah goji kering melalui Internet dari negara asal. Banyak syarikat menjualnya sebagai makanan super..