Blog Tenaga

Artikel ini disiapkan oleh saya sebagai karya komputasi dan grafik di universiti (Ufa State Aviation Technical University). Ujian dalam subjek lulus pada musim panas lalu dan akhirnya saya teringat bahawa saya akan menyiarkan bahan ini di blog.

Nama disiplin: "Sumber tenaga bukan tradisional dan boleh diperbaharui".

Tema karya: "Bahan bakar alkohol. Etanol. Pengalaman, kebaikan dan keburukan dunia ".

Kandungan

1. Pengenalan. Bahan api alkohol. Metanol

Sebagai komponen bahan bakar motor, alkohol - metanol, etanol digunakan lebih awal pada masa kekurangan bahan bakar akut. Pada masa ini, pengalaman praktikal terbesar di luar negara telah terkumpul dalam penggunaan etil alkohol..

Pada awal tahun 70an. sehubungan dengan peningkatan kebutuhan untuk kualitas bahan bakar yang digunakan, kebutuhan untuk memperluas dasar bahan baku untuk produksi bahan bakar motor, minat telah meningkat dalam penggunaan metanol sebagai bahan bakar atau bahan tambahan untuk itu.

Minat yang signifikan terhadap bahan bakar alkohol, terutama metanol, disebabkan oleh beberapa sebab, yang utama adalah:

 • bahan bakar ini lebih boleh diterima oleh alam sekitar daripada petrol sintetik dan bahan bakar bukan petroleum lain;
 • penyimpanan dan pengedaran yang serupa dengan petrol;
 • penggunaannya memungkinkan untuk mencapai peningkatan dalam ekonomi bahan bakar mesin.

Semua ini dicapai sekaligus mengembangkan sumber bahan api motor yang berasal dari petroleum.

Kemungkinan menggunakan metanol telah terbukti secara teknikal:

 • dalam jumlah aditif 5 dan 15% untuk petrol;
 • untuk pengeluaran bahan tambahan oktan tinggi - MTBE (metil tert-butil eter);
 • untuk pengeluaran petrol dari metanol;
 • dalam bentuk tulen.

Campuran benzometanol yang mengandung 5% metanol, karena stratifikasi pada -3 ° C, dapat digunakan sebagai bahan bakar jenis musim panas. Sekiranya anda menggunakan 1.5 juta tan metanol sebagai bahan tambahan, pengembangan sumber bahan api motor dapat mencapai 0,8 juta tan. Secara umum, campuran bebas metanol stabil dalam operasi, pelepasan komponen dalam gas ekzos dikurangkan dengan ketara:

 • hidrokarbon sebanyak 10... 20%;
 • nitrogen oksida sebanyak 30... 35%.

Pada masa ini, makmal sedang berusaha menggunakan metanol tulen. Namun, penggunaan tersebut memerlukan perubahan yang signifikan dalam reka bentuk mesin siri, yang tidak dapat dilakukan pada tingkat perkembangan teknologi saat ini. Kerjakan bekalan metanol yang terpisah dari petrol. Sistem bahan bakar dwi seperti itu mempunyai beberapa kelebihan. Menurut GosNIImetanolproekt, pengenalan sistem bahan bakar ganda akan memerlukan penggunaan metanol dalam jumlah hingga 10% dari jumlah petrol, dan dapat digunakan di semua zona iklim. Penghantaran bahan bakar ini juga membolehkan penggunaan petrol oktana rendah..

2. Etanol (bioetanol)

Bioetanol adalah etanol biasa yang diperoleh dari pemprosesan bahan tanaman untuk digunakan sebagai bahan bakar bio. Pengeluaran bioetanol dunia pada tahun 2005 adalah 36.3 bilion liter, 45% daripadanya berasal dari Brazil dan 44.7% dari Amerika Syarikat. Etanol di Brazil dihasilkan terutamanya dari tebu, dan di Amerika Syarikat dari jagung. Pengeluaran etanol dari tebu kini lebih ekonomik daripada jagung. Kerajaan persekutuan AS memberikan pengeluar etanol kredit cukai (tetapi bukan subsidi) sehingga $ 0.51 per galon etanol. Etanol Brazil murah kerana gaji rendah untuk pemetik tebu.

Amerika Syarikat pada bulan Ogos 2005 mengadopsi Akta Dasar Tenaga tahun 2005 dan Standard Bahan Bakar Boleh Diperbaharui. Mereka menjangkakan pada tahun 2012 pengeluaran tahunan 30 bilion liter etanol dari bijirin dan 3.8 bilion liter dari selulosa (batang jagung, jerami padi, sisa hutan, dll.).

2.1. Bahan mentah untuk pengeluaran bioetanol

Pada masa ini, kebanyakan bioetanol dihasilkan dari jagung (AS) dan tebu (Brazil). Bahan mentah untuk penghasilan bioetanol juga boleh menjadi pelbagai tanaman pertanian dengan kandungan pati atau gula yang tinggi: ubi kayu, kentang, bit gula, ubi jalar, sorgum, barli, dll..

Ubi kayu mempunyai potensi besar. Ubi kayu dihasilkan dalam jumlah besar di China, Nigeria, Thailand. Kos menghasilkan bioetanol dari ubi kayu di Thailand adalah sekitar $ 35 setong minyak setara.

Iklim terbaik untuk pengeluaran tebu adalah di Peru, Caribbean. Indonesia dan beberapa negara Afrika seperti Mozambik juga dapat menghasilkan sejumlah besar tebu..

Etanol boleh dihasilkan dalam jumlah besar dari selulosa. Bahan mentah boleh berupa pelbagai sisa dari pertanian dan perhutanan: jerami gandum, jerami padi, tebu, tebu, habuk papan, dll..

Pengeluaran etanol dari selulosa belum dapat dilaksanakan secara ekonomi.

2.2. Kaedah pembuatan

2.2.1. Penapaian

Kaedah untuk menghasilkan etanol, yang dikenal sejak sekian lama, adalah penapaian alkohol produk organik yang mengandungi karbohidrat (anggur, buah-buahan, dll.) Di bawah tindakan enzim ragi dan bakteria. Pemprosesan pati, kentang, beras, jagung, dan lain-lain kelihatan serupa. Reaksi ini agak rumit, skema dapat dinyatakan dengan persamaan:

Sebagai hasil fermentasi, larutan diperoleh yang tidak mengandung lebih dari 15% etanol, kerana dalam larutan yang lebih pekat ragi biasanya mati. Etanol yang diperolehi perlu dimurnikan dan pekat, biasanya dengan penyulingan..

2.2.2. Pengeluaran alkohol industri dari bahan mentah biologi

Teknologi perindustrian moden untuk menghasilkan etil alkohol dari bahan mentah makanan merangkumi peringkat berikut:

 • penyediaan dan pengisaran bahan mentah berkanji - bijirin (terutamanya rai dan gandum), kentang, jagung, dan lain-lain;
 • penapaian. Dalam sebilangan besar pengeluaran alkohol di dunia, pemecahan kanji kepada alkohol dengan bantuan ragi dibiarkan. Untuk tujuan ini, sediaan alpha-amylase rekombinan yang diperolehi oleh bioengineering digunakan - glukamilase, amilosubtilin.
 • brahorectification. Menjalankan lajur pecutan.

Sisa fermentasi adalah minyak pegun dan fusel. Stillage digunakan untuk pengeluaran makanan.

2.3. Etanol sebagai bahan bakar

Etanol adalah sumber tenaga yang kurang "padat tenaga" daripada petrol (ini hanya berlaku untuk campuran dengan kandungan etanol yang tinggi, lihat "Kecekapan Tenaga Etanol" di bawah); Perbatuan kereta yang menggunakan E85 (campuran 85% etanol dan 15% petrol; huruf "E" dari English Ethanol) per unit isipadu bahan bakar adalah kira-kira 75% dari jarak tempuh kereta standard. Enjin pembakaran dalaman kereta konvensional tidak dapat berfungsi pada E85, walaupun ia berfungsi dengan baik pada E10 (ada yang berpendapat bahawa bahkan E15 dapat digunakan dan E40 (A95-E) berjaya digunakan). Pada etanol "sebenar", hanya yang disebut. mesin "Flex-Fuel" (kereta dengan enjin berbilang bahan bakar). Kereta ini juga dapat berjalan dengan petrol biasa (sedikit penambahan etanol masih diperlukan) atau campuran kedua-duanya secara sewenang-wenang. Brazil adalah peneraju dalam pengeluaran dan penggunaan bioetanol tebu sebagai bahan bakar. Stesen minyak di Brazil menawarkan pilihan E20 (kadang-kadang E25) dengan menggunakan petrol biasa, atau "acool" E100, azeotrope etanol (96% C2HlimaOH dan 4% (berat) air). Mengambil keuntungan dari fakta bahawa etanol lebih murah daripada petrol, pengisi bahan tidak bertanggungjawab mencairkan E20 dengan azeotrope, sehingga kepekatannya secara diam-diam dapat mencapai 40%. Adalah mungkin untuk mengubah kereta biasa menjadi "Flex-fuel", tetapi ia tidak dapat dilaksanakan secara ekonomi.

Juga, semua enjin tangki piston moden adalah bahan bakar pelbagai.

2.4. Campuran bahan bakar etanol

 • E5, E7, E10 adalah campuran dengan kandungan etanol rendah (masing-masing 5, 7 dan 10 peratus berat), yang paling biasa pada masa ini. Dalam kes-kes ini, penambahan etanol bukan sahaja menjimatkan petrol dengan menggantikannya, tetapi juga membolehkan anda membuang bahan tambahan oksigen yang berbahaya..
 • E85 adalah campuran 85% etanol dan 15% petrol. Bahan bakar standard untuk apa yang disebut. Mesin "Flex-Fuel", diedarkan terutamanya di Brazil dan Amerika Syarikat, dan pada tahap yang lebih rendah di negara lain. Kerana ketumpatan tenaga yang lebih rendah, ia dijual lebih murah daripada petrol.
 • E95 adalah campuran etanol 95% dan bahan bakar 5% aditif. Scania mula mengembangkan enjin diesel bas berkuasa etanol 95% pada pertengahan 1980-an. Program ujian untuk bas bandar dengan enjin yang menggunakan etanol 95% - TERBAIK (BioEthanol untuk Pengangkutan Lestari).
 • E100 adalah etanol 100% secara formal, bagaimanapun, kerana fakta bahawa etanol bersifat hygroscopic, pengeluaran dan penggunaan etanol tanpa kepekatan air sisa adalah merugikan. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, E100 bermaksud campuran etanol azeotropik standard (96% C2HlimaOH dan 4% air (mengikut berat); 96.5% dan 3.5% peratus mengikut jumlah). Tidak mustahil untuk memperoleh kepekatan etanol yang lebih tinggi dengan penyulingan konvensional..

2.5. Kecekapan tenaga etanol

Pada bulan Disember 2007, University of North Dakota dan Pusat Penyelidikan Automotif Minnesota (MnCAR) menerbitkan hasil kajian mengenai kecekapan tenaga bioetanol dalam pengangkutan jalan raya. Kedua-dua kereta dan kenderaan konvensional dengan mesin Flex-fuel mengambil bahagian dalam kajian ini. Campuran yang disiasat dari kandungan etanol 2% hingga 85% dalam petrol.

Untuk kereta biasa, campuran yang paling optimum ialah E30. Penggunaan bahan api telah menurun sebanyak 1% berbanding petrol. Hasilnya diperoleh pada kenderaan Toyota Camry dan Ford Fusion.

Untuk kereta bahan bakar lentur, campuran E20 ternyata optimum. Penggunaan bahan api telah menurun sebanyak 15% berbanding petrol. Hasil diperoleh pada bahan api fleksibel Chevrolet Impala.

2.6. Imbangan bahan bakar etanol

Pada tahun 2005, kajian mulai muncul yang berpendapat bahawa etanol yang dihasilkan dari jagung mempunyai keseimbangan tenaga negatif..

Dalam laporan tahun 2006, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) melaporkan etanol mempunyai keseimbangan bahan bakar 1.24. Maksudnya, dari etanol yang dihasilkan dari jagung, anda dapat memperoleh 24% lebih banyak tenaga daripada yang dibelanjakan dalam pengeluaran etanol.

Terdapat pelbagai cara untuk mengira keseimbangan bahan bakar etanol. Tetapi keseimbangan bahan bakar petrol masih lebih teruk daripada etanol. Pengeluaran petrol memerlukan sejumlah besar tenaga: untuk penerokaan minyak, pengeluarannya, pengangkutannya (anda perlu membina kapal tangki dan saluran paip), penyulingan, penghantaran petrol, dll..

Di Brazil, tebu tebu digunakan sebagai bahan bakar di loji janakuasa. Ini meningkatkan keseimbangan bahan bakar etanol yang berasal dari tebu menjadi 8.

Keseimbangan bahan bakar etanol yang dihasilkan dari selulosa dapat mencapai 2.

2.7. Aspek persekitaran menggunakan etanol sebagai bahan bakar

Menggunakan bioetanol sebagai bahan bakar dapat mengurangkan pelepasan karbon dioksida, gas rumah hijau. Pengurangan pelepasan karbon dioksida ketika menggunakan bioetanol bergantung pada bahan tanaman yang digunakan, zon iklim dan kos overhed untuk penanaman, pengangkutan dan pemprosesannya, kerana proses ini menggunakan bahan bakar fosil (kerja agroteknik, pengeringan biji-bijian ketika meletakkan untuk penyimpanan, pengeluaran baja untuk memulihkan kesuburan tanah, pembetulan alkohol dan pemprosesan sisa). Pengurangan pelepasan CO2 dalam pengeluaran etanol dari biji-bijian pada tahun 2007 di AS rata-rata 19%, diandaikan bahawa dengan pemodenan pengeluaran alkohol dan pemindahannya secara eksklusif ke gas asli, kemungkinan pengurangan pelepasan karbon dioksida sebanyak 28-32%. Pengurangan maksimum pelepasan CO2 dapat dicapai dalam penghasilan etanol dari sisa yang mengandung selulosa (contohnya, sisa hutan, 52%) sebagai sumber selulosa dan sebagai bahan bakar dalam pengeluaran alkohol; pengurangan pelepasan maksimum teoritis - 82% - dapat dicapai dalam penghasilan etanol dari biomassa selulosa Panicum virgatum millet, namun pengeluaran seperti ini tidak ada (mulai 2011).

Oksigen yang terkandung dalam etanol memungkinkan pembakaran hidrokarbon bahan bakar yang lebih lengkap. Kandungan etanol 10% dalam petrol memungkinkan untuk mengurangkan pelepasan zarah aerosol hingga 50%, pelepasan CO sebanyak 30%.

Pada tahun 2006, penggunaan etanol di Amerika Syarikat mengurangkan pelepasan sekitar 8 juta tan gas rumah hijau (dalam CO2 setara), yang kira-kira sama dengan pelepasan tahunan 1.21 juta kenderaan.

2.8 Kekurangan etanol. Pendapat PBB

Masalah utama pengeluaran bioetanol dari produk pertanian komersial, terutamanya dari biji-bijian, adalah pengurangan bahagian tanah yang dihuni untuk pengeluaran tanaman makanan dan makanan dan, sebagai akibatnya, kenaikan harga makanan. Oleh itu, menurut anggaran Jawatankuasa Anggaran Kongres AS, sumbangan pertumbuhan penggunaan bijirin untuk pengeluaran etanol dalam kenaikan harga makanan pada tahun 2008 berjumlah 35%.

Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) terus memerangi penggunaan makanan untuk bahan bakar.

Menurut FAO, ini memperburuk keadaan makanan di seluruh planet ini dan mengancam keselamatan makanan dan juga boleh menyebabkan rasa lapar. Selain itu, penggunaan tanaman untuk pengeluaran bahan bakar menyebabkan harga produk pertanian lebih tinggi..

Di Amerika, jagung digunakan untuk membuat etanol, dan di Eropah, biji minyak. Dengan latar belakang ini, kontrak niaga hadapan untuk penghantaran jagung pada bulan Januari 2012. mencecah $ 6.115 gantang di Bursa Saham Chicago. Ini tiga kali lebih tinggi daripada satu dekad yang lalu - $ 2.1175.

Untuk pengeluaran etanol dari tebu di Brazil, 3% daripada semua tanah pertanian di negara ini digunakan. Namun, setakat ini perkara ini tidak mempengaruhi harga dan bekalan produk manis ke pasaran dunia..

FAO melakukan kajian di mana mereka berusaha mengenal pasti negara di mana pengeluaran biofuel dari tanaman tidak berbahaya, dan bahkan dapat berkembang. Amerika Syarikat tidak termasuk dalam senarai negara-negara tersebut, jauh di belakang pemimpin Amerika Latin - Brazil, Paraguay, Argentina dan Colombia.

CleverMindRu

Semua Mengenai Otak!

Alkohol: Kelebihan dan Kekurangan, Dos Selamat, Kesan pada Otak

Helo! Hari ini kita akan mempertimbangkan salah satu ubat undang-undang yang paling popular - Alkohol! Kami akan menganalisis bahaya dan kemungkinan manfaat penggunaannya, memikirkan dos dan mekanisme tindakan pada otak dan badan. Memandu!

Metabolisme alkohol

Kelajuan permulaan kesan pertama dan kelajuan penghapusan alkohol bergantung kepada banyak faktor, mari kita ketahui yang utama:

- Metabolisme dan genetik umum. Ini termasuk aktiviti hormon tiroid dan kadar di mana enzim tertentu dihasilkan di hati yang memecah etanol..

- Umur. Telah terbukti bahawa pada usia muda dan tua, alkohol diekskresikan dengan lebih perlahan. Dalam kes pertama, disebabkan oleh aktiviti ADH atau alkohol dehidrogenase yang lemah, inilah yang mengubah alkohol menjadi asetaldehid. By the way, apabila ia menjadi terlalu banyak, dan sudah terurai dengan buruk dengan bantuan ACDH, maka orang itu menjadi mabuk. Bagi orang tua, kadar penghapusan alkohol berkurang kerana penurunan hati dan jumlah air dalam badan. Secara amnya, anda lebih banyak mabuk pada usia remaja dan tua (Ruj. 1).

- Jantina dan berat badan. Mengapa alkoholisme wanita dianggap lebih berbahaya daripada lelaki? Jawapannya lebih kurang dari segi berat badan, dan sebenarnya wanita boleh menjadi ibu! Hati sama dengan ukuran, tetapi berat badannya sangat berbeza. Bagi seorang gadis, beratnya ialah 55 kg untuk seorang lelaki 80 kg, 1 botol bir untuk seorang lelaki adalah 1.5 untuk seorang gadis, kadar penghapusan alkohol adalah sama, tetapi puncak kesan mabuk adalah berbeza (2). Peraturan yang sama berlaku untuk satu jantina. Segelas vodka, semua perkara lain sama, akan lebih kuat untuk lelaki kurus 60 kilogram daripada dengan 100 kg. Mereka juga mempunyai ppm yang sama akan berbeza, tetapi lebih banyak lagi nanti.

- Metabolisme alkohol juga dipengaruhi oleh ketepuan saluran pencernaan. Anda boleh mabuk dengan lebih cepat kerana lapar, tetapi penyakit perut menjadi lebih nyata. Makanan berlemak melambatkan penyerapan, tetapi walaupun di sini anda boleh menghadapi situasi di mana anda minum dan tidak mabuk, anda minum lebih banyak, dan kemudian semuanya disimpulkan dan salam, keadaan kecewa selama beberapa jam.

- Bioritme. Paling sukar untuk mabuk pada waktu pagi!

- Baiklah, macam-macam bahan, di mana tanpanya! Ringkasnya, bahan yang bertindak pada sistem GABA meningkatkan kesan alkohol. Apa yang berfungsi pada norepinefrin melemahkan.

Bagaimana alkohol berfungsi

 1. Dos.

Kesan alkohol bergantung kepada dos. Dipercayai bahawa dos hingga 20 ml zat murni, bagi seseorang yang beratnya 70 kg, mempunyai kesan psikostimulasi yang lebih besar, meningkatkan pengeluaran katekolamin. Ini dengan serta merta diterjemahkan ke dalam mood yang lebih baik dan banyak bercakap dan mobiliti. Sebagai rujukan, 20-30 mg etil alkohol kira-kira sama dengan 50-70 ml vodka, atau 0.5 liter bir.

Dos melebihi 30 mg mempengaruhi sistem GABA, menunjukkan kesan melankolis, anti-tekanan. Dos seperti itu sudah tentu membosankan, dan seseorang mula berkelakuan tidak mencukupi, masing-masing berada dalam had didikannya. Dan semakin tinggi dosnya, semakin sukar untuk mengawal diri..

 1. Berapa banyak alkohol berfungsi?

Kembali ke titik mengenai metabolisme, terdapat banyak pemboleh ubah. Saya menjumpai kajian di mana setiap orang rata-rata dan mendapat hasil kasar mengenai kadar penghapusan etil alkohol dari darah, dan ia sama dengan 7 gram sejam! (3)

Perlu disebut permulaan aksi, tetapi dalam beberapa puluhan minit, datanya berbeza. Secara amnya, jika anda minum bersamaan dengan 25 mg alkohol sekaligus, maka alkohol ini akan hilang dalam 4 jam.

7 gram sejam, dari indikator inilah yang perlu anda bangunkan! Pada perut kenyang, jumlahnya lebih sedikit, dengan jisim yang besar, terutama yang terlatih - lebih banyak lagi. Kerana peningkatan pengeluaran hormon anabolik yang meningkatkan jumlah darah.

Memudaratkan

Pertimbangkan keburukan dan kekurangan etil alkohol yang paling penting!

 1. Penipisan neurotransmitter / Ketagihan / Ketagihan.

Titik ini dapat dibahagikan kepada beberapa, tetapi intinya merangkumi satu titik permulaan - neurotransmitter.

Kesan dramatik alkohol tidak boleh menjadi akibat dari perubahan kecil dalam keseimbangan neurotransmitter di otak. Ia menggunakan dopamin, serotonin, GABA, sistem opioid, dan reseptor epinefrin. Tetapi, mungkin, kesan yang paling kuat diperhatikan pada GABA. GABA adalah neurotransmitter penghambat yang dirancang untuk menenangkan, berehat.

Alkohol secara serius meningkatkan GABA dan menyekat salah satu reseptor glutamat, NMDA. Sebagai rujukan, Glutamat di otak kita adalah kebalikan dari GABA. Sangat kasar, GABA bersifat phlegmatic, Glutamat adalah kolerik!

Peningkatan aktiviti dalam neurotransmitter, terutamanya jangka panjang dan biasa, apabila seseorang sering minum, menyebabkan aktiviti reseptornya menjadi lemah, lebih banyak lagi mengenai ini adalah pelepasan "Bagaimana ketagihan muncul", pautan akan muncul di akhir video. Reseptor menjadi tidak sensitif terhadap neurotransmitter, ternyata ada 2 jalan keluar: meningkatkan dos atau masuk sepenuhnya ke dalam bola mata, menahan gejala penarikan dan sekali lagi meningkatkan kepekaan kepada reseptor, diperlukan dari beberapa minggu hingga setahun, bergantung pada keteraturan dan jumlah "pembengkakan" anda.

Secara umum, ingat bahawa ketagihan dan kemungkinan penarikan diri dari pantang alkohol, dalam bentuk kecelaruan kecelaruan, kemurungan, dll. lebih bergantung pada GABA, Dopamine dan Serotonin. Ini adalah peraturan umum. Seseorang mengalami kemurungan dan kesakitan yang lebih kuat, yang bermaksud terdapat serangan terhadap opioid. Siapa yang gelisah, kurang tidur dan mudah marah - tamparan hebat kepada GABA.

 1. Membunuh sel otak

Penggunaan alkohol mengaktifkan mikroglia dan astrosit di otak, mengganggu pertumbuhan semula sel otak dan mempromosikan penyakit neurodegeneratif. (sepuluh). Kekurangan vitamin B1 ditambah dengan pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit ARBD, tetapi intinya serupa - otak menyusut (11).

Harus diingat bahawa kematian sel bergantung kepada dos (12). Pengambilan sederhana (kira-kira jumlahnya sedikit kemudian) tidak menyebabkan penyimpangan dari norma (13).

 1. Bertemu - minum

Alkohol sudah semen dalam budaya kita. Mungkin lebih daripada separuh daripada semua kisah menarik bermula dengan minum. Secara umum, dalam arti tertentu, alkohol dapat menyatukan orang, tetapi tidak apabila ia berlaku sepanjang masa! Dan kultus ini datang dari mana-mana sahaja! Seolah-olah tanpa sebotol anda tidak akan mendapat emosi positif atau bercakap "bantal". Individu yang, ketika hamil, berdebar juga perlu diberi perhatian khusus. Jadi "kultus minuman keras" itu sendiri dapat dikaitkan dengan tolak yang jelas.

Terdapat kelemahan lain: kesan pada organ, terutama hati, jenayah berkaitan alkohol, dll. Tetapi kami tidak akan mempertimbangkannya secara terperinci..

Khasiat Alkohol

Oleh itu, kami memaklumkan kepada semua pencinta dunia "hitam putih" bahawa apabila kita bercakap mengenai faedah, kita bermaksud dos rendah.

Menurut pelbagai sumber, dos kecil etil alkohol setiap hari adalah hingga 20-25 ml. Nilai ini rata-rata, jika berat badan anda mendekati 50 kg, maka kurang dari 20 ml, jika di bawah 100 kg dan ke atas, maka 30-35 ml. Berat badan anda ialah 75 kg, maka dosnya ialah 20 ml. Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, dos ini boleh mempengaruhi dopamin dan GABA. Dan di sini kita masih tidak mempunyai pembunuhan sel-sel otak jika kita minum tidak lebih dari 3-4 kali seminggu. (Untuk keterangan lebih lanjut google "Dubynin Alcohol"). Beralih ke nilai tambah.

 1. Antistress

Kombinasi Dopamine + GABA mempunyai kesan anti-stres, meningkatkan mood dan membuat anda lebih yakin. Semakin tinggi dos, semakin besar penekanan pada GABA - anti-tekanan. Mungkin bukan tanpa sebab ada "barisan depan 100 gram", yang merangkumi 40 ml alkohol. Tetapi 40 ml sudah terlalu banyak!

 1. Tindakan psikostimulasi

Ini menunjukkan dos yang sedikit lebih rendah daripada untuk anti-tekanan. Terdapat penekanan pada Dopamine.

 1. Sosialisasi

Berdasarkan biokimia, dos alkohol yang sedikit mirip dengan ubat-ubatan anti-kegelisahan dan sebahagiannya adalah nootropik, hanya mengandungi bahan aktif lain. Sebagai contoh, phenibut, yang sedikit meningkatkan mood dan membantu merasa lebih santai. Dia tidak mempunyai kekurangan yang sukar..

Hasil:

- Alkohol adalah ubat yang sah

- Kesannya dan kemungkinan bahaya bergantung kepada dos. Dos alkohol rendah meningkatkan dopamin, GABA dos tinggi.

- Kekurangan dengan penggunaan yang kerap atau dalam jumlah yang banyak: ketagihan, kebergantungan, kerosakan hati dan otak. Kekurangannya juga merangkumi jenayah dan pemalsuan minuman keras.

- Manfaat: Tindakan anti-stres, tindakan psikostimulasi atau menyegarkan, meningkatkan keyakinan.

Pengambilan 20 ml etil alkohol untuk lelaki dan 10 ml untuk wanita boleh dianggap sebagai dos yang cukup selamat untuk tidak diambil setiap hari. Minum kvass setiap hari dan makan glisin) Nah, jika anda sama sekali tidak minum, teruskan dengan semangat yang sama! Saya harap isu ini berguna! Semoga berjaya dan jumpa lagi!

Alkohol

Alkohol (dari Latin spiritus - spirit) adalah sebatian organik yang mempunyai kelas yang pelbagai dan luas. Yang paling terkenal dan meluas ialah etil, metil dan feniletil alkohol. Pelbagai jenis alkohol boleh didapati bukan sahaja dalam keadaan makmal, tetapi juga terdapat di alam semula jadi. Mereka terdapat dalam daun tumbuhan (misalnya metil), dalam produk organik yang ditapai secara semula jadi (etanol), dalam minyak sayuran penting. Juga, beberapa vitamin tergolong dalam kelas alkohol: A, B8 dan D. Dalam keadaan fizikal yang normal, alkohol mempunyai warna yang telus, bau dan rasa yang tajam, dan merupakan pelarut yang baik untuk bahan berminyak dan mengandungi lemak. Kekuatan alkohol berbeza dari 95.57 hingga 100 vol..

Minuman yang mengandungi alkohol telah diketahui oleh manusia sejak sekian lama. Terdapat bukti sejarah bahawa lebih dari 8 ribu tahun SM. orang mengambil minuman buah yang diperam dan mengetahui kesannya pada badan. Minuman pertama yang tepu dengan peratusan alkohol yang banyak dibuat oleh ahli kimia Arab pada abad 6-7. Di Eropah, untuk pertama kalinya, etil alkohol dihasilkan di Itali pada abad 11-12. Di wilayah Empayar Rusia, minuman beralkohol pertama yang kuat adalah Aquavit, yang dibawa oleh duta Genoa pada tahun 1386. Walau bagaimanapun, 100% alkohol diperoleh di Rusia oleh eksperimen kimia pada tahun 1796 oleh ahli kimia T.E. Penangkap.

Terdapat dua kaedah industri utama untuk menghasilkan etil alkohol: fermentasi sintetik dan semula jadi. Kaedah kedua adalah yang paling popular. Dalam kes ini, buah dan buah beri, bijirin, kentang, beras, jagung, kanji, dan gula tebu mentah digunakan sebagai bahan mentah. Reaksi pembentukan alkohol mula berlaku hanya dengan adanya ragi, enzim dan bakteria. Proses pengeluaran mempunyai beberapa peringkat utama:

 • pemilihan, mencuci dan mengisar bahan mentah;
 • pemecahan bahan berkanji dengan penapaian kepada gula sederhana;
 • penapaian ragi;
 • penyulingan dalam lajur penyulingan;
 • pemurnian cecair beralkohol berair yang diperoleh daripada kekotoran dan pecahan berat.

Di rumah, alkohol dengan kepekatan yang betul hampir tidak mungkin diperoleh.

Alkohol banyak digunakan dalam pelbagai industri. Ia digunakan dalam perubatan, minyak wangi dan kosmetik, makanan, minuman beralkohol dan industri kimia..

Kebaikan alkohol

Alkohol mempunyai banyak khasiat dan kegunaan yang berguna. Ia adalah agen antiseptik dan deodoran yang digunakan untuk membasmi kuman alat perubatan, kulit dan tangan pekerja kesihatan sebelum pembedahan. Juga, alkohol ditambahkan sebagai agen antifoam dalam alat pengudaraan udara buatan dan digunakan sebagai pelarut dalam pembuatan ubat, ekstrak dan tincture. Dalam industri minuman beralkohol, alkohol digunakan untuk menetapkan minuman beralkohol, dan dalam industri makanan - sebagai pengawet dan pelarut untuk pewarna dan perasa semula jadi.

Dalam kehidupan seharian, alkohol digunakan untuk menggosok pada suhu tinggi, memanaskan kompres dan untuk menyiapkan tincture ubat. Mereka. alkohol tulen adalah minuman kosong, yang disempurnakan kerana kemasukan herba dan buah-buahan perubatan di dalamnya.

Untuk rawatan sistem pernafasan, tekak untuk selesema, sakit tekak dan bronkitis, perlu menggunakan tingtur kayu putih, calendula dan Kalanchoe. Ambil semua bahan masing-masing 100 g, potong dengan teliti dan tuangkan ke dalam botol setengah liter. Tuangkan alkohol di atas sehingga ditutup sepenuhnya dan biarkan selama tiga hari di tempat yang gelap. Cairkan infusi siap pakai dalam air suam dengan nisbah 1:10 dan berkumur sekurang-kurangnya 3 kali sehari.

Dengan penyakit darah tinggi, jantung dan vaskular, anda boleh menggunakan warna kelopak mawar (300 g), bit merah parut (200 g), jus cranberry (100 g), jus satu lemon, madu cair (250 g) dan alkohol (250 ml.). Semua komponen mesti dicampurkan dengan teliti dan dibiarkan meresap selama 4-5 hari. Tincture yang sudah siap hendaklah diambil dalam 1 sudu besar. l. 3 kali sehari.

Untuk menyempitkan urat yang melebar, perlu dilakukan menggosok dan memampatkan dari tincture chestnut kuda. Untuk menyediakannya, anda harus memotong 6-10 buah berangan sederhana dan mengisinya dengan alkohol (500 g). Anda perlu memasukkan tincture selama 14 hari di tempat yang gelap. Ubat yang telah selesai hendaklah disapu 3 kali sehari ke kaki dengan urat yang diucapkan dengan gerakan mengurut dan diambil secara lisan 30 tetes juga 3 kali sehari. Kursus rawatan mesti dijalankan dalam sebulan..

Ejen koleretik yang baik adalah warna pada buah barberry. Untuk melakukan ini, tuangkan buah segar atau kering (2 sudu besar) dengan alkohol (100 g) dan bersikeras selama 14 hari. Ambil infus siap pakai dalam 20-30 tetes yang dicairkan dalam 50 ml. air 3 kali sehari. Keberkesanan rawatan mula terserlah setelah 15 hari pengambilan secara sistematik..

Bahaya alkohol dan kontraindikasi

Uap alkohol yang digunakan dalam industri (etanol, metanol, isopropanol), dengan pendedahan penyedutan yang berpanjangan, boleh menyebabkan tidur nyenyak, kesan dadah atau kematian. Kemungkinan hasil ini atau itu bergantung pada masa penyedutan wap - dari 8 hingga 21 jam.

Metil alkohol, apabila digunakan secara dalaman, mempunyai keracunan toksikologi terkuat, yang memberi kesan buruk kepada sistem saraf (kejang, kejang, sawan epilepsi), sistem kardiovaskular (takikardia), mempengaruhi retina dan saraf optik, menyebabkan kebutaan sepenuhnya. Apabila memakan lebih daripada 30 g alkohol ini, kematian berlaku.

Etil alkohol kurang berbahaya, tetapi juga mempunyai sejumlah kesan negatif pada tubuh. Pertama, melalui selaput lendir perut dan usus, cepat diserap ke dalam darah, kepekatannya mencapai maksimum 20-60 minit selepas pengingesan. Kedua, ia bertindak dengan dua cara pada sistem saraf: pertama, menyebabkan kegembiraan terkuat, dan kemudian - kemurungan yang tajam. Dalam kes ini, sebilangan besar sel korteks serebrum mati dan merosot. Ketiga, kerja organ dan sistem dalaman terganggu: hati, ginjal, pundi hempedu, pankreas dan lain-lain.

Etanol. Etil alkohol perubatan - permohonan

Etil alkohol dapat dikenal pasti oleh baunya. Walau bagaimanapun, ia dapat dibezakan dengan cara ini hanya dari bahan yang sangat jauh dari strukturnya. Mengenai hubungan kumpulan yang sama dengannya, semuanya lebih rumit. Tetapi ia juga lebih menarik.

Komposisi dan formula

Etanol - dan inilah persis seperti nama rasminya - merujuk kepada alkohol sederhana. Dia biasa bagi hampir semua orang dengan satu nama atau yang lain. Ia sering disebut alkohol, kadang-kadang kata sifat "etil" atau "anggur" ditambahkan, ahli kimia juga boleh memanggilnya metilcarbinol. Tetapi intinya sama - C2HlimaDIA. Formula ini sudah biasa bagi hampir semua orang sejak zaman sekolah. Dan banyak orang ingat betapa miripnya bahan ini dengan saudara terdekatnya, metanol. Satu-satunya masalah adalah yang terakhir sangat beracun. Tetapi lebih lanjut mengenai itu kemudian, pertama sekali perlu dipertimbangkan etanol dengan lebih terperinci..

Ngomong-ngomong, terdapat banyak istilah yang serupa dalam kimia, jadi anda tidak boleh mengelirukan etil alkohol, misalnya, dengan etilena. Yang terakhir adalah gas mudah terbakar yang tidak berwarna dan sama sekali tidak kelihatan seperti cecair lutsinar dengan bau khas. Dan kemudian ada gas etana, dan namanya juga sesuai dengan nama "etanol". Tetapi ini juga merupakan zat yang sama sekali berbeza..

Metil dan etil

Selama bertahun-tahun, masalah keracunan massa tetap relevan kerana ketidakupayaan untuk membezakan dua alkohol di rumah. Alkohol palsu, pengeluaran rahsia atau hanya berkualiti rendah - semua ini meningkatkan risiko pembersihan yang buruk dan pengabaian keadaan teknologi.

Semua ini rumit oleh fakta bahawa, dari segi sifat asasnya, metil dan etil alkohol adalah bahan yang hampir sama, dan orang awam tanpa peralatan yang diperlukan tidak dapat membezakan satu dari yang lain. Pada masa yang sama, dos metanol yang mematikan adalah 30 gram, sementara dalam alkohol biasa, jumlah sedemikian selamat untuk orang dewasa. Itulah sebabnya, jika anda tidak pasti tentang asal-usul minuman, lebih baik tidak menggunakannya..

Anehnya, metanol tulen adalah penawar alkohol industri. Oleh itu, setelah melihat tanda-tanda keracunan akut, adalah perlu untuk menyuntikkan larutan yang terakhir secara intravena atau mengambilnya secara lisan. Penting untuk tidak mengelirukan keadaan mabuk dengan metanol dengan keracunan atau keracunan alkohol yang kuat. Dalam kes ini, dan juga sekiranya berlaku keracunan dengan beberapa bahan lain, anda tidak perlu mengambil etil alkohol tambahan. Kos kesalahan boleh menjadi sangat tinggi.

Sifat fizikal dan kimia

Etanol berkongsi semua ciri umum dan reaksi alkohol. Ia tidak berwarna dan mempunyai ciri-ciri rasa dan bau. Dalam keadaan normal, ia adalah cair, berubah menjadi pepejal pada suhu -114 o C, dan mendidih pada +78 darjah. Ketumpatan etil alkohol ialah 0.79. Gaul sebati dengan air, gliserin, benzena dan banyak bahan lain. Ia menguap dengan mudah, jadi anda perlu menyimpannya di dalam bekas tertutup dengan baik. Ia adalah pelarut yang sangat baik, dan juga mempunyai sifat antiseptik yang sangat baik. Sangat mudah terbakar dalam keadaan cecair dan wap.

Etanol adalah bahan psikoaktif dan narkotik, ia termasuk dalam semua minuman beralkohol. Dos yang mematikan untuk orang dewasa ialah 300-400 mililiter larutan alkohol 96% yang dimakan dalam masa satu jam. Angka ini agak sewenang-wenang, kerana bergantung pada sebilangan besar faktor. Untuk kanak-kanak, 6-30 mililiter sudah mencukupi. Jadi etanol juga merupakan racun yang cukup berkesan. Walau bagaimanapun, ia digunakan secara meluas kerana mempunyai sejumlah sifat unik yang menjadikannya serba boleh..

Varieti

Terdapat beberapa jenis etil alkohol yang digunakan untuk tujuan yang berbeza. Mereka terutamanya mencerminkan kaedah mendapatkan bahan tersebut, tetapi mereka sering membincangkan kaedah pemprosesan yang berbeza..

Oleh itu, tulisan pada bungkusan "Rectified ethyl alkohol" menunjukkan bahawa kandungannya telah melalui penyucian khas dari kekotoran. Cukup sukar untuk membersihkannya sepenuhnya, misalnya, dari air, tetapi anda boleh mengurangkan kehadirannya.

Masih alkohol boleh didenaturasi. Dalam kes ini, sebaliknya berlaku: kekotoran yang sukar ditambahkan ditambahkan ke etanol, menjadikannya tidak sesuai untuk dimakan, tetapi tidak menyulitkan penggunaannya untuk tujuan utamanya. Sebagai peraturan, minyak tanah, aseton, metanol, dan lain-lain bertindak sebagai alkohol yang didenaturasi..

Di samping itu, bezakan antara etil alkohol perubatan, teknikal, makanan. Untuk setiap jenis ini terdapat standard yang ketat dengan kriteria tertentu. Tetapi kita akan membincangkannya sebentar lagi..

Antara lain, peratusan kandungan sering ditunjukkan pada pakej. Ini penting sekali lagi, kerana fakta bahawa etanol sukar dibersihkan sepenuhnya dari air, dan biasanya tidak ada keperluan serius untuk ini..

Menerima

Penghasilan etil alkohol melibatkan penggunaan salah satu daripada tiga kaedah utama: mikrobiologi, sintetik atau hidrolisis. Dalam kes pertama, kita berurusan dengan proses fermentasi, yang kedua, sebagai peraturan, tindak balas kimia yang menggunakan asetilena atau etilena terlibat, tetapi yang ketiga berbicara sendiri. Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri, kesukaran dan kelebihan..

Mari mulakan dengan melihat etil alkohol, yang dibuat untuk tujuan makanan sahaja. Untuk penghasilannya, hanya kaedah penapaian yang digunakan. Semasa proses ini, gula anggur dipecah menjadi etanol dan karbon dioksida. Kaedah ini telah diketahui sejak zaman kuno dan merupakan kaedah yang paling semula jadi. Tetapi ia juga memerlukan lebih banyak masa. Di samping itu, bahan yang dihasilkan bukan alkohol tulen dan memerlukan sejumlah besar proses pemprosesan dan pembersihan..

Untuk mendapatkan etanol teknikal, penapaian tidak praktikal, jadi pengeluar menggunakan salah satu daripada dua pilihan. Yang pertama adalah penghidratan etilena sulfat. Ia dilakukan dalam beberapa tahap, tetapi ada juga kaedah yang lebih mudah. Pilihan kedua adalah penghidratan etilena secara langsung dengan adanya asid fosforik. Tindak balas ini boleh dibalikkan. Walau bagaimanapun, kedua-dua kaedah ini juga tidak sempurna, dan bahan yang dihasilkan memerlukan pemprosesan lebih lanjut..

Hidrolisis adalah kaedah yang agak baru untuk menghasilkan etil alkohol dari kayu. Untuk ini, bahan mentah dihancurkan dan diproses dengan asid sulfurik 2-5% pada suhu 100-170 darjah Celsius. Kaedah ini memungkinkan untuk memperoleh hingga 200 liter etanol dari 1 tan kayu. Atas pelbagai sebab, kaedah hidrolisis tidak begitu popular di Eropah, berbeza dengan Amerika Syarikat, di mana semakin banyak kilang dibuka yang menggunakan prinsip ini..

Piawaian

Semua etanol yang dihasilkan di kilang mesti memenuhi standard tertentu. Setiap kaedah memperoleh dan memproses mempunyai kaedah tersendiri, yang menunjukkan ciri utama yang harus dimiliki oleh produk akhir. Sebilangan besar sifat dipertimbangkan, misalnya, kandungan kekotoran, ketumpatan etil alkohol, tujuannya. Setiap varieti mempunyai standard tersendiri.

Oleh itu, sebagai contoh, etil alkohol teknikal sintetik - GOST R 51999-2002 - terbahagi kepada dua gred: pertama dan tertinggi. Perbezaan yang jelas antara mereka adalah pecahan isipadu etanol, masing-masing 96% dan 96.2%. Dalam standard, nombor ini menunjukkan etil alkohol yang diperbetulkan dan didenaturasi yang dimaksudkan untuk digunakan dalam industri minyak wangi..

Untuk tujuan yang lebih berprosa - digunakan sebagai pelarut - ada GOST sendiri: R 52574-2006. Di sini kita hanya bercakap mengenai alkohol yang didenaturasi dengan pecahan isi padu etanol - 92.5% dan 99%.

Untuk jenis seperti etil alkohol makanan, maka GOST R 51652-2000 adalah sah untuknya, dan ia mempunyai sebanyak 6 gred: yang pertama (96%), paling tinggi penyucian (96.2%), Asas (96% ), "Extra" (96.3%), "Lux" (96.3%) dan "Alpha" (96.3%). Di sini kita bercakap terutamanya mengenai bahan mentah dan beberapa petunjuk kompleks yang lain. Contohnya, produk jenama Alpha dihasilkan hanya dari gandum, rai atau campurannya.

Sehingga kini, banyak yang menarik, sejajar dengan dua konsep: etil alkohol - GOST 18300-87, yang diadopsi di USSR. Piawaian ini telah lama tidak berlaku lagi, yang, bagaimanapun, tidak mengganggu pengeluaran bangunan yang sesuai dengannya hingga sekarang.

Menggunakan

Mungkin sukar untuk mencari bahan yang mempunyai penggunaan yang sama luas. Etil alkohol digunakan dalam satu cara atau cara lain dalam banyak industri.

Pertama sekali, ia adalah industri makanan. Pelbagai minuman beralkohol - dari wain dan minuman keras hingga wiski, vodka dan cognac - mengandungi alkohol yang disebutkan. Tetapi etanol itu sendiri tidak digunakan dalam bentuk tulennya. Teknologi ini menyediakan peletakan bahan mentah, misalnya, jus anggur dan permulaan proses penapaian, dan hasilnya adalah produk siap pakai.

Satu lagi bidang penggunaan yang meluas adalah perubatan. Etil alkohol 95% dalam kes ini paling kerap digunakan, kerana mempunyai sifat antiseptik yang sangat baik, dan juga melarutkan banyak bahan, yang memungkinkan untuk menggunakannya untuk membuat tincture, ramuan dan sediaan lain yang berkesan. Selain itu, dengan pelbagai jenis penggunaan luaran, ia mampu menghangatkan dan menyejukkan badan dengan berkesan. Sapukan pada kulit, anda dapat menurunkan suhu badan dengan cepat dengan tahap setengah. Sebaliknya, menggosok dengan kuat akan membantu membuat anda tetap hangat. Di samping itu, semasa menyimpan persediaan anatomi, etil alkohol perubatan juga digunakan..

Sudah tentu, bidang aplikasi lain adalah teknologi, kimia dan semua yang berkaitan dengannya. Kami bercakap mengenai cat dan pernis, pelarut, pembersih, dan lain-lain. Selain itu, etanol digunakan dalam pengeluaran industri banyak bahan atau merupakan bahan mentah bagi mereka (dietil eter, pigmen tetraetil, asid asetik, kloroform, etilena, getah dan banyak lagi). Tentu saja etil alkohol teknikal sama sekali tidak sesuai untuk makanan, walaupun ia disucikan.

Sudah tentu, dalam semua kes ini kita membincangkan varietas yang sama sekali berbeza, yang masing-masing mempunyai ciri tersendiri. Jadi, etil alkohol yang diperbaiki tidak mungkin digunakan untuk tujuan teknikal, terutamanya kerana ia dikenakan duti eksais, yang bermaksud bahawa harganya jauh lebih tinggi daripada yang tidak dimurnikan. Walau bagaimanapun, harga akan dibincangkan secara berasingan..

Aplikasi dalam teknologi baru

Pada tahun-tahun kebelakangan ini, semakin banyak perbincangan mengenai penggunaan etanol sebagai bahan bakar. Pendekatan ini mempunyai penentang dan penyokongnya, terutama di Amerika Syarikat. Faktanya adalah bahawa petani Amerika secara tradisional menanam banyak jagung, yang secara teorinya dapat berfungsi sebagai bahan mentah yang sangat baik untuk mendapatkan etil alkohol. Harga bahan api seperti itu pasti akan lebih rendah daripada harga petrol. Pilihan ini menghilangkan masalah kebergantungan banyak negara terhadap bekalan minyak dan harga tenaga, kerana pengeluaran alkohol boleh berada di mana saja. Di samping itu, ia lebih selamat dari sudut persekitaran. Walau bagaimanapun, sudah mungkin untuk memperhatikan penggunaan etanol dalam kapasiti ini, tetapi pada skala yang jauh lebih kecil. Ini adalah lampu semangat - pemanas kimia khas, perapian mini rumah, dan banyak peralatan lain.

Ini boleh menjadi bidang pekerjaan yang sangat menjanjikan dalam mencari sumber tenaga alternatif, boleh diperbaharui dan cukup murah. Masalah bagi Rusia di sini adalah mentaliti. Cukuplah mengatakan bahawa lampu alkohol di Moscow tidak tahan lama - pekerja yang melakukan kerja mereka hanya meminum bahan mentah. Walaupun bahan api mengandungi pelbagai kekotoran, hampir mustahil untuk mengelakkan keracunan sepenuhnya. Namun, ada sebab lain untuk Persekutuan Rusia tidak berusaha untuk melakukan perubahan tersebut, kerana peralihan ke jenis tenaga ini mengancam negara dengan penurunan serius dalam jumlah eksport tenaga..

Tindakan pada tubuh manusia

Dalam klasifikasi SanPin, etanol tergolong dalam kelas 4, iaitu bahan berisiko rendah. By the way, ini juga termasuk minyak tanah, amonia, metana dan beberapa unsur lain. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh minum alkohol dengan ringan..

Etil alkohol, apabila diambil secara dalaman, secara serius mempengaruhi sistem saraf pusat semua haiwan. Ini menyebabkan keadaan yang disebut keracunan alkohol, ditandai dengan tingkah laku yang tidak mencukupi, penghambatan reaksi, penurunan kerentanan terhadap pelbagai jenis rangsangan, dan lain-lain. Dalam kes ini, semua kapal mengembang, perpindahan haba meningkat, denyut jantung dan pernafasan meningkat. Dalam keadaan sedikit mabuk, kegembiraan ciri dapat dilihat dengan jelas, dengan peningkatan dos, memberi jalan keluar kepada kemurungan sistem saraf pusat. Sebagai peraturan, rasa mengantuk muncul selepas ini..

Pada dos yang lebih tinggi, mabuk alkohol boleh berlaku, yang sangat berbeza dengan gambar yang dijelaskan sebelumnya. Faktanya ialah etanol adalah bahan narkotik, tetapi tidak digunakan dalam kapasiti ini, kerana euthanasia yang berkesan memerlukan dos yang sangat hampir dengan yang di mana berlakunya kelumpuhan pusat vital. Keadaan mabuk alkohol hanya berlaku ketika seseorang boleh mati tanpa bantuan kecemasan, oleh itu sangat penting untuk membezakan ini dari mabuk. Dalam kes ini, sesuatu seperti koma diperhatikan, pernafasan jarang berlaku dan berbau seperti alkohol, nadi cepat, kulit pucat dan lembap, suhu badan diturunkan. Anda mesti segera mendapatkan rawatan perubatan, dan juga berusaha membuang perut.

Pengambilan etanol secara berkala boleh menyebabkan ketagihan - alkoholisme. Ia dicirikan oleh perubahan dan penurunan keperibadian, pelbagai sistem organ juga menderita, terutama hati. Bahkan ada ciri penyakit alkoholik "berpengalaman" - sirosis. Dalam beberapa kes, malah menyebabkan perlunya transplantasi..

Untuk penggunaan topikal, etil alkohol merengsakan kulit dan juga menjadi antiseptik yang berkesan. Ia juga menebalkan epidermis, sebab itulah ia digunakan untuk merawat luka tekanan dan kecederaan lain..

Pelaksanaan dan ciri-cirinya

Piawaian bukanlah satu-satunya perkara yang harus dihadapi oleh mereka yang menghasilkan etil alkohol. Harga untuk pelbagai jenis, jenama dan varieti sangat berbeza. Dan ini bukan kebetulan, kerana apa yang dimaksudkan untuk makan adalah produk yang boleh dikeluarkan. Pengenaan cukai tambahan ini menjadikan kos pembetulan yang sesuai menjadi lebih tinggi. Ini memungkinkan, untuk tahap tertentu, untuk mengawal perolehan etil alkohol yang dijual, serta kos minuman beralkohol..

Ngomong-ngomong, ini juga merupakan bahan yang mesti diperakui dengan ketat. Oleh kerana etanol digunakan dalam pembuatan ubat, prosedur perubatan, dan lain-lain, ia disimpan dalam satu bentuk atau yang lain di farmasi, hospital, klinik dan institusi lain. Namun, ini tidak bermaksud bahawa dengan mendapatkan pekerjaan dalam bidang yang berkaitan, anda dapat dengan mudah dan tidak dapat melihat sekurang-kurangnya sejumlah bahan untuk digunakan. Etil alkohol direkodkan menggunakan jurnal khas, dan pelanggaran prosedur adalah kesalahan pentadbiran dan dihukum denda. Bahawa kerugian akan diperhatikan secepat mungkin.

Apakah kebaikan dan keburukan bioetanol

Fakta bahawa bahan bakar sayuran boleh digunakan untuk enjin kereta telah diketahui sejak zaman kereta api pertama. Tetapi hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini idea ini menjadi relevan lagi. Ini disebabkan oleh kenaikan harga minyak.

Baru-baru ini, di akhbar dunia, mesej mengenai bahaya dan bahkan bahaya pemindahan kereta secara besar-besaran ke bioetanol telah diterbitkan lebih kerap. Satu pendapat yang berwibawa akan segera dicabar oleh orang lain, tidak kurang berwibawa. Kritikan itu sangat keras sehingga pasti menimbulkan kebingungan. Bagaimana ini dapat terjadi: negara-negara terkemuka menggunakan strategi tenaga yang, menurut skeptis, benar-benar tidak terfikir dan merupakan jalan terpendek ke bencana alam sekitar dan ekonomi berskala besar? Di mana kebenarannya? Mari cuba mengetahuinya.

Penentang pembakaran etanol dalam enjin pembakaran membuat kes yang menarik. Mereka tidak membantah kenyataan bahawa ketika menggunakan etil alkohol, ekzos kereta menjadi lebih bersih. Ia betul-betul. Masalah utama adalah pengeluaran bahan api jenis ini, ketika sejumlah besar karbon dioksida dipancarkan ke atmosfera. Ini bermaksud bahawa keseluruhan kecekapan persekitaran menggunakan campuran yang mengandungi alkohol dikurangkan menjadi sia-sia. Dan slogan yang berani untuk memerangi pemanasan global, mengenai perubahan iklim tidak hanya kehilangan kaitannya, tetapi juga lucu.

Secara umum, etil alkohol boleh diperoleh dari mana-mana tumbuhan, asalkan mengandungi gula dan kanji yang mencukupi. Kentang, barli, gandum, bit - semuanya sesuai. Tetapi pilihan terbaik adalah tebu. Anda juga boleh mengitar semula pelbagai sampah, seperti habuk papan, tetapi sejauh ini ia tidak dapat dilaksanakan secara ekonomi. Dan kaedah yang berpotensi menjimatkan sedang dalam pembangunan.

Adakah mereka betul? Ya dan tidak. Pengeluaran etanol benar-benar memenuhi atmosfer dengan gas rumah hijau (juga disebut GHG - dari gas rumah hijau) dalam jumlah yang setanding dengan pelepasan enjin pembakaran dalaman petrol. Tetapi setiap duit syiling mempunyai sisi lain. Faktanya ialah semasa pengeluaran dan pembakaran 1 liter etanol dari bahan tumbuhan, jumlah CO yang sama dilepaskan ke atmosfera.2, berapa banyak yang sebelumnya diserap oleh tumbuhan yang sama hasil daripada reaksi fotosintetik. Sebenarnya, penghasilan etil alkohol tidak lebih dari "fotosintesis terbalik", dengan satu-satunya perbezaan bahawa dalam satu kes, cahaya matahari diperlukan, dan yang lain, haba dibebaskan..

Apabila bioetanol mendapat pengedaran global, dan semuanya berjalan lancar, maka “dengan minuman beralkohol tulen” adalah mungkin bukan sahaja untuk mengunjungi, tetapi juga untuk membantu orang-orang malang di jalan yang tangki kosong sepenuhnya. Sekiranya anda keliru dengan warnanya, maka ingatlah bahawa, tidak seperti alkohol bahan bakar yang dimakan, ia tidak diproses secara menyeluruh..

Ternyata bioetanol benar-benar neutral sebagai sumber gas rumah hijau. Ini bermaksud bahawa ia tidak akan menjadi lebih baik, tetapi tidak akan menjadi lebih buruk, tidak seperti produk penapisan minyak. Etil alkohol mempunyai satu kelebihan lagi: keseimbangan tenaga positif. Bergantung pada jenis bahan mentah, yang terakhir dapat bervariasi dari 1.24 hingga 8. Iaitu, apabila etanol dibakar, beberapa kali lebih banyak tenaga dibebaskan daripada yang dikeluarkan dalam pengeluarannya. Dalam pengertian ini, "bahan bakar skandal" adalah urutan besarnya lebih tinggi daripada bahan bakar petrol atau diesel. Bayangkan sahaja kos penerokaan, pengeluaran, pengangkutan, penapisan minyak, dan anda akan memahami bahawa keseimbangan bahan bakar produk minyak jauh lebih sedikit daripada satu.

Proses pengisian bahan bakar dengan etanol itu sendiri tidak mengandungi sesuatu yang istimewa - semuanya sama seperti pada petrol. Walau bagaimanapun, rangkaian stesen minyak seperti ini masih berkembang hingga kini. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, terdapat sekitar lima belas ratus gerai E85..

Tetapi walaupun tanpa kelemahan C2HlimaOH tidak dipintas. Apabila 1 liter etil alkohol dibakar, 34% lebih sedikit tenaga dibebaskan daripada jumlah petrol yang sama dibakar. Ternyata jika anda mengisi kereta dengan bahan bakar yang mengandungi etanol (sebagai contoh, campuran yang dipromosikan secara meluas dengan petrol E85), maka penggunaan bahan api pasti akan meningkat hingga 34% ini - semuanya akan bergantung pada kepekatan alkohol dalam setiap kes. Tetapi hanya pemilik kereta dengan enjin yang pada asalnya dirancang untuk petrol tradisional dan hanya kemudian disesuaikan untuk bahan bakar baru akan menghadapi gambaran yang menyedihkan ini..

Dari kira-kira 1,000 stesen etanol Eropah, hampir 800 terletak di Sweden. Negara ini merancang untuk meninggalkan minyak sama sekali dalam 20 tahun. Orang Scandinavia bergantung pada kacukan yang menggunakan etanol. Dalam foto ini, orang Scania menunjukkan bas bandar terbaru..

Ingat bahawa etanol mempunyai nilai oktan 105. Ini bermakna ia boleh dibakar dalam enjin dengan nisbah mampatan yang jauh lebih tinggi. Jadi, pada prinsipnya, enjin yang direka secara eksklusif untuk sumber tenaga baru tidak boleh lebih buruk daripada petrol atau diesel semasa. Dan dari segi kecekapan, dan dari segi ciri daya. Dan tidak perlu bercakap mengenai ekologi! Mengurangkan pelepasan karbon sekitar 80%, khususnya CO2 dikurangkan sebanyak 30%. Tetapi mustahil untuk menuangkan petrol ke dalam kereta seperti itu - letupan akan mematikan mesin teknologi dengan serta-merta.

Inilah rupa tumbuhan bioetanol khas. Perbezaan dari kilang penyulingan klasik hanya pada skala pengeluaran dan jumlah lajur pembetulan. Mereka menerima bahan bakar "hijau", seperti yang mereka katakan, tanpa meninggalkan daftar tunai, tepat di lapangan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengangkutan bahan mentah secara serius meningkatkan kos.

Dalam pengertian ini, prospek untuk kereta api yang disebut multi-fuel (paling sering bi-fuel) kelihatan sangat pesimis. Mereka boleh dipanggil Flex Fuel, Flexifuel, BioFlex, atau apa sahaja - semuanya bergantung pada imaginasi pengeluar. Kami telah menulis mengenai perkembangan sedemikian lebih dari satu atau dua kali. Dan jika ada yang mempunyai status konsep, maka yang lain adalah kereta bersiri. Tetapi semua kereta ini mempunyai satu kelemahan buruk - etanol dibakar di sana dengan tidak cekap, kerana nisbah mampatan tidak dapat diubah dengan hanya menekan butang pada panel.

Bukan rahsia lagi bahawa cara termurah untuk mengangkut bahan bakar cair adalah dengan mengepamnya ke saluran paip. Tetapi dalam kes etanol, ada masalah. Ia bersifat hygroscopic, iaitu menyerap air dari atmosfera dan, oleh itu, sangat menghakis. Oleh itu, setakat ini, alkohol bahan api diangkut melalui jalan raya atau kereta api..

Ternyata itu adalah situasi yang lucu: kereta Flexifuel menggunakan petrol dengan baik, tetapi pada E85 (jika ada yang lupa, ini adalah koktail 85% etanol dan 15% petrol), itu buruk, tetapi "makan" jauh lebih banyak. Ya, bioetanol lebih murah daripada petrol, tetapi tidak banyak. Anda tidak boleh berfikir bahawa dengan bahan bakar ini anda akan menjimatkan sejumlah besar. Bahkan mungkin berlaku hanya ada kerugian. Ia bergantung pada cara anda memandu - anda akan mendapati diri anda tidak jauh dari satu orientasi "hijau" sahaja. Oleh itu, jangan terkejut bahawa pengenalan idea yang nampaknya menjanjikan disertai dengan peraturan perundangan, misalnya, di AS dan Brazil..

Jangan berfikir bahawa semasa mengisi bahan bakar dengan bioetanol, kereta itu enggan memandu, seperti analog hidrogen. Berbanding dengan petrol, E85 sebenarnya memiliki nilai tenaga yang lebih rendah, tetapi memerlukan lebih sedikit oksigen untuk membakarnya, jadi jumlah bahan bakar yang lebih besar dapat disuntik ke dalam silinder. Akibatnya, kuasa turun, tetapi tidak cukup untuk membuat pemandu marah.

Perlu berhenti dan bercakap dengan lebih terperinci, kerana di negara-negara ini pengenalan bioetanol sangat jauh. Orang Brazil membenci krisis bahan bakar sejak tahun 1973. Dan mereka berusaha sedaya mungkin untuk mencegahnya. Oleh itu, kempen biofuel berskala besar beroperasi di negara ini. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa 4.5% kawasan Brazil diduduki oleh ladang tebu, dan kebanyakan kereta tempatan dapat dengan hati nurani yang jelas dapat digolongkan dalam kalangan alkoholik. Sejuta pekerja Brazil menghasilkan lebih daripada dua puluh bilion (!) Liter etanol setiap tahun.

Brazil mempunyai keseluruhan industri tebu dengan tradisi dan peraturannya sendiri. Dalam pengeluaran, tenaga kerja manual yang murah digunakan secara meluas, yang membawa keuntungan gila kepada "raja gula" tempatan. Orang asing tidur dan melihat bagaimana untuk mengambil bahagian dalam ledakan etanol, tetapi peniaga tempatan menolak untuk menjual perniagaan mereka. Dan sekiranya mereka setuju, maka harga tersebut akan mematahkan harga kosmik. Perlu diperhatikan bahawa pemerintah menyokong sepenuhnya mereka..

Ekonomi negara ini tidak boleh disebut bergantung kepada minyak. Dengan menanam dan memproses tebu, Brazil sepenuhnya mandiri dalam bahan bakar dan elektrik. Semua ini pasti menggembirakan, tetapi walaupun dalam tong alkohol ada tempat untuk tar di mana-mana. Demi perkebunan baru, orang Brazil menebang hutan Amazon. Anda boleh menyebutnya sebagai kebijakan yang pelik dan berpandangan pendek, tetapi secara terus terang, itu adalah kebodohan sebenarnya. Cara hidup tanpa "paru-paru planet"?

Tebu ditanam di Brazil oleh ribuan ladang swasta. Dan ini menimbulkan beberapa masalah. Lagipun, gula dan tebu dibuat. Oleh itu, ketika harga gula meningkat selama bertahun-tahun, pengeluaran etanol menurun sehingga orang tidak mempunyai apa-apa untuk mengisi minyak kereta mereka. Kini pemerintah mengatur keadaan dan bahkan melabur $ 25 juta pada tahun 2007 untuk pengembangan teknologi baru. Di Amerika Syarikat, jumlah ini sama dengan $ 385 juta.

Keadaannya serupa di Amerika Syarikat. Presiden Bush telah melancarkan program 20 dalam 10 yang akan membantu mengurangkan penggunaan petrol sebanyak 20% pada tahun 2017. Dengan apa maksudnya? Etanol, tentu saja. Menjelang tarikh yang diumumkan, pihak berkuasa berhasrat untuk meningkatkan pengeluarannya menjadi lebih dari 30 bilion liter. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelaburan dalam penyelidikan sahaja telah melebihi $ 12 bilion. Dan ini baru permulaan.

Amerika menghasilkan banyak etanol, tetapi sedikit kurang daripada Brazil. Benar, mereka membuatnya bukan dari tebu (dia tidak mahu tumbuh di Amerika), tetapi dari jagung. Pilihan ini kurang berkesan, dan oleh itu, kos standard Amerika lebih tinggi daripada pilihan Brazil. Walaupun begitu, program ini secara aktif dipromosikan oleh pihak berkuasa banyak negeri, dan gabenor "jagung" Illinois, calon presiden Barack Obama tidak terkecuali. Keperluan baru digunakan untuk bahan bakar petrol, yang mesti mengandungi 10% etanol (perkadaran ini selamat untuk mesin tradisional).

Beberapa modifikasi diperlukan untuk mengisi kereta dengan bahan bakar yang mengandungi lebih daripada 10% etanol. "Otak" motor mesti belajar menentukan kepekatan alkohol dan memilih mod operasi yang sesuai. Oleh kerana alkohol mengandungi air, saluran bahan bakar juga perlu ditingkatkan. Sebagai tambahan, jika kenderaan dikendalikan dalam keadaan sejuk, perlu memanaskan bahan bakar sebelum memulakan..

Adakah orang Amerika akan mencapai matlamat mereka? Apa masa depan keseluruhan usaha bioetanol ini? Setakat ini, semuanya tidak jelas. Satu perkara yang jelas - bergantung pada peralihan total ke mesin alkohol tidak realistik. Sekiranya kita menganggap bahawa proses penapisan adalah 100% cekap, maka agar Amerika Syarikat sahaja yang beralih dari minyak menjadi etanol, 75% tanah pertanian di planet kita mesti disemai dengan tanaman yang sesuai. Secara kasar, walaupun seluruh bulan ditanam dengan buluh, ini tidak akan mencukupi.

Penanaman tanaman secara besar-besaran untuk pengeluaran etanol pasti akan memberi kesan yang besar terhadap pertanian. Petani tidak bodoh - kerana permintaan jagung bertambah, mereka akan menanamnya di mana sahaja mereka boleh. Dan siapa yang akan memikirkan berjuta-juta orang yang kelaparan di Bumi? Oleh itu, banyak penyelidik marah, mendakwa bahawa "tumbuh" biofuel pada saat orang tidak mempunyai apa-apa untuk makan adalah pekerjaan yang rendah, keji dan umumnya tidak bermoral..

Isu etanol pasti berkaitan dengan politik besar. Dalam foto di sebelah kanan, anda melihat Presiden AS George W. Bush dan Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva merayakan akhir satu lagi rundingan sukar. Oleh itu, jangan terkejut jika di masa depan kita menghadapi pelbagai kempen PR yang saling bertentangan secara langsung..

Namun, kritikan apa pun harus ditangani dengan keraguan yang sihat. Dengan sendirinya, program biofuel cukup masuk akal dan, jika dilaksanakan dengan betul, dapat membawa manfaat nyata. Kita hanya perlu ingat bahawa pengenalan etanol secara meluas akan memberi kesan nyata kepada ekonomi global. Dan, tentu saja, ada yang kepentingannya akan menderita. Contoh: pertemuan puncak "raja tembakau" pada tahun 1988, di mana bos syarikat terbesar membincangkan bagaimana meneutralkan dasar WHO mengenai penghentian merokok. Dan apakah ada jaminan bahawa tindakan seperti itu tidak dilakukan sekarang oleh semua pihak yang merasa ancaman terhadap perniagaan minyak? apa sahaja yang boleh dikatakan, pengenalan biofuel bukanlah masalah ilmiah dan ekonomi. Di sinilah politik besar masuk..