Asma bronkial: rawatan, persediaan yodium

Persiapan yodium juga mengurangkan kelikatan dahak. Minum banyak cecair juga disyorkan semasa menggunakannya. Keberkesanan rawatan bergantung pada dos, ubat boleh digunakan secara lisan dan intravena, namun pemberian sediaan yodium secara intravena tidak mempunyai kelebihan berbanding penggunaannya.

Di dalamnya, larutan jenuh kalium iodida diresepkan (10-15 tetes dicairkan dengan air dan diminum 3 kali sehari) dan gliserin beryodium (30-60 mg 3-4 kali sehari). Natrium iodida diberikan secara intravena, 1-2 g / hari dalam larutan glukosa 5%. Ubat ini hanya digunakan pada orang dewasa..

Dari segi keberkesanan, persiapan yodium hampir dengan guaifenesin.

Penggunaan sediaan iodin adalah terhad kerana sebilangan besar kesan sampingan. Mereka menyebabkan jerawat, terutama pada remaja, beguk, mual, muntah, kehilangan selera makan, sakit perut, dan cirit-birit. Ramai pesakit melihat rasa logam di mulut. Kadang-kadang hipotiroidisme dan kelenjar tiroid yang membesar.

Kesan sampingan semasa menggunakan kalium iodida berlaku lebih kerap daripada ketika menggunakan gliserin beriodium.

Oleh kerana sejumlah besar kesan sampingan, sediaan yodium tidak digalakkan untuk digunakan secara berterusan, ia dikontraindikasikan untuk menyusui dan wanita hamil.

Dengan serangan asma bronkial, persediaan yodium tidak berkesan.

"Iodropionix" dalam rawatan pesakit dengan asma bronkial

Contoh penggunaan "Iodopropionix" dalam amalan perubatan

PENGGUNAAN "IODPROPIONIKS" DALAM TERAPI ASTHMA BRONCHIAL

(ATAS PERHATIAN ALLERGOLOGISTS, IMMUNOLOGISTS, PULMONOLOGISTS, ENDOCRINOLOGISTS)

HURAIAN RINGKAS HASIL KAJIAN

Berdasarkan bahan disertasi perubatan mengenai topik "Pengaruh" Iodopropionix "pada perjalanan asma bronkial dalam keadaan kekurangan yodium", Ulan-Ude, 2007 (003056225). Pengarang karya ilmiah: Nomoeva I.K. / Ijazah akademik: Ph.D. / Kod khas Suruhanjaya Pengakuan Tinggi: 14.00.25 / Kepakaran: Farmakologi, Farmakologi Klinikal

Hasil kajian mengkaji keberkesanan penggunaan "Iodopropionix" dan ubat rujukan "Iodomarin" dalam terapi kompleks asma bronkial dalam keadaan endemik gondok

Asma bronkial (dari bahasa Yunani kuno - "pernafasan berat, sesak nafas") adalah penyakit radang kronik saluran pernafasan dengan penyertaan pelbagai elemen sel. Pautan utamanya adalah penyumbatan bronkus (penyempitan lumen bronkus), disebabkan oleh mekanisme imunologi (pemekaan dan alergi) atau mekanisme yang tidak spesifik, yang ditunjukkan oleh episod mengi berulang, sesak nafas, sesak dada dan batuk. Penyumbatan bronkus boleh dibalikkan sebahagian atau sepenuhnya, secara spontan atau di bawah pengaruh rawatan.

Masalah terapi asma bronkial (BA) yang berkesan telah mendapat perhatian paling dekat di seluruh dunia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Rawatan kompleks penyakit ini, yang bertujuan untuk menekan keradangan alergi di saluran udara, termasuk terapi ubat "bertahap" dan kaedah pendedahan bukan ubat. Dalam keadaan moden, patogenesis asma bronkial dianggap sebagai proses yang kompleks dan pelbagai yang memerlukan pendekatan bersepadu untuk rawatan..

Kajian komprehensif mengenai keadaan fungsi kelenjar tiroid (TG) pada pesakit dengan asma bronkial memungkinkan untuk membuktikan bahawa aktiviti fungsinya tidak hanya bergantung pada tempoh dan keparahan perjalanan penyakit ini, tetapi juga pada sifat kesan terapi. Khususnya, didapati bahawa terapi glukokortikoid pada pesakit BA dengan penggunaan hormon pemeliharaan yang berpanjangan dos yang menyedihkan mempengaruhi aktiviti fungsi kelenjar tiroid dan menghalang peralihan yodium ke sebatian organik - hormon.

Sehubungan dengan itu, ada keperluan untuk penyelidikan dalam bidang mempelajari ubat-ubatan baru yang mengandung unsur penting - yodium, dan penggunaannya dalam rawatan kompleks asma bronkial dalam keadaan endemik gondok.

Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan keberkesanan farmakoterapi biokonsentrat iodisasi "Iodpropionix" dalam terapi kompleks pesakit dengan asma bronkial atopik dalam keadaan kekurangan yodium.

Cadangan metodologi dikembangkan berdasarkan bahan kajian..

Peruntukan utama untuk pembelaan:

 1. "Iodropionix" mengembalikan tahap hormon tiroid (tiroksin, triiodothyronine) dan hormon perangsang tiroid kelenjar pituitari dalam hipotiroidisme yang disebabkan oleh merazolil dalam eksperimen.
 2. Terapi pesakit dengan asma bronkial dalam keadaan kekurangan yodium dicirikan oleh kecekapan rendah; teruk, berterusan berulang, dengan gangguan imunologi yang teruk.
 3. Teknologi rawatan pesakit yang kompleks dengan penggunaan "Iodopropionix" dicadangkan, yang menyumbang kepada peningkatan keberkesanan rawatan asma bronkial, baik pada kanak-kanak dan orang dewasa; mengurangkan kekerapan eksaserbasi penyakit, yang membawa kepada peningkatan kualiti hidup pesakit.

Objek kajian adalah kepekatan bakteria beriodium dari bakteria asid propionik (Propionibacterim freudenreichii subsp. Shermanii) "Iodpropionix".

Bahagian eksperimen. Hasil kajian mengkaji keberkesanan "Iodopropionix" dan ubat rujukan "Iodomarin" pada tikus Wistar. Telah ditunjukkan bahawa "Iodopropionix" lebih berkesan memulihkan tahap hormon tiroid, keadaan morfofungsi sel tiroid pada gondok endemik, hipotiroidisme dalam percubaan pada haiwan. Kehadiran kesan ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa dalam "Iodopropionix" sistem enzimatik mikroorganisma mengubah yodium menjadi bentuk organik.

Bahagian klinikal. Penilaian keberkesanan farmakoterapeutik "Iodopropionix" yang dikaji dilakukan pada 26 pesakit dengan diagnosis yang ditetapkan mengenai asma bronkial bentuk campuran dan keparahan sederhana dan teruk. Pengambilan "Iodpropionix" dan ubat "Iodomarin" dilakukan pada waktu pagi, 10-15 minit sebelum makan, sekali sehari selama 2 minggu dengan latar belakang terapi asas. Dos ubat sesuai dengan keperluan usia untuk yodium yang disyorkan oleh WHO: kanak-kanak di bawah 6 tahun - 90 μg / hari, 7-10 tahun - 120 μg / hari, 11-15 tahun - 150 μg / hari, dewasa - 150 μg / hari.

Analisis parameter makmal sebelum permulaan rawatan menunjukkan kekurangan yodium dalam tubuh pesakit dengan asma bronkial, serta pada pesakit tanpa atopi dalam bentuk gondok euthyroid (tidak beracun), hipofungsi dan hiperfungsi kelenjar tiroid.

PEMULIHAN FUNGSI THYROID

Lebih kurang Ed.: Antara hipotalamus, kelenjar pituitari dan kelenjar endokrin periferal, terdapat hubungan langsung dan terbalik. Sebagai contoh, kelenjar pituitari menghasilkan hormon perangsang tiroid (TSH), yang merangsang kelenjar tiroid. Di bawah pengaruh tindakan hormon perangsang tiroid kelenjar pituitari, kelenjar tiroid menghasilkan hormonnya sendiri - tiroksin, yang mempengaruhi organ dan tisu badan. Tiroksin juga mempengaruhi kelenjar pituitari itu sendiri, seolah-olah memaklumkannya mengenai hasil aktivitinya: semakin banyak kelenjar pituitari mengeluarkan hormon perangsang tiroid, semakin banyak kelenjar tiroid menghasilkan tiroksin - ini adalah hubungan langsung. Sebaliknya, tiroksin menghalang aktiviti kelenjar pituitari, mengurangkan pengeluaran hormon perangsang tiroid - ini adalah maklum balas. Mekanisme langsung dan maklum balas sangat penting dalam aktiviti sistem endokrin, kerana berkat kerja semua kelenjar tidak melampaui batas norma fisiologi.

Jadual 6. Pengaruh "Iodopropionix" dalam terapi kompleks pesakit dengan asma bronkial pada tahap hormon kortisol dan tiroid berbanding dengan ubat "Iodomarin" pada kanak-kanak dan orang dewasa

Seperti yang dapat dilihat dari Jadual 6, semasa rawatan kanak-kanak yang kompleks semasa mengambil Iodpropionix, nilai TSH menurun kepada pesakit sihat, dan tahap cT3, yang lebih tinggi daripada nilai standard, menurun dari 5.9 hingga 3.1 oleh 2.8 pmol / l... Tiroksin bebas menurun secara purata sebanyak 1.2 pmol / L. Pada orang dewasa, nilai TSH rata-rata berada dalam nilai normatif, indeks kepekatan cT3 dan cT4 sambil mengambil kenaikan Iodpropionix ke had atas nilai fisiologi, yang menunjukkan normalisasi fungsi kelenjar tiroid dan hipofisis.

Dalam kumpulan kanak-kanak yang sakit dengan ubat perbandingan "Iodomarin", tahap TSH meningkat dari 1,9 menjadi 2,9 mIU / L. T3 percuma menurun dari 4.8 hingga 3.1 sebanyak 1.7 pmol / L, yang lebih rendah daripada kumpulan utama, dan T4 percuma menurun dari 14.8 hingga 11.7 pmol / L, yang tidak signifikan secara statistik, t.untuk. berada dalam lingkungan umur. Pada pesakit dewasa, TSH menurun sebanyak 0.1 mIU / L, dan cT3 - dari 2.8 hingga 2.5 pmol / L, dan tahap cT4 menurun, yang menunjukkan kecenderungan hipotiroidisme..

Tahap kortisol berada dalam had normal, yang tidak termasuk kehadiran kekurangan adrenal dan mengesahkan pemilihan dos glukokortikosteroid yang dihirup dengan betul.

Oleh itu, hasil kajian menunjukkan bahawa dalam rawatan kompleks asma bronkial, Iodpropionix mengembalikan fungsi kelenjar tiroid dan, jika dibandingkan dengan Iodomarin, lebih berkesan. Nampaknya, fakta ini dijelaskan oleh metabolisme yodium yang dipercepat, yang dalam agen ujian mempunyai bentuk organik, dengan kandungan asid amino penting - tirosin dan fenilalanin..

HARTA PEMBETULAN IMUN

Penilaian status imun, yang dilakukan pada pesakit kumpulan orang ini sebelum permulaan kajian, menunjukkan pergeseran parameter humoral dan selular ciri penyakit alergi, menunjukkan asma bronkial atopik, tahap tinggi lgE - 547.4 ± 25.4 IU / ml dan antibodi lgE - spesifik 3.5 ± 0.1 mata. Penurunan bilangan limfosit T kerana pembantu T dan peningkatan jumlah penekan T yang khas untuk keadaan imunodefisiensi sekunder (SID).

Peningkatan jumlah CD8 dalam darah menunjukkan kekurangan imuniti, keadaan imunodefisiensi sekunder yang diperoleh pada pesakit dengan asma bronkial campuran. B-limfosit (CD22) 2-2,5 kali lebih tinggi daripada pada orang yang hampir sihat, yang menunjukkan proses keradangan atopik.

Dalam kumpulan pesakit BA, limfosit B membezakan dengan pembentukan limfosit B terutamanya dengan reseptor lgG dan lgE pada membran sel. Aktiviti phagocytic neutrophil dalam kedua-dua kumpulan berada dalam had normal.

Oleh itu, pesakit asma mempunyai heterogenitas gangguan sistem imun yang tinggi, yang mempengaruhi hampir semua kaitannya..

Pada pesakit dewasa, perubahan imuniti di bawah pengaruh terapi asas semasa mengambil Iodpropionix, serta pada kanak-kanak dengan BA, mengalami perubahan positif terutamanya dari sisi imuniti selular. Indeks imunoregulasi dinormalisasi.

Hubungan imuniti humoral mengekalkan ciri-ciri disimmunoglobulinemia, walaupun bilangan sel B, secara dinamik, cenderung menurun. Adalah perlu untuk mengkaji lebih lanjut pengeluaran sitokin seperti IFN y, IL4, IL-10, yang dianggap sebagai penanda tindak balas imun Th1 dan Th2 limfosit..

Jadual 7. Pengaruh "Iodopropionix" pada dinamika parameter imunologi kanak-kanak dengan asma bronkial

Jadual 8. Pengaruh "Iodopropionix" pada dinamika parameter imunologi pada orang dewasa dengan asma bronkial

Data yang diberikan dalam jadual 7 dan jadual 8 menunjukkan bahawa dengan latar belakang terapi standard, tanda-tanda imunodefisiensi sekunder berterusan. Terhadap latar belakang terapi kompleks menggunakan "Iodpropionix", jumlah limfosit T-total meningkat 2.5%, T-pembantu sebanyak 3.5-8.0%, masing-masing, indeks imunoregulasi normal. Perubahan positif dalam parameter humoral dicatat setelah 2 minggu mengambil "Iodpropionix". Sebagai perbandingan dengan "Iodomarin", konsentrat bakteria iodisasi "Iodpropionix" yang dikaji mempunyai sifat imunokorektif yang lebih ketara..

KESIMPULAN

Sebagai hasil kajian, didapati bahawa dalam banyak cara, asma bronkial yang tahan terapi teruk disebabkan oleh kekurangan yodium di rantau ini. Dalam keadaan kekurangan yodium, proses keradangan lebih jelas, berlanjutan dengan latar belakang gangguan pada sistem kekebalan tubuh di hampir semua kaitan imuniti, yang nampaknya dikaitkan dengan latar belakang klimatogeografi wilayah (catatan editor: kajian itu dilakukan di Republik Buryatia, bagaimanapun, masalah kekurangan yodium khas untuk seluruh wilayah Persekutuan Rusia. Lihat: Khintal T. V. Kekurangan yodium dan penyakit kekurangan yodium: kaitan masalah pencegahan dan rawatan dalam jurnal Persekutuan Rusia / All-Russian untuk doktor semua kepakaran. - TERRA MEDICA NOVA No. 1 / 2010. H.25-28).

Telah terbukti bahawa terapi kompleks asma bronkial dengan penggunaan "Iodopropionix" mendorong normalisasi sistem imun, menekan proses keradangan, dan juga mengembalikan fungsi kelenjar tiroid, hipofisis, kelenjar adrenal dan pengawalannya oleh hipotalamus.

Penggunaan "Iodopropionix" dalam rawatan memungkinkan untuk menghentikan proses patologi pada peringkat awal dan mengurangkan jumlah kambuh asma bronkial. Kesan farmakoterapeutik "Iodopropionix" yang ditetapkan adalah kerana kandungan bakteria asid propionik aktif yang diperkaya dengan iodin. Ejen probiotik yang mengandungi bentuk organik iodin, yang mempunyai sifat antimutagenik dengan kandungan vitamin B12 yang tinggi, menunjukkan kesan pencegahan dan terapeutik, yang memungkinkan untuk mengesyorkan biokonsentrat ini sebagai tambahan dalam penyakit keradangan kronik saluran pernafasan untuk meningkatkan kesan terapi terapi asas. Mengingat kesan yang diperoleh, nampaknya rasional untuk menggunakan "Iodopropionix" dalam kombinasi dengan rawatan kompleks untuk pemulihan awal tahap hormon tiroid dan hormon hipofisis pada asma bronkial.

Sifat imunomodulator yang tertumpu pada konsentrat beryodium memberikan sumbangan tertentu terhadap pelaksanaan keberkesanan farmakoterapi yang dinyatakan pada pesakit dengan asma bronkial dalam keadaan kekurangan yodium.

Kemungkinan menggunakan "Iodpropionix" dalam keadaan institusi perubatan utama (klinik pesakit luar, poliklinik, dan juga dalam keadaan tempat peranginan, sanatorium, dispensari) sangat penting..

KESIMPULAN:

 1. "Iodopropionix" mengembalikan tahap hormon tiroid, keadaan morfofungsi sel tiroid pada gondok endemik, hipotiroidisme dalam eksperimen pada haiwan.
 2. Didapati bahawa di kawasan kekurangan yodium, perjalanan asma bronkial mempunyai ciri tersendiri - proses keradangan lebih ketara, kursus ini teruk, tahan terhadap terapi standard terhadap latar belakang gangguan pada sistem kekebalan tubuh.
 3. Penggunaan biokonsentrat iodisasi "Iodpropionix" dalam kombinasi dengan terapi asas memberikan keberkesanan klinikal yang lebih jelas untuk rawatan orang dewasa dan kanak-kanak dengan asma bronkial.
 4. Hasil yang diperoleh membuktikan kegunaan menggunakan "Iodopropionix" dalam terapi kompleks asma bronkial dalam keadaan endemik gondok pada kanak-kanak dan orang dewasa..

CADANGAN PRAKTIKAL:

 1. Pada pesakit dengan asma bronkial sederhana dan teruk, tahan terhadap rawatan standard, disyorkan untuk mengkaji aktiviti fungsional kelenjar tiroid.
 2. Di wilayah yang kekurangan iodin, disarankan untuk melakukan pemeriksaan dinamis dengan imunisasi pengujian enzim hormon tiroid - cT3, cT4 dan hormon adenohypophysis - TSH. Ultrasound kelenjar tiroid pada pesakit dengan asma bronkial tanpa menentukan status hormon tidak begitu bermaklumat dalam kursus sederhana dan teruk.
 3. Untuk meningkatkan keberkesanan klinikal terapi untuk asma bronkial, mengurangkan jumlah kambuh penyakit dalam keadaan kekurangan yodium, disarankan menggunakan biokonsentrat "Iodpropionix".
 4. Data yang diperoleh dapat digunakan dalam proses pendidikan di jabatan institusi pendidikan perubatan.

sihat!

RUJUKAN KEPADA PERSEDIAAN PROBIOTIK

 1. MASALAH
 2. Permulaan buatan sendiri
 3. BIFICARDIO
 4. KONSENTRASI BIDANG BIFIDOBACTERIA
 5. PROPIONIX
 6. IODPROPIONIX
 7. SELENPROPIONIX
 8. BIFIDOBACTERIA
 9. BAKTERIA PROPIONIK
 10. PROBIOTIK DAN PREBIOTIK
 11. SINBIOTIK
 12. HARTA ANTIOXIDAN
 13. Enzim Antioksidan
 14. AKTIVITI ANTIMUTAGENIK
 15. MICROFLORA DARI KEPENTINGAN
 16. FUNGSI MICROFLORA DAN OTAK
 17. PROBIOTIK DAN KOLESTEROL
 18. MASALAH TERHADAP OBESITI
 19. MICROFLORA DAN DIABETES
 20. PROBIOTIK dan IMUNITI
 21. PROBIOTIK dan BAYI
 22. Dysbacteriosis
 23. KOMPOSISI MICROELEMENT
 24. MASALAH DENGAN PUFA
 25. SINTESIS VITAMIN
 26. SINTESIS AKID AMINO
 27. HARTA ANTIMIKROBIAL
 28. SINTESIS ACAT LEMAK VOLATILE
 29. SINTESIS BAKTERIOKIN
 30. BEKALAN KUASA FUNGSI
 31. PENYAKIT ALIMENTARI
 32. PROBIOTIK UNTUK Athlet
 33. PENGELUARAN PROBIOTIK
 34. STEADERS UNTUK INDUSTRI MAKANAN
 35. BERITA

Penggunaan yodium dalam memerangi batuk: penggunaan pada kulit dan penyedutan

Iodin adalah salah satu agen penyembuhan luka yang paling biasa. Ia mempunyai sifat anti-radang yang sangat baik.

Pakar perubatan tradisional mengatakan bahawa mesh yodium sangat berkesan untuk batuk. Tidak semua doktor bersetuju dengan pendapat ini..

Oleh itu, adalah perlu untuk memahami seberapa berkesan prosedur dan bagaimana melaksanakannya dengan betul..

 • Cara menggunakan mesh yodium dengan betul?
 • Cara menyedut dengan betul?

Rawatan batuk dengan iodin dan kemungkinan kontraindikasi

Larutan iodin 5% digunakan untuk merawat batuk. Ia boleh digunakan dengan beberapa cara:

Permohonan Mesh. Mendapatkan kulit, yodium mempunyai kesan merengsa tempatan.

Berkat ini, kerja sistem refleks dirangsang, saluran membesar, dan aliran darah meningkat. Menjadi lebih mudah bagi tubuh untuk mengatasi penyakit ini.

 • Penyedutan. Produk ini membantu menipis dan menghilangkan kahak. Mencegah kekeringan membran mukus faring dan hidung.
 • Membilas. Membantu membasmi rongga nasofaring dan cepat mengatasi penyakit ini.
 • Rawatan ini dianggap selamat, bahkan digunakan untuk merawat anak-anak..

  Iodin yang disapu ke kulit diserap ke dalam aliran darah dari masa ke masa dan dibawa ke seluruh badan. Ia membantu membunuh kuman yang menyebabkan batuk.

  Ejen ini mempunyai kesan perengsa tempatan pada reseptor kulit. Ini meluaskan kapilari dan meningkatkan aliran darah. Ini membantu menghilangkan kesesakan tisu. Menggunakan yodium ke kulit dianggap kaedah paling selamat untuk menggunakan bahan ini. Oleh kerana tisu badan tidak akan menyerap lebih banyak ubat daripada yang diperlukan.

  Menggunakan yodium ke kulit ditunjukkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak untuk menghilangkan penyakit berikut:

  1. ARI.
  2. Penglibatan saluran udara atas, seperti faringitis atau laringitis.
  3. Bronkitis.
  4. Asma bronkial.

  Penggunaan ubat seperti itu tidak termasuk kaedah rawatan lain. Sebelum menggunakannya, berjumpa doktor dan ikuti semua cadangan dengan tegas.

  Dalam beberapa kes, penggunaan mesh yodium dapat membahayakan kesihatan. Antaranya ialah:

  1. Penyakit kelenjar tiroid. Dalam keadaan ini, kemasukan iodin ke dalam badan boleh menimbulkan komplikasi penyakit..
  2. Peningkatan suhu badan. Sekiranya angka ini melebihi 38 darjah, gunakan kaedah rawatan lain.
  3. Mengalami reaksi alahan.
  4. Kehamilan. Lebihan iodin boleh mengakibatkan akibat negatif bagi janin..
  5. Iodin berlebihan dalam badan.

  Walaupun tidak ada kontraindikasi yang jelas, gunakan yodium dengan berhati-hati. Anda boleh menjalankan prosedur tidak lebih dari tiga kali seminggu..

  Pastikan tidak ada reaksi alergi sebelum menggunakan mesh. Untuk melakukan ini, sapukan setetes produk ke lengan bawah dan tunggu 15 minit. Sekiranya tidak ada reaksi negatif, anda boleh memulakan rawatan dengan selamat.

  Mustahil untuk merawat bayi dengan kaedah ini. Iodin hanya boleh digunakan jika anak itu sudah berumur satu tahun.

  Sekiranya anda mempunyai lebihan yodium di dalam badan anda, maka rawatan tersebut boleh memudaratkan. Ujian sederhana akan membantu mengenal pasti kehadiran kontraindikasi tersebut. Lukiskan jejaring kecil di bahagian dalam paha dengan iodin. Kaji dengan teliti selepas tiga jam. Sekiranya tidak ada jejak yang tersisa, tubuh anda mengalami kekurangan iodin akut. Ini adalah alasan untuk segera berjumpa doktor..

  Sekiranya mesh yang diaplikasikan hilang setelah 8 jam, maka ada masalah dengan kekurangan yodium, tetapi mereka dapat diisi ulang dengan menyesuaikan diet. Cuba makan lebih banyak makanan laut, kelp dan ikan laut.

  Biasanya, jaring itu akan hilang setelah sehari. Sekiranya ini tidak berlaku, maka badan akan tepu dengan yodium. Dalam kes ini, tidak ada yang harus menggunakan rawatan dengan bahan ini. Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor.

  Cara menggunakan mesh yodium dengan betul?

  Agar iodin dari batuk yang kuat berkesan, ia mesti digunakan dengan betul pada badan. Ikuti garis panduan ini:

  1. Sediakan swab kapas yang bersih. Rendam dalam iodin.
  2. Adalah perlu untuk memulakan aplikasi dari sternum. Elakkan kawasan jantung dan jugular. Bahagian atas jaring hendaklah melepasi 2 cm di bawah rongga jugular.
  3. Lukiskan sempadan bawah mesh sedikit di atas takik di bawah sternum.
  4. Lukiskan grid antara dua sempadan dengan lebar sel kira-kira 1 cm. Garisan harus tipis dan selari antara satu sama lain.
  5. Di bahagian belakang, lukiskan beberapa garis selari dengan ruang tulang belakang. Tulang belakang itu sendiri tidak boleh disentuh..
  6. Lukis garis silang di bahagian belakang.
  7. Sekiranya kulit mempunyai fokus keradangan atau luka terbuka, maka hilangkan kawasan ini.

  Di farmasi moden, yodium disajikan bukan hanya dalam bentuk penyelesaian, tetapi juga dalam bentuk penanda. Jauh lebih senang bagi mereka untuk membuat grid..

  Sekiranya batuk disertai dengan hidung berair, maka mesh iodin disapu ke hidung. Cuba lukis garis setipis mungkin.

  Mereka harus berlari di sepanjang jambatan hidung dan sayap hidung. Teruskan dengan berhati-hati. Melebihi jumlah yodium yang dibenarkan boleh menyebabkan luka bakar pada kulit. Jaring yodium yang disapu pada kaki dan otot betis akan membantu menghilangkan selsema.

  Adakah penyedutan dengan soda dan yodium dapat membantu batuk?

  Anda boleh menyembuhkan batuk dengan penyedutan dengan yodium dan soda. Penyedutan wap membantu bukan sahaja menyingkirkan mikrob patogen, tetapi juga melembutkan membran mukus yang jengkel.

  Soda terkenal dengan sifat mukolitiknya. Ia membantu membersihkan bronkus dari rembesan. Aliran keluar sputum intensif diperhatikan selepas prosedur pertama. Untuk penyembuhan lengkap, sebagai peraturan, empat penyedutan sudah cukup.

  Sekiranya batuk disertai dengan hidung berair, setetes minyak pati dapat ditambahkan ke larutan penyedutan. Fir atau pudina sesuai untuk tujuan ini..

  Semasa menyiapkan dan melakukan penyedutan, anda mesti ingat beberapa cadangan:

  1. Jangan menghirup wap dari air mendidih. Anda boleh merosakkan selaput lendir nasofaring yang halus. Tunggu air sejuk sedikit, dan kemudian teruskan prosedurnya.
  2. Jangan menyedut sebaik sahaja makan. Ia perlu sekurang-kurangnya satu setengah jam.
  3. Untuk tujuan perubatan, lebih baik menggunakan baking soda. Ia tidak akan membahayakan kesihatan anda dan akan memberi kesan yang baik..
  4. Sekiranya air untuk penyedutan telah sejuk terlalu cepat, cukup masukkan air mendidih ke dalamnya dan lanjutkan prosedur. Penyelesaian yang disejukkan sepenuhnya tidak memberi kesan pada badan, dan tidak berguna untuk bernafas di atasnya.
  5. Air untuk penyedutan kanak-kanak harus mempunyai suhu tidak lebih dari 35 darjah. Hanya dengan cara ini prosedur boleh dianggap selamat..
  6. Selepas akhir prosedur, anda tidak boleh keluar. Menahan diri daripada bercakap. Lebih baik hanya berbaring dalam diam, dibalut selimut hangat.
  7. Jumlah sesi bergantung kepada keadaan kesihatan anda. Sebaik sahaja batuk berhenti, rawatan dapat dianggap lengkap..

  Jangan terlalu kerap menggunakan alat ini. Dalam kuantiti yang banyak, soda dapat mengeringkan selaput lendir, menyebabkan kerengsaan meningkat..

  Dalam beberapa kes, penggunaan kaedah rawatan ini boleh membahayakan kesihatan. Ini termasuk:

  1. Penyakit jantung dan sistem vaskular.
  2. Patologi paru-paru yang serius.
  3. Tekanan darah tinggi.
  4. Suhu badan tinggi.
  5. Proses purulen yang berlaku di saluran pernafasan atau nasofaring.

  Anda tidak boleh menggunakan ubat seperti itu dan dengan intoleransi individu terhadap soda atau yodium. Walau apa pun, sebelum prosedur, lebih baik berunding dengan doktor anda..

  Cara menyedut dengan betul?

  Kunci penyembuhan cepat adalah penyedutan yang betul. Untuk melakukan ini, anda mesti mematuhi cadangan berikut:

  1. Isi cerek dengan air dan letakkan di atas dapur. Tunggu sehingga mendidih. Air harus mula bertukar menjadi wap.
  2. Masukkan baking soda dan yodium ke dalam air. Untuk satu liter cecair, anda memerlukan 2 tetes yodium dan satu sudu besar soda. Campurkan bahan-bahan dengan baik.
  3. Masukkan corong ke dalam ceret cerek. Ia boleh digulung dari kertas tebal.
  4. Tutup kepala anda dengan tuala terry tebal. Hirup wap melalui corong. Untuk menghilangkan batuk, hirup melalui mulut. Tempoh prosedur sekurang-kurangnya 8 minit.

  Berhati-hati semasa penyedutan. Ambil kedudukan supaya kemungkinan cerek menimpa anda adalah minimum. Penyedutan soda-yodium dianggap sebagai kaedah rawatan yang selamat. Tetapi anda tidak boleh menyalahgunakannya.

  Sekiranya selepas prosedur anda mengalami kemerosotan kesejahteraan, pening atau peningkatan tekanan darah, dapatkan bantuan perubatan. Sekiranya anda kehilangan kesedaran atau mengalami sakit dada yang teruk, segera hubungi ambulans.

  Rawatan batuk dengan iodin adalah kaedah tradisional ubat tradisional. Sekiranya prosedur dijalankan dengan betul, anda boleh mencapai kesan yang diharapkan. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan lain tidak boleh dikesampingkan. Sekiranya doktor anda telah menetapkan ubat untuk anda, pastikan anda meminumnya..

  Pemakanan untuk asma

  Penerangan umum mengenai penyakit ini

  Sistem pernafasan mempunyai penyakit seperti asma. Serangannya berlaku apabila badan asing atau alergen, udara sejuk atau lembap, masuk melalui trakea ke dalam paru-paru, sebagai akibat dari senaman fizikal, menyebabkan kerengsaan membran mukus di saluran pernafasan, diikuti oleh penyumbatan dan permulaan sesak nafas. Keadaan inilah yang disebut asma..

  Nafas bebas dalam penyakit ini adalah minit gembira bagi pesakit. Apabila serangan berlaku, kekejangan bronkus, lumen menyempit, menghalang aliran udara bebas. Kini lebih daripada separuh kes asma didiagnosis pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Selalunya, penyakit ini berlaku pada lelaki. Juga, doktor mencatat komponen keturunan penyakit ini. Asma paling kerap berlaku di kalangan perokok.

  Dalam kebanyakan kes pesakit asma, mustahil untuk meramalkan jangka masa serangan dan keparahan penyakit. Kadang-kadang sawan mengancam kehidupan dan kesihatan seseorang sekiranya bantuan perubatan tidak diberikan tepat pada waktunya.

  Baca artikel khusus kami Pemakanan Paru dan Pemakanan Bronkial.

  Gejala asma boleh merangkumi:

  • mengi;
  • rasa panik;
  • kesukaran bernafas;
  • berpeluh;
  • sesak dada yang tidak menyakitkan;
  • batuk kering.

  Asma yang teruk dicirikan oleh gejala berikut:

  • sukar bagi seseorang untuk menyelesaikan frasa kerana sesak nafas yang teruk;
  • mengi menjadi hampir tidak dapat didengar, kerana udara yang sangat sedikit melalui saluran pernafasan;
  • kekurangan oksigen membawa kepada bibir biru, lidah, jari dan jari kaki;
  • kekeliruan dan koma.

  Untuk pendekatan moden dalam rawatan asma, doktor merujuk kepada pemeriksaan wajib untuk mengesan alergen, latihan sebagai tindak balas dan pertolongan diri sekiranya berlaku serangan asma, dan pemilihan ubat-ubatan. Terdapat dua bentuk ubat utama - ubat pencegahan simptom cepat dan ubat kawalan.

  Makanan sihat untuk asma

  Doktor mengesyorkan agar pesakit asma mengikuti diet yang ketat. Sekiranya makanan adalah alergen, maka mereka mesti dikecualikan sepenuhnya dari diet. Makanan dimasak dengan baik menggunakan wap, direbus, dibakar atau direbus selepas mendidih. Juga disarankan agar beberapa produk diproses terlebih dahulu. Contohnya, kentang direndam selama 12-14 jam sebelum memasak, sayur-sayuran dan bijirin direndam selama 1-2 jam, dan daging direbus dua kali.

  Tujuan diet adalah:

  • normalisasi imuniti;
  • penurunan tahap keradangan;
  • penstabilan membran sel mast;
  • pengurangan bronkospasme;
  • penghapusan makanan yang menimbulkan kejang dari diet;
  • pemulihan kepekaan mukosa bronkus;
  • penurunan kebolehtelapan usus terhadap alergen makanan.

  Doktor mengesyorkan makan:

  • ghee, biji rami, jagung, rapeseed, bunga matahari, kacang soya dan minyak zaitun sebagai sumber asid lemak omega-3 dan omega-9;
  • Epal adalah sumber pektin yang berpatutan, yang boleh dimakan mentah atau dibakar, dalam saus epal atau dibakar dengan makanan lain.
  • sayur-sayuran hijau: kubis, labu, zucchini, pasli, kacang hijau muda, dill, kacang hijau, labu ringan - yang merupakan ubat yang sangat baik untuk melegakan otot licin spasmodik bronkus;
  • biji-bijian, lentil, beras perang, biji wijen, keju cottage, keju keras - menyediakan tubuh dengan jumlah kalsium, fosforus, magnesium diet yang diperlukan dan membantu mengurangkan kebolehtelapan mukosa usus dan menormalkan proses metabolik;
  • buah sitrus kaya dengan vitamin C dan membantu melawan radikal bebas yang terkumpul di dinding bronkus dan menyebabkan reaksi alergi;
  • pir, plum, ceri ringan, kismis putih dan merah, gooseberry - adalah bioflavonoid dan meneutralkan proses oksidatif dalam badan;
  • wortel, paprika, brokoli, tomato, sayuran hijau - kaya dengan beta-karoten dan selenium dan menyokong badan, meningkatkan daya tahannya;
  • bijirin (kecuali semolina) - sumber vitamin E, isi badan dengan produk reaksi oksidatif;
  • yogurt tanpa bahan tambahan buah, keju ringan - sumber kalsium dan zink, sangat diperlukan untuk pesakit asma;
  • hati bukan sahaja merupakan produk pembentuk darah yang sangat baik, tetapi juga sumber tembaga yang sangat baik, komponen penting dalam kehidupan normal seluruh organisma;
  • bijirin, roti gandum kelas dua, kekacang, biji labu, roti bijirin, pengeringan sederhana, jagung dan serpihan beras - membantu mengembalikan kereaktifan imun badan yang normal dan memperkaya dengan zink;
  • daging tanpa lemak daging lembu, arnab, daging babi, daging kuda, ayam belanda kaya dengan produk haiwan fosforus dan protein, dan juga mengandungi serat makanan yang diperlukan untuk tubuh kita.

  Asas diet untuk asma adalah:

  • sup vegetarian;
  • bubur;
  • borscht tanpa lemak yang dimasak di dalam air;
  • daging rebus atau kukus;
  • keju kotej yang dikalsinasi;
  • vinaigrette;
  • salad sayur-sayuran dan buah-buahan;
  • kentang lenyek;
  • kaserol;
  • potongan sayur;
  • sayur-sayuran mentah segar;
  • buah-buahan;
  • merebus oat dan pinggul mawar;
  • minyak sayuran.

  Sekiranya tanda-tanda asma atau hipersensitiviti terhadap makanan dikesan, menu individu harus dibuat dan dikembangkan secara beransur-ansur semasa anda pulih.

  Ubat tradisional untuk asma

  Tetapi kaedah rawatan bukan tradisional menjanjikan bukan hanya penghentian serangan asma, tetapi juga penyembuhan lengkap untuk penyakit ini dengan penggunaan resipi yang berpanjangan:

  • untuk menghentikan kejang, anda boleh makan pisang yang telah dipanaskan dan ditaburkan dengan lada hitam;
  • penyerapan kon hijau pain dan resin pain membantu;
  • semua jenis serangan asma dirawat dengan campuran rimpang kunyit dan madu yang dihancurkan;
  • titisan hidrogen peroksida;
  • infusi artichoke Yerusalem dengan sempurna membantu menghidap asma;
  • madu - berkesan mengawal serangan asma;
  • mengikut resipi nenek, dengan asma kronik, penyerapan kulit bawang membantu.

  Makanan berbahaya dan berbahaya untuk asma

  Produk dalam kategori ini berisiko terkena asma. Mereka mesti dikeluarkan sepenuhnya dari diet, atau dimakan dalam dos.

  • ikan - ikan hering, makarel, salmon, sardin dan kacang - kenari, kacang mete, kacang Brazil, kacang almond, yang walaupun kaya dengan asid lemak omega-3 dan omega-9, boleh menyebabkan kekejangan bronkus yang teruk;
  • semolina, pasta;
  • susu keseluruhan dan krim masam;
  • yogurt dengan bahan tambahan buah;
  • sayur-sayuran awal - mereka memerlukan rendaman awal yang wajib, kerana mungkin mengandungi racun perosak yang berbahaya bagi tubuh;
  • ayam;
  • lingonberry, cranberry, blackberry - kaya dengan asid lendir yang menjengkelkan;
  • mentega tulen;
  • roti dengan nilai tertinggi;
  • kaldu kaya yang mengandungi garam logam berat, merkuri dan sebatian arsenik;
  • acar pedas, makanan goreng - menjengkelkan usus dan membran mukus;
  • daging dan rempah salai;
  • produk sosej dan gastronomi - kaya dengan nitrit dan bahan tambahan makanan;
  • telur adalah produk yang paling "asthmogenic";
  • lemak tahan api dan marjerin yang mengandungi lemak trans;
  • kvass, koko, kopi, jeli;
  • marshmallow, coklat, karamel, permen karet, muffin, marshmallow, kuih muih, roti bakar segar - kerana sebilangan besar ramuan buatan;
  • garam meja - yang merupakan sumber pengekalan air di dalam badan, yang bagi pesakit asma boleh menyebabkan serangan yang teruk;

  Sikap alergi dapat dikurangkan jika diketahui alergen makanan atau penyedutan. Ini termasuk:

  • debunga rumput - biji-bijian makanan;
  • debunga bunga matahari - biji bunga matahari;
  • debunga hazel - kacang;
  • daphnia - ketam, udang karang, udang;
  • debunga kayu cacing - mustard makanan atau plaster sawi.

  Alahan makanan silang juga berlaku:

  • wortel - pasli, saderi;
  • kentang - tomato, terung, lada;
  • strawberi - blackberry, raspberry, currants, lingonberry;
  • kekacang - mangga, kacang;
  • bit - bayam.

  Penting untuk mengenal pasti alergen silang makanan ini dengan segera untuk mengelakkan sawan. Walaupun alergen hanya dikenal pasti untuk menanam produk, diet tidak boleh mengandungi sejumlah besar protein hewani, kerana protein asing dari sektor bakteria, rumah tangga atau makanan yang menjadi penyokong utama serangan asma.

  Ubat-ubatan rakyat untuk asma bronkial

  Rawatan rumah asma bronkial

  Penyakit paru-paru asma bronkial adalah penyakit dengan berlakunya kekejangan bronkus, serangan sesak nafas dengan kesukaran untuk menghembus nafas. Sekiranya tidak ada serangan asma, tidak ada manifestasi penyakit ini.

  Penyebab asma bronkial penyakit ini

  Seseorang yang menghidap asma sakit jauh sebelum bermulanya bronkospasme. Keracunan badan berlaku secara beransur-ansur, faktor yang menimbulkan asma:

  • dorongan, emosi, kegembiraan yang tidak terkawal
  • kekurangan ketenangan, kawalan diri
  • keterlaluan seksual
  • memprovokasi asma - makan berlebihan, diet tidak sihat
  • kurang tidur, tidur di bilik yang sesak
  • alahan debunga
  • habuk di rumah memprovokasi serangan
  • produk
  • bulu haiwan
  • pewarna makanan kuning
  • jangkitan
  • aktiviti fizikal yang berlebihan
  • asma disebabkan oleh pengambilan aspirin. bronkitis berjangkit yang berpanjangan.

  Simptom asma

  Serangan sesak nafas bermula, kesukaran untuk menghembuskan nafas, pertuturan menjadi kabur atau mustahil sama sekali, batuk mungkin muncul. Sekiranya serangan berlangsung lama, kegagalan pernafasan berlaku, yang boleh mengakibatkan kematian. Serangan tiba-tiba dan berkembang dengan cepat, kadang-kadang sesak nafas, batuk ringan.

  Rawatan asma dengan udara

  Udara gunung mempunyai kesan penyembuhan pada asma bronkial. Kaedah pemulihan ini berguna untuk penyakit asma sederhana dan ringan. Di bawah pengaruh udara gunung, jumlah serangan berkurang, dan jangka masa mereka menjadi lebih pendek. Adalah berguna bagi pesakit asma untuk berada di resort hingga 2500m di atas permukaan laut, untuk tidak mendaki terlalu tinggi di pergunungan, yang boleh menyebabkan penyakit ini memburukkan lagi, untuk pergi ke resort pada musim panas selama sebulan.

  Rawatan asma dipengaruhi oleh iklim pantai, ini adalah pantai laut Hitam dan Mediterranean. Di sini udara tepu dengan ion udara, yodium. Tempat peranginan seperti ini dikunjungi pada awal musim luruh atau akhir musim bunga, ketika tidak terlalu panas dan terdapat kelembapan udara yang diperlukan, yang berguna untuk asma. Tinggal di laut tidak boleh lebih dari sebulan.

  Lebih baik berada di luar bandar lebih kerap, berjalan-jalan di hutan pinus. Udara bandar jauh dari bersih, jadi lebih baik memendekkan masa tinggal anda di atasnya..

  Kaedah untuk rawatan asma bronkial

  Di rumah, anda boleh mengurut dada sekali sehari, dalam selang waktu serangan asma tidak lebih dari 20 minit. Lakukan di bilik yang suam. Seseorang yang menghidap asma terletak di perutnya, permukaannya mesti rata, tegas.

  1. Tangan pijat yang hangat mula-mula dibelai dengan sedikit tekanan. Arah dari bahagian bawah tulang rusuk di sepanjang tulang belakang ke bahagian belakang kepala, ketiak. Pergerakan bergerak dalam satu arah selama 5 minit.

  2. Kemudian meregangkan otot punggung yang panjang. Regangkan dengan hujung jari anda dengan sedikit usaha, arah yang sama seperti ketika membelai. Lakukan 5 pergerakan.

  3. menguli otot panjang - tolak otot di satu sisi tulang belakang, kemudian gerakkannya. Pergerakan berturutan dari bawah ke atas, pertama di satu sisi tulang belakang, kemudian di sisi lain

  4. regangan kulit - kulit ditangkap oleh roller, di tulang belakang, digulung di sepanjang tulang rusuk ke luar. Secara konsisten dari bawah ke atas di kedua-dua belah tulang belakang.

  5. mengurut otot interkostal - tangan terbuka di sepanjang ruang interkostal dari tulang belakang ke luar.

  6. Tepuk perlahan selama 5 minit.

  7. Menguli bahu dengan ringkas.

  8. urut ringan permukaan dada di hadapan.

  Yoga untuk asma

  Latihan yoga yang sistematik memberikan kesan terapeutik yang baik. Ditujukan untuk mengatur pernafasan, kawalan yang cukup terhadap gejala penyakit. Sudah tentu, ini bukan ubat mujarab dan semasa kelas anda perlu mengikuti cadangan yang diberikan oleh doktor anda. Lebih-lebih lagi, anda memerlukan tenaga pengajar yang memimpin kumpulan kecil sehingga anda dapat memantau keadaan pesakit asma semasa kelas, memberikan beban yang layak.

  Yoga dikontraindikasikan semasa pemburukan penyakit, dengan kegagalan jantung dan pernafasan.

  Pergerakan asma

  Hari pertama kelas tidak lebih dari tiga kilometer. Laju tidak tergesa-gesa atau lebih cepat sesuka hati. Nafas lega melalui hidung. Jarak secara beransur-ansur meningkat hingga 8 km. Boleh digabungkan dengan latihan pernafasan.

  Mengeraskan asma

  Ia mempunyai nilai tambahan, dan prosedur pengerasan berterusan untuk asma mempunyai kesan positif yang ketara. Mulakan dengan menuangkan air setiap pagi dengan suhu 32 darjah. Tempoh tiga, empat minit. Suhu secara beransur-ansur turun hingga 20 darjah. Setelah selesai, kulit disapu dengan tuala keras hingga sensasi terbakar.

  Selepas penyesuaian, penggunaan pancuran kontras adalah mungkin. Mereka bertindak dengan air pada suhu 32 dan 20 darjah selama satu setengah minit, tiga, empat kali. Prosedur sedemikian dimulakan pada musim panas, jika tidak ada serangan penyakit, untuk mempersiapkan tubuh pesakit untuk perubahan suhu.

  Mengubati asma dengan air

  Gunakan mandian kaki panas. Kaki diturunkan ke paras tengah kaki selama 10 minit dan secara beransur-ansur suhu air dibawa ke 42 darjah. Pada suhu ini, kaki dijaga selama seperempat jam. Kemudian mereka menghapuskannya, pergi ke tempat tidur yang hangat. Hanya 12 prosedur, tiga seminggu.

  Aromaterapi untuk asma

  Aromaterapi digunakan jika tidak ada intoleransi terhadap minyak pati. Untuk memeriksa ini, letakkan sedikit minyak pada sehelai kertas, berbaring di sebelahnya dan lakukan senaman pernafasan, sambil menghirup aroma secara berkala. Keesokan harinya, setetes minyak dicairkan dengan lima tetes minyak sayuran, disapu pada kulit. Sekiranya tidak ada sensasi terbakar, sesak nafas, batuk atau sakit tekak, minyak dapat digunakan.

  Minyak pati untuk asma - minyak pokok konifer, pudina, oregano, lavender ether, hyssop.

  Apakah kaedahnya? Di ruang berventilasi yang luas, lampu aroma dipasang, sedikit air dituangkan, 5 tetes minyak yang dipilih ditetes. Secara beransur-ansur udara bilik dipenuhi dengan aroma. Sesi berlangsung sekurang-kurangnya 40 minit, lebih baik lagi. Selama itu mereka duduk dengan tenang, bernafas tidak dalam dan berirama.

  Rawatan asma herba

  Sebelum digunakan, adalah perlu untuk mengetahui sama ada terdapat intoleransi individu terhadap ramuan tertentu. Keberkesanan rawatan asma bergantung pada jangka masa penyakit, bentuk rawatan sebelumnya. Selalunya, koleksi diambil tidak lebih dari tiga minggu setelah makan, kemudian diubah ketika tubuh terbiasa..

  1. rawatan tambahan untuk asma, untuk meningkatkan nada umum, ketahanan badan ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea. Terdapat tincture farmasi dari tanaman ini. Ambil 30 tetes, dicairkan dengan air tiga kali selepas makan selama tidak lebih dari sebulan dan tidak lebih dari empat kali setahun dalam selang waktu antara serangan

  2. Anggur magnolia Cina - satu sudu teh daun, 200 ml air, setelah seperempat jam, ditapis. Minum untuk asma seperti teh.

  3. oregano untuk asma - satu sudu oregano, masing-masing 2 sudu besar. daun ibu dan ibu tiri, warna chamomile, segelas air. 1 sudu besar pengumpulan, dikukus dengan air, menegaskan tertutup rapat selama 2 jam, ditapis. Minum sepertiga gelas tiga kali.

  4. infus herba atau drop caps 1 st. sesudu akar tanaman ditekankan dengan 0.5 liter air mendidih dalam termos. Minum setengah gelas hingga lima kali sehari.

  Atau ramuan perubatan herba, warna semanggi padang rumput, ramuan Veronica officinalis, oregano, buah hawthorn merah darah. Satu sudu campuran, 200 ml air mendidih, biarkan dalam termos semalaman. Minum setengah gelas enam kali.

  5. mumia untuk asma - larut dengan merebus akar licorice. 0.5 liter kaldu, 5 g mumia. Minum segelas sekali pada waktu pagi. Disimpan tidak lebih dari sehari.

  6. Gosokkan 400g bawang kupas, masukkan ke dalam mangkuk enamel, tambahkan satu liter air, setengah gelas gula, 1 sudu besar. sesudu madu. Periuk di atas api, didihkan dengan api kecil selama 3 jam. Komposisi ditapis, dimakan untuk masa yang lama 1 sudu besar..

  7. penyerapan lungwort (10g, 200ml) minuman 1 st. sudu tiga kali empat minggu.

  8. strawberi - satu sudu daun strawberi yang ditapai, 200 ml air mendidih berdiri selama dua jam. Untuk asma - satu sudu setiap dua jam selama empat minggu.

  9. dengan serangan asma - merebus buah dari anise biasa minum seperempat gelas hingga lima kali.

  10. satu sudu mentol bawang angsa, 3 cawan air mendidih. Mereka mendidih api kecil selama 5 minit, ketegangan setelah 2 jam. Makan untuk penyakit asma - seperempat gelas lima kali.

  11. 3 sudu teh ramuan daisy kering tahunan, satu setengah gelas air sejuk, perah selepas dua jam. Mula mengambil 1 sudu besar, secara beransur-ansur meningkat menjadi 100ml sehari.

  12. gruel bawang putih tumbuk dengan minyak atau lemak babi 1:50 berguna untuk menggosok pesakit dengan asma bronkial.

  13. akar lobak - 150 g dicuci dengan air sejuk, disapu dengan parutan, tambah jus dua lemon. Simpan di tempat yang sejuk. Digunakan oleh kanak-kanak - 1 / 2h. sudu, orang dewasa satu sudu teh tiga kali dan sebelum serangan.

  14. dengan serangan asma yang kerap - rebus kentang dengan pakaian seragam mereka, hembuskannya. Anda juga boleh merebus kentang yang dikupas. Minum banyak teh panas semasa rawatan.

  15. sudu besar beri viburnum, segelas air suam dengan penambahan 1 sudu besar. sayang. Didihkan, masak selama 20 minit dengan api kecil, kacau sekali-sekala. Ini adalah hidangan sehari, diambil setiap dua jam. Sekiranya anda mempunyai kecenderungan hipertensi, lebih baik menggunakan jus beri segar.

  16. Bancuh dengan segelas air mendidih 1/2 sudu besar. daun burdock, dikumpulkan pada bulan Mei, jumlah daun aspen yang sama dan jarum cemara segar. Setelah sejuk, tambahkan 1/2 sudu kecil. baking soda, tahan seminggu di tempat yang gelap. Saya minum satu sudu seminggu sekali atau lebih kerap semuanya bergantung pada perasaan saya.

  17. halia untuk asma adalah ubat yang sangat baik. Gosokkan 400g pada parutan, tuangkan ke dalam bekas kaca, tuangkan dengan alkohol. Tahan di tempat yang hangat selama setengah bulan, goncang setiap hari. Kemudian ditapis, perah, gunakan 1 sudu kecil. air minuman.

  18. buah elderberry - 100 ml alkohol atau segelas vodka, 100 g buah dikeras selama 3 hari. Minum 30 titisan alkohol tincture atau 50 tetes vodka tincture tiga kali.

  19. 2kg biji-bijian oat, 5 liter air. Masukkan ke dalam ketuhar selama 3 jam pada suhu 60 darjah. Tapis, peras, tambahkan 200g madu, brendi, daun lidah buaya, masukkan api dan didihkan lagi. Mereka dikeluarkan, sejuk dan ditapis. Segelas madu, 100 g akar elecampane cincang halus ditambahkan ke dalam whey dari 3 liter susu. Minum 100 ml campuran 1, segera minum 100 ml campuran 2 tiga kali.

  20. 20 g tangkai ephedra muda, 0.5 liter air mendidih, tahan selama satu jam, minum 2 sudu besar. sebelum makan.

  21.100 ml alkohol, 1 sudu besar daun henbane, berkeras di tempat yang gelap selama 9 hari. Minum tidak lebih dari dua tetes tiga kali sehari dengan air. Daun diambil dengan bermulanya senja pada awal berbunga dan dikeringkan di tempat yang gelap, menyebar di lapisan nipis.

  22. bawang putih untuk asma - 400g bawang putih ditumbuk, bekas kaca diletakkan. Jus empat lemon ditambah, diikat dengan kain telus nipis, disimpan selama 4 hari. Goncang sebelum mengambil, satu sudu pada waktu petang dengan segelas air selama dua puluh hari membantu dari sesak nafas, membersihkan darah terutama pada orang yang gemuk dan lemah.

  23. Letakkan gelas dengan 2 cawan wortel, bit, lobak hitam, jus cranberry dan segelas jus aloe berusia 5 tahun, kemudian 10 lemon cincang, setiap alkohol 200 g, madu, 500 g gula. Pinggan tetap di tempat yang gelap selama 20 hari, kemudian isinya ditapis. Minum 30g tiga kali pada masa yang sama. Komposisi ini dikontraindikasikan - untuk orang dengan hati yang sakit, saluran empedu, kerana terdapat jus aloe.

  24. gunakan untuk asma - sebelum makan caper masin, ikan masin kecil.

  Rawatan asma bronkial dengan ubat-ubatan rakyat pada orang dewasa. Herba, diet, senaman. Pencegahan

  Asma bronkial adalah penyakit alergi yang dimanifestasikan oleh serangan sesak nafas, dengan penyedutan nafas yang tersekat-sekat, mengi sebagai penyempitan lumen bronkus kecil. Mari kita perhatikan lebih dekat tanda dan penyebab asma..

  Gejala asma pada orang dewasa dan kanak-kanak

  • sesak nafas,
  • batuk paroxysmal,
  • dyspnea,
  • mengi,
  • mungkin bersin.

  Penyebab asma bronkial

  Perkembangan penyakit ini boleh dipengaruhi oleh luaran (alergen, situasi tertekan, jangkitan virus dan bakteria, cuaca, aktiviti fizikal yang berlebihan) dan penyebab dalaman (lemah imuniti, gangguan bronkus dan sistem endokrin).

  Alergen biasanya adalah habuk, rambut haiwan peliharaan, asap rokok, debunga, ubat-ubatan dan bahan kimia rumah tangga. Pemakanan yang tidak betul juga mempengaruhi pemburukan penyakit..

  Malangnya, jika kedua-dua ibu bapa alah, maka anak mereka kemungkinan akan mewarisi asma bronkial alergi..

  Serangan asma berlaku secara berkala, keparahannya mula meningkat dari masa ke masa, dan mereka mula mencederakan paru-paru seseorang. Untuk mengelakkan hal ini terjadi, seseorang harus melawan bukan sahaja dengan serangan penyakit itu sendiri, tetapi juga, jika mungkin, cuba mengurangkan kekerapan kejadiannya dan kekuatan kesannya..

  Ubat tidak memberikan jaminan penyembuhan asma sepenuhnya, sebagai peraturan, mereka hanya dapat meringankan keadaan seseorang untuk sementara waktu. Secara amnya, asma bronkial, walaupun tidak menular, tidak dapat hilang sepenuhnya. Oleh itu, dalam rawatannya, penggunaan ubat-ubatan rakyat sangat dibenarkan, kerana penggunaan ubat-ubatan menyumbang kepada kelemahan, "penyumbatan" hati dan ginjal pesakit.

  Rawatan asma bronkial di rumah dengan ubat-ubatan rakyat

  Apabila serangan asma berlaku, disarankan untuk melakukan urutan dari kepala hingga ke dada. Ambil secubit baking soda untuk mengurangkan kahak. Juga, 15 - 20 tetes tincture valerian untuk 1 gelas air dapat membantu..

  Pastikan menanggalkan semua pakaian yang ketat semasa serangan.

  1. Sapukan plaster sawi ke tapak tangan dan kaki. Cairkan sedikit cuka dalam air sejuk dan rendam tuala di dalamnya. Mereka perlu menggosok payu dara.

  2. Tuangkan 1 sudu besar. buah hawthorn dengan segelas air panas. Ambil infusi 3 kali sehari.

  3. Minum jus lobak sebelum tidur (rebus minuman terlebih dahulu!).

  4. Apabila asma disarankan minum teh lobak merah. Ambil 1 sudu besar. biji lobak merah dan rebus dengan 1 cawan air mendidih. Keluarkan teh untuk meresap selama 12 jam, dibungkus dengan tuala. Minum 0.5 cawan teh wortel 5-6 kali setiap hari.

  5. Semasa merawat asma bronkial, saya sangat mengesyorkan akar raspberry. Perlu digali mereka pada musim luruh lewat, atau semasa berbunga tanaman. Akar mesti dibasuh dengan sempurna. Tuang 50 g produk dengan 0.5 l air dan masukkan dengan api kecil. Dos dewasa - 1 ⁄ 4 gelas 3 kali sehari, untuk kanak-kanak - bergantung pada berat badan.

  6. Potong daun lidah buaya (berumur 3 - 5 tahun), letakkan di tempat gelap yang sejuk (4 - 8 ° C) selama 2 minggu, kemudian bilas, potong, dan tutup dengan air rebus dengan nisbah 1: 3. Biarkan hingga 1.5 jam dan perah jusnya. Dalam 0.5 cawan jus yang dihasilkan, tambahkan 500 g walnut cincang dan 300 g madu. Ambil campuran setiap hari selama 1 sudu besar. 3 kali sehari setengah jam sebelum makan.

  Apa ramuan yang perlu diambil

  1. Sediakan racun dari daun jelatang. Minum 1 gelas setiap hari.

  2. Campurkan dengan teliti 100 g kelopak mawar, 500 g labu mentah parut, 5 daun pisang cincang halus, 2 sudu besar. madu dan 1 liter air. Masukkan api dan didihkan. Tidak perlu mendidih! Keluarkan kaldu yang dihasilkan selama 1 hari untuk memasukkan, kemudian tapis. Ia mesti diminum dalam 1 sudu besar. 5 kali sehari. Kursus rawatan adalah 2 minggu. Kelegaan harus datang selepas itu.

  3.1 sudu besar pisang hutan dan 1 sudu kecil. tunas pinus (koleksi pada bulan Februari) tuangkan 1.5 cawan air mendidih. Kaldu harus disuntik selama 3 jam dan mesti diminum 30 minit sebelum makan, masing-masing 0,5 cawan. Kursus rawatan adalah 1-1,5 bulan, maka perlu diulang setelah 1 - 2 bulan.

  4.1 sudu kecil Tuangkan akar devyasin 1 cawan air mendidih, biarkan kuahnya selama 5 jam.Minumnya dalam 1 sudu besar. setengah jam sebelum makan dan 40 minit sebelum keluar dari rumah. Anda boleh minum kuahnya sebelum tidur, sambil menambah sedikit madu. Kursus rawatan adalah 3 - 4 minggu, maka perlu diulang setelah 1 - 2 bulan.

  5.1 sudu kecil akar devyasin, 1 sudu besar. akar primrose hutan, 1 sudu besar. potong daun coltsfoot dengan sangat halus. Ambil 1 sudu besar. koleksi yang dihasilkan dan isi dengan 1 gelas air mendidih, kemudian rebus selama 5 minit dan biarkan selama setengah jam. Kaldu mesti diminum sebelum makan dan pada waktu tidur, 2-3 gelas. Kursus rawatan adalah 3-4 minggu. Ulangi selepas 1 - 2 bulan.

  Latihan untuk asma bronkial

  Pesakit asma mungkin mengalami sawan semasa bersenam. Mereka dapat dielakkan.

  Mulut mesti ditutup rapat, anda mesti bernafas hanya melalui hidung. Faktanya ialah apabila anda bernafas melalui mulut, anda mengeringkan dinding belakang faring, ia menjadi sejuk, dan ini, seterusnya, menyebabkan serangan asma bronkial..

  Berenang. Berenang mungkin merupakan latihan terbaik untuk penghidap asma. Kelembapan tinggi menjadikan mulut anda kering.

  Tarik nafas. Anda perlu benar-benar menilai kekuatan dan keadaan anda semasa berlari. Jangan berlari terlalu cepat, jika tidak, anda hanya akan membuang semua tenaga dan menghembus nafas. Pesakit asma disyorkan untuk memanaskan badan sebelum "maraton" dan perlahan-lahan berlari ke hadapan.

  Diet apa yang harus diikuti, makanan apa yang harus dibuang

  Adalah perlu untuk menghilangkan gula sepenuhnya. Di samping itu, perlu untuk membatasi penggunaan garam meja, kerana natrium meningkatkan kepekaan bronkus terhadap perengsa luaran dan menyumbang kepada penampilan edema saluran pernafasan. Oleh itu, anda tidak boleh makan makanan masin..

  Orang asma disarankan untuk mengurangkan jumlah rempah dan cuka, dan lebih baik meninggalkannya sepenuhnya. Makanan seperti bawang dan bawang putih mencetuskan serangan asma.

  Daging asap, buah sitrus, nanas, mangga dan buah eksotik lain dianggap sangat berbahaya bagi pesakit untuk mengelakkan reaksi alergi. Tetapi pada hakikatnya, perlu membersihkan badan, kerana alergi adalah tanda pasti terendam.

  Pencegahan

  Cuba keluar ke alam lebih kerap. Berjalan-jalan panjang di belukar konifer sangat baik untuk pesakit asma. Mandi ubat dengan minyak pati jarum pain. Di samping itu, anda harus:

  • pilih kawasan yang lebih hijau untuk hidup,
  • lakukan pembersihan basah tepat pada masanya,
  • menyerahkan bahan kimia dan ubat-ubatan isi rumah,
  • gunakan hanya bahan pencuci dan pencuci yang mesra alam,
  • menyerah mainan, permaidani dan "pengumpul habuk" lain,
  • berhenti merokok dan minum,
  • makan dengan betul,
  • mengeras,
  • bersenam untuk "mengepam" paru-paru,
  • lakukan senaman pernafasan,
  • merawat penyakit virus tepat pada masanya.

  Simulator pernafasan untuk asma

  Segala penyakit, termasuk asma, dapat dihindari dan disembuhkan dengan menjalani gaya hidup sihat dan makan dengan betul. Perhatikan diri anda.

  Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.