"Cara belajar memasak" Andrey Azarov

Buku ini mengandungi resipi dari seluruh dunia: masakan Rusia dan Eropah, Amerika dan Asia, dari lebih daripada 50 negara. Paella and penne alla amatrichana, tagine with lamb and figs and cottage cheese patches, Imeretian khachapuri and Siberian dumplings and many other - hanya 365 hidangan untuk setiap hari sepanjang tahun.

Penulis mengumpulkan maklumat terperinci mengenai setiap resipi, dan kemudian menyediakan hidangan mengikut resipi ini dan mengambil gambar dan video.

Resipi ditulis dengan ringkas dan ringkas, seperti arahan untuk memasak, tidak lebih dari itu.

Reka bentuk lakon dan pemotretan luar biasa - "pandangan atas", seolah-olah anda melihat di hadapan anda piring dengan makanan yang lazat.

Semua resipi dipilih dengan mengambil kira musim - salah satu prinsip utama pemakanan sihat.

Cara belajar memasak - ulasan buku masakan oleh Andrey Azarov dan resipi telur rebus yang tidak biasa

Saya mempunyai ulasan lain mengenai khazanah buku mengenai topik memasak. Hari ini saya akan membincangkan tentang "kesenangan" dari rumah penerbitan "Mann, Ivanov dan Ferber" "Cara belajar memasak", yang ditulis oleh Andrei Azarov. Ramai orang mengetahui pengarang dari projek Talerka.ru - laman web dengan reka bentuk yang luar biasa dan bijaksana, kandungan yang kompeten dan resipi yang terbukti. Di halamannya, Andrei Azarov membicarakan seribu perkara menarik, membagi resipi terutamanya mengikut kawasan dari mana ia datang ke meja kami (Asia, Amerika, Afrika, Eropah, Australia).

Buku ini mempunyai prinsip klasifikasi bahan yang sedikit berbeza - pengarang mendekati masalah menyusun dari sudut bermusim: "Cara belajar memasak" merangkumi tepat 365 resipi, satu untuk setiap hari dalam setahun. Adakah senang? Pada mulanya, sebagai peminat klasik dan standard, saya mendengus dengan rasa tidak senang - saya lebih terbiasa dengan pembahagian resipi yang lebih biasa dengan tajuk, namun, sudah seminggu setelah membaca buku, saya sudah terbiasa. Saya tidak dapat mengatakan bahawa saya sangat terpesona dengan idea itu, tetapi saya mengakui sepenuhnya bahawa "sorotan" buku ini sama sekali tidak biasa dan mempunyai hak untuk hidup.

Tebal, padat, berat, sesuai di tangan dan menyenangkan dengan sensasi sentuhan.

Sekiranya seseorang, seperti saya, tidak menyukai gangguan dalam mencadangkan resipi (baik, saya tidak mahu memasak salad dengan telinga babi yang ditekan hari ini, dan itu sahaja!), Anda selalu boleh merujuk senarai bahan abjad dan mencari yang lain. apa yang memberi inspirasi kepada anda. Sebagai tambahan kepada ketidakselesaan tertentu dalam mendapatkan maklumat, saya ingin memperhatikan konvensional membagi resipi mengikut musim - di pasar raya moden konsep "luar musim" sudah lama diratakan, dan anda boleh membeli strawberi pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Penyampaian bahannya ringkas dan ringkas: gambar, senarai ramuan, petunjuk lak yang jelas. Pada masa kita yang pantas, ketika kita semua dipenuhi dengan maklumat, ini pasti merupakan kelebihan: tidak ada yang berlebihan, hanya resipi, namun kadang-kadang, membaca bahan-bahan tertentu, saya merasa berfikir bahawa saya mahu sedikit lagi perkataan. Kejatuhan sangat!

Walau bagaimanapun, untuk titisan ini, kod QR dicetak pada setiap halaman dengan resipi, yang membawa kepada arahan video untuk setiap bahan tertentu. Hebat sungguh?

Sebagai tambahan kepada musim dan pecahan mengikut tarikh (ya, sebenarnya ada empat bab dalam buku ini (musim luruh, musim sejuk, musim bunga dan musim panas), Andrei Azarov membahagikan hidangan mengikut negara, yang secara peribadi menimbulkan banyak pertanyaan untuk saya: mengapa, misalnya, keju kotej telah menjadi masakan Poland, dan zrazy dan uzvar telah menjadi Belarus, jika hidangan ini dimasak sejak dahulu lagi di kampung halaman saya di bahagian tengah Ukraine? Pada pendapat saya, ini adalah bahagian konvensional sehingga anda perlu mendekati masalah ini dengan lebih luas dan menyatukan.

Kekurangan? Secara konvensional, saya boleh merujuk kepada kategori kekurangan ini kerana kerengsaan dalaman yang berlanjutan setiap kali halaman dibuka dengan tidak sengaja. mengiklankan. Mungkin, dari sudut pemasaran, ini adalah langkah yang benar-benar dibenarkan, tetapi sebagai pembaca, sangat tidak menyenangkan bagi saya untuk melihat halaman dengan teks mengganggu terang mengenai syarikat tertentu yang menjual makanan..

Baiklah, dan secara berasingan saya ingin mengesyorkan untuk melihat halaman penerbit dan membaca wawancara dengan Andrey Azarov - Saya jarang berminat dengan bahan seperti itu (betul, apa perbezaannya pada usia berapa ini atau koki itu mula memanggang roti pertamanya atau di mana chef ini atau chef belajar ), tetapi dalam kes ini, Mitos dan pengarang buku "Cara belajar memasak" berjaya membuat bacaan yang sangat menarik.

Bonus - resipi dari Andrey Azarov, telur hancur dengan daging. Nampaknya tidak ada yang istimewa, tetapi penulis mencadangkan mencampurkan lada hitam dengan. biji rami! Sangat luar biasa dan menarik, saya cadangkan kepada semua orang!

Bahan untuk 1 hidangan:

6-9 keping daging;

garam biji rami (garam + biji rami, 1: 1, digiling dalam mortar atau kilang garam);

Cairkan lemak dari daging di atas api kecil, masukkan bawang, potong separuh cincin, kacau, masak dengan api sederhana selama beberapa minit, garam. Masukkan telur, masukkan garam, masukkan ke dalam ketuhar setelah satu minit, masak pada suhu 200 ° C sehingga protein ditetapkan (beberapa minit). Lada, hidangkan segera dengan roti.

Andrey Talerka Azarov: bagaimana belajar memasak dan membuat semua orang membenci diri sendiri

Pereka, blogger dan salah satu troll gastronomi terkenal Andrei Azarov, yang lebih dikenali sebagai Talerka, telah menerbitkan buku How to Learn to Cook. Dia memberitahu "kota" tentang masalah kesedaran kekaisaran dan tentang perbezaan antara masakan Great Lithuania dan post-Horde Muscovy.

 • Andrey, beritahu saya, mengapa anda tiba-tiba memutuskan untuk pergi ke penerbitan buku? Anda mempunyai aplikasi untuk dijual di App Store - bagaimana cara melakukannya dengan cara?
 • Terima kasih, bagus. Bawa saya $ 200-300 sebulan, jika itu yang anda maksudkan. Dan saya tidak mencipta buku. Rumah penerbitan ini "Mann, Ivanov dan Ferber" menawarkan saya. Mereka menerbitkan buku untuk ahli perniagaan, mereka pintar, dan tiba-tiba mereka memutuskan, mengapa tidak membuat buku masakan juga, bagaimanapun, wang. Dan mereka mula mencari yang terbaik dalam industri ini - tanpa disangka-sangka saya mengaturnya sebagai pengarang. Kami mula memikirkan perkara baru yang dapat diperkenalkan untuk menjual produk tersebut. Dan mereka mengetahui bahawa resipi harus diedarkan mengikut musim, di sini adalah logik bahawa nombor 365 muncul - mengikut resipi untuk setiap hari sepanjang tahun. Sebagai tambahan, kami telah meletakkan kod QR di setiap halaman - anda mengambil gambar dan segera pergi ke halaman resipi ini di laman web talerka.ru, di mana terdapat video. Sekiranya sesuatu tidak jelas dalam teks resipi, maka video menerangkannya.

  Tunggu, anda nampaknya sudah menjualnya kepada saya. Saya faham, berikut adalah buku, kertas, sampul, semua kes, tetapi persoalannya berbeza: mengapa anda sebenarnya mengambil langkah mundur, jika pada mulanya anda secara konsisten membina kerjaya di dunia digital?

  Pada umumnya, buku ini adalah strategi pemasaran. Saya mempunyai laman web dan aplikasi, buku ini mempromosikannya. Sebaliknya, sebagai pereka, menarik bagi saya untuk melangkah ke hadapan. Memang, dari sudut reka bentuk, buku masakan adalah subjek yang belum selesai, masalahnya mudah. Anda berdiri di dapur, melihat ke dalamnya, dan tiba-tiba tertutup rapat. Dan anda mempunyai ayam di tangan anda. Apa nak buat?

  Contohnya, beli alat muzik.

  Ya, tetapi secara amnya tablet jelas lebih baik untuk latihan ini. Sebenarnya, ini adalah edisi pertama resipi yang menggunakan teknologi seperti itu: bukan hanya kertas, tetapi kertas ditambah yang lain. Saya menjadikan buku itu sebagai pereka terlebih dahulu untuk membuatnya berfungsi. Lihat, di sini semua gambar dipotong hingga sepertiga dari ketinggian untuk satu alasan, tetapi supaya ada lebih banyak ruang yang tersisa untuk resipi itu sendiri. Biasanya mereka meletakkan gambar yang mempesona, mengisi teks - dan mula memotongnya. Sebagai contoh, dalam kes tersebut, dengan pilaf yang besar dan kompleks, ia sangat menyakitkan. Versi pertama sampul dibuat oleh penerbit: matahari berada di sisi, matahari berada di atas, ketika anak-anak menggambar, piring dan nama lima perkataan. Sepenuhnya tidak siuman. Secara amnya, pada akhirnya saya juga membuat penutupnya..

  Buku Azarov berharga RUB 1017 di ozon.ru.

  Kini jelas bagaimana prospeknya?

  • Secara amnya, saya tidak terlalu mempercayai buku, dan saya tidak begitu faham bagaimana ia berfungsi. Edaran dihantar ke kedai-kedai, sepertinya dihantar ke Belarus dan Ukraine, dalam enam bulan kita akan menghitung. Tetapi secara amnya penerbitannya cukup, saya harganya murah - gambarnya adalah milik saya. Walaupun saya terpaksa menembak semula, ia mengambil masa hampir enam bulan - baiklah, saya menganggur. Pada masa yang sama saya merakam semula beberapa video.
   • Maaf, tetapi ini menimbulkan persoalan: dana apa yang anda ada??
   • Saya tidak selalu menganggur. Tempat terakhir di mana saya dibayar adalah Leo Burnett. Pengarah kreatif untuk projek interaktif, 195 000 gosok. sebulan. Selama setahun saya membuat visual untuk bir, bijirin, laman web untuk semua jenis makanan bayi - dan suatu hari saya berfikir: baik, satu tahun akan berlalu, lima, baiklah, saya akan membeli sendiri, saya tidak tahu, sebuah kereta, dan kemudian apa? Lebih-lebih lagi, tidak ada waktu sama sekali untuk dapur dan penggambaran, untuk perkara yang sangat saya gemari. Saya sedar bahawa Tuhan memberi peluang untuk melakukan sesuatu sendiri - dan memasukkan wang ini ke dalam aplikasi. Secara amnya, saya mencapai segalanya sendiri. Sebagai contoh, kami belajar dengan Julia Vysotskaya di institusi yang sama, saya seorang artis, dan dia seorang pelakon - hanya dia memasuki lif sosial seperti itu, dan saya tidak.
   • Tidak, apa awak. Saya sama sekali bukan orang media, tidak sombong atau iri hati. Mula-mula saya melukis gambar, kemudian saya membuat beberapa pemasangan, kemudian pada tahun 1995 saya belajar apa itu komputer, dan pada ketika itu otak saya berubah sepenuhnya - inilah dia, milik saya! Sejak itu, saya menangani dunia secara eksklusif melalui monitor. Walaupun ketika saya datang ke Moscow dari Minsk pada tahun 2003, perkara pertama yang saya lakukan ialah menghidupkan TV. Saya hanya duduk di sebuah hotel di kedutaan Belarus dan menonton berita itu.

    Untuk tujuan apa?

    Di Belarus, isyarat TV hilang pada pukul 10 malam - mungkin, seorang lelaki istimewa mematikan suis atau menekan butang, tepat di tengah-tengah filem. Dan pada dasarnya ada bekas ejen KGB yang duduk di TV dan membaca seperti penganalisis - mengenai duta... [bodoh], mengenai pembangkang yang dibeli oleh Barat.... Saya suka bahawa terdapat banyak saluran di Moscow dan ia merangkumi sebarang acara dari sudut pandangan yang berbeza. Benar, sejak setahun lalu saya tidak pernah menghidupkan TV di Minsk atau di Moscow, jadi saya tidak tahu bagaimana keadaan di sana. Maksud saya, di TV.

    • Baiklah, anda tidak mempercayai buku. Tetapi adakah pasaran ini mempunyai prospek? Dan jika tidak, mengapa terus menerbitkan buku masakan?

    Seluruh perkara tidak akan dilindungi tidak lama lagi - jika hanya kerana orang perlu memberi hadiah. Dan selain itu, anda perlu memberi makan kepada kakitangan rumah penerbitan. Sekiranya kita bercakap tentang Vysotskaya, saya pasti bahawa dia tidak menulis secara fizikal semua buku itu sendiri, sebilangan orang bekerja dengannya, dan jumlah ini bertambah dari masa ke masa. Pasti menyakitkan untuk menghentikan pertumbuhan ini. Inersia tidak berhenti. Perlu juga diingat bahawa seluruh bidang buku masakan telah lama dibahagikan antara orang, pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil, media. Vysotskaya, Belonika, Stalik Khankishiev, Elena Chekalova, Syutkins, Vlad Piskunov - semuanya, satu atau lain cara, muncul di majalah atau di TV, dan kehadiran media mereka juga mempengaruhi proses tersebut. Anda membuat program, menerbitkan buku berdasarkan motifnya, maka buku ini perlu dipromosikan, dan anda mula berinteraksi dengan majalah, atau dalam urutan yang berbeza - pertama majalah, kemudian TV. Tetapi hakikatnya, ia berputar-putar, tidak kira kualitinya. Walaupun saya berpendapat bahawa buku terdekat dari Vysotskaya pasti akan keluar dengan kod QR.

    Semua video oleh Andrey Azarov dihiasi dengan muzik lirik

    Baiklah, semuanya ada di media, dan anda bebas dan mempunyai kod QR yang dicetak. Tetapi pada hakikatnya - apa perbezaannya? Bagaimana resipi anda berbeza?

    Saya akan mengatakannya lagi: Saya menjadikan buku ini sebagai pereka. Saya tidak berhasrat untuk menyesuaikan kepengarangan resipi atau memperagakan beberapa jenis masakan untuk diri saya sendiri, kerana Stalik memperagakan masakan Asia Tengah. Semua resipi di dalamnya benar-benar buatan sendiri dan tradisional, cukup mudah dan mudah difahami oleh semua orang. Sekiranya saya, bukan tukang masak, berjaya memasaknya, maka sesiapa sahaja boleh memasaknya. Sekiranya sesuatu tidak berjaya, saya masuk ke dalam talian dan meminta semua orang yang sesuai untuk bertanya. Secara umum, ini adalah kedudukan saya yang berprinsip - tidak takut kelihatan tidak masuk akal, tidak malu bertanya soalan yang jelek. Apabila Elena Chekalova bertemu dengan seorang chef, itu bagus dari segi sejarah, tetapi sama sekali tidak mengikut resepnya. Semasa saya mula memasak, saya juga memikirkan plot dan konteksnya, tetapi hanya lima tahun kemudian saya menyedari bahawa saya harus memasuki kasut orang yang memasak makanan ini. Semasa anda memasak hidangan Yahudi, anda harus ingat tentang halal dan Sabat. Apabila anda menggoreng penkek kentang Belarus, anda memahami bahawa tidak ada minyak bunga matahari di sana, tetapi hanya lemak babi.

    Anda memandu ke seluruh jalan?

    Tidak, saya belum pernah ke Itali, Amerika, saya belum pernah ke Odessa. Saya harap saya berjaya. Tetapi sekarang saya membandingkan makanan di wilayah Lithuania dan Grodno, tempat saya dilahirkan, dan Ukraine, dan Estonia, dan Poland - dan saya faham bahawa Great Lithuania ada di sini, dari Kaliningrad hingga Smolensk, dan kedua-dua orang Rusia dan Ukraine tinggal di wilayah ini, dan Tatar, dan Yahudi, dan Lithuania - tidak ada yang memerintahkan mereka dan tidak memaksakan Tuhan mereka sendiri. Dan di seberang perbatasan adalah Muscovy, pasca Horde. Di Rusia, semua orang berusaha membasmi rasuah, sogokan dan rasuah lain, kerana ini adalah penyimpangan dari norma. Tetapi dalam disiplin Horde, ini adalah kebiasaan: anda membayar polis, mereka membayar bos mereka - dan seterusnya ke puncak. Bagaimana ini dapat dibanteras jika ia berada di landasan negara Moscow? Sebahagian besar makanan Rusia - masukkan semuanya ke dalam periuk dan masukkan ke dalam dapur. Sesuatu untuk dimasak.

    Foto: Maria Minkova

       • Saya rasa Maxim Syrnikov tidak setuju dengan anda di sini.
      • Sudah tentu saya tidak akan bersetuju. Kerana dia mempunyai kesedaran kekaisaran sepenuhnya. Dia tidak pernah mengakui bahawa gawang yang dicintai dengan millet ini adalah sisa-sisa Chudi, Mary dan bangsa Finno-Ugric yang lain. Muscovy tidak meninggalkan jejak mereka, dia melemparkannya ke pasir dengan alasan bahawa mereka masih liar. Inilah masalahnya: ketika orang Poland memasuki Moskow, orang Rusia berpeluang mengatur kehidupan masa depan mereka sesuka mereka, tetapi mereka memilih tsar untuk diri mereka sendiri, iaitu, praktiknya seorang pembajak. Semasa Euromaidan bermula di Kiev, saya pergi mencari - dan tidak ada pemilik di sana, semua orang melakukan sesuatu atas inisiatif mereka sendiri. Inilah perbezaan antara Rusia dan Ukraine: Orang Rusia memilih Genghis Khan pada kesempatan pertama, dan orang-orang Ukraine memilih parlimen. Oleh itu, jangan pergi kepada mereka dengan nasihat, mereka akan mengatur semuanya dengan sempurna.

       Anda berjaya menentang anda hampir keseluruhan segmen Internet Cyrillic. Soalan lain ialah mengapa anda melakukan ini? Tidak ada majalah yang mahu berniaga dengan anda..

       Mungkin ini kerana seorang pegawai tentera Soviet hampir membunuh saya semasa kecil. Anda tahu, kanak-kanak bermain di halaman, mendorong, dan kami bertengkar dengan seorang gadis - dan ayahnya, hanya pegawai mabuk ini, menarik saya dan membawa saya untuk menenggelamkan saya di rumah luar. Hampir tidak dipukul. Dan sejak itu, mungkin, ini masih berlaku - pencerobohan boleh bermula pada bila-bila masa, tetapi keadilan masih lebih penting.

       Petikan dari blogger masakan mengenai Andrei Azarov

       "... Gelembung dengan kotoran... Otak... [memperkosa] dan memeras sampah untuk video onano-kulinernya... Videonya dibuat sepenuhnya tanpa memahami apa, mengapa dan mengapa. Melancap kuliner, dan tidak berkesan ".

       "Bukan hanya nasihat masakan anda yang obsesif dan buta huruf, anda juga menjadi obscurantist linguistik.".

       “Talerka adalah orang bodoh dan biasa-biasa saja yang terkenal. Orang yang marah dengan seluruh dunia... Anda, tidak, adakah anda dilarang dari saya? Saya pergi di bawah bangku simpanan, ada tempat Anda... "

       “Kami meracuni piring dengan Marmoteg di kitchen_nax, ya ampun. Jangan tinggalkan saya - saya takut! Saya begitu... saya tidak pernah menyiarkan [omong kosong]. Tapi saya tidak tahan, ya ".

       "... Sepertinya dia mendapat keseronokan dari tendangan di pantat, tetapi saya tidak bermain sadomaso ini. Orang yang sakit harus diperlakukan seperti orang sakit, walaupun mereka sakit mental ".

       "Andrey, anda, sebagai pembatas profesional dan pejuang untuk standard memasak yang tidak berguna, tentu saja, lebih tahu... Anda bodoh, Talerka, anda tidak dapat melihat batasan kekasaran dan kekasaran anda, tetapi anda berjanji untuk bercakap tentang orang lain".

       "Azarov telah dikeluarkan dari senarai rakan-rakan saya kerana saya benci pencacai dan anti-Semit. Saya tidak faham bagaimana orang-orang seperti itu dapat melakukan perbuatan baik, bagaimana memberi makan orang ".

       Perpustakaan rumah pengarang talerka.ru Andrey Azarov

       Apakah isian yang paling betul untuk peti sejuk dan okroshka, bagaimana cara menyampaikan senarai membeli-belah dengan berkesan kepada suami anda dan pengarang kuliner mana yang harus dipercayai - pengarang talerka.ru kembali ke tanah airnya dan menunjukkan rak buku kepada kami.

       Andrey Azarov adalah pakar masakan yang boleh belajar sendiri, pencipta laman web popular dengan resipi video talerka.ru dan penerapan nama yang sama, pengarang buku Cara Belajar Memasak. CityDog.by berjaya masuk ke studionya berhampiran taman Chelyuskintsev dan belajar almari, yang mengandungi buku-buku yang paling berguna mengenai makanan.

       - Saya adalah seniman pendidikan, pereka mengikut profesion, dan pakar masakan mengikut bidang pekerjaan. Saya memikirkan apa yang saya tidak ada dalam resipi biasa, dan pertama kali muncul dengan laman web, dan kemudian aplikasi dengan persembahan seperti itu: kepala saya tidak menjumpai video, hanya tangan dan produk - seseorang tidak terganggu oleh perincian yang tidak perlu, dan video itu dimampatkan kepada 1 3 minit. Tanpa lisping, defocusing wortel, sinar yang indah - sebenarnya, filem dokumentari, arahan.

       Seseorang melihat dan setelah satu minit mengejutkan: tidak ada apa-apa, tetapi sesuatu berlaku. Dia berlari ke dapur, cuba mengulanginya, dia berjaya - dia berlari ke laman web dan menulis dengan gembira: "Rasanya enak dan terlihat sama seperti di foto." Dan setelah setahun, dia tidak lagi membeli produk separuh siap. Cara hidup berubah - lelaki menulis kepada saya mengenai perubahan sedemikian.

       Tetapi saya akan memberitahu anda tentang pencapaian peribadi kemudian. Di dalam almari tidak hanya terdapat buku masakan: di rak atas terdapat buku-buku isteri saya, di bahagian bawah - apa yang saya beli pada tahun-tahun pelajar saya. Dan semua yang lain dipenuhi dengan sastera makanan.

       Yang anda perlukan hanyalah meja di tepi tingkap, kamera dan tripod untuk mengambil gambar dan video makanan yang indah. Untuk memasak sesuatu tepat di dapur anda, anda hanya perlu mempunyai resipi yang betul. Sebilangan besar orang menghabiskan 90% masa mereka untuk mencari resipi ini - begitu banyak sanga terdapat di Internet. Saya sendiri, ketika saya mengetahuinya 8 tahun yang lalu, berusaha keras memilih resipi. Dan kemudian dia melompat - dan mula memahami. Sekiranya anda mula memasak dari awal, seperti saya, dalam lima tahun anda akan memahami prosesnya.

       "Good Kitchen" adalah rangkaian 21 buku, senang belajar dari mereka untuk memasak. Separuh daripada setiap isipadu dilengkapkan oleh gambar: cara memotong dan menyediakan sesuatu dengan betul, dan separuh kedua adalah resipi itu sendiri.

       Ramai orang melihat bahawa saya menyembelih ikan hidup: "Fasis!" Mereka tidak faham bahawa ini adalah produk segar, bagaimanapun, anda membayar wang untuk membunuh ikan ini. Oleh itu, anda pasti yakin bahawa ia segar, dan anda tidak akan meracuni anak anda dengan makanan ini. Selain itu, lebih senang membersihkan ikan apabila mempunyai kepala..

       Resipi ini mempunyai nama yang muncul dalam bahasa asal. Oleh itu, adalah mungkin untuk menaip nama di Internet dan melihat versi lain dari resipi yang sama. Secara umum, resipi tradisional harus disebut nama yang tepat. Muscovites mengatakan "bit", dan kami - "sejuk". Siri ini adalah yang saya nasihatkan untuk membeli dengan pasti. Saya baru-baru ini melihatnya di penjual buku terpakai di jalan raya.

       "Litoskaya Gazpadynya": buku yang mesti ada untuk setiap orang Belarus yang gemar memasak. Dari buku lain mengenai masakan tempatan - "Negara kita" oleh Ales Bely. Dia adalah sejarawan, dan masalah dengan buku ini adalah bahawa pengarangnya mempunyai sedikit latihan. Kami berbincang dengannya tentang idea buku bersama - praktik dan foto saya, dan karyanya - rujukan sejarah, misalnya: "... Dan sekarang ini satu jam dengan zamak privezli takі eigh gatunak vіshnі z italіі".

       Ada seorang paman - Pokhlebkin, dia berbohong sangat tentang masakan Belarus. Nampaknya, dia diberi tugas Parti Komunis untuk menulis sebuah buku untuk Olimpik, untuk menunjukkan bahawa kita memiliki banyak orang dan mereka memiliki masakan mereka sendiri. Di sini, anda boleh membuka halaman dengan penkek kentang. Dia menulis: "Masukkan dedak dan goreng dalam minyak bunga matahari." Ini adalah berapa banyak tepung yang perlu anda tambahkan ke jisim kentang sehingga anda boleh menggulungnya kemudian!

       Di kampung, memasak sesuatu dengan minyak bunga matahari adalah omong kosong, anda perlu mengeluarkan wang untuk itu. Walaupun telur dimasak sangat sedikit, kerana ia masuk ke barter, ini adalah mata wang. Orang-orang melakukannya, mencubanya dan berkata: "Masakan Belarusia anda adalah omong kosong, yang serupa dengan masakan Rusia." Di sini, anda boleh membandingkan dengan resipi dari buku saya.

       Molokhovets dianggap di Rusia sebagai sejenis wanita kuliner yang betul. Dan saya rasa dia hanya menyalin dan menampal dari buku orang lain. Gadis itu baru lulus dari Smolny dan setelah beberapa tahun dia menerbitkan kekayaan seperti itu, jelas seseorang membantunya. Pada masa itu, tidak biasa menunjukkan sumbernya, sehingga mereka mencuri banyak teks. Contohnya, resipi keju dari buku "Nyonya Lithuania" diulang dengan kata Molokhovets demi kata, hanya dalam bahasa Rusia. Tab berwarna menunjukkan apa yang dipinjam: merah - resipi Lithuania, hijau - Poland. "Pike, pike bertengger dan potlet bertengger" adalah pisau gagang kami dengan daging.

       Buku ini sangat berguna bagi saya: "Pasta: Rahsia Kuliner" oleh Elizabeth Depp dan pengarang lain, gambar oleh Arras Klaus. Walaupun buku itu berbahasa Jerman, bukan bahasa Itali, itu betul. Saya belajar masakan Itali daripadanya. Inilah cara membuat pasta, cara menguli doh..

       Inilah "Kazan, Barbeku dan Keseronokan Lelaki Lain", Stalik Khankishiev, buku pertamanya. Saya tidak suka semua buku-bukunya yang lain, saya tidak membeli. Juga Khakim Ganiev, baik dari Uzbekistan dan pesaingnya, berteman pada mulanya, dan kemudian bertengkar.

       Tidak ada gunanya mengiklankan Oliver, semua orang tahu tentangnya. Dia di sini hanya kerana saya memulakannya - saya mendapat inspirasi. Tugasnya bukan untuk mengajar orang memasak, tetapi untuk menyenangkan gadis-gadis..

       Saya sangat menyukai tuan rumah masakan Gordon Ramsay, yang kelihatan seperti peminat bola sepak biasa. Dia mempunyai video yang sangat baik di laman webnya dengan penyuntingan dan penggambaran yang sangat baik, dan juga selama 1-3 minit, seperti milik saya, tetapi dengan sokongan suara. Aplikasi ini juga boleh dimuat turun.

       Baru-baru ini buku saya "Cara belajar memasak" diterbitkan - 1.5 kg, 365 resipi. Ini adalah kalendar, tidak ada nombor halaman, masing-masing mempunyai resipi untuk setiap hari sepanjang tahun. Pada umumnya, buku ini merupakan strategi pemasaran untuk memberitahu orang yang belum pernah mengunjungi laman web ini bahawa ada sesuatu yang lebih daripada gambar dan teks: di bawah setiap resipi terdapat kod QR, dan anda boleh dengan cepat beralih ke video. Di Minsk, anda boleh membelinya di kedai buku di st. Kalinin, tetapi lebih murah - di pameran buku di jalan. J. Kupala, cari paviliun "BusinessBook VIP" di sana (+375 44 748 33 51).

       Resipi dikumpulkan mengikut musim: bahagian atas akan segera pergi, dan penyejuk akan muncul di sana. Jumaat dan hujung minggu - makanan desa, panggangan. Pada hari Isnin, saya menawarkan hidangan dari apa yang tersisa dari panggangan negara. Baru-baru ini saya pergi khas ke "Gambrinus", saya mencuba sejuk: ia tidak mempunyai bahagian atas bit, dan ada udang, atau ekor udang karang, dan banyak krim masam. Banyak di restoran biasa menuangkan kefir ke dalam peti sejuk, tetapi ini adalah tradisi Kaukasia. Borscht sejuk yang betul harus ada pada kvass bit atau whey susu.

       Ini adalah bagaimana saya dengan rendah hati meletakkan diri saya antara Gordon Ramsay dan Jamie Oliver. Oliver membuat resipi berdasarkan masakan tradisional, tetapi boleh disediakan di mana-mana negara. Ringkas. Dan apa yang saya lakukan bukanlah lelucon, tetapi nenek dan datuk. Kerana jika tidak ada yang mengumpulkannya, tidak lama lagi semua orang akan lupa dan menikmati rasa yang sama, di McDonald's.

       100,000 orang telah memasang aplikasi talerka.ru pada peranti mereka - hampir bandar! Terdapat butang "tulis surat kepada pengarang", anda boleh menghantar resipi kepada seseorang, menambahkannya ke senarai belanja, mencoret apa yang sudah ada di dalam peti sejuk, dan juga mengirim SMS dengan teks produk apa yang perlu anda beli. Dan muat turun videonya. Pilihan boleh dibuat mengikut negara, waktu memasak atau produk pilihan, beberapa produk boleh dikecualikan.

       Buku ini adalah dunia yang rata, dan segala-galanya hidup dalam aplikasi, anda boleh membaca komen pengguna. Dalam versi baru, ada kemungkinan untuk menambahkan resipi anda sendiri, akan ada mod langganan untuk mengelakkan bunyi maklumat daripada orang yang menuangkan mayonis ke atas daging dan membakarnya. Ia akan menjadi seperti rangkaian sosial - hanya peminatnya yang akan melihat mayonis. Dan butang "mengesyorkan resipi" pasti akan muncul. Dengan yang terbaik saya akan membuat video dan menunjukkan pengarangnya, tentu saja.

       Secara amnya, projek ini menggantikan nenek - mereka biasa belajar dengan nenek atau ibu, hubungan peribadi, interaksi "amatur - amatur". Tanpa sekolah masakan di sana, di mana terdapat keseronokan bahawa anda melakukan sesuatu yang salah, dan guru bersumpah.

       Pengarang buku "Cara belajar memasak" Andrey Talerka Azarov: Masakan Rusia lebih miskin daripada Belarus

       Buku ini masuk akal dan indah, seperti buku harian masakan - 365 resipi dari pelbagai negara dengan foto, satu untuk setiap hari. Tetapi, sejujurnya, ini bukan alasan utama minat saya terhadap Azarov. Petikan dari guru masakan Rusia yang terkenal mengenai Talerk menarik perhatian saya. Dan kemudian saya ingin tahu mengapa rakan-rakannya sangat membencinya..

       “Talerka adalah orang bodoh dan biasa-biasa saja yang terkenal. Si anjing marah di seluruh dunia... "(Maxim Syrnikov, tukang masak dan pengarang buku" Makanan Rusia Sebenar "dan" Dapur Rumah Rusia ").

       "Bukan hanya nasihat masakan anda yang mengganggu dan buta huruf, anda juga seorang obscurantist linguistik", "Talerka hanyalah seorang penipu..." (Tatiana Tolstaya, penulis).

       "Azarov telah dikeluarkan dari senarai rakan-rakan saya kerana saya benci pencacai dan anti-Semit. Saya tidak faham bagaimana orang-orang seperti itu dapat melakukan perkara yang baik seperti memberi makan orang ”(Elena Chekalova, tuan rumah lajur" Kebahagiaan adalah "dalam rancangan pagi di Saluran Rusia Pertama).

       "Gelembung dengan g... (penapisan" KP "). Videonya dibuat sepenuhnya tanpa memahami - apa, mengapa dan mengapa. Melancap kuliner, dan tidak berkesan "(Stalik Khankishiev, tuan rumah lajur kuliner dalam program Jawapan Dachny di NTV).

       Potret diri dari dacha

       "Perbezaan budaya - ini menimbulkan kontroversi"

       - Dan ini juga saya pilih, boleh dikatakan, pernyataan yang paling tidak berbahaya, dicetak. Ini adalah bagaimana anda, Andrei, membawa orang terkenal menjadi panas?

       - Saya mengumpulkan petikan ini, - Azarov tersenyum. - Ini seperti buku petikan kebodohan manusia. Itu tidak merosakkan reputasi saya. Kawan-kawan saya, setelah membaca kekasaran ini, tidak akan menganggap saya lebih buruk. Ya, saya mempunyai watak yang buruk, saya mempunyai rasa keadilan yang tinggi. Sekiranya mereka berwarna hitam untuk putih, saya berpendapat. Katakan saya melihat sesuatu yang tidak difahami dalam resipi. Sebagai contoh, Elena Chekalova, isteri Leonid Parfenov, menerbitkan resipi untuk berkelah di alam semula jadi. Ikan itu dibungkus dengan surat khabar basah dan dimasak di atas api. Saya bertanya: mengapa pergi ke surat khabar? Terdapat juga cat, zink, semua ini tidak baik untuk ikan. Sekiranya anda berada di alam semula jadi, dan tidak ada perkamen, bungkus ikan di burdock, intinya sama, tetapi lebih berguna. Dia tersinggung. Siapa saya dan siapa dia! Dan saya berani mempersoalkan resepnya, Chekalova sendiri! Bagaimana keadaannya di Moscow? Cuckoo memuji ayam jantan kerana memuji cuckoo. Ada puak. Sebaik sahaja anda mula mengemukakan soalan yang tidak perlu dan mempersoalkan kewibawaan seseorang, perang akan bermula. Dan saya tidak mengkritik, saya berusaha mencari kebenaran. Dan mereka menganggap ini sebagai kritikan. Mereka takut kelakar dan keliru..

       - Penasaran, dan Tolstoy tersinggung?

       - Dia menerbitkan beberapa jenis resipi, menyebutnya bahasa Rusia. Saya tidak bersetuju. Di sini, pertama, secara amnya, adalah perlu untuk mengetahui apa itu Muscovy dan bagaimana kita membezakannya dari segi sejarah.

       - Cukup sederhana: Gerombolan tidak ke mana-mana. Bukan khan mereka memilih tsar untuk diri mereka sendiri, dan negara Rusia pergi. Hidup dengan perintah raja dan di bawah pengawasan. Dan kami tinggal di Grand Duchy of Lithuania, banyak orang yang berlainan di wilayah yang sama dari Kaliningrad hingga Smolensk: Belarus, Rusia, Ukraine, Poland, Tatar, Yahudi, dan Lithuania - dan tidak ada yang memerintahkan kami, semuanya berkembang secara semula jadi. Dan ini juga berlaku di dapur. Resipi Belarusia, Poland, Ukraine, Lithuania sering serupa. Masakan Rusia pada awalnya lebih buruk. Di sana dia memasukkan segala-galanya ke dalam periuk dan memasukkannya ke dalam ketuhar. Mereka belajar menggoreng ketika Tatar muncul di mahkamah. Kami telah memakan kentang selama 50 - 70 tahun ketika sampai di Moscow. Dan di sana, dengan cara itu, mereka menganggapnya sebagai cara Katolik untuk memerangi Orthodoksi: mereka ingin memusnahkan kita, mereka ingin meracuni kita...

       Perbezaan antara budaya adalah apa yang menimbulkan perdebatan hangat di Internet. Dan sangat sukar untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan ini dengan pemikiran imperialis..

       - Tetapi anda telah tinggal di Moscow selama 10 tahun. Soalan logik: fesyen apa ini - untuk datang ke Moscow dan mencari kesalahan dengan semua orang Rusia?

       - Apa yang mereka sebut sebagai "mencari kesalahan" hanyalah kritikan yang masuk akal. Anda berkata: ada lubang. Anda melakukan ini supaya lubang itu akan ditanggalkan dan kehidupan akan menjadi lebih baik. Untuk menganggap ini sebagai pertobatan adalah psikologi hamba. Dan mereka juga berpendapat bahawa semua orang yang datang ke Rusia berhutang kepadanya. Gerombolan. Kami terbiasa menerima penghormatan dari semua orang. Dan masyarakat yang bertamadun hidup dengan undang-undang yang berbeza.

       Andrey Talerka Azarov: Masakan Rusia lebih buruk daripada Belarus

       "Goreng kentang goreng dalam minyak salah"

       - Saya perhatikan bahawa Yulia Vysotskaya bukan antara penyerang. Ini kerana anda sebangsa?

       - Dengan Vysotskaya, kami belajar pada masa yang sama dan di institut yang sama di Minsk, hanya dia dalam bidang lakonan, dan saya dalam bidang reka bentuk dalaman. Tetapi kita orang asing. Saya mempunyai konflik dengan peguamnya ketika Vysotskaya mengeluarkan aplikasi di App Store. Saya perhatikan bahawa reka bentuk beberapa halaman serupa dengan reka bentuk saya. Di samping itu, penyalinnya hadir dengan slogan: "Aplikasi pertama dengan resipi video." Sebenarnya, ini bukan masalahnya, saya keluar sebulan sebelumnya. Saya menulis mengenainya di laman Facebooknya. Peguamnya memanggil saya dan mengatakan mereka boleh menuntut saya kerana itu adalah persaingan yang tidak adil. Saya tidak terlibat dengan mereka. Mereka mempunyai pusat pengeluaran, mereka mempunyai berjuta-juta. Mereka akan merosakkan saya dengan tuntutan undang-undang mereka. Oleh itu, saya baru tahu bahawa saya adalah yang pertama, Apple secara rasmi mengesahkannya kepada saya. Slogan itu, dengan cara, digantikan oleh penyalin Vysotskaya dengan yang berikut: "Permohonan pertama di Rusia dengan lebih dari 1000 resipi dengan video." Saya mempunyai kurang, sekitar 600.

       - Anda adalah pereka profesional. Bagaimana anda mula memasak? Yang mengajar memasak?

       - Ini semua internet. Kebetulan saya menjadi pereka media Belarus pertama, sebelum saya reka bentuk hanya dilakukan oleh pengaturcara. Pada tahun 1995, saya datang, dan pada tahun 1996 saya mendaftarkan laman web talerka.ru, memutuskan untuk mengumpulkan semua resipi tradisional yang terkenal, dan bukan hanya teks dan gambar orang lain, tetapi untuk melakukan semuanya sendiri. Untuk belajar memasak sendiri dengan betul dan enak, dan meletakkan proses pendidikan dan hasil terbaik di Internet untuk dinilai oleh penonton. Tidak ada yang mengajar saya. Saya membaca blog, buku, cuba menyusun. Menghabiskan lapan tahun untuk analisis dan menyaring yang tidak perlu. Saya belajar membezakan masakan penulis dengan yang tradisional. Sebagai contoh, saya menyedari bahawa adalah salah untuk menggoreng pancake kentang dalam minyak bunga matahari dan membuangnya sebagai resipi tradisional. Seorang petani di kampung itu pernah menggunakan minyak bunga matahari - ketika dia membelinya. Dan selalu ada lemak babi, pancake digoreng di atasnya.

       Pada mulanya saya merakam video dengan kamera pengguna, video tidak berkualiti, lama, 5-7 minit. Kini video berdurasi 1 - 3 minit dan berkualiti. Kerana lebih senang memuat turunnya ke tablet atau telefon. Anda boleh menyimpan resipi ke folder Kegemaran anda sendiri, membuat senarai produk untuk dibeli dengan satu klik, kirimkan melalui e-mel atau sebagai sms. Kemajuan mengikuti idea saya.

       Dan omong-omong, saya tidak akan membuat buku, ini adalah langkah mundur, tidak selesa untuk menggunakannya di dapur. Saya menghidupkan tablet, melihat dan melakukannya. Sekiranya anda mempunyai soalan - tanya, saya akan menjawab. Anda tidak boleh meminta buku. Tetapi penerbit memberitahu saya bahawa buku itu mencetak buku yang baik untuk orang pintar dan ingin membuat buku masakan pintar. Saya harganya murah, saya mempunyai segalanya - gambar, resipi. Saya sendiri membuat reka bentuk penutup. Dan saya juga menarik penaja saya - mereka yang peralatannya saya gunakan. Adalah menguntungkan bagi mereka untuk melabur dalam sebuah buku - mereka membayar 20 ribu dolar untuk iklan di sebuah majalah, tetapi di sini 3 ribu dan sebuah buku selama bertahun-tahun, dan bukan selama sebulan. Benar, saya tidak tahu bagaimana ia akan habis terjual, ternyata harganya mahal, sekitar $ 30, kerana ia dianggap sebagai edisi hadiah.

       Andrey Talerka Azarov: Masakan Rusia lebih buruk daripada Belarus

       "Saya boleh memasak - semua orang boleh melakukannya"

       - Saya pergi ke laman web anda dan melihat. Anda tidak berada di bingkai, hanya tangan anda. Mengapa?

       - Ya, saya berpeluang menunjukkan wajah saya sebanyak 600 kali di skrin, seperti yang dilakukan orang lain. Tetapi saya memutuskan untuk tidak mengalihkan perhatian orang dari proses memasak. Saya tidak berada di video. Tangan sahaja. Inilah muslihatnya. Saya tidak melayan orang, saya mengajar mereka dan belajar sendiri.

       - Adakah anda mempunyai hidangan kegemaran?

       - Semasa saya mahu makan, saya membuat pasta carbonara. Ia mudah. Anda memakai spageti Itali. Potong kepingan pancetta (iaitu brisket) ke dalam helai dan goreng hingga telus, masukkan bawang putih di sana. Anda mengambil dua kuning telur dari telur ayam segar atau 10 telur puyuh, pukul dengan garpu dengan segenggam keju pecorino romano parut, garam, lada, tuangkan beberapa sudu air dari periuk dengan pasta, kacau. Masukkan spageti yang dibawa ke keadaan al dente ke dalam kuali, angkat dari api, tuangkan campuran telur ke dalamnya dan campurkan semuanya dengan cepat dan kuat.

       - Ya, mudah, keju pecorino romano selalu ada di dalam peti sejuk...

       - Saya selalu ada. Saya tidak beli di sini - di Vilnius, kerana harganya di sini, keju tidak boleh berharga.

       - Anda memasak demi laman web, iaitu, ia berfungsi. Dan di rumah anda berdiri di atas dapur?

       - Jarang, isteri lebih kerap memasak di rumah - untuk dirinya sendiri dan anak perempuan kami yang berusia 5 tahun. Anak kami sudah dewasa, dia berumur 23 tahun, dia bekerja sebagai tukang masak di restoran Fellini. Dan saya biasanya hilang pada waktu pagi ke apartmen yang disewa untuk memasak dan membuat filem.

       - Anda mungkin telah membuka restoran anda sendiri, mungkin...

       - Di Minsk? Saya rasa tidak Sedih dengan kita dengan ini. Oleh itu, saya bertanya kepada chef restoran: mengapa saya tidak boleh datang pada musim chanterelle dan memesan kentang muda dengan chanterelles goreng dari anda? Dia menjawab bahawa mereka tidak dapat pergi ke pasar dan membeli chanterelles ini di sana, mereka berhak membeli hanya dari pembekal tertentu. Negeri mengawal segalanya. Muscovy kecil. Koki kami, seperti orang Perancis, tidak boleh pergi ke pasar dan memilih cendawan atau salib di sana. Kita tidak boleh bereksperimen atau memasak masakan tradisional.

       - Andrey, dan anda tidak malu kerana anda bukan profesional dalam memasak, tetapi mengajar orang lain?

       - Kami tidak diajar oleh profesional untuk merokok dan bersumpah, dan ini adalah latihan yang paling berkesan, anda mesti setuju. Sama juga di sini. Semua resipi saya adalah buatan sendiri dan tradisional, cukup mudah dan mudah difahami oleh semua orang. Sekiranya saya, tidak ada tukang masak, berjaya memasaknya, maka sesiapa sahaja boleh memasaknya.

       Ulasan buku “Cara belajar memasak. Resipi tradisional untuk setiap hari "Andrey Azarov

       Buku hebat !! Kami memasak mengikutnya dan bergembira) sedap. Tidak terlalu sukar dan setiap kali sesuatu yang baru. Memberi inspirasi untuk prestasi kuliner)

       Saya mempunyai buku saya selama lebih dari setahun! Saya cinta. Kami mencuba hampir semua resipi dari dia dengan ibu saya.
       Saya selalu menggunakan kod bar dan melihat sebelum menyiapkan resipi video.
       Penemuan besar adalah resipi doh ladu. Sekarang nenek saya memasak ladu hanya mengikut resipi ini!
       Buku boleh menjadi hadiah yang sangat baik untuk pelayan wanita yang suka menggembirakan tetamu))

       Saya membeli buku untuk suami saya - dia adalah peminat lama Andrei Azarov, dia kerap menonton blog talerka.
       Buku ini menarik dan indah. Sama seperti resipi video di laman web ini.
       Beberapa resipi telah dicuba. Kami berpuas hati dengan hasil dan penerangan proses memasak. Terutama sekali sekarang kita menyediakan lingonberry jeli mengikut resipi Azarov.

       Mungkin satu laman web cukup untuk seseorang memasak. Tetapi saya dan suami juga memerlukan teks di depan mata kami, senarai produk dan beratnya. Oleh itu, kami tidak menyesal dengan pembelian tersebut.

       Keajaiban pemikiran masakan dan penerbitan - edisi hadiah "Cara belajar memasak" oleh Andrey Azarov.
       5,000,000 tontonan resipi video di YouTube sangat mengagumkan :)

       Sangat menyenangkan untuk memegang buku berat ini di tangan anda, senang memilikinya dan juga menyenangkan untuk membawanya kepada seseorang yang menghargai edisi asli dan gemar memasak. Buku ini akan mendapat tempat yang tepat dalam koleksi penerbitan yang dekat dari pakar kuliner pertunjukan seperti Yulia Vysotskaya, Stalik Khankishiev, Irina Chadeeva, Gordon Ramzi, dll. Orang-orang ini memahami idea yang mudah - untuk mengajar cara memasak makanan yang enak dan enak, ia mesti ditunjukkan. Dalam blog masakan, rancangan TV, klip video, buku masakan dengan ilustrasi foto.

       Andrei Azarov menawarkan menu harian dalam bukunya, anda boleh memasak hidangan baru sepanjang tahun. Pada mulanya saya melihat reka bentuk buku selama hampir setengah jam - ia dibuat dengan begitu menarik! Terdapat 4 bahagian dalam buku - "musim sejuk", "musim bunga", dll. Penomboran halaman - dalam bentuk tarikh (contohnya "2 Jun"). Setiap resipi mempunyai kod QR elektronik. Dan senarai kandungannya! Dan mengikut masakan kebangsaan, dan mengikut abjad, dan mengikut musim - pilih cara carian yang lebih senang.

       Foto yang bagus - 90% keinginan untuk memasak hidangan ini atau itu. Bagi saya secara peribadi :) Anda boleh membaca resepinya, tetapi hanya jika saya melihat hidangan siap dalam foto, barulah saya dapat memahami "gambar secara keseluruhan" dan benar-benar mahu memasaknya.

       (Buku ini besar dan berat. Kualiti penerbitannya sangat baik! Kertasnya tebal, putih, foto berkualiti).

       mengenai projek itu

       Entah bagaimana pada tahun 1995, ketika pertama kali berkenalan dengan Internet, saya mempunyai idea untuk kelas master kuliner, atau projek TALERKA: untuk mengumpulkan semua resipi tradisional yang terkenal, dan bukan hanya teks dan gambar orang lain, tetapi untuk melakukan semuanya sendiri. Untuk belajar memasak sendiri dengan betul dan enak, dan meletakkan proses pendidikan dan hasil terbaik di Internet untuk dinilai oleh penonton. Kemudian, hampir 20 tahun yang lalu, saya tidak tahu bahawa saya akan merakam resipi video bukan pada filem, tetapi pada digital dalam HD, lebih-lebih lagi, di dapur yang ditukar khas di Moscow (terima kasih kepada IKEA). Lebih-lebih lagi, saya tidak dapat membayangkan bahawa aplikasi ini untuk iPhone dan iPad (dan peranti mudah alih di Android), yang akan dikeluarkan pada tahun 2012, akan menjadi aplikasi kuliner pertama di Rusia dengan resipi video. Ternyata sehingga 3 Januari 2012, mereka tidak berbahasa Rusia. Sekarang ada sesuatu yang saya mengucapkan tahniah kepada kita.

       Sebagai pengarang TALERKA, saya sendiri menulis teks, menembak video dan mengulas resipi. Sebelum itu, saya mempelajari buku, komuniti kuliner dan video di rangkaian, mengumpulkan rahsia dan nuansa masakan tradisional dari berbagai negara. Apabila saya melihat resipi yang tidak diketahui oleh saya, saya cuba mengetahui lebih lanjut mengenainya, bermula dengan mencari nama asalnya, menentukan hubungan geografi dan masakannya. Kemudian saya mencari penerangan yang betul mengenai teknologi resipi dan memasak, berkomunikasi dengan pembawa tradisi masakan yang diingini, dan hanya dengan itu saya menyediakan resipi itu. Semua yang saya rakam adalah makanan sebenar, sebenar, dimasak semasa penggambaran..

       Tulis apa yang perlu diperbetulkan atau bagaimana menambah resipi yang tidak sempurna. Saya akan berterima kasih atas nasihat anda. Seperti mana-mana orang, saya tersilap, tetapi saya mempunyai peluang yang tidak dimiliki oleh pengarang buku tradisional - semuanya dapat diperbaiki dengan mudah di laman web ini. Tetapi jika saya tidak mempunyai masa untuk melakukan ini sebelum tontonan anda, maka jangan menilai dengan tegas.

       Dapatkan inspirasi dan inspirasi! Tulis surat, jemput berkunjung.

       Andrey Azarov (Talerka)
       pereka, pakar masakan, pengarang projek

       Inga, ibu saudaranya, isteri dan pengarang bersama projek itu
       Misha, anak perempuan mereka
       Kostya, anak lelaki dewasa mereka

       Rujukan:
       Rumah penerbitan "Terra-Book Club", siri "Dapur yang baik", 1998
       "Domba", "Babi", "Daging Sapi dan Sapi", "Unggas", "Permainan", "Sos", "Ikan dan Makanan Laut", "Gulungan, Pate dan Galantine", "Pengetengan", "Sup", "Groats, pasta dan kekacang "," telur dan keju ".
       "Kazan, barbeku dan kesenangan lelaki lain", Stalik Khankishiev, CoLibri, 2006
       Ensiklopedia Praktikal Masakan Jepun, Amy Kazuko, Yasuko Fukuoka, Arkaim, 2004
       "Pasta. Rahsia Kulinari ", Lick Press, 1998
       "Baru mengenai masakan. Le Cordon Bleu, Jeni Wright & Eric Treuille, 2001
       "Makanan: kebahagiaan Itali", Elena Kostyukovich, Eksmo, 2006
       "Resipi masakan Mediterranean yang terbaik", Helemendik, Moi Mir, 2005
       "Masakan kebangsaan bangsa kita", V. Pokhlebkin, industri Makanan, 1978
       "Hadiah untuk Suri Rumah Muda", E. Molokhovets, 1991, Polikom, dicetak semula edisi 1901
       "Dapur Teladan", P. Simonenko, 1991, Suara, edisi cetak semula 1892
       "Memasak dalam Bahasa Perancis", Sesi Ketiga, 2007
       "Gaspadynya Lithuania", Polymya, 1993
       "The Spaniard", Jorge De Angel Moliner, Buku Anda, 2012

       Cara belajar memasak andrey azarov

       Moscow, ed. "Mann, Ivanov dan Ferber", 2014
       tinggi - 27cm, lebar - 21.5cm, tebal - 2.5cm, 375 halaman

       Buku cantik lain dari penerbitan "Mann, Ivanov and Ferber".
       Semua buku dari penerbit ini mempunyai reka bentuk yang hebat. Buku-buku mereka senang disimpan di tangan anda. Rumah penerbitan mempunyai kualiti profesional literatur terbitan tertinggi.
       Di samping itu, dalam buku-buku yang dikhaskan untuk memasak, terdapat nuansa kecil tetapi menyenangkan, misalnya, pita-buku berwarna. Ciri comel ini menarik perhatian buku dan membuat anda ingin membacanya dan kemudian membelinya..

       Buku karya Andrey Azarov adalah koleksi resipi dari pelbagai masakan.
       Foto hidangan diambil dari sudut yang tidak biasa. Biasanya gambar yang paling sedap diambil pada sudut 30

       45 darjah ke permukaan meja, ini adalah sudut tepat di mana seseorang melihat apa yang ada di hadapannya di atas pinggan. Mereka. ini adalah sudut pandangan semula jadi.
       Tetapi di dalam buku hidangannya difoto dari atas.
       Pada mulanya nampaknya tidak biasa, tetapi kemudian anda terbiasa dengan sudut ini, dan semua perhatian anda meneliti isi pinggan..
       Buku ini tidak bertujuan untuk tukang masak pemula, tetapi untuk mereka yang mempunyai sedikit pengalaman..
       Penerangan diberikan tidak jarang, seperti bagi profesional, tetapi tanpa nuansa yang diperlukan untuk pemula.
       Saya akan memberikan contoh.

       Resipi kedua dalam buku Suzette Pancakes.
       Petikan: "Caramelize gula aising, tuangkan secara beransur-ansur ke dalam jus [oren]."
       Bagi pakar masakan baru, penerangan ini tidak cukup maklumat..
       Jenis hidangan apa yang hendak digunakan - kuali atau periuk?
       Apa maksud karamel? Apa warna yang perlu diambil gula aising cair??
       Api jenis apa yang perlu dibuat?
       Dan yang paling penting - bagaimana tidak membakar diri ketika, ketika menuangkan jus ke dalam lebur, mendidih meletup berlaku?

       Dengan membaca buku ini, anda dapat melihat jenis pekerjaan yang dihabiskan oleh pengarang.
       Untuk belajar dan memasak 365 hidangan kebangsaan, sangat panjang dan sukar, saya dapat mengatakan ini dari pengalaman saya sendiri.
       Dalam kata pengantar, penulis menulis bahawa dia menghabiskan 8 tahun untuk membuat koleksi resipi ini..

       Terdapat juga bloopers kecil dan ketidaktepatan dalam buku ini..
       Huraian itu tersenyum kepada saya: "Masakan Rusia - wortel Korea".

       Pengetahuan baruBagaimana dan di mana belajar memasak

       Sekolah, saluran YouTube dan buku resipi berwarna-warni bagi mereka yang bosan pergi makan malam yang lazat di restoran

       • Katerina Firsova, 4 Februari 2016
       • 51730
       • 13

       Dalam edisi baru tajuk mengenai pendidikan diri yang berkesan, bersama dengan pakar kami mengetahui apa yang harus ada di dapur tukang masak pemula dan sekolah-sekolah Moscow mana yang masuk akal untuk diperhatikan untuk memasak stik terbaik.

       Christina Chernyakhovskaya

       pengasas Meet & Greet dapur terbuka,
       tukang masak kafe Iskra

       Pertama, tanyakan pada diri sendiri: mengapa anda memerlukan ini? Pada awalnya, saya sarankan untuk mendengarkan hati anda dan belajar memasak, jika ada tindak balas. Sekiranya tidak berjaya, anda tidak boleh memaksa diri. Memasak pasti menyeronokkan.

       Anda boleh mulakan dengan pertunjukan memasak yang baik, lebih baik dari persembahan asing. Ini mungkin dari buku, tetapi belajar membaca resepinya sangat sukar. "Goreng hingga coklat keemasan", "tumbuk bawang" - apa itu? Pengertian datang hanya dengan pengalaman. Nampaknya saya lebih baik pergi ke kelas memasak. Di sana anda melihat apa yang dilakukan oleh tukang masak itu, anda selalu dapat bertanya lagi, menuliskan, lebih-lebih lagi, rahsia biasanya terungkap di sana yang tidak akan ditulis dalam buku. Sekarang terdapat banyak resipi video di Internet, anda juga boleh menontonnya.

       Bagi perkakas yang diperlukan untuk memulakan, anda harus mempunyai pisau yang baik, papan pemotong (lebih baik dua), periuk bawah, kuali, dan pinggan tahan panas. Segala-galanya sangat mudah, anda tidak akan memerlukan penyiasat suhu atau gangguan segera. Semasa menjalankan kelas induk, saya sering berjumpa dengan orang yang tidak tahu memasak, tetapi menghabiskan masa untuk sesuatu yang sukar. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu menguasai kuali dan pisau..

       Bagus jika selalu ada telur, krim, susu, keju, beberapa ramuan, zaitun dan mentega di dalam peti sejuk. Semua produk mudah, tetapi gabungannya akan membolehkan anda melakukan sesuatu pada bila-bila masa. Tepung, mentega, telur - ini sudah menjadi doh roti bakar. Tidak perlu membeli sekumpulan rempah sekaligus.

       Mustahil untuk menjelaskan apa hidangan yang sesuai. Seseorang suka satu perkara, yang lain. Mungkin yang ideal terletak pada gabungan produk yang tepat. Di kelas induk saya, saya selalu bercakap mengenai hakikat bahawa anda pasti perlu merasakan ukurannya. Atas sebab-sebab tertentu, para peserta berpendapat bahawa meletakkan banyak barang di pinggan adalah baik. Contohnya, kadangkala kita membuat pizza. Sebilangan tetamu berpendapat bahawa jika mereka meletakkan semua ramuan pada adunan ragi yang buruk, ia akan menjadi enak. Tetapi tidak begitu.

       Perlu membaca buku masakan pelbagai koki yang baik dan mendengar sendiri. Sekiranya anda suka keju dengan herba, lakukan sesuatu dengannya. Suka daging - masaklah. Anda perlu melakukan apa yang anda suka. Saya mula memasak dengan sup dan hidangan utama, saya tidak suka membuat salad dan pencuci mulut. Sekarang saya suka memasak semuanya.

       Anda hanya boleh belajar melalui latihan. Sekiranya anda hanya membaca dan melihat skrin, tidak ada yang akan berfungsi. Penyediaan makanan adalah mengenai kimia dan fizik. Sekiranya anda berlatih setiap hari - tentu saja, anda boleh belajar memasak.

       Andrey Rudkov

       pengarang blog makanan Andychef

       Penting untuk memahami bahawa bola tidak ditentukan oleh resipi terperinci tentang cara memotong sayur-sayuran, merebus kaldu dan menambahkan daging, tetapi pemahaman tentang mengapa kita melakukan tindakan tertentu. Ini adalah asas teori yang membolehkan kita membuat hidangan sendiri "dari apa yang ada di dalam peti sejuk".

       Untuk belajar bagaimana memasak dengan baik dan enak, anda perlu ingat satu peraturan penting: jangan dengarkan rakan, ibu dan nenek anda, tidak kira seberapa enak borscht mereka. Kadang-kadang tahap hidangan buatan sendiri sangat primitif. Sudah tentu, sup ibu dan penkek nenek sepertinya sangat menggembirakan anda, tetapi ini jauh dari masalahnya..

       Seperti bidang lain, memasak memerlukan mengikuti peraturan, serta memperhatikan perincian dan prosesnya. Mula-mula anda perlu mempelajari asas-asasnya. Apa sos asasnya, bagaimana satu jenis sayur pemotong berbeza dari yang lain dan, yang paling penting, di mana dan dalam konteks apa anda perlu menerapkan kemahiran tertentu. Sebaiknya mulakan dengan hidangan asas, mengkaji sejarah, kehalusan dan perkara penting teknologi. Ambil risotto dengan cendawan dan pelajari cara memasak kaldu, bekerjasama dengan nasi; fahami cara menjadikan hidangan lebih hebat dan lebih terang dengan menggunakan pelbagai jenis cendawan. Kami mula memasak "Bolognese" - dan memahami "peraturan 1110" ketika memasak pasta, belajar bagaimana membuat rebusan daging - dan berteman dengan asas tomato untuk sos.

       Perlu menyimpan alat yang penting dan berguna. Pertama sekali, anda memerlukan beberapa pisau yang berbeza, mesti tajam, kuali berat, dan papan pemotong. Dalam gula-gula - skala dapur, spatula dan wiski, pengadun yang baik. Apabila kita telah belajar memegang pisau di tangan kita dan memahami bagaimana misai berbeza dari spatula, kita perlu memikirkan bahan apa yang penting untuk dijaga. Setiap orang mempunyai selera masing-masing, tetapi sangat bagus apabila dapur selalu mempunyai beg tepung, sayur-sayuran segar, sebungkus nasi dan spageti, sepotong keju yang enak dan balang sos tomato. Hidangkan hidangan dengan ramuan segar dan lada tanah, dan keluarga anda akan mula mencurigai anda memasak sihir..

       Setelah anda menguasai asas-asasnya, inilah masanya untuk mengatasi masalah yang lebih kompleks - rasa. Perlu mencuba. Banyak, kerap dan terbaik. Sekurang-kurangnya sebulan sekali, ada baiknya anda makan malam di restoran mahal yang sangat bagus, dan semasa melakukan perjalanan, kunjungi pasar makanan laut dan sayur-sayuran serta kedai roti tempatan. Cuba dan analisa apa dan mengapa anda suka, gabungan produk yang menarik. Jangan ragu untuk bertanya kepada chef anda yang mengejutkan mengapa sup ini sangat sedap. Mungkin rahsia itu cukup mudah, tetapi pengetahuannya akan membuka pintu baru ke dunia gastronomi..

       Apa yang perlu dibaca

       Jamie Oliver

       Dapur Jamie

       Koki Inggeris, ahli perniagaan dan bintang TV Jamie Oliver telah menerbitkan lebih daripada selusin buku gastronomi. Dalam buku ini, dia bercakap mengenai penemuannya yang berjaya, berkongsi rahsia dan, yang paling penting, resipi yang sangat mudah. Seperti mana-mana buku oleh tukang masak asing, selalunya terdapat perbezaan dalam produk: harganya mahal atau tidak tersedia sama sekali di kedai kami..

       Andrey Azarov

       "Cara belajar memasak"

       Beberapa tahun yang lalu, Andrei Azarov, pereka dan pengarang blog gastronomi Talerka, menerbitkan buku Cara Belajar Memasak. Ia mengandungi 365 resipi untuk setiap hari dari seluruh dunia. Setiap resipi dilengkapi dengan kod QR yang menuju ke video yang sesuai. Ngomong-ngomong, semuanya boleh dilihat di blog atau di saluran YouTube Azarov..

       Ferran Adria

       "Makan malam bersama keluarga"

       Terjemahan koleksi resipi mudah yang tidak akan menakutkan pemula. Kandungan utama terdiri daripada algoritma terperinci untuk menyediakan tiga dozen makan malam tiga hidangan. Hidangan para koki di restoran elBulli dijadikan asas. Sebagai tambahan kepada resipi, teks merangkum beberapa asas masakan yang penting..

       "Hidangan masakan"

       Siri buku-buku indah Perancis mengenai daging, sayur-sayuran, makanan bakar. Walaupun tanpa mengetahui bahasa Perancis, anda dapat memahami segala-galanya dari gambar. Sudah tentu, dalam kes ini, tidak mustahil untuk menentukan dengan jelas berapa kos untuk melewati zucchini yang sama - pemahaman akan datang dalam proses.

       Robert Wolke

       "Apa yang diberitahu oleh Einstein kepada Chefnya"

       Buku yang menghiburkan mengenai fenomena fizikal dan kimia di dapur: mengapa ikan berbau seperti ikan, bagaimana cuka dibuat, cara terbaik untuk membuang lemak dari kaldu dan nota lain yang menjelaskan pelbagai sifat makanan. Banyak jawapan juga disertakan dengan resipi..

       Apa yang perlu ditonton dan dibaca di Internet

       Saluran Makanan yang DIJUAL

       Salah satu saluran YouTube pertama yang sepenuhnya dikhaskan untuk memasak. Penciptanya, chef Ben, entah bagaimana merasa ngeri dengan apa yang dimakan oleh rakan-rakannya, dan mula menulis resipi ringkas untuk mereka yang mudah diulang. Sekarang terdapat kira-kira seribu resipi video di saluran. Di samping itu, laman web juga dilampirkan padanya..

       Saluran Tube Jamie Oliver

       Di salurannya, Jamie Oliver melakukan apa yang paling disukainya: memasak makanan yang lazat dan memberi nasihat mudah kepada penonton. Lebih-lebih lagi, ini bukan sekadar koleksi resipi, tetapi saluran transmisi gastronomi interaktif yang lengkap. Koki lain, rakan Jamie, juga merupakan tetamu biasa. Pada tahun baru, Jamie telah memutuskan untuk melancarkan serangkaian makanan, makanan ringan dan minuman yang sihat, sehingga anda dapat mulai memantau kesihatan anda dengan senang hati..

       Belajar memasak

       Salah satu sumber yang paling berguna bagi sesiapa yang ingin mempelajari kemahiran memasak asas. Setiap artikel adalah seperti panduan lengkap yang dikhaskan untuk satu produk: jenisnya, kaedah memasak dan kesalahan yang harus dielakkan. Teks ini disertakan dengan gambar dan video, jadi hampir mustahil untuk salah dengan warna stik salmon yang dibuat dengan baik..

       "Makanan Afisha"

       Pangkalan data besar resipi dari masakan dari seluruh dunia, yang ditambah oleh pengguna sendiri. Sekiranya pengalaman amatur kelihatan meragukan, berikut adalah resipi dari majalah Afisha-Food yang kini sudah tidak berfungsi. Sebilangan besar mereka boleh dipercayai.

       Tempat belajar di Moscow

       Studio masakan "Gastronom"

       Sekolah Moscow yang pertama, dibuka di bawah majalah dengan nama yang sama. Kelas induk diadakan hampir setiap hari. Bagi pemula, kursus "Dari sederhana hingga sukar" dari empat pelajaran sesuai. Terdapat juga siri pelajaran tematik mengenai masakan Itali, Perancis, Oriental dan masakan lain. Kecuali peserta tidak dibenarkan memasak hidangan yang dibincangkan di dalam kelas: anda hanya boleh menonton, bertanya dan makan.

       Di mana: Lebuh raya Volokolamskoe, 2

       Bila: pada hari kerja dari jam 19:00 hingga 22:00, pada hari Sabtu dari jam 11:00 hingga 14:00

       Berapa: 2 900 rubel untuk sebarang pelajaran

       Studio Kulineron

       Studio masakan ini paling kerap mengadakan kelas korporat, tetapi ada juga kelas master terbuka untuk semua orang. Setiap peserta diberikan iPad yang menyertakan resipi langkah demi langkah dengan foto dan penjelasan. Sebagai peraturan, tiga atau empat hidangan disediakan dalam satu pelajaran. Kelas induk dibahagikan kepada dua kumpulan: "Masakan Dunia" dan tematik - khusus untuk hidangan daging yang sihat, makanan laut atau sesuai untuk koki muda.

       Di mana: Novinsky Boulevard, 31, TDC "Novinsky"

       Bila: setiap hari pada jam 18:00 atau 19:00

       Berapa: 2,900-4,900 rubel setiap kelas induk

       Sekolah Ragout

       Sekolah memasak yang serius, di mana anda boleh mendapatkan latihan profesional dalam kursus memasak dan pastri asas. Lulusan kursus ini bukan sahaja dapat mengejutkan rakan dan keluarga mereka dengan bakat mereka, tetapi juga memulakan kerjaya sebagai tukang masak. Bagi mereka yang belum bersedia menyelami masakan dengan begitu mendalam, terdapat satu kelas master. Mereka tidak teratur, jadi anda perlu mengikuti jadual di laman web..

       Bila: pelajaran seterusnya "Koktel untuk dua orang" - 14 Februari

       Berapa: 150,000 rubel untuk kursus memasak asas, kelas induk - dari 3,000 rubel

       Projek Meet & Greet

       Dapur terbuka Meet & Greet bukanlah sekolah masakan. Sebaliknya, ini adalah salah satu cara untuk meluangkan masa, memasak dan makan beberapa hidangan, sambil mempelajari beberapa rahsia masakan di sepanjang jalan. Sekolah ini diasaskan oleh Kristina Chernyakhovskaya dan Albina Preis, rakan dan tuan rumah program Two and a Half Cooks. Mesyuarat diadakan dua kali seminggu dengan makan malam pada hari Rabu dan makan tengah hari pada hari Ahad. Menu, yang biasanya terdiri dari dua atau tiga kursus, diumumkan beberapa hari lebih awal di laman web dan di rangkaian sosial. Di sana, para peserta projek selalu berkongsi resipi terbukti..

       Di mana: Burger Brothers Cafe

       Bila: setiap hari Rabu pukul 20:00 dan Ahad jam 12:00

       Berapa banyak: 1.800 rubel untuk makan malam, 1.000 rubel untuk sarapan lewat

       Sekolah masakan Julia Vysotskaya

       Di sekolah tuan rumah program TV terkenal "Let's Eat at Home" terdapat banyak kelas induk, yang terbentuk dalam kitaran: "Masakan Itali", "pesta Rusia", "Asia halus" dan sebagainya. Setiap kelas induk adalah bebas, tetapi dengan menghadiri beberapa kelas dalam satu kursus, anda dapat memperoleh pengetahuan serba boleh mengenai topik ini.

       Di mana: studio di "Belorusskaya", "Okhotny Ryad" dan "Mega Khimki"

       Bila: setiap hari, bergantung pada laman web

       Berapa banyak: 900-3,000 rubel

       Bengkel Memasak Baru Masak

       Sekolah lain di mana teori lebih disukai daripada praktik. Di kelas induk, peserta menyediakan tiga kursus masing-masing mengikuti nasihat dua koki profesional. Kemudian mereka semua duduk di meja bersama dan mencuba hasil pelajaran. Kelas dikhaskan untuk masakan Perancis, Rusia, Pan-Asia dan masakan lain di dunia, tetapi ada juga kelas induk yang berasingan - contohnya, pada ikan atau ladu.

       Di mana: Bratislavskaya, 18, bangunan 1; Prospek Leningradsky, 80, bangunan 12A

       Bila: Rabu hingga Ahad, bergantung pada tempat

       Berapa: 2,000 rubel setiap pelajaran