Bagaimana proses pemurnian air minuman

Pembersihan air adalah proses merawatnya ke keadaan yang memenuhi standard kebersihan dan kebersihan antarabangsa. Prosesnya boleh dibahagikan kepada dua peringkat - persediaan dan pembersihan langsung. Peringkat persediaan adalah penapisan air. Selepas penapisan, ia boleh digunakan untuk keperluan domestik, memasak, tetapi anda tidak boleh meminumnya secara mentah.

Konsep umum komposisi kimia air

Sebelum memasang peranti untuk pembersihan air, anda perlu mengetahui komposisinya:

 • jumlah kekotoran mekanikal yang tidak terlarut atau kurang larut;
 • jumlah besi dan mangan terlarut;
 • ketegaran;
 • kekeruhan;
 • kromatik;
 • kebolehoksidaan;
 • Tahap PH;
 • kehadiran bau, rasa;
 • pencemaran bakteriologi.

Data ini diperlukan untuk memahami sistem pembersihan halus mana yang paling optimum dalam kes anda..

Sistem rawatan air awal

Prosedur awal adalah memasang prefilter - filter kasar. Peranan penapis tersebut adalah untuk mengekalkan zarah mekanikal (pasir, kelodak, karat, tanah liat dan bahan lain yang berukuran dari 5 hingga 50 mikron).

Kekotoran ini bertindak sebagai pelelas, melumpuhkan sistem bekalan air. Mereka adalah penyebab utama kerosakan yang tidak dapat diperbaiki pada lekapan paip (pengadun, paip, radiator, dll.) Dan banyak peralatan rumah tangga (mesin basuh, mesin basuh pinggan mangkuk, dll.)

Jaring logam (sump) yang dipasang dalam kotak logam atau plastik digunakan sebagai bahan penapis. Bahan perumahan penapis bergantung pada bahan sistem paip anda (logam atau plastik). Terdapat anak panah di perumahan penapis untuk menunjukkan arah aliran dalam sistem anda. Penandaan sedemikian tidak akan membolehkan anda melakukan kesalahan dalam memasang penapis..

Ingat bahawa penapis reka bentuk yang berbeza digunakan untuk bekalan air sejuk dan panas (reka bentuknya tahan panas).

Penapis halus

Setelah memasang penapis, air masih tidak boleh diminum, ia dibersihkan hanya dari kekotoran mekanikal. Pembebasan air dari pelbagai kekotoran yang dilarutkan dalam air, iaitu proses utama penyucian air, adalah kerja penapis.

Penapis ini boleh sangat berbeza. Mereka berbeza dari segi jenis, prestasi, sumber, bahan penapis dan faktor lain..

Jenis rawatan air

Mengikut jenis mereka dibezakan:

Biologi

Prosedur dengan bantuan mikroorganisma daripada bahan organik yang terurai (terlarut).

Fizikokimia

Pemurnian sedemikian adalah proses penyerapan selektif (penyerapan) kekotoran oleh penjerap (bahan pepejal).
Abu hancur, gambut, habuk papan, beberapa sanga, dll digunakan sebagai penyerap. Proses penyerapan boleh berlaku di permukaan air - penjerapan, atau di dalam isipadu cecair - penyerapan.

Jenis elektrik

Pembersihan dengan ozon. Pembersihan seperti itu dianggap paling efektif, dengan kapasiti pensterilan dan pengoksidaan yang tinggi. Ia membersihkan air dengan baik dari banyak bahan pencemar yang terlarut di dalamnya - besi, mangan, sebatian organoklorin, produk minyak, garam logam berat, dan banyak lagi..

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, pemurnian air dengan ozon dapat mengurangkan kekeruhan, rasa, warna, eapax, pencemaran bakteriologi dan ciri-ciri negatif air yang lain.

Satu-satunya kelemahan pilihan ini adalah penggunaan elektrik yang tinggi yang diperlukan untuk menghasilkan ozon..

Pertukaran ion

Sistem rawatan ini paling berkesan untuk melembutkan air, iaitu penyingkiran logam divalen yang dilarutkan di dalamnya, terutamanya besi dan mangan.

Kaedah osmosis terbalik

Ini terdiri dalam memaksa air, di bawah tekanan tinggi, melalui beberapa membran separa telap yang terletak dalam isipadu bersambung bersiri. Dalam kes ini, pemisahan air yang disucikan - meresap dari kekotoran, yang dikeluarkan ke dalam saluran saliran.

Membran ini diperbuat daripada bahan sintetik khas yang mengekalkan bahan pencemar dengan berat molekul tinggi.

Kaedah osmosis terbalik dianggap paling mesra alam, memberikan penyaringan air terbaik. Kaedah ini menyingkirkan semua bahan, bakteria dan virus yang berbahaya secara kimia..

Kelebihan kaedah osmosis terbalik adalah bahawa ia adalah proses semula jadi yang sangat mesra alam, air tidak panas, pencemaran molekul tinggi dapat dikekalkan dengan baik.

Kelemahan kaedah ini ialah: sebatian berat molekul rendah tidak dipertahankan, dan air yang dihasilkan kekurangan garam mineral yang diperlukan untuk tubuh.

Kaedah dan kaedah pemurnian air moden

Sistem rawatan air adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari kehidupan moden dan hampir semua pengguna (dari individu hingga perusahaan) memerlukan air berkualiti tinggi dan siap.

Kaedah dan teknologi yang diterapkan di dalamnya berbeza, anda harus mengenali ciri-ciri setiap pilihan terlebih dahulu.

Apakah prinsip tindakan?

Bergantung pada prinsip tindakan, terdapat kaedah pemurnian air seperti:

 • Fizikal (pembersihan mekanikal kasar).
 • Bahan kimia (mencampurkan air dengan reagen).
 • Fisikokimia (aktiviti kompleks yang kompleks).
 • Biologi (pendedahan kepada mikroorganisma hidup).

Kaedah fizikal

Kaedah ini dirancang untuk membersihkan air dari zarah pepejal kasar (paling sering tidak larut).

Mereka berjaya digunakan pada tahap pembersihan primer dan kasar dan kadang-kadang lebih jarang - dengan kesan mendalam dan halus..

Antara kaedah fizikal utama adalah:

 • Penapisan - pemurnian cecair dari kekotoran pecahan kasar ketika melalui lapisan selular (jaring, kisi-kisi, goni polipropilena). Kelebihan kaedah ini termasuk kesederhanaan dan penangkapan puing-puing besar yang berkesan, kekurangannya - perlunya pembuangan elemen penapis yang kerap, penyebaran mikroorganisma patogen, garam dan kotoran kecil yang tidak diingini.
 • Penetapan - pemendapan pecahan luar dengan beratnya sendiri ke bawah, diikuti dengan pemilihan air yang lebih bersih. Kaedah ini digunakan pada peringkat awal dan tahap rawatan air menengah, prestasinya dibatasi secara signifikan oleh masa dan jumlah tangki penempatan..
 • Penapisan adalah kaedah yang serupa dengan penapisan, tetapi kaedah yang lebih maju yang memungkinkan air disucikan dari kekotoran yang tidak perlu dengan pecahan ukuran yang berbeza (ambang minimum hingga mikron) ketika melewati lapisan penapis berpori. Kaedah ini digunakan secara aktif dalam kehidupan seharian dan dalam pengeluaran, dari semua jenis fizikal, ia dianggap paling berkesan.
 • Pembasmian kuman UV - rawatan air pra-disucikan dari pecahan besar dengan sinar UV dengan panjang gelombang 200-400 nm untuk tujuan pembasmian kuman. Kaedah ini tidak mengubah komposisi dan sifat fizikal cecair.

Bahan Kimia

Kaedah ini dihargai kerana kecekapan dan produktiviti yang tinggi..

Berdasarkan jenis reaksi yang berlaku, kaedah kimia pembersihan air dibezakan sebagai:

 1. Neutralisasi - menyamakan keseimbangan PH air dengan menambahkan reagen khas (air amonia, kalium atau natrium hidroksida, abu soda) atau menyebarkannya melalui gas asid. Selalunya, kaedah ini digunakan untuk penjanaan semula efluen industri, air yang diambil dari telaga atau takungan pada mulanya mempunyai persekitaran yang neutral dan tidak memerlukan penyesuaian keseimbangan.
 2. Pengoksidaan - peneutralan larutan berair toksik dan pengklorinan air dengan penambahan oksidan aktif. Walaupun kecekapan tinggi (mikroorganisma dibunuh dengan cepat dan dalam jangka masa yang lama), kaedah ini dianggap berbahaya bagi kesihatan manusia.
 3. Pembersihan dengan pemulihan. Kaedah ini dipilih apabila terdapat sebilangan besar bahan mudah dipulihkan di sumber air atau efluen. Semasa memilihnya, sebilangan logam dan mineral sederhana dan peralihan (kromium, merkuri atau arsenik) dan sebatiannya dikeluarkan dari air.

Fizikokimia

Kumpulan ini diwakili oleh metode yang kompleks dengan berbagai aplikasi, digunakan pada tahap pemurnian dan pengolahan air.

Pemurnian air, jika dipilih, dilakukan dengan berbagai cara, termasuk pengaruh gas terlarut, media tersebar halus dan perubahan keadaan ion molekul.

Ciri kaedah fizikal dan kimia yang paling popular dinyatakan dalam jadual:

NamaPenerangan ringkas kaedahPenggunaan / had yang optimum
PengapunganPemisahan dan pengangkatan zarah hidrofobik pepejal apabila gelembung udara atau gas lengai lain melewati lajur air. Buih atau lapisan yang terbentuk di permukaan mudah dikeluarkan dengan cara mekanikal.Pemurnian cecair dari produk petroleum dan minyak, penyingkiran kekotoran pepejal dengan kecekapan kaedah lain yang rendah.
PenyerapanPenapisan selektif dari kekotoran yang tidak diperlukan semasa laluan permukaan atau volumetrik air melalui bahan dengan struktur berliang (gel silika, arang batu dan analognya). Sorben terpakai dapat dipulihkan atau digunakan setelah kehilangan sifat penapisan.Penyingkiran surfaktan, racun perosak, fenol, proses pasca rawatan.
PengekstrakanTuang ke dalam air untuk dirawat dengan bahan yang sedikit atau tidak dapat dicampur yang melarutkan kotoran, diikuti dengan pencampuran aktif, pengendapan dan pemisahan media fasa yang berlainan.Penyingkiran sebatian organik termasuk fenol, pemulihan air sisa.
Pertukaran ionPertukaran ion antara air yang disucikan dan penukar ion semula jadi (zeolit, sulfokarbon) atau buatan (resin sintetik).Pelembutan / kaedah pelembutan air tidak sesuai untuk pembersihan rumah dengan jumlah besar air yang sangat tercemar.
ElektrodialisisAir yang akan disucikan secara berurutan melalui ruang dengan membran sel-sel dan elektrod arus terus. Di ruang pertama, air dikeringkan secara selektif, di ruang yang melampau ia mengumpulkan kepekatan garam dengan pemisahan berikutnya.Menghapus dan membuang ion yang tidak diingini. Pemulihan air sisa di loji kimia.
Osmosis terbalikAir disalurkan melalui membran dengan sel mikroskopik di bawah tekanan hidrostatik yang berlebihan, diikuti dengan pembuangan larutan tercemar yang terpisah.Penyahgaraman, pemisahan mikroorganisma yang tidak diingini, gas terlarut dan bahan koloid.
Kaedah termaIntipati kaedah ini adalah untuk mendapatkan sulingan atau air yang paling disucikan setelah penyejatan, pembekuan atau pengoksidaan termal (penyemburan dan penyebaran melalui produk pembakaran suhu tinggi).Peneutralan atau penyingkiran kekotoran toksik atau sedikit terdegradasi.

Biologi

Kaedah ini digunakan terutamanya dalam pemurnian air limpasan dan berdasarkan penggunaan organisma hidup..

Yang terakhir ini merangkumi kedua-dua bakteria (pengoksidaan dan pemusnahan sebatian toksik dan nitrogen yang menyerap fosfat), kulat dan alga paling sederhana, dan multiselular (cacing, serangga).

Rawatan air biologi dijalankan di:

 • Takungan semula jadi atau buatan yang membersihkan jumlah air yang agak kecil dengan tahap pencemaran rata-rata dengan usaha dan sisa minimum.
 • Biofilter - struktur khas dengan lapisan penapis mikroorganisma aerobik dengan pertukaran udara semula jadi atau paksa.
 • Tangki pengudaraan - kompleks automatik kompleks dengan pengudaraan paksa.
 • Metatenkah - alat penapaian anaerob untuk memproses lumpur larian pekat.

Teknologi pembersihan moden

Dalam sistem rawatan air moden, kaedah di atas digunakan secara gabungan.

Contoh yang menarik ialah penapis isi rumah pelbagai peringkat dengan penapis mekanikal, kartrij pertukaran ion atau penyerapan dan membran osmosis terbalik. Pemasangan sedemikian menyediakan penyediaan air minum yang lengkap, tanpa mengira parameter awalnya..

Trend inovatif dalam bidang rawatan air merangkumi:

 • Penolakan kaedah pengklorinan yang memihak kepada ozonasi (pengoksidaan dengan oksigen cair) dan / atau rawatan UV.
 • Penggunaan ultrafilter dan membran nanofiltrasi dengan selektiviti yang dikurangkan.
 • Penyingkiran bahan terampai dan kekotoran organik terlarut menggunakan alat fotokatalis elektrik.

Dengan semua kelebihannya, teknologi seperti itu tidak boleh disebut anggaran, penapis, membran dan bahan habis pakai yang sesuai adalah mahal dan tidak membuahkan hasil dalam kehidupan seharian..

Kaedah baru yang terbukti (pertukaran ion, osmosis terbalik, reka bentuk penapis pelbagai peringkat), sebaliknya, menjadi lebih mudah dicapai oleh individu.

Penapisan di perusahaan

Hubungan antara kawasan penggunaan dan jenis sistem rawatan air yang diperlukan ditunjukkan dalam jadual:

Industri pembuatanFungsi yang diperlukan dari garis penyediaan utama
MetalurgiPenyahisan
Industri MakananMenyediakan pertukaran ion, pembasmian kuman, pelembutan
Pengekstrakan dan pemprosesan minyak dan gasPenghapusan kekotoran, penyingkiran, osmosis terbalik
Tenaga dan bekalan haba dan airPenyahgaraman, penapisan UV, pengklorinan atau ozonasi
FarmaseutikalOsmosis terbalik, penyulingan

Untuk menjimatkan wang, kaedah di atas dilaksanakan bersamaan dengan penapisan mekanikal..

Keperluan yang terpisah dikemukakan untuk sistem rawatan efluen dari perusahaan industri kimia atau metalurgi, konsentrat yang ditarik mungkin berharga atau memerlukan pelupusan wajib.

Rawatan air kumbahan

Kitaran lengkap rawatan air sisa dalam pengeluaran dan di barisan awam merangkumi:

 1. Pembekalan efluen ke penyamaan jika pencairan diperlukan.
 2. Penyelesaian mekanikal.
 3. Pembersihan asas (penggunaan aktif organisma hidup).
 4. Pembersihan mendalam (penyingkiran semua kekotoran menggunakan membran osmosis terbalik atau penapis halus).
 5. Pembasmian kuman (rawatan UV, klorinasi, ozonasi).

Sedimen yang dipisahkan pada tahap 2, 3 dan 4 semestinya dijana semula atau dibuang. Proses ini berlaku di metatenka, alat pemeras atau pengering..

Rawatan air sisa rumah tangga memerlukan usaha yang lebih sedikit. Pemilik rumah individu, tetapi bersambung dengan rangkaian pembetung, menggunakan tangki septik (kedua-duanya dengan bahagian bawah dan tanpa), sorben atau koagulan.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan air sisa di sini.

Penyingkiran logam berat

Keperluan untuk langkah tambahan timbul ketika MPC logam berat di air menyimpang dari standard kebersihan dan kebersihan. Selalunya, keadaan ini diperhatikan ketika telaga dekat dengan tangki septik atau ketika bahan-bahan ini masuk dari luar (pemendakan, aliran air bawah tanah yang tercemar, kontak dengan kelengkapan logam).

Untuk membuang bahan-bahan ini dalam kehidupan seharian dan industri, kaedah kimia dan fizikokimia berikut digunakan:

Jenis logamKepekatan yang dibenarkan dalam air, tidak lebih daripada mg / lKaedah rawatan air yang disyorkan
Mangan dan besi0.1Pertukaran ion, pengudaraan diikuti dengan memasukkan ke dalam saringan pengisian dengan muatan pemangkin, pengoksidaan dengan natrium hipoklorit, bekalan oksidan kuat yang diukur
Hidrogen sulfida0.01, bahan tersebut sangat toksikPengoksidaan, luluhawa, pengoksigenan
Memimpin0.03Osmosis terbalik, pengoksidaan dan pengurangan
Merkuri0.001Reverse osmosis dan pengoksidaan dan pengurangan
Kromium0.05Pengoksidaan, osmosis terbalik dan pengurangan
Nikel0.1Pengoksidaan dan pengurangan

Sistem osmosis terbalik, dengan kecekapan yang tidak diragukan, jarang digunakan kerana penggunaan sumber membran yang tinggi dan penggunaan yang cepat.

Kesimpulannya

Kaedah di atas terus diperbaiki dan saling melengkapi, apabila memilih pilihan tertentu, ada baiknya anda mengenali ciri-ciri mereka dan kemungkinan sekatan terlebih dahulu.

Kaedah yang ada tidak boleh disebut universal; dengan organisasi rawatan air yang betul, kaedah ini digunakan di kompleks.

Terlepas dari kaedah yang dipilih, air dengan parameter terkawal dibekalkan kepada pengguna atau ke kemudahan industri.

Kaedah pembersihan air: yang paling berkesan dan selamat

Dalam artikel ini, anda akan belajar:

 • Kaedah penyucian air apa yang ada
 • Bagaimana kaedah rawatan air berbeza
 • Apakah kaedah pembersihan yang paling berkesan
 • Cara membersihkan air di rumah
 • Cara membersihkan air dalam keadaan lapang

Pencemaran air adalah masalah persekitaran global. Seseorang sangat memerlukan air bersih, dan sains moden dalam hal ini tidak berhenti. Para saintis dari semua negara sedang berusaha menyelesaikan masalah ini dan mengembangkan sistem dan kaedah baru untuk pembersihan air. Penggunaan kaedah ini atau kaedah bergantung pada kuantiti, komposisi kimia dan tahap pencemaran cecair. Dalam industri, beberapa teknologi digunakan untuk memulihkan penunjuk normatif air, dan dalam keadaan domestik, yang sama sekali berbeza..

Apakah cara untuk membersihkan air

Terdapat pelbagai kumpulan kaedah untuk meningkatkan kualiti air secara buatan, tanpa mengira jenis pencemaran dan sifat kekotoran. Antaranya:

 • biologi;
 • fizikal;
 • bahan kimia;
 • fiziko-kimia.

Untuk mencapai hasil maksimum, pendekatan bersepadu paling sering digunakan - mereka menggabungkan kaedah dan sistem yang paling berkesan untuk pembersihan air.

Kaedah biologi penyucian air

Kaedah biologi untuk memulihkan penunjuk air standard adalah yang paling moden dan cukup berkesan. Bioteknologi didasarkan pada penggunaan organisma hidup - pelbagai jenis bakteria, fungi yang lebih rendah, alga, protozoa dan bahkan beberapa multiselular (cacing merah dan cacing darah).

Kaedah biologi penyucian air dilakukan dengan memilih jenis organisma hidup tertentu yang sesuai untuk normalisasi komposisi kimia air sisa. Sebagai contoh, bakteria pembentuk nitro Nitrobacter dan Nitrosomonas digunakan untuk mengoksidakan sebatian yang mengandungi nitrogen, dan organisma yang terkumpul fosfat diperlukan untuk mengeluarkan fosfor dari cecair..

Artikel yang disyorkan mengenai topik ini:

Pengumpulan koloni bakteria dan mikroorganisma yang membersihkan sisa air disebut enapcemar aktif. Jisim coklat gelap atau kehitaman hitam ini dengan bau tanah yang basah membentuk serpihan yang dapat bertahan. Koloni mikroorganisma (zoogley), bergantung pada keadaan pemurnian biologi dan komposisi kimia cecair, dapat mengambil pelbagai bentuk (sfera, seperti pohon, dll.) Setelah meningkatkan petunjuk kualiti air sisa, enapcemar aktif dengan zoogleia di dalamnya mudah dipisahkan dari komponen air.

Penggunaan peralatan dan ciri teknologi tertentu dari proses pemurnian secara langsung bergantung pada jenis mikroorganisma yang membentuk biomassa pemurnian. Kesemuanya tergolong dalam dua kumpulan utama: aerobik dan anaerobik. Bakteria aerobik memerlukan oksigen untuk mengoksidakan zat, yang mereka konsumsi dalam proses pemberian makanan. Organisma anaerob tidak memerlukan oksigen semasa melakukan "kerja" mereka.

Keadaan di mana kaedah biologi penyucian air digunakan:

 • kolam biologi - takungan semula jadi atau buatan;
 • ladang penapisan - kawasan tanah di mana air disaring (pasir, tanah liat, loam atau gambut);
 • biofilter - kemudahan rawatan khas;
 • aerotanks (oxytanks) - struktur kompleks untuk pengudaraan buatan;
 • tangki pencernaan - tangki geometri untuk penstabilan anaerob enapcemar dan air sisa.

Mikroorganisma enapcemar aktif di tanah kolam biologi, pengudaraan semula jadi berlaku. Mikroorganisma juga hidup di tanah berpasir, tanah liat, tanah liat dan gambut, yang menyebabkan penyaringan dilakukan. Sistem pembersihan jenis ini mudah dan menjimatkan kos, tetapi tidak dapat menangani pencemaran yang teruk..

Biofilter untuk pemurnian air menggunakan lapisan bahan makanan yang ditutup dengan biofilm - lapisan bakteria aerobik. Mikroorganisma ini memerlukan oksigen untuk mengoksidakan dan membiodegradasi bahan berbahaya. Untuk menyediakan akses ke udara atmosfera di biofilter, sistem pengedaran udara disediakan atau pengudaraan semula jadi digunakan.

Tangki aerasi adalah kemudahan rawatan kompleks untuk pengudaraan buatan. Dalam proses rawatan biologi, air dicampurkan dengan enapcemar aktif, yang mengandungi koloni mikroorganisma aerobik. Pengudaraan buatan di tangki pengudaraan menyumbang kepada ketepuan persekitaran dengan oksigen. Biodegradasi bahan cemar dirangsang oleh oksigen dan pencampuran tambahan. Udara atmosfera memasuki tangki pengudaraan untuk pengudaraan, dan oksigen teknikal digunakan dalam tangki oksigen, yang meningkatkan kecekapan proses pembersihan.

Dalam penghadam, air sisa disucikan oleh mikroorganisma anaerob. Kaedah ini berbeza dengan teknologi yang dijelaskan di atas kerana oksigen tidak diperlukan semasa proses pemurnian. Bukan air yang dimasukkan ke dalam tangki, tetapi lumpur pekat yang mendakan di tangki pemendapan. Ia mengalami penapaian intensif: mesofilik pada + 30... + 35 ° C atau termofilik pada suhu + 50... + 55 ° C. Untuk mempercepat proses penapaian, pemanasan tambahan dapat dipasang di digester. Kerosakan anaerob berlaku dalam beberapa peringkat. Yang terakhir menghasilkan metana, yang merupakan bahan bakar yang mesra alam..

Anda mungkin juga berminat: Mencairkan air: memberi manfaat atau bahaya

Kaedah fizikal penyucian air

Kaedah fizikal penyucian air meluas. Mereka digunakan terutamanya pada tahap awal pemulihan kualiti cecair dan disebut pembersihan kasar. Kemasukan pepejal yang besar dikeluarkan dari air secara mekanikal, ini membolehkan anda mengurangkan beban dengan ketara pada peringkat teknologi seterusnya.

Terdapat kaedah fizikal lain yang memungkinkan pembersihan cecair yang lebih dalam, tetapi kerana produktiviti yang rendah, kecekapan penggunaannya berkurang..

Kaedah fizikal yang paling biasa untuk mengeluarkan besi dan logam dari air adalah:

 • meneran;
 • menegakkan;
 • penapisan (termasuk sentrifugal);
 • rawatan ultraviolet.

Pengetatan merujuk kepada kaedah pembersihan kasar dan terutama digunakan pada tahap awal untuk meningkatkan kualiti air. Cecair itu disalurkan melalui pelbagai grid dan ayakan, yang memerangkap bahan cemar logam yang padat dan mudah dipisahkan. Penapisan memungkinkan untuk mengurangkan beban pada kilang pembersih halus dan memanjangkan jangka hayat peralatan yang digunakan.

Penetapan air sebagai kaedah pemurnian dapat digunakan tidak hanya pada tahap awal, tetapi juga sebagai proses teknologi perantaraan. Air memasuki tangki untuk jangka masa tertentu. Pencemaran di bawah tindakan daya gravitasi dipisahkan dari cecair dan mengendap ke dasar tangki, dilengkapi dengan alat untuk mengeluarkan sedimen yang dihasilkan.

Penapisan menggunakan teknologi penyingkiran kotoran sangat mirip dengan penyaringan. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa kaedah ini dapat digunakan bukan hanya untuk kasar, tetapi juga untuk pembersihan halus. Cecair yang akan disucikan disalurkan melalui penyaring - lapisan bahan berpori. Air melaluinya dengan bebas, dan zarah-zarah kecil pencemaran (kelodak, pasir, skala, kemasukan pepejal mikroskopik) disimpan di liang-liang bahan penapis.

Penapisan membolehkan anda membersihkan air dari kekotoran dan meningkatkan sifat organoleptiknya: warna, rasa, bau, ketelusan. Kaedah penyaringan tidak hanya digunakan secara meluas sebagai kaedah industri pemurnian air, tetapi juga digunakan untuk menormalkan penunjuk cecair dalam keadaan domestik..

Pembasmian kuman ultraviolet tidak berkaitan dengan pembersihan cecair secara langsung, tetapi secara aktif digunakan sebagai tahap pembersihan pembasmian kuman tambahan. Air yang telah melalui pemurnian mendalam dirawat dengan sinar ultraviolet yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia. Panjang gelombang cahaya berkisar antara 200 hingga 400 nm.

Akibat tindak balas fotokimia, struktur molekul DNA dan RNA mikroorganisma hidup rosak, mikroba mati. Proses pembasmian kuman tidak bergantung pada komposisi cecair dan tidak mengubah strukturnya. Tetapi ketika merawat air dengan sinar UV, harus diingat bahawa kekotoran padat yang ada di dalamnya dapat menyebabkan kesan pelindung..

Kaedah kimia pembersihan air

Pembersihan air kimia berdasarkan interaksi reagen dengan pelbagai jenis bahan pencemar. Hasil daripada tindak balas kimia, bahan berbahaya terurai menjadi komponen yang selamat atau mengubah keadaannya - pencemaran berubah menjadi sebatian tidak larut dan mendakan menjadi sedimen yang terpisah.

Mengikut jenis interaksi kimia, terdapat tiga kaedah utama pemurnian air kimia:

 • peneutralan;
 • pengoksidaan;
 • pemulihan.

Peneutralan dibuat berdasarkan interaksi asid dan alkali. Hasil daripada tindak balas kimia, keseimbangan asid-basa diratakan.

Peneutralan dilakukan dengan dua cara. Dalam kes pertama, cecair yang akan dimurnikan dicampurkan dengan medium berasid atau alkali, dan pada kedua, reagen ditambahkan ke dalam air yang menyebabkan reaksi peneutralan.

Peneutralan efluen berasid dilakukan dengan menggunakan air ammonia (NH4OH), abu soda (Na2CO3), natrium dan kalium hidroksida (NaOH dan KOH), susu limau (Ca (OH)2). Untuk meneutralkan bahan cemar alkali, gunakan larutan asid atau gas sisa berasid yang mengandungi CO oksida2, JADI2, TIADA2. Gas disalurkan melalui aliran air yang tercemar.

Pengoksidaan dan pengurangan adalah kaedah rawatan air lain yang menggunakan oksidan dan agen pengurangan yang lebih kuat. Faktanya ialah sebilangan pencemar tidak bertindak balas semasa proses pembersihan menggunakan kaedah peneutralan, maka peneutralan komponen toksik dilakukan dengan menggunakan oksidan yang mengandung klorin kuat: gas klorin (CL2), sebatian klorin, klorin dioksida (CLO2), kalium hipoklorit (KCLO), natrium hipoklorit (NaCLO), kalsium hipoklorit (Ca (CLO)2).

Sebagai tambahan kepada asid klorus, hidrogen peroksida (H2O2kalium dikromat (K2Cr2O7, kalium permanganat (KMnO4, oksigen udara (O2), ozon (O3). Hasil daripada reaksi pengoksidaan, bahan toksik dan sukar dipulihkan menjadi tidak berbahaya - ia berubah menjadi bentuk tidak beracun atau kurang toksik. Di bawah pengaruh oksidan kuat, struktur sel mikroorganisma teroksidasi, dan mikroba mati.

Rawatan air dengan sebatian yang mengandung klorin (klorinasi) adalah kaedah yang digunakan secara meluas untuk membersihkan air paip. Kaedah ini mempunyai banyak kelebihan. Reagen yang mengandungi klorin yang berpatutan dan murah membersihkan dan membasmi kuman air dengan baik, mempunyai kesan antibakteria jangka panjang. Dalam keadaan sistem bekalan air usang, terdapat risiko pencemaran sekunder. Rawatan klorin bukan hanya cara yang boleh dipercayai untuk membersihkan air minum, tetapi juga kaedah yang selamat untuk membasmi kuman paip air.

Pada masa yang sama, pengklorinan, seperti kaedah pemurnian lain, mempunyai kekurangannya, mendorong pencarian penyelesaian alternatif. Reagen yang mengandungi klorin tertentu boleh menyumbang kepada pembentukan produk sampingan toksik. Semasa menggunakan kaedah pemurnian air minum ini, seseorang tidak boleh lupa bahawa klorin adalah unsur kimia beracun, oleh itu perlu untuk mematuhi dengan ketat dos reagen yang mengandung klorin dan teknologi klorinasi.

Baru-baru ini, untuk pemurnian air minuman, ozonasi semakin banyak digunakan - rawatan cecair dengan ozon. Dari segi keberkesanannya, kaedah ini jauh lebih tinggi daripada pengklorinan. Ozon tidak beracun dan benar-benar selamat untuk manusia dan haiwan, tidak membentuk sebatian berbahaya, dan terurai menjadi oksigen diatom (O2).

Tidak seperti klorin, overdosis ozon tidak membawa kepada akibat yang berbahaya. Ozonasi adalah salah satu kaedah terbaik untuk membersihkan air pada masa kini. Tetapi penggunaannya secara meluas belum dapat dilakukan kerana kesukaran mendapatkan ozon dalam jumlah besar dan perlunya peningkatan langkah keselamatan di kemudahan rawatan kerana letupan gas.

Kaedah fizikokimia pembersihan air

Kaedah fizikokimia dan kaedah pemurnian air cukup pelbagai dan merupakan kumpulan yang cukup besar. Pendedahan kepada bahan pencemar dan bahan toksik dilakukan melalui gabungan kaedah fizikal dan reagen kimia. Ini membolehkan anda membersihkan cecair daripada gas dan toksin terlarut, zarah pepejal dan cecair yang lebih baik. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengeluarkan mangan dan logam berat lain dari air..

Kaedah fizikokimia dapat digunakan pada setiap tahap penyingkiran bahan berbahaya. Ia sangat sesuai untuk normalisasi awal komposisi cecair, dan untuk pembersihan yang mendalam..

Seperti yang disebutkan di atas, kumpulan kaedah ini cukup luas, oleh itu, kami hanya akan mempertimbangkan kaedah pemurnian air yang paling biasa atau asas dengan kaedah fizikal dan kimia:

 • pengapungan;
 • penyerapan;
 • pengekstrakan;
 • pertukaran ion;
 • elektrodialisis;
 • osmosis terbalik;
 • kaedah terma.

Pengapungan adalah proses memisahkan zarah hidrofobik (penghalau air), yang dilakukan melalui loji pengapungan moden. Sebilangan besar gelembung udara biasa disalurkan melalui air. Akibat pengapungan, zarah-zarah pencemar yang terampai menempel pada gelembung udara, melayang ke permukaan sel pengapungan dan menjadi tetap, membentuk lapisan busa, yang mudah dikeluarkan oleh mekanisme penyapu busa.

Sekiranya ukuran partikel yang dipisahkan lebih besar daripada gelembung udara, maka bersama-sama mereka (zarah dan gelembung) membentuk kompleks pengapungan - serpihan yang mengapung ke permukaan. Dalam kaedah fizikokimia pemurnian air, pengapungan digabungkan dengan penggunaan reagen kimia yang diserap pada zarah zat beracun, mengurangkan kebasahannya atau meningkatkan pembekuan zarah.

Pembekuan merujuk kepada penyatuan dan penyempitan zarah pencemaran tersebar kecil. Pengapungan adalah kaedah penyucian air yang berkesan dari produk petroleum, minyak dan beberapa kekotoran pepejal yang tidak dapat dikeluarkan dengan kaedah lain.

Pelbagai jenis pengapungan digunakan untuk membersihkan air semula jadi dengan berkesan:

 • berbuih;
 • kepala tekanan;
 • mekanikal:
 • pneumatik;
 • elektrik;
 • kimia, dll..

Untuk memahami prinsip peningkatan kualiti air dengan baik, mari kita perhatikan secara terperinci dua jenis pengapungan yang paling biasa - pneumatik (tekanan) dan elektroflotasi..

Dalam pengapungan pneumatik, aerator terletak di bahagian bawah tangki. Ia terdiri daripada paip berlubang dan piring. Udara, yang dibekalkan di bawah tekanan, melewati lubang di paip berlubang, pecah menjadi banyak gelembung individu dan membuat aliran gelembung ke atas. Dalam proses pengapungan pneumatik, aliran cairan yang dibersihkan dicampurkan dengan aliran, yang sangat tepu dengan gelembung udara. Aliran campuran di bawah tekanan dimasukkan ke dalam ruang pengapungan, di mana tekanan turun tajam dan gas (udara) yang dilarutkan dalam air dilepaskan dalam bentuk gelembung kecil.

Dalam proses elektroflotasi, air disucikan di permukaan elektrod tidak larut dengan kesan pengapungan. Elektrod, di mana arus elektrik mengalir, terletak di tangki dengan air yang disucikan. Gelembung udara terbentuk di permukaan elektrod ini.

Kaedah penyerapan penyucian air adalah antara teknologi yang paling berkesan dan dapat menghilangkan pencemaran walaupun terkecil dalam jumlah besar air. Kaedah penyerapan sesuai untuk pemurnian air yang dalam untuk pelbagai tujuan, dan untuk rawatan air atau pasca rawatan pada tahap terakhir.

Dalam proses penjerapan (racun berada di lapisan atas sorben) atau penyerapan (pencemaran disebarkan ke seluruh isi padu), berlaku penyerapan selektif bahan berbahaya. Untuk pemurnian air dalam yang berkualiti tinggi, bukan sahaja kaedah fizikal, tetapi juga kaedah kimia yang digunakan.

Dalam pemurnian fizikal, racun yang diserap dikekalkan oleh kekuatan interaksi molekul - penjerapan fizikal. Dengan bahan kimia - pencemaran dihapuskan melalui pembentukan ikatan kimia - penjerapan kimia atau chemisorption. Penyerapan dapat menghilangkan racun herba, racun perosak, fenol, surfaktan, dll..

Karbon aktif, gel silika, alumogel, zeolit ​​digunakan sebagai sorben. Struktur berpori mereka memungkinkan untuk meningkatkan kawasan spesifik penjerap. Ini meningkatkan kecekapan dan kualiti pembersihan. Proses penjerapan itu sendiri dilakukan dengan dua cara. Dalam kes pertama, cecair yang tercemar dicampurkan dengan lapisan sorben. Pada detik, air disaring melalui lapisan penyerapan.

Jenis sorben dan pencemar yang akan dikeluarkan menentukan teknologi mana yang akan digunakan. Dalam proses pembersihan regeneratif, penyerap digunakan semula. Sekiranya tidak mengalami regenerasi, maka proses pembersihan seperti itu disebut merosakkan..

Pengekstrakan adalah kaedah pembersihan air yang biasa. Bahan beracun diekstrak dari cecair menggunakan pengekstrak - tidak boleh dicampur atau sukar dicampurkan dengan cecair air yang melarutkan jenis pencemaran tertentu. Cecair yang hendak dimurnikan dicampurkan secara aktif dengan pengekstrakan semasa proses pengekstrakan. Ini menyediakan kawasan hubungan yang besar antara fasa. Dengan pengadukan, zarah-zarah pencemar bergerak ke dalam pengekstran, setelah itu kedua fasa itu sekali lagi dipisahkan menjadi ekstrak (pengekstraksi tepu dengan zarah pengotor) dan rafinat (air yang disucikan).

Pada peringkat teknologi terakhir, pengekstrak dikeluarkan dan dibuang atau dijana semula. Kaedah ini sangat sesuai untuk menghilangkan asid organik dan fenol. Kelebihan lain dari kaedah pengekstrakan adalah bahawa bahan yang dapat dipulihkan (dapat diekstraksi) dapat digunakan semula jika ia bernilai. Dalam kes ini, pengekstrak dibuat semula, dan komponen yang diekstrak tidak dibuang, tetapi disimpan untuk tujuan lain..

Kaedah pengekstrakan digunakan secara meluas oleh perusahaan perindustrian untuk pemurnian air buangan dan pengekstrakan bahan dari mereka, sesuai untuk digunakan semula dalam pengeluaran..

Pertukaran ion adalah kaedah yang sangat biasa untuk membersihkan air dari garam dalam industri dan kehidupan seharian. Ia sering digunakan dalam proses rawatan air untuk menghilangkan garam kekerasan dan meningkatkan kualiti cecair..

Dalam proses pembersihan, terdapat pertukaran ion antara penukar air dan ion - bahan molekul tinggi yang padat dan tidak larut dalam air. Bahan-bahan ini terdiri daripada matriks (kerangka) dengan sebilangan besar kumpulan berfungsi yang mempunyai keupayaan untuk pertukaran ion.

Penukar ion dibahagikan kepada dua kumpulan - penukar kation dan penukar anion. Pilihan mereka bergantung pada jenis ion yang ditukar. Resin pertukaran ion buatan dan penukar ion semula jadi dibezakan: zeolit ​​dan sulfokarbon. Pada masa ini, penggunaan penukar ion semula jadi semakin pudar. Untuk meningkatkan prestasi standard air dan pelunakannya, resin organik sintetik digunakan. Resin buatan mengatasi penukar ion semula jadi kerana kemampuan mereka untuk menukar ion.

Penapis pertukaran ion isi rumah tidak dirancang untuk membersihkan air yang sangat tercemar, tetapi sumber satu alat cukup untuk jumlah air yang banyak. Selepas digunakan, penapis pertukaran ion isi rumah mesti dibuang. Penapis industri mampu membersihkan lebih dalam, dan penukar ionnya dihasilkan semula menggunakan larutan khas yang tepu secara intensif dengan ion H + atau OH -.

Elektrodialisis merujuk kepada kaedah kompleks dan menggabungkan kaedah membran penyucian air dan kaedah elektrik. Dengan bantuan elektrodialisis, penyahgaraman dilakukan dan pelbagai ion dikeluarkan. Unit elektrodialisis disebut elektrodialisis. Alat ini terdiri daripada beberapa ruang yang dipisahkan dengan membran pertukaran kation dan pertukaran anion.

Aliran air yang tercemar memasuki ruang. Di ruang luar terdapat elektrod yang mengalirkan arus terus. Di bawah pengaruh medan elektrik, ion mula bergerak ke arah elektrod mengikut casnya, sehingga mereka bertemu membran selektif ion dengan muatan yang sama. Di ruang penyahgaraman, terdapat aliran keluar ion yang berterusan, dan di ruang konsentrasi, ion terkumpul. Hasilnya, dua jenis penyelesaian diperoleh dari ruang yang berlainan - pekat dan demineralisasi..

Elektrodialisis berbeza dari kaedah membran biasa kerana dalam kaedah kompleks untuk pembersihan air, membran sel-ion khas digunakan, yang hanya membenarkan ion-ion tanda tertentu untuk melewati. Kelebihan utama elektrodialisis ialah kaedah ini memungkinkan untuk mendapatkan larutan pekat dari bahan yang dipisahkan dari air larian dan membiarkannya dikitar semula. Oleh itu, kaedah pemurnian air ini banyak digunakan di kilang kimia..

Penggunaan elektrodialisis membolehkan anda mengurangkan kos kilang kimia dan menjimatkan komponen berharga untuk dikitar semula.

Reverse osmosis juga merujuk kepada kaedah membran penyucian air. Seluruh proses berlaku di bawah tekanan di atas osmotik.

Tekanan osmotik adalah tekanan hidrostatik berlebihan yang diterapkan pada larutan yang dipisahkan oleh partisi semimermeabel (membran) dari pelarut murni, di mana penyebaran pelarut tulen melalui membran ke dalam larutan berhenti. Sekiranya tekanan kerja lebih tinggi daripada tekanan osmotik, maka peralihan terbalik pelarut dari larutan berlaku. Akibatnya, kepekatan zat terlarut meningkat..

Dengan bantuan tumbuhan osmosis terbalik, adalah mungkin untuk memisahkan gas terlarut, zarah koloid, garam (termasuk garam kekerasan), pelbagai mikroorganisma (bakteria dan virus). Kaedah ini digunakan untuk menghilangkan air laut, membersihkan air buangan, dan menghasilkan rawatan air..

Kaedah rawatan air termal didasarkan pada penyingkiran bahan cemar menggunakan suhu tinggi atau rendah. Sebagai contoh, penyejatan adalah proses yang cukup intensif tenaga, tetapi kaedah ini membolehkan anda mendapatkan air yang sangat murni dan larutan dengan kepekatan kotoran tidak mudah menguap yang tinggi. Kesan yang sama dicapai dengan pembekuan. Air murni mengkristal terlebih dahulu, dan kekotoran mengendap dan membentuk larutan tepu.

Dengan penyejatan dan pembekuan, adalah mungkin untuk memisahkan kekotoran bahan cemar, sehingga meningkatkan kualiti cecair. Pengoksidaan termal digunakan untuk meneutralkan bahan yang sangat toksik dan bahan pencemar yang sukar diurai. Air yang disucikan disembur dan terkena produk suhu tinggi pembakaran bahan bakar.

Kaedah pembersihan air di rumah

Di dunia moden, mudah untuk membeli penapis isi rumah yang boleh dipercayai untuk membersihkan cecair dari kekotoran, bahan cemar dan mikroorganisma (virus dan bakteria). Di kedai khusus, terdapat pelbagai jenis peranti: muncung untuk keran, kendi penapis, loji pra-rawatan, penapis yang dipasang di paip air.

Tetapi jika, atas sebab tertentu, penapis tidak ada di rumah atau sudah tidak dapat digunakan, jangan putus asa. Untuk menyelesaikan masalah dengan cepat, anda perlu mengetahui kaedah dan kaedah penyucian air apa yang ada dan bagaimana ia boleh digunakan di rumah..

Pemendapan adalah kaedah termudah untuk membersihkan air. Untuk membasmi kuman dan meneutralkan bahan toksik dan mikroorganisma, air paip diklorinasi. Tetapi cecair berklorin mempunyai bau dan rasa yang tidak menyenangkan. Selain itu, klorin dapat terkumpul di dalam tubuh manusia, dan semasa rawatan haba (mendidih) ia membentuk sebatian kimia berbahaya.

Untuk meneutralkan kesan berbahaya klorin, anda boleh menggunakan kaedah menetap air. Untuk melakukan ini, isi bekas besar yang bersih (contohnya baldi) dengan air paip dan biarkan selama 7-8 jam. Masa ini sudah cukup untuk bukan sahaja sebatian klorin menguap, tetapi juga kekotoran logam berat. Penting! Hanya tiga perempat air yang sudah diselesaikan yang harus digunakan untuk minum dan memasak. Selebihnya harus dibuang.

Air cair adalah kaedah rawatan air di rumah yang mudah. Sekiranya anda mempunyai peti sejuk yang luas di rumah, maka anda boleh menggunakan kaedah ini. Ambil botol plastik kosong, isi dengan air paip sejuk, dan letakkan di dalam peti sejuk beku. Apabila isi botol separuh beku, anda akan melihat bahawa tidak ada air beku di tengah-tengah isipadu - ini adalah penyelesaian kekotoran dan bahan cemar yang harus dicurahkan. Cairkan ais yang tinggal dan gunakan untuk minum dan memasak.

Kekurangan ketelusan, warna kelabu atau kuning, kekeruhan menunjukkan bahawa ais tidak cukup bersih. Cecair seperti itu mengandungi bahan cemar berbahaya dan tidak boleh diminum. Air cair tulen sangat bermanfaat untuk kulit. Pakar kosmetik mengesyorkan menggunakannya untuk mencuci..

Kaedah ini boleh dipanggil cara semula jadi untuk membersihkan air. Secara semula jadi, cecair tulen selalu membeku terlebih dahulu, dan semua kekotoran, kotoran dan garam tetap dalam larutan. Sebagai contoh, walaupun di permukaan takungan laut terdapat lapisan air tawar beku.

Pengayaan dengan silikon. Silikon dipanggil penapis semula jadi, kerana ia mempunyai sifat bakterisida dan anti-radang yang kuat dan membersihkan dan membasmi kuman air dengan baik. Anda boleh membelinya di farmasi atau memesannya di kedai dalam talian dengan harga yang sangat berpatutan - 230-250 rubel untuk 150 g. Minum air yang diperkaya dengan silikon meningkatkan metabolisme, membantu menghilangkan karsinogen, toksin dan toksin dari badan, berguna untuk saluran gastrointestinal... Pengayaan cecair dengan silikon dapat disebut cara penyucian air rakyat. Kaedah ini sering digunakan untuk tujuan terapi dan profilaksis..

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan silikon sebagai penapis, bilas dengan teliti sebelum penggunaan pertama, dan kemudian isi dengan air paip biasa dan biarkan ia direndam dalam cecair selama 2-3 hari. Selepas masa ini, air yang disucikan boleh diminum dalam teguk kecil, 2-3 gelas sehari. Sekurang-kurangnya sekali seminggu, kristal silikon harus dicuci dengan teliti dari plak yang terbentuk semasa proses pembersihan..

Penulenan dengan karbon aktif. Karbon aktif mempunyai kapasiti penyerapan yang tinggi dan merupakan pembersih cecair yang berkesan. Penyerap ini semestinya dimasukkan dalam penapis pukal untuk kegunaan domestik. Karbon aktif menyerap semua toksin dan meningkatkan rasa dan bau air paip. Kaedah ini juga sesuai untuk pembersihan air dari telaga.

Dalam persekitaran rumah tangga, anda boleh membuat penapis air buat sendiri. Untuk melakukan ini, jahit beg yang terbuat dari kain halus atau kain kasa dan isi dengan butiran atau serbuk karbon aktif. Sekiranya arang batu dalam bentuk tablet, maka ia mesti dihancurkan. Letakkan penapis yang dibuat di atas bekas dan arahkan aliran air ke dalamnya. Satu-satunya kelemahan kaedah pembersihan ini ialah selepas beberapa hari anda perlu mengganti penapis buatan sendiri.

Pembersihan perak. Kaedah pembersihan air dengan perak telah lama dikenali. Ion perak mempunyai kesan bakteria, membersihkan dan membasmi kuman dengan baik. Untuk meningkatkan kualiti cecair minuman, tuangkan ke dalam bekas kaca, letakkan benda perak bersih dengan standard 999 di dalamnya dan biarkan di dalam kapal selama 8-10 jam. Kaedah pembersihan ini mempunyai beberapa kontraindikasi. Penggunaan air seperti itu secara berterusan dapat menyebabkan pengumpulan perak di dalam tubuh manusia. Dan kerana logam ini berat, kelebihannya dapat menimbulkan gangguan metabolik.

Cara membersihkan air semasa mengembara

Dalam jangka masa panjang, persoalan pasti timbul mengenai kaedah penyucian air apa yang dapat diterapkan dalam keadaan semula jadi. Ini sangat penting jika sumber kelembapan yang memberi nyawa diragukan, dan tidak ada cara untuk menyimpan air minuman. Dalam kes ini, untuk minum dan memasak, anda mesti mengambil cecair dari mana-mana badan air yang terserempak dalam perjalanan, dan ini sangat membahayakan kesihatan. Untuk selamat, setiap pelancong harus mengetahui cara paling berpatutan dan berkesan untuk membersihkan air di alam semula jadi:

Penapisan. Untuk penapisan cecair dengan cepat, anda boleh menggunakan pasir yang paling biasa. Ambil sebotol atau corong, letakkan sehelai kain atau kertas tebal di dalamnya, dan tuangkan lapisan pasir di atasnya. Sekiranya tidak berdekatan, ambil arang cincang yang diperoleh dari pokok kayu keras. Apabila alat penapisan dibuat, jalankan air melalui itu.

Sekiranya anda tidak mempunyai botol atau corong, anda boleh menggunakan penutup sebagai penapis. Lipat ke corong, letakkan di atas bekas bersih dan tuangkan air ke dalamnya. Untuk hasil terbaik, disarankan untuk mengalirkan air melalui penapis beberapa kali sehingga menjadi jernih. Beli penapis mudah alih untuk membuat perkara lebih mudah sebelum berkhemah.

Penyulingan dan penyulingan. Di beberapa badan air, air sangat tercemar sehingga tidak dapat disucikan dengan penyaringan. Dalam kes seperti itu, pelancong yang berpengalaman menggunakan penyulingan dan penyulingan. Buat peranti penyahgaraman paling asas dan letakkan dengan kedua hujung menghadap ke atas. Tuangkan air dari takungan ke dalam paip (tangki penyahgaraman), dan letakkan dua pasu terbalik di hujung paip yang terbuka.

Di bahagian dalam setiap periuk, pasangkan kain bersih yang dilipat dalam beberapa lapisan. Buat api di bawah cerobong. Wap dari paip akan memasuki kuali dan mengembun pada kain. Setelah selesai proses pembersihan, ambil bekas bersih dan peras cecair dari kain ke dalamnya..

Sekiranya tidak ada cara untuk mencari paip logam, ada cara lain untuk membersihkan air dengan penyulingan. Letakkan sebarang peralatan tahan api dengan leher yang sempit di atas api. Ambil tiub dan masukkan satu hujungnya ke dalam bekas tahan api dan yang lain ke dalam bekas untuk mengumpulkan air. Untuk mengelakkan cecair menguap bersama dengan wap, tutup rapat atau tutup leher pinggan yang terbakar dengan tanah liat, wap akan keluar hanya melalui tiub.

Dalam keadaan sejuk, air boleh dibekukan untuk dibersihkan. Tuangkan cecair ke dalam mangkuk lebar dan tunggu lapisan atas membeku dua pertiga. Keluarkan ais dengan teliti dari bekas, dan toskan sisa yang tidak dibekukan.

Penapisan hanya mengeluarkan bahan cemar pepejal dari cecair. Selepas penapisan, air mesti dibasmi kuman. Untuk memusnahkan mikroorganisma berbahaya, anda boleh menggunakan kaedah penyucian air yang mudah dari logam dan kekotoran: merebus, menggunakan bahan kimia, membasmi kuman dengan tanaman bakteria.

Mendidih. Letakkan periuk atau periuk di atas api, didihkan cecair, dan didihkan selama kira-kira 10 minit. Sekiranya kotor, masa mendidih hendaklah ditingkatkan hingga 30 minit..

Kaedah kimia. Ambil 2 sudu teh garam meja biasa per liter air. Larutkan dengan baik dalam cecair dan biarkan hingga meresap selama 30 minit. Mikroorganisma akan mati dalam larutan garam. Satu-satunya kelemahan kaedah pembersihan ini adalah rasa air masin..

Pembasmian kuman dengan pemutih dianggap kaedah yang berkesan. Buat penyelesaian stok terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, larutkan setengah sudu teh peluntur dalam satu liter air. Untuk membasmi kuman air, tambahkan 1 sudu teh larutan stok ke 1 liter air, goncangkan bekas dengan baik dan sisihkan hingga berdiri. Air yang disucikan mesti ditapis sebelum digunakan..

Nenek kami juga menggunakan kalium permanganat untuk membasmi kuman air. Ambil 1 liter air, celupkan dua kristal kalium permanganat ke dalam cecair dan kacau rata. Penyelesaiannya akan berubah menjadi merah jambu pucat..

Anda juga boleh menggunakan tablet dekontaminasi untuk pembersihan air, yang dijual di kedai pelancongan khusus..

Ubat semula jadi. Sejak zaman kuno, orang telah menggunakan tumbuh-tumbuhan dengan kesan bakteria. Untuk membersihkan air di hutan, ambil jarum pinus, juniper, cemara, atau pisahkan kulit kayu dari batang pokok yang gugur. Untuk ini, willow, oak, birch sesuai. Rebus air dengan jarum atau potongan kulit kayu selama kira-kira 40 minit dan biarkan untuk meresap sekurang-kurangnya 6 jam.

Sekiranya kualiti air kurang baik...

Masalah air kotor di rumah dapat diselesaikan sebagian dengan memasang penapis berkualiti tinggi, tetapi dalam sistem sedemikian secara berkala perlu mengganti komponen, kerana secara langsung bergantung pada seberapa baik cairan minum akan dimurnikan..

Pada masa yang sama, persoalannya masih belum dapat diselesaikan: bagaimana memastikan bahawa air berkualiti terbaik tersedia di tempat kerja kita atau di sekolah anak? Penyelesaian terbaik adalah membelinya dengan penghantaran.

Syarikat Iceberg menawarkan syarat yang baik untuk melayani pelanggannya:

 • penghantaran air percuma ke rumah atau pejabat anda: pembeli hanya membayar kos barang;
 • telaga dari mana air kita dikumpulkan mempunyai dokumen pendaftaran di Kadaster Air Negeri Persekutuan Rusia;
 • untuk pengekstrakan dan pembotolan air, teknologi canggih digunakan, yang membantu memelihara dan meningkatkan kualiti dan kemurnian semula jadi;
 • kami juga menjual penyejuk air moden dan peralatan lain yang dihasilkan oleh jenama Eropah terkenal, dengan mengambil kira standard kualiti yang ada. Ukuran pam dan rak botol berubah-ubah, yang membolehkan anda memasang peranti walaupun di bilik kecil;
 • penghantaran air minum ke rumah atau pejabat anda dilakukan dengan harga minimum, berkat promosi berterusan dari syarikat kami;
 • bersama dengan air, anda boleh membeli pinggan mangkuk, teh, kopi dan produk tambahan lain.

Syarikat kami membuat penghantaran air minum yang cepat dan menguntungkan di Samara dan Togliatti. Anda boleh mengisi permohonan melalui telefon dan melalui borang dalam talian di laman web syarikat.

Air murni berharga, tetapi tidak boleh bernilai beratnya dalam emas. Misi kami adalah untuk menyediakan air minuman berkualiti tinggi di setiap rumah dan tempat kerja, jadi kami telah menyediakan syarat yang paling baik untuk pelanggan kami.