Cara membezakan krim masam dari produk krim masam

• Baca maklumat terkini mengenai Max Polyakov di sini

Cara membezakan krim masam sebenar dari produk krim masam?

Sebilangan besar daripada kita, terutama mereka yang tidak gemar diet, suka krim masam. Namun, berdiri di rak kedai dan melihat banyak tin dan bungkusan krim masam, kita mula tersesat.

Bagaimana tidak membuat kesilapan dalam proses pemilihan dan menentukan produk berkualiti tinggi? Apa yang menunjukkan pelanggaran proses pengeluaran, atau penyimpanan krim masam? Apa itu produk krim masam? Bolehkah anda membuat krim masam di rumah? Kami akan cuba menjawab semua soalan ini..

Krim masam adalah produk susu yang ditapai, yang merupakan krim yang diperam dengan bakteria asid laktik. Hasil daripada penapaian asid laktik, perubahan protein susu berlaku, jadi krim masam diserap oleh tubuh manusia lebih baik daripada krim. Budaya permulaan untuk membuat krim masam terdiri daripada kultur bakteria tulen - asid laktik dan streptokokus berkrim, bakteria pembentuk aroma.

Krim masam sebenar hanya mengandungi krim dan masam. Produk klasik tidak boleh mengandungi bahan tambahan lain. Di kampung, untuk mendapatkan krim masam, mereka mengeluarkan krim dari susu lembu keseluruhan dan membiarkannya panas semalaman (contohnya, mandi penyejuk).

Cara membuat krim masam di rumah?

Untuk melakukan ini, anda perlu menambahkan tepung masam khas ke krim (anda boleh membelinya pada pengeluaran krim masam), atau krim masam berkualiti dan biarkan pada suhu bilik. Apabila krim masam, mereka mesti dimasukkan ke dalam sejuk dan disimpan pada suhu 5-8 darjah selama 24-28 jam, selepas itu krim masam siap.

Krim masam semula jadi kurang biasa di kaunter kami. Dengan menggunakan krim masam, pengeluar semakin menawarkan produk yang kelihatan seperti mayonis yang belum selesai.
Produk sedemikian dibuat lebih cepat daripada krim masam sebenar (hanya mencampurkan komponen) dan lebih murah untuk pengeluar..

Proses pematangan krim masam semula jadi rumit dan berlangsung 1-2 hari, di mana lemak mengeras dan protein membengkak, dan produk memperoleh konsistensi dan rasa khas (dengan cara ini, bahan aromatik yang terbentuk semasa pematangan krim yang sudah ditapai memberikan rasa krim masam khas kepada produk).

Pasta krim sayur, pasta susu masam, pasta krim masam termal, pes krim masam sayur-sayuran yang dipasteurisasi - semua produk ini serupa dengan krim masam tradisional dalam konsistensi, warna dan rasa, tetapi tidak mempunyai sifat produk susu fermentasi klasik.

Produk krim masam berhak untuk wujud dan mempunyai sifat yang berharga bagi sebilangan pengguna - jangka hayat yang panjang, kandungan kalori yang lebih rendah, dan harga yang lebih rendah daripada krim masam sebenar..
Namun, sesuai dengan hak pengguna terhadap maklumat dan pilihan yang tepat, kita harus jelas mengenai produk mana yang kita beli. Malangnya, pengeluar kadang-kadang cuba menyesatkan pengguna dengan mencetak maklumat mengenai komposisi produk dengan cetakan yang sangat kecil..

Cara membezakan krim masam dari produk krim masam?

Untuk melakukan ini, anda mesti mengkaji dengan teliti komposisi produk yang ditunjukkan pada label. Krim masam sebenar dibuat hanya dari krim dan masam. Tetapi jika anda menjumpai minyak sayuran dan bahan tambahan makanan lain di antara prasasti di dalam bekas, maka ini adalah produk gabungan.

Krim masam "hidup" yang sebenar, yang mempunyai khasiat yang bermanfaat untuk tubuh, tidak boleh menjalani pemprosesan suhu tinggi - pasteurisasi, pensterilan, dll. Sekiranya anda melihat singkatan bahasa Inggeris UHT - Suhu Ultra Tinggi pada bungkusan - ini bermaksud bahawa anda mempunyai produk krim masam di mana tidak ada mikroorganisma hidup.

Krim masamProduk krim masam
Tempoh simpanantidak lebih dari 72 jam (untuk produk dalam bungkusan yang tidak ditutup) dan 14 hari (untuk produk dalam pakej yang ditutup)sehingga 4 minggu
Suhu simpanan4 ± 2 ° Cdari + 2 ° C hingga + 20 ° C

Sebahagian daripada
hanya krim dan masamlemak sayuran, penstabil
Pakej mesti adaditunjukkan "Produk krim masam" atau "produk krim masam termal"

Saya mesti mengatakan bahawa krim masam sebenar mempunyai kualiti yang berbeza. Susu lembu boleh mempunyai kandungan lemak yang berbeza, oleh itu, krim dari mana krim masam dibuat sama ada lebih pekat atau nipis..

Untuk membawa kandungan lemak ke penyebut yang sama, krim "dinormalisasi" (iaitu, terlalu berlemak dicairkan dengan susu). Dalam kes ini, bungkusan mungkin mengandungi tulisan: "krim masam dari krim standard". Ini biasanya tidak dapat dilihat pada rasa..
Pengeluaran menggunakan serbuk (krim yang dibentuk semula, dikeringkan untuk kegunaan masa depan) dapat mengubah rasa krim masam. Akibatnya, rasa "rebus" diperoleh, dan strukturnya menjadi, seperti yang dikatakan para pakar, "berbutir".

Ramai orang membeli krim masam longgar di pasaran. Di sini kualiti produk mesti diperiksa dengan mata. Pakar perhatikan bahawa jika permukaan krim masam tidak bersinar, tetapi bukannya "buburan" yang tebal, anda melihat sesuatu yang kental, maka, kemungkinan besar, teknologi pengeluaran dilanggar dan lebih baik tidak membeli produk seperti itu.

Sekiranya krim masam terlalu cair, maka mungkin dicairkan dengan kefir. Sekiranya produk, sebaliknya, terlalu tebal, ada kemungkinan jangka hayatnya telah habis atau penjual telah mencampurkan keju kotej. Krim masam "curd" tebal sangat mungkin untuk "mendedahkan". Untuk melakukan ini, anda perlu mencairkan sesudu produk dalam air panas. Sekiranya biji-bijian tetap ada, maka keju kotej tidak ada.

Oede.by melakukan pemeriksaan terhadap tujuh sampel krim masam semula jadi yang ditawarkan oleh kedai. Hanya produk yang dibuat di Republik Belarus yang mengambil bahagian dalam pemeriksaan. Selain itu, kami perhatikan bahawa produk krim masam tidak mengambil bahagian dalam peperiksaan.

Jadual keputusan pemeriksaan krim masam

Nama ProdukZdravushkaSempadan TRADISIONAL"STOLICHNAYA"NEGARA DAERAH
PengilangJSC "Tumbuhan Tenusu Borisov", BorisovOJSC "Bellakt", VolkovyskSyarikat Negeri "GMZ No. 1", MinskSyarikat Negeri "GMZ No. 1", Minsk
Dokumen normatifSTB ISO 9001: 2000BAHAWA RB 1000098867.129
TI RB 500043093.109
TU RB 100027311.014
TI RB 100027311.014
STB ISO 9001-2001
Penampilan dan ketekalanJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatPelepasan serum yang sedikit
Pelepasan serum yang sedikit
Bau dan rasaSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asing
WarnaPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisim
Peratusan lemaksepuluh%26%26%25%

Nama ProdukGASTSINET KECILBREST-LITOVSKAYAPRODUK SAVUSHKIN
PengilangJSC "Gormolzavod No. 2", MinskJSC "Savushkin Product", BrestJSC "Savushkin Product", Brest
Dokumen normatifSTB 1888 TI RB 100011258.022STB 1888 RTS RB 200030514.072-2008STB 1888 RTS RB 200030514.072-2008
Penampilan dan ketekalanJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatPelepasan whey sedikit, rasa kasarPengambilan whey, butiran
Bau dan rasaSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asing
WarnaPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisim
Peratusan lemak25%20%24%


Seperti yang anda lihat dari jadual, semua sampel jenama yang dipertimbangkan sepenuhnya mematuhi kehendak dan standard produk ini. Ini tidak menghairankan - Belarus secara tradisional dianggap sebagai pengeluar produk tenusu berkualiti tinggi.

Seperti yang ditunjukkan oleh pemeriksaan, biasanya bukan pengeluar yang bertanggung jawab atas kemerosotan kualiti krim masam, tetapi penjual dan pembawa yang menyimpan produk dengan tidak betul. Kadang-kadang di kedai di sebelah kaunter terdapat kotak dengan produk susu yang diperam selama 3-4 jam pada suhu + 25 ° C - dan kualitinya hilang. Semasa menyimpan krim masam pada suhu di atas + 4 ° C, keasidan terganggu, dengan kata lain, produk masam. Tetapi krim masam lebih kerap berubah menjadi beku: di kedai disimpan di dalam peti sejuk pada suhu di bawah sifar. Sangat mudah untuk membezakan penampilan krim masam beku: ia membentuk "serpihan", whey dibebaskan, yang kami dapati dalam beberapa sampel (lihat jadual).

Sebilangan besar markah teratas dikumpulkan oleh krim masam tanda dagangan Malochny Gastsinets, JSC GMZ No. 2, Minsk. Semua penguji mencatat tradisional, "krim masam sebenar", dengan sentuhan rasa krim dari produk ini. Permukaan krim masam ini dari semua sampel yang dianalisis adalah yang paling berkilat dan homogen.
Krim masam "Tradisional" yang dihasilkan oleh JSC "Bellakt", Volkovysk, sesuai dengan namanya, juga mengumpulkan banyak penilaian dan pujian tertinggi.

Krim masam tanda dagangan Produk Savushkin juga menemui pengagumnya, yang menghargai rasa menarik dengan masam yang menyenangkan.

Yang paling tebal ialah krim masam jenama Okolitsa dan Bellakt. Yang paling tebal - "Zdravushka", tetapi ini dapat difahami - di antara semua sampel yang dikaji, sampel ini mempunyai peratusan lemak-10% terendah. Malangnya, tidak ada sampel krim masam dengan peratusan lemak tinggi dari pengeluar ini..

Kami juga melakukan eksperimen yang berjaya dibuat semula di rumah. Untuk melakukan ini, satu sudu teh krim masam mesti dilarutkan dalam segelas air panas. Sekiranya produk berkualiti tinggi, maka krim masam akan larut sepenuhnya di dalam air tanpa sisa. Sekiranya tidak berkualiti tinggi, maka ia akan menetap di bahagian bawah. Semua sampel di atas tidak memberikan sedimen, yang menunjukkan kepatuhan mereka terhadap kualiti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, serpihan terbentuk di permukaan sampel, yang menunjukkan permulaan proses penuaian krim masam, yang bermaksud pelanggaran rejim suhu penyimpanan produk jadi oleh pengedar. Hanya krim masam tanda dagangan Malochny Gastsinets yang telah dibubarkan sepenuhnya.

Ringkasan kami:
- Produk Belarus dengan nama "krim masam" sepenuhnya memenuhi standard yang diperlukan.
- Baca label dengan teliti - krim masam sebenar hanya terdiri daripada krim dan masam;
- Krim masam berkualiti tinggi, komposisi homogen, tanpa ketulan dan biji-bijian kecil, dengan permukaan berkilat, berkilat;
- Ambil krim masam hanya dari kaunter sejuk;
- Sekiranya terdapat termometer pada kotak paparan sejuk dan suhu di atasnya di bawah 0, produk mungkin beku;
-Jangan beli produk tenusu di jalanan.
- Sekiranya anda membeli krim masam dan, setelah melakukan eksperimen di rumah, melihat endapan dalam bentuk serpihan terbentuk di bahagian bawah - jangan mengambil risiko! Lebih baik membuang produk seperti itu dan kehilangan wang daripada kehilangan kesihatan.
Berjaya membeli-belah dan membuat pilihan yang tepat!

Bagaimana membezakan krim masam dari produk krim masam semasa membelinya secara perdagangan? Apakah maklumat yang terdapat pada label? Apa yang termasuk dalam krim masam? Tolong jelaskan.

Bagaimana membezakan krim masam dari produk krim masam ketika membelinya secara perdagangan? Apakah maklumat yang terdapat pada label? Apa yang termasuk dalam krim masam? Tolong jelaskan.

Cheboksary, Lenin Ave.
Slonova S.F..

Krim masam adalah produk susu fermentasi yang dihasilkan oleh krim fermentasi dengan mikroorganisma penapaian.

Komposisi krim masam hanya merangkumi komponen tenusu, kehadiran susu tepung dan produk tenusu lain dibenarkan. Sebilangan besar lemak dalam krim masam sekurang-kurangnya 9%.

Pengeluaran krim masam di Rusia diatur oleh Undang-undang Persekutuan 12 Jun 2008 №88-FZ "Peraturan teknikal untuk susu dan produk tenusu" dan GOST R 52092-2003 "Krim masam. Keadaan teknikal ".

Menurut Peraturan Teknikal untuk produk tenusu, krim masam hanya boleh disebut produk yang mengandungi komponen tenusu semata-mata. Produk yang mengandungi pelbagai bahan tambahan mesti dipanggil produk krim masam..
Dijual anda boleh mendapatkan krim masam klasik yang dibuat menurut Tu (spesifikasi teknikal), dan bukan mengikut GOST. Walau bagaimanapun, makanan ini paling sering mengandungi lemak sayuran yang tidak dinyatakan..

Pengilang rajin menyembunyikan maklumat yang penting bagi pengguna. Mereka menulis komposisi dalam bentuk kecil, meletakkannya di lipatan bungkusan, memberi nama produk mereka serupa dengan "Smetanka" tradisional, "Smetanovna", dll. Tujuan semua muslihat ini adalah untuk menyesatkan pembeli dan memaksa mereka membeli produk krim masam.

Semasa membeli krim masam di sebuah kedai, pengguna, pertama sekali, harus mempelajari maklumat pada label pembungkusan pengguna. Label krim masam yang dibuat mengikut resipi klasik harus mengandungi: nama produk "krim masam"; dokumen normatif sesuai dengan produk yang dihasilkan - GOST R 52092-2003; komposisi yang mesti mengandungi ramuan yang dibenarkan oleh standard - krim, masam, susu atau produk tenusu. Tidak boleh ada pengawet, pemekat, perisa, lemak sayuran dalam krim masam tradisional.

© Pejabat Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan Perlindungan Hak Pengguna dan Kesejahteraan Manusia di Republik Chuvash - Chuvashia, 2020

Pembangunan dan promosi laman web - FMF

Alamat surat-menyurat:
428018, Cheboksary, Moskovsky pr., 3D

Cara membezakan krim masam dari produk krim masam?

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian semasa memilih krim masam adalah jangka hayat. Semakin besar, semakin kurang manfaat produk ini untuk tubuh anda..

Krim masam semulajadi semestinya mempunyai rasa susu masam tulen dan jangka hayat yang agak pendek. Sekiranya kita mempunyai jangka hayat lebih dari tujuh hari, maka kita harus memikirkan betapa semula jadi..

Pada suhu sejuk, krim masam menebal, dan pada suhu bilik, ia menjadi lebih cair. Sekiranya ia sama tebal, maka penstabil termasuk dalam komposisinya..

Anda harus dimaklumkan sekiranya bungkusan mengatakan bahawa produk tersebut dapat disimpan pada suhu dari + 2 ° C hingga + 20 ° C. Itu hanya sejenis raksasa, jika panas, dan bakteria tidak mahu memakannya! Pasti, produk krim masam seperti itu telah menjalani proses serius oleh teknologi moden dan berbahaya untuk menggunakannya dengan penyakit seliak.

Semasa memilih krim masam, ingatlah bahawa penggunaan teknologi moden membolehkan pengeluaran produk dari krim sayur, protein soya dan penstabil, yang dalam rasa dan penampilannya hampir sama dengan krim masam semula jadi. Tetapi ini bukan krim masam. Semasa membeli krim masam, perhatikan konsistensinya - krim masam rendah lemak tidak boleh setebal klasik.

Sekiranya anda sudah membeli krim masam, maka mudah untuk memeriksa kealamiannya: ambil sesudu krim masam dan masukkan ke dalam segelas air, jika ia meratakan air putih susu - krim masam sebenar. Sekiranya serpihan dan gumpalan terapung di dalam air, ia adalah produk tiruan serbuk.

5 tambah produk krim masam

Apabila memilih antara krim masam dan krim masam, kita sering memilih yang pertama secara automatik berbanding krim masam. Tetapi adakah ini pilihan yang tepat? Apakah kelebihan utama produk yang mengandungi susu dan bagaimana membezakan krim masam dengan produk krim masam?

Lemak selamat

Sebagai permulaan, mari kita jawab soalan "Bagaimana membezakan krim masam dengan produk krim masam?" Jawapannya cukup mudah - anda perlu mengkaji komposisi.

KOMPOSISI KRIM SUMBER

KOMPOSISI PRODUK KRIM

 • Krim standard, dibuat dari susu (lembu).
 • Lemak haiwan.
 • Ragi.
 • Krim Susu Lembu Pasteurized.
 • Lemak sayur-sayuran dan haiwan.
 • Pemekat masam.

Perbezaan utama, kehadiran lemak sayuran, adalah kelebihan pertama produk ini..
Pencerobohan lirik
Lemak haiwan tepu dengan asid lemak. Mereka tahan api, keras, dan sukar dicerna..
Lemak sayur-sayuran - cecair, mengandungi asid lemak poli dan tak jenuh tunggal. Mereka cepat diserap oleh badan. Pada masa yang sama, bahan berguna - sterol, lesitin, vitamin kumpulan D, C, B dan A - dimasukkan ke dalam penggantian, kerana tidak disintesis oleh badan.

Rendah kalori

Kandungan kalori adalah kelebihan lain dari produk krim masam. Tidak seperti krim masam, pengambilan produk yang mengandungi susu setiap hari adalah 2-3 sudu besar.

LEMAK 20% LEMAK

PRODUK KRIM 20% LEMAK

Pada pandangan pertama, perbezaan 16 kcal tidak begitu hebat. Tetapi ketika menurunkan berat badan atau mengamalkan pemakanan yang sihat, sangat penting.

Jangka hayat lebih lama

Kaedah tradisional pengeluaran krim masam tertanam dalam nama itu sendiri. Menurut ahli bahasa, perkataan itu berasal dari kata kerja "menyapu" (menjatuhkan atau membuang). Lapisan krim atas lemak disalirkan dari susu lembu. Kemudian, satu lagi lapisan krim kurang lemak dengan susu disapu, tepung masam ditambahkan. Selepas itu, krim cair masam dibiarkan matang. Pematangan berlaku pada suhu 5 ° C selama 24-48 jam. Krim masam siap tidak melepasi peringkat pasteurisasi dan boleh disimpan selama 3-14 hari pada suhu + 4 ± 2 ° C.
Produk krim masam mengandungi krim pasteur, yang disimpan lebih lama tanpa kehilangan rasa dan nilai vitamin. Jangka hayat: sehingga 28 hari tertakluk kepada keadaan suhu (+ 4 ± 2 ° C).

Hemat

Rata-rata, semasa membeli produk yang mengandungi susu, anda menjimatkan 20%. Setiap pakej menyimpan baki wang tunai anda!

Sedap

Ketiadaan kaedah pembuatan tradisional (menyapu), tidak sesuai untuk mencipta produk krim masam ciri ciri krim masam. Produk yang mengandungi susu pekat mempunyai aroma, rasa dan bau yang sama. Krim masam tidak dapat dibezakan dengan rasanya dari krim masam tradisional.

Meringkaskan

Kelebihan produk krim masam terdiri daripada 5 aspek utama: kehadiran lemak sayuran yang sihat, kandungan kalori rendah, jangka hayat yang panjang, dasar harga yang berpatutan dan rasa yang enak..

Cara membezakan krim masam dari produk krim masam

Hari ini kita akan melihat sendiri keunikan krim masam di rumah. Oleh itu, sebelum memberi anda hasil pemeriksaan oleh pakar Roskontrol, kami mencadangkan anda menguji produk tenusu secara bebas.

 • Untuk kaedah pertama, sebarkan satu sudu teh krim masam secara merata di atas gelas nipis. Apabila kering, krim masam semulajadi meninggalkan jejak putih salji, sementara dihasilkan secara buatan akan meninggalkan noda di belakang..
 • Untuk kaedah kedua, anda memerlukan segelas air panas. Untuk menentukan kealamian, tambahkan satu sudu teh produk ke segelas air panas. Produk berkualiti akan larut serta-merta. Sedimen yang muncul akan menunjukkan adanya semua jenis bahan tiruan dalam produk tenusu..
 • Kaedah ketiga tersebar luas di kalangan suri rumah, jadi ada kemungkinan anda mungkin pernah mendengarnya. Setitik kecil yodium akan membantu menentukan kualiti krim masam. Apabila ditambahkan ke produk berkualiti rendah, yodium menimbulkan reaksi di mana krim masam mula memperoleh warna kebiruan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengeluar sering menambah jumlah pati untuk produk tenusu. Ini dilakukan untuk meningkatkan jumlah jisim produk. Dengan menggunakan kaedah yang serupa, dibenarkan untuk memeriksa keunikan dan keju kotej..
 • Semasa menyebarkan krim masam di bahagian belakang tangan, produk semula jadi diserap sebahagian selepas beberapa minit, meninggalkan noda berminyak. Adalah biasa untuk krim masam yang tidak semula jadi diserap ke dalam kulit dengan serta-merta..

Dan sekarang mari kita bandingkan data yang diperoleh dengan hasil pemeriksaan Roskontrol, yang memeriksa sampel jenama "Nikolaevskaya Ferma", "Rumah di Desa", "Ruzskaya", "Prostokvashino", "Kozelskaya", "Izbenka", "Vologodskaya iz Vologda".

Makanan berkurangan lemak agak baru. Bahkan 50 tahun yang lalu, krim masam, di mana lemaknya kurang dari 25%, telah dianggap sebagai produk cair yang lengkap. Hari ini, sebaliknya, banyak orang menganggapnya sangat berminyak. Tetapi dalam krim masam seperti itu, tidak perlu menambahkan semua jenis bahan tambahan - pemekat, (yang sering dibuat oleh pengeluar), kerana konsistensi yang diperlukan dicapai secara semula jadi. Berapa banyak krim masam yang lebih semula jadi, sama ada terdapat masalah keselamatan dan adakah ia dipalsukan untuk menjimatkan wang, para pakar memeriksa di makmal.

Terdapat sebilangan ciri yang membezakan krim masam sebenar daripada pengganti..

Pertama, tidak boleh mengandungi penstabil - pati, karagenan dan lain-lain, serta bahan pengawet. Mereka tidak dijumpai di mana-mana sampel..

Kedua, krim masam hanya boleh mengandungi lemak susu sebenar. Pengilang hampir dapat mengatasi tugas ini. Hampir, kerana analisis fasa asid lemak "Ruzskaya" menunjukkan penyimpangan dari nilai khas untuk lemak susu.

Ini menunjukkan kemungkinan kekotoran lemak bukan tenusu, misalnya, kerana sebilangan bahan mentah dipalsukan. Sangat mungkin bahawa alasan untuk ini bukan pengeluarnya sendiri, tetapi kawalan bahan baku masuk yang tidak cukup berkesan di perusahaan..

Ketiga, bilangan mikroorganisma asid laktik yang memberikan banyak khasiat krim masam berguna sekurang-kurangnya 10 juta per gram. Dalam sampel "Nikolaev Farm" penunjuk ini 4 kali lebih rendah daripada minimum yang dibenarkan oleh peraturan teknikal dan standard yang ditentukan dalam pelabelan krim masam.

Tanda penting kealamian krim masam adalah nisbah kalsium dan fosforus. Untuk produk tenusu semula jadi, nisbah sekurang-kurangnya 1: 1 adalah ciri, namun, dalam semua peserta ujian, fosfor jauh lebih tinggi daripada kalsium. Ini mungkin menunjukkan adanya fosfat makanan yang ditambahkan sebagai penstabil yang tidak disenaraikan dalam label. Ruzskaya dan Prostokvashino berada paling hampir dengan bahagian optimum.

Dan satu lagi petunjuk kualiti krim masam adalah pecahan massa SOMO. Petunjuk tertinggi adalah untuk Ruzskaya, terendah untuk Prostokvashino, tetapi tidak lebih rendah daripada peraturan teknikal yang dibenarkan.

Menurut petunjuk keselamatan yang dikaji, hanya satu sampel - jenama Izbenka - menunjukkan dirinya bukan dari pihak terbaik. Kandungan ragi dalam krim masam ini adalah 5200 kali lebih tinggi daripada maksimum yang dibenarkan oleh peraturan teknikal. Mengingat bahawa krim masam, sebagai peraturan, tidak dikenakan rawatan haba, penggunaan produk ini dapat menyebabkan masalah pencernaan.

Pengeluar "Vologda dari Vologda" dan "ladang Nikolaevskaya" tidak menyesali lemak - dalam sampel ini adalah 26%. Tetapi "Izbenka" jelas bimbang tentang angka pelanggan, oleh itu produk mereka tidak mengandungi lemak 25, tetapi 20%, yang berbeza secara signifikan dari data pada label.

Hanya dua sampel yang disukai oleh pakar dalam penampilan dan rasa. Ini adalah krim masam "Ruzskaya" dan "Rumah di kampung", pelbagai komen muncul mengenai petunjuk organoleptik yang lain. Sebagai contoh, "Nikolaevskaya Ferma" mempunyai rasa lemak tengik, "Izbenka" dan "Vologodskaya dari Vologda" mempunyai gumpalan kecil di seluruh jisim dan whey di permukaan, produk lain juga mempunyai kekurangan.

"Rumah di kampung", "Prostokvashino", "Kozelskaya", "Vologodskaya dari Vologda" disyorkan untuk dibeli. "Ruzskaya" dan "Ladang Nikolaevskaya" termasuk dalam Senarai barang dengan ucapan. Yang pertama disebabkan oleh komposisi asid lemak yang tidak jelas, yang kedua disebabkan oleh sejumlah kecil mikroorganisma asid laktik. Izbenka berada dalam Senarai Hitam Roskontrol kerana melanggar syarat keselamatan wajib.

Kami menghantar maklumat mengenai kekurangan yang dikenal pasti kepada pengeluar krim masam. Inilah cara pengarah produksi "Nikolaev farm" S.I. Tsyrkunov: "Saya percaya bahawa kandungan mikroorganisma asid laktik dapat menurun disebabkan oleh pelanggaran peraturan suhu penyimpanan produk semasa pengangkutan, atau selama penerimaan produk yang lama di kedai, yang mungkin tidak segera memasuki peti sejuk dengan rejim suhu yang sesuai. Oleh kerana krim masam adalah produk yang mudah rosak, ia memerlukan pemenuhan syarat-syarat di atas dengan sangat ketat. Beberapa pengeluar tidak menguntungkan, jadi mereka mempermudah diri mereka dengan menambahkan pelbagai bahan pengawet untuk meningkatkan prestasi. Tidak ada bahan pengawet dalam produk kami, jadi ketidakpatuhan terhadap keadaan suhu adalah faktor kritikal bagi produk! Rasa lemak tengik juga dapat muncul jika rezim suhu penyimpanan produk dilanggar. ".

Perwakilan Vkusvill (Izbenka) menyediakan protokol penyelidikan untuk 25% krim masam lemak dari kumpulan yang diuji sebelumnya, di mana hanya satu perbezaan yang disebutkan - pecahan massa lemak. Di samping itu, lembaga pengarang menerima protokol untuk mengkaji produk serupa dari kumpulan terakhir, di mana kandungan ragi berada pada tahap yang dapat diterima..

Perwakilan Ruzskiy Milk menanggapi permintaan Roskontrol agar produk mereka "memenuhi semua parameter kualiti dan keselamatan yang ditetapkan dalam peraturan teknikal," tetapi mereka tidak memberikan pengesahan.

Cara memeriksa krim masam untuk keindahan semula jadi?

Krim masam adalah salah satu produk tenusu yang paling banyak dibeli di Rusia. Produk ini sangat diminati kerana kualiti pemakanannya. Bagi kebanyakan orang, penggunaan hidangan seperti borscht, salad, pancake atau ladu tidak boleh dilakukan tanpa menambahkannya. Ia bukan sahaja enak dan berkhasiat, tetapi juga sangat berguna untuk tubuh manusia..

Banyak tukang masak mengubah resipi beberapa hidangan, menggantikan minyak mentega dan minyak sayuran dengan krim masam. Jadi hidangan itu mendapat rasa yang lebih halus dan kaya. Artikel kami akan memberitahu anda cara memeriksa produk ini untuk kealamian..

Tanda-tanda luaran

Biasanya, produk yang paling semula jadi hanya dapat ditawarkan kepada anda oleh orang yang memelihara ternakan. Produk yang dibentangkan di kedai mempunyai peratusan kealamian yang lebih rendah, namun, di kaunter pasar raya anda dapat menjumpai produk yang berkualiti. Terdapat tanda-tanda yang dapat membantu anda mengenali produk berkualiti rendah. Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci.

 • Warna krim masam semula jadi berwarna putih salji, matte. Gloss berlebihan menunjukkan bahawa komposisi mengandungi sejumlah besar lemak sayuran, pemekat dan bahan tambahan kimia yang digunakan untuk membuat produk krim masam, yang, walaupun dengan nama yang serupa, tidak ada kaitan dengannya.
 • Krim masam semula jadi dicirikan oleh struktur homogen dan konsistensi tebal..
 • Kehadiran bau yang luar biasa menghasilkan produk krim masam yang tidak wajar, kerana pengeluarnya sering menambahkan semua jenis rasa pada komposisinya.
 • Produk berkualiti tinggi mempunyai rasa sedikit masam tanpa adanya kekotoran.
 • Luangkan masa untuk mengkaji label. Keanehan sering dicirikan oleh jangka hayat yang terhad, selepas itu produk tenusu pasti mula menjadi masam. Produk yang labelnya meyakinkan anda bahawa boleh disimpan lebih dari sebulan menunjukkan bahawa ia mengandungi sejumlah besar bahan pengawet. Penggunaannya tidak mendatangkan faedah kepada tubuh manusia. Jangka hayat yang dibenarkan - empat belas hari.
 • Kebenaran penjual untuk merasakan krim masam adalah petanda yang baik. Cukup mudah untuk menentukan rasa produk berkualiti rendah, dan oleh itu penjual yang tidak jujur ​​tidak akan mengambil risiko untuk menawarkan sesudu krim masam. Semasa menggunakan produk krim masam yang dicairkan, anda dapat merasakan rasa pati atau marjerin dengan jelas. Penambahan mereka pada komposisi memberikan ketebalan.
 • Seperti yang disebutkan sebelumnya, ada kemungkinan untuk mencari produk semula jadi di kaunter pasar raya. Perhatikan label yang tertera pada krim masam. Malah krim masam semula jadi yang dibungkus di kilang hanya mengandungi krim dan masam. Kehadiran bahan seperti susu tepung, lemak sayuran dan penstabil adalah tanda pasti produk krim masam yang dicairkan.

Cara menentukan?

Hari ini, terdapat beberapa kaedah untuk memeriksa sendiri kualiti krim masam di rumah.

 • Untuk kaedah pertama, sebarkan satu sudu teh krim masam secara merata di atas gelas nipis. Apabila kering, krim masam semulajadi meninggalkan jejak putih salji, sementara dihasilkan secara buatan akan meninggalkan noda di belakang..
 • Untuk kaedah kedua, anda memerlukan segelas air panas. Untuk menentukan kealamian, tambahkan satu sudu teh produk ke segelas air panas. Produk berkualiti akan larut serta-merta. Sedimen yang muncul akan menunjukkan adanya semua jenis bahan tiruan dalam produk tenusu..
 • Kaedah ketiga tersebar luas di kalangan suri rumah, jadi ada kemungkinan anda mungkin pernah mendengarnya. Setitik kecil yodium akan membantu menentukan kualiti krim masam. Apabila ditambahkan ke produk berkualiti rendah, yodium menimbulkan reaksi di mana krim masam mula memperoleh warna kebiruan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pengeluar sering menambah jumlah pati untuk produk tenusu. Ini dilakukan untuk meningkatkan jumlah jisim produk. Dengan menggunakan kaedah yang serupa, dibenarkan untuk memeriksa keunikan dan keju kotej..
 • Semasa menyebarkan krim masam di bahagian belakang tangan, produk semula jadi diserap sebahagian selepas beberapa minit, meninggalkan noda berminyak. Adalah biasa untuk krim masam yang tidak semula jadi diserap ke dalam kulit dengan serta-merta..

Jangan lupa bahawa konsistensi produk mesti seragam. Kehadiran gumpalan, biji-bijian atau gumpalan menunjukkan bahawa sama ada tarikh luput telah tamat atau produk tenusu telah dibuat dengan pengganti tiruan..

Keadaan simpanan

Menyimpan produk tenusu memerlukan suhu yang lebih rendah. Biasanya, julat suhu ini berbeza dari satu hingga lapan darjah di atas sifar..

Pembungkusan tahan api yang berkualiti tinggi membolehkan produk tersebut dapat digunakan selama sepuluh hari ke depan. Jangka panjang bermaksud produk tersebut tidak semula jadi dan palsu dengan pengawet tambahan. Keperluan kualiti tidak menyiratkan ini.

Rawatan haba produk adalah pilihan lain untuk jangka hayat yang panjang. Walau bagaimanapun, tidak perlu lagi membicarakan kealamian. Krim masam yang asli dan semula jadi cenderung mengekalkan khasiatnya hanya selama tujuh puluh dua jam. Dalam hubungan ini, disyorkan untuk menyimpan produk yang belum dibungkus tidak lebih dari tiga hari..

Penyimpanan peti sejuk dilarang. Faktanya adalah bahawa pembekuan dan pencairan seterusnya menimbulkan perubahan dalam konsistensi. Ini dinyatakan dalam penampilan gumpalan besar. Dalam kes ini, lebih baik menyingkirkan produk..

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai cara memeriksa krim masam untuk kealamian dalam video berikut.

Cara membezakan krim masam sebenar dari produk krim masam?

Sebilangan besar daripada kita, terutama mereka yang tidak gemar diet, suka krim masam. Namun, berdiri di rak kedai dan melihat banyak tin dan bungkusan krim masam, kita mula tersesat.

Bagaimana tidak membuat kesilapan dalam proses pemilihan dan menentukan produk berkualiti tinggi? Apa yang menunjukkan pelanggaran proses pengeluaran, atau penyimpanan krim masam? Apa itu produk krim masam? Bolehkah anda membuat krim masam di rumah? Kami akan cuba menjawab semua soalan ini..

Krim masam adalah produk susu yang ditapai, yang merupakan krim yang diperam dengan bakteria asid laktik. Hasil daripada penapaian asid laktik, perubahan protein susu berlaku, jadi krim masam diserap oleh tubuh manusia lebih baik daripada krim. Budaya permulaan untuk membuat krim masam terdiri daripada kultur bakteria tulen - asid laktik dan streptokokus berkrim, bakteria pembentuk aroma.

Krim masam sebenar hanya mengandungi krim dan masam. Produk klasik tidak boleh mengandungi bahan tambahan lain. Di kampung, untuk mendapatkan krim masam, mereka mengeluarkan krim dari susu lembu keseluruhan dan membiarkannya panas semalaman (contohnya, mandi penyejuk).

Cara membuat krim masam di rumah?

Untuk melakukan ini, anda perlu menambahkan tepung masam khas ke krim (anda boleh membelinya pada pengeluaran krim masam), atau krim masam berkualiti dan biarkan pada suhu bilik. Apabila krim masam, mereka mesti dimasukkan ke dalam sejuk dan disimpan pada suhu 5-8 darjah selama 24-28 jam, selepas itu krim masam siap.

Krim masam semula jadi kurang biasa di kaunter kami. Dengan menggunakan krim masam, pengeluar semakin menawarkan produk yang kelihatan seperti mayonis yang belum selesai.
Produk sedemikian dibuat lebih cepat daripada krim masam sebenar (hanya mencampurkan komponen) dan lebih murah untuk pengeluar..

Proses pematangan krim masam semula jadi rumit dan berlangsung 1-2 hari, di mana lemak mengeras dan protein membengkak, dan produk memperoleh konsistensi dan rasa khas (dengan cara ini, bahan aromatik yang terbentuk semasa pematangan krim yang sudah ditapai memberikan rasa krim masam khas kepada produk).

Pasta krim sayur, pasta susu masam, pasta krim masam termal, pes krim masam sayur-sayuran yang dipasteurisasi - semua produk ini serupa dengan krim masam tradisional dalam konsistensi, warna dan rasa, tetapi tidak mempunyai sifat produk susu fermentasi klasik.

Produk krim masam berhak untuk wujud dan mempunyai sifat yang berharga bagi sebilangan pengguna - jangka hayat yang panjang, kandungan kalori yang lebih rendah, dan harga yang lebih rendah daripada krim masam sebenar..
Namun, sesuai dengan hak pengguna terhadap maklumat dan pilihan yang tepat, kita harus jelas mengenai produk mana yang kita beli. Malangnya, pengeluar kadang-kadang cuba menyesatkan pengguna dengan mencetak maklumat mengenai komposisi produk dengan cetakan yang sangat kecil..

Cara membezakan krim masam dari produk krim masam?

Untuk melakukan ini, anda mesti mengkaji dengan teliti komposisi produk yang ditunjukkan pada label. Krim masam sebenar dibuat hanya dari krim dan masam. Tetapi jika anda menjumpai minyak sayuran dan bahan tambahan makanan lain di antara prasasti di dalam bekas, maka ini adalah produk gabungan.

Krim masam "hidup" yang sebenar, yang mempunyai khasiat yang bermanfaat untuk tubuh, tidak boleh menjalani pemprosesan suhu tinggi - pasteurisasi, pensterilan, dll. Sekiranya anda melihat singkatan bahasa Inggeris UHT - Suhu Ultra Tinggi pada bungkusan - ini bermaksud bahawa anda mempunyai produk krim masam di mana tidak ada mikroorganisma hidup.

Krim masamProduk krim masam
Tempoh simpanantidak lebih dari 72 jam (untuk produk dalam bungkusan yang tidak ditutup) dan 14 hari (untuk produk dalam pakej yang ditutup)sehingga 4 minggu
Suhu simpanan4 ± 2 ° Cdari + 2 ° C hingga + 20 ° C

Sebahagian daripada
hanya krim dan masamlemak sayuran, penstabil
Pakej mesti adaditunjukkan "Produk krim masam" atau "produk krim masam termal"

Saya mesti mengatakan bahawa krim masam sebenar mempunyai kualiti yang berbeza. Susu lembu boleh mempunyai kandungan lemak yang berbeza, oleh itu, krim dari mana krim masam dibuat sama ada lebih pekat atau nipis..

Untuk membawa kandungan lemak ke penyebut yang sama, krim "dinormalisasi" (iaitu, terlalu berlemak dicairkan dengan susu). Dalam kes ini, bungkusan mungkin mengandungi tulisan: "krim masam dari krim standard". Ini biasanya tidak dapat dilihat pada rasa..
Pengeluaran menggunakan serbuk (krim yang dibentuk semula, dikeringkan untuk kegunaan masa depan) dapat mengubah rasa krim masam. Akibatnya, rasa "rebus" diperoleh, dan strukturnya menjadi, seperti yang dikatakan para pakar, "berbutir".

Ramai orang membeli krim masam longgar di pasaran. Di sini kualiti produk mesti diperiksa dengan mata. Pakar perhatikan bahawa jika permukaan krim masam tidak bersinar, tetapi bukannya "buburan" yang tebal, anda melihat sesuatu yang kental, maka, kemungkinan besar, teknologi pengeluaran dilanggar dan lebih baik tidak membeli produk seperti itu.

Sekiranya krim masam terlalu cair, maka mungkin dicairkan dengan kefir. Sekiranya produk, sebaliknya, terlalu tebal, ada kemungkinan jangka hayatnya telah habis atau penjual telah mencampurkan keju kotej. Krim masam "curd" tebal sangat mungkin untuk "mendedahkan". Untuk melakukan ini, anda perlu mencairkan sesudu produk dalam air panas. Sekiranya biji-bijian tetap ada, maka keju kotej tidak ada.

Oede.by melakukan pemeriksaan terhadap tujuh sampel krim masam semula jadi yang ditawarkan oleh kedai. Hanya produk yang dibuat di Republik Belarus yang mengambil bahagian dalam pemeriksaan. Selain itu, kami perhatikan bahawa produk krim masam tidak mengambil bahagian dalam peperiksaan.

Jadual keputusan pemeriksaan krim masam

Nama ProdukZdravushkaSempadan TRADISIONAL"STOLICHNAYA"NEGARA DAERAH
PengilangJSC "Tumbuhan Tenusu Borisov", BorisovOJSC "Bellakt", VolkovyskSyarikat Negeri "GMZ No. 1", MinskSyarikat Negeri "GMZ No. 1", Minsk
Dokumen normatifSTB ISO 9001: 2000BAHAWA RB 1000098867.129
TI RB 500043093.109
TU RB 100027311.014
TI RB 100027311.014
STB ISO 9001-2001
Penampilan dan ketekalanJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatPelepasan serum yang sedikit
Pelepasan serum yang sedikit
Bau dan rasaSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asing
WarnaPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisim
Peratusan lemaksepuluh%26%26%25%

Kesinambungan jadual

Nama ProdukGASTSINET KECILBREST-LITOVSKAYAPRODUK SAVUSHKIN
PengilangJSC "Gormolzavod No. 2", MinskJSC "Savushkin Product", BrestJSC "Savushkin Product", Brest
Dokumen normatifSTB 1888 TI RB 100011258.022STB 1888 RTS RB 200030514.072-2008STB 1888 RTS RB 200030514.072-2008
Penampilan dan ketekalanJisim homogen dan padat dengan permukaan berkilatPelepasan whey sedikit, rasa kasarPengambilan whey, butiran
Bau dan rasaSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asingSusu fermentasi tulen, tanpa rasa dan bau asing
WarnaPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisimPutih, berkrim, seragam di seluruh jisim
Peratusan lemak25%20%24%


Seperti yang anda lihat dari jadual, semua sampel jenama yang dipertimbangkan sepenuhnya mematuhi kehendak dan standard produk ini. Ini tidak menghairankan - Belarus secara tradisional dianggap sebagai pengeluar produk tenusu berkualiti tinggi.

Seperti yang ditunjukkan oleh pemeriksaan, biasanya bukan pengeluar yang bertanggung jawab atas kemerosotan kualiti krim masam, tetapi penjual dan pembawa yang menyimpan produk dengan tidak betul. Kadang-kadang di kedai di sebelah kaunter terdapat kotak dengan produk susu yang diperam selama 3-4 jam pada suhu + 25 ° C - dan kualitinya hilang. Semasa menyimpan krim masam pada suhu di atas + 4 ° C, keasidan terganggu, dengan kata lain, produk masam. Tetapi krim masam lebih kerap berubah menjadi beku: di kedai disimpan di dalam peti sejuk pada suhu di bawah sifar. Sangat mudah untuk membezakan penampilan krim masam beku: ia membentuk "serpihan", whey dibebaskan, yang kami dapati dalam beberapa sampel (lihat jadual).

Sebilangan besar markah teratas dikumpulkan oleh krim masam tanda dagangan Malochny Gastsinets, JSC GMZ No. 2, Minsk. Semua penguji mencatat tradisional, "krim masam sebenar", dengan sentuhan rasa krim dari produk ini. Permukaan krim masam ini dari semua sampel yang dianalisis adalah yang paling berkilat dan homogen.
Krim masam "Tradisional" yang dihasilkan oleh JSC "Bellakt", Volkovysk, sesuai dengan namanya, juga mengumpulkan banyak penilaian dan pujian tertinggi.

Krim masam tanda dagangan Produk Savushkin juga menemui pengagumnya, yang menghargai rasa menarik dengan masam yang menyenangkan.

Yang paling tebal ialah krim masam jenama Okolitsa dan Bellakt. Yang paling tebal - "Zdravushka", tetapi ini dapat difahami - di antara semua sampel yang dikaji, sampel ini mempunyai peratusan lemak-10% terendah. Malangnya, tidak ada sampel krim masam dengan peratusan lemak tinggi dari pengeluar ini..

Kami juga melakukan eksperimen yang berjaya dibuat semula di rumah. Untuk melakukan ini, satu sudu teh krim masam mesti dilarutkan dalam segelas air panas. Sekiranya produk berkualiti tinggi, maka krim masam akan larut sepenuhnya di dalam air tanpa sisa. Sekiranya tidak berkualiti tinggi, maka ia akan menetap di bahagian bawah. Semua sampel di atas tidak memberikan sedimen, yang menunjukkan kepatuhan mereka terhadap kualiti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, serpihan terbentuk di permukaan sampel, yang menunjukkan permulaan proses penuaian krim masam, yang bermaksud pelanggaran rejim suhu penyimpanan produk jadi oleh pengedar. Hanya krim masam tanda dagangan Malochny Gastsinets yang telah dibubarkan sepenuhnya.

Ringkasan kami:
- Produk Belarus dengan nama "krim masam" sepenuhnya memenuhi standard yang diperlukan.
- Baca label dengan teliti - krim masam sebenar hanya terdiri daripada krim dan masam;
- Krim masam berkualiti tinggi, komposisi homogen, tanpa ketulan dan biji-bijian kecil, dengan permukaan berkilat, berkilat;
- Ambil krim masam hanya dari kaunter sejuk;
- Sekiranya terdapat termometer pada kotak paparan sejuk dan suhu di atasnya di bawah 0, produk mungkin beku;
-Jangan beli produk tenusu di jalanan.
- Sekiranya anda membeli krim masam dan, setelah melakukan eksperimen di rumah, melihat endapan dalam bentuk serpihan terbentuk di bahagian bawah - jangan mengambil risiko! Lebih baik membuang produk seperti itu dan kehilangan wang daripada kehilangan kesihatan.
Berjaya membeli-belah dan membuat pilihan yang tepat!

Cara memilih krim masam: 8 tanda produk semula jadi

Sayangnya, ini tidak berlaku untuk banyak produk krim masam moden. Selalunya di rak anda dapat mencari balang, yang kandungannya terdiri daripada lemak sayuran, susu tepung, pemekat dan penstabil..

Krim masam adalah salah satu daripada sedikit produk yang definisi "Rusia" ditambahkan di Barat dan diperlakukan dengan penuh penghormatan. Ia disebut "krim Rusia" dan "pelincir utama dalam masakan Rusia" (dari buku karya Peter Weil dan Alexander Genis). Namun, ini tidak menghairankan: di Eropah dan Amerika, mereka tidak tahu bagaimana membuat krim masam yang betul. Yang paling teruk ialah di negara kita juga, mereka secara beransur-ansur mulai melupakan resipi klasik. Bagaimanapun, krim masam semula jadi bukan hanya produk susu fermentasi yang diperoleh dengan fermentasi krim dengan ragi dari mikroorganisma khas. Selepas peringkat pengeluaran ini, ia mesti matang sekurang-kurangnya sehari dalam keadaan istimewa, memperoleh konsistensi dan rasa yang unik. Benar, produk semula jadi sangat berubah-ubah, lebih-lebih lagi, ia "hidup" dan cepat merosot. Itulah sebabnya pengeluar dengan segala cara mahu mempermudah dan mempercepat proses teknologi, mengurangkan kos ramuan dan memastikan bahawa krim masam "segar" di rak kedai selama berbulan-bulan. Apa yang mereka buat untuk ini? Sebagai ganti krim dan masam, susu tepung, minyak sawit atau protein soya ditambah. Kanji, karagenan dan pemekat lain digunakan untuk memadatkan produk yang ditapai, bahan pengawet digunakan untuk pengawetan. Akibatnya, di antara balang krim masam semula jadi di kedai-kedai, terdapat juga sejenisnya..

100% semula jadi

Sebelum membeli produk, latih diri anda untuk membaca maklumat yang tertulis pada bungkusannya. Ini adalah satu-satunya cara anda dapat membezakan produk semula jadi dari pengganti. Jadi, krim masam berkrim berkualiti tinggi dipanggil "krim masam". Ini berlaku untuk produk import dan domestik. Bagus jika yang terakhir juga mempunyai GOST. Benar, krim masam yang ideal adalah krim yang mengandungi hanya krim dan masam. Penambahan komponen lain, walaupun hanya susu, dan susu kering lebih banyak, menjadikannya kurang berkualiti (walaupun ini dibenarkan mengikut GOST). Ngomong-ngomong, pernyataan seperti "100% semula jadi" atau "Tebal - sudu sangat berharga" harus ditangani dengan keraguan yang sihat. Pengilang suka menggunakan frasa tersebut tanpa mengira intipati produk, kerana tidak diatur oleh undang-undang..

Juga, selalu perhatikan tarikh luput krim masam. Bagus jika dapat disimpan tidak lebih dari 14 hari, kerana produk seperti itu adalah yang paling "live" dan klasik.

Krim masam bukan krim masam

Sekiranya label mengatakan bukan "krim masam", tetapi "produk krim masam", ini bermaksud bahawa terdapat produk yang tidak wajar di bank - namun, frasa ini biasanya ditulis dengan kata-kata kecil dan di tempat yang paling tidak mencolok, jadi anda harus mencarinya. Lebih besar pada bungkusan menunjukkan sesuatu yang kecil seperti "krim masam" atau "krim masam". Walaupun nama tersebut dilarang, beberapa pengeluar masih terus menggunakannya..

Menurut teknologi pengeluaran, produk krim masam serupa dengan yang semula jadi - ia juga melalui proses penapaian, tetapi komposisinya sama sekali berbeza. Mungkin terdapat sedikit atau sedikit krim di dalamnya. Tetapi semua yang lain - lemak sayuran murah, pelbagai komponen dari susu, pemekat dan penstabil - dalam jumlah besar, sehingga disimpan selama beberapa bulan. Seperti yang anda faham, kegunaan "krim masam" yang berbeza kerana sebilangan besar bahan tambahan kimia yang dipersoalkan..

Adakah sudu itu bernilai? Ia tidak penting!

Ramai suri rumah percaya bahawa krim masam yang baik adalah krim di mana ada sudu, dan mereka keliru, kerana hari ini indikator kualiti ini sangat ketinggalan zaman. Pemekat dan penstabil, yang mana pengeluar moden secara aktif menambah produk, mengikat air, supaya sudu tidak tenggelam di dalamnya. Lebih baik menggunakan ujian kualiti lain yang popular sekarang. Sekiranya krim masam dituangkan dari satu balang ke balang yang lain, ia akan membentuk "bukit" dari mana "gelombang" perlahan-lahan berangkat, dan mereka secara beransur-ansur meratakan ke permukaan mendatar. Tetapi produk dengan pemekat, apabila dipindahkan ke bekas lain, akan terbaring dalam gumpalan tanpa merebak, atau akan segera merebak - ia bergantung pada kandungan lemaknya. Tetapi krim masam kimia tidak akan membuat "slaid" dengan "gelombang".

Putih, berkilat, sedap

Penampilannya juga dapat memberitahu tentang kualiti krim masam. Warnanya harus berwarna putih dengan sedikit teduhan berkrim dan seragam sepanjang jisim. Tiada benjolan atau penyelewengan yang dibenarkan. Permukaan produk yang baik mestilah benar-benar halus, berkilat dan berkilat. Sekiranya anda membuka balang dan melihat bahawa krim masam itu pudar matte, kemungkinan besar ia penuh dengan pemekat.

Rasa produk semula jadi ini adalah susu fermentasi tulen. Asam tajam menunjukkan bahawa krim masam mulai merosot, dan jika dibuat dari krim yang digabungkan atau dengan penambahan susu tepung, rasa ghee mungkin muncul. Walau bagaimanapun, ciri produk semula jadi yang lebih penting adalah rasa, tetapi sensasi pada lidah - krim masam semestinya menyelimutkannya. Sekiranya ia tersekat atau menyebar, ini bukan produk terbaik..

Lemak hampir sihat

Krim masam mempunyai kandungan lemak yang berbeza - dari 10 hingga 58%. Oleh itu, ia dibahagikan kepada jenis berikut: rendah lemak (10, 12 dan 14%), rendah lemak (15, 17, 19%), klasik (20, 22, 25, 28, 30, 32, 34%), berminyak (35, 37, 40, 42, 45, 48%) dan tinggi lemak (50, 52, 55, 58%). Sekiranya anda ingin membeli krim masam yang sedap untuk salad atau krim dalam kek - pilih salinan kalori tinggi, anda tidak mahu gemuk atau takut akan kolesterol - beli produk dengan peratusan yang rendah. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sikap saintis terhadap lemak susu telah berubah. Mereka belum disebut sepenuhnya "sihat", tetapi bahan berguna telah dijumpai di dalamnya - asid linoleik konjugasi, atau CLA. Doktor mempunyai bukti saintifik bahawa mereka dapat mencegah perkembangan kegemukan, mendorong penurunan berat badan semasa diet, mengurangkan risiko terkena penyakit vaskular dan memperkuat imuniti..

Pendapat pakar

Konstantin Spakhov, ahli gastroenterologi, calon sains perubatan

Krim masam bukanlah produk diet yang paling banyak, kerana mengandungi lemak tepu yang membantu perkembangan aterosklerosis. Tetapi tidak layak untuk memfitnahnya kerana ini. Krim masam adalah salah satu produk yang kami makan dalam jumlah kecil - satu atau dua sudu besar dalam salad dan jumlah yang sama dalam sup. Sekiranya anda mengambil 20%, makanlah lebih dari 3 gram lemak dengannya. Ini adalah kurang daripada 5% pengambilan lemak harian wanita..

Krim masam sempurna

1. Disebut "krim masam".

2. Mempunyai GOST, dibuat hanya dari krim dan masam.

3. Pakej itu mengatakan: "Jumlah mikroorganisma asid laktik pada akhir hayat produk tidak kurang dari 1x107 CFU / g".

4. Jangka hayat - tidak lebih dari 2 minggu.

5. Warna - putih dengan warna krim ringan, seragam di seluruh jisim, tanpa gumpalan.

6. Permukaan - berkilat.

7. Rasa - susu fermentasi tulen.

8. Semasa menuangkan, membentuk "slaid" dari mana "gelombang" perlahan-lahan berangkat.