Apa jenis martini yang ada

Hai semua!

Saya mempunyai tugas yang bertanggungjawab. Saya memutuskan untuk berada di kasut "lelaki wanita". Pendek kata. Isteri tercinta saya merendahkan diri dan melihat dengan rakan saya ke blog saya "untuk mempromosikan mabuk." Dan para wanita membuat ringkasan mengenai perkara-perkara:

 1. "Semua mengenai cahaya bulan mesti dikeluarkan".
 2. "Tentang brendi dan alkohol kuat lain - biarlah, kerana lelaki memerlukannya".
 3. "Tetapi mengenai martini - topik itu sama sekali tidak dibahas...".

Secara amnya, saya bertambah baik - baca: jenama martini mana yang terbaik, mana yang paling teruk. Dan juga - bagaimana dan apa yang harus dilakukan dengan martini "ini" agar tidak memalukan diri mereka dalam masyarakat yang layak.

Anda faham bahawa ini adalah jenaka, tetapi maklumat mengenai topik ini cukup tinggi.

Seperti yang saya ceritakan dalam posting sebelumnya mengenai martini, jenama ini kini dimiliki oleh syarikat Bacardi-Martini, yang berdaftar di Bermuda dan menghasilkan banyak minuman keras lain. Termasuk rum Bacardi yang terkenal.

Setem vermouth Itali dari Piedmont

 • Martini pertama yang melihat dunia pada tahun 1863 disebut Rosso. Resipi beliau tetap tidak berubah hingga ke hari ini..

Ini memiliki warna ambar yang kaya, kerana selain anggur dan ramuan, mengandung gula karamel. Kubu - 16 darjah. Biasa meminumnya dalam bentuk tulen, tetapi dengan penambahan ais, jus oren atau lemon..

 • Martini paling ringan adalah Bianco kuning kuning (Bianco). Ia mempunyai kekuatan yang sama dengan Rosso, tetapi rasanya lebih lembut. Berkat penambahan vanila, wanita menyukai spesies ini..

Resipi dibuat pada tahun 1910. Biasa minum Bianco dengan soda, tonik, limau nipis. Sepotong bawang segar dalam gelas memberikan minuman itu rasa yang sangat asli. Dan gourmets mengambil strawberi beku atau ceri dan bukannya ais..

  Rosato adalah satu-satunya vermouth yang menggunakan campuran wain putih dan merah. Resipi dibuat pada tahun 1980. Minuman ini mempunyai warna merah jambu yang halus dan aroma pedas - berkat infusi pada kayu manis dan cengkih. Kubu - 15 darjah.

Martini yang berkilau

 • Rose adalah martini berkilau yang terbuat dari anggur putih dan merah jambu yang tumbuh hanya di beberapa wilayah. Bouquet ini dibuat pada tahun 2009 dan telah menjadi pemenang berganda di pameran. Kubu 16 darjah. Mereka minum kebanyakannya tidak dicairkan, mereka biasanya makan coklat gelap.
 • Brut (Brut) - salah satu anggur berkilau kering terbaik, dicipta pada awal abad yang lalu sebagai alternatif kepada sampanye Perancis. Mempunyai rasa yang sangat menyenangkan dengan aroma epal hijau. Kekuatannya sekitar 12%.
 • Asti (Asti) - wain berkilau manis, dibuat menggunakan teknologi khas. Kubu hanya 7 darjah, dan adalah kebiasaan meminumnya dengan sejuk dari gelas dengan bentuk khas.
 • Oh, saya ingat! Tahun lalu, Martini Gold dilancarkan dalam edisi terhad dengan berlian dari Dolce & Gabbana. Foto dilampirkan.

Itu sahaja untuk hari ini. Tidak ada lagi jenama martini Itali yang asli. Di Internet terdapat sebutan tentang martini Simone (mereka bahkan menggambarkan rasanya!), Tetapi sebenarnya itu adalah nama artis Martini (nama belakangnya) Simone. Dia melukis gereja pada pergantian abad ke-13 dan ke-14, dan bahkan tidak mendengar tentang minuman martini - masih belum ada.

Dan kita sudah mengetahui segala-galanya mengenai vermouth martini, atau hampir semuanya. Masih ada untuk mengetahui apa rasa jenama yang berbeza. Saya akan menjemput isteri dan teman wanita saya ke bar untuk hujung minggu dan berselera. Nyahlanggan kemudian.

Jenis dan klasifikasi Martini

Martini adalah sejenis vermouth yang dihasilkan selama satu setengah abad oleh syarikat anggur Turin yang terkenal Martini & Rossi. Hari ini, ia digunakan secara aktif dalam bentuk tulen dan sebagai sebahagian daripada campuran dan koktel..

 • 1 Jenis Martini
 • 2 Klasifikasi Martini

Terutama digunakan sebagai minuman beralkohol, tetapi juga dapat disajikan dengan makanan. Selama sejarah minuman yang panjang, semakin banyak pengubahsuaian baru muncul, yang akhirnya membawa kepada penciptaan sejenis jenis Martini (Martini) yang berbeza. Ini didasarkan pada ciri khas komposisi dan tahap kandungan gula dan alkohol yang terdapat dalam pelbagai produk syarikat Itali. Berikut adalah semua jenis martini untuk pasaran runcit.

Jenis-jenis Martini

Rossi adalah patriark keluarga Martini (dihasilkan sejak tahun 1863). Minuman ambar dalam dengan kekuatan 16 darjah. Mengandungi karamel sebagai kemestian.

Ekstra kering - minuman yang lahir pada tahun 1900. Kadang-kadang disebut "Green Martini", yang hanya sebahagiannya benar kerana warna botol. Dengan kekuatan 18 darjah, mengandungi peratusan gula yang sangat rendah. Ia dicirikan oleh warna jerami dan aroma iris, raspberry dan lemon yang berbeza..

Bianco muncul pada tahun 1910. Mempunyai warna jerami ringan. Walaupun tidak kalah kekuatannya dengan patriark, itu kurang pahit dan lembut. Khususnya, kesan ini dicapai dengan penambahan vanila dan rempah lain..

Rosato dilancarkan pada tahun 1980. Minuman merah jambu pucat dengan kekuatan 15 darjah. Ia dibuat dengan menggabungkan wain putih dan merah. Selain itu, ciri khasnya ialah penambahan kayu manis dan cengkeh.

D'Oro memasuki pasaran pada tahun 1998. Ini adalah minuman dengan kekuatan 9 darjah, dibuat berdasarkan wain putih. Memandangkan tumpuan pada penduduk Jerman, Denmark dan Switzerland, rasa dan aroma martini jenis ini mengandungi warna madu, sitrus, pala, vanila dan ketumbar..

Dolce & Gabbana's Gold adalah minuman elit 18 darjah yang muncul pada tahun 2010. Komposisinya, bersama dengan semangat buah sitrus Sisilia, termasuk bahan-bahan yang tidak dijangka seperti safron Calabria, bergamot Sepanyol, lada cubeba Indonesia, jahe India dan mur Ethiopia..

Martini Asti (Martini Asti) - sampanye semi-manis putih Martini Asti dibuat dari anggur Muscat Putih, yang tumbuh di wilayah Piedmont dan Veneto. Asti Martini mempunyai rasa manis, dengan sejambak buah epal, pic, oren dan madu. Hidangan Martini Asti disyorkan pada suhu 7-9 C °.

Martini Brut - Anggur berkilau kering Martini Brut dicipta oleh pembuat anggur Martini & Rossi lebih dari 80 tahun yang lalu. Untuk pengeluaran Martini Brut, anggur berkualiti tinggi dari beberapa jenis klasik digunakan, yang utama adalah Prosecco dan Pinot Itali yang mulia. Rasa baldu lembut. Mempunyai rasa yang menyenangkan dan berterusan.

Martini Gran Lusso - dikeluarkan untuk ulang tahun ke-150 jenama Martini. Resipi Lusso disusun oleh Luigi Rossi pada tahun 1871. Pengikutnya - pembuat anggur Giuseppe Musso dan Ivano Tanutti - memikirkan semula resipi lama dan, sambil mengekalkan keunikan minuman itu, memberikannya "suara" moden yang istimewa. Beginilah Gran Lusso dilahirkan. Asas minuman itu adalah vermouth dari anggur Moscato Canello, berumur setahun dalam tong kayu, anggur merah dari anggur Barbera dan ekstrak yang dibuat mengikut resipi lama yang berusia 8 tahun dalam botol kecil. Minuman itu dihasilkan dalam jumlah terhad sebanyak 150,000 botol. Rasa minumannya harmoni, mungilnya manis, baldu, kaya, dengan nota herba aromatik, lavender dan mawar.

Martini Prosecco - anggur berkilau kering Martini Prosecco dibuat dari pelbagai anggur dengan nama yang sama, yang ditanam di wilayah Veneto di timur laut Itali. Rasa wain segar, kering, dengan nota buah limau gedang, epal hijau, pic, rasa pedas.

Martini Rose adalah produk yang agak baru dalam barisan anggur berkilau Bacardi-Martini, yang dibuat dengan kerjasama dengan Juara Dunia di antara sommelier Enrika Bernardo. Anggur yang dipilih sendiri untuk Martini Rose ditanam di wilayah Itali Piedmont dan Veneto. Rasa wain aromatik yang unik, ringan, sedikit tart dicapai menerusi gabungan anggur putih dan merah dengan nota sitrus, pic dan elderberry.

Martini Royale Bianco adalah gabungan harmoni klasik Martini Bianco, herba aromatik, rempah dan vanila. Martini Royale Rosato siap dimakan. Cukup tuangkan ke dalam gelas, tambahkan ais, sebiji kapur tropis dan sebiji pudina. Vermouth mempunyai rasa yang indah dengan nota vanila, herba aromatik dan rempah bunga.

Martini Royale Rosato adalah minuman pedas dan menarik dengan cengkeh, kayu manis dan pala yang digabungkan dengan aroma buah raspberry dan lemon yang lebih ringan. Hasil pemilihan komponen yang asli, koktel berkilau dengan rasa yang agak pahit diperoleh. Campuran buah merah ini terbaik dituangkan ke dalam gelas di mana ais telah diletakkan dan sedikit jus oren..

Pengelasan Martini

Semua minuman Martini boleh dikelaskan mengikut parameter berikut:

Harga - berbeza dari segmen minuman. Jadi, kumpulan vermouth Rossi, Extra Dry, Bianco, Rosato mempunyai harga sehingga $ 8 sebotol.

Rasa - manis hingga tart.

Warna - merah, telus, kuning, merah jambu, kuning air. Martini edisi eksklusif dan terhad dalam pelbagai warna.

Jenis alkohol - vermouth dan anggur berkilau.

Kubu - dari 9 hingga 18 darjah.

Memandangkan kreativiti hebat yang ditunjukkan oleh pembuat anggur Turin dalam beberapa dekad kebelakangan ini, kami dapat mengharapkan peningkatan jumlah varieti Martini. Di samping itu, jangan lupa bahawa, selain vermouth ini, Martini & Rossi juga menghasilkan minuman beralkohol lain: wain berkilau, pahit 25 darjah dan minuman keras herba kuat Spirito, yang direka untuk pasaran Eropah Timur..

Ralat atau sesuatu untuk ditambahkan?

Martini: jenis, keterangan, perbezaan, gambar

Di antara pelbagai jenis minuman beralkohol, perlu diserlahkan Martini. Artikel ini adalah untuk mereka yang ingin berkenalan dengan semua jenis martini dengan foto, dan juga mengetahui perbezaan antara mereka. Oleh itu, mari kita mulakan dengan penerangan mengenai minuman yang indah ini..

Apa itu martini?

Pengelasan spesies

Terdapat lima kriteria utama di mana anda boleh memilih rasa martini ideal anda. Terdapat lebih daripada sepuluh jenis vermouth ini hari ini, tetapi pengeluarnya tidak merancang untuk berhenti di situ. Terima kasih kepada hasil kerja syarikat pembuatan anggur Turin yang bergolak dan cukup kreatif, dalam tahun-tahun mendatang kita dapat menjangkakan pengembangan rangkaian dengan selamat.

 1. Kos minuman. Semuanya bergantung pada keseluruhan segmentasi harga. Contohnya, "Extra Dry", "Bianco" dan "Rosato" boleh dibeli dengan harga sekitar lapan dolar setiap botol..
 2. Rasa. Pelbagai jenis martini bermula dari super manis hingga tart.
 3. Jenis alkohol. Vermouth klasik dan wain berkilau.
 4. Kubu. Sembilan hingga lapan belas darjah.
 5. Warna. Telus ke merah, termasuk merah jambu dan juga kuning air.

Penerangan mengenai jenis martini

Rosso. Minuman sulingan Martini yang pertama. Berkat penambahan karamel, minuman itu mempunyai warna kuning gelap. Rasa "Rosso" sedikit pahit, dan aromanya tepu dengan bau ramuan ladang.

"Bianco". Vermouth ringan, hampir telus dengan sedikit warna jerami. Aroma kayu cacing yang jelas dan rasa vanila tidak akan meninggalkan gadis yang acuh tak acuh..

"Rosato". Untuk penghasilannya, selama lebih dari seratus tiga puluh tahun, kedua-dua wain putih dan merah telah digunakan, hasilnya vermouth merah jambu diperoleh, dengan kekuatan lima belas darjah. Ciri khasnya adalah aroma cengkih pedas dan rasa kurang pahit daripada Rosso.

"Kering Tambahan". Vermouth paling kuat dan kering dari siri martini - 18 darjah dan gula 2.6%. Minumannya adalah, secara sederhana, bukan untuk semua orang, oleh itu ia biasanya digunakan dalam koktel. Aroma masam manis yang cerah terdiri daripada nota raspberry, lemon dan iris.

"Rose". Wain berkilau separa kering. Ia mula dihasilkan pada tahun 2009, menggunakan anggur putih dan merah. Minuman yang cukup kuat (16 darjah), ia digunakan terutamanya dengan jus nanas dan limau gedang.

Spirito. Minuman herba yang kuat digunakan terutamanya oleh lelaki. Minumannya cukup muda - pengeluarannya bermula pada tahun 2013. Liqueur mempunyai rasa pahit dan manis.

"Asti". Champagne sebenar yang dihasilkan di Itali menggunakan teknologi penapaian khas. Kekuatan alkohol minuman ini ialah 7 darjah. Champagne dimakan sejuk dan disajikan dengan buah segar.

"Prosecco". Anggur berkilau yang dihasilkan di bahagian timur laut Itali. Anggur kering dengan kekuatan 11.5 darjah mempunyai rasa pic dan epal yang ringan.

"Doro". Vermouth dengan rasa sitrus, madu, kacang dan ketumbar yang cerah. Vermouth pelbagai ini paling popular di kalangan pencinta wain buah putih - ini adalah penduduk Jerman, Switzerland dan Denmark..

"Pahit". Minuman terkaya dengan rasa, terdiri daripada tiga puluh tumbuhan dan bunga yang berbeza. Vermouth ini berdasarkan alkohol tulen, tanpa penggunaan wain. Kekuatan terakhir minuman ialah 25 darjah. Ia dimakan dalam bentuk murni, dengan ais, tonik dan jus.

Cara minum vermouth dengan betul?

Untuk menzahirkan rasa dan aroma minuman sepenuhnya, ia mesti disejukkan sedikit. Suhu hidangan yang paling boleh diterima ialah 10-13 darjah.

Martini diminum sama ada melalui jerami, atau dengan teguk yang sangat kecil, seolah-olah menikmatinya. Perkara utama adalah tidak terburu-buru, tetapi menikmati setiap teguk.

Oleh kerana tahap alkohol vermouth agak rendah, tidak perlu makan makanan ringan. Sekiranya anda masih memilih untuk menggabungkan minuman ini dengan makanan yang dimakan, maka lebih baik memilih buah-buahan segar, buah beri dan zaitun. Seperti wain klasik, anda boleh menyajikan beberapa jenis keju dengan vermouth.

Menggabungkan vermouth dengan minuman lain

Gabungan satu bahagian gin dengan dua bahagian vermouth akan memberi minuman aroma juniper, badam dan ungu yang unik. Di samping itu, kekuatan minuman akan meningkat..

Sprite sedikit akan menaungi rasa vermouth dan mengurangkan kekuatannya. Anda juga boleh menambah sedikit jus lemon yang baru diperah ke dalam kombinasi ini untuk memberi kesegaran istimewa kepada vermouth..

Martini merah paling baik dicampur dengan jus delima atau ceri, dan "Bianco" - dengan nanas atau oren. Nisbah jus dan vermouth dalam koktel tersebut adalah 1: 1.

Resipi koktel terbaik

Koktail Negroni terdiri daripada Rosso gin dan martini (30 ml setiap minuman) dan 15 ml Campari pahit. Alkohol dicampurkan dalam gelas dengan ais dan disajikan dengan kepingan oren.

"Strawberry Champatini", yang sangat disukai oleh seks yang lebih adil, mudah dibuat dengan Rosso martini, anggur bersoda, ais dan sirap strawberi di rumah. Cukup untuk mencampurkan komponen alkohol koktel dalam bahagian yang sama, tambahkan sirap ke koktel dan sedikit ais secukupnya.

Kesimpulannya

Dalam artikel ini, kami bukan sahaja memberitahu anda mengenai jenis martini yang paling popular, tetapi juga berkongsi rahsia penggunaan minuman ini dengan betul. Dan juga memberikan contoh kombinasi terbaik dari vermouth ini dengan alkohol dan jus lain.

Jenis Martini - penerangan ringkas mengenai pelbagai

Bergantung pada komposisi ramuan, kekuatan dan kandungan gula, 10 jenis martini dibezakan, yang mempunyai rasa yang berbeza. Setelah menyelesaikan pelbagai jenis, anda akan dapat dengan tepat minuman yang memenuhi harapan anda. Tidak semuanya dijual di Rusia, beberapa hanya boleh dibeli di luar negara.

Jenis Martini:

Rosso adalah vermouth penyulingan Martini yang pertama. Dikilangkan sejak tahun 1863. Berbeda dengan aroma yang kaya dan rasa pahit. Pakar perhatikan kombinasi anggur dan herba yang indah di Rosso martini. Penambahan karamel memberi minuman berwarna kuning gelap. Rosso boleh diminum dengan kemas atau sebagai sebahagian daripada koktel. Lemon, jus oren dan ais sesuai dengan jenis martini ini. Kubu - 16 darjah.

Bianco (Bianco) - warna jerami ringan martini, mempunyai aroma yang menyenangkan dengan sentuhan rempah dan vanila. Rasanya lebih lembut daripada Rosso. Dikilangkan sejak tahun 1910. Kerana rasa seimbang yang ringan dan kekuatan sederhana (16%), Bianco dianggap sebagai minuman feminin. Martini ini diminum dengan rapi, dengan tonik, serai dan soda.

Rosato (Rosato) - sejenis martini vermouth, dalam pengeluaran yang digunakan wain putih dan merah. Pertama kali muncul pada tahun 1980. Ini adalah minuman berwarna merah jambu dengan aroma sejambak halus dan berterusan. Rosato rasanya seperti cengkih dan kayu manis. Kubu - 15%.

D'Oro (Doro) - martini jenis ini dikembangkan khas untuk penduduk Switzerland, Denmark dan Jerman, yang menyukai rasa wain putih dengan sentuhan buah. Pertama kali muncul pada tahun 1998. Di D'Oro, aroma sitrus saling terkait dengan sedikit buah pala, vanila, madu dan ketumbar. Mengandungi 9% alkohol.

Fiero (Fiero) - dicipta untuk penduduk negara-negara Benelux. Aromanya kaya dengan aroma jeruk merah. Fiero pertama kali dibebaskan pada tahun 1998. Sejak itu, jenis martini ini berjaya menakluki sebahagian besar pasaran vermouth Eropah. Kubu - 15 darjah.

Extra Dry (Extra Dry) - martini berwarna jerami dengan aroma iris, raspberry dan lemon yang cerah. Dikilangkan sejak tahun 1900. Ia mempunyai kandungan gula yang rendah (2.8% dan bukannya 16%) dan peratusan alkohol yang tinggi (18% dan bukannya 16%). Ekstra Kering digunakan sebagai alas untuk banyak koktail, dan juga diminum dingin dalam bentuknya yang murni..

Pahit (Pahit) - asas penyediaan martini jenis ini adalah alkohol tulen, bukan arak. Minuman ini mempunyai warna ruby ​​tebal dan sedikit rasa pahit. Mengandungi lebih dari 30 ramuan, buah dan bunga yang berbeza. Resipi dan dos yang tepat dirahsiakan. Pahit diminum rapi dengan ais atau dicairkan dengan tonik dan jus. Bentengnya adalah 25 darjah.

Rose adalah wain berkilau separa kering berwarna merah jambu dengan rasa ringan. Keunikan rasa dicapai dengan menggabungkan varieti anggur merah dan putih yang hanya tumbuh di wilayah Veneto dan Piedmont. Penjualan Martini Rose bermula pada tahun 2009. Minuman itu mengandungi alkohol sebanyak 16 peratus.

Spirito (Spirito) - minuman keras herba yang kuat (33 darjah). Direka khas untuk lelaki. Ia muncul pada tahun 2013. Negara penjualan pertama adalah Rusia. Menurut rancangan itu, Spirito Martini tidak akan dijual kepada wanita. Tetapi di Eropah, ini tidak mungkin berlaku kerana undang-undang yang berlaku di sana melarang diskriminasi terhadap pembeli..

Asti (Asti) - anggur berkilau (sampanye), dihasilkan di wilayah Piedmont Itali menggunakan teknologi unik penapaian yang tidak lengkap. Ini menjadikan minuman itu berair dan manis. Martini Asti diminum sejuk hingga 6-8 ° C dari gelas sampanye. Kandungan alkohol - 7%.

Prosecco (Prosecco) - anggur berkilau kering dari pelbagai anggur dengan nama yang sama. Dihasilkan oleh Martini di Timur Laut Itali (wilayah Venetto). Rasanya yang rumit dengan nota persik dan epal hijau yang cerah. Dihidangkan sejuk hingga 6-8 ° C. Kubu - 11.5%.

Brut (Brut) - anggur berkilau kering berkualiti tinggi Martini & Rossi, yang dihasilkan lebih dari 80 tahun yang lalu. Terutamanya dihasilkan dari anggur Pinot dan Prosecco. Ia diciptakan sebagai alternatif untuk sampanye. Martini Brut mempunyai rasa ringan dengan sedikit epal hijau dan rasa lama. Kubu - 11.5%.

Martini: komposisi, jenis, cara memilih dan minum, faedah dan kontraindikasi

Martini adalah salah satu vermouth yang paling biasa digunakan. Minuman ini mempunyai banyak peminat. Hari ini ia digunakan secara meluas bukan hanya sebagai produk yang mencukupi, tetapi juga sebagai komponen utama untuk pelbagai koktail..

Martini adalah sejenis vermouth, yang merupakan wain kekuatan sederhana, berdasarkan campuran herba, rempah, buah-buahan, buah beri dan bahan tambahan lain. Komposisi minuman boleh merangkumi hingga 50 ramuan (dan dalam beberapa kes hingga 100).
Martini biasanya diminum sebagai minuman beralkohol, tetapi dalam beberapa kes, makanan ini dapat disajikan langsung dengan makanan..

Sejarah Martini

Minuman herba alkohol telah terkenal sejak zaman Yunani kuno. Analog pertama martini moden dikaitkan dengan kepengarangan Hippocrates, dia berencana untuk menyiapkan ubat untuk sistem pencernaan. Tingtur itu adalah campuran anggur yang diperkaya dan rebusan kayu cacing.

Pada tahun 1847, sebuah syarikat yang terdiri daripada empat pengusaha Itali mendirikan kemudahan pengeluaran di Turin untuk pengeluaran wain berbau. Di Eropah, pada masa itu, fesyen untuk tincture herba baru dimulakan, jadi produk mereka mendapat permintaan yang cukup tinggi, tetapi minuman itu mendapat kemasyhuran hanya 20 tahun kemudian berkat Alessandro Martini. Bersama dengan Luigi Rossi, pada tahun ke-63 abad ke-19, dia menyampaikan kepada umum analog vermouth pertama di bawah jenama Martini. Pada tahun ke-79 pada abad yang sama, rakan kongsi tersebut menubuhkan tanda dagangan Martini & Rossi. Pada abad kedua puluh, syarikat ini mewariskan warisan anak-anak Martini, mereka tidak hanya terus meningkatkan penjualan minuman yang ada, tetapi juga menghasilkan resipi baru. Sudah pada tahun 1915, produk ini dijual di 70 negara di seluruh dunia. Pada 30-an, syarikat itu menaja dan menganjurkan pelbagai acara sukan dan hiburan.

Pada tahun 1992, jenama ini diambil alih oleh Bacardi, dengan markas dan produksi terletak di Bermuda. Sejak itu, resipi itu hampir tidak berubah, tetapi botol dan labelnya telah kelihatan seperti tanda dagangan mereka..

Perlu dijelaskan bahawa tidak setiap vermouth boleh disebut martini. Hanya minuman yang dihasilkan di Itali, dan pada label yang dicetak simbol keluarga Raja Umberto.

Komposisi Martini

Minuman ini berdasarkan wain kering tradisional. Pada awal formulasi, anggur putih secara eksklusif telah digunakan. Beberapa jenama vermouth ini menggunakan campuran dua wain.

Bahan utama vermouth, seperti yang disebutkan di atas, adalah anggur, sirap karamel dan wormwood alpine, yang menjelaskan rasa sedikit pahit dalam minuman. Warna ketahanan terhadap produk disediakan oleh immortelle dan juniper, sementara kulit lemon dan ketumbar memberikan bau pala. Martini mengandungi ramuan berikut:

 • yarrow, bahagiannya kira-kira 19%;
 • pudina atau balsem lemon - kira-kira 10%;
 • kayu manis - sehingga 9%;
 • buah pelaga - tidak lebih daripada 7%;
 • rumpai kosong - kira-kira 5%;
 • pala - kira-kira 3%.

Martini juga termasuk: ketumbar, vanila, akar halia, kaldu chamomile, iris dan angelica. Dalam beberapa kes, madu, buah sitrus, buah beri dan buah tropika ditambah. Semua ramuan ini mempengaruhi rasa, yang menyebabkan munculnya banyak jenis martini..

Teknologi pengeluaran Martini

Semua komponen dihidrasi dan digiling menjadi serpihan, maka konsistensi yang dihasilkan disuntik dengan larutan air-alkohol dalam bekas khas yang berputar di sekitar paksinya selama 20 hari. Setelah semua bahan memindahkan rasa ke minuman, ia ditapis untuk membersihkannya dari sedimen yang tidak diperlukan. Sirap gula atau gula dan garam sudah dimasukkan ke dalam cecair yang disucikan untuk meningkatkan rasa dan melarutkan resin.

Cecair yang dihasilkan disejukkan hingga -5 darjah dan sekali lagi disaring melalui penapis kertas untuk mencapai ketelusan. Selama 7 hari, suhu martini secara beransur-ansur meningkat menjadi 18-20 darjah. Pada peringkat akhir, minuman itu dituangkan ke dalam bekas yang berasingan dan disimpan selama setahun.

Jenis Martini

Bergantung pada resipi dan jumlah alkohol, martini dibahagikan kepada jenis berikut:

Martini Rosso adalah vermouth yang mana rakan mereka berjaya melakukan debut pada tahun 1863. Ia mempunyai aroma herba khas dengan nota manis karamel susu dan rempah-rempah oriental. Minuman ini dibezakan oleh sejumlah besar gula, kepahitan komposisi herba praktikalnya tidak dirasakan semasa mencicipi, rasanya seimbang. Cecairnya mempunyai warna kuning cerah dengan warna kemerahan. Rosso diminum dengan ais, sebelum makan, dan koktel secara langsung semasa makan malam.

Martini Bianco adalah vermouth putih dengan kandungan alkohol 15%. Dibuat dengan mencampurkan wain dan etil alkohol, yang telah menjalani prosedur penyucian yang unik, resipi vermouth termasuk rempah, kayu cacing dan vanila. Ia mempunyai warna jerami kering dan aroma vanila yang halus. Rasanya agak ringan daripada pendahulunya, tetapi kehadiran kayu cacing dan komponen tumbuhan lain lebih jelas terasa di dalamnya. Produk ini telah dihasilkan sejak awal abad ke-20. Mereka menggunakannya dalam bentuk tulen, dan hanya dalam kes yang jarang mereka memasukkan tonik dengan soda ke dalam minuman.

Martini Rosato dibuat berdasarkan dua wain - putih dan merah dengan pengenalan ramuan dan ramuan herba ke dalam resipi. Minuman ini mempunyai warna merah jambu pucat. Amber berdasarkan nota oren dan lada. Kayu manis dan cengkih terasa jelas di lelangit. Ia biasanya dimakan tanpa bahan tambahan. Produk ini diperkenalkan pada akhir abad ke-20. Kekuatan Martini Rosato adalah 15%.

Martini Doro telah dihasilkan sejak tahun 1998. Produk ini direka khas untuk negara-negara sejuk yang berpusat di Eropah utara. Anggur putih, sirap karamel dan jeruk digunakan untuk pengeluarannya. Minuman ini mempunyai warna keemasan yang menyenangkan, buah tropika dan nota madu terasa dalam selera. Kekuatan minuman - 9%.

Martini Fiero juga diciptakan pada tahun 1998 untuk Eropah Barat: Belgium, Luxembourg dan Belanda. Ia dicirikan oleh ambar tebal dengan nada sitrus yang mendominasi rasa, anda dapat membezakan bau madu. Rasa limau gedang memang terasa. Kepekatan alkohol - 15%.

Martini Extra Dry mempunyai warna jerami. Vermouth berbau seperti bunga, raspberi segar dan semangat lemon pedas. Produk ini telah dihasilkan sejak awal abad ke-20. Ciri khasnya adalah peratusan glukosa yang rendah.

Martini Bitter - menduduki tempat kedua dalam kekuatan semua vermouth yang dijelaskan dalam artikel ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa alkohol tidak digunakan untuk pengeluarannya. Cairan ini mempunyai warna delima yang dalam dan sedikit rasa. Martini Bitter mengandungi kira-kira 30 ramuan, buah dan bunga yang berbeza. Resipi yang tepat dirahsiakan, minuman itu mempunyai rasa asli. Kekuatan Vermouth adalah 25%.

Martini Rose adalah sampanye separa kering berwarna merah jambu. Dua jenis buah beri memberikan rasa yang menyenangkan. Cairan itu mempunyai warna merah jambu pucat, bau yang tidak mencolok, sitrus, dengan nota pic. Pengeluaran Vermouth bermula pada tahun 2009, kekuatannya adalah 16%.

Martini Spirito adalah minuman keras herba. Mempunyai rasa tart, samar-samar mengingatkan teh hitam yang diseduh dengan kuat. Pada masa ini ia dianggap paling kuat di barisan ini - mengandungi 33% alkohol. Aromanya mengandungi nota kayu putih, rempah dan vanila yang tidak mencolok. Seperti yang dikandung oleh pencipta, Martini Spiritio adalah minuman eksklusif untuk lelaki dan hanya boleh disajikan kepada lelaki, rasanya dikembangkan untuk lelaki. Tetapi, tentu saja, tidak ada yang membenarkan pengarang Spiritio merealisasikan idea tersebut di Eropah moden. Produk ini muncul di pasaran dunia pada tahun 2013.

Martini Asti adalah anggur berkilau berdasarkan buah beri yang ditanam di wilayah Piedmont dan Asti. Jus anggur diperam menggunakan kaedah unik yang memastikan rasa manisnya yang kuat. Ambre mengungkapkan nota epal, oren manis, persik berair dan madu pedas, vermouth mempunyai rasa istimewa. Kandungan alkohol dalam minuman adalah 7%.

Martini Prosecco adalah sampanye kering yang terbuat dari beri dengan nama yang sama. Ia mudah dikenali dengan sejambak pelbagai rasa dengan nota pic dan epal. Kubu - 12%. Aromanya mengandungi pir berair yang dicampurkan dengan bunga liar.

Martini Brut adalah sampanye berkualiti tinggi, resepnya dikembangkan pada abad yang lalu. Ia dicirikan oleh rasa ringan dengan rasa epal yang tidak mencolok. Ia mempunyai buah kuning. Kubu - 12%.

Martini Gold adalah minuman mewah kekuatan sederhana yang memasuki pasaran dunia baru-baru ini - pada tahun 2010. Resipi ini merangkumi jeruk Sisilia, safron, lada panas dan akar halia, yang memberikan rasa pedas kepada minuman itu. Minumannya mempunyai warna madu yang hangat.

Martini Gran Lusso dipersembahkan untuk ulang tahun ke-150 jenama tersebut. Resipi ini berdasarkan anggur merah, yang dimasukkan ke dalam kapal kayu, ramuan, lavender dan kelopak mawar juga ditambahkan ke vermouth.

Cara minum martini dengan betul

Pertama, mari kita perhatikan perkara asas penggunaan martini:

Suhu hidangan. Sebilangan besar alkohol disajikan sejuk atau dengan kepingan ais yang dihancurkan. Martini tidak terkecuali. Bartender yang berpengalaman menasihatkan untuk menyejukkannya hingga 5-6 darjah sebelum mencuba. Suhu inilah yang akan membolehkan anda merasakan sejambak rasa dan memahami rasa minuman..

Tidak digalakkan meminum minuman itu dengan hangat - dalam bentuk ini, rasanya lebih menyerupai warna herba ubat daripada alkohol berkualiti tinggi.

Sekiranya tidak ada masa untuk menyejukkan cecair di dalam peti sejuk, anda boleh menambahkan buah beku (idealnya strawberi) atau ais hancur ke dalam gelas martini.

Cermin mata. Hampir ciri utama melayani martini dianggap sebagai martini khas. Bahagian atas mempunyai bentuk kerucut, dan bahagian bawahnya disajikan dalam bentuk kaki anggun yang panjang. Selalunya, minuman itu juga disajikan dalam gelas untuk sampanye atau wain, tetapi kaedah ini tidak mengandungi komponen estetik..

Gelas Martini - "martinki"

Kaedah penghantaran. Martini dianggap sebagai minuman beralkohol - ia membangkitkan selera dan meningkatkan rasa lapar.

Makanan ringan. Martini secara tradisional disajikan sebagai minuman mandiri yang tidak memerlukan makanan ringan, tetapi boleh ditambah dengan zaitun, keju, buah-buahan, buah beri, atau bawang jika perlu. Pilihan terakhir sesuai untuk pencinta kombinasi yang tidak biasa..

Ciri-ciri penggunaan jenis martini tertentu

Nama
Apa yang perlu dilayan
Suhu hidanganPinggan mangkuk
Martini RossoMinumannya sesuai dengan ceri dan oren, meneutralkan rasa pahit.
Gabungan Rosso dengan vodka dan lemon sangat popular..
10-12 darjah celciusGelas tembakan atau gelas persegi
Martini BiancoSemasa makan, ikan laut dan makanan laut disajikan ke meja, yang menyumbang kepada pendedahan rasa alkohol, tetapi gula-gula dan buah-buahan, sebaliknya, mengganggu sejambak.
Martini adalah bahagian koktel tonik Bianco Sunrise dan Bianco.
Gelas wain berbentuk kerucut ("martinki") - ketika menghidangkan martini sebagai sebahagian daripada koktel, dan dalam gelas fesyen lama - ketika berfungsi sebagai elemen bebas.
Martini RosatoMinuman ini jarang diminum dalam bentuk murni - biasanya, ia dicampur dengan pelbagai jus manis dalam nisbah 1: 2. Rosato sesuai dengan wain.
Selain minuman, coklat gelap, zaitun, potongan sayur, keju dan sosej juga disajikan.
Dihidangkan dalam martinkas, tembakan dan gelas fesyen lama.
Martini DoroHidangkan pra-campuran dengan nanas atau jus sitrus.Berkhidmat dalam "martinkas" atau dalam gelas fesyen lama.
Martini Ekstra KeringKombinasi rasa martini yang paling popular adalah dengan jus lemon yang baru diperah. Semasa menghidangkan, minuman dihiasi dengan zaitun atau kulit lemon.5-9 darjah celciusBerkhidmat di "martinkas".
Martini AstiStroberi, potongan buah persik, nanas, mangga atau epal, anggur, ceri atau ceri digunakan sebagai makanan ringan atau hiasan semasa menghidangkan. Koktel Tintoretto dan Golden Velvet disediakan berdasarkan minuman.9-13 darjah celciusDihidangkan dalam gelas seruling.
Martini RoseRasanya terungkap dalam duet dengan jus buah atau beri, dan hanya dengan ais.Hidangkan dipanaskan"Martinki" atau gelas wain.

Kelebihan martini

Nilai dalam martini bukan hanya mengenai rasanya. Minuman tersebut boleh memberi kesan positif kepada kesihatan jika diminum dalam jumlah kecil - kira-kira 50 ml sehari. Mari kita lihat beberapa faedah yang dapat dimiliki martini:

 • Martini menguatkan dan menguatkan tubuh manusia, dan juga meningkatkan imuniti. Dalam beberapa kes, ia digunakan untuk mencegah dan mengobati penyakit virus..
 • Vermouth boleh melegakan simptom penyakit kardiovaskular tertentu.
 • Martini merangsang selera makan dan mempercepat pencernaan.
 • Membantu mengurangkan tekanan - semuanya berkat kesan minuman yang menenangkan.

Bahaya dari martini dan kontraindikasi penggunaannya

Tidak diragukan lagi, alkohol apa pun harus diminum minimum, dan vermouth, khususnya martini, tidak terkecuali. Pertimbangkan kesan negatif penggunaan martini, serta kontraindikasi:

 • Minuman ini tidak digalakkan bagi mereka yang mempunyai penyakit hati, ginjal atau saluran gastrousus.
 • Wanita hamil dan menyusu tidak boleh minum.
 • Bahan herba dalam martini boleh menyebabkan reaksi alergi.
 • Seperti alkohol, ia boleh menyebabkan ketagihan.
 • Seperti alkohol, ia membunuh neuron.

Cara memilih martini

Apa yang perlu dicari ketika membeli dan bagaimana membezakannya dengan palsu? Mari lihat beberapa perkara:

Agar tidak memperoleh barang palsu secara tidak sengaja, lebih baik pergi ke martini ke kedai khusus, di mana, jika perlu, anda dapat ditunjukkan dokumen yang mengesahkan asal minuman tersebut.

Perlu mengambil kira kekuatan minuman. Sebilangan besar varietas mengandungi alkohol 16-18% dalam komposisi mereka (kecuali spesies yang sangat kuat). Perbezaan kekuatan 1-2% mungkin menunjukkan yang palsu.

Vermouth asli tidak boleh lebih murah daripada 800-1200 rubel seliter.

Sebotol minuman asli tidak boleh menonjol di bahagian bawah, lebih-lebih lagi, kaca dari mana ia dibuat mempunyai warna kehijauan yang hampir tidak kelihatan, tidak seperti botol palsu. Pastikan label dipotong dan dilekatkan secara sekata. Harap maklum bahawa martini adalah produk asing, oleh itu duti eksais mesti ada di dalam botol.

Anda harus memperhatikan rasanya. Walaupun anda bukan ahli, ketidakseimbangan dalam rasa minuman bukan asli kemungkinan besar akan dapat dilihat.

Fakta menarik mengenai martini

Dan akhirnya, beberapa fakta menarik mengenai martini:

Selepas pencabutan Larangan di Amerika Syarikat, penguasa negara ketika itu, Theodore Roosevelt, memilih martini sebagai minuman beralkohol pertamanya..

Pegawai kempen Martini - Gwyneth Paltrow.

Koktel paling mahal, termasuk martini, dijual dengan harga $ 10,000. Ia disediakan di bar yang terletak di wilayah salah satu hotel di New York. Kos yang tinggi tidak banyak disebabkan oleh ramuan koktel, tetapi untuk hiasannya - minuman dihiasi dengan berlian asli, yang diletakkan di bahagian bawah gelas.

Monarch Umberto I memberikan kebenaran rasmi untuk lokasi pelindung keluarganya di bungkusan.

Menurut data penyelidikan, bahagian penjualan Martini dalam segmen alkohol mewah yang diimport adalah 50%.

Resipi minuman itu merangkumi lebih daripada 100 ramuan berbeza, yang memberikan martini rasa istimewa..

Pengambilan martini yang betul dalam jumlah yang berpatutan dapat meningkatkan jangka hayat.

Di Amerika, 19 Jun adalah hari Martini. Hari Bapa disambut pada hari yang sama pada bulan yang sama.

Logo tanda dagangan dikembangkan pada 30-an abad kedua puluh dan masih belum mengalami perubahan. Lingkaran pada label mewakili kaca, dan segi empat yang dipenuhi hitam di atasnya mewakili botol miring..

Cara memasak martini di rumah - video

Martini adalah sejenis vermouth yang mempunyai beberapa ciri khas. Terdapat banyak jenis martini dan masing-masing akan memberikan rasa uniknya sendiri.

Mari bercakap mengenai martini

Apakah perbezaan antara komposisi pelbagai jenis martini

Pada masa ini, banyak jenis minuman beralkohol ini dihasilkan, yang masing-masing telah memenangi penikmatnya. Vermouth - warna anggur yang diperkaya dengan kekuatan 11% hingga 18%.

Sebilangan minuman popular di negara-negara utara, yang lain sesuai dengan selera gadis dan wanita, yang lain dibezakan oleh kekuatannya dan menaklukkan separuh lelaki, tetapi semuanya digunakan dalam permintaan di seluruh dunia dan digunakan untuk membuat koktail. Vermouth juga minuman beralkohol yang baik.

Jenis martini klasik (kekuatan 15-16% jilid) terkenal dengan peminat minuman:

 1. Bianko - putih, lembut vermouth tanpa kepahitan, berdasarkan wain putih, diperkaya dengan minyak pati. Ini adalah anggur vanila dengan nota herba yang halus dan sedikit masam. Wanita suka Martini Bianco kerana kemanisan dan kelembutan sejambak.
 2. Rosso adalah minuman keras berwarna merah, pahit, karamel dengan rasa herba yang kuat dan kandungan gula rendah. Sirap karamel memberikan warna kuning gelap. Ini adalah jenis martini pertama yang dibuat kira-kira 150 tahun yang lalu..
 3. Rosato - Vermouth merah jambu dari campuran wain merah dan putih, kurang pahit daripada Asti. Ia mempunyai nota cengkih dan kayu manis. Sejambak minuman ini diperkaya dengan aroma bunga dan rempah..
 4. Fiero - mempunyai rasa oren merah yang kaya dan popular di negara-negara sejuk di Benelux. Rasa buah-buahan selatan, vanila dan madu mengingatkan peminat musim panas yang panas.
 5. D'oro adalah wain putih yang dibuat untuk pencinta dari negara-negara Eropah utara. Untuk warna karamelnya yang bersinar disebut "keemasan". Rasa minuman tepu dengan eksotisme selatan: sitrus, vanila, madu tambahan dengan petunjuk buah..

Jenis martini yang kuat secara tradisional mempunyai peminatnya dan banyak digunakan untuk koktel khas:

 1. Extra Dry adalah tincture kering lama (18% vol.) Dengan kandungan gula rendah. Ini adalah jenis martini yang kuat yang mempunyai rasa buah beri kegemaran seperti raspberry. Makanan tambahan juga mengandungi lemon, dan keaslian minuman itu ditekankan oleh warna toffee yang lembut..
 2. Bitter adalah vermouth yang manis dengan kekuatan yang meningkat (sehingga 25% vol.). Ini adalah sejenis martini berdasarkan alkohol anggur. Warna ruby ​​dan aftertaste yang jelek menjadikannya permata koleksi.
 3. Spirito adalah vermouth terkuat (33% vol.) Berdasarkan alkohol anggur, dicipta pada tahun 2013 khas untuk separuh pengguna lelaki, tetapi dihargai oleh banyak wanita. Ek Amerika putih memberikan aroma semangat tua, dan penambahan campuran teh dan lada meningkatkan selera makan. Sejambak minuman dibezakan dengan warna halia, kayu putih, oren, raspberry dan lidah buaya.

Koleksi jenama martini alkohol diwakili bukan hanya oleh vermouth, tetapi juga oleh wain berkilau ringan:

 1. Rose adalah wain berkilau merah jambu separa kering berdasarkan varieti anggur putih dan merah. Minuman ringan wanita ini dicipta pada tahun 2009.
 2. Asti adalah minuman berkilau, manis dan tidak kuat (7% vol.), Dihasilkan oleh penapaian yang tidak lengkap. Muscat, madu, perisa bunga membolehkannya bersaing dengan sampanye yang baik.
 3. Prosecco adalah anggur berkilau kering (kekuatan - 11.5% vol.) Dengan kombinasi rasa epal hijau dan buah persik. Diperbuat dari anggur Prosecco.
 4. Brut - wain berkilau kering lembut (11.5% vol.). Dibuat dari anggur pino dan prosecco, mempunyai rasa epal hijau segar.
 5. Royale Bianco adalah koktel emas ringan dengan rasa yang menyegarkan (kekuatan 8% jilid). Ia menampilkan aroma herba, bunga dan rempah yang harum dengan nota vanila. Minuman ini adalah campuran yang baik dari Bianco vermouth dan martini berkilau Prosecco, yang dikeluarkan untuk ulang tahun ke-150 jenama itu..

Resipi koktel berdasarkan Martini Extra Dry yang kering

Apa yang biasa dicampur Martini Extra Dry? Pertimbangkan resipi koktel.

Dengan gin

Ia dianggap sebagai koktel termudah dan paling berpatutan berdasarkan vermouth kering. Anda memerlukan dua bahan untuk memasak:

 • 10-15 ml Martini.
 • 55-65 ml gin.
 1. Sebagai permulaan, gelas diisi dengan ais dan dibiarkan dalam keadaan ini selama lima minit..
 2. Selama ini, dia berjaya menyejukkan, dan pada masa ini gelas untuk pencampuran diletakkan di dalam tiub dan ditutup dengan ais.
 3. Seterusnya, gin dituangkan dan tidak lama kemudian vermouth itu sendiri.
 4. Minuman itu dicampur dengan lembut dan campuran yang dihasilkan dicurahkan ke dalam gelas yang telah disediakan terlebih dahulu.
 5. Hiaskan koktel dengan spiral oren atau lemon. Anda juga boleh menggunakan lidi dengan buah zaitun..

Kami mencadangkan menonton video mengenai cara membuat koktel dengan gin:

Margarita

Koktel ini tidak asing bagi hampir semua orang dan digemari oleh banyak orang, oleh kerana itu ia dianggap sebagai salah satu yang paling popular di dunia..

Tiga bahan diperlukan untuk memasak:

 • 30-40 ml Martini.
 • 60 ml jin.
 • 0,5 ml pahit oren oren.

Proses memasaknya cukup mudah:

 1. Gelas disejukkan terlebih dahulu dengan ketulan ais.
 2. Sedikit ais juga dituangkan ke dalam gelas untuk dicampurkan, dan kemudian semua komponen dituangkan secara bergantian, selepas itu minuman dicampur dengan teliti.
 3. Tuangkan koktel di sisi melalui saringan atau pelatih untuk mengelakkan serpihan ais yang tajam.
 4. Anda boleh menghias gelas dengan pudina dan gula. Untuk melakukan ini, bahagian tepi kaca dicelupkan ke dalam air, dan kemudian di gula, kerana munculnya sempadan yang indah..

Martini "Extra Dry" adalah minuman yang tidak biasa dan menarik yang sesuai untuk minuman beralkohol dan sebagai tambahan untuk menghabiskan malam yang menyenangkan. Terdapat banyak pilihan untuk menggunakan vermouth kering dan masing-masing perlu diberi perhatian dan ujian untuk menentukan pilihan peribadi anda..

Minuman kelas dan rasa yang sama

Sebagai tambahan kepada vermouth Martini Bianco yang disayangi, syarikat Itali dengan nama yang sama terlibat dalam pengeluaran sejumlah produk lain yang sama popularnya. Ini, khususnya, merangkumi:

 • - Martini Extra Kering -. Alkohol berwarna jerami dengan gigitan kering, pahit dan aroma yang kaya dengan lemon, raspberry dan iris.
 • - Martini Rosso—. Minuman ambar gelap dengan rasa manis dan rasa pahit asli. Aromanya didasarkan pada bahagian herba yang kaya.
 • - Martini Rosato -. Kumpulan warna merah jambu yang menarik dengan rasa herba dan carnation tonik. Bahagian bunga ekspresif terdengar dalam sejambak, diperkaya dengan jejak kayu manis.

Kini, varieti anggur merah dan merah jambu semakin banyak digunakan untuk penghasilan martini. Bahan mentah sayur (ekstrak atau infus), alkohol tulen, gula ditambahkan ke dasar wain. Setelah mencampurkan ramuan, minuman itu dirawat dengan sejuk, disaring, "berehat" selama seminggu, secara beransur-ansur "keluar" suhu.

 1. Rosso (Rosso). Ini adalah vermouth pertama (dihasilkan sejak tahun 1863) dari kilang penyulingan Martini. Ciri khasnya adalah aroma yang kaya dan rasa pahit dengan nota herba. Minuman ini mempunyai warna kuning gelap, yang disebabkan oleh penambahan karamel ke alkohol. Rosso digunakan dalam bentuk koktel dan dalam bentuk murni. Pasangan gastronomi: jus oren, ais, lemon.
 2. Bianco (Bianco). Warna vermouth adalah jerami ringan, aromanya pedas dengan sedikit vanila. Bianco mempunyai rasa seimbang yang lebih ringan daripada Rosso dan dianggap sebagai minuman eksklusif untuk wanita. Martini diminum dengan kemas atau dicairkan dengan soda, limun, tonik.
 3. Rosato (Rosato). Vermouth jenis ini pertama kali muncul di pasaran pada tahun 1980. Dalam pengeluaran Rosato, wain putih dan merah digunakan pada masa yang sama. Kekuatan Martini - 15%. Warna minuman berwarna merah jambu, sejambak aromanya berterusan, rasanya pedas dengan sedikit rasa kayu manis dan cengkih. Kurang pahit daripada Rosso.
 4. D'Oro (Doro). Direka khas untuk orang yang suka wain putih dengan rasa buah. Doro paling popular di kalangan penduduk Jerman, Denmark, Switzerland. Pengeluaran martini jenis ini bermula pada tahun 1998. Kandungan alkohol di dalamnya mencapai 9%. Minuman ini mempunyai aroma sitrus yang jelas, di mana terdapat sedikit rasa madu, ketumbar, pala dan vanila..
 5. Fiero (Fiero). Dikeluarkan pada tahun 1998. Ciri khas minuman adalah aroma yang kaya dengan aroma oren merah. Dicipta khas untuk penduduk negara-negara Benelux. Kubu - 15 darjah.
 6. Extra Kering (Extra Dry). Berbeza dengan peratusan alkohol yang tinggi (18%) dan kandungan gula rendah (2.8% dan bukannya 16% biasa). Extra Dry mempunyai aroma asam manis yang cerah, di mana nota lemon, raspberry, iris terasa. Vermouth mempunyai warna jerami dan digunakan di dasar koktel alkohol. Minum sejuk dalam bentuk tulen.
 7. Pahit (Pahit). Martini mengandungi 30 jenis bunga, buah, herba. Asas penyediaan vermouth adalah alkohol tulen. Menariknya, arak tidak digunakan dalam pengeluaran minuman. Kubu - 25 darjah. Pahit dicairkan dengan jus yang baru diperah, tonik atau diminum dengan kemas dengan penambahan ketulan ais.
 8. Rose (kepada Rose). Ini adalah wain berkilau separa kering berwarna merah jambu, mula dijual sejak 2009. Untuk pengeluaran Rose digunakan varieti anggur putih dan merah yang ditanam di wilayah Veneto, Piedmont. Kandungan alkohol adalah 16%. Minuman itu diminum dengan nanas, jus limau gedang atau tidak dicairkan dengan lemon, zaitun, strawberi.
 9. Spirito (Spirito). Ini minuman keras lelaki, minuman keras herba. Spirito mempunyai rasa manis dan mula dijual pada tahun 2013. Minum dalam bentuk tulen.
 10. Asti (Asti). Champagne dari syarikat Martini, dihasilkan di Itali menggunakan teknologi penapaian yang tidak lengkap. Kandungan alkohol adalah 7%. Wain bersoda diminum sejuk hingga 7 darjah. Menggabungkan secara harmoni dengan buah-buahan.
 11. Prosecco (Prosecco). Dihasilkan di wilayah Venetto (Timur Laut Itali) dari pelbagai anggur dengan nama yang sama. Ini adalah anggur berkilau kering dengan rasa epal hijau dan pic. Bentengnya mencapai 11.5%. Dihidangkan sejuk.
 12. Brut (Brut). Minuman itu adalah anggur berkilau kering dari Martini& Rossi ". Brut telah popular di kalangan pengguna selama lebih dari 80 tahun. Varieti anggur berikut digunakan untuk pengeluaran anggur: "Pinot" dan "Prosecco". Kubu - 11.5%. Martini Brut mempunyai rasa buah ringan dengan sedikit epal hijau. Dicipta sebagai alternatif untuk sampanye.

Dengan apa dan bagaimana mereka minum

Extra Dry mempunyai rasa kering dan oleh itu memerlukan pendekatan khas.

Cadangan umum mengenai cara minum Martini Extra Dry adalah seperti berikut:

 1. Sebelum disajikan, minuman itu disejukkan hingga + 10... + 15 ° С, tetapi tidak lebih rendah, jika tidak, ia akan kehilangan separuh rasanya. Peraturan ini berlaku untuk semua jenis, termasuk anggur bersoda Martini Rose. Penasihat mengesyorkan penyejukan di bilik bawah tanah, bukan di dalam peti sejuk..
 2. Martini tulen harus dimakan dari gelas wiski, dan koktail Ekstra Kering - dari gelas segitiga khas dengan batang nipis.
 3. Dalam bentuk asalnya, minuman itu diminum dari gelas, dan koktel berdasarkannya diminum melalui jerami. Ketulan ais akan meningkatkan rasa produk tulen..
 4. Sebaiknya minum koktel atau produk alkohol kering yang tulen perlahan-lahan, dengan meneguk kecil.

Di Itali, Martini jenis ini biasanya diminum pada waktu petang, mencairkan alkohol dengan air tulen. Anda juga boleh mencampurkannya dengan jus yang baru diperah - anda mendapat koktel yang lazat.

Extra Dry disyorkan untuk dicairkan dengan jus seperti:

 1. Jeruk, jeruk keprok, limau gedang, cranberry. Jus jenis ini secara halus menekankan rasa alkohol.
 2. Jus epal dan anggur dari varieti putih melengkapkan minuman dengan sempurna, memperkayakannya dengan rasa manis dan aromatik.
 3. Beberapa pencinta koktel pelbagai komponen mencampurkan Martini dengan limau dan jus lemon. Di sini adalah perlu untuk menunjukkan rasa perkadaran, jika tidak, koktel akan menjadi panas dan masam.

Vermouth kering adalah asas yang baik untuk leher, jadi anda boleh bereksperimen dan mencampurkannya dengan pelbagai jus dari buah-buahan eksotik.

Untuk koktel, bukan sahaja jus, tetapi juga produk alkohol lain boleh menjadi komponen tambahan. Jadi, gin, rum, wiski, tonik, wain berkilau dan juga vodka sesuai dengan Martini kering. Tetapi anda hanya dapat menikmati rasa minuman dengan mencuba produk asli..

Cara menyimpan martini

Botol tertutup dan terbuka dengan minuman mulia mempunyai jangka hayat yang berbeza. Sekiranya bungkusan asalnya belum rosak, maka ia akan tahan lama selama 5 tahun. Lebih-lebih lagi, di sudut label terdapat skrip tulisan bahawa jika setelah jangka waktu ini minuman itu mengekalkan ketelusannya dan tidak ada sedimen, maka itu sesuai untuk dimakan.

Botol terbuka tidak perlu disiapkan segera. Dia mungkin menunggu sehingga kesempatan berikutnya. Produk ini stabil, sehingga dapat disimpan dengan baik walaupun dibuka.

Perlu diketahui: mana-mana vermouth cepat menyerap bau, membiarkannya terbuka di atas meja tidak digalakkan.

Bergantung pada keadaan penyimpanan, botol yang dimulakan disimpan:

 • di kaunter bar - 2 minggu;
 • di bilik gelap pada suhu bilik - 1-3 bulan;
 • di dalam peti sejuk - sehingga enam bulan.

Sekiranya botol itu rosak, lebih baik menuangkan vermouth ke dalam bekas kaca apa pun. Plastik tidak sesuai untuk penyimpanan, boleh bernafas dan dapat memberikan rasa pihak ketiga pada minuman, dan gelasnya neutral dan mengekalkan ciri-ciri asli produk.

Vermouth

Minuman ini disediakan mengikut resipi Martini klasik, yang diciptakan oleh pembuat anggur muda Rosso pada tahun 1863, ketika dia mula bekerja di syarikat itu. Nama vermouth terdiri daripada dua nama - pengurus Alessandro Martini, yang menjadikan syarikat itu sebagai pemimpin pasaran, dan pencipta resipi itu sendiri. Dua tahun selepas persembahan, vermouth menerima anugerah pertama di Dublin.

Jenis Martini yang paling popular di dunia. Resipi ini dikembangkan pada tahun 1910 setelah kematian pengasas syarikat. Minuman ini dibuat dengan memproses anggur putih dalam kombinasi dengan rempah dan vanila, yang menghilangkan kepahitan. Oleh kerana rasa minumannya lebih lembut daripada Martini klasik, para wanita sangat menyukainya.

Martini jenis ini muncul pada tahun 1980. Ini adalah campuran wain putih dan merah dengan penambahan ekstrak herba. Mempunyai warna dan aroma merah jambu dengan sedikit rasa kayu manis dan cengkih. Vermouth boleh dimakan sejuk atau dipanaskan sedikit.

Minuman ini telah dihasilkan sejak tahun 1998. Ia dikembangkan khas untuk negara-negara Eropah utara - Denmark, Switzerland dan Jerman. Digunakan untuk pengeluaran anggur Itali, karamel dan buah sitrus. Minuman berwarna keemasan dengan warna buah dan madu dalam rasa dan aroma bertujuan untuk mengimbangi kekurangan cahaya matahari dan kehangatan penduduk negara-negara ini..

Martini ini rendah gula dan tinggi alkohol, menjadikannya tempat yang ideal untuk koktel. Rasanya tidak pahit, dan aromanya mengandungi lemon, raspberry dan iris. Ia mengambil masa sepuluh tahun untuk berkembang, dari tahun 1890 hingga 1900. Komposisi minuman itu kompleks dan mengandungi lebih daripada tiga puluh unsur. Karya itu tidak sia-sia, vermouth begitu berjaya sehingga dia mengumpulkan empat puluh anugerah, termasuk dari raja-raja Belgia dan Perancis.

Martini Bitter dibuat bukan berdasarkan arak, tetapi berdasarkan alkohol, jadi lebih logik untuk menyebutnya sebagai pahit. Kandungan alkoholnya adalah 25%. Ia mempunyai warna merah tua. Gabungan buah dan herba memberikan aroma dan rasa buah yang sesuai dengan nota pedas.

Liquor Spirito dipersembahkan pada tahun 2012. Ia dibuat berdasarkan alkohol anggur dan merupakan minuman Martini terkuat - kekuatannya 33 darjah. Mempunyai rasa teh pahit dan aroma kompleks dengan nota kayu putih, rempah India dan vanila. Spirito bertujuan untuk minuman lelaki dan tidak boleh dijual kepada wanita..

Riserva Speciale Ambrato dan Riserva Speciale Rubino baru di barisan Martini, yang muncul pada tahun 2014. Vermouth mendapat nama mereka mengikut warna: Ambrato berwarna kuning, dan Rubino berwarna merah. Secara tradisional, resipi berdasarkan wain Itali terpilih: Nebbiolo digunakan untuk Rubino, Moscato d'Asti untuk Ambrato.

Cara membezakan yang asli dengan yang palsu

Semua jenis Martini yang dihasilkan mempunyai bekas sendiri. Ia berbeza dari segi bentuk, label, nama. Setiap variasi dilengkapi dengan logo dan ciri khas yang tersendiri.

Semasa memilih minuman, disarankan untuk memperhatikan petunjuk berikut:

 1. Tempat penjualan alkohol. Kedai-kedai kecil tidak menjual produk asli.
 2. Cap duti eksais dan label yang sesuai. Unsur-unsur ini mesti dilekatkan secara sekata. Gambar pada label mesti tetap jelas.
 3. Harga. Minuman alkohol elit asli tidak murah.

Beberapa ciri khas Extra Dry yang asli adalah:

 1. Botol kaca berwarna hijau tua.
 2. Bahagian sisi botol timbul dalam bentuk huruf tiga dimensi MARTINI, corak heraldik dan tahun minuman pertama.
 3. Bahagian bawah botol asal tidak mempunyai serifs atau tonjolan.
 4. Prasasti dengan jilid harus kelihatan di bahagian bawah bekas. Sekiranya tertulis "1 L" itu palsu. Botol produk asal bertuliskan "cl".

Semasa membeli alkohol, disarankan untuk memperhatikan kod bar produk, ejaan jenama yang betul dan nama jenis produk

Jenis-jenis Martini

Martini dengan cepat dihargai oleh para pencinta alkohol yang baik di seluruh dunia, oleh itu para teknolog syarikat bekerja tanpa lelah untuk membuat resipi baru..

Martini Rosso

Ini adalah vermouth pertama, yang diperkenalkan oleh pengasas jenama pada tahun 1863. Ia mempunyai warna kuning gelap, rasa pahit yang khas dan aroma yang sangat kaya. Ijazah Martini - 16%. Sebagai sebahagian daripada koktel, vermouth sesuai dengan buah sitrus, yang terbaik adalah menyajikan minuman sejuk.

Martini Bianco

Ia dianggap sebagai minuman feminin kerana rasa pedasnya yang halus dan aroma vanila yang halus. Ia mempunyai warna kuning jerami ringan dan kekuatan 16 darjah. Dihasilkan sejak tahun 1910 dan sejak itu paling kerap diminum dengan kemas atau digabungkan dengan soda sejuk.

Martini Asti

Ini adalah sampanye martini pertama yang dihasilkan hanya di Piedmont, Itali sejak akhir abad ke-19. Pengrajin tempatan telah menguasai teknologi fermentasi yang tidak sempurna hingga sempurna, kerana minumannya manis dan dengan rasa epal dan madu yang menyenangkan. Kekuatannya hanya 7 darjah, dan sampanye ideal disejukkan hingga 7 ° C dalam gelas tinggi.

Martini Fiero

Kekuatan 15 darjah mula dihasilkan pada tahun 1998 untuk negara-negara Benelux (Belanda, Belgium, Luxembourg). Ia mempunyai warna kemerahan yang menyenangkan, dan dalam rasanya, anda dapat dengan mudah membezakan nota madu dan sitrus, yang memberikan minuman yang istimewa. Martini merah sering disajikan sebagai bahagian koktel dengan jus sitrus dan grenadine.

Martini Ekstra Kering

Mula menghasilkan pada awal abad XX untuk pencinta masam. Jenis vermouth ini mempunyai kandungan glukosa terendah, dan kekuatannya ialah 18 darjah. Warna jerami tidak jauh berbeza dengan yang klasik, tetapi rasanya didominasi oleh raspberry, iris dan lemon. Martini yang kuat adalah tempat yang bagus untuk banyak koktel, tetapi kadang-kadang disajikan dengan kemas.

Martini Prosecco

Anggur berkilau kering yang telah dihasilkan di timur utara Itali sejak akhir abad ke-19. Ini mempunyai kekuatan 12 darjah dan mempunyai rasa segar yang luar biasa dengan nota limau gedang, epal dan pic. Sebaiknya minum prosecco dengan warna jerami yang indah dalam bentuk tulennya yang sejuk hingga 8 ° С.

Martini Brut

Anggur berkilau kering yang telah dihasilkan sejak tahun 1920-an. Ia diciptakan sebagai alternatif untuk sampanye, oleh itu ia mempunyai kekuatan alkohol sebanyak 11.5%. Di lelangit, anda dapat dengan mudah menangkap nota buah epal hijau. Warna keemasan minuman itu kelihatan cantik dalam gelas tinggi yang telus.

Martini Rose

Muncul di pasaran hanya 10 tahun yang lalu, tetapi dengan cepat memenangi pembeli dengan kombinasi anggur putih dan merah yang indah. Rasanya manis dan sedikit sedap dengan nota sitrus dan elderberry. Warna merah jambu yang kaya dengan koktel dicairkan dengan sempurna dengan jus nanas atau limau gedang. Minuman 16 darjah disajikan dengan rapi dengan strawberi, lemon atau zaitun..

Apakah jenis minuman ini

Sebagai tambahan kepada Martini Extra Dry, syarikat terkenal itu bersedia menawarkan kepada para pengguna pelbagai produk lain yang cukup popular dan menuntut. Mencuba masing-masing dijamin akan memberi anda banyak kesan baru dan jelas. Produk ini merangkumi:

Martini Rosato. Alkohol warna merah jambu halus dengan nota cengkih ekspresif dalam selera. Petunjuk aromatik gembira dengan kombinasi rempah kayu manis dan aromatik yang cerah.

—Martini Rosso—. Amber gelap, campuran memukau dengan rasa manis manis dan rasa pahit yang tahan lama. Sejambaknya mengandungi sebilangan besar herba aromatik, sitrus dan rempah..

Martini Bianco. Produk jerami ringan yang elegan dengan rasa manis dan rasa yang tahan lama berdasarkan garis semula jadi vanila. Aromanya tumbuh dengan nuansa pedas vanila dengan komponen herba ringan.

Martini Riserva Speciale Ambrato. Vermouth ambar keemasan yang bergaya dengan kepahitan lembut dan sedikit ramuan herba wangi. Sejambak aromatik berdasarkan nota ekspresif kayu cacing.

Minuman yang pelbagai

Diyakini secara meluas bahawa Martini adalah minuman bebas, tetapi ini tidak berlaku. Bagaimana vermouth berbeza dengan Martini mudah difahami: yang pertama adalah jenis minuman beralkohol, dan yang kedua adalah nama jenama pengeluarnya.

Martini (vermouth) terdapat dalam pelbagai jenis. Yang paling popular di antaranya ialah Bianco. Rasa pelbagai ini manis dan sedikit tawar, vanila terasa. Martini ini lebih diposisikan sebagai minuman wanita..

Semua jenis Martini terasa asli dengan cara mereka sendiri, dan masing-masing mempunyai sejarah tersendiri. Oleh itu, jenis vermouth Rosso menjadi produk penyulingan pertama. Rasanya kaya, sedikit pahit. Minuman jenis ini dimakan dalam bentuk tulen atau ditambahkan ke dalam koktel..

Sedangkan untuk Extra Dry, butuh waktu yang lama untuk mengembangkan resepnya di kilang Martini dan Rossi: minuman itu sedang dikembangkan dari tahun 1890 hingga 1900.

Vermouth kering yang kuat pada awalnya tidak diterima oleh pengguna, tetapi lama-kelamaan, alkohol seperti itu menjadi salah satu produk penyulingan yang paling popular. Hasilnya, varietas ini dianugerahkan lebih dari 40 anugerah, termasuk lambang dari raja-raja Belgia, Perancis dan Itali..

Pengeluar juga menjaga penduduk wilayah utara Eropah, di mana kehangatan dan matahari jarang menyenangkan dengan kehadiran mereka, dan melepaskan Doro vermouth - alkohol dengan nota sitrus, madu dan vanila. Sejambak unik membangkitkan perasaan kehangatan dan dikaitkan dengan selatan.

Syarikat ini juga menghasilkan minuman yang lebih kuat, seperti Bitter dan Martini Spirito, tetapi jenis yang terakhir tidak lagi berlaku untuk vermouth: ia adalah minuman keras yang kuat dekat dengan minuman keras.

Extra Dray boleh dikaitkan dengan semangat penyulingan yang kuat.

Koktel Martini: resipi

Yang paling biasa digunakan ialah Bianco dan Rosso. Mereka sesuai dengan vodka, tonik, jus, jus segar, minuman keras.

Martini dengan vodka

Koktel ini telah mendapat populariti yang luas berkat filem James Bond. Memerlukan beberapa minit untuk memasak. Anda memerlukan 10 ml martini Dry, 40 ml vodka, ais, 1 sudu teh jus lemon yang baru diperah. Dalam pengocok campurkan vodka dengan ais, masukkan martini dan jus lemon. Tuang ke dalam martinka, masukkan zaitun.

Lima puluh lima puluh

Caranya adalah dengan melengkapkan rasa jintan juniper dalam gin dengan kepahitan ringan dari kayu cacing dari martini kering. Perkadaran - 50 ml setiap minuman, ais ditambah sebagai tambahan, dihiasi dengan zaitun atau zaitun.

Negroni

Sekiranya anda ingin merasa seperti orang Itali atau countess, maka anda harus memperhatikan resipi yang ringkas dan sekaligus indah. Es hancur dituangkan ke dalam gelas lebar, martini Rosso, gin, Campari dituangkan berturut-turut dalam bahagian 2: 2: 1

Sekarang masih tinggal perlahan-lahan mengaduk isi gelas dengan sudu dan menikmati minumannya.

Martini dengan sampanye

Pilihan menarik diperoleh dengan menggabungkan minuman dua wanita dengan ais dan jus strawberi. Intinya adalah tepat dalam menuangkan cecair yang tepat di sepanjang dinding gelas tinggi, tanpa mencampurkannya. Pesanan bermula dengan jus dan diakhiri dengan sampanye. Hasilnya adalah koktel manis dengan gelembung effervescent. Anda perlu minum melalui jerami. Gelas itu diisi dengan ketulan ais.

Bianco Sunrise

Pilihan romantis untuk memenuhi waktu subuh terdiri daripada jus oren segar, jus cranberry, Bianco martini. Rasa yang luar biasa dengan nota sitrus dan kayu cacing muncul setelah sejuk, jadi menambahkan ais adalah suatu keharusan.

Video: cara membuat koktel martini

Cara minum Martini Extra Dry

Agar pengalaman pertama dengan Extra Dry vermouth memberikan anda kesan yang cerah dan menyenangkan, kami mengesyorkan agar anda bergantung pada prinsip klasik asas untuk mencuba produk alkohol ini dalam proses penyediaan. Pada mulanya, sebelum menuangkan, jaga suhu minuman. Ia mesti disejukkan hingga 10-12 darjah. Perhimpunan yang lebih panas akan mengecewakan anda dengan aroma yang menyengat, sementara produk supercooled akan menyembunyikan sebahagian besar cita rasa..

Vermouth boleh dituangkan ke dalam gelas khas apabila anda ingin menikmati koktel atau "gelas wiski" yang indah. Pilihan kedua sesuai untuk pengguna yang suka menikmati minuman aromatik tulen atau menambahnya dengan pelbagai jus dan ais. Bagi penggunaannya sendiri, minuman itu diminum dalam teguk kecil dengan mengenali komponen aromatik yang terang..

Apa yang perlu diminum "Martini" dengan

Mana-mana Martini adalah minuman beralkohol yang sempurna. Oleh itu, mereka menghidangkannya sebelum makan. Hampir semua makanan pembuka digabungkan dengannya. Selain itu, kerana kekuatan alkoholnya rendah, martini sangat bagus untuk diminum tanpa makanan ringan..

Sekiranya anda mahu, zaitun dan buah-buahan segar akan menjadi pilihan makanan ringan yang sangat baik. Lebih baik memilih buah-buahan masam, kerana alkohol itu sendiri cukup manis. Gabungan dengan sepotong lemon menunjukkan dirinya dengan sempurna. Beri juga merupakan tambahan yang baik untuk alkohol.

Terdapat satu kombinasi luar biasa yang mesti anda cuba. "Martini" dengan bawang akan menggembirakan semua pencinta penyelesaian bukan standard. Lebih-lebih lagi, gourmet berpengalaman mencadangkan bukan sahaja memakan sepotong bawang, tetapi juga menambahkannya langsung ke minuman. Sebaiknya berikan sedikit masa untuk komponen menggabungkan sifat rasa dan aroma, dan kemudian mencuba. Menurut ulasan, hanya gabungan yang luar biasa.

Potongan buah disyorkan untuk dicelupkan terus ke dalam segelas alkohol. Pilihan yang ideal bergantung pada jenis vermouth.

 • Bianco sesuai dengan buah zaitun, lemon wedge, kiwi, nanas, ceri. Vermouth ini juga dapat dicairkan dengan soda atau tonik tanpa gula. Ini adalah jenis vermouth yang paling popular, disukai dan dihargai oleh para bartender. Rasanya enak dengan pelbagai minuman dan makanan ringan.
 • Rosso - Red Martini paling diminum dengan oren atau ceri. Mereka melembutkan rasa pahit. Perlu diingatkan bahawa ini adalah versi wanita. Manakala lelaki lebih suka mencampurkannya dengan vodka dan memakan lemon.

Bagi hidangan itu sendiri, yang digabungkan dengan vermouth, maka makanan ringan vodka standard tidak sesuai di sini. Letakkan salad ringan, ikan putih atau ikan putih di atas meja dan tidak akan timbul persoalan apa yang harus diminum Martini dengan.