Tumbuhan herba

Wrestler Blue - Aconite napellus

Tumbuhan kekal, tinggi 50-150 cm. Daun adalah palmate, 5-7-bahagian dengan tepi bergerigi. Bunga biru ungu dengan kelopak berbentuk kelopak membentuk helmet berkubah, di bawahnya terdapat 2 kelopak nektary yang memanjang. Perbungaan adalah raceme terminal berbilang bunga. Buahnya adalah risalah tiga. Mekar pada bulan Jun-Ogos. Tumbuh di hutan basah dan padang rumput dataran tinggi. Tumbuhan perubatan hiasan, beracun. Di habitat serupa, terutamanya di pergunungan, spesies serupa dengan bunga kuning tumbuh.

Mata gagak berdaun empat - Paris Quadrifolia

Ramuan abadi dengan rimpang panjang dan bersisik. Mekar pada bulan Mei, biji masak pada bulan Julai-Ogos. Ia tumbuh terutamanya di hutan daun lebar, biasanya di kawasan berlorek, serta di perkebunan konifer dan bercampur, tetapi tidak mencapai perkembangan yang baik di sana. Tumbuhan beracun.

Sungai gravilat - Geum pivale

Tumbuhan abadi setinggi 50-70 cm, dengan rimpang tebal dan batang merah gelap yang kuat. Bunga 2-3 jumlahnya, dikumpulkan di bahagian atas batang, berbentuk loceng, terkulai, tegak ketika berbunga. Kelopak berwarna merah kecoklatan. Kelopak berwarna merah jambu, dengan urat coklat kemerahan. Stamen banyak, berbulu. Banyak pistil dikumpulkan di kepala ovoid. Buah-buahan dengan lampiran disebarkan oleh haiwan dan manusia. Bunga pada bulan Mei-Jun; berbuah pada bulan Jun-Julai. Kawasan ini terbatas pada padang rumput, tepi hutan, semak, tepi paya dan tebing takungan. Rimpang telah digunakan dalam perubatan rakyat. Warna merah-coklat boleh didapati dari mereka. Daunnya boleh dimakan dan sesuai untuk membuat salad dan sup.

Hijau musim sejuk dengan daun bulat - Pyrola rotundifolia

Kekal musim sejuk-hijau dengan rimpang bercabang panjang. Daunnya basal, dengan tangkai panjang dan bilah berkulit, berkilat, bulat. Pucuk berbunga setinggi 30 cm, diakhiri dengan sikat perbungaan 8-15 bunga. Corolla terbuka lebar, putih, berdiameter hingga 2 cm. Buahnya adalah kapsul sfera rata. Ia berbunga pada bulan Jun-Julai, benih masak pada bulan Ogos-September. Disebarkan oleh biji dan secara vegetatif, oleh pertumbuhan rimpang; membentuk tambalan besar dalam keadaan optimum. Tumbuh di hutan konifer dan berdaun kecil-konifer.

Hutan Angelica - Angelica sylvestris

Tumbuhan monocarp dua tahunan atau tahunan yang mati selepas berbuah. Batangnya berongga, setinggi 200 cm, dengan mekar kebiruan, di bahagian atas dengan sedikit cabang. Bilah daun berbentuk segitiga dalam garis besar, dua, tiga-pinnate. "Sabuk" ungu sangat khas di tempat asal petioles segmen lateral. Kelopak berwarna putih atau merah jambu di luar. Buahnya berwarna coklat. Ia berbunga dari pertengahan musim panas hingga akhir musim luruh, buahnya masak mulai bulan Ogos. Tumbuh di hutan lembap, pembukaan, pembukaan, tepi hutan, rawa berumput, di sepanjang tebing badan air. Tumbuhan madu yang baik.

Serangga yang menjalar - Ajuga reptans

Ramuan abadi, tinggi 8 hingga 35 cm, dengan pucuk akar yang panjang, menjalar dan batang bunga yang tegak. Daun berbentuk bujur. Bunga berwarna biru atau biru muda, membentuk perbungaan berbentuk lonjakan padat di bahagian atas batang. Ia mekar pada bulan Mei - Julai; buah-buahan masak pada bulan Jun - Ogos. Tumbuh di hutan, terutama rimbun, di pinggir hutan, lereng, di semak belukar. Tumbuhan madu.

Stellaria berdaun keras - Stellaria holostea

Ramuan abadi, tinggi 15-40 cm, dengan rimpang bercabang. Batangnya adalah tetrahedral, tegak. Daun adalah sessile, linear atau linear-lanceolate, dengan hujung runcing panjang. Kelopaknya separuh dari sepal. Mekar pada bulan April - Jun. Tumbuh di antara semak-semak, di hutan lebat, di sepanjang tepi hutan.

Bintang laut sederhana - Stellaria media

Tanaman tahunan atau musim sejuk yang tinggi 5-30 cm, bercabang kuat, dengan tempat tinggal, batang yang lemah dan nipis. Mekar dari bulan April hingga Oktober; berbuah dari bulan Julai. Diagihkan secara meluas di seluruh Rusia. Ia tumbuh di hutan teduh yang lembap, di kebun sayur, kebun, taman, di ladang, di sepanjang jalan, di dekat kediaman, di sepanjang tebing takungan, parit, tanah yang lembap dan tanah gurun. Salah satu rumpai yang paling meluas.

Zelenchuk kuning - Galeobdolon luteum

Tumbuhan kekal, tingginya 15-45 cm. Pucuk tegak atau naik. Daun bijirin; yang lebih rendah mempunyai petioles panjang, obtuse, cordate-ovate, yang atas mempunyai petioles pendek, tajam. Bunganya berwarna kuning, di bibir bawah terdapat bintik merah. Mekar pada bulan Mei - Jun. Di hutan lembap dan semak.

Marshweed - Epilobium palustre

Tumbuhan abadi dengan batang tegak setinggi 10-50 cm. Di pangkal batang, pucuk filamen tipis sering berkembang, membentuk mentol berdaging menjelang musim luruh. Daun adalah linear. Kelopaknya berwarna merah jambu pucat atau keputihan. Buahnya adalah kapsul. Ia berbunga dari bulan Jun hingga musim luruh, benihnya masak dari bulan Julai. Ia tumbuh di tempat yang lembap: hutan paya dan padang rumput, tebing badan air, kuari berpasir dan gambut.

Oksalis biasa - Oxalis Acetosella

Tumbuhan abadi 5-10 cm, dengan rimpang menjalar, ditutup dengan sisik merah jambu. Daun basal, trifoliat, dengan tangkai daun panjang; daun bersalut, melipat sepanjang, nipis. Bunga bersendirian, pada peduncles melebihi daun. Corolla putih, dengan urat ungu, kelopak ungu-pinkish atau ungu jarang. Buahnya adalah kapsul berwarna coklat ovoid, berkerut dan coklat muda. Bunga pada bulan Mei - Jun; buah masak pada bulan Julai - Ogos. Ia membiak secara vegetatif, dengan menanam dan bercabang rimpang, dan oleh biji. Apabila matang, kapsul pecah dan bijinya tersebar; Benih tersebar terutamanya oleh semut. Tumbuh di hutan lembap, terutamanya konifer gelap, sering mendominasi dan membentuk penutup berterusan. Digunakan sebagai tanaman makanan: daunnya mengandung vitamin C dan asam oksalat, memiliki rasa asam dan digunakan dalam sup, salad, rempah dan teh. Daun mempunyai sifat antiscorbutik.

Kuku Eropah - Asarum europaeum

Ramuan abadi hijau dengan rimpang filamen menjalar dan batang yang menjalar, berakar, bercabang. Benih disebarkan oleh semut. Tumbuhan ini mempunyai bau tertentu. Mekar pada bulan April-Mei; biji masak pada bulan Jun. Ia menyebar melalui benih dan cara vegetatif - dengan pertumbuhan rimpang; pada masa yang sama, kuku sering membentuk tompok-tompok besar. Di hutan konifer, gugur dan rindang rimbun konifer. Tumbuhan beracun. Persediaan dari rimpang dan daun telah lama digunakan dalam perubatan rakyat dan perubatan veterinar. Tanaman hiasan, boleh ditanam sebagai penutup tanah.

Boneberry - Rubus Saxatilis

Tumbuhan abadi dengan lenturan vegetatif yang menjalar atau melengkung dan mengakar tunas vegetatif dan batang bunga yang tegak setinggi 20 cm. Daunnya berwarna trifoliat, dengan tangkai daun yang panjang. Bunga berwarna putih, lima anggota, dikumpulkan dalam 3-10 umbellate apikal atau perbungaan racemose. Buah-buahan hanya sedikit (biasanya 1-6), besar, merah terang, hampir tidak bersambung antara satu sama lain. Bunga pada bulan Mei-Jun, berbuah pada bulan Jun-Julai. Buah dimakan mentah dan diproses (jus, minuman buah, jem). Tumbuhan madu.

Jelatang yang menyengat - Urtica dioica

Ramuan abadi hingga 1.5 m tinggi, dengan rimpang mendatar panjang. Kilang ini dioecious. Mekar dan berbuah sepanjang musim panas. Disebarkan oleh biji (satu tanaman memberi hingga 22,000 biji) dan secara vegetatif. Membentuk tebal tebal. Ia tumbuh berhampiran kediaman, jalan, lindung nilai, tanah gurun, dll. tempat di tanah yang kaya dengan nitrat. Khas untuk hutan lembap yang terganggu, terutama hutan alder, tebing takungan dan jurang, rawa gambut yang dikeringkan, kebun yang diabaikan. Tanaman makanan dan perubatan yang berharga. Sup kubis hijau dimasak dari daun muda dan pucuk pada musim bunga. Sebagai agen terapi dan profilaksis, ubat ini digunakan untuk hipo- dan avitaminosis. Persediaan jelatang digunakan sebagai agen hemostatik dan penyembuhan luka, mereka adalah sebahagian daripada ubat koleretik. Dalam perubatan rakyat juga digunakan sebagai agen penguat rambut. Tumbuhan ternakan yang berharga, terutamanya untuk babi dan unggas. Pucuk jelatang muda rebus meningkatkan hasil susu dan meningkatkan peratusan lemak dalam susu. Batangnya dapat digunakan untuk menghasilkan serat untuk membuat tali dan kain kasar. Daun dan rimpang sebelumnya digunakan untuk menghasilkan pewarna bulu hijau.

Spiderweb burdock - Arctium tomentosm

Tumbuhan dwitahunan setinggi 60-100 cm, dengan akar fusiform yang berdaging. Batangnya kuat, hijau atau kemerahan, berkerut, bercabang kuat, jaring labah-labah di bawah bakul. Daunnya besar, berbentuk ovoid. Bakul dengan pembungkus sarang laba-laba, biasanya perbungaan corymbose. Corolla berwarna ungu. Buah berwarna coklat keabu-abuan atau coklat dengan puncak pendek. Bunga pada bulan Jun-Ogos; buah masak pada bulan Julai-September. Ia tumbuh di tempat sampah di perkampungan, di tempat pembuangan sampah, di jurang, di sepanjang tebing takungan, di sempadan, di tepi jalan. Apa yang disebut "minyak burdock" diperoleh dari akar, yang digunakan untuk menguatkan rambut di kepala. Batang muda, berdaging, dikupas, boleh dimakan.

Buttercup menjalar - Ranunculus bertaubat

Tumbuhan herba abadi dari 10 hingga 40 cm, dengan pucuk akar yang menjalar. Batangnya tebal dan berair. Daun panjang-petiolate, trifoliate, daun dengan petioles. Bunga dengan lima sepal yang menonjol, 5 kelopak kuning keemasan, banyak stamen dan pistil. Buahnya berbilang kacang. Mekar dari musim bunga hingga akhir musim panas, buahnya masak pada masa yang berlainan. Di lorong tengah, ini adalah tanaman biasa di padang rumput lembap, paya, hutan jarang, dan jalan tanah. Tumbuhan beracun.

Lungwort tidak jelas - Pulmonaria obscura

Ramuan abadi dari tinggi 8 hingga 30 cm.Bunga dengan warna merah jambu pada awal berbunga, kemudian corolla biru. Mekar pada bulan April - Mei, buah masak pada bulan Mei - Jun. Tumbuh di hutan, jurang, semak belukar. Tanaman awal musim bunga hiasan. Tumbuhan madu yang baik. Daun kaya dengan asid askorbik dan vitamin lain, boleh dimakan, sesuai untuk salad.

Kayu lembut air - Myosoton aquaticum atau Malachium aquaticum

Ramuan abadi hingga 120 cm, ditutup dengan rambut kelenjar di bahagian atas. Batangnya menjalar, menaik. Daun lembut, sessile, cordate-ovate, runcing. Perbungaan bercabang, umbellate. Bunga putih dengan kelopak bipartit. Mekar pada bulan Jun-September. Tumbuh di sepanjang tebing badan air, di semak-semak dan hutan dataran banjir ringan.

Pudina padang rumput - Mentha arvensis

Tumbuhan herba abadi setinggi 15-45 cm. Daun berbentuk ovoid atau bujur. Perbungaan jarak, putaran sekejap-sekejap. Kelopak selalunya berwarna ungu. Corolla ungu atau ungu-merah jambu. Bunga pada bulan Jun-September; buah masak pada bulan Julai-September. Ia tumbuh di sepanjang tebing badan air, parit, padang rumput lembap, hutan lembap dan habitat lembap yang lain. Mengandungi minyak pati, mempunyai bau tertentu, digunakan sebagai rempah-rempah dalam memasak dan semasa mengasinkan sayur-sayuran.

Lupa-saya-bukan paya - Myosotis palustris

Tumbuhan herba abadi setinggi 15-80 cm. Daun berbentuk pisau pembedah atau lansolat linear. Bunga dikumpulkan dalam perbungaan apikal - keriting. Corolla berwarna biru, lebih jarang berwarna merah jambu atau putih. Buahnya berwarna hitam. Mekar dari Mei hingga September; buah-buahan masak sepanjang musim panas dan musim luruh. Tumbuh di padang rumput lembap, rawa berumput, di sepanjang tebing badan air. Tumbuhan hiasan yang paling popular, dikumpulkan untuk sejambak. Tumbuhan madu.

Lupakan-saya-tidak padat -Myosotis nemorosa

Ia dijumpai berhampiran mata air dan di tempat-tempat di mana air bawah tanah mengalir keluar, hutan lembap dan belukar, reruntuhan jalan-jalan hutan. Mekar - Jun-Julai.

Serai biasa - Leycanthemum vulgare

Ramuan abadi dengan rimpang pendek, batang sedikit berwajah tinggi 15-60 cm dan roset dasar. Daun rosette bersendi, krenate di tepi dengan petioles panjang; batang - bujur, bergerigi di tepi, sessile. Perbungaan adalah bakul, tunggal, besar. Bunga murni palsu dalam bakul sangat panjang, berwarna putih, tidak membentuk biji. Bunga tubular median berwarna kuning, memberikan buah achene yang normal. Bunga pada bulan Mei-Ogos; buah masak pada bulan Jun-September. Ia tumbuh di padang rumput, lereng hutan, tepi hutan, tepi jalan, di hutan jarang, di kawasan pembukaan. Berkat perbungaan yang besar, selalunya mewujudkan aspek dalam komuniti padang rumput dan memberikan mereka pemandangan indah. Orang di seluruh Rusia memanggil nivyanik "chamomile".

Spring Cossack - Orobus vernus

Tumbuhan abadi, tinggi 20-45 cm, dengan batang tegak. Daun tanpa antena, dengan 2-4 pasang ovate lebar, dengan hujung daun glossy runcing panjang 3-7 cm. Bunganya berwarna ungu, kemudian berubah menjadi biru, dan kemudian berwarna hijau kebiruan, biasanya dikumpulkan dalam 4-6 kelompok pada batang yang panjang. Mekar pada bulan April-Mei. Kekacang pertama mekar. Biasanya tumbuh di hutan rimbun yang rimbun dengan penutup herba yang berlimpah, di semak, terutamanya di tanah berkapur. Kurang biasa di wilayah utara.

Rogol Biasa - Barbarea Vulgaris

Tinggal dua tahunan 20 - 70 cm. Daun bawah berbentuk lyre, dengan cuping terminal bujur lebih besar daripada daun lateral. Daun bahagian atas berbentuk bujur, lekuk-lekuk. Bunga dikumpulkan dalam berus yang lebat. Mekar pada bulan Mei - Jun, membuahkan hasil. Ia tumbuh di padang rumput, tepi hutan, seperti rumput di ladang, kebun sayur, di kebun, di sepanjang jalan, di kampung. Tumbuhan madu yang baik.

Paya sow-thistle - Sonchus palustris

Tumbuhan herba setinggi 80-250 cm, mengandungi jus susu, dengan rimpang tebal pendek, dari mana akar seperti tali pusat memanjang. Daun berbentuk anak panah di pangkal, dengan telinga runcing, dibedah dengan pin. Bakul berbunga-bunga, terletak secara tunggal di bahagian atas batang dan cabang, atau membentuk perbungaan biasa corymbose-paniculate. Semua bunga di dalam bakul berwarna ligulasi, biseksual, berwarna kuning. Buah-buahan adalah tetrahedral achenes. Bahagian atasnya berwarna keputihan, mudah jatuh. Bunga pada bulan Jun-Julai; buah masak pada bulan Julai-Ogos. Ia tumbuh di tebing badan air, paya, kawasan masin di dataran banjir sungai, di semak belukar di habitat basah.

Meadowsweet atau Meadowsweet - Filipendula ulmaria

Tumbuhan abadi besar setinggi 2 m, dengan rimpang pendek. Daun berselang-seling, berkilau di atas, hijau gelap, di bawah dengan kemaluan putih-tomentosa nipis, apabila disapu dengan bau yang menyakitkan. Banyak bunga dikumpulkan dalam perbungaan panik yang padat. Kelopak berwarna putih kekuningan. Buahnya adalah risalah tanpa biji tunggal. Mekar pada bulan Jun-Julai; berbuah pada bulan Julai-Ogos. Ia tumbuh di padang rumput lembap, rawa herba, pinggir hutan paya, di sepanjang tebing badan air dan parit. Ia kaya dengan tanin dan sesuai untuk menyamak dan mewarnai kulit. Telah lama digunakan dalam perubatan rakyat. Pucuk muda digunakan sebagai salad. Tumbuhan madu yang baik.

Chernobyl atau Wormwood - Artemisia vulgatris

Tumbuhan herba abadi setinggi 50-200 cm. Batangnya berwarna coklat-ungu, berdaun lebat sepanjang keseluruhan ketinggian. Daun dibelah dua atau tiga kali ganda, dengan segmen terminal yang luas. Bakul dalam longkang longgar. Mekar dari bulan Jun hingga September; buah masak pada bulan Julai-Oktober. Tumbuhan sampah biasa di kawasan penempatan, tepi jalan, tanah terbiar, tempat pembuangan sampah. Ia juga tumbuh di tebing takungan, ladang marjinal, di jurang. Digunakan dalam perubatan rakyat. Penyapu dirajut dari pucuk tanah di atas.

Penggantian tiga pihak - Bidart tripartit

Tumbuhan tahunan, tinggi 15-100 cm, dengan batang merah kecoklatan bercabang. Daun bertentangan, biasanya 3-partite, hijau gelap, petiolate, bergerigi. Bakul - di hujung batang dan cabang bertentangan, tegak. Bunga berwarna coklat kekuningan, berbentuk tiub. Mekar pada bulan Jun-September. Biasa di tempat lembap, di tanah subur dan di sepanjang tebing badan air, parit dan tempat paya.

Greater celandine - Chelidonium majus

Tumbuhan abadi, mencapai ketinggian 90 cm. Batang tegak, bercabang. Daun berwarna hijau di atas, kelabu di bawah. Bunga kuning terang dikumpulkan dalam perbungaan berbentuk payung. Buah-buahan adalah kapsul berbentuk polong nipis dengan banyak biji coklat hitam. Semua bahagian tanaman mengandungi getah susu oren. Mekar dari Mei hingga Ogos; buah masak dari bulan Julai. Disebarkan oleh biji, yang disebarkan oleh semut, dan juga dibawa bersama tanah, menempel pada kasut, alat pertanian, kuku, dll. Ia tumbuh di tempat sampah, berhampiran jalan raya, pagar dan tempat tinggal, di parit, kebun dan taman yang diabaikan, hutan yang terganggu. Tumbuhan yang telah lama digunakan dalam perubatan dan perubatan veterinar (khususnya, tanaman itu memperoleh namanya berkat jus susu yang membakar, yang telah lama digunakan oleh orang-orang untuk ketuat dan pertumbuhan kulit yang lain). Ia juga digunakan sebagai agen racun serangga - tanaman yang ditanam dibasahi dengan serbuk rumput kering untuk melindungi mereka dari perosak kebun. Jus itu digunakan untuk menghitamkan logam, rumput digunakan untuk mewarnai bulu dengan warna merah dan kuning. Kilang itu beracun.

Sorrel kusam - Rumex obtysifolius

Tumbuhan kekal, tinggi 60-100 cm. Daun basal berbentuk petak, panjang, petiolar. Seperti pada semua perwakilan genus ini (rumex), bunga dengan 6 tepal biasanya kecil, kehijauan, tepal dalaman bergerigi jelas. Perbungaan secara meluas, bunga disusun dalam pusaran. Mekar pada bulan Jun-Ogos. Buahnya adalah nutlet segitiga yang dikelilingi oleh tepal yang tumbuh dengan gigi dan nodul. Tumbuh di padang rumput, ruang kosong, parit dan tepi jalan.

Lamb Speckled - Laminum maculatum

Tumbuhan abadi, tinggi 15-60 cm, dengan pucuk tegak. Daun adalah tali leher-ovate, tajam atau runcing, crenate atau serrate. Buahnya berwarna coklat. Bunganya berwarna ungu muda, dengan titik-titik gelap di bibir bawah. Mekar dari April hingga musim luruh. Di hutan dan pokok renek yang gugur; kurang biasa di utara. Tumbuhan madu yang baik. Daun muda boleh dimakan, digunakan untuk membuat sup.

Desa MOU OOSH Pushkino, daerah Yaransky, wilayah Kirov

Apakah tumbuhan herba: jenis, nama dan aplikasi

Tumbuhan adalah bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari hidupan planet kita. Mereka dapat dijumpai di mana-mana kawasan semula jadi, tanpa kecuali, termasuk padang pasir yang nampaknya tidak bernyawa. Tumbuhan dibahagikan kepada beberapa bentuk, salah satunya adalah tumbuhan herba, yang hanya diwakili di negara kita oleh sekitar 18,000 spesies.

 1. Ciri khas dan varieti
 2. Permohonan
 3. Herba perubatan
 4. Hiasan wilayah
 5. Tumbuhan beracun

Ciri khas dan varieti

Sukar untuk menggambarkan seperti apa bentuk tumbuhan herba, kerana bentuknya diwakili oleh sebilangan besar spesies yang berbeza antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, mereka semua mempunyai ciri umum - batang udara yang lembut (tidak berkayu). Struktur tumbuhan herba merangkumi sistem akar dan tunas (batang, daun, bahagian bunga).

Tanda lain dari tumbuh-tumbuhan berumput adalah ketiadaan bahagian atas tanah abadi yang dapat menahan musim sejuk. Walau bagaimanapun, sifat ini wujud dalam rumput yang tumbuh dalam iklim yang berubah-ubah. Di kawasan tropika dan padang pasir yang panas, beberapa tumbuhan mempunyai bahagian udara abadi yang tumbuh tinggi hingga 15 m atau lebih.

Harus diingat bahawa bersama dengan perwakilan bentuk yang sangat kecil - duckweed, yang tumbuh hanya hingga ketinggian 0,4-1,5 cm - terdapat spesies raksasa. Nama tumbuhan herba, yang mencapai ketinggian hingga 15 m, cukup aneh, tidak asing bagi semua orang - ini adalah pisang, yang kadang-kadang secara keliru disebut sebagai pokok. Namun, walaupun pisang bukan merupakan perwakilan tanaman herba tertinggi, kerana buluh, juga digolongkan sebagai rumput, dapat tumbuh hingga 35 m.

Perwakilan dari bentuk ini terdiri dari tanaman herba hiasan dan berbunga, rumput dan rumput hutan, di samping itu, di antaranya terdapat tanaman perubatan dan makanan ternakan..

Kesemuanya dibahagikan mengikut jangka hayat mereka menjadi:

 • tahunan;
 • dwitahunan;
 • abadi.

Tahunan hanya tinggal satu musim tanam, di mana mereka tumbuh, mekar, matang dan mati. Mereka membiak hanya dengan biji. Nama tumbuhan herba yang terkenal dari pelbagai ini: dill, kacang polong, chamomile.

Pada tanaman dwitahunan, sistem akar, batang dan daun berkembang pada tahun pertama. Namun, mereka hanya berbunga pada tahun kedua, selepas itu mereka mati. Ini termasuk, misalnya, pansies, loceng, mallow.

Perennials hidup selama lebih dari dua tahun. Mereka mempunyai sistem akar (dalam bentuk umbi, umbi atau pucuk akar) dengan tunas pembaharuan. Mereka dibahagikan kepada superearly, awal, tengah dan lewat. Ini termasuk tulip, delphinium, peonies.

Permohonan

Tumbuhan herba telah lama digunakan oleh orang. Penggunaannya bergantung pada ciri individu..

 1. Herba (kemangi, thyme, rosemary, dill, pasli, jintan, pudina) digunakan untuk meningkatkan rasa makanan dan membuat perasa..
 2. Herba perubatan (chamomile, sage, mint, calendula, lavender, plantain) digunakan dalam perubatan rakyat dan pengeluaran ubat-ubatan.
 3. Tanaman hiasan, pendakian dan berbunga digunakan untuk menghias taman, taman dan kawasan lain.
 4. Makanan ternakan ditanam sebagai makanan haiwan kesayangan.

Herba perubatan

Herba perubatan adalah asas bagi kebanyakan resipi rakyat. Spesies semacam itu tumbuh di persekitaran semula jadi - di sepanjang tebing sungai, di padang rumput dan di hutan yang jarang berlaku, ekor kuda ladang tumbuh. Ia digunakan untuk penyakit jantung dan sebagai diuretik.

Di lereng jurang dan di hutan di antara semak, anda boleh menemui primrose musim bunga, yang dinamakan sebagai bunga awalnya. Daunnya mengandungi sejumlah besar vitamin, jadi rebusannya digunakan untuk kekurangan vitamin. Dalam perubatan rakyat, akarnya digunakan untuk menyediakan rebusan ekspektoran..

Motherwort tumbuh di zon padang rumput dan padang rumput, dari mana ubat penenang jantung dibuat.

Hiasan wilayah

Tumbuhan herba hiasan digunakan untuk menghias wilayah. Mereka ditanam di tempat tidur bunga, tempat tidur bunga, sempadan, katil bunga modular, dan lain-lain. Secara konvensional dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • berbunga;
 • hiasan luruh.

Jenis dipilih bergantung kepada keadaan: komposisi tanah, pencahayaan tempat, jarak dengan air bawah tanah, iklim. Keinginan juga diambil kira - warna tunas, tempoh berbunga.

Terdapat pelbagai jenis spesies yang akan menarik minat penjual bunga. Sebagai contoh, tunas geranium biru besar kelihatan sangat cantik, yang akan menggembirakan mata hampir sepanjang musim panas. Penanaman pokok oak yang besar kelihatan sangat mengagumkan. Spesies ini mempunyai banyak jenis, berbeza dalam warna tunas. Sekiranya anda memotong bunga pertama dari bijak, maka budaya akan mekar lagi. Pada masa yang sama, bijak adalah salah satu spesies yang paling bersahaja..

Tumbuhan beracun

Jangan lupa bahawa, selain ramuan yang berguna dan cantik, terdapat bahaya dan beracun bagi manusia dan haiwan. Perlu diketahui bagaimana rupa mereka, nama mereka. Perkara ini harus diperjelaskan ketika pergi ke hutan, di mana anda dapat bertemu dengan beberapa spesies yang paling berbahaya:

 • tonggak beracun;
 • beri yew;
 • crocus musim luruh;
 • lily lembah (beri berbahaya);
 • mata gagak.

Beberapa spesies boleh ditemui walaupun di pondok musim panas mereka sebagai rumpai: hemlock bercak tumbuh di tengah Rusia hampir di mana-mana. Daunnya menyerupai daun pasli, yang dapat membingungkan bagi tukang kebun yang tidak berpengalaman dan terutama anak-anak..

Tumbuhan herba abadi berhampiran rumah

Pemilik kotej musim panas dan plot rumah tangga menggunakan harta tanah mereka dengan cara yang berbeza. Ada yang mengusahakan kebun sayur dan mengumpulkan tanaman yang kaya, yang lain lebih suka rumput berbanding tempat tidur. Tetapi jarang dijumpai sebidang taman tanpa taman bunga atau tempat tidur bunga. Perkataan "taman bunga" seolah-olah berbicara untuk dirinya sendiri dan menyiratkan tempat di mana bunga tumbuh dan menikmati.

 • Ciri-ciri utama
  • Pengelasan tumbuhan herba
 • Hiasan dunia
  • Herba tumbuhan hiasan
  • Tumbuhan berbunga dengan indah
  • Herba malar hijau

Ciri-ciri utama

Dalam reka bentuk landskap, ada kelas rumput yang sama sekali tidak mekar sama sekali, atau mekar tidak kelihatan. Ini adalah tumbuhan herba hiasan. Beberapa kelihatan sangat mengagumkan sehingga mustahil untuk membayangkan katil bunga moden atau taman depan tanpa mereka. Terdapat banyak tumbuhan herba di alam semula jadi. Hanya di wilayah Rusia terdapat sekitar 18,000 daripadanya.Tetapi tentu saja, tidak semua ramuan boleh dikaitkan dengan kumpulan hiasan.

Herba - ini adalah tumbuhan yang tidak mempunyai tanda-tanda di atas permukaan tanah, ia tidak mempunyai kekakuan batang, dan pada akhir musim tumbuh, mereka mati. Herba membentuk sistem akar dan pucuk: bahagian daun, batang dan bunga, jika ada.

Pengelasan tumbuhan herba

Herba dikelaskan mengikut pelbagai kriteria. Tetapi yang paling senang adalah pengelompokan tanaman mengikut jangka hayatnya. Contohnya:

 • Tahunan, setelah selesainya musim tanam atau berbunga dan berbuah, mati sepenuhnya, tanpa kemungkinan pertumbuhan semula. Tumbuhan seperti itu menghasilkan semula secara eksklusif oleh biji..
 • Biennial menjalani kitaran hidup dalam dua tahun. Pada musim pertama, mereka mengembangkan pucuk dan akar. Pada akhir musim tanam, batangnya mati dengan cara yang sama seperti pada tahun tahunan, tetapi bahagian bawah tanah bertahan untuk memberi tunas berbunga pada tahun berikutnya. Mati sepenuhnya berlaku pada akhir berbunga.
 • Perennials berbeza dari dwitahunan dengan adanya rimpang, mentol atau umbi, yang mempunyai tempoh pembaharuan yang lebih lama. Tetapi pucuk mereka di atas tanah juga mati ketika musim tanam berakhir. Selepas setahun, di bawah pengaruh panas, akar baru dan pucuk muda tumbuh dari tisu hidup.

Hiasan dunia

Untuk memperagakan pemandangan, penanaman hiasan banyak digunakan: berhampiran rumah, rumput di atas bunga dan di taman depan, mereka menghias dataran dan taman di bandar. Dari tahunan, dwitahunan dan perennial mereka membuat komposisi tematik dan katil bunga modular, porter dan sempadan.

Tumbuhan hiasan secara konvensional dibahagikan kepada tumbuh-tumbuhan gugur dan berbunga:

 • daun hiasan - lumut, bijirin dan pakis;
 • berbunga - tumbuh-tumbuhan berbunga dan rumput padang rumput.

Hari ini, pelbagai ramuan herba adalah pelbagai, yang sangat menyukarkan pilihan. Tetapi keputusan harus dibuat bukan hanya berdasarkan penampilan. Penting untuk mengetahui keadaan tumbuh dan ciri-ciri lain, yang boleh berbeza dengan ketara bergantung pada jenis tanaman..

Herba tumbuhan hiasan

Tumbuhan dengan dedaunan hiasan menggembirakan mata dengan kemegahan dan pelbagai dari musim bunga hingga musim sejuk pertama.

Wormwood adalah ramuan dwitahunan atau tahunan. Terdapat banyak jenis kayu cacing, dan ada juga yang tersenarai dalam Buku Merah Rusia..

Sebilangan besar spesies kayu cacing tumbuh hingga ketinggian 60-70 cm, tetapi ada juga yang tumbuh boleh melebihi 1,5 m. Batang tanaman lurus dan bercabang, puber. Daun memanjang dan runcing, keperakan. Bunga kecil, dikumpulkan dalam perbungaan, biasanya berwarna putih atau kuning. Wormwood mempunyai aroma yang menyenangkan dengan sedikit kepahitan.

Untuk menanam kayu cacing hiasan, anda memerlukan tanah yang dikeringkan dengan baik dan plot yang terletak di sebelah cerah.

Pudina bukan sahaja ramuan berguna dan wangi, tetapi juga mempunyai sifat hiasan. Pudina abadi, berjumlah banyak spesies, tetapi pewangi dan pudina lebih biasa.

Batang pudina wangi mencapai ketinggian 40 cm, lurus dan tegas. Daunnya berwarna hijau dengan tepi yang ringan, berkerut, mengeluarkan aroma yang menyenangkan.

Pudina boleh mencapai ketinggian 120 cm. Batangnya lurus, tetrahedral, bercabang, dan berdaun baik. Daun berwarna hijau dengan tepi ungu, bujur bujur, runcing dan bergerigi.

Pudina adalah tumbuhan yang tidak bersahaja, tetapi tumbuh dan berkembang biak dengan lebih baik di tanah yang subur dan lembap. Kawasan yang lebih terang sesuai untuk tumbuh.

Fescue domba adalah bijirin hiasan. Tumbuhan ini tidak membentuk rimpang dan berbeza dari fescue lain di dedaun yang lebih lembut.

Fescue domba tumbuh di semak lebat, tingginya 20 hingga 140 cm. Daunnya berbulu, boleh berbeza bentuk: dari lebar hingga sangat sempit. Fescue mekar dengan papikel lonjakan spikelet hijau muda.

Dianjurkan untuk menanam fescue domba di tempat yang terang dan hangat dengan kelembapan rendah. Dia bertolak ansur dengan kekeringan dan bertindak balas dengan baik pada potongan rambut..

Tumbuhan berbunga dengan indah

Herba berbunga yang indah akan menghidupkan dan menghiasi sudut-sudut kebun mana pun, dan namanya tersendiri.

Adonis adalah ramuan berbunga, pada musim panas bunga yang indah ini dapat dijumpai di bahagian Eropah di Rusia dan di Siberia Barat. Adonis mempunyai dua jenis: musim bunga dan musim panas.

Tanaman ini sering mempunyai lebih dari satu batang, mereka mudah bercabang, tegak dan menyimpang. Tumbuh tinggi hingga 40-50 cm. Daunnya sangat nipis dan melekat ke arah yang berbeza, kerana ini nampaknya batang bunga itu lusuh. Lokasi yang cerah lebih disukai untuk tumbuh.

Musim bunga adonis adalah abadi, oleh itu lebih popular daripada musim panas. Bunganya berwarna tunggal, kuning cerah, agak besar - berdiameter hingga 8 cm. Kerana berbunga awal, ia kelihatan sangat mengagumkan dengan latar belakang konifer.

Adonis musim panas - tahunan, mekar sepanjang musim panas, hingga September. Ia berbeza dengan rakan sejenisnya bukan hanya pada masa berbunga, tetapi juga warna. Bunga adonis musim panas berwarna merah dengan bintik hitam. Secara luaran menyerupai poppy.

Delphinium adalah ramuan yang tumbuh dengan cepat dan tidak bersahaja. Tetapi di sebalik penampilannya yang indah dan keindahannya yang menakjubkan, bahkan spesies liar berakar dengan baik di kebun dan tidak memerlukan penjagaan khas..

Terdapat banyak jenis delphinium. Dari kerdil, yang pertumbuhannya tidak melebihi 20-30 cm, dan hingga raksasa, mampu tumbuh hingga 3-4 meter. Daunnya terpisah, dibedah, sedikit berbulu. Perbungaan dalam bentuk panikel atau sikat, hanya beberapa spesies yang membentuk bunga tunggal. Warna delphiniums sering berwarna biru atau ungu, tetapi bunga yang paling popular berwarna merah dan kuning..

Delphiniums harus ditanam di kawasan yang teduh dan tanpa angin dengan tanah yang cukup lembap. Mereka bertindak balas dengan baik terhadap baja organik. Delphinium tahan terhadap kemarau dan suhu rendah, tidak perlu menutupnya untuk musim sejuk. Pada akhir berbunga, cepat kehilangan penampilannya yang menarik, jadi tukang kebun disarankan untuk menjemput tetangga dengan masa berbunga yang panjang.

Iris adalah bunga abadi dengan bunga indah yang besar dengan pelbagai warna dan warna. Iris adalah hiasan sebenar dari mana-mana katil bunga atau slaid alpine, ia sesuai dengan baik dan digabungkan dengan berkesan dengan banyak tanaman lain.

Pertumbuhan iris adalah dari 40 hingga 60 cm. Daunnya rata, nipis, xiphoid. Bunga-bunga itu tunggal, bentuknya tidak biasa. Bloom, sebagai peraturan, dari Mei hingga Julai.

Hari ini terdapat 280 spesies iris yang diketahui. Sebilangan besar daripadanya tidak bersahaja dan tumbuh dengan baik di tempat teduh dan di kawasan yang cerah. Iris tidak bertolak ansur dengan kelembapan berlebihan, jadi mereka harus disiram dengan hemat. Tetapi mereka tidak memerlukan pemindahan yang kerap dan boleh tumbuh di satu tempat selama lebih dari lima tahun..

Herba malar hijau

Rumput malar hijau akan menjadi hiasan utama taman pada akhir musim luruh, dan pada musim bunga mereka akan disambut dengan dedaunan hijau hidup..

Geichera adalah ramuan abadi tanah. Melalui usaha penternak, banyak jenis telah dibiakkan, yang berbeza dalam bentuk dan warna daunnya. Contohnya, heuchera ungu mempunyai warna daun ungu yang terang dan kaya, sementara daun hijau bervariasi dengan urat hijau muda..

Mencapai ketinggian 40-60 cm. Daun berukuran sederhana, berbentuk bulat, berbentuk bulat-jantung. Semasa tempoh berbunga, tanaman ditutup dengan perbungaan kecil warna merah, putih dan merah jambu, tetapi dihargai tepat untuk keindahan daun..

Heucher lebih suka tempat yang teduh dan tidak memerlukan banyak penyelenggaraan. Apabila tumbuh, lebih banyak baja organik dan penyiraman yang banyak tidak diingini..

Aubrieta adalah penutup tanah berbunga yang indah. Sistem akar cetek menjadikannya ideal dan sangat diperlukan untuk membuat permaidani hijau yang lembut.

Tanaman ini agak berukuran, rata-rata, tingginya tidak melebihi 12-16 cm. Daunnya kecil, dengan kemerahan kelabu-hijau padat. Pada akhir bulan Mei, aubrieta memulakan tempoh berbunga, dan pada awal bulan Jun semua dedaunan sudah tersembunyi di bawah selimut bunga kecil yang cerah.

Aubrieta tidak memerlukan habitatnya, tetapi ia berakar lebih baik di kawasan yang dikeringkan dengan baik dan menyukai matahari.

Badan adalah perennial unik dari keluarga Kamnelomkovy yang terdapat di hampir setiap kebun. Sehingga kini, banyak jenis badan hibrida telah dibiakkan, mereka dibezakan dengan kemegahan dan penampilan eksotiknya. Tumbuhan sederhana ini kelihatan hebat di taman yang rindang dan di tepi tasik.

Tumbuhan pendek tumbuh dari ketinggian 20 hingga 50 cm. Badan mempunyai daun berwarna hijau gelap dan berkilat dalam roset basal. Bunga kecil dengan corolla berbentuk loceng dikumpulkan dalam perbungaan dan mempunyai pelbagai warna - dari putih dan merah muda pucat hingga merah terang, ungu dan ungu gelap.

Badan tidak memerlukan banyak cahaya, tumbuh dengan baik dan berkembang di kawasan yang berlorek. Dalam kes ini, perlu memantau kelembapan tanah, kerana herba ini tidak bertolak ansur dengan genangan air yang berpanjangan. Tetapi badan boleh tumbuh tanpa pemindahan selama sepuluh tahun.

Memetik penanaman hiasan dengan mahir, bahkan tukang kebun yang tidak berpengalaman dapat menambahkan semangat ke kebunnya dan menjadikannya unik..

Herba dan Tumbuhan. Senaraikan dengan foto

Ini adalah nama bentuk hidup tanaman yang lebih tinggi. Antaranya ada jenis beracun dan yang boleh dimakan. Teh diseduh dari ramuan individu, infus dibuat untuk kegunaan dalaman dan luaran. Jenis yang berbeza mengandungi bahan berguna yang berbeza (di akar atau di pucuk), ekstraknya juga digunakan dalam minyak wangi, pengeluaran kosmetik, bahan kimia rumah tangga, minuman beralkohol dan bukan alkohol.

Avran

(lat. Gratíola officinális) adalah ramuan beracun yang biasa terdapat di Eropah Tengah dan Timur. Ada banyak nama umum untuk Avran: rahmat Tuhan, rahmat, rumput demam, penyusun kuda, tiruan, rumput rusa, draziola, batu darah. Nama berbahasa Rusia berasal dari bahasa Turki dan dalam terjemahan bermaksud "sakit".

Untuk memanfaatkan aloe secara maksimum, anda perlu mengetahui beberapa muslihat untuk melakukan biostimulasi daun tanaman. Tetapi sebaliknya, jika memungkinkan untuk menjalankan prosedur persiapan dengan betul, lidah buaya akan dengan jelas menunjukkan sifat anti-radang, antijamur, bakteria dan lain-lain..

Altay

Marshmallow (atau lebih tepatnya, akar tumbuhan, yang lebih sering digunakan dalam perubatan) dalam beberapa kes boleh menggantikan ubat untuk rawatan organ pencernaan dan pernafasan, berfungsi sebagai agen ekspektoran dan anti-radang, dan menjadi asas untuk kosmetik perubatan. Tetapi untuk ini, anda perlu mengetahui dan mengikuti beberapa peraturan mudah untuk perolehan dan pemprosesan bahan mentah..

Pansies

Pelawat timur - tricolor violet - juga dikenali di sini sebagai "pansies" di dunia tumbuhan "pakar" dalam rawatan penyakit kardiovaskular, kulit dan ginekologi. Selain itu, pansies dapat membantu mengatasi masalah saluran gastrousus dan sistem kencing. Tetapi ada juga sekatan yang cukup serius untuk penggunaan pansi dalam terapi..

Aster

Dalam perubatan, bunga, akar, batang dan daun tanaman digunakan. Setiap unsur aster herba ini mengandungi sekumpulan zat tertentu yang dengannya mereka merawat pelbagai penyakit - dari bronkitis hingga pendarahan rahim. Tetapi agar ubat herba dapat membantu, anda perlu mengetahui cara menyediakan ubat penyembuhan dari aster dengan betul.

Astragalus berbunga wol

Mereka yang memikirkan kehidupan kekal (atau sekurang-kurangnya sangat lama) memperhatikan astragalus berbulu. Legenda mengatakan bahawa golongan elit yang berkuasa secara teratur beralih ke Astragalus yang berbulu mencari cara untuk memanjangkan umur. Kilang ini benar-benar dapat menyelesaikan pelbagai masalah kesihatan jika anda tahu menggunakannya dan berhati-hati..

Ledum

Sekiranya penyakit pernafasan, mereka menggunakan ramuan rosemary liar dalam bentuk infus, ia juga diuretik, disinfektan dan antiseptik.

Minyak rosemary sangat sesuai untuk rhinitis.

Periwinkle

Terdapat banyak legenda indah mengenai periwinkle yang menekankan pentingnya tanaman ini dalam budaya dan perubatan rakyat. Dan penyelidikan moden hanya mengesahkan potensi penyembuhan periwinkle yang kuat, yang dapat menampakkan dirinya sebagai alat yang melebarkan saluran darah, menenangkan sistem saraf, mengurangkan tekanan dan melegakan sejumlah masalah kesihatan yang lain..

Valerian

Herbal valerian biasanya bertanggungjawab untuk menenangkan, diuretik, dan fungsi gastrousus. Walau bagaimanapun, keupayaannya jauh lebih luas. Baik dalam perubatan saintifik dan rakyat, valerian berjaya digunakan dalam rawatan kompleks penyakit kelenjar tiroid, asma, epilepsi dan beberapa penyakit serius lain..

knapweed

Decoctions dan infus cornflower digunakan untuk: penyakit ginjal radang dan kronik, radang saluran kencing, edema, urolithiasis, blepharitis, konjungtivitis, uretritis, cystitis, pyelitis, nefrosis, penurunan penglihatan, penyakit saluran hati dan saluran empedu. Membantu menyelesaikan masalah saluran gastrousus.

Elecampane

Persediaan Elecampane meningkatkan ekspektasi sputum, mengurangkan aktiviti rembesan usus, menormalkan metabolisme, merangsang pembentukan hempedu, meningkatkan pengeluaran air kencing, dan mempunyai sifat antimikrob dan antihelminthik. Di dalam, ubat elecampane digunakan untuk bronkitis kronik dan akut, enterokolitis, cirit-birit berfungsi, kolitis, untuk faringitis kronik dan akut, untuk gingivitis, tracheitis, luka penyembuhan yang sukar, penyakit periodontal.

John's wort

Ini adalah tanaman yang tidak selamat. Alahan, konflik dengan sejumlah ubat, kesan sampingan dan "masalah" lain mengancam mereka yang belum mengetahui secara spesifik penggunaan sediaan herba. Tetapi dengan pendekatan terapi yang munasabah, St. John's wort dapat memperbaiki keadaan dengan kolesistitis, hepatitis, gastritis, disfungsi saluran empedu yang betul dan banyak lagi, walaupun jarang, patologi.

Mekar Sally

Dalam teh willow, daun, pucuk, dan akar mempunyai sifat perubatan. Dalam perubatan rakyat, ia digunakan untuk mengobati bisul, kolitis, prostatitis, insomnia, dan sakit kepala. Dalam senarai ini, dengan penggunaan luaran tanaman ubat, konjungtivitis, luka baring, psoriasis ditambahkan. Keberhasilan teh Ivan dalam merawat penyakit ini dan penyakit lain menyebabkan para saintis terlibat secara serius dalam kajian ilmiah mengenai potensi penyembuhan ramuan ini..

Calendula

Tincture, decoctions dan teh yang menghasilkan kesan terapeutik disediakan dari perbungaan, kelopak dan bahagian atas calendula. Dalam perubatan rakyat, mereka digunakan untuk proses keradangan di saluran gastrointestinal, hipertensi, angina pectoris, aterosklerosis, neurosis dan sejumlah penyakit lain. Tetapi ubat juga dibuat dari calendula, yang diresepkan untuk anemia, ulser perut dan duodenum, gastritis, tumor. Walau bagaimanapun, berhati-hati diperlukan semasa menggunakan calendula penyembuhan..

Semanggi

Terdapat beratus-ratus jenis semanggi, dan kebanyakannya digunakan dalam perubatan kerana pembentukan vitamin E dan C di daun, "antimikroba" tripolirzin di akar tanaman dan keseluruhan "sejambak" bahan berguna dalam perbungaan semanggi. Kombinasi semanggi overdosis dan pengambilan ubat yang tidak betul dapat menyebabkan reaksi negatif, namun, dengan pendekatan rasional, semanggi dapat memudahkan proses rawatan dan menjadikannya lebih berkesan..

Rami

Berkembang di Siberia Barat, wilayah Volga, Altai di bahagian Eropah di Rusia. Pada masa kini, tanaman ini diusahakan di hampir semua negara. Tumbuhan ini secara rasmi dibenarkan untuk penanaman dan penggunaan hanya di Colombia. Di negeri lain, penanaman, penggunaan, pengedaran atau penyimpanan adalah kesalahan jenayah..

Jelatang

Walaupun daun jelatang lebih sering digunakan dalam perubatan rakyat, rimpang, biji dan perbungaan mempunyai kesan penyembuhan. Bahan dari akar jelatang, misalnya, boleh didapati dalam ubat antikanker farmasi, luka bakar, ubat koleretik. Walau bagaimanapun, senarai lengkap kemungkinan terapi jelatang jauh lebih luas..

Berus merah (Rhodiola)

Tidak semua orang pernah mendengar tentang Rhodiola (sikat merah) di kawasan kami - tanaman ini menetap di iklim sejuk dan / atau di kawasan pergunungan. Namun, tanpa alasan ia disebut "Siberian ginseng". Perubatan saintifik secara empirik membuktikan kemampuan Rhodiola untuk mencegah pengoksidaan eritrosit, menekan metastasis limfosarcoma, mempunyai kesan neuroprotektif, menormalkan proses metabolik dan banyak lagi. Dalam perubatan rakyat, potensi penyembuhan ramuan ini digunakan dengan lebih meluas..

Burnet

Terdapat kira-kira 27 jenis burnet, tetapi yang paling terkenal dan berguna bukan semuanya. Persediaan burnet membantu dengan pelbagai jenis pendarahan, seperti pendarahan rahim, hemoptisis, perut, haid berat, buasir, dan lain-lain. Burnet digunakan secara luaran sebagai cara untuk mempromosikan penyembuhan luka, lecet dan luka.

Lavender

Lavender adalah semak setinggi 60 cm. Diagihkan di India, Arab, Eropah selatan, Afrika utara dan timur, dan bahkan Kepulauan Canary. Terdapat kira-kira 30 jenis pokok renek ini. Lavender banyak digunakan dalam memasak, bahan kimia rumah tangga, pengeluaran minuman bukan alkohol dan alkohol, sabun tandas, deodoran, penyegar udara, minyak wangi dan kosmetik.

Burdock

Pemelihara lebah akan mengatakan tentang burdock bahawa ini adalah tanaman madu yang indah. Pakar masakan - burdock boleh ditambahkan ke salad, kaldu dan membuat minuman darinya. Tetapi senarai kemungkinan penggunaan burdock yang paling "berguna" adalah dari wakil perubatan tradisional. Puluhan penyakit akan muncul di dalamnya, di mana burdock memperbaiki keadaan pesakit. Dan baru-baru ini, para saintis telah tertarik dengan potensi terapi burdock..

Penuaian poppy untuk perubatan hari ini dihasilkan pada skala industri. Para saintis berusaha untuk mengasingkan ciri-ciri kesan terapeutik dari pelbagai jenis tanaman dan mencari kaedah baru untuk menggunakannya. Alkaloid poppy, morfin, codeine, papaverine adalah sebahagian daripada antispasmodik, analgesik, penenang. Tetapi poppy lebih banyak diwakili dalam perubatan rakyat..

Ibu dan ibu tiri

Semasa menuai bahan tanaman, daun coltsfoot, kerana tidak berpengalaman, dapat dikelirukan dengan daun burdock, dan bunga - dengan bunga dandelion. Walaupun kesan terapi penggunaan semua tumbuhan ini mungkin bertindih, kesan terapi yang dihasilkan oleh ibu dan ibu tiri adalah spesifik dan unik. Tujuan utamanya adalah penyakit saluran pernafasan atas dan bawah, yang tercermin walaupun dalam nama ramuan Latin.

Melissa

Tidak setiap tanaman ubat dapat ditanam di rumah di ambang jendela atau di balkoni, tetapi balsem lemon mungkin. Namun, adakah ramuan ini bernilai masalah? Sekiranya kita menganggap bahawa ia hanya dapat diambil sebagai penenang ringan, maka mungkin tidak. Tetapi dalam perubatan rakyat, balsem lemon juga berkesan digunakan sebagai julap, antispasmodik, antiemetik, perangsang pergerakan saluran empedu dan fungsi sekresi gastrik, ubat untuk hipertensi, aterosklerosis, toksikosis dan banyak penyakit lain.

Pudina ditanam pada skala industri, yang tidak menghairankan, mengingat pengalaman sejarah yang kaya tentang penggunaannya, jumlah penyakit di mana ia membantu dan jumlah bahan berguna dalam komposisi. Lebih-lebih lagi, kemungkinan baru dan tidak dijangka menggunakan pudina dalam perubatan, dietetik dan kosmetologi hanya terbuka bagi para saintis dalam penyelidikan ilmiah..

Dandelion

Dalam perubatan herba, dandelion "mengkhususkan diri" dalam menormalkan sistem pencernaan: dari meningkatkan selera makan dan mengaktifkan fungsi koleretik hingga menghilangkan sembelit dan parasit usus. Juga, dandelion dapat dimasukkan secara efektif dalam program rawatan untuk puluhan penyakit lain, yang disahkan oleh penyelidikan ilmiah moden dan tradisi penggunaan tumbuhan ini dalam perubatan masyarakat dunia..

Tansy

Nama itu sendiri berasal dari kata Czech atau Poland "pizmo", yang bermaksud "kasturi", iaitu, bau berasal dari organik. Sebenarnya, semua tumbuhan dari spesies ini mempunyai aroma kaya yang sangat kuat, dan baunya dipancarkan oleh setiap sel tumbuhan ini..

Plantain

Bagi kebanyakan kanak-kanak, dengan tanaman pisang bermulalah perkenalan dengan jamu. Daun pisang, diaplikasikan pada luka, menghentikan darah, melegakan keradangan dan menenangkan kesakitan. Malangnya, pengetahuan mengenai pisang sering terbatas pada pengalaman "zaman kanak-kanak" ini. Sementara itu, bahan aktif biologi yang terkandung di dalam daunnya mengatasi masalah gastrointestinal, patologi kulit, dan penyakit pernafasan. Dan ini bukan senarai keseluruhan kemungkinan tanaman ini..

Bunga Matahari

Sejenis tanaman tahunan herba. Batangnya tumbuh setinggi 3 m, lurus, ditutup dengan rambut keras. Daunnya berbentuk tali bujur, hijau tua hingga 40 cm, ditutup dengan rambut yang sukar, pendek dan puber. Bunga berdiameter besar 30-50 cm, pada waktu siang bunga matahari muda beralih ke matahari.

Berus Sage

"Pohon Tuhan" - kayu cacing - dapat menyembuhkan dan meracuni (beberapa jenis kayu cacing mematikan bagi herbivora). Tetapi orang telah tertarik dengan kemungkinan tanaman ini sejak sekian lama sehingga mereka belajar mengambil yang terbaik dari kayu cacing dan merawat saluran pernafasan, saluran gastrointestinal, penyakit kulit, dll. Dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, minat saintifik terhadap bahan aktif dalam komposisi ramuan ini hanya meningkat, yang membawa kepada penemuan sifat baru, kadang-kadang tidak dijangka, tumbuhan..

Motherwort

Untuk tujuan perubatan dan perubatan, bahagian atas dengan daun digunakan, iaitu bahagian atas pada tahap di mana perbungaan dengan biji berakhir. Dalam perubatan moden, infus dari motherwort diambil untuk mati pucuk dan adenoma. Diambil secara lisan untuk neurosis, kegembiraan saraf, kardiosklerosis, gangguan fungsi, kecacatan jantung, gangguan sistem saraf.

Rosemary

Sebuah semak malar hijau juga disebut embun laut. Di Hellas, dipercayai bahawa rosemary dikirim ke bumi oleh dewi cinta, Aphrodite, untuk melindungi cinta duniawi. Di Rom kuno, ia juga dipercayai bahawa bunga itu mempunyai kekuatan ajaib. Warna tanaman yang selalu berwarna biru disebabkan oleh pertumbuhannya di dekat laut dan "ketepuan" dengan warna gelombang.

Chamomile

Walaupun dalam buku impian, bidang chamomile melambangkan penyembuhan yang akan segera berlaku. Dalam praktik fitto, penampilan sediaan chamomile dalam komposisi ubat membantu menyingkirkan puluhan penyakit yang berbeza. Chamomile mengembalikan sel hati, melebarkan saluran darah, menormalkan tidur, mengaktifkan sistem saraf pusat, melegakan keradangan kulit dan berpotensi dimasukkan dalam terapi anti-barah.

Spiraea

Daun, bunga, kulit cabang, pucuk muda dan akar digunakan untuk tujuan perubatan..
Bau meadowsweet mengusir nyamuk, lalat dan lumba-lumba. Tavolga ditambahkan ke dalam teh, yang memberikan aroma madu dan rasa yang menyenangkan. Di negara-negara Skandinavia, meadowsweet ditambahkan ke wain atau bir untuk rasa yang lebih baik. Akar atau pucuk muda ditambahkan pada makanan.

Yarrow

Kerana kemampuannya menghentikan darah, menghilangkan rasa sakit dan radang, yarrow disebut "rumput askar". Beberapa legenda sejarah bahkan dikaitkan dengan harta tanaman ini. Ia masih aktif digunakan sebagai agen penyembuhan luka. Tetapi dengan cara ini, hanya sebahagian kecil dari potensi tanaman herba ini yang dimanifestasikan, yang dalam koleksi herba yang berlainan dapat menormalkan kerja beberapa sistem tubuh sekaligus.

Thyme

Thyme juga terkenal dalam masakan dan perubatan. Lebih-lebih lagi, dalam perubatan, ia digunakan dengan lebih meluas dan pelbagai, menjadi bahagian dari decoctions dan infusions yang digunakan untuk keradangan, sakit gigi, neuralgia, sakit sendi, beberapa masalah dengan saluran gastrointestinal dan saluran pernafasan. Tetapi ketika menggunakan ramuan ini dalam jamu, harus diingat bahawa aktiviti biologisnya dapat memicu peningkatan sejumlah penyakit..

Celandine

Nama Latin genus berasal dari kata Yunani - "menelan." Sejak zaman kuno, telah diperhatikan bahawa tumbuhan itu mekar dengan kedatangan pertama burung walet dan layu ketika mereka terbang. Jus tumbuhan ini digunakan untuk merawat luka kulit, dan juga untuk menghilangkan ketuat. Mandi merebus celandine digunakan untuk diatesis, gangguan metabolik, gatal-gatal, scrofula, ruam, psoriasis, kudis, luka kulit bernanah pada lelaki muda, dll..

Sage

Sebuah semak separa milik keluarga Labiatae, dengan banyak batang tetrahedral, berdaun, setinggi 70 cm. Tumbuhan ini mempunyai aroma yang menyenangkan. Ia boleh dijumpai di Crimea dan di beberapa tempat di Caucasus, di bahagian selatan Rusia. Sediaan bijak digunakan dengan mempertimbangkan sifat anti-radang, astringen, fitosidal dan pembasmi kuman tumbuhan ini. Infus daun digunakan untuk membilas, losyen dan penyedutan.