Senarai beri - pelbagai jenis

Beri adalah makanan kegemaran setiap saat di atas meja. Aroma buah beri yang manis dan manis itu menyeronokkan. Berikut adalah nama buah beri yang akan mengeluarkan air liur, tetapi beberapa nama buah beri yang akan anda dengar hanya untuk pertama kalinya.

Adakah kamu tahu?

 • Stroberi sebenarnya bukan beri! Ini adalah buah yang mempunyai sekitar 200 biji di bahagian luar..
 • Blueberry dipercayai dapat meningkatkan penglihatan.
 • Nanas adalah buah beri yang masak lebih cepat apabila diletakkan terbalik.
 • Daun raspberry segar atau kering digunakan sebagai teh herba untuk mengatur kitaran haid.
 • Dengan memakan anggur pada waktu pagi, anda boleh menurunkan rata-rata 1.5 kilogram.
 • Tomato bukan sayur-sayuran, tetapi buah-buahan. Selain itu, mereka juga beri.!

Anda akan menemui beberapa nama beri yang menakjubkan dalam senarai yang sebenarnya adalah buah beri. Anda mungkin keliru, tetapi sebilangan buah itu bukan buah beri. Garis halus yang memisahkan buah-buahan ini adalah klasifikasi yang ditentukan dalam botani.

Dalam artikel ini, "beri liar yang boleh dimakan", kami mencadangkan untuk mempelajari lebih lanjut mengenai beri. Dan dalam artikel ini anda dapat membiasakan diri dengan Senarai nama buah dengan foto. Dalam artikel ini, anda sudah dapat membiasakan diri dengan Apa jenis buah dan jenis buah itu.

Bagaimana istilah beri difahami dalam botani? Beri adalah buah-buahan yang mempunyai daging dalam, kulit yang dapat dimakan, pericarp, dihasilkan dari ovari tunggal. Dengan kata lain, ia adalah satu ovari pulpa yang tumbuh dalam buah yang berair, dan tidak ada penghalang antara biji dan bubur yang memakan benih ini..

Pengertian buah beri yang tidak profesional: Semua buah kecil berair dan berwarna dengan pulpa adalah buah beri.

Senarai buah beri.

Beri yang betul: Ini sesuai dengan definisi botani dari beri. Oleh itu, mereka adalah buah beri sebenar.

Barberry: Buah barberry adalah beri merah kecil atau biru tua. Barberi adalah buah yang panjang dan sempit. Mereka digunakan untuk membuat jem dan tincture. Mereka kaya dengan vitamin C.

Elderberry: Mereka mempunyai sifat antioksidan yang menurunkan kadar kolesterol, meningkatkan penglihatan, memperkuat sistem kekebalan tubuh, dan menghilangkan masalah jantung, batuk, selsema, selesema, jangkitan bakteria dan virus, dan tonsilitis. Juga ditambah dengan ais krim dan banyak produk lain: koktel, jem, makanan keselesaan, muffin dan sirap.

Anggur: Anggur mengandungi vitamin A, C, dan B6. Mereka juga mengandungi kalium, kalsium, magnesium, dan asid folik.

Honeysuckle: Mereka kaya dengan kalsium, magnesium, kalium, vitamin C dan quercetin (asid yang melawan radikal bebas tawon). Honeysuckle telah digunakan dalam perubatan rakyat Cina selama berabad-abad. Terdapat beberapa jenis honeysuckle beracun. Oleh itu, lebih baik membeli honeysuckle di kedai daripada memetiknya secara semula jadi. Anda boleh membaca mengenai jus honeysuckle di sini.

Viburnum kemerahan: Beri ini boleh dimakan mentah atau diproses. Setelah dipetik dari pokok, cepat merosot, dan hanya boleh disimpan selama 3 hari di dalam peti sejuk, atau mereka perlu dibekukan, di dalam tin atau dikeringkan. Semua bahagian tanaman digunakan dalam perubatan.

Kismis merah: Ini adalah beri merah bulat kecil atau putih yang digunakan untuk membuat jem, pai dan salad. Mereka mengandungi banyak vitamin C, zat besi, kalium dan serat makanan.

Gooseberries: Ini adalah beri kecil, bulat, bergaris. Buah-buahan yang belum masak berwarna hijau, dan masak dari merah jambu hingga kuning.

Mahonia holly (anggur Oregon): Mereka kelihatan seperti anggur dan berwarna biru atau ungu. Mereka kelihatan seperti ditutup dengan serbuk. Mereka dikenali sebagai agen anti-radang dan antibakteria.

Sea Buckthorn: Buah oren ini berukuran seukuran anggur. Mereka kaya dengan antioksidan dan vitamin yang dapat membantu anda menurunkan berat badan dan menghilangkan demensia.

Podophilus: Podophilus tumbuh liar, terutamanya di hutan. Sebilangan besar podofil tidak berbuah dan hanya mempunyai satu daun. Mereka yang berbuah mempunyai 2 daun dan hanya satu bunga, yang kemudian berubah menjadi buah. Pada fasa pemula, buahnya berwarna hijau, sukar dan beracun. Walaupun begitu, secara beransur-ansur berubah menjadi kuning dan menjadi lembut, dan apabila masak rasanya enak..

Tomato: Ini adalah buah sayuran biasa dalam makanan manusia dan secara botani dikelaskan sebagai buah beri. Tomato adalah buah yang paling biasa di kebun..

Currant: Ini adalah beri merah, hijau, kuning atau hitam. Mereka dikeringkan dan dijadikan kismis.

Blackcurrant: Ini adalah beri aromatik yang popular yang mirip dengan currant merah. Dari mereka saya membuat jem, pai, ais krim, kek, dll. Kismis hitam mengandungi vitamin C. Beri juga mengandungi kalium, fosforus, zat besi dan vitamin B5.

Rosehip: Ini adalah beri bujur merah, juga dikenal sebagai mawar liar. Mereka adalah buah delima mawar. Beri kaya dengan vitamin C.

Drupes: Mereka mempunyai kulit yang sukar dan hanya ada satu biji di dalamnya. Mereka juga dipanggil buah batu..

Chokeberry: Terdapat dua jenis chokeberry, chokeberry dan abu gunung merah. Chokeberry ungu adalah kacukan buah beri di atas. Beri digunakan untuk membuat jus, jem, dan lain-lain. Ia juga digunakan sebagai agen perasa dan pewarna. Beri tinggi vitamin C dan antioksidan.

Acai: Buah beri hitam kecil bulat ini adalah tanaman komersial terbesar di Brazil. Mereka membuat jus, koktel dan pelbagai minuman lain. Buah beri ini terkenal dengan sifat antioksidan.

Ceri Barbados (acerola, acerola sweet cherry, malpighia telanjang): Beri ini berasal dari Hindia Barat dan Amerika Tengah. Jus buah beri ini juga popular di Hindia Barat, dan juga jus oren di Amerika. Kandungan vitamin C dalam buah beri ini hampir 65 kali lebih banyak daripada pada oren.!

Dereza vulgaris (beri goji): Secara luaran, buah beri serupa dengan buah beri kering dan berkerut. Mereka juga dipanggil beri serigala. Mereka biasanya disediakan sebelum dimakan. Mereka digunakan untuk menyediakan teh herba, anggur, air beras, jus goji, dan lain-lain. Ia mengandungi 11 mineral penting dan 22 jejak makanan, 18 asid amino, 6 vitamin penting, karbohidrat, protein, lemak, serat makanan, dll..

Irga canadensis: Buah beri mempunyai biji besar ditutup dengan kerak yang mengeras. Beri masak berwarna merah atau ungu. Mereka dimakan terutamanya oleh burung. Buah beri manis.

Canadian Hordovina: Ini adalah buah beri bermusim, berwarna biru-hitam. Mereka adalah makanan untuk burung dan haiwan.

Buah pokok kerangka: Buah musim sejuk berubah menjadi merah atau oren apabila matang. Walaupun buahnya boleh dimakan, ia jarang digunakan dalam makanan. Walau bagaimanapun, mereka dimakan dengan senang hati oleh burung liar dan haiwan yang memakannya sepanjang musim sejuk..

Kesemak: Mereka tidak dianggap beri, tetapi sebenarnya mengikut klasifikasi botani. Persimmons berwarna merah atau oren. Mengandungi glukosa dan protein. Persimmon digunakan dalam perubatan.

Burung ceri virginiana: Beri merah yang belum masak mempunyai rasa masam dan astringen. Beri masak berwarna gelap dan rasanya tidak terlalu sedap. Buah beri digunakan untuk membuat jeli, pengawet, dan sirap. Mereka memerlukan banyak gula atau pemanis untuk dikekalkan.

Emleria: Beri berwarna hijau bujur dan sukar pada masa pematangan dan seterusnya menjadi kemerahan, sementara buah beri berwarna ungu hitam.

Beri supraspital (beri palsu): Ini tumbuh dari ovari bawah, berbeza dengan beri sejati yang berkembang dari ovari unggul.

Lingonberry: Lingonberry digunakan untuk membuat jem, jus, sirup, kompot, sos, dan lain-lain. Lingonberry kaya dengan vitamin C, provitamin A, vitamin B (B1, B2, B3), kalium, kalsium, magnesium dan fosforus.

Voronica: Beri hitam kering ini sangat mirip dengan blueberry dalam penampilan dan rasa. Mereka digunakan sebagai pewarna makanan semula jadi. Orang asli Amerika menggunakannya untuk menyembuhkan sakit mata. Mereka rendah vitamin dan tinggi air.

Cranberry: Beri berwarna putih apabila tidak masak dan merah ketika masak. Mereka digunakan untuk membuat jus, sos, wain, dll. Makan cranberry dalam jumlah besar sangat bermanfaat untuk kesihatan. Beri mengandungi vitamin C, serat, mineral dan mangan yang tinggi.

Bearberry: Beri berwarna coklat-merah. Beri mempunyai banyak khasiat perubatan. Teh herba Bearberry digunakan dalam rawatan nefritis.

Blueberry: Beri berwarna biru tua atau ungu. Mereka digunakan dalam jem, kentang tumbuk, jus, pai dan muffin. Mereka mengandungi antioksidan yang tinggi dan dapat membantu mencegah perkembangan banyak penyakit. Contohnya, penyakit perut, jantung, distrofi.

Juniper Berries: Mereka berwarna hijau, ketika beri belum masak dan masak berwarna ungu-hitam.

Buah majmuk: Ini adalah buah seperti buah beri. Walau bagaimanapun, ia tidak berkembang dari ovari tunggal seperti buah beri yang sebenarnya. Banyak ovari dari satu atau lebih bunga, bergabung menjadi satu, membentuk buah seperti buah beri.

Boysenberry: Beri ini berwarna burgundy, beri berair besar berkilat adalah kacukan antara raspberi, beri hitam dan beri logan. Mereka ditambah pada pai dan pai.

Voskovnik: Tempat kelahiran beri adalah China. Beri berwarna merah gelap. Buah beri ini boleh dimakan atau digunakan untuk membuat selai, acar, anggur dan jus.

Blackberry: Beri ini adalah yang paling biasa di UK. Ini adalah beri kecil, gelap, ungu yang merupakan bahan utama dalam jem dan pai. Beri mengandungi banyak vitamin C.

Blackberry: Mereka tergolong dalam keluarga blackberry dan lebih manis daripada blackberry. Beri yang belum masak berwarna merah gelap, sementara buah beri yang berwarna ungu tua. Walau bagaimanapun, ciri yang menarik ialah tanaman jantan dan betina tumbuh secara terpisah..

Irga: Ini adalah beri merah, hitam dan biru masak. Ukurannya serupa dengan blueberry. Mereka membuat jem, mufin, dll..

Irga runcing: Ini adalah buah beri manis yang digunakan untuk membuat pai dan selai.

Irga alder-leafed: Berry ini berasal dari Kanada dan sangat mirip dengan blueberry. Beri kaya dengan vitamin C, mangan, magnesium, zat besi, kalsium, kalium, tembaga dan karotena.

Strawberry: Ini adalah buah yang paling popular di dunia. Pelbagai hidangan masakan, selai, ais krim, sos, pai, kek, milkshake, dan lain-lain dibuat dari strawberi. Stroberi mengandungi kandungan vitamin C, mangan dan asid folik yang tinggi.

Logan Berry: Ini adalah buah beri merah, manis, berair. Mereka digunakan dalam jus. Beri mengandungi vitamin C, kalsium, zat besi, kalium, serat dan karbohidrat.

Raspberi: Ini adalah beri merah kecil yang masak pada musim panas atau musim gugur. Mereka digunakan untuk membuat jem, jeli, pai dan ais krim. Mereka kaya akan vitamin C, mangan, vitamin K dan magnesium..

Raspberi wangi: Beri berwarna merah. Buah-buahan ini sangat rapuh sehingga boleh pecah semasa anda memetiknya..

Raspberry purplish: Ini adalah beri merah atau oren. Berbeza dengan namanya, mereka tidak sesuai untuk pengeluaran wain kerana kepintaran mereka..

Cloudberry: Beri masak mempunyai rasa dan warna yang menyenangkan mulai dari kuning hingga oren-merah. Mereka membuat jem, gula-gula, marmalade dan wain. Orang asli Amerika memakan buah beri ini dengan kaviar merah kering, oleh itu nama dari Salmonberries Inggeris (beri salmon).

Mulberry: Beri ini berwarna merah, ungu dan hitam. Beri digunakan untuk membuat pai, kek, minuman keras dan jem..

Marionberry (beri marion): Ini adalah kacukan. Mereka lebih gelap daripada beri hitam dan digunakan untuk membuat pai, kek, ais krim dan jeli..

Olallieberries: Beri ini terdapat terutamanya di California. Mereka kaya akan vitamin C dan serat, yang membantu mengurangkan risiko barah..

Youngberry Large: Berry hitam kemerah-merahan manis, kacukan blackberry dan currant hitam. Mereka masak 2 minggu lebih awal daripada beri hitam. Beri kaya dengan vitamin A, C dan B1, kalsium, selulosa.

Beracun Beracun: Beri ini sesuai dengan penerangan botani dari beri, dan ada yang kelihatan seperti buah beri. Ini adalah beri beracun yang tidak boleh dimakan..

Wolfberry (Wolf bast): Beri tanaman ini mempunyai bau yang harum dan beracun. Berasal dari Eurasia, Afrika Utara dan Australia.

Voronet: Beri tumbuh pada tanaman herba berbunga yang tergolong dalam keluarga buttercup. Beri beracun mengandungi toksin kardiogenik. Toksin ini mempengaruhi tisu otot jantung, yang menyebabkan serangan jantung dan kematian..

Crowberry: Beri besar ini berwarna putih dan mempunyai tanda hitam yang menyerupai mata. Buah beri sangat beracun. Dalam bahasa Inggeris, beri dipanggil Doll's Eyes Berries.

Lakonos (phytolacca): Beri ungu gelap ini beracun bagi manusia, tetapi dimakan oleh burung. Dua spesies tumbuhan ini tumbuh di Rusia..

Lily of the Valley: Tumbuhan ini benar-benar beracun kerana kandungannya dalam konvallatoxin. Di Rusia, ia diedarkan di bahagian Eropah, Crimea Bergunung, Transbaikalia, Priamurye, Primorye, Sakhalin dan Kuriles.

Ligustrum (privet): Beri tanaman ini beracun dan berwarna hitam. Satu spesies tumbuh di Selatan Rusia. Bunga tumbuhan ini berwarna ungu..

False Nightshade (ceri Jerusalem): Buah beracun dan sering dikelirukan dengan tomato. Seperti banyak tanaman dan buah yang dipindahkan ke Australia, False Nightshade menjadi rumpai yang agresif di sana..

Holly Berries: Ini adalah beri merah yang digunakan sebagai hiasan. Sekiranya tertelan, mereka boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit..

Yew Berries: Beri merah atau biru ini mengandungi biji beracun. Sekiranya masih hidup, makan buah beri ini tanpa biji.

Pilihan beri yang begitu banyak membolehkan anda menikmatinya dengan cukup. Namun, berhati-hatilah ketika anda berada di alam semula jadi dan ingin memetik buah beri yang anda tidak tahu tentang menggantung di semak dan tanaman, ia boleh menjadi beri yang sangat beracun. Itulah akhir senarai beri, permintaan besar, tambahkan nama beri yang tidak disebut dalam komen!

Senarai buah dan beri mengikut abjad

Setiap orang memerlukan vitamin dan mineral. Untuk melakukan ini, anda perlu makan dengan betul. Adalah penting bahawa kita mempunyai buah-buahan dalam makanan kita setiap hari. Buah-buahan tumbuhan adalah sumber nutrien yang berharga.

Terdapat banyak jenis tanaman di dunia. Buah-buahan, senarai yang cukup besar, mengejutkan kita dengan pelbagai bentuk, rasa, dan bau. Mereka memukau imaginasi kita dengan kemampuan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan persekitaran tertentu..

Artikel ini memberikan senarai buah dan beri kerana dinamakan mengikut abjad. Dengan menggunakan senarai ini, anda dapat dengan mudah mencari artikel mengenai buah-buahan dan buah beri yang tumbuh di benua yang berlainan dan di negara yang berbeza, termasuk Rusia. Di sini anda akan menerima maklumat yang diperlukan dan menarik mengenai faedah dan penggunaan buah-buahan tanaman tertentu, mengenai varieti, spesies liar, tentang keajaiban pemilihan, mengenai ciri penanaman.

Buah-buahan dan buah beri mengikut abjad

Babako
Jaminan
Baccorea sedap
Baccorea Motley
Bakupari
Pisang
Mini pisang
Ceri Barbados
Barberry
Sabun putih
Bilimbi
Birsonym berdaun tebal
Hawthorn
Mexican Hawthorn
Penguin bromeliad
Lingonberry
Bunhozia keperakan
Elderberry hitam

Gandaria
Garcinia india
Garcinia Livingston
Garcinia Preina
Genipa Amerika
Heteromeles
Hilocereus costa rican
Hilocereus grandiflorum
Beri goji)
Blueberry
Plum merpati
Granadilla
Garnet
Grevia asiatica
Buah limau gedang
Grumichama
Pir
Buah pir
Pir willow
Janin Abbot Pear
Pear Duchess
Persidangan Pear
Pear Lada
Pear Nashi (Cina)
Pear dalam Kenangan Yakovlev
Pear Just Maria
Pir hutan
Pir Lochium
Pir biasa
Jambu batu
Jambu biji strawberi
Jambu batu
Guanabana (epal krim masam)
Guarana

Davidsonia
Dacriodes boleh dimakan
Dereza Cina (beri)
Jaboticaba
Dzhamboza
Jambolan
Jambu
Nangka
Dovialis kaffir
Durian
Pir tembikai
Oakleaf pokok tembikai
Pokok tembikai Cundinamarca
Pentagonal pokok tembikai
Tembikai
Melon Gulyabi (Chardzhui)
Melon Torpedo
Melon Cantaloupe (Musk)
Wanita Melon Kolkhoz
Melon Ethiopia

Epal bintang
Strawberi
Pokok strawberi merah
Pokok strawberi berbuah besar
Pokok strawberi Menzis
Zemklunika
Ziziphus (Unabi)

Ikako
Ilama
Imbu
Inga yang boleh dimakan
Rajah
Buah ara
Irga
Irga asiatik
Irga Kanada
Irga berdaun bulat
Limau Sepanyol

Kaimito (kainito)
Calamondin (Citrofortunella)
Viburnum
Camu camu
Canistel
Cantaloupe (tanaman)
Capulin
Carambola
Cariocar Brazil
Karissa
Pensel Karissa
Carissa grandiflorum
Kassaba
Limau Kafir
Queenie
Kepel
Gajus
Kiwano
Kiwi
Cornel biasa
Stroberi Cina (vosovnik merah)
Clementine
Kranberi
Strawberi
Puteri
Beri Kokkoloba
Kepompong
Kelapa
Pokok gula-gula
Corlan
Beri batu
Krasnik
Cryptokarya putih
Gooseberry
Ximenia Amerika
Segitiga Kudrania
Kumquat
CupuasuL

Mabolo
Buah ajaib
Epal melayu
Raspberry
Raspberry Mysore
Raspberry ungu
Raspberry hitam
Mangga
Mangga India
Mangga berbau
Manggis
Bahasa Mandarin
Unshiu mandarin
Buah Markisa
Marang
Ceri Maraschino
Marula (Sclerocaria Ethiopia)
Mineola
Mirziaria dipersoalkan
Juniper
Mombin kuning
Mombin ungu
Momordika kokhinhinskaya
Mora
Cloudberry
Muntingia
Medlar
Medlar
Medlar Jepun

Tucum sawit
Pokok kelapa sawit
Kapur jari
Pandanus berguna
Pandanus (Kyura)
Betik
Papeda berdaun hitam
Tender Passionflower
Pepino
Pereskia berduri
Peach
Pitahaya
Pitecellobium manis
Pitomba
Platonia
Plumkot
Pomelo
Jingga
Pulazan
Purum cecropielist

Rambutan
Rangpur
Rodomirt terasa
Lendir Rollinia
Tangan Buddha
Rowan merah

Herring Baltik (buah ular)
Pokok salamander
Sunberry (sambury)
Santol
Sapodilla
Sapota
Epal gula
Sayang
Serenoa
Minyak Syzygium
Syzygium paniculata
Syzygium tali leher
Syzygium selatan
Wangi Sikana
Epal gajah
Plum
Epal krim masam
Kismis putih
Kismis merah
Anggur hitam
Laurel bunga api
Bunga nafsu yang boleh dimakan
Tetrahedral bunga nafsu
Buluh bunga nafsu
Strychnos berduri
Ceri Surinam

Tamarillo
Asam jawa
Tangelo
Tangerine
duri
Terminalia Ferdinand
Bearberry biasa (telinga beruang)

Falsa
Feijoa
Feronia (Epal Kayu)
Fisalis
Physalis Peru
Ficus
Ficus racemose
Ficus suci
Phyllanthus masam
Buah kurma
Tarikh diraja
Kurma Mazafati

Beri

Beri adalah buah berbilang biji dengan bahagian tengah yang berair, cengkerang nipis dan lubang keras di dalamnya. Mereka serupa dengan buah dan pada dasarnya tidak berbeza..
Pengelasan Berry:
1. Nyata. Kategori ini merangkumi buah-buahan khas yang mengandungi 2 - 5 biji, dengan kulit yang lebat.
Bergantung pada jumlah biji-bijian, buah beri dibahagikan kepada: satu biji (barberry, sea buckthorn, gumi), dua biji (black nighthade, anggur), tiga biji (asparagus), empat biji (blueberry, currant, raven eye), lima biji (blueberry, bearberry, lingonberry, cranberry ), multi-seed (gooseberry, actinidia).
2. Salah. Bubur buah jenis ini tidak terbentuk dari ovari bunga, seperti biasa, tetapi dari bahagian tanaman yang lain (wadah). Perwakilan buah beri palsu termasuk: pinggul mawar, strawberi, strawberi.
3. Kompleks. Secara luaran, masing-masing samar-samar menyerupai buah beri mini. Kumpulan ini merangkumi tanaman berikut: cloudberry, mulberry, raspberry, blackberry.
Setiap spesies mempunyai set sifat khas untuknya, namun, semua kebun atau beri hutan adalah:
- sumber makanan tambahan, vitamin dan gula;
- imunomodulator terkuat;
- pembekal tenaga;
- "pejuang" untuk kesihatan kulit, sendi, saluran darah, mata, mereka mengurangkan keradangan di dalam badan;
- pembekal air yang menghilangkan kelaparan.
Di samping itu, kerana kandungan asam folat dan serat, buah beri terlibat dalam penghasilan hormon "kegembiraan" - serotonin, menormalkan tekanan darah, melindungi jantung dan saluran darah dari plak kolesterol.
Untuk semua kegunaannya, jangan terlalu banyak menggunakannya. Jika tidak, ia akan menyebabkan pencernaan, penampilan kulit hijau, kekejangan, cirit-birit. Berlatih secara sederhana dan bilas mulut anda setelah setiap pengambilan hadiah semula jadi segar. Oleh itu, anda akan melindungi enamel gigi daripada kesan merosakkan asid organik..

Kismis putih

Beri tanpa warna milik keluarga Gooseberry, yang merupakan gudang vitamin dan unsur mikro, diketahui oleh semua orang sebagai kismis putih. Ini adalah buah-buahan yang dapat digunakan dalam berbagai bidang - dari industri makanan hingga industri farmasi dan kosmetik. Rakyat.

Anggur hitam

Kismis hitam adalah gudang vitamin dan unsur mikro yang berguna. Buahnya sangat berharga kerana mengandungi vitamin C, yang mempengaruhi pertumbuhan dan pembaikan sel di dalam tubuh manusia. Dianjurkan untuk makan kismis segar, anda juga boleh membuat pengeringan dari itu, dari mana anda mendapat teh yang kaya dan beraroma atau.

Kranberi

Cranberry adalah salah satu beri paling berkhasiat yang boleh bertolak ansur dengan suhu rendah. Kawasan utara adalah habitatnya yang biasa. Sifat bermanfaat dari hadiah merah dari alam ini diketahui di banyak negara. Ia dihargai kerana kemampuannya untuk mengekalkan komposisi tenaganya walaupun berpanjangan.

Riben Merah

Kismis merah adalah semak kecil yang daunnya jatuh pada musim sejuk. Ia tergolong dalam perennials, dan saudara terdekatnya adalah gooseberry. Tidak seperti semak kismis hitam, ini lebih tinggi, seolah-olah meregang ke atas. Setiap tahun pucuk baru tumbuh, yang menguatkan semak dan terus berdiri.

Ceri manis

Ceri manis adalah salah satu tanaman berbuah paling awal pada akhir musim bunga atau awal musim panas, yang menggembirakan dengan rasa manis dan penampilannya yang cerah. Ceri manis juga disebut ceri burung. Huraian biologi Ceri manis tergolong dalam keluarga merah jambu. Pokok ini setinggi kira-kira 10 meter dan merupakan salah satu tanaman berkayu tertua..

Ceri burung

Mungkin, ada yang tahu ini, tetapi ceri burung sangat berguna untuk rawatan pelbagai penyakit, dan baunya membantu menghilangkan kutu. Masalahnya ialah bunga dan daun tumbuhan ini mengandungi sejumlah besar zat yang mempunyai antimikroba, antibakteria dan antiparasit.

beri goji

Beberapa tahun yang lalu, ketika Internet penuh dengan iklan berkualiti rendah, dan wanita membeli program penurunan berat badan dengan gaya "menurunkan 100 kilogram dalam 1 jam," produk unik muncul di pasaran - beri goji. Bagi orang awam, mereka seolah-olah menjadi ubat universal untuk segalanya: dari berat badan berlebihan hingga keadaan patologi.

Strawberi

Stroberi telah mendapat reputasi sebagai makanan istimewa yang jarang berlaku. Hanya 3 minggu setahun dapat dilihat dibungkus dalam cawan plastik di pasaran spontan. Tempoh pematangan kedua jenis liar dan penanaman adalah sama, sehingga penduduk berusaha untuk mengambil buah beri sebanyak mungkin dalam waktu singkat. Stroberi mendahului strawberi di.

Penatua

Elderberry tergolong dalam pokok renek bercabang dari keluarga Adoksovye. Sejak zaman kuno, elderberry telah digunakan sebagai ubat dalam perubatan, sebagai tanaman hiasan di kebun, dan sebagai bahan masakan dalam piring. Ia bahkan digunakan sebagai agen kawalan tikus. Walaupun di Rom Kuno dan Yunani Kuno, tanaman ini ditanam untuk.

Zaitun

Zaitun telah lama menduduki tempat terhormat dalam masakan nasional dari banyak bangsa di dunia. Di negara kita, zaitun muncul baru-baru ini, oleh itu, pertikaian mengenai pelbagai sifatnya tidak mereda. Mereka mempunyai rasa menarik yang sukar digambarkan walaupun kepada pengecap yang berpengalaman: mereka serentak mengandungi kepahitan dan.

Buckthorn laut

Dataran tinggi Himalaya dianggap sebagai tanah air buckthorn laut. Penduduk tempatan dengan senang hati memanggil pokok-pokok ini "buah suci". Di China, khasiat buah beri ini telah diketahui selama 12 abad. Dan menurut legenda Mongolia, Genghis Khan dan tenteranya menggunakan buah beri ini tepat sebelum setiap pertempuran menang. Keunikan buah-buahan ini diketahui dan.

Rowan

Rowan adalah pokok kerinting yang indah yang menonjol di antara salji pada musim sejuk dengan beri merahnya. Rowan sering disebut pokok kesihatan. Beri rowan segar tidak sedap: pahit. Selepas fros pertama, kepahitan buah dikurangkan dengan ketara, dan menjadi makanan kegemaran burung. Itulah sebabnya mengapa ini berlaku.

Strawberi

Stroberi dianggap sebagai salah satu buah beri yang paling popular. Dengan bentuknya yang berbentuk hati, ia dikaitkan dengan cinta dan semangat. Ia sangat bermanfaat kerana kandungan vitamin dan mineral yang tinggi di dalamnya. Selain itu, ia sering digunakan untuk menurunkan berat badan, malah ada strawberi khas.

Blueberry

Blueberry telah menjadi fetish dalam budaya pemakanan sihat hari ini. Buah beri ditambah kepada vitamin, makanan tambahan, menjanjikan bahawa komposisi dan khasiatnya yang bermanfaat akan menjadikan penglihatan lebih tajam, pinggang lebih tipis, dan otak lebih aktif. Adakah ini benar dan apa yang sebenarnya tersembunyi di dalam blueberry? Sejarah sejarah produk.

Blackberry

Ia tergolong dalam semak yang mekar selama bertahun-tahun. Blackberry liar sangat biasa berlaku di garis lintang sederhana dan di utara Eurasia. Ia tumbuh dengan senang hati di hutan di kawasan hutan stepa. Blackberry kebun sangat jarang berlaku, jadi untuk mendapatkan beri ini, anda hanya perlu menunggu.

Barberry

Barberry tergolong dalam semak (beberapa spesies adalah pokok kecil) yang terdapat di Eropah, Amerika Utara dan bahkan Siberia Timur. Ini terutama pokok buatan yang ditanam di kebun. Ciri-ciri umum Pada dasarnya ini adalah tumbuhan separa malar hijau (dengan dedaunan yang membusuk sebahagian) dengan ranting.

Blueberry

Blueberry adalah "ratu" garis lintang utara. Ia merangkumi kira-kira 100 spesies dari pelbagai semak dan pokok blueberry. Kawasan penyebarannya sangat luas: tumbuh di hutan-tundra, taiga, hutan konifer dan rawa sphagnum di Eropah dan Asia, di pergunungan Kaukasus. Blueberry biasa, atau daun myrtle, adalah yang paling biasa.

Honeysuckle

Sebilangan tukang kebun bahkan tidak menyedari bahawa sebahagian besar tanaman menarik yang menghiasi kawasan sekitar rumah bukan hanya kehijauan hiasan yang indah, tetapi farmasi yang paling semula jadi. Mungkin ramai yang tahu seperti apa bentuk bunga honeysle, mengenali aroma manis bunganya, tetapi pada masa yang sama tidak tahu berapa banyak.

Schisandra

Kami memanggil serai tanaman ini, orang Cina menyebutnya "wu wei ji", yang diterjemahkan sebagai "tumbuhan dengan lima rasa." Dalam buah serai, anda dapat merasakan citarasa klasik: masam, pahit, manis, pedas dan masin, dan bijak oriental mengaitkannya dengan 5 unsur: kayu, api, tanah, logam dan air. Oleh itu kepercayaan dalam.

Irga (korinka) adalah pokok renek keluarga Rose. Hari ini terdapat 19 spesies tumbuhan dan beberapa bentuk hibrida tumbuh di Eropah selatan dan tengah, Caucasus, Crimea, Jepun, Amerika Utara dan Afrika. Irga tidak bersahaja, mudah disesuaikan dengan keadaan persekitaran, oleh itu ia meluas.

Mulberry

Manusia telah merasakan faedah dari pokok sutera selama lebih dari empat ribu tahun. Ini adalah tanaman yang melahirkan sutera Cina kuno yang terkenal di dunia. Di negara-negara Timur, pokok ini dianggap suci hingga hari ini, dan di Jericho, mereka mengatakan, hari ini anda dapat melihat pokok murbei di mana Yesus duduk. DARI.

Gooseberry

Bagi kebanyakan orang, gooseberry dikaitkan dengan pondok musim panas dan musim panas. Beri yang enak dan sedikit masam menyegarkan pada hari-hari musim panas. Dan ini juga merupakan salah satu buah yang paling berguna yang diberikan oleh alam semula jadi kepada kita. Ciri-ciri umum Gooseberry adalah semak yang berkait rapat dengan currant. Kedua-dua tanaman ini tergolong dalam keluarga yang sama. Diandaikan bahawa.

Juniper

Ia adalah antibakteria semula jadi, antivirus, diuretik dan antiseptik. Pada zaman dahulu, beri juniper digunakan untuk mengobati penyakit berjangkit, dan juga diberikan kepada wanita untuk memudahkan kelahiran anak. Hari ini, aroma pokok ini diketahui banyak terima kasih kepada gin, yang mereka gunakan.

Ceri

Para penyelidik mencadangkan bahawa pokok ceri pertama muncul di Mesopotamia dan sejak itu beri manis dan masam tidak kehilangan popularitinya. Ceri beri menggembirakan orang Mesir dan Yunani, dan orang Rom memuja bunga-bunga halus dari pokok ini. Manfaat untuk Tubuh Sebilangan besar dari kita menyedari bahawa ceri sangat.

Cloudberry

Adakah anda tahu bahawa ada beri di dunia yang menyerupai raspberi? Cloudberry ini adalah beri masam keemasan yang biasa di kawasan utara rawa Rusia, di negara-negara Skandinavia, Kanada dan beberapa negeri di Amerika Syarikat. Nama saintifik budaya ini berasal dari perkataan Yunani yang diterjemahkan sebagai.

Chokeberry

Sekiranya ahli farmasi harus membuat tanaman "dari semua penyakit", mereka pasti akan menjadi chokeberry, yang juga chokeberry. Nenek kami juga menggunakan buah beri yang luar biasa ini dengan menguntungkan, meningkatkan kesihatan dan penyembuhan dari banyak penyakit. Apa itu chokeberry Chokeberry adalah buah beri yang gugur.

Lingonberry

Manfaat beri nampaknya tidak berkesudahan. Blueberry menguatkan saluran darah pada pesakit diabetes, cranberry menyembuhkan jangkitan pada saluran kencing, raspberry kaya dengan antioksidan. Hampir semua buah beri dapat melindungi daripada barah, kata para penyelidik. Dan termasuk lingonberi. Ciri umum Lingonberry adalah malar hijau.

Kayu Anjing

Nampaknya populariti dogwood adalah masa lalu. Di Eropah, budaya ini mengalami kemuncaknya pada abad ke-18 dan ke-19. Kemudian tanaman ini dianggap sebagai sinonim untuk keanggunan dan kemewahan, ia digunakan untuk menghiasi taman-taman biara dan ladang bangsawan, dan salah satu minuman yang paling popular pada masa itu dibuat dari buah-buahan - minuman keras berry..

Viburnum

Nenek moyang kita, nampaknya, selalu tahu mengenai kekuatan penyembuhan viburnum. Mereka menyampaikan kepada kami resipi yang paling kuno, yang tidak hanya menyebutkan buah beri merah terang yang berair, tetapi juga biji, daun, bunga dan bahkan kulit kayu. Anugerah alam ini dapat menyembuhkan banyak penyakit, ia mempunyai sifat tonik umum dan jarang menyebabkan alergi. Am.

Fisalis

Physalis adalah ramuan abadi keluarga Solanaceae, yang terkenal sebagai marunka, pes ceri, bubblegum, cranberry tanah dan zamrud berry. Kepelbagaian spesies terbesar terdapat di Amerika Tengah dan Selatan. Secara keseluruhan, terdapat 115 jenis physalis, yang terbahagi kepada hiasan dan liar.

Beri berbahaya dan boleh dimakan - 20 spesies dengan gambar dan keterangan

Kami akan memberitahu anda jenis beri mana yang paling berguna dan enak, dan mana yang akan membahayakan tubuh. Kami juga akan memberikan penerangan dan penerangan ringkas mengenai setiap budaya untuk memahami sifatnya yang tersendiri..

Tembikai

Ia adalah tanaman beri terbesar di dunia. Berat buah-buahan individu mencapai 30 kg. Tembikai digunakan bukan hanya untuk makanan: sifat penyembuhannya telah dihargai oleh pakar kosmetik. Krim dan lulur, produk anti selulit dibuat berdasarkan biji yang dihancurkan.

Tembikai berguna hanya dengan penggunaan sederhana: ia menormalkan aktiviti sistem kardiovaskular, mempercepat pergerakan usus, mencegah pembentukan batu dan pasir di buah pinggang. Makan semangka terlalu banyak adalah berbahaya, terutama bagi mereka yang menderita penyakit ginjal kronik dan diabetes.

Barberry

Tumbuh di semak kecil dan mempunyai warna oren. Beri digunakan dalam banyak bidang kehidupan manusia: perubatan, memasak, kosmetologi. Pelbagai rempah, minuman dan teh disediakan berdasarkan barberry.

Buah ini digunakan secara aktif dalam perubatan rakyat kerana khasiatnya yang banyak (terutama dalam bentuk kering):

 • menghentikan pendarahan;
 • melambatkan proses penuaan;
 • mengurangkan suhu badan;
 • mencegah batuk kering, rematik dan diabetes mellitus.

Dalam foto, pokok renek barberry

Lingonberry

Lingonberry adalah pokok renek malar hijau pendek dengan beri merah terang yang kecil. Budaya liar ini tumbuh di iklim sederhana: di hutan tundra dan taiga. Semua bahagian tanaman mempunyai sifat berguna: pucuk, batang, daun, buah beri. Buah lebih senang dimakan mentah: dalam bentuk ini, mereka mengekalkan vitamin maksimum.

Lingonberry dihargai kerana sifat-sifat bermanfaat berikut:

 • menghilangkan keradangan sistem kencing: membantu dengan sistitis, pielonefritis;
 • mencegah perkembangan diabetes mellitus;
 • mencegah pembentukan plak aterosklerotik di dinding saluran darah;
 • meningkatkan aliran keluar hempedu dari badan, sehingga mengurangkan risiko penyakit hati dan gastrousus,

Foto beri ditunjukkan di bawah.

Anggur

Buah beri ini terkenal bukan hanya kerana sifat masakan dan rasanya. Bahkan pada zaman kuno, orang dapat menghargai sifat perubatan tumbuhan yang unik. Terdapat banyak jenis anggur.

Anggur kaya dengan antioksidan. Mereka membantu seseorang melawan virus dan selesema. Juga, anggur mengandungi radikal bebas yang mempercepat penyerapan glukosa, mencegah patologi kronik saluran pencernaan.

Goji

Budaya ini tergolong dalam kumpulan beri beracun yang mempunyai kesan lumpuh pada sistem saraf. Namun, sebilangan spesies "beri serigala", sebaliknya, mempunyai sifat penyembuhan yang unik. Tumbuhan seperti itu termasuk beri Goji: sifat bermanfaat dan kontraindikasi paling terkenal dengan perubatan Cina..

Orang Cina menggunakan buah-buahan:

 • untuk pencegahan dan kawalan onkologi pada peringkat awal;
 • meningkatkan imuniti;
 • jangka hayat;
 • melawan tekanan

Memberi keterangan tentang Goji dari keluarga "serigala berry", sekarang lihat bagaimana penampilannya dalam foto tersebut.

Blueberry

Ia adalah tanaman renek yang tingginya tidak melebihi 1 meter. Anda dapat membezakan buah blueberry dengan mekar kebiruan pada buah beri dan bubur berair.

Blueberry juga dipanggil beri beri. Tetapi penyebab gejala tersebut adalah budaya lain yang tumbuh di sebelah blueberry - rosemary.

Blueberry mesti dimakan secara berkala bagi mereka yang mempunyai masalah saluran darah. Ia berkesan dalam memerangi aterosklerosis, hipertensi dan angina.

Lihat seperti apa blueberry dalam foto

Blueberry digunakan mentah dan kering. Anggur, jem dan pengawet dibuat daripadanya..

Ceri

Ceri adalah pokok atau pokok renek dengan banyak batang (bergantung pada jenisnya). Ceri beri berbentuk bujur dengan batu di dalamnya. Pematangan buah beri berlaku dari bulan Jun hingga Julai, tetapi pada satu pokok semua buah beri hampir sama.

Ceri berguna untuk penyakit vaskular, kerana ia mengurangkan kebolehtelapan dan kerapuhannya. Dengan pengambilan biasa, buah beri mengurangkan risiko trombosis dengan ketara (terutamanya jika anda makan ceri segar). Curmine dalam produk mengatur pembekuan darah.

Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga tembikai. Dan kerana saiznya yang besar, banyak yang tidak mengesyaki bahawa tembikai adalah buah beri, keliru merujuknya kepada buah-buahan dan sayur-sayuran. Melon tidak bersahaja dalam perawatan, tahan terhadap pengasinan dan pengeringan dari tanah. Buah-buahan, bergantung pada varietas, dapat berbentuk bulat atau bujur. Lihat dalam foto bagaimana pelbagai jenis tembikai kelihatan.

Seperti tembikai, tembikai bermanfaat untuk penyakit sistem kencing dan diperlukan bagi mereka yang menderita sembelit dan kegemukan. Kerana kandungan glukosa yang tinggi, buah beri membantu melawan kemurungan dan meningkatkan kualiti tidur.

Blackberry

Beri ini tumbuh di lintang utara dan sederhana: hutan konifer dan campuran, zon padang rumput dan dataran banjir sungai. Hampir mustahil untuk menanam buah beri di kebun, dan jika pokok renek mekar, maka anda tidak perlu mengharapkan hasil panen yang baik daripadanya.

Blackberry mempunyai kesan positif yang kompleks terhadap imuniti: mencegah kekurangan vitamin, menjadikan seseorang lebih tahan terhadap penyakit virus, membantu cepat sembuh dari penyakit dan operasi..

Kami memberi penerangan mengenai blackberry, sekarang lihat bagaimana pelbagai jenis beri kelihatan dalam foto.

Strawberi

Strawberry adalah beri herba setinggi 20 cm dan mekar dari Mei hingga Julai. Buah beri meluas di bahagian timur dan barat Rusia, di Asia Tengah. Stroberi dianggap sebagai salah satu beri kalori paling tinggi - 41 Kcal per 100 g, jadi anda tidak boleh memakannya dalam jumlah besar.

Khasiat strawberi yang berguna adalah hemostatik. Dianjurkan untuk memakannya dengan pendarahan dalaman yang kerap dan kerapuhan vaskular yang berlebihan. Buah-buahan, daun dan rimpang tanaman diseduh dan diminum sebagai teh untuk penyakit hati dan buah pinggang.

Milik keluarga Rosaceae. Ia tidak menuntut keadaan yang semakin meningkat, oleh itu dihargai oleh tukang kebun di wilayah utara. Semak bertoleransi dengan fros pada suhu -40, -50 darjah.

Komposisi kimia permainan ini sangat mirip dengan kismis hitam: kaya dengan flavonoid dan vitamin C. berguna Kanak-kanak dan orang yang mempunyai keasidan perut lebih baik makan irgu: ia mengandungi lebih sedikit asid daripada kismis hitam dan lebih banyak gula.

Foto irgi semak dan beri.

Strawberi

Stroberi adalah tanaman herba abadi. Ia tergolong dalam keluarga Rosaceae. Beri muncul di batang 20-26 hari setelah permulaan berbunga.

Beri segar mempunyai manfaat terbesar: ia boleh dimakan walaupun oleh mereka yang menderita diabetes. Dalam bentuk beku, beri akan kehilangan beberapa khasiatnya yang berguna, tetapi lebih banyak daripadanya yang diawetkan daripada pada jem strawberi.

Beri mempunyai kesan positif pada aktiviti otak, saluran darah, mencegah perkembangan diabetes jenis 2 dan kegemukan. Telah terbukti secara saintifik bahawa strawberi mengandungi lebih banyak vitamin C daripada lemon dan buah sitrus. Oleh itu, berguna untuk mengambilnya untuk selesema dan keadaan kekurangan imun..

Kranberi

Tumbuhan malar hijau dengan pucuk nipis dan panjang. Cranberry berbentuk sfera, diameternya tidak lebih dari 12 mm. Pematangan beri bermula pada bulan September dan berlangsung sepanjang musim luruh. Buah-buahan segar boleh dikekalkan sehingga 6 bulan.

Tidak banyak kontraindikasi terhadap penggunaan cranberry (antaranya peningkatan keasidan perut dan intoleransi individu terhadap cranberry), tetapi sifat bermanfaat beri diketahui oleh nenek moyang kita.

Minuman, teh dan minuman buah dari cranberry diminum untuk penyakit virus dan berjangkit organ dalaman. Kajian saintifik membuktikan bahawa zat yang terkandung dalam cranberry mampu memusnahkan beberapa jenis virus yang mana ubat tersebut tidak berkesan.

Gooseberry

Pokok renek abadi dengan hasil tinggi dan berbuah jangka panjang. Dari satu belukar, anda dapat mengumpulkan hingga 20-25 kg buah beri. Gooseberry tumbuh di lintang sederhana, tidak bersahaja dengan kualiti tanah. Pokok renek mempunyai keupayaan untuk tumbuh dengan kuat, membentuk dinding pepejal yang berduri.

Dengan penggunaan biasa, gooseberry mempunyai kesan positif terhadap kemampuan mental manusia: mereka meningkatkan daya ingatan, mencegah penyakit Alzheimer. Beri yang belum masak mengeluarkan bahan berbahaya dari badan, membantu menurunkan berat badan dan mempercepat pergerakan usus. Buah masak digunakan dalam pencegahan barah.

Raspberry

Raspberi adalah semak biasa di seluruh dunia. Ia boleh didapati di Alaska dan Kepulauan Aleutian. Secara keseluruhan, lebih daripada 200 jenis raspberi telah dibiakkan, beri boleh mempunyai pelbagai warna - dari kekuningan hingga hampir hitam.

Manfaat raspberi disebabkan oleh fakta bahawa mereka dapat menipiskan darah dan menurunkan suhu, dan bahaya bagi kesihatan disebabkan oleh alergi yang tinggi pada buah beri. Teh raspberry dan pengawet buah disyorkan untuk diminum pada tanda pertama selesema, kerana beri mengandungi sejumlah besar vitamin C dan merangsang pertahanan tubuh.

Cloudberry

Cloudberry adalah beri kuning kuning kuning. Ia tumbuh secara eksklusif dalam iklim yang keras. Rasa buahnya adalah wain asam pedas.

Beberapa khasiat beri yang berguna dapat diperhatikan:

 • menghilangkan edema dan membuang lebihan cecair dari badan;
 • menguatkan sistem saraf kerana kandungannya yang tinggi; Vitamin B;
 • mempercepat pemulihan selepas penyakit serius;
 • melegakan keletihan dan menormalkan mood.

Lihat seperti apa beri utara di dalam foto.

Buckthorn laut

Buah beri berwarna bujur dan masak menjelang akhir musim bunga. Buah beri manis dan masam dengan sedikit nanas. Dengan cara lain, buckthorn laut juga disebut nanas utara..

Sifat bermanfaat dari buckthorn laut memungkinkan untuk menggunakannya untuk penyakit radang pada rongga mulut: stomatitis dan gingivitis, serta untuk kekurangan vitamin. Buckthorn laut melambatkan proses penuaan dalam badan: mengurangkan rambut dan kuku rapuh, mencegah kemerosotan penglihatan yang berkaitan dengan usia.

Foto seperti apa beri laut buckthorn.

Rowan

Buah Rowan masam dengan sedikit kepahitan. Buah beri mulai masak pada pertengahan September, tetapi tetap di pohon sehingga musim sejuk. Secara semula jadi, abu gunung lebih biasa di hemisfera utara..

Karotena yang terdapat di abu gunung mempunyai kesan positif terhadap keadaan kulit: menjadikannya lebih elastik dan elastik. Juga, beri meningkatkan penglihatan. Walau bagaimanapun, abu gunung tidak hanya berguna, tetapi juga sifat berbahaya: buah-buahan mengandungi asid parasorbik. Pengambilan buah beri yang berlebihan boleh menyebabkan masalah perut.

Kismis

Wakil ini tergolong dalam keluarga gooseberry. 3 jenis currants yang paling biasa adalah hitam, merah dan kuning. Berry currant - pemegang rekod untuk kandungan vitamin C, yang diperlukan untuk berfungsi sepenuhnya sistem kardiovaskular dan endokrin.

Kismis sangat berguna bagi mereka yang menderita penyakit kulit atau diabetes mellitus. Oleh itu, sebagai contoh, pengambilan buah secara berkala membantu meratakan gejala psoriasis. Beri dibenarkan dimakan oleh anak-anak dan wanita hamil, kerana risiko mengembangkan alergi setelah memakannya adalah minimum..

Foto menunjukkan buah beri currant

Blackthorn adalah semak kecil dengan dahan berduri dan buah-buahan seperti plum. Beri berwarna biru tua dengan lapisan lilin. Budaya ini mempunyai satu sifat penyembuhan yang sangat penting, yang digunakan secara meluas dalam perubatan rakyat. Blackthorn mempunyai sifat antimikroba yang kuat, menjadikannya berguna untuk keracunan makanan.

Buah beri terbukti dapat membantu dalam rawatan jangkitan disentri usus. Thorn juga berguna untuk orang yang mengalami gangguan usus. kerana beri mempunyai kesan penetapan ringan.

Ceri manis

Ini adalah jenis pokok ceri tertua. Ahli botani menganggap ceri manis adalah kerabat dari mawar di peringkat keluarga dan ceri di peringkat spesies. Dalam perubatan rakyat, buah-buahan tidak hanya digunakan secara aktif, tetapi juga tulang yang digosok.

Cherry mengandungi sejumlah besar flavonoid. Mereka memberi beri beri warna burgundy yang cerah. Bahan membantu mengurangkan gejala gout.

Blueberry terbukti menurunkan tekanan darah. Tetapi faedah dari pengambilan buah beri dapat dilihat hanya setelah 2 jam. Kesannya berlangsung sehingga 6 jam.

Dalam foto, lihat seperti apa beri

Blueberry

Blueberry adalah tanaman yang menyukai kelembapan. Ia tumbuh terutamanya di tanah lembap. Beri menyimpan rekod kandungan unsur surih dan vitamin. Ia tidak kehilangan sifat bermanfaat walaupun selepas rawatan haba. Jem blueberry, jem lebih unggul daripada sebarang ubat untuk selesema dan selesema.

Senarai sifat berguna blueberry:

 • mengekalkan ketajaman visual;
 • meningkatkan ingatan;
 • menguatkan sistem imun;
 • mengurangkan risiko penyakit jantung;
 • membantu menormalkan mikroflora usus.

Tidak disyorkan untuk memakan buah beri untuk penghidap urolithiasis dan mereka yang mempunyai intoleransi individu terhadap produk tersebut..

Rosehip

Ini adalah tumbuhan liar, yang dikenali sebagai bunga mawar liar. Berry rosehip matang menjelang musim luruh dan tidak mempunyai rasa yang ketara.

Pinggul mawar bagus untuk batuk. Buah kering boleh digunakan untuk membuat decoctions, infusions atau teh. Ubat-ubatan rakyat berguna semasa selesema dan selsema, kerana ia membantu sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan normal.

Minyak rosehip banyak digunakan dalam gastroenterologi. Ia menyembuhkan bisul pada permukaan selaput lendir dan melegakan gejala penyakit gastrointestinal, mempercepat pertumbuhan semula tisu.

Berry rosehip dalam foto

8 buah beri paling berbahaya dan beracun

Sebilangan besar buah beri yang tumbuh di Rusia selamat. Tetapi ada yang lebih baik untuk tidak menyentuh dengan tangan anda, belum lagi pengambilannya. Anda perlu membiasakan diri dengan mereka untuk mengelakkan keracunan makanan..

Daphne

Ini adalah pokok renek hingga 1.5 meter. Bukan sahaja buah beri beracun, tetapi juga daun dan batang tanaman. Beri berwarna merah dan hanya dapat digunakan dalam perubatan tradisional untuk aplikasi topikal, misalnya, sebagai losyen atau kompres.

Wolfberry adalah salah satu yang pertama mekar - pada pertengahan musim bunga. Ini berbeza dengan pokok renek lain di mana buah beri tumbuh..

Voronet

Ini adalah tanaman tahunan yang terdapat di tanah lembap. Beri tidak melebihi ukuran kacang polong dan berwarna merah atau hitam. Burung gagak berbahaya bukan hanya ketika dimakan, tetapi juga melalui sentuhan kulit. Di permukaan kulit, ia meninggalkan luka bakar dan kerosakan.

Lily lembah

Tanaman ini boleh dijumpai di semua pelosok dunia - kecuali Antartika. Buahnya beracun bagi manusia dan, apabila dimakan, menyebabkan cirit-birit akut, kesadaran yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, burung boleh menikmati lily lembah tanpa akibat..

Nightshade

Biji Nightshade mudah dikelirukan dengan tomato. Warna buahnya berkisar dari kuning hingga kelabu gelap. Seseorang tidak akan mati akibat pengambilan buah-buahan, dia mungkin mendapat keracunan makanan.

Penatua

Hanya beberapa jenis elderberry yang berbahaya: merah dan herba (tidak boleh dikelirukan dengan hitam). Beri beracun dan berbahaya, baik diproses segar dan termal. Walaupun jem elderberry sangat enak, lebih baik menolak menggunakannya..

Holly

Beri terdapat terutamanya di alam liar. Semua bahagian tanaman beracun, terutama biji buah beri. Pulpa tidak akan menyebabkan seseorang menderita banyak bahaya, tetapi jika dia secara tidak sengaja memakan tulang, maka risiko kematian akan tinggi.

Mata gagak

Tumbuhan ini tidak boleh dikelirukan dengan yang lain kerana ciri khasnya. Terdapat 4 pinggan daun yang jelas di dekat beri. Keseluruhan tanaman beracun: daun, batang, tetapi buah beri sangat beracun.

Anggur sulung

Buah beri sangat mirip dengan anggur. Tetapi mereka mempunyai rasa yang sangat kental dan bau yang tidak menyenangkan. Dengan ciri-ciri ini, anda dapat memahami bahawa beri beracun. Sekiranya seseorang secara tidak sengaja memakan sebiji buah beri, maka tidak akan ada masalah kesihatan. Keracunan akan berlaku sekiranya anda memakan banyak buah - lebih dari 1 segenggam.

Beri

Beri sering menjadi tetamu di kebun kami. Tetapi adakah semua yang kita sebut beri seperti itu? Mari kita fikirkan.

Apa itu beri?

Beri adalah buah-buahan yang berair dari tumbuh-tumbuhan dengan kulit tipis dan kandungan biji yang tinggi di dalamnya (ciri terpenting dari jenis buah). Dari sudut pandangan saintifik, tidak ada perbezaan mendasar antara buah dan buah (untuk alasan ini, buah beri sering dianggap sebagai pelbagai semua buah).

Oleh kerana itu, terdapat banyak kesalahpahaman umum di kalangan masyarakat. Sebagai contoh, buah beri dianggap sebagai semua buah yang boleh dimakan tanpa dipotong atau digigit (tetapi teorinya segera musnah ketika melihat tomato). Atau bahawa beri tumbuh secara eksklusif di semak rendah dan rumput merayap (lalu bagaimana dengan beri ceri?).

Beri tumbuh terutamanya pada tanaman herba atau pokok renek dan lebih jarang di pokok. Ciri-ciri utama yang membezakan buah beri dari tanaman lain adalah: kehadiran buah berdaging multi-biji, cangkang nipis, biji dalam atau biji dengan lapisan keras (prasyarat).

Tumbuhan berry tumbuh dalam jumlah besar sebagai spesimen liar, dan telah lama ditanam oleh manusia untuk makanan, digunakan dalam kosmetologi, minyak wangi, dll. Buah-buahan terutama dihargai kerana kualiti pemakanannya, komposisi mineral dan vitamin yang kaya, ciri rasa yang unik.

Pengelasan buah beri

Semua buah beri biasanya dikelaskan kepada beberapa kumpulan luas:

 • Beri sebenar atau betul.
 • Buah batu.
 • Salah.
 • Buah beri atau sebatian.
 • Beracun.

Sebagai tambahan kepada klasifikasi utama, banyak yang lain dapat dibezakan. Sebagai contoh, semua buah beri dibahagikan kepada dua kelas luas: liar dan ditanam, dimakan dan tidak boleh dimakan. Anda juga dapat menunjukkan perbezaan tertentu yang merangkumi bentuk buah, warnanya, masa masak, dll..

Secara umum, perlu dipertimbangkan bahawa walaupun dalam komuniti saintifik terdapat banyak perselisihan mengenai apakah buah ini atau buah itu berry atau buah..

Sebagai contoh, strawberi dan strawberi secara rasmi diklasifikasikan sebagai buah beri, tetapi ada pendapat bahawa buah ini umumnya lebih dekat dalam semua ciri buah atau, menurut beberapa versi, dengan kacang (!). Atau ambil raspberi yang sama. Terima kasih kepada bekas, ia kelihatan lebih seperti buah beri. Tetapi menurut bentuk buahnya, ia digolongkan sebagai polistirena, yakni buah kompleks, lebih dekat dengan buah. Dengan semua petunjuk, walaupun jeruk dan lemon adalah buah beri, tetapi alpukat sudah menjadi buah yang paling banyak.

Beri yang betul, menurut definisi botani

Untuk tahap tertentu, buah-buahan yang termasuk dalam kategori buah beri yang betul adalah yang paling tepat dari segi definisi botani yang biasa diterima..

Barberry (Berberis)

Pokok renek sederhana hingga tinggi, beberapa spesies tumbuh menjadi pokok kecil.

Kilang ini mempunyai ketahanan panas dan fros yang sangat baik, agak tidak bersahaja dengan komposisi tanah.

Ia tumbuh di iklim yang hangat dan sederhana, tetapi di habitat semula jadi ia mencapai garis lintang utara (di alam liar dapat dijumpai sejauh St Petersburg).

Beri (buah bujur atau ovoid) dimakan oleh manusia. Apabila segar, ia digunakan untuk membuat minuman, gula-gula, pastil. Beri kering digunakan sebagai perasa untuk pelbagai hidangan.

Milik keluarga Barberry.

Elderberry (Sambucus)

Sebilangan besar spesies tumbuh ke keadaan pokok renek atau pokok, tetapi ada juga perwakilan herba.

Elderberry tersebar hampir di seluruh dunia, meliputi kawasan zon sederhana..

Ia digunakan secara meluas oleh manusia: dari pengeluaran ubat-ubatan hingga penggunaan makanan (minuman, perasa).

Milik keluarga Adox.

Anggur (Vitis)

Anggur adalah jenis tumbuhan dan pokok renek, nilai terbesar bagi manusia di antaranya ialah anggur yang ditanam.

Buahnya memberi makan kepada orang ramai terutama untuk pengeluaran wain dan minuman lain berdasarkannya..

MENARIK: hingga 80-90% anggur yang dituai di dunia diproses menjadi wain dan hanya tidak lebih dari 10% yang dimakan yang baru dituai.

Anggur sangat kaya dengan vitamin A, C, kumpulan B, sebatian mineral kalium, kalsium, magnesium.

Ahli botani tergolong dalam keluarga anggur.

Honeysuckle (Lonicera)

Tumbuhan ini adalah semak tegak atau pendakian yang terdapat di alam liar dari kaki Himalaya ke wilayah utara Eurasia dan Amerika.

Buah bujur dimakan, walaupun tanaman ini mempunyai jenis beracun. Sebagai contoh, honeysuckle yang biasa tumbuh di Rusia Tengah hanya berbahaya bagi haiwan dan manusia kerana jus beracun di beri, batang dan daun.

Milik keluarga tumbuhan Honeysuckle.

Kalina (Viburnum)

Ini adalah pokok renek yang tinggi atau rimbun, kadang-kadang tingginya hingga 4 meter.

Beri merah terang dari viburnum biasa boleh digunakan untuk makanan dan pembuatan ubat-ubatan (terutamanya mengikut resipi rakyat).

Kualiti perubatan pucuk muda, daun dan kulit kayu viburnum juga terkenal..

Kini, tanaman ini sama-sama digunakan sebagai tanaman buah dan sebagai pokok hiasan..

Milik keluarga Adox (sebelum itu - ke Honeysuckle).

Gooseberry (Ribes uva-crispa)

Tumbuhan renek kecil yang tumbuh di alam liar terutamanya di tanah berbatu dan miskin dalam komposisi mineral di lereng gunung.

Menyebar luas ke seluruh dunia dari Eropah Barat dan Afrika Utara. Hari ini tumbuh di sebahagian besar Eurasia, Amerika, Afrika.

Di bidang pertanian, ia ditanam demi beri - buah bujur bujur dengan rasa masam atau masam manis. Mudah tersebar dari persekitaran budaya ke alam liar - ia berjalan liar. Gooseberry digunakan oleh manusia untuk makanan. Beri dimakan segar dan juga digunakan untuk membuat selai, marmalade, kompot, marmalade dan anggur..

BTW! Gooseberry adalah tanaman madu yang sangat baik, kerana ia adalah tanaman beri paling awal..

Milik keluarga tumbuhan Gooseberry.

Mahonia aquifolium (Oregon Grape)

Pokok renek malar hijau berasal dari Amerika. Oleh kerana banyak proses root, ia sering membentuk keseluruhan reruntuhan.

Menariknya, di tempat-tempat bersejarah yang tumbuh, Magonia dihargai kerana sifat perubatan beri, daun, kulit kayu (khususnya, ia membantu penyakit kulit). Dan di Eropah Utara, di mana ia dibawa oleh manusia, ia digunakan sebagai tanaman hiasan untuk menghias jalan, membentuk lindung nilai.

Milik keluarga Barberry.

Buckthorn laut (Hippophae)

Tumbuhan renek atau berkayu dengan batang berduri, tingginya hingga 6 meter. Terdapat kedua-dua jenis liar (di Rusia sangat biasa di Siberia) dan varieti yang ditanam.

Buah-buahan laut buckthorn adalah warna bulat atau memanjang berwarna oren atau kemerahan, yang terbentuk dalam lapisan padat di batang tanaman (oleh itu nama pokok). Mereka digunakan untuk makanan, dihargai kerana komposisi mineral dan vitaminnya yang kaya.

Orang menggunakan beri buckthorn laut untuk mencegah perkembangan demensia pikun.

Sea buckthorn adalah ahli keluarga Lokhovye.

Podophyllum (Podophyllum)

Tumbuhan herba kecil setinggi 40 cm, terdapat di kawasan timur Amerika Utara.

Tidak semua semak berbuah, tetapi jika tanaman itu pudar, maka tidak lebih dari satu buah akan diikat di atasnya - beri berbentuk kekuningan.

Beri boleh dimakan, tetapi secara sederhana, kerana mengandungi banyak resin podofilin, yang boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, dan gangguan pencernaan.

Milik keluarga Barberry.

Tomato (Solanum lycopersicum)

Ia adalah ramuan tahunan atau tahunan yang ditanam oleh manusia di semua benua kecuali Antartika. Tomat dihargai untuk buahnya, yang dimakan segar, acar, dibakar, digoreng, direbus.

RUJUKAN. Tomato ditanam oleh manusia sebagai tanaman sayur. Walaupun, dari sudut pandang botani, tanaman ini berbuah.

Milik keluarga Solanaceae.

Kismis (Ribes)

Salah satu tanaman hortikultur yang paling biasa ditanam oleh manusia hampir di mana sahaja di seluruh dunia (kecuali kawasan tropika, padang pasir dan tundra).

Sebagai tambahan kepada varieti liar, terdapat sekurang-kurangnya 190 spesies, termasuk varieti currant hibrid. Mungkin berbeza dalam buah: hitam (nenek moyang spesies), merah, putih, kuning, hijau. Ini dihargai pertama-tama untuk rasa dan kualiti beri yang berguna (dari segi vitamin C, ia bahkan lebih baik daripada buah sitrus) Tetapi dalam masakan, daun currant juga digunakan, berharga untuk aroma mereka kerana banyaknya resin penting yang terdapat di dalamnya..

Dalam taktik penanaman untuk kismis, kualiti tanah memainkan peranan, namun, dari segi ketahanan terhadap cuaca sejuk, tanaman ini sangat bermanfaat dari banyak tanaman hortikultur lain yang ditanam oleh manusia.

Currants dianggap berasal dari keluarga Gooseberry..

Rosehip (Rosa)

Semi-semak dan pokok renek rendah mencapai ketinggian atau panjang 8-10 m kerana memanjat pucuk bercabang.

Rata-rata, Rosehip tumbuh hingga 50 tahun, tetapi kes tanaman 400 dan 500 tahun diketahui.

Yang tertua hari ini tumbuh di Jerman, dan berumur sekitar 1000 tahun!

Bunga mawar di hutan telah lama diperhatikan oleh orang kerana aroma istimewa. Bau ini dipercayai menandakan kedatangan musim panas..

Rosehip sangat berharga untuk buahnya. Mereka digunakan untuk membuat teh, tincture, dan pengawet. Beri sangat kaya dengan kandungan vitamin C (dalam beberapa jenis, kepekatannya mencapai 7-20% berat buah).

Milik keluarga Pink. Dalam kebanyakan sumber juga muncul sebagai "Wild Rose".

Buah batu atau drupes

Jenis tanaman berbuah lain yang dikelaskan sebagai buah beri. Perbezaan mereka terletak pada kenyataan bahawa mereka mempunyai kulit yang sangat kuat dan, sebagai peraturan, hanya ada satu biji di dalamnya.

Aronia (Aronia melanocarpa)

Pokok renek atau pokok yang tinggi ditanam untuk pengambilan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C dan mempunyai sifat antioksidan. Dalam versi Rusia, ia muncul sebagai chokeberry (walaupun tidak berkaitan dengan abu gunung biasa).

Aronia beri adalah bebola kecil dengan rasa manis dan masam yang berbeza dan sifat astringen.

Milik keluarga Pink.

Acai (Euterpe oleracea)

Salah satu tanaman pertanian pusat dan terbesar di Brazil dan negara-negara jirannya. Buah-buahan dalam buah beri hitam kecil, yang dimakan mentah atau dalam koktel, minuman, hidangan kebangsaan. Inti batangnya juga boleh dimakan.

MENARIK. Orang-orang India di Amazon kebanyakannya memakan buah Acai (sehingga 42% dari keseluruhan diet). Kerana penuaian buah beri secara industri, penduduk asli kehilangan sebahagian besar makanan tradisional mereka dan terpaksa mengubah kebiasaan mereka..

Asai mencapai ketinggian hingga 20 meter, tumbuh terutama di sepanjang tebing sungai dan tergolong dalam keluarga Palm.

Ceri Barbados (Malpighia emarginata)

Pokok yang tumbuh di iklim tropika. Di alam liar, ia dijumpai terutamanya di Caribbean. Penduduk tempatan membuat minuman dari beri, menggantikannya dengan jus oren klasik dan jus segar. Ceri Barbados diketahui mempunyai vitamin C 65 kali lebih banyak daripada oren!

Kilang itu adalah keluarga Malpigh.

Goji (Dereza vulgaris) (Lycium barbarum)

Beri Goji juga terkenal sebagai beri serigala, walaupun diketahui dengan pasti bahawa ini adalah istilah kolektif dan tidak ilmiah, salah digunakan pada sebilangan buah liar lain, tidak semestinya Dereza. Dereza dalam bentuk pokok renek atau pokok tumbuh dari China ke Eropah barat. Dijumpai di seluruh wilayah Rusia, selalunya di alam liar.

Tidak digunakan untuk makanan, tetapi dikenal sebagai ubat dengan kualiti perubatan yang jelas.

Milik keluarga Solanaceae.

Irga Kanada (Amelanchier canadensis)

Pokok renek atau pokok kecil (tingginya tidak lebih dari 1 m) yang berbuah yang gelap hingga ungu ketika matang.

Digunakan oleh manusia untuk tujuan hiasan. Di alam liar, sering berfungsi sebagai sumber makanan yang tidak tergantikan bagi kebanyakan spesies burung.

Merupakan ahli keluarga Pink.

Kalina vulgaris dan Kalina gordovina (Viburnum lantana)

Belukar yang besar, yang dikenali sebagai viburnum hitam, bangga. Menjelang akhir musim panas, buah-buahan mulai masak - beri hitam. Menariknya, ketika mereka dewasa, mereka berubah warna dari hijau menjadi merah dan kemudian hitam..

Man Kalina gordovina digunakan untuk menghias taman dan taman. Dalam beberapa kes, beri digunakan untuk membuat tinta atau pewarna semula jadi..

Seperti viburnum biasa, ia tergolong dalam keluarga Adox.

Bingkai Kayu (Celtis australis)

Pokok besar yang mekar pada masa yang sama daunnya terbuka. Buah pertama adalah ciri hanya wakil tanaman berumur 10-20 tahun..

Buah beri berwarna coklat gelap atau hitam. Buahnya mempunyai pulpa yang agak kering tetapi manis. Boleh dimakan, walaupun umumnya tidak dibesarkan oleh manusia dan tumbuh di alam liar.

Wakil keluarga Hemp.

Persimmon (Diospyros)

Mungkin kelihatan mengejutkan, tetapi kesemek juga berbuah dengan buah beri yang kaya dengan vitamin C (hingga 55% dari pengambilan sehari dalam satu buah) Selain itu, pokok renek dan pokok ini sangat berharga bagi manusia dari segi kayu. Beberapa jenis adalah sumber spesies langka yang disebut ebony..

Kesemak tumbuh terutamanya di negara-negara hangat di benua Asia dan, mungkin, dari sana ia merebak ke bahagian lain di planet ini..

Milik keluarga Ebony.

Ceri burung

Pokok dan pokok renek yang rendah tumbuh dari selatan ke wilayah utara Eurasia. Ini digunakan oleh manusia di mana-mana: dalam minyak wangi, perubatan, kerja kayu, makanan, sebagai hiasan hiasan. Ceri burung berbuah dalam warna hitam kecil, yang juga digunakan dalam memasak sebagai pewarna semula jadi dan berterusan.

Merupakan ahli keluarga Pink.

Emleria (Oemleria)

Pokok renek atau pokok ini tumbuh di Amerika Utara, di bahagian baratnya. Tumbuhan yang matang boleh tumbuh setinggi 7 meter.

Buah-buahan yang terbentuk diucapkan sebagai warna biru tua (pada masa matang). Mereka tidak berbahaya bagi manusia, tetapi praktikalnya tidak digunakan dalam makanan kerana rasa pahitnya..

Mewakili keluarga Pink..

Beri palsu

Nama lain ialah beri supra-pistillate. Perbezaan mendasar antara klasifikasi ini adalah pembentukan buah dari ovari bawah, sedangkan pada buah beri yang betul (nyata), berbuah berlaku pada ovari unggul.

Lingonberry (Vaccinium)

Tanaman malar hijau ini, sebagai peraturan, tidak tumbuh lebih tinggi dari 20-30 cm, ia tersebar dengan baik di seluruh dunia, menempati tundra yang sukar dijangkau, kawasan paya, hutan utara. Pada dasarnya, beri lingonberry berfungsi sebagai makanan bagi banyak burung..

MENARIK. Biji lingonberry tidak dicerna di perut burung dan dengan demikian dibawa dalam jarak jauh.

Walau bagaimanapun, lingonberi ditanam dalam pertanian. Telah diperhatikan bahawa apabila ditinggalkan oleh manusia, hasil tanaman meningkat 20-30 kali dibandingkan dengan keadaan liar..

Lingonberry disenaraikan dalam keluarga Heather.

Vodyanika (Empetrum)

Dijumpai di wilayah utara (bahkan di sabuk subarctic), serta di Amerika Selatan, tumbuhan herba tumbuh rendah yang digunakan oleh manusia terutamanya untuk menghias rumput dan taman. Haiwan dimakan. Salah satu nama Crowberry ialah berry berry.

Buah-buahan dalam buah beri dengan kandungan air tawar yang tinggi dan jumlah minimum pulpa (mungkin namanya). Oleh itu, buahnya baik menghilangkan dahaga, tetapi pada masa yang sama buahnya tidak berkhasiat. Digunakan dalam banyak resipi utara.

Vodyanika adalah ahli keluarga Heather.

Cranberry (Oxycoccus)

Tanaman menjalar berbunga tumbuh di rawa-rawa di zon beriklim sederhana dan lebih jauh ke utara. Beri berwarna merah terang, menonjol dengan latar belakang persekitaran tanaman langka di utara, boleh dimakan di semua spesies dan genera.

Buah-buahan digunakan dalam memasak: segar dan dalam bentuk jem, kompot, tincture, dll. Kerana khasiatnya yang kaya dan ciri rasa yang unik, cranberry secara aktif ditanam dan ditanam untuk keperluan manusia..

Milik keluarga Heather.

Bearberry (Arctostaphylos uva-ursi)

Ia tumbuh di kawasan berhutan, praktikalnya tidak pernah berlaku di Rusia Tengah. Tetapi tumbuh dengan banyak di Kaukasus, Siberia, Timur Jauh, Eurasia utara dan Amerika Utara.

Pada dasarnya, Bearberry berfungsi sebagai makanan untuk haiwan liar. Sejak zaman kuno, manusia telah menggunakan beri merah terang ini untuk menyamak kulit dan bulu, menyediakan ubat berdasarkannya..

Bearberry tergolong dalam keluarga Heather.

Blueberry (Vaccinium myrtillus)

Pokok renek yang tumbuh rendah yang tumbuh terutamanya di kawasan utara planet ini, bahkan sampai ke kawasan tundra. Di Lorong Tengah mereka tumbuh tinggi hingga 50 cm. Semakin jauh ke utara, semakin kurang belukar yang terbentuk, tingginya hingga beberapa sentimeter.

Buah blueberry, serta daunnya, sangat berharga bagi manusia, baik dari segi penggunaan makanan dan penggunaannya dalam perubatan. Blueberry dipercayai dapat membantu memulihkan penglihatan kerana kandungan vitamin A yang tinggi..

Blueberry tergolong dalam keluarga Heather.

Juniper (Juniperus)

Pokok renek atau pokok malar hijau, tersebar dari kawasan Artik ke tali pinggang subtropika Bumi. Pada dasarnya, ia tumbuh di dalam satu ekosistem: di pergunungan, hutan, paya.

Beri (lebih tepat - kerucut) adalah kotak padat dengan timbangan yang masak pada tahun kedua kehidupan tanaman. Sangat berharga kerana sifat perubatan mereka.

Wakil keluarga Cypress.

Tumbuhan dengan buah-buahan seperti buah beri

Untuk kelas tanaman ini, lebih tepat menyebut buah tidak buah, tetapi buah biji. Namun, mereka masih lebih dekat dengan beri, walaupun mereka mempunyai mekanisme pematangan yang pada dasarnya berbeza. Jadi, pada kebanyakan wakil buah, buahnya tidak terbentuk dari satu ovari (seperti buah beri yang betul), tetapi tumbuh bersama dari beberapa bunga sekaligus.

Boysenberry (Rubus idaeus)

Nama lain yang sangat popular untuk tanaman semak ini adalah ezhemalina. Faktanya ialah ia adalah kacukan raspberi, beri hitam dan beri logan. Buah-buahan besar masak pada tanaman (berat hingga 10 gram), yang menjadikan tanaman itu berharga untuk penanaman manusia. Satu lagi kualiti yang kuat adalah rasa manis.

Boysen berry digunakan untuk membuat pencuci mulut, krim, makanan ringan. Beberapa varietas mendapati penggunaannya dalam bidang kosmetologi.

Mewakili keluarga Pink, sama seperti raspberry.

Voskovnik (Cerinthe)

Tumbuhan herba berpunca rendah yang dipercayai merebak dari sekarang China. Kacang yang masak di atasnya (bagaimanapun, bukan beri) boleh dimakan.

MENARIK. Nama Latin untuk Voskovnik (Cerinthe) bermaksud "menarik lebah".

Wakil keluarga Burachnikov.

Blackberry (Rubus subgen)

Ia adalah tanaman lebat dengan buah ungu gelap atau buah hitam. Dalam iklim yang hangat (misalnya, di Caucasus), Blackberry liar tumbuh sangat kuat, kadang-kadang membentuk hutan yang tidak dapat dilalui berpuluh-puluh dan beratus-ratus meter.

Tumbuhan ini diusahakan secara aktif oleh manusia dan digunakan terutamanya untuk memasak hidangan, pencuci mulut, anggur dan teh buah dan beri.

Blackberry adalah ahli klasik keluarga Pink..

Stroberi (Fragaria) dan Strawberi (Fragaria x ananassa)

Strawberry adalah tumbuhan menjalar herba yang tumbuh di alam liar. Buah-buahan dengan beri palsu kecil - polyreshki.

Varieti strawberi yang paling terkenal adalah strawberi. Nama yang betul untuk budaya kebun ini adalah strawberi nanas, tetapi nama "strawberi" telah tersekat. Ia dihargai oleh manusia untuk buah-buahan yang disebut beri, walaupun itu adalah buah dari budaya yang merupakan kacang yang tumbuh di permukaan beri. Stroberi kaya dengan karbohidrat serta vitamin C.

Kerana munculnya banyak hibrida, tumbuh di wilayah utara dunia, serta di daerah tropis dan subtropik.

Terikat dengan keluarga Pink.

Loganberry (Rubus x loganobaccus)

Salah satu kacukan paling terkenal yang diperoleh dengan menyeberangi raspberi dan beri hitam. Walau bagaimanapun, ia jarang ditanam kerana ia tidak mempunyai rasa yang baik dan tidak mempunyai jangka hayat yang panjang. Atas sebab ini, Logan Berry (dinamakan untuk penternak) berfungsi sebagai titik permulaan penciptaan kacukan berikutnya..

Milik keluarga Pink.

Raspberry (Rubus idaeus)

Salah satu tanaman hortikultur yang paling biasa diusahakan oleh manusia di semua benua kecuali Antartika. Raspberi paling sesuai untuk iklim sederhana dengan musim panas yang hangat, tetapi tidak panas dan musim sejuk yang bersalji..

Raspberry adalah semak dengan akar abadi (hidup hingga 10 tahun, dan pucuknya berubah setiap 2 tahun). Yang paling berharga adalah buah - drupes. Mereka digunakan secara meluas dalam memasak, serta kosmetologi, perubatan..

Mewakili keluarga Pink..

Cloudberry (Rubus chamaemorus)

Cloudberry adalah tumbuhan utara herba yang sangat biasa. Pada dasarnya, ia tidak dijumpai di sebelah selatan dari 55 o garis lintang utara, tetapi dalam kes yang luar biasa didapati hingga 45 selari.

Cloudberi baik untuk penggunaan manusia, dan penduduk asli di utara selalu memasukkannya ke dalam makanan mereka. Buahnya kaya dengan vitamin C dan bentuknya sangat mirip dengan raspberi (kerana ini, cloudberry sering disebut "raspberi arktik").

Milik keluarga Pink.

Mulberry (Morus)

Pokok mulberry atau mulberry adalah pokok gugur yang tumbuh di zon tropika dan di selatan iklim sederhana. Pada masa muda, mulberry tumbuh dengan sangat cepat, tetapi selama bertahun-tahun ia memperlambat pertumbuhannya dengan ketara, sebab itulah ia jarang melebihi ketinggian 10-15 m..

Buah - achenes atau anak benih tumbuh hingga 2-3 cm dan boleh dimakan. Dalam beberapa spesies mereka manis, di kebanyakan spesies mereka hambar.

Merupakan wakil keluarga Mulberry.

Buah beracun

Di Bumi, terdapat tumbuh-tumbuhan di mana buah beracun atau buah seperti buah masak. Mereka tidak boleh dimakan, kerana boleh menyebabkan keracunan atau bahkan boleh membawa maut..

Daphne

Semak hingga 1.5 m tinggi, dengan sedikit cabang dan tidak ada daun di bahagian bawah batang. Ia berbuah dengan warna merah terang. Bukan sahaja beri beracun (ia dipenuhi dengan jus pedas dan pedas), tetapi juga semua bahagian tanaman yang lain. Walau bagaimanapun, beri kadang-kadang digunakan dalam perubatan rakyat untuk penyediaan decoctions dan compress..

RUJUKAN. Anda dapat menentukan wolfberry dengan fakta bahawa ia mekar paling awal dari semak belukar tengah.

Wolfberry - wakil keluarga Volchnikov.

Raven dan Raven Tolstozhkovy (Actaea)

Ramuan abadi yang tumbuh di hutan, paya, kawasan terbuka. Beracun kepada manusia dan haiwan kerana adanya toksin kardiogenik.

Buah tanaman tidak melebihi ukuran kacang, berwarna hitam atau merah (bergantung pada spesiesnya). Pada masa lalu, beri digunakan untuk membuat pewarna yang berterusan untuk pakaian..

Milik keluarga Buttercup.

Lakonos (Phytolacca)

Tumbuhan herba, semak dan berkayu tumbuh di zon sederhana Bumi di semua benua kecuali Antartika.

Buahnya beracun bagi manusia, walaupun burung diketahui merayakannya.

Mewakili keluarga Lakonosov.

Lily lembah (Convallaria)

Dikenal dengan bunganya, ramuan abadi benar-benar berbahaya bagi manusia kerana jus yang mengandung konvallatoksin. Lili lembah ditanam oleh manusia hanya untuk tujuan hiasan atau tumbuh secara bebas di alam liar: di hutan, di kawasan pembukaan, paya.

Menurut klasifikasi moden, mereka tergolong dalam keluarga Asparagus (dahulu Liliaceae).

Privet (Ligistrum) (Ligustrum)

Pokok renek atau pokok kecil yang berbahaya kerana beri hitamnya menyebabkan keracunan teruk ketika dimakan.

Kilang ini sangat meluas di Eurasia, Amerika dan beberapa wilayah di Afrika, Australia.

Privet tergolong dalam keluarga Olive.

Nightshade palsu (Solanum)

Belukar atau rumput kecil yang mudah dikelirukan dengan jenis keluarga yang ditanam - tomato.

Walau bagaimanapun, beri nighthade sangat berbahaya bagi manusia..

Tanah air Nightshade adalah Amerika Selatan, dari sana ia dibawa ke semua benua.

Di Australia, misalnya, telah menjadi sejenis rumpai.

Seperti tomato, ia adalah milik keluarga Solanaceae..

Holly (Ilex)

Belukar dan pokok dari kawasan tropika ke pinggir utara zon sederhana.

Buah mereka disebut buah beri (walaupun lebih tepat menyebutnya drupes).

Warna buahnya berbeza: kuning, oren, merah, putih, hitam.

Menariknya, sikat drupe mungkin tidak gugur sepanjang musim sejuk..

Buahnya tidak beracun, tetapi beracun. Sebagai tanaman yang diusahakan, Holly jarang berlaku. Ia kebanyakannya tumbuh di alam liar.

Seorang ahli keluarga Holly.

Yew (Taxus baccata)

Pokok renek atau pokok tinggi dari Timur Tengah ke Barat Norway dan Karelia.

Semua bahagian Yew beracun bagi manusia, terdapat kes kematian akibat keracunan dengan racun pokok ini di kalangan manusia dan haiwan.

Walau bagaimanapun, diketahui bahawa beri Yew biru atau merah tidak akan menyebabkan banyak bahaya jika ditelan, tetapi hanya tanpa biji..