Komposisi kimia plum

Nilai pemakanan plum segar ditentukan terutamanya oleh kandungan gula, asid organik dan bahan pektin. Bahan aktif secara biologi juga penting untuk tubuh manusia: vitamin, enzim, unsur surih, dan lain-lain. Kerana kandungan air yang tinggi di dalam pulpa (82-88%), kandungan kalori dari plum relatif rendah: setiap 100 g produk, ia adalah 49 kkal (menurut A. I. Shtemberg). Dalam bentuk kalengan, kandungan kalori produk plum (kompot, jem, prun) meningkat dengan mendadak. Plum, baik segar dan kalengan, lebih merupakan sumber tenaga daripada bahan untuk pembentukan tisu. Jadi, kandungan kalori (kcal) plum kering (prun) ialah 291, jem - 310, kompot plum 99-110.

Gula dan asid. Berbanding dengan kumpulan buah-buahan segar yang lain, plum dari pelbagai jenis dan varieti berbeza paling ketara dalam komposisi kimia dan, pertama sekali, dalam kandungan gula dan asid. Dari empat jenis plum yang dipertimbangkan di atas, jumlah gula paling sedikit dan pada masa yang sama kandungan asid yang tinggi dibezakan oleh blackthorn dan cherry plum. Banyak jenis plum kebun dan mirabelle dicirikan oleh kandungan gula yang lebih tinggi dan kandungan asid yang jauh lebih rendah..

Kandungan gula dan jumlah asid dan jenis domestik dari ceri plum, tkemali dan blackthorn diberikan dalam jadual. 13 (rata-rata untuk banyak jenis).

Seperti yang anda lihat dari jadual. 13, kedua-dua blackthorn, cherry plum dan tkemali rata-rata mempunyai sekitar 6% gula, walaupun dalam beberapa varietas jumlahnya mencapai 10% atau lebih. Walau bagaimanapun, kerana kandungan asid organik yang tinggi, dan dalam duri dan tanin, buahnya tetap segar, iaitu, tidak sesuai untuk dimakan segar..

Semasa mengkaji plum ceri dari berbagai wilayah di negara ini, didapati bahawa jenis gula yang utama di dalamnya adalah terbalik (kira-kira 90% daripada jumlah keseluruhan); kandungannya berkisar antara 4 hingga 7.59%, sementara sukrosa adalah dari 0.18 hingga 2.12%.

Tidak seperti buah ceri, duri merangkumi terutamanya glukosa dan fruktosa; tidak ada sukrosa di duri liar; sukrosa dalam buah duri dari varieti yang ditanam terdapat dalam jumlah yang tidak signifikan.

Juga dinyatakan bahawa rasa masam buah ceri dan buah blackthorn tidak hanya bergantung pada kandungan asid yang tinggi, tetapi juga pada tahap tinggi pemisahan ion hidrogen asid (pH). Oleh itu, pH plum ceri dan blackthorn mencapai 2.6-2.8, dan pada plum yang paling berasid (Burton, Hungaria yang tahan kemarau dan kuning telur), pH adalah 3.2-3.4.

Berbagai jenis plum dan mirabelles buatan sendiri mengandungi 6,5 hingga 19% gula (rata-rata 10%), dengan kira-kira separuh sukrosa, selebihnya glukosa dan fruktosa. Jumlah keasidan plum 0.3-3.0%.

Data mengenai komposisi kimia plum dari kumpulan Renklod dan Hungaria yang diambil dari stesen eksperimen Maikop (menurut N.V. Saburov) dan wilayah Kishinev dari SSR Moldavia (menurut penulis) diringkaskan dalam Jadual. empat belas.

Seperti yang anda lihat dari jadual. 14, plum dari kumpulan Hungaria dari segi kandungan gula tidak jauh lebih rendah daripada renklod, tetapi mengandungi 2-2,5 kali lebih banyak asid, jadi apabila dimakan segar, mereka rasa lebih masam.

Daripada 31 jenis pomologi plum domestik yang dikaji yang tumbuh di SSR Moldavia, Wilayah Krasnodar, dan Wilayah Moscow, Ekaterina dan Renklod Altana (SSR Moldavia) adalah yang paling kaya gula. Selama empat tahun penyelidikan (1961-1964), kandungan gula dalam buah masak dari varieti ini berkisar antara 14 hingga 19%.

Jenis plum berikut juga dicirikan oleh kandungan gula yang tinggi (10-14%), tanpa mengira kawasan tumbuh dengan keasidan yang agak sederhana (0,34-1,0%): Renklode Violet, Renclode Bave, Anna Spet, Arton, Thuleu Grass. Varieti plum yang dinamakan boleh dirujuk kepada kumpulan pencuci mulut. Dari segi kandungan gula, mereka tidak kalah dengan anggur meja, epal dan pir yang terbaik..

Perbezaan yang ketara mengikut jenis juga diperhatikan dalam kandungan asid: dari 0,34% (arton) hingga 1,71% (Hungarian tahan kemarau).

Telah terbukti bahawa buah duri liar yang matang terutama mengandung asam malic, ceri plum - malic, sitrik dan tartaric, sementara asid sitrik mendominasi pada buah yang belum masak..

Buah plum domestik mengandungi asid berikut: dalam bahasa Itali Hungary - hanya malic (asid sitrik dan tartarik sama sekali tidak ada); di anna shpeth - wain, oksalik, epal dan lemon, serta jejak malonik, ambar dan fumar; renklode altana - epal dan sitrik (dalam jumlah yang sama), asid tartarik sama sekali tidak ada. Dalam bahasa Hungary yang biasa, selain asid bernama, glukosuccinic dijumpai dan jejak salisilik dalam bentuk metil ester dijumpai.

Tahap kematangan mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kandungan gula dan asid pada buah plum..

Dinamika komposisi kimia dalam proses pematangan buah plum telah dikaji oleh banyak penyelidik (N.V. Saburov, L.F. Blinov, I.I. Varentsov, dll.).

Data serupa diperoleh dalam karya kami. Telah terungkap bahwa pada periode sebelum pematangan, seiring dengan peningkatan berat dan ukuran buah, terdapat pengumpulan gula yang nyata. Proses ini sangat ketara apabila mematangkan plum varietas Anna Spet: dalam 12-15 hari, berat buah meningkat 25-30%, dan jumlah gula meningkat dua kali ganda. Walau bagaimanapun, kenaikan ini secara beransur-ansur melambatkan dan pada minggu terakhir sebelum menuai jumlah gula meningkat sedikit - sebanyak 1-1,5%; kandungan asid dalam buah plum pada masa pematangan menurun sebanyak 1.5-2 kali.

Seiring dengan keasidan umum, indeks keasidan aktif (pH) tidak kurang pentingnya dalam menentukan rasa buah-buahan dari kebun plum dan kesesuaiannya untuk pengeluaran produk dalam tin.

Semakin rendah nilai pH, semakin tinggi tahap pemisahan asid, akibatnya, dengan kandungan gula dan asid yang sama pada buah plum, rasa masam akan lebih ketara. Keasidan aktif buah masak dari pokok kebun 3.1-3.7.

Bahan pektin. Plum dari semua jenis dan jenis relatif kaya dengan bahan pektin. Dalam plum rumah, bahagiannya adalah 0.6-2.07%. Dengan sifat kimianya, zat pektin dibezakan oleh kemampuan gel yang tinggi. Zat pektin plum, menurut A.V. Reisler, mempunyai kesan terapeutik tertentu dari julap sederhana, sementara mempunyai kesan yang baik terhadap keseluruhan proses pencernaan. Di bawah pengaruh mereka, mikroflora usus menormalkan, proses putrefaktif menurun, peristalsis mempercepat.

Bersama dengan kandungan jumlah zat pektin, nisbah pektin dan protopektin sangat penting dalam menilai kualiti buah. Berada dalam keadaan tidak larut, protopektin menentukan ketumpatan pulpa, yang sangat penting untuk diketahui ketika menggunakan jenis plum tertentu untuk pengeluaran kompot dan produk lain. Menurut N.V. Saburov, jumlah protopectin terbesar terkandung dalam bahasa Hungarian biasa (0.58%) dan Wanheim's Hungarian (0.51%). Jumlah minimum protopectin dibezakan dengan rennlode kuning dan hijau telur - 0.1%. Dari varieti yang dikaji, kandungan protopectin tertinggi terdapat di plum Burton dan Grand Duke - 0,75%, yang terkecil - di Altana pick dan Renklode - 0,15%.

Cherry plum dan tkemali mempunyai kandungan zat pektin yang lebih tinggi. Oleh itu, dalam beberapa jenis buah ceri, mereka menyumbang lebih dari 1.5% berat buah. Kandungan zat pektin seperti itu memungkinkan untuk mendapatkan jem, marmalade, marshmallow dan produk kalengan lain yang berkualiti tinggi dari buah-buahan dari ceri plum dan tkemali..

Tempoh pengambilan buah mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kandungan zat pektin dalam plum. Selama tempoh pematangan mereka, sebagai akibat peralihan protopektin ke pektin secara intensif, pelembutan pulpa diperhatikan, yang akhirnya mempengaruhi peningkatan rasa dan aroma..

Bahan protein. Pada buah plum, zat protein disajikan dalam jumlah yang relatif kecil (0,6-1,4%; rata-rata 0,8), tetapi pencernaannya lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Oleh itu, menurut A.I. Shtenberg, kecernaan protein di bahagian yang boleh dimakan adalah: plum - 60%, epal - 43, pir - 34, lemon - 40%.

Vitamin. Daripada vitamin tersebut, buah plum mengandungi: C (asid askorbik - 5,16 mg per 100 g produk), karoten (provitamin A) dari 0,28 hingga 0,94 mg. Vitamin lain juga terdapat dalam plum segar, seperti vitamin B1, tiamin, asid nikotinik, tokoferol (vitamin E), dan lain-lain. Oleh itu, buah-buahan segar dari Hungarian biasa mengandungi 1.6-2.0 gamma setiap 1 g vitamin B1, dalam prun - 0.18 gamma; jumlah vitamin B2 berkisar antara 0.7 hingga 1.8 mg setiap 100 g bahan kering.

Mineral. Buah plum mengandungi pelbagai mineral, jumlahnya antara 0,42% (Anna Spet) hingga 1,01% (Violet Renklod). Pelbagai jenis plum buatan sendiri mengandungi (dalam mg per 100 g pulpa dan kulit): garam kalsium dari 66.4 hingga 119.1, magnesium dari 41.8 hingga 62.8, zat besi dari 2.3 hingga 3.4, fosfor dari 66.7 hingga 101.5.

Bahan lain. Jumlah aromatik, pewarna dan tanin pada buah plum agak kecil - 0,05-0,10%. Sifat kimianya tetap tidak dapat dikaji, walaupun peranan bahan-bahan ini dalam pembentukan kualiti buah segar dan terutama beberapa produk yang diproses adalah penting..

Cengkerang buah ditutup dengan mekar lilin, yang terdiri daripada bahan seperti vitin. Biji plum mengandungi hingga 40% minyak dan glukosida amigdalin.

FitAudit

FitAudit adalah pembantu pemakanan harian anda.

Maklumat yang benar mengenai makanan akan membantu anda menurunkan berat badan, menambah jisim otot, meningkatkan kesihatan, menjadi orang yang aktif dan ceria..

Anda akan dapati sendiri banyak produk baru, anda akan mengetahui faedah sebenar mereka, anda akan membuang dari diet anda produk-produk yang sebelum ini anda tidak tahu tentang bahaya sebelumnya.

Semua data berdasarkan penyelidikan saintifik yang boleh dipercayai, dapat digunakan oleh amatur dan pakar pemakanan profesional dan atlet.

Plum

Kandungan artikel:

 • Komposisi kimia dan kandungan kalori
 • Ciri-ciri yang bermanfaat
 • Kontraindikasi
 • Fakta menarik
 • Video mengenai faedah

Plum adalah buah dari pohon kebun kecil dari genus Plum, keluarga Rose, kelas Dicotyledonous. Prunus adalah nama Latin botani dan tingginya tidak melebihi 5 meter. Plum adalah saudara dekat ceri manis, ceri, aprikot, badam, dan lain-lain. Ia terkenal sejak kira-kira dua milenia. Diagihkan di kawasan beriklim utara planet kita. Terdapat kira-kira 250 spesies pokok kebun ini.

Daun plum sederhana, bergerigi di sepanjang tepi, berbentuk pisau pembedah. Plum mekar pada bulan Mei - awal Jun dengan bunga lima-kelopak putih atau merah jambu, dalam payung atau single. Pada pertengahan garis lintang, buahnya masak dari bulan Jun hingga Ogos. Buah plum adalah buah: batu yang agak besar ditutup dengan pulpa berair sederhana. Dagingnya ditutup dengan kulit yang boleh dimakan nipis, bergantung pada warna biru tua (ungu), burgundy atau kuning.

Berikut dari perkara di atas, plum merujuk kepada buah-buahan, tetapi bukan buah beri! Ini adalah buah pokok buah.

Kandungan kalori dan komposisi kimia plum taman

Buah berguna dalam apa jua bentuk: kering, segar atau dimasak. Kandungan kalori pulpa plum segar dalam 100 gram adalah 49 kcal, termasuk:

 • Lemak - 0.28 g
 • Protein - 0.82 g
 • Karbohidrat - 11 g

 • Asid organik - kira-kira 1 gram
 • Mono dan disakarida - 9.45 g
 • Serat makanan - 1.51 g
 • Air - 86.29 g

 • Vitamin:

  • C - 10.23 mg
  • A - 16.5 mcg
  • B1 - 0,062 mg
  • B2 - 0,039 mg
  • B3 - 0.22 mg
  • B6 - 0,077 mg
  • B9 - 1.35 mg
  • PP - 0,68 mg
  • E - 0.62 mg

  Elemen mikro dan makro:

  • Kalium - 214.2 mg
  • Fosforus - 20.8 mg
  • Sulfur - 5,85 mg
  • Magnesium - 8.88 mg
  • Natrium - 17.7 mg
  • Kalsium - 18,99 mg

 • Zat besi - 0,48 mg
 • Mangan - 0,01 mg
 • Fluorida - 1.89 mcg
 • Iodin - 4.2 mcg
 • Zink - 0.11 mg
 • Tembaga - 86.6 mcg
 • Kobalt - 0,9 mcg
 • Nikel - 14,45 mcg
 • Molibdenum - 7.79 mcg
 • Silikon - 3.8 mg

 • Sifat plum yang berguna

  Hanya buah plum masak yang sesuai untuk makanan. Buah ini rasanya manis dengan asam yang masam. Buah masak berwarna lebih gelap dan lebih manis. Sekiranya rasa mereka terasa masam, maka biarkan plum yang belum matang berbaring sebentar, dan mereka akan masak, "ambil gula-gula".

  Oleh kerana kandungan kalori rendah, plum dan hidangan dari itu dapat dianggap sebagai makanan diet. Buah ini kaya dengan mineral, vitamin, kerana ia mempunyai sifat penyembuhan. Ini termasuk:

   vitamin C, PP - menguatkan dinding saluran darah, menurunkan tekanan darah. By the way, vitamin PP tidak hilang semasa pemprosesan dan pengeringan;

 • Kandungan garam kalium yang tinggi dalam buah menjadikan plum berguna untuk sistem saraf dan otak, fungsi jantung dan keseimbangan asid-basa am. Kalium dengan baik meningkatkan rembesan air kencing dan hempedu, membantu membuang toksin dari badan;

 • Umumnya, plum adalah buah pencahar yang terkenal. Segar, kering atau dimasak (dalam kompot, jem, jus), ia mempunyai kesan pencahar dan disyorkan untuk atonia usus, sembelit. Diketahui bahawa mereka yang mengonsumsi buah ini selalu mempunyai kadar kolesterol darah yang rendah. Kesan terapeutiknya dalam hal ini dapat diuji oleh penderita penyakit hati, ginjal, jantung, aterosklerosis, hipertensi, kolesistitis.

  Plum sebagai kosmetik: pulpa buah digunakan untuk meremajakan dan mengencangkan kulit. Sebagai contoh, jika anda mempunyai kulit kering, maka dicampurkan dengan krim masam, jika berminyak, kemudian dengan putih telur, dan sapukan pada kulit selama beberapa minit.

  Resipi sihat dengan plum

   Jam dari plum masak. Untuk sekilogram buah, ambil 1.2 kg gula pasir dan 1 gelas air. Potong dua bahagian dan keluarkan tulang, kemudian masukkan ke dalam bekas dan masukkan gula dan air. Kacau selalu dan masak dengan api kecil. Sekiranya anda ingin mengekalkan musim sejuk, masukkan ke dalam balang dan sterilkan selama lebih kurang 20 minit. Baca resipi dengan lebih terperinci - jem plum tanpa biji dengan kulit oren. Perhatian! Sebiji jem tidak mempunyai vitamin, setelah memanaskan buah dan beri lebih dari 60 darjah dan mendidih selanjutnya, semua bahan berguna hilang, hanya tinggal gula dan karbohidrat. Dan mengapa anda memerlukan penyediaan gula ini?!

 • Ubat. Untuk angina, stomatitis dan penyakit lain dari rongga mulut, rebusan daun plum taman disediakan. Ambil 20 g daun kering dan 1 gelas air mendidih. Gaul dan rebus selama lebih kurang 15 minit. Jumlah air yang telah mendidih ditambahkan mendidih.

 • Kontraindikasi plum

  Plum kering (prun) mempunyai kandungan kalori 5-6 kali lebih tinggi daripada kadar kalori buah segar (250-290 kkal per 100 g), jadi ia tidak termasuk (atau jumlah yang sangat kecil) dalam diet untuk diabetes dan obesiti.

  Ia juga tidak berguna untuk anak-anak dan ibu yang menyusu. boleh menyebabkan kekejangan perut, kembung, senak, cirit-birit.

  Sekiranya anda makan sebilangan besar plum ketika anda mengalami gout atau rematik, penyakit ini cenderung bertambah buruk. Kerana buah mengeluarkan sejumlah besar cecair. Minum banyak cecair.

  Buah-buahan ini juga mengandungi asid oksalik - dilarang memakan plum bagi penghidap urolithiasis.

  Benih dalam plum dikontraindikasikan untuk digunakan dalam bentuk apa pun, dan juga untuk membuat warna pada mereka. Mereka mengandungi asid hidrokianik sebanyak 0.96% (dalam lubang aprikot 1-1.8%).

  Fakta menarik mengenai plum

  Cara menyimpan buah segar. Di kedai, lebih baik memilih plum elastik yang belum masak dengan lapisan berlilin. Buah-buahan seperti itu akan lebih sihat dan tahan lebih lama (hingga 5 hari) pada suhu bilik. Sekiranya anda ingin memperbanyak simpanan buah ini hingga 20 hari, letakkan di dalam beg plastik dengan lubang dan di dalam peti sejuk.

  Daun plum digunakan sama baik segar dan kering: dalam memasak sebagai sebahagian daripada koleksi teh dan dalam perubatan sebagai agen penyembuhan luka.

  Di Kerajaan Inggeris, plum sangat dihormati dan sering disebut dalam nama pub: "Mare under the Plum", "The Drunken Cooker and the Plum", "The Plum in Love", dll. Di London, terdapat sebuah institusi terkenal "Yellow Plum" di mana Winston Churchill sendiri berada, untuk menghormatinya dinamakan minuman beralkohol tempatan dengan jus plum - Winston Churchill Beer.

  Video mengenai kelebihan plum dalam program "Hidup Sihat!":

  Sifat berguna dari plum: komposisi, penggunaan dalam kosmetologi

  Manfaat plum tidak berkesudahan. Tumbuhan ini, yang daun dan buahnya mempunyai komposisi yang unik, sangat popular di seluruh dunia. Dengan mengetahui semua ciri buah beri, anda dapat menyembuhkan sejumlah penyakit yang berlainan dan mencegah perkembangannya..

  Bahan kimia yang mengandungi buah-buahan

  Plum adalah produk makanan, nilai pemakanan yang tidak melebihi 42 kcal per 100 g produk. Dengan penggunaan yang sistematik, risiko kekurangan vitamin pada kanak-kanak dan orang dewasa menurun dengan ketara.

  4 buah buah bersaiz sederhana kering mengandungi kira-kira 3 g serat.

  Buah pokok kaya dengan vitamin dan mineral seperti:

  • A, C, PP, E;
  • kumpulan B;
  • zink;
  • besi;
  • iodin;
  • kobalt;
  • tembaga;
  • fluorin.

  Juga di kulit dan pulpa beri terdapat zink, nikel. Di samping itu, plum kaya dengan molibdenum, komponen yang sangat berguna dan penting..

  Daun plum kaya dengan kumarin. Bahan ini mampu mengencerkan darah, dan juga membawa dinding saluran darah ke keadaan normal..

  Sifat plum yang berguna

  Ini adalah produk yang sangat berguna yang memberi kesan yang baik kepada orang dewasa dan kanak-kanak. Plum boleh dimakan oleh semua orang, terutama yang menderita sembelit dan penyakit usus.

  Teh yang dibuat dari daun plum dan ranting melegakan keradangan dan menguatkan enamel gigi.

  Buah plum ditunjukkan apabila:

  1. Penyakit jantung. Serat makanan yang terdapat dalam buah-buahan membantu menurunkan kadar kolesterol, dan zat fenolik menormalkan tekanan darah. Juga, beri adalah pencegahan aterosklerosis dan diabetes yang baik..
  2. Penyakit onkologi. Buah pokok mampu mempengaruhi sel-sel yang diubah, sehingga mencegah perkembangan penyakit seperti barah payudara.
  3. Berat badan berlebihan. Plum, walaupun kandungan gula dan karbohidratnya tinggi, mempercepat metabolisme. Oleh kerana itu, mereka ditunjukkan untuk pelbagai jenis diet..
  4. Kekebalan rendah. Vitamin C dan zat besi membantu menghasilkan sel yang sihat dengan cepat yang menguatkan sistem imun. Berkat ini, tubuh manusia kurang terdedah kepada pelbagai bakteria dan jangkitan..
  5. Penglihatan rendah. Pengambilan plum segar dan masak setiap hari, secara signifikan mengurangkan perkembangan degenerasi makula mata.
  6. Penghadaman yang tidak betul. Beri kaya dengan serat makanan. Mereka memulihkan fungsi usus, dan juga mempromosikan penghapusan bahan berbahaya. Juga, plum ditunjukkan untuk pencegahan neoplasma dalam sistem pencernaan dan penyakit Crohn..
  7. Jiwa yang tidak stabil. Makan buah ini setiap hari akan membantu menormalkan tidur, meningkatkan ingatan..
  8. Tulang rapuh. Kalium dan polifenol mengembalikan kepadatan tisu, dan rutin dan asid kafeik melawan osteoporosis, sindrom pasca-iklim.

  Juga, plum mempunyai kesan positif pada kulit. Mereka melambatkan proses penuaan, melonggarkan sistem saraf dan memanjangkan umur..

  Plum semasa mengandung dan menyusu

  Wanita yang mengandung bayi sangat terdedah kepada makanan. Ini berlaku bukan hanya untuk rempah, sayur-sayuran, tetapi juga buah beri. Oleh itu, sebelum mula menggunakan plum, anda perlu mengetahui kesannya pada tubuh ibu mengandung..

  Semasa mengandung

  Pada trimester pertama, plum ditunjukkan untuk wanita hamil. Bubur beri membantu menepu badan dengan semua unsur surih yang diperlukan untuk perkembangan janin yang betul. Juga, beri akan mengurangkan manifestasi toksikosis dan membantu mengembalikan metabolisme, yang terganggu akibat perubahan hormon.

  Plum disyorkan untuk dimakan pada bulan-bulan terakhir melahirkan anak. Tetapi anda tidak boleh menyalahgunakan beri ini, kerana boleh menyebabkan reaksi alergi..

  Plum

  Ini adalah salah satu tanaman buah terkemuka di daerah beriklim sederhana. Plum adalah tanaman buah batu dengan hasil tinggi, asalnya adalah hasil hibridisasi semula jadi dari ceri plum dan blackthorn, yang secara historis terjadi di wilayah Kaukasia dan Asia Kecil. Penanaman plum diteruskan di Mediterranean dan Asia Tengah. Dari Mediterranean Itali, plum menembus ke negara-negara Eropah dan dengan tegas mengambil kedudukan sebagai salah satu pokok buah yang paling popular di dunia penanaman buah..

  Plum - genus yang mewakili keluarga Pink, subfamily Almond (Plum) - merangkumi pelbagai spesies: plum rumah (biasa), plum ceri, blackthorn, blackthorn, plum Kanada, plum Amerika, plum Cina, plum Ussuri, dll. [1]

  Sifat plum yang berguna

  Kandungan komposisi dan kalori

  Bahan asas (g / 100 g):Plum segar [2]Plum kering (prun tanpa pemprosesan lebih lanjut) [3]Prun rebus, tanpa gula tambahan [4]Prun rebus dengan gula tambahan [5]Plum Kalengan dalam Sirap [6]
  Air87.2330.9269.7365.0876.06
  Karbohidrat11.4228.0832.8823.12
  Serat makanan1.47.13.13.81.5
  Protein0.72.180.961.090.44
  Lemak0.280.380.160.220.14
  Kalori (Kcal)4624010712489
  Mineral (mg / 100 g):
  Potasium15773232131293
  Fosforusenam belas69tiga puluh3315
  Magnesium74118Sembilan belaslima
  Kalsium643Sembilan belas21sepuluh
  Besi0.170.930.411.040.84
  Zink0.10.440.190.220.07
  Natrium12Sembilan belas
  Vitamin (mg / 100 g):
  Vitamin C9.50.62.92.70,4
  Vitamin B30.4171,8820.7230.6750.291
  Vitamin E0.260.430.190.26
  Vitamin B60.0290.2050.2180.2030.028
  Vitamin B10.0280.0510.0240.0220.017
  Vitamin B20.0260.1860.10.0930.041
  Vitamin A0.0170.0390.0170.0140.02
  Vitamin K0.00640.05950.02610.0064
  Vitamin B90.0050.0040.003

  Oleh kerana kandungan air yang tinggi dalam pulpa plum, kandungan kalori buahnya agak rendah. Dalam bentuk kalengan, kandungan kalori produk dari plum (termasuk prun) meningkat dengan ketara.

  Secara amnya, jumlah vitamin dan mineral yang terdapat dalam plum dan prun segar sedikit berbeza. Kandungan vitamin K, vitamin B, dan mineral individu dalam prun lebih tinggi daripada pada plum segar. Berbanding dengan buah segar, prun mempunyai lebih banyak kalori, serat dan karbohidrat.

  Plum segar (buah-buahan) mengandungi 6-17% gula (dengan dominasi glukosa dan fruktosa), hingga 1,6% asid organik (malic, sitrik, oxalic, succinic, quinic), diphenylisatin, pektin, flavonol (quercetin, isoquercitrin), anthocyanins dan leukoanthocyanin, karotena, vitamin E, asid askorbik, vitamin B, sebatian kalium, zat besi, yodium, tembaga dan zink. Kernel mengandungi sehingga 42% minyak lemak. [7]

  Daun plum mengandungi vitamin E dan C, flavonoid, asid karboksilik fenol. Bunga plum mengandungi flavonoid, glikosida sianogenik, kaempferol flavonoid glikosida dan kaempferin, prunosida homoisoflavone glikosida. [8]

  Penyembuhan sifat

  Buah-buahan plum dalam bentuk segar dan kering (juga kompot dari mereka atau jus dengan pulpa) mempunyai kesan pencahar ringan. Mereka disyorkan untuk sembelit dan atony usus, untuk membersihkan usus dengan adanya proses keradangan di dalamnya. Sekiranya penyakit ini disertai dengan diabetes mellitus atau kegemukan, sebelum makan plum, perlu menyingkirkan gula dan asid semasa pemprosesan. Untuk hepatitis yang tidak berjangkit, plum baik untuk hati; mereka memperbaiki keadaan pesakit dengan aterosklerosis; menggalakkan penyingkiran kolesterol, lebihan air dan garam dari badan. Kandungan serat makanan (larut dan tidak larut) dalam plum meningkatkan pencernaan. Pektin dalam plum mengeluarkan bahan radioaktif. Kulit pokok plum segar digunakan dalam homeopati. [7]

  Penggunaan perubatan

  Pulpa plum adalah bahagian gabungan ubat pencahar gabungan "Kafiol". Sebagai tambahan kepada komponen ini, sediaannya juga mengandungi daun dan buah senna yang dihancurkan, buah ara dan parafin cair. "Kafiol" merujuk kepada ubat-ubatan yang menyebabkan kerengsaan kimia pada mukosa usus. Mempunyai sejumlah kontraindikasi: proctitis, penyakit hemoroid dalam tahap akut, penyumbatan usus, ulser berlubang, kolitis spastik dan sembelit, gangguan metabolisme air dan elektrolit, dll..

  Dalam perubatan rakyat

  • Resipi digunakan sebagai pencahar: keluarkan biji dari plum dan tuangkan air rebusan sejuk semalaman. Pada waktu pagi, masak buah-buahan selama satu jam, tambah air panas semasa cecair menguap. Kemudian toskan kaldu dan ambil plum rebus sebelum setiap hidangan (kira-kira 10 keping pada satu masa). [7]
  • Untuk menguatkan sistem imun, rebusan berguna: tuangkan 20 g daun plum cincang halus dengan 250 ml air mendidih dan reneh selama setengah jam. Terikan dan minum ¼ gelas tiga kali sehari sebelum makan.
  • Sekiranya terdapat proses keradangan di ginjal, ubat dari kulit pokok plum digunakan: tuangkan 10 g kulit kayu cincang dengan segelas air mendidih dan masak kaldu dalam mandi air selama setengah jam. Saring, tambah isipadu dengan menambahkan 50 ml air mendidih dan minum ¼ cawan tiga kali sehari sebelum makan.
  • Sekiranya sembelit, infus diresepkan: bilas dahan pokok plum (50 g) dengan baik, potong, tuangkan 0,5 liter air mendidih, biarkan hingga 2 jam. Terikan dan minum 50 ml hingga tiga kali sehari.
  • Dengan gastritis (dengan keasidan rendah), resipi berguna: segera sebelum digunakan, campurkan jus plum buatan sendiri, plum berduri (plum berduri) dan madu (dalam perkadaran 4: 2: 1). Ambil komposisi dalam satu sudu tiga kali sehari. Rawatan ini dikontraindikasikan pada diabetes..
  • Untuk meningkatkan fungsi saluran pencernaan, bunga plum kering (25 g) tuangkan 250 ml air panas. Biarkan, menyeduh dan minum infus ¼ cawan tiga kali sehari sebelum makan. [sembilan]
  • Penyembuh tradisional mencadangkan melarutkan dan mengeluarkan batu dari pundi hempedu menggunakan resin (gusi) pokok plum. 100 g resin harus dilarutkan dalam 1 liter wain putih kering. Minum 50 ml tiga kali sehari setengah jam sebelum makan. Perlu diperhatikan bahawa resipi ini disebut dalam "Herbalist Lengkap" (1653) oleh N. Culpeper.
  • Untuk stomatitis, disyorkan untuk membilas dengan merebus daun plum: tuangkan 20 g daun kering dengan segelas air mendidih, rebus selama seperempat jam dan kemudian tambahkan air rebus, membawa jumlah cecair ke asal.
  • Tincture alkohol pada lubang plum membantu dengan sciatica: memecah lubang. Kisar biji-biji plum ke keadaan serbuk (anda memerlukan 25 g keseluruhan) dan tuangkan segelas vodka. Biarkan selama seminggu dan tapis. Gosokkan bahagian belakang yang meradang dengan warna ini.
  • Dengan bentuk eksim tangisan yang diabaikan, penyembuh tradisional menasihatkan sup cuka dari daun plum. Campurkan setengah gelas cuka (anggur, buah) dengan jumlah air mendidih yang sama dan didihkan. Tuangkan segelas daun plum segar yang dicincang halus ke dalam sup cuka dan biarkan mendidih lagi. Biarkan selama satu jam dalam mangkuk enamel di bawah penutup. Tepu pembalut kain kasa dengan kaldu yang disejukkan dan sapukan pada kulit yang rosak. Selepas 10 minit, bilas tempat sakit dengan air masak suam dan pelincir dengan salap propolis. [sembilan]

  Dalam perubatan oriental

  Dalam perubatan India, plum dimasukkan sebagai salah satu komponen utama dalam komposisi ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan penyakit ginekologi (leukorrhea, kitaran tidak stabil, kegagalan kehamilan).

  Dalam perubatan rakyat Cina, buah plum digunakan sebagai ubat untuk muntah, dan kesan ekspektoran juga dikaitkan dengan plum..

  Dalam penyelidikan saintifik

  Minat ilmiah dalam kajian sifat perubatan plum dijelaskan oleh kandungan fenol yang tinggi dalam buahnya, terutama antosianin, yang merupakan antioksidan semula jadi..

  Karya Igwe E., Charlton K. membuktikan hubungan antara penggunaan plum dan peningkatan fungsi kognitif (khususnya, kesan positif pada memori dan proses yang berkaitan). Sebagai tambahan kepada sifat antioksidan di atas, hubungan antara kemasukan buah plum dalam makanan dan pengurangan faktor risiko penyakit kardiovaskular ditekankan..

  Sifat anti-radang, analgesik, antibakteria dan anti-barah dari plum gum rumah dianalisis dalam kajian oleh Nazar U., Raza A. et al..

  Penyelidikan universiti di Oklahoma, Florida telah membuktikan kelebihan plum kering untuk menguatkan tisu tulang. Pengambilan plum kering secara teratur dalam makanan secara langsung meningkatkan kepadatan tulang, dan didapati bermanfaat dalam kes patah tulang dan osteoporosis..

  Sejumlah karya ilmiah menekankan perkara berikut: komposisi kimia buah plum membolehkan buah ini digunakan sebagai sumber bahan mentah untuk pengeluaran antioksidan dalam industri makanan. [10,11]

  Melangsingkan badan

  Plum rendah kalori boleh menjadi asas untuk diet ekspres satu komponen (dirancang selama 2-3 hari) dan hari puasa (di mana air, teh hijau tanpa gula juga digunakan). Sekiranya tidak ada kontraindikasi, jus plum dimasukkan ke dalam diet..

  Sebatian aktif secara biologi yang terkandung dalam buah plum membantu memerangi sindrom metabolik. Flavonoid dan komponen fenolik seperti antosianin, asid klorogenik, quercetin dan katekin mengatasi obesiti dengan menghalang pertumbuhan sel-sel lemak. Kajian oleh University of Liverpool (Institut Psikologi dan Kesihatan) menyimpulkan bahawa makan prun sebagai sebahagian daripada diet untuk mengawal berat badan sebenarnya mempercepat penurunan berat badan. [1]

  Dalam memasak

  Plum adalah buah yang digunakan secara universal dalam bidang kuliner, yang digunakan baik dalam gula-gula dan sebagai tambahan kepada hidangan daging..

  • Plum segar digunakan untuk memasak kompot, pengawet, selai, marmalade, confitures, membuat puri buah, marmalade dan marshmallow, buah-buahan manisan. Pektin dan bahan seperti pektin yang terkandung dalam plum mempunyai sifat gel yang tinggi. Plum disediakan sebagai lauk untuk daging, ia ditambahkan ke salad buah dan pastri. Plum dikeringkan, dibekukan (dengan atau tanpa biji), acar.
  • Plum kering (prun) digunakan dalam kompot, untuk makanan ringan dan pencuci mulut, dalam kombinasi dengan rebusan atau daging panggang. Varieti, buah-buahan yang digunakan untuk pengeringan, pengeluaran buah kering, mesti mempunyai kandungan bahan kering dan gula yang tinggi. Daging varieti yang sesuai padat dan tulangnya kecil.
  • Sos pedas dan manis dan masam (plum chutney, tkemali) disediakan dari jenis plum tertentu. Dalam resipi yang berbeza, plum sesuai dengan banyak rempah: cengkeh, bumbu, kayu manis, pala, vanila dan juga bawang putih..

  Sos plum pedas

  Bahan-bahan: 3 kg plum, 50 g bawang putih, 15-20 g sayur selasih, 100 ml minyak sayuran, 5-7 g kayu manis, 150-200 g gula, garam dan lada tanah secukupnya. Basuh plum dan angkat biji. Masukkan buah ke dalam periuk dan didihkan dengan api kecil hingga lembut. Kemudian gosokkan plum rebus tersebut melalui ayak. Hancurkan bawang putih, potong herba. Campurkan minyak sayuran, garam, lada, rempah, gula, herba dan bawang putih dengan haluskan plum. Rebus sos dengan api kecil selama 25 minit, kacau dari semasa ke semasa. Tuangkan sos panas ke dalam balang yang disterilkan dan tutup.

  • Bagaimana cara mengupas plum dengan cepat? Basuh plum, buat potongan berbentuk silang kecil dengan pisau di permukaan buah (di tempat yang bertentangan dengan lokasi tangkai). Rebus air, celupkan plum ke dalam air mendidih selama setengah minit, kemudian segera pindahkan buah ke air ais (dengan ketulan ais), juga selama setengah minit. Selepas itu, lepaskan kulit di bahagian sayatan - longkang akan dibersihkan dengan mudah.
  • Untuk memastikan buah segar lebih lama, plum perlu dicuci tidak terlebih dahulu, tetapi segera sebelum digunakan..
  • Untuk mematangkan plum yang telah robek, tetapi sedikit belum matang, buah-buahan mesti dimasukkan ke dalam beg kertas dengan pisang (atau epal), dibungkus rapat dan dibiarkan selama beberapa hari. Etilena yang dikeluarkan oleh pisang akan mempercepat pematangan plum. [1.9]
  • Sebilangan besar minuman beralkohol dan bukan alkohol disediakan dari plum, dan selalunya minuman plum nasional menjadi salah satu kad perniagaan gastronomi negara..
  • Yang popular di China ialah teh plum manis dan masam Suan Matan, minuman ringan yang jarang diperlukan pada musim panas..
  • Demson gin adalah minuman keras plum buatan Britain. Bangga mendapat tempat dalam senarai hadiah yang biasa diberikan pada Krismas.
  • Jerkam adalah minuman beralkohol tradisional dari pelbagai anggur ringan, plum cider, yang telah terkenal di kawasan ini di Worcestershire, England. Jerkam juga disediakan dari buah-buahan batu lain: pic, nektarin, aprikot.
  • Slivovitsa adalah brendi plum yang terkenal, pengeluarannya tersebar luas di negara-negara Eropah Tengah dan Timur (Republik Czech, Hungaria, Slovakia, Poland, Serbia, dll.).
  • Di Jepun, minuman keras plum tradisional disebut umeshu. Hidangkan umeshu dengan ais, air mineral, ditambahkan ke koktel.
  • Slivyanka adalah minuman keras plum yang popular, untuk penyediaannya anda boleh mengira lebih daripada satu pilihan resipi.

  Slivyanka di rumah: isi sebotol dengan plum Hungaria dan isi dengan vodka sehingga menutupi buah-buahan sepenuhnya. Pastikan botol ditutup rapat di tempat yang gelap selama 6 minggu. Kemudian toskan vodka, dan tutup plum dengan gula (dalam jumlah - "berapa banyak yang akan masuk"). Tutup botol dengan rapat dan biarkan selama 2 minggu. Kemudian toskan sirap yang dihasilkan dan campurkan dengan vodka yang telah dikeringkan sebelumnya yang disiram dengan plum. Tapis pengisian, tuangkan ke dalam bekas dan tutup. Simpan di tempat yang sejuk, tempoh penuaan - sekurang-kurangnya enam bulan. [12]

  Plum dalam pembuatan anggur

  Untuk membuat wain, jenis seperti "Hungarian" sesuai. Daripada plum putih, hanya plum dengan keasidan rendah dan plum masak awal tidak sesuai. Plum membuat wain pencuci mulut yang sangat baik. Kesukaran bagi pembuat anggur adalah bahawa buah plum adalah buah yang sukar untuk "mengeluarkan" jus, jadi plum mesti diproses terlebih dahulu. Anggur plum ternyata legap, keruh, dan perlu diperjelaskan. Semakin lama anda menyimpan wain plum, semakin sedap rasanya. [13]

  Dalam kosmetologi

  Kosmetik berasaskan plum menggunakan jus plum atau pulpa buah masak.

  Topeng plum untuk kulit kering

  Resipi berikut menyuburkan, melembutkan dan meratakan kulit kering: kisar satu kuning telur dengan satu sudu teh jus plum. Sapukan campuran tersebut ke wajah anda, setelah 20 minit, bilas dengan air suam dan kemudian sejuk.

  Topeng ini berguna untuk kulit kering: kupas dan sapukan satu plum masak. Letakkan jisim di wajah (pra-dilumasi dengan krim berkhasiat) dan bilas selepas seperempat jam.

  Topeng plum untuk kulit normal

  Masukkan buah plum masak yang dikupas dari kulitnya, campurkan dengan satu sudu keju kotej atau krim masam, dan sapukan jisim pada wajah. Basuh selepas 15 minit dengan air suhu bilik.

  Untuk menyediakan topeng berkhasiat, kisar satu sudu mentega, satu kuning telur, satu sudu teh madu dan satu sudu besar plum puri sehingga rata. Biarkan topeng di wajah selama setengah jam, kemudian keluarkan sisa dengan tuala kertas lembut atau kapas (topeng ini juga sesuai untuk kulit kering).

  Topeng untuk kulit berminyak: kupas dan puri plum masak lembut. Campurkan puri plum dengan satu putih telur yang dipukul dan sapukan ke muka. Basuh selepas 20 minit dengan air suam.

  Tona topeng berikut dan meremajakan: campurkan kuning telur, 4 sudu besar plum puri, 0,5 sudu teh madu dan 2 sudu besar oatmated parut. Sapukan jisim homogen ke wajah, décolleté, leher dan lengan. Basuh topeng selepas 20 minit.

  Untuk jenis kulit apa pun, prosedur dianjurkan: lembapkan beberapa alas kapas atau lapisan bulu kapas dalam 100 ml jus plum masak dan sapukan losyen tersebut ke wajah. Selepas seperempat jam, lap wajah anda dengan gerakan ringan dengan span bersih. [1]

  Untuk membersihkan badan

  Buah-buahan plum digunakan dalam pelbagai resipi detoks yang membersihkan badan dari toksin dan toksin yang terkumpul..

  Smoothie kayu manis plum

  Untuk menyiapkan anda memerlukan: 3 plum besar, diadu dan dicincang halus, seperempat cawan jus epal, seperempat cawan blueberry, setengah sudu teh kayu manis dan ais batu. Kisar semua bahan ke dalam pengisar sehingga sebati. Kandungan kalori smoothie tersebut ialah kira-kira 115 kkal.

  Kesan pembersihan yang baik juga diberikan oleh merebus prun dan kismis. [empat belas]

  Sifat berbahaya dari plum dan kontraindikasi

  Plum tidak digalakkan untuk orang yang menderita obesiti, diabetes mellitus; terdedah kepada tekanan darah rendah (hipotensi). Varieti plum masam dikontraindikasikan untuk gastritis dengan keasidan tinggi (hyperacid), ulser perut atau ulser duodenum.

  Semasa proses pengeringan, prun diperlakukan dengan sulfites (untuk mengelakkan pengoksidaan fenol pada buah). Oleh itu, penggunaan prun boleh menyebabkan pesakit hipersensitiviti terhadap bahan sulfite, reaksi alergi yang serius, hingga kejutan anaphylactic.

  Penting untuk diingat bahawa pengambilan plum sebelum ujian diagnostik untuk tumor karsinoid boleh menyebabkan hasil positif yang salah: tumor jenis ini menimbulkan peningkatan tahap serotonin dalam darah, dan sejumlah besar bahan ini dicatat dalam plum.

  Awal kanak-kanak juga merupakan kontraindikasi terhadap penyertaan plum secara intensif dan sistematik dalam diet (sejumlah kecil plum puri dibenarkan). [1,7,8]

  Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya plum dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial, dengan pautan ke halaman kami:

  Fakta menarik

  • Pokok plum berakar kuat pada budaya Jepun dan China. Dalam Empayar Surgawi, plum berbunga dianggap sebagai simbol kebahagiaan, dan kelopak lima bunga plum mewakili komponennya: kesejahteraan, bangsawan, umur panjang, nasib bahagia dan kemurnian rohani. Dalam puisi Cina, gambar plum mekar adalah salah satu gambaran utama. Di tanah Matahari Terbit, pohon plum yang berbunga adalah pertanda musim bunga. Orang Jepun mempunyai pepatah: "Bunga plum - baunya enak, bunga sakura - anda tidak boleh melelapkan mata".
  • Pewarna hijau dihasilkan dari daun plum, dan pewarna kuning dihasilkan dari kulit kayu. Kayu plum digunakan dalam pembuatan alat muzik.
  • Orang Yunani kuno menggunakan bunga plum dalam suntikan untuk merawat gusi berdarah, luka ulseratif pada rongga mulut, menguatkan gigi.
  • Status legenda diberikan kepada pai plum, resepnya diterbitkan di Amerika Syarikat setiap tahun selama 12 tahun di New York Times secara eksklusif atas permintaan pembaca.
  • Peratusan jisim biji plum berbanding dengan jumlah jisim buah sebahagiannya mencirikan nilai varieti plum. Bahagian buah yang lebih kecil jatuh di atas batu, semakin tinggi nilai ragamnya..
  • Plum adalah buah hati yang panjang. Bergantung pada jenis dan spesiesnya, pokok plum dapat tumbuh dan berbuah sehingga 60 tahun..
  • Ilmu pengetahuan moden telah mencipta kacukan indah dari plum dan pic - nectarine plum, plum dan aprikot - aprium dan pluot, yang menggabungkan kesempurnaan rasa dua buah sekaligus.
  • Dari 20 Februari hingga akhir bulan Mac, Jepun mengadakan festival tradisional pokok plum berbunga - Ume Matsuri. Bandar Mito (pulau Honshu) dipilih sebagai tempatnya pada abad ke-19. Di taman kota Kairaku-en, pengunjung mengagumi buah plum yang mekar, mendengar muzik rakyat dan mengadakan upacara minum teh.
  • Setiap tahun, percutian plum dan brendi plum (atau brendi plum, minuman beralkohol yang kuat) dianjurkan pada hari Sabtu terakhir bulan September di bandar Troyan (di utara Bulgaria). Para tetamu festival merasakan brendi plum, festival plum disertai dengan pameran aktif kraf rakyat.
  • Pada akhir abad ke-19, tukang kebun dan penternak Amerika, Luther Burbank, semasa menjalankan kerja eksperimen, membiakkan buah plum, serta 113 jenis tanaman plum. Burbank bereksperimen dengan plum Cina, Jepun, Amerika dan Eropah, mencipta kacukan aprikot dan plum, dan banyak lagi. Terlibat dalam pekerjaan pembiakan, Burbank melakukan kira-kira 25 ribu eksperimen dengan plum. Plum terbaik "dicipta" oleh Burbank pada tahun 1880-an - Santa Rosa, Wickson, Burbank, Amerika, Beauty.
  • Dari segi ketahanan musim sejuk, pokok plum berada di kedudukan kedua setelah ceri di antara semua buah batu lain..
  • Buah-buahan dari kebanyakan jenis plum tidak mencapai kematangan penuh pada masa yang sama, oleh itu disarankan untuk memetik buahnya ketika mereka matang, 2-3 kali "musim". [15.16]

  Pemilihan dan penyimpanan

  Sebaiknya pilih plum apabila berbaki 4-5 hari agar buah matang. Semasa membeli, keutamaan harus diberikan kepada plum yang masih elastik dengan lapisan berlilin. Buah-buahan dengan kulit nipis disimpan dalam masa yang sangat singkat. Sebaiknya simpan plum dalam beg plastik dengan lubang kecil di bahagian buah dan sayur di dalam peti sejuk. Purata jangka hayat buah-buahan yang belum masak dalam keadaan sedemikian adalah sehingga 20 hari. Prun disimpan di dalam gelas atau beg linen di tempat yang sejuk dan kering. [1]

  Varieti dan penanaman

  Pokok plum cukup ringan dan, jika dibandingkan dengan buah-buahan batu lain (buah persik, ceri, aprikot), adalah tanaman yang lebih tahan naungan. Varieti plum Eropah dicirikan oleh keperluan tinggi untuk kelembapan dan penyiraman intensif, kerana pembentukannya berlaku dalam keadaan kelembapan yang cukup banyak. Di samping itu, spesies plum seperti blackthorn dan plum Kanada tahan terhadap kemarau. Plum tumbuh dengan baik di pelbagai jenis tanah. Walau bagaimanapun, perkebunan budaya yang sangat produktif dapat dibuat di kawasan subur, di tanah dengan ciri-ciri fizikal yang baik. Air masin, tanah berlubang, berbatu, tersumbat dengan runtuhan atau kapur, tidak sesuai untuk menanam plum. Tanah chernozem, tanah liat dan buah berangan yang sesuai untuk penyaliran. Keadaan terma adalah salah satu faktor yang paling penting. Perlu diingat bahawa kawasan plum dibatasi terutamanya oleh keadaan suhu. Plum adalah tanaman termofilik (jenis plum Ussuri kurang mudah diserang sejuk). Mengikut tahap ketahanan musim sejuk, semua jenis plum dikelompokkan menjadi tahan lasak musim sejuk rendah, sederhana dan relatif.

  Mengikut tarikh pematangan buah, varieti plum dibahagikan kepada awal (Biru awal, Aprikot, Renclode Franz Joseph), medium (Renclaud Altana, Moldavskaya biru, Mirabel Nancy, Kirk, Jefferson) dan akhir (orang Hungaria biasa, Anna Shpet, Renclaud Bove).

  Salah satu perbezaan varieti yang paling ketara adalah rasa buah. Ia bergantung pada kehadiran dan keharmonian sebatian dalam buah-buahan dari pelbagai bahan, terutamanya gula dan asid organik.

  Berdasarkan rasa buah, varietas secara konvensional dibahagikan kepada tiga kumpulan:

  1. 1 pencuci mulut (buah-buahan dengan rasa tinggi) - Renclaude Altana, Montfort, Mirabelle Nancy, Renclaude Briangston, Hungarian Itali, Anna Shpet, Peach, Splendor;
  2. 2 sudu besar (buah-buahan dengan rasa yang baik atau memuaskan) - Bahasa Hungary biasa, pembaharuan Renclode, Edinburgh, biru Moldavia, Apricot. Rasa buah-buahan dari varieti ini dianggarkan 3.5-4;
  3. 3 jenis teknikal - Kozlovsky Prunes, Big Blue, Niagara, Violet Renklode. Buah-buahan dari varietas ini mendapat peringkat rasa tidak lebih dari 3,5 mata pada rasa..

  Harus diingat bahawa rasa enak buah di hampir semua jenis berubah dengan ketara selama bertahun-tahun. Ini disebabkan oleh keadaan cuaca yang kurang baik sepanjang tahun. Cuaca yang hangat, cerah dan lembap semasa pematangan buah menyumbang kepada pembentukan ciri rasa yang tinggi. [enam belas]

  Dalam penanaman buah moden, plum adalah tanaman buah yang diusahakan di hampir semua negara di dunia. Buah plum dibezakan oleh komposisi kimianya yang kaya, nilai pemakanan yang tinggi dan ciri rasa yang sangat baik..

  1. Produk penyembuhan. Makanan adalah ubat, ubat adalah makanan. Komposisi. A.D. Milskaya, - Kh.: Phoenix, 1998.-- 479 s.
  2. Plum, mentah, sumber
  3. Plum, kering (prun), sumber yang tidak dimasak
  4. Plum, kering (prun), rebus, tanpa gula tambahan, sumber
  5. Plum, kering (prun), rebus, dengan gula tambahan, sumber
  6. Plum, kalengan, sirap berat, disalirkan, sumber
  7. Tumbuhan perubatan: buku rujukan ensiklopedik / ed. A.M. Grodzinsky. - Kiev: Olymp, 1992.-- 544 p.: Sakit.
  8. Turaeva N.I. Penyembuhan sifat plum // Jurnal saintifik elektronik "Biologi dan Perubatan Integratif" 2017 №1 (Januari)
  9. Nikolaeva Yu. Beri, buah-buahan dan jus. Khasiat berguna dan resipi rakyat terbaik. : Ripol-klasik, 2012.-- 192 p..
  10. Kajian Sistematik terhadap Kesan Kesihatan Plum (Prunus domestica dan Prunus salicina), sumber
  11. Potensi terapi pelbagai sasaran nanopartikel stabil gum Prunus domestica menunjukkan prospek antikanker, antibakteria, penghambatan urease, sifat anti-radang dan analgesik, sumber
  12. Senarai hidangan plum, sumber
  13. Shestov P.V., Kazakov P.K. Wain semula jadi buatan sendiri. - M.: "Stolitsa", 1991. - 64 p..
  14. Smoothie plum kayu manis, sumber
  15. Luther Burbank, sumber
  16. Vlasyuk S.G. Plum dan ceri plum. - K.: Harvest, 1989.-- 152 p. kelodak.

  Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

  Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!

  Sifat berguna dari plum: ciri rawatan dengan jus, daun, kulit kayu dan pulpa

  Plum

  Plum adalah buah yang enak dan sihat. Ia dimakan segar, digunakan untuk membuat pencuci mulut, pemeliharaan untuk musim sejuk. Dalam perubatan rakyat, semua bahagian tanaman digunakan - buah, bunga, kulit kayu, daun. Decoctions untuk penggunaan dalaman dan luaran disediakan dari mereka. Ubat plum menguatkan sistem imun, baik untuk jantung dan metabolisme, dan untuk anemia. Bubur plum mempunyai kesan yang baik pada kulit.

  Plum dimakan segar, digunakan untuk membuat gula-gula, minuman, sos. Selain rasa yang sangat baik, buah-buahan manis dan masam mempunyai khasiat perubatan, mengandungi kompleks vitamin dan mineral. Apakah faedah kesihatan plum??

  Penerangan botani

  Plum adalah tanaman buah yang tergolong dalam keluarga Pink. Ia tumbuh dalam bentuk pokok penyebaran dengan mahkota ovoid. Ketinggian sebilangan spesimen mencapai 15 meter. Di antara kacukan yang ditanam terdapat varieti lebat.

  Akar utamanya adalah akar umbi, masuk ke dalam tanah. Sebilangan besar akar berada pada kedalaman tidak lebih dari setengah meter. Kulit kayu berwarna coklat, dengan warna coklat atau abu-abu, tepi daun elips bergerigi atau krenate.

  Ia mekar pada akhir musim bunga dengan banyak bunga putih kecil. Setelah berbunga, drupe terbentuk. Plum masak berwarna kuning, merah, biru, ungu, hampir hitam, kehijauan. Buburnya berair, bergantung pada kematangan pelbagai - manis atau masam.

  Ciri-ciri bahan kerja

  Dianjurkan untuk membeli plum semasa musim menuai secara besar-besaran - dari akhir bulan Jun hingga awal Oktober. Pada masa ini, buah-buahan yang paling berguna dan semula jadi, tidak memerlukan pemprosesan tambahan, muncul di pasar dan rak kedai. Masih memilih plum yang tepat, menyediakannya untuk kegunaan masa depan.

  Pemilihan buah

  Pilihan bergantung pada tujuan pemerolehan. Untuk makanan, mereka membeli plum lembut yang masak - mereka adalah yang paling manis dan berair. Untuk simpanan, kompot memasak dan jem, buah-buahan padat dipilih - mereka lebih baik mengekalkan bentuknya di tempat kosong, jangan merosakkan keesokan harinya. Semasa memilih plum, mereka dipandu oleh tiga petunjuk umum.

  1. Kematangan Buahnya cukup lembut untuk disentuh, tetapi tidak berkerut. Satu-satunya pengecualian adalah varieti yang tetap teguh walaupun matang sepenuhnya..
  2. Kupas. Buah yang berkualiti mempunyai warna yang seragam tanpa bintik-bintik. Tidak ada penyok, retakan, tanda-tanda kerosakan di permukaannya.
  3. Aroma. Plum masak mengeluarkan aroma buah yang menyenangkan.

  Tempat simpanan rumah

  Di rumah, plum segar tidak disimpan lama - mereka cepat matang, mula merosot. Empat kaedah penyimpanan digunakan untuk memanjangkan jangka hayat.

  1. Dalam kotak. Plum yang sedikit belum masak dibungkus dengan kertas dan diletakkan di dalam kotak cetek dalam satu lapisan. Simpan di tempat yang berventilasi baik, gelap dan sejuk. Hayat rak - beberapa hari.
  2. Di dalam peti sejuk. Plum yang belum masak dibungkus dalam beg plastik, berukuran satu setengah hingga dua kilogram, dan dimasukkan ke dalam petak buah. Secara berkala, bungkusan disusun, buah masak diletakkan. Jangka hayat di dalam peti sejuk - sehingga tiga minggu.
  3. Pembekuan. Plum dibasuh, dikeringkan, dipotong separuh, dan diadu. Lipat ke dalam bekas atau beg plastik, masukkan ke dalam peti sejuk beku. Buah-buahan beku disimpan tanpa kehilangan harta tanah sehingga satu tahun.
  4. Pengeringan. Buah yang berlebihan digunakan untuk menyiapkan prun. Plum disusun, dibasuh, dikeringkan. Untuk memendekkan waktu pengeringan, bakar selama 30 saat dalam air mendidih dengan penambahan sedikit soda (10 g per liter air). Buah-buahan dibasuh, disapu dengan tuala kertas. Keringkan di bawah sinar matahari, di dalam ketuhar atau pengering elektrik.

  Komposisi kimia

  Sifat bermanfaat plum disebabkan oleh komposisi yang kaya. Ia mengandungi banyak vitamin, unsur surih, serat, gula dan bahan berharga lain. Data mengenai nilai pemakanan dan kandungan kalori buah diberikan dalam jadual.

  Jadual - Nilai pemakanan dan kandungan kalori dari plum

  Nilai pemakanan setiap 100 grKandungan kalori setiap 100 gkcal
  Protein0.79Buah-buahan segar48
  Lemak0.29Prun230
  Karbohidrat0.57Plum puri40
  Selulosa1.48Jem plum287
  Asid organik0.99Slivovitsa301
  Abu0.46
  Kanji0.09
  Air88.11

  Kerana komposisi kimianya yang kaya, plum dianggap sebagai produk yang berguna untuk kekurangan vitamin. Di dalam jadual anda dapat melihat vitamin apa yang terkandung di dalam plum.

  Jadual - Vitamin, unsur mikro dan makro dalam komposisi plum

  Nama vitaminmg setiap 100 gUnsur surihmg setiap 100 gMakronutrienmg setiap 100 g
  RR0.55Besi0.5Kalsium19.7
  DALAM 10.05Mangan0.1Potasium213.9
  DAN0.016Fluorin0.002Klorin0.9
  DARIsepuluhNikel0.014Magnesium8.7
  PADA 20.04Zink0.1Fosforus19.4
  PADA 50.2Iodin0.003Sulfur5.9
  PADA 60.08Silikon3.9Natrium17.6
  E0.6Tembaga0.086
  PADA 91.5Kromium0.003
  Beta karotena0.1Molibdenum0.007

  Kelebihan plum dan khasiat perubatan

  Plum digunakan untuk menguatkan sistem imun, merawat pelbagai penyakit. Ia dikenali sebagai pencahar ringan. Sifat perubatan plum berikut sangat dihargai.

  • Menguatkan sistem ketahanan badan. Kompleks bahan berguna meningkatkan reaksi pertahanan tubuh, membantu melawan virus dan jangkitan.
  • Normalisasi metabolisme. Gabungan serat dan asid organik membantu menormalkan proses metabolik.
  • Hemoglobin meningkat. Zat besi dalam buah segar dan prun menyumbang kepada pemulihan tahap hemoglobin yang lebih cepat dalam anemia.
  • Meningkatkan fungsi usus. Kerana banyaknya serat, kesan pencahar ringan, buah-buahan membantu dengan sembelit, atonia usus.
  • Menolong hati. Plum tinggi kalium, yang penting untuk kesihatan jantung. Mereka mempunyai kesan diuretik ringan, menurunkan tekanan darah.
  • Pencegahan aterosklerosis. Pulpa berguna menguatkan saluran darah, menurunkan kolesterol, menormalkan peredaran darah.
  • Penghapusan toksin. Plum membantu membersihkan badan dari toksin dan racun, memperbaiki keadaan hati, ginjal, pundi kencing.
  • Menguatkan sistem saraf. Vitamin B mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan sistem saraf.
  • Pencegahan trombosis. Coumarins menipiskan darah sedikit, mengurangkan kemungkinan pembekuan darah.
  • Menyembuhkan luka. Daun plum mempunyai sifat penyembuhan luka. Mereka membuat losyen dari mereka, menggunakan luka dan bisul.
  • Pencegahan onkologi. Plum mengandungi bahan yang merosakkan sel barah, menghalangnya berkembang. Buah segar digunakan sebagai profilaksis dan pembantu dalam rawatan barah.

  Kontraindikasi dan kesan sampingan

  Plum adalah produk semula jadi yang sihat. Dalam kebanyakan kes, buah-buahan meningkatkan kesihatan, tetapi kadang-kadang boleh membahayakan. Terdapat senarai penyakit di mana penggunaannya tidak diingini. Kontraindikasi plum diberikan dalam jadual.

  Jadual - Kontraindikasi terhadap penggunaan plum

  Jenis plumKontraindikasi
  Buah-buahan segar dan jus semula jadi- Toleransi individu;
  - cirit-birit;
  - kembung;
  - reumatik;
  - gout
  Varieti masamGastritis dengan keasidan jus gastrik yang tinggi
  Varieti manisDiabetes
  Buah kering- Umur kanak-kanak sehingga 6 bulan;
  - diabetes
  Merebus daunPembekuan darah rendah

  Keburukan plum jauh lebih rendah daripada faedahnya. Sekiranya terdapat kontraindikasi, anda tidak boleh menggunakannya atau memakannya dalam jumlah minimum. Sebilangan besar plum yang dimakan dapat memberikan kesan sampingan walaupun pada orang yang sihat - cirit-birit, kembung, sakit di kawasan epigastrik.

  Penyediaan ubat-ubatan

  Semua bahagian tanaman mempunyai sifat penyembuhan - buah, bunga plum, daun, kayu, kulit kayu. Mereka digunakan untuk menyediakan pelbagai ubat. Resipi dan petunjuk untuk penggunaan diberikan dalam jadual.

  Jadual - Ubat dari plum

  UbatKaedah memasakPetunjukKaedah permohonan
  Merebus daun yang kuat2 sudu daun dituangkan dengan segelas air, bersikeras- Luka bernanah;
  - ulser;
  - jerawat;
  - radang amandel
  - Buat losyen;
  - gosokkan kulit;
  - berkumur dua kali sehari
  Merebus daun yang lemah1 sudu besar bahan mentah dituangkan ke dalam 200 ml air mendidih, bersikeras- Penyakit periodontal;
  - stomatitis;
  - penyakit buah pinggang dan pundi kencing
  - Bilas mulut anda;
  - minum setengah gelas tiga kali sehari
  Merebus kulit kayu- 1 sudu kulit kayu dituangkan dengan segelas air panas;
  - didihkan dalam mandi air selama setengah jam;
  - ditapis, tambahkan air rebus ke isipadu asal
  - Cirit-birit;
  - eripelas;
  - keputihan pada wanita
  - Ambil sepertiga gelas tiga kali sehari;
  - digunakan sebagai ejen luaran;
  - melakukan douching
  Merebus kayu1 sudu kayu dituangkan dengan air mendidih, bersikeras, ditapis- Haba;
  - sejuk
  Ambil sepertiga gelas pada suhu
  Merebus bunga25 g bunga dibancuh seperti teh dalam segelas air- Sembelit;
  - loya;
  - kembung;
  - kolik usus;
  Sesak nafas;
  - neuralgia
  Ambil setengah gelas hingga tiga kali sehari
  Jus PlumMenguli plum, memerah jus- Giardiasis;
  - anemia;
  - penyakit jantung
  Minum jus 2-3 gelas sehari

  Kemasukan dalam menu makanan

  Plum segar mengandungi sejumlah besar serat dan mempunyai kandungan kalori rendah. Ia sering dimasukkan dalam menu diet. Pengambilan buah secara berkala membantu mengaktifkan metabolisme, mempercepat metabolisme. Diet pada plum digunakan untuk menurunkan berat badan, membersihkan badan dari toksin.

  Melangsingkan badan

  Diet plum selama tiga hari membantu menurunkan berat badan dengan cepat sebanyak beberapa kilogram. Menu makanan diet terdiri daripada satu kilogram plum dan sekurang-kurangnya satu setengah liter cecair. Ia dibenarkan minum air bersih tanpa gas dan teh hijau tanpa gula. Diet diulang dua kali sebulan..

  Dengan kegemukan, anda tidak memerlukan hasil yang cepat, tetapi stabil - taktik menurunkan berat badan diubah. Setiap minggu, mereka mengatur satu hari puasa. Menu makanan adalah sama seperti untuk diet tiga hari. Hari puasa diulang sehingga hasil yang diinginkan tercapai. Rata-rata, diperlukan dari tiga hingga empat kilogram sebulan.

  Untuk membersihkan badan

  Diet untuk membersihkan badan dari racun dan racun dirancang selama dua bulan. Selama ini, patuhi diet berikut.

  • Sarapan pagi. Semasa perut kosong, minum segelas jus plum yang baru dibuat tanpa gula tambahan.
  • Sarapan pagi kedua. Setengah jam selepas sarapan, makan satu biskut.
  • Selebihnya makanan. Ikuti diet biasa untuk sepanjang hari.

  Aplikasi dalam bidang kosmetologi

  Plum sering digunakan dalam tata rias - topeng muka dibuat daripadanya. Antioksidan melambatkan proses penuaan, kompleks vitamin dan mineral memenuhi kulit dengan nutrien, melegakan keradangan. Berikut adalah empat resipi untuk topeng.

  1. Dari kedutan. Pulpa plum masak dicincang, dicampur dengan satu sudu teh madu dan kuning telur.
  2. Dari kandungan lemak. Kacau dua buah dalam kentang tumbuk, tambahkan satu sendok teh wain putih, wortel parut, epal masam, tuangkan putih telur.
  3. Untuk jerawat. Kisar dua plum rebus, tambah satu sudu teh jus bawang dan bawang putih. Tahan selama tidak lebih dari lima minit atau sapukan secara menunjuk.
  4. Untuk jeragat dan bintik usia. Gruel dibuat dari plum segar, dicampur dengan susu masam. Asid buah dan laktik bertindak sebagai pengelupasan, sedikit meringankan jeragat dan bintik-bintik usia.

  Resipi masakan

  Dalam memasak, plum digunakan untuk membuat pencuci mulut, minuman, sos. Contoh yang mencolok adalah sos Georgia yang diperbuat daripada plum masam "Tkemali". Anda boleh menyediakan sebiji plum untuk musim sejuk dalam bentuk jem dan kompot.

  Jam

  Penerangan. Plum masak membuat jem wangi, dan buah-buahan lebat membuat jem yang indah. Untuk aroma, kayu manis dan bunga lawang ditambah dengan rasa manis..

  • plum - 1.5 kg;
  • gula - 1.5 kg;
  • air - 0,5 l;
  • kayu manis - 1 batang;
  • anise bintang - dua keping.
  1. Larutkan gula ke dalam air, didihkan, matikan gas.
  2. Bahagikan plum menjadi separuh, angkat batu.
  3. Rempah dimasukkan ke dalam sirap, plum dituangkan, bekas dibiarkan selama empat jam.
  4. Letakkan di atas dapur, didihkan, masak dengan api kecil selama sepuluh minit.
  5. Rempah ditangkap, jem dituangkan ke dalam balang, digulung.

  Kompot

  Penerangan. Kompot plum mempunyai rasa yang kaya. Minuman ini mengekalkan sebahagian besar khasiat buah mentah. Sekiranya dikehendaki, resipi boleh ditambah dengan rasa oren atau lemon. Buah kompot - pengisian yang lazat untuk pai.

  • plum - 1 kg;
  • gula - 400 g;
  • air - satu liter.
  1. Buah-buahan dicuci, dipotong, diadu.
  2. Kaleng kira-kira dua pertiga penuh dengan plum.
  3. Rebus air, larutkan gula di dalamnya.
  4. Plum dituangkan dengan sirap panas, balang segera digulung, dibalikkan.
  5. Balut, biarkan hingga sejuk sepenuhnya.

  Plum banyak digunakan dalam perubatan rakyat sebagai tonik, anti-radang, diuretik, pencahar. Secara sederhana, buah-buahan membawa manfaat tanpa syarat kepada tubuh. Rawatan dengan plum biasanya tidak memerlukan persetujuan dengan doktor, kecuali terdapat kontraindikasi yang dinyatakan dengan jelas.

  Ulasan: "Membersihkan badan dengan sempurna"

  Saya suka plum dan prun segar. Saya suka segar kerana hanya sedap, dan prun membersihkan badan dengan sempurna. Benar, anda tidak akan makan banyak, kerana kalori tinggi dan anda dapat menambah berat badan dengan mudah. Tetapi sebenarnya, untuk mengupas, cukup makan 4-5 biji prun sahaja.

  Saya hanya suka plum, saya tidak boleh berjalan melewati plum di kedai. Saya sering mempunyai plum dan bukannya gula-gula. Saya selalu makan plum tanpa kulit, hanya pulpa. Saya boleh makan banyak buah ini, terutamanya jika buahnya masak. Anda dapat memahami apa kesannya, saya tidak mendapat kesan dari plum biasa, reaksi seperti itu berlaku hanya ketika makan prun. Plum hadir dalam pelbagai warna, merah, biru, ungu dan bahkan kuning. Saya tidak ingat bahawa rasa plum bergantung pada warnanya, tetapi sangat bergantung pada kematangannya. Saya telah mencuba pelbagai jenis plum. Plum membuat kompot yang sangat baik dan jem yang lazat. Saya juga menyukai aroma kekosongan ini, walaupun plum segar juga harum. Saya juga suka bahagian gula-gula plum dengan teh tanpa gula, sedap dan sedap. Plum kering juga bagus.