FitAudit

FitAudit adalah pembantu pemakanan harian anda.

Maklumat yang benar mengenai makanan akan membantu anda menurunkan berat badan, menambah jisim otot, meningkatkan kesihatan, menjadi orang yang aktif dan ceria..

Anda akan dapati sendiri banyak produk baru, anda akan mengetahui faedah sebenar mereka, anda akan membuang dari diet anda produk-produk yang sebelum ini anda tidak tahu tentang bahaya sebelumnya.

Semua data berdasarkan penyelidikan saintifik yang boleh dipercayai, dapat digunakan oleh amatur dan pakar pemakanan profesional dan atlet.

Makanan tinggi kanji: senarai

Kanji adalah karbohidrat polimer yang terdiri daripada sebilangan besar unit glukosa yang dihubungkan oleh ikatan glikosidik. Polisakarida ini dihasilkan oleh kebanyakan tanaman hijau sebagai simpanan tenaga. Ia adalah karbohidrat paling banyak dalam makanan manusia. Ia terdapat dalam makanan ruji seperti kentang, gandum, jagung, beras, dan ubi kayu dalam jumlah tinggi. Dalam catatan ini, kita akan melihat 18 makanan berkanji tinggi, yang dapat anda lihat di bawah..

Makanan tinggi kanji

Karbohidrat boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama: gula, serat, dan kanji. Pati adalah jenis karbohidrat yang paling banyak dimakan dan sumber tenaga yang penting bagi banyak orang. Bijirin dan sayur-sayuran akar adalah sumber pati yang biasa.

Pati dikelaskan sebagai karbohidrat kompleks kerana terdiri daripada banyak molekul gula yang terikat bersama. Karbohidrat kompleks secara tradisional dianggap sebagai pilihan yang lebih sihat. Sekali dalam sistem pencernaan, mereka secara beransur-ansur melepaskan gula ke dalam darah tanpa meningkatkan kadar gula darah secara dramatis (1).

Lonjakan gula darah buruk kerana boleh menyebabkan anda letih, lapar, dan lapar untuk makanan karbohidrat yang lebih tinggi (2, 3).

Walau bagaimanapun, banyak makanan yang mengandungi kanji sangat halus. Mengonsumsi mereka sebenarnya boleh menyebabkan kadar gula dalam darah anda meningkat dengan cepat, walaupun diklasifikasikan sebagai karbohidrat kompleks..

Ini kerana pati yang sangat halus kekurangan hampir semua nutrien dan serat. Ringkasnya, ia mengandungi kalori kosong dan memberikan sedikit atau tanpa pengambilan nutrien..

Banyak kajian juga menunjukkan bahawa diet yang diperkaya dengan pati halus dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi, kegagalan jantung, dan kenaikan berat badan (4, 5, 6, 7).

Jadi, makanan mana yang mengandungi kanji - senarai di bawah.

1. Tepung jagung (74%)

Tepung jagung adalah sejenis tepung kasar yang dibuat dengan mengisar biji jagung kering. Ia tidak mengandungi gluten (gluten), yang menjadikannya selamat bagi penghidap penyakit seliak.

Walaupun tepung jagung mengandungi beberapa nutrien, ia sangat kaya dengan karbohidrat dan kanji. 100 g tepung jagung mengandungi 79 g karbohidrat, yang mana 74 g (74%) adalah pati (8).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai tepung jagung di halaman ini - Tepung jagung: faedah dan keburukan.

Tepung jagung adalah tepung bebas gluten yang dibuat dari biji jagung kering. 100 gram tepung ini mengandungi 74 g pati.

2. Pretzel (71.3%)

Makanan apa yang tinggi kanji? Salah satu makanan terkaya dalam kanji adalah pretzel. Pretzel adalah makanan ringan yang terkenal dengan kanji yang halus. Hidangan standard 10 pretzel bergulung (60 g) mengandungi 42.8 g (71.3%) pati (9).

Malangnya, pretzel sering dibuat dari tepung gandum halus. Tepung jenis ini boleh menyebabkan lonjakan kadar gula dalam darah, yang boleh membuat anda merasa letih dan lapar (10).

Lebih penting lagi, lonjakan kadar gula dalam darah yang kerap dapat mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk menurunkan kadar gula dalam darah secara berkesan dan juga menyebabkan diabetes jenis 2 (11, 12, 13).

Pretzel sering dibuat dari tepung gandum halus dan dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Hidangan 60 gram 10 pretzel bergulung mengandungi 42.8 gram pati (71.4 peratus DV).

3-5: Tepung (68-70%)

Tepung adalah ramuan serbaguna dan asas dalam penaik dan terdapat dalam pelbagai jenis, seperti sorgum, millet, gandum dan tepung gandum halus. Semua tepung ini juga cenderung mengandungi kanji. Jadi, makanan yang mengandungi kanji:

3. Tepung millet (70%)

Tepung millet dibuat dengan mengisar biji millet, sekumpulan biji-bijian kuno yang sangat berkhasiat. 100 g tepung millet mengandungi 70 g pati (70%). Tepung millet juga bebas gluten dan kaya dengan magnesium, fosforus, mangan dan selenium (14).

Walaupun millet mengandungi banyak nutrien, terdapat beberapa bukti bahawa penggunaannya boleh mengganggu fungsi tiroid yang normal. Walau bagaimanapun, kesannya pada manusia tidak jelas, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan (15, 16, 17).

4. Tepung sorgum (68%)

Sorghum adalah bijirin berkhasiat kuno (groats), yang digiling menjadi tepung sorgum. 100 g tepung sorgum mengandungi 68 g pati (68%). Walaupun kepekatannya tinggi, tepung sorgum adalah pilihan yang jauh lebih baik daripada kebanyakan tepung. Ini kerana ia bebas gluten dan sumber protein dan serat yang sangat baik. 100 g tepung sorgum mengandungi 8 g protein dan 6.3 g serat (18).

Plus, sorgum adalah sumber antioksidan yang hebat seperti polisosanol. Penyelidikan menunjukkan bahawa antioksidan ini dapat membantu menurunkan daya tahan insulin, menurunkan kolesterol darah, dan mungkin mempunyai sifat anti-tumor (19, 20, 21).

Ketahui secara terperinci apa itu sorgum dan apa faedahnya - Sorghum: apa itu, faedah dan mudarat.

5. Tepung putih (68%)

Biji-bijian gandum utuh mempunyai tiga unsur utama. Lapisan luar dikenali sebagai dedak, kuman adalah bahagian pembiakan biji-bijian, dan endosperma adalah pemakanannya.

Tepung putih dibuat dengan menghilangkan dedak dan kuman, yang banyak terdapat dalam nutrien dan serat (22).

Hanya endosperma yang tersisa, yang digiling menjadi tepung putih. Ia cenderung rendah nutrien dan mengandungi kebanyakan kalori kosong (23).

Di samping itu, kerana tepung putih berdasarkan endosperma, ia mengandungi sejumlah besar pati. 100 g tepung putih mengandungi 68 g pati (68%) (24).

Tepung millet, tepung sorgum, dan tepung gandum putih adalah tepung yang popular dengan kandungan pati yang serupa. Dari ketiganya, tepung sorgum adalah yang paling sihat, sementara tepung gandum putih paling berbahaya dan harus dielakkan..

6. Keropok masin (67.8%)

Makanan apa yang mempunyai banyak pati - Salah satu makanan ini adalah keropok garam. Keropok asin adalah biskut kering nipis dan persegi yang dibuat dengan tepung gandum halus, ragi, dan baking soda. Walaupun keropok masin rendah kalori, ia hampir tidak mengandungi vitamin dan mineral. Di samping itu, mereka mengandungi jumlah pati yang sangat tinggi..

Contohnya, hidangan lima keropok asin standard (15 g) mengandungi 11 g (67.8%) pati (25).

Sekiranya anda suka keropok, pilih yang dibuat dengan 100% biji-bijian dan biji-bijian..

Walaupun keropok asin adalah makanan ringan yang popular, mereka rendah nutrien dan tinggi kanji. Satu hidangan lima keropok asin standard (15 g) mengandungi 11 g pati (67.8%).

7. Oat (57.9%)

Oat adalah biji-bijian yang paling sihat yang boleh anda makan. Oat menyediakan tubuh dengan sejumlah besar protein, serat dan lemak, serta pelbagai vitamin dan mineral. Ini menjadikan oat pilihan terbaik untuk sarapan pagi yang sihat..

Lebih-lebih lagi, penyelidikan menunjukkan bahawa oat dapat membantu menurunkan berat badan, menurunkan gula darah, dan menurunkan risiko penyakit jantung (26, 27, 28).

Walau bagaimanapun, walaupun oat adalah salah satu makanan paling sihat dan tambahan yang baik untuk diet anda, ia juga tinggi kanji. 100 g oat mengandungi 57.9 g pati (57.9%) (29).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai sifat bermanfaat oat dan penggunaannya dalam rawatan penyakit di sini - Oat: faedah dan bahaya bagi tubuh manusia.

Oat adalah pilihan sarapan yang hebat kerana kaya akan vitamin dan mineral. 100 g oat mengandungi 57.9 g pati (57.9%).

8. Tepung gandum utuh (57.8%)

Berbanding dengan tepung halus, tepung gandum lebih berkhasiat dan kurang mengandungi kanji. Ini menjadikannya pilihan terbaik. Contohnya, 1 cawan (120 g) tepung gandum mengandungi 69 g pati atau (57.8%) (30).

Walaupun kedua-dua jenis tepung gandum mengandungi jumlah karbohidrat yang sama, gandum utuh mempunyai lebih banyak serat dan nutrien. Ini menjadikannya pilihan yang lebih sihat..

Tepung gandum utuh adalah sumber serat dan nutrien yang hebat. Satu gelas (120 g) mengandungi 69 g pati (57.8%).

9. mi segera (56%)

Mie segera adalah makanan ruji yang popular dan senang kerana ia murah dan senang dibuat. Walau bagaimanapun, mi ini sangat diproses dan rendah khasiatnya. Selain itu, cenderung tinggi lemak dan karbohidrat..

Contohnya, satu paket mengandungi 54 g karbohidrat dan 13.4 g lemak (31).

Sebilangan besar karbohidrat dalam mi segera berasal dari pati. Pakej ini mengandungi 47.7 g pati (56%). Sebagai tambahan, kajian menunjukkan bahawa orang yang memakan mi segera lebih dari dua kali seminggu mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap sindrom metabolik, diabetes, dan penyakit kardiovaskular. Ia sangat berbahaya bagi wanita (32, 33).

Mie segera diproses dan kaya dengan kanji. Satu paket mengandungi 47.7 g pati (56%).

10-13: Produk roti dan roti (40.2-44.4%)

Roti dan pelbagai jenis makanan yang dipanggang adalah makanan ruji di seluruh dunia. Ini termasuk roti putih, bagel, penkek (kek rata tebal yang terbuat dari tepung gandum), tortilla, roti pita, dll..

Walau bagaimanapun, banyak makanan ini dibuat dari tepung gandum halus dan mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Ini bermakna mereka dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Kandungan pati produk tepung seperti ini biasanya berkisar antara 40.2 hingga 44.4 peratus..

10. Fritter (44.4%)

Goreng adalah roti bulat rata yang biasanya digoreng dan disajikan dengan mentega. Lempeng biasa mengandungi 23.1 gram (44.4 peratus) pati (34).

11. Bagel, bagel, bagel (43.6%)

Bagel, bagel, bagel, dan jenis pastri lain yang serupa adalah produk biasa yang terbuat dari tepung putih. Mereka tinggi kanji, memberikan 38.8 g ketika dimakan dalam bagel bersaiz sederhana (43.6%) (35).

12. Roti putih (40.8%)

Seperti tepung gandum halus, roti putih dibuat hampir secara eksklusif dari endosperma gandum. Sebaliknya, ia mempunyai kandungan pati yang tinggi. Dua keping roti putih mengandungi 20.4 g pati (40.8%) (36).

Roti putih juga rendah serat, vitamin dan mineral. Sekiranya anda ingin makan roti, pilih roti gandum..

13. Tortilla (40.2%)

Tortilla adalah roti rata nipis yang dibuat dari jagung atau gandum (roti rata tradisional Mexico). Satu lozenge (49 g) mengandungi 19.7 g pati (40.2%) (37).

Produk roti terdapat dalam pelbagai bentuk, tetapi biasanya mengandungi pati, jadi penggunaannya harus terhad. Produk roti seperti penkek, bagel, bagel, bagel, roti putih dan tortilla mengandungi sekitar 40-45% pati.

14. Roti pendek (40.5%)

Kuki roti pendek klasik dibuat secara tradisional dengan tiga bahan - gula, mentega dan tepung. Ia juga tinggi kandungan kanji. Satu kuki 12 gram mengandungi 4.8 g (40.5%) kanji (38).

Juga, berhati-hati ketika memakan kue roti bakar yang dipanggang, kerana mungkin mengandungi lemak trans tiruan, yang dikaitkan dengan risiko penyakit jantung, diabetes, dan obesiti yang lebih tinggi (39, 40)..

Kuki roti pendek mengandungi sejumlah besar pati - 4.8 g setiap kuki (40.5%). Sebaiknya hadkan pengambilan anda kerana fakta bahawa ia tinggi kalori dan mungkin mengandungi lemak trans.

15. Beras (28.7%)

Makanan berkanji termasuk nasi, yang merupakan makanan ruji yang paling banyak dimakan di banyak negara di seluruh dunia (41).

Ia mengandungi sejumlah besar pati, terutamanya ketika mentah. Sebagai contoh, 100 gram beras mentah mengandungi 80.4 gram karbohidrat, di mana 63.6% adalah pati (42).

Walau bagaimanapun, semasa memasak nasi, kandungan karbohidrat polimer ini menurun secara mendadak. Dengan adanya haba dan air, molekul pati menyerap air dan membengkak. Pada akhirnya, pembengkakan ini memutuskan ikatan antara molekul kanji dalam proses yang disebut gelasi (43).

Oleh itu, 100 gram beras yang dimasak hanya mengandungi 28.7% pati, kerana nasi yang dimasak mengandungi lebih banyak air (44).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat beras yang bermanfaat dan nilai pemakanannya di halaman ini - Beras: faedah dan bahaya kepada kesihatan manusia.

Nasi adalah makanan ruji yang paling banyak dimakan di dunia. Semasa memasak, kandungan kanji di dalamnya menurun dengan mendadak, kerana molekulnya menyerap air dan hancur semasa proses memasak.

16. Pasta dari gandum durum (26%)

Pasta gandum durum terdapat dalam banyak bentuk, seperti spaghetti, pasta, mi, fettuccine, dan lain-lain. Seperti beras, pasta mengurangkan jumlah kanji ketika direbus kerana ia gel agar-agar ketika dipanaskan di dalam air. Contohnya, spaghetti kering mengandungi 62.5% pati, sementara spaghetti yang dimasak hanya mengandungi 26% karbohidrat polimer ini (45, 46).

Pasta mengandungi 62.5% pati dalam bentuk kering dan 26% dalam bentuk masak.

17. Jagung (18.2%)

Makanan berkanji termasuk jagung. Jagung adalah salah satu bijirin yang paling banyak dimakan. Mereka juga mempunyai kandungan pati sayur-sayuran tertinggi (47).

Sebagai contoh, 1 cawan (141 g) biji jagung mengandungi 25.7 g (18.2%) pati. Walaupun sayur-sayuran berkanji, jagung sangat berkhasiat dan tambahan yang baik untuk diet anda. Ini sangat kaya dengan serat, serta vitamin dan mineral seperti folat (vitamin B9), fosforus dan kalium (48).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan bahaya jagung di sini - Jagung: faedah dan bahaya kesihatan, kandungan kalori.

Walaupun jagung mengandungi banyak pati, ia sangat sihat kerana serat, vitamin dan mineralnya. Satu cawan (141 g) biji jagung mengandungi 25.7 g pati (18.2%).

18. Kentang (18%)

Kentang sangat serba boleh dan merupakan makanan ruji bagi banyak keluarga di seluruh dunia. Mengenai makanan berkanji, kentang sering kali menjadi perkara pertama yang terlintas di fikiran. Menariknya, kentang tidak mengandungi tepung sebanyak tepung, makanan bakar, atau bijirin, tetapi mengandungi lebih banyak karbohidrat ini berbanding sayur-sayuran lain..

Contohnya, kentang bakar sederhana (138 g) mengandungi 24.8 g pati (18%).

Kentang adalah bahagian yang sangat baik dari diet seimbang kerana mereka adalah sumber vitamin C, vitamin B6, folat, kalium, dan mangan yang baik (49).

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai khasiat kentang yang bermanfaat dan kemungkinan bahaya memakannya di halaman ini - Kentang: faedah dan kemudaratan kepada tubuh manusia.

Walaupun kentang kaya dengan kanji berbanding dengan kebanyakan sayur-sayuran, ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral. Inilah sebabnya mengapa kentang masih menjadi sebahagian besar diet seimbang..

Ringkaskan

 • Makanan apa yang paling banyak kanji - jumlah terbesar terdapat dalam tepung jagung (sebanyak 74%).
 • Pati adalah karbohidrat utama dalam diet dan sebahagian besar makanan ruji..
 • Dalam diet manusia moden, makanan yang tinggi kanji sangat halus dan tidak mengandungi serat dan nutrien. Produk ini merangkumi tepung gandum halus, roti bakar dan roti bakar, dan tepung jagung.
 • Untuk mengekalkan diet yang sihat, cubalah hadkan pengambilan makanan ini. Diet yang tinggi pati halus dikaitkan dengan risiko diabetes, penyakit jantung, dan kenaikan berat badan yang lebih tinggi. Selain itu, mereka dapat menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat tajam dan kemudian turun dengan mendadak. Ini amat penting bagi penghidap diabetes dan prediabetes kerana badan mereka tidak dapat mengeluarkan gula dari darah dengan berkesan..

Sebaliknya, anda tidak boleh mengelakkan memakan sumber pati yang belum diproses seperti tepung sorgum, gandum, kentang, dan makanan berkanji tinggi lain yang disenaraikan di atas. Mereka adalah sumber serat yang sangat baik dan mengandungi banyak vitamin dan mineral..

Makanan apa yang mengandungi kanji

Makanan masyarakat dunia didasarkan pada produk yang mengandungi kanji. Di negara kita - gandum dan kentang, di China dan India - beras, di Amerika Tengah dan Selatan - jagung. Makanan berkanji mengandungi banyak tenaga, tetapi tidak terlibat dalam pembinaan tisu badan. Pati haiwan lebih sihat daripada sayur-sayuran. Dalam beberapa kes, kedua-dua jenis boleh membahayakan.

Komposisi dan jenis kanji

Bahan ini adalah karbohidrat kompleks (polisakarida), dalam komposisinya terdapat sisa molekul glukosa. Tidak larut dalam air, yang dapat memenuhi fungsi utama mengekalkan nutrien dalam jangka masa yang lama.

Dengan bantuannya, tumbuh-tumbuhan mengumpulkan rizab tenaga, membentuk biji-bijian kecil di kawasan hijau..

Proses hidrolisis mengubah bijirin berkanji menjadi gula larut dalam air (glukosa). Melalui membran sel, mereka menembusi ke bahagian tanaman. Glukosa adalah khasiat dari tumbuh-tumbuhan ketika muncul dari biji.

Semasa mengunyah makanan yang mengandungi kanji, air liur sebahagiannya memecahnya menjadi maltosa (gula kompleks). Tindakan rembesan pankreas melengkapkan proses di usus kecil.

Makanan tumbuhan dengan pati membawa manfaat maksimum jika tidak dimakan dalam bijirin atau direndam, tetapi dikunyah dengan teliti, jangan minum.

 • Ia berguna untuk mengisar biji-bijian sebelum makan, menambah serbuk ke salad sayur-sayuran.

Haiwan menyimpan glukosa di hati dan otot dalam bentuk glikogen (pati haiwan). Hidrolisisnya yang perlahan mengekalkan tahap gula darah yang berterusan antara waktu makan.

Pati sayur

Kentang. Produk ini dibezakan dengan kadar penyerapan yang tinggi. Pecahannya kepada glukosa - 10-12 kali lebih cepat daripada bijirin dan bijirin berkanji (beberapa jam).

Penyerapan cepat difasilitasi oleh lapisan berminyak nipis di bawah kulit kentang muda. Sebagai peraturan, ia dipotong semasa membersihkan. Ini adalah salah satu sebab mengapa kentang yang dibakar di kulitnya atau direbus di kulitnya berguna..

Tubuh dengan cepat mengosongkan sebahagian besar piring kentang, mereka tidak membebankan organ pencernaan.

Nasi. Produk ini kaya dengan pati dan mempunyai kesan astringen. Dimasak tanpa garam dan minyak, beras berguna untuk penyakit sistem genitouriner, meningkatkan penyusuan, menenangkan, memperbaiki kulit. Nasi bulat mengandungi pati yang paling banyak menyebabkan bijirin dicerna dan melekat bersama..

Gandum. Produk dengan gandum berguna untuk penyakit saluran gastrousus, melarutkan garam dalam sistem genitouriner, melebarkan saluran darah. Secara luaran, mandi pati digunakan untuk menghilangkan gatal-gatal, dengan diatesis kanak-kanak.

Rye. Produk digunakan dalam diabetes mellitus, untuk meningkatkan daya tahan, pengikatan dan penyingkiran bahan berbahaya.

Oat. Kissel dan produk lain membantu dengan keletihan fizikal dan intelektual. Menghilangkan kolesterol berlebihan, membantu diabetes, anemia, insomnia.

Jagung. Produk mempunyai kesan yang menyegarkan. Ekstrak dari biji-bijian menghalang perkembangan tumor. Digunakan sebagai agen koleretik atau untuk meningkatkan pembekuan darah.

Pati haiwan

Pati tumbuhan tidak lebih daripada gam organik. Sekiranya anda lupa mencuci pinggan selepas bubur atau kentang, hanya air panas dan berus yang kaku yang dapat mengeluarkan sisa makanan yang mengeras..

Formula kompleks pati tumbuhan mengandungi glukosa, sumber tenaga utama badan. Rumus kimianya terdiri dari unsur-unsur yang sama dengan glikogen, tetapi susunan spatialnya pada spesies tumbuhan dan haiwan berbeza.

Oleh itu, enzim untuk memecah glikogen tidak sepenuhnya memecah glukosa dari pelbagai tumbuhan..

Lebih sukar bagi tubuh untuk mengasimilasi makanan seperti itu, mengumpulkan produk kerosakan, yang memerlukan pengeluaran tenaga tambahan untuk perkumuhan. Bahan berbahaya ini adalah penyebab aterosklerosis, osteochondrosis, dan penyakit lain.

Sebilangan penyelidik percaya bahawa sebab perkembangan diabetes mellitus adalah penipisan sistem enzim kerana pemprosesan pati sayuran dalam jangka panjang. Di dalam darah, tahap bukan glukosa ("gula") meningkat, tetapi hasil pemecahan yang tidak lengkap. Mereka "menyumbat" tisu, yang mengganggu peredaran mikro.

Lebih berguna untuk pati tubuh mengandungi hati haiwan atau ikan, di mana glikogen hingga 10%.

Oleh itu, makanan yang kurang berlemak yang anda makan, semakin banyak kesihatan yang anda miliki. Arnold Eret menulis mengenai bahaya makanan yang mengandungi kanji pada awal abad kedua puluh dalam buku "Healing System of Mucusless Diet".

Senaraikan dan jadual makanan yang mengandungi kanji

Sayuran dan buah-buahan mengandungi hingga 10% karbohidrat. Memasak epal meningkatkan jumlah kanji, penyimpanan mengurangkannya. Terdapat banyak di dalamnya pisang hijau - dalam bentuk yang masak ia berbentuk gula.

Jumlah pati terbesar terdapat dalam produk dari bijirin, kekacang, beras. Bahagian yang Disarankan Ahli Pemakanan - 10% daripada Diet Harian.

Produk berkanji - bijirin, produk roti, kacang polong, lentil, kacang soya, kacang, kentang, bit, rutabagas, lobak.

Sayuran tidak berkanji: kubis, timun, lobak, wortel, paprika, bawang, saderi, pasli, labu.

Makanan yang tinggi kanji juga tinggi protein (kekacang, lentil, soya). Makanan sedemikian berbahaya kerana meningkatkan pembentukan asid laktik. Terbaik dimakan dengan sayur-sayuran berdaun.

Jadual makanan yang mengandungi kanji
Produk (100g)Kandungan pati, g
Bijirin
Nasi75
Jagung65
Oat61
Soba60
Gandum60
Millet59
Barli58
Rye54
Tepung
Nasi79
Barli71
Gandum70
Jagung65
Pinggan mangkuk
Pasta72
Bubur55
Kissel50
roti putih47
Roti rai44
Kekacang
Kacang kuda50
Kacang polong48
Lentil41
Soya35
Kacang27
Sayur-sayuran
Kentang18.2
Orang Sweden18
Lobak15
Beetempat belas
Labu2
Bawang putih2
Pasli1,2
Terung0.9
Akar saderi0.6
Kobis0.5
Tomato0.3
Lobak0.3
Lobak0.3
Lobak0.2
Bawang mentol0.1
Timun0.1
Lada manis0.1
Buah-buahan
Pisang7
Epal0.80
Anggur hitam0.60
Pir0.50
Strawberi0.10
Plum segar0.10

Bahaya kanji

Bijirin adalah yang paling sukar dicerna, bahkan direbus. Produk ini menyebabkan penapaian dan gas..

Biji-bijian, bijirin, makanan berkanji dikontraindikasikan untuk anak kecil - badan mereka tidak menghasilkan enzim yang diperlukan. Walaupun pada usia dua tahun, mereka kurang aktif daripada pada orang dewasa..

Oleh itu, sehingga usia dua tahun, lebih baik memilih buah - prun, kurma - daripada makanan berkanji. Mereka mudah dicerna, memberikan tenaga yang mencukupi, tidak memerlukan pencernaan jangka panjang.

Dunia di sekitar kita 3 kelas Makanan apa yang mengandungi kanji?

Tugasan di dunia luar untuk kelas 3 Makanan mana yang mengandungi kanji?

Cukup mudah untuk mengesan pati dalam makanan, cukup untuk menjatuhkan setetes yodium pada potongan produk dan jika ia berubah warna, berubah menjadi ungu, maka produk tersebut mengandungi pati. Oleh itu, kita dapat yakin dengan pengalaman bahawa ada kanji, misalnya, dalam kentang atau jagung..

Tetapi banyak makanan tumbuhan lain juga mengandungi kanji..

Begitu banyak pati terkandung dalam tanaman bijirin seperti beras, ia dimakan pada tahap yang lebih rendah pada gandum dan gandum. Berbagai tanaman akar mengandungi banyak pati, sebagai contoh, selain kentang, kita dapat nama lobak dan artichoke Yerusalem. Dan tentu saja terdapat pati dalam produk seperti labu atau labu, misalnya..

Kanji

Ia adalah serbuk putih tanpa rasa yang tidak asing lagi bagi kita. Ia terdapat dalam biji-bijian gandum dan beras, kacang, ubi kentang, dan tongkol jagung. Namun, selain produk ini, kami dapati pati dalam sosis rebus, saus tomat dan, tentu saja, dalam semua jenis jeli. Bergantung pada asalnya, biji pati bervariasi dalam bentuk dan ukuran zarah. Apabila memerah serbuk pati di tangan, ia mengeluarkan ciri khas.

Makanan kaya kanji:

Menunjukkan kuantiti anggaran dalam 100 g produk

Ciri umum kanji

Kanji benar-benar tidak larut dalam air sejuk. Namun, apabila terkena air panas, ia membengkak dan berubah menjadi pasta. Semasa sekolah, kami diajar bahawa jika setetes iodin dijatuhkan pada sekeping roti, roti akan menjadi biru. Ini disebabkan oleh tindak balas kanji yang khusus. Di hadapan iodin, ia membentuk apa yang disebut amiliodin biru.

By the way, bahagian pertama perkataan - "amil", menunjukkan bahawa kanji adalah sebatian berlendir dan terdiri daripada amilosa dan amilopektin. Adapun pembentukan kanji, ia berasal dari kloroplas bijirin, kentang, dan juga tanaman yang di tanah airnya, di Mexico, disebut jagung, dan anda dan saya mengenalinya sebagai jagung.

Perlu diperhatikan bahawa dari segi struktur kimianya, pati adalah polisakarida, yang, di bawah pengaruh jus gastrik, mampu berubah menjadi glukosa..

Keperluan kanji harian

Seperti disebutkan di atas, di bawah pengaruh asid, pati dihidrolisis dan diubah menjadi glukosa, yang merupakan sumber tenaga utama bagi tubuh kita. Oleh itu, untuk merasa senang, seseorang mesti makan sedikit pati..

Anda hanya perlu makan bijirin, roti dan pasta, kekacang (kacang polong, kacang, lentil), kentang dan jagung. Juga bagus untuk menambahkan sekurang-kurangnya sedikit dedak ke makanan anda! Menurut petunjuk perubatan, keperluan harian tubuh untuk pati adalah 330-450 gram.

Keperluan untuk kanji meningkat:

Oleh kerana kanji adalah karbohidrat kompleks, penggunaannya dibenarkan sekiranya seseorang harus bekerja lama, di mana tidak ada kemungkinan makan yang kerap. Pati, secara beransur-ansur berubah di bawah pengaruh jus gastrik, mengeluarkan glukosa yang diperlukan untuk sepanjang hayat.

Keperluan kanji dikurangkan:

 • dengan pelbagai penyakit hati yang berkaitan dengan gangguan kerosakan dan asimilasi karbohidrat;
 • dengan senaman fizikal yang rendah. Dalam kes ini, pati dapat ditukar menjadi lemak, yang disimpan "pro-penyimpanan";
 • sekiranya berlaku kerja yang memerlukan bekalan tenaga segera. Kanji ditukar menjadi glukosa hanya setelah beberapa lama..

Pencernaan pati

Kerana fakta bahawa kanji adalah polisakarida kompleks, yang, di bawah pengaruh asid, dapat sepenuhnya diubah menjadi glukosa, pencernaan pati sama dengan pencernaan glukosa.

Sifat pati yang berguna dan kesannya pada badan

Oleh kerana pati dapat berubah menjadi glukosa, kesannya pada tubuh sama dengan glukosa. Oleh kerana ia diserap lebih perlahan, perasaan kenyang dari penggunaan makanan berkanji lebih tinggi daripada penggunaan makanan manis secara langsung. Pada masa yang sama, beban pada pankreas jauh lebih sedikit, yang mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan tubuh..

Interaksi pati dengan unsur penting lain

Pati berinteraksi dengan baik dengan bahan seperti air suam dan jus gastrik. Dalam kes ini, air menjadikan biji-bijian pati membengkak, dan asid hidroklorik, yang merupakan sebahagian daripada jus gastrik, mengubahnya menjadi glukosa manis.

Tanda-tanda kekurangan kanji dalam badan

 • kelemahan;
 • keletihan cepat;
 • kemurungan yang kerap;
 • penurunan imuniti;
 • penurunan nafsu seks.

Tanda-tanda kelebihan kanji di dalam badan:

 • sakit kepala yang kerap;
 • berat badan berlebihan;
 • penurunan imuniti;
 • mudah marah;
 • masalah usus kecil;
 • sembelit

Kanji dan kesihatan

Seperti memakan karbohidrat lain, kanji harus dikawal ketat. Jangan mengambil zat berkanji yang berlebihan, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan batu tinja. Namun, anda juga tidak boleh mengelakkan penggunaan pati, kerana selain sumber tenaga, ia membentuk filem pelindung antara dinding perut dan jus gastrik.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai pati dalam ilustrasi ini dan akan berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial atau blog, dengan pautan ke halaman ini:

Makanan apa yang mengandungi kanji: meja, Top-10

Pati adalah serbuk putih dan tanpa rasa. Apabila dimampatkan, ciri khas mencicit. Bahan berbeza dari segi bentuk dan ukurannya bergantung pada asalnya. Produk yang mengandungi kanji adalah produk separuh siap, sumber sayur-sayuran.

Jenis kanji

Serbuk tidak larut dalam air sejuk. Ia membengkak apabila terkena suhu tinggi. Bahan ini adalah sebatian berlendir yang terdiri daripada amilopektin dan amilosa. Dari segi struktur kimia, serbuk adalah polisakarida yang dapat diubah menjadi glukosa di bawah pengaruh jus gastrik.

Terdapat beberapa varian sebatian mukus. Jenis utama termasuk:

 • kentang, membentuk pes telus;
 • jagung, yang mempunyai warna putih susu dan bau khas;
 • gandum, dengan kelikatan rendah;
 • beras, dicirikan oleh kestabilan yang tinggi semasa penyimpanan;
 • sorgum, digunakan secara meluas dalam industri;
 • diubah suai, di mana terdapat pelbagai bahan tambahan.

Untuk pengeluaran bahan boleh digunakan:

 • kacang polong;
 • rai;
 • barli;
 • ubi kayu.

Polisakarida diperlukan oleh badan dalam jumlah tertentu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa glukosa adalah sumber tenaga utama. Penting untuk dimakan:

 • produk Bakeri;
 • bubur;
 • pasta;
 • kekacang;
 • jagung;
 • kentang;
 • dedak.

Keperluan untuk karbohidrat kompleks meningkat dengan kerja yang berpanjangan tanpa kemungkinan sering makan. Sebilangan kecil pati diperlukan untuk penyakit hati, aktiviti fizikal yang rendah.

Bahan diserap lebih perlahan daripada glukosa. Kesan bermanfaat pati adalah untuk mengurangkan tekanan pada pankreas.

Polisakarida disintesis oleh tumbuhan di bawah pengaruh sinar ultraviolet. Mengikut kepentingan biologi, bahan tersebut mempunyai pilihan berikut:

 1. Amilosa (lambat dicerna). Karbohidrat sukar dicerna.
 2. Amylopectin (sangat mudah dicerna). Polisakarida diserap dengan baik setelah dihancurkan semasa pencernaan.
 3. Tahan (stabil). Ia sampai ke usus besar tidak berubah. Mempunyai kesan positif pada badan.

Karbohidrat kompleks mempunyai sifat bermanfaat berikut:

 • pemulihan mikroflora usus;
 • mengurangkan risiko barah dan glukosa, tahap kolesterol;
 • normalisasi saluran pencernaan;
 • peningkatan penyerapan mineral.

Makanan apa yang mengandungi kanji

Apabila karbohidrat kompleks memasuki badan, tahap gula dalam darah meningkat. Telah diketahui bahawa hidangan berkanji cepat dicerna. Mereka menghentikan rasa lapar dalam waktu yang singkat, yang sering menyebabkan kenaikan berat badan berlebihan..

Tubuh memerlukan 330 hingga 450 mg pati setiap hari. Penyerapannya serupa dengan glukosa.

Makanan berkanji rendah

Dengan pengambilan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, mungkin terdapat lebih banyak makanan. Gejala termasuk:

 • kegemukan;
 • disfungsi usus kecil;
 • mudah marah;
 • sakit kepala yang kerap.

Penting untuk mengetahui makanan berkanji rendah apa yang ada. Ini termasuk:

 • saderi dan akar halia;
 • lobak merah;
 • lobak;
 • zucchini;
 • terung;
 • ceri;
 • kismis;
 • ceri merah;
 • epal hijau dan pir.

10 Makanan Kanji Sederhana

Pengambilan karbohidrat kompleks dalam badan yang mencukupi memberikan tenaga yang diperlukan. Pembentukan filem pelindung antara jus gastrik dan dinding organ sangat penting..

Sebatian lendir tidak boleh dikeluarkan dari diet. Penyelesaian yang optimum adalah memilih nama dengan jumlah bahan rata-rata. Antara produk yang mengandungi kanji, nyatakan:

 • kentang rebus;
 • lobak kuda;
 • Kacang hijau;
 • lobak;
 • bit;
 • rutabagas;
 • pisang masak;
 • muesli;
 • dedak oat;
 • soba.

Makanan apa yang paling banyak kanji

Dengan kekurangan zat, gejala berikut diperhatikan:

 • kemurungan yang kerap;
 • keletihan cepat;
 • kelemahan;
 • penurunan imuniti dan libido.

Banyak pati dalam makanan berikut:

 • bijirin (millet, gandum, jagung);
 • kentang;
 • kentang;
 • lobak;
 • lobak;
 • Artichoke Yerusalem;
 • kekacang (kacang, lentil).

Makanan kaya kanji termasuk pisang yang belum masak. Sekiranya anda berlebihan berat badan, anda harus menghadkan penggunaan pasta.

Jadual kandungan kanji dalam makanan

Agar makanan yang anda makan tidak menyebabkan anda mendapat berat badan tambahan, anda perlu mengetahui peraturan untuk menggabungkan produk. Contohnya, sayur-sayuran atau buah-buahan yang mengandungi karbohidrat kompleks ditambah dengan sayur-sayuran. Timun, tomato, kubis sesuai untuk kekacang.

Kehadiran kanji dalam makanan kontroversial. Jadual menggambarkan maklumat mengenai kehadiran bahan dalam pelbagai nama:

Kesimpulannya

Makanan berkanji baik untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, para pakar menunjukkan kemungkinan kombinasi mereka yang betul. Kelebihan zat dalam badan boleh menimbulkan kegemukan. Produk dengan kandungan pati tinggi disyorkan untuk dibakar dan dikukus. Ini mengurangkan jumlah polisakarida.

Makanan apa yang mengandungi kanji

Setiap hari terdapat lebih banyak penyokong pemakanan yang betul. Orang mula memberi perhatian lebih kepada kesihatan dan penampilan mereka sendiri. Di antara bahan-bahan yang menyumbang kepada penampilan lipatan lemak yang berlebihan, pati menjadi kebanggaan. Ia terdapat dalam sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan lain. Banyak orang berminat dengan makanan apa yang mengandungi kanji, dan berusaha melindungi diri dari penggunaannya. Adakah ia benar-benar perlu dan apakah bahaya dan faedah makanan berkanji?

Makanan apa yang mengandungi kanji?

Perlu diperhatikan fakta bahawa semua produk makanan mengandungi protein, lemak, gula dan kanji dalam jumlah yang berbeza. Yang terakhir adalah karbohidrat kompleks yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh manusia. Karbohidrat ini boleh terdiri daripada dua jenis:

 1. Semula jadi. Jangan ragu untuk menggunakan jenis ini tanpa perlu risau tentang kesihatan anda. Karbohidrat semula jadi ini terdapat dalam bijirin, sayur-sayuran akar, kentang, lentil dan bijirin..
 2. Diperhalusi. Kanji boleh menjadi jagung, gandum, kentang, rai, beras dan barli. Karbohidrat mengisi badan dengan kalori yang tidak diperlukan. Sebagai contoh, jika anda mencairkan serbuk halus dengan air, anda akan mendapat campuran sentuhan yang likat dan tidak menyenangkan. Biasanya digunakan untuk meningkatkan rasa, serta mengatur konsistensi produk. Oleh itu, kanji ditambahkan ke dalam pelbagai sos, yogurt, minuman tenusu, gula-gula, malah makanan bayi..

Hampir semua makanan yang ada dalam makanan manusia mengandungi kanji dalam satu bentuk atau yang lain. Pencinta pemakanan yang betul menegaskan untuk tidak menggabungkan sebilangan besar karbohidrat ini dengan protein dalam menu mereka. Terutama bijirin, kekacang mengandungi dua bahan ini. Tidak perlu melepaskan mereka. Bijirin sangat penting untuk fungsi normal tubuh manusia. Mengetahui di mana pati dan protein paling banyak, seimbangkan diet anda seboleh mungkin.

Ketahui lebih lanjut mengenai lentil - faedah dan kemudaratan, jenis kekacang, resipi.

 • Ruam kulit dengan helminthiasis
 • Penyakit timun di rumah hijau dan rawatannya
 • Persediaan untuk ultrasound pelvis untuk wanita

Kekacang dan bijirin berkanji

Semua biji-bijian ini mempunyai kadar karbohidrat berat lebih dari 70%, jadi ketika mengikuti diet, lebih baik makan sup ringan tanpa bijirin. Bijirin yang mengandungi peratusan pati yang besar merangkumi:

 • beras (lebih daripada 80%);
 • jagung;
 • oat;
 • gandum.

Kekacang seperti lentil, kacang soya, kacang, dan kacang polong mengandungi karbohidrat yang tinggi. Sekiranya anda perlu menurunkan berat badan, lebih baik mengecualikannya dari diet untuk sementara waktu. Tidak perlu melupakannya sepenuhnya, produk bertanda masih diperlukan untuk tubuh manusia kerana kandungan sejumlah bahan berguna dalam kekacang.

Senarai sayur-sayuran berkanji

Karbohidrat ini terdapat dalam banyak sayur-sayuran. Sebilangan besar pati terkandung dalam sayur-sayuran akar, iaitu sayur-sayuran yang tumbuh di bawah tanah. Kumpulan pati sederhana merangkumi wortel, terung, bit, dan zucchini. Mereka sesuai dengan satu sama lain, dan juga sayur-sayuran yang tidak berkanji. Antaranya, tempat istimewa dengan kehadiran pati diduduki oleh:

 • kentang;
 • jagung
 • keledek;
 • labu;
 • Artichoke Yerusalem;
 • lobak;
 • labu.

Ini jauh dari keseluruhan senarai, kerana karbohidrat ini terdapat di semua akar yang boleh dimakan, termasuk akar saderi, pasli dan lobak. Kembang kol tidak jelas untuk senarai seperti itu. Sayuran berkanji mempunyai ciri khas: mereka memerlukan penambahan lemak "ringan". Ini dianggap minyak sayuran, krim atau krim masam. Gabungan karbohidrat dan lemak dalam bentuk ini akan memastikan asimilasi hidangan yang optimum.

 • Susu pekat di rumah - cara memasak. Resipi susu pekat rebus di rumah, video
 • Diet selepas penyingkiran usus buntu dari hari ke hari. Apa yang boleh anda makan setelah menghilangkan radang usus buntu
 • Cara mengatasi perpisahan dengan orang tersayang

Jadual makanan berkanji tinggi

Untuk menurunkan berat badan atau mematuhi diet yang betul, anda perlu lebih berhati-hati dalam memilih komponen diet yang bermanfaat. Tubuh manusia tidak dapat melakukan tanpa glikogen. Oleh itu, adalah lebih baik jika ada senarai makanan yang mempunyai kandungan zat ini dengan tinggi, dan melindungi diri anda dari pemimpin senarai ini. Jadi, jumlah terbesar karbohidrat ini mengandungi:

 • kekacang - kacang dan buncis, peratusan bahan di sini mencapai 40;
 • kentang - angka anggaran 18-20%;
 • kembang kol;
 • Artichoke Yerusalem;
 • jagung;
 • labu;
 • labu;
 • keledek;
 • lobak.

Makanan apa yang tidak mengandungi kanji?

Terdapat produk yang tidak mengandungi pati dan perlu dan berguna untuk perkembangan tubuh manusia sepenuhnya. Atas dasar mereka, banyak diet disusun. Jangan ragu untuk menggunakannya tanpa perlu risau tentang pound tambahan. Ini mesti merangkumi:

 • daging mana-mana haiwan;
 • ikan dan makanan laut;
 • telur;
 • produk susu.

Tumbuhan ini juga mungkin mengandungi kanji. Di antara asal tumbuhan, glikogen tidak mengandungi:

 • bawang;
 • timun;
 • kerongkong;
 • gherkins;
 • kubis merah;
 • tomato;
 • dill;
 • brokoli;
 • lobak merah.

Sayur-sayuran ini mempunyai bahan bermanfaat lain. Ramai orang menganggap bahawa buah mengandungi pati. Sebenarnya, ini tidak berlaku. Nilai maksimum bahan ini, yang terdapat di dalamnya, tidak lebih dari 1%. Satu-satunya pengecualian adalah pisang. Bergantung pada kepelbagaian dan kematangan, kehadiran karbohidrat seperti itu antara 7 hingga 20%. Sebaiknya beli pisang masak walaupun sedikit gelap. Mereka mempunyai kadar karbohidrat ini lebih rendah daripada pisang hijau..

Senarai ramuan yang mengandungi bahan ini panjang, jadi mustahil untuk mengecualikan makanan seperti itu dari makanan anda. Terdapat banyak gambar dan video yang dapat memberikan gambaran lengkap mengenai makanan yang mengandungi kanji. Dengan bantuan mereka, anda dapat membuat diet yang rasional dan sihat. Anda juga dapat menentukan kandungan karbohidrat di rumah menggunakan ujian mudah, yang ditunjukkan dalam video berikut.

Tenaga, kekuatan, kesihatan yang baik - ini disediakan oleh produk yang mengandungi bahan ini. Untuk mengurangkan kesan negatifnya terhadap berat badan seseorang, anda hanya perlu mengetahui apa, pukul berapa dan berapa banyak yang perlu diambil. Setelah memutuskan makanan mana yang mengandungi kanji yang berlebihan, sediakan makanan seimbang yang berkualiti tinggi, lengkap, dan yang paling penting.

Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya, tekan Ctrl + Enter dan kami akan memperbaiki semuanya!

Pendidikan dan kerja penyelidikan dalam bidang kimia di kelas 3 dengan topik "Kandungan pati dalam makanan kegemaran murid sekolah rendah"

Memo.docx dokumen yang dipilih

Pembentangan dokumen terpilih.pptx

Penerangan persembahan oleh slaid individu:

Karya pendidikan dan penyelidikan Topik: Kandungan pati dalam makanan kegemaran pelajar sekolah rendah Diselesaikan oleh pelajar kelas 3 MBOU "Zmeinogorskaya sekolah menengah No. 3" Dvoryatkin Dima

Objektif: Untuk mengkaji makanan kegemaran pelajar yang lebih muda untuk pati Hipotesis: makanan kegemaran pelajar yang lebih muda mengandungi kanji

Subjek penyelidikan: makanan Subjek kajian: kandungan pati dalam makanan kegemaran murid sekolah rendah

Tugas 1. Untuk mengkaji kanji dan sifatnya dari sumber sastera 2. Menjalankan soal selidik di kalangan pelajar kelas 3 untuk mengetahui apa yang pelajar muda tahu tentang kanji dan makanan apa yang mereka suka terutamanya 3. Untuk menguasai teknik dan menjalankan eksperimen 4. Untuk membuat kesimpulan bagaimana kanji mempengaruhi tubuh manusia 5. Buat memo dengan cadangan untuk pelajar sekolah “Faedah pati. Bahan makanan yang diperlukan »Kaedah analisis eksperimen pemerhatian soal selidik

Pati adalah sumber nutrien dan tenaga Keperluan harian badan untuk kanji adalah 330-450 gram

Tahap penyelidikan Soal selidik pelajar kelas 3 Penentuan kandungan kanji dalam makanan, menggunakan larutan alkohol iodin 5%

Barangan makanan kegemaran № Kuantiti Sayuran Makanan. Kuantiti Buah Kuantiti produk susu Kuantiti produk daging Kuantiti produk bijirin roti 1 lobak merah 15 pisang 14 susu 14 sosej 16 roti 9 2 kentang 14 epal 13 yogurt 13 sosej 15 roti 7 3 timun 11 pir 11 masam krim 12 kebab 6 pasta 2 4 tomato 11 tangerine 6 keju 6 cutlet 3 roti halia 1 5 bit 9 oren 4 keju kotej 5 ayam 8 soba 9 6 kubis 3 biji anggur 3 kefir 2 daging babi 3 beras 8 7 jagung 3 buah delima 2 krim 1 kambing 1 biji oat 7 8 lada 1 nanas 1 ais krim 1 millet 3 9 lobak 1 semolina 1 10 jagung. 1

sayur-sayuran: wortel, kentang, timun, tomato, buah bit: pisang, epal, produk tenusu pir: susu, yogurt, krim masam, produk daging keju: sosis, sosis, roti dan daging babi dan bijirin: roti, roti, pasta, beras dan gandum soba Makanan popular

Kandungan pati dalam makanan yang dikaji

24.01.2017 25.01.2017

25.01.2017 25.01.2017

Tiada kanji yang dikesan

24.01.2017 25.01.2017 25.01.2017

Tidak. Bahan Makanan Sayuran Buah Kanji Produk Susu Kanji Produk Daging Kanji Produk tepung Roti tepung 1 karot + pisang + susu - sosej + roti + 2 kentang + epal + yogurt + sosis + roti + 3 timun + pir + pir + daging babi - pasta + 4 tomato + keju - soba + 5 bit + beras +

Kesimpulan Hipotesis disahkan sebahagian: makanan yang disukai oleh murid sekolah rendah mengandungi pati, selain daging, keju dan susu

Produk yang mengandungi sayur-sayuran pati - wortel, kentang, timun, tomato, buah bit - pisang, epal, produk tenusu pir - yogurt, produk daging krim masam - sosej, roti sosej dan produk bijirin - roti, roti, pasta, beras dan soba bijirin

Terima kasih atas perhatian anda!

Dokumen yang dipilih Work.docx

Dipilih untuk melihat dokumen Tajuk dan Kandungan.docx

 • semua bahan
 • Artikel
 • Karya ilmiah
 • Pelajaran video
 • Pembentangan
 • Abstrak
 • Ujian
 • Program kerja
 • Kaedah lain. bahan
 • Marina Kuchina Tulis 2369 01/21/2018

Nombor bahan: DB-1067166

 • Kelas rendah
 • Kaedah lain. bahan

Tambahkan bahan hak cipta dan dapatkan hadiah dari Info-pelajaran

Kumpulan hadiah mingguan RUB 100,000

  21.01.2018 558
  21.01.2018 582
  21.01.2018 853
  21.01.2018 131
  21.01.2018 433
  21.01.2018 230
  21.01.2018 497
  01/21/2018 2984

Tidak menjumpai apa yang anda cari?

Anda akan berminat dengan kursus ini:

Tinggalkan komen anda

 • Tentang kita
 • Pengguna laman web
 • Soalan Lazim
 • Maklum balas
 • Perincian organisasi
 • Sepanduk kami

Semua bahan yang disiarkan di laman web dibuat oleh pengarang laman web atau diposkan oleh pengguna laman web dan disajikan di laman web untuk maklumat sahaja. Hak cipta untuk bahan tersebut dimiliki oleh pengarang masing-masing. Dilarang menyalin sebahagian atau keseluruhan bahan laman web tanpa kebenaran bertulis daripada pentadbiran laman web! Pendapat editorial mungkin berbeza dengan pendapat penulis.

Tanggungjawab untuk menyelesaikan sebarang pertikaian mengenai bahan itu sendiri dan kandungannya dipikul oleh pengguna yang menyiarkan bahan tersebut di laman web ini. Walau bagaimanapun, penyunting laman web ini bersedia memberikan segala jenis sokongan dalam menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan dengan kerja dan kandungan laman web ini. Sekiranya anda mengetahui bahawa bahan digunakan secara haram di laman web ini, maklumkan kepada pihak pentadbiran laman web ini melalui borang maklum balas.