Jenis garam makanan

Mari pertimbangkan jenis garam meja utama. Terdapat sebilangan besar dari mereka, tetapi kami akan menerangkan yang paling biasa, kerana mustahil untuk merangkumi semuanya..

Organisasi Kesihatan Sedunia meminta untuk membatasi penggunaan garam untuk memasak, serta penggunaan makanan masin, kerana penggunaan produk ini secara berlebihan membawa kepada risiko hipertensi di kalangan penduduk dunia. Anda harus mengambil tidak lebih daripada 5 gram garam sehari, tetapi terdapat banyak jenis garam yang ada. Garam apa yang harus dipilih sehingga mempunyai kesan yang paling bermanfaat bagi kesihatan?

Sebelumnya, hanya batu yang tersebar luas, yang digunakan untuk memperpanjang kesegaran daging, juga makanan, dan untuk memperkaya rasa hidangan. Kemanusiaan kini mempunyai banyak pilihan garam yang ada.

Garam

Garam, yang disebut garam meja, terdiri daripada natrium klorida dan merupakan produk yang paling halus dari semua komponen mineral. Ia adalah spesies yang paling popular dan paling sering dibeli oleh pengguna..

Garam meja digunakan untuk meningkatkan rasa hidangan, dan juga sebagai komponen sos atau perapan untuk produk sayur-sayuran dan daging. Garam jenis ini mempunyai tahap pemurnian yang tinggi dari mineral asing dan, dengan itu, natrium yang tinggi, yang berlebihan menyebabkan edema dan hipertensi arteri..

Garam meja beroksid

Garam meja, diperkaya dengan yodium atau garam beryodium yang boleh dimakan, bertujuan untuk mencegah kekurangan yodium pada orang yang tinggal di kawasan di mana unsur ini kekurangan. Maklumat ini memihak kepada garam meja, yang menjadi lebih berharga bagi manusia..

Garam batu

Berbagai garam meja - batu, berbeza dari yang pertama hanya dengan ketebalan biji-bijian. Ia biasanya digunakan untuk mengasinkan, mengasinkan daging dan menyediakan sos untuk memetik sayur-sayuran..

Garam laut

Garam laut adalah produk yang lebih berharga daripada garam meja biasa. Selain natrium, ia memberi tubuh sejumlah kecil magnesium, kalium, kalsium, dan beberapa mineral. Sudah tentu, kandungan yodium semulajadi yang tinggi patut mendapat pujian, yang melindungi daripada penyakit tiroid dan gangguan perkembangan pada janin..

Garam laut paling sering kasar, walaupun anda dapat menemukan versi yang lebih kecil, tetapi, bagaimanapun, ia tidak akan sehalus garam meja.

Garam Himalaya

Himalaya dianggap salah satu yang terbaik di dunia, diekstrak dari lapisan batu-batu pegunungan Himalaya yang dalam. Ia mempunyai warna merah jambu pucat, kadang-kadang berwarna putih. Garam Himalaya sebenar boleh mengandungi hingga 80 mineral yang berbeza. Magnesium, silikon, sulfur, litium, mangan, boron dan banyak lagi yang patut dipuji. Oleh kerana itu, ia adalah produk berkhasiat yang sangat berharga..

Semasa membeli garam Himalaya, anda perlu ingat bahawa, malangnya, banyak pengeluar mengecat garam kasar kasar dalam warna "Himalaya". Pembungkusan mesti mengandungi maklumat untuk memastikan keaslian produk.

Garam berperisa

Garam berperisa tersedia dalam bungkusan kecil - 30-50 g, dan selain garam, komposisi mengandungi campuran ramuan, bawang putih kering, lemon kering atau kulit lada. Selalunya, asas campuran ini adalah garam meja, namun, bergantung pada pengilangnya, ia juga merupakan garam kalium. Penggunaan garam jenis ini lebih disukai, kerana jumlah natrium atau kalium klorida itu sendiri dikurangkan melalui penyertaan rempah-rempah lain, yang juga menekankan rasa hidangan yang disediakan. Oleh kerana bahan tambahan, garam yang kurang berperisa ditambahkan ke dalam hidangan daripada garam meja biasa.

Garam kalium

Garam kalium adalah garam natrium rendah. Dari sudut pandang kimia, ia adalah campuran dalam bahagian dua jenis garam yang berubah: natrium klorida (garam meja) dan kalium klorida. Kalium adalah antagonis natrium fisiologi. Individu yang menderita darah tinggi disarankan untuk mengonsumsi makanan yang kaya dengan kalium (tomato, kacang putih, kentang, kismis, aprikot kering) untuk mengurangkan kadar tekanan darah yang sangat tinggi. Oleh itu, garam jenis ini adalah penyelesaian yang baik untuk orang yang menghadapi penyakit ini dan mereka yang berisiko menghidap hipertensi. Tidak seperti garam meja biasa, kalium mempunyai rasa pahit kerana kandungan kaliumnya.

Walaupun terdapat banyak amaran, perlu diingat bahawa natrium sangat penting untuk berfungsi dengan baik tubuh manusia. Menghilangkan makanan yang menyediakan unsur ini sepenuhnya, termasuk garam, dapat menimbulkan masalah kesihatan seperti pingsan, penurunan degupan jantung, gegaran otot, tangan, atau penurunan konsentrasi. Di samping itu, hidangan tanpa garam tidak menyenangkan bagi banyak orang..

Semasa memilih garam, lebih baik memberi keutamaan kepada laut atau Himalaya, kerana, selain natrium klorida, mereka mengandungi pelbagai mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk menjalankan proses metabolik yang betul, dan oleh itu menjaga kesihatan, ini adalah jenis garam yang paling berguna.

Panduan Kampung 10 jenis garam,
untuk tahu

Laut, batu, halal, Hawaii merah jambu dan Himalaya merah jambu, beberapa jenis fleur de sel, hari Khamis hitam dan asap - Desa memutuskan untuk mengklasifikasikan jenis garam utama

  • Anna Maslovskaya, 26 Mac 2015
  • 203441
  • tiga puluh

Garam terdapat dalam pelbagai rasa, saiz, bentuk, warna, dan tahap kemasinan. Semuanya sangat bergantung kepada asal usulnya. Mustahil untuk menutupi semua jenis garam, tetapi Anna Maslovskaya, penyunting bahagian "Makanan" di Desa, memutuskan untuk memahami masalah ini dan mengklasifikasikan yang utama.

Asal

Garam laut diekstrak dari air garam yang tertumpu oleh sinar matahari, yang terbentuk di kawasan yang dipenuhi dengan air garam. Ia dikikis, dikeringkan, dan kadang-kadang dikristalisasi. Cara lain untuk mendapatkan garam laut adalah dengan membekukannya. Bukan menguap air, tetapi meletakkan air laut dalam keadaan sejuk.

Garam diekstrak dengan cara yang serupa dengan garam laut: dengan menguap air dari mata air garam bawah tanah atau dengan menguap air di rawa garam. Di tempat-tempat ini, air garam bertakung di permukaan bumi, tetapi tidak berasal dari laut, tetapi dari sumber lain.

Batu, atau mineral, garam ditambang di lombong. Ia terbentuk kerana aliran mata air masin atau, misalnya, di tempat laut kering. Sehingga baru-baru ini, bersama dengan garam laut rebus, garam mineral adalah yang paling popular di dunia..

Garam, bergantung pada kaedah pengekstrakannya, kemudian digiling atau diayak. Oleh itu, ia dibahagikan mengikut kaliber: dari kecil hingga besar.

Garam meja halus

Dia garam makanan. Sebagai peraturan, ia berasal dari batu atau sangkar. Pilihan kedua dianggap sebersih mungkin. Ia diperoleh dengan penghabluran semula air garam berulang, dan selain garam, sedikit mengandungi - garam meja putih mempunyai ketulenan sekurang-kurangnya 97%. Sementara batu boleh mengandungi sejumlah besar kekotoran yang mempengaruhi rasa. Semasa mengayak, potongan mikroskopik tanah liat dan batu dapat dijumpai. Di Rusia, tempat terbesar pengambilan garam meja adalah Tasik Baskunchak di wilayah Astrakhan dan Tasik Elton di wilayah Volgograd.

Garam meja mempunyai rasa masin yang paling murni, yang merupakan kelebihan dan kekurangannya. Kelebihan utamanya ialah ia membolehkan anda memberi dos dengan tepat semasa memasak. Minus - rasanya rata dan satu dimensi. Garam meja adalah salah satu jenis garam termurah bersama dengan mineral.

Garam kosher

Satu kes khas garam meja biasa. Ini berbeza kerana ukuran butirannya lebih besar daripada garam biasa, dan bentuk kristalnya berbeza. Bukan berbentuk kubus, tetapi butiran, berbentuk rata atau piramidal, diperoleh melalui proses penyejatan khas. Berkat bentuknya, jumlah garam lebih mudah dirasakan dengan jari anda, itulah sebabnya di Amerika, di mana garam ini dihasilkan dalam jumlah yang banyak, ia menjadi standard industri di dapur profesional. Rasanya hampir sama dengan garam meja biasa, tetapi ada nuansa: tidak pernah beriodium.

Garam disebut halal kerana digunakan untuk daging yang halal, iaitu menggosok bangkai untuk membuang sisa darah.

Garam batu

Garam Biru Iran

Memasak makanan batu garam pengisar No. 1

Ini adalah keluarga besar, yang paling sering dengan nama yang dimaksudkan adalah garam meja putih, ditambang dengan kaedah lombong. Contohnya, garam yang dilombong di ladang Artyomovskoye di Ukraine, bekalannya ke Rusia kini terhad kerana sekatan. Sebagai peraturan, ia berwarna putih, tetapi kadang-kadang mempunyai warna yang sedikit kelabu atau kekuningan. Garam dengan kekotoran yang lebih terang sering kali menggunakan namanya sendiri. Contohnya, garam Himalaya hitam, yang akan dibincangkan di bawah. Garam batu juga digunakan untuk tujuan teknikal - sebagai contoh, untuk mengasin kolam atau menaburkan jalan.

Garam laut

Garam laut berion dari Laut Adriatik

Garam Hawaii Laut Lava Hitam

Terdapat banyak jenisnya kerana asal usulnya. Oleh kerana semua laut berbeza dari segi profil kimia, ini dapat dilihat pada rasa dan komposisi garam. Kadang kala garam ini dikristalisasi untuk mendapatkan garam meja yang tulen. Nilainya terletak pada pelbagai rasa dan kehadiran kekotoran tambahan yang memperkaya rasa.

Fleur de sel

Fleur de sel dari Lake Rø

Kepingan garam Sweden

Kepingan garam sangat dihargai oleh koki dan pengguna. Bergantung pada asalnya, ia berbeza dari segi bentuk, penampilan, kandungan kelembapan dan tahap kemasinan. Nama tradisionalnya adalah fleur de sel. Sebagai peraturan, ini adalah garam laut, kristal yang tumbuh di pinggir mandi garam, selama proses penyejatan perlahan air, tumbuh dengan pertumbuhan yang indah, yang, sebagai peraturan, dikumpulkan dengan tangan pada tahap pertumbuhan tertentu. Maksudnya, dari sumber yang sama, anda dapat memperoleh garam dan garam kristal kasar dalam serpihan.

Garam ditambang dalam bentuk serpihan di berbagai tempat di dunia, tetapi terdapat tiga deposit yang paling terkenal: garam dari pulau Rø di Perancis, garam Moldovan dari tenggara Inggeris dan garam dari deposit besar di Portugal.

Maldon

Maldon adalah garam fleur de sel yang sangat terkenal, dilombong di kawasan Maldon di Essex di tenggara Inggeris sejak akhir abad ke-19. Betul mengatakan "Moldon", walaupun "Maldon" telah berjaya mengakar di Rusia. Garam Moldovan adalah jenis garam yang berasingan yang berbeza dengan fleur de sel kerana kristalnya lebih besar, hingga satu sentimeter. Ia juga sedikit lebih masin daripada fleur de sel klasik. Menjadi garam laut dan berbentuk kristal rata, lembut, menimbulkan sensasi yang menyenangkan, meletup di lidah dengan percikan api masin. Ini menjadikan garam Moldovan sebagai alat penamat serba boleh..

Garam Himalaya Hitam

Sulfit besi yang terkandung di dalamnya memberikan kristal garam warna coklat-ungu gelap, dan sebatian sulfur memberikan bau hidrogen sulfida. Garam ini ditambang di Himalaya, di Nepal, di India. Ia digunakan secara meluas di Asia Selatan. Bagi orang Eropah, bau garam hitam Himalaya sering terlalu keras.

Garam Himalaya Pink

Garam mineral kasar, warnanya disebabkan oleh adanya kekotoran kalium klorida dan besi oksida. Secara keseluruhan, garam mengandungi sekitar 5% dari semua jenis kekotoran. Digunakan di kilang tangan untuk menyelesaikan pinggan, iaitu, bukan hanya untuk hidangan asin, tetapi juga untuk hiasan.

Garam Pink Himalaya ditambang di blok besar, yang kemudian dipotong, di wilayah Punjab, terutama di palung Himalaya, Pakistan dan India. Blok garam malah digunakan untuk kerja dalaman..

Garam Hawaii merah jambu

Garam laut sedimen, yang pertama kali dikumpulkan di Hawaii. Kini pengeluaran utamanya berlaku di California. Warna kristal garam bersaiz sederhana berwarna merah jambu-coklat terang disebabkan oleh kemasukan tanah liat. Produk yang mahal dengan sedikit rasa besi. Menurut beberapa laporan, ia dianggap sangat berguna. Tetapi apa yang anda pasti tidak boleh berdebat adalah kenyataan bahawa dia cantik, yang menjadikan hidangan yang sesuai..

Fakta menarik

Dalam kesusasteraan asing, istilah "garam merah jambu" bermaksud produk khas berdasarkan garam dengan penambahan natrium nitrit, yang digunakan untuk pengeluaran produk daging.

Garam Perisa

Garam Khamis Hitam

Terdapat banyak jenis garam aromatik, dan semuanya dicipta dan dibuat oleh manusia. Garam sedemikian boleh berasal dari mana-mana, perkara utama di dalamnya adalah gabungan dua fungsi: mengasinkan hidangan dengan aromatiknya. Untuk ini, bahan tambahan dimasukkan ke dalam garam atau manipulasi yang diperlukan dilakukan di atas garam itu sendiri, misalnya, merokok. Bahan tambahan boleh menjadi apa-apa: bunga, rempah, herba, beri, dan juga wain.

Garam Khamis menonjol dalam senarai ini kerana ia adalah hasil manipulasi yang agak rumit. Pada mulanya, garam ini adalah ritual (seperti garam Hawaii merah jambu), sekarang lebih sering digunakan kerana rasanya yang tidak biasa. Garam ini disediakan seperti berikut: garam meja dicampurkan dalam bahagian yang sama dengan roti beragi atau roti rai yang direndam dalam air; masukkan ke dalam ketuhar (kadang-kadang dikuburkan dalam abu), ketuhar atau terlalu panas dalam kuali. Selepas kepingan monolitik dibelah dan ditumbuk di mortar.

Fakta menarik

Garam dengan arang digunakan dalam banyak tradisi masakan seperti Jepun dan Korea. Sama seperti hari Khamis, ia dibuat oleh tangan manusia. Contoh yang serupa dari Korea ialah garam buluh: garam laut secara harfiah dibakar dalam buluh.

6 jenis garam meja: bagaimana memilih dan adakah yang sihat

Iodized, makanan laut, dimasak, Himalaya merah jambu, halal, hitam - terdapat banyak jenis produk yang kelihatan sederhana seperti garam. Sebilangan jenis ini lebih pekat, sementara yang lain hanya boleh digunakan untuk menyelesaikan pinggan. SPLETNIK.RU, bersama dengan pakar, memahami kepelbagaian.

Garam

Semasa pemprosesan, biasanya dihancurkan halus, dibersihkan dari kekotoran dan unsur surih yang ada di dalamnya semasa pengekstrakan, dan kemudian dirawat dengan reagen (yang disebut agen anti-caking ditambahkan) sehingga tetap rapuh.


Jenis garam yang paling biasa digunakan ialah garam meja. Ia ditambah dengan makanan biasa kita. Ia mempunyai sifat bermanfaat sendiri, tetapi kelemahan besarnya ialah semasa pemprosesan, banyak unsur surih dikeluarkan daripadanya, dan, sebenarnya, natrium klorida biasa, yang tidak berbahaya sendiri, tetapi praktisnya tidak ada bahan berguna di dalamnya.,

- menerangkan Yulia Gurbanova, pakar pemakanan, koki jenama perkhidmatan justfood, anggota Kesatuan Pakar Pemakanan Rusia, Pakar Pemakanan dan Industri Makanan.

Garam laut

Garam ini diperoleh dari laut, biasanya secara semula jadi (dengan penyejatan air di bawah pengaruh matahari) atau dengan penyejatan. Mengandungi 98 peratus natrium klorida dan 2 peratus mineral bermanfaat.

Garam laut mempunyai warna keabu-abuan yang tidak ditulis, rasanya sedikit berbeza dengan garam meja biasa. Tetapi ada banyak jenisnya: garam laut jenis kelabu dan merah jambu dari Korea dan Perancis, serta garam laut hitam dari India, warnanya ditentukan oleh jenis tanah liat dan rumput laut tempatan.

Secara amnya, garam laut kurang pekat daripada banyak jenis lain. Saya cadangkan menggunakannya untuk memasak makanan laut, ia juga bagus untuk dibakar, ia merata, ”kata Amy Eubanks, Chef dan Penyelaras Global Pasar Makanan Lengkap.

Ia mengandungi jumlah zink, kalium dan zat besi yang mencukupi. Ia lebih besar daripada garam meja biasa, oleh itu ia mempunyai rasa yang lebih jelas dalam hidangan. Tetapi dari segi sifat berguna, ia sedikit lebih unggul daripada yang halus, - jelas Yulia Gurbanova.

Garam kosher

Walaupun namanya, garam halal bukanlah makanan yang halal. Ia disebut kerana digunakan untuk daging yang halal, yaitu menggosok bangkai untuk mengeluarkan sisa darah (proses ini termasuk membilas, merendam, dan mengasinkan).
Ramai koki profesional menggunakan garam yang halal, kerana ia tidak terlalu masin (lebih sukar untuk berlebihan). Ukuran butirannya lebih besar daripada garam biasa, dan bentuk kristalnya berbeza, jadi lebih senang untuk menyebarkannya secara merata dengan jari anda. Ia juga larut dengan lebih cepat. Garam jenis ini sesuai untuk memasak daging atau kaldu, kata pakar itu..

Garam pengion

Sebenarnya, ini adalah garam meja atau garam biasa, tetapi dengan penambahan yodium. Menurut GOST, garam beryodium hanya mengandungi kalium iodat, walaupun banyak pengeluar menggunakan kalium iodida untuk rawatan garam, sebatian kimia dengan kualiti dan sifat yang sama sekali berbeza..

Penambahan iodin tidak mengubah rasa garam itu sendiri, tetapi apabila dipanaskan di atas 100 darjah Celsius, garam beryodium terurai dan memberikan rasa logam pada hidangan.

Garam Himalaya Pink

Garam merah jambu adalah sejenis garam batu yang mengambil warnanya dari unsur surih seperti kalium, besi, magnesium dan kalsium, jelas pakar tersebut..

Garam ini boleh mengandungi sekitar lima peratus dari semua jenis kekotoran (hingga 84 unsur mineral semula jadi). Walau bagaimanapun, mineral tambahan ini juga memberi garam rasa yang sedikit berbeza, itulah sebabnya ia sering digunakan untuk menghias makanan siap..

Garam merah jambu ditambang terutamanya di Khevra, lombong garam yang terletak 300 kilometer dari Himalaya. Crimea juga merupakan salah satu daripada empat tempat di planet ini di mana produk eksotik ini dilombong. Seperti orang Pakistan, garam Crimean memperoleh warna merah jambu kerana kandungan beta-karoten yang tinggi dan praktikalnya tidak berbeza sifatnya dari Himalaya.

Kaedah pengekstrakannya dari zaman kuno hingga ke hari ini sama sekali tidak berubah - ia dilakukan dengan tangan, dan kemudian dikeringkan di bawah sinar matahari.
Garam Himalaya sedikit lebih aromatik dan rasanya lebih cerah, tetapi tidak boleh dikatakan bahawa ia lebih sihat daripada yang lain. Tetapi ia pasti akan menarik minat para koki dan pencinta menghias pinggan mereka dengan indah, - kata Yulia Gurbanova.

Sel gris (bahasa Perancis untuk "garam kelabu"), garam laut Celtic yang dikumpulkan dari dasar pasang surut di lepas pantai Perancis. Menurut Yulia Gurbanova, ia mengandungi jejak mineral dan air dan konsisten sedikit lembap..

Dipercayai bahawa ia menguatkan sistem kekebalan tubuh dengan baik - Garam Celtic kaya dengan magnesium dan kalsium, dan kandungannya sedikit lebih tinggi daripada garam lain. Untuk memasak, ia dapat digunakan sebagai bumbu untuk ikan dan daging, dan untuk memanggang..

Secara amnya, tidak ada garam yang paling berguna di antara banyak jenisnya. Semasa memilih produk ini, pakar tetap menasihatkan anda untuk bergantung pada citarasa anda..

10 jenis garam,

Laut, batu, halal, Hawaii merah jambu dan Himalaya merah jambu, beberapa jenis fleur de sel, hari Khamis hitam dan asap - Desa memutuskan untuk mengklasifikasikan jenis garam utama.

Garam terdapat dalam pelbagai rasa, saiz, bentuk, warna, dan tahap kemasinan. Itu semua bergantung pada asal usulnya..

Garam laut diekstrak dari air garam yang tertumpu oleh sinar matahari, yang terbentuk di kawasan yang dipenuhi dengan air garam. Ia dikikis, dikeringkan, dan kadang-kadang dikristalisasi. Cara lain untuk mendapatkan garam laut adalah dengan membekukannya. Bukan menguap air, tetapi meletakkan air laut dalam keadaan sejuk.

Garam diekstrak dengan cara yang serupa dengan garam laut: dengan menguap air dari mata air garam bawah tanah atau dengan menguap air di rawa garam. Di tempat-tempat ini, air garam bertakung di permukaan bumi, tetapi tidak berasal dari laut, tetapi dari sumber lain.
Batu, atau mineral, garam ditambang di lombong. Ia terbentuk kerana aliran mata air masin atau, misalnya, di tempat laut kering. Sehingga baru-baru ini, bersama dengan garam laut rebus, garam mineral adalah yang paling popular di dunia..
Garam, bergantung pada kaedah pengekstrakannya, kemudian digiling atau diayak. Oleh itu, ia dibahagikan mengikut kaliber: dari kecil hingga besar.

Dia garam makanan. Sebagai peraturan, ia berasal dari batu atau sangkar. Pilihan kedua dianggap sebersih mungkin. Ia diperoleh dengan penghabluran semula air garam berulang, dan selain garam, sedikit mengandungi - garam meja putih mempunyai ketulenan sekurang-kurangnya 97%. Sementara batu boleh mengandungi sejumlah besar kekotoran yang mempengaruhi rasa. Semasa mengayak, potongan mikroskopik tanah liat dan batu dapat dijumpai. Di Rusia, tempat terbesar pengambilan garam meja adalah Tasik Baskunchak di wilayah Astrakhan dan Tasik Elton di wilayah Volgograd.

Garam meja mempunyai rasa masin yang paling murni, yang merupakan kelebihan dan kekurangannya. Kelebihan utamanya ialah ia membolehkan anda memberi dos dengan tepat semasa memasak. Minus - rasanya rata dan satu dimensi. Garam meja adalah salah satu jenis garam termurah bersama dengan mineral.

Satu kes khas garam meja biasa. Ini berbeza kerana ukuran butirannya lebih besar daripada garam biasa, dan bentuk kristalnya berbeza. Bukan berbentuk kubus, tetapi butiran, berbentuk rata atau piramidal, diperoleh melalui proses penyejatan khas. Berkat bentuknya, jumlah garam lebih mudah dirasakan dengan jari anda, itulah sebabnya di Amerika, di mana garam ini dihasilkan dalam jumlah yang banyak, ia menjadi standard industri di dapur profesional. Rasanya hampir sama dengan garam meja biasa, tetapi ada nuansa: tidak pernah beriodium.

Garam disebut halal kerana digunakan untuk daging yang halal, iaitu menggosok bangkai untuk membuang sisa darah.

Ini adalah keluarga besar, yang paling sering dengan nama yang dimaksudkan adalah garam meja putih, ditambang dengan kaedah lombong. Contohnya, garam yang dilombong di ladang Artyomovskoye di Ukraine, bekalannya ke Rusia kini terhad kerana sekatan. Sebagai peraturan, ia berwarna putih, tetapi kadang-kadang mempunyai warna yang sedikit kelabu atau kekuningan. Garam dengan kekotoran yang lebih terang sering kali menggunakan namanya sendiri. Contohnya, garam Himalaya hitam, yang akan dibincangkan di bawah. Garam batu juga digunakan untuk tujuan teknikal - sebagai contoh, untuk mengasin kolam atau menaburkan jalan.

Terdapat banyak jenisnya kerana asal usulnya. Oleh kerana semua laut berbeza dari segi profil kimia, ini dapat dilihat pada rasa dan komposisi garam. Kadang kala garam ini dikristalisasi untuk mendapatkan garam meja yang tulen. Nilainya terletak pada pelbagai rasa dan kehadiran kekotoran tambahan yang memperkaya rasa.

Kepingan garam sangat dihargai oleh koki dan pengguna. Bergantung pada asalnya, ia berbeza dari segi bentuk, penampilan, kandungan kelembapan dan tahap kemasinan. Nama tradisionalnya adalah fleur de sel. Sebagai peraturan, ini adalah garam laut, kristal yang tumbuh di pinggir mandi garam, selama proses penyejatan perlahan air, tumbuh dengan pertumbuhan yang indah, yang, sebagai peraturan, dikumpulkan dengan tangan pada tahap pertumbuhan tertentu. Maksudnya, dari sumber yang sama, anda dapat memperoleh garam dan garam kristal kasar dalam serpihan.

Garam ditambang dalam bentuk serpihan di berbagai tempat di dunia, tetapi terdapat tiga deposit yang paling terkenal: garam dari pulau Rø di Perancis, garam Moldovan dari tenggara Inggeris dan garam dari deposit besar di Portugal.

Maldon adalah garam fleur de sel yang sangat terkenal, dilombong di kawasan Maldon di Essex di tenggara Inggeris sejak akhir abad ke-19. Betul mengatakan "Moldon", walaupun "Maldon" telah berjaya mengakar di Rusia. Garam Moldovan adalah jenis garam yang berasingan yang berbeza dengan fleur de sel kerana kristalnya lebih besar, hingga satu sentimeter. Ia juga sedikit lebih masin daripada fleur de sel klasik. Menjadi garam laut dan berbentuk kristal rata, lembut, menimbulkan sensasi yang menyenangkan, meletup di lidah dengan percikan api masin. Ini menjadikan garam Moldovan sebagai alat penamat serba boleh..

Sulfit besi yang terkandung di dalamnya memberikan kristal garam warna coklat-ungu gelap, dan sebatian sulfur memberikan bau hidrogen sulfida. Garam ini ditambang di Himalaya, di Nepal, di India. Ia digunakan secara meluas di Asia Selatan. Bagi orang Eropah, bau garam hitam Himalaya sering terlalu keras.

Garam mineral kasar, warnanya disebabkan oleh adanya kekotoran kalium klorida dan besi oksida. Secara keseluruhan, garam mengandungi sekitar 5% dari semua jenis kekotoran. Digunakan di kilang tangan untuk menyelesaikan pinggan, iaitu, bukan hanya untuk hidangan asin, tetapi juga untuk hiasan.

Garam Pink Himalaya ditambang di blok besar, yang kemudian dipotong, di wilayah Punjab, terutama di palung Himalaya, Pakistan dan India. Blok garam malah digunakan untuk kerja dalaman..

Garam laut sedimen, yang pertama kali dikumpulkan di Hawaii. Kini pengeluaran utamanya berlaku di California. Warna kristal garam bersaiz sederhana berwarna merah jambu-coklat terang disebabkan oleh kemasukan tanah liat. Produk yang mahal dengan sedikit rasa besi. Menurut beberapa laporan, ia dianggap sangat berguna. Tetapi apa yang anda pasti tidak boleh berdebat adalah kenyataan bahawa dia cantik, yang menjadikan hidangan yang sesuai..

Dalam kesusasteraan asing, istilah "garam merah jambu" bermaksud produk khas berdasarkan garam dengan penambahan natrium nitrit, yang digunakan untuk pengeluaran produk daging.

Terdapat banyak jenis garam aromatik, dan semuanya dicipta dan dibuat oleh manusia. Garam sedemikian boleh berasal dari mana-mana, perkara utama di dalamnya adalah gabungan dua fungsi: mengasinkan hidangan dengan aromatiknya. Untuk ini, bahan tambahan dimasukkan ke dalam garam atau manipulasi yang diperlukan dilakukan di atas garam itu sendiri, misalnya, merokok. Bahan tambahan boleh menjadi apa-apa: bunga, rempah, herba, beri, dan juga wain.

Garam Khamis menonjol dalam senarai ini kerana ia adalah hasil manipulasi yang agak rumit. Pada mulanya, garam ini adalah ritual (seperti garam Hawaii merah jambu), sekarang lebih sering digunakan kerana rasanya yang tidak biasa. Garam ini disediakan seperti berikut: garam meja dicampurkan dalam bahagian yang sama dengan roti beragi atau roti rai yang direndam dalam air; masukkan ke dalam ketuhar (kadang-kadang dikuburkan dalam abu), ketuhar atau terlalu panas dalam kuali. Selepas kepingan monolitik dibelah dan ditumbuk di mortar.

Garam dengan arang digunakan dalam banyak tradisi masakan seperti Jepun dan Korea. Sama seperti hari Khamis, ia dibuat oleh tangan manusia. Contoh yang serupa dari Korea ialah garam buluh: garam laut secara harfiah dibakar dalam buluh.

Apa jenis garam yang ada

Garam

Garam ini boleh diperoleh dengan kaedah penyejatan garam sangkar, sangkar atau batuan yang mencukupi. Danau garam menyembunyikan garam yang mencukupi, air laut menyediakan garam sangkar, sementara garam batu ditambang dari simpanan garam di lombong. Garam dan garam laut mempunyai rasa istimewa kerana mengandungi mineral yang paling banyak. Kristal putih kecil natrium klorida dibezakan mengikut gred: kedua, pertama, tertinggi dan tambahan. Jumlah natrium klorida dan unsur berguna bergantung pada pelbagai.

Garam kosher

Garam ini mengandungi kristal bijirin sederhana dan sesuai untuk memasak hidangan daging.

Garam organik

Garam organik dihasilkan mengikut keperluan yang ketat. Tidak mudah mendapatkan sijil yang sesuai dan terlibat dalam pengeluaran garam ini. Bio-Gro (New Zealand), Nature & Progres (Perancis) dan Soli Association Certified (Wales) menunjukkan bahawa ini adalah produk sebenar.

Garam hitam

Sejak zaman kuno, kaedah menghasilkan garam hitam telah diciptakan. Garam dibakar untuk menukar warna. Kehadiran arang batu menjadikan garam jenis ini sangat berguna, kerana ia membantu membuang toksin dan racun berbahaya dari badan..

Garam merah jambu Himalaya

Secara semula jadi, garam seperti ini dikeringkan berjuta-juta tahun yang lalu. Ciri penyembuhan garam disediakan oleh 85 unsur mikro yang membentuk komposisinya. Ia dianggap paling mesra alam dan semula jadi.

Garam Hawaii Merah Alaea

Penambahan tanah liat dari urat antara aliran lava pepejal memberikan garam warna merah kepada garam. Sebagai tambahan, garam menerima lebih banyak unsur surih dan besi.

Garam Fleur de Sel

Nama Perancis ini diterjemahkan sebagai "bunga laut". Ladang garam di Guérande menghasilkan garam jenis ini dari air laut. Teknologi pengeluaran tidak berubah sejak zaman purba. Kristal garam dikumpulkan dengan tangan, ia mempunyai rasa yang sangat ringan dan agak mahal..

Garam Kala Namak

Dengan bau tertentu, garam ini ditambang di tasik belerang di utara India dan Pakistan. Garam adalah sebahagian daripada perasa Chat Masala dan merupakan ramuan utamanya. Mengejutkan mengubah rasa hidangan kerana rasa "telur" masam dan bau sulfur.

Sekiranya anda menyukai siaran tersebut, sila kongsi dengan rakan anda! :)

Garam penyembuhan (N.I.Danikov, 2015)

Garam adalah salah satu makanan dan ubat semula jadi yang paling biasa. Buku ini memberikan maklumat mengenai penggunaan garam dalam ubat-ubatan rakyat dan tradisional, dalam rawatan dan pencegahan penyakit jantung, saluran darah, perut, ginjal, hati, tulang, sendi dan banyak lagi..

Isi kandungan

  • Dari pengarang
  • Permohonan garam
  • Jenis garam
  • Garam dalam rawatan pelbagai penyakit
Dari siri: Saya Menarik Kesihatan

Serpihan pengantar buku yang diberi Garam Penyembuhan (N.I.Danikov, 2015) disediakan oleh rakan buku kami - syarikat Liters.

Berdasarkan asal dan kaedah pengekstrakan, garam meja dibahagikan kepada garam batu, garam sejat, garam simpanan sendiri dan garam sangkar. Rizab semula jadi natrium klorida di Bumi praktikalnya tidak habis-habis..

Salah satu mineral yang paling penting untuk tubuh manusia adalah garam batu, atau halit. Mineral yang menakjubkan ini terdapat dalam pelbagai warna, mulai dari putih, telus, abu-abu hingga merah, yang diperoleh dari zarah hematit yang tersebar, serta rona kuning atau biru dari zarah natrium logam. Dari segi ketelusan, halit mempunyai kilauan berkaca samar yang luar biasa. Deposit utama mineral semula jadi ini di Rusia terletak berhampiran Moscow, di Wilayah Perm, dan wilayah Volga Bawah. Deposit garam batu besar di Ukraine (di Donbass), Poland, Jerman, Austria. Warna kristal yang paling biasa adalah tidak berwarna, biru, merah. Garam batu terletak di usus Bumi dalam lapisan besar. Ia dilombong dengan kaedah lombong atau lubang terbuka (open-pit). Dalam jumlah pengeluaran garam meja di Persekutuan Rusia, bahagiannya adalah sekitar 42–43%. Garam ini dicirikan oleh kandungan kekotoran yang rendah, kandungan natrium klorida yang tinggi (hingga 99%) dan kelembapan rendah. Garam meja - natrium klorida, dihasilkan dan digunakan setelah industri membersihkan mineral halit. Ia wujud dan digunakan dalam pelbagai bentuk: halus dan tidak halus (garam batu), kasar dan halus, murni dan beryodium. Dihasilkan dalam beberapa gred - Extra, Superior, First dan Second. Semakin tinggi kadar garam, semakin banyak natrium klorida yang dikandungnya dan bahan yang tidak larut dalam air. Secara semula jadi, garam meja kelas tinggi rasanya lebih masin daripada garam meja kelas rendah dan lebih putih. Untuk jenis lain, warna dibenarkan - kelabu, kekuningan dan merah jambu. Tetapi dalam garam meja apa pun tidak boleh ada kotoran asing yang dapat dilihat oleh mata. Namun, rasa garam apa pun mestilah murni masin, tanpa rasa pahit dan masam..

Garam sejat adalah produk penyejatan air garam semula jadi yang diekstrak dari usus Bumi, atau air garam buatan yang diperoleh dengan melarutkan garam batu di dalam air yang dipam melalui lubang bor. Air garam dibersihkan dari kekotoran dan disejat dalam alat vakum, mendapatkan garam vakum, atau dalam tong rata terbuka (charenas), memperoleh garam hitam yang disebut. Garam sejat mempunyai struktur kristal halus. Garam ini, terutamanya garam vakum, biasanya dicirikan oleh kandungan natrium klorida yang tinggi, sejumlah kecil kekotoran dan sedikit hygroscopicity..

Garam sendiri, atau tasik, garam ditambang dari dasar tasik garam. Deposit yang paling penting adalah tasik Baskunchak dan Elton - Bashkortostan, cadangannya dapat memenuhi keperluan seluruh penduduk Bumi selama kira-kira 1500 tahun. Di dalam air tasik garam (disebut air garam), garam mengendap, membentuk lapisan, oleh itu namanya "garam yang diendapkan sendiri". Ini berbeza dalam kandungan kotoran (kelodak, tanah liat, pasir, dll.), Yang memberikan warna kekuningan atau kekuningan, kelembapan dan hygroscopicity yang lebih tinggi. Pengambilan garam pemendakan sendiri dari tasik garam dilakukan secara mekanikal. Semasa mengumpulkan garam dari dasar tasik, pelbagai peralatan digunakan: pengikis, pemuat traktor, jentolak, pam garam dan penggabungan penggilingan. Garam tasik dibasuh dengan air garam, disentrifugasi dan dikeringkan. Penting untuk memisahkan garam dari air garam (larutan tepu) dan kelodak yang mengalir kembali ke tasik.

Sedimen, atau kolam, garam diperoleh di wilayah selatan dari perairan lautan dan laut, yang dialihkan ke kolam buatan yang cetek tetapi luas. Air kolam disejat oleh panas matahari (semula jadi) dan garam diendapkan. Garam dibezakan oleh kandungan kekotoran yang tinggi dan hygroscopicity dan warna yang tinggi. Bahagian garam dalam jumlah pengeluaran garam adalah kecil dan berjumlah 1-1.5%.

Dengan memproses, garam meja dibahagikan kepada kristal halus (disejat), ukuran kristal 0,5 mm; tanah (batu, simpanan sendiri, sangkar), ukuran kristal dari 0.8 (grinding No. 0) hingga 4.5 mm (grinding No. 3); tidak digiling - dalam bentuk benjolan atau biji-bijian hingga 40 mm, beryodium - garam kristal halus, diperkaya dengan kalium beryodium (25 g per 1 tan garam).

Garam meja yang boleh dimakan untuk runcit dibungkus dalam bekas pengguna dan pengangkutan. Garam dibungkus (GOST 13830-84) dalam bekas pengguna (pek, beg) yang diperbuat daripada pelbagai bahan, termasuk yang boleh ditutup dengan haba, berat bersih yang dibenarkan dari 1 hingga 1000 g.

Garam merah jambu Himalaya

Kira-kira 200-250 juta tahun yang lalu, dua benua bertemu: India moden dan bahagian atas Eurasia, akibatnya setelah beberapa lama gunung tertinggi di dunia - Himalaya - terbentuk. Dan deposit garam, yang dulu ada di lautan, disebabkan oleh pergerakan kerak bumi, semakin terhampar ke permukaan, serentak dicampurkan dengan magma dan, dengan demikian, diperkaya dengan berbagai unsur makro dan mikro. Inilah sebabnya mengapa garam Himalaya adalah salah satu jenis garam yang paling sihat di planet ini..

Sejak zaman kuno, garam merah jambu sangat dihargai oleh doktor dan penyembuh kerana sifat penyembuhannya yang sangat baik. Bahkan Alexander Agung memerintahkan untuk membawanya keluar oleh gajah di sepanjang permatang India untuk keluarga kerajaan dan bangsawan pada masa itu.

Menurut pelbagai sumber, garam Himalaya mengandung 82 hingga 92 unsur makro dan mikro, sedangkan garam meja biasa hanya mengandungi 2. Garam Himalaya memenuhi semua standard kualiti moden. Ia dilombong di kawasan pergunungan Pakistan. Dalam bentuk yang tidak diproses, Garam Pink Himalaya adalah batu dengan warna merah jambu atau ungu yang khas. Dijual garam merah jambu Himalaya yang boleh dimakan terdapat dalam bentuk kristal bersaiz sederhana. Ini disebabkan oleh hasil kajian yang telah menentukan bahawa garam merah jambu paling baik diserap dalam keadaan kristal. Itulah sebabnya parut khas sering dilekatkan pada bungkusan garam merah jambu untuk mengisar produk. Garam merah jambu yang boleh dimakan digunakan dalam masakan, serta jenis produk lain..

Ciri penyembuhan garam merah jambu Himalaya

Membersihkan badan dari toksin, memulihkan dan mengatur metabolisme garam air; merangsang selera makan; menggalakkan pertumbuhan semula sel dan peremajaan seluruh organisma; melegakan tisu otot; mengimbangkan keadaan psikologi; mempunyai kesan terapeutik yang kompleks ketika digunakan di tempat mandi; tidak menyimpan air dalam tisu, jika digunakan dalam dos biasa (garam meja menyimpan cecair, walaupun digunakan dalam dos minimum); mempunyai kesan pencahar dan diuretik yang lemah; meningkatkan peredaran darah dan limfa; diserap sepenuhnya oleh badan, kerana ia memasuki sel dalam bentuk asalnya, tanpa mengubah; mengurangkan sindrom mabuk; menolong sakit sendi.

Petunjuk penggunaan garam Himalaya

Gangguan pencernaan; kelemahan sistem imun - sindrom keletihan kronik; penyakit sistem genitouriner; penyakit sistem muskuloskeletal (penyakit tulang belakang, gout, rematik, arthrosis, arthritis, dll.); penyakit rongga mulut dan nasofaring (selesema, penyakit periodontal, sakit gigi, radang amandel, jangkitan lain, dan lain-lain); penyakit endokrin (tirotoksikosis, obesiti, mastopati, kemandulan wanita); gigitan serangga - lembapkan dengan air dan taburkan dengan garam; masalah metabolik; gangguan tidur; penyakit kulit (herpes, ruam, psoriasis, dan lain-lain - lembapkan bahagian kulit yang terkena saline dan bilas dengan air selepas beberapa minit); darah tinggi; keracunan; jatuh; asma.

Kontraindikasi untuk mandi garam

Tumor malignan, serta jinak, jika ada kecenderungan untuk berkembang.

Segala penyakit darah semasa peringkat akut.

Kehamilan (separuh masa kedua).

Penyakit yang dicirikan oleh kecenderungan untuk hemoptisis atau pendarahan.

Tuberkulosis aktif semasa proses kavernous.

Hipersensitiviti atau intoleransi terhadap garam.

Kekurangan vena pada kaki (bentuk kronik).

Proses keradangan akut dengan pemburukan penyakit kronik atau komplikasi oleh proses purulen akut.

Beberapa jenis keadaan kulit, seperti pemphigus (pemphigus), eksim menangis, dll..

Tahap kegagalan buah pinggang tertentu (bentuk kronik).

Kegunaan Garam Pink Himalaya

- Pencegahan dan rawatan sejumlah penyakit atau hanya membuang toksin dengan bantuan larutan garam terapeutik, mandi garam, penyedutan, bilas atau kompres.

- Aplikasi dalam industri makanan. Garam Himalaya bukan hanya lebih enak, tetapi juga lebih sihat daripada biasa.

- Pengionan udara dengan lampu garam untuk pencegahan penyakit pernafasan.

- Dalam bentuk deodoran, untuk ini anda dapat membasahi kawasan yang sesuai dengan garam. Garam menghalang pertumbuhan bakteria dan jauh lebih selamat daripada deodoran moden dengan lebih banyak bahan kimia.

- Selepas bercukur. Larutan garam menenangkan kulit dengan sempurna dan menghilangkan kemerahan.

Garam hitam India, atau Kala namak

Garam India hitam mendapat namanya dalam terjemahan dari bahasa India, di mana pada orang biasa disebut "kala namak". Dalam penampilan, garam ini sama sekali tidak hitam, tetapi berwarna merah jambu pucat, inilah yang menjadi apabila digiling halus. Tetapi dalam sekeping, garam ini mempunyai warna yang benar-benar hitam, maka namanya. Apabila dimakan dan tepu dengan kelembapan, garam ini menjadi gelap. Kala namak terdiri daripada natrium klorida dengan campuran besi sulfida, magnesium dan hidrogen sulfida. Faktanya adalah bahawa pergeseran lempeng tektonik menyebabkan aktiviti gunung berapi, dan deposit garam dicampurkan dengan magma, tepu dengan hidrogen sulfida. Ini adalah hidrogen sulfida yang memberikan garam jenis ini bau khasnya. Garam hitam India mempunyai bau kuning rebus tertentu, tetapi ini tidak perlu ditakuti. Sebaliknya, harta tanah ini berjaya digunakan dalam masakan sebagai sajian hidangan utama atau ketika mengganti telur yang sama dalam resipi klasik. Cala namak tidak meningkatkan kandungan natrium di dalam badan, sehingga dapat sesuai untuk pesakit jantung dan mereka yang menderita edema..

Sel Gris Garam Kelabu Perancis

Garande Grey Garam adalah garam laut wangi yang terdapat di pantai Atlantik Perancis. Garam diperoleh berhampiran bandar Guérande di pantai Brittany menggunakan teknologi yang terbukti selama berabad-abad. Air laut tulen dari Lautan Atlantik mengalir melalui saluran khas ke kolam garam buatan. Pada hari-hari panas di kolam ini, kristal garam terbentuk di permukaan di bawah pengaruh matahari dan angin lemah. Lapisan nipis kristal garam dikeluarkan dengan teliti dengan tangan sebelum garam sempat tenggelam ke dasar. Dari lapisan ini, garam Fleur de Sel diperoleh, yang terdiri daripada kristal terkecil, paling halus dari semua kristal yang tersimpan di permukaan lagun garam. Ia memiliki aroma ganggang yang berbeza dari permukaan air. Biji-bijian ini adalah antara kristal garam yang paling mahal. Harga tinggi garam ini cukup wajar. Pertama, ia mempunyai harta yang unik - hampir mustahil untuk menumpahkan terlalu banyak hidangan dengannya. Kedua, kristal garam dikumpulkan dengan tangan. Ketiga, dari 40 kg garam kasar yang tidak dimurnikan, hanya setengah kilogram garam Fleur de Sel yang diperoleh. Ngomong-ngomong, tidak begitu mudah untuk mencarinya di jual. Sebilangan besar garam yang dihasilkan dalam setahun dipesan terlebih dahulu oleh restoran mewah. Dan hanya sisa makanan yang dijual secara percuma di kedai runcit mahal di dunia. Perancis adalah yang menduduki tempat pertama dalam senarai pengeluar garam laut elit. Di antara jenama yang dihargai oleh para ahli, seseorang dapat membezakan Fleur de Sel-Camargue, secara harfiah: "Bunga garam Camargue" - garam yang dikumpulkan dengan tangan dari lagun garam kecil di wilayah Camargue di delta Rhone kuno di tenggara negara ini. Ia biasanya dibumbui dengan hidangan daging, ayam dan kentang sebelum disajikan. Kristal yang lebih besar, yang berjaya tenggelam ke dasar, dikumpulkan dengan tangan atau mesin dan dapatkan dari mereka garam kelabu Sel Gris Gerande. Kristal ini mengandungi zarah tanah liat lautan sedimen, yang memberi garam warna kelabu, dan salin Dunalella mikroalga, yang tinggi antioksidan..

Fumee de Sel. Seorang wanita Perancis yang lain dari Brittany yang mengetahui nilai dirinya. Dan jika anda suka garam Merlot vintaj, anda juga boleh mencuba yang ini, dengan sedikit petunjuk anggur Chardonnay putih. Garam ini diperoleh dengan merokok dalam tong kayu oak, yang sebelumnya berfungsi sebagai wadah untuk wain putih selama sekurang-kurangnya 5-6 tahun. Garam dalam tong selama kira-kira sebulan: ia menyerap aroma dan mengambil warna coklat. Keseluruhan proses penyediaan garam dilakukan dengan tangan, yang sepenuhnya membenarkan kosnya yang tinggi. Garam kelabu sangat aromatik, mempunyai tekstur halus dan rasa ringan. Ia sempurna sebagai garam penamat untuk sup, hidangan ikan dan daging, salad.

Garam sekejap ini telah dihasilkan di England sejak akhir 1800-an. Oleh itu, dia tidak mencemarkan dirinya dengan bahan tambahan seperti agen anti-caking. Garam Maldonia mempunyai pengikut setia di kalangan koki yang menyukai teksturnya yang tersendiri. Dan mengikut kesukaannya - hampir ideal garam Plato. Dituai di Maldon County, Essex, South East England. Sejak tahun 1882 di Maldon, banyak perniagaan keluarga telah merebus garam laut dari muara Blackwater di dalam dandang besar (periuk garam rata) di atas api terbuka. Ia dikeringkan di udara dan kemudian di dalam ketuhar. Serpihannya cukup besar, hingga 3 mm, serupa dengan Fleur-de-Cel. Tetapi kristal putih salji yang lembut dan lembut dari garam laut Epsom lebih kering daripada saudaranya dari Perancis, dan harganya jauh lebih rendah. Garam Maldonian hanya digunakan untuk makanan siap.

Garam Alaea Hawaii

Ia boleh berlainan warna, tetapi biasanya berwarna merah jambu. Warna ini diberikan oleh oksida besi yang terdapat di dalam tanah liat gunung berapi merah jambu, dengan garam dicampurkan. Garam ini sangat keras dan memerlukan masa yang lama untuk larut. Pada dasarnya, rona boleh berkisar dari merah hingga hitam sepenuhnya, bergantung pada batuan gunung berapi yang dicampurkannya. Garam mempunyai rasa yang pelik. Merah, misalnya, mempunyai rasa yang hampir manis, sementara hitam mempunyai rasa kacang yang berbeza. Mereka mendapatkannya - disejat dalam tong rata, seperti garam laut. Garam alaea digunakan untuk hampir semua hidangan: merah - untuk daging babi dan daging lembu panggang, hitam - untuk makanan laut, salad, ayam dan permainan.

Seperti jenis garam yang lain, halal adalah bentuk natrium klorida. Tetapi, bagaimanapun, ia berbeza dengan perasa meja biasa..

Semasa pemprosesan, garam meja disempurnakan, yodium sering ditambahkan ke dalamnya, dan kristalnya berbentuk segi empat. Garam Kosher tidak terlibat dalam proses ini. Dan mereka mendapatkannya dari air laut dengan penyejatan. Adalah mungkin juga untuk mengeluarkan produk dari deposit garam yang terbentuk di usus Bumi. Kristal perasa ini besar dan kasar dalam penampilan. Di bawah mikroskop, struktur garam ini akan kelihatan seperti deretan kubus yang bertumpuk di atas satu sama lain..

Garam Kosher digunakan oleh orang Yahudi untuk memasak daging. Atas sebab agama, orang ini tidak boleh memakan darah haiwan. Oleh itu, bangkai dipotong dengan cara khas: daging dibasuh dengan sempurna, direndam sekurang-kurangnya setengah jam di dalam air, kemudian ditutup dengan garam halal kasar dan dibiarkan selama satu jam. Garam inilah (dan tidak ada yang lain!) Yang menyumbang kepada pengekstrakan darah sepenuhnya dari daging. Hanya setelah pemprosesan tersebut barulah dimakan oleh orang Yahudi, dan daging itu sendiri sudah disebut halal..

Kerana saiznya yang besar, garam halal akan larut lebih lama. Tetapi ini mempunyai kelebihan tersendiri. Berkat ciri-ciri ini, kristal jelas kelihatan di dalam pinggan. Oleh itu, hampir mustahil untuk mengatasi makanan berlebihan, kerana anda dapat mengawal jumlah garam secara visual.

Dengan makanan tambahan yang halal, semuanya akan masak lebih cepat kerana mendidih yang ganas disebabkan oleh garam itu sendiri..

Oleh kerana garam halal tidak dikenakan penapisan dan rawatan yodium, ia mempunyai rasa istimewa - lebih lembut dan bersih, tanpa rasa kekotoran. Atas sebab ini, ia disukai oleh para koki di seluruh dunia dan digunakan secara aktif untuk menyediakan banyak hidangan. Tetapi tidak semua. Sebagai contoh, lebih baik menggunakan garam meja biasa untuk membakar..

Di samping itu, perasa halal mempunyai struktur kristal berlapis. Berkat ini, ia melekat dengan sempurna pada pelbagai permukaan. Jadi, sebagai contoh, anda boleh membuat kerak garam ketika memanggang ikan atau pelek garam di tepi gelas untuk koktel Margarita.

Sekiranya anda membandingkan harga, perasa yang halal hampir sama dengan semua jenis garam kasar yang lain.

Garam hitam (Khamis)

Pada awal abad yang lalu, tidak ada yang akan terkejut dengan garam hitam. Garam Khamis ada di setiap meja - untuk tuan-tuan dan petani, pengeluar dan peniaga, pelajar dan imam. Dia dianggap bukan hanya perasa, tetapi juga ubat keajaiban.

Sejak dahulu lagi, garam Khamis hanya disediakan di Rusia dan hanya setahun sekali - untuk Paskah. Di bandar-bandar dan kampung-kampung di wilayah Kostroma, Yaroslavl, Vladimir, dan di ibu kota Moscow yang sangat ibu kota, percutian Kristian yang paling penting - Paskah - tidak dapat difikirkan tanpa garam seperti itu. Khamis terakhir sebelum Kebangkitan Kristus yang terang disebut Bersih. Pada hari ini, kebiasaan tidak hanya berenang di lubang ais atau mandi, ada banyak adat lainnya. Antaranya ialah penyediaan garam hitam. Tuan rumah membungkus garam biasa yang dicampurkan dengan daun beragi dalam kain, memasukkan semuanya ke dalam kasut lama dan memasukkannya ke dalam ketuhar. Seseorang menambah daun kubis cincang, seseorang - ramuan pedas seperti oregano atau pudina. Apabila garam menjadi hitam, ditumbuk, diayak. Abu yang tinggal digunakan sebagai karbon aktif - untuk membuang toksin dari badan. Garam yang sama, bersama dengan kue Paskah dan telur, dibawa ke gereja - untuk dikuduskan. Hanya dengan garam Khamis sahaja telur Paskah berwarna dibenarkan. Dan mereka menyimpannya selama satu tahun, menggunakannya sebagai ubat untuk rawatan pelbagai penyakit. Garam hitam benar-benar mempunyai sifat unik. Ia tidak akan membahayakan sendi. Ia boleh digunakan walaupun oleh mereka yang umumnya garam dikontraindikasikan. Setelah terbakar, sejumlah mineral kekal dalam garam - kalium, kalsium, magnesium, fosfor, yodium, kromium. Dan rasa dan aroma yang sedap diberikan kepada hidangan! Taburkan garam hitam ke atas salad atau roti mentega untuk hidangan yang sebenar. Lebih-lebih lagi, tidak seperti yang biasa, ia diperlukan lebih sedikit.

Untuk menyediakan garam hitam, anda memerlukan teknologi pencampuran khas. By the way, secara harfiah semuanya, hingga kayu bakar bekas, mempengaruhi kualiti garam hitam: hanya birch yang sesuai. Sekarang setiap orang berpeluang merasakan garam hitam dan dengan itu bergabung dengan tradisi kuno, temui sifat garam hitam yang terbukti selama berabad-abad, yang disebut garam Khamis hanya kerana kebiasaan. Bagaimanapun, intinya, tentu saja tidak sama sekali ketika garam disiapkan. Hanya garam biasa, apabila dipanggang (untuk waktu yang lama pada suhu tinggi), menjadi produk lain dengan kualiti baru. Jauh lebih sihat dan sedap. Cuba!

Ini adalah produk semula jadi dan mesra alam tanpa bahan tambahan dan pengawet sintetik, diperkaya dengan unsur mikro dan makro, yang disahkan oleh Pusat Statistik Persekutuan Rusia.

Setelah menyalurkan garam hitam, jumlah kekotoran berbahaya, termasuk sebatian logam berat, dikurangkan berbanding garam meja biasa. Karbon dalam bentuk arang batu halus menyerap, oleh itu, membuang toksin dari badan.

Garam hitam mempunyai rasa telur rebus yang unik dan ditambahkan ke semua hidangan pada akhir memasak (kecuali sup). Garam hitam adalah rasa gourmet yang sangat baik dan menambah rasa gurih pada mana-mana hidangan..

Cara membuat garam pedas hitam sendiri

Agar garam hitam memperoleh khasiat perubatan dan keajaibannya, disarankan memasaknya pada malam Rabu hingga Khamis semasa Minggu Suci. Diyakini bahawa garam ini mengekalkan khasiatnya sepanjang tahun..

- Roti Borodinsky - 150 g

- Garam laut parut - 150 g

- Jintan - 1 sudu kecil

- Ketumbar tanah - 1 sudu kecil

Potong 3 keping dari sebiji roti Borodino, potong kerak dari mereka. Potong menjadi kiub kecil, masukkan ke dalam periuk, tuangkan dengan air, uli dan buat jisim yang homogen. Hancurkan kira-kira 150 g garam laut kasar dan tuangkan ke dalam roti yang direndam. Taburkan dengan biji jintan dan ketumbar (umumnya rempah secukupnya). Campurkan semuanya sehingga sebati. Smear dalam acuan dan masukkan ke dalam oven pada suhu 230-250 o C. Setelah 10 minit, keluarkan "roti" kering dan pecah. Masukkan ke dalam ketuhar lagi sehingga "keropok" menjadi hitam sepenuhnya. Anda boleh kacau secara berkala. Dalam masa kira-kira 30-40 minit bilik akan dibanjiri dengan asap dari roti bakar. Keluarkan roti yang telah dibakar dan kisar hingga bersih. Garam rempah hitam sudah siap.

Garam buluh untuk penurunan berat badan

Garam meja mengandungi sejumlah besar natrium, serta bahan berbahaya lain yang ditambahkan oleh pengeluar untuk mengelakkan pengumpulan dalam pembungkusan. Semua kekurangan ini tidak mengandungi garam buluh untuk menurunkan berat badan, yang merupakan produk semula jadi yang tidak mengandungi kekotoran berbahaya. Di samping itu, produk ini mengandungi banyak unsur surih yang diperlukan untuk fungsi normal organ manusia..

Lelaki dan biksu Korea belajar bagaimana membuat garam buluh, dan peristiwa penting ini berlaku kira-kira 1000 tahun yang lalu. Seluruh proses pembuatan garam buluh terdiri dari fakta bahawa garam laut dituangkan ke dalam batang buluh yang berlubang, dan tepinya ditutup dengan tanah liat, dan kemudian digoreng di dalam oven. Selepas itu, garam dituangkan ke dalam tong baru dan dimasukkan kembali ke dalam ketuhar. Semua tindakan ini diulang beberapa kali. Di Korea, makanan masih disediakan dengan penambahan garam buluh, tetapi di negara lain ia hanya dikenali sebagai bahan tambahan makanan..

Garam ini mempunyai banyak fungsi yang mempunyai kesan yang baik pada tubuh. Garam buluh menghalang perkembangan aterosklerosis dengan menurunkan kadar kolesterol darah. Ia juga meningkatkan fungsi organ pencernaan. Sekali di dalam tubuh manusia, garam buluh membersihkannya dari racun dan membantu menghilangkan penyakit radang, memusnahkan virus dan bakteria.

Garam buluh disyorkan untuk orang gemuk dan semua orang yang ingin menjadikan badan mereka lebih langsing. Selain kemampuannya untuk meningkatkan metabolisme, yang menyumbang kepada pembakaran kalori dengan lebih cepat, garam buluh mempunyai kemampuan untuk memecah lemak.

Hari ini, terdapat persiapan berdasarkan garam buluh halus. Orang yang menggunakannya mengalami penurunan selera makan yang ketara. Garam buluh yang sama, selain kemampuannya membakar lemak, mengganggu penyerapan karbohidrat, mengeluarkannya dari badan.

Malangnya, tidak seperti garam buluh biasa, persiapan yang dibuat tidak boleh diambil oleh semua orang. Oleh itu, jika seseorang mempunyai sejarah diabetes mellitus, penyakit buah pinggang atau jantung, perlu berjumpa doktor. Kanak-kanak dan wanita hamil tidak boleh menurunkan berat badan dengan cara yang sama. Penting untuk diingat bahawa terdapat kontraindikasi untuk sebarang produk, walaupun garam buluh untuk penurunan berat badan..

SALT "Chutom" adalah ubat rakyat berdasarkan garam, mengandung buluh dan garam (abu garam buluh) dan memiliki sifat penyembuhan yang jarang berlaku. Doktor Korea Selatan, Profesor Kim Yun Se, menyembuhkan ulser perut dan duodenum, radang mata, darah tinggi dan kemalangan lain dengannya pada pesakitnya. Nama Korea ubat - Sedikit - adalah "naluri" hampir Rusia. Bahkan pada zaman kuno, para pelajar Confucius mengisi batang buluh dengan garam, membakarnya di dalam ketuhar, dan kemudian menggosok gigi dengan abu dan menyembuhkan gangguan perut. Bapa profesor, Dr. Insan, baru mempelajari resipi Cina kuno dan berdasarkannya dia mencipta ubat universal..

Orang Korea tidak menyembunyikan cara mudah membuatnya. Batang buluh berusia 3 tahun diisi dengan garam laut, diperoleh dengan cara yang paling biasa (dengan penyejatan), ditutup dengan tanah liat merah dan diletakkan di dalam tong, yang diletakkan di atas api panas. Apabila tong panas panas, buluh habis, dan garam, di bawah pengaruh suhu tinggi, ditekan ke dalam "pasta" berwarna abu-abu kotor. Kemudian mereka didorong dan prosesnya diulang dari awal, secara keseluruhan 9 kitaran diulang. Lebih-lebih lagi, untuk kali kesembilan penembakan, resin pinus ditambahkan ke dalam campuran, dan tong pada masa ini harus dipanaskan hingga suhu sekitar satu setengah ribu darjah. Tanah liat diambil dari pantai Laut Kuning, dan bukan yang terletak di pesisir, tetapi dari batuan pesisir. Hanya kayu pain yang sesuai untuk pembakaran, ini juga mempengaruhi kekuatan ubat. Seperti yang dikatakan oleh penemu "garam buluh" Insan, rahsianya terletak pada gabungan mineral laut, "inti air" yang terdapat di dalam buluh, serta zink dan sulfur..

Melalui kajian jangka panjang, saintis Amerika telah membuktikan bahawa kekurangan yodium dalam badan, atau apa yang disebut kekurangan yodium, memberi kesan negatif terhadap kesihatan penduduk planet Bumi. Wakil generasi muda dan wanita hamil berada di zon risiko khas kerana kekurangan yodium. Salah satu penyelesaian alternatif untuk mengisi kekurangan yodium dalam tubuh manusia adalah penggunaan garam beryodium. Para penyelidik menunjukkan bahawa garam yang diperkaya dan tepu dengan yodium dapat mengisi simpanan yodium yang diperlukan dalam tubuh manusia. Ini bererti bahawa ia dapat mencegah pertumbuhan dan keterbelakangan pertumbuhan, melindungi terhadap penurunan intelektual dan penyakit tiroid, mencegah perkembangan seksual yang tertunda dan mengurangkan risiko kemungkinan komplikasi semasa kehamilan dan melahirkan anak, serta mencegah perkembangan aterosklerosis dan penuaan pramatang tubuh manusia. Garam pengion dianggap oleh orang ramai sebagai manna dari surga. Tetapi beberapa tahun kemudian, para saintis, setelah mempelajari sepenuhnya kesan garam beryodium pada tubuh manusia, membunyikan alarm. Ternyata, selain manfaatnya, garam beryodium dapat membahayakan tubuh kita, dan memang sejumlah kontraindikasi untuk digunakan telah muncul. Salah satu kesalahpahaman utama adalah bahawa gangguan kelenjar tiroid segera dicuba untuk "menyembuhkan" dengan penggunaan garam beryodium. Lebih-lebih lagi, semakin banyak garam dengan kandungan yodium yang dikonsumsi, semakin baik ia dapat mencerminkan kesihatan tubuh. Tetapi, ternyata, ini sama sekali tidak berlaku! Harus diingat: garam beryodium tidak boleh diminum secara tidak terkawal dan tanpa batasan, menambahkannya ke semua hidangan yang dimasak! Pasti ada alasan yang cukup baik untuk ini, contohnya diagnosis doktor anda, dan cadangannya untuk memasukkan dos garam beryodium tertentu dalam makanan anda. Tetapi tidak sebaliknya. Pada kanak-kanak di bawah usia tujuh tahun, keperluan harian untuk iodin adalah 50 hingga 70 mikrogram. Satu gram garam beryodium mengandungi 65 mikrogram yodium. Tetapi! - setiap hari kanak-kanak itu mengambil hingga 5 g garam bersama makanan. Sekiranya garam ini mengandungi yodium, maka 325 mikrogram yodium setiap hari masuk ke dalam badan anak setiap hari. Ini jauh lebih banyak daripada norma yang dibenarkan. Selepas beberapa tahun "overdosis" garam beryodium, tirotoksikosis berkembang di dalam badan kanak-kanak (berlebihan, melebihi norma, pembentukan hormon tiroid khas). Bagi orang dewasa, keperluan tubuh mereka untuk yodium sedikit lebih tinggi, tetapi orang dewasa juga menggunakan lebih banyak yodium per hari daripada yang dia perlukan (ketika menggunakan garam beryodium daripada biasa), dan sebagai akibatnya, dengan terlalu banyak yodium, kardiovaskular penyakit, dan ia juga boleh menyebabkan infark miokard atau strok. Oleh itu, garam beryodium tidak boleh diminum secara tidak terkawal dan setiap hari! Apa itu garam beryodium? Ini adalah garam biasa, yang "iodisasi" dengan menggunakan kalium iodat (bahan yang cukup beracun). Ini bermaksud bahawa garam beryodium adalah produk kimia. Oleh itu, jika anda benar-benar bimbang tentang kekurangan yodium di dalam badan anda, maka kekurangan yodium ini harus diisi bukan dengan unsur-unsur kimia yang disintesis, tetapi, jika boleh, dengan produk semula jadi yang mengandungi yodium semula jadi, yang benar-benar tidak beracun. Ini boleh, misalnya, rumput laut - 70 g sehari produk ini akan memenuhi keperluan yang diperlukan untuk yodium, atau ikan laut (ia boleh dimakan bukan setiap hari, tetapi beberapa kali seminggu). Dengan cara ini anda akan memperkaya badan anda dengan yodium dan tidak akan membahayakannya. Makan hanya beberapa kali seminggu rumput laut atau ikan laut, anda akan menyediakan yodium kepada tubuh anda sepenuhnya. Selain itu, garam beryodium mempunyai kontraindikasi yang jelas mengenai penggunaannya oleh kategori orang tertentu yang mempunyai penyakit berikut: peningkatan fungsi tiroid, barah tiroid, tuberkulosis, penyakit ginjal, furunculosis, pyoderma kronik, diatesis hemoragik, urtikaria.

Menggunakan garam beryodium untuk pengetinan. Garam ini tidak digalakkan untuk digunakan dalam penyediaan pengawet. Yodium yang terkandung di dalamnya mengubah proses penapaian semula jadi, dan "kelainan" anda dapat mengecewakan anda dengan penutupnya yang koyak, rasa produk (pengawetan dapat terasa pahit) dan penampilan (produk pengawetan menjadi lembut dan "merebak"). Juga tidak digalakkan untuk menambahkan garam beryodium ke makanan yang memerlukan rawatan haba, paling baik, kalium iodat hanya akan menguap, paling buruk, reaksi kimia akan mula berlaku di dalam hidangan masakan anda, yang berguna untuk tubuh harus diragukan. Terserah kepada anda untuk menggunakan garam beryodium atau berusaha mencari alternatif yang lebih semula jadi dan sihat untuk itu... Kami boleh mendoakan anda kesihatan dan budi bicara dalam menjaganya..

Industri makanan moden membolehkan anda membuat apa-apa daripada garam, dan para koki senang menggunakannya..

Mendapatkan: warna makanan boleh digunakan untuk mewarnai garam dalam warna apa pun, bahkan pirus, bahkan emas. Begitu juga, anda boleh menambah rasa garam: keju domba, sosis chorizo, anggrek, coklat, oren, kaviar, dan apa sahaja. Garam meja biasa dan garam laut digunakan sebagai asas. Banyak garam "dengan aditif" tergolong dalam keluarga yang sama: ramuan, rempah, bunga, dll..

Permohonan: berwarna - terutamanya untuk hiasan meja. "Rasa" secara beransur-ansur berakar sebagai perasa yang sangat baik untuk pelbagai produk panggang (kecuali daging itu sendiri).

Jenis garam: garam alga (kelp).

Garam rumput laut - rumput laut kering tanah. 1 secubit garam rumput laut memenuhi keperluan iodin harian untuk tiga orang.

Rumpai laut (kelp) adalah salah satu ubat semula jadi terbaik untuk mengisi kekurangan yodium dalam badan. Ia sangat diperlukan untuk pencegahan dan rawatan penyakit gondok endemik. Sejak zaman kuno, penduduk kawasan pesisir telah menggunakan kelp untuk makanan, dan oleh itu, penyakit gondok endemik tidak pernah terjadi di negara mereka. Faktanya ialah alga ini sangat kaya dengan yodium, yang, apalagi, terkandung di dalamnya dalam bentuk yang agak jarang - organik. Antara sebatian organik iodin ini adalah analog hormon hormon tiroid. Selain itu, rumput laut mengandungi banyak protein tumbuhan dan vitamin A, B1, DALAM2, DALAM12, C dan D serta garam asid alginik dan polisakarida manitol. Dua bahan terakhir adalah sorben yang sangat baik yang membersihkan badan dari toksin. Semua sifat ini menjadikan rumput laut sangat diperlukan bukan sahaja untuk penyakit kelenjar tiroid, tetapi juga untuk gangguan paratiroid dan pankreas, kelenjar adrenal, hipofisis dan gonad..

Di negara kita, rumput laut dituai di laut Timur Jauh, dan di bahagian Eropah - di Laut Putih. Mereka boleh dibeli dalam tin dan dikeringkan. Sifat bermanfaat mereka dipelihara di sana dan di sana.

Bahan aktif secara biologi yang terkandung dalam alga (litium, berilium, boron, silikon, titanium, molibdenum, nikel, fluorin) mempunyai kesan bakteria, menekan pertumbuhan dan pembiakan jamur ragi, serta virus influenza, gondok dan herpes. Di samping itu, alga mengandungi sterol yang dapat menurunkan kadar kolesterol darah dan meningkatkan kepekatan fosfolipid, mencegah pengendapan kolesterol pada dinding pembuluh darah dan degenerasi lemak pada hati..

Rumpai laut adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh manusia. Alga merangsang jantung dengan meningkatkan amplitud degupan jantung. Dan kerana hampir semua penyakit kelenjar tiroid menderita aktiviti jantung, sifat alga ini sangat penting untuk rawatannya..

Garam (Eropah) yang dicat

Mengandungi pewarna dari kantung dakwat sotong laut. Ia harus digunakan dengan berhati-hati, kerana boleh menyebabkan alergi..

Yang paling popular hari ini ialah garam Adyghe "Abadzekhskaya". Lebih baik membelinya di kedai atau dari pengilang, sejak itu perkadarannya sangat sesuai. Menggunakan garam ini dalam proses memasak akan memberikan hidangan aroma ajaib, yang terdiri daripada sejumlah besar rempah. Di samping itu, ia juga garam sihat, yang disediakan mengikut resipi lama yang unik..

Masa memasak: 20 minit

Anda akan memerlukan: garam batu kasar - 1 bungkus, beberapa kepala bawang putih, lada tanah, hop-suneli.

Cara memasak: Tuangkan garam di atas meja di gundukan. Masukkan bawang putih, parut sebelumnya, di atas garam. Dengan menggunakan rolling pin, gulung dan kacau sehingga bawang putih benar-benar diserap ke dalam garam. Masukkan perasa dan kacau. Simpan di dalam bekas terbuka, terutama pada mulanya, sehingga bawang putih kering, jika tidak, produk mungkin merosot.

Mereka yang pernah berkunjung ke Kaukasus mungkin pernah mendengar sesuatu yang indah seperti garam Svan. Perasa ini dengan bau dan rasa yang unik digunakan secara aktif dalam masakan Kaukasia. Membuat garam Svan di rumah!

Masa memasak: 15 min

Penerangan penyediaan. Nama garam Svan berasal dari nama wilayah Svaneti - wilayah pergunungan di barat laut Georgia. Garam svan, dengan bau dan rasanya yang unik, secara tradisional digunakan sebagai perasa untuk pelbagai jenis hidangan. Di Svaneti itu sendiri, ia digunakan sebagai garam biasa. Adalah sukar untuk membeli garam Svan yang baik walaupun di Moscow, jadi lebih baik membuatnya sendiri.

Resepinya adalah seperti berikut. Bahan-bahan: ketumbar - 2 sudu besar. sudu, dill kering - 1 sudu besar. sudu, fenugreek kering - 1 sudu besar. sudu, marigold kering - 1 sudu besar. sudu, lada cili kering tanah - 1 sudu besar. sudu, jintan - 1/2 sudu besar. sudu, garam - 6 sudu besar. sudu, bawang putih - 100 g.

Hidangan: 1.

Cara memasak garam Svan: kupas dan cincang bawang putih dengan alu, pengisar atau pemproses makanan. Kami mencampurkan semua bahan kecuali bawang putih. Masukkan bawang putih cincang ke campuran rempah yang dihasilkan. Campurkan bawang putih dan rempah dengan jari anda. Anda mesti mendapat garam Svan ini. Sama seperti pasir basah. Simpan garam Svan di tempat kering yang sejuk di dalam bekas yang sesuai.

Perasa Svan adalah "penolong" yang tidak dapat diganti di dapur. Sejambak rempah yang termasuk dalam komposisinya akan memberikan hidangan anda aroma yang indah dan rasa yang unik. Rempah Svan sesuai dengan pelbagai hidangan. Rempah Svan disajikan di meja. Perasa ditambahkan ke makanan siap dan bukannya garam meja (secukup rasa). Perasa digunakan untuk kursus pertama dan kedua. Semasa mengasinkan kebab dari pelbagai jenis daging, ayam, ikan. Untuk pengasinan dan pengawetan sayur-sayuran dan cendawan. Perasa digunakan dalam penyediaan sos, pengasam. Untuk menambahkan rasa dan aroma pada hidangan daging dan ikan.

Kadang-kadang terdapat "undersalt" di atas meja. Dan jika mereka menambah sedikit garam, tetapi masih ada yang hilang? Adakah ini sudah "kurang rasa"? Saya mencadangkan menyimpan garam pedas, yang akan menghilangkan semua ketidaksempurnaan ini di atas meja anda..

Bahan untuk garam pedas: garam - 150 g, daun salam - 1/4 sudu kecil, kayu manis (tanah) - 1/4 sudu kecil, lada hitam - 1 sudu kecil, lada merah panas - 1/2 sudu kecil, basil - 1 sudu teh, thyme - 1 sudu teh, pala (tanah) - 1 sudu teh, cengkih - 4 biji.

Resipi "Garam pedas": lebih baik mengambil garam tanah halus (anda boleh menggunakan garam laut). Semua bahan (kecuali cengkih) juga serbuk. Campurkan semuanya, tambahkan bunga cengkih, tuangkan ke dalam balang dengan penutup tanah. Masukkan periuk garam mengikut keperluan.

Hampir keseluruhan jadual berkala terkandung dalam garam laut. Garam laut, berbeza dengan garam meja, mengandungi kalium, sejumlah besar yodium, yang sangat diperlukan untuk kelenjar tiroid, antara lain, garam laut tidak menyebabkan pembengkakan di dalam badan kita, tidak seperti garam biasa. Yang paling berharga adalah garam laut kelabu. Semasa memilih garam, perhatikan bahawa garam mengalir dengan bebas di atas bungkusan, dan jika garam itu basah, itu bermakna bahawa ia lembap. Sebaiknya beli garam laut tanpa pewarna. Sebaiknya simpan garam laut di dalam bekas tertutup, di tempat yang kering, kerana garam laut menyerap kelembapan dengan cepat, dan jika anda tidak menutup garam, ia akan membentuk ketulan. Sebaiknya simpan garam laut dalam balang kaca. Anda perlu mengambil 5 g garam laut setiap hari.

Kerana kandungan bromin dan magnesium dalam garam laut, lebihan cecair meninggalkan badan. Kalium, yang terkandung dalam garam laut, menjaga tekanan darah normal dan mencegah perkembangan hipertensi, kalium juga diperlukan untuk sistem kardiovaskular. Selenium dalam garam laut melindungi sel kita dari radikal bebas.

Garam laut untuk prosedur perubatan dan kosmetik, di tempat mandi juga mempunyai fungsi tambahan - pengayaan tubuh dengan yodium. Bersama dengan garam laut, sebilangan besar nutrien memasuki kulit manusia. Kesan garam laut tempatan akan meningkatkan kesan terapi dan kosmetik prosedur, memberi kulit jumlah magnesium, kalium, kalsium dan ion yodium yang diperlukan.

Garam laut menenangkan sistem saraf, meningkatkan pemakanan sel, melegakan tekanan, mendorong penyembuhan luka, mengatur hormon, menguatkan tisu, melegakan reaksi alergi, menguatkan sistem imun, memperbaiki pembekuan darah, mencegah anemia, memberi keanjalan pada saluran darah, melancarkan kelenjar tiroid, memperbaiki keadaan rambut.

Dengan hidung berair, sinusitis, sinusitis, pada tanda-tanda pertama selesema, garam laut adalah penolong yang sangat baik. Doktor mengesyorkan membilas hidung anda dengan larutan garam laut. Penyelesaian garam laut melegakan keradangan dan ketidakselesaan di hidung. Untuk menyediakan larutan garam laut, anda memerlukan satu gelas air rebus panas dan 1 sudu teh garam laut. Anda perlu melarutkan garam di dalam air dan kemudian tunggu sehingga air sejuk hingga suhu bilik. Seterusnya, anda memerlukan cerek dengan cerat sempit, atau jarum suntik di mana kami mengumpulkan larutan masin. Sebaiknya bilas hidung anda di atas tab mandi atau singki: kami memiringkan kepala, memerah satu lubang hidung, dan menuangkan larutan ke kedua, cecair tersebut harus melalui nasofaring dan menuangkan melalui lubang hidung kedua, yang bermaksud bahawa prosedur tersebut dilakukan dengan betul.

Garam laut untuk sakit tekak. Untuk sakit tekak, untuk sakit tekak, sediakan larutan garam laut: larutkan 1 sudu teh garam dalam segelas air rebus, sejuk dan berkumur dengan larutan suam, jangan makan apa-apa selama 20 minit selepas membilas.

Garam laut bermanfaat untuk rawatan kulit kepala dan rambut. Garam laut disapu ke akar rambut. Ini memudahkan akses oksigen ke akar rambut kerana fakta bahawa lapisan kulit mati terkelupas, pertumbuhan folikel rambut dirangsang, yang mempunyai kesan yang baik terhadap pertumbuhan rambut secara umum. Kerja kelenjar sebum dinormalisasi, kerana sebum berlebihan dikeluarkan. Selain itu, garam laut mencegah keguguran rambut dan mengandungi semua elemen yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut..

Mandi garam: kontraindikasi

Biasa mandi air suam menggunakan garam mandi:

- Penyakit akut dari pelbagai asal;

- Eksaserbasi penyakit kronik (gastritis kronik, ulser peptik perut dan duodenum, penyakit buah pinggang kronik - glomerulonefritis dan pielonefritis);

- Penyakit demam akut;

- Penyakit berjangkit akut, penyakit berjangkit kronik, bentuk batuk kering;

- Kegagalan jantung yang teruk, keadaan infark miokard akut atau strok serebrum, gangguan irama jantung yang teruk;

- Penyakit onkologi, tanpa mengira lokasi dan peringkat prosesnya;

- Tempoh selepas operasi terdekat;

- Pendarahan rahim yang tidak berfungsi, haid pada wanita;

- Keracunan alkohol (tahap apa pun).

Kontraindikasi untuk mandi natrium klorida:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

Kontraindikasi untuk mandi dengan garam laut dengan aditif iodin-bromin:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

- Bentuk tirotoksikosis yang teruk;

- Obesiti hipofisis;

- Kehamilan sepanjang masa.

Kontraindikasi: tidak digalakkan menggunakan garam mandi dengan bahan tambahan sulfida:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

- Penyakit hati dan ginjal dengan gangguan fungsi;

- Ulser peptik pada peringkat akut;

- Epilepsi dengan kejang yang kerap.

Kontraindikasi untuk mandi dengan garam laut dengan ekstrak tumbuhan:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

- Toleransi individu terhadap ekstrak;

- Kontraindikasi untuk setiap ekstrak khusus.

Kontraindikasi untuk mandi dengan garam laut dengan selenium:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

- Sebarang bentuk tumor.

Kontraindikasi untuk mandi dengan garam laut dengan penambahan bischofite:

Selain yang umum untuk hidroterapi:

- Fenomena iodisme dan bromisme;

- Penyakit pada peringkat akut.

Garam Laut Laut Mati

Mineral ini diperoleh dengan menguap air dari Laut Mati. Garam ini mempunyai kepekatan unsur surih dan mineral yang sangat tinggi, misalnya, terdapat 10 kali lebih banyak daripada garam garam biasa. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk prosedur penyembuhan dan kosmetik, kerana semua komponennya mudah larut dalam larutan minyak dan hanya di dalam air..

Kerana ketepuan zat yang berguna untuk manusia, garam Laut Mati digunakan sebagai agen pencegahan, terapi. Ia juga sangat berkesan dalam pelbagai prosedur kosmetik..

Bilakah garam Laut Mati digunakan??

Ia berguna untuk pelbagai keadaan kulit. Oleh kerana sifat pengeringannya, disarankan untuk psoriasis, eksim, dermatitis. Ia berguna untuk menggunakannya untuk seborrhea, diathesis, mengelupas kulit..

Hasil yang sangat baik telah ditunjukkan dalam rawatan kompleks pelbagai penyakit keradangan, manifestasi alahan (termasuk diatesis pada masa kanak-kanak), asma bronkial, urtikaria dan neurodermatitis..

Ia digunakan dalam rawatan sakit sendi dan otot. Mandi garam dapat membantu menghilangkan tekanan, menghilangkan tekanan dan meremajakan. Di samping itu, prosedur ini melatih jantung dan saluran darah. Apabila direndam dalam air, tekanan darah naik terlebih dahulu, nadi semakin cepat, dan kemudian secara beransur-ansur semuanya kembali normal. Kerana kesan ini, setelah prosedur, disarankan untuk berbaring dan berehat selama 30-40 minit..

Garam Laut Mati selalu digunakan dalam prosedur SPA oleh hampir semua salun kecantikan. Topeng, pembalut dibuat dengannya, yang melembapkan dan menegangkan kulit, menjadikannya lebih halus, lebih ketat dan lebih anjal..

Sekiranya anda menggunakannya secara berkala, misalnya mandi atau semburan badan di rumah, anda boleh meningkatkan kesihatan anda dan meningkatkan imuniti anda secara beransur-ansur. Mandi garam dan balut - ubat yang terkenal dan dikenali oleh pakar kosmetik untuk selulit.

Garam laut "Achilles"

Garam laut "Achilles" adalah campuran mineral semula jadi murni, halit dan karnallit, disusun dari cakerawala berlainan deposit garam Verkhnekamskoye tanpa menggunakan bahan tambahan dan reagen. Sebagai bahan baru (Paten RF No. 2028274, pemegang paten OJSC "Silvinit"), apabila dilarutkan dalam air, garam laut "Achilles" memungkinkan untuk mendapatkan penyelesaian yang mempunyai ciri khas yang paling menguntungkan dari penyelesaian fisiologi yang diketahui, perairan mineral mineral, larutan laut lain (dan terapeutik dan profilaksis) garam, serta dari air semula jadi Lautan Dunia. Ciri-ciri ini dikaitkan dengan idea penting dan penting yang terkandung dalam proses teknologi terkini untuk pengeluaran garam laut Achilles, melebihi analog dunia terbaik.

Telah diketahui bahawa apabila kelembapan menguap dari larutan garam kompleks, garam natrium (NaCl) pada mulanya berubah menjadi keadaan kristal sebagai larut, maka garam kalium (KCl) dan, terakhir sekali, magnesium klorida mudah larut (MgCl). Ini adalah proses pemendapan beransur-ansur dan tanpa suhu dari Lautan Dunia kuno dalam tempoh geologi Permian (350 juta tahun yang lalu) yang dapat dilihat pada deposit garam Verkhnekamskoye, yang ahli geologi telah dipecah menjadi garam batu yang mendasari (setebal 250-300 meter), menjadi sylvinite (kalium) zon (60-90 meter) dan zon carnallite (magnesium, atas). Dari keadaan ini, yang paling berguna adalah keperluan untuk mendapatkan bahan pepejal yang mengekalkan sifat biogeniknya dengan menggunakan kaedah perlombongan pengekstrakan dan penyortiran dari ufuk bawah tanah yang berbeza dan pencampuran mekanikal bahagian pecahan berat mineral: garam batu (halit) dan karnalit. JSC "Silvinit" mengembangkan dan men-debug teknologi, serta melancarkan pengeluaran campuran garam mineral yang disebut garam laut Achilles. Keanehan teknologi ini untuk pengeluaran garam laut dalam industri perlombongan ditingkatkan dengan keunikan kaedah pengayaan kering yang digunakan untuk menyusun mineral semula jadi murni dari aliran jisim bijih segar, mirip dengan menyusun tanaman bijirin dalam industri makanan, iaitu tanpa penggunaan pengapungan, perlombongan dan kimia lain yang terkenal kaedah pengayaan yang entah bagaimana mencederakan struktur mikroelemen ionik biogenik yang halus dan kompleks dan nutrien aktif biologi dari keseluruhan daftar jadual berkala, yang terdapat dalam cakerawala berlainan batu garam sedimen deposit Verkhnekamskoye. Ultraelemen dalam komposisi kimia garam laut Achilles seimbang khusus untuk mendapatkan penyelesaian fisiologi.

Garam laut "Achilles" dimaksudkan untuk mendapatkan penyelesaian fisiologi dalam kehidupan seharian dan dalam keadaan klinikal dengan kesan sedatif (sedatif), analgesik (analgesik) dan anti-alergi pada tubuh, iaitu larutan yang serupa dalam komposisi dengan plasma darah manusia dan air Lautan Dunia... Untuk memahami kelebihan berfaedah garam laut Achilles, perlu diingat di sini bahawa mustahil merebus (tertakluk kepada pendedahan suhu tinggi) perairan mineral mineral dan air laut semula jadi, kerana semua sifat balneologinya hilang. Walau bagaimanapun, pengeluaran sebahagian besar garam laut yang berakhir di rak kedai mengabaikan fakta ini, yang memungkinkan proses penyahhidratan dari larutan kimia dengan penyejatan. Apabila menggunakan garam seperti itu, anda boleh mendapatkan hasil yang bertentangan dengan kesan yang diberikan oleh garam laut Achilles. Oleh itu, berbahaya untuk mengelirukan garam seperti itu dengan garam laut Achilles. Sebagai tambahan, diketahui bahawa larutan monosalt selalu berbahaya dan toksik pada tisu, tetapi banyak "Garam Mandi", yang dipamerkan di rak-rak farmasi dengan nama "Laut" atau "Lautan", juga mempunyai kelemahan yang sama. Garam semacam itu berbeza lebih ketara daripada yang disebutkan di atas dalam sifatnya dari garam laut Achilles, walaupun bungkusannya mungkin mengandungi unsur surih. Garam dengan unsur ultra tidak seimbang dapat dikaitkan dengan garam laut mati (kandungan ion magnesium yang terlalu tinggi) dan garam laut tasik yang disebut (kandungan ion natrium yang terlalu tinggi). Memandangkan bahawa sebahagian besar garam laut mempunyai kandungan sedimen larut yang lebih tinggi (rata-rata dengan susunan besarnya) dibandingkan dengan garam laut "Achilles", tidak mengandungi kristal seperti kerang laut "Achilles", tidak membawa kealamian dan kemurnian ekologi seperti garam laut "Achilles", syarat utama pengguna menjadi jelas: "Jangan mengelirukan garam laut" Achilles "dengan garam lain, disebut sebagai" Laut "atau" Lautan ".

Sifat garam laut Achilles

Penyelesaian garam laut Achilles:

- membantu meningkatkan pemakanan kulit, selaput lendir dan seluruh organisma secara keseluruhan kerana bahan aktif biologi (iodida, bromida) dan unsur mikro dari daftar jadual berkala;

- adalah agen yang mempromosikan penyembuhan luka (dengan penambahan sejumlah kecil furacilin atau disinfektan fisiologi lain), termasuk untuk radang amandel, menghilangkan pembakaran lecet, sakit luka dan calar pada badan;

- adalah agen penyembuh dan penenang (dengan penambahan sejumlah kecil furacilin atau disinfektan fisiologi lain), termasuk menghentikan hidung berair dengan selesema;

- menghilangkan rasa sakit dan sakit pada sendi dan otot;

- melegakan gatal-gatal dan kerengsaan pada kulit dan membran mukus (termasuk alahan), berhenti bersin;

- menormalkan proses pertukaran garam dan darah di dalam badan;

- membantu menguatkan sistem imun dan meningkatkan aktiviti fungsi pelindung badan;

- menormalkan fungsi sistem saraf, menghilangkan tekanan, tekanan psikologi (mempunyai sifat penenang).

Kaedah rawatan penyakit pembedahan yang sekarang ini disebabkan oleh gangguan bekalan darah (akut dan pemburukan buasir kronik, tromboflebitis dan komplikasinya), dengan menggunakan larutan garam laut Achilles, berguna untuk pelbagai pekerja perubatan. Semasa menganalisis hasil rawatan pada pasien yang dirawat dengan kaedah pendedahan tempatan terhadap larutan garam laut "Achilles" pada kepekatan 0,4-0,6% (4-6 g / l), ada penurunan cepat dalam edema jaringan yang menyusup, penurunan keradangan dengan yang jelas kesan analgesik.

Pemakaian mandian garam laut Achilles

Untuk rawatan konservatif buasir luaran, perineum dibasuh dengan bersih dengan air suam (dengan sabun), setelah itu pesakit duduk mandi (di lembangan yang sudah siap) dengan larutan garam laut Achilles hangat selama 15-20 minit. Suhu larutan diambil kira-kira 40 ºС. Kepekatan larutan adalah 0,4-0,6% (atau 4-6 gram garam per 1 liter air). Rehat dianjurkan setelah prosedur diterima. Kekerapan prosedur sekurang-kurangnya 2 kali sehari (sebaiknya pada waktu pagi dan malam sebelum tidur, dan juga selepas setiap perbuatan buang air besar).

Hasil penggunaan prosedur: secara subjektif - gatal-gatal hilang dengan segera. Pengurangan kesakitan yang ketara diperhatikan dalam sehari. Secara objektif - pengurangan bengkak dan meterai luaran yang ketara - selepas dua hari. Tempoh purata rawatan tidak lebih dari lima hari. Minimum penggunaan garam laut Achilles untuk rawatan dengan kapasiti mandi 5 liter rata-rata sekitar 350 g.

Pengambilan air diet dengan garam laut Achilles

Untuk prosedur di atas dalam bentuk penggunaan mandi untuk buasir yang rumit oleh sembelit, pesakit disyorkan untuk dua hari pertama sebagai pencahar ringan untuk menggunakan air diet dalam jumlah 100 g setengah jam sebelum makan dengan frekuensi dua kali sehari. Untuk menyediakan minuman diet, air rebusan disejukkan pada suhu 40-50 ° C, dan 1/2 sudu teh Achilles MC (kepekatan 0,7% atau 7 g / l) dilarutkan dalam kaleng 0,5 liter.

Kos rendah, kemudahan penyediaan relatif dan penggunaan penyelesaian dalam kehidupan seharian, pengurangan cepat gatal, bengkak dan kesakitan (penderitaan) pesakit dengan buasir - semua ini mencirikan sifat perubatan garam laut Achilles yang tinggi. Oleh itu, memandangkan tidak adanya kesan sampingan, masuk akal untuk mengesyorkan garam laut "Achilles" untuk penggunaan meluas dalam rawatan penyakit buasir secara rawat jalan, dibandingkan dengan kaedah menggunakan ubat lain yang diketahui.

Garam Epsom adalah garam bukan organik (sebatian kimia) yang disebut magnesium sulfat. Formula - MgSO4, komposisi - magnesium, sulfur, oksigen. Garam Epsom dinamakan begitu kerana suatu sebab. Bahan ini pertama kali dihasilkan di Surrey, England. Diekstrak dari kapur dan tanah liat tempatan. Sejak itu, orang-orang tetap menggunakan nama "garam Epsom". Garam epsom adalah mineral semula jadi. Produk yang berpatutan ini boleh menjadi harta karun bagi perlindungan kesihatan dan kecantikan wanita. Garam Epsom dijual di mana-mana farmasi tanpa preskripsi..

Menggunakan Garam Epsom untuk Rawatan

Dalam amalan perubatan, ia digunakan sebagai agen penenang, antikonvulsan, antispasmodik, pencahar dan koleretik. Terdapat dalam bentuk penyelesaian siap pakai (untuk pentadbiran intramuskular dan intravena) atau dalam bentuk serbuk. Apabila disuntik, ia menyebabkan keadaan hampir dengan narkotik, dan digunakan untuk memerangi kejang, untuk merawat hipertensi, pergolakan mental; dalam kombinasi dengan ubat lain - untuk menghilangkan rasa sakit semasa melahirkan anak. Larutan berair magnesium thiosulfate digunakan untuk merawat luka bakar dan keadaan kulit yang lain.

- Garam Epsom (atau magnesium sulfat) diresepkan sebagai pencahar melalui mulut (pada waktu malam atau semasa perut kosong - setengah jam sebelum makan). Dewasa 10-30 g dalam setengah gelas air, kanak-kanak pada kadar 1 g setiap 1 tahun hidup. Kesannya biasanya berlaku dalam 4-5 jam selepas pengingesan.

- Untuk sembelit kronik, enema boleh digunakan (100 ml larutan 20-30%).

- Sekiranya keracunan dengan garam barium larut, basuh perut dengan larutan garam Epsom 1% atau berikan 20-25 g secara lisan dalam segelas air. Sekiranya keracunan dengan merkuri, arsenik, penggunaan intravena digunakan (5-10 ml larutan 5-10%).

- Magnesium sulfat juga mempunyai kesan koleretik: 1 sudu besar. sudu larutan 20-25% 3 kali sehari.

- Garam Epsom mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf pusat (kesan penenang, hipnotik atau narkotik diperhatikan bergantung pada dosnya). Ia digunakan sebagai agen antikonvulsan, antispasmodik, dalam rawatan hipertensi. Pada asasnya, darah tinggi dengan garam Epsom dirawat pada peringkat awal dengan rawatan 15-20 suntikan. Seiring dengan penurunan tekanan darah, penurunan fenomena angina pectoris dapat diperhatikan. Pengambilan dosis kecil secara sistematik (1-2 g per setengah gelas air ketika perut kosong) kadang-kadang membantu memperbaiki keadaan pesakit dan sedikit sebanyak menghalang perkembangan aterosklerosis.

- Dalam krisis hipertensi, 10-20 ml larutan magnesium sulfat 20–25% disuntik secara intramuskular atau intravena (perlahan).

- Untuk radiculitis, garam Epsom digunakan bersama dengan madu. Untuk ini, anda perlu mengambil 1 sudu besar. sudu garam epsom, madu lebah dan air. Campurkan semuanya dengan teliti, sapukan ke punggung bawah di kawasan gejala sakit, gosok dengan baik, tutup dengan bungkus plastik dan ikat dengan selendang bulu. Tanggalkan pembalut pada waktu pagi. Ulangi prosedur sehingga kelegaan datang..

- Kompres garam Epsom adalah rawatan yang sangat baik untuk nyamuk dan sengatan lebah. Campurkan 2 sudu besar. sudu garam dengan 1 gelas air suam. Rendam kain bersih dalam campuran dan sapukan ke kawasan yang terkena untuk menghilangkan rasa sakit, terbakar, dan gatal.

Garam Glauber mendapat namanya dari Glauber Jerman, yang menemuinya. Bahan ini adalah kristal lutsinar dan tidak berwarna yang terhakis dari masa ke masa dan mempunyai rasa masin pahit. Garam digunakan dalam perubatan sebagai julap yang kuat dan berkesan.

Ciri penyembuhan garam Glauber

Ini adalah julap yang kuat dan bertindak pantas. Sebagai peraturan, ia digunakan untuk keracunan makanan yang teruk, untuk membersihkan usus secara menyeluruh, sistem limfa, dan juga untuk alasan perubatan, ia digunakan untuk penyakit hati.

Semasa membersihkan usus, masuk ke dalam tubuh manusia, larutan garam mencairkan kotoran dengan ketara, meningkatkan jumlahnya, menyebabkan cirit-birit yang teruk. Kesan utama pembersihan tersebut adalah bahawa larutan mengumpulkan sel mati, sanga, toksin bersama-sama, membawanya keluar bersama dengan cecair..

Apabila digunakan secara luaran, alat ini bertindak dengan cara yang serupa - membersihkan stratum corneum dari epidermis.

Perairan mineral di resort Karlovy Vary di Republik Czech telah lama dikenali. Penduduk Kekaisaran Rom Suci juga menggunakan sifat penyembuhan mata air untuk merawat pelbagai penyakit, dan tarikh rasmi pembukaan resort adalah 1358, ketika Kaisar Charles IV mendirikan kota Karlovy Vary di sekitar tempat di mana perairan indah muncul di permukaan..

Ketika melewati lapisan tanah tertentu, perairan sumbernya tepu dengan sejumlah besar garam. Ini adalah komposisi garam yang unik yang membolehkan mereka digunakan dalam rawatan sebilangan besar pelbagai penyakit. Pada abad ke-19, teknologi diciptakan yang membolehkan semua komponen perubatan diasingkan dalam bentuk garam. Hari ini pengeluaran garam termal berlaku dengan penyejatan air mineral menggunakan peralatan khas di bawah kawalan kebersihan yang ketat..

Garam mineral Karlovy Vary:

- mempunyai kesan pengawalan terhadap aktiviti fungsional saluran gastrousus dan sistem kencing;

- mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme;

- mengatur nada sistem saraf.

Garam mineral Karlovy Vary digunakan:

- untuk rawatan penyakit perut dan usus (ulser peptik dan ulser duodenum, pankreatitis kronik, dyskinesia hempedu, penyakit hati kronik, sindrom usus besar, sindrom postcholecystectomy, sembelit kronik, dan lain-lain);

- untuk rawatan penyakit metabolik (diabetes mellitus, obesiti dan metabolisme lemak terganggu, rawatan dan pencegahan penyakit urolithiasis dan batu empedu, nefropati dysmetabolik);

- untuk rawatan penyakit sistem muskuloskeletal (artritis dan arthrosis sendi anggota badan dan tulang belakang, penyakit degeneratif-distrofi tulang belakang, dll.);

- untuk rawatan penyakit ginekologi dan kosmetologi tertentu (untuk meningkatkan kualiti kulit, menghilangkan kegemukan dan mencegah penuaan pramatang);

- untuk rawatan dysbiosis, untuk mengurangkan pembentukan gas dan kembung;

- untuk menormalkan metabolisme air dan elektrolit semasa dehidrasi, asidosis dan sindrom mabuk.

Bischofite adalah mineral semula jadi, yang merupakan larutan bromin-klorida dengan campuran unsur surih (mangan, yodium, tembaga, litium, besi, silikon, molibdenum, dll.). Deposit semula jadi bischofite adalah perkara biasa di banyak wilayah di negara kita. Contohnya, di wilayah Perm, Volgograd dan Irkutsk, di wilayah Urals. Bishofite ditambang oleh pembubaran bawah tanah. Untuk melakukan ini, air tawar dipam ke dalam sumur, yang tepu dengan garam biskofit. Penyediaan dengan bischofite disediakan dari larutan yang dihasilkan.

Menurut penyelidikan oleh saintis, di bawah pengaruh bischofite, mood bertambah baik, tidur malam menormalkan, sakit berkurang, jarak pergerakan di tulang belakang dan sendi meningkat, tekanan darah menormalkan, aliran darah koroner bertambah baik (di dalam saluran yang membekalkan jantung).

Penggunaan bischofite dianggap paling berkesan untuk penyakit yang bertahan hingga 7-10 tahun. Bagi penyakit dengan pengalaman lebih dari 12 tahun, penggunaan bischofite kurang berkesan. Rawatan bishofite boleh dilakukan di klinik atau di rumah.

Bischofite mempunyai sifat anti-radang, diserap, vasodilatasi dan analgesik, yang digunakan untuk: arthrosis, arthritis, osteochondrosis, radiculitis, lumbodynia, ankylosing spondylitis, akibat trauma, neurosis, menopaus, dystonia vaskular vegetatif, penyakit jantung dan vaskular (aterosklerosis endarteritis), penyakit ginekologi radang, tirotoksikosis.

Bischofite digunakan dalam bentuk mandian umum atau tempatan, serta kompres.

Garam meja dan penggantinya

Garam meja - natrium klorida - adalah produk makanan penting yang merupakan sebahagian daripada cecair badan, mengekalkan keseimbangan asid-basa, metabolisme garam air, dan membentuk asid hidroklorik dalam jus gastrik. Ion natrium dan klorin sangat penting untuk kehidupan, jadi tidak masuk akal untuk menegaskan bahawa garam adalah "racun putih". Garam meja digunakan untuk memerangi dehidrasi badan yang berlebihan dan pencucian vitamin, garam dan nutrien lain dari itu. Garam meja dikecualikan sepenuhnya dari diet hanya sekiranya terdapat edema, penyakit buah pinggang, gangguan metabolisme lemak.

Norma pengambilan garam meja untuk lelaki dewasa ialah 5-6 g sehari, ini sedikit lebih daripada 1/2 sudu teh mengikut isipadu. Dan bagi seorang wanita tua, 2 g sudah mencukupi. Dan keseluruhan masalahnya ialah rata-rata orang mengambil 10 atau bahkan 20 kali lebih banyak garam daripada yang diperlukan. Di samping itu, perlu diingat bahawa garam terdapat secara semula jadi dalam produk makanan lain, dan terutama garam dalam produk separuh siap dan makanan siap pakai. Oleh itu, masalah mengehadkan garam dalam diet sangat mendesak..

Bahagian lain dari masalah ini adalah bahawa sebilangan garam sangat kurang dalam tubuh kita, dan cara termudah untuk memasukkannya ke dalam diet adalah dengan menambahkan garam meja..

Pertama, penduduk hampir semua wilayah di Rusia kekurangan yodium semula jadi, garam beryodium telah lama dihasilkan, menambahkan seperseribu persen kalium iodida ke garam meja. Langkah ini mencegah penyakit tiroid (gondok) dan meningkatkan imuniti.

Kedua, fluorida ditambahkan ke garam biasa, yang menyelamatkan gigi kita..

Bagaimana mengurangkan bahaya daripada pengambilan garam meja yang berlebihan? Para saintis pemakanan telah mengembangkan beberapa campuran khas, di mana bahagian garam meja sangat kecil, tetapi garam kalium atau kalsium dimasukkan, misalnya kalium format atau kalsium format. Untuk hipertensi, aterosklerosis, penyakit buah pinggang, kegemukan, pada usia tua dan pikun, diet bebas garam adalah disyorkan, dan untuk rasa, anda boleh menambahkan campuran garam ini. Banyak kajian menunjukkan bahawa tahap tekanan darah menurun dengan ketara setelah mengehadkan pengambilan garam meja, sehingga doktor dapat mengurangkan dos ubat yang menurunkan tekanan darah dengan selamat. Kesan ini cukup berterusan, jadi diet bebas garam dianggap sebagai rawatan berkesan untuk darah tinggi. Pesakit tua dengan tekanan darah tinggi lebih sensitif terhadap garam meja daripada orang muda, jadi makanan masin harus dielakkan seiring bertambahnya usia. Lebih-lebih lagi, ini membuka rasa produk semula jadi baru bagi banyak orang! Setelah mula memasak daging, ikan, telur, semua sayur-sayuran, bijirin tanpa garam sepenuhnya, orang bertanya-tanya bagaimana mereka boleh merosakkan rasa makanan biasa dengan garam sebelum ini.

Orang lain tidak dapat dengan cepat melepaskan rasa masin biasa, jadi mereka menggunakan pengganti garam yang tidak mengandungi ion natrium: kalium, kalsium, garam magnesium asid organik dan anorganik, mencairkannya dengan garam meja.

By the way, garam meja biasa mempunyai sifat pengawet, tetapi pengganti garam tidak mempunyai sifat seperti itu. Tidak ada gunanya mencuba kubis atau timun garam dengan campuran garam perubatan, jadi kita tidak boleh melakukannya tanpa garam meja. Orang Rusia tidak mungkin menyerah sauerkraut dan timun acar, tetapi lebih pantas menuai sayur-sayuran lain untuk kegunaan masa depan bukan dengan mengasinkan, tetapi dengan pembekuan cepat.

Industri domestik mula menghasilkan pelbagai jenis "garam selamat" dengan kandungan natrium yang berkurang. Jenis campuran berikut tersedia untuk dijual. "Garam profilaksis" meningkatkan fungsi jantung dan buah pinggang, dan mendorong penurunan berat badan. Ia disyorkan walaupun untuk orang yang benar-benar sihat untuk tujuan pencegahan. "Iodized salt" dimaksudkan untuk pengambilan yodium yang kita kekurangan dalam badan. Ia berguna untuk wanita hamil dan juga kanak-kanak untuk meningkatkan perkembangan mental dan fizikal mereka. "Garam profilaksis berodio" dengan kandungan natrium rendah digunakan untuk penyakit hipertensi dan tiroid, serta penyakit lain yang tidak digalakkan penggunaan garam. Ia juga berguna sebagai cara mencegah penyakit kardiovaskular. Campuran ini adalah domestik, murah dan terdapat di kedai makanan kesihatan dan farmasi..

Anda juga boleh membeli "Sanasol" - garam diet, yang mengingatkan garam meja dan terdiri daripada garam kalium, kalsium dan magnesium, serta asid glutamat. "Sanasol" digunakan dalam diet bebas garam, ditambahkan ke makanan siap pakai sebelum digunakan dalam dosis harian 1.5-2.5 g. "Sanasol" tidak mengandungi natrium, memperkaya diet dengan garam kalium dan oleh itu disyorkan untuk hipertensi, kegagalan jantung, mengambil diuretik... "Sanasol" tidak boleh digunakan jika terjadi kegagalan buah pinggang yang teruk dan kandungan kalium yang tinggi di dalam badan.

Terdapat juga pengganti garam import "Tanpa Garam" yang dijual, yang menyerupai garam meja dan mempunyai rasa yang sedikit pahit. Tanpa Garam bebas natrium dan juga disyorkan untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Masih disarankan untuk berjumpa dengan doktor anda.

Menggantikan garam dan makanan tambahan gammasio dengan sempurna. Anda boleh memasaknya sendiri. Ia dilakukan dengan cara ini: goreng biji rami dengan ringan dalam kuali, sejukkan, tumbuk dalam mortar, giling dalam penggiling kopi. Kemudian, dalam kuali panas, campurkan campuran biji rami dengan serbuk rumput laut (1:16) atau garam laut yang dihancurkan (1:32). Produk yang dihasilkan tidak hanya mempunyai khasiat, tetapi juga sifat penyembuhan..

Tetapi yang terbaik adalah membiasakan diri dengan selera produk semula jadi dan mengurangkan penggunaan garam meja beberapa kali, dan sebaliknya meletakkan lebih banyak ramuan, rempah, rempah, lada merah, jus lemon dalam pinggan.