§14 Karbohidrat. Monosakarida - halaman 108, 109

1. Bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Kenapa? Bagaimanakah sebatian sebatian organik ini menggambarkan idea hubungan antara bahan organik dan bukan organik, iaitu kesatuan organisasi kimia dunia material?

2. Kumpulan apa yang karbohidrat dibahagikan kepada?

Karbohidrat terbahagi kepada:
1) monosakarida;
2) disakarida;
3) oligosakarida;
4) polisakarida.

3. Apakah monosakarida? Kumpulan apa yang mereka bahagikan?

4. Tanda-tanda apa yang menjadi asas klasifikasi semua karbohidrat dan apakah asas untuk klasifikasi monosakarida?

Monosakarida (monoses) dengan adanya kumpulan aldo- atau keto terbahagi kepada dua siri: polyhydroxyaldehydes (aldoses) dan polyhydroxyketones (ketoses). Dengan bilangan atom karbon dalam rantai, monosakarida dibahagikan kepada lebih rendah (dioses, trioses, tetroses), sederhana (pentosa, heksosa) dan lebih tinggi (heptosa, oktosa dan nonos).

5. Mengapa glukosa merupakan zat fungsi dua? Sokong tesis ini dengan mempertimbangkan sifat kimia glukosa..

6. Apakah sifat glukosa yang dapat digunakan? Huraikan jawapan anda dengan persamaan tindak balas yang sepadan.

7. Sekumpulan atom, yang menentukan sifat paling khas suatu zat dan yang tergolong dalam sebatian sebatian organik tertentu, disebut berfungsi. Perenggan itu mengenai empat kumpulan berfungsi. Yang mana?

Hidroksil, karboksil, keto dan aldehid.

8. Selain glukosa dan fruktosa, yang memiliki fungsi ganda, zat lain dengan fungsi tersebut disebutkan dalam ayat. Apa itu dipanggil? Apa formula yang ada? Bentuk nama ganda berdasarkan fungsi ganda bahan ini.

Asid glukonik. Ia mengandungi kumpulan hidroksil dan satu kumpulan karboksil, sehingga dapat disebut asam alkohol.

9. Tuliskan persamaan tindak balas yang anda boleh lakukan transformasi berikut:

a) karbon dioksida → glukosa → sorbitol;
b) glukosa → asid glukonat → natrium glukonat (garam natrium asid glukonat);
c) glukosa → etil alkohol → etilena.

asid laktik

10. Hitung isi padu karbon dioksida (n. Pada.) Yang dapat terbentuk semasa penapaian alkohol larutan yang mengandungi 720 g glukosa. Hitung jisim etil alkohol 96% yang dapat diperoleh hasil daripada tindak balas ini dengan hasil produk sama dengan 85% dari segi teori.

11. Monosakarida termasuk ribosa C₅H₅O dan deoxyribose C₅H₅O₄. Terangkan jika bahan terakhir mengikuti formula karbohidrat umum.

Disoxyribose tidak mematuhi formula umum gula, kerana nisbah hidrogen ke atom oksigen adalah 2.5 hingga 1.

Simpan atau kongsi dengan rakan sekelas:

1 Bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Kenapa? Bagaimana kelas sebatian organik ini menggambarkan idea hubungan antara bahan organik dan bukan organik, iaitu kesatuan organisasi kimia dunia material?

Reshebnik dalam kimia untuk gred 10 (O.S. Gabrielyan, 2011),
nombor tugas 1
ke bab Ҥ 14 Karbohidrat. Monosakarida ".

1. Karbohidrat adalah bahan organik yang molekulnya terdiri daripada atom karbon, hidrogen dan oksigen, dan hidrogen dan oksigen ada di dalamnya, sebagai peraturan, dalam nisbah yang sama seperti dalam molekul air (2: 1), Formula umum karbohidrat Cn(H2O)m.

Karbohidrat adalah produk akhir fotosintesis dan merupakan bahan permulaan untuk biosintesis sebatian organik lain.

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat mengapa

© Reshak.ru - koleksi buku jawapan untuk pelajar sekolah menengah. Di sini anda boleh menemui Reshebniks, GDZ, terjemahan teks mengikut kurikulum sekolah. Hampir semua bahan yang dikumpulkan di laman web ini adalah pengarang dengan penjelasan terperinci oleh pakar khas. Anda boleh memuat turun gdz, reshebniki, meningkatkan gred sekolah, menambah pengetahuan, mendapatkan lebih banyak masa lapang.

Tugas utama laman web ini adalah untuk membantu pelajar sekolah dan ibu bapa membuat kerja rumah. Sebagai tambahan, semua bahan sedang diperbaiki, koleksi penyelesaian baru ditambahkan.

Karbohidrat

Kandungan artikel:

Karbohidrat adalah bahan organik semula jadi. Formula mereka mengandungi karbon dan air. Berkat unsur-unsur ini, tubuh mengambil tenaga, yang diperlukan untuk mengekalkan fungsi normal. Bergantung pada struktur kimia, karbohidrat sederhana dan kompleks..

Apa itu karbohidrat

Karbohidrat adalah bahan utama dalam kebanyakan makanan dan memberikan tenaga untuk tubuh manusia. Bergantung pada bilangan unit struktur, karbohidrat sederhana dan kompleks.

Kategori pertama juga dipanggil karbohidrat cepat. Mereka sangat mudah dicerna dan menyebabkan peningkatan gula darah dengan cepat. Ini bermaksud bahawa bahan dicirikan oleh indeks glisemik yang tinggi..

Unsur-unsur seperti itu menimbulkan gangguan metabolik dan menyebabkan kenaikan berat badan. Pengambilan makanan secara sistematik yang mengandungi karbohidrat sederhana bukan sahaja membawa kepada kegemukan, tetapi juga menyebabkan banyak penyakit lain.

Karbohidrat kompleks, yang merangkumi kanji dan serat, mengandungi banyak sakarida yang berkaitan. Mereka mengandungi sebilangan besar elemen struktur. Makanan dengan karbohidrat ini dianggap sangat sihat. Dalam proses pencernaan, secara beransur-ansur jenuh badan dengan tenaga. Ia memberikan rasa kenyang yang berpanjangan..

Fungsi karbohidrat dalam badan

Fungsi utama karbohidrat dalam badan adalah mengubahnya menjadi tenaga. ATP, yang merupakan sumber tenaga serba boleh, mengandungi ribos monosakarida. ATP terbentuk akibat glikolisis. Proses ini terdiri daripada pengoksidaan dan pemecahan glukosa menjadi asid piruvik.

Glikolisis dijalankan dalam beberapa peringkat. Karbohidrat dioksidakan ke air dan karbon dioksida. Proses ini disertai dengan pembebasan tenaga.

Fungsi utama karbohidrat merangkumi yang berikut:

 1. Struktural. Polisakarida adalah bahan untuk elemen sokongan. Selulosa, yang merupakan sebahagian dari struktur dinding sel, memberikan ketegaran kepada tanaman. Chitin terdapat dalam sel-sel kulat.
 2. Tenaga. Karbohidrat adalah sumber tenaga utama. Pecahan 1 g karbohidrat membolehkan anda melepaskan 17.6 kJ tenaga.
 3. Pelindung. Duri dan duri tumbuhan diperbuat daripada unsur-unsur ini..
 4. Menyimpan. Karbohidrat disimpan dalam bentuk pati dalam struktur tumbuhan dan glikogen pada haiwan. Apabila tenaga kekurangan, bahan-bahan ini dipecah menjadi glukosa..
 5. Osmotik. Bahan menyumbang kepada pengawalan tekanan osmotik.
 6. Penerima. Elemen terdapat dalam komposisi reseptor sel.

Karbohidrat individu membentuk struktur kompleks dengan unsur protein dan lipid. Akibatnya, glikoprotein dan glikolipid terbentuk. Unsur-unsur ini terdapat dalam komposisi membran sel.

Pengelasan karbohidrat

Karbohidrat terdapat dalam pelbagai jenis. Perkara ini mesti diambil kira semasa membuat diet. Pengelasan karbohidrat dibahagikan kepada sederhana dan kompleks atau cepat dan lambat.

Karbohidrat sederhana atau cepat merangkumi yang berikut:

 1. Monosakarida. Kategori ini merangkumi galaktosa, fruktosa, glukosa. Komponen ini terdapat dalam buah beri, buah-buahan, madu. Bahan seperti itu cepat diserap dan secara dramatik meningkatkan kadar gula darah. Akibatnya, glikogen terbentuk dalam tisu, yang diperlukan untuk tenaga. Dengan kelebihannya, zat membentuk simpanan lemak. Untuk mengelakkan akibat negatif, jumlah monosakarida tidak boleh melebihi 25-35% daripada jumlah karbohidrat yang dimakan pada siang hari..
 2. Disakarida. Ini termasuk terutamanya sukrosa, yang merangkumi gula biasa, dan maltosa. Komponen ini terdapat dalam malt, molase, madu. Ia juga terdapat dalam gula susu..

Karbohidrat kompleks atau lambat merangkumi polisakarida. Bahan ini mengandungi sebilangan besar monosakarida. Mereka memerlukan masa yang lama untuk mencerna dan merasa kurang manis daripada karbohidrat sederhana.
Polisakarida utama merangkumi yang berikut:

 1. Kanji dan glikogen. Bahan ini terdapat dalam bijirin, kekacang, kentang, jagung.
 2. Selulosa. Unsur ini terdapat dalam bijirin, biji, sayur-sayuran, buah-buahan, dedak.
 3. Selulosa. Bahan termasuk selada, epal, pir, wortel.
 4. Pektin. Bahan ini terdapat dalam wortel, kubis, buah sitrus, strawberi.
 5. Inulin. Terdapat dalam chicory, bawang, barli, bawang putih.

Kelebihan utama karbohidrat kompleks adalah ketepuan perlahan badan. Berkat ini, rasa lapar tidak timbul sebelum waktunya..

Karbohidrat sederhana

Karbohidrat ini mempunyai struktur sederhana. Kerana ini, mereka cepat diserap dalam badan. Dengan kurang bersenam, zat meningkatkan gula darah. Selepas itu, dia cepat jatuh, yang menimbulkan rasa lapar. Karbohidrat yang tidak habis diubah menjadi simpanan lemak. Lebih-lebih lagi, kekurangan mereka menyebabkan keletihan dan mengantuk meningkat..

Karbohidrat sederhana terbahagi kepada 2 kategori - monosakarida dan disakarida.

Monosakarida merangkumi:

 • glukosa - ia terdapat di kebanyakan buah dan beri. Komponen ini juga terdapat dalam serpihan madu dan tumbuhan hijau;
 • fruktosa adalah bahan yang terdapat dalam madu, buah beri, dan buah-buahan. Ia juga termasuk dalam biji tanaman individu;
 • galaktosa adalah satu-satunya monosakarida yang berasal dari haiwan. Ia terdapat dalam laktosa, atau gula susu.

Disakarida dianggap paling penting untuk pemakanan manusia. Molekul mengandungi glukosa. Gula kedua boleh menjadi fruktosa, galaktosa, atau glukosa.

Terdapat jenis disakarida berikut:

 • sukrosa - ia termasuk glukosa dan fruktosa. Kategori ini merangkumi gula dari tebu atau bit;
 • maltosa - bahan mengandungi 2 residu glukosa. Ia terdapat dalam gula licorice;
 • laktosa - unsur termasuk glukosa dan galaktosa dan terdapat dalam susu mamalia.

Senarai makanan sihat yang mengandungi karbohidrat cepat:

 • kentang;
 • labu;
 • jagung;
 • sebiji nanas;
 • pisang;
 • tembikai;
 • tembikai;
 • Nasi putih;
 • kacang;
 • buah kering.

Pada masa yang sama, terdapat produk berbahaya yang harus dihapuskan sepenuhnya..

Ini termasuk:

 • barangan bakar yang diperbuat daripada tepung premium;
 • gula-gula;
 • minuman berkarbonat manis;
 • makanan ringan;
 • minuman beralkohol;
 • kek, wafel, biskut.

Karbohidrat kompleks

Produk ini berdasarkan polisakarida - pati dan selulosa. Bahan seperti itu memastikan pencernaan yang normal dan menepukan seseorang untuk jangka masa yang panjang..

Senarai makanan yang mengandungi banyak karbohidrat kompleks merangkumi yang berikut:

 • semua sayur - pengecualian adalah kentang dan labu;
 • buah sitrus;
 • buah beri;
 • epal dan pir;
 • aprikot;
 • millet, barli mutiara, soba, oatmeal;
 • kekacang.

Minuman dalam kategori ini termasuk teh dan kopi tanpa gula. Terdapat juga beberapa karbohidrat kompleks dalam daging dan ikan. Mereka dijumpai dalam telur, kefir, keju kotej.

Karbohidrat cepat

Karbohidrat cepat dianggap sederhana dan hanya mengandungi 1-2 molekul:

 • 1 molekul mengandungi monosakarida;
 • 2 molekul terdapat dalam komposisi disakarida.

Semua karbohidrat cepat mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Ia melebihi 70. Bahan seperti ini mempunyai rasa manis dan larut dalam air..

Pecahan karbohidrat sederhana bermula di mulut. Mereka meresap ke dalam darah dengan sangat cepat. Dalam beberapa minit selepas pengambilan, tahap glukosa meningkat dengan ketara. Pada masa yang sama, ia kekal pada tahap tinggi tidak lebih dari 30-40 minit. Kemudian seperti tiba-tiba menurun.

Karbohidrat cepat diperlukan untuk mengembalikan tenaga setelah melakukan senaman atau tekanan yang berat. Mereka menyumbang kepada penyingkiran seseorang dari koma hipoglikemik.

Walau bagaimanapun, anda tidak harus selalu menggunakan bahan tersebut. Ini menimbulkan keletihan pankreas dan memaksanya berfungsi dalam keadaan tertekan. Kelebihan karbohidrat sederhana yang memprovokasi perkembangan diabetes jenis 2. Apabila karbohidrat sederhana dimakan pada waktu malam, karbohidrat ditukar menjadi lemak.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi termasuk yang berikut:

 • gula, madu;
 • kentang panggang, kentang tumbuk;
 • wortel rebus dan labu;
 • pisang, tembikai, tembikai, nanas;
 • manisan;
 • tarikh;
 • produk Bakeri.

Karbohidrat perlahan

Karbohidrat perlahan juga disebut karbohidrat kompleks. Mereka merangkumi 3 atau lebih molekul. Oleh itu, bahan ini dicirikan oleh penurunan yang perlahan. Mereka biasanya diserap dalam usus. Karbohidrat kompleks termasuk dextrin, kanji, selulosa, glikogen, glukomanan.

Pengambilan karbohidrat perlahan mendorong aliran glukosa yang lancar ke dalam tubuh manusia. Tidak ada puncak atau lompatan. Karbohidrat kompleks dapat menenangkan seseorang untuk masa yang lama, mengekalkan mood yang stabil dan menjadikannya lebih seimbang.

Indeks glisemik produk sedemikian berada dalam lingkungan 0-40.

Ini termasuk yang berikut:

 • pasta gandum durum;
 • beras perang, barli, barli mutiara, soba, millet;
 • kekacang;
 • buah - pic, oren, ceri, epal, pir;
 • sayur-sayuran dan herba - bawang, bayam, zucchini, lada, tomato, kubis;
 • cendawan.

Struktur karbohidrat

Struktur karbohidrat merangkumi beberapa kumpulan karbonil dan hidroksil.

Bergantung pada struktur, bahan dibahagikan kepada 3 kategori:

 • monosakarida;
 • oligosakarida;
 • polisakarida.

Monosakarida adalah gula termudah yang hanya mengandungi 1 molekul. Mereka mempunyai beberapa kumpulan yang berbeza dalam jumlah atom karbon dalam molekul. Monosakarida, yang mengandungi 3 atom karbon, disebut trioses. Sekiranya terdapat 5 atom dalam komposisi, ia dipanggil pentosa, jika 6 - heksosa.

Pentosis, yang terdapat dalam asid nukleik, dianggap paling berharga bagi organisma hidup. Yang sangat penting ialah heksosa yang membentuk polisakarida..

Oligosakarida mengandungi 2-10 unsur struktur.

Bergantung pada jumlahnya, terdapat:

 • diosis;
 • trioses;
 • tetraosis;
 • pentasakarida;
 • heksasakarida.

Yang paling ketara adalah disakarida, yang termasuk sukrosa, maltosa dan laktosa, serta trisakarida. Kategori ini merangkumi melicytosis, raffinose, maltotriosis.

Olisakarida boleh mengandungi struktur homogen dan heterogen.

Bergantung pada ini, jenis berikut dibezakan:

 • homooligosakarida - semua molekul mempunyai struktur yang sama;
 • hetero-oligosakarida - molekul berbeza dalam struktur.

Karbohidrat yang paling kompleks adalah polisakarida. Mereka merangkumi banyak monosakarida - dari 10 hingga beberapa ribu.

Bahan-bahan ini merangkumi yang berikut:

 • kanji;
 • kitin;
 • glikogen;
 • selulosa.

Polisakarida mempunyai struktur yang lebih kaku daripada oligosakarida dan monosakarida. Mereka tidak larut dalam air dan tidak terasa manis..

Komposisi karbohidrat

Komposisi karbohidrat dibahagikan kepada kategori berikut:

 1. Monosakarida - sertakan 1 unit monomer dan jangan hidrolisis untuk menghasilkan karbohidrat yang lebih sederhana. Monomer adalah pelbagai. Ini disebabkan oleh perbezaan struktur. Biasanya monosakarida organisma hidup adalah rantai karbon cincin yang merangkumi 5 atau 6 atom karbon. Monosakarida yang paling penting ialah ribosa dan deoxyribose, yang terdapat dalam asid nukleik. Mereka juga memasukkan glukosa sebagai sumber tenaga dan fruktosa..
 2. Disakarida - Termasuk 2 unit monomer. Kita boleh mengatakan bahawa mereka terdiri daripada 2 monosakarida. Bahan bergabung melalui kumpulan hidroksil. Dalam kes ini, air dipisahkan. Disakarida yang paling terkenal ialah sukrosa. Molekulnya merangkumi sisa glukosa dan fruktosa. 2 sisa glukosa adalah sebahagian daripada maltosa.
 3. Polisakarida - merangkumi lebih daripada 10 unit monomer. Kategori ini merangkumi pati, kitin, selulosa, dll. Kanji dan glikogen terkumpul dalam organisma sebagai nutrien simpanan. Kanji kurang bercabang daripada glikogen. Selulosa membentuk dinding sel tumbuhan. Oleh kerana itu, ia menyedari fungsi struktur dan pelindung. Chitin menyelesaikan masalah serupa pada kulat dan haiwan.

Sifat karbohidrat

Sifat utama karbohidrat merangkumi yang berikut:

 1. Jisim molekul. Di antara karbohidrat, anda dapat menemui unsur-unsur yang sangat sederhana, berat molekulnya kira-kira 200, dan polimer gergasi. Berat molekul mereka mencapai beberapa juta.
 2. Kelarutan dalam air. Monosakarida larut dengan mudah di dalam air dan membentuk sirap.
 3. Pengoksidaan: Proses ini menghasilkan asid yang sepadan. Sebagai contoh, pengoksidaan glukosa dengan larutan ammonia hidrat oksida perak menyebabkan pembentukan asid glukonat.
 4. Pemulihan. Semasa mengurangkan gula, mungkin untuk mendapatkan alkohol polihidrat. Hidrogen dalam nikel, lithium aluminium hidrida, dll bertindak sebagai agen pengurangan..
 5. Alkilasi. Istilah ini bermaksud pembentukan eter.
 6. Pengasingan. Konsep ini merangkumi pembentukan ester.

Pencernaan karbohidrat

Dari karbohidrat dalam tubuh manusia, polisakarida terutama dicerna - pati dari produk tumbuhan dan glikogen, yang terdapat dalam makanan haiwan.

Polisakarida dipecah oleh enzim pencernaan menjadi blok bangunan - D-glukosa bebas. Proses ini berlaku di bawah pengaruh amilase air liur dan disertai dengan pembentukan campuran maltosa, glukosa dan oligosakarida.

Pencernaan karbohidrat berterusan dan berakhir di usus kecil. Proses ini dipengaruhi oleh amilase pankreas, yang memasuki duodenum..

Hidrolisis disakarida dipicu oleh enzim yang terdapat di lapisan luar sel epitelium yang melapisi usus kecil. Dalam sel epitelium usus kecil, terdapat transformasi separa D-fruktosa, D-galaktosa, D-mannose menjadi D-glukosa. Campuran heksosa sederhana diserap oleh sel epitelium dan memasuki hati dengan aliran darah.

Metabolisme karbohidrat dalam badan

Metabolisme karbohidrat dalam tubuh manusia berdasarkan proses yang dinyatakan di bawah:

 1. Otak tidak mempunyai simpanan glikogen, oleh itu ia sentiasa memerlukan glukosa. Karbohidrat adalah satu-satunya sumber yang membantu menampung kos tenaga otak. Ia adalah tisu otak yang menyerap 70% glukosa yang dikeluarkan oleh hati..
 2. Tisu otot semasa bekerja aktif menerima sejumlah besar glukosa dari darah. Di dalamnya, bahan ini diubah menjadi glikogen. Apabila glikogen terurai, terdapat cukup tenaga untuk pengecutan otot.
 3. Kandungan glukosa dalam darah diatur oleh hormon - glukagon, hormon pertumbuhan, kortisol, insulin, adrenalin. Insulin membantu mengurangkan glukosa darah ketika naik, memudahkan masuknya ke dalam sel dan memastikan pemendapan zat dalam tisu dalam bentuk glikogen. Dengan penurunan parameter glukosa darah, hormon pertumbuhan, kortisol, adrenalin dan glukagon menghalang penyerapan glukosa oleh sel. Kerana ini, glikogen berubah menjadi glukosa..

Makanan yang kaya dengan karbohidrat

Berikut adalah makanan kaya karbohidrat dalam kuantiti yang banyak:

 1. Roti. Tepung gandum dianggap sebagai sumber penting bagi bahan tersebut. Harus diingat bahawa roti harus dimakan secara sederhana. Selain pati, produk bijirin penuh mengandungi protein, mineral, vitamin, dan lemak. Bahan-bahan ini sangat berguna.
 2. Gambar: Beras mengandungi banyak karbohidrat dan vitamin B. Pada masa yang sama, pakar pemakanan menasihatkan agar lebih memilih varieti yang tidak dipoles.
 3. Kekacang. Produk ini mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Mereka dicirikan oleh membran selulosa keras, jadi penting untuk memperhatikan kaedah penyediaan yang betul..
 4. Kentang: Produk ini mengandungi sedikit karbohidrat - kira-kira 20%. Selebihnya diambil oleh air. Di samping itu, ia mengandungi vitamin dan mineral.
 5. Sayuran hijau. Selain karbohidrat kompleks, makanan ini mengandungi banyak vitamin. Amat bermanfaat untuk memakan sayur-sayuran segar. Keutamaan harus diberikan kepada selada, lada, kacang hijau, kacang polong, kubis. Pastikan makan bayam kerana mengandungi banyak zat besi.

Norma karbohidrat setiap hari untuk badan

Keperluan untuk karbohidrat bergantung pada intensiti aktiviti intelektual dan fizikal. Rata-rata, norma karbohidrat sehari untuk badan adalah 300-500 g. Kira-kira 20% boleh menjadi karbohidrat, yang mudah diserap.

Warga emas harus mengambil maksimum 300 g karbohidrat setiap hari. Lebih-lebih lagi, bilangan elemen ringkas tidak boleh melebihi 15-20%.

Sekiranya terdapat berat badan berlebihan dan patologi lain, jumlah karbohidrat harus terhad. Dalam kes ini, ini harus dilakukan secara beransur-ansur. Berkat ini, badan akan dapat menyesuaikan diri dengan perubahan dalam proses metabolik. Batasannya harus bermula dengan 200-250 g sehari. Selepas seminggu, jumlah karbohidrat dapat dikurangkan menjadi 100 g.

Sekiranya anda mengurangkan jumlah karbohidrat secara mendadak dalam jangka masa yang panjang, ada risiko terkena pelbagai gangguan..

Ini termasuk yang berikut:

 • menurunkan tahap gula dalam darah;
 • kelemahan umum;
 • penurunan yang kuat dalam aktiviti intelektual dan fizikal;
 • pengurangan berat;
 • gangguan metabolik;
 • peningkatan mengantuk;
 • pening;
 • sakit kepala;
 • gegaran tangan;
 • rasa lapar;
 • kanser kolon;
 • sembelit.

Gejala yang tidak menyenangkan dapat dihilangkan dengan mengambil gula atau makanan bergula yang lain. Walau bagaimanapun, ia mesti dimakan dalam bentuk dos. Ini akan membantu mengelakkan kenaikan berat badan..

Lebihan karbohidrat, terutama yang sederhana, juga berbahaya bagi tubuh. Ia membawa kepada kadar gula dalam darah yang tinggi. Akibatnya, sebilangan bahan tersebut tidak digunakan dan menyebabkan pengumpulan deposit lemak. Ini memprovokasi diabetes mellitus, karies, aterosklerosis. Terdapat juga risiko penyakit kembung perut, obesiti, jantung dan vaskular..

Kandungan kalori karbohidrat

Kandungan kalori karbohidrat bergantung pada produk tertentu. Rata-rata, 1 g karbohidrat mengandungi 4.1 kcal atau 17 kJ.

Karbohidrat adalah unsur penting yang memberi tenaga kepada tubuh manusia. Lebih-lebih lagi, mereka dibahagikan kepada 2 kategori utama - sederhana dan kompleks. Untuk mengelakkan masalah kesihatan, keutamaan harus diberikan kepada karbohidrat kompleks..

Bahan apa yang disebut karbohidrat: Jenis karbohidrat utama

Karbohidrat adalah komponen sel semua organisma hidup, baik tumbuhan dan dunia haiwan. Walaupun tubuh manusia mengandungi sedikit zat ini - kira-kira 1%, mustahil untuk membayangkan hidup tanpanya. Oleh itu, bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Karbohidrat adalah sebatian organik yang, bersama dengan protein dan lemak, membentuk tiga komponen makanan kita. Jenis karbohidrat utama dipecah dalam badan menjadi glukosa, yang mudah diserap ke dalam aliran darah dan bertindak sebagai bahan bakar untuk pelbagai fungsi..

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Sudah menjadi kebiasaan untuk membezakan dua kumpulan karbohidrat besar: sederhana (cepat) dan kompleks (lambat atau polisakarida). Yang pertama termasuk: fruktosa, glukosa, laktosa, maltosa, galaktosa. Mereka terdiri daripada sejumlah kecil komponen struktur (1-3), mudah dan cepat diserap oleh badan, oleh itu ia juga dipanggil cepat.

Karbohidrat kompleks disebut karbohidrat, rantai yang terdiri daripada ratusan, dan kadang-kadang ribuan komponen. Oleh itu, bahan-bahan ini akan dipecah secara perlahan di dalam badan - maka namanya. Kumpulan ini merangkumi kanji dan selulosa (serat).

Kadang-kadang karbohidrat berserat (serat) diasingkan ke dalam kumpulan khas, kerana praktikalnya tidak diserap oleh badan. Walaupun terdapat ciri ini, peranan mereka dalam proses pencernaan sangat bagus.

Kadar penyerapan karbohidrat ditentukan oleh indeks glisemik (GI). Lebih khusus lagi, GI mencerminkan kesan produk terhadap tahap kenaikan gula darah. Biasanya glukosa diambil sebagai 100%, lebih jarang roti putih. Sebagai perbandingan, dalam sukrosa angka ini adalah 58%, dan dalam pati kentang - 70%. By the way, semua karbohidrat sederhana mempunyai indeks glisemik yang tinggi..

Kelebihan utama karbohidrat sederhana dikaitkan tepat dengan kadar penyerapan. Dengan pertolongan mereka, anda dapat memulihkan bekalan tenaga dalam badan dengan mudah. Kualiti ini sangat dihargai dalam sukan dan perubatan. Walau bagaimanapun, gula darah tinggi berbahaya bagi otak, mata, ginjal dan hati. Sekiranya seseorang menyalahgunakan makanan manis dan berkanji, ketika bergerak sedikit, maka dia berisiko mendapat penyakit berbahaya - diabetes mellitus. Pada pesakit seperti itu, fungsi pankreas terganggu, kerana jumlah insulin yang mencukupi, hormon yang diperlukan untuk penyerapan glukosa, dihasilkan. Akibat penyakit ini, metabolisme terganggu. Selain itu, tubuh mengubahnya menjadi lemak dalam usaha untuk menghilangkan gula berlebihan. Atas sebab ini, keadaan saluran darah bertambah buruk, risiko serangan jantung dan strok meningkat..

Kelebihan utama karbohidrat kompleks ialah mereka mengambil masa lebih lama untuk diserap, yang bermaksud bahawa gula secara beransur-ansur akan memasuki aliran darah. Oleh itu, karbohidrat ini diakui oleh saintis sebagai yang paling berguna. Atas sebab inilah pakar pemakanan mengesyorkan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, yang merupakan karbohidrat kompleks..

Glukosa yang berlebihan diubah menjadi glikogen, yang disimpan di hati dan otot, berfungsi sebagai simpanan tenaga yang mungkin diperlukan oleh tubuh semasa melakukan senaman yang kuat. Karbohidrat adalah bahan bakar untuk sistem saraf pusat, otot. Bahan-bahan ini sangat penting bagi sel-sel otak, kerana secara langsung mempengaruhi kecerdasan, ingatan, mood.

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat: Suplemen homogenate brone Drone

Karbohidrat dalam nisbah optimum terkandung dalam sejumlah bahan tambahan aktif dengan homogenat bron drone "Leveton Forte", "Eromax", "Osteomed" dan lain-lain.

Membantu menjawab soalan 1 Perenggan 14 Kimia Gred 10 O.S. Gabrielyan

Hello kepada semua! Bantu menjawab soalan mengenai kimia Gabrielyan))
Bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Kenapa? Seperti ini
kelas sebatian organik menggambarkan idea untuk-
dan hubungan bahan organik dan bukan organik, iaitu.
kesatuan organisasi kimia dunia material?

Hey. Saya akan bantu anda menjawab, lihat jawapannya.
Karbohidrat adalah bahan organik yang molekulnya terdiri daripada atom karbon, hidrogen dan oksigen, dan hidrogen dan oksigen ada di dalamnya, sebagai peraturan, dalam nisbah yang sama seperti dalam molekul air (2: 1). Formula C Karbohidrat Umumn(H2O) m.
Karbohidrat adalah produk akhir fotosintesis dan merupakan bahan permulaan untuk biosintesis sebatian organik lain.

Karbohidrat - apa itu, apa produk mengandungi, jadual

Sebatian karbohidrat, serta protein dan lemak, adalah makronutrien (dari nutria Latin - "makanan"). Sebatian asal organik ini menyediakan aktiviti penting yang menyeluruh, melaksanakan fungsi yang diperlukan untuk seseorang.
Fungsi karbohidrat:

 • Fungsi tenaga. Seseorang menerima tenaga dari makanan. Seseorang menerima kira-kira separuh daripada penggunaan tenaga yang diperlukan dengan makanan yang kaya dengan sebatian karbohidrat. Otak digerakkan sepenuhnya oleh karbohidrat. Apabila dioksidakan, satu gram karbohidrat membebaskan sekitar 18 KJ tenaga.
 • Fungsi bangunan. Nukleotida, asid nukleik mengandungi sebatian karbohidrat: ribosa, deoksiribosa. Struktur membran sel mengandungi karbohidrat. Glukosa, dalam proses pengoksidaan (glikolisis), berubah menjadi asid glukuronik, glukosamin, dan produk pengoksidaan lain. Mereka adalah komponen polisakarida, protein kompleks. Ini adalah bagaimana fungsi membina karbohidrat direalisasikan..
 • Fungsi akumulatif. Otot rangka, hati, dan tisu lain menyimpan glikogen - produk karbohidrat.
 • Fungsi pelindung. Sistem imun mengandungi zat karbohidrat dengan berat molekul tinggi yang disebut kompleks. Mereka menyekat penembusan bakteria, virus, melindungi dari pengaruh mekanikal.
 • Fungsi osmotik. Karbohidrat mampu mengatur tekanan osmotik. Tahap tekanan darah osmotik bergantung pada petunjuk kuantitatif glukosa.
 • Fungsi reseptor. Glikoprotein reseptor sel mengandungi sebatian karbohidrat.
 • Menyokong. Pada tumbuhan dan beberapa haiwan, sebatian karbohidrat adalah bahan penyokong (rangka)..
 • Peraturan. Serat mampu mengatur peristalsis.
 • Genetik. Sebatian karbohidrat adalah komponen DNA, RNA.
 • Khusus. Mempengaruhi impuls saraf, pembentukan antibodi.

Fungsi biologi karbohidrat menentukan keperluannya bagi seseorang untuk menjalani kehidupan yang penuh..

Apa itu karbohidrat

Karbohidrat adalah bahan yang berasal dari organik. Mereka terdiri daripada kumpulan karbonil dan hidroksil. Karbon hidrat telah memberi nama mereka kepada sebatian karbohidrat sebatian. Sebilangan besar bahan organik planet kita dalam nisbah jisim terdiri daripada sebatian karbohidrat.

Komposisi karbohidrat

Struktur karbohidrat adalah heterogen. Sebatian karbohidrat terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen. Formula umum untuk karbohidrat ialah Cn (H2O) m. Oksigen dan karbon membentuk kumpulan karbonil, oksigen dan hidrogen membentuk kumpulan hidroksil. Satu molekul mengandungi hidrogen dan oksigen dalam nisbah dua hingga satu.

Unsur-unsur individu yang membentuk karbohidrat disebut sakarida. Kapasiti hidrolisis untuk bahan berat molekul rendah berbeza untuk sebatian karbohidrat. Oleh itu, mereka dibahagikan kepada komposisi yang sederhana dan kompleks, dan mengikut penghadaman, mereka adalah karbohidrat cepat dan lambat..

Sifat karbohidrat

 1. Kristal telus warna pepejal, kebanyakannya mempunyai rasa manis.
 2. Mempunyai takat lebur rendah, takat didih.
 3. Keupayaan sebatian karbohidrat untuk larut dalam air bergantung pada jisim dan strukturnya. Bahan dengan jisim rendah dan struktur sederhana larut dalam air lebih baik daripada sebatian karbohidrat dengan jisim besar dan struktur bercabang.
 4. Semakin sederhana sebatian karbohidrat, semakin manis.
 5. Monosakarida mampu melakukan penapaian di bawah pengaruh mikroorganisma: ragi, bakteria laktik dan bahan lain.
 6. Sebatian karbohidrat bersifat hidrofilik, iaitu kemampuan mengikat air. Oleh itu, hygroscopicity tinggi mereka, yang mendasari perubahan negatif dalam kualiti makanan..
 7. Polisakarida penyejuk memecahnya menjadi monosakarida.
 8. Membantu mensintesis asid nukleik.
 9. Meningkatkan tahap glukosa darah.
 10. Membantu badan menggunakan lemak.
 11. Merupakan bahagian sel, tisu, cairan antar sel.
 12. Memberi kesan negatif pada enamel gigi, menimbulkan kemunculan karies.

Jenis karbohidrat

Klasifikasi karbohidrat bergantung pada kemampuannya untuk terurai di persekitaran air dan pembentukan bahan baru - untuk hidrolisis. Karbohidrat adalah:

 1. Sederhana - dipanggil monosakarida.
 2. Kompleks:
 • sebatian disakarida,
 • sebatian oligosakarida,
 • sebatian polisakarida.

Monosakarida adalah sebatian karbohidrat termudah yang terdiri daripada satu unit dan tidak dapat membentuk zat yang lebih sederhana. Mereka disintesis oleh tanaman hijau. Mereka mudah dihubungkan dengan air.

Monosakarida yang paling popular adalah glukosa (C6H12O6). Sebilangan besar glukosa dalam anggur, jus anggur, madu. Fruktosa, isomer glukosa, juga tergolong dalam monosakarida. Sekiranya perlu, untuk mendapatkan sebahagian glukosa, anda perlu makan epal, buah sitrus, pic, semangka, buah kering, jus, kompot, jem, madu.

Ini adalah karbohidrat cepat dengan indeks glisemik tinggi, yang dengan cepat meningkatkan kadar gula darah. Monosakarida mampu memberikan tenaga yang cepat, tetapi jangka pendek.

Disakarida adalah bahan kompleks organik, bimolekul, terurai pada masa proses hidrolisis. Ini adalah gula yang berbeza. Salah satu disakarida yang paling biasa: maltosa atau gula malt (C12H22O11), yang merupakan komponen bir, unsur kvass. Gula disakarida - gula makanan - dipenuhi dengan gula, produk tepung, jus, kompot, pengawet. Laktosa disakarida - gula susu - produk tenusu.

Oligosakarida adalah sebatian karbohidrat dengan struktur kompleks, yang disintesis daripada lebih daripada dua (hingga 10) residu monosakarida. Oligosakarida semula jadi yang paling biasa adalah raffinose (C18H32O16). Raffinose dibentuk oleh unsur glukosa, fruktosa dan galaktosa. Ia terdapat dalam kacang, kubis dan kubis Brussels, brokoli, biji-bijian.

Polisakarida disebut sebatian karbohidrat molekul tinggi berstruktur kompleks, struktur molekulnya adalah dari sepuluh hingga seratus dan beberapa ribu unit monosakarida. Polisakarida yang terkenal ialah pati, (C₆H₁0O5) n. Terdapat banyak pati dalam produk tepung, bijirin, kentang. Polisakarida serat yang paling berguna terdapat dalam bahasa Yunani, barli mutiara, oatmeal, gandum dan dedak rai, roti yang dibuat dari tepung tanah kasar, buah-buahan dan sayur-sayuran. Glikogen polisakarida yang terkumpul di hati dan otot adalah sumber tenaga bagi manusia.

Karbohidrat kompleks dicirikan oleh indeks glisemik rendah, kerana ini, peningkatan glukosa darah berlaku secara beransur-ansur. Karbohidrat Sihat Membekalkan Tenaga Tahan Lama.

Apakah peranan karbohidrat dalam badan?

Nilai karbohidrat sangat penting bagi manusia.

 • Fungsi utama karbohidrat adalah untuk menyuburkan tenaga secara bertenaga. Dalam proses penguraian sebatian karbohidrat, tenaga yang dikeluarkan dikeluarkan untuk proses metabolik utama sel. Pengoksidaan satu gram bahan memberikan empat kalori atau hampir 18 KJ.
 • Pembinaan membran sel, penghasilan asid nukleik, enzim, nukleotida tidak lengkap tanpa sebatian karbohidrat.
 • Mereka bertindak sebagai antikoagulan - bahan yang menghalang aktiviti pembekuan darah, mencegah pembentukan gumpalan darah.
 • Mereka adalah komponen lendir yang melindungi organ saluran pencernaan, organ pernafasan, organ genitouriner dari virus, bakteria, pengaruh fizikal.
 • Enzim pencernaan dirangsang kerana sebatian karbohidrat, yang meningkatkan proses pencernaan, mengaktifkan kerja pergerakan gastrik.
 • Proses metabolik dalam badan tidak boleh berlaku tanpa bahan karbohidrat..

Sifat yang disenaraikan menjelaskan mengapa seseorang memerlukan karbohidrat..

Makanan apa yang mengandungi karbohidrat

Jadual karbohidrat akan memungkinkan untuk memahami berapa banyak zat makanan yang dimakan seseorang.

Makanan yang kaya dengan karbohidrat

Nama ProdukPecahan jisim karbohidrat
(dalam gram) setiap 100 gram produk
Gula pasir99
Gula-gula karamel, lolipop96
Sayang81
Pastila, marshmallow81
Perkahwinan79
Roti halia74
Biskut69-74
jem strawberi74
Tepung beras80
Beras nasi74
Tepung jagung72
Gandum jagung71
Pengeringan bagel71
Semolina70
Tepung soba70
Tepung Gandum65-70
Pasta68-70
Jem raspberry70
Tarikh70
Gandum gandum68
Barli mutiara67
Millet66
Ruam67
Tepung rai62-66
Dedak oat66
Kismis66
Gandum barli65
Oatmeal65
Kek49-63
Wafel62
Nasi62
Hercules62
Soba57-60
Gula-gula coklat60
Bijirin gandum57-59
Pir kering62
Epal kering59
Buah ara kering58
Persik kering58
Prun57
Susu pekat55-57
Bijirin barli56
Biji gandum56
Biji-bijian oat55
Roti mentega55
Halva54
Aprikot kering53
Aprikot kering51
Baton51
Coklat susu50
coklat pahit48
Roti33-49
Kacang polong48
Kacang47
Lentil, kacang buncis, kacang hijau46
Susu tepung39-50
Minuman beralkohol20-35
Kek keju dalam sayu coklat32
Pancake31
Bawang putihtiga puluh
Pistachio27
Kentang goreng23
Gajus22
Rosehip22
Pisang21
Ais krim19-20
Jagung manisSembilan belas
Kek Keju18
Halia18
Soya17
Dedak gandumenam belas
Jus pic, jus anggurenam belas
Anggur, kesemek, mangga, feijoa15
Bubur15-20

Makanan yang mengandungi karbohidrat

Tenusu

Nama ProdukPecahan jisim karbohidrat
(dalam gram) setiap 100 gram produk
Acidophilus4
Varenet4
Yogurt8-14
Kefir4
Koumiss5-6
Susulima
Susu butterlima
Susu curdled4
Ryazhenka4
Krim4
Krim masam3-4
Keju kotej3
Keju Adyghe2
keju parmesan1
Keju Sulguni0.5
Chees Feta4
Keju Gouda2
Keju yang diproses2-4
Mentega1

Kacang, biji

ProdukKandungan karbohidrat
(dalam gram) setiap 100 gram produk
Kacang tanahsepuluh
Walnutsebelas
Kacang cedar13
Gajus23
Badam13
Pistachio27
Hazelnutsembilan
Bunga Mataharisepuluh
Bijan12

Sayuran buah-buahan

ProdukKandungan karbohidrat
(dalam gram) setiap 100 gram produk
Quincesepuluh
Aprikotsembilan
Plum ceri8
Nanassebelas
Alpukat2
Jingga8
Tembikai6
Terunglima
Pisang21
Lingonberry8
Orang Sweden8
Selasih3
Anggur15
Cerisebelas
Blueberry7
Garnetempat belas
Pirsepuluh
Buah limau gedang7
Tembikai7
Blackberry4
Strawberi8
Buah ara segar12
Zucchinilima
Kubis putihlima
Brokoli7
Pucuk Brussels3
Kubis Kohlrabi8
kubis merahlima
Kobis2
Kubis Savoy6
Kembang kol4
Kentangenam belas
Kiwi8
Cilantro4
Kranberi4
Selada air6
Gooseberrysembilan
Lemon3
Bawang hijau3
Bawang8
Daun6
Raspberry8
Mangga15
Bahasa Mandarin8
Lobak7
Cloudberry7
Rumpai laut3
Nektarinsebelas
Buckthorn laut6
Timun3
Betiksebelas
Akar parsnipsembilan
Lada bellima
Peachsepuluh
Pasli8
Pomelosepuluh
Tomato4
Rhubarb3
Lobak3
Lobak7
Lobak6
Rowan merahsembilan
Chokeberrysebelas
Salad2
Beetsembilan
Hijau saderi2
Akar saderi7
Plumsepuluh
Kismis7-8
Asparagus3
Artichoke Yerusalem13
Labu4
Dill6
Kuda Kudasebelas
Persimmon15
Ceri manissebelas
Blueberry8
Bawang putihtiga puluh
Rosehip22
Bayam2
Sorrel3
Epalsepuluh

Peranan yang sama pentingnya dimainkan oleh kemampuan untuk membezakan antara makanan mana yang mengandungi zat karbohidrat cepat dan lambat. Apa itu karbohidrat sederhana? Ini adalah makanan yang tinggi monosakarida.
Produk yang mengandungi sebatian karbohidrat kompleks bermanfaat bagi manusia..

Makanan tanpa karbohidrat

Menu yang sihat harus merangkumi sebatian karbohidrat perlahan, iaitu makanan yang diserap secara beransur-ansur.
Lebih baik memasak bubur dari bijirin yang belum diproses, jangan gunakan susu, tetapi air untuk ini. Makan bebas gula.
Anda tidak boleh melepaskan dedak, muesli, kerana ia diserap perlahan-lahan, meningkatkan fungsi sistem pencernaan.
Kacang polong, kacang, buncis, lentil mengandungi sebatian karbohidrat perlahan, sehingga boleh dimasukkan dalam makanan dengan selamat..
Kekurangan rasa manis akan membantu mengenal pasti makanan dengan indeks glisemik rendah.
Menu kesihatan harus merangkumi makanan yang rendah karbohidrat. Ini adalah sayur-sayuran, buah-buahan, produk tenusu, herba, kacang-kacangan..

Selain makanan yang rendah kandungan karbohidrat, ada makanan yang sama sekali tidak mengandungnya..

 • Daging: ayam, ayam belanda, arnab, daging sapi, daging babi, daging lembu.
 • Hati: hati, buah pinggang, jantung.
 • Ikan: sungai, jenis rendah lemak laut.
 • Makanan laut: udang, ketam, sotong.
 • Minyak sayuran: bunga matahari, zaitun, bijan.
 • Cendawan. Hanya cendawan porcini, cendawan boletus mengandungi sejumlah kecil: tidak lebih daripada 1-2 gram per 100 gram produk.
 • Keju: Roquefort, Brie, Cheddar, Parmesan, Tilsiter dan lain-lain.
 • Minuman beralkohol: vodka, cognac, gin, brendi, rum.

Norma karbohidrat setiap hari

Pengambilan karbohidrat setiap hari bergantung pada jantina, umur, gaya hidup seseorang.

Seorang lelaki 50 kg memerlukan 160 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 215 gram untuk mengekalkan berat badan, 275 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Seorang lelaki 60 kg memerlukan 165 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 230 gram untuk mengekalkan berat badan, 290 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Seorang lelaki 70 kg memerlukan 175 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 250 gram untuk mengekalkan berat badan, 300 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Seorang lelaki dengan berat 80 kg memerlukan 185 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 260 gram untuk mengekalkan berat badan, 320 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Sehari untuk wanita dengan berat 50 kg, diperlukan 120 gram untuk menurunkan berat badan, 150 gram untuk mengekalkan berat badan, 200 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Wanita dengan berat 60 kg memerlukan 150 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 190 gram untuk menjaga berat badan, 245 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Wanita dengan berat 70 kg memerlukan 170 gram sehari untuk menurunkan berat badan, 200 gram untuk mengekalkan berat badan, 260 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Sehari untuk wanita dengan berat 80 kg, diperlukan 150 gram untuk penurunan berat badan, 220 gram untuk mengekalkan berat badan, 240 gram untuk meningkatkan jisim otot.

Norma karbohidrat setiap hari dapat dikira. Untuk melakukan ini, anda perlu mengurangkan 100 dari petunjuk pertumbuhan, dan kemudian kalikan hasilnya dengan 3.5..
Pengambilan sebatian karbohidrat yang tidak mencukupi atau berlebihan akan membahayakan manusia.

Dengan sebilangan besar sebatian karbohidrat yang diserap oleh tubuh, terdapat pelepasan insulin yang tajam ke dalam darah, lemak berlebihan akan disimpan. Ini boleh mencetuskan diabetes, obesiti, dan kemudian masalah kesihatan yang lain..

Pengambilan sebatian karbohidrat yang terhad akan mengurangkan simpanan glikogen, hati berlemak berlaku, yang menyebabkan disfungsinya. Keletihan, kelemahan meningkat, kemampuan fizikal dan intelektual menurun. Kekurangan penyedia bekalan tenaga menyebabkan kerosakan lemak yang cepat, yang menyebabkan pengeluaran catena berbahaya. Catenas mampu mengoksidakan badan, menyebabkan koma ketoasidotik.

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat mengapa

Bahan apa yang dipanggil karbohidrat? Cadangkan tanda berdasarkan jenis bahan ini boleh dibahagikan kepada kelas. Namakan kelas-kelas ini dan berikan contoh wakil masing-masing.

Karbohidrat adalah sebatian organik yang terdiri daripada satu atau lebih molekul gula sederhana (polhidrat aldehid atau keton alkohol).

Karbohidrat, mengikut jumlah sakarida yang membentuk molekul, dapat dibahagikan kepada tiga kumpulan: monosakarida (glukosa, fruktosa), disakarida (sukrosa, laktosa), polisakarida (kanji, selulosa).