Warna terung

Tanah air terung adalah kawasan tropika yang panas, tetapi sayur ini berjaya membuahkan hasil di subtropika dan bahkan di benua. Dalam jalur sederhana, varietas terung untuk tanah terbuka ditanam di anak benih, menambah 1 - 2 bulan yang diperlukan untuk musim tanam. Pemilihan pelbagai pilihan yang kompeten memastikan hasil yang lumayan, hari ini kita akan mempertimbangkan jenis terung terbaik untuk tanah terbuka.

Pemilihan varieti

Penternak menawarkan penyelesaian khusus untuk zon iklim yang berbeza. Jenis terung terbaik untuk tanah terbuka di setiap wilayah berbeza. Selain mengambil kira faktor zonasi, perlu menentukan parameter seperti:

 • ketinggian semak dan keperluan untuk garter;
 • bentuk, warna dan saiz buah;
 • kehalusan rasa.

Terung moden mesti mempunyai beberapa kualiti penting:

 1. Daya tahan terhadap perubahan suhu secara tiba-tiba dan sejuk.
 2. Tempoh awal kematangan pengguna (90 - 130 hari dari percambahan).
 3. Kekurangan kepahitan dan aroma pulpa yang menyenangkan.
 4. Kegembiraan dan keindahan buah-buahan, bentuk yang senang dipotong.
 5. Hasil yang stabil.
 6. Rintangan penyakit.

Sebagai peraturan, hibrida terbaru mempunyai pelbagai kelebihan. Tetapi ada juga jenis bukan hibrid yang sangat baik, yang sesuai bagi mereka yang suka menanam sayur dari biji mereka..

Jenis terung terbaik dengan penerangan dan foto

Tidak ada dan tidak boleh menjadi satu gred "terbaik". Penternak menawarkan pelbagai warna, rasa dan bentuk yang menggoda.

Sebagai tambahan kepada penyelesaian yang terbukti, sangat mustahak untuk menguji item baru dalam keadaan tertentu di laman web anda..

Tidak berukuran

Belukar rendah mudah diikat dan senang dilindungi dari cuaca. Batang jenis standard (menebal) boleh dilakukan tanpa garter.

Terung dianggap kurang berukuran jika ketinggian tanaman tidak melebihi setengah meter. Berpakaian atas tidak menuju ke puncak, tetapi menuju ke pembentukan buah yang cepat.

Kecantikan Hitam (Kecantikan Hitam)

Belukar sangat padat, mereka tidak terkena virus mosaik tembakau. Terung berbentuk drop-berbentuk sfera, hitam tinta, besar (200 - 300 g), tidak pahit.

Merpati bersayap kelabu

Kebaharuan Siberia dengan warna ungu lembut. Bentuknya berbentuk pir yang memanjang, berat 150 - 200 g. Belukar yang dimampatkan, tidak lebih tinggi daripada 50 cm. Penuaian bermula pada hari ke-110. Mundur dari satu semak - 2 kg. Pulpa padat, tanpa kekosongan dan kepahitan.

Northerner

Pelbagai untuk Siberia, Ural, Utara-Barat dan zon Tengah. Warna ungu klasik, bentuk pir, berat 200 g dan lebih. Terdapat sedikit biji, rasanya lembut. Ketinggian semak adalah 40 cm, terdapat beberapa anak tangga.

Belon ungu

Batang bercabang setengah meter itu mempunyai "bola" yang berat - berukuran 300 hingga 900 g. Batangnya berkilat, berwarna ungu-tinta dan berwarna kuning ke dalam. Diikat dalam 5 - 6 keping pada setiap belukar. Pulpa tegas, tidak pahit.

Hasil purata - 4.5 kg / persegi. m, masa pembersihan adalah awal lebih awal. Garter diperlukan.

Kerdil Jepun

Pelbagai pilihan Novosibirsk yang tidak bersahaja dan tahan sejuk, dengan ketinggian 35 - 40 cm. Penanaman yang menebal disyorkan (6 pcs / m. Tidak perlu bermain anak lelaki. Terung ungu berbentuk drop; dimensi maksimum - 20 cm, 300 g.

Rasa sedap.

Tinggi

Panjang batang dalam varieti tinggi adalah dari 80 cm hingga satu setengah meter; mereka memerlukan pin dan garter yang kuat.

Untuk kawasan terbuka, kami memilih borang awal dan pertengahan musim dengan buah yang panjang.

malam putih

Tebal kuat, tetapi padat. Masa pematangan - purata, hasil 6 kg / persegi. m. Ketahanan penyakit adalah baik. Terung berbentuk silinder, melebar dari atas ke bawah, berukuran 22 cm x 9 cm, seberat 200 g (rekod 300 g). Warnanya berwarna putih salji di luar dan di bahagian. Rasa pencuci mulut, tidak ada kepahitan sama sekali.

Produk ini rendah kalori, penyembuhan: berguna untuk sistem kardiovaskular, mempunyai kesan diuretik ringan.

Maria

Semula kekuatan sederhana, sedikit merebak. Batangnya berwarna hijau. Buah berwarna ungu kecoklatan, dengan kemilau kusam, memanjang, berdiameter kecil (mudah dipotong). Berat purata ialah 210 g. Keluarannya stabil - hingga 5 kg / sq. m. Pelbagai tidak takut dengan perbezaan suhu.

Memasak sangat awal - 95 hari.

Keluarga rasuk F1

Kata baru dalam pemilihan terung adalah hibrida masak awal yang unik dengan jenis buah karpal. Batangnya diregangkan ke ketinggian seseorang. Hasilnya tinggi (kira-kira 8 kg / meter persegi), hasilnya tahan lama - walaupun di ladang terbuka. Ovari tidak jatuh dari panas atau sejuk.

Setiap kumpulan buah membawa 3 - 4 terung standard seberat 140 - 210 g. Penilaian rasa semasa mencicipi - 5 mata. Kulitnya nipis, tidak ada kepahitan. Warna kulit - ungu biasa.

Salamander

Varieti Rusia moden dengan hasil tinggi (dari 7 kg / persegi M). Tempoh pematangan adalah awal (95 hari). Tumbuhan tinggi, tetapi padat, mengandungi sebilangan besar ovari. Batang berwarna hijau.

Terung panjang, sekata, dengan sedikit pemanjangan di hujungnya; hampir tidak ada duri di kelopak. Berat 220 - 260 g. Permukaannya berkilat, halus, ungu tua. Buburnya berwarna kuning air, hampir tanpa biji, tidak terasa pahit.

Globular

Altai pertengahan musim pelbagai bentuk bulat dengan kulit ungu dan bubur hijau muda. Bercabang semak, batang gelap. Buah ditarik selama 500 - 700 g. Pulangan per meter persegi - hingga 6.5 kg.

Pematangan awal

Varieti terung paling awal mencapai kematangan 3-3.5 bulan selepas percambahan; mereka siap menuai dalam 50-60 hari dari pemindahan.

Valentine F1

Hibrid itu diperoleh di Belanda, dizonkan di banyak kawasan pertanian di Rusia. Disyorkan untuk penanaman luar. Ovari tidak hancur walaupun dalam cuaca panas dan sejuk. Hasil panen yang stabil sentiasa terjamin - lebih daripada 3 kg / persegi. m, tanpa mengira keadaan cuaca. 55 hari berlalu dari turunnya anak benih ke koleksi pertama.

Panjang buah 25 cm, diameter 6 cm, berat 160 g. Warna penutup berwarna hitam tinta. Pulpa berwarna putih berkrim, tanpa kepahitan. Batangnya berwarna ungu, bersaiz sederhana di luar rumah. Hibrida ini dilindungi secara genetik dari virus mosaik tembakau.

Rasa cendawan

Varieti Rusia berbuah putih dengan ovari yang stabil. Tidak takut dengan perbezaan suhu. 100 hari berlalu dari percambahan hingga kematangan pengguna. Batang berwarna hijau muda, semak berukuran sederhana (65 cm), dimampatkan.

Terung berbentuk silinder pendek, berbentuk pir yang lebih jarang memanjang, berwarna susu di luar, hampir putih di dalamnya. Berat 140 - 180 g. Kulitnya nipis. Bubur yang enak, dengan bau cendawan yang berbeza dan rasa selepas ini.

Galina F1

Hasilnya bermula 95 hari selepas percambahan. Belukar bersaiz sederhana (0,7 m) dan separuh tersebar; batangnya tebal, ungu.

Terung berwarna biru-hitam, dengan kilauan antrasit. Bentuk - silinder berukuran 16 * 6 cm. Berat 200 - 300 g, rasa yang sangat baik. Hibrida bertolak ansur dengan cuaca buruk, tidak membuang ovari.

Hijau

Pelbagai terung asli Rusia dengan warna kulit hijau muda. Di dalam sayur-sayuran berwarna putih kehijauan, longgar, sangat lembut. Bau cendawan yang menyenangkan tidak hilang semasa rawatan panas. Sayur-sayuran disediakan dengan cepat. Bentuk buahnya berbentuk pir pendek, beratnya padat - hingga 300 g.

Bush tidak terlalu tinggi (60 cm); anak tiri adalah sedikit. Hasil tinggi dan daya tahan terhadap jangkitan sangat mengagumkan. 105 hari berlalu dari percambahan hingga kematangan teknikal.

Robin Hood

Pemilihan pilihan Rusia yang sangat awal: sayur-sayuran dapat dikeluarkan 90 hari selepas bermulanya musim tanam. Belukar separa batang, bersaiz sederhana (0,7 m), merebak. Mahkota jarang, diterangi dengan baik oleh matahari. 5 tanaman ditempatkan pada satu meter persegi, menerima 5 - 8 kg buah dari kawasan ini.

Mereka berbentuk pir, kadang-kadang dengan ujung runcing, berat 200-300 g, panjang 18 cm dan diameter 8 cm. Tanaman diikat dalam apa jua keadaan.

Wabak 148

Varieti Siberia ini sepenuhnya membenarkan namanya "bercakap". Dipilih khas untuk keadaan luar yang melampau. Tumbuhan adalah standard, dengan batang tumbuh rendah yang kuat dan minimum pucuk lateral. Jangan anak tiri.

Buah berbentuk silinder atau berbentuk pir, ungu tua, berat 180 - 220 g.

Ural Express

Pelbagai saiz sederhana dan ringkas dari siri Uralsky Dachnik. Tidak rosak oleh kumbang kentang Colorado dan hama labah-labah. Belukar ditutup dengan dedaunan yang lebat, yang perlu ditipis sedikit sehingga bunga-bunga itu diterangi oleh cahaya matahari.

Terung bersaiz sederhana, hampir hitam, berbentuk silinder, sedikit melebar ke bawah. Cawan tanpa duri, rasa neutral.

Epik F1

Hibrid Belanda yang popular untuk mana-mana tanah dan iklim, ia mempunyai keplastikan persekitaran tertinggi. Matang awal, tidak dipengaruhi oleh virus mosaik tembakau. Belukar bersaiz sederhana (70 cm), agak padat. Warna batangnya berwarna ungu. Buah seragam (225 g), memanjang, bersaiz sederhana dan diameter.

Persembahan yang sangat baik, kualiti penjagaan yang sangat baik. Rasanya sedap. 5 - 6 kg sayur-sayuran standard diperoleh setiap meter persegi.

Ulasan video

Senarai varieti dengan ciri yang berbeza

Di bawah ini kami telah mengumpulkan senarai jenis terung terbaik untuk tanah terbuka dengan parameter yang berbeza..

Yang paling produktif

Varieti dan kacukan yang paling produktif dibezakan oleh semak yang kuat dan pertumbuhan ovari yang besar, walaupun dalam cuaca buruk. Buah memanjang.

 • Anet F1
 • Pencuci mulut Goliath
 • Minke luar negara
 • E Bintang F1
 • Clorinda F1
 • Tukang Susu
 • Mulatto F1
 • Robin Hood
 • Salamander
 • Bola salji
 • G1 hitam F1
 • Eskimo F1

Varieti baru

Pilihan terung dunia bergerak dalam beberapa arah, mencapai rasa pucat tanpa kepahitan, hasil yang stabil, tahan terhadap cuaca buruk dan penyakit. Novel yang paling berjaya mempunyai pelbagai kelebihan seperti itu. Beberapa mempunyai penampilan yang asli.

 • Anet F1 (berbuah jangka panjang)
 • Ksatria Putih F1
 • Putera timur (berbuah kuning)
 • Jari (karpal)
 • Keluarga berpusing F1 (tangan)
 • Kaviar diraja
 • F1 Rusia Hitam
 • Eskimo F1

Putih

Terung disebut "biru" sehingga varietas berbuah putih menjadi fesyen. Varietas terung putih moden mempunyai rasa halus dan aroma cendawan..

 • malam putih
 • Ksatria Putih F1
 • Rasa cendawan
 • Angsa
 • Tukang Susu
 • Bola salji
 • Icicle

Besar

Tidak dapat dipercayai, tetapi benar: terdapat pelbagai jenis terung bukan hanya untuk rumah hijau, tetapi juga untuk tempat tidur jalanan. "Raksasa" dituangkan hingga setengah kilogram atau lebih, bahkan di wilayah utara. Tumbuhan seperti itu memerlukan makanan yang baik dan kelembapan berterusan di zon akar..

 • Anet F1 (400 g)
 • Teluk besar (400 g)
 • Galine F1 (500 g)
 • Paus minke luar negara (500-900 g)
 • Zamrud F1 (400 g)
 • Pelaut (hingga 500 g)
 • Migran (0,5 - 1 kg)
 • Bola salji (400 g)
 • Tirrenia F1 (450 g)
 • Bola ungu (400 g)
 • Raksasa hitam F1 (300 g)
 • Sfera (700 g)

Varieti terung mengikut kawasan

Untuk Siberia

Untuk katil jalan di Siberia dan Ural, terung sangat awal diperlukan, yang tidak takut terkena sejuk secara tiba-tiba dan kontras suhu yang tajam (+10 pada waktu malam dan +30 pada siang hari). Mereka diikat dengan stabil pada musim panas apa pun. Tumbuhan diletakkan di kawasan yang paling cerah yang dilindungi dari angin..

 • Merpati bersayap kelabu
 • Vera
 • Northerner
 • Kordat
 • Putera Siberia
 • Hujah Siberia F1
 • Kaftan ungu
 • Belon ungu
 • Epik F1

Untuk wilayah Moscow

Di iklim benua sederhana di zon Tengah, varieti matang awal dengan peningkatan ketahanan sejuk sangat baik..

 • Dahi lembu
 • Valentine F1
 • Carlson
 • Clorinda F1
 • Raja Utara F1
 • Robin Hood
 • Wanita gelap

Varieti terung untuk tanah dan rumah hijau di Lorong Tengah:

Varieti terbaik untuk tanah terbuka pada tahun 2018 menurut tukang kebun

Tidak semua penduduk musim panas suka menanam budaya terung yang berubah-ubah. Walaupun varieti yang betul dan penjagaan tanaman yang teliti membolehkan anda menuai hasil yang sangat baik. Untuk memudahkan penanaman luar, disarankan untuk memilih varieti yang sesuai dengan keadaan persekitaran tempatan.

Di wilayah Moscow, penduduk musim panas mengumpulkan hasil terung Epic F1 yang sangat baik. Buah hibrida yang matang tumbuh panjang 21-22 cm (diameter 8-10 cm). Bubur terung ringan mempunyai rasa yang menyenangkan, tanpa kepahitan. Belukar tumbuh jenis semi-penyebaran, tanaman ini tahan terhadap jangkitan oleh virus mosaik tembakau. Di wilayah selatan, varietas ini segera disemai di tanah terbuka..

Tukang kebun di Siberia Barat menasihatkan untuk memperhatikan varieti Clorinda F1. Di ladang terbuka, semak tumbuh tinggi 70-80 cm. Ukuran buahnya 12-19 cm, berat 300-320 g. Kadang-kadang terung dengan berat sehingga 1 kg masak. Bubur lebat dengan warna keputihan mempunyai rasa yang menyenangkan, praktikalnya tidak terasa pahit. Kelebihan khas dari varieti tersebut dianggap tahan terhadap cuaca buruk..

Hasil kerja penternak Siberia yang sangat baik adalah pelbagai terung Big Uvalen. Banyak tukang kebun suka buah sfera yang masak dengan berat 550-700 g. Menurut penduduk musim panas, terung mempunyai rasa menyenangkan yang luar biasa, dan bubur putih salji hampir tidak mengandungi biji. Ketahanan kilang terhadap keadaan cuaca yang sukar juga sangat dihargai..

Untuk penanaman awal, tukang kebun mengesyorkan memilih varieti Destan. Tumbuhan bertoleransi dengan sempurna terhadap penurunan suhu jangka pendek (tanpa kehilangan ovari). Juga, varietas ini mempunyai masa berbuah yang panjang. Panjang buah sekitar 25 cm, berat 250-300 g. Pulpa putih mempunyai rasa halus yang menyenangkan.

Hari ini kami telah memilih untuk anda jenis terung terbaik untuk kawasan terbuka untuk tahun 2018. Dan yang mana anda menanam?

Varieti dan jenis terung untuk katil anda

Senarai spesies dan jenis tanaman kebun di tempat tidur pondok musim panas dan ladang isi rumah semakin bertambah setiap tahun. Sekiranya tidak lama dahulu, seorang tukang kebun yang jarang memutuskan untuk menanam terung, hari ini ini dan banyak tanaman lain cukup biasa dan memberikan hasil yang baik di pelbagai kawasan di negara ini. Memupuk tomato, timun, lada manis, menanam beberapa semak pelbagai terung yang anda suka di kebun untuk menggembirakan keluarga anda dengan hidangan yang lazat.

Apabila asas teknologi pertanian dikuasai dan buah ungu pertama dituai, sudah tiba masanya untuk memilih jenis dan jenis terung untuk ditanam musim depan. Dan memang ada yang dapat dilihat, terutama kerana terima kasih kepada penternak dari seluruh dunia, terung telah lama berhenti menjadi "biru" sahaja. Sekarang di tempat tidur di antara semak-semak dengan buah-buahan ungu tradisional, anda dapat melihat terung putih, hijau, pelbagai, dan hampir merah jambu.

Terdapat tumbuh-tumbuhan yang menghasilkan buah-buahan kuning, oren dan bahkan merah, yang sedikit berbeza dari lada manis atau tomato, tetapi di dalamnya mereka tetap terung..

Di samping itu, hari ini anda boleh memilih varieti terung dan kacukannya:

 • membentuk tanaman tinggi atau padat;
 • memberikan buah bulat, ovoid dan serpentin panjang berbentuk silinder atau mengejutkan;
 • menghasilkan hasil dan saiz buah-buahan individu, berat sehingga 2 kg;
 • tempoh pematangan yang berbeza;
 • untuk tumbuh di rumah hijau, rumah hijau atau di kawasan terbuka;
 • tahan penyakit dan tidak bersahaja terhadap keadaan yang tumbuh di lorong tengah.

Pilihan varieti dan jenis terung sangat hebat sehingga tidak hairanlah jika mudah dikelirukan. Sekiranya penduduk musim panas yang berpengalaman tahu bagaimana menangani banyak jenis tanaman di tempat tidur, maka bagi tukang kebun pemula adalah lebih wajar, setelah membiasakan diri dengan ciri-ciri semua jenis terung terlebih dahulu, untuk memilih beberapa atau tiga jenis pematangan awal untuk menjamin sayur-sayuran yang enak dan sihat.

Terung dengan pakaian berwarna ungu

Secara tradisinya, di kebun Rusia, terung ungu menjadi popular dan pokok palma hampir di seluruh negara tergolong dalam dua jenis terung.

Ini adalah varietas Kecantikan Hitam, menarik perhatian para pekebun bukan hanya karena kesahihannya dan kemungkinan tumbuh, baik di rumah kaca film dan di ladang terbuka, tetapi juga untuk hasil dan kualitas buahnya yang lumayan. Terung coklat-ungu padat seberat 200-350 gram tidak mempunyai rasa pahit, disimpan dengan baik dan tidak mudah diserang penyakit biasa budaya ini.

Yang kedua dalam penilaian populariti kebun adalah varieti terung Almaz, yang dibezakan dengan buah ungu dalam 200 gram. Bentuk buahnya memanjang, walaupun, pulpa mempunyai rasa yang menyenangkan tanpa tanda kepahitan.

Sebagai tambahan kepada varieti yang terkenal ini, varieti lain patut mendapat perhatian dari tukang kebun:

 • memberikan banyak buah bujur bersaiz sederhana, seberat hingga 150 gram, varieti Violet Miracle;
 • terung pelbagai pisang dengan buah memanjang yang dapat disimpan dalam jangka masa yang lama tanpa kehilangan kualiti;
 • pelbagai jenis Kecantikan Hitam dengan buah-buahan hingga 900 gram, warna hitam-ungu terang.

Penganut bentuk tradisional berbentuk pir akan menyukai varieti Albatross yang produktif, yang membentuk semak padat dari mana besar, hingga 450 gram berat, buah-buahan biru-ungu dengan bubur kehijauan padat dikeluarkan.

Populariti terung bulat yang semakin meningkat sesuai untuk pemadat, pengetinan dan rebusan, jadi varietas dan kacukan yang menghasilkan buah bentuk ini semakin banyak permintaan.

Contoh tanaman jenis ini adalah pilihan domestik Bulan Hitam, yang memberikan buah-buahan sfera hampir berwarna riben dengan warna ungu gelap dengan permukaan berkilat dan daging hijau muda tanpa kesan kepahitan. Terung seberat 200 hingga 350 gram dapat dituai seawal 110-115 hari setelah penanaman, dan ovari terbentuk walaupun pada suhu rendah, dan tanaman berbuah untuk waktu yang lama.

Hibrida Bourgeois awal yang menghasilkan tinggi juga menghasilkan terung bulat dengan permukaan hitam-ungu berkilat dan daging yang hampir putih dan halus. Berat buah mencapai 400-600 gram.

Untuk penanaman di rumah hijau filem dan musim sejuk, anda boleh memilih terung Gorodovoy F1 masak sederhana, dicirikan oleh hasil stabil yang tinggi, rasa yang sangat baik dan mudah dibawa buah. Tumbuhan ini kuat, mencapai ketinggian lebih dari 1,8 meter, ia menghasilkan buah silinder yang besar hingga berat 0,5 kg.

Berbagai terung Airship tidak terlalu rendah hasilnya, yang buahnya seberat 120 gram dapat dituai dalam 125-135 hari dari saat percambahan. Oleh kerana mahkota yang lebat dan dedaunan yang banyak, hasil boleh turun, jadi tanaman terung jenis ini memerlukan penipisan dan penghapusan lebih banyak anak tiri dan daun.

Terung putih

Sekiranya beberapa tahun yang lalu terung dengan kulit putih dapat mengejutkan jiran di sebuah pondok musim panas, rakan dan kenalan, hari ini jenis terung ini telah mendapat pengiktirafan yang wajar dan disukai oleh banyak tukang kebun. Ini menjadi mungkin bukan hanya kerana penampilan eksotik dan warna terung yang tidak biasa, seperti dalam foto, tetapi juga terima kasih kepada pulpa putih yang halus, tanpa biji, tanpa kepahitan dan rasa, menurut gourmets, yang mengingatkan cendawan atau ayam.

Tukang kebun domestik yang memutuskan untuk mencuba terung putih harus memperhatikan varietas dan kacukan awal yang memberikan hasil yang baik walaupun dalam keadaan yang tidak menguntungkan..

Dalam 95-105 hari setelah benih menetas, berbagai terung dalam negeri menghasilkan tanaman Rasa cendawan, yang dapat ditanam baik di ladang terbuka maupun di rumah hijau atau rumah kaca plastik. Seperti yang anda lihat dalam foto, warna terung berwarna putih susu. Buah silinder seberat 200-250 gram dan menonjol dari sebilangan analog dengan bau cendawan yang menyenangkan, bubur halus dan kebolehpasaran yang tinggi.

Varieti Icicle berbuah beberapa saat kemudian, setelah 110-116 hari, dan bukan hanya warnanya, tetapi jenis terung sangat mengejutkan. Buah-buahan panjang benar-benar menyerupai es, rasanya enak dan bagus untuk semua jenis pemprosesan masakan. Varietas terung yang lain mempunyai bentuk buah yang serupa dengan pedang, dalam foto, berwarna putih - Pelican. Tukang kebun juga dapat melihat lebih dekat varieti berbuah putih yang lain, misalnya:

 • kepada varieti Swan dengan buah berbentuk silinder klasik;
 • ke terung Iceberg, yang menghasilkan buah dalam bentuk bujur atau telur;
 • untuk membungkus terung ping-pong.

Terung ungu

Sebagai tambahan kepada terung ungu dan putih, penternak telah memperoleh banyak bentuk perantaraan yang mempunyai warna buah-buahan berjalur, merah jambu-putih atau ungu. Dari pelbagai terung Lilac untuk menunggu buah-buahan harus setelah 98-106 hari. Tumbuhan ini membentuk semak padat tidak lebih dari 60 cm, sedangkan buahnya mempunyai bentuk silinder memanjang, permukaan ungu dan berat dari 150 hingga 250 gram. Pada potongan, buahnya berwarna putih, lebat. Bubur yang sedap boleh digunakan untuk semua jenis makanan dan pengetinan.

Peminat hasil panen yang banyak akan menghargai varieti Balagur, yang membentuk hingga 7 buah di gugusan. Dan nilai varietasnya bukan hanya dalam hal ini, tetapi juga pada masa pematangan awal, kualiti komersil terung elips 150 gram dan rasanya yang sangat baik..

Varietas Pink Flamingo tergolong dalam terung awal sederhana, yang tingginya hingga 180 cm di bawah keadaan rumah hijau yang dipanaskan. Buah-buahan, seperti dalam kes sebelumnya, dibentuk pada kelompok 3-6 keping. Berat satu terung ialah 250–450 gram. Terutama warna terung ungu merah jambu, serta putih, tanpa kepahitan, daging menarik perhatian kepada pelbagai..

Terung bulat, secara umum, berukuran besar dan berat buahnya mengagumkan. Bumbo tidak terkecuali. Buahnya berbentuk bulat mempunyai rona ungu putih yang menarik dan beratnya hingga 700 gram. Hasil terbaik diperoleh dengan tumbuh di rumah hijau, di mana tanaman membentuk semak yang kuat, menunjukkan hasil yang tinggi secara konsisten..

Dari sebilangan bunga ungu, merah jambu dan ungu, varieti terung Matrosik yang ditunjukkan dalam foto menonjol dengan warna bergaris buah-buahan berbentuk bujur atau berbentuk pir, dengan berat masing-masing 100-150 gram.

Terung hijau

Di Asia Tenggara, terung bulat kecil dengan warna hijau pekat atau pelbagai sangat popular. Di Eropah dan Amerika Syarikat, terung dengan warna seperti dalam foto biasanya disebut Thai, tetapi jenis terung jenis Cina ini juga dikenal. Sebagai contoh, pada tahap kematangan teknikal, buah terung hijau Cina mempunyai warna hijau muda, tetapi ketika matang, mereka mengubahnya menjadi emas-gangsa.

Penternak domestik juga tidak melupakan terung hijau. Varieti Zelenky menghasilkan buah hijau berbentuk pir dengan berat 250 hingga 300 gram. Bubur terung seperti itu tidak mengandungi kepahitan, mempunyai warna putih atau hampir kehijauan dan rasa cendawan semula jadi yang indah.

Varietas terung Emerald yang ditunjukkan dalam foto termasuk pada usia matang awal, dapat ditanam baik di bawah film maupun di ladang terbuka. Pada semak tahan sejuk yang tidak bersahaja, buah memanjang berbentuk silinder yang besar dengan berat 300-400 gram dibentuk dengan pulpa putih berkrim dengan ketumpatan sederhana. Terung dari pelbagai jenis ini enak, tidak pahit dan selalu menggembirakan dengan hasil yang tinggi..

Merah, oren, kuning

Terung berwarna kuning, oren dan ungu hampir mustahil dijumpai di kebun kita. Namun terung jenis ini ada..

Buah-buahan cerah yang cerah dengan warna kuning dan bentuk bujur diberikan oleh berbagai terung Telur Emas yang disajikan dalam foto, yang diperoleh oleh penternak Belanda. Bubur terung dari pelbagai ini kaya dengan karotena, dan selebihnya sayur-sayuran serupa dengan kerabat kebunnya yang lebih dikenali..

Berasal dari Afrika atau Timur Tengah, terung Turki dibezakan dengan ukuran kecil dan buah berjalur oren yang muncul ketika mereka masak. Buah-buahan muda terung jenis ini berwarna hijau, harum, tanpa sedikit kepahitan, tetapi memperoleh warna, mereka mulai terasa pahit. Tumbuhan termofilik ini terkenal di Amerika Selatan, di mana mereka datang beberapa abad yang lalu dengan budak, dan dihargai untuk likopen yang terkandung dalam buah-buahan, yang digunakan untuk mendapatkan ubat antikanker..

Merah, lebih seperti tomato kecil atau labu, terung ditanam baik untuk buah-buahan kecil dan sebagai tanaman hiasan. Tumbuhan ini membentuk semak yang luas. Daun terung jenis ini dan batangnya, ditutup dengan duri jarang, sering berwarna burgundy atau ungu. Buahnya tahan pada tangkai, di potongnya menyerupai lada jalapeno, mereka cukup dimakan, tetapi apabila matang mereka dapat merasakan pahit.

Terung

Dalam klasifikasi saintifik, terung mewakili keluarga Solanov dan dalam pengertian ini dapat disebut kerabat kentang, tomat, paprika, tembakau, tetapi, selain itu, ia juga merupakan "saudara" dop dan henbane beracun. Nasib kuliner budaya sayur ini sukar. Sebagai produk makanan, terung di Eropah menjadi menarik hanya sejak abad ke-19. Sebelum itu, dia tidak dihargai malah dianggap sebagai penyebab beberapa gangguan mental..

Lama kelamaan, berkat penemuan sejumlah khasiat berguna, terung menjadi menarik bukan sahaja untuk tukang masak, tetapi juga untuk doktor. Oleh itu, kajian yang dilakukan oleh para saintis Amerika yang baru-baru ini menunjukkan adanya asid klorogenik pada terung, antioksidan kuat yang mampu "menyembuhkan" kerosakan sel dan mengurangkan perkembangan sejumlah penyakit. Dan ini bukan satu-satunya kajian yang menunjukkan sifat penyembuhan "biru".

Ciri berguna terung

Kandungan komposisi dan kalori

Bahan asas (g / 100 g):Segar [1]Kalengan [2]Rebus [3]
Air92.3086.9089.67
Karbohidrat5.889.778.73
Gula3.534.803.20
Serat makanan3.02.52.5
Protein0.980.900.83
Lemak0.180.700.23
Kalori (Kcal)254935
Mineral (mg / 100 g):
Potasium22912123
Natrium216741
Fosforus24sembilan15
Kalsiumsembilan256
Magnesiumempat belas6sebelas
Besi0.230.770.25
Zink0.160.230.12
Vitamin (mg / 100 g):
Vitamin C2.20.01,3
Vitamin PP0.6490.6600.600
Vitamin B60.0840.1400.086
Vitamin B20.0370.0700.020
Vitamin B10.0390.0500.076
Vitamin A0.0070.0150.011
Vitamin E0.300.030.41

Jadual menunjukkan bahawa semasa pemprosesan, kepekatan kalium berharga, yang berfungsi untuk memastikan sistem kardiovaskular dan mengeluarkan lebihan cecair dari badan, turun dengan ketara. Ini menjadikan makan mentah (dalam salad) atau terung rebus lebih disukai. Semasa pengetinan, sebahagian daripada vitamin dan mineral (fosfor, magnesium) juga hilang, tetapi petunjuk komponen lain mengikut jadual dapat meningkat dan menurun.

Penyembuhan sifat

Buah terung menunjukkan banyak khasiat perubatan. Oleh kerana banyaknya serat yang tidak dicerna, yang bertindak seperti piston dalam sistem pencernaan, kolesterol dikeluarkan secara berkesan dari badan (penurunan dalam darah hingga 40%, bergantung pada cara penggunaan produk). Ini, seterusnya, mencegah pembentukan plak kolesterol baru di dinding saluran darah, dengan itu menghalang perkembangan aterosklerosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari..

Di samping itu, makan terung boleh:

 • mencegah pembentukan batu di pundi hempedu;
 • untuk mengurangkan keadaan pesakit diabetes jenis 2;
 • melegakan bengkak dan membuang garam asid urik, yang sangat penting bagi mereka yang menderita gout;
 • merangsang kerja saluran gastrousus, melegakan sembelit kronik;
 • mengembalikan keseimbangan garam dan asid-asas;
 • menstabilkan hemoglobin dalam anemia.

Kehadiran vitamin PP (asid nikotoy) pada terung dapat memudahkan perokok untuk berhenti dari kebiasaan buruk.

Kerja pembiakan baru-baru ini memungkinkan pembiakan hibrida terung hitam dengan kandungan antosianin yang sangat tinggi, mampu memulihkan sel-sel badan dan mencegah kerosakannya.

Penggunaan perubatan

Dalam komposisi ubat-ubatan, pada masa ini, peranan yang paling penting dimainkan oleh sebatian Solasodine Rhamnosyl Glycosides yang diperoleh dari terung. Ia termasuk dalam krim Curaderm, yang diresepkan sebagai tambahan dalam rawatan barah kulit bukan melanoma. Jurnal perubatan menggambarkan pengalaman berjaya menggunakan krim dalam rawatan karsinoma sel basal (barah kulit sel basal) di kawasan kepala dan leher.

Walaupun dalam perubatan rasmi saintifik sifat-sifat bermanfaat terung masih dikaji, kemampuan farmakologi sejumlah elemen yang membentuk sayur dalam jumlah besar sudah diketahui. Terima kasih kepada mereka, bidang perkembangan perubatan berikut boleh dianggap paling menjanjikan..

 • Penggunaan asid klorogenik. Terung mengandungi pelbagai polifenol, tetapi aktiviti antioksidan asid klorogenik adalah 27 kali lebih awal daripada flavonoid naringenin. Asid ini mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular dengan mengurangkan kepekaan terhadap pengoksidaan lipoprotein berketumpatan rendah. Ia dapat mencegah perkembangan diabetes, tuberkulosis dan juga barah, yang menunjukkan kesan antitumor. Selain itu, ia dapat melindungi sel hati, aktif dalam menentang strain staphylococcus dan Escherichia coli. Sebilangan bentuk asid aktif melawan patogen herpes.
 • Penggunaan garam kalium. Garam membantu mengeluarkan cecair dari badan, mewujudkan kesan diuretik ringan, mencegah perkembangan penyakit arteri koronari dan meningkatkan fungsi keseluruhan sistem kardiovaskular.

Dalam perubatan rakyat

Perubatan tradisional telah belajar menggunakan sifat penyembuhan terung lebih cepat daripada yang rasmi. Bahagian buah yang berbeza digunakan (bersama atau berasingan).

 • Pulpa. Ia digunakan dalam versi yang berbeda untuk aterosklerosis (sebagai cara membersihkan saluran darah dari simpanan kolesterol), untuk edema yang disebabkan oleh gangguan pada jantung, dan juga untuk pencegahan gout sebagai cara yang berkesan untuk mengeluarkan asid urik. Terapi alternatif secara meluas menggunakan terung untuk merangsang proses metabolik, rembesan hempedu dan peristalsis (penguncupan gelombang usus seperti gelombang untuk memindahkan kandungan usus berongga ke saluran keluar).
 • Kupas. Kulit terung kering dan serbuk diresepkan untuk penyakit rongga mulut (sebagai asas untuk membilas) dan dengan peningkatan tekanan. Anda hanya perlu mengambil kira bahawa dalam varieti pahit klasik dari sayur-sayuran ini, kulitnya mengandungi jumlah solanin beracun yang paling banyak, jadi anda harus berhati-hati dengan rawatan diri dengan cara ini..
 • Jus. Dalam perubatan rakyat, jus terung yang baru diperah digunakan secara aktif, yang disebabkan oleh sifat antiseptik dan antibakteria, melawan eksim, bisul luaran dan kerosakan pada kulit. Mereka juga merawat luka untuk mencegah penyebaran jangkitan..

Biasanya, jus terung diekstrak dengan memarut sayur terlebih dahulu dan kemudian memasukkan gruel yang dihasilkan melalui penekan (atau hanya memerah jus dengan tangan). Pada masa yang sama, untuk mengurangkan intensiti proses oksidatif, plastik, dan bukannya logam, grater digunakan bila boleh. Sekiranya tidak ada, anda boleh memotong pulpa dengan pisau seramik dan kemudian memerah jus dari puri ini.

Untuk menormalkan kerja jantung dan memperbaiki keadaan saluran darah (dengan membuang formasi kolesterol), minum 1-2 sudu jus terung mentah bersama makanan selama 10 hari.

Infusi terung koleretik oleh penyembuh tradisional disediakan seperti berikut:

 • Sayuran bersaiz sederhana dikupas.
 • Pulpa dipotong menjadi kiub kecil (kira-kira 2x2x2 cm atau lebih kecil) dan diisi dengan segelas air mendidih.
 • Terung yang telah direbus disimpan selama kira-kira setengah jam di tempat mandi air.
 • Campuran yang dihasilkan disaring melalui kain tipis.

Infusi ini diambil 100 ml tiga kali sehari sebelum makan..

Cuci mulut antiseptik disediakan dari kulit sayur:

 • Kupas buah dipotong tipis dan tersebar di tuala kertas untuk menghilangkan kelembapan.
 • Kulit kering digiling menjadi serbuk.
 • Tuangkan air mendidih ke atas serbuk yang dihasilkan dan biarkan hingga mendingin.

Cecair yang disaring digunakan untuk membilas mulut ketika radang dan bisul muncul..

Dalam perubatan oriental

Dalam perubatan oriental, sikap terhadap terung tidak jelas. Doktor Tibet Chzhoma Dongzhi dalam bukunya "Pemakanan Tidak Benar" menyatakan bahawa pengambilan terung yang berlebihan untuk orang dengan kesihatan yang buruk mengancam perkembangan barah. Dia juga memperingatkan pesakit tuberkulosis agar tidak memasukkan terung dalam diet, karena dengan latar belakang ubat untuk tuberkulosis ini dapat memicu reaksi hipersensitif.

Menurut penulis, hidangan dengan terung dan ketam akan memberi kesan negatif terhadap aktiviti usus dan perut. Mereka yang menderita cirit-birit kronik dan masalah pencernaan lain tidak boleh memakannya sama sekali, dan orang yang mempunyai keadaan kulit harus mengurangkan pengambilan sayur ini..

Pada masa yang sama, diketahui bahawa dalam perubatan tradisional Tibet, cadangan penggunaan produk tertentu bergantung pada jenis perlembagaan seseorang (secara keseluruhan ada tujuh jenis tersebut). Dan jika orang dari satu jenis benar-benar tidak disarankan untuk makan terung, maka orang dari jenis yang berbeza mungkin mendapat manfaat dari sayur ini. Jadi, sebagai contoh, untuk jenis "perjalanan paru-paru" dengan dominasi dua prinsip penting, "angin-hempedu" benar-benar memerlukan penurunan diet sejumlah produk, termasuk terung. Dan untuk jenis "paru-paru" dengan keutamaan prinsip hidup "angin", sayur ini cukup diterima.

Secara umum, perubatan Tibet menggunakan terung untuk penyakit Darah dan Panas, di antaranya adalah pendarahan usus, kolitis ulseratif, pengekalan kencing. Gunakan terung untuk merawat kulit gatal, menyembuhkan luka mikro pada kelenjar susu, dan bahkan untuk menurunkan tekanan darah.

Dalam perubatan tradisional Cina, yang mengklasifikasikan makanan dengan adanya prinsip Yin dan Yang di dalamnya pada skala dari -3 hingga +3, masing-masing, terung berada pada kedudukan yang ekstrem dengan nilai -3, sesuai dengan kepekatan maksimum asal Yin. Dengan mengambil kira bahawa makanan seimbang adalah makanan yang hampir sama dengan sifar netral, terung harus digunakan dalam makanan dengan berhati-hati dan hanya dengan permulaan "Yin" yang sangat lemah.

Dalam terapi, terung, menurut amalan perubatan Cina, dapat menenggelamkan panas pundi kencing, serta mengatur kepenuhan perikardium (Yang Api). Dalam tradisi timur, perikardium merangkumi kelenjar adrenal, yang, dengan mengendalikan proses metabolik, sistem peredaran darah dan keseimbangan air-elektrolit, bertanggung jawab untuk keseimbangan kepuasan fizikal (seksual) dan spiritual (sensual).

Terdapat juga kes-kes penasaran yang diketahui yang timbul dengan tidak adanya pandangan kritis dalam penerapan beberapa resipi perubatan oriental. Oleh itu, baru-baru ini di saluran berita ada (disahkan oleh banyak gambar) pesan tentang seorang lelaki Cina yang, atas nasihat seorang penyembuh tempatan, menggunakan terapi terung tua untuk menyembuhkan sembelit dan sakit perut. Melalui rektum, pesakit memasukkan keseluruhan sayur sepanjang 30 cm ke dalam dirinya, dan dia melakukannya dengan kegigihan sehingga dia merosakkan satu paru-paru. Terung setelah rawatan sedemikian harus dikeluarkan secara pembedahan.

Dalam penyelidikan saintifik

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, potensi penyembuhan terung menarik minat para saintis di seluruh dunia:

 • Penyelidik China telah mengekstrak antosianin dan beberapa turunan lain dari varieti sayur-sayuran tempatan untuk menilai kesannya pada sel usus manusia. Hasil daripada membandingkan pelbagai antosianin, para saintis membuat kesimpulan bahawa semuanya, pada tahap yang lebih besar atau lebih rendah, melindungi DNA dari kerosakan dan mempunyai aktiviti antioksidan yang jelas [4].
 • Para saintis Brazil secara eksperimen menguji pengaruh jus terung pada tahap lipid dan keadaannya dalam plasma, serta pada kemampuan jus untuk menghilangkan "kolesterol jahat". Dalam eksperimen yang dijelaskan, arnab dengan kadar kolesterol yang ditingkatkan secara artifisial diberi 10 ml jus terung setiap hari selama 14 hari. Para penyelidik menyimpulkan bahawa setelah diet seperti itu, arnab eksperimen mengalami penurunan berat badan secara kualitatif, dan penurunan tahap kolesterol dalam plasma dan aorta, serta penurunan yang signifikan dalam trigliserida, tahap tinggi yang meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular [5].
 • Pakar Amerika dari Pusat Penyelidikan Kardiovaskular di University of Connecticut juga berminat dengan kemampuan terung untuk menghilangkan disfungsi otot jantung dan lesi. Lebih-lebih lagi, saintis membandingkan keberkesanan terung mentah dan panggang, memasukkan makanan berasaskan sayur-sayuran yang disediakan ke dalam makanan haiwan makmal selama 30 hari. Buah-buahan panggang diuji bersama dengan buah mentah untuk mengetahui seberapa banyak perubahan komposisi kimia dari segi kesan terung tersebut terhadap fungsi jantung..
  Kajian yang menggunakan model jantung perfusi terpencil menunjukkan bahawa, terlepas dari kaedah penyediaannya, terung mempertahankan sebatian kardioprotektif yang kuat yang memiliki kemampuan pelindung yang jelas. Kepekatan beberapa komponen (misalnya, vitamin antioksidan A, C, β-karoten) menurun setelah memanggang, sementara yang lain (misalnya, sebatian antioksidan nazunin) meningkat. Walau bagaimanapun, ini tidak menimbulkan perbezaan kualitatif dalam kesan perlindungan - dalam bentuk apa pun, terung bermanfaat untuk jantung [6].
 • Makmal Bioteknologi Makanan Universiti Massachusetts menyiasat kemampuan sebatian fenolik pada terung untuk memperbaiki keadaan pesakit dengan hipertensi dan diabetes jenis 2. Berdasarkan eksperimen in vitro, para penyelidik mengesyorkan diet terung untuk diabetes jenis 2, mendapati bahawa ekstrak terung yang diperkaya fenol dengan aktiviti antioksidan sederhana dapat menghalang dan menyekat alpha-glukosida, mengurangkan tekanan darah tinggi yang berkaitan dan, sebagai hasilnya,, memperbaiki keadaan pesakit [7].
 • Pada tahun 2011, saintis Australia mengemukakan ujian klinikal terperinci mengenai kelas baru agen antikanker pada masa itu berdasarkan sebatian yang diperoleh dari terung (Solasodine Rhamnosyl Glycosides - SRG; mereka juga merupakan ubat BEC). Ejen yang digunakan menunjukkan kecekapan tinggi apabila diberikan secara intravena dan intraperitoneal, serta ketika digunakan secara topikal sebagai krim (Curaderm) dalam rawatan barah kulit bukan melanoma. Krim ini didapati lebih berkesan daripada sebilangan ubat antikanser lain, dan hasil kosmetik yang mengagumkan diperoleh [8].

Melangsingkan badan

Asid klorogenik memainkan peranan khas dalam proses menurunkan berat badan dengan bantuan terung, yang bahkan lebih banyak terdapat pada kulit biji kopi hijau. Mekanisme tindakan asid klorogenik, yang disebabkan oleh lemak subkutan terutama semasa latihan, dijelaskan sebagai berikut.

Sekali di dalam badan, bahan tersebut mengikat glikogen (polisakarida), yang terbentuk oleh sisa glukosa dan dianggap sebagai bentuk penyimpanan utamanya. Dengan meningkatnya aktiviti fizikal, glikogen bebas mula dimakan dari rizab, memberi tenaga kepada tubuh. Tetapi jika polisakarida ditahan oleh asid, maka dalam keadaan yang sama tubuh terpaksa beralih ke sumber tenaga lain - ke simpanan lemak subkutan..

Keberkesanan penurunan berat badan dengan penyertaan asid klorogenik dianggarkan sekitar 10%. Pada waktu yang sama, untuk menguji tindakan mekanisme yang dijelaskan, tidak ada kajian independen terperinci yang dilakukan, dan penaja eksperimen tersebut, yang kadang-kadang disebut di Web, disebut penjual kopi hijau yang secara material tertarik dengan hasil yang diperoleh. Oleh itu, hanya penyelidikan baru yang dapat menambahkan gambaran lengkap mengenai kesan diet asid pada tubuh..

Nasib baik, dalam masalah menurunkan berat badan, terung mempunyai kelebihan lain yang sudah pasti tidak dapat dipertikaikan - dalam bentuk mentahnya ia mengandungi sangat sedikit kalori (hanya 24-25 kkal / 100g), dan walaupun terdapat dua kali lebih banyak kalori dalam versi panggang, masih ada agak sedikit. Sayangnya, terung yang digoreng dalam minyak meningkatkan kandungan kalori sepuluh kali lipat, tidak lagi menjadi produk makanan. Untuk membuang lebihan minyak, sayur goreng diletakkan di atas tuala kertas atau dikukus selama 10-15 minit, tetapi kandungan kalori dari hidangan tersebut masih tinggi..

Dalam memasak

Di benua Eropah, orang dapat mengenali kelebihan terung kuliner agak lewat - hanya pada abad ke-19, tetapi sejak itu, lebih dari dua ratus tahun, pelbagai masakan kebangsaan berjaya memasukkan sayur ini ke dalam masakan tradisional. Sebabnya adalah keserasian terung dengan bijirin, daging, dan sayur-sayuran lain. Lebih-lebih lagi, sayur itu tidak hanya membawa rasa tersendiri pada hidangan. Ini memberi mereka kelantangan dan berpartisipasi dalam penciptaan bentuk, sambil mempertahankan tekstur halus, yang tidak dapat dilakukan oleh sayur-sayuran lain..

Berbagai bangsa di dunia mempunyai hidangan terung yang unik:

 • Musim panas Kaukasia - ajapsandal.
  Ini berdasarkan terung, lada manis dan panas, tomato, bawang, bawang putih, ramuan (dill, basil, ketumbar, pasli) dengan kemungkinan penambahan kentang. Mengikut resepinya, bawang goreng, tomato yang dikupas, lada, bawang putih, herba ditambahkan secara beransur-ansur ke dalam kuali. Rebus pinggan selama kira-kira 10 minit, selepas itu rebusan dicampurkan dengan terung yang digoreng dalam minyak bunga matahari dan disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa jam.
  Ajapsandal disajikan sejuk dan panas dan berbeza dengan rakan Eropahnya yang lebih kuno - ratatouille - kerana yang terakhir mungkin tidak mengandungi terung sama sekali, tetapi di ajapsandal itu adalah ramuan asasnya. Adalah penting bahawa dalam versi ratatouille moden, terung kini juga sering dijumpai.
 • Babaganush makanan ringan timur (atau baba ganuj).
  Ada yang memanggil bubur babaganush, yang lain menyebutnya pate, dan yang lain menyebutnya sebagai sos. Tetapi banyak orang jatuh cinta dengan makanan pembuka ini, dan di Israel (di mana sajian ini sering disebut "salad hatsilim"), tidak ada satu pun pesta besar dan perayaan yang dapat dilakukan tanpa.
  Untuk memasak babaganush, letakkan seluruh terung di atas api (biasanya di atas panggangan, tetapi anda bahkan boleh menyalakan api di dapur gas rumah anda atau di dalam oven) sehingga api menyalakan kulitnya di luar. Kemudian buah dipotong memanjang, dan bubur lembut dikikis sehingga kulit yang dibakar tidak masuk ke dalam pinggan, tetapi yang paling enak setelah pemprosesan yang melampau seperti itu dipelihara. Seterusnya, pulpa dihancurkan menjadi jisim homogen, rempah-rempah, minyak dan, sebagai peraturan, pasta wijen ditambahkan.
 • "Perahu" Turki, atau Imam Bayaldi.
  Dari bahasa Turki, nama hidangan diterjemahkan sebagai "Imam hilang kesedaran (pengsan)". Salah satu daripada beberapa versi popular mengaitkannya dengan rasa terung yang disumbat. Untuk menyiapkan "perahu", sayatan membujur dibuat dalam terung, dan melaluinya, semua biji dan 2/3 pulpa dipilih pertama kali, dan kemudian disiapkan nasi, pengisian tomat tebal, sayur-sayuran (bawang, bawang putih, paprika, tomato kering atau segar ), rempah (pala, ketumbar, jus lemon, gula, garam, lada), herba.
  Set produk dan bentuk Imam Bayaldy mungkin berbeza dalam pelbagai pilihan memasak. Di Turki yang sama, kadang-kadang disajikan, misalnya, dalam bentuk kaserol (dan secara umum hanya di Turki terdapat kira-kira 600 resipi dengan memasukkan sayur ini). Tetapi intipati Imam Bayaldy tetap sama - terung menyerap aroma dan jus dari semua bahan lain, menambahkan rasa tersendiri pada mereka..

Selain yang disenaraikan di atas, terdapat hidangan terkenal lain dengan terung di dunia: caponata Sisilia, zaaluk Maghribi, moussaka Yunani, dll..

Terima kasih kepada penulis Valentin Kataev, satu tradisi Odessa juga menjadi terkenal - memotong terung dengan pisau kayu. Tiba dari Odessa ke Moscow, Kataev cuba memasak kaviar terung buatan sendiri "di Odessa", tetapi tanpa pisau kayu, yang semestinya mencincang bubur buah yang dipanggang, dia tidak dapat melakukannya.

Adalah wajar untuk menggunakan pisau kayu atau seramik (tetapi bukan logam) semasa mengiris terung. Antioksidan (polifenol) yang terkandung dalam sayur-sayuran teroksidasi lebih mudah dan cepat kerana ion besi daripada hanya bersentuhan dengan oksigen. Oleh itu, jika anda memotong pulpa dengan pisau besi atau menyebarkannya melalui skru logam penggiling daging, ia akan menjadi lebih gelap (mengoksidasi) lebih banyak. Kadar tindak balas juga dipengaruhi oleh pendedahan suhu tinggi, yang mengganggu struktur enzim, yang bermaksud bahawa semasa memanggang keseluruhan terung dan kemudian memotongnya, ia akan menjadi gelap lebih sedikit daripada jika anda memotongnya kemudian membakarnya.

Dalam kosmetologi

Manfaat kosmetik terung dihargai oleh kedua-dua pengeluar kosmetik besar-besaran dan penjagaan rumah untuk kulit wajah dan tangan. Ekstrak terung sangat disukai oleh syarikat Korea Selatan, beberapa di antaranya menjanjikan bahawa bahan ini dalam topeng akan membantu menghilangkan kulit dari plat keratin, melicinkan epidermis dan mengecilkan liang, yang lain - bahawa ia akan meratakan warna kulit dan mencerahkannya, dan yang lain - bahawa ia akan mencegah penuaan sel dan mengaktifkan mekanisme pertahanan diri.

Pengilang kosmetik rumah mengharapkan yang sama dari terung, mengharapkan topeng yang dibuat daripadanya:

 • akan meringankan bintik-bintik usia;
 • melicinkan kedutan dan memulihkan nada;
 • melembapkan kulit;
 • menyembuhkan jerawat.

Berikut adalah resipi untuk beberapa formula kosmetik yang popular:

 • Topeng untuk kulit yang bermasalah. 10 g terung parut dicampurkan dengan jumlah tanah liat yang sama dan 15 tetes minyak rami. Komposisi tersebut disapu pada wajah dalam lapisan tebal selama 15-20 minit. Prosedur ini menghilangkan penyumbatan sebum pada mulut folikel rambut, menyempitkan liang dan merangsang peredaran mikro pada saluran darah..
 • Topeng untuk bintik-bintik usia dan jeragat. 15 ml jus terung yang diperah menggunakan penekan dicampurkan dengan jus limau gedang (dalam nisbah 3/1), 10 g serbuk oat (tepung), dan sejumput halia. Komposisi diletakkan pada kulit yang telah dibersihkan sebelumnya selama 15 minit, selepas itu dikeluarkan dengan bulu kapas lembap atau span.
 • Topeng toning. 15 ml jus terung yang diperah dicampurkan dengan 10 g madu dan satu tablet asid askorbik dihancurkan menjadi serbuk. Seperti prosedur sebelumnya, komposisi digunakan pada kulit yang dibersihkan selama kira-kira seperempat jam..

Dari contoh di atas, dapat dilihat bahawa walaupun terung dianggap sebagai komponen utama dalam resipi, komponen bantu memberikan orientasi sasaran dalam penggunaan produk kosmetik. Untuk membersihkan kulit, garam laut (5 g) dan arang aktif (tablet) ditambahkan ke jus terung, untuk pemutihan - soda (5 g) dan jus lemon (5 ml), untuk pelembab - keju cottage (10 g) dan krim (15 ml).

Ciri berbahaya terung dan kontraindikasi

Seperti di tempat tidur malam yang lain (kentang, tomato, dll.), Terung, antara sebatian organik lain, mengandungi solanin, glikosida beracun (alkaloid) yang dihasilkan untuk tujuan perlindungan oleh pelbagai bahagian tumbuhan, bertindak sebagai racun kulat dan racun serangga. Nama terung yang sangat Latin untuk terung - Solanum melongena - secara tidak langsung menunjukkan sejumlah besar alkaloid beracun dalam tanaman sayur ini, yang memberikan rasa pahit. Walau bagaimanapun, tidak seperti, tomato, di mana sebatian toksik terkumpul dalam buah hijau, buah yang belum masak, solanin dalam terung mencapai kepekatan maksimum apabila masak. Lebih-lebih lagi, beri varieti gelap dikumpulkan terutamanya di kulit..

Solanin beracun walaupun dalam dos kecil. Pada mulanya, ia menyebabkan kegembiraan sistem saraf, selepas itu kemurungannya masuk. Secara selari, penguraian eritrosit berlaku. Keracunan menampakkan diri dalam bentuk mual, sakit perut, cirit-birit dan muntah. Sakit kepala, disorientasi di ruang mungkin berlaku. Mangsa mempunyai murid yang lemah. Dalam kes yang teruk, ia boleh menyebabkan sawan dan koma.

Sudah tentu, untuk keracunan terung yang serius, anda perlu makan banyak buah mentah yang terlalu banyak dari jenis gelap. Namun, agar tidak melakukan percubaan pada diri sendiri, anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan:

 • Keluarkan buah pada tahap "kematangan teknikal" tanpa menunggu mereka mengumpulkan sebatian toksik.
 • Singkirkan kulit yang sangat toksik pada jenis gelap tua.
 • Beli kacukan moden, terhindar dari pembiakan dari kepekatan solanin yang tinggi, dan, oleh itu, dari kepahitan ciri.
 • Pretreat pulpa (mis. Rendam dalam air payau).
 • Proseskan produk secara termal, yang sebahagian besarnya akan menghilangkan alkaloid daripadanya (bagaimanapun, ia juga akan "menghilangkan" hidangan dari beberapa bahan berguna).

Cara yang paling progresif adalah saintifik. Pembiak, membiakkan hibrida moden baru, menyingkirkan terung dari solanin beracun bersyarat, sehingga buah-buahan dengan pulpa ringan dapat dimakan walaupun tanpa merendam dan mentah.

Namun, selain solanin, terung juga mengandung asam oksalat, yang menyumbang kepada pembentukan batu ginjal oksalat, yang berbahaya bagi penderita urolithiasis. Ini dianggap sebagai kontraindikasi yang paling serius..

Selain itu, penggunaan terung harus dibatasi pada orang yang mengalami masalah gastrointestinal (gastritis, bisul, gangguan), serta pesakit yang bergantung pada insulin di mana terung dalam makanan dapat menyebabkan penurunan patologi dalam kepekatan glukosa.

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya terung dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial, dengan pautan ke halaman kami:

Fakta menarik

Terung mempunyai sejarah yang panjang dan nasib yang sukar. Kisah ini bermula di India dan Asia Selatan, di mana dia dijinakkan satu setengah ribu tahun yang lalu [9]. Pada abad ke-9, berkat orang Arab, terung sampai ke Afrika, dan pada abad ke-15 ia sampai ke Eropah.

"Kaviar terung luar negeri" sebagai gambaran produk luar biasa, sangat jarang dan mahal muncul dalam filem terkenal "Ivan Vasilyevich Mengubah Profesinya" dalam episod yang menceritakan tentang pemerintahan Ivan the Terrible (1530-1584). Menjelang abad ke-16, terung memang sudah terkenal di kawasan kita, tetapi pada masa itu ia dianggap sebagai tanaman hiasan atau asas untuk ubat-ubatan perubatan dan ramuan cinta, dan bukan sebagai makanan. Sayuran itu mempunyai reputasi yang terlalu buruk untuk disajikan di meja kerajaan.

Salah satu nama terung - "epal rabies" (atau "epal obsesi") - mengisyaratkan bahawa seseorang yang merasakan buah ini mula menderita keruh mental dan halusinasi. Sebahagiannya, pendapat ini dapat diprovokasi oleh kenyataan bahawa seseorang yang diracuni solanin kadang-kadang mempunyai masalah dengan orientasi di ruang angkasa. Namun, kemungkinan besar, terung secara tidak sengaja memperoleh reputasinya disebabkan oleh fakta bahawa nama latin "melongena", yang dalam bahasa Itali menjadi "melanzana", kadang-kadang terdengar sebagai dua kata "mela insana", yang dapat diterjemahkan sebagai " epal gila ".

"Secara tidak sengaja" nama daerah lain untuk terung muncul - "biru", sering digunakan di wilayah selatan negara ini. Menurut satu versi, alasan untuk ini bukanlah warna ungu kulitnya, tetapi cara sayur itu sampai ke pasar kota pelabuhan. Dipercayai bahawa sejak terung sampai ke Odessa dari China, dan nama negara ini dalam bahasa Ibrani terdengar seperti "dosa", maka nama konsonan baru terpasang pada terung itu sendiri - "biru".

Penampilan nama versi Amerika juga bergantung pada spesifikasi kenalan penduduk tempatan dengan sayur itu. Terung pertama yang datang ke benua luar negeri kecil, bulat, mempunyai warna putih dan kuning dan menyerupai telur, oleh itu istilah "kilang telur" mula digunakan di AS, yang diterjemahkan sebagai "tanaman telur" [10].

Akhirnya, definisi "sayur-sayuran" yang banyak digunakan untuk terung juga boleh dianggap sebagai kesalahan, kerana tidak sepenuhnya betul dari sudut saintifik. Dalam klasifikasi botani, terung tergolong dalam buah beri, dan sesuai untuk menyebutnya sebagai sayur ketika disebut sebagai makanan masakan - produk makanan.

Pemilihan dan penyimpanan

Pemilihan terung berkualiti tinggi dilakukan berdasarkan tanda-tanda luaran. Buahnya harus mempunyai kulit yang halus tanpa luka, lekuk, acuan atau bintik busuk gelap. Pada masa yang sama, senarai tugas pembeli merangkumi pemerolehan bukan sahaja buah yang utuh, tetapi juga buah yang belum masak (pada tahap kematangan teknikal). Untuk ini, keadaan tangkai dinilai, yang pada sayur-sayuran yang terlalu masak akan kelihatan basi dan coklat. Buah muda harus tegas untuk disentuh. Sekiranya penjual menunjukkan produknya "dalam konteks", maka anda dapat menganggarkan jumlah biji (terung lama mempunyai banyak).

Untuk menilai kepekatan solanin dalam pelbagai, mereka biasanya memusatkan perhatian pada warna pulpa. Semakin hijau, sebatian yang lebih beracun dan, dengan demikian, kepahitan dalam pelbagai, dan lebih ringan (lebih putih), semakin sedikit. Tanpa memecahkan buah, warna pulpa di dalamnya dapat ditentukan oleh warna bintik pada "mahkota" terung. "Titik putih" bermaksud bahawa daging di dalam terung adalah sama.

Terung disimpan pada suhu bilik selama kira-kira 2-3 hari. Tetapi untuk simpanan lebih lama, anda perlu memindahkannya ke peti sejuk. Di petak sayur, terung boleh bertahan sekitar 3-4 minggu. Dan dengan pembekuan mendalam - sekurang-kurangnya enam bulan. Kadang-kadang sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk, varietas yang mengandungi solanine dikupas dan disimpan selama beberapa jam di dalam air garam..

Varieti dan penanaman

Tukang kebun di negara kita baru-baru ini semakin memperhatikan jenis tanaman sayuran yang eksotik ini. Buah terung ungu panjang yang tidak asing lagi bagi kita adalah salah satu pilihan dalam varieti varietas yang sangat luas. Berkat kerja pembiakan, buah-buahan dari pelbagai jenis terung berbeza antara satu sama lain dalam banyak parameter:

 • mengikut ukuran: terdapat kedua-dua buah beri 30 gram kecil dan raksasa 2 kilogram;
 • mengikut warna: terung berwarna putih, kuning, merah jambu, merah, hijau, hitam, berjalur;
 • dalam bentuk: beberapa menyerupai telur ayam, yang lain adalah bola dan bola, dan yang lain lebih seperti pir.

Dalam tinjauan di bawah, kami telah mengumpulkan 5 jenis warna-warni teratas yang menunjukkan bagaimana buah dari spesies tumbuhan yang sama dapat berbeza antara satu sama lain..

 • "Telur Putih". Sebagai tambahan kepada fakta bahawa buah hibrida ini seperti telur ayam, mereka mempunyai rasa cendawan (champignon) yang jelas dengan ketiadaan ciri kepahitan banyak buah ungu. Kadang-kadang daging lembut varieti putih juga dibandingkan dengan daging ayam. Yang paling terkenal adalah "Iceberg", "Swan", "Ping-Pong", Bibo, "Pelican", dengan buah berbentuk pedang yang dikenali, dll..
 • Hijau Thai. Ini mewakili sekumpulan terung hijau, tetapi dalam kumpulan ini juga, hibrida menonjol untuk bentuknya yang eksotik (buah silinder melengkung yang samar-samar menyerupai pisang yang belum matang) dan pulpa lembut, manis dan aromatik yang mengagumkan, yang dihargai oleh pakar masakan di seluruh dunia. Hibrid hijau muda "Yoga" kelihatan seperti "Thai Green", tetapi rasa ini lebih rendah daripada "saudara" Thai. Varieti terung hijau yang lain boleh berbentuk air mata (seperti, misalnya, "Alyonka"), dan bulat ("Green Galaxy F1", "Green"), dan silinder diratakan ("Green F1").
 • "Budak Emas". Buah hibrida berwarna kuning terang, dan walaupun ia dapat dimakan ketika dituai semasa kematangan teknikal, terung kuning sering ditanam sebagai tanaman hiasan. Khususnya, ketinggian "Golden Boy" jarang melebihi setengah meter, yang menjadikannya "budaya untuk tingkap" yang sangat baik.
 • Merah mengacau. Walaupun nama "memberitahu", hibrid hiasan ini, seperti yang sebelumnya, tergolong dalam kumpulan terung kuning. Kulitnya berwarna oren kemerahan mengambil warna khasnya apabila tidak masak sepenuhnya, ketika buahnya harus dipetik. Terung masak pahit dan mengandungi banyak biji yang sukar. Oleh kerana warnanya, bentuk bulat dengan meratakan pada "tiang", tulang rusuk dan ukuran (diameter 3-4 cm), "Red Ruffled" kelihatan seperti tomato.
 • "Matrosik". Nama terung secara langsung memberi kesaksian pada jalurnya - warna ungu tidak berwarna merah jambu terletak di latar belakang buah putih. Walaupun terdapat pewarnaan seperti itu, tidak ada solanin yang pahit dan beracun dalam varieti ini, kerana terung Matrosik dapat digunakan mentah dalam salad, dan semasa memasak adalah mungkin untuk tidak menghilangkan kulitnya yang tipis.

Terung adalah tanaman yang berubah-ubah untuk tumbuh. Dia termofilik, fotofil, sensitif terhadap pemindahan dan perubahan suhu secara tiba-tiba. Walaupun pada suhu positif rendah, yang bertahan lama, kilang itu mati. Dengan pengembangan hibrida baru, penternak telah mencapai ketahanan yang lebih besar terhadap suhu yang melampau, yang sangat memudahkan tugas tukang kebun, petani dan tukang kebun.

 1. Pangkalan data nutrien Nasional AS, sumber
 2. Pangkalan data nutrien Nasional AS, sumber
 3. Pangkalan data nutrien Nasional AS, sumber
 4. Jing P., Qian B., Zhao S., Qi X., Ye L., Mónica Giusti M., Wang X. Kesan corak glikosilasi anthocyanin terung Cina dan derivatif lain terhadap keberkesanan antioksidan pada garis sel usus manusia. Kimia Makanan. 2015 1 April; 172: 183-9.
 5. Jorge P.A., Neyra L.C., Osaki R.M., de Almeida E., Bragagnolo N. Kesan terung pada tahap lipid plasma, peroksidasi lipid dan pembalikan disfungsi endotel pada hiperkolesterolemia eksperimen. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. 1998 Feb; 70 (2): 87-91.
 6. Das S., Raychaudhuri U., Falchi M., Bertelli A., Braga P.C., Das D.K. Ciri kardioproteksi terung mentah dan masak (Solanum melongena L.) Makanan & Fungsi. 2011 Jul; 2 (7): 395-9.
 7. Kwon Y.I., Apostolidis E., Shetty K. Kajian in vitro terhadap fenolik terung (Solanum melongena) sebagai penghambat enzim utama yang berkaitan dengan diabetes jenis 2 dan hipertensi. Bioresour Technol. 2008 Mei; 99 (8): 2981-8.
 8. Bill E. Cham. Topikal Solasodine Rhamnosyl Glycosides Berasal dari Terung Merawat Kanser Kulit Besar: Dua Laporan Kes. Jurnal Antarabangsa Perubatan Klinikal Vol.2 No.4 (2011).
 9. Trujilo Linda. "Penanaman Elegan," Master Gardener Journal. Januari 2003.
 10. Terung. World Wide Words,, sumber

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!