Kacang. Senaraikan dengan foto

Ini adalah buah-buahan terutama pokok atau pokok renek yang tumbuh dengan cengkerang, termasuk lembut. Nilai produk tersebut adalah bahawa ia terdiri daripada 50-60% lemak, lebih-lebih lagi lemak tak jenuh yang sihat. Bahan seperti itu menurunkan tahap kolesterol "buruk" dan melindungi jantung dan saluran darah. Selain itu, kacang mengandungi asid lemak tak jenuh ganda, yang penting untuk fungsi otak (seperti yang terdapat hanya pada ikan dan biji).

Untuk kesihatan, cukup makan 5 biji setiap hari.

Kacang tanah

Kacang tanah (kacang tanah) - tumbuhan herba rendah tahunan keluarga kekacang, tumbuh di negara-negara dengan iklim yang hangat dan lembap. Bunga kacang dengan tangkai panjang muncul dari axil di dasar tangkai daun yang melekat pada batang. Bunga kacang kuning hanya mekar selama satu hari. Selepas pendebungaan, ovari terbentuk, dan peduncle panjang mula beransur-ansur tenggelam ke tanah. Ovari buah masa depan mencapai tanah dan menguburkan dirinya di tanah. Kacang tanah masak di sana.

Kacang Brazil

Ini adalah salah satu kacang pokok terbesar. Buah pohon bertolette berbentuk bulat atau bujur dengan tempurung berkayu keras. Ukuran buah mencapai diameter 10-15 cm dan berat 1-2 kg. Bahagian dalam kacang mengandungi 8 hingga 24 biji dengan kulit berkulit nipis dan pulpa yang enak di dalamnya. Selepas pendebungaan, kernel masak dalam 14 bulan. Merekalah yang mula digunakan.

Air walnut

Rogulnik, Chilim terapung (lat.Trapa natans)
tanaman tahunan yang tumbuh di dalam air. Batang fleksibel dilekatkan ke bawah oleh kacang tahun lalu, seperti sauh. Apabila paras air naik, batangnya terlepas dari tanah dan terapung dengan bebas sehingga berakar kembali di air cetek. Walnut air telah dikenal sejak zaman kuno - cengkerangnya ditemui walaupun dalam penggalian pada masa interglasial. Sebelum ini, chilim juga sangat terkenal di Rusia - ia dijual di pasar di seluruh gerobak.

Walnut

Walnut paling sering disebut sebagai alat yang mampu mengaktifkan fungsi mental yang lebih tinggi, atau sebagai analog semula jadi Viagra. Tetapi produk ini juga mempunyai banyak sifat farmakologi dan perubatan yang berguna..
Penternak terkenal Ivan Michurin percaya bahawa kenari akan menjadi "roti masa depan". Dan dalam kajian oleh Dr. Wilson, yang mewakili American Chemical Society, berpendapat bahawa kacang walnut mendahului semua jenis kacang lain dari segi kualiti dan jumlah antioksidan yang dikandungnya, dan semua ini disajikan dalam komposisi yang hampir sempurna dengan sejumlah komponen bermanfaat lain..

berangan

Terdapat kira-kira 30 jenis pokok atau pokok renek ini. Telah lama dibiakkan demi buah-buahan, kadang-kadang mencapai usia yang mendalam, hingga 1000 tahun. Kayu sangat tahan lama, ia digunakan untuk tong dan tukang kayu. Buah berangan yang manis dan manis diperdagangkan di negara-negara selatan. Pada masa ini anda boleh membeli pelbagai jenis buah berangan, tetapi pelbagai Krismas yang paling popular adalah buah berangan manis. Mereka ditanam di banyak tempat di dunia, tetapi berhati-hatilah untuk tidak mencuba varieti hiasan yang tumbuh di jalanan..

kacang pain

Nama umum untuk biji dari beberapa spesies tumbuhan dari genus Pine, yang disebut cedar pain, yang menghasilkan biji yang dapat dimakan. Di Rusia, biji pinus cedar Siberia (Pinus sibirica) paling sering disebut kacang cedar. Kacang pinus adalah kernel kecil berwarna kuning pucat dengan rasa yang kaya dan hampir selalu dijual dikupas. Rasa kacang pinus yang enak menjadi cerah apabila dipanggang ketika mereka mula mengeluarkan minyak.

Gajus

Pokok termofilik malar hijau, keluarga Sumakhov. Cashew berasal dari Brazil dan negara-negara lain di Amerika Selatan. Tetapi berkat rasa buahnya yang sangat baik, kacang mete sangat meluas dan sekarang ia ditanam di hampir semua negara di dunia dengan iklim yang hangat. Pengeksport kacang mete terbesar adalah Brazil, India, Indonesia, Nigeria, Vietnam, Thailand, serta negara-negara di Amerika Tengah dan Selatan.
Buah mete terdiri daripada dua bahagian: buah itu sendiri, apel mete, dan kacang dalam tempurung keras yang melekat pada bahagian atas buah.

Kelapa

Buah kelapa bulat besar dengan kulit keras yang keras, kulit coklat nipis, daging putih, dimakan segar atau kering, mengelupas atau parut. Kelapa yang baik mesti memerah susu, anda boleh mendengarnya dengan baik. Kelapa, tumbuhan dalam keluarga Palm (Arecaceae) dan satu-satunya spesies dalam genus Cocos. Jangan lupa bahawa kelapa adalah julap yang baik..

Cola nut tumbuh di pohon malar hijau yang indah, yang digolongkan sebagai tanaman berkaca. Ia boleh mencapai ketinggian 20 meter, dan kelihatan seperti buah berangan. Pokok ini mula berbuah hanya pada tahun kesepuluh dan menghasilkan sekitar 40 kilogram kacang setiap tahun. Buahnya cukup besar dan dapat mencapai panjang sekitar 5 cm. Masing-masing mengandungi hampir sepuluh biji berbau mawar, yang merupakan kacang cola. Pada mulanya, biji ini mungkin terasa pahit, walaupun cepat terbiasa dengan citarasa mereka. Perlu diperhatikan bahawa buah-buahan mengandungi kafein tiga kali lebih banyak daripada biji kopi..

Macadamia

Kacang Australia berkalori tinggi. Kacang jenis ini dianggap paling mahal di dunia, kerana sukar ditanam, mudah terkena serangga perosak, dan pokok itu sendiri mulai berbuah hanya pada usia 8-10 tahun. Macadamia masak di bawah terik matahari selama 6-7 bulan. Walnut masak mempunyai bentuk sfera dan diameter 1,5-2 cm. Kernel ditutup dengan cangkang kulit berwarna keras-hijau yang sukar ditanggalkan. Di kilang, garisan automatik dengan dua penggelek digunakan untuk melepaskan cengkerang. Jarak antara poros dibuat lebih kecil daripada ukuran rata-rata kacang, akibatnya, cangkang pecah dan jatuh, dan kernel tetap utuh dan bergerak untuk pemprosesan lebih lanjut.

Badam

Pokok renek atau pokok kecil dari subgenus Almond (Amygdalus) dari genus Plum. Badam sering disebut kacang, walaupun sebenarnya buah batu. Almond ukuran dan bentuknya serupa dengan lubang persik.
Badam tumbuh di lereng berbatu dan kerikil pada ketinggian 800 hingga 1600 m di atas permukaan laut (Bukhara almond mencapai 2500 m), lebih memilih tanah yang kaya dengan kalsium. Tumbuh dalam kumpulan kecil 3-4 individu, jarak 5-7 meter antara satu sama lain.

Pala

Ini adalah jantung bahagian tulang buah pala, yang telah tumbuh selama hampir 100 tahun, tetapi secara aktif menghasilkan buah hanya selama 40 tahun pertama. Dalam satu tahun berbuah, tanaman ini dapat menghasilkan lebih dari 10 ribu buah, yang mempunyai warna dan ukuran aprikot besar. Apabila masak sepenuhnya, buah-buahan pecah menjadi separuh. Kacang itu sendiri tidak lebih dari biji di dalam batu dan untuk memisahkannya, biji dikeringkan terlebih dahulu di bawah sinar matahari, dan kemudian dikupas dari kulit pokok..

Pecan

Pokok keluarga hazel, keluarga walnut. Ketinggian pokok ini boleh mencapai 50 m atau lebih, dan diameternya hingga 2.5 m. Pecan dianggap tempat kelahiran Amerika Utara, di mana ia telah lama ditanam untuk buahnya ("kacang" dengan biji berkhasiat yang enak). Di USSR, pecan ditanam di kawasan kecil, terutama di Kaukasus.Di bahagian selatan Amerika Syarikat, pecan telah menjadi pokok masyarakat pribumi Amerika sejak zaman kuno. Orang India Amerika tahu mereka dapat menuai kacang berharga ini, kaya dengan apa yang kita sebut sebagai "nilai pemakanan", dan menyimpannya untuk jangka masa yang panjang dalam cangkerang yang menutup sifat berharga, mencegah kerosakan, dan mencegah oksigen dan perosak yang memusnahkan kacang tersebut..

Pinus

Ini adalah biji pinus Itali dengan nama yang sama, yang terletak di kerucut. Di dahan, mereka disusun dalam berus 1-3 keping. Kacang masak pada tahun ketiga pertumbuhan kerucut pada bulan Oktober, dan pada awal musim bunga semua benih akan jatuh. Oleh itu, penuaian pain bermula pada akhir Oktober - awal November. Kacang mempunyai bentuk bujur bujur, berwarna coklat gelap dengan bintik-bintik cahaya kecil. Cengkerang jauh lebih kuat daripada cangkang biji cedar, oleh itu cangkangnya harus dikupas secara manual dengan pemotong kacang atau industri menggunakan tali sawat dengan penggelek jarak dekat. Pine ditanam di Caucasus dan Crimea. Pengeksport utama kacang pain dunia adalah Portugal, Sepanyol, Tunisia, Itali dan Turki.

Pistachio

Genus kecil pokok malar hijau atau gugur atau pokok renek keluarga Sumach, biasa di kawasan subtropika, sebahagiannya tropis di Dunia Lama dan Baru. Pistachio biasa terdapat di Mediterranean, Afrika Timur Laut, Barat, Asia Tengah dan Timur. Pokok pistachio dibahagikan kepada lelaki dan wanita. Bunga dikumpulkan di panicles. Buahnya adalah biji, berisi biji yang memanjang (kacang dalam arti kuliner, tetapi tidak dalam biji botani) dengan kulit putih yang keras dan keputihan dan inti hijau muda, yang mempunyai bau khas.

Hazelnut

Buah hazel besar, atau kacang Lombard. Daun berbentuk bulat atau bujur lebar, 12 x 10 cm, dengan pangkal tali pusat, dengan puncak yang tajam dan pendek, pubescent di sepanjang urat di bawah, dua kali bergigi di sepanjang tepi, dengan petioles pubescent yang lembut, stipula berbentuk tombak. Buah (kacang) dikelilingi oleh plyus panjang. Kernel membentuk 25-63% jisim walnut. Hazelnut digunakan untuk makanan, gula-gula dan pengeluaran minyak. Pengeluar utama kacang hazel adalah negara-negara Mediterranean. Tanam setinggi 10 m dengan ranting kelabu, pucuk tahunan kelenjar-pubescent padat.

Penerangan tentang pecan yang kelihatan seperti walnut tetapi memanjang

Semua jenis kacang boleh didapati: kacang hazel, kacang Brazil, kacang mete, dll. Di negara kita, walnut inilah yang pantas mendapat populariti, dan orang Amerika lebih menyukai pecan, yang ditambahkan pada pelbagai hidangan. Kacang ini kelihatan seperti kacang walnut tetapi memanjang. Perkara ini akan dibincangkan di bawah dalam artikel ini..

Pecan - kacang yang serupa dengan walnut tetapi keterangan umum yang memanjang

Tumbuhan ini merupakan wakil genus Hickory, keluarga Walnut. Pecan adalah saudara terdekat kenari. Tanah air kilang - Amerika Utara.

Lat. Carya illinoinensis (foto)

Kilang ini mencapai ketinggian sekitar 60 meter. Pokok ini mempunyai mahkota penyebaran, yang berdiameter sekitar 40 meter.

Daunnya berbentuk bulat, mereka cukup lebat dan licin disentuh. Bunga boleh terdiri daripada wanita dan lelaki. Mereka terbentuk secara eksklusif di hujung pucuk muda..

Tanaman mekar dari akhir musim bunga, dan berakhir pada awal musim panas.

Buah pokok adalah sumber nutrien yang berharga. Kacang banyak digunakan bukan sahaja dalam masakan, tetapi juga perubatan dan kosmetologi..

Kilang ini boleh didapati di Crimea dan Caucasus.

Saya mempunyai kebun besar dan kebun sayur, beberapa rumah hijau. Saya suka kaedah moden penanaman tanaman dan pembungkusan tanah, saya berkongsi pengalaman saya.

Walnut serupa dengan walnut, tetapi pecan memanjang dapat ditanam di kawasan yang hangat. Kadang-kadang kacang panjang ini ditanam dalam keadaan dalaman, rumah hijau dan rumah hijau..

Semasa menanam kacang panjang seperti walnut ini di luar rumah, pilih kawasan yang terang atau sedikit teduh. Tanah harus longgar, subur, dikeringkan. Budaya tidak bertolak ansur dengan kejadian air bawah tanah yang dekat.

Pokok dewasa yang dijelaskan tidak akan mati walaupun di fros yang teruk, jika bencana seperti itu tidak berpanjangan. Sehingga berbuah banyak, tanaman memerlukan penyiraman, walaupun secara amnya bertoleransi dengan kekeringan. Pokok pecan muda lebih menuntut untuk dijaga, perlu menghilangkan rumpai, melonggarkan tanah dan mulsa.

Semasa menanam pecan di rumah, penting untuk membuat kelembapan tinggi dengan penyemburan biasa. Pada musim sejuk, anda perlu memberikan budaya seperti itu pada suhu sekitar 8-9 darjah.

Buah kacang walnut ini bermula kira-kira 4 tahun selepas penanaman. Tetapi, jika buahnya hanya muncul pada tahun ke-8 tanaman, ini juga normal. Dengan perkembangan budaya, jumlah tanaman akan bertambah.

Pecan dan walnut - perbezaannya

Buahnya sendiri sedikit berbeza dari segi bentuk: dalam pecan sedikit memanjang daripada pada kacang walnut. Tetapi biji pecan dan walnut benar-benar dapat dikelirukan. Mereka memiliki bentuk yang serupa, yang agak jauh menyerupai otak seseorang dengan konvolusi..

Walau bagaimanapun, pecan terasa lebih manis daripada kacang walnut. Di samping itu, produk ini mengekalkan kesegarannya lebih lama. Ia juga mengandungi sedikit minyak, tetapi lebih sedikit asam tak jenuh tunggal daripada kacang walnut. Yang terakhir, lemak tak jenuh ganda adalah yang paling biasa..

Penting untuk mengetahui! Pecan tinggi serat dan mangan.

Ciri-ciri yang bermanfaat

Produk sedemikian mempunyai banyak kualiti penyembuhan. Sifat bermanfaat kacang pecan termasuk:

 • Penurunan tekanan darah;
 • Mengurangkan keradangan;
 • Menggalakkan penurunan berat badan;
 • Meningkatkan penglihatan;
 • Menguatkan tulang dan gigi;
 • Memulihkan otot;
 • Meningkatkan tahap hemoglobin dalam darah;
 • Menguatkan rambut dan kuku;
 • Mencegah beberapa penyakit jantung;
 • Menghalang penuaan pramatang;
 • Mengurangkan risiko menghidap diabetes;
 • Disyorkan untuk digunakan dengan kekurangan vitamin;
 • Kesan yang besar terhadap sistem pembiakan;
 • Berguna untuk pesakit kencing manis;
 • Berguna untuk pencegahan barah.

Pecan di atas kayu

Anda tidak boleh menggunakan produk ini jika anda alah kepadanya. Di samping itu, semasa makan kacang yang banyak, rasa mual dan berat di perut dapat diperhatikan..

Apa ini? Maple Pecans adalah puff yang sedap dan senang dibuat. Bahan yang diperlukan untuk membakar:

 • 400 gram tepung;
 • 7 gram kayu manis;
 • Pecans - segelintir kecil;
 • Garam;
 • 2 biji telur ayam;
 • 2 biji epal besar;
 • 60 gram gula;
 • 70 gram mentega;
 • Segelas susu;
 • Minyak sayuran - 1 sudu besar;
 • Setengah cawan gula merah
 • Sirap maple;
 • 25 gram yis.

Anda harus mencampurkan yis dan satu sudu gula. Kemudian tuangkan campuran yang dihasilkan dengan susu dan biarkan selama 10 - 15 minit.

Pecan masak di pokok

Pisahkan kuning telur dari putih. Pukul kuning bersama gula yang tinggal.

Putih dicampurkan dengan sedikit garam dan secara beransur-ansur menambah kuning telur, yang dicampur dengan adunan, dan minyak sayuran ditambahkan di sana.

Secara beransur-ansur masukkan tepung yang diayak ke dalam jisim yang dihasilkan dan mula menguli doh. Setelah siap, ia harus digulung ke dalam lapisan dan dimasukkan ke dalam 3 - 5 keping kecil mentega. Kemudian kami membungkus tepi.

Seterusnya, gulungkan doh dengan menggerakkan penggulung ke atas dan ke bawah dalam satu arah, sehingga lapisan terbentuk di dalamnya.

Semasa proses ini, perlu memastikan minyak yang dimasukkan tidak keluar. Pada akhir, kami melipat bahagian atas, yang kemudian akan diletakkan di bahagian bawah.

Doh siap boleh disejukkan selama 30 minit, sebelumnya ditutup dengan tuala.

Sekarang masanya untuk mengatasi pemadat. Untuk melakukan ini, bilas epal dengan teliti, bersihkan, potong halus dan reneh dalam kuali dengan mentega. Masukkan kayu manis, gula merah dan sirap maple beberapa minit sebelum memasak..

Seterusnya, ubah pengisian menjadi halusnya menggunakan pengisar dan tambahkan beberapa pecan cincang.

Kami mengeluarkan doh dari peti sejuk dan menggulungnya menjadi segi empat tepat dengan ukuran yang sama (kira-kira 12 * 16). Masukkan pengisian di tengah.

Potong tepi segi empat menjadi jalur dan lipat menjadi kuncir pada pengisian. Taburkan kacang di atas dan bakar selama kira-kira 40 minit. Produk siap dituangkan dengan sirap maple. Roti mesti sejuk sedikit sebelum makan. Hidangan ini tidak hanya menarik untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa..

Produk sedemikian boleh didapati sepanjang tahun. Adalah disyorkan untuk membeli buah-buahan utuh yang tidak dikupas secara eksklusif. Sebelum membeli, goncangkannya, jika anda terdengar ketukan, maka lebih baik menolak produk seperti itu, kerana terlalu lama.

Ingatlah bahawa semuanya baik secara sederhana dan walaupun pecan dianggap produk yang berguna, anda tidak boleh menyalahgunakannya, kerana akibat yang tidak menyenangkan mungkin timbul. Di samping itu, anda tidak boleh menggunakan produk tersebut bagi mereka yang mempunyai alahan..

Terdapat kesilapan? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter untuk memberitahu kami.

Mengapa Pecan Rasa Manis dan Sama dengan Kacang Lain?

Pecan boleh dipanggil produk eksotik. Terutamanya diimport dari Amerika Syarikat dan Australia, tetapi pokok buah-buahan boleh didapati di Caucasus dan Crimea. Ia mahal. Tidak setiap pembeli sanggup membayar jumlah tersebut untuk produk yang tidak difahami. Jadi bagaimana rasanya pecan? Dan adakah ia bernilai dibeli?

Apa itu "pecan"?

Zaitun, hickory, hazel adalah nama pecan. Hari ini ia dianggap sebagai salah satu kacang paling sihat, yang mempengaruhi harganya. Walaupun tanaman telah berjaya berakar walaupun di Asia Tengah, dan hasil dari satu pokok adalah hingga 200 kg, walaupun ramuannya tidak dapat diakses.

Pokok buah mencapai ketinggian 40-60 m, dan diameter batang melebihi 2 meter. Mahkota sfera terdiri daripada daun runcing dan padat. Buah-buahan ditutup dengan kulit sayur kemerah-merahan atau hijau yang terbuka ketika ia masak. Ketebalan cangkang kira-kira 2mm.

Asal dan ciri penuaian

Tanah Air - negeri selatan Amerika Syarikat (Illinois, Texas, Indiana, dll.). Produk ini popular di kalangan orang India, kerana, kerana banyak lemak, ia menggantikan daging dalam diet harian pada musim sejuk atau sekiranya perburuan tidak berjaya. Hickory - Nama orang asli Amerika masih digunakan di Amerika Syarikat.

Anda boleh membaca lebih banyak maklumat mengenai menanam pecan di lorong tengah dalam artikel kami..

Varieti

Terdapat kira-kira 150 jenis hazel. Sebilangan besar varieti pecan disebabkan oleh taburan geografi tanaman. Walaupun pokok memerlukan iklim yang panas dan lembap, benih telah berakar di Kaukasus. Varieti tahan fros ditanam di sana. Hampir setiap wilayah menanam ragamnya sendiri.

Antara jenis yang paling popular:

 • utama;
 • kejayaan;
 • Indiana;
 • stewart;
 • Greenriver, dll.

Pembeli tidak selalu mengetahui jenis mana yang mereka beli. Biasanya, hanya negara pengimport yang ditunjukkan, kerana varietasnya tidak terlalu banyak rasanya. Varieti hanya penting untuk penanaman.

Pecan dan walnut

Pergaulan yang jelas adalah kenari. Kacang-kacangan ini adalah "saudara" yang jauh, bahkan serupa dari luar. Nukleus berlubang, mirip dengan otak, dibahagikan kepada "rama-rama" - bahagian. Hanya hazel biasa yang sedikit lebih panjang dan besar, dan "konvolusi" tidak begitu ketara.

Walau bagaimanapun, pecan dan walnut terasa sangat berbeza antara satu sama lain. Yang pertama lebih manis dan gemuk. Dan walnut sedikit pahit, terutamanya apabila kering. Ini disebabkan oleh adanya septum yang tidak dapat dimakan yang memisahkan nukleus. Kulit buah-buahan yang baru dipetik juga pahit. Pecan tidak mempunyai kepahitan, ia diakui lebih sedap.

Ini tidak bermaksud bahawa pecan dan kenari rasanya sama sekali berbeza. Bagi sebilangan pembeli, perbezaannya tidak begitu jelas, kerana dalam kedua kes ini terdapat rasa yang sedap. Juga, hickory lama boleh merosakkan pengalaman. Di cengkerang, produk eksotik ini boleh disimpan sehingga 2 tahun. Tetapi jika sudah basi, maka kepahitan yang tidak menyenangkan akan muncul. Baca lebih lanjut mengenai perbezaan antara walnut dan pecan di sini.

Pecan dan jenis kacang lain

Perlu membandingkan pecan dengan kacang jenis lain. Jika dalam keadaan dikupas terlihat seperti kenari, maka dalam cangkangnya menyerupai kacang hazel atau pistachio.

Cangkangnya halus, memanjang dengan hujung runcing. Dalam proses pematangan, cengkerang retak sedikit, sehingga semua kacang yang dijual memiliki 1-2 retakan besar di cangkang luar. Cengkerang itu sendiri ringan dan nipis, jadi menghancurkannya jauh lebih mudah daripada walnut.

Namun, walaupun terdapat retakan seperti pistachio dan bentuk seperti hazelnut, produk ini tidak terasa serupa. Walnut, dengan perbezaannya, lebih dekat dengan rasa hazel daripada yang lain.

Bagaimana rasa pecan masak?

Tidak ada definisi yang jelas tentang rasanya hickory. Ini adalah sesuatu yang asli dan pelik. Setiap orang mempunyai persatuan masing-masing setelah merasa. Selalunya, rasa dijelaskan dengan kata-kata berikut:

 • manis;
 • vanila;
 • coklat;
 • karamel;
 • berkrim;
 • minyak;
 • payau;
 • memuaskan.

Ya, ramuannya boleh menjadi manis dan masin. Kombinasi tidak standard seperti itu bermaksud bahawa orang tersebut telah mencuba beberapa kacang. Malah buah dari pokok yang sama mempunyai rasa yang sedikit berbeza..

Hickory sering dibandingkan dengan biskut cip coklat vanila. Ini disebabkan bukan sahaja rasa dan aroma, tetapi juga tekstur. Kernelnya rapuh dan berlemak, sangat mengingatkan pada adunan kue. Kerana teksturnya, ia sering hancur semasa proses pembersihan. Dengan sedikit kemahiran, menyingkirkan cengkerang dan mendapatkan keseluruhan kernel akan jauh lebih mudah daripada menggunakan kacang walnut.

Komposisi

Caria dianggap sebagai salah satu jenis kacang yang paling sihat, kerana ia mengandungi:

 • vitamin kumpulan A, B, E;
 • potasium;
 • fosforus;
 • magnesium;
 • zink;
 • potasium;
 • lemak sayuran.

Kerana lemak, hickory hanya dimakan dalam bahagian kecil. Contohnya, setengah cawan kacang yang dikupas akan menggantikan hidangan penuh. Oleh itu, hickory sangat sesuai untuk kenaikan dan perjalanan yang panjang. Sekiranya tidak ada masa atau peluang untuk makan secara normal, campuran kacang akan menambah bekalan nutrien dalam badan. Juga, produk ini sering diresepkan dalam diet, tetapi bukan untuk menurunkan berat badan, tetapi untuk menurunkan kadar kolesterol..

Penting! Oleh kerana jumlah lemak yang tinggi, disyorkan untuk menyimpan kacang di... peti sejuk! Ini akan menjadikan mereka segar dan wangi lebih lama. Lama kelamaan, lemak sayuran memperoleh rasa tengik yang tidak menyenangkan, jadi lebih baik selamat.

Mengapa pecan manis?

Rasa berminyak dan berkrim disebabkan oleh adanya lemak dalam komposisi. Walau bagaimanapun, hazel manis pada masa yang sama. Ini berkat karbohidrat. Hanya 10% adalah karbohidrat. Tetapi hampir semuanya adalah sukrosa dan serat makanan. Tidak ada glukosa dan fruktosa biasa untuk tanaman, jadi intinya manis.

Beberapa varietas mempunyai rasa gula yang sangat jelas sehingga terasa manis. Makan banyak ramuan dalam satu masa tidak akan berfungsi, jadi terdapat banyak resipi dalam memasak dengan pecan sebagai bahan tambahan..

Pecan - faedah kacang untuk lelaki dan wanita!

Amerika Utara adalah benua yang luar biasa. Benua planet ketiga terbesar dengan sejarah, geografi, flora dan fauna yang menarik. Patung Liberty dan Grand Canyon, Air Terjun Niagara dan Sungai Mississippi, warisan Mayan dan Aztec, ikon mistik Our Lady of Guadalupe, kaktus dan sequoias besar, pokok magnolia dan tulip - semua ini adalah mengenai Amerika Utara. Dan ini juga tanah air dari pecan yang sangat enak dan berkhasiat, komposisi kimia, sifat, faedah dan penggunaan penerbitan ini.

Kacang kacang: apa itu, di mana ia tumbuh, pelbagai

Orang India - penduduk asli Amerika - suatu masa dahulu, bahkan sebelum penemuan benua oleh Columbus, memakan pecan untuk makanan. Semasa pemburuan yang tidak berjaya, kacang-kacangan ini membantu mereka bertahan - mereka memakannya, dan juga menukarnya dengan makanan dan barang-barang yang diperlukan dari suku lain. Kanak-kanak, orang tua dan orang sakit diberi pecan yang disapu dengan air untuk memperkuat kekuatan dan rawatan mereka, khususnya, mereka menggunakannya jika ibu yang menyusu tidak mempunyai cukup susu.

Ketika mereka berkeliaran di tanah Amerika, orang India menanam pokok walnut berulang kali di sekitar perkhemahan mereka. Ini menyumbang bukan hanya untuk penyebaran tanaman di daratan, tetapi juga pemilihannya, kerana kacang terbaik dipilih untuk penanaman berikutnya - bahkan dan dengan cangkang tipis.
Buah-buahan masak di pohon Caria pecan, atau K. Illinois (Carya illinoinensis), yang tumbuh di selatan dan timur Amerika Syarikat (Texas, Iowa, Mississippi dan negeri-negeri lain), Mexico, Australia. Spesies tumbuhan tergolong dalam genus Hickory dari keluarga Walnut. Di Kanada, varietas dibiakkan yang tahan terhadap suhu yang lebih rendah. Pecan biasa juga ditanam di Asia Tengah..

Kawasan selatan sangat sesuai untuk pembiakan. Pokok menuntut panas dan kelembapan, mereka memerlukan cahaya yang cukup, tetapi mereka juga tidak bertolak ansur dengan air yang bertakung dan pertumbuhan tanah dengan rumpai. 3-4 tahun pertama, pertumbuhan hazel perlahan dan tanaman hanya mencapai 50 cm. Pada mulanya, hasilnya tidak melebihi 6 kg, orang dewasa memberikan 15-30 kg kacang setiap tahun, dan dari yang lama anda dapat mengumpulkan hingga 200 kg.

Di Rusia, pokok pecan tumbuh dengan baik di Caucasus dan Kazakhstan, tetapi jarang dijumpai di Crimea. Masalah penanaman di lintang kami adalah disebabkan oleh musim panas yang pendek dan musim yang panjang, tanaman tidak mempunyai masa untuk matang. Tetapi penternak tidak membuang masa. Kacang Pecan boleh masak di iklim dengan suhu serendah -30 ° C. Dan berdasarkan asasnya, varietas yang tumbuh awal dibiakkan - Dirstend, Snaps dan lain-lain.

Dalam video tersebut, Yuri Krutikov dari ladang keluarga Milenka bercakap mengenai jenis walnut yang tahan fros. Anda juga boleh membeli anak benih pecan darinya..

Saudara terdekat dari pecan adalah hickory (mereka tergolong dalam genus dan keluarga yang sama). Kedua-dua subspesies ini mudah diserbuki di antara mereka, dan hasil penyeberangan adalah varieti Hikan Barton. Ia masak lebih awal daripada pecan, sementara memiliki cangkang yang lebih tipis dan mudah retak, seperti hickory.

Ini menarik: dalam sejarah penanaman pecan, terdapat kes yang menggembirakan apabila penternak Amerika Luther Barebank "berlebihan" dan mencipta berbagai dengan kulit tipis sehingga burung menusuknya, memakan seluruh tanaman.

Bagaimana hazel tumbuh? Pokoknya rimbun, tinggi (dapat mencapai 40-60 m), dengan mahkota lebar yang tersebar, berbuah hingga 300 tahun. Ia juga dipanggil pecan coklat. Buah memanjang, setelah matang retak, dan di dalamnya terdapat batu kacang panjang 2-3 cm, berwarna coklat. Kernel berwarna krem ​​yang boleh dimakan disembunyikan di bawah tempurungnya yang sedikit bergaris..

Bagaimana rasanya dan rupa, perbandingan dengan walnut

Secara lahiriah, terdapat persamaan antara buah pecan dan buah zaitun, oleh kerana itu bekas juga disebut kacang zaitun. Biji buah-buahan ini menyerupai kacang walnut, tetapi biji-bijiannya kurang bergaris dan lebih memanjang. Rasanya juga serupa, tetapi dalam pecan rasanya lebih lembut, lebih lembut dan lebih berminyak, dengan nada coklat-krim yang manis. Ini adalah salah satu kacang paling lazat bersama dengan Brazil dan macadamia..

Ngomong-ngomong: inti pecan lebih berat kerana cengkerang tipis dan ketiadaan partisi, walaupun buah yang tidak dikupas mempunyai jisim yang hampir sama dengan kacang walnut besar.

Perbezaan lain antara pecan dan walnut:

 • mengandungi lebih banyak gula;
 • sedikit lebih tinggi kalori;
 • tidak pahit, tidak sedap;
 • tidak ada partisi dalaman, jadi lebih mudah mengeluarkannya dari cengkerang;
 • ia tidak diserang oleh ngengat kacang (tidak ada buah cacing);
 • harganya sekitar 2 kali lebih banyak (pecan adalah salah satu kacang paling mahal);
 • lebih pilih kasih mengenai keadaan yang semakin meningkat.

Mana yang lebih sihat - pecan atau walnut? Dari segi kandungan kalori, pecan selangkah lebih tinggi. Menurut komposisi kimia, mustahil untuk mengatakan dengan pasti kacang mana yang lebih baik:

 • Pecan mempunyai 2 kali lebih banyak vitamin E dan A, lemak, fluorida, tetapi kurang protein, folat dan piridoksin.
 • Walnut mengandungi lebih banyak kalium, kalsium, magnesium dan fosforus, mereka mengandungi lebih banyak asid lemak tak jenuh ganda dan hampir 4 kali kurang jenuh tunggal.
 • Pecan mempunyai 1.5 kali lebih banyak serat dan hampir 15 kali kurang kanji.

Permohonan

Pecan boleh dimakan mentah, dikeringkan, atau dipanggang. Minuman keras mahal memaksa mereka, memasukkan pencuci mulut. Dalam memasak, serbuk dari mereka ditambahkan ke keju kotej, makanan panggang (kek, muffin, kue keju, dll.), Cendawan, daging, sayur-sayuran dan hidangan ikan, salad, sup kacang.

Vegan dapat membuat susu berkhasiat dari pecan, yang mana segelintir kacang dituangkan ke dalam pengisar, ditambah dengan 200 ml air dan disebat. By the way, anda boleh melakukan perkara yang sama dengan badam..

Pada nota! Minuman yang enak, berkhasiat dan tonik diperoleh dengan merebus biji kopi dan pecan, digiling bersama, dan kemudian menambahkan ekstrak oren.

Pecan pai popular di Amerika, dan tidak ada percutian yang lengkap tanpanya. Perhatikan resipi klasiknya yang disajikan dalam video..

Mengenai minyak pecan

Seperti kacang-kacangan lain, minyak diperah dari pecan. Untuk pemeliharaan maksimum sifat berguna, ini dilakukan dengan menekan sejuk. Mentega pecan berbau seperti kacang dan mempunyai warna kuning keemasan dan rasanya seperti zaitun.

Ia bermanfaat untuk sistem kardiovaskular kerana asid lemak, fitosterol, mineral dan vitamin. Mereka menurunkan tahap kolesterol "buruk" dan meningkatkan tahap "baik", membantu mencegah perkembangan aterosklerosis.

Minyak Pecan ditambahkan ke dalam sos untuk hidangan ikan dan daging, salad, nasi. Ia sesuai dengan cuka balsamic. Dalam jumlah kecil (1-2 sdt.) Diambil secara oral untuk meningkatkan selera makan dan menguatkan imuniti, dengan selsema, keletihan kronik dan sakit kepala.

Alat ini digunakan bukan hanya untuk tujuan makanan:

 • Urut, topeng muka, rambut dan badan dengan minyak pecan, menguatkan kuku.
 • Produk kosmetik yang mengandunginya biasanya bertujuan untuk kulit kering dan penuaan..
 • Dengan bantuannya, anda dapat menyembuhkan luka atau hematoma subkutan dengan cepat, melegakan kerengsaan.
 • Produk ini, seperti minyak kelapa, melindungi kulit dari kesan merosakkan sinaran ultraviolet dan melembutkannya setelah terbakar sinar matahari.

Untuk melambatkan penuaan dan melicinkan garis halus, tambahkan 1 sudu teh minyak pecan ke sudu pencuci mulut. jus aloe semula jadi (dari tanaman anda sendiri atau dibeli tanpa bahan pengawet dan bahan tambahan lain) dan minyak pati - rosewood, melati dan ylang-ylang (setiap satu tetes).

Tuangkan campuran ke telapak tangan anda dan urut dengan lembut pada wajah, leher dan décolleté anda selama 5 minit menggunakan gerakan membelai dan menepuk ringan. Kemudian tepuk kulit hingga kering dengan kain kering yang lembut. Ulangi prosedur kecantikan ini 1-2 kali seminggu..

Kalori, komposisi kimia

Kandungan kalori pecan menjadikannya makanan yang sangat berkhasiat. 100 g kacang mentah mengandungi:

 • 691 kcal (ini adalah satu pertiga daripada purata pengambilan harian);
 • 9.17 g protein;
 • 13.9 g karbohidrat;
 • 72 g lemak;
 • 9.6 g serat makanan;
 • 3.52 g air.

Daripada asid lemak tepu dalam pecan, palmitic (4,37 g), stearic (1,75 g) dan sangat sedikit arachidonic yang ada. Dari tak jenuh tunggal - oleik (40 g), gadoleik (sedikit), dan dari tak jenuh ganda - linoleik (20.63 g) dan linolenik (0.99 g).
Komposisi protein diwakili oleh asid amino, yang kebanyakannya adalah asid arginin, aspartik dan glutamat, fenilalanin dengan tirosin, glisin dan serin. Terdapat sedikit kanji, glukosa dan fruktosa, - bahagian karbohidrat terdiri daripada serat makanan dan sukrosa.

Komposisi kimia pecan kaya dengan vitamin, di antaranya E (tocopherol) berlaku. Ia juga mengandungi vitamin A dan C, K, B-complex (B1, B2, B5, B6, folat, kolin, niasin). Pecan mempunyai pelbagai makro dan mikronutrien. Sebagai contoh, jumlah mangan dan tembaga dalam 100 g kacang melebihi keperluan harian untuk unsur-unsur ini, dan fosfor, magnesium dan zink - sepertiga daripadanya. Ia juga mengandungi kalium, kalsium, zat besi, selenium.

Pecan bebas kolesterol dan mengandungi fitosterol (34% DV). Anda boleh mendapatkan komposisi kacang terperinci dalam bentuk gambar rajah dan jadual di sini.

Pecan nut: memberi manfaat dan kemudaratan kepada badan

Oleh kerana komposisi mereka, pecan membawa banyak manfaat untuk tubuh, tetapi tentu saja, dengan penggunaannya yang sederhana.

Jantung dan saluran darah

Asid tak jenuh dan fitosterol menyumbang kepada pembentukan kolesterol "baik" dan mengurangkan kandungan "buruk". Ini secara langsung mempengaruhi keadaan saluran darah, mengurangkan risiko plak aterosklerotik. Bagaimanapun, kolesterol "berbahaya" cenderung menetap di dinding saluran darah, lama-kelamaan menyempitkan lumen dan menyebabkan aterosklerosis.

Peremajaan dan pencegahan onkologi

Sifat antioksidan beta-karoten, vitamin E dan asid lemak tak jenuh membantu melambatkan penuaan sel. Sebagai hasil proses oksidatif dalam tubuh, radikal bebas terbentuk, yang tidak hanya mengganggu fungsi normal sel, tetapi juga mengambil bagian dalam mekanisme perkembangan tumor ganas. Antioksidan memusnahkannya, sehingga melambatkan proses penuaan dan mengurangkan risiko barah.

Pembersihan darah

Beta-karoten dan lutein dalam kacang membantu membuang toksin dan bahan asing lain dari darah. Dan satu lagi sifat berguna ialah meningkatkan pengeluaran leukosit dan limfosit (dalam had normal), yang karyanya bertujuan menyerap dan meneutralkan agen berjangkit dan zarah asing.

Pengurangan berat

Asid linoleat, yang merupakan sebahagian dari pecan dan minyaknya, meningkatkan metabolisme, merangsang pemecahan lemak dan mengurangkan kadar penyerapannya, dan oleh itu pemendapan "dalam simpanan". Tetapi asimilasi protein, sebaliknya, mempercepat. Properti ini membantu bukan sahaja untuk menambah berat badan tambahan, tetapi juga untuk mendapatkan jisim otot dengan lebih cepat, jika perlu. Banyak pembina badan mengambil asid linoleat untuk mempercepat pembakaran lemak.

Ia berguna untuk menggantikan gula-gula yang lebih berkhasiat dengan pecan dalam jumlah yang berpatutan - coklat, gula-gula, kek. Minum teh bebas gula dengan buah kering dan kacang-kacangan (hijau, pasangan, matcha, teh oolong, dll.), Dan anda akan perhatikan bahawa tenaga akan meningkat, dan sentimeter tambahan secara beransur-ansur akan mula berkurang.

Menguatkan tulang

Kerana kandungan fosforus dan kalsium yang tinggi, pecan membantu menjana semula tisu tulang dan menguatkan gigi. Pengambilan kacang-kacangan ini secara sederhana tetapi tetap dapat mengelakkan kesakitan otot dan kekejangan.

Harta lain

Mari senaraikan apa lagi pecan yang berguna untuk:

 • mengembalikan kekuatan sekiranya terlalu banyak kerja, kelemahan badan setelah sakit;
 • mengurangkan kemungkinan kekurangan vitamin;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap penglihatan, kerana mengandungi beta-karoten;
 • meningkatkan libido;
 • mengurangkan risiko mengembangkan vena varikos;
 • meningkatkan selera makan;
 • menormalkan tekanan darah.

Nasihat berguna! Sekiranya kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun dan mempunyai selera makan yang buruk, beri dia beberapa pecan untuk dimakan. Di samping itu, ia akan menjadi pemakanan, vitamin dan tenaga yang sangat baik untuk gelisah anda..

Potensi bahaya

Kontraindikasi untuk makan pecan:

 • patologi hati yang teruk;
 • kehamilan (kerana reaksi alahan kanak-kanak yang berpotensi);
 • kanak-kanak di bawah umur 3 tahun;
 • kegemukan;
 • intoleransi individu terhadap produk.

Dengan dermatitis dan penyakit kulit lain, patologi saluran gastrointestinal dan sembelit, penggunaan kacang harus diminimumkan..

Sebarang produk boleh membawa kebaikan dan keburukan, semuanya bergantung pada kuantiti. Sekiranya anda sering makan banyak pecan, maka anda boleh menghadapi kenaikan berat badan, terutamanya jika anda menggunakannya dengan daging atau produk tenusu. Makan berlebihan juga berbahaya kerana minyak kacang boleh menyebabkan rasa mual dan tidak selesa di perut dan usus..

Manfaat untuk lelaki

Kekayaan pertama pecan untuk lelaki adalah tenaga dan nilai pemakanannya yang tinggi. Sebagai contoh, 400 g produk merangkumi sepenuhnya keperluan harian untuk kalori dan banyak nutrien dan nutrien untuk orang dewasa dengan fizikal yang kuat. Sudah tentu, anda tidak akan dapat makan sebilangan besar kacang, dan anda tidak perlu, kerana secara keseluruhan dengan makanan lain, bahkan 50 g pecan adalah tambahan yang sangat berharga untuk diet. Terutama jika anda harus melakukan kerja fizikal yang sukar.

Khasiat lain dari pecan adalah kerana kandungan gamma-tokoferol di dalamnya. Para saintis telah menemui sifat antitumor bahan ini. Secara khusus, ini disahkan oleh kajian klinikal yang dilakukan semasa rawatan kanser prostat..

Kebaikan pecan untuk wanita

Bagaimana pecan baik untuk seks yang lebih adil? Pertama sekali, ini adalah tindakan asid linoleat, yang membantu menormalkan pengeluaran hormon, serta mengurangkan proses keradangan di dalam badan. Oleh itu, mentega pecan atau kacang juga berguna untuk keradangan kronik pada kawasan genital wanita dan organ lain..

Apa lagi kacang untuk wanita? Fakta bahawa mereka menguatkan tisu tulang, yang sangat penting dalam tempoh selepas menopaus. Perubahan tahap hormon selepas usia 45-50 tahun membawa kepada fakta bahawa tulang menjadi rapuh. Fosforus dan Kalsium Mengurangkan Risiko Osteoporosis.

Cara memilih dan menyimpan

Lebih baik membeli pecan tanpa kulit, terutama jika anda sudah lama menyimpan stok. Kacang ini tidak akan menjadi tengik atau cacing. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli biji tanpa kerang, maka pilihlah keseluruhan utuh, tidak pecah, dan baunya mestilah kacang segar tanpa sedikit kepahitan.

Sebaik-baiknya, simpan kacang di dalam peti sejuk atau di dalam peti sejuk beku. Dalam kes pertama, pecan yang dikupas boleh disimpan selama 2-3 bulan, dan seluruh pecan hingga enam bulan. Di dalam peti sejuk beku, kacang tanpa tempurung akan berbaring selama kira-kira 9 bulan tanpa kehilangan rasa dan sifat pemakanan, dan dalam cangkang - hingga dua tahun.

Sekiranya anda seorang vegetarian atau vegan, luangkan masa untuk membuat sirap maple dan isi kacang pecan. Ini sedap!

Pengarang: Zlata Usacheva

Semua bahan di laman web Priroda-Znaet.ru dipersembahkan semata-mata untuk tujuan maklumat. Sebelum menggunakan sebarang kaedah, berunding dengan doktor adalah MANDATORI!

Olga Koroleva

Diterbitkan: 30-03-2018

Dikemas kini: 08-11-2019

Olga bertanggungjawab untuk pemilihan pengarang dan kualiti bahan yang diterbitkan di laman web kami.

Pecan

Tidak semua orang tahu bahawa hickory atau karya pecan berkhasiat dan enak, bukan kacang. Mereka tidak tahu bagaimana dan di mana pecan tumbuh, khasiatnya yang bermanfaat, malah penampilan tumbuhan itu tetap menjadi misteri.

Pecan: penampilan dan keterangan

Pecan adalah pokok setinggi empat puluh meter. Batang tebal (di khatulistiwa terdapat pohon dengan diameter dua meter), daunnya halus, panjang, mahkota menjalar. Buahnya kelihatan seperti kenari, tetapi inti pecan:

 • tanpa partition;
 • tidak terasa pahit;
 • manis;
 • dengan tempurung nipis (1 mm).

Ia mekar pada bulan Mei, diserbuki oleh angin, dan dapat dituai pada bulan Oktober. Suka tanah yang subur, suhu dan kelembapan yang tinggi. Jangka hayat - 300 tahun.

Asal dan pengedaran buah

Pecan tumbuh di Amerika Utara dan Selatan, terdapat di Mexico, Australia, di mana rasa dan kualiti yang bermanfaat terkenal. Orang India memperoleh kacang untuk kegunaan masa depan, sekiranya berlaku perburuan yang tidak berjaya atau musim sejuk yang lapar. Mereka menanam pokok di mana sahaja mereka mengembangkan habitat baru.

Sekarang, selain digunakan dalam makanan atau bahan tambahan untuk pelbagai hidangan, bahagian-bahagian hickory digunakan dalam kosmetologi dan perubatan..

Benih dibawa ke Asia Tengah, Crimea, Kaukasus. Pokok ini telah berakar, senang dengan hasil panen, tetapi belum mendapat taburan yang betul. Kacang yang diimport dua kali lebih mahal daripada kacang walnut, ia tidak mendapat permintaan tinggi.

Para saintis dengan yakin memanggil nombor 150. Ini adalah berapa banyak jenis Caria Illinois yang diketahui hari ini, tetapi mana-mana tukang kebun akan mengatakan bahawa walaupun pokok yang ditanam pada masa yang sama di satu tempat berbeza antara satu sama lain dalam banyak cara: panjang batang, ukuran daun, buah, hasil...

Di Amerika Syarikat, "Indiana" tahan fros - pecan coklat telah ditanam selama dua ratus tahun. Buah berperisa coklat seberat 15 g dan masak pada bulan Oktober. "Carlson - 3" dibawa keluar di Kanada - tidak takut cuaca sejuk, kacang memanjang, ringan, enak.

Pecan walnut busseron tumbuh di Belarus. Varieti ini tahan terhadap fros, dicirikan oleh buah awal, mirip dengan "Indiana". Kernel berwarna kekuningan, rasanya manis, mentega.

Khusus untuk Rusia, jenis pecan telah dibiakkan yang tahan terhadap musim sejuk dan musim sejuk kita. Salah satunya adalah "Kariya core" (buahnya sedikit pahit, yang tidak mempengaruhi kualiti unsur berguna).

Komposisi kimia: vitamin dan unsur surih dalam kacang pecan

Para saintis Amerika, yang mengkaji komposisi kimia, telah membuktikan bahawa pecan mengandungi lebih banyak antioksidan daripada kacang lain. Mereka mengandungi 70% lemak, karbohidrat, protein, 5% abu.

Hickory mengandungi vitamin kumpulan A, B, C, E, zat besi, zink, tembaga, mangan. Ia mengandungi banyak magnesium, kalsium, fosforus.

Nilai pemakanan dan kandungan kalori kacang

Pecan tinggi kalori. Kandungan kalori adalah 690 kkal per 100 g! Protein dan lemak sayur-sayuran menjadikannya makanan ringan yang sangat baik untuk semua orang yang "menjaga" sosok itu, mematuhi norma-norma pemakanan yang betul atau terlibat secara aktif dalam sukan.

Sifat berguna dan perubatan

Pecan dan khasiatnya yang sangat baik diketahui oleh orang India abad pertengahan. Mereka menggiling biji-bijian menjadi bubur, membuat minuman, yang mereka berikan kepada bayi jika ibu tidak memiliki cukup susu, kepada orang tua untuk memulihkan kesihatan, kepada para prajurit yang cedera.

"Manfaat terbukti masa" - ini mengenai Caria Illinois atau pecan biasa:

 • serat makanan memulihkan mikroflora perut, pencernaan;
 • Vitamin B menyokong sistem saraf, menguatkan imuniti, meningkatkan hemoglobin;
 • vitamin E mendorong pembentukan sel baru, melambatkan proses penuaan;
 • tembaga berjaya mengatasi keletihan, apatis;
 • fosforus "bertanggungjawab" untuk keadaan normal tisu gigi dan tulang;
 • magnesium mempunyai kesan positif terhadap keanjalan saluran darah.

Lelaki

Manfaat pecan untuk lelaki adalah jelas. Sesiapa yang bermain sukan atau "bersenam" di gim dinasihatkan untuk makan kacang, yang mengandungi protein dan asid lemak yang mengasimilasikan protein.

Di dalam cangkang terdapat semua unsur surih yang diperlukan untuk potensi normal:

 • zink mengaktifkan hormon seks lelaki;
 • kalium menguatkan saluran darah;
 • asid folik meningkatkan daya hidup sperma;
 • vitamin membantu menguatkan hubungan saraf, memulihkan sel-sel prostat yang terjejas.

Wanita

Sebaiknya masukkan pecan ke dalam diet harian anda:

 • Vitamin mempercepat pertumbuhan semula sel, menguatkan kuku dan rambut;
 • Selenium akan mengembalikan kecerahan pada kulit pucat dan kusam;
 • Magnesium dengan lembut "menenangkan";
 • Asid oleik menekan sel barah payudara.

Kosmetik berasaskan kacang melawan tanda-tanda penuaan pertama, mencegah munculnya kedutan baru.

Makanan ringan yang sihat dengan kacang akan "membunuh" selera makan anda, membantu anda bertahan sehingga makanan utama, memberi manfaat kepada kecantikan dan kelangsingan anda.

Untuk kanak-kanak

Beta-karoten dalam inti akan menyokong ketajaman penglihatan anak, vitamin B akan meningkatkan ingatannya, perhatian, fosfor akan membentuk otot dan memastikan pertumbuhan tulang yang normal.

Kepada orang tua

Pecan, faedahnya jelas bagi orang dewasa, dan setiap orang tua harus tahu bagaimana pecan baik untuk mereka. Risiko terkena katarak akan mengurangkan karotena, ia diserap sepenuhnya di dalam badan, mencegah berlakunya penyakit oftalmik berbahaya.

Vitamin PP mempunyai kesan positif terhadap aktiviti jantung, menurunkan tekanan darah, menguatkan dinding saluran darah.

Magnesium mengurangkan risiko strok.

Minuman pecan parut meningkatkan kesejahteraan keseluruhan, antioksidan memelihara daya hidup, memelihara awet muda.

Mengandung dan menyusu

Pecans tidak digalakkan semasa mengandung. Vitamin dan unsur surih dalam komposisinya boleh menyebabkan manifestasi alahan pada bayi yang belum lahir.

Pecans pada diet dan penurunan berat badan

Ya, ini adalah kacang paling gemuk, tetapi dengan penggunaan yang tepat, ia dapat mengatasi berat badan berlebihan.

Telah diketahui bahawa menurunkan berat badan bermaksud membatasi diri dalam makanan, yang menyebabkan ketidakselesaan dan ketegangan saraf. Sebilangan kecil produk mengandungi protein dan serat sayur-sayuran yang mencukupi untuk menahan selera makan dan membuat anda berasa kenyang. Doktor menasihatkan ketika menurunkan berat badan untuk makan pecan segar atau menambahkannya ke oatmeal atau kefir untuk sarapan. Anda boleh menambah kacang cincang ke salad dan bukannya mentega..

Beberapa diet khas untuk pelbagai penyakit atau masalah kesihatan memerlukan pengambilan kacang. Mengurangkan jumlah dan komposisi makanan mengurangkan ketersediaan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Pecan akan menebus semuanya:

 • dalam rawatan perut, pengambilan lemak haiwan adalah terhad, kacang mengandungi asid lemak sayuran;
 • dengan pengecualian karbohidrat sepenuhnya;
 • dengan kegemukan, apabila pengambilan gula-gula dilarang;
 • semasa diet protein.

Mematuhi pengambilan harian akan mempercepat metabolisme, pencernaan makanan, asimilasi yang lebih baik, dan menyembuhkan badan.

Berapa banyak pecan yang boleh anda makan setiap hari

Pecan berkhasiat, dengan rasa vanila khas, manfaatnya untuk manusia telah terbukti oleh para saintis. Hanya ada satu syarat - untuk mengetahui ukuran penggunaan. Kadarnya telah ditentukan. Anda boleh makan 7 - 8 kacang (30 g) setiap hari, bagi mereka yang menurunkan berat badan - 15 g.

Memudaratkan

Pecan adalah faedah yang tidak dapat dinafikan untuk semua orang dari semua peringkat umur, tetapi penggunaannya yang tidak terkawal boleh membahayakan tubuh. Makan berlebihan menyebabkan mual, muntah, sakit kepala, dan ruam kulit.

Tidak digalakkan menggunakan buah apabila:

 • intoleransi individu terhadap unsur kacang;
 • alahan protein tumbuhan;
 • kehamilan;
 • penyusuan susu ibu;
 • diabetes mellitus.

Orang yang sihat akan dicederakan oleh kacang yang tidak disimpan dengan betul. Rasa dan penampilan mereka berubah, unsur surih berguna hancur.

Cara memilih, membersihkan dan menyimpan pecan anda

Anda perlu membeli kacang di dalam cangkerang, tidak boleh ada calar, penyok, gelap di atasnya. Kernel yang dibersihkan segera digunakan. Di udara, dalam kehangatan, mereka cepat kehilangan sifat bermanfaat mereka. Pengecualian adalah pembungkusan vakum, di mana kacang tetap segar selama beberapa minggu..

Pecan harus disimpan di dalam peti sejuk di cangkangnya (lebih baik di dalam peti sejuk). Sangat mudah untuk mengeluarkan cengkerang dari mereka. Pintu boleh dibuka dengan pisau, pemotong kacang, atau dihancurkan dengan tukul. Beberapa jenis pecan dicirikan oleh cengkerang "kertas", yang mudah dihancurkan dengan tangan.

Permohonan

Pecan dimakan mentah atau digoreng (menggoreng meningkatkan rasa vanila) di atas api sederhana.

Ini ditambahkan ke ikan, hidangan daging, kopi, dan gula-gula. Digunakan dalam penyediaan produk roti. Ia sesuai dengan cendawan, keju, nasi, gandum, sayur-sayuran, buah-buahan.

Tincture kacang alkohol mempunyai kesan tonik.

Pecan dalam masakan

Terdapat banyak resipi untuk membuat produk dengan penambahan pecan: muffin dengan pic, pisang, kue "Telinga babi", pai dengan pir, labu, dan epal. Makanan yang dipanggang memperoleh rasa vanila yang luar biasa, disimpan dalam jangka masa yang lama, tidak kehilangan kesegarannya.

Buah kesim (2 biji.), Ikan salai panas (300 g), potong setengah bawang menjadi kepingan, tambah 50 g pecan cincang, kacau. Teratas dengan jus lemon secukup rasa, hiaskan dengan kepingan kesemek. Sekiranya anda memotong alpukat ke dalam salad seperti itu, maka sosnya tidak diperlukan.

Dalam kosmetologi

Pengambilan pecan secara berkala bermaksud kulit segar, mata berkilat, rambut kuat, kuku. Tubuh menerima vitamin, mikroelemen yang diperlukan supaya pantulan di cermin sentiasa bahagia.

Scrub dan topeng dibuat berdasarkan kernel Caria di rumah untuk mengekalkan kecantikan luaran..

Scrub membersihkan kulit dengan lembut, jangan mencederakannya kerana lemak pada kacang.

Inilah satu resipi. Campurkan setengah cawan kismis hitam, 1 sudu besar. satu sudu tepung dengan satu sudu teh kacang cincang, tambah krim. Akibatnya, kulit wajah dibersihkan, pucatnya hilang. Scrub ini sesuai untuk kulit yang paling sensitif..

Topeng dengan tanah pecan dan tanah liat kosmetik, produk tenusu, buah-buahan digunakan untuk wajah dan rambut.

Minyak Pecan dianggap sebagai produk kosmetik yang paling terkenal dengan Karia..

Apa yang lebih sihat daripada pecan atau walnut

Pecan biasa tidak meluas di negara kita, kadang-kadang keliru dengan kacang walnut. Satu-satunya persamaan adalah penampilan.

Bahagian luar hickory seperti kenari, tetapi cangkangnya lebih halus, tidak ada partisi di dalamnya, buahnya memanjang, rasa pecan lebih manis, tidak ada rasa pahit.

Dalam perubatan rakyat, memasak, kosmetologi, walnut digunakan, tentu saja, lebih aktif. Ia berpatutan, ia tumbuh walaupun di Siberia. Untuk penyediaan produk perubatan, digunakan kulit kayu, pucuk, daun, buah walnut dan bahkan cengkerang. Di rumah, mereka membuat salap, krim, tincture dan infus, menambah pelbagai hidangan. Kariya belum mendapat populariti seperti itu.

Para saintis berpendapat mengenai pecan atau walnut mana yang lebih sihat. Mereka melihat komposisi kernel, hasil, kemampuan menyesuaikan diri, fungsi. Tiada kesimpulan yang jelas.

Banyakkan pecan di rumah

Pokok pecan jarang terdapat di kebun kita. Varieti tahan terhadap fros, kekeringan, berbuah, tetapi tidak meluas. Penternak menjelaskan hal ini dengan fakta bahawa tukang kebun tidak mengetahui peraturan untuk "bekerja" dengan tetamu eksotik. Kacang kenari tidak bersahaja, penanamannya mungkin tidak hanya di selatan, tetapi juga di lorong tengah.

Anda boleh menanam anak benih di laman web anda, tetapi sedikit pun kerosakan pada akarnya, ia akan mati. Lubang penanaman harus dalam, lebar sehingga akar pusat dan lateral bebas masuk ke dalamnya. Tanah mesti digali dengan baik, tanah yang subur mesti dituangkan di dasar lubang. Ikat pokok muda ke penyokong, setelah menyiram, tuangkan habuk papan atau daun tahun lalu di sekitar batang.

Untuk cantuman, ahli agronomi menggunakan pecan putih. Pokok hingga 15 m, dengan mahkota padat, dengan kacang aromatik yang enak. Minus satu - cangkang tebal dan kuat tidak berpecah di sepanjang "jahitan", ia dihancurkan. Tumbuhan yang dicantumkan akan menghasilkan penuaian pertama dalam 4 tahun.

Kaedah pembiakan yang paling biasa adalah dengan menggunakan biji. Anda boleh menanamnya pada musim luruh atau musim bunga..

Dalam keadaan iklim kita, benih bercambah lebih baik pada musim bunga. Pada musim sejuk, bahan untuk menyemai disimpan di tempat yang sejuk, lebih baik di pasir lembap. Berkecambah dalam air suam selama 3 hari, ditanam di pot bunga dengan tanah yang subur, disiram dengan banyak.

Pada musim luruh, anak benih dipindahkan ke tanah di tempat yang cerah, ditutup dari hembusan angin. (Tumbuhan lemah dibiarkan di dalam rumah sehingga musim bunga berikutnya). Untuk musim sejuk, batang dilindungi dengan kanvas dari fros dan tikus.

Di rumah, pecan disiram, dilonggarkan, dan disenyawakan. Untuk musim sejuk, penyiraman dikurangkan, anak benih diletakkan di tempat yang sejuk. Kariya menumpahkan daun, ini mesti diingat.

Minyak pecan

Dingin untuk memelihara semua manfaat kesihatan dari pecan. Kepekatan mereka meningkat dalam minyak! Produk ini digunakan dalam masakan, perubatan, kosmetologi.

Apabila ditambahkan ke pelbagai hidangan, kegunaannya untuk manusia meningkat: metabolisme dipercepat, toksin dikeluarkan, imuniti, gigi, tulang diperkuat.

Unsur surih menyumbang kepada pembaharuan sel yang rosak semasa luka bakar, pertumbuhan semula tisu semasa kecederaan, pemulihan keanjalan vaskular, pengaktifan otak, menguatkan ingatan, penyembuhan badan sekiranya demam.

Minyak pecan digunakan secara aktif dalam bidang kosmetologi. Atas dasar itu, ubat-ubatan ajaib telah dibuat:

 • pelembap untuk kulit kering dan sensitif;
 • pelindung matahari;
 • tonik untuk penjagaan kulit yang matang;
 • topeng terapeutik terhadap jerawat dan pigmentasi;
 • topeng untuk rambut kusam (penggunaan biasa menguatkan folikel rambut);
 • minyak urut yang menenangkan (mengurangkan sakit otot semasa melakukan senaman fizikal yang tinggi);
 • salap yang melegakan kulit gatal setelah gigitan serangga.