Apakah fungsi fosfolipid

Yayasan Wikimedia. 2010.

 • Hutan-padang rumput
 • Imunosupresan

Lihat apa "Phospholipids" dalam kamus lain:

PHOSPHOLIPIDS adalah lipid kompleks yang mengandungi asid fosforik. Terkandung dalam semua sel hidup, komponen terpenting dari membran biologi tisu saraf. Sebagai sebahagian daripada lipoprotein, darah terlibat dalam pengangkutan lemak, asid lemak dan kolesterol... Kamus Ensiklopedik Besar

Fosfolipid - ester alkohol (gliserol, sphingosin), asid lemak, asid fosforik mengandungi asas nitrogen (kolin, etanolamin, residu asid amino, serpihan karbohidrat), merupakan kelas utama lipid membran. Sumber: MR 2.3.1.2432 08. Norma... Istilah rasmi

phospholipids - Lipid yang mengandungi ester fosforik gliserol atau sphingosine. [Arefiev V.A., Lisovenko L.A. English Russian Explanatory Dictionary of Genetic Terms 1995 407s.] Topik genetik EN fosfolipid... Panduan Penterjemah Teknikal

fosfolipid adalah lipid kompleks, dalam molekul yang terdapat residu asid fosforik. Terkandung dalam semua sel hidup, komponen utama membran biologi. Sebagai sebahagian daripada lipoprotein darah, mereka mengambil bahagian dalam pengangkutan lemak, asid lemak dan kolesterol. * * *... Kamus Ensiklopedik

fosfolipid - fosfolipid adalah fosfolipid. Lipid yang mengandungi ester fosforik gliserol atau sphingosine. (Sumber: "Kamus Penjelasan Istilah Genetik Bahasa Inggeris Rusia." Arefiev VA, Lisovenko LA, Moscow: VNIRO Publishing House, 1995)... Biologi molekul dan genetik. Kamus penerangan.

phospholipids - (syn. phosphatides) lipid kompleks yang mengandungi asid fosforik; adalah sebahagian daripada lipoprotein darah, adalah komponen penting membran biologi... Kamus Perubatan Komprehensif

Fosfolipid adalah fosfatida, lipid kompleks, ciri khasnya ialah adanya residu asid fosforik dalam molekul. F. juga mengandungi gliserin (atau alkohol amino Sphingosine), asid lemak, aldehid, dan sebatian nitrogen (kolin,...... Ensiklopedia Besar Soviet

PHOSPHOLIPIDS - lipid semula jadi yang mengandungi molekul selebihnya asid fosforik yang dihubungkan oleh ikatan eter dengan turunan alkohol polihidrat. Naib. kumpulan biasa F. fosfogliserida phlu umum ROCH2CH (OR) CH 2 OP (O) (O) OX (R, R alkil, alkenyl, acyl; X = H... ensiklopedia kimia

PHOSPHOLIPIDS - lipid kompleks, dalam molekul yang terdapat residu asid fosforik. Terkandung dalam semua sel hidup, Ch. komponen biol. membran. Sebagai sebahagian daripada lipoprotein darah, mereka mengambil bahagian dalam pengangkutan lemak, asid lemak dan kolesterol... Ilmu semula jadi. Kamus ensiklopedik

fosfolipid - fosfolipid, ov, unit. hn id, dan... kamus ejaan Rusia

Fosfolipid

Lemak, atau lipid (seperti yang disebut oleh ahli sains), bukan sahaja makanan segera atau lapisan berminyak di bawah kulit di perut atau paha. Terdapat beberapa jenis bahan ini secara semula jadi, dan sebahagian daripadanya sama sekali tidak menyerupai lemak tradisional. Fosfolipid, atau fosfatida, termasuk dalam kategori "lemak tidak biasa" seperti itu. Mereka bertanggungjawab untuk menjaga struktur sel dan pertumbuhan semula tisu hati, kulit.

ciri umum

Fosfolipid berhutang penemuannya kepada kacang soya. Dari produk inilah pecahan fosfolipid tepu dengan asid lemak linolenik dan linoleat pertama kali diperoleh pada tahun 1939.
Fosfolipid adalah bahan yang dihasilkan daripada alkohol dan asid. Seperti namanya, fosfolipid mengandungi kumpulan fosfat (phospho-) yang dihubungkan dengan dua asid lemak alkohol polihidrat (lipid). Bergantung pada kandungan alkohol dalam komposisi, fosfolipid boleh tergolong dalam kumpulan fosfosfingolipid, gliserofosfolipid, atau fosfoinositida.

 • ciri umum
 • Kelas fosfolipid
 • Peranan dalam badan
 • Fungsi fosfolipid
 • Ubat untuk kolesterol "buruk"
 • Kadar harian
 • Sindrom antiphospholipid
 • Cara menentukan kehadiran API
 • Fosfolipid penting
 • Lebihan atau kekurangan?
 • Sumber makanan
 • Cara mendapatkan faedah yang paling banyak

Fosfatida terdiri daripada kepala hidrofilik yang menarik air dan ekor hidrofobik yang menolak air. Dan kerana sel-sel ini mengandungi molekul yang menarik dan menolak air, fosfolipid dianggap sebagai bahan amphipatik (larut dan tidak larut dalam air). Oleh kerana kemampuan khusus ini, mereka sangat penting untuk tubuh..

Sementara itu, walaupun fosfolipid tergolong dalam kumpulan lipid, mereka tidak menyerupai lemak biasa, yang berperanan sebagai sumber tenaga dalam badan. Fosfatida "hidup" dalam sel di mana mereka diberi fungsi struktur.

Kelas fosfolipid

Semua fosfolipid yang ada di alam semula jadi, ahli biologi telah dibahagikan kepada tiga kelas: "neutral", "negatif" dan phosphatidylglycerols.

Untuk lipid kelas pertama, kehadiran kumpulan fosfat dengan muatan negatif dan kumpulan amino dengan "tambah" adalah ciri. Mereka menambah keadaan elektrik yang neutral. Kelas pertama bahan merangkumi: fosfatidilkolin (lesitin) dan fosfatidiletanolamin (cephalin).

Kedua-dua zat ini paling sering dijumpai dalam organisma haiwan dan sel tumbuhan. Bertanggungjawab menjaga struktur membran dua lapisan. Dan fosfatidilkolin juga merupakan fosfatida yang paling biasa di dalam tubuh manusia..

Nama fosfolipid dari kelas "negatif" menunjukkan ciri muatan kumpulan fosfat. Bahan ini terdapat di dalam sel haiwan, tumbuhan dan mikroorganisma. Di dalam tubuh haiwan dan manusia, mereka tertumpu pada tisu otak, hati, paru-paru. Kelas "negatif" merangkumi:

 • phosphatidylserines (terlibat dalam sintesis fosfatidylethanolamines);
 • phosphatidylinositol (tidak mengandungi nitrogen).

Cardiolipin polyglycerol phosphate tergolong dalam kelas phosphatidylglycyrins. Mereka terdapat dalam membran mitokondria (di mana mereka menempati sekitar seperlima dari semua fosfatida) dan pada bakteria.

Peranan dalam badan

Fosfolipid adalah antara bahan berguna yang bergantung kepada kesihatan seluruh organisma. Dan ini bukan keterlaluan artistik, tetapi hanya apabila mereka mengatakan bahawa karya keseluruhan sistem bergantung pada unsur terkecil sekalipun..

Jenis lipid ini terdapat di setiap sel tubuh manusia - mereka bertanggungjawab untuk mengekalkan bentuk struktur sel. Dengan membentuk lapisan lipid ganda, mereka membuat penutup kuat di dalam sel. Mereka membantu menggerakkan jenis lipid lain ke seluruh badan dan berfungsi sebagai pelarut untuk beberapa jenis bahan, termasuk kolesterol. Seiring bertambahnya usia, apabila kepekatan kolesterol dalam tubuh meningkat, dan fosfolipid - menurun, ada risiko "pengoksidaan" membran sel. Akibatnya, pengeluaran partisi sel menurun, dan pada masa yang sama proses metabolik dalam badan terhambat..

Ahli biologi mendapati kepekatan fosfolipid tertinggi dalam tubuh manusia di jantung, otak, hati, dan juga di sel-sel sistem saraf..

Fungsi fosfolipid

Lemak yang mengandungi fosfor tergolong dalam sebatian penting bagi manusia. Tubuh tidak dapat menghasilkan bahan-bahan ini sendiri, tetapi, sementara itu, ia tidak dapat berfungsi tanpanya..

Fosfolipid sangat penting bagi manusia kerana:

 • memberikan kelenturan membran;
 • memulihkan dinding sel yang rosak;
 • memainkan peranan sebagai penghalang selular;
 • membubarkan kolesterol "buruk";
 • berfungsi sebagai pencegahan penyakit kardiovaskular (terutamanya aterosklerosis);
 • menggalakkan pembekuan darah yang betul;
 • menyokong kesihatan sistem saraf;
 • memberikan penghantaran isyarat dari sel saraf ke otak dan sebaliknya;
 • mempunyai kesan yang baik terhadap kerja sistem pencernaan;
 • membersihkan hati dari toksin;
 • menyembuhkan kulit;
 • meningkatkan kepekaan insulin;
 • berguna untuk fungsi hati yang mencukupi;
 • meningkatkan peredaran darah di tisu otot;
 • membentuk kelompok yang mengangkut vitamin, nutrien, molekul yang mengandungi lemak ke seluruh badan;
 • meningkatkan kecekapan.

Manfaat untuk sistem saraf

Otak manusia hampir 30 peratus fosfolipid. Bahan yang sama adalah sebahagian daripada bahan myelin yang merangkumi proses saraf dan bertanggungjawab untuk penghantaran impuls. Phosphatidylcholine, dalam kombinasi dengan vitamin B5, membentuk salah satu neurotransmitter terpenting yang diperlukan untuk penghantaran isyarat dari sistem saraf pusat. Kekurangan zat membawa kepada gangguan ingatan, pemusnahan sel otak, penyakit Alzheimer, mudah marah, histeria. Kekurangan fosfolipid dalam tubuh anak juga mempunyai kesan buruk terhadap fungsi sistem saraf dan otak, menyebabkan kelewatan perkembangan..

Dalam hal ini, ubat fosfolipid digunakan apabila perlu untuk meningkatkan aktiviti otak atau fungsi sistem saraf periferal..

Manfaat untuk hati

Essentiale adalah salah satu ubat yang paling terkenal dan berkesan untuk rawatan hati. Fosfolipid penting yang membentuk ubat mempunyai sifat hepatoprotektif. Tisu hati dipengaruhi oleh prinsip teka-teki: molekul fosfolipid tertanam di "celah" dengan kawasan membran yang rosak. Memulihkan struktur sel mengaktifkan hati, terutamanya dalam hal detoksifikasi.

Pengaruh pada proses metabolik

Lipid dalam tubuh manusia terbentuk dalam beberapa cara. Tetapi pengumpulan mereka yang berlebihan, khususnya di hati, dapat menyebabkan degenerasi lemak pada organ. Dan fosfatidilkolin bertanggungjawab untuk mencegah perkara ini berlaku. Jenis fosfolipid ini bertanggungjawab untuk pemprosesan dan pencairan molekul lemak (memudahkan pengangkutan dan penyingkiran lebihan dari hati dan organ lain).

By the way, gangguan metabolisme lipid dapat menyebabkan penyakit dermatologi (eksim, psoriasis, dermatitis atopik). Fosfolipid mencegah masalah ini.

Ubat untuk kolesterol "buruk"

Pertama, mari kita ingat apa itu kolesterol. Ini adalah sebatian lemak yang bergerak melalui aliran darah melalui badan dalam bentuk lipoprotein. Dan jika lipoprotein yang sama ini mengandungi banyak fosfolipid, mereka mengatakan mengenai apa yang disebut kolesterol "baik", sedikit - sebaliknya. Ini membolehkan kita membuat kesimpulan: semakin banyak lemak yang mengandung fosforus yang dimakan seseorang, semakin rendah risiko kolesterol tinggi dan, sebagai akibatnya, perlindungan terhadap aterosklerosis..

Kadar harian

Fosfolipid tergolong dalam zat yang diperlukan oleh tubuh manusia secara berkala. Para saintis telah mengira bahawa untuk tubuh orang dewasa yang sihat, kira-kira 5 g bahan setiap hari. Produk semula jadi yang mengandungi fosfolipid disyorkan sebagai sumber. Dan untuk penyerapan zat dari makanan yang lebih aktif, pakar pemakanan menasihatkan menggunakannya bersama dengan produk karbohidrat..

Telah terbukti secara eksperimen bahawa penggunaan fosfatidilserin setiap hari pada dos sekitar 300 mg meningkatkan daya ingatan, dan 800 mg bahan tersebut mempunyai sifat anti-katabolik. Menurut hasil beberapa kajian, fosfolipid dapat memperlambat pertumbuhan barah sekitar 2 kali..

Walau bagaimanapun, dos harian yang ditunjukkan dikira untuk organisma yang sihat, dalam kes lain kadar zat yang disyorkan ditentukan secara individu oleh doktor. Kemungkinan besar, doktor akan memberi nasihat kepada orang yang mempunyai daya ingatan yang lemah, keabnormalan dalam perkembangan sel, penyakit hati (termasuk pelbagai jenis hepatitis), dan orang dengan Alzheimer untuk mengambil sebanyak mungkin makanan kaya fosfolipid. Perlu juga diketahui bahawa bagi orang-orang selama bertahun-tahun, fosfolipid adalah bahan yang sangat penting..

Pelbagai disfungsi dalam tubuh boleh menjadi alasan untuk mengurangkan dos fosfatida harian yang biasa. Antara sebab yang paling biasa adalah penyakit pankreas, aterosklerosis, darah tinggi, hiperkolinemia.

Sindrom antiphospholipid

Tubuh manusia tidak dapat berfungsi dengan baik tanpa fosfolipid. Tetapi kadang-kadang mekanisme yang diatur gagal dan mula menghasilkan antibodi terhadap jenis lipid ini. Para saintis memanggil keadaan ini sebagai sindrom atiphospholipid, atau APS..

Dalam kehidupan seharian, antibodi adalah sekutu kita. Formasi miniatur ini sentiasa menjaga kesihatan manusia dan juga kehidupan. Mereka menghalang benda asing seperti bakteria, virus, radikal bebas menyerang tubuh, mengganggu kerjanya, atau memusnahkan sel tisu. Tetapi dalam kes fosfolipid, kadangkala antibodi gagal. Mereka memulakan "perang" terhadap kardiolipin dan sterol fosfatidil. Fosfolipid dengan muatan neutral menjadi "mangsa" antibodi.

Tidak sukar untuk meneka "perang" seperti apa yang terdapat dalam organisma. Tanpa lemak yang mengandungi fosforus, sel-sel dari pelbagai jenis kehilangan kekuatannya. Tetapi yang paling utama "pergi" ke saluran darah dan membran platelet. Kajian telah membuat para saintis membuat kesimpulan bahawa setiap 20 wanita hamil dari seratus 4 orang tua dari seratus orang yang dikaji mempunyai sindrom APS..

Akibatnya, pada orang yang mempunyai patologi seperti itu, kerja jantung terganggu, risiko strok dan trombosis meningkat beberapa kali. Sindrom antifosfolipid pada wanita hamil menyebabkan pembekuan janin, keguguran, kelahiran pramatang.

Cara menentukan kehadiran API

Mustahil untuk memahami secara bebas bahawa tubuh telah mula menghasilkan antibodi terhadap fosfolipid. Orang mengaitkan masalah malaise dan kesihatan dengan "aktiviti" virus, disfungsi beberapa organ atau sistem, tetapi pastinya tidak dengan kerosakan fungsi antibodi. Oleh itu, satu-satunya cara untuk mengetahui masalahnya adalah dengan menjalani ujian di makmal terdekat. Dalam kes ini, ujian air kencing pasti akan menunjukkan peningkatan tahap protein..

Secara luaran, sindrom ini dapat menampakkan dirinya dengan corak vaskular pada paha, kaki atau bahagian badan yang lain, hipertensi, kegagalan buah pinggang dan penurunan penglihatan (disebabkan oleh pembentukan gumpalan darah di retina). Wanita hamil mungkin mengalami keguguran, pudar janin, kelahiran pramatang.

Hasil ujian dapat menunjukkan kepekatan beberapa jenis antibodi. Masing-masing mempunyai petunjuk norma tersendiri:

 • IgG - tidak lebih daripada 19 IU / ml;
 • IgM - tidak lebih daripada 10 IU / ml;
 • IgA - tidak lebih daripada 15 IU / ml.

Fosfolipid penting

Dari kumpulan zat umum, adalah kebiasaan untuk mengasingkan fosfolipid yang sangat penting bagi manusia - penting (atau, seperti yang disebut juga, tidak dapat diganti). Mereka dilambangkan secara meluas di pasaran farmaseutikal dalam bentuk ubat-ubatan yang diperkaya dengan asid lemak tak jenuh ganda (penting)..

Oleh kerana sifat hepatoprotektif dan metaboliknya, bahan ini termasuk dalam terapi untuk penyakit hati dan penyakit lain. Mengambil ubat yang mengandungi bahan ini memungkinkan anda memulihkan struktur hati sekiranya terjadi degenerasi lemak, hepatitis, sirosis. Mereka, menembusi sel kelenjar, mengembalikan proses metabolik di dalam sel, serta struktur membran yang rosak.

Tetapi biopotensi fosfolipid yang tidak dapat diganti tidak terhad kepada ini. Mereka penting bukan sahaja untuk hati. Dipercayai bahawa lipid yang mengandungi fosforus:

 • mempunyai kesan yang baik terhadap proses metabolik dengan penyertaan lemak dan karbohidrat;
 • mengurangkan risiko aterosklerosis;
 • memperbaiki komposisi darah;
 • mengurangkan kesan negatif diabetes;
 • diperlukan untuk orang yang mempunyai penyakit jantung iskemia, gangguan sistem pencernaan;
 • mempunyai kesan yang baik pada kulit yang berpenyakit;
 • sangat penting bagi orang selepas pendedahan;
 • membantu mengatasi toksikosis.

Lebihan atau kekurangan?

Sekiranya tubuh manusia mengalami kelebihan atau kekurangan unsur surih, vitamin atau mineral, dia pasti akan melaporkannya. Kekurangan fosfolipid penuh dengan akibat yang serius - jumlah lipid yang tidak mencukupi akan mempengaruhi fungsi hampir semua sel. Akibatnya, kekurangan lemak dapat menyebabkan gangguan otak (ingatan merosot) dan organ pencernaan, kelemahan sistem imun, dan pelanggaran integriti selaput lendir. Kekurangan fosfolipid juga akan mempengaruhi kualiti tisu tulang - ia akan menyebabkan arthritis atau arthrosis. Selain itu, rambut kusam, kulit kering dan kuku rapuh juga merupakan tanda kekurangan fosfolipid..

Ketepuan sel yang berlebihan dengan fosfolipid paling sering menyebabkan pembekuan darah, yang kemudian mengganggu bekalan oksigen ke tisu. Lebihan lipid khusus ini mempengaruhi fungsi sistem saraf, menyebabkan disfungsi usus kecil.

Sumber makanan

Tubuh manusia mampu menghasilkan fosfolipid dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan yang kaya dengan jenis lipid ini akan membantu meningkatkan dan menstabilkan jumlah dalam badan..

Biasanya fosfolipid terdapat dalam produk yang mengandungi komponen lesitin. Dan ini adalah kuning telur, kuman gandum, kedelai, susu dan daging separuh bakar. Juga, fosfolipid harus dicari dalam makanan berlemak dan beberapa minyak sayuran..

Minyak krill Artik, yang merupakan sumber asid lemak tak jenuh ganda dan komponen lain yang bermanfaat bagi manusia, boleh menjadi tambahan yang sangat baik untuk diet anda. Minyak Krill dan minyak ikan dapat berfungsi sebagai sumber fosfolipid alternatif bagi orang yang tidak dapat memperoleh bahan ini dari makanan lain.

Produk yang lebih berpatutan kaya dengan fosfolipid adalah minyak bunga matahari yang tidak disempurnakan. Pakar pemakanan mengesyorkan menggunakannya untuk salad, tetapi jangan sekali-kali menggunakannya untuk menggoreng..

Makanan kaya fosfatida:

 1. Minyak: mentega, zaitun, bunga matahari, biji rami, kapas.
 2. Produk haiwan: kuning telur, daging lembu, ayam, lemak babi.
 3. Produk lain: krim masam, minyak ikan, ikan trout, kacang kedelai, biji rami dan biji rami.
 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Cara mendapatkan faedah yang paling banyak

Makanan yang dimasak dengan betul tidak memberi banyak faedah kepada tubuh. Mana-mana pakar pemakanan atau tukang masak akan memberitahu anda perkara ini. Panas biasanya merupakan musuh utama kebanyakan nutrien dalam makanan. Cukup lama lebih lama daripada dibiarkan memegang produk di atas kompor panas atau melebihi suhu yang boleh diterima, sehingga hidangan siap, bukannya enak dan sihat, tetap enak. Fosfolipid juga tidak bertolak ansur dengan pemanasan yang berpanjangan. Semakin lama produk tersebut menjalani rawatan haba, semakin tinggi kemungkinan kemusnahan nutrien..

Tetapi faedah fosfolipid untuk badan juga bergantung pada faktor lain. Contohnya, dari menggabungkan pelbagai kategori makanan dalam satu hidangan atau satu hidangan. Nutrien ini digabungkan dengan makanan karbohidrat. Dalam kombinasi ini, badan dapat mengasimilasi jumlah maksimum fosfolipid yang ditawarkan kepadanya. Ini bermaksud bahawa salad sayur-sayuran dengan minyak sayuran atau ikan dan bubur jagung adalah hidangan yang sesuai untuk mengisi semula lipid. Tetapi anda juga tidak boleh terbawa karbohidrat. Lebihan zat ini menghalang pemecahan lemak tak jenuh.

Dengan mengikuti diet yang kaya dengan fosfolipid, anda boleh membawa lebih banyak faedah kepada tubuh jika anda termasuk dalam makanan yang kaya dengan vitamin larut lemak (ini adalah vitamin A, D, E, K, F, B-group). Bersama-sama mereka akan memberikan hasil yang sangat baik.

Pemakanan makanan yang betul bukan sahaja makanan protein dan karbohidrat yang disebut "baik". Lemak dalam jumlah yang mencukupi dan diperoleh dari makanan yang betul sangat penting untuk kesihatan manusia. Di bawah nama keluarga umum "lemak" terdapat pelbagai jenis bahan yang menjalankan fungsi yang paling penting. Salah satu wakil lipid yang berguna adalah fosfolipid. Memandangkan fosfolipid mempengaruhi kerja setiap sel dalam tubuh, mereka dapat dianggap sebagai "pertolongan cemas" untuk seluruh tubuh. Bagaimanapun, pelanggaran struktur mana-mana sel menyebabkan akibat yang serius. Sekiranya anda memahami peranan mereka untuk tubuh, menjadi jelas mengapa kehidupan tidak mungkin dilakukan tanpa mereka..

Fosfolipid

Fosfolipid adalah lipid kompleks, ester alkohol polihidrat dan asid lemak yang lebih tinggi. Mengandungi baki asid fosforik dan kumpulan atom tambahan yang mempunyai pelbagai sifat kimia yang bersambung dengannya.

Kandungan

 • 1 Pengelasan fosfolipid
 • 2 Sifat fosfolipid
 • 3 Peranan biologi fosfolipid
 • 4 Lihat juga
 • 5 Sastera
 • 6 Rujukan

Pengelasan fosfolipid

Bergantung pada alkohol polihidrat yang termasuk dalam komposisi mereka, adalah kebiasaan untuk membahagikan fosfolipid menjadi tiga kumpulan:

 • gliserofosfolipid (gliserofosfatida) - mengandungi residu gliserol
  • fosfatidilkolin (lesitin)
  • phosphatidylethanolamine (cephalin)
  • fosfatidilserin
  • kardiolipin
  • plasmalogen (etanolamin plasmologen)
 • phosphosphingolipids - mengandungi residu sphingosine
  • sphingomyelins
 • phosphoinositides - mengandungi residu inositol
  • fosfatidilinositol

Sifat fosfolipid

Fosfolipid adalah lipid kompleks yang mengandungi asid lemak, asid fosforik dan kumpulan atom tambahan, dalam banyak kes mengandungi nitrogen. Mereka dijumpai di semua sel hidup. Terkandung dalam tisu saraf, terlibat dalam penghantaran lemak, asid lemak dan kolesterol.

Fosfolipid terdapat di semua membran sel. Antara plasma dan eritrosit, fosfolipid ditukar, yang memainkan peranan penting dalam menjaga lipid bukan polar dalam keadaan larut. Kumpulan fosfolipid yang paling biasa adalah fosfogliserida, fosfolipid juga termasuk fosfolipid dan fosfoinositida.

Fosfolipid adalah bahan amfifilik. Mereka terdiri daripada "kepala" polar, yang merangkumi gliserin atau alkohol polihidrat lain, residu asid fosforik bermuatan negatif dan selalunya kumpulan atom bermuatan positif, dan dua "ekor" bukan polar residu asid lemak. Ciri utama fosfolipid adalah bahawa "kepala" mereka adalah hidrofilik, dan "ekor" adalah hidrofobik. Ini memungkinkan, ketika berada di lajur air, untuk membentuk lapisan dua - lapisan ganda molekul fosfolipid, di mana kepala hidrofilik di kedua sisi bersentuhan dengan air, dan ekor hidrofobik tersembunyi di dalam lapisan dua dan dengan demikian dilindungi dari kontak dengan air.

Ini menentukan banyak sifat fizikal dan kimia fosfolipid, misalnya, kemampuan membentuk liposom dan membran biologi (lipid bilayer). Struktur kimia "kepala" kutub menentukan jumlah cas elektrik dan keadaan ion fosfolipid. "Ekor" bersentuhan dengan lingkungan lipid, dan "kepala" bersentuhan dengan lingkungan air, kerana ekor lemak tidak polar tidak dapat bersentuhan dengan air.

Peranan biologi fosfolipid

Komponen lipid utama membran sel. Mereka menyertai lemak dalam makanan dan berfungsi sebagai sumber asid fosforik yang diperlukan untuk kehidupan manusia..

Fosfolipid adalah bahagian penting dalam membran sel. Mereka memberikan sifat cecair dan plastik membran sel dan organel sel, sementara kolesterol memberikan ketegaran dan kestabilan membran. Kedua-dua fosfolipid dan kolesterol sering merupakan bahagian dari lipoprotein membran sel, tetapi juga terdapat dalam membran dalam keadaan bebas yang tidak terikat pada protein. Nisbah kolesterol / fosfolipid terutamanya menentukan kelancaran atau kekakuan membran sel.

Fosfolipid terlibat dalam pengangkutan lemak, asid lemak dan kolesterol. Antara plasma dan eritrosit, fosfolipid ditukar, yang memainkan peranan penting dalam menjaga lipid bukan polar dalam keadaan larut. Menjadi lebih hidrofilik daripada kolesterol, kerana adanya residu asid fosforik dalam molekul, fosfolipid adalah sejenis "pelarut" untuk kolesterol dan sebatian hidrofobik lain. Nisbah kolesterol / fosfolipid dalam komposisi lipoprotein plasma bersama dengan berat molekul lipoprotein (HDL, LDL atau VLDL) menentukan tahap kelarutan kolesterol dan sifat aterogeniknya. Nisbah kolesterol / fosfolipid dalam komposisi hempedu menentukan tahap lithogenicity hempedu - tahap kecenderungan jatuh dari batu empedu kolesterol.

Fosfolipid melambatkan sintesis kolagen dan meningkatkan aktiviti kolagenase (enzim yang memecah kolagen).

Fosfolipid

Ketika melihat topik lemak, kami mendapat tahu bahawa lipid adalah komponen tenaga dalam badan kita. Sekarang kita akan bercakap mengenai fosfolipid, yang juga tergolong dalam lemak. Namun, sebagai ganti penambahan satu asid lemak pada alkohol polyatom, fosforus juga terdapat dalam formula kimia fosfolipid..

Fosfolipid pertama kali diasingkan pada bulan Disember 1939. Kacang soya adalah sumbernya. Kegiatan utama fosfolipid dalam tubuh dikaitkan dengan pemulihan struktur sel yang rosak, akibatnya kerosakan sel secara umum dapat dicegah.

Beberapa ubat untuk pemulihan hati yang diiklankan secara meluas mempunyai kesan terapeutik kerana kehadiran fosfolipid bebas dalam komposisi mereka. By the way, lycetin juga tergolong dalam kumpulan lipid ini..

Produk dengan kandungan fosfolipid tertinggi:

Ciri umum fosfolipid

Fosfolipid adalah sebatian yang terdiri daripada asid lemak alkohol polihidrat dan asid fosforik. Bergantung pada alkohol polihidrat yang menjadi asas fosfolipid, terdapat gliserofosfolipid, fosfosfingolipid dan fosfoinositida. Asas gliserofosfolipid adalah gliserin, untuk fosfosfingolipid - sphingosine, dan untuk fosfoinositida - inositol.

Fosfolipid tergolong dalam kumpulan bahan penting yang tidak dapat digantikan oleh manusia. Mereka tidak dihasilkan di dalam badan, dan oleh itu mesti dimakan dengan makanan. Salah satu fungsi terpenting dari semua fosfolipid adalah penyertaan dalam pembinaan dinding sel. Pada masa yang sama, protein, polisakarida dan sebatian lain memberi mereka kekakuan yang diperlukan. Fosfolipid terdapat dalam tisu jantung, otak, sel saraf dan hati. Di dalam badan, mereka disintesis di hati dan buah pinggang..

Keperluan harian untuk fosfolipid

Keperluan tubuh untuk fosfolipid, bergantung kepada diet seimbang, adalah dari 5 hingga 10 gram sehari. Pada masa yang sama, adalah wajar untuk menggunakan fosfolipid dalam kombinasi dengan karbohidrat. Dalam kombinasi ini, mereka lebih baik diserap..

Keperluan untuk fosfolipid meningkat:

 • dengan lemahnya ingatan;
 • Penyakit Alzheimer;
 • dalam penyakit yang berkaitan dengan pelanggaran membran sel;
 • dengan kerosakan toksik pada hati;
 • dengan hepatitis A, B dan C.

Keperluan untuk fosfolipid berkurang:

 • dengan tekanan darah tinggi;
 • dengan perubahan vaskular aterosklerotik;
 • dalam penyakit yang berkaitan dengan hiperkolemia;
 • untuk penyakit pankreas.

Asimilasi fosfolipid

Fosfolipid diserap dengan baik bersama karbohidrat kompleks (bijirin, roti dedak, sayur-sayuran, dll.). Di samping itu, kaedah penyediaan makanan mempunyai kesan penting terhadap asimilasi fosfolipid sepenuhnya. Makanan tidak boleh terkena pemanasan yang berpanjangan, jika tidak, fosfolipid yang terdapat di dalamnya mengalami kehancuran dan tidak lagi dapat memberi kesan positif pada tubuh..

Sifat fosfolipid yang berguna dan kesannya pada badan

Seperti disebutkan sebelumnya, fosfolipid bertanggung jawab untuk menjaga integriti dinding sel. Di samping itu, mereka merangsang isyarat yang normal di sepanjang gentian saraf ke otak dan belakang. Juga, fosfolipid dapat melindungi sel hati dari kesan berbahaya sebatian kimia.

Sebagai tambahan kepada kesan hepatoprotektif, salah satu fosfolipid, fosfatidilkolin, meningkatkan bekalan darah ke tisu otot, mengisi otot dengan tenaga, dan juga meningkatkan nada dan prestasi otot..

Fosfolipid sangat penting dalam diet orang tua. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka mempunyai tindakan lipotropik dan juga antiatherosclerotic..

Interaksi dengan unsur lain

Vitamin kumpulan A, B, D, E, K, F diserap dalam badan hanya apabila ia digabungkan dengan lemak.

Lebihan karbohidrat dalam badan menyukarkan pemecahan lemak tak jenuh.

Tanda-tanda kekurangan fosfolipid dalam badan:

 • gangguan ingatan;
 • mood murung;
 • keretakan pada membran mukus;
 • imuniti yang lemah;
 • arthrosis dan artritis;
 • gangguan saluran gastrousus;
 • kulit kering, rambut, kuku rapuh.

Tanda-tanda kelebihan fosfolipid di dalam badan

 • masalah usus kecil;
 • penebalan darah;
 • keterlaluan sistem saraf.

Fosfolipid untuk kecantikan dan kesihatan

Oleh kerana fosfolipid mempunyai kesan perlindungan pada semua sel di dalam tubuh kita, penggunaan fosfolipid dapat dikaitkan dengan alat pertolongan cemas. Bagaimanapun, jika satu atau sel lain badan kita rosak, maka badan itu sendiri tidak akan dapat melaksanakan fungsi yang diberikan kepadanya. Oleh itu, seseorang hanya dapat memimpikan suasana hati yang baik dan penampilan yang cantik. Oleh itu, makan makanan yang mengandungi fosfolipid dan sihat.!

Fosfolipid - keajaiban penyembuhan

Membahaskan topik pemakanan makanan, kerana beberapa sebab kita selalu bercakap mengenai protein dan karbohidrat, tanpa memperhatikan lemak. Sementara itu, lemak adalah nutrien berharga yang melakukan banyak fungsi penting dalam badan. Lebih-lebih lagi, lemak itu sendiri dibahagikan kepada beberapa kategori, salah satunya - fosfolipid - yang akan kita bicarakan hari ini.

Fosfolipid adalah lemak, tetapi lemak tidak biasa. Lemak biasa yang terdapat di bawah kulit kita adalah trigliserida, iaitu. gliserin, dihubungkan oleh ikatan ester dengan tiga asid lemak. Fosfolipid adalah trigliserida yang sama, tetapi bukannya satu asid lemak, residu asid fosforik terikat dengan ikatan ester dengan gliserin. Asid fosforik ini juga mempunyai dua ikatan ester. Ia dihubungkan dengan satu ikatan eter dengan trigliserida, dan yang lain dengan alkohol amino..

Fosfolipid juga berbeza. Sekiranya kolin terdapat sebagai alkohol amino, maka fosfolipid seperti itu disebut lesitin. Sekiranya etanolamin terdapat sebagai alkohol amino, maka ini adalah cephalins. Sekiranya serin terdapat sebagai alkohol amino, maka fosfolipid seperti itu disebut phosphatidilyrins..

Pada bulan Disember 1939, Eihermann untuk pertama kalinya mengasingkan pecahan fosfatidilkolin dari kacang soya, kaya dengan asid lemak tak jenuh ganda (penting), terutamanya linoleat dan linolenik. Pecahan ini disebut pecahan "fosfolipid penting", dan kemudian menerima nama lesitin. Bagaimanapun, 1939 dianggap sebagai tarikh rasmi penemuan lesitin. Lecithin wujud, sebagaimana adanya, dalam dua konsep: dalam arti kata yang sempit dan luas. Dalam erti kata yang sempit, lesitin hanya bermaksud fosfatidilkolin - fosfolipid "utama" badan kita. Dalam erti kata yang luas, istilah "lesitin" kadang-kadang digabungkan, selain fosfatidilkolin, fosfatidilinositol, fosfatidiletanolamina, dan fosfolipid lain. Ini sebahagiannya dibenarkan, kerana dalam tubuh fosfatidilkolin, dengan kekurangannya, selalu dapat disintesis dari fosfatidiletanolamina dan fosfolipid lain. Lecithin adalah istilah perubatan dan isi rumah. Ahli biologi dan ahli kimia hanya mengenali istilah "phospholipid penting". Anda dan saya harus tahu bahawa kedua-dua istilah ini adalah sama dan sama. Semua fosfolipid adalah ester asid gliserofosforik, dan semuanya mengandungi fosforus.

Tidak seperti trigliserida dan asid lemak, fosfolipid tidak memainkan peranan penting dalam memberi tenaga kepada tubuh. Peranan utama mereka adalah struktur. Bahagian utama dari semua membran sel, tanpa pengecualian, terdiri daripada fosfolipid dan, pada tahap yang lebih rendah, molekul kolesterol. Bahkan formasi intraselular - organ sel (organel) dikelilingi oleh membran fosfolipid. Bahkan benua intraselular, yang memenuhi ruang antara organel sel, tidak lebih dari sekumpulan biomembran, yang terdiri terutamanya dari fosfolipid.
Oleh kerana fosfolipid memberikan struktur normal semua biomembran tanpa pengecualian, semua fungsi sel secara langsung bergantung padanya..

Perlu diperhatikan bahawa dengan bertambahnya usia, bahagian molekul kolesterol dalam membran meningkat, sementara bahagian fosfolipid menurun. Dan ini jelas mencerminkan proses penuaan membran sel..

Hati mengandungi jumlah fosfolipid terbesar dalam komposisi membran sel. Membran selnya adalah 65% fosfolipid, yang seterusnya adalah 40% fosfatidilkolin. Mengikuti hati dari segi berat jenis fosfolipid dalam membran sel, otak dan jantung mengikuti.
Fosfolipid tidak hanya membentuk asas membran sel saraf, mereka juga merupakan komponen utama sarung batang saraf saraf besar dan kecil. Di sini telapak tangan adalah soringomyelin, yang membentuk selubung batang saraf..

Sebagai tambahan kepada fosfolipid dan kolesterol, protein dalaman yang disebut termasuk dalam komponen utama membran sel. Protein ini adalah reseptor untuk hormon dan bahan aktif secara biologi, dan fungsi normalnya bergantung pada molekul fosfolipid di sekitarnya. Dengan kekurangan fosfolipid, fungsi reseptor sel segera terganggu dan dipulihkan hanya apabila jumlah fosfolipid yang mencukupi ditambahkan ke makanan. Oleh itu, fosfolipid adalah pengaktif reseptor protein membran.

Selain menjalankan fungsi struktur semata-mata, fosfolipid secara aktif terlibat dalam melakukan impuls saraf, mereka mengaktifkan enzim membran dan lisosomal 1. Fosfolipid terlibat dalam pembekuan darah, reaksi imun, regenerasi tisu, dan pemindahan elektron di sepanjang rantai enzim pernafasan ("pernafasan tisu"). Peranan khas fosfolipid dalam metabolisme sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa ia mengandungi radikal metil berlabel (mudah dibelah) - CH3. Radikal metil sangat penting untuk banyak proses biosintetik dalam badan, dan ia kekurangan bekalan. Fosfolipid bukan satu-satunya sumber radikal metil bebas. Terdapat penderma lain, tetapi peranan fosfolipid adalah salah satu yang utama. Peranan fosfolipid yang sangat istimewa adalah pengangkutan. Merekalah yang membentuk kompleks lipoprotein yang mengangkut kolesterol dalam darah..

Biosintesis fosfolipid yang paling aktif berlaku di hati, diikuti dengan tahap aktiviti sintesis di dinding usus, testis, ovari, kelenjar susu dan tisu lain. Sebilangan besar fosfolipid yang diterima seseorang daripada makanan.

Terdapat perkara seperti "kecairan" membran sel. Sel sentiasa bertukar pelbagai bahan dengan persekitaran luaran di sekelilingnya. Melalui membran sel luar, semua nutrien, beberapa hormon, vitamin, bioregulator, dan lain-lain memasuki sel. Apabila membran kehilangan sifat cairnya, pengangkutan seperti itu menjadi sukar. Asid lemak kolesterol dan kolesterol meningkatkan ketegaran (kekerasan) membran sel. Itulah sebabnya, seiring bertambahnya usia, sel bertindak balas dengan lebih teruk dan buruk terhadap isyarat hormon dan rangsangan anabolik..

Fosfolipid dan asid lemak tak jenuh Omega-3, Omega-6 dan Omega-9, sebaliknya, menghilangkan kekakuan membran sel dan meningkatkan sifat cecairnya. Sel "menghidupkan semula" seperti dulu, dan memulakan pertukaran metabolit yang lebih aktif dengan persekitaran. Kepekaannya terhadap isyarat hormon dan bukan hormon meningkat. Lecithin, yang merupakan fosfolipid dan pada masa yang sama mengandungi asid lemak tak jenuh, bertindak sebagai sejenis faktor "peremajaan" membran sel dan, akhirnya, keseluruhan organisma.

Molekul fosfolipid cacat dan hancur di tempat di mana faktor persekitaran luaran dan dalaman yang tidak baik bertindak pada membran. Molekul cacat atau serpihannya meninggalkan membran sel, dan di tempat mereka molekul fosfolipid lain masuk. Mereka "menyimen" membran sel di tempat ia rosak. Dalam sel hidup normal, terdapat pembaharuan diri berterusan dari semua membrannya kerana input-output berterusan molekul fosfolipid.

Prasyarat untuk ini adalah kehadiran fosfolipid yang mencukupi di dalam badan. Kekurangan fosfolipid melambatkan "pembaikan semasa" dan dengan segera menyebabkan pelbagai gangguan sudah pada tahap membran sel. Perencatan membran sel semasa ini tidak spesifik. Ia boleh menyebabkan perkembangan penyakit. Hanya sedikit orang yang tahu bahawa alergi juga berkembang kerana pembaharuan sel membran diri tidak cukup intensif..

Walaupun hakikat bahawa tubuh manusia mempunyai kemampuan untuk mensintesis fosfolipid dengan sendirinya, kemampuannya dalam hal ini jauh dari tidak terbatas. Mereka mungkin tidak memenuhi keperluan semasa. Pengenalan fosfolipid ke dalam badan dari luar adalah pertolongan yang sangat baik, ia diserap dengan sangat cepat dan dengan kecacatan membran "tambalan" yang tepat.

Fosfolipid mempunyai kesan antioksidan yang ketara, mengurangkan pembentukan radikal bebas yang sangat toksik di dalam badan. Radikal bebas merosakkan semua membran sel, menyumbang kepada perkembangan penyakit yang berkaitan dengan usia seperti aterosklerosis, barah, hipertensi, diabetes mellitus, dan lain-lain. Di antara semua jenis patologi yang berkaitan dengan usia, oksidasi radikal bebas adalah yang utama, dan kadar permulaan gangguan berkaitan usia tertentu bergantung pada keparahannya..

Peranan "pemakanan fosfolipid" dalam pencegahan penuaan badan secara umum dan perkembangan penyakit yang berkaitan dengan usia sangat hebat.

Ini sangat menunjukkan bahawa fosfolipid melambatkan perkembangan tumor barah dalam masa tidak kurang dari 2 kali (dengan dos yang mencukupi), bahkan pada peringkat terakhir perkembangan penyakit ini. Hasil ini diperoleh dalam eksperimen pada tikus, tetapi kemudian disahkan dalam eksperimen pada manusia..

Sebutan khusus harus dibuat mengenai kesan anti-sklerotik lesitin. Semua fosfolipid mempunyai keupayaan untuk menghilangkan kolesterol dari plak aterosklerotik. Pelik kerana kelihatannya sekilas, plak aterosklerotik lembut bukanlah pembentukan amorf dan statik. Mereka selalu "menukar" kolesterol dengan darah, atau lebih tepatnya dengan plasma darah. Terdapat dua aliran berterusan: satu adalah aliran kolesterol ke dalam plak dari aliran darah dan yang kedua adalah aliran kolesterol dari plak ke dalam darah..

Dalam tempoh pertumbuhan plak aterosklerotik (dan mereka mula tumbuh pada masa remaja), aliran kolesterol dari darah ke plak mendominasi, dan plak tumbuh sesuai. Fosfolipid mengubah keadaan dengan cara yang paling dramatik. Mereka mula, dalam arti harfiah kata, untuk "mengetuk" kolesterol keluar dari plak. Aliran kolesterol dari plak ke aliran darah mula menguasai aliran kolesterol dari darah ke plak. Ini membawa kepada penyerapan semula plak aterosklerotik lembut dan, dengan itu, menunda perkembangan aterosklerosis. Tidak ada yang dapat dilakukan dengan plak keras yang direndam dalam garam kalsium, ia tidak dapat diserap, hanya boleh dikeluarkan melalui pembedahan.

Mengapa fosfolipid dapat mempengaruhi metabolisme kolesterol? Untuk memahami mekanisme ini, perlu memahami satu hal yang sangat penting: lemak dan kolesterol tidak dapat diangkut dalam darah dalam keadaan bebas, kerana mereka tidak memiliki kemampuan untuk larut dalam air, ini adalah sebatian larut lemak. Di sinilah fosfolipid membantu kita. Satu hujung molekul fosfolipid (hidrofobik) mampu mengikat lemak dan kolesterol, sementara hujung molekul yang lain (hidrofilik) mampu mengikat air.

Lemak diangkut dalam darah sebagai chylomicrons. Chylomicron adalah setetes lemak, "caker" dengan molekul fosfolipid. Fosfolipid "melekat" ke titisan lemak dengan hujung molekul yang larut dalam lemak, dan melekat dengan hujung yang larut dalam air. Ini adalah bagaimana badan sfera yang disebut chylomicrons timbul. Mereka membentuk emulsi yang sudah dapat larut dalam air dan mempunyai lebih kurang cecair yang optimum, yang memungkinkannya bergerak melalui aliran darah..

Kolesterol diangkut dalam darah dengan cara yang sama. Tidak seperti tetesan lemak, tetesan kolesterol dikelilingi oleh membran fosfolipid dan protein, dan disebut lipoprotein, yang komposisi heterogen. Sekiranya zarah lipoprotein mengandungi sejumlah kecil kolesterol dan sejumlah besar fosfolipid, zarah seperti itu mempunyai ukuran kecil dan kepadatan tinggi. Dalam kes ini, lipoprotein dipanggil lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Sekiranya zarah lipoprotein mengandungi sejumlah besar kolesterol dan sejumlah kecil fosfolipid, maka ia mempunyai ukuran yang lebih besar dan kepadatan yang jauh lebih rendah. Zarah-zarah ini dipanggil lipoprotein berketumpatan rendah (LDL)..

Lipoprotein berketumpatan tinggi mampu melekat kolesterol dan mengangkutnya ke hati, di mana ia dimakan dalam pembentukan asid hempedu. Sebaliknya, bahagian utama kolesterol dibelanjakan untuk asid hempedu, dan hanya sebahagian kecil (hingga 3%) - pada hormon seks. Lipoprotein berketumpatan rendah hanya dapat melepaskan kolesterol ke dalam plak lembut (jika sudah terbentuk), atau ke dalam struktur selular yang membentuk plak yang sangat lembut ini. Oleh itu, HDL menghilangkan kolesterol dari plak, sementara LDL mendorong pertumbuhan plak. Dalam kehidupan sehari-hari, HDL disebut "kolesterol baik", dan LDL disebut "kolesterol jahat." HDL juga disebut kolesterol, dan LDL disebut b-kolesterol..

Metabolisme kolesterol telah lama berhenti dinilai oleh kandungan kolesterol dalam darah. Petunjuk yang lebih mencukupi ialah nisbah bentuk kolesterol a / b. Apabila fosfolipid dimasukkan ke dalam tubuh dari luar, jumlah kolesterol a meningkat, dan jumlah kolesterol b menurun. Aliran kolesterol dari plak ke plasma darah mula melebihi aliran kolesterol dari plasma darah ke plak. Ini bukan hanya disebabkan oleh kemampuan fosfolipid mengemulsi kolesterol, tetapi juga karena tindakan antioksidan fosfolipid. Intinya adalah bahawa kolesterol LDL tidak dapat menembusi plak atau sel pembentuk plak sehingga LDL dihancurkan oleh radikal bebas yang agresif. Fosfolipid, seperti yang telah kita ketahui, mencegah pengoksidaan radikal bebas.

Di kedai kami, anda boleh membeli fosfolipid (lesitin) dari pengeluar makmal sukan pemakanan sukan Rusia dan asing terkemuka, SEKARANG dan Weider.

1. Lisosom - mikroba sel yang mengandungi enzim yang melarutkan kawasan sel dan tisu yang berpenyakit dan lama.

Peranan fosfolipid untuk tubuh manusia, apa itu, apa norma mereka?

Lemak bukan sahaja lapisan "tidak perlu" biasa di pinggang atau pinggul untuk kita, tetapi juga bahan yang sangat berharga untuk tubuh kita. Para saintis memanggil mereka lipid dan membezakan beberapa kategori, di antaranya ada yang "tidak tradisional". Bagi mereka adalah fosfolipid (fosfat). Fungsi utama fosfolipid adalah untuk mengekalkan struktur sel dan menjana semula sel-sel kulit dan hati yang rosak.

 1. Apa itu fosfolipid?
 2. Ciri-ciri sambungan
 3. Kumpulan fosfolipid
 4. Makna bagi seseorang
 5. Apa yang dilakukan oleh fosfolipid dalam badan kita
 6. Kadar fosfolipid
 7. Fosfolipid penting
 8. Sekiranya kadar fosfolipid dilanggar
 9. Terapi "Pemakanan"
 10. Cara mendapatkan faedah yang paling banyak

Apa itu fosfolipid?

Kacang soya memainkan peranan besar dalam penemuannya. Dari jumlah tersebut, pada 30-an abad XX. mengasingkan pecahan fosfolipid pertama yang mengandungi asid lemak linolenik.

Fosfolipid biasanya disebut molekul dengan alkohol dan asid dalam strukturnya. Ini jelas dilihat dalam formula kimia fosfolipid.

Sekiranya anda melihat nama secara terperinci, maka bahan tersebut mengandungi kumpulan fosfat (phospho) yang berkaitan dengan asid lemak alkohol (lipid dan kolamin). Bergantung pada jenis alkohol yang termasuk dalam komposisi, fosfolipid dibahagikan kepada tiga jenis:

 • Fosfingolipid.
 • Fosfoinositida.
 • Gliserofosfolipid.

Ciri-ciri sambungan

Kerana strukturnya yang tidak biasa, fosfolipid adalah bahan yang benar-benar unik. Mereka terdiri daripada dua bahagian: kepala glycyrrhizin dan ekor. Bahagian pertama dapat dihidrolisiskan di dalam air, sementara bahagian kedua tidak dapat dihidrolisis dan menolak fosfolipase, enzim yang memprovokasi hidrolisis fosfolipid. Kerana sifat ini, bahan ini dianggap sebatian amphipathic (larut dan tidak larut pada masa yang sama). Ciri ini menjadikan peranan fosfolipid sangat penting untuk kehidupan normal manusia..

Fungsi lain yang berguna dari bahan tersebut adalah pembentukan liposom dan membran biologi. Kepala glycyrrhizin memilih sifat cas elektrik dan keadaan ion fosfolipid. Ekornya bersentuhan dengan lingkungan lipid, kepala bersentuhan dengan air, kerana yang pertama tidak mudah terkena fosfolipase.

Seperti yang telah disebutkan, fosfolipid bukan lemak biasa, yang merupakan sumber tenaga untuk tubuh kita. Mereka "hidup" dalam sel bersama-sama dengan glikolipid, dan melakukan fungsi yang sangat penting di sana..

Kumpulan fosfolipid

Semua fosfolipid yang ditemui oleh saintis adalah:

 • "Neutral",
 • "Negatif",
 • fosfatidigliserol.

Lipid "Neutral" mempunyai kumpulan fosfat bermuatan negatif dan kumpulan amino positif. Akibatnya, mereka dicirikan oleh keadaan elektrik yang neutral. Ini termasuk:

 1. Kefalin. Rumus strukturnya dengan jelas menunjukkan cas neutral.
 2. Lecithin (Phosphatidylcholine).

Bahan ini adalah lemak haiwan dan sayur-sayuran. Tugas utama mereka adalah menjaga struktur membran dua lapisan.

Penting! Cephalin dianggap sebagai fosfatida paling banyak dalam tubuh manusia..

Sebatian "negatif" mendapat namanya dari caj yang mereka miliki. Mereka dijumpai dalam mikroorganisma, haiwan dan tumbuhan. Pada tubuh manusia dan haiwan, kepekatan fosfolipid "negatif" tertinggi dicatat di otak, paru-paru dan hati. Kategori ini merangkumi:

 1. Phosphatidylserines (menyumbang kepada sintesis fosfatidylethanolamine).
 2. Phosphatidylinositol (tidak mengandungi nitrogen).

Phosphatidiglycerols termasuk cardiolipin, yang terdapat di mitokondria dan bakteria..

Makna bagi seseorang

Fosfolipid tergolong dalam kumpulan sebatian berguna yang memastikan tubuh berfungsi dengan baik. Mereka terdapat di setiap sel tubuh kita dan bertanggungjawab untuk menjaga struktur biomembrannya. Secara sederhana, mereka membuat lapisan ganda yang menjadikan membran sel menjadi lebih kuat..

Peranan biologi fosfolipid lain adalah memindahkan lemak lain ke dalam badan dan memprovokasi pemecahan kolesterol. Selama bertahun-tahun, apabila tahap kolesterol seseorang meningkat dengan ketara, dan jumlah fosfolipid menurun, ada kemungkinan pengerasan dinding sel. Akibatnya, membran sel kehilangan keupayaannya, dan metabolisme melambatkan dalam tubuh manusia..

Menurut kajian biologi, pada manusia, jumlah fosfolipid paling banyak dicatat dalam sistem saraf dan organ seperti itu:

 1. Hati.
 2. Hati.
 3. Otak.

Apa yang dilakukan oleh fosfolipid dalam badan kita

Kandungan fosfolipid dalam tubuh kita adalah prasyarat untuk fungsi normal semua organ dan sistem. Sambungan ini menyediakan:

 • Kelenturan membran.
 • Penjanaan semula dinding sel.
 • Membubarkan kolesterol "buruk".
 • Membetulkan pembekuan darah.
 • Pemindahan maklumat yang cepat antara serat saraf dan otak.
 • Fungsi usus dan saluran gastrousus dengan betul.
 • Membersihkan hati dari pengumpulan toksik.
 • Fungsi hati normal.
 • Peredaran darah yang betul.
 • Pengangkutan nutrien dan unsur surih dengan cepat ke seluruh badan.

Di samping itu, fosfolipid:

 • Bertindak sebagai penghalang sel pelindung.
 • Menghalang perkembangan aterosklerosis dan CVD lain.
 • Mereka mewujudkan semua syarat untuk fungsi NS yang betul.
 • Memperbaiki keadaan kulit.
 • Merupakan bahagian membran sel lipoprotein.
 • Meningkatkan kepekaan terhadap suntikan insulin.
 • Meningkatkan prestasi dan kewaspadaan mental.

Kadar fosfolipid

Banyak kajian telah mengesahkan bahawa jika seseorang secara sistematik menerima 250 mg fosfatidilserin, maka ingatannya akan bertambah baik, dan dos 700-850 mg dapat menghentikan pertumbuhan neoplasma malignan..

Penting! Petunjuk ini dikira untuk orang yang sihat, oleh itu, sekiranya terdapat penyakit atau patologi, doktor mesti memilih dos untuk pesakit, dengan mengambil kira keperluan peribadinya.

Sekiranya seseorang didiagnosis dengan masalah ingatan, perkembangan sel yang tidak normal, hepatitis, atau penyakit Alzheimer, doktor mungkin mengesyorkan pemakanan makanan dengan makanan yang kaya dengan fosfolipid. Ia juga berguna bagi orang berusia lebih dari 60 tahun untuk mengambil makanan sedemikian untuk mengurangkan risiko menghidap penyakit di atas..

Sebab untuk mengurangkan dos fosfolipid paling kerap:

 • Hipertensi.
 • Penyakit pankreas.
 • Aterosklerosis.

Fosfolipid penting

Terdapat sekumpulan fosfolipid, yang mengandungi yang paling penting untuk tubuh kita - penting. Hari ini mereka boleh didapati dalam bentuk farmaseutikal, yang dikuasai oleh asid lemak tak jenuh ganda..

Ubat ini mempunyai sifat hepatoprotektif dan kemampuan untuk mengkatalisis proses metabolik tubuh, oleh karena itu digunakan untuk merawat pesakit dengan masalah hati. Salah satu cara pengambilan ubat-ubatan tersebut memulihkan sel-sel organ yang rusak oleh hepatitis, sirosis, atau degenerasi lemak. Fosfolipid penting menembusi sel dan menjana semula metabolisme intraselular dan sel membran yang rosak.

Tetapi ini bukan akhir kesan positif mereka pada tubuh kita. Menurut biokimia, fosfolipid ini:

 • Mampu memangkin metabolisme menggunakan karbohidrat dan lemak.
 • Meminimumkan risiko terkena aterosklerosis.
 • Meningkatkan kualiti dan komposisi darah.
 • Meminimumkan kesan negatif diabetes pada badan.
 • Menyokong tubuh pesakit yang menderita iskemia jantung dan gangguan gastrousus.
 • Menggalakkan pertumbuhan semula kulit yang rosak.
 • Memulihkan badan setelah mengalami reaksi kimia negatif.
 • Membantu Melegakan Toksikosis Kehamilan.

Sekiranya kadar fosfolipid dilanggar

Kekurangan kolamin fosfatida akan memberi kesan negatif kepada semua sel tubuh manusia. Akibatnya, ini akan menyebabkan kerosakan otak, menyebabkan gangguan saluran gastrointestinal, melemahkan sistem kekebalan tubuh dan mengganggu struktur membran mukus. Kekurangan zat ini akan memberi kesan negatif kepada tisu tulang, yang akan menyebabkan perkembangan arthrosis atau artritis..

Sekiranya jumlah fosfolipid lebih tinggi daripada biasa, ini juga membahayakan kesihatan manusia. Penyimpangan ini dalam kebanyakan kes:

 1. Ia mengental darah, yang menghalangnya daripada membekalkan oksigen ke tisu badan dengan betul.
 2. Menyebabkan gangguan saraf.
 3. Mengganggu fungsi usus.

Lihat juga: Antibodi terhadap fosfolipid - penyebab penampilan, norma dan penyimpangan

Terapi "Pemakanan"

Badan kita dapat mensintesis sebatian yang dijelaskan, tetapi bantuan anda tidak akan menghalangnya. Untuk memulihkan kadar fosfolipid, anda harus menambah diet harian anda:

 • Kuning telur.
 • Germa Gandum.
 • Soya.
 • Susu.
 • Daging separuh bakar.
 • Lemak ikan.
 • Lemak.
 • Daging lembu.
 • Krim masam.
 • Biji rami dan rami.

Minyak bunga matahari yang tidak disempurnakan dianggap sebagai sumber terbaik dari bahan ini. Pakar mengesyorkan menggunakannya sebagai hiasan salad sayur-sayuran. Sekiranya atas sebab tertentu penggunaan minyak ini tidak mungkin, ganti dengan:

 • Zaitun.
 • Biji rami.
 • Kapas.

Cara mendapatkan faedah yang paling banyak

Agar makanan tidak hanya membawa keseronokan, tetapi juga kesan terapeutik yang diinginkan, ia mesti disediakan mengikut skema sederhana: jangan berlebihan pada suhu tinggi. Semakin lama hidangan terdedah kepada suhu, semakin sedikit nutrien yang tinggal di dalamnya..

Rahsia lain adalah gabungan hidangan "fosfolipid" dengan makanan protein dan karbohidrat. Dalam kes ini, badan akan menerima semua unsur surih yang diperlukan dan pulih lebih cepat..