Kebaikan atau bahaya ganja ganja

Terdapat kecenderungan yang tetap terkait dengan kenyataan bahawa di Internet, termasuk di media, topik menghalalkan penggunaan ganja atau ganja selalu dibincangkan.

Harus beralih ke kimia, perubatan dan sejarah lain untuk memahami apa itu ganja.

Ganja atau ganja tergolong dalam genus tumbuhan serat makanan tahunan, keluarga Cannabaceae.

Sebelumnya, ketika klasifikasi berubah, rami disebut sebagai sutera, mulberry dan jelatang. Termasuk satu spesies polimorfik - Menyemai rami atau "Cannabis sativa L." atas dasar mana banyak jenis ganja telah dibiakkan dengan kandungan psikotropik dan bahan lain yang tidak berkaitan dengan narkotik.

Ganja dikenali sebagai ganja di Eropah barat dan Amerika Syarikat..

Ini benar-benar tanaman unik yang dapat menyediakan seseorang untuk semua yang diperlukan untuk hidup, dari makanan, pakaian dan bahan binaan hingga ubat-ubatan berdasarkannya, bergantung pada jenis rami yang ditanam dan untuk tujuan apa ia digunakan..

Dengan komposisi kimia, ganja mengandungi lebih daripada empat ratus bahan. Bahan utama tindakan psikotropik adalah delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), yang mempunyai kesan negatif terhadap keadaan ingatan, koordinasi pergerakan dan kekerapan kontraksi otot jantung, serta menyebabkan kebergantungan yang stabil, kerana lama-kelamaan ia terkumpul di otak, paru-paru dan alat kelamin.

Oleh kerana penggunaan ganja jangka panjang, gangguan ingatan jangka pendek, koordinasi pergerakan dan nada otot berlaku, yang berkaitan dengan penangkapan aktiviti neuron aferen di otak dan, oleh itu, gangguan aktiviti cerebellum (cerebellum)

Di samping itu, endokanabinoid di hipotalamus menjengkelkan reseptor kanabinoid yang bertanggungjawab untuk pengambilan makanan..

Tetrahydrocannabinol juga menyebabkan gangguan mental: psikosis mabuk, kecelaruan, paranoia, depersonalisasi, halusinasi, ledakan pencerobohan.

Selain itu, tetrahidrokannabinol, kerana terkumpul di dalam badan, boleh menyebabkan penyakit mental: psikosis manik-depresi dan skizofrenia.

Satu-satunya pengecualian ialah asid tetrahidrokannabinolik (THCA), yang bukan bahan psikoaktif dan diperoleh semasa pengeringan lama (dekarboksilasi) ganja, yang menyebabkan pemecahan molekul THCA dan penukarannya menjadi sebatian THC.

Ia digunakan untuk tujuan medis untuk mengobati penyakit neurodegeneratif, kekejangan, artritis, insomnia, tumor dan keradangan lain, serta barah prostat..

Percayalah, merokok ganja tidak membawa apa-apa kebaikan kepada seseorang.

Saya dibesarkan dari pengalaman peribadi untuk berkomunikasi dengan orang-orang seperti itu, hanya menimbulkan rasa kasihan dan belas kasihan. Penggunaan merokok sama dengan merokok tembakau dan minum alkohol, yang merupakan racun yang membawa kepada emfisema dan barah paru-paru, gangren dan, dengan demikian, untuk menghentikan dan kelumpuhan sistem saraf.

Tumbuhan ini berguna dan sebelumnya ditanam di hampir semua wilayah di Rusia dan di negara-negara lain di dunia dan digunakan sebagai bahan mentah untuk pembuatan pengikat untuk tali, bahan pengikat, tali dan tali, rami, helai, minyak, pakaian, dan juga kasut dan kertas, termasuk, dan untuk pengeluaran ubat berdasarkan asid tetrahidrokannabinolik.

Rusia sentiasa menjadi pengeluar utamanya..

Biasanya, untuk tujuan ini, pelbagai jenis ganja (ganja) ditanam bersama dengan rami, baik yang mengandung maupun tidak mengandungi bahan narkotik..
Kultivar dengan kandungan minimum (kurang dari 0.1%) THC ditanam untuk mengumpulkan benih hingga tiga tahun, yang disebabkan oleh degenerasi mereka menjadi yang mengandung dadah, kerana pendebungaan mereka dengan serbuk sari rami yang tumbuh liar atau mengandung dadah. Atas sebab ini, tanaman hop, yang merupakan tanaman yang berkaitan erat dengan rami, berusaha menanam hingga satu tahun.

Sedikit orang sekarang mengetahui bahawa dari benang rami dan benang yang diperoleh dari jarum pinus, kain wol sayur ditenun ratusan kali lebih unggul dalam pemeliharaan haba dan sifat hypoallergenic dari bulu domba..

Bahkan ada satu bulan di antara orang Slavia kuno, di mana bulu itu ditambang, yang disebut "Castras" (Oktober) Perkataan ini hanya bertahan dalam bahasa Belarus. Di metro Minsk, misalnya, terdapat stesen yang disebut "Kastrychna".

Profesor dan kurator Universiti St. Petersburg Zyablovsky E.F., membuat penerangan mengenai Kerajaan Rusia, menulis bahawa rami adalah "pekerjaan seperti itu yang tidak lebih penting untuk perdagangan dan latihan penduduk negara Rusia".

Oleh itu, perhatian khusus diberikan kepada pengeluaran rami di Rusia. Kesejahteraan petani Rusia ketika itu bergantung pada tanaman ini.

Kerajinan petani tradisional adalah menenun potongan rami (kasut tali tali yang menggantikan kasut bast), penyediaan rami dan serat untuk pengeluaran "kertas rami" dan kanvas, serta pembuatan kanvas untuk menjahit pakaian..

Biji rami adalah sumber protein, lemak, vitamin dan pelbagai enzim, karena alasan ini, mereka termasuk dalam diet keluarga petani, termasuk minyak rami..

Keadaannya sedemikian rupa sehingga kebanyakan orang moden tidak lagi mengetahui bahawa sekitar satu setengah abad yang lalu, diet semestinya termasuk tepung rami, yang mengandungi analog tumbuhan dari hemoglobin manusia - klorofil, yang meningkatkan komposisi darah dan merupakan sumber magnesium..

Tepung rami juga mengandungi serat hingga 30%, yang memperlambat penyerapan lemak dan gula berlebihan, dan juga membersihkan usus dari toksin dan dengan demikian menghilangkan keracunan umum tubuh, yang meningkatkan imuniti dan perlindungan antelmintik.

Praktis di banyak ladang petani dan peternakan monastik di wilayah Empayar Rusia, tepung rami ditambahkan ke sup dan bijirin, dan itu juga merupakan sebahagian dari beberapa produk susu fermentasi dan makanan panggang..

Kertas yang diperbuat daripada serat rami (selulosa) tahan lebih lama dan tidak berubah menjadi kuning, tidak seperti kertas yang dibuat dari pulpa kayu.

Nilai serat rami terletak pada hakikat bahawa kerana kandungan lignin yang tinggi (hingga 80%), mereka tidak mengalami proses peluruhan yang dipercepat, tidak seperti serat rami atau bulu.

Rami, sebaliknya, adalah bahan binaan yang sangat baik..

Pengeluar rami kedua terbesar setelah Rusia adalah Amerika Syarikat, di mana, bermula pada akhir 1700-an, sumber utama pendapatan negara adalah pengeluaran kertas rami, tekstil dan minyak..

Pada tahun 1619, undang-undang Amerika Utara pertama diluluskan di Jamestown, Virginia, mewajibkan penjajah menanam rami, dan seiring berjalannya waktu, Kentucky menjadi pusat pengeluarannya. Deklarasi Kemerdekaan AS ditulis di atas kertas rami yang dihasilkan di AS.

Pada masa itu, topi serat rami mendapat permintaan khusus di kalangan fesyen ketika itu. Topi seperti itu dipakai untuk jangka masa yang agak lama dan bersifat hypoallergenic, tidak seperti topi yang diperbuat daripada jerami atau kain lain. Petani tempatan lebih suka memakai kasut kanvas rami, yang tidak berpeluh di kaki mereka, dan kasut seperti itu ringan ketika berjalan..

Sebelum Perang Dunia II, produksi rami mulai menurun tajam hingga produksinya dilarang di tingkat perundangan, ketika Undang-Undang Pajak Marihuana tidak disahkan oleh Kongres pada tahun 1937, mengenakan pajak yang terlalu tinggi terhadap penanaman ganja..

Secara industri berskala besar, pengeluaran rami hanya dihantar di Soviet Union pada awal 30-an..

Pada tahun 1934, 598 ribu hektar diperuntukkan untuk tanaman rami; pada tahun 1936 - 680 ribu hektar. Penuaian serat rami pada tahun-tahun ini adalah 39,4 ribu tan, pengeluaran minyak rami - 5 juta liter pada tahun 1933 dan 6,3 juta liter pada tahun 1934

Pada pertengahan tahun 60-an, di Uni Soviet, tingkat produksi ganja mulai menurun, dan rata-rata sekitar 430 ribu hektar ditempati untuk penanaman berbagai jenis rami, terutama tanpa bahan narkotik. tanah agrikultur.

Semasa zaman Soviet, beberapa lusin jenis rami baru dikembangkan dan banyak pengeluarnya menjadi "Pahlawan Buruh Sosialis".

Dengan perkembangan industri kimia pada akhir tahun 30-an, teknologi untuk pengeluaran kain buatan yang diperoleh dari produk petroleum mulai muncul..

Pengeluaran rami merupakan ancaman bagi perniagaan pemilik syarikat kimia, penapisan minyak dan minyak, yang dipimpin oleh DuPont dan Rockefeller, yang mulai melobi di Kongres AS dan di parlimen negara-negara Eropah Barat untuk undang-undang yang menentang perindustrian pengeluaran rami..

Di Amerika Syarikat, "Biro Narkotik dan Dadah Berbahaya Persekutuan" diatur, yang ditugaskan untuk membatasi pengeluaran ganja memandangkan pengiktirafannya sebagai ubat berbahaya.

Ini diketuai oleh Harry Jay Anslinger, yang mengusulkan kepada Kongres untuk mengadopsi "Marihuana Tax Act", yang memungkinkan untuk melarang produksi "rami teknis".

Pada tahun 1961, di bawah naungan Rockefeller, PBB mengadopsi Konvensyen Seragam Mengenai Dadah Narkotik, yang menurutnya rami, tetapi dengan nama ganja, diakui sebagai ubat berbahaya, dan pengeluarannya pada skala industri.

Paradoksnya adalah bahawa penanaman industri semua jenis ganja, termasuk teknikal, dilarang kerana pengakuan mereka sebagai penagih dadah..

Ya, tetrahydrocannabinol dalam tunas ganja adalah ubat narkotik dan penggunaannya dengan merokok ganja menjadikan seseorang itu "penagih kanabinoid".

Ini adalah fakta yang tidak dapat dipertikaikan, seperti fakta lain - rami dapat digunakan untuk tujuan lain: untuk penghasilan kertas untuk melindungi hutan kayu, tekstil untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar dengan produk minyak dan bahan kimia berbahaya, produk makanan dan minyak untuk menyelesaikan program makanan dan melindungi kesihatan Awam...

Tetapi dalam praktiknya, perkara berbeza..

Ada kecenderungan yang stabil di dunia yang terkait dengan upaya untuk menghalalkan penggunaan ganja yang mengandung narkoba di banyak negara di tingkat perundangan, tetapi sama sekali tidak menghasilkannya untuk tujuan pertanian secara industri.

Menurut agensi RIA-Novosti, suruhanjaya global mengenai dasar dadah, yang merangkumi, antara lain, perwakilan PBB bekas dan semasa, pada bulan Jun 2011 mengesyorkan agar negara-negara bereksperimen dengan peraturan undang-undang jenis ubat tertentu yang dibenarkan untuk kemungkinan disahkan dalam untuk memerangi pengedaran dadah.

Dalam hubungan ini, menjadi mungkin untuk menyusun daftar negara-negara di mana penggunaan ganja disahkan. Ini adalah: Australia, Argentina, Belgia, UK, Belanda, Kanada, Mexico, Amerika Syarikat, Uruguay, Republik Czech, Switzerland, Luxembourg, Sepanyol, Portugal dan Jamaica.

Di Korea Utara, penggunaan ganja telah dibenarkan secara sah selama setengah abad. Bagaimana lagi? Tidak sukar untuk meneka mengapa...

Anestesia masyarakat adalah kaedah sebenar penjanaan wang dan pengurangan penduduk yang dipercepat!

Mengenai ganja: mengapa ganja dilarang dan siapa yang memanfaatkannya

Sejarah penggunaan ganja

Ganja perubatan dan narkotik: apakah perbezaannya?

Tempat ganja disahkan?

Mitos dan kebenaran mengenai faedah ganja

Mari bercakap mengenai ganja. Topik ini kini popular kerana kontroversi mengenai ubat rami. Bagaimanakah ganja perubatan berbeza dengan rumpai, ubat lembut yang dilarang di kebanyakan tempat di dunia? Dan faedah kesihatan menghalalkan ganja?

Vegan suka biskut rami, ia tinggi protein dan lemak sihat.

Sejarah penggunaan ganja

Penggunaan ganja tidak selalu dilarang, dan tidak selalu dianggap sebagai ubat. Ahli-ahli arkeologi bertarikh penghijrahan ganja sekitar 2800 SM. Kain dan tali dibuat dari seratnya, biji digunakan untuk makanan dan makanan ternakan. Kemudian, mereka mula menghancurkan minyak, yang mempunyai rasa tinggi. Di Yunani Kuno dan Empayar Rom, mereka sudah mengetahui tentang khasiat perubatannya: penyakit telinga dirawat dengan jus, rebusan akar digunakan untuk kompres untuk artritis dan rematik.

Penggunaan tanaman yang paling biasa

Di England abad pertengahan, raja mengeluarkan dekrit yang mewajibkan petani untuk memperuntukkan 1/12 kawasan yang ditanam untuk rami. Dari tali "bahan mentah strategis" ini dipintal dan kanvas untuk armada ditenun, pemecatan dibuat. Dan di Rusia, Poland, Ukraina dan Belarus, hingga pertengahan abad kedua puluh, baju dijahit dari kain rami.

Kain dan tali yang sama dari rami dibuat beribu-ribu tahun yang lalu Pakaian rami moden. Ada permintaan, ceruk hampir percuma

Sifat narkotik asap diperhatikan pada awal era kita. Sejak sekian lama, merokok ganja di Asia Tengah adalah cara yang paling biasa menggunakan ganja. Sehingga para saintis membuktikan sifat psikotropiknya, dan negara moden belum mengadopsi undang-undang yang mengatur pengendalian dan penggunaan bahan narkotik. Tetapi ia masih ditambahkan pada beberapa campuran untuk hookah dan vape. Dan di Republik Czech, sejak 2010, festival ini diadakan setiap musim luruh setiap musim luruh di Cannafest.

Rokok rokok tidak boleh digunakan untuk hipsters

Ganja perubatan dan narkotik: apakah perbezaannya?

Menurut klasifikasi botani moden, semua jenis rami yang ditanam dan liar tergolong dalam spesies yang sama - Cannabis sativa subsp. sativa (biji ganja). Sebelum ini, terdapat pembahagian rami menjadi penaburan, India dan rumpai. Yang mana satu ubat? Bagaimana ganja perubatan berbeza dengan ganja rekreasi yang dihisap?

Manfaat ganja telah terbukti berkali-kali. Bagi pesakit barah, penggunaan membawa kelegaan

Tumbuhan rami mengandungi hingga 150 bahan aktif secara biologi. Dan hanya 2 daripadanya - kanabidiol (CBD) dan tetrahydrocanabinol (THC) - yang menjadi penyebab kontroversi di kalangan doktor, pegawai penguatkuasa undang-undang dan orang awam. THC mempunyai sifat psikotropik ("dope"). Mereka kaya dengan jenis yang sebelumnya disebut sebagai "cannabis indica". Dan CBD bertindak sebagai agen analgesik, antispasmodik, penenang, dan anti-radang.

Inilah rupa ubat ganja yang sah.

Kajian makmal telah menentukan bahawa pelbagai jenis ganja mempunyai jumlah CBD dan THC yang berbeza. Lebih-lebih lagi, varietas dengan dominasi CBD mengurangkan kesan narkotik THC di dalamnya. Dan dalam jenis teknikal, kedua-dua bahan terdapat dalam jumlah yang sedikit - ganja seperti itu digunakan untuk membuat kain, plastik, makanan campuran, minyak pengeringan dan lain-lain yang berguna.

Hanya daun ganja utuh dan segar yang dibenarkan untuk pengeluaran

Tempat ganja disahkan?

Hari ini, ganja perubatan disahkan di 44 negara di seluruh dunia. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Amerika Syarikat (22 negeri + Daerah Columbia)
 • Republik Czech
 • Poland
 • Australia
Perjuangan untuk menghalalkan ganja adalah di semua bidang

Dan di Kanada dan Belanda, "rumput" dibenarkan untuk dimakan oleh orang dewasa. Di Israel, Romania, Puerto Rico, ubat rami hanya tersedia untuk orang yang sakit parah, dan dalam kes lain, ganja dilarang. Tetapi yang menarik, pengesahan ganja (perubatan dan rekreasi) tidak menyebabkan peningkatan jumlah penagih dadah, dan di Kanada dan Belanda, kadar jenayah bahkan menurun. Mungkin hanya dengan alasan polis tidak lagi menahan sekotak "rumpai" di dalam poketnya.

Pusat Ganja di Amerika Syarikat. Umur purata pelawat - 63 tahun

Mitos dan kebenaran mengenai faedah ganja

Mereka yang terbiasa menggunakan ganja telah lama berpendapat bahawa ubat itu tidak ketagihan atau ganas. Pada pendapat mereka, keburukan daripadanya hanya pada persepsi yang tidak tepat terhadap kenyataan dan menghambat reaksi. Mereka mengatakan bahawa cukup untuk tidak berada di belakang roda dan tidak melakukan kerja keras "tinggi". Kelebihan mereka - ganja, yang tinggi THC, meningkatkan mood dan selera makan, mengurangkan tekanan, membantu berehat dan bersantai..

Menanam ganja perubatan adalah usaha yang mahal

Tetapi ganja perubatan dengan CBD mempunyai sifat yang sama, kecuali kesan psikotropiknya. Dan lebih kuat sebagai penghilang rasa sakit. Ia melegakan kesakitan dan kejang dalam situasi yang paling sukar apabila ubat lain tidak memberi kesan:

 • Alzheimer dan Parkinson
 • Epilepsi tahan dadah
 • Sindrom usus yang merengsa
 • Kesakitan haid
 • Sklerosis berbilang
 • Migrain
Jawapan yang kuat "Tidak!" Alzheimer dan Parkinson

Penggunaan ganja (CBD) juga diresepkan untuk pesakit barah setelah kemoterapi. Mereka mempunyai sediaan ganja yang mengurangkan loya, meningkatkan selera makan, dan meningkatkan tidur..

Satu jenis ganja telah terbukti bermanfaat. Perubatan sedang menunggu untuk disahkan

Telah terbukti bahawa tindak balas kita terhadap kanabioid dikaitkan dengan endocanabioid semula jadi tubuh manusia. Mereka yang tidak mempunyai cukup dari mereka terdedah kepada kesakitan kronik yang tidak bertindak balas terhadap rawatan. Dan penggunaan ganja menormalkan proses ini, orang menghilangkan penderitaan. Jadi menghalalkan ganja boleh bermanfaat. Sekurang-kurangnya, ini harus dilakukan atas alasan berperikemanusiaan bagi mereka yang tidak dibantu oleh perkara lain..

Rami

Tumbuhan itu tergolong dalam keluarga rami.

Ia telah dikenali sejak abad XIV. Ia ditanam di biara-biara untuk keperluan negeri. Setelah Henry VIII Tudorm menjadi raja dan mengeluarkan keputusan untuk menutup banyak biara, keputusan lain dikeluarkan yang menyatakan bahawa setiap petani harus menanam 1/6 petaknya dengan rami, yang, setelah matang, diberikan kepada negara..

Rami paling meluas ketika itu dalam pembuatan kapal. Serat rami digunakan untuk membuat benang, dari mana layar kemudian dijahit, yang dibezakan oleh kekuatan tinggi, ringan dan kebolehpercayaan..

Jantan tanaman biasanya lebih kecil daripada betina, betina, sebaliknya, lebih megah dan lebih besar. Lelaki memanggil mereka "tabiat" atau "ayam jantan", tetapi wanita memanggil "perempuan" atau "ibu".

Tanaman herba tahunan, dioecious, mencapai ketinggian 2 m, mempunyai batang tegak dan bercabang, ketebalannya hingga 0.3 m.

Daun di atas adalah dalam, dibelah sawit, bergantian, dengan lobus kasar, berbentuk lobus, berlawanan di bawah. Bunga jantan terdiri daripada lima anggota, pedunculated, hijau muda, dikumpulkan dalam perbungaan bercabang dan panik; betina - membentuk perbungaan berbentuk lonjakan, dengan taman bunga dasar di axil daun atas.

Akar mempunyai sistem batang, dengan banyak akar lateral, batang masuk ke tanah hingga kedalaman hampir 2 m. Sistem akar kuat, yang membolehkan tanaman tumbuh.

Buahnya adalah achene kecil yang tersembunyi di cangkang, yang disebut biji rami.

Rami mekar pada awal musim panas, iaitu pada bulan Jun dan Julai. Benih dituai setelah berbunga, membiarkan benih matang dan agak ketinggalan tanaman. Kali ini hanya jatuh pada akhir musim panas - dari bulan Ogos hingga September.

Jisim biji tidak besar. Ia dapat dikira dengan mengetahui bahawa 1000 biji beratnya hanya sekitar 25 g..

Berkembang di Siberia Barat, wilayah Volga, Altai di bahagian Eropah di Rusia. Pada masa kini, tanaman ini diusahakan di hampir semua negara. Tumbuhan ini secara rasmi dibenarkan untuk penanaman dan penggunaan hanya di Colombia. Di negeri lain, penanaman, penggunaan, pengedaran atau penyimpanan adalah kesalahan jenayah..

Tanaman ini tidak sangat rentan terhadap sinar matahari, tetapi juga tidak menerima teduhan kekal. Hemp lebih suka kawasan ringan di laman web ini.

Batang rami mengandung hingga 25% serat rami - rami. Bahan mentah ini lebih kuat daripada rami, tetapi kurang elastik. Serat ini digunakan untuk membuat tali dan helai tangga, benang kabel, tali, benang, terpal, dan kain teknikal..

Hanya bahagian atas yang dikumpulkan dari tanaman, hanya berbunga pada betina. Mereka dipetik, berusaha untuk tidak meremukkan, sehingga resin dari tanaman tidak mengalir keluar dengan sia-sia. Kemudian bahan mentah yang dihasilkan dikeringkan di bawah kanopi atau di tempat teduh, kacau dari semasa ke semasa. Di pengering, rami boleh dikeringkan pada suhu tidak melebihi 60 ° C. Produk kering yang dihasilkan digiling, membuat bahan mentah kecil dari daun dan kerucut.

Benih diletakkan pada bulu kapas yang dibasahi sehingga 3 minggu, bergantung pada percambahan. Pada masa ini, lokasi pendaratan mesti digali hingga kedalaman sekitar 25 - 30 cm. Laman web ini dipilih bergantung pada paparan sinar matahari. Tempat itu tidak boleh dikelilingi oleh pokok.

Setelah benih bercambah, mereka ditanam di dalam pasu atau cawan dan ditanam sebagai anak benih. Selama ini, perlu menyiram tanaman kerana tanah mengering. Pucuk tidak boleh lebih dari 15 cm. Jarak antara semak hendaklah sekurang-kurangnya 40 cm.

Semua mengenai ganja

Ganja diperoleh dari tanaman Cannabis Sativa. Penampilan - Tumbuhan ganja umumnya mempunyai bilangan daun yang ganjil di batangnya. Ganja yang siap diminum - dikeringkan, diparut, berwarna coklat kehijauan - menyerupai "oregano menjalar" (sejenis oregano). Ganja biasanya dihisap dalam bentuk rokok bergulung ("sendi"), dan juga dimasukkan ke dalam paip, ditambah ke makanan.

Sejarah ganja

Orang Scythians menemui beberapa pokok, buah-buahan yang mereka, setelah berkumpul dan membuat api, dicurahkan ke dalam api, duduk di sekitar asap buah-buahan yang terbakar ini, yang naik dari api; mereka menjadi mabuk, seperti orang Yunani dari arak. Dan semakin banyak buah yang dilemparkan ke dalam api, semakin kuat keracunannya. Mereka akhirnya bangun, menari, atau membuka diri untuk menyanyi. (Herodotus mengenai penggunaan ganja oleh orang Scythians).

Menurut buku Ernest Abel, Marijuana: Dua Ratus Tahun Pertama (1980), bukti pertama penggunaan ganja berasal dari Zaman Batu, iaitu, 10,000 tahun yang lalu. Ahli arkeologi dari Taiwan telah menemui periuk yang diduga dibuat dari tanaman ganja.

Bukti awal penggunaan ganja secara farmakologi oleh Maharaja China Shen Nung bermula pada awal abad ketiga SM. Shen Nung adalah seorang maharaja dan doktor mitos Cina yang memiliki pengetahuan mengenai penggunaan perubatan tanaman ganja. Secara teorinya, ganja digunakan selama periode ini di China karena sifat penenangnya, digunakan untuk merawat kesakitan, penyakit, menangkis pengaruh roh jahat dan digunakan untuk tujuan yang lebih luas..

Ganja merebak dengan cepat dari China ke semua negara jiran Asia. Ia sangat popular di India, di mana ia digunakan untuk tujuan keagamaan. Arhartva Veda, salah satu catatan tertulis Hindu tertua dan India, termasuk di antara lima tumbuhan rahsia. Melalui penggunaan budaya dan keagamaan, kilang ini telah diberi perlindungan dan penghormatan. Pada zaman dahulu, penggunaan ganja sebagai mabuk tidak direkodkan di mana sahaja di luar India dan China..

Jauh kemudian, penggunaan ganja merebak ke Timur Tengah dan Afrika Utara. Ini berlaku semasa pengembangan hashish di wilayah-wilayah ini. Penggunaan hashish oleh orang Arab bermula pada abad ke-10-11. n. e. asalnya di Mesir. Penggunaan ganja sebagai mabuk telah berkembang di bahagian dunia ini untuk jangka masa yang panjang..
Pada abad kesembilan belas, ganja mula digunakan di dunia Barat melalui penerangan bertulis mengenai kesan hashish. Bahan-bahan ini telah muncul dalam sumber perubatan atau berkala. Di UK, penggunaan ganja telah merebak terima kasih kepada William Ochannesy, seorang doktor Ireland. Di India, dia memerhatikan penggunaan ganja secara perubatan dan menerangkannya dalam tulisannya.

Di Perancis, cadangan untuk menggunakan ganja berasal dari Dr. Jaco Mauriat, yang menyarankan agar ganja dapat digunakan dalam perawatan gangguan mental. Selepas itu, penggunaan dan kesan ganja telah diperincikan lebih jauh oleh banyak pengarang Perancis. Mungkin salah satu yang paling terkenal ialah Théophile Gaultier, yang diperkenalkan kepada ganja oleh Moriah. Gaultier dengan jelas menggambarkan lawatannya ke Hashish Club, yang berada di Paris pada tahun 1840-an di Pimodan Hotel yang mewah..

Hashish dimasukkan ke dalam hidangan manis yang disebut Dawamesk. Gambaran bergambar Gaultier mengenai proses penggunaan hash dan kesan ubat tersebut mempunyai konotasi mistik, termasuk intrik, permainan, ekstasi, ketakutan dan kemarahan. Oleh kerana kisah ganja dan hash yang tidak sedap dipandang dan menjijikkan yang muncul, penyebaran penggunaan dadah di seluruh Eropah menjadi perlahan..

Mereka menjadi meluas di Eropah hanya pada tahun 1960-an, ketika mereka dibawa pulang oleh pelancong dari Amerika Syarikat..

Penggunaan ganja jangka panjang menimbulkan keagresifan yang serupa dengan gegaran delirium, yang sering menyebabkan jenayah ganas seperti rogol dan pembunuhan. Oleh itu, ganja digelar sebagai "ubat pembunuh." Kebiasaan menggunakan ganja selalu menyebabkan kerosakan otak yang jelas dan kadang-kadang kegilaan..

Tanda penggunaan ganja

Gejala penggunaan ganja:

 • "Sukar" atau makan secara kompulsif (ganja mengganggu keasidan perut, yang menyebabkan semua jenis gangguan pencernaan);
 • mata yang sakit, merah, sedikit condong (seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk mencuba agar tetap terbuka);
 • "Mulut kapas" (mulut kering);
 • ketawa yang tidak dapat ditahan, tidak terkawal;
 • kealpaan, kehilangan ingatan sementara;
 • kelesuan melampau, pergerakan perlahan;
 • serangan paranoia yang tidak teratur (apabila mabuk teruk berlaku atau ketika orang itu tidak mengetahui bahawa ganja dicampur dengan ubat lain);
 • halusinasi;
 • kemalasan, kekurangan aspirasi;
 • kusam;
 • bau peluh yang menyakitkan pada badan, rambut dan pakaian;
 • perubahan mood dan tingkah laku yang kuat apabila seseorang mabuk.

Pengguna dadah juga boleh membawa dan sering menggunakan titisan mata, gusi, minyak wangi atau cologne untuk menyembunyikan kesan atau bau. Ganja mempunyai kesan merangsang dan sedatif pada tubuh, dilengkapi dengan kesan halusinogen pada dos yang lebih tinggi.

Kesan Fisiologi Dari Mengambil Ganja:

 • bengkak membran mukus mata, sakit mata;
 • peningkatan kadar jantung, peningkatan kadar denyutan jantung;
 • peningkatan tekanan darah;
 • pelanggaran fungsi motor;
 • kelonggaran;
 • turun naik suhu badan;
 • sakit kepala;
 • pening;
 • loya;
 • berasa lapar.
 • kelonggaran;
 • penurunan aktiviti psikomotor;
 • kemerosotan kepekatan, keupayaan terjejas untuk menilai jarak dengan betul;
 • penurunan keupayaan untuk memandu kereta dan aktiviti lain yang memerlukan perhatian;
 • ucapan pantas, percakapan yang tidak terkawal.
 • euforia, rasa kesejahteraan;
 • keadaan riang, bergantian dengan keadaan kegelisahan dan kegelisahan;
 • kemerosotan ingatan jangka pendek, pemahaman, keupayaan untuk melaksanakan tugas;
 • mengubah persepsi masa dan ruang;
 • peningkatan kepekaan taktil;
 • peningkatan persepsi visual dan pendengaran, bau;
 • menurunkan penghalang kesakitan;
 • perubahan dalam bidang emosi seksual;
 • halusinasi;
 • kehilangan kesedaran diri sebagai orang, depersonalisasi;
 • psikosis (pada dos tinggi).

Akibat menggunakan ganja

OTAK. Ganja mempengaruhi pemikiran, pemahaman, pemikiran abstrak, pembelajaran dan mempunyai kesan buruk terhadap ingatan dekat. Bergantung pada kekuatan ubat dan kerentanan pengguna, ia boleh menyebabkan keadaan panik, kegelisahan dan psikosis toksik. Penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan perubahan struktur dan fungsi.

LUNGSUNG. Merokok ganja menyebabkan semua kesan berbahaya dari merokok tembakau: bronkitis, faringitis, sinusitis, barah paru-paru. Ganja, lebih daripada tembakau, menyumbang kepada perkembangan penyakit saluran pernafasan atas dan edema.

HATI. Penggunaan ganja menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung, peningkatan degupan jantung, dan peningkatan tekanan darah. Merokok ganja amat berbahaya bagi orang yang mempunyai masalah jantung.

SISTEM REPRODUKSI (lelaki). Merokok menurunkan testosteron, hormon lelaki utama. Penggunaan yang berterusan dan berpanjangan dapat mengubah latar belakang hormon sehinggakan perkembangan fungsi seksual remaja terganggu. Dalam kes yang teruk, terdapat penurunan jumlah sperma dan pergerakannya dan peningkatan jumlah sel yang tidak normal dalam air mani.

SISTEM REPRODUKSI (wanita). Cannabinoid berkumpul di organ pembiakan wanita. Perubahan aktiviti otak boleh menyebabkan gangguan ovulasi dan penurunan kesuburan. Cannabinoid boleh menjadi toksik bagi perkembangan janin, menyebabkan kelainan kehamilan, persalinan yang sukar dan kematian bayi awal. Apa yang disebut "sindrom ganja janin", yang dicirikan oleh penurunan berat badan dan kelainan perkembangan, diperhatikan 5 kali lebih kerap daripada "sindrom alkohol janin". Bersama dengan susu ibu, kanabinoid dipindahkan ke badan anak semasa memberi makan.

FUNGSI MOTOR. Merokok ganja boleh mempengaruhi tindak balas mental dan fizikal, merosakkan koordinasi, dan meningkatkan masa reaksi. Tindak balas manusia terhadap isyarat cahaya dan bunyi terganggu, kemampuan untuk melakukan operasi berurutan dan tahap persepsi merosot. Terdapat keperluan kuat untuk bergerak, berjalan, bercakap; postur yang tidak wajar ketika rehat.
SISTEM ORGANISME LAIN. Keletihan kronik, sakit kepala, loya.

 • pengasingan diri sosial;
 • peralihan kepada ubat "lebih sukar";
 • kaitan dengan jenayah.

Ketidakkonsistenan data yang tersedia untuk pakar membawa kepada perbincangan mengenai toleransi dan pergantungan sebagai akibat yang tidak dapat dielakkan dari penggunaan ganja. Adalah diterima bahawa toleransi berkembang di samping banyak kesan ganja dan kemungkinan besar dengan penggunaan dos besar dalam jangka panjang. Pergantungan fizikal agak lemah dan tidak selalu berkembang, jadi sindrom penarikan juga tidak dapat diucapkan. Ketagihan mental - teruk semasa menggunakan ganja

Hashish

Hashish adalah bahan resin berwarna coklat gelap yang diperoleh dari bahagian atas tanaman rami. Ia mengandungi lebih banyak tetra-hidrokannabinol (THC) daripada ganja biasa. Ia diberikan pelbagai bentuk dalam bentuk briket atau kapsul. Kesan fisiologi hashish serupa dengan candu. Euforia berkembang, disertai dengan kegembiraan motorik dan pertuturan, halusinasi berwarna-warni terang, perasaan kecerobohan dan keseronokan, seterusnya, keadaan mengantuk dan tidur dengan mimpi yang jelas berkembang. Gangguan mental dimanifestasikan dalam bentuk gangguan dalam persepsi jangka masa dan ruang; gangguan depersonalisasi diperhatikan - perasaan peningkatan saiz badan, berat badannya dan melayang di udara. Gangguan halusinasi yang muncul selalunya sesuai dengan kerangka sindrom oneiroid dengan pengalaman hebat seperti mimpi. Mungkin ada keadaan yang hampir mengigau dengan rangsangan motor yang sesuai dan tindakan agresif yang mungkin..

E.A. Babayan menerangkan perubahan berikut dalam gejala keracunan hash. Kegembiraan motor, penampilan keperluan untuk bergerak. Terdapat percubaan untuk mengawal tingkah laku mereka. Kelemahan kawalan terhadap tingkah laku, ketika pikiran selalu dipenuhi dengan pemikiran yang asing dengan subjek, memaksanya memusatkan perhatiannya kepada mereka. Keadaan mabuk, di mana penagih mengekspresikan pemikirannya yang paling dalam, yang tercermin dalam pergerakan, ilusi, halusinasi. Pemisahan idea bertepatan dengan munculnya keperluan untuk percakapan dan keinginan untuk bersuara. Hipertrofi "I" ditunjukkan dalam kenyataan bahawa subjek menganggap dirinya sebagai manusia yang lebih tinggi, memandang orang lain dengan penghinaan. Keseronokan khayalan disertai dengan hilangnya pemahaman objek yang tepat. Keadaan ini dicirikan oleh penajaman perasaan yang luar biasa, hipertropi, kejelasan dan kepastian mereka hilang. Hipersthesia muncul, ambang sensasi menurun, yang disertai dengan persepsi rangsangan yang kadang-kadang menyakitkan.

Dalam keadaan ini, penagih mungkin mengalami sensasi obsesif terhadap sebarang suara, sementara timbul kekeliruan pemikiran, saat-saat pencerahan menjadi semakin pendek dan pendek, penagih sepenuhnya berada di atas belas kasihan dari pengalaman batinnya, tidak memperhatikan orang lain. Pelanggaran idea mengenai masa dinyatakan dalam kenyataan bahawa waktu secara subyektif mula mengalir secara perlahan. Pelanggaran idea ruang juga mencapai tahap yang jelas, ia membentang sehingga jarak antara dua objek yang berdekatan nampaknya besar, tidak dapat dicapai.

Walaupun persepsi meningkat, terutama penglihatan dan pendengaran, persepsi itu terdistorsi; gangguan derealisasi boleh berlaku, bentuk dan warna objek dapat berubah, persepsi ilusi muncul. Perasaan keperibadian terpecah yang dialami oleh seorang penagih dengan hashisme terdiri daripada kenyataan bahawa subjek secara bersamaan merasakan "I" yang biasa ada, dan di sebelahnya merasakan makhluk hebat lain yang berkaitan dengannya, yang menghasilkan idea yang tidak terkira banyaknya, selalunya terdapat perpecahan kesedaran. Munculnya daya dugaan yang tinggi menyebabkan semacam gangguan persepsi, seperti eidetisme, ketika kata yang diucapkan menjadi nyata, "hidup" di depan mata. Banyak yang mempunyai halusinasi yang tidak menyenangkan, mengancam dan disertai dengan ketakutan dan idea penganiayaan..

Minyak Hash

Minyak Hash adalah ekstrak coklat gelap cair yang terbuat dari ganja yang boleh mengandungi lebih daripada 20% THC. Minyak itu sering ditambahkan ke rokok biasa, yang kemudiannya dihisap. Kesan - euforia, rasa kecerobohan; kekurangan motivasi untuk bertindak; ketidaksinambungan, peningkatan bercakap; mulut dan tekak kering; peningkatan selera makan, pelahap ("babi"); gangguan koordinasi, penurunan tumpuan, gangguan ingatan; kardiopalmus.

 • Memudaratkan dari penggunaan

Penurunan hasil di sekolah, di tempat kerja; apa yang disebut "keletihan" - kekeliruan fikiran, kekecewaan, kemurungan dan rasa pengasingan; kelewatan perkembangan dan kematangan seksual, termasuk gangguan pembentukan sperma dan kitaran haid; kerosakan pada paru-paru dan sistem pernafasan (satu "sendi" ganja bersamaan dengan 25 batang rokok); semasa mengambil dos ubat yang besar, halusinasi dan paranoia mungkin berlaku; peningkatan risiko kesihatan dan keselamatan kerana tindak balas yang tertunda dan penurunan fungsi sistem saraf;

Penggunaan ganja jangka panjang sering menimbulkan pergantungan psikologi pada perokok. Selain itu, ganja adalah ubat "starter". Perokok ganja yang tidak konsisten sering menjadi pengguna ramuan kronik ini, atau menjadi penggemar ubat lain seperti kokain, LSD, dan halusinogen lain; toleransi - dengan penggunaan berterusan, perokok memerlukan lebih banyak ganja untuk merasa senang ("datang")

 • Gejala pengeluaran

Sindrom Pengeluaran - Perokok ganja kronik sering mengalami insomnia, kegelisahan, kerengsaan, kemurungan, dan desakan berterusan untuk mengambil ubat itu lagi apabila mereka berhenti menggunakan ubat tersebut.

Ganja apa itu

ganja - (gr. kannabis) bot. ganja... kamus Macedonia

Ganja - (Ganja Sepanyol) ubat psikoaktif yang berasal dari pelbagai rami, yang mengandungi jumlah bahan psikoaktif tertinggi (cannabinoids). Terdapat kira-kira 60 kanabinoid di alam semula jadi, yang paling kuat dari...... Wikipedia

Hemp Monday - Marijuana adalah bahan psikoaktif yang berasal dari pelbagai rami yang mengandungi jumlah bahan psikoaktif tertinggi (cannabinoids). Terdapat kira-kira 60 kanabinoid di alam semula jadi, yang paling kuat adalah delta 9...... Wikipedia

Sen Similya - Marijuana adalah bahan psikoaktif yang diperoleh dari pelbagai rami yang mengandungi jumlah bahan psikoaktif tertinggi (cannabinoids). Terdapat kira-kira 60 kanabinoid di alam semula jadi, yang paling kuat adalah delta 9...... Wikipedia

Ganja (dadah) - Ganja adalah bahan psikoaktif yang berasal dari pelbagai rami yang mengandungi jumlah bahan psikoaktif tertinggi (kanabinoid). Terdapat kira-kira 60 kanabinoid di alam semula jadi, yang paling kuat adalah delta 9...... Wikipedia

Batu Merah - Peta Batu Merah Krasnokamenka - batu 12 kilometer dari Yalta. Pada masa ini, ia mempunyai lebih dari 110 trek pendakian dari 5a hingga 8c dari kategori kerumitan. Bagaimana ke sana Di jalan raya Simferopol - Alushta -...... Ensiklopedia pelancongan

Arnica Chamisso - Arnica chamissonis, Arnica Chamisso; 168. Arnica foliosa - Arnica foliosa, Arnica dedaunan; 169. Arnica montana - Arnica montana, Mountain arnica - Dari keluarga Asteraceae. Semua spesies arnica adalah tumbuhan herba abadi dengan ketinggian 15 80 Lihat dengan rimpang pendek, sedikit bercabang hingga berdiameter 1 cm dan panjang hingga 15 cm. Akar seperti tali nipis memanjang darinya. Pada tahun pertama...... Buku Panduan Homeopati

Apa itu ganja?

Sekiranya terdapat alas dadah, maka ganja (nama lain adalah ganja) di atasnya akan mengambil tempat kedua yang "terhormat". Ia popular di kalangan orang yang suka mengalami euforia, dan kedua setelah alkohol..

Awalnya di Rusia, ia digunakan untuk pengeluaran industri kain, kertas, tali dan tali, minyak rami. Pada masa ini, penggunaan dan penanaman perindustriannya diminimumkan..

Seberapa bermanfaat atau berbahaya kanabis untuk badan? Isu-isu ini diperdebatkan secara aktif di kalangan saintis dan doktor, ahli politik dan ahli perniagaan. Kemungkinan pengesahannya di Rusia adalah masalah yang memerlukan pendekatan halus..

Apa itu ganja

Kerana istilah slanga, kebanyakan orang tidak tahu bahawa ganja dan ganja adalah tanaman tahunan yang sama. Kawasan Asia Tengah adalah tanah air bersejarahnya. Tetapi berkat penggunaan industri yang meluas, kilang ini cepat tersebar di India, Rusia dan Eropah. Kajian terperinci dapat mendedahkan ciri-ciri berikut:

 1. Belukar herba mencapai ketinggian 50 cm hingga 4 meter (semuanya bergantung pada variasi dan keadaan iklim).
 2. Daunnya mempunyai banyak lobus dengan tepi bergerigi, urat besar menonjol di tengahnya.
 3. Pembezaan harus dibuat antara bentuk tanaman lelaki dan wanita. Pada yang pertama, perbungaan menyerupai penyapu, dan yang kedua kelihatan seperti spikelet.
 4. Setelah berbunga, buah-buahan muncul yang serupa dengan kacang bulat atau kerucut kecil. Bahagian dalam buah dipenuhi dengan nutrien yang membolehkan tanaman tumbuh ketika ditanam.

Kemajuan terbaru dalam pembiakan ganja adalah tanaman dengan kehadiran perbungaan lelaki dan wanita secara serentak. Ciri utamanya adalah kandungan zat psikotropik yang rendah..

Kilang ini mempunyai tiga jenis:

 1. Menyemai rami. Bidang aplikasi utama adalah pembuatan minyak, cat dan varnis, serat untuk tali atau kanvas. Untuk kegunaan perubatan, bahagian atas perbungaan spesies tumbuhan wanita dikumpulkan.
 2. Rami berlemak. Ia boleh tumbuh di sepanjang jalan, di tali pinggang hutan. Tidak mempunyai nilai perindustrian. Di antara populasi yang disebut "liar".
 3. Rami Indica. Ganja jenis ini digunakan dalam penghasilan hash untuk mencapai kesan narkotik dari merokok. Di banyak negara di dunia dilarang.

Nama biasa untuk ganja dan cara menggunakannya

Jenis ramuan yang menakjubkan ini mempunyai sebilangan besar nama slanga di kalangan orang-orang yang menjadi pengikutnya. Yang terakhir ini sering digunakan untuk menyembunyikan ketagihan mereka untuk merokok ganja dari orang lain. Untuk ini disebut:

 • "Masha";
 • Mary Jane;
 • "Marie Bath" atau "crumpet".

Terutama sering anda dapat mendengar namanya:

 • "Omong kosong";
 • "Gash";
 • "Rancangan" atau "ganjubas";
 • "Rumput" atau "plasticine".

Pembinaan slanga "pukulan", "asap sesuatu", "tukul dalam sendi" akan diambil oleh kekasih ramuan sebagai panduan untuk menggunakan ganja.

Untuk mendapatkan kesan narkotik, ramuan ganja digunakan untuk merokok. Dia diisi dengan paip, rokok atau rokok.

Selain itu, terutama di negara-negara timur, ia digunakan dengan cara berikut:

 • mengunyah atau menyihir dengan bibir bawah;
 • digunakan sebagai minuman bukan teh;
 • ditambah dengan hookah;
 • orang muda yang tinggal di Amerika mendekati masalah ini secara tidak konvensional, dengan menambahkan tanaman ini kepada makanan yang dibakar ("American Pie").

Kepercayaan agama di Timur Tengah tidak membenarkan minuman beralkohol, sebab itulah tradisi merokok ganja kuat di sana. Dari segi kelazimannya, ia mempunyai skala yang sama dengan pengambilan alkohol di Rusia.

Merokok rumpai dan penggunaannya dalam bentuk lain telah meningkat menjadi lebih banyak dalam dekad yang lalu. Ketagihan patologi ini mempengaruhi 1% populasi semua penduduk planet ini..

Pada masa yang sama, statistik hanya mengambil kira orang-orang yang setiap hari menggunakan ramuan ganja untuk mencapai euforia narkotik. Sekiranya kita mengambil kira penggunaan sekali-sekala, maka jumlahnya akan meningkat sebanyak 3 kali.

Kerosakan dan akibat besar

Kesan narkotik disebabkan oleh adanya cannabinoid dalam ganja yang disebut tetrahydrocannabinol..

Peratusannya dalam ganja adalah 5%, hashish 10%, dan minyaknya 50 hingga 60%.

Kerosakan utama dalam perkembangan ketagihan patologi terhadap penggunaan ganja:

Nombor siriOrgan dan sistem yang terjejasKerosakan yang disebabkan
1.Sistem saraf dan otakPenggunaannya memprovokasi perkembangan psikosis, yang secara simtomatik menyerupai gambaran klinikal mengenai delirium tremens. Ia berbeza dengan alkohol kerana ia boleh berkembang dengan sekali penggunaan walaupun hanya sedikit dos.

Di samping itu, dari penggunaan yang berpanjangan, keperibadian seseorang merosot, dia kehilangan nilai moral, kedinginan muncul dalam berkomunikasi dengan rakan dan saudara terdekat. Akibatnya, dia menjadi antisosial dan kehilangan masyarakat. Akibat yang paling berbahaya adalah perkembangan skizofrenia dengan keadaan khayalan atau obsesif..

2.Sistem pernafasanKepekatan produk pembakaran yang banyak dan kandungan resin menyebabkan patologi organ ENT, bronkus dan paru-paru.

Risiko terkena bukan sahaja bronkitis dan trakeitis meningkat. Penurunan pertahanan badan menimbulkan keadaan yang baik untuk permulaan onkopatologi di paru-paru.

3.Jantung dan saluran darahBahan utama bahan ini cepat memasuki aliran darah. Ini boleh menyebabkan turun naik tekanan darah secara tiba-tiba dan menyebabkan irama jantung yang tidak normal (takikardia).

Sekiranya manifestasi seperti itu sering berlaku, risiko terkena infark miokard atau strok meningkat dengan ketara.

4.Kawasan kemaluanTubuh wanita dapat bertindak balas dengan pelanggaran haid. Selang mereka boleh meningkat, dengan penghentian pendarahan berikutnya sama sekali, akibatnya kemandulan berterusan dapat terjadi..

Jalan kehamilan dalam kebanyakan kes adalah dalam bahaya. Anak yang dilahirkan mungkin ketinggalan dari segi mental dan fizikal. Risiko mengandung bayi pramatang meningkat.

Lelaki, akibat kekurangan testosteron, mungkin melihat penurunan kualiti kehidupan intim, yang berlaku kerana gangguan fungsi ereksi.

Dia akhirnya boleh menyebabkan mati pucuk seksual sepenuhnya..

Sebagai tambahan kepada semua manifestasi di atas yang membahayakan kesihatan, bahaya tertentu timbul dari keinginan seorang penagih untuk mengalami perasaan yang jelas dari ramuan ganja, yang mana ia menggabungkannya dengan alkohol atau menggunakannya dengan sebatian ubat "berat". Tingkah laku ini boleh menyebabkan gejala keracunan (overdosis), peralihan penggunaan alkohol yang kuat.

Bagaimana tubuh bertindak balas terhadap derivatif ganja, manifestasi klinikal

Tindakan bahan mentah narkotik mengubah parameter fisiologi badan. Dalam kes ini, seseorang mempunyai:

 • rasa kering mukosa mulut;
 • kemerahan bahagian protein organ visual;
 • penurunan penunjuk tekanan intraokular;
 • peningkatan tekanan darah spasmodik;
 • menggigil dan rasa panas;
 • degupan jantung yang cepat, yang menyebabkan takikardia.

Selain perubahan fisiologi, penagih mempunyai masalah psikogenik.

Pesakit dengan ketagihan patologi terhadap ganja mungkin mengalami kesan berikut:

 1. Tingkah laku realiti di sekitarnya diputarbelitkan sebagai akibat dari manifestasi halusinasi.
 2. Suasana yang meningkat dapat hilang secara tiba-tiba dengan kemunculan sikap tidak peduli sepenuhnya.
 3. Proses hafalan terganggu, dan dalam beberapa kes kehilangan ingatan berlaku.
 4. Selera makan yang tidak dapat ditahan muncul, sementara orang itu tidak peduli dengan kualiti makanan dan rasanya.
 5. Permulaan loya boleh menjadi muntah.
 6. Kemerosotan kepekatan disertai dengan gangguan aktiviti motor.

Selain adanya manifestasi negatif ketika menggunakan bahan ini, penyelidikan oleh saintis telah menunjukkan bahawa cannabinoids dapat memberikan dinamika positif dalam rawatan pelbagai patologi.

Ini berlaku dalam kes berikut:

 1. Selera makan bertambah baik dan gejala anoreksia hilang semasa pelaksanaan proses rawatan pada pesakit dengan neoplasma malignan.
 2. Rasa sakit selepas pembedahan lega.
 3. Melambatkan perkembangan adenoma prostat.
 4. Orang tua mempunyai peluang yang lebih rendah untuk menghidap osteoporosis.
 5. Melegakan simptom kesakitan semasa kemoterapi.
 6. Menghilangkan perasaan tekanan jiwa dalam keadaan tertekan dan tertekan.

Tanda-tanda penggunaan

Anda dapat memahami bahawa seorang penagih berada di bawah pengaruh mabuk oleh tingkah lakunya.

Dalam keadaan ini, gejala berikut menonjol:

 1. Pergerakan yang santai.
 2. Suasana yang dinaikkan disertai dengan tawa nakal.
 3. Keinginan untuk bercakap dengan mana-mana percakapan, tetapi selalunya ia terhad kepada kalangan mereka yang sama penagih dadah. Dalam kes ini, frasa atau ucapan biasa boleh menyebabkan ketawa yang tidak dapat dijelaskan..
 4. Kurangnya tindak balas terhadap komen atau pertanyaan daripada orang yang tidak dikenali.
 5. Penggunaan jangka panjang menimbulkan rasa keunggulan intelektual, dan penagih sering memberi nasihat dan membuat penilaian yang tidak masuk akal.

Selain menilai manifestasi luaran dari gangguan tingkah laku dan jiwa, analisis ujian digunakan untuk mengenal pasti keadaan ubat, memeriksa air kencing. Prosedur ini membolehkan anda menentukan kandungan kanabinoid, walaupun perokok itu memakan ramuan tersebut sebulan yang lalu..

Ujian darah jarang dilakukan, kerana bahan utama akibat penggunaan ganja hanya dapat dikesan dalam 2 hari.

Jenis analisis yang agak baru berlaku menggunakan kajian folikel rambut. Ia memberikan maklumat yang boleh dipercayai walaupun ubat itu digunakan enam bulan yang lalu.

Tahap ketagihan

Pada mulanya, penggunaan ganja adalah akibat dari rasa ingin tahu, keinginan untuk mengalami sensasi dan emosi baru. Ini mendorong golongan muda untuk menggunakan jenis ubat yang sedang dibincangkan..

Di samping itu, majoriti memandang tinggi diri mereka, percaya bahawa mereka mempunyai kemahuan yang tinggi dan tidak akan membiarkan ketagihan patologi terhadap rumpai "tidak berbahaya".

Ketagihan berkembang dengan perlahan dan mempunyai peringkat perkembangan berikut:

 1. Pertama. Ia boleh berlangsung dari 2 hingga 5 tahun dengan manifestasi keinginan untuk menerima dos harian bahan narkotik. Ini berakhir dengan ketagihan yang berterusan, kerana seseorang dapat melakukan tindakan apa pun untuk menerima wang untuk memperoleh sebahagian dari obat bius.
 2. Kedua. Berlanjutan sehingga 10 tahun. Penagih sepenuhnya berada di bawah pengaruh kanabinoid.
 3. Tahap tiga. Perkembangan psikosis sering diperhatikan, dan ketagihannya mengambil bentuk yang menyakitkan. Kekurangan terapi menunjukkan beralih kepada jenis opioid yang lebih serius. Dalam bentuk ini, kebiasaan menjadi penyakit yang disertai dengan kerosakan keperibadian dan kehilangan keperibadian..

Kaedah rawatan

Malah kaedah pengaruh terapi yang moden tidak selalu membawa kepada perkembangan dinamika positif, terutamanya apabila penyakit ini diabaikan..

Di pusat pemulihan dan klinik rawatan ubat swasta, kaedah berikut digunakan:

 1. Terapi yang memberi tumpuan kepada tingkah laku pesakit. Perbualan dan latihan dilakukan yang meningkatkan harga diri dan kemampuan untuk mengawal tingkah laku mereka. Semua tindakan bertujuan untuk membuat pesakit merasakan keindahan gaya hidup sihat.
 2. Teknik pengurusan luar jangka. Orang yang sakit mengembangkan rancangan tindakan yang jelas dalam situasi tertentu.
 3. Kaedah terapi motivasi. Penagih diminta untuk memilih tujuan penting, untuk mencapai mana yang diperlukan untuk menyerahkan semua jenis ubat.
 4. Detoksifikasi. Ia dibuat dengan menetapkan ubat penitis dengan pengenalan ubat-ubatan seterusnya yang membersihkan darah (Gemodez, Neohemodes, Reosorbilact). Dalam bentuk yang teruk, hemodialisis dilakukan (alat ginjal buatan).
 5. Penggunaan ubat farmakologi. Ia dihasilkan secara individu, secara kompleks. Ubat-ubatan ditetapkan untuk menghilangkan gejala penarikan (gejala penarikan) dan ubat-ubatan untuk membantu memulihkan sistem endokrin (hormon).

Penggunaan ganja dalam bentuk apa pun memerlukan perkembangan akibat yang berbahaya.

Ini bukan hanya disebabkan oleh kemerosotan kesihatan, kerana, sebagai tambahan, seseorang berhenti menjadi seseorang. Tingkah lakunya mungkin disertai dengan tindakan jenayah.

Kehilangan komunikasi dengan orang dekat dan saudara-mara, keengganan untuk bekerja menjadikan penagih sebagai elemen sosial yang ditolak oleh masyarakat.