Permainan didaktik "Makanan berguna dan berbahaya" untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua

Elena Popova
Permainan didaktik "Makanan berguna dan berbahaya" untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua

tujuan: Untuk menyumbang kepada pembentukan idea kanak-kanak mengenai peranan pemakanan yang betul dalam kehidupan manusia.

Beritahu anak-anak mengenai produk makanan dan maknanya bagi manusia, kenalkan kepada mereka konsep "nutrien", "betul", atau "pemakanan sihat".

Membangunkan: Mengembangkan rasa ingin tahu, kemampuan untuk menonjolkan peraturan pemakanan yang sihat, kemampuan untuk menonjolkan makanan yang sihat dan tidak sihat.

Untuk mendidik anak-anak tentang kesihatan mereka sendiri dan kesihatan orang lain.

Memupuk keinginan untuk menjalani gaya hidup sihat, makan dengan betul.

Pengaktifan kamus: "Nutrien", "betul" atau "makanan sihat", makanan berbahaya dan sihat, vitamin.

Kerja awal: perbualan dengan kanak-kanak mengenai makanan sihat dan tidak sihat, tentang bagaimana pemakanan yang baik penting untuk kesihatan manusia.

- gambar makanan:

daging, susu, sayur-sayuran, buah-buahan, kerepek, chupa-chups, pepsi-cola, ais krim, gula-gula, dll.,

- Gambar A4 dengan emotikon (lucu dan sedih)

Anda boleh menggunakan permainan ini untuk satu kanak-kanak dan sekumpulan kanak-kanak. Gambar dengan emotikon diletakkan di atas meja. Guru mengingatkan anak-anak bahawa jika seseorang makan makanan yang sihat, maka dia merasa ceria, sihat, dia mempunyai banyak tenaga, mood yang baik. Sekiranya anda makan makanan ringan, seseorang akan berasa lembap, cepat letih dan dia akan berasa tidak sedap hati..

Kanak-kanak mengambil gambar dengan gambar produk, menamakannya dan mengatakan betapa berguna atau berbahayanya. Sekiranya produk itu berguna, ia termasuk dalam "Senyum lucu", jika berbahaya - untuk "Sedih".

Anda boleh menjemput anak-anak untuk berpecah kepada 2 pasukan dan bertanding. Pasukan pertama memilih produk yang sihat, yang kedua - yang berbahaya. Pasukan menang, yang akan mengatasi tugas sebelum yang lain dan akan melakukannya dengan betul.

"Produk berbahaya dan berguna." Ringkasan pelajaran tentang pembentukan gaya hidup sihat untuk kanak-kanak usia prasekolah pertengahan Tujuan: Pelajaran untuk kanak-kanak usia prasekolah pertengahan. Tujuan: pembentukan gaya hidup sihat pada kanak-kanak. Tugas: 1) Pembentukan.

Memori permainan didaktik untuk pembentukan asas gaya hidup sihat “Berbahaya-berguna. Bahan makanan "Memori permainan didaktik" Berbahaya - berguna "(arahan: pembentukan nilai gaya hidup sihat) Pembangun: E. A. Gasheva,.

Projek penyelidikan "Produk berguna dan berbahaya" Jenis projek: maklumat dan penyelidikan Tempoh: 2 minggu Peserta: pelajar kumpulan persediaan, ibu bapa, pendidik Tujuan.

Ringkasan OD mengenai OBZH "Produk berguna dan berbahaya" Ringkasan GCD mengenai OBZH dengan topik: "Produk berguna dan berbahaya" Tujuan: Untuk menyumbang kepada pembentukan asas budaya makanan pada kanak-kanak sebagai komponen.

Abstrak pelajaran terbuka "Produk berguna dan berbahaya" Nama keluarga, nama, pelindung guru, kedudukan Lebedeva Natalya Borisovna, pendidik Nama institusi, bandar St. Petersburg GBSUSO "DDI No. 1".

Ringkasan pelajaran dalam kumpulan persediaan dengan topik "Bahan makanan yang berguna dan tidak sihat" Garis besar aktiviti pendidikan langsung dalam kumpulan persediaan untuk sekolah di kawasan pendidikan "Perkembangan kognitif".

Rundingan untuk ibu bapa "Produk berbahaya dan berguna untuk kanak-kanak" Produk yang paling berguna untuk kanak-kanak Ia agak sukar untuk menyusun senarai produk berguna untuk anak-anak. Standard pemakanan kanak-kanak berbeza, ada yang.

Acara bersama ibu bapa "Makanan berguna dan tidak sihat" dalam kumpulan senior Adakah anda mahu sihat dan bertenaga? Mulakan dengan pemakanan yang betul. Kesejahteraan kita secara langsung bergantung pada apa yang kita makan. Seimbang.

Kad "Produk berguna dan berbahaya"
panduan belajar mengenai topik tersebut

Kad "Produk berguna dan berbahaya"

Muat turun:

LampiranSaiz
kartochki_poleznye_i_vrednye_produkty_1.docx1.19 MB

Pratonton:

Untuk menggunakan pratonton, buat sendiri akaun Google (akaun) dan log masuk ke dalamnya: https://accounts.google.com

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Orang-orang telah membentuk idea produk berguna dan berbahaya.

Persembahan ini digunakan semasa meluangkan masa lapang dengan ibu bapa untuk menjalani gaya hidup sihat.

Abstrak situasi perkembangan pendidikan mengenai pemeliharaan kesihatan "Produk berguna dan berbahaya".

Sinopsis aktiviti pendidikan langsung dalam kumpulan terapi pertuturan senior.

Rundingan untuk ibu bapa mengenai makanan berbahaya dalam diet kanak-kanak prasekolah.

Tinjauan permainan didaktik multimedia untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua "Produk berbahaya", guru tadika MDAOU jenis pembangunan am No. 11Kislit.

Sinopsis pelajaran terbuka "Produk berguna dan berbahaya" dalam kumpulan pertengahan. Pengarang :: Kharitonova Tatyana Leonidovna, pendidik MBDOU Tsrr No. 26, Krasnogorsk, wilayah Moscow. Tujuan: untuk membiasakan kanak-kanak dengan.

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

 • kelas;
 • permainan;
 • senaman.

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

Makanan yang paling berguna dan berbahaya - kenali musuh dan rakan anda secara peribadi

Sebelum sekali lagi membuat pilihan untuk makanan segera, baca dahulu bahan kami. Kami telah mengumpulkan senarai makanan yang paling sihat dan berbahaya.

Makanan sihat dan tidak sihat - mengapa lebih baik membuang beberapa makanan dan memasukkan makanan lain dalam diet harian anda. Menyusun senarai makanan berguna dan tidak sihat untuk diet yang sihat.

Makanan yang paling berguna dan berbahaya

Makanan yang paling berbahaya

Ini tidak bermaksud bahawa produk dalam senarai ini adalah sesuatu yang mesti dibuang sekali. Tetapi jika anda menjalani diet yang sihat, cuba kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat..

 • Kentang goreng. Bukan rahsia lagi bahawa kentang goreng tinggi garam, lemak dan kalori. Di samping itu, banyak menambah keju atau sos berbahaya lain untuk makanan segera, yang menjadikan kentang lebih berkhasiat. Hidangan kentang goreng biasa mengandungi kira-kira 420 kalori. Masukkan 100 g sos keju dan anda mempunyai 400 kalori tambahan dan 30 gram lemak.
 • Bijirin sarapan pagi. Ramai di antara kita memulakan hari kita dengan kepingan cahaya. Dari pengiklanan, kami mengetahui bahawa bijirin adalah sarapan pagi yang sempurna untuk menurunkan berat badan dan gaya hidup sihat. Malangnya, ini tidak selalu berlaku. Sebilangan bijirin sarapan pagi, terutama untuk anak-anak, mengandungi bahan pengawet untuk memanjangkan jangka hayat, warna buatan, rasa, dan jumlah gula yang tinggi. Untuk mencari bijirin "betul", pilih bijirin serat tinggi tanpa gula atau bahan tambahan.
 • Minuman berkarbonat. Pengambilan soda secara berkala berbahaya, terutamanya untuk jantung dan gigi. Minuman berkarbonat tinggi gula, dengan rata-rata kaleng mengandung sekitar 10 sudu teh. Malah diet soda sarat dengan pemanis buatan..
 • Daging yang diproses. Daging yang diproses biasanya mengandungi nitrat dan bahan kimia tambahan yang memanjangkan hayatnya dan meningkatkan rasa dan warnanya. Sosej, frankfurters dan wieners boleh terdiri daripada sisa-sisa bahagian haiwan yang dicampur dengan banyak garam dan lemak. Makan daging yang diproses meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, penyakit jantung, dan beberapa bentuk barah.
 • Donat. Donat goreng tinggi lemak jenuh dan trans, yang meningkatkan kolesterol jahat dan boleh menyebabkan barah. Di samping itu, satu donat tinggi kalori dan gula, namun mempunyai nilai pemakanan yang rendah. Oleh itu, jika anda suka donat, 1-2 donat sebulan adalah had anda..

Makanan yang paling sedap dan sihat

Makanan apa yang berguna dan diperlukan dalam diet harian? Cari alternatif yang menyenangkan dan enak untuk rawatan "berbahaya". Sebilangan orang berpendapat bahawa makanan semula jadi dan sihat tidak terasa dan membosankan. Percayalah, apabila anda melepaskan makanan ringan dan pergi ke sisi "ringan", anda akan merasakan makanan yang tepat. Tidak ada yang memaksa anda untuk makan salad dan makan kubis mentah sepanjang hari. Eksperimen dan cuba resipi baru "sihat".

 • Kunyit. Rempah oren terang mengandungi sebatian aktif curcumin. Ia mempunyai kesan anti-radang dan anti-barah yang kuat. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan sedikitnya satu gram kunyit setiap hari dapat meningkatkan daya ingatan. Kunyit juga meningkatkan mood, melawan artritis dan kemurungan..
 • Kembang kol. Kembang kol kaya dengan isothiocyanates, fitonutrien dan enzim yang memecah sel stem barah. Komponen lain, indole-3-carbinol, melindungi DNA dari kerosakan. Kembang kol Boleh Menggantikan Karbohidrat dan Daging dalam Resipi Vegetarian.
 • Coklat gelap. Penyelidikan menunjukkan bahawa coklat pahit gelap meningkatkan ingatan, mood, fungsi kognitif, dan melindungi otak dari gangguan kognitif. Pengambilan coklat "betul" secara berkala memberi kesan positif terhadap keadaan kulit dan keanjalannya.
 • Walnut. Walnut mengandungi asid lemak omega-3 yang meningkatkan kesihatan dan fungsi otak secara keseluruhan. Makan beberapa kacang sehari secara berkala untuk mengurangkan risiko barah, penyakit kardiovaskular, dan memulihkan mikroflora perut anda.
 • Makanan yang diperam. Makanan fermentasi tertentu, termasuk sauerkraut, kimchi, kefir, dan kombucha, mempunyai kesan positif pada mikrobioma usus. Ini seterusnya meningkatkan sistem imun dan kesihatan organ pencernaan..
 • Beet. Minum jus bit, terutama sebelum bersenam, meningkatkan fungsi otak. Beetroot juga menormalkan tekanan darah, fungsi jantung, dan aliran darah ke otak. Betanine dalam komposisi memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer.
 • Blueberry. Satu cawan sehari menurunkan tekanan darah dan melindungi tubuh daripada penyakit kardiovaskular. Beri ungu meningkatkan perhatian pada kanak-kanak dan mengembangkan fungsi kognitif pada orang dewasa. Di samping itu, komposisi buah beri membantu mengurangkan lemak perut..
 • Halia. Halia setiap hari mengurangkan sakit otot, mengurangkan bau mulut, dan melawan gejala asma yang progresif.
 • Bawang putih. Dimuat dengan bahan bermanfaat yang dapat mengurangkan risiko barah, penyakit jantung dan diabetes jenis 2. Ia juga mempunyai sifat antibakteria yang kuat dan berperanan membunuh bakteria tahan antibiotik. Allicin dalam bawang putih bertindak sebagai antioksidan super.

Diet sihat yang bervariasi dan aktiviti fizikal yang teratur melegakan anda dari keperluan menurunkan berat badan dalam mod ekstrim. Cubalah resipi makanan baru yang seimbang dan tetap cergas sepanjang tahun.

LiveInternetLiveInternet

 • daftar masuk
 • pintu masuk

-Buku petikan

 • Semua (1121)

6 langkah mudah bagaimana membeli ubat lebih murah Tentang apa di semua farmasi untuk ubat-ubatan makhluk.

Topik leksikal. Ruang

topik leksikal "Burung berhijrah".

Cara mengira bilangan manik untuk satu bundle Jadi, pilihan 1 "matematik & q.

Langkah pertama ke arah kecerdasan.Tugas pendidikan untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun..

Makanan yang paling berbahaya: TOP-20

Adakah anda merasa berbahaya memakan ikan puffer? Sekiranya dimasak dengan tidak betul, hidangan boleh menyebabkan kematian yang menyakitkan. Ramai orang makan makanan ringan setiap hari yang merupakan pembunuh lambat. Pada masa yang sama, mustahil untuk menakut-nakutkan sebahagian besar penduduk dengan onkologi, penyakit Alzheimer, tekanan darah tinggi. Kaji penilaian makanan yang memberi kesan negatif kepada tubuh. Mungkin perlu mengubah diet anda sekarang.

Hari ini, saintis dan pakar pemakanan semakin membuang mitos bahawa semuanya baik secara sederhana. Lebih baik menolak sebilangan produk makanan sama sekali. Mari kita mulakan dengan "perosak" yang paling terkenal dan popular, yang masih berada di kedudukan teratas untuk digunakan oleh penduduk. Berikut adalah TOP produk berbahaya:

Kentang goreng

Bukan sekadar menggoreng campuran minyak. Masalahnya bermula dengan pembuatan produk berdasarkan kentang yang diubahsuai secara genetik. Yang ini dibersihkan, dipotong, dikukus dan dibekukan dengan baik. Selepas itu, kosong dihantar ke rantai runcit dan disediakan dalam campuran lemak pekat yang boleh digunakan hingga 7 kali.

Doktor memerhatikan penyakit tertentu dari penggunaan kentang goreng yang berterusan di Amerika Syarikat. Ini adalah perkembangan tumor barah, masalah dengan fungsi seksual pada lelaki, trombosis, dan peningkatan risiko strok. Di negara kita, makanan segera menjadi popular tidak lama dahulu, tetapi semakin banyak keluarga lebih suka kedai makanan segera..

Rangup

Terdapat legenda tentang bagaimana kerepek pertama kali disediakan. Pada suatu hari, hartawan Vanderbild masuk ke katering dan memesan kentang goreng. Pelanggan terus mengembalikan pinggan yang dibawa ke dapur. Kemudian tukang masak mengiris kentang menjadi kepingan nipis dan tumisnya dengan banyak minyak. Vanderbild gembira, dan hidangan itu mula disajikan di sebuah restoran, dan kemudian dijual dalam beg untuk dibawa pergi.

Mengapa kerepek berbahaya? Produk yang digoreng dalam minyak yang banyak tidak lama dibuat dari kentang. Tepung, pati dan soya digunakan. Tambahkan rempah-rempah yang menjadikan kerepek seperti bacon, kaviar, dan juga kentang itu sendiri. Penambah rasa ini juga merangkumi toksin E-621, yang mempengaruhi tubuh manusia dan ketagihan. Kerepek, kandungan kalori yang di luar skala, membawa kepada gangguan metabolik dan kegemukan.

Makanan segera

Makanan yang cepat dan kenyang bukan sahaja berbahaya untuk menggoreng. Kami bercakap mengenai sandwic cepat: hot dog dan burger. Di sinilah daging masuk. Dengan perkembangan industri mendorong tindakan mendesak, pengeluar memelihara haiwan secara besar-besaran menggunakan makanan untuk menambah berat badan dengan cepat. Pada dasarnya, diet ini merangkumi antibiotik. Oleh itu, penggunaan daging sebegini sering menyebabkan ketagihan komponen. Itulah sebabnya antibiotik tidak berfungsi pada badan pada masa yang tepat..

Nampaknya makanan tidak sihat memang jelas, tetapi inilah gulungan, potongan daging, salad, keju. Tetapi agar cutlet tidak kehilangan persembahannya, ia diisi dengan bahan pengawet, penstabil, pewarna. Bahan tambahan seperti itu mengganggu perut, memerlukan lebih banyak dan lebih banyak. Oleh itu, sandwic buatan sendiri tidak begitu enak seperti di institusi ini, memaksa anda untuk kembali ke sana lagi.

Popcorn

Biji-bijian jagung sendiri tidak berbahaya bagi tubuh. Tetapi popcorn tidak hanya terdiri dari jagung, tetapi juga termasuk minyak, garam, warna, karamelizer, dan bahan tambahan lainnya. Jadi kandungan kalori meningkat, dan dos garam dalam produk klasik sedemikian rupa sehingga kerepek tidak pernah diimpikan.

Oleh itu, biji-bijian jagung dengan bahan tambahan berada dalam peringkat produk berbahaya yang memberi kesan buruk kepada kesihatan dan memimpin, sekurang-kurangnya, peningkatan tekanan darah..

Makanan lazat

Adalah tepat untuk memanggil mereka "mimpi buruk daging" jika produk ini benar-benar termasuk daging. Untuk menjimatkan kos, pengeluar menggunakan soya dan produk sampingan. Dan ini adalah yang terbaik. Selebihnya adalah lemak, tulang rawan dan kulit. Sosej dan ham kelihatan menarik berkat perasa, pengawet dan warna. Lebih-lebih lagi, semua sosej mempunyai komponen seperti itu, tanpa mengira kos..

Kimia ini ketagihan, perkembangan patologi, penyakit jantung dan onkologi. Mereka juga merupakan produk berbahaya bagi kanak-kanak, kerana mereka dapat mengurangkan kemampuan belajar dan menyebabkan gangguan mental..

Produk makanan segera

Ini termasuk mi, kentang tumbuk, sup. Hanya dalam beberapa minit, hidangan siap dan anda boleh makan dengan sedap. Tetapi selain bihun dan kentang tumbuk, yang membengkak di depan mata kita, beg berisi rempah. Penambah rasa ini mempunyai kesan negatif pada organ pencernaan, menyebabkan gangguan dan gastritis..

Perlu disebutkan kekerapan penggunaan mi segera. Produk ini tidak mengandungi apa-apa faedah, jadi badan nampak jenuh, tetapi tidak lama. Selepas beberapa ketika, saya ingin makan lagi, kerana badan tidak menerima bahan yang sangat diperlukan untuk berfungsi.

Sos yang dibeli

Ini biasanya merangkumi saus tomat dan mayonis. Senarai makanan berbahaya juga merangkumi sos tomato dalam tin. Sudah tentu, ini adalah produk yang diperlukan, kerana tomato tidak tumbuh sepanjang tahun dan tidak semua orang mengawet di rumah. Produk adalah sumber gula yang tersembunyi, yang bukan sahaja membawa kepada karies, tetapi juga kepada obesiti, diabetes, penyakit jantung.

Perkara yang sama berlaku untuk saus tomat, yang mengandungi perasa, pengawet dan banyak gula. Sos mengganggu selera makanan lain sehingga anda boleh makan apa-apa dengannya. Mayonis merangkumi lemak trans dan cuka. Yang terakhir menimbulkan reaksi dengan pembungkusan plastik, yang menyebabkan masuknya bahan yang tidak diingini ke dalam produk..

Bar coklat dan gula-gula dengan warna

Makanan manis mengandungi banyak gula, yang cepat diserap oleh badan, tetapi tidak memberikan nutrien. Akibatnya, ini membawa kepada kenaikan berat badan dan perkembangan diabetes..

Gula-gula permen dan bar yang dibeli di kedai merangkumi banyak bahan tambahan yang tidak semula jadi untuk menjadikannya lebih lama dan kelihatan menarik.

Ais krim

Sekarang sukar untuk mencari ais krim yang diperbuat daripada susu semula jadi, jadi anda pasti tidak boleh menyalahgunakan produk kedai. Rawatan buah adalah pati telanjang tanpa bahan semula jadi. Produk lain termasuk banyak bahan tambahan E, gula atau sirap jagung.

Pengambilan yang berlebihan meningkatkan risiko terkena barah. Ais krim lembut dari mesin khas tidak kurang berbahaya. Ia dibuat dari campuran siap pakai berdasarkan lemak sayuran..

Air dan jus berkilau

Soda mengandungi karbon dioksida, gula, warna dan perasa. Minuman mempunyai kesan negatif terhadap keadaan kulit, gigi, hormon dan juga mood. Ramai orang lebih suka soda ringan, yang tidak membahayakan sosok, tetapi juga mengandungi pemanis. Yang terakhir ini pecah menjadi karsinogen, yang mengeringkan selaput lendir dan menyebabkan dahaga..

Sekiranya semuanya jelas dengan minuman berkarbonat, maka jus dalam beg dianggap berguna. Kecuali karbon dioksida, jus mengandungi bahan berbahaya yang sama dengan soda. Tambahan pengawet yang membolehkannya disimpan selama bertahun-tahun.

Kopi segera

Apa yang disebut oleh pengeluar kopi 100% kopi sebenarnya hanya mengandungi 15% biji semula jadi. Semua yang lain adalah bahan tambahan. Untuk kopi, mereka tidak teragak-agak untuk memberikan biji-bijian barli, bijirin, dan untuk meningkatkan rasa, mereka termasuk perisa dan penstabil. Komposisi ini mempunyai kesan negatif pada tubuh, dan juga tidak diinginkan untuk lelaki..

Kafein buatan secara beransur-ansur menjadi ketagihan, jadi tanpa dos seterusnya anda akan mudah marah dan mengantuk. Dianjurkan untuk benar-benar meninggalkan penggunaan produk sedemikian..

Diet makanan rendah lemak

Makanan pencuci mulut, yogurt, mayonis seperti itu nampaknya berguna. Pengilang mengimbangi kandungan lemak rendah dengan karbohidrat. Bahan tambahan buatan melambatkan proses pencernaan. Peningkatan berat badan juga dipengaruhi oleh kenyataan bahawa nampaknya produk rendah lemak boleh dimakan lebih banyak daripada biasa..

Juga, penggunaan produk makanan seperti ini menyebabkan kekurangan vitamin, kerana semua vitamin berguna tidak termasuk di sini. Jangan percaya iklan mengenai bifidobakteria bermanfaat, yang kononnya akan kekal dalam produk selama enam bulan. Yogurt seperti itu ada, tetapi jangka hayatnya tidak melebihi 3 hari..

Marjerin

Ini adalah salah satu makanan yang paling tidak sihat dan berdasarkan kimia. Untuk pembuatannya, bahan tambahan berbahaya digunakan, iaitu minyak bunga matahari terhidrogenasi. Juga, lemak trans, yang berlebihan dalam marjerin, menyebabkan bahaya kepada tubuh. Produk penguraian sangat aktif apabila dipanaskan..

Lemak trans membahayakan jantung, saluran darah, dan meningkatkan kadar kolesterol. Oleh itu, tidak ada mentega semula jadi yang lebih baik..

Susu simpanan jangka panjang

Tidak digalakkan menggunakan sesuatu yang disimpan lebih dari 2 minggu. Pakej khas mengandungi produk antibiotik. Di samping itu, para saintis yakin bahawa seiring bertambahnya usia, seseorang mengalami intoleransi laktosa dan badan menjadi kurang menyesuaikan diri untuk menyerap susu..

Pengambilan susu yang kerap dibeli di kedai menyebabkan penyerapan makanan, migrain, artritis, asma yang lemah. Sudah tentu, produk tenusu mempunyai nilai pemakanan, tetapi anda tidak boleh menggunakannya secara berlebihan..

Bar tenaga

Hari kerja yang sibuk memaksa anda untuk menikmati makanan ringan yang cepat dan memuaskan untuk mendapatkan tenaga untuk pencapaian baru. Apabila tidak ada masa untuk makan penuh, bar tenaga digunakan. Makanan ini adalah bom berkalori tinggi kerana barnya tinggi gula..

Sirap jagung dengan fruktosa, pengawet dan lemak trans juga sering ditambahkan pada komposisi. Sumber karbohidrat yang cepat ini memberi anda daya hidup dan tenaga, tetapi untuk jangka masa yang singkat. Tidak lama lagi anda akan merasa lapar lagi yang perlu dipuaskan.

Beli ayam

Daging ayam komersial, pengeluarannya telah mencapai skala industri, telah lama kehilangan nilai pemakanannya. Amat berbahaya adalah penggunaan ayam seperti itu untuk lelaki. Ini kerana ayam yang dibesarkan untuk pengeluaran hanya tinggal 32 hari kerana penambahan estrogen hormon wanita pada makanan. Bagi lelaki, ia penuh dengan kemandulan..

Hampir semua orang tahu mengenai penggunaan antibiotik untuk menanam unggas. Pengambilan makanan sedemikian secara berterusan menyebabkan kemunculan bakteria tahan. Akibatnya, keradangan tidak dapat disembuhkan dengan antibiotik, kerana tidak berdaya..

Tepung bertaraf tertinggi

Tepung "halus", seperti produk yang dibuat dari itu, tidak mengandungi komponen berguna. Semasa pengisaran dan pembersihan, biji-bijian kehilangan serat, vitamin dan unsur mikro. Jadi roti putih dan makanan bakar lain menyumbang kepada kenaikan berat badan, pencernaan yang buruk, dan mengganggu kelenjar tiroid..

Bagaimana menjadi? Beli roti yang dibuat dari tepung gandum, kerana roti halus setelah diproses kehilangan semua komponen aktif secara biologi.

Kiub Bouillon

Terima kasih kepada iklan, rempah yang dimampatkan sangat popular. Dalam video tersebut, penonton ditunjukkan sayur-sayuran segar dan sup yang menyelerakan, tetapi sebenarnya kiubnya mengandungi banyak garam, bahan tambahan, pewarna dan monosodium glutamat yang sama, yang menyebabkan ketagihan.

Satu-satunya kelebihan produk tersebut adalah penyederhanaan proses memasak. Jika tidak, dengan penggunaan yang kerap, terdapat risiko gastritis, bisul, kesan negatif terhadap fungsi ginjal, hati dan pankreas.

Pasta Gandum Lembut

Produk yang paling berbahaya adalah pasta yang diperbuat daripada tepung murah. Mereka melekat ketika dimasak dan sebenarnya roti. Pasta cepat dicerna dan diuraikan menjadi gula, yang menyebabkan kegemukan, diabetes, mempercepat proses penuaan.

Gantikannya dengan pasta gandum durum. Ia lebih mahal, tetapi anda tidak perlu menjimatkan kesihatan.

Keju yang diproses

Ia adalah produk keju kitar semula. Kami tidak membincangkan komponen berguna, tetapi kepekatan bahan tambahan dan penstabil meningkat. Keju yang diproses mengandungi fosfat, yang menyebabkan kekurangan kalsium dalam badan. Asid lemak dalam komposisi mempengaruhi kerja sistem kardiovaskular.

Keju yang diproses termasuk minyak sawit dan minyak kelapa, yang berbahaya bagi kesihatan. Akibatnya, anda berisiko mengganggu metabolisme dan membahayakan tubuh..

Bahan tambahan dan karsinogen dalam makanan berbahaya bagi kesihatan, jadi cubalah memilih produk semula jadi atau sama sekali mengelakkan makanan seperti itu..

Gambar makanan yang sihat dan tidak sihat

Permainan didaktik "Makanan berguna dan berbahaya" untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua

Elena Popova
Permainan didaktik "Makanan berguna dan berbahaya" untuk kanak-kanak prasekolah yang lebih tua

tujuan: Untuk menyumbang kepada pembentukan idea kanak-kanak mengenai peranan pemakanan yang betul dalam kehidupan manusia.

Beritahu anak-anak mengenai produk makanan dan maknanya bagi manusia, kenalkan kepada mereka konsep "nutrien", "betul", atau "pemakanan sihat".

Membangunkan: Mengembangkan rasa ingin tahu, kemampuan untuk menonjolkan peraturan pemakanan yang sihat, kemampuan untuk menonjolkan makanan yang sihat dan tidak sihat.

Untuk mendidik anak-anak tentang kesihatan mereka sendiri dan kesihatan orang lain.

Memupuk keinginan untuk menjalani gaya hidup sihat, makan dengan betul.

Pengaktifan kamus: "Nutrien", "betul" atau "makanan sihat", makanan berbahaya dan sihat, vitamin.

Kerja awal: perbualan dengan kanak-kanak mengenai makanan sihat dan tidak sihat, tentang bagaimana pemakanan yang baik penting untuk kesihatan manusia.

- gambar yang menggambarkan makanan:

daging, susu, sayur-sayuran, buah-buahan, kerepek, chupa-chups, pepsi-cola, ais krim, gula-gula, dll.,

- Gambar A4 dengan emotikon (lucu dan sedih)

Anda boleh menggunakan permainan ini untuk satu kanak-kanak dan sekumpulan kanak-kanak. Gambar dengan emotikon diletakkan di atas meja. Guru mengingatkan anak-anak bahawa jika seseorang makan makanan yang sihat, maka dia merasa ceria, sihat, dia mempunyai banyak tenaga, mood yang baik. Sekiranya anda makan makanan ringan, seseorang akan berasa lembap, cepat letih dan dia akan berasa tidak sedap hati..

Kanak-kanak mengambil gambar dengan gambar produk, menamakannya dan mengatakan betapa berguna atau berbahayanya. Sekiranya produk itu berguna, ia termasuk dalam "Senyum lucu", jika berbahaya - untuk "Sedih".

Anda boleh menjemput anak-anak untuk berpecah kepada 2 pasukan dan bertanding. Pasukan pertama memilih produk yang sihat, yang kedua - yang berbahaya. Pasukan menang, yang akan mengatasi tugas sebelum yang lain dan akan melakukannya dengan betul.

"Produk berbahaya dan berguna." Ringkasan pelajaran tentang pembentukan gaya hidup sihat untuk kanak-kanak usia prasekolah pertengahan Tujuan: Pelajaran untuk kanak-kanak usia prasekolah pertengahan. Tujuan: pembentukan gaya hidup sihat pada kanak-kanak. Tugas: 1) Pembentukan.

Memori permainan didaktik untuk pembentukan asas gaya hidup sihat “Berbahaya-berguna. Bahan makanan "Memori permainan didaktik" Berbahaya - berguna "(arahan: pembentukan nilai gaya hidup sihat) Pembangun: E. A. Gasheva,.

Projek penyelidikan "Produk berguna dan berbahaya" Jenis projek: maklumat dan penyelidikan Tempoh: 2 minggu Peserta: pelajar kumpulan persediaan, ibu bapa, pendidik Tujuan.

Ringkasan OD mengenai OBZH "Produk berguna dan berbahaya" Ringkasan GCD mengenai OBZH dengan topik: "Produk berguna dan berbahaya" Tujuan: Untuk menyumbang kepada pembentukan asas budaya makanan pada kanak-kanak sebagai komponen.

Abstrak pelajaran terbuka "Produk berguna dan berbahaya" Nama keluarga, nama, pelindung guru, kedudukan Lebedeva Natalya Borisovna, pendidik Nama institusi, bandar St. Petersburg GBSUSO "DDI No. 1".

Ringkasan pelajaran dalam kumpulan persediaan dengan topik "Bahan makanan yang berguna dan tidak sihat" Garis besar aktiviti pendidikan langsung dalam kumpulan persediaan untuk sekolah di kawasan pendidikan "Perkembangan kognitif".

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak

Para saintis mengatakan bahawa manusia moden mendengar dengan matanya. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kenyataan kita, yang dinyatakan dalam televisyen, Internet dan sebilangan besar iklan yang muncul di depan mata kita..

Apa yang dilihat seseorang setiap hari mempengaruhi kesedarannya, dalam istilah moden, memprogramkannya.

Komponen kesihatan manusia yang paling penting adalah pemakanan. Manusia adalah apa yang dia makan. Gambar-gambar yang dipilih menunjukkan pendekatan yang betul untuk pemakanan sihat. Semoga dapat membantu anda. Berikut adalah ilustrasi yang dikumpulkan mengenai topik:

 • gambar makanan sihat untuk kanak-kanak,
 • gambar makanan sihat untuk murid sekolah,
 • gambar makanan sihat untuk persembahan,
 • gambar makanan sihat,
 • makanan sihat dalam gambar tadika.

Gambar bertema makanan sihat

produk semula jadi mengandungi vitamin sebenar

semuanya perlu dilakukan tepat pada waktunya dan semuanya perlu diberi masa

jantung yang sihat memerlukan buah segar

diet pizza harian: nisbah daging, sayur-sayuran segar, biji-bijian dan produk tenusu yang tepat

piramid makanan sihat dalam gambar

membunuh manis, gula mempengaruhi tingkah laku

makanan segar bermakna lebih banyak dan memberikan lebih banyak faedah

agar tidak memakan pil kemudian, anda perlu makan buah hari ini

jangan snek! duduk dan makan dengan baik!

minuman tenaga adalah kematian yang bertenaga

cola boleh mengendalikan tandas, tetapi tidak dapat mengatasi perut

agar tidak makan berlebihan - jangan mengambil pinggan besar

Kongsi "Gambar makanan sihat untuk kanak-kanak"

Kad Doman "Produk"

Dengan mempelajari kad yang menggambarkan produk, sejak usia dini, bayi akan belajar mengenali produk makanan yang hampir setiap hari di atas meja anda, dan akan mengenalinya dengan tepat di rak kedai.

Kad Doman "Produk makanan"

Kad seperti itu pasti akan memikat anak itu, dan lama kelamaan dia dengan jelas akan memanggilnya produk yang ditunjukkan dalam gambar. Anak boleh belajar bukan sahaja mengenal pasti produk secara keseluruhan, tetapi juga menentukan kaedah penyediaannya: daging - mentah atau dalam bentuk stik; ayam - mentah atau bakar, sosej - panggang atau goreng, kentang - rebus atau goreng, telur - mentah atau telur dadar.

Anda boleh memuat turun kad "Produk" di laman web kami dengan gambar makanan seperti: daging, kaki ayam, keju cottage, kacang, beras, rempah, keju, coklat, susu, pasta tomat, minyak sayuran, ikan, cendawan, gula-gula dan banyak lagi. Terdapat 41 kad dalam set. Produk makanan gambar kanak-kanak ditandatangani dengan huruf merah besar, yang merangsang dan menarik perhatian anak, mendorongnya untuk menghafal bukan sahaja makanan yang ditunjukkan dalam gambar, tetapi juga perkataan yang disebut makanan ini. Lama kelamaan, dia akan belajar mengaitkan konsep tanda tangan dan gambar..

Bekerja dengan anak anda, anda akan dapat menambahkan maklumat menarik mengenai produk-produk ini, yang juga akan diingat oleh anak itu semasa dia mempelajari produk tersebut dan menunjukkan minatnya terhadap pelajaran ini. Sebagai contoh:

 • minyak;
 • mentega disebarkan pada roti, ditambahkan ke bubur dan kentang tumbuk;
 • mentega diperbuat daripada susu;
 • susu disediakan oleh lembu, dll..

Oleh itu, kad produk Doman sangat serba boleh dan berguna untuk menyesuaikan anak dengan kehidupan seharian..

Muat turun kad "Produk"

Anda boleh memuat turun gambar makanan bayi atau memilih kad Doman untuk subjek lain.

Gambar makanan sihat dan tidak sihat

Helo! Anda telah mengunjungi blog yang tidak biasa, yang diusahakan oleh seisi keluarga: ayah Kostya, ibu Sasha, anak perempuan - cuaca Ksyusha dan Sima. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kami di sini.

Minggu tematik "Pemakanan sihat" (buku TC +)

Semakin tua kanak-kanak, semakin banyak mereka belajar dan mencuba. Sudah tentu, makanan ringan tidak mungkin memintasnya. Tetapi biasanya sangat sedap! Oleh itu, ibu bapa perlu berbincang dengan anak-anak mereka mengenai makanan: rasanya, khasiat, faedah dan keburukannya. Namun, semua kanak-kanak mempunyai citarasa masing-masing dan kita perlu memperhitungkannya. Di samping itu, penting untuk memahami di mana terdapat pilihan semata-mata, dan di mana keinginan untuk mencapai matlamat anda dan makan sesuatu yang lazat dan tidak sihat..

Saya dan suami berusaha memberi perhatian lebih kepada pemakanan sihat dan menerangkan kepada anak-anak makanan mana yang paling sesuai dimakan dan makanan yang mana yang harus dielakkan. Pada prinsipnya, kami selalu berusaha untuk memasak makanan yang sihat, dan sayur-sayuran dan buah-buahan dihargai. Anak-anak makan sebahagian besar buah-buahan dengan senang hati dan suka brokoli :)

Tetapi dengan gula-gula dan produk lain yang tidak sihat, kesukaran timbul. Bagaimana untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa mereka berbahaya jika mereka sangat sedap? Saya rasa hanya bernilai membeli barang-barang yang kurang berbahaya dan membincangkan lebih banyak makanan sihat, memasaknya dan memakannya. Untuk perbualan seperti itu, saya telah mengembangkan satu set tematik baru "Pemakanan sihat".

Set ini merangkumi beberapa tugas untuk berbincang dengan anak mengenai cita rasa, permainan yang khusus untuk sayur-sayuran dan buah-buahan, serta permainan untuk mengenal pasti makanan yang sihat dan tidak sihat, serta tugas untuk membincangkan konsep "pemakanan yang sihat".

Muat turun Set Permainan Makan Sihat untuk Kanak-kanak | pdf

Sebagai tambahan kepada set ini, saya sangat mengesyorkan kepada anda buku baru dari penerbitan "MIF", yang disebut "Vitamin", oleh Agnieszka Sowińska. Di dalamnya, vitamin dan mineral ditunjukkan dalam bentuk watak lucu dengan watak yang berbeza. Sebagai contoh, vitamin C adalah kelebihan dari semua perdagangan, yodium adalah jurutera seluruh badan, membantu kerja organ yang berbeza, terutama otak, vitamin E selalu muda dan ceria, dan magnesium menenangkan semua orang.

Kami membaca buku mengenai vitamin seperti ini:

Pertama, kita membuka penyebaran baru dengan sayur-sayuran atau buah, Ksyusha sendiri membaca namanya, mempertimbangkan dengan teliti siapa yang tinggal di dalamnya, kemudian kita kembali ke penyebaran dengan penerangan mengenai vitamin dan membaca tentangnya, sekali lagi kita melihat gambar dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dan membincangkan vitamin dan mineral berguna.

Buku ini menyediakan banyak makanan untuk pemikiran dan perbincangan mengenai kegunaan makanan. Terima kasih kepadanya, kanak-kanak tahu apa kalsium dan yodium, mengapa vitamin diperlukan dan mengapa penting untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari..

Saya boleh mengatakan tanpa keterlaluan bahawa ini adalah buku yang sangat penting dan berguna. Dengan itu, lebih mudah untuk menjelaskan kepada kanak-kanak inti pati pemakanan yang sihat dan menyampaikan kepentingannya. Di samping itu, setelah "berkenalan" dengan vitamin secara peribadi, anak-anak mula makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan lebih rela..

Di akhir buku terdapat labirin yang menghubungkan buah atau sayur dengan hidangan di mana ia hidup dan boleh dimakan.

Sekiranya anda menyukai Kit Bertema Makan Sihat, beritahu rakan anda mengenainya di rangkaian sosial. Mungkin mereka hanya memikirkan bagaimana menjelaskan kepada anak bahawa sayur-sayuran itu sihat, tetapi gula-gula tidak :)

Untuk sentiasa menerima idea dan bahan segar untuk bermain dengan anak-anak, silakan melanggan berita blog "Grow Smart!"

Saya doakan anda sarapan pagi, makanan ringan dan makan malam yang lazat dan sihat!