Selangkah lagi

Adalah mustahak untuk mengajar pendekatan yang kompeten terhadap pemakanan manusia sejak kecil. Anda boleh mengajar kanak-kanak cara hidup yang betul dengan bantuan lukisan. Untuk ini, penting untuk memilih topik yang sesuai dengan usia. Anak kelas pertama suka melukis objek sederhana seperti buah-buahan. Untuk memberi pengetahuan tentang kehidupan yang sihat kepada anak-anak yang lebih tua, anda boleh menggunakan gambar dan kolaj yang kompleks.

Menggambar idea mengenai topik pemakanan sihat untuk kanak-kanak kelas 1

Gambar mengenai topik pemakanan yang betul untuk kanak-kanak yang baru memasuki sekolah harus dimulakan dengan gambar dan bentuk paling ringkas. Dengan bantuan gambar-gambar lucu, anda dapat menanamkan rasa suka sayur-sayuran di kelas pertama.

Contohnya, bersama-sama dengan kanak-kanak, anda boleh melakarkan satu siri gambar mengenai pengembaraan kentang atau bit yang menyeronokkan. Kemudian lengkapkan gambar dengan gambar orang yang sihat dan kuat yang telah menjadi begitu terima kasih kepada produk yang betul.

Menggambar idea untuk pemakanan sihat Gred 2

Gambar yang lebih kompleks sesuai untuk kanak-kanak berusia lapan tahun. Pada usia ini, gambar harus mengajar kanak-kanak faedah diet yang sihat. Contohnya, anda boleh menggambarkan dua lelaki.

Yang pertama lemah dan lesu, dia menjadi seperti itu kerana dia makan makanan yang buruk. Yang kedua kuat dan suka bermain, di sebelahnya anda perlu menarik produk yang bagus.

Menggambar idea gred 3

Bermula dari kelas tiga, gambar harus membincangkan sifat-sifat bermanfaat makanan yang dimakan oleh anak. Subjek gambar boleh menjadi komposisi produk Kanak-kanak harus diberitahu makanan mana yang mengandungi vitamin dan bahan lain yang bermanfaat untuk kesihatan..

Contohnya, hidupkan buah-buahan dengan vitamin C:

 • Jingga.
 • Lemon.
 • Kubis putih.
 • Anggur hitam.
 • Kranberi.

Menggambar idea gred 4

Bagi pelajar kelas 4, gambar sesuai yang akan mengajar anak makan betul-betul pada waktu siang. Anda boleh melukis gambar makanan yang harus dimakan untuk sarapan, minum petang, makan tengah hari dan makan malam. Penting untuk dijelaskan kepada anak-anak bahawa makan pada waktu-waktu tertentu dalam sehari akan menyumbang kepada kesihatan yang baik selama bertahun-tahun yang akan datang..

Menggambar idea gred 5

Pada usia sebelas tahun, kanak-kanak mula menyiapkan badan untuk usia peralihan. Ramai lelaki menganggap diri mereka dewasa. Dengan menyalin tingkah laku rakan-rakan yang lebih tua, mereka cenderung memilih tabiat buruk. Dengan menggunakan gambar, adalah penting untuk menjelaskan kepada kanak-kanak bahawa orang dewasa, orang yang cerdas akan memilih produk yang sihat dan berkualiti tinggi..

Produk yang bagusProduk buruk
Jus SegarLemonade
RotiRangup
Sayur-sayuran dan buah-buahanKentang goreng
Krim masam, yogurtMayonis
Ikan, dagingPiza
BeriGula-gula

Perlu ditekankan bahawa banyak orang bodoh adalah makanan yang salah, yang membawa kepada akibat yang tidak dapat diperbaiki dalam badan. Penting untuk tidak melarang, sebarang larangan pada masa remaja akan membawa kepada hasil yang sebaliknya. Gambar-gambar tersebut mesti menggambarkan lelaki yang, berkat produk berkualiti, telah memperoleh keputusan yang sangat baik dalam sukan dan pendidikan.

Menggambar idea gred 6

Lukisan tema "pemakanan sihat" untuk anak-anak remaja harus memberi idea mengenai pemilihan produk yang betul. Dengan bantuan gambar, kanak-kanak itu perlu diperkenalkan dengan piramid makanan. Pada kelas 6, kanak-kanak perempuan, mengikuti teladan wanita yang lebih tua, mula memikirkan diet yang boleh menyebabkan bahaya besar pada tubuh yang sedang tumbuh.

Piramid Pemakanan:

 • Bijirin (roti, bijirin).
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan.
 • Produk tenusu dan daging.
 • Gula-gula.
Menggambar tema pemakanan sihat, contohnya, piramid produk sihat.

Oleh itu, dalam angka tersebut, seseorang harus memperhatikan kenyataan bahawa berat badan berlebihan timbul akibat penggunaan produk yang berbahaya dan berkualiti rendah. Anda boleh memusatkan perhatian pada jumlah makanan yang berlebihan, yang menyebabkan kegemukan, dan juga menunjukkan kepada anak bahawa kekurangan zat makanan dalam diet boleh menyebabkan kecacatan dan kesihatan yang buruk..

Idea Menggambar Gred 7

Pada usia tiga belas tahun, remaja melihat diri mereka sebagai orang dewasa. Banyak kanak-kanak mengembangkan pandangan mereka sendiri mengenai kehidupan. Mereka jarang mendengar ibu bapa mereka. Pada usia inilah kanak-kanak mula mengabaikan gaya hidup sihat. Dalam makanan, keutamaan diberikan kepada produk yang dijual di restoran makanan segera.

Lukisan pada usia ini harus menunjukkan bahaya produk tersebut. Dalam gambar anda dapat menggambarkan orang dengan berat badan berlebihan, kulit yang buruk, tidak aktif dan kurang berinisiatif, tidak peduli dengan dunia di sekitarnya. Berbeza dengan gaya hidup ini, anda dapat menarik orang yang tampan dan bersukan yang lebih suka makan makanan sihat..

Umur kanak-kanakGaris panduan melukis
7 tahunKehidupan sederhana yang menggambarkan sayur-sayuran dan buah-buahan.
8 tahunTambahkan gambar yang menunjukkan faedah diet yang sihat ke gambar sederhana.
9 tahunDengan menggunakan gambar, jelaskan kepada anak-anak komposisi produk, berikan idea mengenai vitamin.
10 tahunDengan menggunakan contoh gambar, ajar anak itu diet yang betul pada siang hari.
11 tahunGambar harus menunjukkan bahawa orang dewasa memilih makanan yang sihat, bukan makanan yang tidak sihat.
12 tahunAngka yang menerangkan piramid pemakanan.
13 tahunTerangkan bahaya makanan segera dan faedah gaya hidup sihat dengan bantuan gambar.

Bagi kanak-kanak dari segala usia, menggunakan contoh gambar, adalah penting untuk menunjukkan pentingnya makanan sihat dalam kehidupan setiap orang. Mengembangkan topik pemakanan yang betul, anda tidak boleh berlebihan dengan konsep dan peraturan. Ibu bapa dan pendidik harus ingat bahawa larangan menimbulkan minat pada anak dan keinginan untuk menguji sendiri apa yang dilarang.

Pengarang: Tatiana Pogodina (fermabrod)

Video mengenai gambar mengenai topik pemakanan sihat

Cara menggambar buah dengan pensil dan pena hujung:

Pemakanan yang betul - ciri, prinsip utama dan resipi asas + foto

Sebilangan besar orang biasa tahu bahawa kunci kesihatan seseorang adalah diet diet hariannya yang cekap, walaupun banyak yang sering mengabaikan perkara ini. Apa yang kemudian mula difikirkan dengan penyesalan.

Hari ini saya ingin membahas masalah ini dengan lebih terperinci dan meyakinkan pembaca bahawa menu yang tepat untuk setiap hari dapat meningkatkan bukan sahaja kesihatan anda, tetapi juga mendapat banyak keseronokan dari proses pengambilan makanan yang sihat.

Terdapat banyak resipi dan asas pemakanan yang betul, serta kaedah memasak dengan pelbagai jenis produk, sehingga ada yang dapat memilih menu yang sesuai untuk diri mereka sendiri untuk jangka waktu tertentu..

Ingin tahu makanan apa yang tidak boleh anda makan untuk menjaga kesihatan badan anda? Apa yang dinasihatkan oleh pakar? Bagaimana menurunkan berat badan atau membina otot? Di bawah ini kita akan bercakap mengenai perkara ini..

Pemakanan sihat - definisi dan aplikasi

Untuk memahami secara terperinci masalah pemakanan yang betul, cadangan penggunaan dan memilih diet individu, anda perlu mengetahui definisi konsep "pemakanan yang betul".

Pemakanan yang betul atau sihat adalah salah satu komponen penting untuk menjaga kesihatan normal agar dapat menyediakan persekitaran yang normal untuk perkembangan, pertumbuhan dan kehidupan individu secara keseluruhan, serta untuk menguatkan fungsi tubuh dan mencegah perkembangan penyakit.

Anda tidak boleh menganggap pemakanan yang betul sebagai diet kaku atau sementara. Orang, setelah mengutamakan pemakanan yang betul, berpegang teguh pada sepanjang hayat mereka..

Ini dijelaskan oleh fakta bahawa seseorang mula makan dengan betul, tertarik pada prosesnya, dan kebiasaan, anda tahu, adalah kekuatan yang mengerikan.

Dan selain itu, jika anda memutuskan untuk melepaskannya, anda akan kehilangan semua kesenangan diet yang sihat dalam bentuk berat badan yang seimbang, ringan dan kuat, cas tenaga dan keadaan dalaman umum..

Beberapa nuansa diet yang sihat harus diingat:

 • secara kategorinya tidak memerlukan puasa, sebaliknya, selalu ada peluang untuk menikmati makanan ringan yang lengkap dan enak dengan apa yang anda suka;
 • selalu dan dalam apa jua keadaan anda dapat menjumpai sesuatu untuk dimakan, mengelakkan rasa janggal, terutamanya jika anda berkunjung;
 • kebebasan sepenuhnya disediakan dalam pilihan, tidak ada larangan kategoris.

7 prinsip pemakanan sihat

Untuk mengekalkan diet yang sihat, anda tidak harus selalu mengira kalori, sudah cukup untuk mengikuti cadangan dan bertindak mengikut rancangan.

Sekiranya anda ingin makan secara rasional, pertimbangkan prinsip berikut:

Makanan di bahagian. Tidak memerlukan memberi makan badan anda setiap 2-3 jam. Ini bermaksud bahawa harus ada diet: sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Selain itu, jika anda benar-benar mahu makan, anda boleh menikmati makanan ringan beberapa kali.

Pada masa yang sama, ingat bahawa bahagiannya tidak boleh besar, lebih baik merasa sedikit lapar daripada makan berlebihan..

Sarapan pagi yang rasional adalah permulaan yang terbaik dan tepat untuk hari ini. Tidak hairanlah mereka mengatakan, makan sarapan sendiri. Ini akan menambahkan tenaga sepanjang hari, dan anda boleh menikmati makanan pencuci mulut yang manis..

Sayuran dan buah-buahan yang diperlukan. Mereka memastikan fungsi normal tubuh, mengandungi mineral, vitamin, unsur surih dan serat.

Apabila memilih daging, lebih baik memilih daging lembu atau ayam muda tanpa lemak. Saiz hidangan dan penyediaan juga penting. Hidangkan daging dengan betul untuk makan tengah hari, sayur-sayuran sangat sesuai sebagai lauk, tetapi bukan bijirin atau pasta.

Produk susu fermentasi diperlukan, tetapi dengan peratusan lemak yang rendah. Mereka yang ingin menurunkan berat badan harus melepaskan krim masam dan krim.

Air minuman. Terima kasih kepadanya, proses metabolik dan fungsi usus dinormalisasi di dalam badan..

Sebaiknya minum hingga 8 gelas air sehari, bahagian utama pada waktu pagi, satu gelas mesti berada pada perut kosong sebelum sarapan pagi untuk menyegarkan badan.

Minum perlahan dalam sips kecil, suhu air mestilah suhu bilik.

Garam dan gula secara sederhana, secara beransur-ansur mengurangkan dosnya. Gula mempengaruhi kadar glukosa darah, jadi penting untuk mengawal diet anda. Oleh kerana kesan garam, cecair terkumpul di dalam badan dan bengkak muncul.

Pakar dalam bidang pemakanan sihat percaya bahawa anda tidak boleh mengubah diet harian anda secara drastik menjadi sihat, anda perlu beralih secara beransur-ansur, tanpa kekerasan terhadap tubuh..

Senarai ramuan untuk diet yang sihat

Makan makanan berikut menjamin diet yang sihat:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebuah gudang vitamin, serat dan unsur mikro berguna;
 • Beri. Antioksidan semula jadi, kaya dengan nutrien, bahkan beku, tidak kehilangan kualiti bermanfaatnya;
 • Bijirin dan bijirin. Isi dengan karbohidrat kompleks yang membuat anda berasa kenyang untuk jangka masa panjang;
 • Kacang dan buah kering. Kekalkan sifat berguna yang tidak kalah dengan yang segar untuk jangka masa panjang. Sesuai untuk snek;
 • Daging ayam. Mengandungi protein dan asid amino penting dan rendah kalori;
 • Produk susu. Diperkaya dengan protein, kalsium dan asid amino, menentang sinaran dan toksin;
 • Ikan dan makanan laut. Protein, mikroelemen, asid omega, vitamin yang berguna;
 • Teh hijau. Antioksidan yang sangat baik, menstabilkan badan.

Keseluruhan senarai produk di atas mudah dicerna. Tetapi makanan yang sukar dicerna juga harus ada dalam diet, hanya dengan sederhana. Bahan-bahan ini termasuk kopi, teh, perasa, coklat, rempah, garam dan gula..

Makanan yang sihat

Ikuti prinsip diet yang sihat semasa membuat menu anda:

 • Buah dimakan sebagai hidangan berasingan. Tidak akan menyakitkan walaupun sebagai makanan ringan, sejurus sebelum makan tengah hari atau makan malam.
 • Jangan campurkan protein yang berbeza (ikan dan susu).
 • Cuba asingkan makanan protein dari karbohidrat. Sebagai contoh, lebih baik menghidangkan kentang rebus atau panggang dengan daging daripada kentang goreng..
 • Lebih baik menghidangkan kubis dengan makanan berlemak, kerana memecah lemak yang mengurangkan pengeluaran jus gastrik.
 • Makanan dengan karbohidrat tahap tinggi (kentang, roti) tidak sesuai untuk makanan berasid.
 • Protein tidak sesuai dengan lemak, seperti mentega dengan keju atau telur dengan krim masam.
 • adalah perlu untuk mengawal pengambilan kanji dalam satu kali duduk, jangan merampas kentang atau bijirin dengan roti.
 • pengambilan susu keseluruhan harus dikurangkan.
 • sayur-sayuran hijau - perangsang fungsi tubuh, sesuai untuk sebarang hidangan.
 • banyak minyak atau asid melambatkan penyerapan protein.

Foto keluarga "Gambar lazat" untuk peraduan "Perbualan mengenai pemakanan yang betul"

Lyudmila Gurkova
Foto keluarga "Gambar lazat" untuk peraduan "Perbualan mengenai pemakanan yang betul"

Keperluan manusia untuk makanan dan pemakanan adalah keperluan manusia yang paling penting dan perlu. Menjaga kesihatan manusia harus dimulakan pada usia dini. Dari semua faktor penyusun perkembangan kanak-kanak, pertama adalah kesihatan fisiologinya. Ini merangkumi keadaan kesihatan semua organ tubuh manusia. Keadaan mental kanak-kanak juga bergantung pada interaksi organ-organ ini dengan betul..

Untuk memelihara dan menguatkan kesihatan generasi muda, perlu menyediakan pemakanan yang lengkap, rasional dan betul.

Mengikut syarat-syarat Pertandingan Percakapan Berkhasiat Baik, perlu menyerahkan gambar yang menggambarkan plot gambar bergambar tertentu yang berkaitan dengan tema pemakanan dan memasak. Saya berkesempatan menyentuh kecantikan, berkenalan dengan artis dalam dan luar negara, dan menyumbang kepada "perbualan mengenai pemakanan yang betul." Dalam Lukisan, terdapat banyak lukisan menarik yang berkaitan dengan tema makanan dan memasak..

Salah satunya adalah lukisan oleh seniman Ivan Trofimovich Khrutsky "Potret Anak Lelaki dengan Topi Jerami" (akhir tahun 1830-an awal tahun 1840-an).

Foto keluarga murid saya Yaroslav Rychkov, yang menggambarkan plot gambar ini, telah dihantar untuk pertandingan ini. Gambar ini boleh disebut "enak", kerana budak lelaki itu memegang sebiji buah anggur.

Anggur adalah makanan lazat, beri manis dan berairnya sangat popular di seluruh dunia. Anggur dan produk yang berasal daripadanya (jus, anggur, cuka, kismis, dll.) Mempunyai banyak kualiti bermanfaat bagi manusia. Komposisi kimia yang kaya memberikan banyak khasiat perubatan kepada anggur. Ini benar-benar mengandungi semua mineral dan unsur surih yang diperlukan untuk manusia - kalium, magnesium, mangan, kobalt, silikon, boron, dll..Juga, anggur mengandungi banyak vitamin.: A, vitamin kumpulan B, C, H, K, R. Buah-buahan dan jus anggur semulajadi sangat membantu penyakit saluran gastrousus. Anggur penting untuk semua orang yang aktif secara mental dan fizikal. Atlet profesional memasukkan buah beri ini dalam makanan harian mereka, kerana ia meningkatkan daya tahan dan prestasi badan. Jus anggur hijau berguna untuk semua orang yang ingin menguatkan sistem imun mereka dan mendapat daya tarikan sepanjang hari. Itulah sebabnya orang yang makan anggur sihat, ceria, ceria dan baik hati..

Permohonan dalam kumpulan junior kedua "Foto Orang Salji" Tujuan: Untuk memupuk keinginan untuk menolong, untuk mengajar bagaimana membuat orang salji keluar dari pelindung kapas. Menggalakkan perkembangan kecil.

Pusaka Pertandingan pusaka keluarga kami "Kotak dengan rahsia" pencalonan "Pusaka keluarga" Dalam banyak keluarga, ada perkara yang diwarisi:.

Abstrak GCD "Bubur lezat" Abstrak aktiviti pendidikan langsung mengenai "pengembangan seni dan estetika" dalam kumpulan senior. Topik: "Bubur yang enak".

Ringkasan pelajaran mengenai valeologi “Perbualan mengenai pemakanan yang betul. Produk berguna dan berbahaya ”Tujuan: Untuk membentuk idea kanak-kanak mengenai faedah dan bahaya makanan. Tugas pendidikan: - Untuk sistematisasi dan menggeneralisasi pengetahuan.

Pertandingan serantau "Projek ekologi keluarga". Pencalonan "Mari kita bungkus kehidupan kedua" Institusi pendidikan prasekolah belanjawan perbandaran "Tadika No. 1 Berezka" penyelesaian pembentukan perbandaran Mostovsky Mostovsky.

Akhbar dinding "Mari kita bincangkan mengenai pemakanan yang betul" Pada bulan November, dalam kumpulan pertengahan No. 4, suatu bentuk pekerjaan yang tidak konvensional dengan ibu bapa yang disebut "Mari kita bincangkan mengenai pemakanan yang betul" berlaku. Pendidik.

Projek kognitif "Perbualan mengenai pemakanan yang betul" (usia prasekolah kanan). Setiap daripada kita tahu bahawa pemakanan yang betul adalah kunci kesihatan. Namun, malangnya, sebilangan kecil daripada kita dapat menjawab dengan tegas..

Minggu Buku. Pencalonan "Karya kegemaran" (laporan foto) Alexey Tolstoy "The Golden Key or the Adventures of Buratino". Tugas-tugas berikut ditetapkan: - pengembangan minat dan cinta terhadap buku; - penyelenggaraan.

Bekerja di bawah program "Bicara mengenai pemakanan yang betul" Kerja guru dan jururawat tadika "Birch" di bawah program "Bincangkan mengenai pemakanan yang betul" (pengarang M. M. Bezrukikh, T. A. Filippova,.

Laporan kreatif mengenai kempen "Feed the Birds". Pencalonan "Ruang Makan Burung" (laporan foto) Laporan kreatif. Tindakan "Beri makan burung". Pencalonan "Ruang Makan Burung". Tujuan Promosi: memupuk cinta akan tanah air, lembut dan penyayang.

Makanan: gambar untuk kanak-kanak, kad Doman, halaman mewarna, poster

"Produk" adalah jenis bahan visual kegemaran kanak-kanak prasekolah. Anak-anak senang melihat gambar dengan gambar makanan, pelbagai hidangan. Untuk permainan pertuturan, dalam kumpulan log atau semasa kerja rumah, sangat berguna untuk menggunakan bahan visual yang dipilih khas "Gambar makanan untuk kanak-kanak di tadika." Contohnya, seperti dalam artikel ini.

Keseluruhan kandungan bahan leksikal dengan topik "Produk" dapat dibahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Pada usia 2 hingga 7 tahun, anak mesti mempelajari beberapa konsep:

Makna perkataan umum "Produk". Kanak-kanak perlu belajar bagaimana menyebut beberapa nama dari kumpulan ini, dan kanak-kanak yang lebih tua harus dapat menentukan sifat umum mereka dan menyebarkan nama-nama tersebut ke dalam kumpulan. Contohnya, "produk tenusu", "sayur-sayuran", dll..

Perbendaharaan kata pasif dan aktif kanak-kanak harus mengandungi:

- nama produk;
- kata sifat deskriptif yang sesuai untuknya;
- kaedah memasak.

Kanak-kanak harus belajar untuk menyampaikan secara bersama-sama apa yang terdapat di rak kedai runcit dan di atas meja..

Penting untuk kanak-kanak prasekolah mengetahui makanan yang boleh digunakan dalam hidangan yang berbeza..

Mempunyai pemahaman tentang peranan produk. Sekiranya gambar tidak begitu jelas untuk kanak-kanak prasekolah, maka gambar plot sangat sesuai untuk ini..

Berikut adalah contoh senarai perkataan yang harus digunakan kanak-kanak prasekolah untuk topik "Makanan":

susu, yogurt, daging, ikan, roti, kue, telur, pasta, perkakas, toko, checkout, piring, penjual, meja, pameran, keju, madu, selai, selai, wafel, bagel, ikan, pai, marmalade, keju cottage, krim masam, ais krim, kefir, sosis, sosis, lidah, vitamin, pisang, apel, pir, anggur, jeruk, semangka, tembikai, wortel, bit, kentang, tomat, timun, labu, kue, pastri, bubur, nasi, soba, oat, makanan, millet.

manis, masin, segar, vitamin, tepung, rebus, dipanggang, garing, putih, berair, pedas, berwarna, rapuh, tidak beragi, goreng, sihat, susu, lembut, basi, hitam, panas, berbahaya, sejuk, sihat, dingin, telus, masak, pahit.

Beli, jual, susun, bungkus, pilih, rebus, goreng, potong, kering, acar, bakar, garam, rebusan, simpan, masak, beku, cambuk.

Sudah tentu, semakin tua kanak-kanak itu, semakin kaya kosa kata aktif kanak-kanak itu, semakin banyak pembinaan tatabahasa yang harus dia gunakan dalam pertuturan. Ini dapat dicapai dengan bantuan permainan dan latihan pertuturan biasa, yang dipilih dengan mengambil kira usia kanak-kanak prasekolah..

Gambar yang dilukis

Sebarang lukisan produk adalah bahan yang sangat baik untuk melakukan:

 • permainan pertuturan;
 • perbualan;
 • latihan terapi pertuturan.

Adalah berguna untuk menggunakan kedua-dua set kad subjek dengan gambar makanan, dan plot gambar topik ini..

Gambar untuk kanak-kanak menggambarkan makanan berguna dan berbahaya secara berasingan, penting untuk mengajar kanak-kanak untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Kad gambar yang dilukis sesuai untuk:

 • kelas;
 • permainan;
 • senaman.

Kad Doman

Gunakan kad Doman di kelas pengembangan pertuturan dengan topik Produk. Gambar yang jelas dan jelas dengan teks boleh digunakan dalam permainan dan latihan.

Anda juga boleh menggunakan foto makanan. Penting untuk memilih mereka yang mempunyai latar belakang yang neutral, yang terbaik. Sudah tentu, gambar harus dicetak terlebih dahulu dan ditampal di kadbod.

Gambar pemandangan

Gunakan gambar plot untuk mengarang cerita dengan kanak-kanak di kelas. Untuk tujuan ini, gambar plot sesuai dengan tema: "Pasar raya", "Di pasar sayur", "Timun pertama", "Memasak dengan ibu", "Bagaimana kebun memberi makan kami pada musim sejuk".

Halaman Mewarna

Ahli terapi pertuturan dan guru mesti menggunakan halaman mewarna tematik untuk mengembangkan pertuturan anak. Pewarnaan secara berkala bukan sahaja membantu kanak-kanak untuk memperkaya perbendaharaan kata dan mempelajari pembinaan tatabahasa baru, tetapi juga membantu melatih kemahiran motorik halus, yang seterusnya sangat membantu mengaktifkan pusat pertuturan otak anak.

Gunakan gambar Makanan berbahaya untuk kanak-kanak untuk mewarnai, ini bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran bertutur, tetapi juga membentuk pemahaman mengenai asas-asas diet yang sihat dan sekatan yang munasabah terhadap makanan. Selepas mewarnai, anda boleh berbual dengan topik "Manfaat dan bahaya makanan yang kita makan." Sangat mudah untuk membuat persembahan kecil atau kolaj dari gambar kanak-kanak, yang dapat berfungsi sebagai bahan visual tambahan.

Semua kanak-kanak prasekolah mempunyai kesamaan kemampuan untuk mempelajari kemahiran baru dalam permainan dengan cepat dan tegas. Itulah sebabnya di institusi pendidikan prasekolah moden begitu banyak perhatian diberikan kepada jenis aktiviti ini. Sebarang gambar untuk kanak-kanak dari siri Makanan boleh digunakan dalam pelbagai permainan terapi pertuturan, berikut adalah beberapa contoh:

Produk apa yang anda tahu?

Permainan ini boleh dijalankan dengan satu kanak-kanak atau dengan kumpulan kanak-kanak prasekolah. Seorang dewasa meletakkan gambar dengan gambar produk di hadapannya. Dari atas, kad ditutup dengan kepingan kadbod sehingga hanya sebahagian dari objek yang dilukis yang dapat dilihat. Anak mesti mengenali produk ini atau itu, dan kemudian menamakannya dengan betul.

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua harus diminta membuat ayat yang mudah atau biasa dengan perkataan yang dipilih.

Pelajar kelas pertama yang mempunyai masa yang sangat sedikit untuk pergi ke tadika, boleh bermain, menulis teka-teki atau sajak ringkas mengenai produk. Untuk usia ini, berguna untuk menggunakan gambar untuk kanak-kanak dari kumpulan "Makanan berbahaya dan berguna", dalam satu set atau secara berasingan.

Namakan dengan penuh kasih sayang

Permainan terapi pertuturan terkenal "Panggil dengan penuh kasih sayang" harus dijalankan dengan anak-anak dari segala usia. Sekiranya cukup bagi anak-anak untuk mengingat dan menamakan bentuk perkataan kecil (sosis - sosej, kefir - kefir, bihun - mi, keju cottage - curd, dan lain-lain), maka kanak-kanak yang lebih tua sudah semestinya dapat menangani tugas membuat ayat dengan konsep seperti itu atau malah cerpen.

Gambar khas untuk kanak-kanak di tadika dari pilihan "Makanan - mari kita panggil dengan penuh kasih sayang" sesuai untuk permainan ini.

Apa dari apa?

Tugas-tugas mengarang penceritaan cerita tentang produk yang berbeza yang diperoleh dari bahan mentah yang berbeza membantu memperkayakan kosa kata aktif dan mengembangkan pertuturan yang koheren.

Permainan ini boleh diatur seperti berikut: susun semua gambar dengan produk dalam dua timbunan. Dalam satu, anda perlu meletakkan "bahan mentah" (buah-buahan, sayur-sayuran, susu, tepung, gula, telur - apa yang seseorang tumbuh atau terima dari haiwan peliharaan), dan yang lain - gambar pelbagai hidangan siap pakai (haluskan, jem, salad, jus, gula-gula, roti, dll.).

Anak-anak kecil harus memilih sepasang kad yang sepadan antara satu sama lain, salah satu daripada kedua-dua timbunan (epal - puri, raspberry - jem, telur - telur hancur, dll.).

Kanak-kanak prasekolah yang lebih tua dapat mengatasi tugas mengambil beberapa jenis bahan mentah untuk satu hidangan (tepung, telur, gula, beri - pai).

Seorang dewasa menunjukkan gambar satu produk, dan kanak-kanak harus menyebut seberapa banyak nama yang boleh disediakan daripadanya:

susu - keju kotej, keju, mentega, krim masam;
epal - kompot, jem, pai, haluskan, jeli, jus;
daging - daging cincang, potongan daging, kaldu;

Guru meminta kanak-kanak prasekolah menyusun gambar dengan makanan yang berguna dan berbahaya untuk pemakanan kanak-kanak dan orang dewasa.

Permainan ini membolehkan anda:

 • meluaskan cakerawala kanak-kanak;
 • belajar menerangkan proses memasak hidangan tertentu;
 • memperkayakan kamus dengan kata sifat deskriptif (pai dengan beri - beri, jem raspberry - raspberry, kek keju dengan keju kotej - keju kotej, dll.).

Namakan bahagian kedai

Jemput anak-anak, sebagai sebahagian daripada permainan cerita, untuk menyenaraikan nama-nama pelbagai jabatan kedai. Anak-anak bergilir-gilir memanggil produk mereka, dan kemudian jabatan (sayur, daging, roti, dll.) Di mana anda boleh membelinya.

Kefir, keju kotej, yogurt, krim masam - dalam susu;

Cod, pike, salmon merah jambu, udang - dalam ikan;

Bit, labu, kentang, lobak - dalam sayur;

Marshmallow, marmalade, gula-gula, biskut - di dalam gula-gula.

Bandingkan Produk

Gambar dengan produk dicat sangat bagus untuk melatih kanak-kanak menggunakan antonim dalam pertuturan. Minta anak anda membandingkan;

krim masam dan susu (cecair tebal);

roti dan biskut (lembut-keras);

gula-gula dan herring (masin manis);

cutlet dan ais krim (panas-sejuk).

Ini hanya beberapa permainan terapi pertuturan yang boleh dilakukan dengan kanak-kanak dengan topik "Produk". Kad makanan membolehkan kanak-kanak prasekolah dari semua peringkat umur berlatih bercakap dengan mudah dan berkesan.

20 gambar, untuk menghancurkan mitos mengenai pemakanan "sihat"

Teman-teman, kita memasukkan hati dan jiwa kita ke Bright Side. Terima kasih untuk itu,
bahawa anda menemui keindahan ini. Terima kasih atas inspirasi dan mereda.
Sertailah kami di Facebook dan VKontakte

Sukar untuk tidak menangkap gelombang kegilaan untuk mendapatkan nutrisi yang tepat, apabila nampaknya bukan sahaja blogger terkenal dan bintang Hollywood, tetapi juga kafe biasa di kafe tempatan, beralih kepadanya. Hari ini, kedai kopi atau kedai makan jarang dapat dilakukan tanpa "menu kecergasan" khas, dan jumlah bar kesihatan dengan koktel bergaya cenderung tidak berkesudahan..

Gaya hidup sihat dalam gambar

Populariti gaya hidup sihat di negara kita semakin meningkat. Dan ini semula jadi. Orang bosan dengan masalah kesihatan: penyakit kronik "semakin muda", lelaki dan wanita muda dengan kesihatan yang buruk tidak mengejutkan hari ini. Gaya hidup yang tidak aktif, diet yang tidak sihat, tabiat buruk - semua ini asing dengan gaya hidup yang sihat.

Namun, gaya hidup sihat bukan hanya mengenai pemakanan yang betul, aktiviti fizikal biasa dan ketiadaan bahaya. Kesihatan adalah keadaan yang menyeluruh dan harmoni, yang dicapai antara lain oleh pekerjaan psikologi dan rohani. Oleh itu, usaha meningkatkan kesihatan dapat dibahagikan kepada pengukuhan: kekuatan badan, mental dan rohani.

Di bawah ini kami cuba mengumpulkan gambar mengenai komponen fizikal karya ini. Gaya hidup sihat dalam gambar akan menolong sistematisasi pengetahuan mengenai prinsipnya.

Makanan Sihat: Vektor, Foto dan JPA

+587,000 Imej Percuma.

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Templat sepanduk media sosial makanan ayam

Templat sepanduk media sosial menu makanan khas

Sepanduk mendatar dengan iklan jus mangga realistik 3d, botol jus mangga di antara percikan dan logo

Templat catatan Instagram

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Set makanan Doodle. Hitam dan putih. dengan tangan

Jagung, watak kartun. makanan untuk kanak-kanak. 3d

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu burger

Templat sepanduk instagram promosi media sosial menu makanan pizza

Roti pandang sisi dengan barli di permukaan bertekstur karung. melintang

Sarapan pagi yang sedap

Set templat instagram restoran

Templat cerita isntagram makanan sihat

Sayuran rata dengan copyspace

Tometo adalah bahan utama untuk membuat saus tomat di dinding putih.

Paparan atas bayam dengan alpukat

Reka bentuk label atau pelekat makanan semula jadi 100% semula jadi

Reka bentuk pelekat atau label hijau makanan organik 100%

Memilih antara makanan sihat atau tidak sihat

Cerita Instagram mengenai makanan sihat dan bio

25 ikon makanan musim panas set ikon logo konsep perniagaan ikon ikon garis

Komposisi percikan jus ftuiys yang realistik menampilkan percikan buah-buahan tropika dan masak di kepala surat

Templat cerita Instagram untuk makan tengah hari

Solek makanan sihat menggunakan copyspace

Templat cerita Instagram

Herba, selada, sayur-sayuran, rempah-rempah 2 sepanduk makanan sihat yang realistis dengan bayam thil basil

Ikon kesihatan dan kecergasan Doodle.

Koleksi pos instagram menu sihat dengan foto

Templat cerita Instagram dengan makanan sihat

Templat instagram sarapan pagi

Mockup Viva mexico dikelilingi oleh rempah dan ramuan

Sup bakso Itali dan pasta bebas gluten stellin dalam mangkuk di atas meja hitam.

Templat cerita instagram restoran vegetarian

Bahan rempah runcit lada cili merah yang enak dan lazat untuk masakan sihat.

Konsep koleksi makanan super

Ikon buah-buahan dan sayur-sayuran Doodle.

Konsep koleksi makanan super

Bahan mentah dengan tagliatelle; conchiclioni; tagliatelle; farfalle; minyak pada latar belakang hitam

Resipi Gyoza atau jiaozi dengan ruang kosong untuk restoran atau sushibar Asia Jepun

Hidangan tradisional Turki yang dibakar. pizza turkish pide dengan keju dan telur dengan salad sayuran.

Templat cerita instagram makanan sihat

Templat cerita instagram restoran

Pasta sayur vegetarian penne dengan cendawan dalam mangkuk putih di atas meja kayu. makanan vegan.

Objek tunggal realistik lada cili merah

Ikon buah rata ditetapkan

Poster backgroud komposisi menu restoran yang realistik

Set kartun madu

Bahagian sitrus dan baji kuartal 4 ikon persegi yang realistis ditetapkan dengan limau gedang dan limau jeruk

"Gambar lazat": gadis dengan ceri dimenangi

Pada 20 September, di Muzium Kebersihan Yekaterinburg, hasil pertandingan fotografi keluarga "Gambar Sedap" disimpulkan. Ibu bapa dengan anak-anak memperbanyak dalam gambar mereka plot lukisan terkenal sebagai sebahagian daripada program pendidikan "Bicara mengenai pemakanan yang betul", yang dikembangkan oleh Institut Fisiologi Pembangunan dan disyorkan oleh Kementerian Pendidikan.

Pertandingan "Lukisan Tasty" juga diadakan di 56 wilayah di Rusia, tetapi hanya di Yekaterinburg sebuah pameran karya yang dibuka, yang akan menjadi tempat kelas interaktif untuk kanak-kanak. Sudah pada hari Khamis, 22 September, kumpulan pelajar sekolah akan datang ke pameran untuk "pelajaran kesihatan".

Di Yekaterinburg, program Percakapan Nutrisi termasuk dalam Pelan Pembangunan Bandar Strategik hingga 2020. Program ini diselaraskan oleh UIA "Pusat Bandar untuk Pencegahan Perubatan".

- Pertandingan fotografi tahunan hanya sebahagian daripada program ini, kata Aleksandra Makeeva, ketua program Perbualan Makan Sihat. Ini adalah pelajaran sekolah mengenai pemakanan yang betul, dan pertandingan untuk guru dan ibu bapa, dan buku kerja. Pengembangan semua kandungan dan bentuk metodologi dilakukan oleh Institut Fisiologi Perkembangan dengan sokongan jenama Nestle, serta Jabatan Pendidikan dan Pusat Perubatan Pencegahan kota. Itu benar-benar perkongsian. Adalah sangat penting bahawa ini bukan acara satu kali, bahawa kerja sentiasa dilakukan di sekolah, seminar, persidangan. Dan pertandingan bergambar membolehkan anda mengenali anak-anak dengan lukisan, dan menarik minat mereka untuk pemakanan yang betul, dan melibatkan seluruh keluarga dalam kreativiti. Hari ini kami telah menyimpulkan hasil pertandingan ini, dan sekarang yang berikutnya telah dilancarkan di laman web program..

Setelah taklimat akhbar dan menyimpulkan keputusan pertandingan, kelas induk yang menarik untuk membuat "karangan bunga yang boleh dimakan" diadakan untuk semua calon dan tetamu lain pada malam itu..

Lukisan terbaik pertandingan dapat dilihat bukan hanya di pameran di muzium di st. 8 Mac, 78a huruf B, tetapi juga di galeri foto kami:

Tempat pertama: Vladimir Volegov "Gadis dengan ceri", foto - keluarga Makarov

Tempat ke-2: Konstantin Makovsky "At Tea", foto - keluarga Galyamov.

Vladimir Olenberg "Gadis dengan Pisang", keluarga Sharov

Alat bantu visual, surat khabar dinding, peringatan untuk aktiviti ekstrakurikuler "Bincangkan mengenai pemakanan yang betul"
bahan mengenai gaya hidup sihat mengenai topik tersebut

Mengenai subjek: perkembangan metodologi, persembahan dan nota

Wacana mengenai faedah pemakanan dan perancangan tematik aktiviti ekstrakurikuler di bawah program "bercakap mengenai pemakanan yang baik." "Pemakanan yang baik adalah kunci kesihatan" (kelas 1).

Dari pengalaman seorang guru.

Pengetahuan yang diperoleh dalam pelajaran ini akan membantu pelajar memilih makanan yang sihat, serta mengembangkan sikap positif terhadap pemakanan yang sihat..

Bahan tersebut mengandungi nasihat praktikal mengenai pemakanan keluarga yang sihat.

Ringkasan aktiviti ekstrakurikuler "Peraturan pemakanan yang betul".

laquo; Saya akan menyelamatkan kesihatan saya, saya akan menolong diri sendiri! ".