Dari mana kentang itu berasal??

Hari ini kentang ditanam di pelbagai negara. Hidangan lazat dan berkhasiat disediakan daripadanya. Sejarah sayur ini sungguh menakjubkan..

Tanah air kentang adalah Amerika Selatan. Sejarahnya bermula lebih dari sepuluh ribu tahun yang lalu di kawasan bersebelahan dengan Tasik Titicaca. Orang India berusaha menanam kentang liar dan menghabiskan banyak masa dan usaha untuk menanamnya..

Kilang itu menjadi tanaman pertanian hanya lima ribu tahun kemudian. Oleh itu, tanah air kentang adalah Chile, Bolivia dan Peru..

Pada zaman kuno, orang Peru memuja tanaman itu dan bahkan mengorbankannya. Sebab penghormatan ini belum dapat dipastikan..

Lebih daripada 1000 jenis kentang boleh didapati di pasaran di Peru hari ini. Antaranya umbi hijau seukuran walnut, spesimen raspberry. Hidangan dari mereka disediakan tepat di pasaran.

BAGAIMANA POTOTO BERHENTI DI EROPAH?

Buat pertama kalinya, orang Eropah mencuba kentang, yang tanah airnya adalah Amerika Selatan, pada abad ke-16. Pada tahun 1551, ahli geografi Pedro Cieza da Leon membawanya ke Sepanyol, dan kemudian menggambarkan sifat pemakanan dan rasa kentang. Setiap negeri menemui produk baru secara berbeza.

Di Sepanyol, dia disayangi kerana penampilan semak-semak. Dia ditanam di katil bunga seperti bunga. Penduduk di negara ini juga menghargai rasa makanan di luar negara. Penyembuh digunakan sebagai agen penyembuhan luka.

Orang Itali dan Swiss menikmati menyediakan pelbagai hidangan. Perkataan "kentang" itu sendiri tidak dikaitkan dengan tanah air Amerika Selatan. Nama itu berasal dari "tartufolli", yang dalam bahasa Itali bermaksud "truffle".

Di Jerman, orang awalnya enggan menanam sayur. Penduduk negara itu diracuni, tidak memakan ubi, tetapi beri, yang beracun. Pada tahun 1651, Raja Frederick Wilhelm yang Pertama dari Prusia memerintahkan telinga dan hidung mereka yang menolak menanam budaya baru untuk dipotong. Sudah pada separuh kedua abad ke-17, ia tumbuh di ladang Prussia yang luas.

Kentang datang ke Ireland pada tahun 1590an. Sayuran telah tumbuh dengan baik walaupun di kawasan iklim yang tidak baik. Tidak lama kemudian, sepertiga dari kawasan yang sesuai untuk pertanian ditanam dengan kentang..

Di England, para petani dihargai dengan wang kerana menanam kentang.

Di Perancis, kentang dianggap sebagai makanan dari lapisan masyarakat bawah. Sayur-sayuran di negara ini tidak diusahakan sehingga separuh kedua abad ke-18. Ratu Marie Antoinette menenun bunga tanaman ke rambutnya, dan Louis XVI muncul di bola, menyarungkannya ke pakaian seragamnya. Tidak lama kemudian, kentang ditanam di katil bunga..

Peranan khusus dalam pengembangan pengeluaran kentang dimainkan oleh ahli farmasi kerajaan Parmantier, yang menanam sebidang tanah pertanian dengan sayur-sayuran dan mengirim sekumpulan tentera untuk menjaga penanaman. Doktor mengumumkan bahawa setiap orang yang mencuri budaya yang berharga akan mati.

Ketika tentera pergi pada waktu malam ke barak, para petani menggali tanaman akar. Parmentier menulis sebuah karya mengenai faedah tanaman dan turun dalam sejarah sebagai "dermawan umat manusia".

DARI SEJARAH PENAMPILAN POTAT DI RUSIA

Tiga abad yang lalu tidak ada kentang di Rusia. Pada masa itu, budaya lain "memerintah pertunjukan", misalnya, lobak dan lobak.

Penanaman kentang pertama muncul di bawah Peter the Great. Atas arahannya di Strelna, mereka mulai menanam kentang, yang dibawa olehnya dari Belanda, sebagai tanaman ubat. Pada tahun 1760-an, Catherine II memutuskan untuk mencuba menggunakan "earthen apple" pada masa kelaparan. Dia memerintahkan kepada kegemaran Peter I, Abram Hannibal (kakek buyut A.S. Pushkin), yang biasa dengan budaya ini, untuk menanam kentang di ladangnya. Oleh itu ladang Hannibal "Suida" menjadi tempat pertama di Rusia di mana ladang kentang pertama muncul.

Petani pada awalnya berhati-hati dengan budaya baru bagi mereka. Oleh kerana, tanpa disedari, terdapat kes keracunan dan bahkan kematian akibat memakan kentang (mereka memakan buah-buahan hijau dan ubi kentang yang belum masak yang mengandungi bahan beracun - solanine). Mereka menyebutnya "apple sial" dan menganggapnya sebagai dosa untuk menggunakannya.

Itu adalah proses yang sukar dan panjang, yang akhirnya berakhir hanya dengan pemerintahan Nicholas I (1825-1855). Dari tahun 1835, setiap keluarga terpaksa menanam kentang. Kerana tidak mematuhi perintah ini, pelakunya seharusnya diasingkan ke Belarus untuk pembinaan kubu Bobruisk. Setiap tahun semua maklumat mengenai penanaman kentang dikirim oleh gabenor ke St Petersburg.

Tindakan aktif pemerintah pada awalnya menimbulkan gelombang "rusuhan kentang", dan rasa takut terhadap orang-orang inovasi itu dikongsi oleh beberapa orang berpendidikan, misalnya, Puteri Avdotya Golitsyna, yang mempertahankan protesnya dengan tekun dan semangat. Dia menyatakan bahawa kentang "adalah pencerobohan terhadap kewarganegaraan Rusia, bahawa kentang akan merosakkan perut dan adab sopan pada zaman kita yang selalu memperingati dan pemakan roti dan wang tunai yang dilindungi Tuhan." Bukankah benar bahawa berabad-abad kemudian, kedengarannya lucu?

Ini juga berlaku kerana sebelum Peter I, pihak berwajib melakukan pergaduhan setiap hari terhadap kentang, peratusan orang yang bersedia melarikan diri dari pemilik tanah ke Lithuania, di mana para petani tidak perlu kelaparan begitu banyak, terlalu tinggi. Para pendeta di gereja-gereja membicarakan bagaimana "orang Latin yang keji" (jika seseorang dengan bodoh berlari ke arah mereka) mengejek orang-orang Ortodoks, memaksa mereka memakan "epal sial" ini. Orang-orang secara beransur-ansur terpengaruh dengan kegelisahan jiran barat mereka, dan ketika kekuasaan tiba-tiba berubah 180 darjah, banyak yang tidak menerimanya. Lebih-lebih lagi, "apel sial" terpaksa menanam di tanah terbaik, yang selalu diperuntukkan untuk gandum.

Semasa perang, sayur ini menyelamatkan orang dari kelaparan dan sudah pada pertengahan abad ke-18 menjadi "roti kedua".

KENAPA POTATO MENJADI BADAN KEDUA

Kedua-dua produk ini berada dalam jarak pertengahan. Mana-mana orang boleh memperolehnya, tanpa mengira status sosial. Kentang dan roti bertindak sebagai asas diet.

Walaupun mempunyai nilai pemakanan yang berbeza, sayur-sayuran, seperti roti, cukup memuaskan. Sebilangan ubi cukup untuk memuaskan rasa lapar anda.

Kentang rebus mengandungi banyak kanji. Karbohidrat kompleks ini diserap secara beransur-ansur, mengekalkan kadar gula dalam darah untuk waktu yang lama, dan orang itu cepat kenyang..

Oleh kerana rasanya, sayur ini sering dibandingkan dengan roti. Ia ditambah ke hampir semua hidangan. Kentang sesuai dengan bijirin, daging dan bijirin apa pun.

Lama kelamaan, kentang ditanam di seluruh negara. Orang miskin pun mampu membelinya, kerana budaya dapat menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca dengan mudah..

Hari ini, faedah dan komposisi kimia produk telah diteliti oleh pakar. Pengilang pertanian telah belajar menjaga tanaman dengan betul, melindunginya dari penyakit dan perosak.

Pada masa kini, kentang adalah antara makanan ruji dan mesti ada dalam banyak resipi. Tidak perlu mengidolakan kentang, seperti yang dilakukan orang Peru - penduduk tanah air kentang. Walau bagaimanapun, setiap orang harus menghormati sayur-sayuran akar ini, tahu dari mana asalnya dan bagaimana ia berguna..

Kentang: gambar dan keterangan

Kentang, seperti bit dengan wortel, telah menjadi tanaman akar utama yang ditanam di setiap kebun sayur..

Dalam artikel ini, kami akan cuba menerangkan sepenuhnya struktur tanaman, prinsip penanaman, dan sifat berguna apa yang dimilikinya..

Kentang adalah sumber karbohidrat (kanji) dan kalium yang penting, yang penting untuk mengekalkan fungsi sistem kardiovaskular. Jumlah vitamin C harian yang diperlukan untuk tubuh manusia (70-100 mg) terkandung dalam 3-4 ubi bersaiz sederhana segar.

Sejarah penampilan dan penggunaan kentang

Kentang adalah tanaman abadi dari Amerika Selatan dan tumbuh liar di rumah. Kilang kami ditanam secara tahunan. Sejarah kentang berusia lebih dari 14 ribu tahun - pada awalnya terdapat ubi tanaman liar, kemudian sebagai sayur menjadi makanan pokok penduduk Amerika Selatan.

Spesimen pertama ubi kentang dibawa oleh sejarawan Cieza de Leon ke Sepanyol pada tahun 1553, setelah itu kentang menyebar ke seluruh negara Eropah.

Sejak sekian lama, kentang ditanam di kebun raya sebagai tanaman hiasan..

Ahli agronomi Perancis Antoine-Auguste Parmentier menemui kentang sebagai produk makanan semasa perang dengan Prusia, sementara dalam kurungan, dia memakan satu kentang untuk waktu yang lama. Oleh itu, dia mengetahui khasiatnya dan rasa yang sangat baik..

Pada tahun 1772, ketika kembali ke tanah air, dia mempromosikan kentang sebagai tanaman sayur. Tarikh penyebaran kentang secara meluas dapat dipertimbangkan pada tahun 1795.

Di Rusia, kentang pertama kali muncul pada masa pemerintahan Peter I, tetapi menjadi terkenal ketika Catherine II memerintah. Kentang diperkenalkan secara meluas ke dalam pertanian pada tahun 1839-1840 semasa kebuluran. Kilang ini menjadi salah satu produk makanan utama di Rusia dan negara ini menjadi yang unggul dalam penanaman dan pengeluarannya.

Hari ini, kentang merupakan tanaman pertanian penting yang ditanam di semua wilayah di dunia dan menjadi bahagian penting dalam diet. Kentang digunakan sebagai makanan, tanaman industri dan makanan, pati dan alkohol dihasilkan daripadanya..

Penerangan mengenai kentang

Kentang mempunyai sistem akar lobular yang tidak menembusi jauh ke dalam tanah. Belukar kentang memiliki batang tegak setinggi 30-150 cm. Kentang ini mempunyai batang bertulang kosong, beberapa di antaranya, di tanah, melepaskan proses lateral yang panjang - stolon. Di hujung stolon, pucuk menebal tumbuh - ubi, buah yang digunakan untuk makanan.

Ubi ubi kentang

Umbi adalah batang pendek yang diubah suai dengan mata di permukaan. Setiap lubang inti terdiri daripada 3 tunas: batang pendek dengan tunas atas dan daun, akar tunas dan akar axillary - dari mana tunas berkembang.

Umbi kentang masak terdiri daripada beberapa lapisan. Lapisan atas adalah kulit yang terbuat dari kain gabus, yang melindungi dari pengaruh persekitaran dan mengering. Sel dengan kandungan pati tinggi terletak di bawah kulit - parenchyma.

Umbi juga mempunyai ikatan vaskular berserat yang bersambung dengan mata. Bahagian dalam kentang mengandungi kurang kanji. Terdapat banyak jenis kentang, yang memberikan bentuk dan warna yang berbeza pada buah di luar dan di dalam..

Untuk menyerap udara dan menguap kelembapan, umbi mempunyai lentil di permukaan - organ khas.

Tanaman dengan sistem akar berserabut, yang berkembang hingga kedalaman 20-40 cm, mati setelah umbi masak.

Bahagian kentang tanah

Daun kentang sederhana, tidak berpasangan dipotong dari hijau muda hingga hijau tua. Struktur daun adalah tanda utama gabungan varieti. Daun disusun dalam lingkaran pada batang, terdiri dari tangkai daun dan beberapa pasang lobus lateral.

Bunga kentang mempunyai warna yang berbeza - putih, biru, merah dan biru-ungu. Mereka terdiri daripada 5-6 kelopak, dikimpal sebahagiannya bersama, 1 putik dan 5 stamen bunga. Sepal bunga telah tumbuh bersama di dasar. Kentang mekar 30-35 hari selepas percambahan dan merupakan tanaman yang diserbuki sendiri.

Dari bunga, buah-buahan dibentuk dengan sarang dua polyspermous berry hijau, berbentuk bulat atau bujur. Buah beri ini mempunyai rasa strawberi, tetapi beracun kerana mengandungi alkaloid solanine. Benih sangat kecil, beratnya 0.5 g, jarang digunakan untuk pembiakan, hanya untuk tujuan pembiakan.

Bahagian atas kentang juga mengandungi solanin beracun, yang melindungi tanaman dari jenis serangga dan bakteria tertentu. Umbi, sebahagiannya berada di permukaan tanah semasa pertumbuhan, memperoleh warna hijau - mereka tidak dimakan.

Nasihat!
Apabila pembungaan dan pembentukan umbi aktif berlaku, kira-kira 1 bulan sebelum penuaian, perlu dilakukan pemberian daun dengan asid borik dan superfosfat - 1 kg superfosfat dan 6.5 g asid borik dilarutkan dalam 10 liter air per 100 m2 kentang yang ditanam. Walaupun di sebidang tanah yang disenyawakan dengan baik, ia akan meningkatkan hasil sebanyak 10-15%, ini mendorong aliran keluar pati dari puncak ke umbi.

Komposisi dan sifat berguna kentang

Kentang digunakan dalam masakan, industri dan perubatan, kerana ia adalah produk yang berharga dan sihat. Ubi ubi kentang adalah 20-25% pati, 2% protein dan 0,3% lemak. Protein kentang mengandungi pelbagai asid amino. Umbi mempunyai kandungan fosfor, kalsium, kalium dan magnesium yang tinggi. Banyak vitamin kumpulan B (B2, B6), PP, D, C, K, E, karotena dan asid folik.

Juga, kentang digunakan dalam pemakanan makanan. Sekiranya perlu untuk jenuh badan dengan kalium, kentang dipanggang dengan kulit (jumlah maksimum terkandung), dan apabila diperlukan vitamin C, kentang muda direbus "dengan seragamnya.

Kentang mempromosikan penghapusan garam natrium dan air dari tubuh manusia. Oleh kerana kandungan kanji yang tinggi, kentang adalah sayuran berkalori tinggi. Adalah disyorkan untuk memasak kentang untuk hipertensi arteri, aterosklerosis, kegagalan jantung.

Kentang adalah produk yang sangat berkhasiat dengan teknologi sederhana tumbuh, hasil yang baik, pelbagai vitamin, mineral dan bahan aktif biologi menduduki tempat penting dalam diet di banyak negara di dunia..

Maksud perkataan "kentang"

POTATO, -I, m.

1. Tanaman kebun ini. nighthade, sayur. Di semak belukar kentang, di sana-sini masih terdapat bunga-bunga kecil lavender dengan benang sari kuning. Nikolaeva, Tuai.

2. mengumpul Umbi bawah tanah tumbuhan ini digunakan untuk makanan. Kentang goreng. □ Kentang direbus di atas api di dalam periuk besi. Mamin-Sibiryak, Emas.

Sumber (versi bercetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. lang.; Poligraf, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Kentang, atau ubi malam Tuberous (Latin Solánum tuberósum), adalah spesies tumbuhan herba ubi abadi dari genus Solanum (Solanum) dari keluarga Solanaceae. Ubi kentang adalah produk makanan yang penting. Buahnya beracun kerana kandungan solaninnya.

POTATO, I, pl. tidak, m. Kartoffel]. 1. Tanam dengan ubi tumbuh di tanah dan dimakan (bot.). K. adalah orang asli Amerika Selatan, yang diimport ke Eropah barat pada abad ke-16, telah dikenali di Rusia sejak akhir abad ke-17, dan diedarkan dengan langkah-langkah pemerintah pada 19. 2. Umbi itu sendiri adalah produk makanan. Menggali K. Mengupas K. Potongan kentang. Goreng K. K. dengan pakaian seragam (lihat pakaian seragam).

Sumber: "Kamus Penjelasan Bahasa Rusia" yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

kentang

1. Nerd. spesis genus nighthade; tanaman ubi herba perennial, organ pembiakan vegetatif bawah tanah yang bermutasi yang merupakan makanan penting bahagian atas kentang, kacang polong berubah menjadi kuning, daun kering mulai gugur. D. N. Mamin-Sibiryak, "Perang Hijau", 1910.

2. ubi kentang [1], hidangan daripadanya ◆ Gali kentang. ◆ Potongan kentang. ◆ Kentang goreng. ◆ Jaket kentang. ◆ Pierre tidak makan sepanjang hari, dan bau kentang terasa sangat menyenangkan baginya. LN Tolstoy, "War and Peace", 1867-1869 ◆ Walaupun duduk di dapur dan mengupas kentang dengan Daryushka atau memilih sampah dari soba sepertinya menarik baginya. A. P. Chekhov, "Dewan 6", 1892.

Kentang

Walaupun populariti kentang hari ini, ada masanya orang menganggap sayur ini beracun. Bersama dengan tomato dan terung, kentang termasuk dalam keluarga nighthade, beberapa di antaranya sebenarnya beracun. Hari ini kentang, kerana keseragaman dan harganya yang murah, adalah salah satu tanaman paling popular yang terdapat sepanjang tahun..

ciri umum

Kentang adalah sayur berkanji dari keluarga nighthade. Bahagian bawah tanah tanaman, yang disebut umbi, digunakan untuk makanan. Kentang adalah tanaman makanan keempat paling popular di dunia. Kegemilangannya adalah yang kedua setelah beras, gandum dan jagung.

 • ciri umum
 • Varieti kentang
 • Sejarah kentang
 • Manfaat untuk kesihatan
 • Komponen nutrien
 • Betul dan Salah Tentang Racun dalam Kentang
 • Penyembuhan sifat
 • Kesan sampingan yang mungkin
 • Kentang dalam kosmetik
 • Cara memilih dan menyimpan dengan betul

Beberapa ratus jenis kentang terkenal sekarang. Kandungannya berbeza dari segi ukuran, bentuk, warna, bau dan pati. Ketika matang, kentang muda dan tua dibezakan..

Sebilangan besar buah masak berwarna coklat, kuning, atau kemerahan, dan mungkin halus atau kasar. Sementara itu, terdapat lebih banyak wakil spesies yang tidak biasa - dengan kulit ungu, dan ada yang mempunyai pulpa ungu kaya yang sama.

Hari ini, sayur yang terkenal ini adalah sayur-sayuran yang paling banyak dimakan di dunia. Ia ditanam secara komersial di Rusia, Poland, India, China, Amerika Syarikat dan banyak negara lain..

Varieti kentang

Semasa memilih kentang, perlu dipertimbangkan untuk tujuan apa sayur-sayuran harus disajikan. Varieti berkanji tinggi (Elizaveta, Sineglazka, Adretta, Lorkh) dianggap sesuai untuk kentang tumbuk. Umbi seperti itu mendidih dengan cepat dan mendidih dengan mudah, berubah menjadi puri halus. Untuk sup, penting untuk memilih kentang dari varieti dengan sedikit pati. Sebagai peraturan, Red Scarlett, Luck, Leader, Nikulinsky sesuai untuk tujuan tersebut. Mereka tidak akan mendidih dan merosakkan rupa dan rasa sup. Sekiranya anda merancang untuk memasak kentang goreng, maka semua perhatian diberikan kepada jenis di mana kanji tidak hancur, sehingga kentang siap mengekalkan bentuknya. Kentang dari jenis Nadezhda, Feloks, Kolobok, Leader sangat sesuai untuk menggoreng..

Dan sekarang sedikit rahsia bagi mereka yang tidak mahu menghafal nama varieti kentang yang sesuai untuk tujuan tertentu.

Jadi, semakin sedikit hari yang diperlukan sayur untuk matang, semakin kurang kanji yang dikandungnya..

Terdapat juga klasifikasi mengikut mana semua jenis sayur-sayuran dibahagikan kepada 4 kelas:

 • kumpulan A - tidak direbus, minimum pati;
 • kumpulan B - rebus, sesuai untuk membuat kerepek;
 • kumpulan C - rebus, sesuai untuk memasak kentang goreng;
 • kumpulan D - direbus dengan cepat, bagus untuk kentang tumbuk.

Juga, para pakar kentang membezakan varieti dengan warna kulit:

 • putih: Bela Rosa, Minera, Tiras; mereka mengandungi banyak vitamin C dan kanji, cepat mendidih;
 • merah: Sheri, Red Tamb, Rose Finn Apple, Kamensky; mereka kaya dengan antioksidan, tidak dicerna, sesuai untuk penyimpanan jangka panjang;
 • kuning: Symphony, Vineta, Rosalind; sayur-sayuran kaya dengan karotena, dengan rasa manis, kurang direbus.

Sejarah kentang

Hari ini, ramai yang sukar untuk membayangkan kehidupan tanpa kentang. Tetapi pada masa lalu, orang-orang dengan ketakutan menghindari buah-buahan ini, walaupun bahkan 2000 tahun yang lalu Inca kuno di dataran tinggi Amerika Selatan menanam tanaman ini. Tetapi tarikh ini tidak disebut oleh sejarawan sebagai "ulang tahun" kentang.

Dipercayai bahawa wakil nighthade ini tumbuh di wilayah Peru moden seawal milenium VIII SM. Ketika penakluk Sepanyol menakluki tanah Peru, mereka mula-mula menemui kentang, yang mereka bawa bersama mereka ke Eropah. Menjelang akhir abad ke-16, keluarga pelaut Basque di utara Sepanyol dengan bersemangat mengusahakannya. Hanya beberapa tahun kemudian, orang Ireland menerapkan tradisi ini. Mengambil masa sekitar empat dekad untuk ubi kentang mengambil alih seluruh Eropah. Akhirnya, petani Eropah menyedari bahawa kentang lebih mudah ditanam daripada gandum atau gandum. Dan semasa "tergesa-gesa emas" (akhir abad ke-19) di Alaska, sayur berkhasiat ini bernilai hampir untuk berat logam berharga. Fakta yang sama menarik dari "biografi" tumbuhan ini adalah bahawa pada tahun 1995 NASA dan saintis Amerika mengembangkan kaedah menanam kentang di ruang angkasa.

Manfaat untuk kesihatan

Kentang sangat popular di kebanyakan masakan di dunia. Tetapi orang moden sering menggunakan sayur ini bukan dalam bentuk yang paling berguna - dalam bentuk kerepek atau kentang goreng. Malah kentang panggang yang diisi dengan mentega, krim masam, keju cair dan daging asap kehilangan banyak manfaat kesihatan mereka. Dalam bentuk ini, wakil nighthade ini tidak lagi berguna, malah kadangkala berubah menjadi makanan berbahaya bagi manusia. Ini berlaku terutamanya bagi penghidap diabetes, masalah jantung, penyakit vaskular, disfungsi hati atau pankreas.

Tetapi walaupun semuanya, jika anda mematuhi peraturan penyediaan dan penggunaan sayur-sayuran ini, ia sangat berguna untuk manusia. Kentang mengandungi pelbagai fitonutrien yang mempunyai sifat antioksidan. Antaranya ialah karotenoid yang memajukan kesihatan, flavonoid, asid kafeik, glikoprotein patatin (penting untuk memerangi radikal bebas).

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa kentang mengurangkan risiko kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan meningkatkan rambut dan kulit yang sihat..

Manfaat untuk jantung dan saluran darah

Saintis Britain telah mengenal pasti bahan unik dalam kentang yang mempunyai sifat antihipertensi. Sebelum ini, dipercayai bahawa sebatian yang dijumpai hanya terdapat dalam barberry Cina.

Penting juga untuk diingat bahawa kentang mengandungi serat, vitamin C dan B6, yang penting untuk jantung yang kuat. Serat membantu menurunkan kadar kolesterol total, dengan itu mencegah risiko penyakit jantung dan penyumbatan vaskular. Dan kalium mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Adapun vitamin B6, ia mencegah pengumpulan homosistein di dalam badan, yang lebih banyak menyebabkan kerosakan vaskular..

Tulang dan sendi yang sihat

Fosfor, zat besi, kalsium, zink dan magnesium yang terdapat dalam kentang menyumbang kepada penciptaan dan pemeliharaan tisu tulang yang sihat. Besi dan zink memainkan peranan penting dalam penghasilan kolagen, yang penting untuk sendi dan tisu tulang rawan. Dan fosforus dan kalsium adalah komponen penggantian tulang yang tidak dapat diganti.

Manfaat untuk otak dan sistem saraf

Piridoksin (vitamin B6) yang terdapat dalam sayur ini sangat bermanfaat untuk menjaga kesihatan neurologi. Komponen ini mendorong pengeluaran pelbagai bahan bermanfaat, termasuk serotonin, dopamin, norepinefrin. Maksudnya, makan hidangan kentang akan membantu mencegah atau memerangi kemurungan, tekanan, dan bahkan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian..

Sebilangan besar karbohidrat dalam kentang mempunyai kelebihannya, kerana zat ini juga penting untuk fungsi sel otak yang mencukupi. Orang Amerika telah menetapkan bahawa walaupun peningkatan sedikit dos glukosa dapat meningkatkan kualiti pembelajaran. Dan kalium, unsur yang sangat diperlukan untuk kesihatan jantung, juga akan memainkan peranan penting dalam menjaga fungsi otak. Bahan ini, yang menyebabkan vasodilatasi, meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke sel-sel otak, tanpa itu aktiviti mental tidak mungkin dilakukan..

Ejen anti-radang

Antara bahan kimia kentang adalah kolin. Ini adalah "askar sejagat". Penting untuk mengekalkan tidur yang sihat, menguatkan ingatan, meningkatkan kemampuan belajar, dan menguatkan otot. Kolin mempengaruhi struktur membran sel, menyumbang kepada transmisi impuls saraf, metabolisme lemak, dan juga penting untuk pencegahan dan rawatan keradangan kronik.

Dalam kalangan saintifik, telah lama dipercayai bahawa kentang, tomato, terung dan anggota keluarga nighthade yang lain menyebabkan pemburukan artritis. Sementara itu, belum lama ini, hasil kajian baru membantah pendapat ini. Sukarelawan dalam kajian itu bersetuju: Diet kentang 2 minggu mengurangkan gejala arthritis.

Ini memungkinkan kita untuk membuat kesimpulan bahawa pembayang malam berguna untuk keradangan kronik, khususnya pada sendi. Walau bagaimanapun, penyelidikan di kawasan ini masih dijalankan..

Ejen anti barah

Sayuran mentah mengandungi asid folik, yang merupakan komponen penting dalam proses pembentukan DNA. Dengan mengelakkan istilah saintifik yang rumit, kita boleh mengatakan bahawa asid folik (juga dikenali sebagai vitamin B9) yang mencegah mutasi pada sel DNA, mencegah pembentukan tumor barah di dalam badan. Di samping itu, para saintis telah lama membuktikan sifat serat anti-kanser, yang sangat banyak terdapat pada kentang. Dan mengenai sifat anti-kanser kentang, seseorang tidak dapat mengingat vitamin C dan quercetin. Kedua-dua zat ini terdapat dalam sayur-sayuran dan kedua-duanya mempunyai sifat antioksidan, yang bermaksud ia diperlukan untuk tubuh sebagai perlindungan terhadap radikal bebas..

Pencernaan dan kegemukan

Sekali lagi, anda harus ingat khasiat serat makanan yang terdapat dalam kentang. Mereka mencegah kerengsaan membran mukus saluran pencernaan. Makanan kaya serat mempunyai kesan positif terhadap fungsi usus dan juga penting untuk mencegah atau menurunkan berat badan. Serat, masuk ke saluran pencernaan, memberikan rasa kenyang untuk waktu yang lama, mencegah makan berlebihan. Tetapi dalam kes ini, kita bercakap mengenai kentang yang dimasak tanpa bahan kalori tambahan dan dengan garam yang terhad. Contohnya, ia boleh dibakar kentang atau direbus dengan seragam tanpa minyak, lemak babi, daging atau bahan lain..

Semasa memilih kentang sebagai ramuan dalam diet penurunan berat badan, penting untuk mengetahui bahawa kandungan kalori dari produk rebus dan goreng jauh berbeza..

Komponen nutrien

Sayuran berkanji ini adalah salah satu sumber terbaik serat dan vitamin larut dan tidak larut dan sangat kaya dengan kalium, tetapi selain nutrien ini, ia mengandungi banyak zat besi, mangan, magnesium, fosforus dan tembaga. Sebilangan besar daripada kita terbiasa dengan fakta bahawa buah sitrus adalah "pembekal" asid askorbik terbaik. Sementara itu, 100 gram kentang mengandungi hampir separuh daripada pengambilan vitamin C setiap hari (terutamanya rizab asid askorbik yang banyak terdapat pada kentang muda).

Menariknya, protein yang terdapat di dalam sayur mengandungi hampir semua asid amino yang diperlukan seseorang..

Nilai pemakanan setiap 100 g
Kandungan kalori70 kkal
Karbohidrat15.9 g
Protein1.9 g
Lemak0.1 g
Selulosa2.5 g
Vitamin B10.08 mg
Vitamin B20.038 mg
Vitamin B31.15 mg
Vitamin B50.28 mg
Vitamin B60.24 mg
Vitamin B918 mcg
Vitamin A7 IU
Vitamin C11.4 mg
Vitamin K2.9 mcg
Potasium455 mg
Natrium6 mg
Kalsium10 mg
Besi0.73 mg
Magnesium22 mg
Mangan0.41 mg
Fosforus61 mg
Zink0.33 mg

Betul dan Salah Tentang Racun dalam Kentang

Kadang-kadang orang tertanya-tanya adakah "mata" kentang beracun dan boleh dimakan. Pakar kesihatan mengatakan bahawa "mata" menjadi beracun hanya selepas percambahan. Anda juga tidak boleh memakan batang, daun dan buah tanaman kentang, kerana sebenarnya mengandungi komponen beracun seperti arsenik dan solanin. Atas sebab yang sama, ubi hijau tidak dimakan..

Penyembuhan sifat

Seperti yang telah disebutkan, Inca adalah yang pertama memikirkan menanam kentang. Mereka juga melihat sifat penyembuhan sayur ini. Bagi mereka, nighthade bukan hanya berfungsi sebagai makan malam yang berkhasiat. Berikut adalah beberapa cara menarik untuk menggunakan ubi kentang sebagai ubat:

 1. Orang-orang Inca menggunakan potongan sayur mentah ke kawasan patah untuk mempercepat penyembuhan kecederaan..
 2. Kentang digunakan untuk mencegah rematik.
 3. Digunakan sebagai ubat untuk senak.
 4. Dalam perubatan rakyat, jus kentang digunakan untuk menghilangkan bintik-bintik usia..
 5. Frostbite dan sunburn akan disembuhkan dengan gruel atau jus sayur mentah.
 6. Penyembuh purba mengikat kentang panggang yang dibalut kain ke leher mereka untuk merawat sakit tekak.
 7. Pada masa lalu, mereka menyingkirkan segala jenis kesakitan dengan menyapu tempat sakit dengan air di mana sayur dimasak.

Kesan sampingan yang mungkin

Kentang sendiri tidak berbahaya bagi manusia. Sementara itu, terdapat nuansa yang menentukan kualiti produk dan sifat berguna. Sekiranya selama penanaman sayur-sayuran mengakibatkan pendedahan kepada racun perosak yang banyak, ia boleh membahayakan kesihatan. Pakar pemakanan juga menyebut kentang goreng berbahaya, yang sering mengandungi lemak trans dan karsinogen..

Juga, jangan lupa bahawa kentang berkanji mengandungi banyak karbohidrat yang dapat diserap dengan cepat, iaitu, ia termasuk makanan dengan indeks glisemik yang tinggi. Dan peningkatan kepekatan gula dalam darah yang mendadak adalah reaksi yang sangat tidak diingini bagi pesakit diabetes. Atas sebab ini, orang yang menghidap penyakit gula disarankan untuk menahan diri dari sebilangan besar kentang..

Kentang dalam kosmetik

Penampilan dan keremajaan kulit yang sihat secara langsung bergantung kepada kepekatan kolagen dalam badan. Vitamin C, yang merupakan sebahagian daripada kentang, selain bertindak sebagai antioksidan, melindungi kulit dari kesan berbahaya dari debu, asap dan sinaran UV, juga mengaktifkan pengeluaran kolagen. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa kentang biasa melicinkan kedutan dan memperbaiki keadaan umum kulit..

Juga, kentang akan membantu:

 • hilangkan lingkaran hitam di bawah mata (sapukan hirisan mentah selama 20 minit atau sapukan jus kentang dengan kapas);
 • melicinkan kedutan;
 • menghilangkan bintik-bintik usia (sapukan topeng sayur mentah cincang di wajah);
 • menyembuhkan selaran matahari (sapukan jus sayur ke kawasan yang rosak atau pasangkan kepingan kentang mentah);
 • menyuburkan kulit kering (membuat topeng dari keju kotej dan kentang mentah);
 • melegakan gatal-gatal selepas gigitan serangga (pasangkan potongan ke tempat gigitan);
 • mengurangkan bengkak kelopak mata.

Selain menjadi produk kosmetik yang sangat baik untuk kulit, kentang juga bagus untuk rambut:

 • menguatkan rambut (buat topeng gruel kentang, telur dan jus lemon);
 • mencegah uban (bilas rambut dengan air di mana kentang direbus);
 • menghentikan keguguran rambut (buat topeng madu, jus aloe dan kentang).

Cara memilih dan menyimpan dengan betul

Umbi kentang yang sihat mestilah tegas, agak halus, bebas dari kerosakan luaran dan busuk. Semasa membeli kentang di kedai atau pasar, penting untuk mengelakkan ubi atau sayuran hijau. Dalam kedua kes ini, ini adalah tanda adanya solanin alkaloid beracun, yang memberi sayur-sayuran rasa tidak enak, dan juga tidak mempengaruhi keadaan jantung, saluran darah, sistem pernafasan, dan menyebabkan sakit kepala dan cirit-birit. Oleh kerana kentang muda dituai sebelum matang sepenuhnya, ubi ini lebih terdedah kepada kerosakan dan reput. Oleh itu, penting untuk memeriksa produk sedemikian dengan teliti..

Keadaan penyimpanan yang sesuai untuk kentang adalah bilik kering, di mana suhunya disimpan dalam lingkungan 7-10 darjah celcius. Apabila suam (walaupun pada suhu bilik), sayur itu cepat kering dan bercambah.

Syarat penting lain untuk penyimpanan kentang yang betul adalah untuk mengelakkan cahaya matahari langsung, di bawah pengaruh mereka, solanin terbentuk di umbi. Walau bagaimanapun, menyimpan sayur-sayuran di dalam peti sejuk, seperti yang dilakukan oleh orang lain, juga tidak berbaloi. Di bawah keadaan ini, pati diubah menjadi gula, memberikan sayur-sayuran rasa yang tidak diingini. Ia juga tidak termasuk jarak dekat kentang dan bawang. Jika tidak, kedua-dua sayur akan menjadi buruk lebih cepat daripada biasa. Dan di mana sahaja kentang disimpan, jangan masukkan ke dalam beg plastik. Lebih baik memberi keutamaan kepada kertas atau goni.

Kentang masak boleh disimpan dari 2 bulan hingga enam bulan (dalam keadaan yang boleh diterima), kentang muda - biasanya, satu atau dua minggu. Hidangan sayur boleh disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa hari. Tetapi anda tidak boleh membekukan sayur dan hidangan dari itu.

Apa yang ditunjukkan oleh penampilan kentang:

 • semakin tebal kulitnya, semakin matang sayur, ini sesuai untuk simpanan musim sejuk;
 • lubang di permukaan - sayur itu merosakkan kumbang dawai;
 • senang dipotong dengan kuku - mengandungi nitrat;
 • bintik coklat - sayur itu sakit dengan kulat;
 • semakin terang warna kentang, semakin banyak antioksidan yang dikandungnya.

Kita terbiasa dengan fakta bahawa kentang selalu muncul dalam makanan kita. Kita tahu bahawa kentang lazat, memuaskan dan senang disediakan. Bagi banyak orang, senarai kelebihan ini sudah cukup untuk memastikan bahawa selalu ada beberapa umbi segar di rumah. Sementara itu, kentang bukan sahaja berpatutan, tetapi juga makanan yang sihat. Tetapi ia berguna hanya jika disediakan dengan betul..

Apa itu kentang

Nama saintifik moden untuk kentang diperkenalkan pada tahun 1596 oleh Kaspar Baugin [3] dalam karyanya "Theatri botanici", kemudian nama ini digunakan oleh Linnaeus dalam karyanya "Species Plantarum" [4] (1753).

Pada masa yang berlainan, pengarang lain menerbitkan nama saintifik lain, yang kini merupakan sinonim untuk jenis kentang [5].

Perkataan Rusia "kentang" berasal daripadanya. Kartoffel, yang seterusnya berasal dari bahasa Itali. tartufo, tartufolo - truffle [6].

Dalam kesusasteraan berbahasa Rusia, kadang-kadang terdapat juga nama Rusia yang lain: kentang Eropah, kentang Chile, ubi ubi.

Ciri-ciri botani dan morfologi

Tumbuhan herba tumbuh hingga ketinggian lebih dari 1 meter.

Batangnya berkabut, bergaris. Sebahagian batang, direndam di dalam tanah, menghasilkan tunas panjang (panjang 15-20 cm, dalam beberapa jenis 40-50 cm).

Daun kentang berwarna hijau gelap, berselang seli, terdiri daripada cuping terminal, beberapa pasang (3-7) lobus lateral diletakkan satu di antara yang lain, dan lobus perantaraan di antara mereka. Bahagian tidak berpasangan disebut bahagian akhir, bahagian berpasangan mempunyai nama ordinal - pasangan pertama, pasangan kedua, dan lain-lain (pengiraannya adalah dari bahagian akhir). Lobus dan lobus duduk di atas batang yang dilekatkan pada batang, bahagian bawahnya masuk ke tangkai. Malah lobus yang lebih kecil diletakkan berhampiran pasangan.

Bunganya berwarna putih, merah jambu dan ungu, dikumpulkan oleh perisai di bahagian atas batang, kelopak dan corolla adalah lima bahagian. Formula bunga: [7]

Dari axil daun bawah di bahagian bawah batang, pucuk bawah tanah tumbuh - stolon, yang, menebal di bahagian atas, menimbulkan umbi baru (tunas yang diubah). Di hujung stolon, umbi berkembang, yang pada dasarnya, tidak lebih dari tunas bengkak, keseluruhan jisimnya terdiri daripada sel-sel berdinding tipis yang diisi dengan kanji, dan bahagian luarnya terdiri daripada tisu gabus lapisan nipis. Umbi masak pada bulan Ogos - September.

Buahnya berry berbilang biji, hijau tua, beracun dengan diameter 2 cm.

Bahagian vegetatif hijau tanaman mengandungi alkaloid solanine, yang berfungsi melindungi tanaman daripada kerosakan oleh bakteria dan beberapa spesies serangga. Dalam hal ini, ubi kentang hijau tidak boleh dimakan..

Ciri biologi

Kentang dibiakkan secara vegetatif - pada ubi kecil atau bahagian ubi (dan untuk tujuan pembiakan - dengan biji). Mereka ditanam hingga kedalaman 5 hingga 10 cm.

Percambahan tunas ubi di dalam tanah bermula pada 5-8 ° C (suhu optimum untuk percambahan kentang adalah 15-20 ° C). Untuk fotosintesis, pertumbuhan batang dan daun dan berbunga - 16-22 ° C. Umbi terbentuk secara intensif pada suhu udara malam 10-13 ° C. Suhu tinggi (pada waktu malam sekitar 20 ° C ke atas) menyebabkan kemerosotan terma. Umbi benih mengembangkan tanaman dengan produktiviti yang berkurang dengan ketara. Anak benih dan tanaman muda rosak oleh fros pada suhu −2 ° C. Pekali transpirasi kentang rata-rata 400-500.

Kilang ini menggunakan jumlah air paling banyak semasa berbunga dan tuberisasi. Kelembapan berlebihan tidak baik untuk kentang.

Banyak nutrien yang dimakan untuk pembentukan bahagian udara dan umbi, terutama dalam tempoh pertumbuhan maksimum jisim vegetatif dan permulaan tuberisasi. Dengan hasil 200-250 sen per hektar, tanaman mengekstrak dari tanah 100-175 kg nitrogen, 40-50 kg fosforus dan 140-230 kg kalium.

Tanah terbaik untuk kentang adalah chernozems, sod-podzolic, hutan kelabu, tanah gambut yang dikeringkan; oleh komposisi mekanikal - loam berpasir, loam ringan dan sederhana. Tanah untuk kentang harus longgar: umbi kecil dan cacat terbentuk di tanah yang dipadatkan.

Baja yang terbaik adalah garam potash, kemudian tepung tulang, kapur, dan baja. Lebihan baja nitrogen di dalam tanah tidak diingini, kerana ini mendorong pertumbuhan puncak sehingga merugikan pembentukan umbi..

Varieti, subspesies dan bentuk

Dalam keadaan semula jadi, terdapat kira-kira 10 jenis kentang [8]:

 • Solanum tuberosum subsp. andigenum (Juz. & Bukasov) Hawkes
  • syn. Solanum andigenum Juz. & Basasim Bukasov
  • syn. Solanum andigenum f. guatemalense Bukasov
  • syn. Solanum subandigenum Hawkes
 • Solanum tuberosum var. aymaranum (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum var. bolivianum (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum f. ccompis (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum f. cevallosii (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum var. chiar-imilla (Bukasov & Lechn.) Ochoa
 • Solanum tuberosum var. longibaccatum (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum f. pallidum (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum var. stenophyllum (Bukasov) Ochoa
 • Solanum tuberosum subsp. tuberosum
  • syn. Solanum tuberosum var. guaytecarum (Pahit) Hawkes

Pengedaran dan sejarah budaya

Tanah air kentang adalah Amerika Selatan, di mana anda masih boleh menemui kentang liar.

Pengenalan kentang ke dalam penanaman (pertama melalui eksploitasi belukar liar) dimulakan kira-kira 14 ribu tahun yang lalu [9] oleh orang India di Amerika Selatan. Mereka tidak hanya memakan kentang, tetapi juga menyembahnya, menganggapnya sebagai makhluk animasi..

Penyebutan kentang sporadis pertama (yoma dalam bahasa Chibcha-Muisca) terdapat dalam dokumen Sepanyol yang menggambarkan penaklukan Kerajaan Baru Granada (wilayah Colombia dan Venezuela): oleh Gonzalo Jimenez de Quesada (1539, diedit oleh pengarang tanpa nama pada tahun 1548-1549; 1550), Juan de Castellanos (1540), Pasqual de Andagoya (1540) oleh Fernandez de Oviedo (1545). Jimenez de Quesada, dalam laporannya "Arief Account of the Conquest of the New Kingdom of Granada," berbicara tentang penduduk wilayah yang ditaklukkannya, melaporkan tanaman paling penting yang mereka gunakan untuk makanan:

- Gonzalo Jimenez de Quesada. "Ringkasan penaklukan Kerajaan Baru Granada" [11].

Manuskrip Kamus dan Tatabahasa tanpa nama bahasa Chibcha (c. Permulaan abad ke-17) [12] menyenaraikan pelbagai jenis kentang:

 • "Truffle haiwan. - Niomy ";
 • "Truffle, akar. - Iomza [atau] iemuy ";
 • "Truffle Kuning. - Tybaiomy ";
 • "Truffle lebar. - Gazaiomy ";
 • Truffle Panjang. - Quyiomy ";

Conquistador Pascual de Andagoya pada tahun 1540 menunjukkan dalam "Laporan tentang perbuatan Pedrarias Davila di provinsi Tierra Firme atau Golden Castile" bahawa "lembah dan daerah Popayan ini sangat indah dan subur. Makanan [di sini] adalah jagung dan beberapa akar, yang disebut papas, yang kelihatan seperti buah berangan, dan akar lain yang kelihatan seperti lobak, tidak termasuk banyak buah "[13].

Terima kasih kepada sejarawan dan penakluk Pedro Cieza de Leon, Eropah belajar secara terperinci mengenai budaya seperti kentang dari karyanya "Chronicle of Peru", yang diterbitkan pada tahun 1553 di kota Seville, di mana dia juga melaporkan bahawa dia bertemu kentang di Quito (Ekuador), Popayan dan Pasto (Colombia). Dia, dengan mengandalkan pengamatannya sendiri dan maklumat para penakluk pendahulunya, yang dikumpulkan berkat posisinya di alat Viceroy Pedro de La Gaschi, memberikan penerangan pertamanya, kaedah penyediaan dan penyimpanan yang betul:

“Dari produk tempatan, kecuali jagung, ada dua lagi yang dianggap oleh India sebagai produk makanan utama. Yang mereka sebut Papas [ubi kentang], seperti truffle, yang setelah mendidih menjadi lembut di bahagian dalam seperti buah berangan rebus; ia tidak mempunyai cangkang atau tulang, hanya yang ada pada truffle, kerana ia terbentuk di bawah tanah, sama seperti mereka. Buah ini dihasilkan oleh ramuan, tepat [dalam penampilan], seperti poppy ladang kita [14], “… dan mereka mengeringkannya di bawah sinar matahari, dan menyimpannya dari satu panen ke yang lain. Setelah kering, mereka memanggil kentang ini "chuño" [

1] dan sangat dihargai oleh mereka dan sangat berharga, kerana mereka tidak mempunyai saluran pengairan, seperti di banyak tempat lain di kerajaan ini, untuk menyiram ladang mereka, mereka bahkan tidak memiliki cukup air alami untuk tanaman, mereka memerlukan dan kekurangan jika mereka memiliki tidak ada kentang kering ini. " [15]

Kentang pertama kali dibawa ke Eropah (Sepanyol), mungkin oleh Cieza de Leon yang sama pada tahun 1551, setelah kembali dari Peru. Selepas itu, budaya itu menyebar ke Itali, Belgia, Jerman, Belanda, Perancis, Britain dan negara-negara Eropah yang lain. Pada mulanya, kentang diadopsi di Eropah sebagai tanaman hiasan. Ahli agronomi yang mendapati bahawa kentang mempunyai rasa dan kualiti pemakanan yang tinggi, dan sama sekali tidak beracun, seperti yang difikirkan sebelumnya, adalah Antoine-Auguste Parmentier.

Persatuan Ekonomi Bebas mengaitkan penampilan kentang di Rusia dengan nama Peter I, yang pada akhir abad ke-17 mengirim sebungkus umbi dari Belanda ke ibu kota, yang diduga untuk diedarkan ke wilayah untuk penanaman. Tetapi kentang tidak tersebar luas di Rusia pada zaman Peter I. Permulaan penyebaran secara meluas dibuat dengan keputusan Senat pada tahun 1765, pada masa pemerintahan Catherine II, dan pengimportan dari luar negeri sekumpulan biji kentang yang dikirim ke seluruh negara. Pada mulanya, penduduk tidak menerima budaya baru (kerana banyak keracunan akibat memakan buahnya). "Maklumat sejarah mengenai pengenalan budaya kentang di Rusia" berbunyi: "inovasi asing diadopsi oleh individu, terutama orang asing dan beberapa wakil kelas atasan... Walaupun semasa pemerintahan Permaisuri Anna Ivanovna, di meja Putera Biron, kentang sudah kelihatan enak, tetapi sama sekali tidak langka hidangan sedap ". Para petani menyebut kentang itu "epal iblis" dan menganggap dosa besar memakannya. Pada pertengahan abad ke-19, gelombang "rusuhan kentang" melanda Rusia.

Kawasan kentang mula meningkat dengan pesatnya pada tahun 1840-1842 (lihat rusuhan kentang). Pada 24 Februari 1841, pemerintah Rusia mengeluarkan perintah "Mengenai langkah-langkah menyebarkan penanaman kentang." Dalam edaran 30,000 salinan, arahan percuma mengenai penanaman dan penanaman kentang yang betul dihantar ke seluruh Rusia. Setiap tahun, gabenor menghantar semua maklumat mengenai menanam kentang ke St Petersburg. Pada akhir abad ke-19 di Rusia mereka menguasai lebih dari 1.5 juta hektar. Di Rusia pada abad XIX - XX dianggap "roti kedua", iaitu salah satu produk makanan utama.

Hari ini, kentang ditanam di iklim sederhana di seluruh dunia; ubi kentang merupakan bahagian penting dari diet orang Rusia.

Komposisi kimia dan nilai pemakanan

Umbi segar
kentang yang tidak dikupas

Nilai pemakanan setiap 100 g produk
Nilai tenaga 73 kcal 305 kJ
Air80 g
Protein1.9 g
Lemak0.1 g
Karbohidrat16.6 g
- pati14.2 g
- serat makanan1.8 g
Tiamin (B1)0.08 mg
Riboflavin (B2)0.03 mg
Niacin (B3)1.1 mg
Pyridoxine (B6)0.24 mg
Folacin (Bsembilan)16.5 mcg
Asid askorbik (vit. C)11 mg
Vitamin K2.1 μg
Kalsium11 mg
Besi0.7 mg
Magnesium22 mg
Fosforus59 mg
Potasium426 mg
Natrium6 mg
Kolin13 mg
Lutein + Zeaxanthin13 μg
Selenium0.4 μg
Sumber: Pangkalan data Nutrien USDA
Artikel atau bahagian ini perlu disemak semula.

Komposisi kimia umbi bergantung pada variasi, keadaan tumbuh (iklim, cuaca, jenis tanah, baja yang digunakan, agroteknologi penanaman), kematangan ubi, terma dan syarat penyimpanan, dll..

Rata-rata, kentang mengandungi (dalam%): air 75%; kanji 18.2; bahan nitrogen (protein kasar) 2; gula 1.5; gentian 1; lemak 0.1; asid titrat 0.2; bahan yang bersifat fenolik 0.1; bahan pektin 0.6; sebatian organik lain (asid nukleik, glikolalkaloid, hemiselulosa, dll.) 1.6; bahan mineral 1.1. Membezakan secara kasar antara varieti kentang dengan kandungan bahan kering yang tinggi (lebih daripada 25%), sederhana (22-25%) dan rendah (kurang dari 22%).

Pati merangkumi 70-80% daripada semua bahan kering umbi. Kanji terdapat dalam sel dalam bentuk biji-bijian pati berlapis yang berukuran dari 1 hingga 100 mikron, tetapi lebih sering 20-40 mikron. Kandungan pati bergantung pada kematangan awal varietas, yang lebih tinggi pada akhir matang.

Semasa penyimpanan, jumlah kanji dalam umbi berkurang akibat penguraian hidrolitiknya kepada gula. Kandungan pati dikurangkan lebih banyak pada suhu rendah (1-2 ° C). Gula dalam kentang diwakili oleh glukosa (kira-kira 65% dari jumlah gula), fruktosa (5%) dan sukrosa (30%); maltosa terdapat dalam jumlah kecil, biasanya semasa tumbuh kentang. Bersama dengan gula percuma, kentang mengandungi ester fosforik gula (glukosa-1-fosfat, fruktosa-6-fosfat, dll.).

Umbi rata-rata mengandungi

 • air - 76.3%
 • bahan kering - 23.7%, termasuk
  • kanji - 17.5%
  • gula - 0.5%
  • protein - 1-2%
  • garam mineral - kira-kira 1%

Kandungan bahan kering maksimum pada ubi 36.8%, pati 29.4%, protein 4.6%, vitamin C, B1, B2, B6, PP, K dan karotenoid.

Terdapat sedikit gula dalam kentang matang (0,5-1,5%), tetapi boleh mengumpul (hingga 6% atau lebih) atau hilang sepenuhnya, yang diperhatikan semasa penyimpanan berpanjangan. Faktor penentu di sini ialah suhu. Asas biologi untuk perubahan kandungan sukrosa adalah kadar berlainan yang berlaku secara serentak di umbi dari tiga proses utama metabolisme karbohidrat: sakrifikasi pati, sintesis pati dari gula, dan penguraian oksidatif gula semasa pernafasan. Proses-proses ini diatur oleh sistem enzim yang sesuai. Didapati bahawa pada suhu 10 ° C, 35.8 mg gula terbentuk dalam 1 kg ubi dan jumlah yang sama dimakan; pada suhu yang lebih rendah (0-10 ° C), terdapat pengumpulan gula di dalam umbi (setelah mencapai tahap tertentu, kandungan gula tetap berterusan), dan pada suhu melebihi 10 ° C, gula dimakan lebih banyak daripada yang dibentuk. Oleh itu, pengumpulan gula dapat dikawal dengan mengubah suhu penyimpanan. Pengumpulan gula dalam ubi semasa penyimpanan sangat bergantung kepada pelbagai jenis kentang..

Peningkatan kandungan gula lebih daripada 1.5-2% memberi kesan negatif terhadap kualiti kentang (semasa memasak, ia menjadi gelap kerana pembentukan melanoidin, memperoleh rasa manis, dll.).

Serat kasar dalam umbi mengandungi kira-kira 1%, kira-kira jumlah hemiselulosa yang sama, terutama pentosans, yang bersama-sama dengan serat membentuk sebahagian besar dinding sel. Jumlah serat dan pentosans terbesar terdapat di periderm, lebih kurang di korteks dan lebih sedikit lagi di zon bundle dan inti vaskular.

Bahan pektin adalah sebatian polimerik dengan berat molekul tinggi. Mereka dibina dari sisa-sisa asid galakturonik, yang merupakan produk pengoksidaan galaktosa. Rata-rata kandungan zat pektin dalam kentang adalah 0.7%. Bahan-bahan ini bersifat heterogen dan berlaku dalam bentuk protopektin, pektin, pektik dan asid pektik. Tiga sebatian terakhir biasanya disebut sebagai pektin (pektin).

Protopectin tidak larut dalam air dan dalam keadaan terikat, membentuk lapisan antar sel dalam tisu tumbuhan. Ia berfungsi sebagai bahan penyekat untuk sel, menyebabkan kekerasan tisu. Terdapat pendapat bahawa protopectin terdiri daripada molekul asid pektinik, rantai yang dihubungkan melalui ion kalsium dan magnesium dan "jambatan" asid fosforik; sementara molekul protopectin dapat membentuk kompleks dengan selulosa dan hemiselulosa.

Di bawah tindakan enzim, semasa mendidih di dalam air, pemanasan dengan asid cair dan alkali, hidrolisis protopektin berlaku dengan pembentukan pektin larut dalam air. Ini menjelaskan kelembutan kentang semasa proses memasak..

Pektin adalah ester metil alkohol dan asid pektik. Molekul asid pektik mengandungi sedikit kumpulan metoksil, sementara molekul asid pektik sama sekali tidak mengandungnya. Semua sebatian ini larut dalam air dan terdapat dalam getah sel. Bahan pektin, yang mempunyai hidrofilik yang tinggi, kemampuan pembengkakan dan larutan koloid, memainkan peranan penting sebagai pengatur metabolisme air pada tumbuhan, dan dalam produk - dalam pembentukan strukturnya..

Bahan nitrogen dalam kentang menyumbang 1.5-2.5%, di mana sebahagian besarnya adalah protein. Nitrogen protein secara keseluruhan adalah 1.5-2.5 kali lebih banyak daripada nitrogen bukan protein. Antara bahan bukan protein, asid amino dan amida bebas terdapat dalam jumlah yang ketara. Bahagian nitrogen yang tidak ketara terdapat dalam asid nukleik, beberapa glikosida, vitamin B, dalam bentuk ammonia dan nitrat. Protein utama kentang - tuberin - adalah globulin (55-77% daripada semua protein); bahagian glutamin menyumbang 20-40%. Dari segi nilai biologi, protein kentang lebih unggul daripada protein tanaman bijirin banyak dan tidak lebih rendah daripada protein daging dan telur. Kelengkapan protein ditentukan oleh komposisi asid amino dan, khususnya, dengan nisbah asid amino penting. Protein kentang dan asid amino bebas kentang mengandungi semua asid amino yang terdapat di dalam tumbuhan, termasuk yang penting dalam nisbah yang baik: lisin, metionin, threonin, triptofan, valin, fenilalanin, leusin, isoleusin.

Dari amida, ubi mengandungi asparagine dan glutamin; antara glikosida yang mengandungi nitrogen adalah solanin, chaconin dan scopoletin, yang menentukan kepahitan kulit, dan kadang-kadang pulpa, tertumpu terutamanya pada tisu integumen dan lapisan atas umbi. Kandungan glycoalkaloids (solanine) dalam kentang adalah sekitar 10 mg%. bertambah dengan percambahan ubi dan penyimpanan cahaya. Bahan nitrogen disebarkan secara tidak rata di dalam umbi: kurang di kawasan bundle vaskular, meningkat ke arah permukaan umbi dan ke dalam. Kandungan protein paling tinggi di kulit kayu dan zon ikatan vaskular dan menurun ke arah inti dalam, dan nitrogen bukan protein, sebaliknya, paling besar di inti dalam dan menurun ke permukaan umbi.

Enzim adalah pemangkin organik yang terbentuk dalam sel hidup dalam jumlah kecil dalam ubi kentang, tempat khas ditempati oleh hidrolase - amilase (α dan β), sukrase (invertase); oxidoreductases - polifenol oksidase (tirosinase), peroksidase, askorbinase, katalase, dan lain-lain; esterase - fosforilase, dan lain-lain Amilase menghidrolisis pati kepada maltosa dan dekstrin, invertase memecah sukrosa menjadi glukosa dan fruktosa. Polifenol oksidase mengoksidakan sebatian fenolik, dan peroksidase juga mengoksidakan amina aromatik. Catalase menguraikan hidrogen peroksida menjadi air dan oksigen. Oxidoreductases memainkan peranan penting dalam pernafasan.

Tugas penting dalam penghasilan produk kentang adalah ketidakaktifan enzim. Dalam proses pemprosesan teknologi, lapisan luar kentang hancur. Keadaan yang baik diciptakan untuk interaksi bahan pengoksidaan yang mudah (polifenol) dengan oksigen atmosfera semasa tindakan pemangkin enzim oksidatif (peroksidase, dll.). Akibatnya, bahan berwarna gelap terbentuk - melanin, yang memperburuk penampilan dan kualiti produk yang lain. Pencegahan reaksi enzimatik dicapai dengan sejumlah langkah: rawatan haba, akibatnya pembawa protein dikurangkan, yang menyebabkan ketidakaktifan enzim; penggunaan bahan (inhibitor) yang membentuk kompleks dengan quinones sebelum pempolimerannya; pengikatan ion logam berat.

Sebatian sulfur, asid askorbik, asid sitrik dan lain-lain paling kerap digunakan sebagai penghambat tindak balas enzimatik..

Vitamin menentukan nilai biologi kentang sebagai produk makanan. Umbi kentang rata-rata mengandungi (dalam mg per 100g): vitamin C 12; PP 0.57; B1 0.11; B2 0.66; B6 0.22; asid pantotenik 0.32; jejak karotena (provitamin A); inositol 29. Biotin (vitamin H) dan vitamin E, K dan lain-lain dijumpai dalam jumlah kecil.

Asid organik menentukan keasidan getah sel kentang. Nilai pH untuk kentang ditetapkan dalam lingkungan 5.6-6.2. Kentang mengandungi asid sitrik, malic, oxalic, isolimonic, lactic, piruvic, tartaric, chlorogenic, quinic dan lain-lain organik. Kentang kaya dengan asid sitrik. Semasa memproses 1 tan kentang untuk kanji, sekurang-kurangnya 1 kg asid sitrik diperolehi. Daripada asid mineral dalam umbi, fosforik mendominasi, dengan kandungan yang mana seseorang dapat menilai mengenai pengumpulan fosforus..

Lemak dan lipid dalam kentang rata-rata membentuk 0.10-0.15% daripada berat basah. Lemak mengandungi asid palmitik, myristik, linoleat dan linolenik. Dua yang terakhir mempunyai nilai pemakanan yang besar, kerana tidak disintesis dalam tubuh haiwan..

Kentang sangat penting sebagai sumber mineral. Dalam kentang, mereka terutama diwakili oleh garam kalium dan fosforus; terdapat juga unsur natrium, kalsium, magnesium, zat besi, sulfur, klorin dan unsur surih - zink, bromin, silikon, tembaga, boron, mangan, yodium, kobalt, dan lain-lain. Kandungan abu dalam umbi adalah sekitar 1%, termasuk (dalam mg% ): K2O - kira-kira 600, P - 60, - 21, Mg - 23, Ca - 10. Taburan bahan mineral di dalam umbi tidak rata: kebanyakannya di kulit kayu, kurang di inti luar, di bahagian apikal lebih banyak daripada di dasar.

Unsur-unsur mineral dalam umbi terutamanya dalam bentuk yang mudah dicerna dan diwakili oleh garam alkali, yang membantu mengekalkan keseimbangan alkali dalam darah.

Daripada pewarna, ubi mengandungi karotenoid: 0.14 mg% pada umbi dengan daging kuning dan kira-kira 0.02 mg% pada ubi dengan daging putih. Flavon, flavonon dan antosianin (cyanidin, delphinidin) juga terdapat di kulit..

Buah-buahan dan bahagian terestrial tumbuhan dan ubi kentang yang disimpan lama mengandungi alkaloid solanine, yang boleh menyebabkan keracunan pada manusia dan haiwan.