Bahan tambah makanan E224 - berbahaya atau tidak

Pengawet dalam makanan mempunyai fungsi yang berguna: mereka mencegah kerosakan awal dan memanjangkan jangka hayat. Ini termasuk bahan tambahan makanan E224. Walau bagaimanapun, pengguna perlu menyedari potensi bahaya yang boleh ditimbulkannya kepada tubuh..

Apa itu - E224

Ini adalah potosium pyrosulfite, pengawet sintetik dan antioksidan. Ia dihasilkan oleh tindak balas sulfur dioksida dan kalium sulfit. Natrium metabisulfite juga dapat digunakan dengan bahan seperti itu..

Sifat E224 adalah seperti berikut:

 • kristal tidak berwarna;
 • mempunyai bau sulfurik yang ketara;
 • sangat larut dalam air;
 • larut dalam alkohol dan minyak;
 • di udara lembap, pirosulfit dikenakan penguraian dan berubah menjadi sulfat;
 • terurai pada suhu udara 190 darjah.

Aditif itu dibungkus dalam beg polietilena besar. Mereka mesti dilindungi dari udara dan kelembapan.

Di mana bahan tambahan makanan E224 digunakan?

Kawasan utama penggunaannya adalah pengeluaran wain dan bir. Kebaikan E224 ialah menghentikan penapaian pada waktunya. Apabila ditambahkan ke dalam anggur, ia membentuk sulfur dioksida. Ia memberi kesan negatif terhadap perkembangan mikroorganisma dan tidak membenarkan pengambilan. Pada masa yang sama, rasa, warna dan aroma minuman yang kaya akan dipelihara.

Pengguna berminat dengan berapa banyak E224 yang diperlukan untuk mengawet anggur. Untuk minum 22 liter, ambil hanya seperempat sudu teh bahan tersebut. Disulfite juga digunakan untuk membasmi kuman alat pembuatan wain. Sekiranya anda mengambil lebih banyak, asid tartarik akan berubah menjadi batu, yang akan memberi kesan negatif terhadap sifat minuman beralkohol..

E 224 juga ditambahkan ke bir untuk memperlambat pertumbuhan bakteria dan jamur dan meneutralkan kloramin yang terkandung dalam minum air paip. Tanpa ini, bir akan mempunyai rasa fenolik yang tidak menyenangkan..

Berikut adalah beberapa produk lain yang mungkin mengandungi E224:

 • jem;
 • jem;
 • jus;
 • bahan tambahan gel;
 • udang dan udang sejuk beku;
 • pektin cecair;
 • lobak parut;
 • beberapa produk cendawan;
 • bijirin sarapan berdasarkan bijirin atau kentang;
 • minuman ringan yang mengandungi molase.

Adakah bahan tambahan E224 berbahaya?

Bahan tidak selamat sepenuhnya. Kajian menunjukkan bahawa E-224 mempunyai kesan negatif pada manusia. Ia boleh menyebabkan serangan asma yang berbahaya. Sebilangan pesakit asma dapat bertindak balas terhadap bahan tersebut.

Tidak ada bukti bahawa E224 mempunyai pengaruh terhadap pembentukan tumor malignan. Dalam kajian haiwan, sebilangan kecil perkembangan barah diperhatikan dengan penggunaan sulfur dioksida. Tidak ada bukti bahaya karsinogenik bisulfit yang dijumpai. Ini bermaksud bahawa bahan tersebut telah diberikan kesan karsinogenik kelas ketiga..

Bahan tambahan tidak berbahaya atau berbahaya, dengan syarat bahawa wain atau bir dimakan secara sederhana. Kerosakan minuman beralkohol jauh lebih besar jika seseorang menggunakannya dengan kerap dan dalam kuantiti yang banyak. Bahan tambahan meningkatkan peratusan kalium dalam produk siap.

Di mana E224 dibenarkan

Ia dibenarkan di Rusia dan Ukraine, serta di negara-negara Kesatuan Eropah. Tidak ada maklumat mengenai tempat ia dilarang.

Keburukan E224 dibesar-besarkan. Tertakluk pada dos yang disyorkan oleh pengilang, ia tidak memberi kesan negatif pada badan. Mungkin berbahaya bagi penghidap asma bronkial.

Tonton video menarik mengenai bagaimana bir tanpa alkohol dibuat:

Adakah artikel ini membantu anda? Berkongsi dengan rakan anda!

E224 - Kalium pirosulfit

Nama tambahan lain (sinonim)

Potassium pyrosulfite (aditif makanan E224) adalah sebatian anorganik, yang merupakan serbuk putih dengan bau sulfur, kristal yang mempunyai struktur monokleid, dan terurai pada suhu 190 ° C. Aditif E224 boleh ditukar dengan natrium pirosulfit (aditif E223), kerana kedua-dua bahan ini sangat serupa dengan sifat kimianya. Formula kimia kalium pyrosulfite: K2S2Olima.

Dalam hubungan langsung, kalium pirosulfit menjengkelkan saluran udara, menyempitkannya, itulah sebabnya E224 boleh menyebabkan serangan asma pada pesakit asma dan, pada kepekatan tinggi, reaksi alahan pada orang sensitif.

Di dalam badan, suplemen E224, seperti suplemen E223, dipecah menjadi bahan yang lebih sederhana dan dikeluarkan dari badan melalui sistem kencing. Walaupun terdapat pertukaran bahan tambahan E223 dan E224, penggunaan kalium pyrosulfite lebih disukai, kerana ia tidak mempengaruhi keseimbangan natrium dalam badan..

Dalam industri makanan, bahan tambahan makanan E224 digunakan sebagai pengawet dan antioksidan dalam pemprosesan anggur untuk menjaga warna dan rasa yang tepat. Tetapi kelemahan ketara penggunaan bahan tambahan E224 ialah peningkatan jumlah kalium dalam wain, yang meningkatkan daya pengekstrakannya. Maksudnya, asam tartarik bebas berubah menjadi tartar, yang juga memberi kesan negatif terhadap rasa minuman..

Kalium pirosulfit, sebagai bahan tambahan makanan E224 banyak digunakan dalam industri pembuatan bir, sebagai penstabil, menghentikan proses fermentasi. Sebagai tambahan, pengawet E224 digunakan dalam pemprosesan buah kering, serta dalam beberapa jenis gula-gula.

Aplikasi lain kalium pyrosulfite (bahan tambahan E224):

 • dalam fotografi, sebagai penyekat fotografi berasid;
 • dalam elemen penapis untuk pemurnian air minuman;
 • dalam industri tekstil, ketika mewarnai kain.

Aditif E224 adalah bahan tambahan yang dibenarkan di Rusia dan Ukraine. Walau bagaimanapun, di sejumlah negara, penggunaan sulfit (termasuk bahan tambahan E224) dalam industri makanan dilarang..

E224 Pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite - Kadar harian. Kekurangan E224 Pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite

Di negara-negara Kesatuan Eropah, Rusia dan Ukraine, penggunaan bahan pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite secara rasmi dibenarkan oleh undang-undang dalam pengeluaran banyak produk makanan industri. Dan ini walaupun terdapat kenyataan bahawa bahaya pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite untuk kesihatan manusia telah terbukti dan dibuktikan secara ilmiah sebagai hasil daripada banyak kajian..

Sebagai pengawet, E224 juga mempunyai sifat antioksidan, pemutih dan penstabil warna. Secara luaran, pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite adalah kristal tidak berwarna, walaupun kadang-kadang boleh muncul dalam bentuk serbuk atau butiran kristal putih dengan bau sulfur yang khas. K2S2O5 - begini rupa formula kimia bahan asal sintetik ini.

Mengenai kemampuan berinteraksi dengan pelbagai bahan cair, kita boleh mengatakan bahawa pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite larut dengan baik di dalam air, sedangkan proses ini mustahil dalam etanol, lemak dan minyak. Potassium pyrosulfite diperoleh dengan tindakan larutan kalium sulfite mendidih pada sulfur dioksida.

Industri makanan secara aktif menggunakan E224 sebagai pengawet utama dan antioksidan dalam pemprosesan akhir wain. Ini disebabkan kemampuan bahan ini untuk mengekalkan rasa dan warna yang betul dalam produk siap. Walau bagaimanapun, memandangkan pengaruh pengawet makanan E224 Potosium pyrosulfite pada tahap kalium dalam minuman anggur, peningkatan ekstraknya dianggap sebagai titik negatif, yang secara langsung mempengaruhi sejambak rasa anggur.

Sebagai tambahan, E224 banyak digunakan dalam industri pembuatan bir, kerana sebagai penstabil yang baik, kalium pyrosulfite memiliki kemampuan untuk menghentikan proses fermentasi. Bahan ini juga digunakan dalam pembuatan produk lain: pelbagai tanaman buah dan sayur dalam bentuk kering, kalengan dan beku, pektin cair, ekstrak buah gel, jem, selai dan marmalade.

Bahaya pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite

Dos harian yang dibenarkan, apabila memasuki badan, tidak dapat dilihat kemungkinan bahaya bahan pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite, adalah 0.7 mg per kilogram badan. Sebagai tambahan, suplemen ini dalam jumlah kecil cepat terurai dalam tubuh manusia menjadi bahan yang lebih sederhana, dan kemudian dikeluarkan secara bebas melalui sistem kencing..

Telah terbukti bahawa dengan berlebihan, bahaya pengawet makanan E224 Potassium pyrosulfite bagi manusia disebabkan oleh kesan negatifnya pada saluran pernafasan, yang menyempit dan jengkel. Akibatnya, serangan asma pada orang yang mengalami hipersensitiviti. Di samping itu, bahan ini dapat memprovokasi timbulnya sianosis, pening dan bahkan kehilangan kesedaran dalam beberapa kes..

E224 Potassium pyrosulphite (Kalium metabisulfit)

Kalium metabisulfit, Kalium metabisulfit, Potassium pyrosulphite, Potassium bisulphite meta, Potassium sulphite pyro, Potassium pyrosulphite, E224)

Potassium pyrosulphite adalah sebatian asal anorganik yang digunakan sebagai bahan tambahan pengawet makanan, yang juga mempunyai sifat peluntur, antioksidan dan penstabil warna (calorizator). Dalam klasifikasi bahan tambahan makanan antarabangsa, kalium pyrosulfite diberi indeks E224.

Ciri umum E224

Potassium pyrosulfite dikenali dalam bentuk kristal lamellar, butiran atau serbuk kristal, tidak berwarna, dengan bau sulfur. Ia mengoksidasi pada interaksi dengan udara lembap, berubah menjadi sulfat. Bahan ini mudah larut dalam air, eter dan etanol, tidak larut dalam lemak dan minyak. Potassium pyrosulfite terurai pada 190 ° C. Kalium pirosulfit dapat diperoleh dengan menambahkan sulfur dioksida ke dalam larutan kalium sulfit mendidih.

Bahaya E224

Potassium pyrosulfite adalah bahan tambahan makanan yang berbahaya bagi kesihatan manusia. Penggunaan makanan yang berlebihan yang merangkumi E224 menyebabkan kerengsaan dan penyempitan saluran udara, yang boleh menyebabkan serangan asma dan reaksi alergi. Akibat negatif lain dari penggunaan kalium pyrosulfite adalah pening, kadang-kadang kehilangan kesedaran, sianosis. Memasuki tubuh manusia, E224 terurai menjadi bahan mudah dan dikeluarkan dalam air kencing. E224 harus dikecualikan sepenuhnya dari diet kanak-kanak dan wanita hamil. Dos harian E224 yang dibenarkan ditentukan dalam lingkungan 0.7 mg / kg.

Aplikasi E224

Potassium pyrosulfite digunakan sebagai pengawet dalam pembuatan anggur, tetapi kelemahan aditif ini adalah kerana ia mempengaruhi tahap kalium dalam wain, mendorong penukaran asid tartarik menjadi tartar, yang secara negatif mempengaruhi rasa akhir anggur. Sebagai penstabil yang menghentikan proses fermentasi, E224 digunakan dalam pembuatan bir, buah kering juga dirawat dengan zat dan ditambahkan pada beberapa jenis gula-gula.

Aplikasi utama kalium pyrosulfite adalah fotografi, di mana ia digunakan sebagai penyekat fotografi berasid, bahan ini juga digunakan untuk pewarnaan kain dan sebagai bahagian yang tidak terpisahkan dari penapis untuk pemurnian air.

Penggunaan E224 Kalium pyrosulfite di Rusia

Di wilayah Persekutuan Rusia, penggunaan E224 Potassium pyrosulfite sebagai bahan tambahan pengawet makanan dibenarkan, tertakluk kepada kepatuhan ketat terhadap standard penggunaan bahan..

Kalium pirosulfit (E224)

Makanan tambahan pemakanan kini banyak digunakan dalam pelbagai bidang kehidupan. Salah satunya adalah pengawet - kalium pyrosulfite, yang ditandai dengan tanda E224. Sejauh manakah selamat untuk memakan bahan ini dan apa akibatnya bagi tubuh manusia? Inilah maksud artikel ini..

Ciri-ciri pengawet makanan

Potassium pyrosulfite mempunyai formula molekul K2S2O5. Dan ia adalah sebatian anorganik yang bukan hanya mempunyai sifat pengawet, tetapi juga digunakan sebagai peluntur, penstabil warna dan antioksidan. Nama lain termasuk: potassium pyrosulfite, potassium sulfite, potassium metabisulite, potassium pyrosulfite, E224, Potassium Metabisulphite, potassium bisulfite meta.

Kalium metabisulfit biasanya dapat dilihat dalam bentuk serbuk atau berbutir, juga dalam bentuk plat atau kristal. Ia mudah dibezakan dari bahan tambahan lain dengan bau sulfurnya yang khas..

 • Ciri-ciri pengawet makanan
 • Penggunaan bahan tambahan makanan E224
 • Sifat berbahaya pengawet makanan E224
 • Menjumlahkan

Bahan ini dioksidakan di udara lembap, berubah menjadi sulfat. Dan terurai di bawah pengaruh suhu tinggi, lebih dari seratus sembilan puluh darjah Celsius. Potosium pyrosulite mudah larut dalam air, etil alkohol dan pelbagai eter, tetapi tidak larut dalam cecair berlemak dan berminyak.

Untuk mendapatkan bahan tambahan tersebut, sulfur dioksida ditambahkan ke larutan kalium sulfit mendidih. Kita juga boleh memperoleh varian pemerolehan dengan bertindak pada kalium karbonat dengan sulfur dioksida. Selalunya bahan siap mengandungi kekotoran dan bahan tambahan: sulfat atau sulfit, karbonat atau alkali.

Penggunaan bahan tambah makanan E224

Di wilayah Persekutuan Rusia, di banyak negara Eropah, bahan tambahan makanan tersebut secara rasmi dibenarkan oleh undang-undang untuk digunakan dalam industri makanan. Ia boleh digunakan secara bebas dan digabungkan dengan pelbagai sulfites..

Penggunaan kalium pirosulfit yang paling biasa dalam pembuatan anggur, di mana ia aktif digunakan sebagai pengawet dan menunjukkan sifat antioksidan. Ia juga membantu mengekalkan rasa dan warna anggur semasa proses terakhir. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan ketara penggunaannya dalam perniagaan wain: bahan pengawet sintetik ini mempengaruhi tahap kalium dalam wain, kerana asid tartarik berubah menjadi tartar, mengubah rasa minuman menjadi lebih teruk.

Sebagai penstabil yang menghalang proses penapaian, ia digunakan secara meluas dalam pembuatan bir.

Sebagai tambahan, bahan tambahan makanan E224 digunakan dalam produk berikut:

 • makanan laut beku: udang karang, udang karang, udang;
 • lobak parut, jeli buah, kubis kering;
 • ais krim, jem, marmalade;
 • bijirin sarapan pagi;
 • minuman ringan;
 • gula-gula dan gula-gula;
 • jus botol: epal, limau gedang, nanas;
 • cendawan kering dan acar dan sayur-sayuran;
 • ikan masin dan kering;
 • dalam molase, gula dan sirap;
 • dalam cuka yang diperoleh semasa penapaian.

Kalium metabisulfite juga digunakan dalam industri lain:

 • sebagai bahagian penapis untuk pembersihan air;
 • untuk pencelupan kain dalam industri tekstil;
 • digunakan secara meluas dalam fotografi, sebagai pembangun atau pembersih berasid untuk gambar;
 • di makmal ketika mengkaji pelbagai bahan.

Sifat berbahaya pengawet makanan E224

Kalium pirosulfit adalah bahan yang sangat berbahaya bagi tubuh manusia. Kesungguhan yang tinggi terhadap produk ini membawa kepada akibat negatif yang tidak menyenangkan. Apabila disalahgunakan, ia menyempit dan mengganggu saluran udara dengan teruk, mengakibatkan serangan asma. Bahan seperti itu, dengan kepekaan yang meningkat terhadapnya, sering menyebabkan reaksi alergi: ruam kulit, kemerahan pada kulit, bengkak dan lain-lain.

Akibat lain yang tidak menyenangkan dari pengambilan sejumlah besar kalium metabisulfit adalah sianosis. Juga, dengan latar belakang ini, pening teruk sering berlaku dan bahkan boleh kehilangan kesedaran.

Dos selamat maksimum, di mana tidak ada reaksi negatif, adalah 0.7 miligram per kilogram berat badan. Apabila dimakan, bahan tambahan makanan E224 dipecah menjadi bahan sederhana, dimetabolisme dan dikeluarkan oleh sistem kencing. Natrium pyrosulfite dan potassium pyrosulfite boleh ditukar ganti, tetapi masih lebih baik menggunakan E224 dalam industri makanan, kerana ini tidak mengubah keseimbangan natrium dalam tubuh manusia.

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Adalah tidak diinginkan untuk menggunakan bahan pengawet ini dalam makanan untuk kanak-kanak, wanita hamil dan ibu menyusu.

Menjumlahkan

Potassium pyrosulphite adalah bahan yang diturunkan secara sintetik yang mempunyai sifat pengawet, penjernih, penstabil dan antioksidan. Oleh kerana itu, ia telah mendapat banyak aplikasi di berbagai industri dan bahkan digunakan dalam pembuatan pelbagai produk sebagai bahan tambahan makanan. Namun, penggunaannya yang berlebihan dipenuhi dengan akibat negatif yang tidak menyenangkan bagi tubuh dan boleh menyebabkan reaksi alergi, sianosis, dan juga kehilangan kesedaran. Pada produk makanan, kemasukan ke dalam komposisi bahan tersebut ditandai dengan tanda E224.

Makanan tambahan E224

Banyak yang telah diperkatakan mengenai bahaya minuman beralkohol. Bahkan Ensiklopedia Besar Soviet mengatakan bahawa "alkohol tergolong dalam racun narkotik," dan GOST Soviet terus terang menyatakan bahawa "etil alkohol adalah ubat kuat yang pertama kali menimbulkan kegembiraan dan kemudian kelumpuhan sistem saraf." Tetapi dalam industri makanan moden, etanol bukan satu-satunya bahaya dalam minuman beralkohol. Untuk menjadikan alkohol semenarik mungkin bagi pengguna (dan terutama bagi golongan muda), dan juga untuk memanjangkan jangka hayat, pelbagai penambah rasa, pewarna dan pengawet digunakan. Salah satu bahan tambahan makanan ini ialah makanan tambahan E224.

Makanan tambahan E224: apa itu

Makanan tambahan E224 - kalium pyrosulfite. Kalium pirosulfit adalah bahan sintetik sepenuhnya yang diperoleh dalam keadaan makmal dengan menambahkan sulfur dioksida ke dalam mendidih kalium sulfit. Hasilnya adalah bahan dalam bentuk kristal lamela tanpa warna atau serbuk putih. Dalam industri makanan, kalium pyrosulfite digunakan sebagai antioksidan dan pengawet.

Kawasan utama penggunaan aditif makanan E224 adalah minuman beralkohol, terutama anggur. Malah wain yang mahal dan "elit" tidak mengelakkan rawatan dengan kalium pyrosulfite, kerana komponen ini membolehkan minuman mengekalkan warna dan rasa yang diinginkan untuk waktu yang lama, yang akan menarik bagi pengguna. Juga kalium pyrosulfite digunakan dalam pengeluaran bir. Konsep pengiklanan yang popular bahawa bir seharusnya merupakan produk semula jadi, yang bermaksud ia sihat, tidak tahan dengan kritikan. Pertama, semula jadi bukan sinonim untuk kata "berguna", tembakau juga merupakan produk semula jadi. Dan kedua, selain komponen semula jadi, terdapat banyak bahan tambahan dalam bir, kerana bir adalah produk yang agak mudah rosak, dan memandangkan jumlah pengeluarannya yang moden, tanpa kemungkinan penyimpanan jangka panjang, syarikat bir hanya akan mengalami kerugian. Dan kalium pyrosulfite adalah salah satu bahan tambahan makanan yang membolehkan anda menangguhkan proses penapaian, sehingga memperbaiki proses ini pada tahap yang diperlukan oleh pengilang. Oleh itu, jangka hayat bir meningkat hingga beberapa bulan..

Selain minuman beralkohol, kalium pyrosulfite juga digunakan di kawasan lain dalam industri makanan. Pengawet yang sangat berkesan ini dapat memanjangkan jangka hayat produk dengan ketara. Salah satu bidang penerapannya adalah pengeluaran produk sejuk beku dari haiwan - makanan laut, ikan, pelbagai produk separuh siap dari sisa industri daging. Industri gula-gula juga secara aktif menggunakan bahan tambahan makanan E224 sebagai antioksidan. Ais krim, jem, marmalade, jeli, biskut, minuman - semua ini berperisa dengan baik dengan kalium pyrosulfite. Penambahan pengawet ini tidak dapat dilakukan tanpa penambahan bahan pengawet ini dalam penghasilan jus, label yang harfiahnya menjerit tentang "seratus peratus semula jadi". Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran kering dan kalengan juga diproses dengan kalium pyrosulfite. Buah kering - kurma, kismis, aprikot kering dan lain-lain - diproses secara menyeluruh dengan pengawet ini, yang membuat seseorang berfikir tentang keraguan manfaatnya. Pengangkutan dan penyimpanan jangka panjang produk ini tidak mungkin dilakukan tanpa rawatan dengan kalium pyrosulfite. Juga, kalium pyrosulfite membantu mencegah kerosakan produk ini kerana dimakan oleh pelbagai jenis perosak - mereka tidak memakan produk beracun, secara naluri menentukan bahawa ia tidak sesuai untuk makanan. Oleh itu, hanya buah kering buatan sendiri yang selamat untuk dimakan, tetapi bukan buah industri..

Makanan tambahan E224: memberi manfaat atau bahaya

Potassium pyrosulfite tanpa berlebihan boleh disebut racun yang sangat beracun yang meracuni tubuh manusia. Pertama-tama, saluran pernafasan menderita, yang, di bawah pengaruh aditif makanan E224, dapat menyempit dan menjadi jengkel. Walaupun bagi orang yang sihat, ini boleh menyebabkan reaksi alergi yang kuat, dan bagi pesakit asma, proses seperti itu bahkan boleh membawa maut. Juga diperhatikan bahawa kalium pirosulfit dapat memprovokasi perkembangan sianosis, yang dinyatakan dalam peredaran darah yang terganggu dengan perubahan warna biru pada kulit dan selaput lendir. Keadaan ini disebabkan oleh peningkatan mendadak karbhemoglobin plasma darah. Proses ini berlaku kerana penurunan aliran darah yang tajam, yang diprovokasi dalam hal ini oleh kalium pyrosulfite. Pening dan kehilangan kesedaran juga boleh menjadi gejala keracunan kalium pirosulfit. Gejala seperti itu dapat muncul walaupun dos yang dibenarkan diperhatikan - 0,7 mg per kg berat badan, dan jika melebihi, gangguan serius dalam kerja tubuh mungkin terjadi, hingga akibat yang paling menyedihkan. Potassium pyrosulfite sangat berbahaya untuk digunakan untuk wanita hamil dan anak-anak - tubuh mereka mempunyai kemampuan yang berkurang untuk menghilangkan racun ini dari tubuh dengan cepat.

Walaupun terdapat bahaya yang jelas pada bahan tambahan makanan E224, ia dibenarkan di kebanyakan negara di dunia, kecuali AS..

E224 - bukan sahaja kebenaran terdapat dalam arak

Sekiranya anda membaca label pada botol anggur dengan teliti, anda boleh memastikan bahawa "minuman para dewa" semestinya mengandungi sulfur dioksida. Ini adalah gas yang diperoleh apabila bahan pengawet E224 ditambahkan ke dalam wain..

E224, potassium pyrosulfite, potassium disulfite, potassium sulfite pyro, potassium metabisulfite - pengawet asal kimia.

Kalium pirosulfit dapat diperoleh dengan menambahkan sulfur dioksida ke dalam larutan kalium sulfit mendidih. Digunakan sebagai fiksasi warna, pengawet dan antioksidan.

Natrium metabisulfite digunakan bersama dengannya dalam industri makanan, tetapi E224 ditambahkan lebih kerap, kerana kelebihan natrium dalam tubuh lebih berbahaya daripada kelebihan kalium.

Kalium sulfida digunakan dalam industri tekstil dan kimia. Dan jurugambar menggunakannya secara aktif, menambahkannya kepada penyekat asid..

Hartanah

IndeksNilai standard
Warnatidak berwarna
KomposisiK2S2Olima
Penampilankristal
Baubau belerang yang menyengat
Ketumpatan2, 34 g / cm 3
Suhu lebur190 ºC
Keterlarutanlarut dalam air, kurang alkohol dan minyak

Pengeluaran

Bahagian terbesar pengeluaran semua E224 jatuh ke India dan China. Oleh kerana pengeluaran kalium pyrosulfite tidak memerlukan penyelesaian teknologi yang kompleks dan kos yang besar, terdapat banyak pengeluar sebatian kimia ini. Contohnya termasuk Chemtex Speciality Limited dan Hengshui Skyline import dan eksport Corp., Ltd

Di lokasi pengeluaran, E224 dibungkus dalam beg 25 kg, anda boleh mendapatkan pilihan pembungkusan di penjual semula.

Di Rusia, E224 dihasilkan oleh Khimprom LLC (Krasnoyarsk), Yugtekhkom LLC (Krasnodar) dan Khimreaktiv JSC (Nizhny Novgorod).

Permohonan

Apabila ditambahkan ke dalam wain, ia membentuk sulfur dioksida - gas yang membolehkan mikroorganisma yang diperlukan tumbuh, sambil mencegah pengambilan minuman dan mengekalkan warna dan aromanya yang kaya. Dos standard adalah seperempat sudu teh dalam baldi enam galon (kira-kira 22 liter) sebelum matang dan setengah sudu teh dengan jumlah yang sama semasa botol. Potassium disulfite juga membasmi kuman peralatan membuat wain.

E224 ditambahkan ke bir untuk memperlambat pertumbuhan bakteria dan jamur di wort, serta meneutralkan kloramin yang terkandung dalam air minum. Sekiranya ini tidak dilakukan, kloramin akan menambahkan sedikit rasa fenol pada bir selepas penapaian..

Dan, tentu saja, E224 digunakan sebagai pengawet dalam kesesakan dan pengawet, jus dan bahan tambahan gel, misalnya, dalam pektin..

Manfaat dan keburukan

E224 menyebabkan reaksi alahan dan boleh mencetuskan serangan asma. Menurut Jawatankuasa Pakar Bersama Bahan Tambahan Makanan (singkatan bahasa Inggeris JECFA), kira-kira 3.7% pesakit asma boleh bertindak balas terhadap kalium metabisulfite. Data ini diperoleh dari kajian yang melibatkan 203 pesakit..

Bukti untuk karsinogenisiti E224 tidak mencukupi untuk mengklasifikasikan pengawet ini secara pasti sebagai karsinogen. Terdapat peratusan kecil kanser pada haiwan eksperimen ketika sulfur dioksida dimakan, tetapi tidak ada bukti makmal yang ditemui untuk sulfat, bisulfit dan metabisulfit. Oleh itu, kalium disulfit diberi kelas karsinogenisiti 3 (IARC. Monograf pada Penilaian Risiko Karsinogenik Bahan Kimia kepada Manusia. Geneva: 1972).

Seperti E224, E221 (natrium sulfit) paling sering ditambahkan ke dalam wain. Anda boleh mengetahui sifat dan formula bahan ini dalam artikel kami.

Sekiranya anda mencari pisau yang berkualiti, maka beri perhatian kepada jenama Jepun yang terkenal. Lebih banyak mengenainya di sini.

Jangan minum wain, Gertrude

Tidak sukar bagi orang yang takut akan kesan berbahaya E224: cukup minum air mineral dan bukannya wain dan bir... atau vodka. Siapa yang suka apa lagi.

E kesan tambahan, bahaya, bahaya

Sinonim Kalium metabisulfite (usang); Bahasa Inggeris kalium metabisulfit (UK), kalium metabisulfit (USA), potassium pyrosulphite (UK), potassium pyrosulfite (USA); Bahasa Jerman Kaliummetabisulfit, Kaliumpyro-sulfit; fr. metabisulfite de potassium, pyrosulfite de potassium.

No. CAS 16731-55-8.

Mol. m 222.33

Sifat organoleptik Kristal tidak berwarna, atau serbuk kristal putih, atau butiran, berbau sulfur dioksida.

Sifat fizikokimia Tdek > 190 ° С, mengoksidakan udara ke sulfat. Chorus. sol. dalam air; tidak bermoral. dalam etanol, minyak, lemak.

Menerima dengan Interaksi larutan mendidih kalium sulfit dengan sulfur dioksida. Kekotoran: sulfat atau sulfat lain, alkali bebas atau karbonatnya.

Spesifikasi

Kandungan kalium pirosulfit,%, tidak kurang

Di-va, tidak bermoral. dalam air

Thiosulfate,%, tidak lebih

Besi, mg / kg, tidak lebih

Selenium, mg / kg, tidak lebih

Plumbum, mg / kg, tidak lebih

Metabolisme dan ketoksikan Lihat SULFUR DIOXIDE.

Papan partikel standard kebersihan 0.7 mg / kg sehari dari segi SO2. Tidak ada bahaya untuk GN-98. Codex: Dibolehkan sebagai pengawet sahaja atau bersama dengan sulfites lain dari segi SO2: udang beku cepat, udang karang, udang galah dalam jumlah hingga 100 mg / kg dalam produk mentah dan hingga 30 mg / kg dalam produk siap; produk sejuk beku dari kentang goreng hingga 50 mg / kg. Di Persekutuan Rusia, ia dibenarkan sebagai pengawet dalam kubis kering, mengeluarkan ekstrak buah, pektin cair (untuk dijual kepada pengguna), lobak dalam jumlah hingga 800 mg / kg, dalam kentang yang dikupas (rawatan anti-browning), akar putih beku, produk cendawan, termasuk ais krim, jem, marmalade, jeli, jem rendah gula dan bebas gula dan produk lain yang serupa, biskut kering, pati (tidak termasuk pati untuk makanan bayi), bijirin sarapan bijirin dan kentang, minuman bukan alkohol yang mengandungi sirap glukosa tinggi (tidak kurang dari 235 g / l), bir dengan penapaian sekunder dalam tong, gelatin, kelapa kering dalam jumlah hingga 50 mg / kg; gula-gula dan produk gula-gula pada sirap glukosa tinggi dalam jumlah hingga 50 mg / kg (sisa dari molase); dalam cephalopod rebus dalam jumlah hingga 50 mg / kg setiap bahagian yang boleh dimakan; dalam jus epal, oren, limau gedang dan nanas dalam bekas berbilang liter, untuk dijual melalui mesin layan diri di kantin dalam jumlah hingga 50 mg / l; dalam produk dari kentang, termasuk beku, kentang tumbuk kering, cendawan kering, sayur-sayuran dan buah-buahan dalam perapan (cuka), air garam atau dalam minyak (kecuali zaitun), kaca gula (pekat), buah-buahan, sayur-sayuran, buah-buahan manisan, angelica, jem, jeli, marmalade, jem yang dibuat dengan penggunaan buah-buahan dan beri sulphied, isi buah (berasaskan buah), buah-buahan kering (dihidrat semula) yang disusun semula dalam balang kaca, jus buah untuk membuat minuman, mustard buah dalam jumlah hingga 100 mg / kg; dalam kentang berbutir kering (biji-bijian), akar putih kering, tomato puri dari jisim sulfat (kandungan bahan kering 30%) dalam jumlah hingga 400 mg / kg; dalam bawang, bawang merah, bawang putih parut (pulpa), krustasea dan sefalopoda, segar dan beku dalam jumlah hingga 300 mg / kg setiap bahagian yang boleh dimakan; dalam tomato kering, perasa yang dibuat berdasarkan jus lemon, ikan kering dan masin, anggur buah, termasuk anggur berkilau, sari, wain madu, wain tanpa alkohol, analog daging, ikan, produk ketam, dll., produk berdasarkan tanaman dan sayur-sayuran -kadar protein dalam jumlah hingga 200 mg / kg; dalam lemon, potong dalam balang kaca, pekat berdasarkan jus buah atau buah yang dibersihkan, minuman ringan pada jus buah, mustard dalam jumlah hingga 250 mg / kg; dalam buah-buahan kering: aprikot, pic, anggur (kismis), plum, buah ara, produk separuh siap (pulpa) untuk pemprosesan industri: strawberi, raspberi dalam jumlah hingga 2 g / kg; dalam pisang kering hingga 1 g / kg; dalam epal kering dan pir dalam jumlah hingga 600 mg / kg; pada buah-buahan kering selain aprikot, buah persik, anggur (kismis), plum, buah ara, pisang, epal dan pir, termasuk kacang-kacangan dalam tempurung dalam jumlah hingga 500 mg / kg; dalam produk separuh siap (pulpa) untuk pemprosesan industri: ceri dalam jumlah hingga 3 g / kg; dalam produk separuh siap (pulpa) buah beri dan buah untuk pemprosesan industri, kecuali strawberi, raspberi, ceri, halia kering dalam jumlah hingga 1.5 g / kg; dalam gula hingga 10 mg / kg; dalam molase dehidrasi glukosa tinggi, bir, termasuk alkohol rendah dan bukan alkohol, dalam jumlah hingga 20 mg / kg; dalam molase dan molase hingga 70 mg / kg; dalam gula kecuali molase dan molase, sirap berperisa untuk milkshake, ais krim, sirap untuk penkek, penkek, kek, dan lain-lain dalam jumlah hingga 40 mg / kg; dalam sagu, barli mutiara dalam jumlah hingga 30 mg / kg; dalam sosej yang mengandungi lebih daripada 4% ramuan sayur-sayuran atau bijirin dalam jumlah hingga 450 mg / kg; dalam jus lemon dan limau, jus buah pekat mengandungi sekurang-kurangnya 2.5% kaldu barli, dalam jumlah hingga 350 mg / kg; dalam anggur anggur hingga 300 mg / kg; dalam cuka yang diperoleh melalui penapaian, dalam jumlah hingga 170 mg / kg secara individu atau dalam kombinasi dengan garam asid sulfurous dan asid lain (ms 3.3.19 SanPiN 2.3.2.1293-03). Kandungan pengawet sulfur dioksida dalam produk makanan kurang dari 10 mg / kg (l) tidak ditunjukkan semasa pelabelan.

Permohonan Lihat POTASSIUM BISULFITE.

Pengawet E224 (Potassium pyrosulfite)

Nama: Kalium pyrosulfite, E224
Nama lain: E224, E-224, Eng: E224, E-224, Kalium metabisulfitee
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Pengawet
Kesan pada badan: berbahaya
Diluluskan di negara-negara: Rusia, Ukraine, EU

Ciri:
E224 tergolong dalam kumpulan pengawet, adalah antioksidan, pemutih, penstabil warna. Ia adalah kristal yang tidak berwarna, kadang-kadang serbuk atau butiran kristal putih, mengeluarkan bau belerang. Mampu mengoksidakan di udara, berubah menjadi sulfat. Pengawet sangat larut dalam air, tetapi tidak larut dalam etanol, minyak dan lemak. Ia diperoleh dengan mereaksikan larutan kalium sulfit mendidih dengan sulfur dioksida. Dos harian yang dibenarkan ialah 0.7 mg per kg badan setiap hari. Formula kimia kalium pirosulfit adalah seperti berikut: K2S2O5. Di dalam badan, bahan tambahan ini dapat dengan cepat dipecah menjadi bahan yang lebih mudah, oleh itu ia bebas meninggalkan tubuh melalui sistem kencing. Walaupun bahan tambahan E223 dan E224 boleh ditukar ganti, lebih baik menggunakan kalium pyrosulfite, kerana ia tidak mempengaruhi keseimbangan natrium dalam badan..

Permohonan:
Dalam industri makanan, E224 secara aktif digunakan sebagai pengawet utama dan antioksidan dalam pemprosesan akhir wain, serta untuk mengekalkan warna dan rasa yang tepat dalam produk akhir. Tetapi ia mempengaruhi tahap kalium dalam anggur, yang secara langsung meningkatkan ekstraknya, dan ini adalah kelemahan besar, kerana mempengaruhi rasa minuman. Selain itu, E224 banyak digunakan dalam industri pembuatan bir kerana ia adalah penstabil yang baik yang dapat menghentikan proses fermentasi. Antara lain, pengawet ini digunakan dalam sebilangan produk: dalam sayur-sayuran dan buah-buahan kering, kalengan dan beku, mengeluarkan ekstrak buah, pektin cair, dalam produk kentang dan cendawan, jem, marmalade, dalam jem, yang mengandungi gula rendah atau tanpa gula sama sekali, dan sejenisnya yang lain produk, dalam minuman ringan, dalam bir, gelatin, dalam gula-gula dan produk gula-gula yang mengandungi kadar gula yang tinggi, cephalopoda krustasea, dalam bumbu yang dibuat berdasarkan jus lemon, juga pada ikan kering dan asin dan dalam sosej.

Kesan pada tubuh manusia:
E224 adalah pekat berbahaya kerana dapat menyekat saluran udara, sehingga menjengkelkannya. Ini boleh mengakibatkan serangan asma pada pesakit asma, dan sebagai tambahan, reaksi alergi pada orang sensitif. Di samping itu, ia boleh menyebabkan sianosis, pening dalam beberapa kes, kehilangan kesedaran. Tidak digalakkan untuk kanak-kanak.

E 224: apa bahaya yang boleh dilakukan oleh aditif tersebut untuk kesihatan manusia?

Walaupun dalam minuman beralkohol, yang apriori harus mempunyai komposisi yang cukup "murni", anda dapat menemui banyak bahan tambahan makanan, yang maksudnya tidak jelas bagi kebanyakan pengguna. Ini berlaku terutamanya untuk pengawet, kerana alkohol itu sendiri mesti menjimatkan minuman. Khususnya, mengapa terdapat tambahan E 224 dalam wain? Apa bahaya yang boleh anda peroleh daripadanya, sekiranya anda secara aktif menghindarinya apabila ia berbahaya?

Makanan tambahan E 224: maklumat umum

Potassium pyrosulfite atau potassium disulfite - bahan yang tersembunyi di sebalik kod "E224" mempunyai beberapa nama. Asalnya benar-benar buatan: dengan mencampurkan larutan mendidih kalium sulfit dengan sulfur dioksida, dan ia adalah campuran unsur terakhir yang menjadikan bahan tambahan makanan E 224 berbahaya bagi kesihatan. Tetapi selain sulfur dioksida yang telah disebutkan, ia dapat mengandungi banyak kekotoran - alkali, sulfida, karbonat. Walaupun begitu, kalium disulfit dianggap kurang berbahaya daripada sodium metabisulfite, yang digunakan untuk tujuan yang serupa..

Makanan tambahan E 224 adalah pengawet yang membantu menjaga warna produk, dan juga mempunyai kualiti antioksidan (antioksidan).

Bahan itu kelihatan seperti serbuk berwarna tanpa kristal dengan bau sulfur yang menyengat, serta kelarutan yang sangat baik dalam air. Dalam kebanyakan kes, ia dibekalkan dari China dan India, yang membolehkan pengeluar menjimatkan wang dengan ketara, walaupun beberapa bandar di Rusia juga menghasilkan bahan tambahan E 224. Dalam industri makanan, ia digunakan terutamanya dalam penghasilan bir dan wain untuk mengelakkan rasa mabuk minuman, menjaga bau dan warna. Bahan yang sama digunakan untuk membasmi kuman peralatan yang digunakan oleh pembuat anggur. Anda tidak boleh melakukannya tanpa bir, kerana kalium disulfit meneutralkan kloramin, yang memberikan minuman itu rasa selepasnya fenolik..

Lebih jarang lagi, bahan tambahan makanan E 224 diperkenalkan ke dalam pengawetan buah: pengawet, jem, dan juga buah-buahan dan beri yang diproses - contohnya, jus. Beberapa pengeluar menganggap perlu memasukkannya ke dalam gelatin, pektin, dan juga:

 • makanan laut beku;
 • ikan masin;
 • sarapan kering;
 • ais krim;
 • molase, sirap;
 • cendawan dan sayur-sayuran (acar, kering);
 • kraftangan.

Sebagai tambahan kepada industri makanan, syarikat kimia dan tekstil menjadi tertarik dengan bahan ini..

Apakah bahaya dari suplemen E 224 kepada badan?

Sudah tentu, tidak ada manfaat bagi tubuh daripada kalium disulfite. Tetapi bahayanya terletak pada hakikatnya bahawa ia mengeluarkan sulfur dioksida, yang merupakan bahan yang sangat toksik. Penggunaan produk yang terlalu aktif di mana bahan tambahan makanan E 224 terdapat, terutamanya minuman beralkohol, boleh menyebabkan:

 • pening;
 • kehilangan kesedaran;
 • muntah yang melimpah;
 • sianosis (perubahan warna biru pada kulit dan membran mukus).

Selain itu, kalium disulfit adalah alergen yang kuat, oleh itu ia boleh mencetuskan serangan asma, angioedema dengan sesak nafas. Reaksi kulit jarang berlaku berbanding sistem pernafasan.

Norma selamat kalium disulfit disebut 0,7 mg per 1 kg berat manusia, tetapi reaksi terhadap dos yang lebih kecil tidak dikecualikan.

Beberapa pakar mengemukakan bahawa suplemen makanan E 224 mungkin bersifat karsinogenik, walaupun penyelidikan belum mengesahkan teori ini. Sebilangan besar hipotesis berdasarkan sifat sulfur dioksida seperti itu, bagaimanapun, metabisulfit dan turunan serupa tidak diperhatikan dalam memprovokasi barah..

Baca juga:

Kesimpulannya, perlu dikatakan sekali lagi bahawa suplemen makanan E 224 dianggap lebih selamat daripada natrium metabisulfite, jadi pilihan ketika mempelajari komposisi wain harus dibuat sesuai. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mengelakkan bahan ini jika mungkin kerana sulfur dioksida yang dihasilkan dalam alkohol apabila kalium disulfit ditambahkan. Sudah tentu, wanita hamil dan menyusui harus menolak produk dengan kandungannya..