Nama dan keterangan cendawan dengan topi coklat dan kaki coklat (+37 foto)

Salah satu cendawan yang paling popular di hutan kita adalah boletus, sehingga banyak orang memiliki stereotaip sejak kecil bahawa cendawan yang boleh dimakan harus berwarna coklat. Sebenarnya, ini tidak selalu berlaku: tidak semua cendawan yang dimakan mempunyai topi atau kaki berwarna coklat, dan tidak semua cendawan warna ini boleh dimakan.

Kepelbagaian buah coklat di hutan kita dapat mencegah pemetik cendawan yang tidak berpengalaman membezakan cendawan yang boleh dimakan daripada yang beracun, oleh itu, masuk ke hutan, ada baiknya mempelajari dengan tepat spesies warna ini yang berbuah di kawasan yang dipilih..

Cendawan coklat yang boleh dimakan dengan keterangan dan foto

Terdapat banyak spesies yang boleh dimakan di antara cendawan coklat. Yang paling popular di antara mereka dibezakan oleh rasa mereka yang tinggi..

Dubovik dengan topi dan kaki coklat

Mempunyai struktur bergigi tutup. Ini adalah cendawan dengan topi sfera coklat gelap, ukurannya mencapai 20 sentimeter, dan batang berbentuk coklat atau putih-kuning tong. Ciri khas adalah reaksi terhadap kerosakan atau tekanan - tempat seperti itu berubah menjadi biru, dan kemudian berubah warna menjadi coklat, menyerupai lebam.

Dubovik tergolong dalam keluarga Borovikov, tidak mempunyai bau dan rasa yang jelas, mempunyai nilai pemakanan kategori kedua.

Spesies pokok oak yang boleh dimakan:

    berbintik-bintik. Mempunyai topi gelap dan kaki warna kuning terang dengan bintik merah. Pulpa padat, ketika dipotong, warnanya berubah dari kuning air menjadi biru, tetapi ketika dirawat dengan panas, warnanya kembali. Jarang terkena cacing;

Cendawan cendawan

Roda roda milik keluarga Boletovye. Selalunya lumut memilih habitatnya, oleh itu mereka mendapat nama mereka. Topi, bergantung pada spesies, bervariasi diameter dari 4 hingga 20 cm. Bentuk semibulatan dengan tepi lurus menjadi rata dari masa ke masa. Kupasnya juga bervariasi.

Ia boleh menjadi baldu, boleh menjadi telanjang atau melekit. Tetapi dalam semua spesies, ia tidak terpisah dari pulpa. Skema warna bermula dengan pelbagai kuning dan berakhir dengan nada coklat dan merah-coklat.

Hymenophore berbentuk tubular dan menjadi gelap apabila ditekan. Kaki mempunyai bentuk silinder dan warnanya lebih ringan daripada penutupnya. Dalam potongan, daging berubah menjadi biru. Oleh itu roda gila melindungi dirinya dari kerosakan dengan membuat filem penghalang. Flywheels tidak beracun, tetapi mempunyai rakan beracun, yang penting untuk tidak mengelirukan mereka.

Dari yang boleh dimakan, yang paling popular adalah cendawan Poland yang ditunjukkan dalam foto, yang dari segi rasanya dan aroma yang jelas disamakan dengan boletus putih.

Minyak

Butter tergolong dalam keluarga Berminyak dan mendapat nama dari kulit tipis di topi, yang mempunyai permukaan yang lembap dan melekit dan mudah dipisahkan dari pulpa. Tubuh buahnya bersaiz sederhana, topi memiliki diameter maksimum 15 cm. Pada usia muda, bentuknya menyerupai belahan, ketika matang meluruskan.

Warnanya bervariasi dari warna kuning hingga coklat, dan tidak hanya bergantung pada jenis boletus, tetapi juga pada pencahayaan di hutan. Pulpa berwarna putih, padat, mudah kecut dan cepat tua, semakin gelap dan kehilangan ketumpatan dalam seminggu.

Cendawan madu

Cendawan madu tumbuh dalam kumpulan besar dalam bentuk cincin, maka namanya. Mudah dikenali kerana batang panjang dan penutup bulat kecil. Warnanya boleh jadi kuning muda atau coklat.

Di antara pelbagai jenis agarika madu, terdapat 4 jenis utama:

    musim panas. Mereka tumbuh di kawasan jajahan besar. Topi coklat mempunyai pusat cahaya. Tumbuh di pokok yang rosak. Rasanya enak dan oleh itu ditanam dalam jumlah besar untuk dijual;

Pecica berangan gelap

Pecitsa pada usia muda ia memiliki bentuk gelembung, tetapi seiring bertambahnya usia, ia dibuka dengan cawan dengan tepi bergelombang, dan kemudian piring.

Ukuran cendawan kira-kira 10 cm. Warnanya coklat, mempunyai permukaan yang halus. Pulpa rapuh tidak mempunyai nilai pemakanan tertentu, kerana praktis tidak ada rasa atau bau di dalamnya. Pecitsu tidak dapat dikelirukan dengan cendawan beracun, oleh itu, dengan memilih spesimen ini, anda dapat tenang.

Boletus dengan topi coklat

Boletus adalah biasa di seluruh dunia. Ini adalah cendawan besar dengan topi beludru coklat dan kaki warna coklat yang mengembang ke bahagian bawah. Apabila dipotong, daging berubah menjadi biru, dalam kes yang jarang tetap putih atau menjadi merah.

Terdapat lebih daripada 300 spesies boletus. Antaranya adalah makanan gourmet. Contohnya, cendawan putih, yang pantas diberi nama Tsarsko.

Boletus putih mendapat namanya dari pulpa putih salji, yang tetap sama walaupun selepas rawatan panas atau pengeringan. Bahagian penutup buah buah berangan tumbuh hingga 30 cm. Tetapi dalam keadaan iklim yang baik, ia boleh mencapai setengah meter. Kulitnya halus dan tidak terpisah dengan pulpa. Kaki berbentuk tong, mengembang ke bahagian bawah.

Di mana cendawan coklat tumbuh

Penyebaran kulat bergantung kepada spesiesnya. Banyak cendawan coklat boleh dijumpai di seluruh dunia, kecuali di kawasan permafrost. Contohnya, cendawan boletus, oak, petsitsa, madu tumbuh di semua wilayah Eropah, Asia dan Amerika dengan iklim sederhana. Cendawan seperti itu tumbuh di hutan konifer, gugur dan bercampur. Bergantung pada spesies, mereka tumbuh secara berkelompok atau secara tunggal, mereka dapat membuat mikoriza dengan pokok-pokok tertentu.

Rama-rama hidup terutamanya di pinggir atau tepi hutan di Hemisfera Utara. Di lintang sederhana Belahan Bumi Utara dan Australia, cacing lalat hidup. Cendawan madu terletak di tunggul atau pokok. Kayu boletus dan oak tumbuh di hutan lebat atau konifer.

Perbezaan dari cendawan yang tidak boleh dimakan

Pergi ke hutan untuk mendapatkan cendawan coklat, anda harus membiasakan diri dengan rakan-rakan beracun, yang secara tidak sengaja boleh jatuh ke dalam bakul.

    Syaitan. Ia tidak begitu biasa, tetapi 1 gram pulpa sudah sangat berbahaya, dan toksiknya berterusan walaupun dengan memasak yang berpanjangan. Menjelang akhir berbuah, topi bulat dapat mencapai hingga 30 cm dan berubah bentuk menjadi terbuka. Warna dari putih hingga zaitun. Kaki besar, bulat. Pada usia muda, mereka tidak mempunyai bau yang istimewa, tetapi terlalu banyak mereka memperoleh aroma putrid yang tidak menyenangkan. Ia berubah menjadi biru pada potongan, tetapi juga boleh menjadi merah.

Cendawan Satanic Cendawan madu kuning belerang. Tumbuh dalam kumpulan besar. Warnanya menyerupai dimakan. Topi berbentuk loceng yang terbentang dari masa ke masa. Buburnya pahit dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Selepas pengambilan, tanda-tanda keracunan bermula sejam kemudian..

Kulat madu kuning belerang Bersempadan dengan Galerina. Sangat mudah dikelirukan dengan madu musim panas, terutama untuk pemetik cendawan yang tidak berpengalaman. Tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan, sama ada tidak ditakrifkan atau lembut. Tumbuh di hutan konifer, di mana biasanya cendawan musim panas tidak tumbuh. Racun Gallerina sangat berbahaya, mirip dengan racun toststool pucat.

Galeri sempadan Borovik indah. Menyebabkan keracunan, tetapi tidak membawa maut. Diameter penutup hemisfera mencapai 25 cm. Warnanya berkisar dari kemerahan hingga coklat. Dalam konteksnya, pulpa bertukar menjadi biru.

Sarung Cobweb yang cantik di Boletus berwarna ringan. Spesimen beracun ini boleh dikelirukan dengan cendawan porcini muda. Perbezaannya adalah pada selaput dara. Jaring labah-labah mempunyai lamela.

Selain yang beracun, terdapat juga kembar yang tidak boleh dimakan coklat:

    Roda gila parasit. Tidak seperti cendawan yang boleh dimakan, ia mempunyai penutup yang lebih kecil dan tidak menetap di lumut, tetapi di badan buah yang lain.

Cacing lalat parasit dan kulat lada. Mudah dibezakan dengan potongan. Segar mempunyai daging berwarna merah jambu atau coklat, yang kemudiannya menjadi merah.

Cendawan Chestnut (chestnut). Ia mempunyai warna tutup berwarna coklat kemerahan, yang retak semasa musim panas kering. Potongan tidak berubah warna dan kekal kuning.

Busa Palsu Berair Cendawan Chestnut. Mempunyai warna musim panas yang serupa. Warna topi bergantung pada kelembapan dan berkisar dari coklat gelap hingga krim. Kaki di bahagian atas mempunyai lapisan putih dan cincin. Tumbuh di tunggul di hutan lebat dan konifer.

Cendawan. Senaraikan dengan foto

Bersama dengan tumbuhan dan binatang, jamur mewakili kerajaan organisme ketiga: mereka dikeluarkan secara terpisah, kerana mereka memiliki sifat kedua kerajaan sebelumnya. Cendawan terdapat di air, di darat, di tanah. Mikologi terlibat dalam kajian mereka. Tidak semua makanan ini baik untuk manusia, tetapi ada cendawan yang digunakan untuk makanan. Mereka dihargai kerana rasa istimewa dan komposisi yang kaya. Cendawan mengandungi lemak, karbohidrat, vitamin, tetapi yang paling penting, ia adalah sumber protein, kerana, bersama dengan produk lain, mereka menggantikan daging untuk vegetarian.

Dalam jumlah kecil (200-300 g), cendawan boleh dimakan setiap hari.

Cendawan putih (boletus)

Cendawan ini adalah yang paling berharga, lazat, beraroma dan berkhasiat. Cendawan porcini mempunyai topi berdaging besar dan kaki putih tebal dan menonjol. Lebih-lebih lagi, warna topi - bergantung pada usia dan tempat pertumbuhan kulat - boleh berwarna terang, kekuningan dan coklat tua. Pada cendawan porcini yang tumbuh di hutan pinus, penutupnya biasanya lebih gelap. Cendawan porcini boleh mencapai ukuran yang cukup mengagumkan - penutupnya berdiameter hingga setengah meter, dan tingginya hingga 30 cm.

Cendawan tiram

Cendawan cukup besar, tutupnya berwarna kelabu atau coklat keabu-abuan, berdiameter 5 hingga 20 sentimeter. Kaki sangat lebat dan, kerana kekakuannya, tidak boleh dimakan. Cendawan tiram tumbuh dalam sejambak, yang kadang-kadang mengandungi hingga 30 cendawan dengan jumlah berat 2-3 kilogram. Untuk menanam cendawan tiram, perlu menyediakan potongan batang dan ranting pokok gugur dengan diameter sekurang-kurangnya 15 sentimeter dan panjang 25-30 sentimeter. Panjang yang lebih nipis menghasilkan hasil yang lebih rendah. Cendawan tiram tumbuh di persekitaran yang lembap, dan ruas harus direndam di dalam air selama 1-2 hari.

Laktosa

Cendawan topi dari genus lactarius. Tutupnya berdiameter 5-20 cm, cekung di tengahnya, sedikit berlendir, dengan tepi yang lusuh, keputihan dengan zon sepusat yang tidak tajam. Kaki pendek, tebal, berlubang. Pulpa adalah tajam. Tumbuh di hutan cemara, birch dan campuran dari awal musim panas hingga akhir musim luruh, secara tunggal dan berkumpulan. Cendawan boleh dimakan yang sangat berharga, digunakan untuk makanan yang hanya masin. Batas berat boleh mencapai diameter 25-30 sentimeter, awalnya cembung, kemudian berbentuk corong lebar, dengan tepi berbulu yang bengkok ke bawah, melekit, dari putih hingga coklat kehijauan, kadang-kadang hampir hitam, dengan zon sepusat yang agak jelas. Platnya melekat atau sedikit menurun, kerap, sempit, keputihan, gelap.

Ivishen (tergantung)

Cendawan tutup dari kumpulan lamellar. Topi berukuran 3-10 cm, cembung pada cendawan muda, kemudian menjadi tertekan atau bahkan berbentuk corong, dengan tubercle lebar di tengahnya, dengan tepi bergelombang yang tidak rata, putih, keputihan atau kekuningan. Piring turun ke batang, putih, kemudian menjadi merah jambu kotor. Kaki berwarna putih, pendek, nipis ke bawah. Daging roe lembut, lebat, putih, dengan bau mealy yang kuat. Warna pulpa pada waktu rehat tidak berubah. Ciri khas tumbuhan gantung disebabkan oleh kehadiran aldehid trans-2-nonenal tak tepu dalam tisu. Ceri tumbuh di hutan lebat, kebun, kebun sayur, kadang-kadang di padang rumput dari bulan Julai hingga Oktober. Ia jarang dan jarang.

Chanterelles

Cendawan hutan dengan warna kuning cerah, lebih jarang dengan warna kuning pucat. Topi berukuran 3-10 cm, dalam bentuk payung atau corong terbalik; kaki hampir menyatu dengan penutup. Nilai utama chanterelle adalah bahawa cendawan ini hampir tidak pernah cacing. Anda boleh menemui chanterelles dari awal musim panas hingga akhir musim luruh. Mereka sangat menyukai hutan konifer, birch dan campuran: cemara-birch. Seperti banyak cendawan, chanterelles tumbuh dalam keluarga atau kumpulan..

Minyak

Salah satu jenis cendawan yang boleh dimakan di bahagian Eropah di Rusia, Ukraine dan Belarus. Orang mengatakan bahawa boletus muncul ketika pokok pinus mekar.
Mereka tumbuh di hutan cemara dan pinus muda dalam keluarga besar. Ini adalah ternakan cendawan. Boletus juga terdapat di halaman terbuka yang cerah di lumut hijau, di bukit berpasir, lereng dengan hutan pinus muda yang jarang ditemui. Di Ukraine, boletus dapat dijumpai terutama di antara batang pinus buatan muda, di mana rumput tumbuh, atau di jarum lama..

Mosswheel

Ia tergolong dalam genus kulat tiub dan tumbuh dari awal musim panas hingga musim luruh di hutan konifer, gugur dan bercampur, secara tunggal atau dalam kumpulan kecil. Topi roda gila berbentuk hemisfera, menjadi cembung dari masa ke masa, dan kemudian rata. Dari atas, berwarna baldu, hijau tua atau coklat-coklat, lapisan spongy berwarna kuning terang. Pulpa roda gila keras, kuning pucat, putih pada cendawan lama, berubah menjadi biru pada waktu rehat. Mosswheel adalah cendawan yang boleh dimakan kelas pertama yang boleh digunakan tanpa mendidih terlebih dahulu untuk memasak hidangan panas, untuk acar, acar, dan pengeringan. Cendawan keseluruhan digunakan: topi dan kaki.

Mereka adalah kulat hitam berkayu nipis dan rapuh. Secara luaran, mereka kelihatan seperti kertas hangus. Mereka mempunyai bau kabur dan bubur manis manis. Cendawan ini banyak digunakan di Vietnam, Thailand, China. Muer tumbuh di batang pokok. Buat pertama kalinya mengenai cendawan, muer mula digunakan pada resepsi imperial di Jepun. Kini anda boleh membeli muer di sebuah kedai rempah-rempah oriental dengan harga yang cukup berpatutan..

Cendawan madu

Cendawan keluarga biasa. Mereka mula mengumpulkannya dari akhir bulan Ogos hingga musim sejuk. Dia suka tunggul tua, akar pokok konifer dan gugur, dan terutama sering menetap di tunggul kayu ek dan birch, ia ditemui walaupun di kawasan permafrost. Topi cendawan yang sebenar kelihatan seperti bola, cembung, kemudian diluruskan, baldu, berwarna coklat-kuning. Tepi penutup mula-mula dirangkul ke dalam, kemudian diluruskan, bergaris. Di atas penutup, terdapat sisik coklat kecil. Plat dilepaskan dari atas ke bawah, keputihan, kemudian berwarna coklat muda dan sering ditutup dengan bintik berkarat.Kaki panjang, berserat, kuning atau coklat, lebih gelap ke arah bawah. Pada agarika madu muda, kaki disambungkan ke tepi topi dengan filem putih, yang kemudian pecah dan tetap di kaki dengan cincin putih. Cincin inilah yang membantu membezakan agarika madu asli dari yang beracun (palsu, merah bata dan sulfur-kuning palsu). Pulut cendawan madu musim gugur berdaging tipis, keputihan, dengan bau cendawan yang menyenangkan.

Boletus

Ia tergolong dalam genus obabok dan tumbuh dari awal musim panas hingga akhir musim luruh dalam keadaan gugur, terutama birch, dan hutan campuran, secara tunggal dan berkumpulan. Selalunya boletus tumbuh di pinggir jalan hutan. Cap boletus berdiameter hingga 15 cm, hemisfera, kemudian berbentuk kusyen, berkabut atau halus, kering, sedikit berlendir dalam cuaca basah, dari pelbagai warna, dari abu-abu muda hingga coklat gelap, hampir hitam. Pulpa berwarna putih, tidak berubah warna pada waktu rehat, kadang-kadang berubah menjadi sedikit merah jambu, dengan bau dan rasa cendawan yang menyenangkan. Lapisan tubular terkelupas dengan mudah dari pulpa, keputihan, kemudian kelabu, kadang-kadang dengan bintik-bintik coklat gelap. Kaki boletus panjangnya hingga 15 cm, diameter hingga 3 cm, padat, silinder, sedikit melebar di bahagian bawah, keputihan, ditutup dengan sisik dari kelabu hingga coklat gelap, pada jamur tua keras, berserat.

Boletus

Milik genus obabok, tumbuh di hutan berdaun, campuran dan pain secara tunggal dan berkelompok dari bulan Jun hingga Oktober. Dia sangat menyukai aspen muda, tetapi membentuk mikoriza dengan birch, pain dan pokok lain. Tutup boletus berdiameter hingga 30 cm, pada jamur muda ia berbentuk separa bulat, berdekatan dengan batang, kemudian cembung, rata, kering, berdaging, baldu dengan warna berubah-ubah dari keputihan hingga kuning-oren, merah terang. Pulpa berwarna putih, pada waktu rehat berubah sedikit merah jambu atau biru, berubah menjadi hijau, kemudian berubah menjadi hitam, tanpa bau atau rasa istimewa. Kaki boletus hingga 20 cm, diameter hingga 5 cm, padat, silinder, menebal di bahagian bawah, mudah dipisahkan dari topi, putih-kelabu, ditutup dengan kudis berserabut-serat serpih warna putih, coklat-hitam.

Portobello

Ini adalah salah satu jenis cendawan champignon yang lebih biasa bagi kita. Ciri khas mereka boleh disebut ukuran yang agak besar dan topi yang dapat diungkapkan sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, diameternya sering mencapai 15 sentimeter. Ngomong-ngomong, kerana ciri ini lebih banyak kelembapan menguap dari portobello dibandingkan dengan jenis cendawan lain, kerana strukturnya lebih padat dan berdaging. Sungguh mengejutkan bahawa, sebagai makanan istimewa, portobello sering tumbuh dalam keadaan semula jadi yang tidak begitu menarik - di padang rumput, di sepanjang jalan raya, dan kadang-kadang bahkan di perkuburan..

Ryzhik

Milik genus Miller dari keluarga russula dari kumpulan lamellar, tumbuh di pain dan hutan lain dengan campuran pinus yang besar, terutama di hutan pinus muda, lebih baik di tanah berpasir dari bulan Julai hingga Oktober, secara tunggal dan berkumpulan. Tudung susu saffron dengan diameter hingga 15 cm, berdengkung, cembung pertama, kemudian berbentuk corong, dengan tepi yang sedikit melengkung ke bawah, licin, sedikit berlendir, oren, merah-oren, dengan zon sepusat dengan intensiti warna yang berbeza, semakin pudar. Permukaan bawah penutup berwarna coklat, dengan pinggan yang kerap mengalir ke bawah. Plat pertama dilekatkan, kemudian turun di sepanjang kaki, oren, berubah menjadi coklat ketika ditekan, bertukar menjadi hijau. Pulpa camelina tebal, padat, oren berkrim, berubah menjadi merah pada waktu rehat, kemudian berubah menjadi hijau, mengeluarkan jus susu bukan kaustik oren yang terang dengan bau resin, yang berubah menjadi hijau di udara. Kaki penutup susu safron panjangnya hingga 10 cm, diameter hingga 3 cm, silinder, padat pertama, kemudian berongga, halus, dengan warna yang sama dengan topi, putih di dalamnya, berubah menjadi hijau ketika ditekan.

Baris

Ini adalah nama kolektif untuk cendawan milik plat genus (keluarga Ryadovkovy). Lebih daripada 2.5 ribu wakil keluarga ini telah dikelaskan. Sebilangan besar cendawan ini boleh dimakan, tetapi terdapat juga ahli keluarga yang beracun. Baris yang boleh dimakan termasuk: kelabu, poplar, bersisik, besar, berkaki ungu, ryadovki kuning, gergasi, matsutake. Bahagian utama disebut sebagai cendawan yang boleh dimakan secara bersyarat..

Morel

Milik kumpulan cendawan marsupial, tumbuh dari awal musim bunga di hutan konifer dan bercampur di tanah humus subur yang kaya dengan kapur, dalam kebakaran lama, pembukaan hutan, di sepanjang jalan hutan, di tepinya. Topi morel tinggi hingga 15 cm, diameter hingga 10 cm, ovoid, bulat, berongga, kuning oker, kuning-coklat atau coklat muda dengan sel yang tidak rata, menyerupai sarang lebah, melekat di bahagian bawah kaki. Kaki morel panjangnya hingga 10 cm, tebal hingga 5 cm, silinder, halus, berongga, sedikit melebar di bahagian bawah, keputihan atau kuning-coklat. Daging morel berwarna putih lilin, nipis, rapuh, dengan bau dan rasa cendawan yang menyenangkan. Serbuk spora berwarna kekuningan. Cendawan dianggap boleh dimakan secara bersyarat. Sebaiknya rebus selama 10-15 minit sebelum digunakan, toskan kaldu, setelah itu Anda boleh menggoreng, rebus, gunakan dalam sup. Morels boleh dikeringkan dan digunakan tiga bulan selepas pengeringan.

Russula

Ia tergolong dalam genus russula dari keluarga russula dari kumpulan lamellar, tumbuh menjadi tunggal dan berkelompok dari awal musim panas hingga akhir musim luruh di hutan yang gugur, konifer dan bercampur, di pinggir, rawa, di antara lumut. Topi russula dengan diameter hingga 10 cm, pada cendawan muda ia berbentuk hemisfera, kemudian cembung rata, sedikit tertekan di tengah, berdaging, kering, dengan tepi yang sedikit tubular atau licin, warna yang bervariasi, sering dengan bintik-bintik cahaya yang besar, kulit topi tidak sampai ke tepi, dikeluarkan dari buruh. Pulpa padat, putih dengan rasa manis yang manis, dengan bau buah yang menyenangkan. Platnya kerap, sempit, melekat atau sedikit turun di sepanjang batang, putih, kekuningan. Kaki russula padat, pendek, panjang hingga 4 cm, diameter hingga 3 cm, silinder, padat, sedikit meruncing ke arah bawah, sedikit berkerut, putih.

Truffle

Truffle tergolong dalam genus cendawan marsupial, yang tumbuh di bawah tanah. Badan ubi yang berbuah dari cendawan ini dianggap sebagai makanan istimewa yang sangat berharga. Penampilan truffle tidak berbeza dari segi kecantikan - ia adalah umbi coklat bersudut tanpa bentuk dengan ketuat. Bahagian dalam buah kemerahan yang enak dengan urat putih, yang menjadi hitam apabila masak.

Champignon

Genus cendawan lamellar keluarga Champignon. Cendawan berwarna putih atau kelabu putih pada usia muda dan berwarna kecoklatan dan coklat pada usia matang, dengan topi sfera pada usia muda dan berbentuk payung pada masa matang. Topi Champignon berdiameter 2-10 cm. Platnya berwarna putih pada mulanya, kemudian menjadi gelap dan bertukar menjadi sedikit merah jambu. Atas dasar ini, champignon dapat dibezakan dari jamur beracun dari genus Amanita, di mana piringnya tetap putih atau kekuningan. Daging champignon berwarna putih, menguning di udara, atau berubah menjadi coklat.

Shiitak

Cendawan yang paling banyak diusahakan di dunia. Selain tujuan perubatan, ia banyak digunakan dalam masakan. Dalam masakan oriental, terdapat banyak resipi untuk sup, sos, perasa dan minuman shiitake..
Shiitak mempunyai cap lamellar coklat gelap dengan diameter 5-20 cm. Pada penutup anda dapat melihat corak retakan dan penebalan. Batangnya berserat, dengan membran yang melindungi pelindung penutup pada cendawan muda. Apabila spora matang, membran pecah dan kekal sebagai pinggiran pada penutup. Tumbuhan Shiitake tumbuh secara tunggal pada tunggul atau batang pokok. Mereka biasanya muncul pada musim bunga dan musim luruh selepas hujan..

Shimeji

Ia adalah sejenis cendawan tiram gourmet yang tumbuh terutamanya di Asia timur. Jadi, di Jepun dan Korea, cendawan ini paling popular. Shimeji kami dijual hanya di kedai, mentah dan kering, walaupun jika anda mahu, anda boleh mencuba menanam cendawan ini di rumah.
Shimeji dibezakan dengan aroma menyenangkan khas dan rasa lembut berkrim dengan sentuhan sedikit manis. Di samping itu, antara ciri khas cendawan ini, ia menyebut strukturnya yang renyah dan cukup stabil..

Enoki

Ini adalah cendawan kecil pada kaki yang nipis dan agak panjang dengan penutup kecil yang berwarna putih atau kuning pucat. Cendawan jenis ini popular di masakan Korea, Jepun, China dan Thailand. Anda juga boleh membelinya dari kami. Tetapi kedai hanya menawarkan cendawan porcini yang ditanam secara buatan..
Kini, enoki banyak digunakan dalam masakan, tujuan perubatan dan kosmetologi..

Adakah anda tahu semua cendawan coklat?

Pemburuan cendawan selalu berubah menjadi perburuan perjudian. Ini bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga bermanfaat. Hanya dalam satu jalan keluar cendawan, anda dapat mengisi semula hutan dan menyediakan keperluan musim sejuk seisi keluarga anda. Secara tradisinya, cendawan berkepala coklat dipercayai oleh peminat memburu yang tenang. Pertimbangkan beberapa jenis cendawan yang boleh dimakan dan rakan-rakannya yang beracun, tempat pertumbuhan dan ciri-cirinya.

Keistimewaan, habitat dan musim cendawan coklat yang boleh dimakan

Terdapat banyak cendawan coklat yang boleh dimakan. Berikut ini adalah makanan yang boleh dimakan: cendawan tiram, volushki, chanterelles, landak, sandpiper, obaboks, champignons, jamur, baris poplar.

Cendawan putih

Sebilangan individu spesies ini tumbuh hingga setengah meter. Mereka mempunyai topi baldu yang besar hingga berdiameter 30 cm. Kaki kuat dan kuat, ditutup dengan jaring yang hampir tidak kelihatan. Pulpa putih elastik, tegas, apabila dipotong, tidak kehilangan sifat semula jadi: ia tidak berubah dalam komposisi dan tidak gelap, tidak mengeluarkan susu.

Walaupun mereka tumbuh hampir di mana-mana, mereka jarang dijumpai sebagai cara pencinta memburu cendawan. Anda boleh menemui cendawan coklat di hutan cemara atau campuran berusia pertengahan (dari 20 tahun) dari awal Julai hingga akhir September. Boletus tidak suka tanah lembap. Pilih tepi hutan yang kering dan terang, di sebelah lumut dan lumut.

Rujukan! Cendawan putih mengandungi asid amino. Membantu membersihkan dinding saluran darah dari plak aterosklerotik. Mempunyai kesan positif terhadap pembaharuan sel.

Ek coklat

Saudara terdekat boletus. Ia boleh mencapai jumlah yang besar. Wakil terbesar syarikat ini mempunyai topi baldu dengan diameter hingga 20 cm dan kaki bujur lebar dengan bintik-bintik kecil. Apabila rosak atau ditekan, pokok oak bertindak balas dengan perubahan warna. Tanda biru terbentuk pada titik tekanan.

Duboviks boleh ditemui di hutan Caucasus, Carpathians, di wilayah utara dan tengah Rusia. Cendawan ini suka bukit berhutan, lereng basah, lebih suka ek muda. Mereka mula muncul di hutan pada awal musim panas. Anda boleh menjumpainya hingga akhir musim luruh, bergantung pada cuaca dan kawasan. Oak coklat adalah cendawan yang boleh dimakan secara bersyarat.

Perhatian! Dubovik beracun apabila mentah. Sebelum memasak, rawatan haba yang lama diperlukan, serta mendidih dua kali selama 20 minit selepas mendidih. Ini adalah satu-satunya cara untuk menyingkirkan toksin. Sangat tidak digalakkan minum alkohol bersama-sama dengan Duboviks.

Roda roda bermotif

Mereka tergolong dalam cendawan tubular. Sehingga 10 cm. Topi berwarna coklat. Daging cendawan sedikit kuning; jika rosak, secara beransur-ansur gelap menjadi merah, ia boleh pecah. Spesies ini sering dijumpai di hutan gugur dan bercampur di Timur Jauh, Rusia Tengah dan Kaukasus Utara dari awal bulan Jun hingga November.

Cendawan madu

Mereka sering dijumpai di hutan kita. Mereka mempunyai batang panjang, ditutup dengan penutup bulat coklat muda. Lapisan serbuk putih sering dapat dilihat pada kaki..

Mereka tumbuh dalam keluarga kecil di batang pokok tumbang, tunggul. Cendawan madu boleh berada di bawah salji pada awal musim bunga atau akhir musim luruh, malah terdapat di pondok musim panas. Cendawan jenis ini boleh diasinkan, diasinkan, digoreng, dibekukan - ia baik dalam apa-apa jenis penyediaan.

Perhatian! Madu musim luruh yang kurang dimasak mengandungi toksin dan boleh menyebabkan gangguan pencernaan alergi.

Chanterelle

Jenis yang sangat biasa. Ia mempunyai penutup berwarna oren-coklat dengan tepi bergelombang dan bilah yang kerap. Ini cekung, bentuknya menyerupai corong. Chanterelles digoreng sangat enak.

Boletus

Salah satu piala pencinta "pemburuan senyap" yang paling berharga: cendawan besar, cantik dan harum. Batangnya stabil, bersisik, tutupnya berdiameter 20 cm. Di tempat kerosakan, bersentuhan dengan tangan, ia bertukar menjadi biru. Tumbuh di bawah pokok aspen muda di hutan campuran. Boletus boleh dituai sepanjang musim panas hingga akhir September.

Rujukan! Boletus berguna untuk penyakit radang dan berjangkit, dalam tempoh selepas operasi.

Truffle

Sama sekali tidak seperti cendawan biasa. Individu ini tidak mempunyai kaki atau topi. Ia lebih menyerupai umbi kentang bakar dengan berat dari 50 g hingga beberapa kilogram. Cendawan aneh ini hanya tumbuh di hutan beech atau kebun oak di Perancis Selatan, Itali Utara, Switzerland. Di Rusia, hanya spesies musim panas mereka yang dijumpai..

Truffle memerlukan tanah lembut, berliang, lembab yang kaya dengan kalsium dan beroksigen. Umbi dituai pada waktu malam, apabila aroma cendawan ini lebih sedap dirasakan di udara pegun. Kerana dengan bau anjing dan babi yang dilatih khas mencarinya di dalam tanah. Truffle digunakan untuk menyediakan hidangan gourmet mengikut resipi dan sos khas.

Dengan topi coklat dan kaki warna yang berbeza

Perhatikan cendawan yang boleh dimakan yang menggabungkan topi coklat (atas) dengan batang berwarna yang berbeza. Di antaranya terdapat juga banyak spesimen yang enak dan berguna untuk manusia. Yang paling terkenal di antaranya:

Thresher

Agaric. Mempunyai topi rata berwarna merah dan coklat yang lekuk di tengahnya. Diameternya boleh mencapai 15 cm. Kaki berwarna kuning muda, memiliki tinggi 12 cm, diameter 3 cm lebar.

Ia tumbuh di wilayah tengah dan selatan Rusia dari bulan Julai hingga Oktober di hutan lebat (terutama kayu ek), di antara ladang hazel dan cemara. Pulpa berwarna kuning berkrim, sangat tegas. Ia juga disebut Euphorbia kerana mengeluarkan susu putih (susu cendawan).

Cendawan lama berbau seperti ikan haring dan rasanya. Cendawan coklat merah adalah cendawan yang jarang dan lazat. Tidak mempunyai persamaan dengan cendawan beracun.

Rujukan! Jag susu menghalang penuaan pramatang tubuh manusia. Membantu mengisi asid lemak dan protein. Ia melindungi sel kulit dari kehancuran dan mempercepat pembaharuannya. Amat berguna untuk wanita.

Oiler

Cendawan kecil. Ia tumbuh hingga 10-15 cm. Ia mempunyai topi berlendir, coklat gelap, berlendir dengan diameter hingga 20 cm. Kaki memanjang, padat, putih kelabu..

Butterlets terdapat di penanaman konifer di Ukraine, Belarus dan Rusia. Jumlah minyak yang paling besar di hutan muncul pada bulan Ogos, ketika cukup cahaya matahari dan kehangatan untuk mereka..

Valui

Seorang wakil genus russula. Di hutan Persekutuan Rusia, ia sering dijumpai di timbunan besar. Boleh dijumpai di hutan campuran pada musim panas dan musim gugur. Bahagian atas valui menyerupai periuk teh, ia dibezakan dengan corak bergaris dan lapisan lendir berwarna coklat kekuningan, tepi boleh dibundarkan. Platnya berwarna putih; kerana kulat tumbuh, mereka menjadi kuning. Kaki tebal, diameter hingga 5 cm, ringan, berbentuk silinder.

Minyak kolibia

Tumbuh di hutan pelbagai jenis dari bulan Julai hingga September. Ini memiliki topi berminyak kecil dengan tubercle di bahagian atas. Permukaan penutup di tengah dicat dengan pukulan kecil, jalur. Kaki nipis, mencapai ketinggian 4-7 cm. Ia tidak mempunyai kembar beracun.

Mokruha spruce

Mempunyai penutup berwarna ungu-coklat. Tepi bawah. Diameter topi adalah dari 5 hingga 12 cm. Daging topi berwarna putih, lembut, mempunyai rasa dan bau yang menyenangkan. Kaki individu ini besar, berbentuk silinder, licin. Plat kadang-kadang ditutup dengan bintik hitam. Mokruha dijumpai pada musim panas dan musim luruh di hutan konifer di kebanyakan wilayah Eurasia (di bawah larch, pain, spruce).

Baju hujan yang boleh dimakan

Ia berbentuk seperti pir. Bahagian yang menebal berdiameter 20 hingga 50 mm. Bahagian silinder berukuran 20 hingga 60 mm dan diameter 12 hingga 22 mm. Cendawan muda berwarna putih, ditutup dengan lapisan berjerawat di bawah. Pada cendawan dewasa, lapisan ini menjadi semakin gelap sehingga coklat, jerawat hilang.

Rujukan! Lebih baik menggoreng jas hujan yang boleh dimakan, memotongnya menjadi kepingan.

Baris hijau (greenfinch)

Mengekalkan warna hijau walaupun sudah mendidih. Topi itu padat, berdaging, berlendir, mencapai diameter 4 hingga 15 sentimeter. Warnanya biasanya kekuningan-gelap, kehijauan, semakin gelap sepanjang masa. Tepi bergelombang, kaki benar-benar tidak kelihatan, kebanyakan tersembunyi di dalam tanah.

Zelenushka memilih hutan pinus kering dengan tanah berpasir. Berbuah dari bulan September hingga November hingga musim sejuk. Hijau baris tumbuh di zon sederhana di Hemisfera Utara.

Perhatian! Baris hijau tergolong dalam cendawan yang boleh dimakan. Memerlukan double boil yang panjang, sehingga bertukar menjadi lebih hijau. Semasa makan teh hijau dalam jumlah besar, anda boleh mengalami keracunan serius dengan gejala berikut - kelemahan otot, kekejangan, sakit perut, urin gelap.

Lepiota corymbose

Ini memiliki sejenis topi, yang pada awal kehidupan memiliki bentuk loceng di luar. Ketika tumbuh dewasa, ia terbuka dan mengambil bentuk yang rata, seperti payung Cina. Topi, berdiameter hingga 8 cm, ditutup dengan timbangan kecil. Seiring bertambahnya usia, warnanya berubah menjadi coklat kemerahan. Kaki berbentuk silinder, lemah - berdiameter hingga 1 cm.

Ganda palsu yang tidak boleh dimakan dalam warna coklat

Untuk menentukan kebolehgunaan, anda boleh bergantung pada sebilangan ciri yang terdapat pada cendawan beracun dan tidak boleh dimakan. Sekiranya anda memilikinya, anda hanya perlu meninggalkan spesimen yang terdapat di hutan. Sekiranya anda menjumpai volva (skirt), perubahan warna pulpa pada potongan, kehadiran bau yang tidak menyenangkan, lebih baik tidak menuai tanaman seperti itu. Spesies yang tidak boleh dimakan termasuk: blackberry (blackberry) kasar, cendawan mustard, cendawan lada dan lain-lain.

Rujukan! Sebelum memulakan perburuan cendawan, anda perlu membiasakan diri dengan cendawan yang boleh dimakan dan sejenisnya..

Cendawan hempedu (kepahitan)

Cendawan porcini yang tidak boleh dimakan. Mempunyai topi coklat muda yang serupa. Bahan kepahitan spongy berubah menjadi merah jambu dari masa ke masa. Kaki kulat hempedu ditutup dengan jaringan gentian coklat keabu-abuan berbentuk bulat atau sudut. Di tempat rehat, ia segera menjadi gelap, memperoleh warna coklat. Kulat putih palsu tidak terkena cacing. Sekiranya anda menjilat pulpa dengan lidah anda, rasanya pahit..

Anda boleh menemui cendawan ini dari bulan Jun hingga Oktober di hutan konifer dan rimbun di Rusia, di Eropah dan Amerika. Ia dijumpai terutamanya pada tunggul busuk, di akar pokok, secara berkumpulan.

Rujukan! Gorchak terburu-buru digunakan dalam perubatan. Sebahagian daripada ubat koleretik.

Galerina bersempadan

Sangat mudah untuk mengelirukannya dengan madu musim panas. Tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Tetapi, tidak seperti cendawan musim panas, ia tumbuh di hutan konifer. Cendawan musim panas lebih suka kayu luruh seumur hidup.

Penting! Racun Gallerina sangat berbahaya, mirip dengan toksin toststool pucat atau agaric lalat merah.

Baju hujan yang berbau

Pelbagai jenis biasa. Ia adalah badan berbuah coklat dengan duri gelap yang melengkung. Cendawan muda berwarna putih kekuningan di dalamnya, menjadi coklat zaitun ketika matang. Aroma jas hujan muda mengingatkan pada gas ringan. Tidak boleh dimakan.

Varieti ini tumbuh dari awal musim panas hingga akhir musim luruh di mana-mana di hutan campuran dan konifer, terutama di bawah pohon cemara (wilayah Crimean). Jas hujan berbau mirip dengan jas hujan mutiara yang boleh dimakan, yang dibezakan dengan warna keputihan dan aroma cendawan yang menyenangkan.

Dengan topi coklat dan kaki warna yang berbeza

Pertimbangkan cendawan yang tidak boleh dimakan dan beracun - kembar, sekarang menggunakan contoh cendawan di mana penutupnya berwarna coklat dan kaki dengan warna yang berbeza.

Cendawan lada

Kembar lumut dan mentega tidak beracun, tetapi tidak boleh dimakan. Secara luaran, ia sangat mirip dengan cendawan dan boletus. Cendawan coklat ini menonjol dengan rasa pahit, mengingatkan pada lada panas, yang mana mereka mendapat namanya. Kumpulkan, kemudian keringkan, kisar dan gunakan sebagai rempah dalam masakan rumah anda..

Cendawan syaitan

Berganda cendawan porcini dan pokok oak. Mempunyai topi berukuran 8 hingga 30 cm diameter, dalam bentuk hemisfera, yang meluruskan ketika dewasa. Kulit terasa kering, kelabu kotor dengan garis-garis merah. Kaki montok, lobak, kemerah-merahan. Semasa mengeluarkan cendawan, pulpa bertukar menjadi biru, dan lebih kerap menjadi merah. Cendawan dewasa mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Tumbuh dari bulan Jun hingga akhir September di hutan lebat Eropah Selatan, Rusia selatan, Kaukasus, Timur Tengah, Krai Primorsky selatan.

Kekurangan cahaya webcap

Kembar beracun cendawan porcini muda. Perbezaan luaran hanya dapat dilihat pada lapisan yang mengandungi spora, di jaring laba-laba itu adalah lamellar. Platnya berwarna kuning pada mulanya, kemudian menjadi ungu.

Lepiota jambul (payung sisir)

Kembar beracun lepiota scutellum. Terdapat di mana-mana tempat di Rusia. Topi payung sisir cembung pada usia dini, secara beransur-ansur terbuka ketika tumbuh dan memperoleh penampilan yang rata. Ditutup dengan lapisan sisik coklat kemerahan. Ukuran berdiameter dari 2 hingga 5 cm.

Tumbuh di hutan konifer, campuran dan gugur, padang rumput, padang rumput, rumput, rumput, kebun sayur dari bulan Jun hingga Oktober. Tidak seperti scutellum lepiota, ia mempunyai bau yang menyengat, jarang (mengingatkan bawang putih busuk) dan rasa yang tidak menyenangkan.

Perhatian! Pengambilan payung sisir secara tidak sengaja menyebabkan keracunan teruk, yang dicirikan oleh muntah, cirit-birit, sakit di perut dan kepala, kekejangan.

Cendawan coklat di atas pokok

Banyak pemetik cendawan melangkau cendawan pokok, kerana mereka tahu sedikit tentang mereka dan tidak mahu mengambil spesies yang tidak dikenali. Memang terdapat sedikit cendawan yang boleh dimakan di antara kumpulan ini. Mari kita perhatikan ciri-ciri cendawan berkayu coklat..

Muer

Kelihatan seperti kertas terbakar, nipis, rangup. Mereka banyak digunakan dalam masakan Vietnam, Thai, Jepun dan Cina. Di Rusia, cendawan ini dijual kering. Muer mengandungi protein, vitamin, asid amino, fosforus, kalsium, kalium. Ia juga dipercayai bahawa kulat pokok hitam melegakan bengkak dan melambatkan proses penuaan..

Polipore berskala

Lebih suka pokok-pokok yang gugur, rendah di kedua-dua batang hidup dan mati. Jamur bersisik bersisik terdapat di lorong tengah dan di Timur Jauh. Pestle mempunyai topi berdaging yang tidak simetri dengan sisik coklat gelap dalam corak bergelombang. Pulpa mempunyai gabus spongy, konsistensi runtuh. Mempunyai aroma yang menyenangkan yang mengingatkan sebilangan orang tentang bau timun segar.

Auricularia auricular

Tumbuh di pokok yang hidup dan kering, lebih suka elderberry dan alder. Kulat ini tidak berbau. Individu muda mempunyai warna ungu, sementara yang lebih tua secara beransur-ansur berubah menjadi coklat. Di negara kita, auricularia auricular dikumpulkan pada bulan Ogos dan September, terutamanya di wilayah selatan Primorsky Krai.

Perhatian! Jamur hati dikontraindikasikan pada penyakit saluran gastrousus, ginjal, hati dan gout. Sangat tidak diinginkan untuk membuat hidangan cendawan lada untuk kanak-kanak.

Chaga

Jamur, yang merupakan pertumbuhan hitam (kadang-kadang besar) yang mempengaruhi pucuk kayu. Ia tumbuh selama 10-20 tahun, masuk lebih dalam ke dalam batang pokok dan secara beransur-ansur memusnahkan pokok itu. Chaga tersebar luas di kebun birch dan hutan Rusia, di taiga dan hutan stepa.

Cendawan yang tumbuh di birch hidup digunakan untuk tujuan perubatan.Chaga digunakan dalam rawatan pelbagai penyakit. Untuk pencegahan, pelbagai teh, infus dan decoctions disediakan di rumah.

Penting! Cendawan adalah makanan berat untuk saluran pencernaan manusia. Walaupun badan berbuah tidak beracun, ia seperti span dapat menyerap racun dari bumi. Sudah tentu mustahil untuk memakan cendawan pada masa kanak-kanak..

Pergi ke hutan, penting untuk tidak lupa bahawa tidak semua cendawan selamat - terdapat banyak rakan beracun, misalnya, cendawan dengan batang ungu dan topi coklat, dan tanpa mengetahui ciri khasnya, sukar untuk tidak melakukan kesalahan. Perhatikan semua perincian dan keterangan, foto, bau, medan, kehadiran rok di kaki, perubahan warna, rasa. Makan hanya spesies yang anda yakin, jangan abaikan nasihat pemetik cendawan berpengalaman. Sekurang-kurangnya keraguan, jangan masukkan cendawan yang tidak diketahui ke dalam bakul anda, agar tidak membahayakan kesihatan anda.

10 cendawan beracun teratas yang pasti anda tidak boleh masukkan ke dalam bakul anda

Akhir musim panas dan awal musim luruh adalah masa kegemaran bagi pemetik cendawan. Betapa senangnya mengembara di hutan, ketika musim panas sudah reda, ada nyamuk dan pengusir yang menjengkelkan. Dan betapa indahnya masa ini di hutan! Pokok dicat dengan pakaian musim luruh yang cerah, daun kuning pertama melingkar di udara yang telus. Sunyi dan tenang di sekitarnya, hanya suara burung yang jarang berlaku yang mematikan suasana ini.

Dan inilah yang kami datangi di sini: tunggul birch atau batang pohon tua yang ditebang, semuanya ditutup dengan cendawan coklat muda. Berapa banyak kegembiraan kekanak-kanakan harta karun yang dijumpai kepada pemetik cendawan! Tetapi sila berhati-hati! Ada baiknya jika kita tahu semua cendawan dengan sempurna, kerana di antaranya ada yang beracun yang perlu dikenali dengan jelas.

Secara keseluruhan, kira-kira 30 spesies cendawan berbahaya terdapat di wilayah negara kita. Tahap ketoksikan yang mereka ada berbeza. Terdapat apa yang disebut dimakan bersyarat, yang, apabila disiapkan dengan betul, menjadi tidak berbahaya. Dan ada yang tergolong beracun mematikan - ini adalah cendawan yang sangat berbahaya.


Baris ungu - cendawan yang boleh dimakan

Bahaya tertentu terletak pada kenyataan bahawa banyak dari mereka menyamar sebagai makanan yang dimakan, dan hanya mungkin untuk membezakannya hanya dengan pengalaman dan pengetahuan yang mencukupi. Penerbitan ini menyajikan 10 jenis cendawan beracun. Hampir semuanya tergolong dalam kumpulan lamellar, iaitu di bahagian bawah topi mereka mempunyai plat.

Amanita phalloides

Ia tergolong dalam kategori cendawan beracun yang mematikan. Habitatnya adalah kawasan hutan yang terletak di wilayah selatan negara, di mana ia dijumpai sepanjang musim panas dan awal musim luruh..

Cendawan agak besar, membentuk tutup lebar berdiameter 10-15 cm, cembung, warna zaitun kehijauan pucat. Baju kecil muda menyerupai champignon kerana tepi penutup yang melengkung ke bawah, yang kemudian menjadi hampir rata.


Cap kematian. Foto dari laman web birbaskaistanbul.blogspot.ru

Kaki katak berwarna putih, membentang sepanjang 12-15 cm. Tepat di bawah topi terdapat cincin khas menyerupai rok berpinggir, dan di bahagian bawah kaki terdapat penebalan. Cendawan tidak mempunyai bau dan rasa. Bendalir pucat mirip dengan cendawan yang boleh dimakan seperti russula dan champignons, dengan pengalaman yang tidak cukup mudah membingungkannya. Bahkan dimakan 1/3 cendawan menyebabkan keracunan maut, dan tidak ada kaedah pemprosesan menghilangkan kesan toksik. Bahayanya adalah bahawa tanda-tanda keracunan muncul tidak lebih awal dari 6 jam setelah dimakan, dan kadang-kadang bahkan setelah 2 hari..

Terbang agaric putih atau musim bunga (Amanita verna)

Sepanjang musim panas, agaric lalat musim bunga tumbuh di hutan. Topi berwarna putih, berdiameter hingga 10 cm, separuh tersebar, dengan pinggir yang sedikit bergaris. Bubur mempunyai bau yang tidak menyenangkan.


Amanita berwarna putih. Foto dari laman web wikigrib.ru

Kaki juga berwarna putih, panjang 7-12 cm, berongga, ditutup dengan sisik bersisik, mempunyai bengkak di bahagian bawah. Cincin di kaki lebar, sedikit berjalur.

Kulat tergolong dalam kelas beracun yang mematikan. Sangat mudah untuk mengelirukannya dengan pelampung putih, tetapi ingat bahawa yang terakhir ini tidak mempunyai cincin dan tidak berbau..

Terbang agaric atau kelabu (Amanita pantherina)

Berlaku pada separuh kedua musim panas dan musim luruh. Tutup cendawan berdiameter hingga 12 cm; pada masa muda ia berbentuk lonceng, tetapi kemudian menjadi sujud. Warnanya bervariasi dari coklat muda hingga zaitun, seluruh permukaannya dipenuhi dengan banyak bintik putih. Pulpa juga berwarna putih dengan bau yang menjijikkan.


Amanita muscaria. Foto dari laman web wikigrib.ru

Kaki langsing dan berongga panjangnya 13 cm. Ia menyempit di bahagian atas, dan membentuk penebalan di bahagian bawah. Cendawan itu kelihatan seperti agaric lalat berwarna kelabu-merah jambu yang tidak berbahaya, tetapi sangat berbahaya. Keracunan berlaku dengan cepat: dalam 20 minit hingga 2 jam selepas makan.

Agar terbang (Amanita muscaria)

Cukup meluas. Hal ini biasa terjadi di semua hutan, terutama hutan birch, di mana ia tumbuh secara tunggal atau dalam kumpulan kecil..

Ia adalah cendawan yang besar dan cantik. Pada kaki yang tinggi dan tebal, dikelilingi oleh cincin, ada topi merah terang besar (kadang-kadang oren), berbintik-bintik dengan banyak bintik-bintik putih. Pada cendawan muda, ia berbentuk bulat, tetapi kemudian memperoleh bentuk cembung rata..

Amanita muscaria tidak dianggap berbahaya. Ia mempunyai sifat memabukkan dan halusinogen. Tanda-tanda seperti itu boleh muncul dalam 20 minit - 2 jam setelah mengambil sejumlah besar cendawan. Cendawan itu kelihatan seperti russula berwarna merah keemasan. Dalam dos yang kecil, agaric lalat digunakan sebagai ubat.

Untuk menghilangkan semua risiko keracunan dengan cendawan beracun, anda boleh dijamin boleh dimakan di laman web anda atau bahkan di balkoni anda. Pasar kami, yang menyatukan kedai dalam talian yang besar, mempunyai pelbagai jenis bahan penanaman. Pilih yang anda suka di bahagian Cendawan untuk kediaman musim panas.

Baris beracun (Tricholoma pardinum)

Pada akhir musim panas dan awal musim luruh, ia terdapat di hutan lebat, terutama hutan ek, tetapi juga dapat tumbuh di hutan pinus. Topi dicat berwarna putih atau kelabu pucat, dengan diameter 4 hingga 12 cm, dari cembung hingga hampir rata, dan tepinya melengkung ke dalam. Kaki berwarna putih, panjang hingga 8 cm, diameter sekitar 3 cm. Mempunyai rasa dan bau yang menyenangkan seperti tepung.


Baris itu beracun. Foto dari laman web wikigrib.ru

Cendawan yang sangat beracun. Setelah memakannya, gejala keracunan muncul setelah jangka waktu dari 1.5 hingga 4 jam. Baris beracun boleh dikelirukan dengan garis kelabu bersahaja.

Galerina marginata

Cendawan biasanya tumbuh dalam kumpulan kecil di hutan di batang pokok yang busuk sepanjang musim panas. Tutup cendawan berdiameter 1-4 cm, warnanya kotor kuning-kecoklatan, secara beransur-ansur menjadi hampir rata dari loceng-cembung. Kaki panjang 2-5 cm, nipis, menebal di bahagian bawah, dengan cincin kekuningan, di atasnya, seolah-olah ditaburkan dengan mekar mekar.


Galeri bersempadan. Foto dari laman web wikigrib.ru

Salah satu cendawan yang paling beracun. Galeri bersempadan boleh dikelirukan dengan madu musim panas.

Buih palsu kuning-sulfur (Hypholoma fasciculare)

Biasanya dia suka menetap di dalam kumpulan besar di batang konifer yang reput, di tunggul lama atau di dekatnya di tanah. Berlaku sepanjang musim panas hingga akhir musim luruh.


Buih Palsu. Foto dari laman web wikigrib.ru

Tutupnya berdiameter 2-7 cm, pada jamur muda memiliki bentuk berbentuk lonceng, kemudian menyebar, warnanya kekuningan atau coklat-kuning, secara beransur-ansur menjadi gelap ke arah pusat. Kaki tumbuh hingga 10 cm, nipis, kuning muda.

Bubur cendawan ringan, mempunyai rasa pahit dan bau yang agak tidak menyenangkan. Cendawan ini berbeza dengan agarika madu lain dalam warna piring di bawah topi: mereka berwarna kehijauan di busa palsu. Tanda-tanda keracunan berlaku dalam 1-6 jam selepas makan.

Champignon berkulit kuning (Agaricus xanthodermus)

Nama lain adalah lada berkulit kuning. Kulat tersebar luas di hutan, serta taman kota dan dataran, di mana ia tumbuh subur setelah hujan..


Champignon berkulit kuning. Foto dari laman web wikigrib.ru

Tutup cendawan dewasa lebar, berbentuk loceng, putih atau kelabu muda. Kaki panjang 6 hingga 15 cm, putih, di bahagian bawahnya mempunyai penebalan dengan cincin dua lapisan putih. Semasa memasak, bau karbol ("farmasi") yang kuat muncul, agak tidak menyenangkan.

Cendawan itu beracun, tetapi tidak membawa maut. Pecheritsa agak serupa dengan champignon lain, misalnya, w. biasa dan ladang, tetapi dapat dibezakan dengan mudah oleh baunya semasa proses memasak.

Lepiota coklat-merah (Lepiota brunneoincarnata)

Nama lain untuk payung ini - payung bersisik, tumbuh di selatan Rusia. Biasanya ia dapat dilihat di padang rumput, tetapi juga terdapat di bandar-bandar: di taman dan di rumput..


Lepiota berwarna coklat kecerahan. Foto dari laman web wikigrib.ru

Cendawan bersaiz sederhana - diameter tutupnya tidak lebih dari 6 cm. Batangnya rendah, tebal, mempunyai cincin berserat. Topi berwarna kelabu-coklat atau krem-coklat, ditutup dengan sisik gelap di atas; seiring bertambahnya usia, ia memperoleh bentuk cembung-sujud dengan tepi puber. Cendawan yang sangat beracun dengan kandungan sianida yang tinggi. Sangat mudah untuk mengelirukannya dengan jenis payung lain (z. Blushing, motley).

Cendawan syaitan (Boletus satanas)

Cendawan tubular yang tergolong dalam genus boletus. Di negara kita, ia tumbuh di Kaukasus, di wilayah selatan bahagian Eropah dan di selatan Wilayah Primorsky, di mana ia menetap di hutan. Membentuk simbiosis dengan pokok seperti linden, oak, beech, chestnut dan lain-lain. Ia menyerupai pokok oak yang boleh dimakan (poddubnik), mudah bagi pemetik cendawan yang tidak berpengalaman untuk melakukan kesalahan.

Cendawan besar dengan penutup seperti bantal berdiameter hingga 20 cm, kelabu muda atau putih oker. Dari bahagian bawah, span kelihatan, terdiri daripada tiub dengan stomata merah. Kaki panjangnya 10 cm, tebal (diameter hingga 6 cm), kekuningan, mempunyai jala merah di bahagian bawah. Cendawan lama mengeluarkan bau yang sangat tidak menyenangkan.

Di beberapa habitat, ia dianggap beracun secara kondisional, dan dengan pemprosesan yang sesuai, ia dimakan. Walau bagaimanapun, tidak ada data yang boleh dipercayai mengenai keselamatan cendawan ini, jadi anda tidak boleh melakukan eksperimen pada diri sendiri dan orang yang anda sayangi.


Semasa memilih cendawan, anda perlu berhati-hati dan berhati-hati.

Semasa memilih cendawan, anda perlu berhati-hati dan berhati-hati. Jangan sekali-kali mengambil cendawan jika anda meragui keselamatannya. Video berikut menceritakan tentang sepuluh cendawan paling beracun yang terdapat di negara-negara CIS.

Pembaca yang dihormati, kongsikan di komen apa cendawan beracun yang terdapat di kawasan anda dan bagaimana anda membezakan antara cendawan yang boleh dimakan dan beracun.

Keajaiban alam atau cendawan yang boleh dimakan dengan bentuk dan pewarna yang tidak biasa

Sekiranya anda berpendapat bahawa cendawan harus mempunyai penutup bulat pada batang tebal atau nipis dan warna kekuningan-kuning atau putih pada badan cendawan, artikel ini sekurang-kurangnya akan mengejutkan anda. Ternyata Ibu Alam mempunyai khayalan yang sangat kaya, jika tidak, dari mana cendawan yang tidak dapat dimakan berasal Bentuk luar biasa yang menyerupai makhluk asing, atau hanya jisim tanpa bentuk, pewarnaan menjerit, topi dan kaki yang aneh, dan umumnya ketiadaannya - inilah spesimen yang akan dibincangkan hari ini.

sarcoscif alai

Pada awal musim bunga, di hampir semua negara dan kontinjen, seluruh keluarga sarcoscif berwarna merah tumbuh di atas pokok tumbang. Topi cekung dilekatkan pada kaki putih keputihan, yang lebih mirip bentuk mangkuk. Di dalamnya berwarna merah terang, sementara "dinding" luarnya mempunyai warna yang lebih terang. Beberapa pemetik cendawan mendakwa bahawa daging sarkoscithi yang elastik dan berbau harum cukup dimakan, tetapi kebanyakan masih memotong cendawan ini, kerana terlalu kecil, dan juga agak keras.

Untuk topi cekung dan warnanya cerah, cendawan juga disebut cawan peri merah. Perlu diperhatikan bahawa tumbuh hanya di kawasan yang bersih dari segi ekologi, menghindari tali pinggang hutan di dekat jalan raya dan kota besar, di mana udara tercemar oleh semua jenis pelepasan..

Cendawan buluh

Sekiranya sebilangan cendawan mempunyai cincin yang dihiasi dengan kaki, maka cendawan buluh mempunyai rok keseluruhan, dan sangat panjang, hampir sampai ke tanah. Warnanya selalunya berwarna putih, tetapi terdapat rok berwarna kuning atau merah jambu. Perlu diperhatikan bahawa pada mulanya cendawan memiliki bentuk telur, dari mana kaki putih yang tinggi, hingga 25 cm kemudian muncul dengan topi cembung kecil, dicat dengan warna coklat.

Permukaan penutupnya adalah mesh, ditutup dengan lendir kehijauan berbau yang tidak menyenangkan yang menarik serangga. Dalam masakan Cina, cendawan buluh dianggap makanan istimewa kerana teksturnya yang lembut dan rangup..

Nama Latin cendawan terdengar seperti lingga Hindu, tetapi selalunya ia berlaku seperti:

cendawan buluh;

wanita bertudung;

jaring dictyophora;

gadis buluh;

kekasih wangi di buluh;

ginseng buluh.

Varnis keajaiban violet keajaiban

Pada akhir musim panas, di hutan, di lereng basah, amethyst varnish (aka lilac) tumbuh - cendawan kecil di batang nipis dengan topi terbuka. Badan cendawan benar-benar ungu ungu, bahkan lempeng di bawah topi, yang dengan lancar turun ke batang, satu-satunya perkara ialah pudar pada spesimen lama. Bubur halus yang boleh dimakan juga berwarna ungu, dengan rasa dan bau yang menyenangkan.

Mycena cendawan beracun sangat mirip dengan varnis lama. Ia boleh dibezakan dengan ciri khas bau lobak dan piring putih tulen (mereka berwarna ungu pada pernis kecubung).

Gergasi Champignon atau gergasi lagermania

Salah satu cendawan terbesar di dunia adalah wakil keluarga cendawan Lagermania cendawan. Cendawan unik ini sering dijumpai di padang rumput dan padang rumput di Rusia tengah. Ia tidak mempunyai kaki, dan tubuh cendawan itu sendiri seperti telur bulat besar yang hilang oleh dinosaurus yang sudah pupus, atau kepala seseorang, yang mana cendawan ini terkenal sebagai "bighead". Dan kerana bigheads muncul pada musim hujan, mereka disebut jas hujan.

Ukuran kepala menginspirasi rasa hormat: ada spesimen dengan diameter melebihi 0,5 m, dan ini diberikan fakta bahawa mereka dapat dimakan. Itu benar-benar tangkapan jadi tangkapan! Tidak sukar untuk menentukan kematangan cendawan: bigheads muda harus berwarna putih, dengan warna yang sama daging, sementara pada yang lama kulitnya menjadi gelap, dan dagingnya menjadi hijau-kuning pertama, dan pada akhirnya berwarna kecoklatan.

Tidak mungkin memakan bigheads lama - pulpa mereka mengandungi sejumlah besar toksin, yang membawa kepada keracunan, sementara gejala tidak segera muncul, tetapi hanya pada hari kedua.

Cendawan karang hericium Buku Data Merah

Di antara cendawan yang tidak boleh dimakan, ada satu spesies yang tidak pernah dapat dikelirukan dengan yang lain. Mereka yang seperti dia sama sekali tidak wujud - ini adalah karang gericium. Badan cendawan hanyalah semak besar yang bercabang dengan banyak duri lurus atau melengkung. Selalunya semak berwarna putih, tetapi ia juga boleh menjadi krim. Tidak semua orang berjaya menemui gericium karang, kerana ia adalah cendawan yang sangat jarang. Di Rusia, ia tumbuh terutamanya di Timur Jauh, di Wilayah Krasnodar, Siberia. Ia tumbuh di atas pokok dan tunggul, hanya pada pokok yang gugur. Pulpa muda, wangi dan tegas berwarna putih, jarang berwarna merah jambu atau kekuningan, berbau harum dan sangat sedap, tetapi cendawan tua menjadi sukar.

Cendawan karang, juga disebut hericium, mempunyai nama lain berdasarkan bentuknya. Jadi, di antara pemetik cendawan, ia dikenali sebagai landak trellised atau gericium bercabang.

Sparassis cendawan raksasa kerinting

Sparassis kerinting besar tumbuh di akar pokok konifer. Secara semula jadi, ia adalah jamur parasit, kerana memusnahkan pokok, memprovokasi penyakit dengan reput merah, yang menyebabkan kematian pemiliknya. Berat satu cendawan dewasa boleh mencapai 10 kg, dan lebarnya lebih dari 0,5 m.

Ia tumbuh sebagai semak lebat, yang dibentuk, pada dasarnya, oleh cendawan kecil dengan penutup melengkung bergelombang, diameternya tidak melebihi 5 cm. Belukar cendawan mempunyai bentuk bulat dan sangat kerinting, yang mendapat namanya. Ia juga sering disebut kubis (cendawan, babi hutan, atau kelinci). Cendawan boleh dimakan: daging muda yang rapuh sangat enak dan berbau seperti kacang, tetapi menjadi sukar pada sparassis yang lebih tua.

Kubis cendawan dilindungi oleh Buku Merah, kerana ia berada di ambang kepupusan.

Cendawan kapas-kaki

Di antara cendawan dengan bentuk yang menarik, perlu diserlahkan cendawan kaki-kapas - cendawan yang sangat lucu dengan topi yang kelihatan seperti kerucut pain. Ini cembung dan ditutup dengan timbangan, yang tergantung dari tepi topi, dan juga terdapat di kaki. Warnanya tidak kurang menarik: kerucut pinus muda berwarna kelabu-coklat, tetapi ketika mereka dewasa, mereka menjadi hitam-coklat. Daging cendawan ajaib seperti itu, cukup aneh, ringan, tetapi apabila dipotong, pertama kali menjadi merah, dan kemudian menjadi gelap, hampir hitam dengan warna ungu. Memancarkan bau cendawan.

Nanas dikelaskan sebagai cendawan yang boleh dimakan secara bersyarat: mereka tidak boleh diracun, tetapi tidak semua orang menyukai pulpa berserat.

Menggigil oren

Cukup aneh, tetapi jisim yang tidak berbentuk seperti jeli di atas pokok adalah cendawan jeruk yang boleh dimakan. Tampaknya, tentu saja, tidak terlalu bagus: badan cendawan yang melekit berukuran hingga 10 cm sedikit telus, dicat dengan warna kuning-oren.

Pada musim panas yang kering, hampir semua cecair dari menggigil menguap, dan cendawan berubah menjadi sejenis kerak, tetapi setelah hujan lebat, ia membengkak lagi dan memperoleh struktur gelatin sebelumnya. Tetapi warna oren terang hilang pada musim panas hujan, memberi warna putih, hampir telus.

Kulit cemara - cendawan dalam penutup kaca

Di hutan konifer, di bawah pohon cemara, cendawan, biasa pada pandangan pertama, yang disebut spruce mokruha tumbuh. Tetapi jika anda menjumpai cendawan muda, jangan terintimidasi oleh selimut berlendir yang menutup sepenuhnya penutup dan masuk ke kaki. Dari kejauhan, nampaknya cendawan itu memakai topi kaca atau spacesuit. Semasa tumbuh, penutup yang telus pecah, dan sisa-sisanya hanya dapat dilihat pada batangnya. Dalam bentuk ini, cemara mokruha juga kelihatan sangat cantik: topi dicat berwarna ungu-coklat. Daging cendawan ringan, berbau harum dan sangat sedap.

Sarkosoma sfera cendawan yang jarang berlaku

Tong coklat dipenuhi dengan cecair gelap dan ditutup dengan cakera berkilat di atas - sukar untuk membayangkan cendawan yang lebih luar biasa. Ini adalah sarkosoma globular unik, yang disenaraikan dalam Buku Merah. Anda dapat menemuinya hanya di antara lumut lumut, di kawasan hutan yang tidak dapat ditembusi. Sarcosoma dianggap boleh dimakan secara kondisional (beberapa gourmets menggoreng badan buah dan memastikan bahawa ia sangat enak dalam bentuk ini), tetapi nilai utama cendawan terletak pada cairan. Ia mempunyai sifat penyembuhan dan banyak digunakan dalam perubatan tradisional..