Semanggi merah (Trifolium pratense L.)

Semanggi merah (Trifolium pratense L.) Tumbuhan akar paip tahunan. Ia suka kelembapan, tidak memerlukan panas, bertindak balas negatif terhadap kemasinan dan keasidan tanah. Terdapat dua jenis: jenis pembangunan musim sejuk satu, atau pematangan lewat, jenis musim sejuk dan jenis pengembangan musim bunga dua potong, matang awal, musim bunga..

Semanggi matang awal mekar pada tahun menyemai, akhir matang hanya pada tahun kedua. Ia diusahakan untuk rumput kering dan rumput hijau. Dimakan dengan baik oleh ternakan dan tumbuh semula dengan baik setelah memotong dan merumput.

Semanggi merah Dalam genus Trifolium L. Lebih daripada 300 spesies diketahui. 65 jenis semanggi tumbuh di wilayah Persekutuan Rusia, hanya 20 yang telah diperkenalkan ke dalam budaya ini, tetapi masih terdapat banyak spesies yang mempunyai kepentingan praktikal. Dalam genus Trifolium L. Diploids berlaku, spesies polyploid menyumbang 25.5%. Di Persekutuan Rusia, di antara spesies abadi, semanggi padang rumput (merah), semanggi merayap (putih) dan semanggi hibrid (merah jambu) ditanam untuk tujuan mencari makan. Yang paling meluas adalah semanggi padang rumput. Ia paling sering digunakan untuk membuat rumput kering dan silage. 1kg jerami semanggi yang disediakan dengan baik mengandungi 0.55 makanan. unit dan 70g protein mentah. Semasa menuai rumput kering, terutama pengeringan semula jadi, sebahagian daunnya putus, hilang, dan nilai makanannya menurun. Semasa menuai rumput kering, daunnya dipelihara sepenuhnya, kehilangan nutrien adalah minimum. Menabur semanggi di Persekutuan Rusia telah diamalkan selama lebih dari 200 tahun. Eksperimen pertama dengan semanggi padang rumput dilakukan oleh ahli agronomi Rusia A. T. Bolotov pada pertengahan abad ke-18. Kemudian, para petani Yaroslavl, Perm dan wilayah lain di zon Non-Chernozem mula menyemai semanggi secara sistematik. Semanggi tempatan Yaroslavl dan Perm yang terkenal tidak kehilangan kepentingannya hingga kini. Semanggi merah adalah tanaman makanan utama kekacang dalam penggiliran tanaman ladang di bahagian Eropah di zon Non-Chernozem dan padang rumput di Persekutuan Rusia. Ia ditanam di puluhan wilayah, wilayah dan republik otonomi. Di utara, ia tumbuh di Semenanjung Kola, dan di wilayah Arkhangelsk, di Republik Komi, dan di Trans-Urals - sedikit di utara Tyumen, Krasnoyarsk, ia menyebar ke Danau Baikal. Sempadan penaburan semanggi selatan menuju ke Penza, Chelyabinsk dan Kurgan, di Siberia - ke Omsk, Novosibirsk, Irkutsk. Potensi produktiviti jisim vegetatif cukup tinggi. Dengan pengoptimuman rejim pemakanan mineral dan kelembapan yang mencukupi, semanggi dapat membentuk hingga 12 tan bahan kering dari jisim tanah di atas setiap 1 ha selama musim tanam. Dalam keadaan kesuburan tanah semula jadi di Zon Bumi Bukan Hitam, semanggi padang rumput menyediakan koleksi 2-3 tan rumput kering / ha.

Huraian botani Meadow clover (Trifolium pretense) diwakili oleh dua jenis: pematangan awal, atau pemotongan dua (var. Praccox), dan pematangan lewat, atau pemotongan tunggal (var. Serotinum). Tanaman pemotong dua ditanam di kawasan penanaman semanggi di selatan, barat daya dan sebahagian barat. Semanggi satu potong yang sudah matang ditanam di kawasan utara, timur laut, timur dan tengah Persekutuan Rusia. Semanggi dari jenis selatan dicirikan oleh daun yang lebih tinggi, pertumbuhan yang lebih rendah, dan penurunan daya tahan musim sejuk berbanding dengan semanggi utara. Semanggi dari jenis selatan menghasilkan biji pada tahun penaburan, sedangkan semanggi utara, sebagai peraturan, hanya membentuk akar bunga daun. Menurut ciri morfologi, varietas dua potong berbeza kerana mempunyai 5-7 internodes, dan satu potongan - 7-9 dan lebih. Sistem akar semanggi padang rumput yang matang adalah berserat batang, dan dari awal pematangannya berbentuk batang, dikembangkan dengan baik. Akar semanggi merah menembusi ke dalam tanah hingga kedalaman 2-2.5 m dan merebak ke sisi akar umbi sejauh 50-60 cm. Walau bagaimanapun, sebahagian besar akar terletak di tanah atas (20-25cm). Jisim mereka biasanya 70% dari bahagian bawah tanah. Nodul mula-mula berkembang di akar umbi dan kemudian di akar lateral. Pembentukan nodul bertepatan dengan kemunculan daun trifoliat pertama, dan pada awal berbunga, jisim nodul mencapai tahap maksimum. Pada varieti matang akhir, alat simbiotik yang lebih maju terbentuk daripada varieti matang awal. 2 bulan selepas percambahan, kerah akar akar tengah ditarik ke dalam tanah hingga kedalaman 3-4 cm. Perendaman kolar akar di dalam tanah melindungi tunas daripada dimakan oleh haiwan dan membeku pada musim sejuk. Batang semanggi berbentuk bulat, berlubang di dalam, ditutup dengan rambut keputihan. Dengan kelembapan berlebihan, mereka berbaring. Daun adalah sebatian, trifoliat; yang lebih rendah mempunyai tangkai panjang, bahagian atasnya lebih pendek. Bentuk daun daunnya berbentuk ovoid, bujur bujur, elips. Plat mempunyai titik segitiga berwarna putih. Jisim daun semanggi selatan yang matang awal adalah 42-44% dari jisim bahagian udara, yang jatuh tempo lewat - sekitar 40%. Perbungaan adalah kepala yang padat dengan rata-rata 100 bunga. Dengan jumlah pendebunga yang mencukupi dan cuaca yang baik semasa berbunga, kira-kira 50 bunga disenyawakan dan menghasilkan biji. Bunga itu terdiri daripada kelopak, corolla, ovari dengan tiang dan benang sari. Kelopak dengan lima gigi, sepuluh urat kehijauan. Corolla ungu, berbentuk tiub. Sepuluh stamen, sembilan daripadanya menyatu. Ovari lebih unggul, tidak biasa. Buahnya adalah biji tunggal, jarang dua biji. Benih berbentuk ovoid, dengan akar embrio yang menonjol, rata, berwarna kekuningan, coklat atau ungu. Berat 1000 biji - 1.6-1.8 g.

Ciri-ciri biologi Keperluan untuk panas: Semanggi padang rumput adalah tanaman tahan sejuk. Semanggi merah mempunyai permintaan haba yang sedikit. Benih bercambah pada suhu 2-3 ° C. Suhu optimum untuk pertumbuhan dan perkembangan ialah 18-20 ° C. Sekiranya kapasiti kelembapan ladang 70-80% dan suhu tanah 18-20 ° C, maka tunas semanggi muncul dalam 5-6 hari, dan pada suhu 10-15 ° C dalam 6-8 hari. Suhu kritikal di kawasan kerah akar, di mana terdapat penipisan yang kuat, bergantung pada usia tanaman dan keadaan tumbuh. Pada awal musim sejuk, semanggi tahun pertama kehidupan dalam fasa roset akar bertolak ansur dengan suhu hingga... -15 ° С. Ketahanan fros semasa musim sejuk dari tahun kedua hingga tahun ketiga biasanya lebih rendah daripada pada tahun menyemai. Dari separuh kedua musim sejuk, daya tahan tanaman terhadap suhu rendah menurun dengan ketara. Pada suhu -... -11... -13 ° С, semanggi tahun kedua kehidupan ditipis hampir 50%. Rintangan fros terendah diperhatikan pada musim bunga. Semasa musim tanam, jumlah suhu aktif yang diperlukan untuk pembentukan hasil rumput kering dari pertumbuhan semula hingga potongan pertama adalah sekitar - 950 ° C untuk pematangan akhir dan 800 ° C untuk semanggi pematangan awal; dari pertumbuhan pasca pemotongan hingga potongan kedua untuk rumput kering - 600-800 ° С.

Keperluan kelembapan: Semanggi padang rumput adalah tanaman yang menyukai kelembapan. Sekiranya kelembapan tanah disimpan di bawah VRK (kelembapan pecah kapilari) untuk jangka masa yang lama, semanggi tersebut akan menurunkan alat simbiotik dan pertumbuhan tanaman menjadi perlahan. Semanggi tidak bertolak ansur dengan kelembapan berlebihan di dalam tanah, dan apabila air bertakung di ladang, ia mati. Pekali transpirasi ialah 400-600 unit. Keperluan cahaya Semanggi merah adalah tanaman yang panjang. Semanggi utara lebih sensitif terhadap perubahan panjang hari daripada semanggi selatan. Bergerak ke arah selatan, mengurangkan panjang hari dan meningkatkan intensiti rejim suhu, simpul dalam semanggi yang lambat matang menjadi lebih pendek, ketinggian batangnya berkurang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa di daerah yang lebih selatan, semanggi mengambil jumlah suhu aktif yang diperlukan lebih cepat untuk peralihan dari satu fasa ke fasa yang lain, dan ada waktu yang lebih sedikit untuk proses pertumbuhan. Semanggi merah agak tahan terhadap warna, sehingga dapat disemai di bawah penutup pelbagai tanaman. Tanaman penutup yang terbaik adalah tanaman dituai awal - rai musim sejuk untuk jisim hijau, gandum atau campuran oat vetch untuk makanan hijau. Semanggi juga dapat disemai di bawah tanaman bijirin yang ditanam untuk biji-bijian, jika anggaran hasil tidak melebihi - 2-2,5 t / ha. Untuk mengurangkan penindasan semanggi pada tanah yang subur, kadar penyemaian tanaman bijirin harus dikurangkan sebanyak 25-30%. Adalah tidak diinginkan untuk menyemai semanggi di bawah bijirin yang terdedah kepada penginapan.

Keperluan tanah: Semanggi padang rumput tumbuh dengan baik di tanah sod-podzolic, kelabu, tanah chernozem. Ia tidak bertolak ansur dengan tanah yang berasid dan sangat masin. Apabila pH larutan tanah kurang dari 4.5, ia biasanya akan turun. Penanaman semanggi padang rumput di tanah loam berpasir dengan tanah bawah tanah berpasir tidak stabil. Keperluan nutrien Dengan fasa pemula untuk pembentukan 1 tan rumput kering, penggunaan nutrien maksimum dalam semanggi padang rumput adalah: nitrogen - 31 kg, fosfor - 9 kg, kalsium - 16 kg, magnesium - 5 kg, sulfur - 1,5 kg; penyingkiran: nitrogen - 22 kg, fosforus - 5 kg, kalium - 16 kg. Semanggi memerlukan bekalan boron dan molibdenum yang mencukupi. Molibdenum adalah sebahagian daripada kompleks enzimatik nitrogenase, yang membetulkan nitrogen di udara, dan boron menyumbang kepada pengembangan sistem pengaliran vaskular yang lebih baik, bekalan sistem simbiotik yang mencukupi dengan bahan tenaga dan fiksasi biologi maksimum nitrogen di udara. Teknik Penanaman Intensif untuk penanaman asas bergantung pada pendahulunya dan tanaman penutup. Tugas rawatan pra-menyemai adalah meratakan dan mengemas tanah secara menyeluruh untuk memulihkan ikatan kapilari dan meletakkan biji pada kedalaman yang sama. Untuk bijirin musim bunga, semanggi padang rumput disemai secara serentak dengan tanaman penutup atau sejurus selepas disemai di barisan. Kelewatan menyemai semanggi menyebabkan penindasannya yang tajam. Semasa menyemai di bawah penutup tanaman musim sejuk, ia ditaburkan pada musim bunga di tanah thalomerized atau ketika tanah sudah matang secara fizikal. Tanaman penutup musim sejuk dituai lebih awal daripada tanaman penutup musim bunga, yang mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk pengembangan semanggi pada tahun penanaman. Terdapat lebih sedikit rumpai pada tanaman musim sejuk, reruntuhannya yang tinggi dapat menangkis salji dan memberikan semanggi musim sejuk yang lebih baik. Namun, dengan hasil bijirin yang tinggi, tanaman musim sejuk menindas semanggi lebih banyak daripada tanaman musim bunga. Kadar penyemaian ditentukan oleh kepadatan tanaman sebelum penuaian, yang memberikan hasil tertinggi dari jisim vegetatif. Memandangkan dengan kepadatan 1.8 juta tanaman / ha, pelbagai dapat merealisasikan potensi produktivitas, kemudian dengan mempertimbangkan percambahan tanaman (75%), penipisan tanaman musim sejuk-musim bunga dan musim panas (30%), cukup untuk menyemai 3.5-4 juta biji percambahan ha, atau 7-8kg / ha. Peningkatan kadar penyemaian digunakan dalam hal teknologi pertanian yang jelas buruk, khususnya, dengan pilihan tanaman penutup yang salah. Benih semanggi padang rumput kecil, apabila bercambah, membawa kotiledon ke permukaan. Proses fisiologi percambahan memakan 13-18% bahan kering biji. Kos tenaga untuk mengatasi lapisan 1 cm tanah liat sederhana adalah sekitar 20% dari jisim kering biji. Oleh itu, kedalaman penyemaian kritikal di tanah tersebut ialah 4cm. Dalam kes ini, hanya biji yang paling lengkap dengan kekuatan pertumbuhan yang lebih besar yang mencapai permukaan tanah, lebih daripada separuh biji tidak bercambah. Pada tanah loam berpasir ringan, penggunaan bahan kering untuk mengatasi 1 cm tanah lebih rendah - 13-17%, kedalaman penaburan kritikal lebih besar - kira-kira 5 cm. Di tanah liat dan tanah liat yang berat, ia berkurang menjadi 2.5 cm, dan tidak semestinya menyemai semanggi di tanah seperti itu. Sejauh mendekati kritikal, benih disemai hanya jika tanah atas kering. Dengan kelembapan tanah yang mencukupi, kedalaman menyemai mestilah minimum - 1-2 cm. Ini akan memberikan percambahan ladang yang terbaik, tunas mesra yang seragam, yang paling tidak menipis semasa musim tanam, dan produktiviti menyemai. Di tanah ringan, untuk memperbaiki hubungan benih dengan tanah dan memulihkan ikatan kapilari setelah disemai, tanah digulung. Varieti semanggi padang rumput yang paling biasa di Persekutuan Rusia: Marusinsky 150, Permsky local, Tetraploid VIC.

Penjagaan: Untuk mengurangkan pembekuan semanggi, disarankan untuk menetapkan ketinggian pemotongan 13-15cm ketika menuai tanaman penutup. Stubble tinggi memerangkap salji dengan baik dan dengan itu mencegah kematian semanggi daripada membeku. Pada tahun berikutnya, tunggul dirobohkan oleh mengerikan untuk mengelakkan kemerosotan makanan yang dipotong pertama. Kadang-kadang batang pokok dibakar sebelum tunas mula tumbuh. Teknik ini membantu memusnahkan perosak dan patogen di kawasan tunggul. Pada tanah yang rendah kalium, semanggi diberi baja potash pada kadar yang ditentukan oleh tahap kesuburan tanah dan penuaian yang dirancang. Berpakaian teratas dengan fosfor tidak berguna, kerana baja akan tetap berada di permukaan tanah selama musim tanam dan tidak dapat diakses oleh sistem akar. Baja nitrogen hanya membawa bahaya pada semanggi, mereka menghalang simbiosis, mengurangkan jumlah nitrogen tetap di udara, merangsang pertumbuhan dan perkembangan tanaman individu yang tidak rata, menyebabkan penipisan tanaman dan penurunan produktiviti mereka. Semanggi merah terkena pelbagai penyakit. Yang paling biasa adalah yang berikut: Anthracnose adalah penyakit yang menyerang daun, batang, kepala, biji. Pada organ-organ ini, bintik-bintik coklat-kemurungan muncul. Selepas itu, organ-organ individu kering dan pecah. Kerosakan yang tinggi pada tanaman menyebabkan penurunan hasil rumput kering hingga 50% dan biji - hingga 60%. Langkah-langkah kawalan: membersihkan dan mengganti biji sebelum menyemai, memotong awal semanggi untuk rumput kering (dalam fasa pemula). Ascochitosis - mempengaruhi terutamanya daun, kemudian batang dan biji. Tompok-tompok besar warna kelabu oker terbentuk pada daun. Penyakit ini merosot kualiti rumput kering dan mengurangkan hasil sekitar 20%. Langkah-langkah kawalan: pembersihan dan pembalutan biji benih, pemotongan awal semanggi yang dijangkiti, penyebaran dengan sulfur dalam fasa pemula (2-5 kg ​​/ ha) Kanser semanggi menyebabkan kematian tumbuhan. Pada tumbuhan mati, bahagian udara mudah dipisahkan dari kerah akar. Langkah-langkah kawalan - putaran tanaman yang betul. Di ladang yang dijangkiti barah semanggi, penanaman semula budaya ini dapat dilakukan tidak lebih awal setelah 7 tahun. Karat menjangkiti daun dan batang. Dengan tahap kerosakan yang kuat, hasil bahan kering dikurangkan sebanyak 80%. Langkah-langkah kawalan: menyemai varieti tahan, melakukan pemotongan awal, membersihkan debu dengan belerang, terutama petak benih. Di antara hama semanggi padang rumput, kerosakan terbesar disebabkan oleh semanggi dan kumbang akar. Pada awal musim bunga, kumbang nodul menggerogoti tepi daun, kadang-kadang menghancurkan titik pertumbuhan. Larva menghancurkan nodul dan memakan akar kemurungan. Langkah kawalan: ketepuan sederhana putaran tanaman dengan kekacang, rawatan kimia. Kekacang semanggi merosakkan daun, tunas, bunga. Satu larva merosakkan hingga 11 ovari. Kacang semanggi mengurangkan hasil biji sebanyak 20-30% atau lebih. Langkah kawalan: pemotongan semanggi pada fasa pemula, pemotongan testis semanggi. Untuk tujuan benih, kedua-dua ladang pakan dengan kaedah menyemai biasa dan tanaman luas lebar digunakan. Tanaman baris sesuai untuk mendapatkan benih untuk tahun pertama dan kedua penggunaan. Faktor penentu adalah kepadatan tanaman. Pada tahun pertama penggunaan, tanaman sering menebal - 120-200 tanaman / m2, mereka membentuk lebih sedikit kepala per tanaman, bunga kurang diserbuki, produktiviti benih rendah. Di samping itu, banyak makanan berkualiti tinggi dibazirkan. Pada tahun kedua penggunaan, tanaman, biasanya, ditipis dan sesuai untuk mendapatkan biji. Ketumpatannya mestilah 60-80 tanaman / m 2. Dalam kes ini, tanaman membentuk 4-7 batang. Pada satu batang, rata-rata 3 kepala terbentuk, di mana masing-masing kira-kira 50 biji matang. Penyemaian tersebut dapat menghasilkan hasil 850-950 kg biji / ha. Hasil bergantung pada kesuburan tanah, pendebunga dan keadaan meteorologi semasa berbunga. Pada tahun-tahun yang menguntungkan, hasil purata biji adalah 330-550 kg biji / ha, dan pada tahun-tahun yang tidak menguntungkan - hanya 90-160 kg / ha. Potensi produktiviti biji semanggi padang rumput sangat tinggi - 1200-1600 kg / ha, jauh lebih rendah pada semanggi hibrida (500-600 kg / ha) dan semanggi (400-500 kg / ha). Untuk tujuan benih, kawasan dengan peningkatan kelegaan dan kekurangan kelembapan dipilih untuk mencegah pertumbuhan dan penumbuhan tanaman yang berlebihan. Tanaman bertingkat mempunyai produktiviti benih yang tinggi. Tumbuhan dalam kes ini lebih baik diterangi, tidak meregang, membentuk batang 7-8 dan lebih banyak kepala pada setiap pucuk, kepala lebih mudah diakses oleh pendebunga dan lebih baik dikunjungi oleh serangga, penetapan benih yang lebih tinggi dan produktiviti biji. Pada tahun menyemai dan pada musim bunga tahun depan, rawatan antara baris dilakukan di laman web tersebut untuk mengawal rumpai..

Penuaian: Benih semanggi yang ditaburkan dengan barisan lambat dituai hanya dari pemotongan pertama. Di kawasan penanaman tradisional untuk semanggi matang awal, biji dapat diperoleh dari potongan pertama dan kedua. Hasil biji yang lebih tinggi berlaku dengan potongan kedua, kerana bunga semanggi dalam tempoh ini bertepatan dengan kemunculan serangga pendebungaan besar-besaran - lebah dan lebah. Pada waktu yang sama, benih herba tumbuh lebih jarang, terdapat pembungaan kepala yang lebih harmoni dan pematangan biji, kepala kurang dipengaruhi oleh pemakan biji semanggi, dan batangnya dari kumbang batang. Benih dari potongan kedua lebih bersih, kerana sebahagian besar rumpai sudah dikeluarkan dengan potongan pertama. Di Wilayah Bumi Bukan Hitam Tengah, disarankan menuai varieti semanggi awal VIK-7 untuk biji dari potongan pertama dan separuh dari potongan kedua. Sekiranya biji diperoleh dari potongan kedua, pemotongan pertama harus dilakukan selewat-lewatnya pada fasa pemula. Dengan kelewatan memotong 7-10 hari, pematangan biji ditangguhkan selama 3-4 minggu dan hasilnya berkurang dengan ketara. Penerimaan biji semanggi tahunan yang paling dipercayai adalah penanaman varieti matang awal, pertengahan matang dan matang akhir di ladang yang sama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka mekar pada masa yang berlainan. Di Wilayah Bumi Bukan Hitam Tengah, bunga semanggi semanggi potong pertama dan semanggi hibrida biasanya jatuh pada tempoh 15-20 Jun hingga 10-15 Julai, sementara semanggi matang lewat mekar dari 1-5 Julai hingga 1 Ogos, dan semanggi potongan kedua yang matang awal - dari 5 Jun 12 Ogos (bergantung pada tarikh potongan pertama). Sekiranya beberapa jenis semanggi terdedah kepada keadaan yang tidak baik, selebihnya akan menghasilkan hasil biji yang normal. Semanggi merah, hibrida dan semanggi merayap adalah tumbuhan entomofil. Salah satu sebab utama hasil biji semanggi rendah adalah kekurangan serangga pendebungaan semasa tempoh berbunga. Kerana pembajakan tanah secara besar-besaran dan penggunaan racun perosak, bilangan serangga pendebungaan liar berkurang dengan ketara. Lebah madu boleh digunakan sebagai pendebunga. Adalah disyorkan untuk mempunyai 4-6 keluarga lebah per 1 hektar testis. Sarang lebah diletakkan dalam kumpulan pada jarak 500-600m untuk memastikan pendebungaan kontra. Latihan lebah meningkatkan intensiti pendebungaan. Dalam tempoh berbunga, setiap pagi di setiap sarang masukkan 100 g sirap gula yang disirami bunga semanggi. 1 kg gula dilarutkan dalam 1 liter air mendidih, sirap disejukkan dan bunga corollas segar direndam di dalamnya (1/4 isipadu sirap). Selepas 1.5-2 jam, sirap memperoleh aroma bunga semanggi dan siap digunakan. Latihan lebah meningkatkan kehadiran semanggi sebanyak 14 kali, dan hasil biji meningkat 2-4 kali atau lebih. Semanggi dituai untuk biji dengan menggabungkan secara langsung apabila 90-95% kepala berwarna coklat. Pengeringan awal tanaman dengan raglon (3-4kg / ha) dengan 75-80% keperangan kepala mempercepat pematangan tanpa mengurangkan hasil biji. Penggabungan langsung bermula 5-7 hari selepas rawatan raglon. Apabila testis matang, penuaian berasingan dilakukan. Rumput dipotong menjadi gulungan, dan setelah jisim mengering, pengirikan dilakukan dengan gabungan..

Ini adalah komponen yang sangat produktif dalam komposisi campuran rumput hijauan: Green Deer Agro "Ukosnaya" dan "Senazhnaya"

Ciri-ciri botani dan biologi semanggi merah

Semanggi merah (Trifolium pratense L.) adalah ramuan kekacang abadi yang kekal di dalam herba selama 2-3 tahun atau lebih. Dengan ciri morfologi dan biologi, ia dibahagikan kepada dua jenis: pematangan lewat, atau pemotongan satu, dan pematangan awal, atau pemotongan dua. Semanggi satu potong ditanam terutamanya di bahagian utara USSR, semanggi dua potong - di selatan.

Sistem akar semanggi satu pemotongan adalah gentian batang, dari satu pemotongan dua - penting. Kedalaman penembusan akar ke dalam tanah bergantung pada keadaan tanah dan iklim dan bervariasi dari 1 hingga 3 m. Akar lateral memanjang ke sisi yang utama sebanyak 50-60 cm. Semanggi satu potong mempunyai rangkaian akar lateral yang lebih bercabang daripada semanggi dua potong. Sistem akar mempunyai keupayaan untuk memendekkan akar utama dengan merendam kolar akar di dalam tanah. Ini membantu melindungi buah pinggang daripada dimakan oleh haiwan dan membeku pada musim sejuk..

Semanggi satu-potong mempunyai semak separa goyah atau longgar, bercabang dengan baik, batang tinggi, dengan 7-9 memanjang dan 2-4 jarak dekat. Dalam semanggi dua-potong, semak tegak dan bergelombang lemah, batangnya tidak berukuran, kurang bercabang, simpul memanjang 5-7, dekat 1-2.

Batang berwarna hijau atau antosianin, sedikit puber, bulat, berongga di dalam. Ketinggian batang boleh mencapai 1.5 m dan lebih.

Daunnya bertingkat, dengan stipula. Sebilangan besar daun mempunyai bintik kepingan berbentuk keputihan. Daun atas duduk pada tangkai daun yang lebih pendek daripada daun bawah. Semanggi dua potong lebih berdaun (42-44%), sedangkan pada semanggi satu potong, keseluruhan jisim permukaan tanah sekitar 40%.

Perbungaan adalah kepala bulat atau bulat bujur. Bunganya jenis ngengat, warna corolla paling sering berwarna merah ungu. Semanggi merah adalah tanaman pendebungaan silang entomofil.

Buahnya adalah biji tunggal, jarang dua biji; biji kecil, berbentuk ovoid atau bujur bujur. Warna biji berwarna ungu, kuning atau ungu-kuning. Pada biji yang penuh, permukaannya berkilat, pada biji yang tidak serupa tidak ada kilauan. Semanggi mempunyai biji keras (berbatu) yang sukar untuk membengkak, tetapi ia cukup sesuai. Berat 1000 biji 1.8-2.3 g.

Biji semanggi bercambah pada suhu 2-3 ° C, suhu percambahan optimum ialah 5-7 ° C. Pada suhu ini, anak benih dalam bentuk kotiledon muncul 6-8 hari setelah disemai. Suhu minimum di mana pertumbuhan dan perkembangan boleh berlaku ialah 1-5 ° С, suhu maksimum ialah 37-44 ° С.

Pada tahun kedua kehidupan, jumlah suhu aktif (di atas 10 ° C) dari pertumbuhan semula hingga potongan pertama adalah 650-900 ° C untuk semanggi satu potong, akhir matang, dan 800 ° C untuk semanggi awal dua potong. Jumlah suhu positif untuk pematangan biji semanggi satu potong 1400-1600 ° C, untuk pemotongan awal dua potong 650-900 ° C.

Semanggi - tumbuhan beriklim lembap dengan jumlah pemendakan tahunan 400-500 mm. Untuk pembengkakan dan percambahan biji, memerlukan 110-140% air dari jisim kering udara mereka. Kelembapan tanah yang optimum dalam tempoh pertumbuhan intensif adalah 70-80%. Semanggi, walaupun pilih-pilih mengenai kelembapan, tidak bertolak ansur dengan kelebihannya dan, ketika air bertakung, jatuh dari rumput. Pekali transpirasi untuk semanggi satu potong adalah 500-900, untuk semanggi dua potong 310-380. Semanggi dua potong lebih tahan kekeringan daripada semanggi satu potong.

Semanggi adalah tanaman yang panjang. Dengan penurunan panjang hari, bilangan internode meningkat, sementara panjangnya, sebaliknya, menurun, yang menyebabkan penurunan ketinggian batang yang ketara. Semanggi satu potong berkembang seperti tanaman musim sejuk dan dibezakan oleh ketahanannya (3-4 tahun). Musim tumbuh dari pertumbuhan semula musim bunga hingga potongan pertama adalah 75-90 hari. Semanggi dua potong adalah tanaman jenis musim bunga, kurang tahan lama (2-3 tahun). Tempoh pertumbuhan semula musim bunga sebelum potongan pertama adalah 60-75 hari, sebelum potongan kedua 40 hari.

Semanggi merah tidak terlalu pilih-pilih mengenai tanah, namun, ia memberikan hasil yang tinggi dan stabil pada tanah yang kaya dan dikeringkan dengan baik. Ia sensitif terhadap peningkatan keasidan tanah, tindak balas tanah yang optimum adalah pH 6.0-7.5. Pada tanah yang sangat berasid, pengembangan bakteria nodul ditekan, akibatnya gangguan nutrien normal tumbuhan terganggu.

Di Kesatuan Soviet, 115 jenis semanggi merah kini dizonkan. Dari jenis pembiakan tunggal, yang paling banyak terdapat di Moskovsky 1, Marusinsky 150, Tetraploid VIC, dan dari yang tempatan - Permsky, Zyryanovsky. Untuk tanah gambut yang dikeringkan di Belarus, jenis Minskiy tempatan yang sudah matang dibentuk. Dari dua jenis pemilihan pemotongan, varieti seperti Nosovsky 5, Belotserkovsky 3306, dan Tsudovny banyak ditanam. Untuk kawasan penanaman padi dan di tanah berair, varietas Uzros 73 telah dizonkan. Dari varieti pemotong dua tempatan, perlu diperhatikan Slutsky, Podolsky, Gribanovsky.

Sekiranya anda menemui ralat, pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.

Semanggi merah

Trifolium pratense L.

Organisma kuarantin

Pengelasan

Keluarga: Kekacang (Fabaceae)

Genus: Semanggi (Trifolium)

Pengelasan biologi

Pokok akar umbi bukan parasit

Definisi

Meadow semanggi adalah tanaman abadi yang lemah. Tinggi hingga 0,65 m, lebih jarang hingga 1 - 2 m. Seluruh permukaan ditutup dengan rambut tertekan atau jarak. Taproot, sangat bercabang. Batang naik. Batang utama dipendekkan, dengan sekumpulan daun basal pada tangkai panjang. Daunnya berwarna trifoliat, selalunya terdapat bintik putih keputihan. Risalah dari ovate luas hingga elips. Perbungaan adalah kapitit, bujur, terletak 1 - 2 di hujung batang. Corollas berwarna merah jambu hingga ungu. Buahnya berwarna kuning muda atau coklat kekuningan, satu atau dua biji, biji ovoid di perianth. Benih berwarna-oval, segitiga-obovate, dimampatkan, dengan pelbagai warna. Pembungaan diperhatikan dari Mei hingga akhir musim luruh. Terdapat dua jenis: pematangan lewat dan pematangan awal. Berbuah - dari awal bulan Jun. Diagihkan ke seluruh Eurasia. (Gubanov I.A., 2003) (Keller B.A., 1934) (Dobrokhotov V.N., 1961) (Medvedev P.F., 1981)

Morfologi

Pucuk semanggi merah dibezakan oleh silinder nipis, rendah, kehijauan, tidak kelihatan berubah menjadi akar panjang dan nipis, bahagian hipokotik batang. Internode supra cotyledonous belum dikembangkan. Cotyledon berbentuk bujur, hijau tua, sedikit berdaging dengan puncak bulat dan sekatan yang jelas dari panjang, tidak lebih daripada 8 mm, petioles. Ukuran kotiledon ialah 5x3 mm. Petioles di persimpangan dengan kotiledon mempunyai artikulasi khas dalam bentuk sedikit penyempitan (pemintas) dengan garis melintang gelap.

Daun pertama disusun secara bergantian. Yang pertama adalah tali leher bulat dengan puncak yang sedikit berlekuk, duduk dengan rambut sederhana. Ukuran helaian: 4 x 5 - 6 mm. Panjang petiole 30 mm.

Daun kedua adalah trifoliat dengan selebaran bujur atau obovate, berlekuk di puncak. Panjang daun adalah 5 - 6 mm. Petiole panjang. Lembaran ketiga serupa dengan yang kedua. Semua daun dan tangkai daunnya ditutup dengan rambut yang lebat. (Vasilchenko I.T., 1965)

Tumbuhan dewasa mengembangkan sistem akar berserat batang dengan akar lateral nipis yang sangat maju. Bahagian bawah tanah menembusi tanah hingga kedalaman 2.0 m. Batangnya tegak, boleh merayap dan naik, tebal dan nipis, telanjang dan sedikit puber. Tingginya terutamanya 40 - 65 cm, dalam campuran rumput hingga 2,0 m. Bergantung pada jenis dan keadaan tempat pertumbuhan semak, rata-rata, 5 - 8 batang di rumput yang menebal dan 30 - 70 jarang.

Daunnya berwarna trifoliat, sering dengan corak dalam bentuk bintik segitiga keputihan, jarang tanpanya. Risalah dari elips hingga ovate luas, panjangnya hingga 2 cm.

Perbungaan adalah kepala berbentuk sfera atau memanjang, hampir sessile, yang terdiri daripada 44-200 bunga tertutup, panjang 11-14 mm. Warna corolla dari merah jambu muda hingga ungu. Perbungaan disusun dalam 1 - 2 keping di hujung batang. Di pangkal - dua daun apikal.

Spesies ini diwakili oleh populasi yang kompleks. Terdapat dua jenis utama - pematangan lewat dan pematangan awal. Perbezaan utama mereka adalah bilangan internode yang dikembangkan dan dipendekkan. Pada akhir matang - 7 - 9 internodes dikembangkan dan 2 - 4 dipendekkan di pangkal pucuk. Pada usia matang awal 4-7, lebih kerap 6 internodes dikembangkan dan 1 - 2 dipendekkan. (Gubanov I.A., 2003) (Medvedev P.F., 1981)

Buahnya adalah kacang yang terletak di perianth. Yang terakhir lebih panjang daripada kacang dan terdiri dari daun yang bersatu dengan dentikel subulat. Permukaan risalah bergaris, dengan kemaluan yang lebat. Pod adalah ovoid, biji tunggal, kadang-kadang berbiji dua. Permukaannya sedikit berkilat, berwarna kuning muda atau kuning-coklat dengan bahagian bawah yang lebih ringan, matt di bahagian atas, berbintik-bintik kasar, sedikit bergelombang di bahagian bawah, panjang Bob hingga 3 mm.

Biji berbentuk bujur jantung atau segitiga berbentuk obovate. Mampat dari sisi. Permukaannya licin, segar - berkilat, basi - matte. Warna biji berbeza. Sebilangan besar berwarna kuning, ungu atau hijau-ungu di bahagian atas dan kuning atau hijau-kuning di bahagian bawah. Kadang kala bijinya berwarna ungu tua atau coklat kekuningan. Segar lebih cerah. (Dobrokhotov V.N., 1961)

Biologi dan perkembangan

Semanggi padang rumput yang lewat matang adalah tanaman musim sejuk. Menjelang musim gugur tahun pertama, roset daun dan pucuk pendek akan terbentuk. Lebih musim sejuk-tahan lama dan tahan lama daripada awal matang. Pada tahun kedua ia tumbuh semula dan berkembang dengan lebih perlahan daripada awal matang, mekar kemudian.

Semanggi padang rumput yang matang awal adalah tanaman jenis musim bunga. Mekar pada tahun pertama pembangunan.

Pembungaan pelbagai jenis spesies diperhatikan dari Mei hingga akhir musim luruh, berbuah dari awal bulan Julai. 85 atau lebih biji terbentuk di kepala. Benih disimpan di dalam tanah dan tidak kehilangan daya hidup selama 20 tahun.

Semanggi merah adalah tanaman lama, pilih-pilih mengenai cahaya, hygrophilous, lebih suka tanah yang subur. Disebarkan oleh biji. (Dobrokhotov V.N., 1961) (Medvedev P.F., 1981) (Gubanov I.A., 2003)

Sebar

Habitat di alam semula jadi

Semanggi merah hidup di padang rumput yang lembap dan kering, di hutan ringan dan di sepanjang tepi hutan, di sepanjang tepi ladang dan jalan sawah. (Komarov V.L., 1945)

Taburan geografi

Semanggi merah sering berlaku di banyak kawasan di Eurasia. Di Rusia, jaraknya mencapai Arkhangelsk di utara. Di Caucasus, ia tinggal di Ciscaucasia dan Transcaucasia, di Siberia - hingga Yenisei. Pengedaran umum: Eropah, Algeria, Asia Kecil dan Asia Tengah, India, Afghanistan, Kashmir, Amerika Utara. (Keller B.A., 1934)

Kerosakan

Semanggi merah - terdapat di pelbagai tanaman, terutama terdapat di ladang setelah rumput abadi. (Shlyakova E.V., 1982)

Sekiranya jangkitan rumpai sederhana hingga teruk:

 • berjaya bersaing dengan tanaman yang ditanam dalam perjuangan mendapatkan cahaya, air, nutrien;
 • menurunkan suhu tanah;
 • mengaktifkan pengembangan organisma patogen dan serangga berbahaya;
 • merumitkan kerja pertanian mekanikal dan manual. (Sarjana A.S., 2014)

Langkah kawalan

Agroteknik:

 • menyemai dengan bahan benih berkualiti;
 • penggunaan ladang fallow dalam sistem penggiliran tanaman;
 • pematuhan dengan keperluan agroteknik;
 • pemusnahan rumpai secara mekanikal di kawasan yang tidak diusahakan. (Sarjana A.S., 2014)

Bahan Kimia

Rawatan dengan racun herba kumpulan asid aryloxyalkanecarboxylic, carbamates, sulfonylureas, glyphosates dan bahan lain. (Sarjana A.S., 2014)

Penyemburan semasa musim tumbuh:

Menyembur tanah sebelum menyemai, semasa menyemai, sebelum kemunculan tanaman:

Penyemburan rumpai sebelum menyemai, tanam anak benih:

(Katalog negeri, 2017)

Disusun oleh: P.I. Grigorovskaya, T.V. Zharyokhina.

Semanggi merah (merah)

Semanggi merah (Latin Trifolium rubens) adalah tanaman abadi yang cukup terkenal dalam keluarga kekacang. Ia paling sering dijumpai di pinggir hutan, padang rumput kering, di tepi jalan dan di tepi badan air tawar.

Di antara sebilangan besar nama untuk semanggi padang rumput, yang paling popular adalah: berambut merah, bubur merah, dyachik, bunga madu, shamrock, trinity, rumput atau demam, stallion, trojan, roti lebah dan lain-lain. Di Ukraine, ia paling sering disebut sebagai kandang..

Daun, akar dan terutama bunga semanggi padang rumput telah lama digunakan dalam perubatan rakyat, kerana mengandungi banyak bahan berguna.

Di Rusia, gadis-gadis muda menggunakan tanaman ini untuk memelihara usia muda dan kecantikan selama mungkin. Untuk tujuan ini, mereka mengumpulkan embun pagi dalam mangkuk, dan kemudian memasukkannya ke dalam beberapa cabang semanggi yang baru dipetik. Infusi gadis yang dihasilkan mencuci muka sebelum tidur.

Di Ukraine, masih ada kepercayaan bahawa seseorang yang menjumpai daun semanggi dengan empat kelopak akan bernasib baik dalam masa terdekat..

Penerangan mengenai tanaman

Semanggi padang rumput tumbuh dari ketinggian 25 hingga 90 sentimeter dan mekar dengan perbungaan sfera ungu, ungu atau ungu yang elegan (berdasarkan asas ini, tanaman ini dapat dibezakan dengan mudah dari semanggi merayap, perbungaan yang dicat secara eksklusif berwarna putih).

Akar semanggi adalah akar umbi, batangnya tegak, naik.

Daun adalah sebatian, trifoliat, elips.

Semanggi biasanya mekar pada separuh kedua bulan Mei dan mekar hingga musim luruh. Bunga kecil, bunga rama-rama, dikumpulkan di kepala globular dengan pembungkus.

Pada bulan Ogos, buah-buahan muncul di tanaman, yang merupakan biji biji tunggal ovoid, di dalamnya terdapat biji rona ungu kemerahan.

Komposisi tanaman

Akar, daun dan bunga semanggi padang rumput tepu dengan minyak pati dan mengandungi sebilangan besar asid organik (coumaric, salicylic, ketoglutaric), vitamin (kumpulan A, B, B1, C, K dan E), tanin, serat, protein, makro dan elemen mikro (khususnya kromium, selenium, zat besi, fosforus, magnesium, kalsium dan lain-lain).

Jisim hijau dan bunga semanggi merangkumi protein, tanin, banyak flavonoid, karotenoid, serta furfural, xanthine, tyrosine, asparagine dan bahan berharga lain.

Sifat tanaman yang berguna

Semanggi merah dianggap sebagai tanaman ternakan terbaik untuk haiwan. Ia digunakan untuk penyediaan makanan vitamin, silage, tepung jerami dan jisim hijau..

Setelah memotong, sistem akar semanggi menjadi baja yang ideal, kerana ia mula mengumpul nitrogen secara aktif, menjenuhkan tanah dengan unsur penting ini. Atas sebab ini, tukang kebun yang berpengalaman sengaja menanam sebidang tanah dengan semanggi untuk memperkaya dan memperbaiki komposisi lapisan subur..

Sebagai tambahan, semanggi padang rumput dianggap sebagai tanaman madu yang sangat baik, kerana lebah dapat mengumpulkan nektar dan debunga daripadanya sepanjang musim panas, hingga akhir bulan September..

Penggunaan semanggi dalam perubatan tradisional

Dengan bermulanya musim bunga terhadap beriberi dan meningkatkan daya tahan tubuh, disarankan untuk menambahkan daun semanggi muda ke salad dan sup vitamin hijau.

Decoctions dan infus semanggi padang rumput digunakan sebagai diuretik, diaforetik, antipiretik dan antiseptik yang berkesan. Mereka juga mempunyai sifat anti-radang, antijamur dan penyembuhan luka..

Ejen antineoplastik disediakan dari akar tanaman.

Dipercayai bahawa teh bunga semanggi membantu dengan selesema, membersihkan hati, limfa dan darah, meningkatkan kadar hemoglobin dan mempunyai kesan tonik pada seluruh tubuh..

5 perbungaan kering mesti dituangkan dengan 200 gram air mendidih, bersikeras selama dua puluh minit, dan kemudian tambahkan madu. Minum 2-3 cawan minuman sepanjang hari.

Mandi khas untuk kanak-kanak disediakan dari bunga kering dan daun tanaman, kerana dipercayai bahawa mandi sedemikian baik untuk riket..

Ekstrak semanggi alkohol digunakan untuk merawat batuk kering dan penyakit paru-paru, termasuk asma bronkial. Mereka juga menormalkan metabolisme lemak, menguatkan dinding saluran darah dan kapilari, dan membantu meningkatkan keanjalannya..

Kompres boleh dibuat dari bunga segar tanaman untuk merawat penyakit kulit. Dengan bantuan mereka menghilangkan jerawat, bisul, pelbagai supurasi kulit.

Meadow semanggi juga diminati dalam farmakologi moden, karena digunakan dalam pembuatan syampu, losyen dan krim kesihatan..

Pengumpulan dan penyediaan tanaman

Semanggi dapat dituai sepanjang masa berbunga, tetapi semestinya boleh dilakukan sejauh mungkin dari tanaman industri, lebuh raya, landasan kereta api dan kawasan yang tercemar..

Tumbuhan boleh dikeringkan baik di udara segar (lebih baik di tempat teduh) dan di tempat kering yang berventilasi baik, dengan kerap mengaduk dan memutar.

Simpan ramuan kering terbaik dalam beg kertas, kantung kanvas, atau bekas kaca yang boleh ditutup semula.

Semanggi

Clover (dari Latin Trifolium) adalah ramuan kecil yang tumbuh dengan bebas di padang rumput dan ladang. Budaya ini banyak digunakan dalam pertanian sebagai produk makanan untuk ternakan. Selain itu, semanggi mempunyai sejumlah khasiat yang bermanfaat, sehingga dapat digunakan dalam perubatan tradisional..

 1. Penerangan botani
 2. Sebar
 3. Jenis
 4. Semanggi merah (merah)
 5. Semanggi gunung
 6. Semanggi putih (merayap)
 7. Semanggi yang ditanam
 8. Semanggi alpine
 9. Semanggi hibrid, atau merah jambu
 10. Medium semanggi
 11. Bila hendak menyemai semanggi
 12. Menanam pada musim luruh
 13. Mendarat sebelum musim sejuk
 14. Pada musim bunga
 15. Penjagaan
 16. Menyiram
 17. Baja
 18. Mekar
 19. Pemangkasan
 20. Penjagaan rumah
 21. Pencahayaan
 22. Suhu
 23. Kelembapan udara
 24. Musim Sejuk
 25. Bagaimana semanggi membiak
 26. Penyakit dan perosak
 27. Permohonan
 28. Semanggi dalam bidang kosmetologi
 29. Semanggi dalam memasak
 30. Penyembuhan sifat
 31. Dalam bidang perubatan
 32. Dalam perubatan rakyat
 33. Merebus
 34. Infusi
 35. Kegunaan lain
 36. Perolehan dan penyimpanan
 37. Siapa yang tidak boleh mengambil semanggi untuk rawatan
 38. Reaksi buruk
 39. Fakta menarik

Penerangan botani

Clover, tumbuhan yang tergolong dalam keluarga kekacang, adalah tumbuhan herba kecil setiap tahun atau tahunan. Ketinggian semak jarang melebihi 30 cm. Budaya ini mempunyai daun dan perbungaan yang tidak biasa. Tanaman ini bukan hanya mewakili tanaman liar, tetapi sering dijumpai sebagai tanaman penanaman tanaman hiasan. Secara popular, semanggi mempunyai nama yang berbeza - shamrock.

Rimpang, bergantung pada ragamnya, boleh bercabang atau menyendiri. Akar masuk jauh ke tanah. Rimpang itu ringan, terdiri daripada akar pusat dan akar yang melekat padanya. Akar berserabut.

Batang kecil memanjang dari kerah akar. Batang tegak, nipis, bercabang. Pucuk berwarna hijau muda. Daun trifoliat kecil terbentuk di hujung dahan. Daunnya terletak di bahagian atas batang. Jarang terdapat bentuk dedaunan atau daun yang terdiri daripada 4 kelopak. Plat daun, yang merupakan sebahagian daripada struktur tiga, sama rata, bulat, dan mempunyai hujung yang sama rata. Daun dipegang bersama oleh stipula kecil, struktur membran.

Semanggi mekar pada awal musim panas. Bunga dengan struktur yang berbeza, bentuk bulat. Tumbuhan, bergantung pada spesiesnya, dapat mekar dengan perbungaan putih, merah, merah jambu atau dua warna. Kepala bunga ditutup dengan bracts kecil yang terletak di bahagian bawah bunga. Perbungaan adalah bersendirian, jarang 2-3 keping. Batang panjang cukup tipis, sehingga bunga sering diturunkan ke bawah. Kepala terdiri daripada 10-11 stamen, yang kebanyakan tumbuh bersama.

Setelah berbunga, hanya corolla yang tinggal di kepala, yang tumbuh dan merangkumi biji kecil. Biji kekacang, besar, berdiameter sekitar 7 mm. Kacang masak dan bertukar menjadi gelap. Di dalamnya, buahnya berwarna putih, terdiri dari beberapa biji.

Keanehan budaya ini adalah bahawa hanya jenis lebah dan lebah tertentu yang dapat mengepung tanaman..

Sebar

Semanggi adalah tanaman di mana-mana. Budaya tidak hanya dijumpai di wilayah utara yang ditutup dengan ais kekal. Tanaman itu tidak bersahaja, boleh ditanam di mana-mana tanah. Tumbuhan liar hidup di padang rumput basah, di tali pinggang hutan, serta berhampiran sungai dan badan air yang lain.

Varieti hiasan ditanam di Timur Jauh, di Siberia. Semanggi hibrida berkembang secara aktif di pelbagai kawasan tempatan, di wilayah banyak negara di bahagian benua Eropah.

Lebih daripada 250 penerangan botani dari pelbagai spesies diketahui. Di samping itu, kilang ini aktif hibridisasi. Penternak menghasilkan varieti baru untuk digunakan dalam pertanian dan seni hiasan.

Semanggi merah (merah)

Varieti trefoil yang paling biasa, terdapat di mana-mana. Tumbuhan liar, ciri adalah kehadiran kepala merah terang di hujung batang kecil. Tanaman ini banyak digunakan untuk tujuan perubatan, sebagai tanaman madu. Beberapa jenis digunakan sebagai makanan istimewa pada manusia. Tujuan utama tanaman ini adalah makanan ternakan..

Semanggi gunung

Wakil semanggi gunung, wakil jangka panjang bahagian Eurasia. Ketinggian semak mencapai setengah meter. Rimpang tumbuhan menembusi jauh ke dalam tanah. Daun struktur bergerigi, bulat, terdiri dari 3-4 kelopak. Permukaan batang berwarna pubescent, ribbed. Stipula dalam spesies ini digabungkan dengan tangkai daun.

Semanggi gunung mekar dengan perbungaan putih, dalam bentuk kepala tunggal. Kepala terdiri dari beberapa lusin kelopak nipis dan bujur yang tumbuh dari satu pangkal. Pembungaan bermula pada pertengahan bulan Jun dan berlangsung selama sebulan. Kemudian buah panjang dibentuk, mengandungi 2-3 biji di dalamnya. Pematangan buah berlaku pada bulan Jun-Julai. Purata jangka hayat adalah sekitar 8 tahun. Tumbuhan ini aktif hidup di kawasan gersang, mudah bertolak ansur dengan lama tanpa kelembapan. Semanggi gunung banyak digunakan untuk makanan ternakan.

Semanggi putih (merayap)

Ini diwakili oleh budaya herba kecil, tingginya tidak melebihi 15-20 cm. Belukar lebat tersebar di sepanjang tanah, membentuk selimut kecil, selebar hingga 40 cm. Tumbuhan ini mempunyai rimpang bercabang yang berkembang dengan baik dengan akar panjang yang memanjang ke arah yang berbeza. keanehan budaya terletak pada pembentukan beberapa semak yang saling berkaitan, yang muncul ketika pucuk turun ke bumi berakar. Pada tahun pertama selepas penanaman, perkembangan lambat dan berbunga lemah diperhatikan. Pertumbuhan yang paling aktif adalah 2-3 tahun selepas penanaman.

Semanggi putih tidak tahan terhadap iklim kering dan tumbuh di bawah cerun. Budaya ini memiliki batang utama pendek, dari mana terdapat banyak akar lateral. Kilang ini menjalar, batangnya ditutup dengan dedaunan trifoliat padat dari rona hijau yang kaya. Plat kepingan yang termasuk dalam roset mempunyai tepi bergerigi dan bentuk bulat.

Semanggi putih mekar dengan daun putih besar dan gebu yang tidak mempunyai kepala. Bunga-bunga itu terletak di peduncles panjang, puber dan berwarna hijau muda. Pembungaan tahan lama sepanjang musim panas. Setelah berbunga, sebagai ganti perbungaan, buah-buahan terbentuk mengandungi kira-kira 2-3 biji bulat.

Semanggi yang ditanam

Wakil tahunan shamrock. Ini adalah semak kecil, ukurannya bisa 5-40 cm, dengan batang lurus, bercabang dan banyak daun trifoliat kompleks. Keistimewaan tahunan adalah kehadiran warna kebiruan dari plat daun. Daun komposit terdiri daripada 3 plat daun bersaiz sama yang saling melekat. Plat kepingan licin, memanjang, dengan hujung yang tajam.

Pada akhir musim bunga, perbungaan memanjang kecil muncul di pucuk. Corolla perbungaan warna merah jambu muda. Mekar selama kira-kira sebulan, warna merah jambu atau ungu. Setelah berbunga pada bulan September, buah dibentuk dengan 1 biji kecil, yang tidak tahan beku. Untuk penanaman semula, benih dituai sebaik sahaja ia matang. Tanaman ini tidak membiak dengan menanam sendiri, seperti saudara-mara yang lain.

Semanggi alpine

Tumbuhan dengan rimpang tebal, jenis menjalar. Budaya tidak berukuran, tingginya tidak melebihi 1 cm. Belukar yang dihasilkan tumbuh, terutama lebar. Kelimpahan ranting menjadikan tanaman menjadi hiasan. Ranting hampir seluruhnya dihijab dengan daun kecil yang membentuk pangkal semak. Di dasar semak, daunnya berbentuk baji, lebih dekat ke bahagian atas, bentuknya diganti dengan yang bulat. Plat daun hijau gelap, sehingga 1 cm.

Pembungaan bermula pada bulan Jun. Pada masa yang sama, peduncles tegak panjang muncul dari sinus tumbuhan, di bahagian atasnya terdapat perbungaan merah jambu sfera terbentuk. Bunga dari pelbagai jenis tanaman dikumpulkan dalam payung. Berbanding dengan wakil lain, perbungaan varieti ini adalah yang terbesar, berdiameter sekitar 4 cm.

Kilang itu bukan sahaja mempunyai tujuan ekonomi. Shamrock banyak digunakan untuk tujuan perubatan, dan juga untuk mencipta seni hiasan..

Semanggi hibrid, atau merah jambu

Ia adalah kacukan yang berasal dari semanggi putih dan padang rumput. Semanggi kelihatan seperti semak besar, setinggi 80 cm dengan batang tengah tegak. Budaya ini mempunyai akar utama panjang yang masuk ke tanah sejauh 1,5-2 meter. Akar petualangan juga panjang, terletak di lapisan atas tanah, pada kedalaman tidak lebih dari setengah meter.

Batang semanggi merah jambu berbentuk silinder, bercabang kuat ke arah yang berbeza. Pucuk berkilau, tidak mempunyai kemaluan, ciri kacukan lain. Daun bentuk kompleks terbentuk di semua permukaan pucuk. Daunnya berwarna trifoliat, setiap pelat daun berada dalam kelompok berbentuk bujur, dengan tepi yang halus atau sedikit bergerigi. Daunnya mempunyai ketegangan kecil yang merangkumi tangkai daun.

Ragamnya mekar dengan perbungaan merah jambu yang halus, dalam bentuk kepala. Bunga-bunga itu apikal, disusun satu demi satu pada batang pokok yang panjang. Bunga terdiri daripada banyak kelopak nipis dan memanjang. Setelah berbunga, kacang terbentuk di peduncles, di dalamnya terdapat 2-3 biji kecil, berbentuk seperti jantung.

Medium semanggi

Tumbuhan abadi dengan rimpang yang lebat dan merebak. Walaupun hakikat bahawa ketinggian semak tidak melebihi 30 cm, rimpang tanaman mencapai setengah meter. Akar masuk jauh ke tanah. Kolar akar membentuk pucuk akar, berwarna hijau muda, yang terletak secara menegak di atas tanah. Pada setiap pucuk, daun yang berubah penampilan muncul pada musim bunga. Batang normal juga muncul dari rimpang pada musim bunga, yang juga ditutup dengan daun..

Tumbuhan ini tumbuh dengan banyak, belukar dari spesies semanggi liar ini sering dijumpai. Budaya ini terdiri dari banyak cabang hijau yang ditutupi dengan dedaunan hijau muda. Plat daun dari jenis ini adalah bujur, sukar disentuh, dengan tepi yang licin dan hujung yang bulat.

pada awal musim panas, perbungaan sfera kecil muncul di kilang. Bunganya berwarna ungu dan terdiri dari kelopak bujur kecil yang banyak. Peduncles dalam spesies ini pendek, dibentuk oleh batang telanjang silinder yang memanjang dari axil daun. Setelah bunga jatuh, di tempatnya buah-buahan masak dengan beberapa biji kecil, yang jatuh dan bercambah pada musim bunga.

Varieti ini sangat tahan terhadap fros. Ia ditanam secara aktif di padang rumput dan padang rumput. Oleh kerana varietasnya mudah bertolak ansur di tempat yang teduh, ia dapat dijumpai walaupun di hutan dan di pinggirnya..

Bila hendak menyemai semanggi

Belukar liar tumbuh sendiri dan tidak memerlukan peraturan penyelenggaraan. Walau bagaimanapun, hari ini varieti hibrid dihasilkan dan ditanam, yang banyak digunakan untuk menghias taman, rumput dan tempat-tempat lain. Varieti semanggi hibrida agak aneh, mereka mempunyai keupayaan untuk tumbuh semula. Oleh itu, untuk mewujudkan keadaan normal untuk pertumbuhan pokok renek dan juga rumput, perlu mewujudkan keadaan yang optimum untuk trefoil.

Untuk mendapatkan budaya, anda perlu menyemai tepat pada waktunya. Benih diletakkan di tanah terbuka, kerana kulturnya dapat bertahan dengan mudah di mana pun fros. Peraturan menyemai sedikit berbeza bergantung pada keadaan dan waktu. Benih kecil, untuk memperbaiki sebidang sekitar 1 m2, lebih dari tiga ratus biji mesti digunakan.

Menanam pada musim luruh

Menyemai pada musim gugur dilakukan sebelum bermulanya frosts aktif. Sebelum menanam, sediakan tanah dengan teliti. Oleh kerana benih yang ditanam pada awal musim luruh tumbuh selama kira-kira sebulan, penaburan dilakukan dengan segera dengan bermulanya cuaca sejuk musim gugur - pada akhir September atau awal Oktober. Benih diletakkan di dalam tanah yang lembap dan dilonggarkan dengan kandungan nutrien yang mencukupi.

Setelah munculnya kecambah kecil, tanaman ditutup dengan lapisan untuk mengelakkan radang dingin daun lemah. Sebelum bermulanya frosts yang teruk, semak harus mempunyai masa untuk mengumpulkan sejumlah daun kekal dan menanam rimpang. Menjelang musim sejuk, semak seperti itu tidak memerlukan tempat perlindungan..

Mendarat sebelum musim sejuk

Untuk menggunakan semanggi sebagai sumber nitrogen, tanaman ditanam di tanah sebelum musim sejuk. Menyemai dilakukan di tanah longgar yang telah disiapkan. Tapak menyemai ditutup dengan filem untuk mempercepat percambahan anak benih. Benih yang disemai dengan cara ini memberi pucuk kecil dengan cepat. Pada mulanya, tanaman ini secara praktiknya tidak tumbuh, kerana semua kekuatan semanggi digunakan untuk membangun rimpang yang cukup panjang yang masuk ke dalam tanah. Pada musim sejuk, anak benih tidak memerlukan syarat tinggal khas.

Pada musim bunga

Musim bunga dianggap sebagai keadaan paling optimum untuk menyemai tanaman hiasan. Menyemai di tanah terbuka dilakukan apabila tanah cukup panas. Perlu menyemai benih di tanah, suhunya sekitar 10 darjah. Menyemai dilakukan dalam substrat yang dibasahi, dengan merata benih ke permukaan. Sekiranya semanggi ditanam di tanah yang sejuk, tanaman itu tidak akan tumbuh kerana biji cepat busuk. Setelah anak benih muncul, mereka disiram dengan kerap dan melonggarkan tanah..

Untuk menanam rumput semanggi di laman web anda, anda mesti mengikuti beberapa peraturan untuk merawat semanggi. Shamrock tidak bersahaja terhadap keadaan tumbuh, namun, untuk memberi hiasan, semak mesti disempurnakan dan disiram. Penyelenggaraan semanggi tidak akan merepotkan kerana kilang mudah menyesuaikan diri dengan keadaan apa pun..

Selepas penanaman, kawasan penanaman harus disiangi secara berkala. Penting untuk menghilangkan rumpai yang kecil, kerana dengan rimpang yang terlalu banyak, semasa penyiangan, anda dapat mengeluarkan semak. Rumpai dikeluarkan dari tanah yang telah dibasahi sebelumnya. Sekiranya penanaman dilakukan di kawasan yang luas, untuk mengelakkan rumpai, tanaman ditaburkan bersama dengan jenis bijirin kecil. Bijirin tidak membiarkan rumpai muncul, dan setelah semanggi muncul, mereka mudah dipotong.

Menyiram

Agar semanggi tumbuh dengan normal dan menghijau rumput, ia mesti disiram dengan kerap. Shamrock disiram sekurang-kurangnya seminggu sekali. Sebagai penyiraman tambahan, digunakan pelbagai sistem pengairan yang mengekalkan kandungan lembapan substrat yang optimum dan menjaga tanaman segar.

Penting untuk difahami bahawa tanah yang terlalu banyak air dapat menyebabkan rimpang membusuk, oleh itu, ketika memasang sistem pengairan, perlu mengatur operasi alat dengan betul untuk mencegah penyakit. Kekeringan juga berbahaya bagi tanaman, kerana paparan sinar matahari yang berterusan sering menyebabkan luka bakar pada tanaman..

Sistem pengairan hanya dipasang ketika semanggi tumbuh dalam keadaan terbuka. Sekiranya tanaman ditanam di kawasan yang rindang, di dekat semak atau pohon yang besar, pengairan boleh menyebabkan kematian belukar kerana genangan air.

Baja

Sebelum menyemai trefoil, baja organik disapukan ke tanah. Selepas itu, semanggi mentolerir sebarang keadaan dan komposisi tanah dengan cukup baik, tanpa memberi makan tambahan. Walau bagaimanapun, beberapa tukang kebun mengesyorkan setiap tahun menggunakan baja nitrogen, kotoran atau kotoran burung busuk di bawah tanaman. Untuk pembungaan dan pengekalan hiasan yang panjang, baja cair dengan kalium, fosforus dan kompleks mineral lain digunakan setiap bulan di bawah semak. Abu sangat sesuai sebagai baja mineral..

Mekar

Semanggi mekar dengan perbungaan sfera yang tidak biasa. Pembungaan pelbagai spesies berlaku pada musim panas. Bunga-bunga itu mengekalkan kesan hiasannya selama beberapa bulan, selepas itu buah-buahan muncul di tempatnya. bunga boleh terdiri daripada pelbagai warna - merah, putih, merah jambu, ungu. Perbungaan kecil, hiasan, naik pada peduncles telanjang. Tidak kurang juga hiasan dan buah-buahan yang naik di atas semak dalam bentuk kelopak rata.

Pemangkasan

Untuk memelihara hiasan dari rumput dan kawasan setelah menanam semanggi, ia selalu dipangkas. Pemangkasan trefoil dilakukan dua kali dalam satu musim - pada musim bunga dan musim luruh. pada musim bunga, pemangkasan batang dan dedaunan yang rosak akibat frosts teruk dilakukan. Musim luruh Tujuan pemangkasan adalah untuk menyiapkan tanaman untuk musim sejuk. Selepas memotong, pucuk dan tanaman hijau mesti dipotong dari tanah di sekitar tanaman.

Sebilangan tukang kebun mendakwa bahawa batang dan daun dapat memanaskan tanaman pada musim sejuk, tetapi penanam berpengalaman mengatakan bahawa sangat penting untuk memangkas semanggi untuk musim sejuk. Pada musim sejuk, budaya ini menjadi hibernasi, jadi tanaman harus meletakkan kekuatan yang tersisa pada rimpang. Sekiranya semanggi mengekalkan dedaunan dan batangnya, shamrock memerlukan waktu yang keras dalam kesejukan, sehingga berusaha ke bahagian atas semak. Di samping itu, bahagian atas semak dapat diserang oleh tikus..

Penjagaan rumah

Sebilangan penanam menanam semanggi masam di rumah. Tumbuhan ini dicirikan oleh musim bunga berbunga, di samping itu, budaya tidak memerlukan penjagaan khas.

Pencahayaan

Di rumah, semanggi pasu diletakkan di tempat yang terang dan terbuka. Tingkap tenggara sangat sesuai untuk ditanam. Lampu harus disebarkan secara merata ke seluruh semak sepanjang hari, jadi jangan letakkan periuk besar atau teduhan lain di sebelah semanggi. Cahaya yang tidak mencukupi menyebabkan bunga mati dengan cepat.

Suhu

Untuk semanggi masam dalaman, draf tidak boleh dipilih. Ia cukup untuk meletakkan tanaman di tempat yang terang dan hangat. Budaya mengekalkan kesan hiasan pada suhu sekitar 22 darjah. Pada musim sejuk, semanggi cukup untuk memerhatikan rejim suhu sekitar 17-19 darjah.

Kelembapan udara

Trefoil memerlukan kelembapan yang tinggi. Oleh itu, varieti dalaman disiram secara kerap dan disiram dengan botol semburan dengan air. Penyiraman dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Pada musim sejuk, penyiraman dikurangkan menjadi 1 kali.

Musim Sejuk

Varieti hiasan luaran memerlukan penyediaan berkualiti tinggi untuk tempoh tidak aktif. Persiapan untuk musim sejuk dilakukan pada musim gugur. Apabila buahnya masak di semanggi, rumput dipangkas. Pemangkasan diperlukan untuk mengelakkan kematian tumbuhan dalam keadaan sejuk dan kerosakan pada rimpang oleh tikus..

Sebelum hibernasi, beberapa tukang kebun mengesyorkan menanam tanaman dengan berpakaian atas untuk mengelakkan pertumbuhan batang yang terlalu banyak. Baja sebegini memberi kesan positif pada sistem akar trefoil. Selain itu, disarankan untuk menambahkan abu atau baja kalium ke dalam tanah untuk mengelakkan kelembapan rimpang yang kuat..

Sekiranya rumput semanggi terbentuk di iklim beriklim sederhana, tanaman mesti ditutup dengan filem atau bahan penutup untuk musim sejuk. Pada musim sejuk, untuk memastikan akar tanaman tetap sihat, salji tidak dibersihkan. Sekiranya perlu, buat jalan kecil. Pada musim sejuk, agar tidak merosakkan sisa tanaman, rumput tidak boleh dipijak. Selain itu, jika genangan ais telah terbentuk di permukaan rumput pada musim bunga, ia mesti dikeluarkan untuk mengekalkan akses oksigen ke akar..

Bagaimana semanggi membiak

Anda boleh membiakkan varieti hibrid hanya dengan bantuan biji. Benih dituai segar. Menyemai boleh dilakukan pada musim luruh atau musim bunga. Sebelum menyemai, perlu menyiapkan tanah dengan teliti untuk pertumbuhan semanggi berkualiti tinggi. Tanah harus berkhasiat dan longgar. Sebelum menyemai, tanah disalirkan dengan baik.

Semasa menyemai musim luruh dan musim bunga, alur kecil diciptakan di dalam tanah, sedalam kira-kira 2 cm, di mana benih diagihkan secara merata. Kemudian alur dikebumikan di bumi. Setelah anak benih bercambah, kultur diberikan penyiraman secara berkala dan penjagaan berkualiti tinggi.

Varieti tertentu boleh dibiakkan secara vegetatif. Pembiakan dengan membahagi orang dewasa, bagaimanapun, memerlukan perawatan yang lebih sukar. Adalah sukar untuk menanam tanaman seperti itu. Sebilangan besar semak tidak berakar.

Penyakit dan perosak

Semanggi cukup rentan terhadap perkembangan pelbagai patologi. Jadi, pelbagai jenis trefoil dapat memperoleh patologi seperti:

 • fusarium;
 • karat;
 • anthracnose;
 • bintik coklat;
 • barah.

Apabila gejala patologi muncul pada budaya, perlu menghilangkan bahagian-bahagian rumput yang terkena dalam waktu yang singkat. Untuk mengelakkan penyakit, tanaman disembur setiap tahun dengan larutan kulat. Adalah mungkin untuk mencegah perkembangan beberapa penyakit jika penyiangan dilakukan tepat pada waktunya dan peraturan dasar untuk merawat tanaman dipatuhi. Patologi virus yang mempengaruhi tanaman hampir mustahil untuk dihilangkan. Oleh itu, shamrock seperti itu digali dan dibakar. Tanaman tetangga dirawat dengan baja.

Antara perosak yang sering menjangkiti pelbagai jenis semanggi, rama-rama, phytomonus, kutu dan pemakan benih diperhatikan. Tumbuhan seperti itu menghisap getah dari bahagian rumput dan merosakkan bahagian tanaman di atas tanah. Budaya tidak tahan tinggi, oleh itu, untuk menghilangkan perosak, penyemburan pencegahan dengan racun serangga dilakukan.

Permohonan

Semanggi banyak digunakan dalam bidang pertanian. Belukar liar adalah makanan yang sangat baik untuk ternakan. Di samping itu, varieti tertentu mengandungi nutrien yang memberi kesan positif kepada kesihatan manusia. Bahagian individu boleh digunakan dalam memasak.

Semanggi dalam bidang kosmetologi

Komposisi kimia mengandungi bahan aktif yang membantu melawan kedutan usia. Harta ini menyebabkan penggunaan kilang untuk tujuan kosmetik. Topeng kosmetik dan produk penjagaan kulit lain dibuat berdasarkan bahagian individu semanggi. Jus Trefoil mempunyai kesan penyembuhan dan juga membantu menghilangkan jerawat, menenangkan kulit yang jengkel.

Semanggi dalam memasak

Varieti trefoil tertentu mempunyai khasiat. Oleh itu, pokok renek secara aktif digunakan sebagai makanan masakan. Semua bahagian shamrock dimakan, termasuk segar. Perbungaan digunakan untuk penyediaan hidangan pencuci mulut. Teh yang juga banyak digunakan dari semanggi, disediakan berdasarkan bunga tumbuhan. Dalam memasak, resipi untuk membuat kek dengan penambahan budaya ini atau pelbagai mouss diketahui..

Penyembuhan sifat

Semanggi mengandungi bahan berguna dalam komposisinya, termasuk glikosida, tripolin dan tanin. Bahagian atas kultur mengandungi minyak pati, vitamin C dan sekumpulan vitamin B. Akarnya mengandungi bahan yang dapat menghilangkan mikroba.

Atas dasar semanggi, ubat dibuat yang mempunyai sifat ekspektoran, diaforetik dan diuretik. Selain itu, semanggi membantu menghilangkan bakteria dan kuman, termasuk yang terdapat pada kulit. Petunjuk penggunaan trefoil adalah anemia, sistitis, asma dan tempoh yang menyakitkan..

Dalam bidang perubatan

Dalam perubatan tradisional, ubat dibuat yang mengandungi bahan aktif dengan semanggi. Jadi, di persekitaran farmasi, anda boleh menemui ubat seperti cloverol - ubat yang diperoleh dari semanggi, yang diperlukan untuk rawatan penyakit saraf dan patologi vaskular. Ubat ini mempunyai kesan hipnosis dan penenang.

Di farmasi, tincture alkohol juga dijual, yang digunakan secara luaran. Mereka juga menghasilkan beg teh dengan semanggi. Ubat semacam itu mempunyai kesan pengukuhan umum pada tubuh manusia, membantu melawan patologi buah pinggang..

Dalam perubatan rakyat

Kesan semanggi semerbak adalah kerana penggunaannya dalam perubatan rakyat. Ubat-ubatan rakyat termasuk decoctions dan infusions dari tumbuhan, tincture. Ubat digunakan untuk merawat batuk, rematik, sakit kepala dan gangguan haid. Decoctions ditunjukkan untuk patologi radang pundi kencing..

Merebus

Untuk menyediakan kuahnya, 2 sudu bunga kering ditambahkan pada setengah liter air rebus. Larutan siap direbus selama 10 minit, kemudian dikeluarkan dari api dan dibiarkan sejuk hingga suhu bilik. Ia diambil secara lisan dalam setengah gelas sebelum makan, 3 kali sehari. perjalanan rawatan adalah 1 bulan.

Infusi

Ia digunakan untuk anemia. Resipi terdiri daripada menambahkan 3 sudu teh infus ke air rebus. Campuran yang dihasilkan disuntik selama satu jam, setelah itu diambil secara lisan tiga kali sehari sebelum makan..

Kegunaan lain

Untuk kegunaan luaran semanggi, dibuat lotion dan taplak tanaman. Losyen dibuat berdasarkan rebusan. Unggas disediakan dengan merebus kepingan semanggi yang dibungkus dengan kain cheesecloth. Panas, tetapi tidak mendidih, tahi lalat digunakan pada bahagian badan yang terjejas.

Perolehan dan penyimpanan

Penuaian bahan mentah dilakukan pada musim bunga, sebelum tumbuh-tumbuhan aktif tanaman bermula. Bunga dan daun muda dipetik dengan teliti dan dikeringkan di permukaan kering. Gunakan kawasan yang teduh dan berventilasi baik untuk mengeringkan semanggi. Setelah kering, simpan dalam bekas yang tertutup rapat. Sesuai untuk penyimpanan adalah beg kertas, kotak atau balang kaca dengan penutup. Anda boleh menyimpan semanggi selama dua tahun, selepas itu tanaman itu dianggap tidak berguna untuk rawatan..

Siapa yang tidak boleh mengambil semanggi untuk rawatan

Perubatan herba semanggi tidak mempunyai sekatan, namun tidak semua orang boleh menggunakan ubat-ubatan berasaskan semanggi. Oleh kerana semanggi mempunyai kemampuan untuk mencairkan kotoran, ia tidak boleh digunakan untuk cirit-birit. Tanaman ini mampu menebal darah, oleh karena itu, kultur tidak dapat digunakan jika terdapat gumpalan darah. Sekatan penggunaan ubat dengan trefoil adalah strok, patologi akut buah pinggang dan hati, kehamilan dan tempoh penyusuan.

Reaksi buruk

Penggunaan decoctions dan infus tanaman dalam jangka panjang boleh menyebabkan cirit-birit yang berpanjangan. Dehidrasi atau gangguan metabolik boleh menjadi komplikasi jika ubat-ubatan rakyat tidak diambil dengan betul. Oleh kerana ramuan ini menurunkan tekanan darah, ia tidak dapat digunakan untuk hipotensi..

Antara kesan sampingan dari shamrock adalah reaksi alahan, ruam pada badan dan loya. Apabila gejala ini muncul, anda mesti berhenti minum ubat, dan juga meminta pertolongan..

Fakta menarik

Shamrock dianggap sebagai simbol Holy Trinity. Kilang ini sering dijumpai sebagai corak pada gambar dinding monumen dan patung seni bina. Clover juga terdapat pada lambang negara dan lambang beberapa negara..

Daun semanggi digambarkan pada salah satu kad permainan dan ramalan. Semanggi dianggap salah satu tanaman ajaib yang digunakan dalam pelbagai ritual dan untuk membuat jimat. Adalah dipercayai bahawa semanggi yang diimpikan dalam mimpi dianggap sebagai simbol kekayaan dan kejayaan..

Sebilangan orang membawa jimat berbentuk semanggi atau daun tumbuhan hidup. Dipercayai bahawa kilang itu dapat mengusir kegagalan dan masalah seseorang. Di samping itu, beberapa negara mengeluarkan duit syiling dengan daun shamrock yang digunakan dalam kehidupan seharian..