Decem.info

senarai, penilaian, 10 teratas

10 filem bola sepak terbaik

Sukan yang paling banyak digunakan, menyatukan berbilion orang di seluruh dunia, telah memberikan banyak idea dramatik kepada pembuat filem.

10 pantai terbaik di dunia

Pasir putih, garis pantai yang panjang tanpa henti - menurut pelancong, ini adalah pantai terbaik di dunia.

10 keturunan kucing paling tidak biasa

Dari lapisan pelik hingga ciri fizikal yang mencolok, kucing dari banyak baka hampir boleh kelihatan seperti makhluk asing..

10 negara terkecil di Eropah

Peribahasa "kili kecil, tapi mahal" sangat tepat menggambarkan inti pati negara kerdil di Eropah: semuanya kecil, tetapi masing-masing indah dengan caranya sendiri.

10 succulents terindah untuk rumah

Estetika dan kesenangan menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk landskap dalaman, teres, katil bunga dan juga slaid alpine.

10 filem terbaik dengan Jennifer Lopez

Terutamanya J. Lo terkenal sebagai penyanyi berbakat dan pelakon peranan melodramatik, menyentuh dan cantik.

10 frasa lelaki terlarang di atas katil

Nampaknya seks, yang semestinya memperkuat kesatuan, dalam 76% kes berfungsi sebagai pemangkin utama untuk mematahkannya..

10 hidangan Itali terbaik

Masakan Itali mempunyai banyak kebaikan. Antaranya adalah kombinasi produk yang terang dan tidak biasa, dan yang paling penting, kesederhanaan.

Masakan dunia

Masakan kebangsaan adalah kumpulan tradisi dan amalan kuliner yang biasa dilakukan di wilayah tertentu atau diikuti oleh kumpulan etnik tertentu. Sebagai peraturan, masakan kebangsaan mendapat namanya dari wilayah pengedaran atau tempat asal. Pembentukan pilihan gastronomi dari pelbagai bangsa di dunia tidak sedikitpun dipengaruhi oleh iklim rantau ini, atau lebih tepatnya, oleh produk apa yang dapat ditanam dalam keadaan semula jadi. Sebaliknya, peraturan agama, yang dipatuhi oleh orang-orang, memberikan kesan serius terhadap amalan masakan negara..
Bergantung pada penyebarannya, tradisi kuliner dapat bersifat daerah (melekat di wilayah, negara tertentu) atau global (diketahui dan diamalkan, jika tidak di seluruh dunia, maka di sebagian besar). Senarai yang terakhir termasuk masakan Jepun dengan sushi dan ramennya yang terkenal di dunia, Cina - dengan banyaknya hidangan aromatik mi, nasi, sayur-sayuran yang dibumbui dengan pelbagai sos dan rempah, Mediterranean, yang dianggap salah satu yang paling kuno dan paling sihat di planet ini. Dengan minat yang kuat terhadap pemakanan yang sihat, populariti masakan India, kaya dengan sayur-sayuran, minyak yang sihat dan herba aromatik, berkembang dengan pesat. Tradisi masakan Perancis disukai oleh para penikmat selera dan aroma yang kaya. Pencinta nasi, sosej, terung dan kacang rebus akan lebih menyukai masakan Sepanyol, dan gourmets yang tidak dapat menahan makanan pedas tentu saja lebih suka makanan Mexico kebangsaan. Dan ini hanya sebahagian kecil dari daftar besar masakan nasional dunia, kerana terdapat begitu banyak orang di planet kita, ada begitu banyak tradisi gastronomi.

Masakan Estonia

Masakan Estonia tidak mendapat permintaan tinggi di kalangan gourmet Eropah, tetapi ini tidak bermaksud bahawa ia tidak patut diberi perhatian. Kelebihan utamanya dianggap sebagai nilai pemakanan dan rasa kenyang, yang tidak dapat dibanggakan oleh banyak makanan klasik yang terkenal. Pakar memberi amaran bahawa sebahagian besar makanan di dalamnya.

Masakan Serbia

Masakan Serbia adalah banyak produk tertentu, teknik kuliner, kombinasi dan cara penyampaian, yang telah menyerap unsur-unsur tradisi masakan Timur Tengah (Turki), Austro-Hungaria dan Mediterranean. Apakah sebabnya? Semua negara ini bersempadan dengan Serbia, jadi sejarah umum dapat dikesan di antara mereka dan.

Dapur Rusia

Masakan nasional adalah set hidangan / teknik / ciri tradisional untuk melayani orang tertentu. Masakan Rusia telah berkembang pesat dari tong kayu dan dapur besi hingga teknologi terkini dan pengiktirafan dunia. Ini difasilitasi oleh urbanisasi dan pemergian dari kelas dan struktur sosial masyarakat..

Masakan Romania

Masakan Romania menarik dengan pelbagai rasa dari produk yang nampaknya paling sederhana dan paling berpatutan. Ia berkembang di bawah tekanan tradisi berabad-abad dari pelbagai negeri dan generasi. Antaranya ialah orang Yunani, Rom, Austria, Perancis, Jerman, Ukraine, Rusia dan Poland. Menu Romania rata-rata adalah contoh.

Masakan Croatia

Orang gourmet masakan pasti akan mengunjungi Croatia suatu ketika nanti. Faktanya adalah bahawa masakan Kroasia, yang resepnya sering kembali lebih dari seratus tahun, sangat luar biasa dan enak sehingga bahkan koki dan penikmat dari negara-negara yang diakui sebagai tuan memasak melepaskan topi mereka ke.

Masakan Perancis

Masakan Perancis adalah salah satu yang terbaik di dunia. Perancis - negara yang mempunyai haute couture, aroma yang enak, romantik - juga terkenal dengan masakannya, yang tidak sama antara analognya. Sejak zaman Francis the First, yang pemerintahannya jatuh pada pertengahan abad ke-16, masakan Perancis telah menjadi.

Makanan Ukraine

Resipi masakan Ukraine adalah antara yang terkaya dan paling sedap di dunia. Pembentukan masakan yang berabad-abad ini menjadikan resipi moden menjadi sangat enak sehingga banyak penulis dan penyair bergegas memuji hidangan masakan kebangsaan Ukraine dalam karya mereka sendiri. Hari ini.

Masakan Sepanyol

Sepanyol mengejutkan kerana tidak ada satu pun jenis masakan nasional di wilayahnya. Masakan Sepanyol adalah sebilangan besar sekolah masakan daerah, masing-masing mempunyai tradisi tersendiri. Pada masa yang sama, keutamaan masakan dari wilayah-wilayah di negara ini sangat berbeza dengan.

Masakan Iceland

Tradisi masakan Iceland berakar pada Zaman Pertengahan yang jauh. Diet orang Iceland berdasarkan makanan laut, ikan tempatan dan daging kambing. Hidangan eksotik yang diperbuat daripada daging binatang liar mengikut resipi Viking kuno juga selalu diminati oleh para pengunjung festival gastronomi..

makanan India

India sememangnya menikmati reputasi sebagai salah satu negara paling misteri dan tersendiri di dunia. Dia sering dipanggil "ibu semua peradaban." Dan memang begitu. India adalah sebuah negara dengan warisan budaya yang sangat luar biasa, di mana masakan kebangsaan memainkan peranan penting. Memasak di India bukan sahaja seni tetapi juga.

Masakan Vietnam

Masakan Vietnam dianggap sebagai salah satu yang paling khas dan tidak biasa di dunia. Kesamaan tradisi masakan Vietnam dengan adat Cina dan Jepun sangat jauh, dan gabungan pelbagai perasa dan tekstur dalam satu hidangan, banyak sayur-sayuran dan pendekatan koki tempatan yang sangat luar biasa untuk memasak.

Masakan Yahudi

Tradisi kuliner masakan Yahudi, yang merupakan salah satu yang tertua di dunia, tidak dapat dipisahkan dengan sejarah orang-orang itu sendiri, yang mengembara dunia selama empat milenia. Pengalaman kuliner yang dipinjam dari perwakilan bangsa lain telah mengalami transformasi sesuai dengan Yahudi.

Masakan Denmark

Pada pandangan pertama, masakan Denmark hampir tidak berbeza dengan tradisi masakan negara-negara Skandinavia yang lain. Namun, gourmet sejati tahu bahawa masakan Denmark adalah asli, khas dan tidak biasa. Sebilangan besar hidangan Denmark kebangsaan masih disiapkan mengikut resipi yang diciptakan berabad-abad yang lalu. Lebih banyak lagi.

Masakan Yunani

Tradisi masakan Yunani sangat berakar pada masa lalu. Mereka telah membentuk lebih dari empat milenia. Masakan Yunani telah menyerap tradisi Itali, Perancis, Timur Tengah, serta pilihan masakan penduduk kota-kota wilayah. Kebanyakan resipi memasak.

Dapur Jerman

Salah satu stereotaip yang paling popular yang berkaitan dengan masakan Jerman adalah mitos bahawa ia sangat monoton, dan makanan utama bagi penduduk tempatan adalah sosis babi dengan sauerkraut. Namun, pada kenyataannya, pernyataan ini tidak ada kaitan dengan kenyataan. Hari ini masakan Jerman boleh.

Masakan Georgia

Masakan nasional adalah bahagian penting dalam budaya Georgia. Sangat asli dan asli, ia menyerap tradisi banyak kebangsaan yang mendiami wilayah negara ini selama sejarahnya yang berabad-abad lamanya, menggabungkan penemuan kuliner terbaik masyarakat Kaukasus, serta wilayah Asia dan Laut Hitam. Lebih-lebih lagi, orang Georgia.

makanan Jepun

Selama sepuluh tahun kebelakangan ini, masakan Jepun telah menjadi trend sebenar di banyak negara dengan sebilangan besar penduduk berbahasa Rusia. Tetapi jika anda bertanya kepada orang-orang yang jauh dari klasifikasi kuliner apa itu jadual khas penduduk negara Matahari Terbit itu, maka majoriti akan menjawab bahawa ini adalah sushi. Sebenarnya.

Masakan Turki

Masakan penduduk Turki sepenuhnya berkaitan dengan sejarah perkembangan dan pembentukan negara. Asal-usulnya berasal dari zaman bangsa Turki nomaden, dan Kerajaan Uthmaniyyah yang besar meninggalkan kesan pada pembentukan dan perkembangannya. Adat budaya, agama, dan gaya hidup masyarakat nomaden tercermin dalam piring dan.

Masakan Tatar

Masakan kebangsaan Tatar merangkumi tradisi budaya masyarakat berabad-abad, sejarah dan adat istiadatnya. Ia dianggap sebagai salah satu masakan paling enak di dunia. Hidangannya mempunyai rasa dan aroma khas dan khas yang turun dari masa lalu hingga sekarang, mengekalkan.

Masakan Thai

Masakan eksotik semakin popular sejak kebelakangan ini. Pencinta makanan Cina, Jepun dan lain-lain boleh didapati di restoran khusus hampir setiap hari. Keseronokan untuk makanan seperti itu dikaitkan bukan sahaja dengan fakta bahawa ia sangat lazat, tetapi juga sangat berguna. Hari ini kita akan membincangkan.

Masakan Argentina

Masakan Argentina adalah lambang eklektikisme. Tradisi kuliner Argentina adalah campuran adat istiadat tempatan dan sebilangan besar resipi asing yang dibawa ke wilayah ini oleh peneroka Eropah. Lebih-lebih lagi, di Argentina pengaruh pengaruh masakan Eropah paling ketara di.

Masakan Ethiopia

Mengingat pelbagai aliran masakan Afrika, tidak semua gourmet berpengalaman menumpukan pada masakan Ethiopia. Ada yang menganggapnya terlalu monoton, yang lain terkejut dengan kombinasi yang pelik. Terdapat juga mereka yang, setelah mengunjungi negara yang cerah ini, mendakwa bahawa kaedah memasak tidak terlalu sesuai untuk mereka..

Masakan Sweden

Masakan Sweden dianggap sebagai salah satu cabang seni kuliner Scandinavia yang paling popular. Pada masa yang sama, ia mengekalkan ciri ciri kumpulan ini: kandungan lemak tinggi, banyak daging dan ikan. Masakan tradisional Denmark dan Norway didasarkan pada tiang yang sama. Keadaan ini dijelaskan.

Masakan Belanda

Masakan kebangsaan Belanda hampir tidak boleh digemari ramai, dan ada juga yang menganggapnya kasar dan biasa-biasa saja. Di sini kita tidak akan menjumpai hidangan canggih dengan resipi rumit dan bahan eksotik. Tetapi makanan sehari-hari tidak semestinya canggih. Dapur ini sesuai untuk mereka yang merawat makanan tanpa perlu.

Masakan Moldavia

Makanan, di mana orang Jerman dan Rusia, orang Turki dan orang Romania, seorang Ukraine dan orang Yunani akan menemui sesuatu yang asli - semua ini adalah mengenai masakan kebangsaan Moldova. Sejarah negara telah membentuk sistem antarabangsa hidangan yang cerah dan enak, berwarna-warni dan beraroma. Mempelajari masakan dunia, melewati Moldovan adalah satu kejahatan. Perlu dikembalikan kepadanya setiap masa.

Masakan Lithuania

Masakan nasional adalah salah satu pilihan untuk ekspresi diri orang. Ini adalah cabang budaya yang sama dengan tarian, kostum, bahasa. Dalam hal ini, orang Lithuania mempunyai ciri khas tersendiri yang membezakan hidangan mereka daripada masakan Eropah yang lain. Sekiranya anda ingin memasak sesuatu yang memuaskan, tetapi sederhana - perkenalan dengan resipi Lithuania adalah mudah.

Masakan Mexico

Mexico disebut sebagai negara yang berbeza. Hidupan liar subtropik, suku dengan sejarah seribu tahun dan metropolis moden yang bising dijumpai di wilayahnya. Anda boleh mengenali budaya ini antara ribuan yang lain dengan menggabungkan warna-warna cerah, tequila dan burrito untuk makanan ringan. Walaupun anda boleh makan di sini bukan sahaja legenda.

makanan Korea

Masakan kebangsaan Korea dianggap sebagai yang paling sederhana di seluruh dunia. Walaupun orang Korea sangat mementingkan budaya penggunaan makanan, tidak ada perbezaan dalam masakan mereka antara menu perayaan dan menu sehari-hari, dan semua hidangan Korea berdasarkan nasi, makanan laut, daging dan sayur-sayuran. Semua jenis makanan ringan disajikan di.

Masakan Cina

Masakan Cina moden telah berkembang selama tiga milenium, seperti yang dibuktikan oleh penemuan arkeologi yang berterusan di wilayah China moden - hidangan gangsa dari tahun 770-221 SM. Ngomong-ngomong, restoran masakan Cina dan kedai teh, ciri budaya orang ini, muncul.

Masakan Itali

Masakan kebangsaan Itali sangat kaya dan pelbagai aspek sehingga menjadi simbol bebas dari negara besar ini, bersama dengan sejarah, seni bina, fesyen dan pemandangan. Pelancong dan gourmet dari seluruh dunia berusaha untuk pergi ke Itali demi hidangan lazat dari restorannya, produk berkualiti, ramuan aromatik.

Masakan kebangsaan

Pasti anda telah mencuba penkek kentang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup anda - penkek kentang lembut.

Pizza dengan salami dan keju adalah hidangan sehari-hari yang tidak rumit, tetapi tidak kurang juga.

Malah sup bawang Perancis tradisional tidak selalu dimasak dalam sup daging. Di atas air.

Pencuci mulut yang luar biasa ini (alias baklava) biasanya dijual di kedai dan pasar. Adakah benar-benar mungkin.

Sos sejuk asas ini adalah salah satu asas masakan Itali. Terdapat resipi untuknya.

Resipi untuk pasta ini diwariskan kepada ketua pengarang Gastronom.ru Elena Anosova oleh seorang rakan yang telah pergi ke.

Saya tahu langsung Timur: pada satu masa saya menjadi tertarik dengan keajaiban kaligrafi, tulisan Arab dan.

Periuk khas diperlukan untuk paella sebenar. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda mungkin juga.

Artichoke, asparagus, daun bawang, kacang polong, zucchini sesuai untuk membuat risotto dengan sayur-sayuran.,.

Ramai orang Amerika berpendapat bahawa cheesecake, kek keju krim lembut, adalah sesuatu yang biasa..

Koki dengan betul menganggap nasi akuarium sebagai pilihan terbaik untuk membuat risotto. Terima kasih kepada.

Lempeng kentang serupa terdapat di banyak masakan: di Poland dan Slovakia, ini adalah pai, di.

Zabaglione (atau sabayon dalam bahasa Perancis) - krim pencuci mulut kuning telur,.

Pizza buatan sendiri dengan sosej dan lada berwarna manis adalah pilihan yang baik untuk bertemu.

Semasa menghidangkan pencuci mulut yang hebat ini, pastikan untuk menyuarakan namanya. Lebih baik sekata.

Anda boleh membeli biji bijan panggang siap, tetapi bijan panggang segar mempunyai rasa yang lebih kuat..

Sedikit pasta sering berada di dapur, mereka terletak di beg atau balang yang berlainan di bahagian bawah, dan masing-masing.

Trik terbesar dalam hidangan ini adalah menyediakan koktel makanan laut yang sudah dicairkan, bukan.

Masakan sederhana Itali yang cepat untuk musim panas yang malas. Walau bagaimanapun, pada masa lain.

Biasanya risotto klasik - beras lembut dan lembut dengan pelbagai jenis.

Terdapat banyak cara berbeza untuk menggoreng lempeng kentang legenda ini..

Kek yang sesuai adalah cheesecake lembut dan berkrim yang meleleh di mulut anda. Tidak banyak yang dapat menahannya.

Sekiranya anda menyukai buah delima, salad ini pasti menggembirakan. Ia mengandungi dua bahagian bom tangan yang mengejutkan:.

Seperti yang diakui oleh Elena Motova, dia diajar membuat pancake kentang asli di Minsk. Mencuba!

Natalia Volkova telah tinggal berhampiran Rom selama hampir 20 tahun; menarik, menjahit dan, tentu saja, tukang masak - banyak.

Untuk salad ini dengan arugula, kami menambah crouton dengan parmehan parut dan dihiasi dengan pinggan.

Risotto ini mesti disajikan hangat, dihiasi dengan beri segar dan pudina. Mencuba.

Sabayon sangat baik dengan buah-buahan panggang, dan juga pastri manis, kecuali roti halia..

Dengan pendekatan yang tepat, dalam 10 minit usaha, kita menjadi sangat berair, lembut dan beraroma.

Walaupun mereka suka ladu dengan kentang, banyak yang memakan hidangan yang indah ini akan bertanya:.

Dan mengapa kita tidak membuat cheesecakes dengan keju kotej - dari adunan ragi - seperti itu.

Jem strawberi selama lima minit senang dimasak dan lebih enak dimakan. Ternyata manis,.

Atas permintaan pembaca kami, kami menerbitkan resipi sup paling sederhana dengan bebola daging. Kami pasti miliknya.

Salah satu legenda asal sup ini mengatakan bahawa pada abad ke-19, Cossack Rusia, di Karskaya.

Membawa anak makan sup adalah keseluruhan cerita. Tetapi ini jika sup biasa, dan jika Kapten - maka ini.

Sup yang kaya dan enak, dan omong kosong - hidangan masakan Uzbekistan! Sup pekat dengan tumbuk dan nasi -.

Nama "phali" (kadang-kadang diucapkan "mkhali") tidak bermaksud.

Spaghetti Pasta Carbonara dengan kepingan kecil bacon, dicampur dengan sos telur, keju Parmesan dan.

Okroshka pada kefir bahkan lebih tidak dapat difahami bagi kebanyakan orang daripada okroshka di kvass. Pengagum pertama dan.

Masakan kebangsaan orang-orang di dunia: 5221 resipi lazat buatan sendiri

Untuk mempelbagaikan makan malam buatan sendiri atau mengejutkan tetamu semasa bercuti, anda boleh menjauhkan diri dari resipi membosankan tradisional dan beralih ke masakan kebangsaan negara lain. Teruskan membaca...

 1. kediaman
 2. Pilihan terbaik
 3. Masakan kebangsaan
 • Telur ayam
 • Pai di dalam ketuhar
 • Kentang dengan daging
 • Tomato di dalam ketuhar
 • Bawang hijau
 • Tomato dengan keju di dalam ketuhar
 • Yis kering
 • Terung dengan bawang putih
 • Bijan
 • Ayam dengan sayur-sayuran
 • Untuk makan malam
 • Sup telur
 • Rebus
 • Bawang mentol
 • Diisi pai
 • Kubis dengan daging
 • Masakan Georgia
 • Nasi dengan sayur-sayuran
 • Sup sayur-sayuran (vegetarian)
 • Rebus daging lembu

Masakan kebangsaan bangsa-bangsa di dunia

Semua resipi masakan kebangsaan orang-orang di dunia unik, mempunyai ciri dan perbezaan tersendiri. Setiap dapur khas, berbeza dari yang lain dan mudah dikenali. Perhatikan bahawa anda tidak perlu pergi ke Itali untuk mencuba pasta, pizza atau Lasagna Itali yang sebenar. Anda boleh menyediakan sendiri dan banyak hidangan lain. Dengan melihat perkadaran dan teknologi, anda dapat memperoleh karya masakan sebenar dengan rasa unik tradisionalnya..

Di antara banyak kaedah, anda boleh menemui idea yang asli untuk memasak ikan laut dan sungai, makanan laut, cendawan, sayur-sayuran, kombinasi buah-buahan dan produk daging yang tidak biasa, dan, tentu saja, pencuci mulut untuk setiap selera. Dari semua kekayaan masakan dunia, ada hidangan yang sangat disukai dan akan selalu muncul di menu rumah..

Masakan kebangsaan dari pelbagai negara

Kita masing-masing biasa dengan ungkapan - berapa banyak orang, begitu banyak pendapat. Sekiranya ia sedikit diubah secara geografi, ia akan berubah - berapa banyak orang, begitu banyak tradisi. Ungkapan ini juga berlaku untuk memasak. Masakan setiap bangsa di dunia adalah kerajaan kuliner tersendiri yang sangat menarik untuk dijumpai.

Setiap orang yang tinggal di Bumi mempunyai tradisi dan sejarahnya sendiri dan, tentu saja, keunikan masakan kebangsaannya sendiri. Masakan kebangsaan bertindak sebagai benteng tradisi lama berabad-abad yang sangat disukai oleh semua orang, yang disimpan dan dirahsiakan untuk menyebarkannya dari generasi ke generasi. Di Itali, tidak ada yang akan memberitahu anda rahsia sebenar membuat pasta yang lazat, orang Cina tidak akan berkongsi dengan anda resipi kebangsaan untuk memasak daging ular atau sirip yu, dan tidak perlu membicarakan masakan Perancis, yang telah lama dianggap paling aristokrat di dunia..

Masakan nasional adalah satu set hidangan yang selalu disiapkan oleh penduduk wilayah atau negara tertentu. Prasyarat bersejarah adalah ciri masakan negara. Sebilangan besar hidangan masakan nasional di kawasan tertentu telah disiapkan beberapa abad yang lalu. Seiring berjalannya waktu, resipi diperbaiki dan ditambah untuk menyampaikan rahsia masakan kepada generasi akan datang. Selalunya, hidangan kebangsaan terdiri daripada produk yang terdapat di kawasan ini. Terdapat juga syarat untuk penyediaan hidangan dari menu kebangsaan..

Gourmet kuliner siap melakukan perjalanan panjang untuk menikmati masakan kebangsaan di negara tertentu. Lagipun, hanya dapat merasakan rasa sushi sebenar hanya di Jepun, dan menikmati buah berangan goreng yang disediakan mengikut resipi asli hanya mungkin dilakukan di Perancis. Mereka yang tidak berpeluang berkunjung ke negara luar boleh mencuba mempelajari beberapa resipi dan ciri-ciri masakan nasional yang enak di dapur mereka.

Semua masakan kebangsaan yang ada di dunia dapat dibahagikan secara bersyarat kepada beberapa kumpulan besar, menggabungkannya mengikut beberapa ciri umum..

Masakan Eropah

 • Bahasa Inggeris
 • Bahasa Yunani
 • Sepanyol
 • Bahasa Itali
 • Bahasa Jerman
 • Orang Rusia
 • Bahasa Ukraine
 • Bahasa Perancis

Masakan Eropah kontemporari telah berkembang di bawah pengaruh ciri kebangsaan pelbagai negara Eropah. Namun, walaupun begitu, sukar untuk membicarakan satu masakan Eropah, kerana wilayah Eropah dihuni oleh banyak orang, dan kehidupan dan budaya mereka ditentukan bukan hanya oleh iklim, tetapi juga oleh keadaan geografi. Masakan negara-negara selatan Eropah Barat berbeza dengan "perangai" dari masakan negara-negara utara, sama seperti watak orang Sepanyol atau orang Itali yang berbeza dari orang Finland. Masakan selatan adalah rempah, aroma, rasa berbanding dengan masakan utara yang lebih sederhana dan terkawal.

Sebagai ciri masakan Eropah, seseorang dapat menamakan banyaknya hidangan sayur-sayuran dan penggunaan pelbagai jenis sos. Tidak seperti orang-orang di Timur, orang Eropah menggunakan rempah-rempah, bumbu dan rempah-rempah yang lebih sedikit, dengan fokus menjaga rasa produk asli.

Masakan Eropah berasal dari Yunani. Kemudian, bersama para koki, seni kuliner berhijrah ke Rom Purba. Inilah sebabnya mengapa masakan Itali dan Yunani moden mempunyai banyak persamaan. Ciri-ciri umum juga terdapat dalam masakan Itali, Sepanyol, Portugal dan Perancis. Pertama sekali, ini adalah penggunaan halia, semua jenis lada, thyme, adas, sage, kayu manis, tarragon dan vanila. Menu selalu mengandungi buah-buahan dan sayur-sayuran: tomato, paprika, timun, anggur, buah ara dan jeruk. Banyak hidangan ikan dan makanan laut serta ayam, domba, daging babi atau daging lembu.

Walau bagaimanapun, negara-negara Eropah selatan juga dianggap sebagai penggubal masakan Eropah. Jadi, sebagai contoh, orang Eropah belajar tentang kopi dari Austria, cinta bir disampaikan oleh Jerman, Belgia dan Czech, dan Inggeris mengajar orang Eropah minum teh sebenar.

Masakan Timur

 • Azerbaijan
 • Bahasa Armenia
 • Orang India
 • Orang Georgia
 • Orang Cina
 • Orang Korea
 • Orang Thai
 • Tatarskaya
 • Orang Turki
 • Uzbekistan
 • Orang Jepun

Masakan Timur menggabungkan adat istiadat dan tradisi gastronomi negara-negara Arab dan Muslim, negara-negara Asia, Turki, serta beberapa negara Kaukasia dan Balkan. Seperti halnya konsep "Masakan Eropah", konsep "Masakan Timur" juga sangat luas dan relatif, kerana merangkumi tradisi kuliner dari berbagai negara, yang kadang-kadang bertentangan sama sekali dalam adat dan pilihan. Sebagai contoh, di kebanyakan negara di dunia Islam, mereka lebih suka anak domba, sementara di China dan Jepun mereka lebih suka ikan dan makanan laut..

Produk utama yang digunakan untuk menyediakan masakan Oriental adalah beras, kambing, produk tenusu, kacang, sayur-sayuran dan buah-buahan, produk tepung. Dengan pengecualian yang jarang berlaku, ikan dan makanan laut, keju, daging lembu dan telur dimakan pada tahap yang lebih rendah. Masakan Oriental pedas dan pedas.

Ciri lain dari masakan oriental adalah ketiadaan sup seperti yang difahami oleh orang Eropah. Banyak masakan oriental menawarkan sup "shurpa" khas - sup yang cukup tebal dan berlemak. Di negara yang berlainan, ia dapat disebut dengan cara yang berbeza (sorpo, shorpo, shorp, chorpo), terdiri dari berbagai bahan. Makanan yang paling biasa adalah sayur-sayuran dan daging panggang. Memasak shurpa adalah proses yang agak spesifik, kerana secara konsisten ia lebih menyerupai bubur. Untuk sup, bijirin tempatan digunakan, banyak bawang dan sayur-sayuran. Peningkatan kandungan lemak shurpa dikaitkan dengan penggunaan ghee atau lemak ekor lemak dalam memasak.

Selain itu, hidangan khas untuk masakan oriental adalah pilaf, dolma, shish kebab dan shawarma. Lavash, roti rata dan pita dibakar sebagai roti.

Gula-gula Oriental yang diperbuat daripada kacang-kacangan dan buah-buahan kering, baklava, makanan Turki, sherbet dan halva terkenal di seluruh dunia. Sebagai minuman, penduduk negara-negara ini lebih suka kopi oriental dan ayran, dan orang-orang Cina, Jepun, Asia Tengah dan India lebih suka teh..

Masakan Amerika

 • Orang Amerika
 • Orang Mexico

Masakan Amerika adalah gabungan pelbagai jenis masakan kebangsaan. Tradisi masyarakat dan suku pribumi Amerika saling berkaitan dengan tradisi orang Sepanyol, Inggeris, Itali, Perancis dan Portugis yang datang ke negeri-negeri ini. Itulah sebabnya Amerika dinafikan pengiktirafan masakan kebangsaannya..

Masakan Amerika terdiri daripada seni kuliner di banyak negara. Benua itu sendiri mempunyai sejarah yang panjang, dan banyak orang menetap di wilayahnya - semua ini memberi kesan langsung kepada ciri-ciri masakan dan masakan kebangsaan secara umum..

Walaupun pelbagai, masakan Amerika Utara cukup mudah. Sebilangan besarnya adalah masakan Mexico dan AS. Orang Mexico menikmati hidangan panas dan gurih berdasarkan tradisi orang Aztec dan orang Sepanyol. Dan Amerika Syarikat tidak keberatan dengan pelbagai hidangan yang dibawa ke sini dari Eropah dan Asia..

Di antara masakan Amerika Selatan, masakan Brazil menduduki kedudukan utama. Masakan Brazil sangat pelbagai dan menarik bahkan hidangan dari kawasan jiran boleh menjadi eksotik satu sama lain..

Chef Terbaik Erwin Peters - Resepi Terbaik

5 masakan terbaik di dunia

Terdapat pelbagai jenis masakan di dunia: Perancis, Itali, Cina, Jepun, Thailand, Australia dan lain-lain, masing-masing menawarkan resipi asli dan gabungan produk yang luar biasa. Semasa memikirkan profesion tukang masak, penting untuk memahami seni masakan negara mana yang paling popular di dunia dan apa yang paling dekat dengan anda. Untuk membantu anda memilih destinasi anda, kami telah mengumpulkan untuk anda penilaian masakan terbaik di dunia.

Masakan Perancis

Sudah tentu, pemimpinnya adalah masakan Perancis, yang telah menjadi asas gastronomi moden di seluruh dunia, kita dapat mengatakan bahawa di Perancis inilah konsep "memasak" diciptakan. Buku pertama dengan resipi juga diterbitkan di sini. Juga, jangan lupa bahawa ini adalah tempat kelahiran "masakan haute", yang muncul pada zaman raja-raja, ketika para koki istana mencipta hidangan baru dan unik untuk memenuhi selera para bangsawan. Hari ini, koki Perancis menggunakan produk, sos, keju segar dan paling semula jadi, mereka suka menambahkan minyak zaitun dan wain, yang memberikan sentuhan khas pada setiap hidangan. Dia terkenal dengan hidangan ikan dan daging, pencuci mulut asli dan coklat.
Penyempurnaan, kecanggihan dan rasa unik telah menjadi identik dengan konsep "masakan Perancis". Tidak menghairankan, sekolah kuliner paling legendaris di dunia, Le Cordon Bleu, mengajar masakan Perancis kepada pelajarnya di semua kampus. Pelajar belajar asas-asas gastronomi dan belajar bagaimana menyediakan makanan yang lazat dari pakar yang bekerja di restoran berbintang Michelin. Setelah tamat pengajian, graduan boleh memilih tempat untuk pergi bekerja dan di negara mana untuk membina kerjaya mereka sendiri. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai belajar di Le Cordon Blue, hubungi perunding STUDIES & CAREERS.

Masakan Itali

Itali berada di kedudukan kedua di antara masakan dunia yang diiktiraf, ini adalah salah satu yang paling popular dan meluas. Ia berdasarkan tradisi kuliner Rom, Yunani dan Arab yang berabad-abad lamanya. Prasyarat untuk penyediaan semua hidangan oleh koki Itali adalah produk berkualiti tinggi yang segar, termasuk makanan laut Mediterranean. Hidangan yang paling terkenal dan digemari semua orang ialah pasta, pizza, risotto, lasagna. Tetapi bukan itu sahaja, masakan Itali sangat pelbagai dan indah. Koki dapat bereksperimen tanpa henti, mencipta karya seperti banya cauda, ​​bolitto misto, brazato al barolo. Pembuat gula juga berusaha dengan menyediakan pencuci mulut yang lazat: bacci di chesco, biskuit bisontini, ais krim.
Sekiranya anda ingin mempelajari asas-asas dan selok-belok masakan Itali, termasuk pastri, kunjungi rumah seni ini. Sekolah masakan terkemuka Itali - ALMA - menawarkan Program Diploma dalam Masakan Itali Antarabangsa. Ia dirancang untuk latihan praktikal selama 2 bulan dengan koki berpengalaman dan 5 bulan magang di salah satu restoran Itali yang terkenal. Pelajar belajar bagaimana menyediakan hidangan yang paling lazat dan popular, dari sup hingga pencuci mulut. Pada masa yang sama, dapur pendidikan dilengkapi dengan teknologi terkini, dan semua bahannya adalah kelas tertinggi, ini membolehkan para graduan segera terjun ke tempat kerja, kerana tidak ada masa tambahan yang diperlukan untuk persiapan mereka dan berkenalan dengan produk khas masakan Itali.

Masakan Cina

Gangsa dalam senarai masakan terbaik di dunia masuk ke seni masakan Cina, yang dianggap tertua dan berasal dari era Neolitik. Di China, mereka percaya bahawa tidak ada produk buruk, tetapi ada tukang masak yang buruk. Oleh itu, masakan negara ini terkenal dengan pelbagai jenis bahan: nasi, mi, daging babi, itik, penyu, merpati, ular, telur pelbagai burung, kumbang, kalajengking, sirip hiu, siput, tangkai kacang, timun pahit. China adalah wilayah yang sangat besar, setiap wilayah mempunyai iklim dan keadaannya sendiri untuk menanam tumbuh-tumbuhan dan haiwan, oleh itu 10 masakan wilayah utama telah berkembang secara bebas antara satu sama lain, di antaranya yang paling popular adalah Kantonis, Jiangsu, Shandong, Shanghai. Bebek Peking, belut dalam wain dengan bawang putih, pai daikon, tahu kecil - bukan semua hidangan Cina yang telah menakluki dunia.

makanan Jepun

Ia dianggap bukan hanya satu yang terbaik tetapi juga salah satu makanan paling sihat di dunia. Nasi, makanan laut segar, kekacang, kicap digabungkan dalam resipi sederhana dan asli, asas utamanya adalah kesihatan. Minimalisme dan pencarian makanan sihat dalam masakan Jepun telah mendapat populariti di seluruh dunia, bahkan para guru masakan Perancis telah membuat penyesuaian terhadap resipi hidangan mereka sendiri..

Masakan Sepanyol

Kemahiran memasak koki Sepanyol berdasarkan daging, ikan, jagung, telur dan kacang, hampir semua hidangan dilengkapi dengan rempah, sos atau lada cili. Tidak ada masakan tunggal di Sepanyol, masakan ini terdiri dari 17 masakan daerah yang berbeza, masing-masing dengan produk dan resipi sendiri. Yang paling indah adalah masakan Basque, terkenal dengan hidangan seperti Biscay cod, chorizo ​​in cider, cuajada, marmitaco dan lain-lain..

Masakan mana di dunia yang diakui sebagai yang paling popular

Masakan Itali adalah yang paling popular di dunia. Rata-rata, 84% responden mengenali pasta dan pizza sebagai enak. Pada masa yang sama, orang Itali sendiri sangat menyukainya (99%), dan orang Cina paling sedikit (59%). Di tempat kedua ialah masakan Cina (78%), dan di tempat ketiga adalah masakan Jepun (71%). Hidangan Cina paling tidak disukai oleh penduduk Arab Saudi (54%) dan Indonesia (57%), sementara hidangan Jepun paling tidak digemari oleh orang Arab (43%) dan Cina (54%). Kesimpulan ini dibuat berdasarkan hasil kajian YouGov, yang dihadiri oleh 25 ribu orang dari 24 negara..

Juga, seperti yang ditunjukkan oleh tinjauan, Thai, Perancis, Sepanyol, Amerika, Mexico, India dan Turki berada di kedudukan teratas dalam masakan popular di dunia. Yang paling tidak enak adalah masakan Peru (32%), Finland (32%) dan masakan Arab Saudi (36%). Menariknya, orang Jepun ternyata menjadi pengkritik paling keras: rata-rata, hanya 39% mengatakan mereka menyukai masakan bangsa lain. Sebaliknya, 67% orang Filipina, sebaliknya, menyukai hidangan dari pelbagai negara. Anehnya, majoriti orang Eropah yang ditinjau (Jerman, Perancis, Sepanyol, Denmark) tidak menyukai masakan Inggeris. Walau bagaimanapun, penduduk negara lain memperlakukannya dengan baik: khususnya, hidangan Inggeris sangat popular di Singapura (76%) dan Australia (71%).

Baca selebihnya dari pesanan tidak mendesak, tetapi ingin tahu pada minggu yang akan datang dalam bahan "Kommersant" "Berita lain".

Resepi masakan negara 884 resipi

Masakan dunia - masakan kebangsaan dan masakan negara, ini adalah tradisi lama berabad-abad yang dihargai oleh setiap orang, menyimpan semua rahsia dan menyebarkannya dari generasi ke generasi. Ini adalah resipi untuk menyediakan pelbagai jenis hidangan. Semua ini bukan sahaja pelbagai resipi, tetapi juga peluang untuk melakukan perjalanan yang tidak hadir di seluruh dunia.

Sekiranya anda belum dapat mencicipi ayam jantan dengan anggur dengan ratatouille di Perancis, cubalah berlutut di Prague, kemudian dengan menjelajah laman web kami, di mana banyak masakan nasional di dunia disajikan, anda boleh mulai berkenalan dengan mana-mana bahagian dunia yang anda sukai dan masak, bahkan untuk sekarang tidak rumit, tetapi hidangan lazat di rantau ini.

Masakan yang paling tidak sihat di dunia. Tapi sedap)

Tulang rusuk dan sosis salai, kentang goreng, baklava dan nougat - masakan tempatan menarik perhatian pelancong dengan rasa yang cerah dan luar biasa. Tetapi tidak semua hidangan kebangsaan sama-sama sihat..

Republik Czech
Masakan yang enak ini dengan pencuci mulut manis yang berair nampaknya merupakan salah satu kalori paling tinggi di dunia: apa yang disebut hanya roti panggang, ladu dan orang lemas - sosej acar, serta semua jenis variasi pada tema adunan mentega dan, tentu saja, minuman nasional - bir. Tetapi orang Czech kekurangan sayur-sayuran segar, serta lauk ringan. Oleh itu, kadar obesiti negara ini agak tinggi.

Banyak hidangan tradisional Amerika, seperti kentang goreng, kaserol, kentang tumbuk, dipinjam dari masakan Inggeris pada abad ke-17 dan ke-18. Juga, bangsa muda dengan cepat menyesuaikan resipi dari Jerman ("steak gaya Hamburg"), Itali (pasta dan pizza), China (nasi goreng). Hasilnya adalah campuran semua "paling lazat", tetapi, sayangnya, tidak berguna.

Jerman adalah negara lain dengan hidangan nasional berkalori tinggi, termasuk daging babi, sosis dan sosej, schnitzel, salad kentang, dan kek ceri Black Forest. Pada masa yang sama, dua pertiga daging yang dimakan oleh Jerman adalah daging babi, 20 peratus - ayam dan hanya 15 peratus - daging lembu. Mereka mencuci semuanya dengan bir, yang dikatakan penduduk tempatan: "Sekiranya Adam minum bir, dia tidak akan pernah makan sebiji epal." Orang Jerman moden mempunyai minuman berbuih ini, tetapi sayur-sayuran dan buah-buahan dalam makanan mereka tidak mencukupi.

Penduduk tempatan rumah lebih suka makan makanan sederhana dan enak, mirip dengan Jerman: daging arnab rebus, gulai, stik, pai, dan di restoran, yang banyak di negara ini, mereka memilih hidangan yang indah, sering dipinjam dari Perancis. Tetapi Belgium terkenal terutamanya dengan coklat, wafel dan kentang goreng, yang dimakan oleh orang Belgia dalam jumlah besar..

Goulash, paprikash ayam, halasle (ukha), daging ala Budapest, pasta panggang dengan daging - senarai hidangan tradisional Hungaria banyak membincangkan tentang minat penduduk tempatan. Tambahkan ini cinta rempah, sos kalori tinggi, serta roti dan tepung. Oleh kerana itu, orang-orang Hungaria dianggap sebagai negara yang mempunyai berat badan berlebihan di Eropah. Sejak tahun 2011, cukai yang disebut untuk menyokong kesihatan awam telah berlaku di negara ini - cukai eksais atas kandungan gula, garam dan metilxanthin (ini termasuk, antara lain, kafein) dalam produk yang disediakan untuk pembungkusan. Menurut para pakar, sekitar sepertiga pengguna telah mengurangkan jumlah pembelian barang-barang yang relevan.

Daging tempatan dianggap salah satu yang terbaik di dunia. Ini menjadi asas diet harian orang Argentina, yang lebih suka menyediakan banyak hidangan daripadanya. Pelancong mengatakan bahawa di kawasan yang berlainan jarang sekali dijumpai resipi yang sama, oleh itu, semasa lawatan gastronomi, anda perlu mengunjungi pelbagai wilayah di negara ini. Tetapi perlu diingat bahawa masakan Argentina sukar: tinggi karbohidrat lemak dan sederhana, tinggi gula dan roti putih, rendah serat.

Negara Arab

Masakan negara-negara di Semenanjung Arab dan Timur Tengah kebanyakannya cukup sihat. Orang Arab makan salad sayur-sayuran segar, rebusan daging sapi, domba, hummus, kekacang, tetapi juga rebusan berlemak, lula kebab. Tetapi gula-gula oriental yang terkenal baklava, nougat, kue kurma, muhallabiya (puding), jika dikonsumsi secara berlebihan, boleh menyebabkan masalah kesihatan..

Ketagihan orang Belarus kepada kentang adalah alasan untuk jenaka dan anekdot. Penduduk tempatan benar-benar menggunakan sayur-sayuran akar ini dalam diet mereka, ia tidak boleh disebut produk rendah kalori. Penggunaan kentang yang kerap, terutamanya bersama mentega, krim masam dan daging, boleh menyebabkan kegemukan.

Masakan negara ini tidak begitu tidak sihat kerana tidak seimbang. Asasnya adalah daging berlemak dan produk tenusu dengan hampir tidak adanya sayur-sayuran, terutama yang segar. Malah orang Mongol minum teh dengan susu. Moonshine juga dibuat dari susu..

Turkmenistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan.


Di negara-negara ini, masakannya sangat sederhana dan keras: nasi, daging, roti dan pastri, termasuk yang digoreng. Sangat sedikit sayur-sayuran dan buah-buahan yang dimakan - kebanyakannya dieksport.

p.s. Saya tidak setuju dengan banyak perkara, dan saya akan menambah senarai.

Makan secara seimbang, berehat lebih banyak dan semuanya akan menjadi hebat! Jangan sakit)

Masakan dunia - resipi

 • Untuk ujian:
 • Tepung
 • Garam
 • Mentega sejuk
 • Air ais
 • Mengisi:
 • Nektarin (aprikot atau plum)
 • Gula
 • Tepung jagung
 • Selain itu:
 • Kuning telur
 • Susu atau krim
 • Gula
 • Tepung
 • Gula
 • Serbuk koko
 • Serbuk penaik
 • Soda
 • Garam
 • Air mendidih
 • Kopi segera
 • Minyak sayuran
 • Titisan coklat
 • Tepung
 • Telur
 • Gula
 • Serbuk penaik
 • Mentega
 • Susu
 • Garam
 • Kayu manis
 • Ceri
 • Tepung jagung
 • Doh:
 • Tepung
 • Telur (C0)
 • Minyak sayur, diperhalusi
 • Air, suhu bilik
 • Cuka atau jus lemon
 • Garam
 • Mengisi:
 • Epal
 • Jus lemon
 • Mentega
 • Serbuk Roti
 • Gula
 • Kismis
 • Rum atau cognac
 • Serbuk kayu manis
 • Selain itu:
 • Mentega, cair
 • Gula serbuk
 • Fillet Halibut
 • Lada manis
 • Potongan nanas dalam tin
 • Bawang besar
 • Bawang putih
 • Halia
 • Untuk sos
 • Cuka balsamic
 • Air
 • Jus Nenas
 • Sos soya
 • Sos cili pedas
 • Gula secukup rasa
 • Kanji
 • Untuk adunan
 • Telur
 • Tepung
 • Kanji
 • 3-4 sudu susu
 • Tambahan tepung
 • Air
 • Yis kering
 • Garam
 • Gula
 • Minyak zaitun
 • Halia (serbuk)
 • Bawang putih
 • Lada cili (serbuk)
 • Limau purut
 • Pes tomato
 • Sos ikan
 • Sos soya
 • Seekor ayam betina
 • Minyak
 • Santan
 • Aprikot
 • Pancake
 • Telur ayam
 • Susu
 • Air
 • Tepung
 • Gula
 • Garam
 • Minyak sayuran
 • Mengisi
 • Fillet ayam
 • Keju
 • Krim
 • Tepung
 • Bawang putih
 • Mentega
 • Lada garam
 • Doh:
 • Tepung
 • Susu
 • Air
 • Ragi kering cepat kering
 • Gula
 • Garam
 • Minyak sayuran
 • Mengisi:
 • Keju Sulguni
 • Keju Imeretian
 • Mentega
 • Putih telur
 • Tepung
 • Susu
 • Selain itu:
 • Kuning telur
 • Mentega
 • Mengisi
 • Daging cincang (daging babi, daging lembu)
 • Bawang, potong
 • Air sejuk
 • Lada garam
 • Doh
 • 1. Campuran kastard:
 • Tepung
 • Air panas (air mendidih)
 • Minyak sayuran
 • Garam
 • 2. Adunan ragi:
 • Tepung
 • Air (suhu bilik)
 • Ragi kering cepat kering
 • Kuning telur
 • Gula
 • Susu
 • Gula
 • Yis kering
 • Tepung
 • Gula vanila
 • Kuning
 • Mentega pada suhu bilik
 • Mengisi:
 • Rhubarb
 • Gula
 • Kuki roti pendek
 • Krim masam 15-20%
 • Telur
 • Gula vanila
 • Untuk dasar pasir
 • Gula serbuk
 • Minyak sejuk
 • Tepung
 • Telur
 • Untuk pengisian lemon
 • Kuning telur
 • Serai lemon
 • Jus lemon
 • Gula
 • Tepung
 • Tepung jagung
 • Air
 • Mentega cair
 • Untuk lapisan keju
 • Keju dadih berkrim
 • Gula serbuk
 • Untuk lapisan berkrim
 • Krim berat (33%).