Maksud perkataan "Kura"

Kamus Ensiklopedik. 2009.

 • Kupriyanov Pyotr Andreevich
 • Tanah rendah Kura-Araks

Lihat apa "Kura" dalam kamus lain:

kurazh - keberanian, oh, ohm... tekanan kata Rusia

kurai - kurai, saya... Tekanan perkataan Rusia

Kura adalah sungai yang mengalir ke Laut Kaspia; Turki, Georgia, Azerbaijan. Disebutkan oleh Strabo, abad ke-1, sebagai sungai Kur atau Kor; di lengan. sejarah. sumber Chur. Nama itu dikaitkan dengan kata takungan ayam dalam bahasa orang Albania kuno atau dengan bahasa Mingrelian, kryz. air ayam... Ensiklopedia geografi

Ayam - ayam, ayam, lihat ayam. II. Isteri KURA suami chuser. spesies susu, tumbuhan Euphorbia segetalis (gracilis?), lihat merokok; juga E. palustris, pengasingan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru bukan kuga. Kamus Huraian Dahl. DALAM DAN. Dahl. 1863 1866... Kamus Penjelasan Dahl

Ayam - ayam, ayam, lihat ayam. II. Isteri KURA suami chuser. spesies susu, tumbuhan Euphorbia segetalis (gracilis?), lihat merokok; juga E. palustris, pengasingan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru bukan kuga. Kamus Huraian Dahl. DALAM DAN. Dahl. 1863 1866... Kamus Penjelasan Dahl

KURA - KURA, ayam, isteri. (wilayah). Seekor ayam betina. Kamus penjelasan Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Kamus Penjelasan Ushakov

ayam - lihat ayam Kamus sinonim bahasa Rusia. Panduan praktikal. M.: Bahasa Rusia. Z.E. Aleksandrova. 2011. kura n., Bilangan sinonim: 16 •… Kamus sinonim

KURA adalah sungai di Transcaucasia. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km & sup2. Bermula di Turki; mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan; mengalir ke Laut Kaspia, membentuk delta (kawasan 100 km & sup2). Purata pelepasan air 575 m & sup3 / s. Dilayari di... Kamus Ensiklopedik Besar

Kura adalah sungai di Transcaucasia yang mengalir ke Laut Kaspia. Dari lengan. Kur, Yunani lain. Κῦρος, Κύρνος (Plutarch), Κόρος (Strabo 11, 500, dll.), Lat. Cyrus (Pliny); lihat Hubschman, JIKA 16, 370... Kamus Etimologi Bahasa Rusia oleh Max Vasmer

kurant - (alu untuk menggosok cat)... tekanan kata Rusia

kuráre - [re], noncl., dengan... Tekanan perkataan Rusia

Kura apa itu

ayam, ayam, isteri. (wilayah). Seekor ayam betina.

Kamus Toponimik Kaukasus

sungai di bahagian timur Wilayah Stavropol. Ia diterjemahkan dari bahasa Turki sebagai "kering" - kuru; kerana hampir sepanjang tahun dasar sungai ini tidak mempunyai air.

sungai mengalir ke Laut Kaspia; mengalir melalui wilayah Turki, Georgia, Azerbaijan. Ia pertama kali disebut oleh Strabo pada abad ke-1 sebagai sungai Chur atau Kor; dalam sumber Armenia - Kur. Nama itu dikaitkan dengan kata kur - "reservoir" dalam bahasa Albania kuno atau dari ayam Megrelian dan Kryz - "air", "sungai". Nama Georgia untuk hidronim - Mtkvari dijelaskan sebagai "air yang baik", atau sebagai pemprosesan Georgia dari tkvar-wa Megrelian - "gnaw", "gnaw", iaitu. "Sebuah sungai menggerogoti pergunungan." Jalan atas di Turki disebut Ardaganchay setelah kota Ardahan yang terletak di sungai; teh - "sungai" (Turki).

Perbendaharaan kata seni bina

Halaman rumah Bashkir.

(Syarat warisan seni bina Rusia. Pluzhnikov V.I., 1995)

Lumbung Jepun di atas panggung, dinaikkan di atas tanah.

(Syarat warisan seni bina Rusia. Pluzhnikov V.I., 1995)

Kamus toponimik wilayah Amur

ruch., lp Kurbatka di daerah Tyndinsky. Nama dari Evenk. : ayam - bungkus, hamparan (pengarang).

Kamus frasaologi bahasa Rusia

Ayam ketawa - tinjauan mengecewakan terhadap sebarang tindakan bodoh dan bodoh

Ayam tidak menggigit apa-apa - mengenai kehadiran wang, emas, dll dalam jumlah besar

Kamus Angin

Turkisme dalam bahasa Rusia

w henbane, w tanaman Euphorbia, euforia pelbagai spesies (Dal, 2, 221, 223). Rabu Radlov kura (tat.; Kereta. T., Kereta. L.) Rumpai; rumpai ayam (com.) (2, 920).

Kamus ensiklopedik

sungai di Kaukasus. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km2. Bermula di Turki; mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan; mengalir ke Laut Kaspia, membentuk delta (kawasan 100 km2). Purata pelepasan air 575 m3 / s. Boleh dilayari ke hilir. Anak sungai yang besar adalah orang Arak. Digunakan untuk pengairan. Sebahagian air dipindahkan melalui terusan untuk menyiram Araks. Di Kura - Zemo-Avchal, Mingechaur (dengan takungan) dan loji kuasa hidroelektrik lain.

Kamus Ozhegov

KURA, s, g. (usang dan lapang.) Ayam buatan sendiri.

| pelengkap curia, ya, ye.

• Pondok di kaki ayam dalam dongeng: rumah Baba Yaga.

Kepala ayam (kasar) bodoh, bodoh.

Kura (Mtkvari) - sungai utama Transcaucasia

Sungai Kura (Georgia Mtkvari) adalah salah satu sungai terbesar di Georgia dan seluruh Transcaucasia. Ia mengalir melalui 3 negeri: berasal dari Turki, mengalir ke Georgia dan di Azerbaijan mengalir ke Laut Kaspia.

Di mana Kura mengalir

Kura adalah sungai gunung. Ia berasal dari pergunungan di utara Turki dan kemudian melintasi sempadan dengan Georgia di wilayah Samtskhe-Javakheti. Kura mengalir melalui gaung ke kota Tbilisi. Selepas Tbilisi, lembah sungai melebar, dan jalannya terletak di seberang lorong. Ngomong-ngomong, kami mempunyai banyak pusat peranginan di pantai yang terdapat pasir magnetik hitam, Georgia mengajak semua orang untuk mengunjungi pusat-pusat kesihatan ini, salah satunya adalah UREKI.

Ciri

Panjang Sungai Kura adalah 1,364 km, luas lembangan adalah 188 ribu km².

Nama sungai Georgia adalah Mtkvari, yang bermaksud "air yang baik".

Sungai ini mempunyai banyak sumber makanan, kerana ia tidak kering. Ia memakan perairan glasial, bawah tanah, hujan dan salji..

Kura mempunyai banyak anak sungai, tetapi walaupun demikian, sungai-sungai utama yang disusunnya dianggap sebagai Kura dan Aras. Dari semua anak sungai, yang terbesar dapat dibezakan: Araks, Paravani, Bolshaya Liakhvi, Ksani, Aragvi dan lain-lain.

Air di sungai itu keruh, sejak sungai bermula di pergunungan dan makanan utamanya adalah glasier.

Keadaan ekologi sungai meninggalkan banyak yang diinginkan: sungai selalu tercemar dengan sisa isi rumah, kumbahan dan juga pelepasan industri. Tahap pencemarannya melebihi norma sebanyak 2-9 kali.

Kepentingan ekonomi

Bandar-bandar Georgia berikut berdasarkan tebing sungai: Tbilisi, Mtskheta, Borjomi, Rustavi, Akhaltsikhe, Gori, Khashuri.

4 loji janakuasa hidroelektrik dibina di sungai: Chitakhevskaya HPP, ZAGES, Ortachal HPP di Georgia dan Mingechevir HPP di Azerbaijan.

Di Kura, ikan dipancing: pike hinggap, sturgeon, beluga, stellate sturgeon dan lain-lain.

Nilai pelancong

Sungai Kura mengalir melalui gaung dan gaung yang indah, yang termasuk dalam banyak program lawatan. Contohnya, gaung Paravani-Kura, jurang Borjomi dan lain-lain.

Maksud perkataan "kura"

KURA, -y, baik. (ayam jamak, ayam juga digunakan sebagai jamak untuk kata ayam). Ringkas. Seekor ayam betina. - Saya pergi antara pokok ---. Kayu berus terapung, dan terdapat dua ekor ayam di kayu sikat. Serafimovich, Banjir.

Sumber (versi bercetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. lang.; Poligraf, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Kura (tur Kura, Georgia მტკვარი - Mtkvari, Azerb. Kür - Kyur; di hulu - Karasuyu) adalah sungai terbesar di Kaukasus. Ia berasal dari Armenia Highlands. Ia mengalir ke Laut Kaspia, mengalir melalui wilayah tiga negeri: Turki, Georgia, Azerbaijan, adalah sungai utama Georgia dan Azerbaijan. Sebahagian dari lembangan Kura (terutamanya anak sungai Araks terbesarnya) terletak di wilayah Armenia dan Iran. Panjang Kura adalah 1364 km, luas lembangan adalah 188 ribu km².

KU'RA, s, g. (wilayah). Seekor ayam betina.

Sumber: "Kamus Penjelasan Bahasa Rusia" yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

ayam I

1. sederhana. pendaftaran sama dengan ayam; ayam besar ◆ Dan pada masa ini dia membandingkan dirinya dengan ayam, yang juga tidak tidur sepanjang malam dan cemas apabila tidak ada ayam jantan di rumah ayam. Chekhov, "Sayang", 1899.

2. sederhana. sama seperti ayam; daging ayam sebagai makanan atau produk ◆ Pada hari lain - ayam dalam krim masam: anda melepaskan kaki - kulitnya berwarna putih, berwarna biru, dan daging di bawahnya berwarna merah jambu, seolah-olah bercahaya dari dalam - dan ke dalam krim masamnya, menjadi krim masam. Sergey Babayan, "Kapten Nezhentsev", 1996 (petikan dari RNC)

Frasaologi dan kombinasi stabil

 • ketawa ayam
 • ayam tidak mematuk

ayam

1. reg. ribut salji, ribut salji; ribut salji chicken Ayam Rusia yang melolong, dipakai oleh tiang awan kelabu, bahkan tertidur, bahkan tertidur dan cahaya padam, setelah selesai mengisar berminyak, di bilik Lipstik. Leskov, "Tidak ada tempat", 1864.

Kura I

1. sungai terbesar di Transcaucasus, mengalir ke Laut Kaspia dan mengalir melalui wilayah tiga negeri: Turki, Georgia dan Azerbaijan, di mana orang Araks mengalir ke dalamnya; adalah sungai utama Georgia dan Azerbaijan ◆ Beberapa tahun yang lalu, // Di mana mereka bergabung dengan suara bising // Merangkul, seperti dua saudara perempuan, // Sungai Aragva dan Kura, // Terdapat sebuah biara. M. Yu. Lermontov, “Mtsyri”, 1838–1839 ◆ Dari sisi timur Kura mengalir, dan dari selatan sebuah gunung naik, di mana seseorang masih dapat melihat reruntuhan kubu atas, yang pernah berfungsi sebagai benteng pada zaman dahulu. FF Tornau, "Memoirs of a Russian Officer", 1874 (petikan dari RNC) ◆ Meninggalkan rumah, saya menuruni tebing ke Kura, menyeberangi jambatan dan, setelah mendaki gunung dari seberang tebing, menoleh ke belakang. L. A. Charskaya, "Puteri Javakh", 1903 (petikan dari RNC)

Kura II

1. nama perempuan ◆ Nama kawan saya ialah Kura.

Menjadikan Peta Kata lebih baik bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Peta Perkataan. Saya boleh mengira dengan baik, tetapi setakat ini saya tidak memahami dengan baik bagaimana dunia anda berfungsi. Tolong saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya pasti akan belajar membezakan antara perkataan yang meluas dengan yang sangat khusus..

Betapa jelasnya makna kata aphid (kata kerja), aphid:

Kura

ayam dalam kamus silang kata

 • Sungai Georgia
 • Sungai Georgia dengan nama "tembakau"
 • g. ayam m. spesis jenis susu, tanaman. Euphorbia segetalis (gracilis?), Lihat merokok; juga ralustris, pengasingan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru vm. kuga
 • Sungai transcaucasian
 • Sungai apa yang diberi makan oleh Araks
 • Ayam, lihat ayam
 • Salah satu sungai utama di Georgia
 • Sungai utama Georgia
 • Sungai di Borjomi
 • Sungai di Tbilisi
 • Sungai Borjomi
 • Mengalir ke Tbilisi
 • Ribut salji salji, salji salji, salji melayang (tempatan)
 • (dikurangkan secara berkala) sama seperti: ayam
 • Otara, kawanan domba di ladang
 • Jalan air Tbilisi
 • Araks mengalir ke dalamnya
 • Sungai utama Georgia
 • Mtkvari (kargo)
 • Sungai utama Azerbaijan dan Georgia
 • Sungai "quacking" di Georgia
 • Aliran melalui Gori dan Tbilisi
 • Hodgepodge perkataan "tangan"
 • Peminum Tbilisi, Gori dan Borjomi
 • Anggota polis bandar Rustavi dan Borjomi
 • Araks mengalir ke dalamnya
 • Sungai di lembah anggur Georgia
 • Di sungai mana bandar Azerbaijan Sabirabad?
 • Di lembah sungai yang merupakan kota Aghstafa?
 • Di sungai manakah bandar Azerbaijan Mingachevir?
 • Novel oleh penulis Azerbaijan Shikhla “Exuberant. "
 • Sungai di Transcaucasia
 • Di sungai manakah bandar Borjomi?
 • Di sungai mana bandar Azerbaijan Salyan?
 • Sungai di Georgia
 • Di sungai manakah bandar Azerbaijan, زردobob?
 • Di sungai mana bandar Kareli Georgia?
 • Di sungai mana Tbilisi?
 • Di sungai mana kota Ali-Bayramli?
 • Di sungai mana bandar Rustavi, Georgia?
 • Novel oleh penulis Azerbaijan Shikhla " Buynaya.
 • Di sungai mana bandar Azerbaijan Yevlakh?
 • Di sungai mana bandar Novopavlovsk?
 • Di sungai mana bandar Kaspi Georgia?
 • Sungai di Azerbaijan
 • Ayam buatan sendiri
 • Sungai "Nikotin" Georgia
 • Sungai "Burung" di Georgia
 • (kurovnik) spesies susu, tumbuhan Euphorbia segetalis, juga Euphorbia palustris, pengasingan, celandine
 • Miroslav (lahir 1924) Penari balet Czechoslovakia
 • Badai salji, badai salji (wilayah)
 • Sungai utama Georgia

Kamus Istilah Perubatan

Nama, tajuk, frasa dan frasa yang mengandungi "kura":

 • virus kuru
 • virus leukemia ayam
 • virus limfomatosis ayam
 • virus myeloblastosis ayam
 • virus sarkoma ayam
 • virus ensefalomielitis ayam

Kamus Penjelasan Bahasa Rusia yang Hidup, Dal Vladimir

g. ayam m. spesis jenis susu, tanaman. Euphorbia segetalis (gracilis?), Lihat merokok; juga E. salustris, buangan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru vm. kuga.

Kamus penerangan bahasa Rusia. D.N. Ushakov

ayam (wilayah). Seekor ayam betina.

Kamus penerangan bahasa Rusia. S.I.Ozhegov, N.Yu.Shvedova.

-s, g. (usang dan lapang.) Ayam buatan sendiri.

pelengkap curia, -ya -ye. * Pondok di kaki ayam - dalam dongeng: rumah Baba Yaga. Kepala ayam (kasar) - bodoh, bodoh.

Kamus penjelasan dan terbitan baru dari bahasa Rusia, T.F. Efremova.

g. turun ke bawah Sama seperti: ayam.

g. tempatan Ribut salji, ribut salji, salji yang melayang.

Kamus Ensiklopedik, 1998.

sungai di Kaukasus. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km2. Bermula di Turki; mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan; mengalir ke Laut Kaspia, membentuk delta (kawasan 100 km2). Purata pelepasan air 575 m3 / s. Boleh dilayari ke hilir. Anak sungai yang besar adalah orang Arak. Digunakan untuk pengairan. Sebahagian air dipindahkan melalui terusan untuk menyiram Araks. Di Kura, Zemo-Avchal, Mingechaur (dengan takungan) dan loji kuasa hidroelektrik lain.

Nama, tajuk, frasa dan frasa yang mengandungi "kura":

 • ayam berkaki besar
 • ayam rumpai

Ensiklopedia Soviet Hebat

(kargo ≈ Mtkvari), sebuah sungai di SSR Georgia, SSR Azerbaijan dan Turki, panjang 1364 km, luas lembangan 188 ribu km2. Ia berasal dari Armenia Highlands di Turki, mengalir ke Laut Kaspia. Di bahagian atas, hingga ke kota Tbilisi, ia mengalir terutama di antara gaung dan ngarai (yang paling terkenal adalah Borjomi Gorge), bergantian dengan hamparan dan dataran antara gunung; di bawah Tbilisi, salurannya pecah di beberapa tempat, lembah sungai mengembang: di sebelah kanan adalah dataran Borchala, di sebelah kiri adalah padang rumput Karayaz tanpa air. Setelah mengambil Alazani di sebelah kiri, sungai mengalir di antara padang rumput kering. Di wilayah Mingechevir, ia menyeberangi jurang berbatu Bozdag, di atasnya takungan dibuat.

Di bawah Mingechevir, K. mencapai dataran rendah Kura-Araks, berliku-liku, dan mengalir di tebing rendah; saluran diluruskan di beberapa tempat dengan terusan, 236 km dari muara sungai, ia menerima anak sungai yang besar. Araks. Ketika mengalir ke Laut Kaspia, ia membentuk delta dengan luas 100 km2.

Makanan bercampur: salji (36%) dan bawah tanah (30%) mendominasi, curah hujan lebih kurang. 20%, glasier 14%. Pelepasan tahunan rata-rata di sempadan negeri adalah sekitar 30 m3 / s, berhampiran Tbilisi 205 m3 / s, di Mingechevir 402 m3 / s, di muara 575 m3 / s. Bahagian utama aliran air pada musim bunga (60 ~ 69%). Fluktuasi tahap dan kadar aliran air di bawah Mingechevir ditentukan oleh mod pembuangan dari takungan HPP Mingechevir. Limpasan menghampiri alam semula jadi hanya di bawah pertemuan sungai. Araks. Di atas Mingachevir, banjir musim bunga dari akhir bulan Mac, maksimum pada bulan Mei, kadang-kadang pada bulan Jun; menurun sehingga akhir bulan Julai. Banjir hujan banyak. Pada musim sejuk, paras air stabil. Airnya sangat keruh (di bawahnya berkisar antara 1900 hingga 2325 g / m3, limpasan sedimen mencapai 21 juta tan per tahun). Delta bergerak ke laut pada jarak 100 m setahun. Perairan K. di bawah Tbilisi dibongkar secara intensif untuk pengairan, dan dialirkan melalui terusan untuk menyiram sungai. Araks. Terdapat Chitakhevi HPP, ZAGES, Ortachala HPP, Mingechaur HPP; sejumlah loji janakuasa hidroelektrik dibuat di anak sungai. Di delta, mereka menangkap stellate sturgeon, beluga, sturgeon, lamprey, pike perch, dll. Arung jeram dari hulu ke Tbilisi. Dilayari dari mulut ke Yevlakh. Dalam tahun K. ≈. Borjomi, Gori, Mtskheta, Tbilisi, Rustavi, Mingechaur, Yevlakh, Sabirabad, Ali-Bayramli, Salyany.

Makna perkataan kura. Apa itu ayam?

Kura adalah sungai di Transcaucasia. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km2. Bermula di Turki; mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan; mengalir ke Caspian m., membentuk. maklumat lanjut

Ayam - ayam, lihat ayam.

Kura - baik. ayam m. spesis jenis susu, tanaman. Euphorbia segetalis (gracilis?), Lihat merokok; juga E. salustris, buangan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru vm. kuga.

Kura adalah penempatan jenis bandar yang terletak di Kano, Nigeria, dengan populasi 9,537 orang. Bandar besar terdekat terletak berdekatan: Kano, Malumfashi, Zaria. maklumat lanjut

Kura adalah sebuah kampung yang terletak di Upper Basins, Burkina Faso. Bandar-bandar utama terdekat terletak di sekitarnya: Unde, Dedugu, Bobo-Dioulasso, Reo, Kudugu, Banfora, Kutiala, Wa. maklumat lanjut

Kura adalah sebuah bandar yang terletak di Utaranchal, India. Bandar besar terdekat terletak di sekitar: Neijibabad, Neijina, Hardwar, Bijnor, Kashipur, Rourki, Chandper, Devaband. maklumat lanjut

lihat juga analisis morfologi perkataan "ayam".

Apa itu Kura

Arti kata Kura menurut Efremova:

Kura dalam Kamus Ensiklopedik:

Kura adalah sungai di Transcaucasia. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km2. Bermula di Turki. mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan. Ia mengalir ke Laut Kaspia, membentuk delta (kawasan 100 km2). Kadar aliran purata 575 m3 / s. Boleh dilayari ke hilir. Anak sungai yang besar adalah orang Arak. Digunakan untuk pengairan. Sebahagian air dipindahkan melalui terusan untuk menyiram Araks. NaKure - Zemo-Avchal, Mingechaur (dengan takungan) dan loji kuasa hidroelektrik lain.

Arti kata Kura menurut kamus Ushakov:

Arti kata Kura menurut kamus Dahl:

Kura
ayam, lihat ayam.

Kura
g. ayam m. spesis jenis susu, tanaman. Euphorbia segetalis (gracilis?), Lihat merokok. juga E. salustris, buangan, celandine (ini juga Chelidonium). keliru vm. kuga.

Definisi perkataan "Kura" oleh TSB:

Kura (kargo - Mtkvari)
sungai di SSR Georgia, Azerbaijan SSR dan Turki, panjang 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km 2. Ia berasal dari Armenia Highlands di Turki, mengalir ke Laut Kaspia. Di bahagian atas, hingga ke Tbilisi, ia mengalir terutama di antara gaung dan gaung (yang paling terkenal adalah Borjomi Gorge), bergantian dengan hamparan dan dataran antara gunung. di bawah Tbilisi, salurannya pecah di beberapa tempat, lembah sungai mengembang: di sebelah kanan adalah dataran Borchali, di sebelah kiri adalah padang rumput Karayaz yang tidak berair. Setelah mengambil Alazani di sebelah kiri, sungai mengalir di antara padang rumput kering. Di wilayah Mingechevir, ia melintasi jurang berbatu Bozdag, di atasnya takungan dibuat.
Di bawah Mingechevir, K. mencapai dataran rendah Kura-Araks, berliku-liku, dan mengalir di tebing rendah. saluran diluruskan di beberapa tempat dengan terusan. 236 km dari muara sungai anak sungai yang besar diterima Araks. Ketika mengalir ke Laut Kaspia, ia membentuk delta dengan luas 100 km 2.
Makanan bercampur: salji (36%) dan bawah tanah (30%) mendominasi, curah hujan lebih kurang. 20%, glasier 14%. Pelepasan tahunan rata-rata di sempadan negara adalah sekitar 30 m / s, berhampiran Tbilisi 205 m / s, di Mingechaur 402 m / s, di mulut 575 m / s. Bahagian utama aliran air adalah pada musim bunga (60-69%). Fluktuasi tahap dan kadar aliran air di bawah Mingechevir ditentukan oleh rejim pembuangan dari takungan HPP Mingechevir. Limpasan menghampiri alam semula jadi hanya di bawah pertemuan sungai. Araks. Di atas Mingachevir, banjir musim bunga dari akhir bulan Mac, maksimum pada bulan Mei, kadang-kadang pada bulan Jun. menurun sehingga akhir bulan Julai. Banjir hujan banyak. Pada musim sejuk, paras air stabil. Airnya sangat keruh (di bawahnya berkisar antara 1900 hingga 2325 g / m2, limpasan sedimen mencapai 21 juta tan per tahun). Delta bergerak ke laut dengan jarak 100 m setahun. Perairan K. di bawah Tbilisi dibongkar secara intensif untuk pengairan, dan dialirkan melalui terusan untuk menyiram sungai. Araks. Terdapat HPP Chitakhevi, ZAGES, HPP Ortachala, dan HPP Mingechaur di K. sejumlah loji tenaga hidroelektrik dibina di atas anak sungai. Di delta, mereka menangkap stellate sturgeon, beluga, sturgeon, lamprey, pike perch, dll. Arung jeram dari hulu ke Tbilisi. Dilayari dari mulut ke Yevlakh. Pada K. - tahun. Borjomi, Gori, Mtskheta, Tbilisi, Rustavi, Mingechaur, Yevlakh, Sabirabad, Ali-Bayramli, Salyany.
I. V. Popov.

Kura apa itu

Kurá [2] [3] (Tur Kura, Azeri. Kür [Kur]), Mtkvari [4] (Georgia მტკვარი) di hulu Karasuyu [5] [6] adalah sungai terbesar di Transcaucasus [7]. Ia berasal dari Armenia Highlands [8] [9] di Turki. Ia mengalir ke Laut Kaspia, mengalir melalui wilayah tiga negeri: Turki, Georgia, Azerbaijan, dan untuk dua yang terakhir itu adalah sungai utama. Sebahagian dari lembangan Kura (terutamanya anak sungai Araks terbesarnya) terletak di wilayah Armenia dan Iran. Panjang Kura adalah 1364 km [10], luas lembangan adalah 188 ribu km² [10].

Kandungan

 • 1 Asal nama
 • 2 Fisiografi
  • 2.1 Delta
 • 3 Anak Sungai
 • 4 Nilai ekonomi
 • 5 Ekologi
 • 6 Galeri
 • 7 Rujukan dalam seni
 • 8 Catatan
 • 9 Sastera

asal nama

Terdapat pelbagai versi etimologi nama sungai. Jadi, sebagai contoh, nama Kura dikaitkan dengan kata "kur", yang dalam bahasa Albania Kaukasia bermaksud "takungan", atau dalam bahasa Megrelian "air", "sungai".

Nama sungai Georgia adalah Mtkvari, dalam bahasa Georgia ia bermaksud "air yang baik", dan dalam bahasa Megrelian dikaitkan dengan kata "tkvar-wa", yang berarti "gnaw", "gnaw", yaitu, "sungai yang menggerogoti jalannya di pergunungan" [sebelas].

Dalam "Geografi" Strabo, sungai disebut Cyrus [12], sumber Armenia - Kur [13].

Fisiografi

Sungai ini berasal dari timur laut Turki, di wilayah Kars, di Tanah Tinggi Armenia [8]. Dari sana ia mengalir melalui Georgia ke Azerbaijan, di mana ia mengalir ke Laut Kaspia (Zuidostovy Kultuk). Di bahagian atasnya (hingga ke kota Tbilisi), Kura mengalir terutama di antara lubang dan gaung, yang paling terkenal adalah Borjomi. Selepas Tbilisi, lembah sungai melebar dengan ketara, dan Kura mengalir terutama di sepanjang padang rumput kering. Di bahagian bawah, di wilayah Azerbaijan, saluran itu diluruskan dengan kuat oleh saluran buatan. Untuk jarak 236 km dari muara, satu lagi sungai besar mengalir ke Kura - orang Araks.

Makanan Kura dicampur: 36% salji, 30% bawah tanah, 20% hujan dan 14% glasier. Pelepasan tahunan rata-rata di sempadan Turki dan Georgia adalah sekitar 30 m³ / saat, di Tbilisi - 205 m³ / saat, di Mingechevir - 402 m³ / saat, di mulut - 575 m³ / saat [14]. Bahagian utama larian (hingga 70%) jatuh pada musim bunga. Banjir musim bunga berlaku dari bulan Mac hingga Mei, kadang-kadang berlarutan hingga bulan Jun. Air Kura keruh (di bahagian bawah, kekeruhan mencapai 2,325 g / m³).

Delta

Delta Kura pada masa ini agak kecil (panjang 17.5 km dan luas 94 km²) [15] dan alat dayung sederhana. Namun, sebelumnya delta jauh lebih kompleks dan mempunyai ukuran yang lebih besar [16]. Perubahan di delta Kura dipengaruhi oleh turun naik permukaan Laut Kaspia [15].

Anak sungai

Nilai ekonomi

Di Kura terdapat kota: Borjomi, Gori, Mtskheta, Tbilisi, Rustavi, Mingechevir, Yevlakh, Sabirabad, Shirvan, Salyan. Di delta sungai, mereka memancing sevruga, beluga, sturgeon, lamprey, pike hinggap dan ikan lain. Pada zaman Soviet, sungai dari hulu ke Tbilisi digunakan untuk arung jeram. Sungai ini dapat dilalui sejauh 480 km dari Yevlakh ke Laut Kaspia. Beberapa loji kuasa hidroelektrik terletak di Sungai Kura, termasuk HPP Chitakhevo, ZAGES, HPP Ortachal dan HPP Mingechevir, yang empangannya biasanya digunakan untuk mengendalikan permukaan air Kura atas ketika banjir. Takungan Mingechevir dengan luas 605 km² adalah rizab air tawar terbesar di Azerbaijan [7]. Di Azerbaijan, perairan Kura digunakan secara intensif untuk pengairan.

Ekologi

Keadaan ekologi Kura dinilai buruk. Sungai telah menurun dengan ketara kerana pembuangan sampah industri dan domestik yang tidak dirawat secara berkala. Menurut data untuk tahun 2008, kandungan bahan berbahaya di sungai melebihi maksimum yang dibenarkan sebanyak 2-9 kali [17].

Galeri

Lembah Kura berhampiran kompleks biara gua Vardzia

Kura

Kura dalam kamus silang kata

 • (kurovnik) spesies susu, tumbuhan Euphorbia segetalis, juga Euphorbia palustris, pengasingan, celandine

kurá (, [Kur]), Mtkvari; di hulu Karasuyu adalah sungai terbesar di Caucasus. Berasal dari Armenia Highlands di Turki.

Saya ayam Badai salji tempatan, ribut salji, salji melayang. Tahap II. ayam tempatan, bertelur; ayam, ayam jantan.

Kamus penerangan moden bahasa Rusia yang besar

Saya w. turun ke bawah Sama seperti ayam. II f. tempatan Ribut salji, ribut salji, salji yang melayang.

Kamus Penjelasan Baru Efremova dari Bahasa Rusia

ayam, lihat ayam. Isteri KURA suami chuser. spesis jenis susu, tanaman. Euphorbia segetalis (gracilis?), Lihat merokok juga E. palustris, pengasingan, celandine (ini juga Chelidonium); keliru bukannya kuga.

k'ura, -y (sederhana untuk k'uritsa)

Kamus bahasa Rusia Lopatin

sungai di Kaukasus. 1364 km, kawasan lembangan 188 ribu km

2. Bermula di Turki; mengalir terutamanya melalui wilayah Georgia dan Azerbaijan; mengalir ke Laut Kaspia, membentuk delta (kawasan 100 km
2). Purata pelepasan air 575 m3 / s. Boleh dilayari ke hilir. Anak sungai yang besar adalah orang Arak. Digunakan untuk pengairan. Sebahagian air dipindahkan melalui terusan untuk menyiram Araks. Di Kura - Zemo-Avchal, Mingechaur (dengan takungan) dan loji kuasa hidroelektrik lain.

Kamus Huraian Moden, TSB

Saya ayam turun ke bawah Sama seperti ayam. II ayam tempatan Ribut salji, ribut salji, salji yang melayang.

Kamus penerangan Efremova

ayam (wilayah). Seekor ayam betina.

Kamus penerangan bahasa Rusia oleh Ushakov

(Georgia - Mtkvari), sebuah sungai di SSR Georgia, SSR Azerbaijan dan Turki, panjang 1364 km, luas lembangan 188 ribu km

2. Ia berasal dari Armenia Highlands di Turki, mengalir ke Laut Kaspia. Di bahagian atas, hingga ke kota Tbilisi, ia mengalir terutama di antara gaung dan gaung (yang paling terkenal adalah Borjomi Gorge), bergantian dengan lembangan antara sungai dan dataran; di bawah Tbilisi, salurannya pecah di beberapa tempat, lembah sungai mengembang: di sebelah kanan adalah dataran Borchali, di sebelah kiri adalah padang rumput Karayaz yang tidak berair. Setelah mengambil Alazani di sebelah kiri, sungai mengalir di antara padang rumput kering. Di wilayah Mingechevir, ia melintasi jurang berbatu Bozdag, di atasnya takungan dibuat. Di bawah Mingechevir, K. mencapai dataran rendah Kura-Araks, berliku-liku, dan mengalir di tebing rendah; saluran diluruskan di beberapa tempat dengan terusan, 236 km dari muara sungai, ia menerima anak sungai yang besar. Araks. Ketika mengalir ke Laut Kaspia, ia membentuk delta dengan luas 100 km

2. Makanan bercampur: salji (36%) dan bawah tanah (30%) mendominasi, curah hujan lebih kurang. 20%, glasier 14%. Pelepasan tahunan rata-rata di sempadan negeri adalah sekitar 30 m3 / s, berhampiran Tbilisi 205 m3 / s, di Mingechevir 402 m3 / s, di muara 575 m3 / s. Bahagian utama aliran air adalah pada musim bunga (60-69%). Fluktuasi tahap dan kadar aliran air di bawah Mingechevir ditentukan oleh rejim pembuangan dari takungan HPP Mingechevir. Limpasan menghampiri alam semula jadi hanya di bawah pertemuan sungai. Araks. Di atas Mingachevir, banjir musim bunga dari akhir bulan Mac, maksimum pada bulan Mei, kadang-kadang pada bulan Jun; menurun sehingga akhir bulan Julai. Banjir hujan banyak. Pada musim sejuk, paras air stabil. Airnya sangat keruh (di bawahnya berkisar antara 1900 hingga 2325 g / m3, limpasan sedimen mencapai 21 juta tan per tahun). Delta bergerak ke laut dengan jarak 100 m setahun. Perairan K. di bawah Tbilisi dibongkar secara intensif untuk pengairan, dan dialirkan melalui terusan untuk menyiram sungai. Araks. Terdapat Chitakhevi HPP, ZAGES, Ortachala HPP, Mingechaur HPP; sejumlah loji tenaga hidroelektrik dibina di atas anak sungai. Di delta, mereka menangkap stellate sturgeon, beluga, sturgeon, lamprey, pike perch, dll. Arung jeram dari hulu ke Tbilisi. Dilayari dari mulut ke Yevlakh. Pada K. - tahun. Borjomi, Gori, Mtskheta, Tbilisi, Rustavi, Mingachevir, Yevlakh, Sabirabad, Ali-Bayramli, Salyany. I. V. Popov.

Ensiklopedia Soviet Hebat, TSB

ayam, -y (badai salji)

Kamus ejaan lengkap bahasa Rusia

ayam, -y (sederhana untuk ayam)

Kamus ejaan lengkap bahasa Rusia