Apa maksudnya

Laurus mulia mungkin adalah rempah-rempah yang paling dikenali di Rusia. "Laurus nobilis" adalah nama saintifik untuk tumbuhan ini. Sejarah Laurus secara langsung berkaitan dengan kekalahan dan kejayaan dewa Yunani kuno Apollo. Legenda Yunani Kuno mengatakan bahawa cuba melindungi nimfa Daphne, yang bersumpah kesucian, dari Apollo yang penyayang, para dewa mengubahnya menjadi pohon laurel. Sejak saat itu Apollo memakai kepalanya daun bunga dari tanaman suci ini.

Orang Yunani kuno percaya bahawa Apollo melindungi penyanyi, pemuzik dan penyair, oleh itu, di atas kepala yang terbaik dari mereka adalah karangan bunga yang diletakkan. Beberapa waktu berlalu dan kebiasaan ini menyebar ke lapisan penduduk yang lain. Karangan bunga laurel kini dapat diterima oleh pemenang dalam pertandingan sukan, karangan bunga yang sama dapat menghiasi patung yang indah..
Tradisi apabila karangan bunga daun laurel diberikan kepada mereka yang selamat.
Ramai juga yang tidak mengesyaki bahawa ungkapan "pemenang laurel" atau istilah "pemenang" secara langsung berkaitan dengan nama tanaman yang rendah hati ini. Hari ini, penampilan gambar daun pohon laurel dalam bentuk karangan bunga dalam ilmu heraldik dianggap begitu saja..

Simbol kuno ini ditemui semula dan mula digunakan secara besar-besaran dalam kegembiraan setelah Revolusi Perancis, yang terjadi pada tahun 1789 - 1794. Ia berlaku setelah rampasan kuasa borjuis di Perancis bahawa cabang-cabang Laurel muncul di lambangnya. Tanda ini bermaksud kemuliaan dan kemenangan dan terletak di lengan, dan sebagainya simbol heraldik yang sama di banyak negara di dunia. Hari ini ia boleh didapati di banyak syiling, lama dan moden.

Oleh kerana daun pohon ini membentuk sejumlah besar minyak pati, ini akan memungkinkan Laurel memiliki warna hijau yang kekal. Keadaan ini dapat menjelaskan asal-usul legenda karangan bunga Laurel, sebagai simbol kehidupan abadi. Pada awal Kekristenan, tidak seperti Rom kuno, simbol cabang laurel bermaksud kekal kehidupan yang Yesus Kristus berikan dengan kematiannya yang menyakitkan di kayu salib.

Tidak diragukan lagi, mitos adalah warisan budaya semua manusia, tetapi daun salam terkenal dengan rempah kerana baunya yang halus. Lebih-lebih lagi, sukar untuk menemui tumbuhan seperti ini yang akan hidup dan berkembang selama 1000 tahun..
Penunjuk lain untuk meletakkan karangan bunga di kepala pemenang adalah harapan kepadanya selama bertahun-tahun..

Apa maksud simbol - daun salam

Oleh kerana dewa Apollo dianggap sebagai santo pelindung penyair, penyanyi dan pemuzik, merekalah yang menerima karangan bunga pertama. Namun, kemudian, kebiasaan ini telah menemui aplikasi yang lebih luas. Karangan bunga laurel dihadiahkan kepada para pahlawan pemenang, pemimpin pertandingan sukan, mereka digunakan untuk menghiasi patung para dewa. Tradisi menghadiahkan pemenang dengan karangan bunga laurel telah berjaya bertahan hingga ke hari ini. Lebih-lebih lagi, kata pemenang laurel dan pemenang secara langsung berkaitan dengan nama pokok ini. Jadi, penampilan gambar karangan bunga dari daun laurel di heraldry telah menjadi tradisional.

Kebangkitan semula simbol kuno ini dan penggunaannya secara besar-besaran dalam kegembiraan berlaku setelah revolusi borjuasi Perancis (1789-1794). Selepas peristiwa bersejarah ini, cabang laurel muncul di lambang Republik Perancis. Simbol ini bermaksud kemenangan dan kemuliaan, terdapat di lambang dan simbol-simbol heraldik lain dari pelbagai negara di dunia. Ia juga terdapat pada banyak syiling..

Kehadiran sejumlah besar minyak pati dalam daun membolehkan anda sentiasa mengekalkan warna hijau. Ini menjelaskan fakta asal-usul karangan bunga laurel sebagai simbol kehidupan kekal. Berbeza dengan Rom Kuno, di mana simbol itu bermaksud kedamaian dan kemenangan atas musuh, dalam agama Kristiani awal melambangkan kehidupan abadi, yang diberikan oleh Yesus Kristus dengan eksploitinya. Secara semula jadi, mitos mempunyai tempat untuk menjadi, bagaimanapun, cabang laurel mendapat populariti sedemikian kerana baunya yang menyenangkan. Selain itu, di dunia tumbuhan, spesies ini dianggap sebagai hati panjang dan hidup hingga 1000 tahun. Oleh itu, meletakkan karangan bunga kepada pemenang bermaksud menginginkannya panjang umur. Halo yang dimiliki oleh orang-orang kudus Kristian tidak lebih dari tiruan orang Rom kuno, untuk menandakan tokoh penting dengan karangan bunga laurel di atas kepala mereka.

Laurel (karangan bunga laurel, cawangan laurel)


Laurel bermaksud kemenangan dan kemenangan. Sebagai tumbuhan malar hijau, ia melambangkan ketekunan, kekekalan dan keabadian..

Dalam budaya Yunani kuno, laurel mempersonifikasikan kemenangan dan kedamaian dan didedikasikan untuk Apollo dan Dionysus. Menurut mitos, Apollo mengejar kelenjar Daphne, yang memberi kata-katanya untuk tetap selibat. Daphne berdoa meminta pertolongan, dan para dewa mengubahnya menjadi pohon laurel, yang dipeluk oleh Apollo dengan sia-sia. Mulai sekarang, laurel telah menjadi tanaman suci-Nya. Itulah sebabnya di Yunani, pemuzik, penyair, penari, yang pelindungnya adalah Apollo, dianugerahkan karangan bunga laurel, sementara atlet, atlet dimahkotai dengan karangan bunga zaitun atau saderi. Kebun Laurel tumbuh di puncak Parnassus, tempat tinggal muses, dan mengelilingi kuil-kuil Apollo. Kalungan dan karangan bunga perayaan ditenun dari daun laurel; penonton memakai karangan bunga laurel pada perayaan untuk menghormati Apollo. Laurus diberi penghargaan bukan hanya dengan kekuatan penyembuhan, tetapi juga dengan kekuatan pembersihan dari pencemaran rohani. Daun bay dibersihkan dari darah yang tumpah, Apollo membersihkan dirinya bersama mereka setelah membunuh Python. Dewi kemenangan Nike digambarkan dengan karangan bunga laurel di tangannya, yang diletakkan di kepala pahlawan yang menang.

Di Rom kuno, karangan bunga laurel menjadi tanda tertinggi kemuliaan ketenteraan dan kekaisaran. Ini melambangkan kedamaian yang muncul setelah mengalahkan musuh. Mesej kemenangan dan senjata kemenangan dijalin dengan laurel dan dilipat di depan gambar Musytari. Karangan bunga dan ranting Laurel digambarkan pada duit syiling dan permata sebagai sifat Jupiter dan Apollo. Kaisar Rom yang pertama tidak memakai mahkota, tetapi menghiasi kepala mereka dengan karangan bunga laurel. Di Rom kuno, orator dan penyair juga berusaha untuk mendapatkan karangan bunga laurel. Sebagai tambahan, laurel itu didedikasikan untuk perawan Vestal dan kesucian yang diperibadikan..

Pada awal Kekristenan, daun laurel hijau dianggap simbol kehidupan kekal atau kehidupan baru yang akan datang kerana perbuatan penebusan Kristus, dan karangan bunga laurel melambangkan kesyahidan. Paulus membezakan mahkota yang tidak dapat dihancurkan dengan mana pertapa Kristian dimahkotai, dengan mahkota yang mudah rosak yang diterima oleh orang yang menakluk dalam senarai.

Sudah di era Hellenistik, laurel menjadi simbol kemuliaan seperti itu, dan karangan bunga laurel atau cabang laurel menjadi lambang kemuliaan. Pada Zaman Pertengahan, laurel tidak digunakan dalam kegembiraan klasik. Tetapi setelah Revolusi Perancis pada tahun 1789, laurel menjadi lambang Perancis yang paling popular: cabang-cabang laurel dimasukkan ke dalam lambang Republik Perancis, dan pada masa kita juga termasuk dalam lambang negara Algeria, Brazil, Yunani, Israel, Cuba, Mexico dan negara-negara lain.

Dalam seni klasikisme, laurel tersebar luas sebagai lambang kemuliaan utama. Dia dijumpai di anugerah yang diterima kerana berjaya menyertai pertandingan oleh saintis, seniman, pemuzik, penyair, penulis (yang oleh itu disebut pemenang), dan juga atas banyak pesanan - tanda-tanda kejayaan sepanjang hayat

Ovid "Metamorfosis"
Daphne

Dewa Apollo yang ceria dan gembira mengetahui kesedihan, dan kesedihan menimpanya. Dia mengalami kesedihan sejurus selepas kemenangan ke atas Python. Ketika Apollo, bangga dengan kemenangannya, berdiri di atas raksasa yang dibunuh oleh anak panahnya, dia melihat di dekatnya dewa cinta muda Eros, menarik busur emasnya. Ketawa, Apollo memberitahunya:

- Apa yang anda mahukan, anak, senjata hebat? Biarkan lebih baik bagi saya untuk menghantar anak panah keemasan yang baru sahaja saya bunuh Python. Adakah anda sama dengan kemuliaan dengan saya, kepala panah? Adakah anda ingin mencapai kemasyhuran yang lebih besar daripada saya?

Tersinggung, Eros dengan bangga menjawab kepada Apollo:

- Anak panah anda, Phoebus-Apollo, jangan ketinggalan, mereka menyerang semua orang, tetapi anak panah saya akan memukul anda.

Eros mengepakkan sayap emasnya dan sekelip mata terbang ke Parnassus yang tinggi. Di sana dia mengeluarkan dua anak panah dari gemetar: satu - hati yang terluka dan cinta yang menantang, dengan itu dia menusuk jantung Apollo, yang lain - cinta pembunuhan, dia mengirimkannya ke jantung nimfa Daphne, putri dewa sungai Peneus.

Pernah bertemu Daphne Apollo yang cantik dan jatuh cinta padanya. Tetapi begitu Daphne melihat Apollo yang berambut emas, dia mulai berlari dengan kecepatan angin, kerana anak panah Eros, membunuh cinta, menusuk hatinya. Dewa bermata perak bergegas mengejarnya.

- Berhenti, nimfa yang cantik, - Apollo menangis, - mengapa kamu melarikan diri dari saya, seperti seekor domba yang dikejar oleh serigala, Seperti burung merpati yang melarikan diri dari burung helang, anda bergegas! Lagipun, saya bukan musuh anda! Lihatlah, anda memotong kaki anda di duri duri yang tajam. Oh tunggu, berhenti! Lagipun, saya adalah Apollo, anak dari petir Zeus, dan bukan seorang gembala yang fana.

Tetapi Daphne yang cantik itu berjalan lebih pantas dan pantas. Apollo meluru mengejarnya seolah-olah bersayap. Dia semakin hampir. Sekarang ia akan mengatasi! Daphne merasakan nafasnya. Kekuatan meninggalkannya. Daphne berdoa kepada ayahnya Peney:

- Bapa Penny, bantu saya! Jalan cepat, bumi, dan memakan saya! Oh, ambil gambar ini dari saya, ini memberi saya satu penderitaan!

Sebaik sahaja dia mengatakan ini, anggota badannya menjadi kebas. Kulit kayu menutupi badannya yang halus, rambutnya berubah menjadi dedaunan, dan tangannya yang terangkat ke langit berubah menjadi dahan. Untuk masa yang lama Apollo berdiri di hadapan laurel, sedih, dan akhirnya berkata:

- Biarkan karangan bunga hanya dari kehijauan anda menghiasi kepala saya, mulai sekarang anda menghias dengan daun anda baik cithara saya dan getaran saya. Semoga ia tidak pernah pudar, oh laurel, kehijauan anda! Tetap kekal hijau!

Dan laurel itu diam-diam berdesir sebagai tindak balas kepada Apollo dengan dahannya yang tebal dan, seolah-olah setuju, menundukkan puncaknya.


Delphi

Rabung besar menghalang jalan.
Di lembah bayangan dan jerebu.
Bakar di bawah sinar matahari Fedriada
Dan helang Zeus menjerit.
Kehebatan rahsia dan kekuatan kuno
Dalam jiwa akan melahirkan ketakutan yang suci.
Kebun laurel senyap,
Dan gema menggandakan setiap bunyi.
Di sepanjang saluran parit, di bahagian bawah gaung
Khabarnya aliran kelabu tidak akan sunyi.
Dari ulser bumi, dari celah-celah gunung,
Nafas berkabus naik seperti wap.
Di sini, dinobatkan dengan pokok anggur, -
Ke Lembah Delphi, ke bibir bumi
Jalan yang soleh
Solat telah memimpin saya.
Saya belayar di seberang laut untuk mencari ikan lumba-lumba,
Dan pada waktu tengah hari bintang putih
Saya melintasi dataran yang hangus
Dihantar ke sarang ular.
Tetapi ibu bapa utama Gaia tidak bebas
Melahirkan anak lelaki. Python terdiam,
Dan jaga gua ular
Laurel suci, serigala Delphic.
Dan di mana reptilia merangkak suram
Digelapkan oleh hantu setengah hari itu,
Jet yang sejuk dan telus
Fosil kuda mengalir.
Dan di mana gegaran itu bergetar
Dan dewa ular itu menyengat anak panah,
Oracle yang benar menyiarkan,
Dan laurel pahit di mulut sibyl.
Dan dahan zaitun adalah tempat yang liar
Terus berada di bawah naungan orang yang penyayang,
Di mana tuhan Orestes yang dianiaya
Dia melindungi eumenida dari kemarahan.
Ke dalam kekacauan unsur - kedaulatan undang-undang.
Ke lubuk semangat - kemegahan rompi.
Dan Dionysus yang terbunuh -
Di keranda di hadapan kuil Apollo!

LiveInternetLiveInternet

 • daftar masuk
 • pintu masuk

-Buku petikan

 • Semua (1191)

Berbual di The Shade Sunny Day Chickens Chickens Colors Lone Rooster Modern Rooster On th.

Epigraf kilat 134

Tukar ke Bahasa Rusia di sudut kiri atas (Rusia).

Tugu untuk Peter I Bagaimana untuk tidak menyembah kota ajaib ini ?! Saya rasa saya akan dilahirkan dan hidup di b.

Lembah Loire adalah tempat kelahiran Renaissance Perancis, salah satu yang paling indah dan puitis.

-Kategori

 • -Kilat (96)
 • -Pin-Up (15)
 • -Cetak (3)
 • -Animasi (75)
 • -Kata maaf, petikan, frasa (45)
 • -Video (124)
 • -Timur (108)
 • -Semua berguna untuk buku harian (95)
 • -Penjana dan Kesan Foto (56)
 • -Memasak di rumah (48)
 • -Tabika (39)
 • -Untuk wanita (45)
 • -Lukisan, kreativiti (255)
 • -Haiwan dan burung (72)
 • -Kesihatan dan kecantikan (41)
 • -Selebriti (54)
 • -Israel (129)
 • -Menarik (242)
 • -Sejarah (26)
 • -Gambar, poskad (222)
 • -Komputer (21)
 • -Sastera (32)
 • -Cinta (104)
 • -Hasil karya saya (14)
 • -Laut (110)
 • -Muzik (106)
 • -Tugu (5)
 • -Siaran Main (10)
 • -Selamat, cuti (77)
 • -Baltik (70)
 • -Alam (318)
 • -Peribahasa (62)
 • -Psikologi (6)
 • -Pelbagai (130)
 • -Bingkai (32)
 • -Kamus. Tafsiran mimpi (10)
 • -Puisi (188)
 • -Negara dan bandar (263)
 • -Ujian (38)
 • -Senyum (54)
 • -Pena yang mahir (81)
 • Corak sulaman (5)
 • -Feng Shui, Simoron (48)
 • -Latar Belakang (32)
 • -Foto (277)
 • -Photoshop (16)
 • -Bunga, tumbuh-tumbuhan (146)
 • -Gereja (51)

-Muzik

 • Semua (35)

-Saya jurugambar

 • Untuk permohonan itu

Sulaman saya

-Sentiasa di tangan

 • Untuk permohonan itu

Penterjemah halaman penuh, hanya tampal url halaman dan pilih bahasa anda.

-album gambar

 • Semua (31)

-Pencarian buku harian

-Langganan e-mel

Pokok Laurel. Sifat ajaib

Khamis, 02 Julai 2015 17:31 + di petikan

Laurel adalah simbol kesucian, tekad, kemenangan dan keabadian. Ini memberi daya hidup, kejayaan dan pemenuhan keinginan..

Mitos Yunani kuno memberitahu: dewa cahaya matahari dan puisi Apollo jatuh cinta dengan nimfa Daphne yang cantik, anak perempuan dewa sungai Peneus. Apollo mengejar gadis itu di mana-mana, dan untuk menyelamatkan dirinya dari rasa tidak jujur ​​dan malu, dia harus memujuk ayahnya untuk mengubahnya menjadi semak belukar. Sejak itu, laurel telah menjadi tanaman kegemaran Apollo: dia menghiasi kepala dan lyrenya dengan daun, memberikan karangan bunga laurel kepada pemenang dalam pertempuran, serta pemuzik, penyanyi, penyair dan penari, yang selama ini menjadi pelindungnya.

Orang Rom dan Yunani kuno mengaitkan sifat ajaib dengan laurel, menggunakannya dalam ritual mereka dan percaya bahawa daun salam membawa kemenangan, kebahagiaan dan kejayaan. Cuba menarik kebahagiaan kepada diri sendiri dengan bantuan "lavrushka" yang kelihatan biasa.

Sifat ajaib daun salam

- Tuliskan hasrat pada daun salam, kemudian lemparkan ke dalam api - dan semua yang ada dalam fikiran anda akan menjadi kenyataan dari masa ke masa.

- Sebarkan satu daun salam di setiap sudut bilik di mana keluarga anda menghabiskan paling banyak masa - teluk akan menghalau penyakit penghuni rumah anda.

- Sekiranya anda selalu membawa daun salam bersama anda, ia akan menyelamatkan anda dari masalah dan kemalangan..

- Untuk menarik perubahan positif, gosokkan "lavrushka" dengan jari anda, hirup aroma dan dengan kuat, lantang permintaan anda dengan kuat.

- Letakkan daun laurel di bawah bantal anda: ia akan membawa impian yang baik.

- Aroma laurel menjimatkan dari terlalu banyak kerja, dan juga memberi kekuatan tambahan kepada mereka yang bermain sukan.

- Sekiranya anda meletakkan empat daun di bawah permaidani berhampiran ambang, mereka akan membawa kejayaan. Daun harus diarahkan dengan tangkai daunnya satu sama lain, bentuknya akan menyerupai salib. Sebulan sekali, pada bulan baru, tukar daun untuk yang baru.

- Supaya pengantin baru mempunyai kehidupan keluarga yang bahagia, letakkan daun laurel di kasut pengantin sepanjang malam sebelum perkahwinan, dan pada waktu pagi jangan lupa mengeluarkannya dari sana dan terima kasih atas bantuan anda.

- Pasang lima daun salam yang diikat dengan benang merah di atas pintu depan, dan mereka yang tinggal di rumah ini akan disertai dengan kejayaan dalam semua perkara.

- Ranting laurel di atas katil anak akan menyelamatkannya dari mata jahat.

- Ritual untuk menarik wang: ambil satu daun laurel, jatuhkan minyak pati oren di atasnya dan letakkan di tempat di mana anda biasanya menyimpan simpanan anda - ia akan menarik kewangan baru di sana, pendapatan mereka akan meningkat.

- Bahkan Hippocrates berpendapat: jika anda menyebarkan daun laurel kering di tepi katil ibu, ini akan melegakan kesakitan semasa melahirkan anak..

Ini adalah daun "sihir", yang disampaikan kepada manusia oleh para Dewa.

Kategori:-Feng Shui, Simoron
-Kesihatan dan kecantikan
Tags: perumpamaan kesihatan daun salam laurel

Dipetik 3 kali
Disukai: 5 pengguna

Apa yang dapat diramalkan oleh daun salam dengan tanda

Terdapat banyak tanda yang berkaitan dengan daun salam. Laurel mulia adalah tumbuhan luar biasa yang telah lama dikurniakan kekuatan ajaib. Daun wangi tidak hanya digunakan sebagai rempah, tetapi juga digunakan sebagai jimat dan jimat untuk melindungi diri anda dari negatif, menarik wang, dan mencapai tujuan anda..

Sifat ajaib daun salam

Sifat ajaib pokok itu disebabkan oleh asal usulnya. Menurut legenda, laurel muncul di bumi atas permintaan para dewa Yunani. Merekalah yang mengubah nimfa sungai bernama Daphne, melarikan diri dari Apollo yang mengejar, menjadi tanaman. Sejak itu, pokok ini dianggap suci..

Di dunia kuno, karangan bunga laurel dipakai pada kemenangan dan maharaja untuk menekankan status dan kemampuan istimewa mereka. Hari ini, ahli sihir yang berlatih menggunakan daun laurel ketika melakukan upacara ajaib. Loji ini dikreditkan dengan kemampuan untuk menguruskan aliran tunai dan kekayaan, dengan bantuannya anda dapat dengan mudah mencapai apa yang anda mahukan..

Untuk nasib baik dalam perniagaan dan kesihatan

Di negara-negara Eropah, daun diletakkan di tempat tidur untuk wanita yang bersalin, kerana dipercayai bahawa ini akan membantu menghilangkan rasa sakit. Sekiranya ada orang yang sakit di rumah, disarankan meletakkan beberapa daun di bawah tilam tempat tidurnya - oleh omen, selepas itu orang itu akan pulih lebih cepat. Seorang bayi dengan daun di buaiannya tumbuh kuat dan sihat.

Hampir semua tanda mengenai daun salam positif. Dipercayai bahawa tanaman ini mampu menarik nasib baik. Adalah cukup untuk membawa satu helaian kepada anda untuk pertemuan, rundingan atau perjanjian penting, agar perniagaan berakhir dengan cara yang terbaik..

Semasa bertengkar

Pokok bay boleh ditanam di rumah. Menurut pakar esoteris, ia menyerap dengan sempurna, meneutralkan dan mengubah tenaga negatif menjadi positif. Ini penting bagi keluarga yang anggotanya sering bertengkar. Telah diperhatikan bahawa setelah munculnya tanaman, anggota rumah tangga menjadi lebih baik hati, optimis dan merendahkan kelemahan masing-masing.

Pada nota! Sekiranya anda menanam pokok dan menggunakan daun salam dari semasa memasak, maka, dengan tanda, hubungan antara wakil dari pelbagai generasi akan bertambah baik dalam keluarga besar. Pada masa yang sama, anda perlu menggunakan bumbu secara sedar, iaitu dengan menambahkannya ke makanan, anda harus secara mental meminta kekuatan yang lebih tinggi untuk saling memahami, kesihatan, kebahagiaan keluarga.

Cara melindungi diri dan kediaman anda

Sekiranya seikat atau karangan bunga laurel digantung di depan pintu masuk, maka kediaman akan dilindungi dari negatif luaran dan ilmu sihir hitam. Anda boleh mencapai kesan yang sama dengan mengeringkan bilik dengan asap daun salam secara berkala. Dalam kes ini, anda harus memperhatikan bagaimana sebenarnya ia terbakar. Sekiranya asap hitam yang kuat telah hilang, kemungkinan besar, sebahagian daripada isi rumah telah menyebabkan kerosakan.

Daun itu tidak mahu dibakar - mungkin seseorang sangat cemburu dan secara mental menginginkan pemiliknya dengan teruk. Laurel akan membantu membersihkan orang dan premis dengan berkesan dan cepat dari negatif. Tidak sukar untuk melakukan ini - perlu membakar ranting kering selama beberapa hari dan berjalan di sekitar rumah dengannya mengikut arah jam, sambil membaca doa apa pun. Pilihan lain adalah memasukkan daun ke dalam kuali yang panas dan menunggu sehingga aroma khas tersebar di semua bilik..

Untuk melindungi diri anda dari kemalangan, gosip dan intrik yang tidak menyenangkan, anda harus selalu membawa sekurang-kurangnya satu daun salam bersama anda. Ia boleh dimasukkan ke dalam poket atau beg anda.

Keintelektualan

Oleh pertanda, sifat ajaib laurel meningkatkan kemampuan kenabian. Clairvoyants sering mengunyah daun pokok yang menakjubkan ini sebelum memasuki keadaan berkhayal. Medium bertindak berbeza - mereka membakar laurel dan untuk beberapa lama menyedut aromanya. Ini menyediakan mereka untuk berkomunikasi dengan dunia lain..

Kepercayaan orang ramai mengenai daun salam

Kepercayaan yang berkaitan dengan daun laurel sangat pelbagai, ia mempengaruhi hampir semua bidang kehidupan manusia. Tanda orang terkenal mengenai daun salam di rumah:

 1. Sekiranya anda meletakkannya di bawah bantal pada malam Jumaat, anda pasti akan mempunyai mimpi kenabian atau petunjuk akan diberikan mengenai bagaimana bertindak dalam situasi kehidupan yang sukar.
 2. Anda perlu membuang beberapa daun ke perapian atau dapur dan mendengar apa yang didengar. Keretakan menggambarkan nasib baik, diam bermaksud masalah.
 3. Sekiranya para pencinta memecahkan cabang laurel bersama-sama dan menyimpan bahagian-bahagiannya, perasaan mereka tidak akan luntur..
 4. Sebelum perkahwinan, anda perlu meletakkan rempah-rempah di kasut pengantin lelaki dan perempuan. Majlis akan berjalan dengan lancar dan kehidupan bersama akan bahagia.

Ia menarik! Terdapat tanda seperti itu: jika anda melekatkan sekeping "lavrushka" ke telinga anda, maka semasa perayaan anda tidak akan dapat mabuk walaupun dari sejumlah besar alkohol.

Tanam di rumah

Banyak takhayul dikaitkan dengan daun salam, seperti pokok itu sendiri. Telah diperhatikan bahawa kilang itu melindungi perumahan dengan sempurna dari tenaga negatif, ilmu sihir, dan bencana alam. Ia juga boleh memberi amaran bahaya. Sebagai contoh, jika pokok layu dengan perawatan yang betul, kemungkinan besar, penyakit serius akan berlaku di rumah, jika ia mati, kemungkinan kematian pemiliknya juga..

Tetapi jika laurel telah mekar, ini bermakna bahawa perubahan hidup menanti semua penghuninya. Dalam kes ini, bayangan perbungaan adalah penting. Warna putih melambangkan rasa tidak bersalah, permulaan kehidupan baru, kegembiraan, tetapi kuning telah mendapat reputasi buruk di kalangan masyarakat, mungkin perubahannya tidak akan menyenangkan.

Pokok itu mempunyai tenaga yang kuat. Untuk mendapatkannya di landasan yang betul, penting untuk meletakkan periuk dengan betul:

 1. Utara - pemilik rumah akan mendapat kesihatan yang sangat baik.
 2. Sektor Barat Laut - rancangan dilaksanakan secepat mungkin.
 3. Selatan - hubungan antara semua ahli keluarga akan bertambah baik.
 4. Tenggara - kedudukan kewangan akan bertambah kukuh.
 5. Pusat - kerjaya yang berjaya.

Sekiranya terperangkap dalam pinggan

Sekiranya daun salam terperangkap dalam makanan, tanda menjanjikan pencari akan menerima berita penting. Ini boleh menjadi mesej lisan atau surat. Sifat berita bergantung pada penampilan "lavrushka":

 1. Sesiapa yang menjumpai daun salam yang merata dan utuh dalam sup, pertanda itu menjanjikan berita yang menggembirakan dan menggembirakan. Telah diperhatikan bahawa paling sering ia menyangkut peningkatan keadaan kewangan..
 2. Gelap atau bernoda - berita tentang penyakit rakan atau saudara terdekat.
 3. Sekiranya anda mendapat daun salam yang longgar dengan tepi yang patah, maka, dengan tanda, berita itu akan menjadi buruk.
 4. Sekiranya seorang wanita yang belum berkahwin atau lelaki yang belum berkahwin menemui ranting dengan dua daun, itu bermaksud bahawa kenalan romantis akan segera berlaku. Tafsiran lain - penerimaan sejumlah wang yang tidak dijangka.

Cara menarik wang

Menarik kekayaan ke rumah anda cukup mudah. Menurut pertanda, wang akan selalu dijumpai pada orang yang menggantung 5 daun salam yang diikat dengan pita atau benang merah di hadapan pintu masuk ke kediaman.

Pilihan lain ialah membeli sebungkus rempah pada bulan yang sedang tumbuh, pilih 3 daun yang paling indah dan rata daripadanya, minyak dengan minyak pati melati, oren atau halia (anda boleh menggabungkannya), ikat dengan benang merah yang diperbuat daripada bulu semula jadi dan letakkan di tempat yang anda rancangkan untuk menyimpan wang.

Untuk merealisasikan hasrat anda

Untuk menjadikan apa yang dibayangkan menjadi kenyataan, anda perlu menuliskan impian anda di atas kertas, membungkus daun salam di dalamnya dan membakarnya. Tiupkan abu ke arah angin. Pilihan lain adalah mengisar daun kering di tangan anda, memastikan bahawa bau laurel menjadi berterusan. Selepas itu, katakan hasrat dengan kuat, tutup mata anda dan, menyedut aroma, bayangkan selama beberapa minit bahawa rancangan anda telah menjadi kenyataan. Kemudian bungkus serbuk dalam serbet atau kertas dan simpan di tempat tersembunyi sehingga yang dikehendaki menjadi kenyataan, kemudian bakar beg.

Pada nota! Dianjurkan untuk melakukan ritual dengan daun salam pada hari ke-28 fasa lunar, iaitu bulan baru. Adalah diperhatikan bahawa keinginan yang dibuat pada hari ini dipenuhi dengan lebih cepat.

Kejayaan dalam pekerjaan

Jimat buatan sendiri akan membantu anda mencapai kejayaan dalam aktiviti profesional anda. Untuk melakukan ini, anda harus menuliskan impian anda mengenai pekerjaan (jawatan, gaji, dan lain-lain). Kemudian potong kertas, campurkan dengan daun laurel, bakar. Balut abu yang tinggal di wang kertas, yang anda masukkan ke dalam dompet atau dompet anda. Jimat itu mesti selalu dibawa bersama anda.

Untuk kesejahteraan di rumah

"Lavrushka" biasa dapat menjadi jaminan kesejahteraan dan kesejahteraan keluarga, jika di koridor, di bawah karpet pintu, letakkan "bunga" dari 4 daun salam. Juga, rempah itu akan menyelamatkan nilai rumah tangga daripada pencuri. Cukup sekadar meletakkannya di kotak perhiasan, tempat selamat atau tempat menyimpan barang atau wang berharga.

Di rumah persendirian, disarankan untuk memasang cabang laurel di bawah bumbung. Dipercayai bahawa tumbuhan mulia melindungi dari kilat, api, bencana alam.

Daun berselerak

Ahli esoteris mengesyorkan menangani rempah dengan berhati-hati. Menyebar daun bay, mengikut tanda-tanda, kepada pelbagai masalah. Tafsiran yang paling terkenal:

 1. Sekiranya daun-daun yang tersebar di dapur, keberuntungan akan berpaling dari rumah tangga, semua usaha mereka akan gagal. Walau bagaimanapun, negatif dapat dielakkan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpulkan daun, bilas di bawah air mengalir dan katakan: "Saya membasuh daun, saya mengusir masalah." Selepas itu, rempah boleh digunakan dalam masakan..
 2. "Lavrushka", yang jatuh dari bungkusan dalam perjalanan, menunjukkan kemalangan. Penjagaan khas harus diambil dalam masa terdekat.
 3. Sekiranya daun mula jatuh dari cabang laurel yang digantung sebagai jimat, ini bermakna bahawa tanaman telah menyerap banyak negatif. Ia perlu dibakar, dan cabang lain harus digantung di atas pintu..

Mengapa meletakkan helaian di dompet

Ngomong-ngomong, daun salam di dompet membantu membuka aliran tunai. Namun, anda perlu memasukkan rempah ke dalam beg dengan betul. Sudah tentu, anda boleh melakukan tanpa upacara, tetapi membaca konspirasi khas dan mengikuti peraturan akan meningkatkan kesannya.

Ahli esoteris mengesyorkan menjalankan upacara pada bulan yang sedang tumbuh. Anda perlu tinggal bersendirian, menyalakan lilin hijau, mengambil daun salam yang anda suka dari bungkusan dan katakan di atasnya:

Masukkan daun ke dalam dompet anda, lilin harus habis sepenuhnya. By the way, selepas upacara, wang mula datang dari sumber yang paling tidak dijangka..

Jimat sihir dari orang yang tidak baik

Penyapu yang diperbuat daripada ranting laurel adalah azimat yang kuat terhadap orang-orang yang iri hati, pemfitnah, gosip, ahli sihir dan orang-orang yang tidak baik. Sangat mudah untuk membuat jimat seperti itu - hanya ikat 4-5 ranting atau ikatkan beberapa daun kering pada tali dan gantung produk di pintu depan. Orang yang berfikiran negatif tidak akan dapat memasuki rumah seperti itu atau akan merasa sangat tidak selesa sehingga dia akan berusaha meninggalkannya secepat mungkin..

Cara lain adalah meletakkan piring yang dipenuhi dengan air bersih di sudut-sudut bilik. Dalam setiap satu anda perlu meletakkan 2-3 helai. "Lavrushka" akan memberikan sifat ajaibnya ke air, dan itu, menguap, akan menyebarkannya ke seluruh kediaman.

Tanda-tanda yang berkaitan dengan daun laurel telah berlaku selama lebih dari seribu tahun. Mungkin kita tidak boleh mengabaikan pengalaman nenek moyang kita. Lagipun, sangat mudah menggunakan rempah biasa untuk mencapai tujuan anda sendiri. Walau apa pun, ia tidak akan membahayakan. Anda selalu dapat meneutralkan akibat kepercayaan negatif dengan berdoa dan memohon kepada malaikat penjaga.

Kekuatan ajaib daun salam - rahsia dan petua ajaib

Artikel ini akan memberitahu anda tentang daun salam dalam sihir, membongkar semua rahsia dan rahsia penggunaannya dalam keajaiban.

Dari zaman kuno, orang tahu tentang kekuatan ajaib yang akan terkandung di dalam daun salam biasa dan menggunakannya secara meluas untuk sifat-sifat yang kelihatannya tidak biasa..

Di Rom kuno dan Yunani kuno, ia sangat popular dalam amalan dan ritual keagamaan tradisional.

Daun salam tidak hanya digunakan dalam agama.

Orang Yunani dan Rom kuno tahu banyak resipi ajaib dan cara menggunakan rempah ini..

Dan mereka melakukan ritual untuk menyembuhkan semua penyakit, untuk memenuhi keinginan mereka, untuk menarik kesejahteraan, kebahagiaan, keberuntungan dan uang ke rumah dan kehidupan mereka.

Daun bay dalam sihir - kegunaan

Dalam artikel ini, anda akan belajar:

Orang benar-benar percaya pada sifat-sifat ajaib dari rempah-rempah yang biasa kita gunakan, kerana kemampuannya SELALU membawa pembebasan dari pelbagai jenis penyakit dan masalah kehidupan. Dan tidak sia-sia.

Daun salam sangat dihargai dan dianggap sebagai simbol kesucian, pengabdian, serta keberuntungan dan kemenangan..

Ya, ini adalah laurel yang luar biasa. Oleh itu, anda harus berhenti melihat rempah biasa ini hanya sebagai perasa wangi..

Mari sama-sama mencuba cara menggunakan daun salam dalam sihir dan mengetahui tentang sifat lain dari lavrushka yang kita sayangi. Untuk kesihatan kita, untuk kesejahteraan dan nasib baik.

Tenaga daun bay

Daun salam mempunyai tenaga positif yang kuat - oleh itu kemampuannya yang kuat untuk membawa tuah dan kesejahteraan.

Mulakan kenalan anda dengan sifat ajaib daun salam dengan video ini.

Laurel yang kuat digunakan untuk membersihkan ruang rumah dan melindungi dari segala yang buruk..

Cara memohon kesihatan?

Untuk meningkatkan kesihatan anda, rempah ini boleh digunakan lebih kerap dalam memasak..

Dan anda boleh membuat infus ubat.

Jangan percaya! Pemeriksaan lebih baik ☺

Untuk meningkatkan kesihatan semua isi rumah, ambil tangkai laurel, minta kesihatannya dan masukkan ke dalam pasu di ruang utama (ruang). Sekiranya tidak ada ranting, anda boleh menggunakan periuk yang cantik dengan meletakkan daun di sana.

Membersihkan badan dengan daun salam

Daun salam menguatkan sistem imun dengan sempurna, menenangkan badan dan membuang toksin, membantu membersihkan sendi garam.

Untuk melakukan ini, ambil 15 daun lavrushka bersaiz sederhana, tambahkan air (300 ml.), Didihkan dan rebus dengan api yang sangat rendah selama 5 minit. Berkeras selama 4 jam (lebih baik dalam termos) dan minum 1 sudu besar sepanjang hari sedemikian rupa sehingga infus ini cukup selama tiga hari.

Selepas dua minggu, kursus mesti diulang..

Ia sangat kuat dan harus digunakan dengan berhati-hati. Tubuh akan mula membersihkan diri dan mungkin menjadi tidak selesa. Oleh itu, dengarkan perasaan anda dan jika ada, hentikan segera..

Bagi kanak-kanak dan wanita hamil, infus seperti ini adalah kontraindikasi.!

Jangan lupa mengucapkan terima kasih kepada laurel dan memintanya untuk kesihatan.

 • Lavrushka juga membantu menenangkan dan tidur nyenyak.
 • Sekiranya anak anda nakal dan tidak dapat menenangkan diri, letakkan beberapa daun wangi di dekat buaiannya. Sekiranya pemanasan dihidupkan, letakkan daun di atas radiator. Jadi aroma Keajaiban ini akan berfungsi dengan lebih berkesan..
 • Untuk tujuan ini, anda boleh meletakkan beberapa daun tepat di bawah bantal..
 • Telah terbukti bahawa mereka yang suka menggunakan daun salam sering dalam memasak kurang cenderung hidung berair, batuk dan selsema..
 • Rempah ini juga melegakan peluh kaki. Untuk melakukan ini, perlu mandi kaki dengan kemasukan daun..
 • Aroma laurel yang menghidupkan, digunakan dalam piring, dapat menghilangkan kerja berlebihan, memberi kekuatan.

Cara memohon daun salam untuk kecantikan

Sejak zaman kuno, daun salam telah digunakan oleh wanita untuk menjaga keremajaan dan kecantikan..

Sekiranya anda kerap membersihkan kulit anda dengan rebusannya, anda dapat menghilangkan jerawat, radang, bintik-bintik usia, pori-pori yang membesar dan kulit berminyak..

Rahsia kuno keindahan Georgia, yang terkenal dengan kemegahan dan ketebalan rambut mereka: perlu membilas rambut secara berkala setelah mencuci dengan kemasukan daun salam dengan jus lemon.

Rempah ini menghaluskan kulit dan memberikan penampilan yang sihat, nada yang sempurna dan menjadikannya lebih anjal..

Cara menggunakan lavrushka untuk membersihkan rumah anda

Ahli sihir telah lama menggunakan tanaman ini untuk membersihkan ruang rumah. Laurel dapat membuang dari apartmen semua negatif yang terkumpul di situ.

Setelah ritual seperti itu, pertengkaran, air mata, skandal, celaan, kesedihan, melankolis, putus asa dan penyakit dijamin akan meninggalkan keluarga.

Kaedah satu

 • Sebarkan daun laurel di piring di semua sudut apartmen. Minta pembersihan. Biarkan selama seminggu.
 • Sekiranya anda merasakan bahawa selepas seminggu ini tidak mencukupi, maka buang laurel lama dan ganti dengan yang baru. Dia akan menyerap tenaga yang berpenyakit dan menggantinya dengan tenaga yang sihat..
 • Di samping itu, kaedah ini akan melindungi kediaman anda daripada pencuri dan orang yang tidak baik. Mereka tidak mahu melawat anda tidak lama lagi.

Kaedah dua

 • Ini adalah pengasapan bilik.
 • Letakkan beberapa daun salam atau ranting keseluruhan dalam kuali yang bersih. Panaskan kuali. Anda akan segera menghidu bau pedas yang menyenangkan.
 • Ini akan melegakan pemikiran berat, menenangkan anda dan mengembalikan mood yang baik..
 • Untuk meningkatkan kesannya, duduk di sebelah anda, duduk dengan selesa dan tutup mata anda. Anda boleh melakukan latihan automatik kecil, dengan mengatakan frasa positif seperti "Saya tenang", "Saya berpuas hati", "Saya baik-baik saja".
 • Anda hanya boleh berterima kasih kepada Hidup dan Tuhan untuk semua yang anda ada.
 • Kemudian ambil kuali dan bawa ke semua bilik, dengan hati-hati melewati sudut, memasuki semua bilik, termasuk almari, tandas, bilik mandi, balkoni (terutamanya jika ia berkaca) dan koridor.
 • Ingatlah bahawa dengan ritual ini, daun menyerap banyak tenaga negatif, jadi daun itu mesti dibuang dengan segera, lebih baik tanpa menyentuhnya dengan tangan anda. Bukan hanya di tong sampah, tetapi terus ke saluran sampah. Lebih baik lagi - bawa ke luar.
 • Pada masa yang sama, bayangkan bahawa anda membuang bukan sahaja daun laurel, tetapi semua masalah dan masalah..
 • Kaedah ini mesti diamalkan sekurang-kurangnya seminggu sekali..

Kaedah tiga

 • Daun salam boleh menjadi pendengar yang baik dan membantu anda membersihkan kesedihan dan mood buruk anda..
 • Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan 2, 4 atau 6 daun di telapak tangan anda dan meminta mereka mendengar dan membantu anda.
 • Ritual ini mesti dilaksanakan dengan penuh keheningan dan kesunyian sepenuhnya..
 • Kemudian beritahu dia tentang semua masalah dan penderitaan anda. Lebih baik menangis juga - lebih banyak negatif akan keluar dengan cara ini..
 • Selepas upacara, terima kasih laurel dan buang daunnya.
 • Penyihir berjanji bahawa selepas prosedur ini, kemurungan dijamin akan hilang, dan aura dibersihkan dan bidang bio disembuhkan..

Cara menggunakan Laurel untuk memenuhi keinginan, menarik wang dan semoga berjaya

Sekiranya anda menulis keinginan anda pada sehelai kertas, letakkan daun salam di sana dan bakarlah, kemudian setelah beberapa lama keinginan itu pasti akan menjadi kenyataan.

 • Caranya lebih mudah - gosokkan daun laurel di telapak tangan anda, hirup aroma dan ucapkan hasrat itu dengan kuat. Selepas itu, terima kasih dan tunggu perubahan positif yang pasti akan datang..

Untuk mencari pekerjaan yang baik, pada bulan baru, lakukan ritual berikut: tulis di sehelai kertas pekerjaan apa yang anda mahukan dan dengan gaji berapa.

Setelah itu, potong daun menjadi kepingan kecil, campurkan dengan daun salam kering yang dihancurkan, masukkan bersih ke dalam asbak, piring atau dulang. Tetapkan api. Apabila terbakar, kumpulkan abu dan bungkus dengan wang kertas (lebih baik sebiji besar).

Bawa bersama anda di dompet atau beg anda sebagai jimat.

 • Untuk menarik nasib baik ke rumah, letakkan empat daun salam di bawah karpet ketika memasuki rumah. Setiap bulan baru berikutnya, daun mesti diganti dengan yang baru..
 • Tali lima daun salam di benang merah dan pasangkannya di atas pintu depan, sementara pastikan untuk meminta kebahagiaan dan semoga berjaya bagi semua orang yang tinggal di rumah ini. Ritual ini menyumbang kepada kejayaan dalam apa jua usaha..
 • Untuk menarik lebih banyak wang, ambil tiga daun salam, letakkan satu tetes minyak oren pada setiap satu, gosokkan dengan jari anda dan letakkan di mana anda menyimpan wang tunai dan kad kredit anda - di dompet anda, di dalam peti keselamatan, di dalam kotak atau stok.
 • Risalah ritual ini akan menarik kewangan baru dan pendapatan anda akan bertambah..
 • Agar pengantin baru dapat menjalani kehidupan keluarga yang panjang dan bahagia, pada malam perkahwinan perlu meletakkan satu daun salam di kasut pengantin lelaki (di setiap kasut). Pada waktu pagi, lepaskan laurel dari kasut anda dan terima kasih secara mental atas pertolongannya.
 • Untuk melindungi diri dan orang tersayang dari masalah, letakkan diri dan barang-barang mereka di dalam poket anda (di dalam beg, beg galas - apa yang selalu ada dengan anda) daun salam dan selalu bawa bersama anda.
 • Untuk melindungi anak anda dari mata jahat, pasangkan ranting atau daun laurel ke tempat tidurnya..

Petua untuk meningkatkan kesan dan peraturan pemakaian

Dalam ritual magis, disarankan untuk menggunakan daun bay segar (kecuali jika segera ditetapkan bahawa mereka mesti kering). Jadi kesannya lebih kuat.

Ini akan membantu mendekati kekuatan kesan daun segar jika anda menjatuhkan beberapa tetes minyak pati laurel pada daun kering.

Semua daun yang anda tanam untuk jangka masa panjang mesti ditukar menjadi yang baru..

Agar kekuatan ajaib daun yang indah ini benar-benar dapat menolong anda, anda harus benar-benar mempercayainya..

Infografik - keajaiban daun salam

Simpan pinggan ini untuk diri sendiri - memo dan anda akan sentiasa mempunyai kaedah utama menggunakan lavrushka dalam sihir.

Kami mendoakan kesihatan, semoga berjaya dan memenuhi rancangan anda.

Beli daun bay organik sebenar di sini

Karangan bunga Laurel

Sukar dijumpai ketika tradisi muncul untuk menghias diri dengan herba, bunga dan dahan tanaman wangi, yang begitu kaya dengan flora bumi. Pada zaman dahulu, karangan bunga laurel digunakan sebagai hiasan dan hadiah semasa upacara. Atribut ini dianggap sebagai simbol kemenangan dan kemuliaan..

 1. Karangan bunga Laurel di Yunani kuno
 2. Tamadun Minoan dan kultus kuno Phoebus-Apollo
 3. Bunga karangan bunga Laurel untuk pemenang Sukan Pythian
 4. Apollo dan Daphne
 5. Apollo dan Daphne dalam Metamorphoses oleh Publius Ovid Nazon
 6. Laurel memberi karangan bunga untuk pemenang zaman dahulu
 7. Karangan bunga Laurel: makna pada era Hellenistik dan di Rom kuno
 8. Karangan bunga Caesar menjadi sifat kuasa imperialis
 9. Mahkota Laurel pada awal agama Kristian
 10. Laurel memberi karangan bunga dalam seni
 11. Apa makna karangan bunga laurel dalam tatu
 12. Karangan bunga daun salam untuk pelajar sarjana dan pakar
 13. Jenis karangan bunga laurel dalam heraldry dan lambang
 14. Karangan bunga laurel buat sendiri. Video:

Karangan bunga Laurel di Yunani kuno

Banyak sebutan yang tersisa dalam sejarah bahawa penduduk negara-negara kuno Yunani meletakkan daun laurel pada diri mereka sendiri, meraikan kedatangan perdamaian yang telah lama ditunggu-tunggu.

Masa ketika karangan bunga laurel mula dianggap sebagai sejenis simbol jauh dari kita selama ribuan tahun. Mungkin, orang Yunani kuno sangat mementingkannya..

Tamadun Minoan dan kultus kuno Phoebus-Apollo

Dewa Apollo adalah salah satu penduduk tertua Olympus dalam mitologi Yunani kuno. Kultusnya berasal lebih awal daripada penghormatan Zeus yang kuat. Apollo disembah oleh penduduk pulau Crete pada saat labirin legenda itu dibina. Peserta dalam upacara yang dikhaskan untuk Phoebus yang berseri tidak hanya menghiasi diri mereka dengan karangan bunga, tetapi juga mengunyah daun salam untuk memasuki keadaan berkhayal.

Begitu juga, daun salam digunakan dalam pemujaan dewa Yunani kuno yang lain, Dionysus. Rakan-rakannya, para maenad, jatuh ke dalam keadaan gila, mengambil bahagian dalam pesta seks. Ada versi lain, yang mana para maenad adalah hamba dewi kuno Dafoine, yang dihormati di Lembah Tempe sebelum orang-orang Hellenya menaklukkannya. Nama dewi dengan jelas merujuk pada pohon laurel, kerana Daphne tidak lebih dari laurel.

Daun salam yang bermaksud

Laurel adalah tokoh semula jadi bukan heraldik yang sangat meluas di heraldia antarabangsa, wilayah dan suku..

Daun Laurel adalah simbol kebijaksanaan, kebesaran, kemuliaan. Simbolnya berasal dari Yunani kuno

Menurut mitos, dewa matahari, fajar dan puisi Apollo dijuluki Phoebus, yang bermaksud dari Yunani kuno "berseri" atau "bersinar", mengejar nimfa Daphne, yang, bersembunyi dari dia, berubah menjadi semak laurel (dalam bahasa Yunani, laurel disebut "Daphne"). Oleh itu, di lengan Apollo, ada sebatang pohon kecil, dengan ranting-ranting yang dihiasi kepalanya dan lyre. Jadi di Yunani, karangan bunga laurel menjadi hadiah bagi mereka yang mencapai kemasyhuran. Atas sebab inilah di Yunani, pemuzik, penyair, dan penari, yang pelindungnya adalah Apollo, dianugerahkan karangan bunga laurel. Dan atlet, atlet dianugerahkan karangan bunga zaitun atau saderi.

Di Rom kuno, karangan bunga laurel menjadi simbol kemuliaan tertinggi, termasuk tentera, dan juga kerajaan.

Pada Zaman Pertengahan, daun dan karangan bunga laurel tidak digunakan dalam berita klasik. Selepas Revolusi Perancis tahun 1789, laurel menjadi salah satu lambang Perancis yang paling popular..

Daun bay biasanya digambarkan dalam warna hijau semula jadi, putih (perak), dan kuning (emas).

Daun bay di atas pelindung

- lambang bandar Osveya (wilayah Vitebsk, Belarus)
- lambang bandar Slavgorod (Wilayah Altai, Rusia)
- lambang komune Felten (Limousin, Perancis)
- lambang komune Germont (Champagne - Ardenne, Perancis)

Pohon Laurel dan karangan bunga di pelindung

- lambang perbandaran Vallor-Ville (Auvergne, Perancis)
- lambang perbandaran La Subia (Granada, Sepanyol)

Sumber

 • "Kamus Simbol dan Lambang Antarabangsa" oleh V.V. Pokhlebkin 2001 ISBN 5-7133-0869-3.
 • kediaman
 • berita
 • Bendera negara-negara di dunia
 • Bendera organisasi antarabangsa
 • Bendera bangsa
 • Lambang dunia
 • Logo dunia
 • Kamus Heraldik
  • Agave dalam kegembiraan
  • Bangau dalam kegembiraan
  • Akasia dalam kegembiraan
  • Berlian dalam heraldry
  • Reben Alexander
  • Malaikat dalam kegembiraan
  • Pita Andreevskaya
  • Antelope
  • Pokok oren dan oren di heraldry
  • Araucaria dalam heraldry
  • Tembikai di heraldry
  • Angker (senjata)
  • Armiger
  • Salib Armenia
  • Atom dalam kegembiraan
  • Rama-rama dalam heraldry
  • Cormorant dalam heraldry
  • Pokok pisang dan pisang di heraldry
  • Baobab dalam kegembiraan
  • Ram dalam kegembiraan
  • Leopard dalam heraldry
  • Badger dalam heraldry
  • Besant dan duit syiling dalam heraldry
  • Tupai dalam heraldry
  • Berdysh dalam kegembiraan
  • Birch di heraldry
  • Helang emas di heraldry
  • Alkitab dalam heraldry
  • Berang-berang dalam kegembiraan
  • Tangisan pertempuran
  • Gelas dan gelas dalam heraldry
  • Salib Bolnisi
  • Harrow dalam kegembiraan
  • Tong dalam heraldry
  • Brizury
  • Lingonberry dalam heraldry
  • Elderberry dalam heraldry
  • Beech dalam heraldry
  • Mace (pernach) pada heraldry
  • Salib Burgundy
  • Chipmunk dalam heraldry
  • Bull dalam heraldry
  • Basilisk
  • Monogram dan huruf dalam heraldry
  • Unta dalam kegembiraan
  • Berkayuh di heraldry
  • Libra dalam kegembiraan
  • Jenis salib
  • Wyvern
  • Salib bercabang
  • Pitchfork dalam heraldry
  • Anggur
  • Ceri dalam heraldry
  • Serigala dalam kegembiraan
  • Bahagian pelindung percuma
  • Wolfsangel dan serigala terperangkap dalam kegembiraan
  • Burung pipit dalam kegembiraan
  • Gagak
  • Berang-berang dalam kegembiraan
  • Jackdaw dalam heraldry
  • Harpy
  • Pita St. George
  • Salib St. George
  • Matriks Heraldik Republik Belarus
  • Kuku di heraldry
  • Lambang vokal
  • Capercaillie dalam heraldry
  • Merpati dalam kegembiraan
  • Lekap dalam heraldry
  • Kacang polong dalam heraldry
  • Daftar Heraldik Negeri Persekutuan Rusia
  • Rake dalam kegembiraan
  • Delima dalam heraldry
  • Rook dalam kegembiraan
  • Kerang di heraldry
  • Walnut dalam heraldry
  • Salib Yunani
  • Soba dalam heraldry
  • Cendawan dalam heraldry
  • Griffin
  • Pear dalam heraldry
  • Angsa dalam kegembiraan
  • Jack
  • Lumba-lumba dalam heraldry
  • Dinosaur dalam heraldry
  • Dolmens dalam kegembiraan
  • Pahat dalam kegembiraan
  • Naga
  • Dracaena dalam heraldry
  • Mahkota kerajaan kuno
  • Sariawan dalam kegembiraan
  • Liar dalam heraldry
  • Bustard dalam heraldry
  • Oak dalam heraldry
  • Burung pelatuk di heraldry
  • Unicorn
  • Landak dalam heraldry
  • Spruce dalam heraldry
  • Larkah dalam kegembiraan
  • Acorn dalam kegembiraan
  • Ginseng dalam kegembiraan
  • Zherukha atau selada air di heraldry
  • Kren di heraldry
  • Istana di heraldry
  • Kelinci kelinci)
  • Pokok strawberi di heraldry
  • Zilant
  • Kingfisher dalam heraldry
  • Ular dalam heraldry
  • Bison dalam heraldry
  • Cogwheel dan cogwheel dalam heraldry
  • Selesaikan dalam kegembiraan
  • Cabang willow dan willow di heraldry
  • Oriole dalam heraldry
  • Jarum dalam heraldry
  • Yail
  • Babi hutan (babi hutan, babi)
  • Caduceus, batang Merkuri, batang Hermes dalam heraldry
  • Koko
  • Kaktus dalam heraldry
  • Viburnum dalam heraldry
  • Tali dan tali di heraldry
  • Kubis dalam heraldry
  • Kentang dalam heraldry
  • Chestnut dalam heraldry
  • Cedar, cedar pine dan cedar cone di heraldry
  • Keyesong
  • Centaur di heraldry
  • Cypress di heraldry
  • Kapal di heraldry
  • Paus di heraldry
  • Semanggi dalam heraldry
  • Tang dan penjepit dalam heraldry
  • Maple di heraldry
  • Baji dalam kegembiraan
  • Stroberi dan strawberi dalam heraldry
  • Cranberry dalam heraldry
  • Masukkan kegembiraan
  • Tempah di heraldry
  • Rumput bulu di heraldry
  • Pokok kelapa di heraldry
  • Loceng di heraldry
  • Condor dalam kegembiraan
  • Rami dalam heraldry
  • Kuda dalam kegembiraan
  • Lembing di heraldry
  • Hantar di heraldry
  • Raja-raja, raja-raja, raja-raja yang kuat
  • Mahkota Saint Wenceslas dalam heraldry
  • Mahkota Saint Stephen
  • Mahkota dalam kegembiraan Rusia
  • Mahkota dalam bahasa Sweden
  • Crake dalam heraldry
  • Layang-layang dalam kegembiraan
  • Sabit dan sabit dalam kegembiraan
  • Salib serong (pepenjuru)
  • Tulang dalam heraldry
  • Rusa roe dalam heraldry
  • Kopi dalam heraldry
  • Kucing
  • Ketam di heraldry
  • Jelatang dalam kegembiraan
  • Salib St. Cuthbert
  • Salib Saint Nina
  • Kristal dalam heraldry
  • Buaya di heraldry
  • Kryzh (kanton)
  • Tikus dalam kegembiraan
  • Cangkuk dan cangkuk dalam heraldry
  • Jug di heraldry
  • Jagung dalam heraldry
  • Cuckoo dalam heraldry
  • Sandpiper dan curlew dalam heraldry
  • Marten dalam kegembiraan
  • Ayam dalam heraldry
  • Partridges dalam heraldry
  • Labarum
  • Laurel dalam kegembiraan
  • Lagenaria dalam kegembiraan
  • Rook dalam kegembiraan
  • Llamas dan vicunas di heraldry
  • Menelan heraldry
  • Angsa dalam kegembiraan
  • Singa dan macan tutul
  • Pita pingat "Partisan Perang Patriotik"
  • Pita pingat "Untuk Pertahanan Stalingrad"
  • Urutan pita Persahabatan Rakyat
  • Susunan pita Lenin
  • Pita Perintah Revolusi Oktober
  • Pita Perintah Banner Merah Buruh
  • Kelawar dalam heraldry
  • Linden dalam kegembiraan
  • Fox dalam kegembiraan
  • Larch dalam heraldry
  • Lokomotif di heraldry
  • Sekop dalam kegembiraan
  • Elk dalam kegembiraan
  • Sudu dalam heraldry
  • Tunduk dalam kegembiraan
  • Majolica
  • Poppy dalam heraldry
  • Mahkota Malta
  • Salib Malta
  • Mammoth dalam heraldry
  • Martlet
  • Terbalik dalam kegembiraan
  • Rumah Api di heraldry
  • Bersabarlah
  • Kilang di heraldry
  • Sapu dalam heraldry
  • Bulu di heraldry
  • Pedang dalam kegembiraan
  • Myrtle dalam heraldry
  • Juniper dalam kegembiraan
  • Kerang di heraldry
  • Tukul di heraldry
  • Perisai monokrom
  • Jambatan dalam kegembiraan
  • Cangkul dalam heraldry
  • Semut dalam kegembiraan
  • Tikus dalam heraldry
  • Anvil dalam kegembiraan
  • Salib Novgorod
  • Pisau dalam kegembiraan
  • Mink dalam kegembiraan
  • Obelisk di heraldry
  • Buckthorn laut di heraldry
  • Oat dalam heraldry
  • Domba
  • Rusa dalam kegembiraan
  • Pokok zaitun dan dahan di heraldry
  • Lebih tua dalam kegembiraan
  • Helang dalam kegembiraan
  • Tawon di heraldry
  • Mata dalam heraldry
  • Merak di heraldry
  • Holly dalam kegembiraan
  • Pokok sawit di heraldry
  • Bendera Pan Arab
  • Bendera Pan Afrika
  • Bendera Paniran
  • Bendera Pan-Slavia
  • Panther
  • Pakis dalam kegembiraan
  • Salib Patriarkal (Lorraine, Uskup Agung, Angevin)
  • Pegasus dalam heraldry
  • Pelican
  • Puyuh dalam heraldry
  • Bulu di heraldry
  • Peach dalam heraldry
  • Rubah Artik di heraldry
  • Ayam jantan dalam heraldry
  • Melihat dalam kegembiraan
  • Penguin dalam kegembiraan
  • Fir dalam kegembiraan
  • Pokok buah di heraldry
  • Empangan di heraldry
  • Bajak dalam heraldry
  • Tapak Kuda dalam heraldry
  • Salji salji dalam kegembiraan
  • Salib Polotsk
  • Bintang tiang dalam kegembiraan
  • Burung nuri dalam heraldry
  • Kakitangan Asclepius dalam kegembiraan
  • Lambang kehormatan
  • Tekanan dalam kegembiraan
  • Baling-baling dalam heraldry
  • Burung di sarang di heraldry
  • Puma dalam kegembiraan
  • Kestrel dalam heraldry
  • Meriam dalam kegembiraan
  • Lebah
  • Gandum dalam heraldry
  • Pelangi di heraldry
  • Burung syurga di gembala
  • Kanser dalam kegembiraan
  • Lobak dalam kegembiraan
  • Reptilia dalam heraldry
  • Nasi dalam heraldry
  • Kornucopia
  • Cattail dalam heraldry
  • Rhododendron dalam heraldry
  • Tanduk dalam kegembiraan
  • Wolverine dalam heraldry
  • Pesawat di heraldry
  • Senapang di heraldry
  • Ruta dalam kegembiraan
  • Ikan dalam heraldry
  • Lynx dalam kegembiraan
  • Rowan dalam kegembiraan
  • Hazel rungut dalam kegembiraan
  • Salamander
  • Kotak kayu dalam heraldry
  • But di heraldry
  • Bit gula dalam heraldry
  • Tebu di heraldry
  • Beet dalam heraldry
  • Latih tubi dan latihan dalam heraldry
  • Lampu utara di heraldry
  • Salib Serbia
  • Hati dalam kegembiraan
  • Tit di heraldry
  • Saring dalam kegembiraan
  • Salib Scandinavia
  • Kelaparan dalam kegembiraan
  • Scorpio dalam heraldry
  • Plum dalam heraldry
  • Gajah
  • Currant dalam heraldry
  • Kepingan salji di heraldry
  • Sable
  • Burung hantu dalam kegembiraan
  • Soyombo dalam heraldry
  • Buruj dalam heraldry
  • Falcon dalam heraldry
  • Matahari dalam kegembiraan
  • Garam dalam heraldry
  • Magpie dalam heraldry
  • Pine dalam heraldry
  • Kacang soya dalam heraldry
  • Asparagus dalam heraldry
  • Menebang pokok di heraldry
  • Alat peniup kaca di heraldry
  • Burung lembu dalam heraldry
  • Siberian Crane di heraldry
  • Tiang dan tiang dalam heraldry
  • Bahagian pelindung heraldik
  • Burung unta dalam heraldry
  • Anak panah dalam kegembiraan
  • Marmot dalam kegembiraan
  • Keju dalam heraldry
  • Meadowsweet dalam heraldry
  • Tarch dalam heraldry
  • Tau salib
  • Troli hereral
  • Teslo dalam heraldry
  • Grouse hitam di heraldry
  • Crucible dalam heraldry
  • Harimau dan Elfin dalam kegembiraan
  • Alat tenun dalam heraldry
  • Poplar dalam heraldry
  • Kapak dan fasia dalam kegembiraan
  • Triad dalam kegembiraan
  • Shamrock dalam heraldry
  • Triskelion
  • Mulberry (mulberry) dalam heraldry
  • Arang batu dalam heraldry
  • Petak di heraldry
  • Hoopoe dalam heraldry
  • Siput dalam heraldry
  • Itik dalam kegembiraan
  • Pheasant dalam heraldry
  • Obor di heraldry
  • Phoenix
  • Pokok ara (fig) di heraldry
  • Pokok pistachio di heraldry
  • Kekacauan cuaca di heraldry
  • Air pancut di heraldry
  • Perisai hereraldik
  • Hazelnut dan hazel dalam heraldry
  • Pondok di heraldry
  • Roti dalam heraldry
  • Kapas dalam heraldry
  • Hop di heraldry
  • Mahkota Croatia oleh Dmitar Zvonimir
  • Horseradish dalam heraldry
  • Heron dalam kegembiraan
  • Warna dalam heraldry
  • Pokok-pokok mekar di heraldry
  • Bunga di heraldry
  • Gagal dalam kegembiraan
  • Kompas dalam kegembiraan
  • Burung camar dalam heraldry
  • Bahagian-bahagian tubuh manusia dalam heraldry
  • Penyu dalam heraldry
  • Ceri burung di heraldry
  • Burung hitam dalam kegembiraan
  • Rama-rama dalam kegembiraan
  • Wabak dalam kegembiraan
  • Ranjau dan iklan dalam heraldry
  • Rosehip dalam kegembiraan
  • Kerucut di heraldry
  • Bumblebee dalam heraldry
  • Perisai di lengan
  • Pokok epal di heraldry
  • Telur dalam heraldry
  • Jangkar dalam kegembiraan
  • Ash dalam kegembiraan
  • Elang di heraldry
  • Cicak dalam kegembiraan
 • Peraturan Heraldic
 • Peribadi
 • Buku, brosur, karya
 • Hiburan dan flagologi yang menghiburkan
 • Mengenai laman web

Fakta menarik

Ternyata lambang Rusia adalah fraktal. Di tongkat adalah helang memegang tongkat, yang memegang helang, dll..

Hiasan pada bendera Belarus telah dikemas kini tiga kali dalam sejarahnya