Lobster, lobster dan lobster - perbezaan utama

Lobster, lobster dan lobster adalah makanan istimewa dan hanya dapat dirasakan di restoran yang mahal. Lucu kerana kedengarannya, ia pernah dianggap makanan untuk pengembara dan pengemis..

Jumlah krustasea yang banyak membenarkan ini berlaku. Tetapi sekarang zaman berbeza, dan tidak semua orang mampu mencuba arthropoda, apatah lagi kemampuan membezakannya.

Keistimewaan lobster, lobster dan lobster termasuk:

 1. Lobster mengeluarkan warna gelap, udang galah - cerah dengan bintik-bintik kecil dan karapas dengan duri yang kacau.
 2. Cakar lobster sangat besar dan kuat, cakar lobster lebih lemah dan nipis.
 3. Lobster mempunyai lima pasang kaki, saudara yang lebih sederhana mempunyai empat.
 4. Lobster mempunyai antena pendek, dan lobster mempunyai antena panjang.
 5. Ahli makanan laut berpendapat bahawa, walaupun lobsternya lebih tebal, udang udang masih lebih enak.
 6. Lobster lebih suka laut tropika dengan perairan yang hangat dan nyaman, dan udang karang sama sekali tidak pilih-pilih, mereka menyesuaikan diri dengan perairan sejuk dan sederhana di seluruh laut dunia, di mana tahap ketepuan oksigen yang mencukupi.

Lobster, lobster dan lobster - adakah terdapat perbezaan?

Dalam soal lobster dan lobster, tidak ada bezanya. "Lobster" mempunyai akar Perancis, tetapi mendukung bahasa Jerman ("hammer"), dan "lobster" ("lobster") mempunyai bahasa Inggeris. Itu sahaja perbezaannya.

Secara luaran, kedua-dua udang galah dan udang galah sangat serupa dengan udang karang sungai yang biasa. Hanya dalam saiz yang paling menyelerakan. Dihiasi dengan warna gelap dan cakar besar. Ini disebabkan oleh fungsi semula jadi yang dilakukan: pergerakan, perlindungan berterusan dan cara utama mendapatkan makanan untuk diri sendiri..

Permukaan anggota badan ditutup dengan gigi dengan kekerasan dan bentuk yang berbeza. Untuk gigi yang besar, tugasnya adalah untuk merobek mangsanya dengan lebih sukar, dan pada yang kecil - untuk menangani tisu yang lentur.

Lobster mempunyai kekuatan cakar yang kuat yang memungkinkan untuk merebut mangsa dengan sepantas kilat dan mudah menahan. Anda tidak boleh menyentuh dan bermain dengan mereka, anggota badannya cukup berbahaya, kerana mereka mampu menghancurkan batu.

Pada lobster, kaki terletak di bawah cangkang, dengan empat anggota badan di kedua-dua belah pihak, yang membantu bergerak di permukaan mana pun. Mereka tergolong dalam keluarga krustasea decapod laut, dua dari mereka kemudian berjaya berubah menjadi cakar.

Tisu lembut juga sangat tersembunyi di bawah cengkerang. Selain daging lobster, yang ada di ekor dan kaki yang kurus, anda juga boleh menggunakan kaviar (jika ada) dan hati yang sangat baik untuk makanan.

Mempunyai warna kehijauan yang berubah menjadi kecoklatan. Ini membantu menyembunyikan di mana-mana: baik di batu dan di alga padat. Lobster dianggap sebagai pemangsa dan memburu pada waktu malam, memakan semua jenis makanan laut.

Pemeliharaan keturunan

Lobster betina terkenal dengan kesuburannya. Selama 2 tahun (dikira sebagai satu kitaran) pembiakan, mereka mampu meletakkan lebih dari 10,000 larva. Benar, hanya bilangan yang tidak dapat bertahan - 0.1%.

Pertama, mereka tumbuh di dalam betina, kemudian mereka dilekatkan di bawah ekornya dengan bahan khas. Oleh itu, lobster betina hampir tidak bergerak, dan sukar ditangkap.

Sekiranya mereka tidak berjaya, maka mereka mengembalikannya ke reservoir, menandakan sirip dengan tanda Inggeris V. Ini dilakukan untuk segera melepaskan "pecundang" lain kali. Di jurang laut, terdapat lebih sedikit betina daripada lelaki, jadi teman-teman lobster lelaki menggunakan penjagaan sedemikian untuk menjaga kelahiran.

Lobster lobster hidup selama kira-kira 50 tahun, tetapi ada spesimen individu yang bahkan boleh bertahan hingga 100 tahun. Beratnya hingga satu setengah kilogram. Tetapi memandangkan kelezatan yang dituntut, mereka berjaya hidup hingga hampir 20 tahun.

Yang paling sedap ialah lelaki berusia 7-8 tahun dengan daging berair seberat kira-kira satu kilogram. Beli hanya hidup, kerana disyorkan untuk menggunakannya dengan segera. Dilarang memasak lobster mati, kerana mikroba dan virus beracun membiak dengan serta-merta.

Varieti udang galah

Penampilannya mengingatkan setiap orang tentang udang karang yang biasa, kecuali dengan cakar yang diperbesar, tetapi rasanya masih sedikit berbeza. Lobster dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • Berukuran Eropah cukup besar, beratnya semua 10 kilogram, dan mencapai panjang 90 cm.
 • Amerika (utara) lebih besar, beratnya 20 kg, dan panjangnya hampir satu meter. Atlantik adalah habitat, dan mereka juga mudah dibesarkan di ladang. Tetapi rasa krustasea ini hilang berbanding yang lain.
 • Orang Norway - di antara lobster - adalah spesies terbaik. Panjangnya hanya 22 cm.

Lobster untuk syarikat

Sekiranya kita membincangkan perbezaan antara lobster, lobster dan lobster, maka yang terakhir ini juga dikreditkan kepada krustasea, tetapi dari keluarga lain:

 • Penampilannya sangat berbeza: cakar mereka jauh lebih lemah.
 • Mereka memanjang lebih lama dan lebih nipis.
 • Tidak menggunakan empat, tetapi lima pasang kaki.
 • Lobster masih mempunyai misai yang panjang.
 • Warna karapas berwarna merah terang, padat dengan bintik-bintik coklat.

Duri kecil yang tersebar di cangkang berfungsi sebagai perlindungan, bukannya perlindungan yang hilang dengan cakar. Lobster boleh disebut versi canggih dari lobster besar. Tetapi ini adalah kesan yang mengelirukan. Panjangnya melebihi ukuran dan peregangan sepanjang 60 cm.

Penasaran: pernah menangkap seorang individu dengan berat 16.5 kg dan panjang lebih dari 1 m, jatuh ke dalam Guinness Book of Records yang terkenal.

Mengenal satu sama lain

Lobster sangat bermanfaat kerana kandungan proteinnya yang tinggi, yang melebihi kandungan protein dari semua krustasea lain..

Ini adalah protein tinggi, dan pada masa yang sama produk unik kalori rendah, dengan sedikit dos lemak. Lobster adalah peneraju simpanan natrium, yang diperlukan seseorang untuk menormalkan tekanan darah dan kesejahteraan umum. Ia juga kaya dengan asid amino, vitamin, fosforus, kalium, zat besi, kalsium yang berguna. Lobster dibenarkan untuk diet apa pun.

Untuk maklumat anda: di Rusia, per kilogram lobster, harga rata-rata adalah dari 1500 hingga 2,000 rubel.

Lobster dan lobster: persamaan dan perbezaan dengan foto

Setiap orang telah melihat udang dan udang galah sekurang-kurangnya sekali. Mungkin tidak selesa, tapi pasti di TV. Pada mulanya, haiwan ini nampaknya sama, kerana semuanya adalah krustasea, yang bermaksud, satu atau lain cara, mereka adalah udang karang. Bagi banyak orang, pengetahuan ini cukup. Tetapi sebaik sahaja timbul persoalan bagaimana membedakan udang galah dari udang galah, masalah akan timbul, dan juga pencarian mendesak untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan..

Tidak perlu takut dengan soalan ini lagi, kerana bahan ini akan membantu anda menyelesaikan sesuatu dengan cepat, sekali dan untuk semua. Berkat itu, anda dapat dengan mudah menentukan bagaimana jenis krustasea utama berbeza antara satu sama lain, dari mana hidangan restoran disediakan..

Segera menarik perhatian kepada fakta bahawa artikel ini secara khusus berkaitan dengan lobster dengan lobster, tanpa lobster. Mereka tidak bergabung dengan yang lain kerana kenyataan bahawa lobster dan lobster adalah satu dan haiwan yang sama, hanya dengan dua nama. Lobster adalah perkataan yang berasal dari bahasa Inggeris, dan "lobster" berasal dari perkataan Jerman "hammer", yang menunjukkan semua krustasea besar.

Langouste adalah haiwan yang terpisah, dalam bahan ini kita akan mempertimbangkan semua ciri-ciri krustasea ini.

Perbezaan utama

Mari senaraikan perincian utama yang akan membantu anda mengetahui siapa lobster dan siapa lobster:

 • Lobster mempunyai dua cakar besar di hadapan. Lobster berduri tidak seperti itu, semua kakinya berukuran sama. Oleh itu, dapat dilihat bahawa terdapat 10 daripadanya, dan bukan 8 + 2, seperti lobster. Sering dikatakan bahawa udang galah adalah lobster tanpa cakar..
 • Misai lobster menghala ke hadapan. Lobster berduri juga mempunyai seperti itu, tetapi yang terbesar diarahkan tidak ke depan, tetapi ke belakang, di sepanjang badan.
 • Lobster biasanya berwarna kecoklatan sebelum dimasak. Cangkang yang kedua pada mulanya memiliki warna kemerahan yang jelas, ini selalu dapat dilihat walaupun dalam foto.
 • Panjang badan lobster sedikit lebih besar (boleh mencapai 60 cm, rata-rata untuk lobster adalah 50), ia tidak begitu besar, jadi ukurannya selalu lebih kecil daripada lobster. Faktanya adalah bahawa lobster bersandar pada cakar mereka ketika bergerak, dan oleh itu mereka memerlukan badan atas yang kuat. Langoustes menolong diri mereka dengan ekor, jadi mereka mempunyai belakang yang lebih kuat. Iaitu, lobster tanpa cakar tidak akan berdaya, tidak seperti sesama.
 • Lobster sering mempunyai duri kecil di bahagian atas cangkang. Lobster tidak memilikinya.

Mengikut ciri yang dicadangkan di atas, dan juga foto, seseorang dapat memahami perbezaan visual antara lobster dan lobster. Tetapi ini bukan keseluruhan senarai perbezaan mereka. Sebagai contoh, udang galah tidak hanya memilih iklim subtropika, tetapi juga iklim sederhana dan kadang-kadang subarktik. Langoustas, sebaliknya, tinggal lebih dekat ke khatulistiwa dan di zon iklim tropika. Oleh kerana itu, mereka biasanya lebih mahal, kerana lebih sukar untuk ditangkap..

Siapa yang lebih sedap

Di sini sukar untuk memberikan jawapan yang jelas untuk soalan itu, kerana semuanya akan terdiri daripada pilihan rasa. Tetapi biasanya dikatakan bahawa udang galah lebih enak daripada udang galah, kerana memiliki daging yang lebih lembut, serta rasa yang kaya (untuk krustasea).

Walau bagaimanapun, terdapat bahagian yang lebih boleh dimakan di lobster. Sebilangan besar dagingnya akan berada di ekor, tetapi anda juga dapat mencari fillet di cakar dan kaki. Tetapi di lobster, hanya bahagian ekor dan perut yang boleh dimakan.

Oleh itu, satu-satunya jawapan yang dapat diberikan kepada soalan: "Siapa yang lebih enak - lobster atau lobster?" sebaliknya akan menjadi "Ini bergantung pada cara memasak." Oleh kerana mereka tidak berbeza-beza di dapur, anda perlu berhati-hati dan tekun dengan kedua-duanya..

Perlu diingat bahawa dari segi faedah, udang galah dan udang galah tidak berbeza antara satu sama lain. Krustasea kaya dengan vitamin B, tetapi boleh menyebabkan alergi pada mereka yang tidak dapat makan makanan laut. Oleh itu, semasa membuat pilihan antara lobster, lobster dan lobster, pertama sekali anda mesti bergantung pada pilihan, dan juga resipi untuk hidangan yang dirancang..

Perlu diingat bahawa jika anda belum pernah mencuba krustasea ini, lebih baik pergi ke restoran terlebih dahulu atau bertanya kepada seseorang yang tahu cara memasaknya. Memasak makanan laut ini adalah proses yang sukar seperti memotongnya, jadi pada awal kenalan anda lebih baik mempercayakan perkara itu kepada profesional. Jadi kesan pertama, yang selalu menjadi yang paling penting, tidak akan hancur..

Mengapa mereka keliru?

Tidak mengejutkan bahawa lobster dan lobster bingung. Ini adalah produk yang mahal, orang jarang menemui mereka, dan oleh itu tidak ada yang biasanya perlu memahami krustasea. Orang yang suka udang karang tahu bagaimana memilihnya, tetapi jarang sekali menemui arthropoda lain di dapur..

Crawfish dan lobster tergolong dalam spesies yang sama, dan jika kepiting dan udang karang berbeza dengan ketara, maka dalam kumpulan ini hanya gourmet yang dapat membezakan perbezaannya..

Kesimpulannya

Anda boleh membezakan antara lobster dan lobster dengan mudah jika anda mengikuti peraturan yang dinyatakan dalam bahan ini. Selera mereka juga sedikit berbeza. Tetapi mustahil untuk mengatakan makanan laut mana yang lebih baik, kerana semua yang ada di sini bergantung pada pilihan anda dan bagaimana anda akan memasak krustasea ini. Kerana mereka biasanya disajikan dengan cara yang sama - dengan jus lemon dan sos.

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster

Lobster, lobster, lobster - ini jauh dari makanan sehari-hari. Mereka disajikan di restoran mahal, di majlis resepsi dan disiapkan hanya pada majlis-majlis khas..

Kenyataannya adalah bahawa ini adalah makanan istimewa yang agak mahal yang tidak mampu dimiliki oleh semua orang..

Nama penduduk laut ini tidak asing lagi bagi semua orang, tetapi tidak semua orang berpeluang mencubanya, apalagi membezakan arthropoda ini antara satu sama lain. Oleh itu, hari ini kita akan cuba memahami secara terperinci apa perbezaan antara krustasea ini? Dan adakah mereka berbeza antara satu sama lain.

Mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi pada zaman dahulu, makanan istimewa seperti makanan orang miskin dan kehilangan tempat tinggal. Jumlah mereka cukup besar, yang membolehkan semua orang memakannya dan bahkan menjadikannya baja untuk tanah.!

Mari mulakan dengan lobster dan lobster. Tidak ada perbezaan antara mereka selain namanya. Perkataan "lobster" mempunyai akar bahasa Perancis, dan "lobster" mempunyai akar bahasa Inggeris. Di sinilah ciri khasnya berakhir.

Penampilan udang dan udang galah menyerupai udang karang biasa, hanya dengan ukuran yang lebih mengagumkan, warna gelap dan cakar yang menakutkan.

Habitat krustasea ini adalah Laut Tengah dan Laut Utara, Lautan Atlantik dan Pasifik..

Lobster dan lobster bangga dengan cakarnya yang besar, yang melakukan sejumlah fungsi dan merupakan alat untuk mendapatkan makanan, perlindungan dan pergerakan..

Di permukaan anggota badan ini terdapat gigi dengan ukuran dan kekerasan yang berbeza. Yang kecil bertujuan untuk tisu lembut, dan yang besar - untuk merobek mangsa yang keras.

Kekuatan dan kekuatan cakar lobster membolehkan anda merebut mangsa dengan serta-merta dan menjaganya hampir tidak bergerak.

Anda tidak boleh bergurau dan bermain dengan orang dewasa, kerana dengan anggota badannya dia dapat mengisar batu, tidak seperti tisu lembut dan kulit.
Selain cakar yang kuat, lobster memiliki empat pasang cakar di bawah cangkang, dengan bantuannya bergerak di sepanjang dasar laut dan di darat.

Tisu lembut arthropod ini tersembunyi di bawah cengkerang yang selamat. Warna orang dewasa berwarna kehijauan dengan warna coklat. Ini memungkinkan untuk menyamarkan dengan mudah di alga dan di permukaan batu, kerana udang galah suka berjemur di kawasan berbatu.

Lobster adalah pemangsa secara semula jadi. Mereka makan ikan kecil, moluska dan semua jenis makanan laut. Memburu pada waktu malam.

Lobster betina cukup subur. Dalam satu kitaran pembiakan (ini adalah dua tahun), mereka dapat meletakkan lebih dari sepuluh ribu larva. Dari jumlah keturunan ini, hanya sebilangan kecil yang masih hidup - 0,1, kerana telurnya cukup lembut.

Untuk bahagian pertama kitaran mereka, mereka berada di dalam betina, dan kemudian mereka dilekatkan dengan bahan pelekat khas, yang dihasilkan oleh wanita, di bawah ekornya. Sehubungan itu, lobster wanita tidak aktif. Sangat jarang menangkap mereka..

Sekiranya ini berlaku, sirip mereka ditentukan oleh huruf Inggeris V dan dihantar kembali ke takungan. Penunjukan ini memungkinkan untuk segera mengenal pasti betina dengan kemungkinan tangkapan berikutnya, untuk segera melepaskannya kembali ke laut.

Masalahnya ialah bilangan wanita jauh lebih sedikit daripada lelaki. Lobster lelaki sangat menjaga rakan mereka untuk meneruskan perlumbaan mereka.

Jangka hayat udang galah panjang - hingga lima puluh, atau bahkan seratus tahun. Berat udang galah dewasa tidak lebih daripada satu setengah kilogram. Tetapi kerana fakta bahawa ini adalah makanan pilihan, orang dewasa jarang hidup bahkan lebih dari dua puluh tahun, kerana mereka tertangkap.

Lagipun, lelaki berusia tujuh atau lapan tahun, yang tidak seberat satu kilogram, dianggap paling sedap. Daging "muda" ini adalah yang paling enak dan enak. Lobster dijual hanya hidup, kerana anda perlu memakannya sebaik sahaja dimasak.

Memasak udang galah boleh membahayakan diri sendiri. Dalam bangkai, virus dan mikroba beracun berbahaya membiak dengan cepat.

Sekarang mari kita bincangkan perbezaan antara lobster (lobster) dan lobster. Ini juga krustasea, hanya dari keluarga yang berbeza. Lobster menyukai perairan yang hangat, oleh itu mereka menghuni lautan Pasifik dan Atlantik. Mereka berbeza dalam penunjuk luaran. Lobster mempunyai cakar yang kurang besar dan kuat.

Mereka lebih nipis dan lebih lama. Lobster mempunyai empat pasang kaki; lobster mempunyai lima daripadanya. Juga, lobster berduri mempunyai warna cangkang yang lebih terang - merah dengan bintik-bintik coklat.

Cengkerang mereka ditutup dengan duri kecil, yang berfungsi sebagai alat pelindung, kerana cakarnya tidak terlalu kuat. Ciri khasnya ialah lobster mempunyai misai yang panjang..

Dalam penampilan, lobster kelihatan lebih besar dan mengancam, lobster adalah versi yang agak canggih. Tetapi dari segi ukuran, yang terakhir jauh lebih besar daripada yang relatif. Panjang lobster berduri boleh mencapai 60 cm.

Dalam Guinness Book of Records, satu kes dicatatkan ketika seorang individu ditangkap sepanjang lebih dari satu meter dan beratnya enam belas setengah kilogram.

Setelah mengkaji ciri-ciri kedua lobster (lobster) dan lobster, kami dapat merumuskan:

1. Lobster tidak pilih-pilih, jadi mereka dapat hidup di perairan lautan yang sejuk dan sederhana, cukup tepu dengan oksigen. Lobster memilih zon rak di laut tropika, di mana perairannya lebih panas dan tenang.

2. Cakar lobster besar dan kuat, di lobster mereka anggun dan tidak begitu kuat.

3. Secara luaran, lobster berwarna gelap, lobster lebih cerah dengan corak bercak yang menarik. Cangkang yang terakhir ditutup dengan duri.

4. Lobster mempunyai empat pasang kaki, kerabatnya mempunyai lima.

5. Lobster mempunyai misai panjang, lobster mempunyai misai yang lebih pendek.

6. Gourmets mendakwa bahawa udang galah lebih enak kerana dagingnya lebih lembut. Walaupun lobster mempunyai tisu lembut yang lebih banyak.

Anda boleh mengesahkan sendiri perbezaan antara lobster (lobster) dan lobster: bandingkan penampilan dan rasa mereka. Manjakan diri anda dan biarkan diri anda menikmati makanan istimewa yang mahal tetapi indah ini sekurang-kurangnya sekali..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster

Makanan laut selalunya bukan tetamu harian di meja makan. Lobster, lobster dan lobster tidak terkecuali. Makanan lazat ini disajikan di restoran dan resepsi mewah. Kaedah penyediaannya bervariasi dan selalu istimewa..

Produk ini mahal, jadi tidak semua orang mampu membelinya..

Pasti ramai yang kenal dengan nama-nama kehidupan laut ini, tetapi tidak tahu apa perbezaannya. Mari kita lihat dengan lebih dekat ciri khas krustasea ini..

Sungguh mengejutkan bagi sesetengah orang bahawa pada zaman dahulu arthropoda ini merupakan makanan istimewa bagi orang miskin. Lobster, lobster dan lobster bukan sahaja makanan, tetapi juga pembantu yang baik dalam pertanian - mereka berfungsi sebagai baja ketika menyemai.

Ciri habitat dan pembiakan udang galah dan udang galah

Sebagai permulaan, mari kita gambarkan lobster dan lobster dengan lebih terperinci. Perbezaan kolosal mereka hanya pada nama. "Lobster" berasal dari Perancis dan "lobster" mempunyai akar bahasa Inggeris.

Penampilan arthropoda ini mirip dengan udang karang biasa, yang besar dan berwarna gelap..

Lobster dan lobster hidup di lautan Mediterranean, Atlantik dan Pasifik.

Kelebihan utama mereka adalah cakar besar mereka, dengan bantuan yang mana mereka melakukan banyak fungsi - pengambilan makanan, perlindungan dari kehidupan laut dan pergerakan lain. Pincer ini mempunyai gigi sepanjang keseluruhannya. Ukurannya berbeza dan mempunyai struktur yang kukuh. Gigi kecil diperlukan untuk mengisar tisu lembut, dan gigi panjang untuk mangsa yang keras.

Berkat kekuatan cakar mereka, mereka merebut mangsa dengan mudah. Cakar lobster dewasa sangat berbahaya sehingga mudah menghancurkan kulit manusia. Selain cakar, lobster memiliki lapan kaki di bawah cangkang, yang memungkinkan mereka bergerak di darat dan air.

Tisu lembut krustasea dilindungi oleh cangkang yang kuat, yang berwarna hijau dengan warna coklat. Warna ini membolehkan anda menyamarkan dengan baik di pelbagai kawasan..

Lobster adalah pemangsa. Mangsa mereka adalah ikan kecil, moluska dan penduduk kecil lain di perairan. Lobster pergi memburu pada waktu malam.

Arthropoda adalah hidupan laut yang cukup produktif. Hanya dalam satu kitaran pembiakan, lobster betina meletakkan sekitar sepuluh ribu larva. Tetapi hanya 0.1% dari jumlah yang tersisa, kerana telurnya terlalu lembut dan mudah diserang oleh alam sekitar..

Untuk separuh pertama kitaran, telur berada di dalam betina. Kemudian, dengan bantuan bahan melekit yang dirembeskan oleh betina, telur dilekatkan di bawah ekor. Oleh itu, betina tidak bergerak dalam tempoh ini, dan sukar untuk menangkapnya..

Sekiranya seseorang berjaya menangkap betina semasa musim pembiakan, maka tanda V diletakkan di ekornya dan dilepaskan kembali ke dalam air. Tanda ini membantu mengenal pasti betina semasa tangkapan berikutnya dan membebaskannya ke laut.

Ini disebabkan oleh populasi wanita yang sedikit. Terdapat lebih banyak lelaki dan mereka dengan cara yang mungkin melindungi pasangan mereka untuk dikurniakan.

Lobster dan lobster hidup lama - 50 tahun, kadang-kadang lebih. Berat orang dewasa tidak lebih dari satu setengah kilogram.

Masak dan udang galah

Oleh kerana lobster adalah makanan enak, mereka selalu terperangkap, jadi mereka hidup sedikit. Lelaki paling sedap dianggap berusia 7-8 tahun. Daging udang muda sangat berair dan enak.

Oleh kerana udang dan udang karang perlu dimakan sebaik sahaja dimasak, ia dijual sementara masih hidup untuk mengekalkan kesegaran dan rasa mereka. Pelbagai mikroorganisma berbahaya berkembang biak dengan cepat di bangkai arthropoda ini, yang boleh membahayakan kesihatan..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster dan lobster?

Sekarang mari kita lihat perbezaan utama antara wakil arthropoda ini..

Lobster adalah krustasea, hanya mereka yang tergolong dalam urutan yang berbeza. Habitat - Lautan Pasifik dan Atlantik, kerana mereka lebih suka perairan yang hangat.

Lobster mempunyai ciri khas tertentu. Yang paling ketara adalah cakar nipis dan panjang. Langoustes tergolong dalam urutan decapod, oleh itu mereka mempunyai 5 pasang cakar.

Warnanya lebih terang daripada udang galah dan udang galah - merah dengan bintik coklat. Duri kecil di cengkerang bertindak sebagai agen pelindung. Satu lagi ciri yang membezakan ialah kehadiran misai yang panjang. Pada penampilan, lobster lebih halus daripada lobster. Tetapi panjangnya mencapai 60 sentimeter.

Terdapat kes ketika pemancing menangkap udang galah sepanjang lebih dari satu meter dan berat 16.5 kg.

Pengeluaran

Setelah mempertimbangkan semua ciri khas perwakilan krustasea ini, kita dapat merumuskan:

 • Lobster dan lobster hidup di perairan yang berbeza, sementara udang galah lebih suka hangat dan tenang.
 • Dari segi daya, cakar lobster beberapa kali lebih rendah daripada lobster dan lobster.
 • Lobster berwarna gelap, dan udang udang berwarna cerah dan tidak biasa, selain ditutup dengan duri.
 • Milik pesanan yang berbeza kerana bilangan pasang kaki.
 • Lobster mempunyai kumis yang lebih panjang daripada lobster.
 • Daging udang galah terasa lebih lembut dan lebih sedap.

Untuk mengesahkan ciri khas lobster, lobster dan lobster, jelaskan penampilan dan rasanya. Sekurang-kurangnya sekali anda dapat mengeluarkan wang dan menggembirakan diri anda dengan makanan istimewa ini.

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster? Dan siapa lobster?

Menu harian seseorang jarang merangkumi makanan laut eksotik. Di kalangan penduduk Rusia, krustasea yang paling kerap dimakan adalah udang karang itu sendiri. Pada masa yang sama, setelah datang ke restoran yang mahal, anda boleh memesan hidangan krustasea yang jauh lebih besar - lobster atau lobster. Untuk dikenali sebagai gourmet dan orang yang memahami selok-belok dan perbezaan makanan ini, anda harus mengetahui lebih banyak maklumat mengenai setiap jenis makanan laut..

Siapa lobster dan lobster

Seseorang yang tidak begitu akrab dengan tema penduduk laut, persoalan perbezaan antara udang dan udang karang akan membawa jalan buntu. Lagipun, kedua-duanya adalah krustasea dengan cakar besar dan badan besar. Oleh itu, siapa yang memesan makanan tengah hari? Sebenarnya, memilih mana-mana nama, anda tidak akan ketinggalan, kerana memesan produk yang sama. Satu-satunya perbezaan antara lobster dan lobster adalah dalam bahasa asal nama..

Orang Inggeris dan semua orang yang berbahasa Inggeris memanggil udang karang besar ini "lobster", dan penutur Jerman memanggil "tukul".

Ciri khas

Krustasea ini tinggal di Laut Tengah dan Laut Utara, serta di lautan Atlantik dan Pasifik. Mereka berbeza dengan udang karang biasa hanya kerana cakarnya jauh lebih besar. Dengan bantuan cakar, krustasea mendapat makanan, mempertahankan diri dan bergerak. Di permukaan anggota badan ini terdapat gigi dengan ukuran dan kekerasan yang berbeza. Yang kecil adalah untuk tisu lembut, dan yang besar adalah untuk merobek makanan keras. Kekuatan dan kekuatan cakar lobster membolehkan anda merebut mangsa dengan serta-merta dan menjaganya hampir tidak bergerak.

Selain cakar yang kuat, lobster memiliki empat pasang cakar di bawah cangkang, dengan bantuannya bergerak di sepanjang dasar laut dan di darat. Tisu lembut arthropod ini tersembunyi di bawah cengkerang yang selamat. Warna orang dewasa berwarna kehijauan dengan warna coklat. Ini memungkinkan untuk menyamarkan dengan mudah di alga dan di permukaan batu, kerana udang galah suka berjemur di kawasan berbatu.

Lobster adalah pemangsa secara semula jadi. Mereka makan ikan kecil, moluska dan semua jenis makanan laut. Memburu pada waktu malam.

Jangka hayat lobster (lobster) adalah hingga 50-70 tahun. Berat udang galah dewasa tidak lebih daripada 1.5 kg. Tetapi kerana ini adalah makanan istimewa, orang dewasa jarang hidup walaupun 20-30 tahun, sejak mereka ditangkap.

Lobster dianggap paling sedap berusia tujuh atau lapan tahun, yang bahkan tidak seberat satu kilogram. Lobster dijual hanya hidup, kerana anda perlu memakannya sebaik sahaja dimasak. Memasak udang galah boleh membahayakan diri sendiri. Dalam bangkai mati, virus dan mikroba berbahaya membiak dengan cepat.

Bagi pencinta makanan laut, terdapat jenis krustasea lain - udang karang. Tidak seperti sahabat mereka, mereka tinggal di perairan hangat, mereka tidak dapat dijumpai di laut, hanya di lautan Pasifik dan Atlantik.

Perbezaannya dapat dilihat secara visual, udang galah tidak mempunyai cakar besar, badannya lebih panjang dan tidak sebesar. Dan warna lobsternya berbeza - mereka dapat dikenali dengan warna merah-coklat mereka. Terdapat duri di cangkerang.

Dalam penampilan, lobster kelihatan lebih besar dan mengancam, lobster adalah sejenis versi canggih. Tetapi dari segi ukuran, yang terakhir jauh lebih besar daripada relatifnya. Panjang lobster berduri 60 cm.

Dalam "Guinness Book of Records" satu kes direkodkan ketika seorang individu ditangkap panjang lebih dari satu meter dan berat 16.5 kilogram.

Penyediaan

Kelebihan lobster adalah kandungan proteinnya yang tinggi. Ia mengatasi krustasea lain dalam kandungan protein. Lobster adalah makanan berprotein tinggi, rendah kalori dan rendah lemak. Kaya dengan asid amino penting, kalsium, kalium, vitamin, fosforus dan zat besi. Produk ini adalah salah satu sumber natrium utama. Kandungan sodium lobster mempunyai kesan positif terhadap ingatan, tekanan darah dan kesejahteraan. Ini adalah produk yang bagus untuk orang yang melihat diet mereka dan jumlah lemak dan kalori dalam makanan mereka. Sukar untuk mencari makanan yang melarang pengambilan lobster.

Sebelum memasak lobster (lobster), ingat bahawa terdapat kontraindikasi terhadap penggunaan makanan laut ini. Krustasea tidak boleh dimakan oleh mereka yang alah kepada makanan laut. Lobster tidak boleh dimakan terlalu kerap bagi orang yang menghidap penyakit kardiovaskular, gout. Ini kerana lobster mengandungi kolesterol dan purin. Tetapi jika anda hanya menikmati rasa makanan laut ini, makanan tersebut tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Harga rata-rata untuk lobster di Rusia ialah 1500-2000 rubel per kilogram.

Lobster disumbat, dan medali dibuat dari dagingnya. Selalunya, krustasea disajikan secara keseluruhan, setelah mendidih. Untuk memperkayakan rasa, sos disajikan dengan udang galah. Sup, mousses dan bahkan aspic dibuat dari daging lembut..

Lobak kukus

Lobster (lobster) datang untuk menyimpan rak dalam pelbagai bentuk: hidup, beku, beku. Juga hanya cakar atau ekor lobster yang dijual. Sekiranya lobster beku, ia mesti dicairkan (dalam air sejuk atau dibiarkan seketika pada suhu bilik) dan dibasuh. Sekarang produk perlu dimasak. Tetapi sebelum memasukkan lobster ke dalam periuk, pasangkan cakar dengan gelang getah atau yang lain. Ini dilakukan untuk mengelakkan kecederaan..

Ambil lobster dan masukkan ke dalam periuk air mendidih. Pilih ukuran kuali mengikut ukuran makanan masa depan. Sebaiknya letakkan kepala krustasea terlebih dahulu. Tutup periuk dan masak selama 15 minit. Masukkan daun salam, lemon atau bawang ke dalam air secukupnya.

Setelah udang galah (lobster) bertukar menjadi merah terang, ia sudah siap. Tetapi jangan tergesa-gesa mengeluarkan lobster jika berubah menjadi merah sebelum 15 minit - masih berpandukan waktu. Perhatikan juga: jika 15 minit berlalu dan udang karang masih belum cukup merah, tahan selama beberapa minit lagi..

Menyembelih udang galah

Oleh itu, lobster dimasak, apa yang perlu dilakukan seterusnya? Di sinilah bahagian yang ditakuti oleh banyak orang - pemotongan lobster..

Untuk memotong, anda memerlukan beberapa alat bantu: pisau dan gunting. Perlu diperhatikan bahawa bahagian lobster yang paling sedap adalah kaki, cakar dan ekor..

Apabila lobster yang dimasak sejuk, lepaskan gelang getah dari cakar. Sekarang perlahan-lahan mencabut cakar di mana mereka menyambung ke badan. Tanggalkan bahagian bawah cakar. Gerakkan ke sisi dan tarik dengan lembut. Daging harus kekal di bahagian bawah cakar.

Lakukan ini dengan kedua penjepit. Sekarang ambil pisau dapur besar dan pukul cakar dengan bahagian belakang pisau. Pukul sehingga anda memisahkan cakar menjadi dua. Sekarang anda boleh mengeluarkan daging udang galah dengan mudah.

Tanggalkan ekor lobster dari batang badannya. Gunakan tangan kiri anda untuk mencengkam badan lobster dan lepaskan ekor dengan kanan dan hati-hati dengan kanan. Sekarang biarkan ekor melengkung menjadi bola. Letakkan telapak sebelah tangan pada ekor, dan tekan yang pertama dengan yang lain. Tekan sehingga anda terdengar masalah.

Tekanan dari tangan anda akan menyebabkan cengkerang pecah dan ekornya akan pecah. Sekarang anda boleh memisahkannya sepenuhnya di sepanjang garis kesalahan dan mengeluarkan daging.

Resepi

Lobster di bawah tiga sos

 • Bahan-bahan:
 • udang galah - 4 keping.
 • tarragon - 1 sudu kecil.
 • cuka wain - 50 ml
 • minyak zaitun - 50 ml
 • garam - secubit
 • lada hitam tanah - 1/4 sudu kecil.
 • bawang putih - 3 ulas
 • sawi manis - 3 sudu besar.
 • mayonis - 1 sudu besar.
 • yogurt - 2 sudu besar.
 • mustard panas - 2 sudu besar.
 • serbuk mustard - 1/4 sudu kecil.
 • lada merah tanah - 2/4 sudu kecil.
 • selasih - 1/4 cawan segar atau 2 sudu kecil kering
 • bawang hijau - 2 anak panah.
 • krim masam - 120 g
 • jus lemon - 1 sudu besar.

Tuangkan air (sepertiga isi padu) ke dalam periuk besar, letakkan lobster dan tutup. Didihkan selama 15 minit dengan api kecil. Masukkan lobster dengan serbet dan hidangkan dengan tiga sos.

Lobak rebus dengan sos yang berbeza

Sos ke-1. Campurkan cuka wain, minyak zaitun dan tarragon. Masukkan garam, 1 ulas bawang putih, 1 sudu kecil. sawi manis dan lada hitam.

Sos ke-2. Campurkan mayonis, yogurt, 2 sudu besar. sawi manis, mustard panas, 1/4 sudu kecil setiap satu serbuk mustard dan lada merah tanah.

Sos ke-3. Ambil kemangi segar atau kering, potong bawang hijau. Cairkan sedikit mentega dalam senduk, masukkan 2 ulas bawang putih, bawang, selasih di sana dan reneh selama 2 minit, kacau selalu. Keluarkan senduk dari api dan tuangkan campuran ke dalam krim masam, tambah 1/4 sudu kecil. lada merah tanah dan 1 sudu besar. jus lemon.

Lobster digoreng dengan sos halia

 • udang galah - 1 (750-900 g)
 • bawang - 1-2 keping.
 • akar halia
 • garam dan gula - secubit masing-masing
 • minyak bijan
 • lada - 1 secubit
 • tepung jagung - 1 sudu kecil.
 • air - 2 sudu besar.

Potong lobster, keluarkan daging, bilas. Keringkan dengan tuala kertas, potong kecil, taburkan dengan tepung jagung. Goreng dengan api yang tinggi dalam minyak. Masukkan halia parut, bawang, 2 sudu besar. minyak, perasa, kacau rata dan reneh selama satu minit lagi. Kemudian, kacau selalu, tambah 1 sudu kecil. tepung jagung, dicairkan dalam 2 sudu besar. air, dan segera matikan api.

Asparagus dengan lobster dalam sos oren berkrim

 • krim (33% lemak) - 100 ml
 • jus oren - 30 ml
 • halia (segar) - 10 g
 • asparagus - 60 g
 • udang galah (daging) - 100 g
 • Keju Belanda - 30 g
 • garam, lada - secukup rasa.

Asparagus dengan udang galah

Keluarkan daging lobster dengan teliti dari cengkerang, selamatkan cakarnya. Campurkan krim dan jus oren yang baru diperah, masukkan halia cincang halus, sejat sehingga kuah pekat diperoleh, tambah garam dan lada secukup rasa, campurkan. Untuk sos, gunakan jus yang baru diperah, ia menguap sekata.

Potong hujung asparagus yang berkayu, tumis dalam air mendidih dengan penambahan garam dan gula secukup rasa. Panaskan daging lobster dengan cepat dalam sos yang dihasilkan. Letakkan asparagus panas dan lobster di atas pinggan, hias dengan helai nipis keju dan lobster.

Lobak memasak

Dalam memasak, mereka menggunakan perut dan ekor lobster secara eksklusif. Dagingnya dianggap sebagai makanan istimewa. Langoust memberi rawatan panas. Selalunya ia dibakar, direbus dan dipanggang. Sup, makanan ringan, salad dan hidangan utama disediakan berdasarkannya. Untuk pelbagai rasa, perapan dan sos digunakan. Lobster dimasak seperti udang galah, hanya perlu diingat bahawa ia adalah produk yang lebih halus..

Anda perlu memasaknya dalam air masin. 4 minit pertama api kuat, maka api harus dikurangkan menjadi sederhana. Masa rawatan haba bergantung secara langsung pada ukurannya. Jadi, jika berat lobster adalah 0.5 kg, maka ia akan masak selama 12-13 minit. Untuk setiap 0.5 kg tambahan, tambahkan 5 minit. Kesediaan lobster akan ditunjukkan oleh cangkang merah terang..

Lobster atau lobster? Beberapa perkataan mengenai penamaan krustasea laut yang betul

Bagaimana lobster, lobster dan lobster berbeza antara satu sama lain dalam bahasa Rusia dan Inggeris?.

9 Jun 2018, 03:00 PTG

Lobster Eropah (Latin Hommarus gammarus). Foto: Bart Braun

Lobak batu. (Lobster batu Inggeris Selatan, Latin Jasus edwardsii). Foto: Stemonitis

Secara tradisinya, pada bulan Ogos, Phuket menjadi tuan rumah Festival Lobster, di mana restoran tempatan cuba menunjukkan dengan cara yang paling baik bagaimana mereka dapat memasak krustasea laut yang besar. Mengapa kita menggunakan rumusan canggih ini mengenai krustasea? Faktanya adalah bahawa tidak kurang tradisional adalah komen di rangkaian sosial mengenai apa yang disajikan di pertubuhan tempatan, bukan lobster, tetapi lobster. Dan sekarang adalah masa untuk menyelesaikannya..

Dan lobster, dan lobster, dan saudara-mara mereka yang lain tergolong dalam urutan krustasea decapod, yang merangkumi sekitar 15 ribu spesies fosil moden dan 3 ribu lagi. Masing-masing mempunyai nama tersendiri dalam bahasa Latin, jadi tidak ada kekeliruan di kalangan saintis. Namun, adalah naif untuk mengharapkan seorang nelayan Perancis atau Inggeris menggunakan bahasa Virgil untuk menggambarkan tangkapan mereka. Anda tidak boleh mengharapkan ini dari tukang masak restoran tepi pantai, dan mungkin juga dari koki restoran gourmet..

Buat masa ini, segala sesuatu dalam bahasa Rusia agak sederhana. Sekiranya udang karang laut besar mempunyai cakar yang mengagumkan dengan cakar, maka ia disebut udang galah. Sekiranya tidak ada cakar, maka ia disebut lobster. Dalam kamus penerangan Ushakov, anda boleh menemui udang karang ("udang karang decapod dengan daging yang enak") dan udang karang ("udang karang laut yang dimakan"), tetapi tidak ada udang karang di sana. Pada masa yang sama, kamus secara langsung menunjukkan bahawa nama lobster dan lobster dipinjam dari bahasa Perancis - homard dan lanqouste, masing-masing.

Anda perlu mencari lobster bukan dalam kamus penerangan, tetapi dalam kamus sinonim, dan ada penjelasan yang logik untuk itu: lobster adalah perkataan bukan dari bahasa Perancis, tetapi dari bahasa Inggeris, yang telah memasuki penggunaan bahasa Rusia baru-baru ini. Pada masa yang sama, dalam bahasa Inggeris, kata lobster menunjukkan kedua lobster (dengan cakar) dan wakil lain dari susunan decapod (tanpa cakar). Yang terakhir ini disebut Spiny lobster, Rock lobster dan "lobster with postscript" yang lain. Oleh itu, frasa lobster Phuket hanyalah terjemahan harfiah dari nama Inggeris untuk udang karang, yang dalam bahasa Rusia disebut dengan betul lobster Phuket.

Pada masa yang sama, penganjur Festival Lobster tahunan sama sekali tidak keliru ketika mereka mengumumkan lobster dengan tepat, kerana dalam bahasa Inggeris ini mengenai lobster dalam semua kepelbagaian mereka yang kita bicarakan. Apa yang harus dilakukan oleh penutur asli Rusia? Mungkin, hanya dapat disetujui oleh kenyataan bahawa kebanyakan kenalan berbahasa Inggeris tidak akan mengetahui penderitaan orang yang meminjam dua nama dari bahasa Perancis, dan bukan satu dari bahasa Inggeris. Bagi orang Inggeris, semuanya lebih mudah. Besar dan sedap? Jadi ia adalah lobster! Hidangkan di sini dengan minyak bawang putih. Itu keseluruhan cerita.

- Roman Vorobyov

Tiram, udang galah dan bass laut. Bagaimana makanan orang miskin menjadi makanan orang kaya.

Hari ini lobster (nama lain untuk lobster) di atas meja adalah sifat terpuji bagi makan malam yang mahal. Tetapi semasa koloni Inggeris pertama di New England pada abad ke-17, terdapat banyak dari mereka sehingga mereka dikumpulkan tepat di pantai dan digunakan sebagai baja untuk ladang atau umpan untuk ikan, sambil memanggil mereka sebagai lipas laut.

Lobster yang sekarang mahal itu pernah dianggap makanan orang miskin dan diberi makan kepada hamba, tahanan dan pelayan.

Yang terakhir bahkan menggugat kota Massachusetts, menuntut agar mereka diberi makan udang galah tidak lebih dari tiga kali seminggu. Tidak menghairankan bahawa ketenaran terkenal pada krustasea sejak sekian lama.

Hanya menghampiri pertengahan abad ke-19, lobster secara beransur-ansur muncul ke permukaan dan mulai diminati. Ini berlaku kerana tiga sebab. Pertama, landasan kereta api berkembang secara aktif dan akhirnya menghubungkan pusat dengan pantai. Kedua, orang belajar mengawet makanan: pada tahun 1825, kaedah mengawetkan salmon, tiram dan udang karang dalam tin dipatenkan di Amerika Syarikat. Dan ketiga, pelancongan domestik mulai berkembang, di mana Boston, di perairan pesisirnya yang begitu banyak udang hidup, menjadi popular di kalangan penduduk New York dan Washington. Mereka dengan senang hati makan udang rebus yang murah, dan kemudian kembali ke rumah mereka dan merindui rasanya. Jadi secara beransur-ansur, bahkan sebelum Perang Dunia II, lobster menjadi produk yang diinginkan, di mana orang-orang bersedia membayar wang yang baik..

Meneruskan tema laut, seseorang tidak dapat tidak mengingati tiram. Hari ini, mereka sering memancing di es di tempat-tempat yang mahal, dan pada abad ke-17 mereka menimbun timbunan gerobak-gerai peniaga. Sebelumnya, di New York, koloni tiram pesisir begitu luas sehingga sejak lama dipercayai bahawa sehingga separuh daripada semua tiram di dunia tinggal di dalamnya.!

Ini adalah makanan ringan yang sangat popular sehingga Kepulauan Ellis dan Liberty (yang terakhir sebenarnya mempunyai patung terkenal) dulu disebut Kepulauan Tiram, Kecil dan Besar. Dan salah satu jalan di Manhattan masih disebut Pearl Street (mutiara dalam terjemahan dari bahasa Inggeris - "pearl"): dulu semuanya dipenuhi dengan kerang moluska.

Pada masa itu, tiram selalu dituai, dijual di jalanan dan di bar tiram, di mana mereka dimasak dengan segala cara yang mungkin: mereka digoreng dalam mentega, ditambahkan ke rebusan, dimasukkan ke dalam goreng dan di dalam kuali dengan wain. Pada akhir abad ke-19, 6 juta tiram dapat dilihat setiap hari diikat dengan tongkang di sepanjang garis pantai. Terdapat begitu banyak di antara mereka yang bahkan orang New York yang kelaparan selalu mendapat roti dan tiram..

Tidak menghairankan, pada awal abad kedua puluh, koloni kerang habis. Perdagangan berkembang, penduduk tempatan bertambah, dan secara beransur-ansur badan air menjadi sangat tercemar sehingga mustahil untuk memakan tiram tempatan pada tahun 1930-an. Ini menyebabkan kenaikan harga dan pembentukan imej tiram baru: mulai sekarang, ini adalah produk status bukan untuk semua orang. Sungguh lucu bahawa dia memulakan perjalanannya ke masyarakat tinggi dengan kata-kata Sam dalam "Posthumous Papers of the Pickwick Club" oleh Charles Dickens: "Kemiskinan dan tiram selalu berganding bahu.".

Suatu ketika dahulu, dan bagi orang miskin Perancis, tiram menggantikan daging. Tetapi kerana perburuan sepanjang tahun, mereka juga mulai berakhir, dan kemudian pihak berkuasa mulai mengenakan sekatan terhadap nelayan. Ngomong-ngomong, dalam pengumpulan undang-undang Kerajaan Rusia dari tahun 1901 ada undang-undang mengenai larangan penangkapan sementara untuk memancing tiram di Teluk Gudauta di Laut Hitam. Mengapa larangan tersebut diperkenalkan tidak diketahui, tetapi mungkin ini juga disebabkan oleh penurunan populasi kerang secara umum..

Sememangnya, seiring berjalannya waktu, setiap produk yang diminati menjadi kurang. Ini boleh menyebabkan kenaikan harga dan menaikkannya ke peringkat mewah..

Begitu juga dengan kaviar hitam, dan dengan foie gras, dan dengan sushi. Dan makanan ini akan berkali-kali dengan makanan lain yang biasa digunakan orang untuk makan, tetapi pada suatu hari akan menjadi sukar diperoleh..

Lebih menarik lagi ialah kisah-kisah yang berkaitan dengan memikirkan semula produk atau penempatan semula mereka..

Di luar pantai Chile dan Argentina, ada ikan yang tidak disebut oleh orang lain sebagai "emas putih". Ini adalah salah satu juadah paling premium dan didambakan yang banyak diburu oleh banyak restoran. Ikan Gigi Patagonian yang terkenal. Tidakkah anda pernah mendengar raksasa kelabu ini dengan batang gigi yang keluar dari mulut bengkok dengan bibir cemberut besar? Malah nelayan Amerika Selatan tidak begitu menyukainya dan lebih kerap mereka membuangnya, kerana mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan dengan ikan segar dan berminyak ini..

Ini sampai tahun 1977, ketika pembeli Amerika Lee Lanz memutuskan untuk membeli ikan bilis di pasar tempatan dan mencubanya di rumah. Setelah menggorengnya, dia melihat tekstur lemak halus, yang tidak mempunyai rasa "tambahan". "Kanvas kosong di mana untuk melukis karya masakan," - jadi Mr. Lanz mungkin berseru ketika dia merasakan ikan patagonian.

Hanya satu benda yang tersekat seperti tulang di kerongkongnya - namanya sendiri. Dia faham bahawa dengan "ikan gigi" anda tidak boleh berenang jauh. Perlu ada nama yang sesuai, yang akan dibeli dengan batu karang. Jadi di Amerika Latin yang jauh, bass laut Chile yang terkenal "diciptakan" - salah satu wakil kerajaan akuatik yang paling indah.

Pasti anda hanya pernah mendengar ulasan hangat mengenainya. Nama baru pertama kali disukai oleh orang Amerika, dan kemudian oleh orang lain. Penjualan secara beransur-ansur meningkat, dan pada tahun 1994, FDA mengenali nama Lanz sebagai alternatif di pasaran. Caranya berjaya, namun ternyata berbahaya bagi populasi spesies tersebut.

Dalam sejarah, ini telah dilakukan lebih dari sekali. Tetapi mungkin permainan ini paling baik dimainkan oleh nelayan lobster dari Maine: sejak sekian lama mereka memanggil kaviar landak laut hanya "telur pelacur" sehingga mereka menyedari bahawa nama Jepun "uni" dapat dijual dengan lebih baik. Agak lucu bahawa kami menukar nombor yang sama dengan landak laut ketika kami mula memanggil kaviar kelenjar pembiakan mereka (gonad). Setuju bahawa jauh lebih mudah untuk menjual dengan cara ini. Paling tidak - sebelum ayat sebelumnya.

Apa yang anda bayangkan apabila anda melihat ungkapan "mutiara Aphrodite"? Apa sahaja yang anda tarik di kepala anda sekarang, tidak mungkin siput anggur dan tukang kunci muncul di sana. Namun, itu adalah tukang kunci Perancis yang pernah memutuskan untuk merasakan kaviar siput anggur, yang dijumpainya di ruang bawah tanah sebuah restoran lama. Di hadapannya, tentu saja, mereka juga melakukan ini, tetapi dia melangkah lebih jauh dan mengatur peternakan siputnya sendiri, di mana, bersama isterinya, dia mulai mengumpulkan bola lutsinar ini "dengan rasa musim luruh dan hutan".

Siput hanya bertelur dua kali setahun, setiap satu sudu teh. Kemudian penternak menyusunnya, hanya memilih bola bulat, genap, dan rendam dalam larutan masin. Selepas itu, telur memperoleh warna putih matte yang indah, oleh itu nama "mutiara Aphrodite" atau "mutiara escargot" (escargot adalah hidangan siput Perancis yang indah). Menurut rasanya, kaviar siput dikatakan sama seperti hitam mungkin. Ia juga mahal: 500 gram diberikan dengan harga $ 1000.

Lebih-lebih lagi, setiap pengeluar mengatakan bahawa proses menanam dan merawat siput sangat sukar dilakukan. Secara harfiah setiap orang mengeluh bahawa siput perlu membuat keadaan khas: menjaga suhu, kelembapan, cahaya dan makanan tertentu. Seolah-olah lembu atau babi memerlukan perawatan yang lebih sedikit.

Ngomong-ngomong, siput adalah hermafrodit, yang bermaksud bahawa setiap individu boleh bertelur. Mereka juga mengambil sedikit ruang, dan anda sudah dapat membuat perniagaan dengan baik pada satu meter persegi. Tetapi perlu mengeluh tentang kerja keras, jika tidak, semua orang akan mula menanam kaviar, dan tidak lama lagi harganya tidak akan lebih mahal daripada telur ayam. Sementara itu, produknya baru, jarang muncul di restoran dan dianggap keseronokan gastronomi, kita dapat menikmatinya dengan harga keseluruhan lembu..

Kebaharuan dan kelangkaan adalah faktor utama yang mempengaruhi harga produk secara langsung, dan merekalah yang menaikkannya dan menjadikannya berprestij di mata pengguna. Kadang-kadang ia adalah penghormatan kepada fesyen, dan kadang-kadang permintaan sebenar untuk bahan langka..

Pengarang Vsevolod Ostakhnovich

Saluran Telegram Makanan & Sains Vsevolod Ostakhnovich

Lobster udang galah

Sekiranya anda mengaku sebagai foodie, terdapat banyak nuansa yang perlu dipelajari mengenai makanan. Anda mesti memahami pelbagai jenis daging dan tentu saja makanan laut. Tetapi kerana makanan laut tidak banyak dijumpai di meja kami, pengetahuan di kawasan ini adalah minimum. Sebagai contoh, apa perbezaan antara lobster dan lobster dan apa yang lebih baik untuk dipesan di restoran? Kami akan memberitahu anda mengenai ciri khas mereka dalam artikel kami..

Krustasea tinggal di Laut Tengah, Laut Utara, dan juga di lautan Atlantik dan Pasifik. Mereka berbeza dengan udang karang biasa kerana cakarnya jauh lebih besar. Anda boleh mengenali udang galah dengan warna coklat kehijauan mereka.

Lobster dan lobster: apa bezanya?

Setuju bahawa kami tidak makan hidangan seperti itu setiap hari, dan harganya setinggi langit. Tetapi kadang-kadang anda mampu memperoleh kemewahan. Sekiranya anda ingin mencuba makanan laut eksotik, tetapi anda tidak mahir, lihat penerbitan kami.

Untuk beberapa sebab, krustasea besar ini dikaitkan dengan kemewahan dan kekayaan, walaupun hari ini mereka dapat dinikmati di banyak kafe dan restoran. Sayang sekali, tetapi tempat seperti ini tidak selalu menyajikan makanan segar..

Bagaimana lobster berbeza dengan lobster? Ini adalah salah satu soalan yang sering ditanya. Seseorang berpendapat bahawa perbezaan dari segi ukuran, seseorang mengikut selera. Walaupun sebenarnya tidak ada perbedaan, mereka adalah jenis krustasea yang sama, mereka menyebutnya berbeda..

Sebagai contoh, nama lobster "lobster" berasal dari bahasa Inggeris, tetapi dalam bahasa Jerman, krustasea disebut lobster "palu". Walaupun terdapat perbezaan nama, keduanya menunjukkan jenis krustasea yang sama..

Foto udang galah segar

Cara memilih udang galah segar?

Sekiranya anda ingin merasakan krustasea segar, lebih baik anda menikmati percutian, di negara-negara di mana mereka disajikan segar. Tetapi di negara kita, restoran sering menjimatkan wang untuk membelinya, jadi mereka sering disajikan basi..

Kami mengesyorkan agar anda memasak lobster di rumah, ini adalah satu-satunya cara untuk menilai kesegarannya sendiri. Pertama sekali, mereka mesti hidup dan bergerak. Perhatikan cengkerang dengan lebih dekat, ia tidak boleh bernoda atau rosak.

Sekiranya anda tidak berpeluang membeli lobster segar, anda hanya boleh puas dengan beku. Pilihlah krustasea yang terdapat lapisan ais nipis. Sekiranya lobster anda mempunyai lapisan gula yang terlalu tebal, langkau pembelian ini..

Foto udang rebus

Lobster: bahaya, kontraindikasi

Makanan laut mempunyai sisi negatif dan kontraindikasi; dalam beberapa kes, memakannya boleh membahayakan kesihatan. Krustasea tidak boleh dimakan oleh mereka yang alah kepada makanan laut. Lobster tidak boleh dimakan terlalu kerap bagi orang yang menghidap penyakit kardiovaskular, gout. Ini kerana mereka mengandungi kolesterol dan purin. Tetapi jika sesekali anda menikmati rasa lobster, ia tidak akan membahayakan kesihatan anda..

Cara lobster dihidangkan?

Medali disediakan dari daging mereka, dan juga disumbat. Selalunya, krustasea disajikan secara keseluruhan, setelah mendidih. Untuk memperkayakan citarasa mereka, pelbagai sos disajikan bersama lobster. Sup, mousses dan bahkan aspic dibuat dari daging lembut..

Lobster (lobster) dan lobster: adakah perbezaannya?

Baiklah, kita sudah tahu dengan lobster dan lobster, sekarang anda tahu bahawa mereka adalah satu dan produk yang sama. Bagaimana dengan lobster? Tidak seperti sahabat mereka, mereka tinggal di perairan hangat, mereka tidak dapat dijumpai di laut, hanya di lautan Pasifik dan Atlantik. Perbezaannya dapat dilihat secara visual, udang galah tidak mempunyai cakar besar, badannya lebih panjang dan tidak sebesar. Dan warna lobsternya berbeza - mereka dapat dikenali dengan warna merah-coklat mereka, ada duri di cangkang.

Mana yang lebih sedap: udang galah atau udang galah

Kandungan artikel

 • Mana yang lebih sedap: udang galah atau udang galah
 • Cara memasak udang galah dan udang galah
 • Bagaimana lobster berbeza dengan barah

Lobster dan lobster adalah krustasea yang sangat enak dan berkhasiat dengan kandungan protein yang tinggi. Tetapi pada masa yang sama, harganya sangat tinggi, jadi tidak semua orang mampu memakannya dengan kerap. Masalahnya dapat diselesaikan dengan hanya membeli salah satu makanan laut ini. Tetapi untuk membuat pilihan yang tepat, anda harus tahu apa yang lebih enak dan lebih sihat..

Sedikit mengenai lobster

Lobster (perkataan Perancis, perkataan Inggeris - lobster) adalah krustasea yang hidup hampir di seluruh dunia, baik di perairan laut yang sejuk dan hangat. Mereka datang dalam pelbagai ukuran, dengan beberapa spesies yang panjangnya 1 meter dan berat 20 kg. Semasa hidup, udang galah mempunyai warna yang sedikit berbeza, tetapi apabila dimasak semuanya berubah menjadi merah terang.

Lobster Norway sememangnya dianggap paling berharga. Walaupun ukurannya kecil, yang panjangnya berukuran 20 cm, mereka sangat sedap. Selalunya, krustasea ini dibiakkan di ladang khas, kerana harganya memungkinkan anda menanggung kos.

Terlepas dari spesiesnya, semua lobster memiliki cakar yang sangat kuat, yang mengandungi kebanyakan daging lembut yang enak. Walau bagaimanapun, kebanyakan daging terdapat di ekor, tetapi juga terdapat di kaki. Secara tradisional, lobster direbus atau dipanggang. Gourmet gourmet sangat menyukai "tomali" - ini adalah hati hijau jantan, dan "karang" - kaviar merah udang betina, yang sangat halus rasa, juga dianggap sebagai makanan istimewa..

Secara ringkas mengenai lobster

Lobster adalah krustasea yang memiliki persamaan tertentu dengan udang karang, hidup di perairan lautan dan laut dan, sebagai peraturan, dekat dengan pantai. Langoust sangat popular dengan restoran termahal di dunia. Individu besar tumbuh hingga setengah meter dan pada masa yang sama beratnya sekitar 3 kg.

Perbezaan utama antara lobster dan lobster adalah bahawa ia tidak mempunyai cakar, dan seluruh cangkangnya ditutup dengan duri, selain itu, "misai" nya lebih panjang. Hanya perut dan ekor yang boleh dimakan. Dagingnya juga sangat lembut dan enak. Lobster direbus, direbus, digoreng, ditambah ke salad, dan di CIS paling sering dijual sebagai produk dalam tin.

Apa yang lebih sedap?

Walaupun terdapat banyak daging yang boleh dimakan di dalam udang galah, udang galah dianggap sebagai makanan yang lebih enak, kerana dagingnya lebih lembut. Tetapi patut dicuba kedua-duanya, kerana rasa krustasea ini membenarkan harganya tinggi. Nampaknya lobster masih lebih enak daripada udang galah.