Apakah nama gadis hitam dari kumpulan "Buah-buahan"?

Kumpulan muzik Fruits mempunyai dua pemain solo, dan nama gadis gelap ini adalah Anna, dan nama keluarga dia adalah Korzhenko.Dan setiap petang kita dapat melihat kumpulan ini dalam program yang disebut "Evening Urgant". Dan mereka sesuai dengan program ini, penonton terbiasa melihat mereka setiap malam.

Di samping itu, mereka melancong dan membuat persembahan yang sedikit. Semua pemuzik sangat berbakat, mereka menyanyi tanpa fonogram, sentiasa bersuara.

Pada dasarnya semua orang mengenali kumpulan dari program ini, walaupun mereka mempunyai banyak muzik yang indah dalam pelbagai bahasa, ini adalah lagu-lagu popular dunia dan muzik moden. Gadis-gadis itu menyanyi dengan indah dalam kumpulan..

Sasha Dal

Biografi

Nama sebenar pencipta dan vokalis kumpulan "Fruits" Sasha Dal ialah Alexander Vasilkov. Dia dilahirkan di kota Neva pada Februari 1984. Tidak ada pemuzik dalam keluarga penyanyi masa depan itu, tetapi alam semula jadi memberi gadis itu dengan pendengaran yang sangat baik dan suara yang indah. Ibu membawa Alexandra yang berusia 4 tahun ke salah satu sekolah muzik St. Petersburg, di mana dia memilih piano.

Tidak lama kemudian gadis itu meminta untuk membeli alat ini, dan ia menempati sepertiga bilik di apartmen komunal tempat keluarga itu tinggal. Tidak lama kemudian, Sasha Dal berakhir di sekolah Tutti untuk kanak-kanak berbakat muzik. Di sana dia bertemu dengan Mimi, yang kemudian menjadi solois kedua kumpulan..

Perlu diperhatikan bahawa Alexandra juga belajar bersama dengan orang-orang yang membentuk kumpulan Fruits, tetapi tidak di sekolah muzik, tetapi di sekolah menengah. Tidak seperti Sasha, mereka suka batu, jadi jalan mereka menyimpang pada mulanya. Di sekolah menengah, Sasha Dal mula menulis puisi dan muzik. Setelah tamat sekolah, dia pergi ke Universiti Budaya dan Seni St. Petersburg, memilih kepakaran pengurus-pengeluar perniagaan pertunjukan.

Muzik

Setelah meninggalkan sekolah, Sasha Dal tidak lama bertemu dengan lelaki itu. Mereka mencipta kumpulan rock mereka sendiri, menyebutnya "The War of Poets", dan mengikuti jalan mereka sendiri. Sementara itu, Alexandra mengambil langkah pertama dalam karier muzik. Dia memenangi festival muzik Song of the Year sebagai penulis lagu. Sasha Dahl juga membuat soundtrack untuk filem. Dia menganjurkan sebuah studio latihan kecil di mana dia membantu semua orang untuk mengembangkan pendengaran mereka..

Penyanyi Sasha Dal

Pernah seorang restoran restaurus St. Petersburg, Aram Mnatsakanov datang ke Sasha Dal dengan cadangan untuk membuat projek bersama. Maka lahirlah kumpulan "Buah-Buahan". Susunan pertamanya adalah cantik. Pelbagai pemuzik berkumpul, tetapi kebanyakan mereka bekerja di orkestra Teater St. Petersburg Alexandrinsky.

Aktiviti bersama mula membawa kejayaan dan wang pertama. Tetapi ketika Sasha Dal merasakan bahawa anggota pasukannya berubah menjadi hack dan mula memperlakukan permainan itu sebagai cara yang dangkal untuk menghasilkan lebih banyak wang, dia segera mengucapkan selamat tinggal kepada mereka.

Sasha Dal dan kumpulan "Buah-buahan"

Nasib baik, Sasha Dal segera berjumpa dengan rakan-rakan rock sekolahnya. Para pemuzik bersetuju untuk membuat persembahan bersama di festival penutup. Kejayaan itu ternyata begitu hebat sehingga selepas persembahan pertama, mereka meninggalkan semua kelas lama mereka dan bersatu menjadi komposisi baru "Buah-buahan".

Kumpulan ini sering bermain di pesta korporat Tahun Baru, yang, seperti yang anda ketahui, bagi banyak pasukan permulaan adalah pendapatan utama. Setelah lelaki itu mendengar dan melihat Ivan Urgant. Bersama dengan penerbit muzik rancangan Evening Urgant, dia menghadiri salah satu acara korporat ini. Seperti yang difikirkan oleh para pemuzik, Urgant tidak menyedarinya. Oleh itu, apabila ada tawaran dari seorang pementasan terkenal untuk bekerja dalam programnya, kegembiraan dan kejutan Sasha Dal dan "Buah" nya ternyata sangat besar.

Mimi Korg dan Sasha Dahl

Sejak itu, kumpulan ini telah membuat persembahan hebat dari hits terkenal di "Evening Urgant". Penduduk St. Petersburg berpindah ke Moscow dengan kekuatan penuh. Belum lama ini, Sasha Dal berkongsi kegembiraannya: pasukan di salah satu konsert itu mempersembahkan beberapa lagu barunya sendiri, yang diterima dengan hangat seperti persembahan komposisi popular orang lain sebelum ini.

Keunikan kumpulan Sasha Dal adalah kumpulan yang dia ciptakan bertindak berdasarkan prinsip "unplugged", iaitu, secara akustik, tanpa menghubungkan instrumennya ke peralatan bunyi. Oleh itu, "Buah-buahan" tidak bergantung pada sokongan teknikal dan dapat melakukan di mana sahaja: di alun-alun, di panggung besar dan di sebuah pangsapuri kecil. Mereka, dengan cara, adalah "Pemuzik Bandar Bremen" moden.

Sasha Dal di atas pentas

Sasha Dal berbangga kerana kumpulannya, berkat kerjasama dengan Vecherniy Urgant, berjaya menyanyi dengan legenda seperti Will Smith, Craig David dan banyak bintang Rusia. Secara umum, kumpulan ini muncul dalam lebih daripada setengah ribu terbitan rancangan Urgant. Sasha Dal bermimpi mencipta video untuk lagu-lagunya dan merancang untuk menyusun muzik untuk filem besar.

Kehidupan peribadi

Artis dan pengasas Fruits adalah orang yang sangat terang dan terbuka. Dia dengan senang hati bercakap mengenai rancangan kreatifnya. Dia terus terang menjawab hampir semua soalan wartawan. Tetapi kehidupan peribadi Sasha Dal adalah salah satu topik yang dia tidak suka bincangkan.

Menurut maklumat yang ada, dia, seperti pemain solo kedua kolektif Mimi, belum mempunyai keluarga sendiri. Seperti yang anda ketahui, memerlukan masa untuk mengatur kehidupan peribadi anda. Tetapi ia adalah defisit besar bagi Sasha Dal. Dia pulang ke rumah hanya pada waktu petang untuk bertanding semula pada waktu pagi kepada pasukan kesayangannya. Namun, "Buah" telah lama menjadi keluarga besar bagi Sasha Dal.

Pemain solo kumpulan "Fruits" bertukar Vanya Urgant dengan pemain keyboard Oleg

Sasha Dal bertemu dengan pemuzik yang sudah berkahwin dari St Petersburg

Kumpulan Frukty belum mengumpulkan stadium dan menyanyikan lagu-lagu besi, tetapi lelaki berkarisma dan berbakat ini ditunjukkan setiap hari minggu di saluran utama negara ini dalam rancangan komedi Vecherniy Urgant. Selama tiga tahun sekarang, mereka bermain rentak, bunga rampai melodi popular dan bintang-bintang yang menyertainya. Dan bagi penonton TV, ia masih menjadi misteri: siapa yang berada di belakang kumpulan penutup St. Petersburg ini dan bagaimana ia sampai ke Vanya URGANT.

Sasha mempunyai sesuatu untuk ditunjukkan kepada lelaki. Foto: Vk.com

Kumpulan Frukty terdiri daripada tujuh pemuzik (bass ganda, perkusi, akordeon, gitar, saksofon, drum, papan kekunci) dan dua suara penyanyi solo yang menawan - Sasha Dal dan Anna Korzhenko, yang lebih dikenali dalam kumpulan muzik sebagai Mimi. Keunikan lelaki adalah bahawa pasukan mereka selalu membuat persembahan secara langsung, yang jarang berlaku untuk perniagaan pertunjukan semasa.

- "Buah-buahan" dicipta dari awal oleh Sasha Dal, - rakannya dari St Petersburg Elena Burunova berkongsi dengan kami. - Dia adalah seorang gadis berbakat dan berpengalaman: dia telah belajar muzik sejak berusia empat tahun - pertama dia lulus dari sekolah muzik di piano, kemudian "TUTTI" sepuluh tahun untuk anak-anak berbakat muzik, kemudian dia belajar di University of Culture sebagai guru vokal dan penerbit perniagaan pertunjukan. Saya cuba melakukan kerja solo dan juga mengeluarkan cakera, tetapi tidak berjaya: Dal menumbuk ambang pusat pengeluaran, menghantar lagu ke stesen radio - tidak berguna.

Ini adalah bagaimana penonton melihat Oleg dalam "Evening Urgant". Foto: Vk.com

Kemudian dia memutuskan untuk mencipta untuk orang lain. Sepuluh tahun yang lalu, dan sekarang Sasha berusia 32 tahun, dia menulis lagu "Dunia Saya Hidup" untuk Orbakaite, "Istirahat" untuk Pugacheva dan "Burung Biru" untuk Rasputina. Ngomong-ngomong, dialah yang menghasilkan Alexey Goman dan kumpulan "N.A.O.M.I." - ex- "Pelbagai". Secara amnya, Dahl banyak mengetahui tentang perniagaannya.

"Buah-buahan" dilahirkan pada tahun 2009. Sasha kemudian bertemu dengan restoran terkenal di Petersburg, Aram Mnatsakanov, yang memberinya idea untuk membuat pasukan untuk bekerja di institusi-institusinya. Dia malah membawa beberapa pemuzik dari Alexandrinsky Theatre Orchestra kepadanya. Pasukan ini wujud selama dua tahun, kerana mereka menganggap bekerja di restoran sebagai hack dan menganggapnya memalukan untuk menyanyi ketika seseorang mengunyah. Dahl menolak kumpulan itu. Dan setelah beberapa lama, dia mengumpulkan barisan baru, yang kita lihat setiap hari di “. Rindu ".

Bersama Oleg, Alexandra tidak hanya berfungsi. Foto: Vk.com

Percintaan lima hari

- Pada 16 April, sudah tiga tahun Frukty bekerjasama dengan Urgant di Channel One. Bagaimana mereka sampai kepadanya? Tidak semua orang bernasib baik.

- Sudah tentu, saya tidak memegang lilin, tetapi saya mendengar bahawa Sashka mempunyai hubungan sulit dengan Vanya pada masa mudanya, Lena mengakui. - Mereka berdua dari St Petersburg, hampir sama usia, dan mereka berputar di persekitaran yang sama. Walaupun Dal sendiri mengatakan di mana-mana bahawa dia melintasi jalan dengan Ivan hanya secara berkala - semasa acara korporat dan pokok Krismas, dia diduga tidak pernah mengenalnya dengan rapat. Dan suatu hari, menurutnya, dia menarik perhatiannya dan memanggilnya ke pertunjukan. Sudah tentu, "Buah-buahan" adalah lelaki berbakat, tetapi secara peribadi saya tidak mempercayai kisah dongeng ini. Dahl sudah berada di khalayak ramai selama 14 tahun - semua golongan elit Petersburg mengenalnya. Urgant tidak terkecuali. Nampaknya, mereka tidak mahu mendedahkan semua perincian hubungan mereka..

. tetapi juga bersenang-senang. Foto: Vk.com

- Adakah kerja untuk Urgant banyak mengubah lelaki? Mereka mengatakan bahawa mereka sekarang meminta 600 ribu rubel untuk bercakap di pesta korporat!

- Semua orang meletakkan diri mereka dalam keadaan teratur. Orang-orang dari "Fruktov" dulu seperti orang-orang yang pergi ke festival Grushinsky: berjanggut dan setiap kilogram 20 lebih banyak daripada sekarang. Tetapi sekarang mereka terus berjaga-jaga. Secara semula jadi, bayaran juga meningkat. Populariti mempengaruhi - ramai mempunyai peminat. Walaupun semua anak buahnya sudah berkahwin, ada juga yang mempunyai dua anak. Tetapi keluarga mereka berada di St Petersburg, dan Buah-Buahan itu sendiri tinggal di Moscow lima hari seminggu. Jadi satu tidak mengganggu yang lain.

Semasa BELOV bekerja di Moscow, isterinya Marina dan anak perempuannya Nina menunggunya di rumah di St Petersburg. Foto: Vk.com

- Sasha Dahl dan Mimi juga merupakan wanita keluarga?

- Tidak, kanak-kanak perempuan tidak tergesa-gesa untuk berkahwin. Mimi pernah tinggal dengan ahli perniagaan yang sukar, tetapi dia sangat cemburu padanya - sehingga mereka melarikan diri. Dan Dal meminati muzik sepanjang hidupnya. Dia membaca sesuatu, menulis, bermain sepanjang hari, dan nampaknya dia tidak akan berkahwin tidak lama lagi - anda harus mencari masa untuk keluarga. Tetapi lelaki secara berkala menatapnya. Contohnya, sekarang, hubungan sulit dengan keyboardist Oleg Belov sedang berlaku. Di wajahnya, dia begitu, tetapi sebagai pemuzik - sangat keren: dia lulus dari konservatori, menulis muzik untuk filem, berkolaborasi dengan Zemfira, Mark Almond, Igor Vdovin. Semasa dia bermain, semua gadis teruja!

Persahabatan yang lama terjalin dengan URGANTA keyboardist berbakat. Foto: Vk.com

Saya memutuskan untuk berjumpa dengan Oleg dan menjumpainya di rangkaian sosial. Bayangkan kejutan saya apabila pemain papan kekunci berbakat menemui isterinya Marina dan anak perempuannya yang berusia lapan tahun, Nina. Semasa ketua keluarga sedang dalam perjalanan "perniagaan" lima hari di Moscow, saudara-mara, yang tidak disyaki, menunggunya di rumah - di St. Petersburg. Setelah mengetahui bahawa Belov berselingkuh, isterinya memutuskan untuk membuat pernyataan melalui kami:

- Anda tahu, Oleg, sebagai orang kreatif, selalu mempunyai banyak gadis, dan ketika mereka mula menunjukkannya di TV, tidak ada akhir peminat! Tetapi semua nafsu ini bersifat sementara. Jadi, gadis-gadis yang dikasihi, ketahui: Belov masih berkahwin dengan saya!

Kumpulan "Buah-buahan" - komposisi dan ciri

Tidak setiap kumpulan dapat membanggakan persembahan secara langsung. Penggunaan akustik secara eksklusif tidak pernah dijumpai di mana sahaja. Kumpulan "Buah-buahan", komposisi yang berubah secara berkala, dibezakan oleh persembahan langsung, tanpa menghubungkan instrumen ke peralatan bunyi tradisional.

Alexandra Dahl dan Mimi

Ia adalah pemuzik terpilih yang terkenal kerana kumpulan Frukty terkenal. Gadis-gadis ini tidak pernah meninggalkan komposisi. Lebih-lebih lagi, Sasha Dal adalah pemimpin tetap pasukan dan penciptanya. Dia dilahirkan di St Petersburg dan belajar muzik sejak kecil. Berkat bakatnya, saya memasuki sekolah untuk kanak-kanak berbakat "Tutti". Di sanalah dia bertemu dengan anggota kedua kumpulan - Mimi.
Gadis-gadis itu penuh dengan rancangan kreatif dan berkomunikasi dengan baik dalam pasukan. Kehidupan peribadi adalah satu-satunya perkara yang tidak dibincangkan oleh kumpulan "Buah-Buahan". Komposisi gadis itu (foto) tidak akan pergi. Mereka penuh dengan rancangan kreatif dan mengaku melakukan apa yang mereka sukai. Telah diketahui bahawa mereka mempunyai sedikit waktu untuk kenalan, dan pasukan telah menjalin hubungan mesra dan profesional..

Sejarah penciptaan

Sebelum bekerja dalam kumpulan, Sasha Dal secara profesional terlibat dalam pengajaran vokal. Aram Mnatsekanov mengubah hidupnya, menawarkan kerjasama kepada gadis itu. Dia membentuk sebuah kumpulan yang, tanpa peralatan bunyi, memainkan versi cover hits terkenal di restorannya. Kolektif ini mendapat nama - kumpulan "Buah-buahan". Susunannya ternyata beraneka ragam, kebanyakan pemuzik dijemput dari Alexandrinsky Theatre.
Kumpulan ini mendapat populariti dengan cepat, tetapi pada masa yang sama, masalah bermula. Para pemuzik menyedari bahawa mereka akan dibayar dengan baik, tanpa mengira usaha mereka, dan mula secara terbuka melangkau semasa persembahan mereka. Alexander tidak menyukai keadaan ini. Dia menghentikan kerja kumpulan "Buah-Buahan" buat sementara waktu. Komposisi itu dibubarkan.

Perubahan dalam komposisi kumpulan "Buah"

Gadis itu tidak bekerja lama. Festival penutup semakin hampir, di mana dia mahu membuat persembahan. Dia bertemu dengan rakan-rakannya, yang dengannya dia belajar di sekolah yang komprehensif. Pada satu masa mereka berlatih semula sebagai rocker, tetapi pada masa yang sama mereka adalah pemuzik yang sangat berbakat. Mereka bersetuju untuk tampil di festival itu, dan sejak itu kumpulan "Fruits" telah mengubah komposisi.
Bersama-sama, para pemuzik mula mendapat populariti. Mereka telah tampil tidak hanya di restoran Aram, tetapi juga di kelab malam dan institusi St. Petersburg yang lain. Pasukan itu mencapai kejayaan, menjadi terkenal. Khabar angin mengenai dirinya mula beredar di ibu kota. Membantu mempromosikan populariti kumpulan ini dengan persembahan festival lagu dan karier televisyen.

Petang Urgant

Kumpulan ini mendapat peluang untuk menyanyi di "First Channel" persekutuan berkat peluang. Mereka membuat persembahan di pesta korporat Tahun Baru, di mana Ivan Urgant hadir. Dia sedang mengerjakan program petang pengarangnya dan mencari lelaki muda dan bertenaga yang akan memberi dia muzik iringan. Sudah lama dia tidak dapat menyelesaikan masalah ini..
Pilihannya adalah kumpulan "Buah-buahan". Mereka memutuskan untuk menambah komposisi gadis itu. Untuk televisyen, mereka mengundang pemain drum Alexander Potapov dan pemain keyboard Oleg Belov. Kelebihan utama kumpulan ini ialah mereka tidak mempunyai batasan teknikal dan dapat melakukan persembahan di mana-mana tempat. Sehingga kini, pasukan ini telah membintangi lebih dari setengah ribu episod program dan mendapat populariti di seluruh negara. Televisyen memberi mereka peluang untuk tampil dengan legenda dunia - Will Smith, Craig David dan banyak tetamu domestik studio.

Pencapaian dan rancangan untuk masa depan

Hari ini kumpulan "Buah-buahan" kelihatan seperti ini. Komposisi, foto yang diketahui oleh banyak peminat muzik, adalah seperti berikut:
• pemimpin tetap, penulis lagu dan vokalis - Alexandra Dal;
• vokalis dan gitaris - Alexey Yelesin;
• pada bass berganda, gitar bass dan vokal sokongan - Konstantin Ionochkin;
• vokalis utama kedua - Mimi;
• pada saksofon dan vokal sokongan - Konstantin Koleshonok;
• pada akordeon - Mikhail Popov.
Fidel bertanggungjawab untuk bunyi perkusi dan audio, menurut laman web rasmi. Walaupun beberapa sumber memanggilnya Diego, itu tidak benar. Sehingga kini, kumpulan ini sudah mencapai tahap yang tinggi. Dia mendapat tempat ketujuh dalam pertandingan "New Wave", menerima anugerah MUZ-TV 2014 dalam pencalonan "Breakthrough of the Year".

Medlar

Deskripsi umum

Mushmula (tur. Muşmula) adalah keseluruhan genus tumbuhan, yang merangkumi hampir 30 spesies. Walau bagaimanapun, terdapat dua jenis medlar utama: Germanic dan Jepun.

Medlar Jerman dikenali oleh manusia selama lebih dari 1000 tahun SM. Di wilayah Babylon Kuno, Mesopotamia, ia diperdagangkan secara bebas, dengan kapal-kapal itu diangkut ke barat ke Yunani Kuno dan Rom Kuno. Dari sinilah medlar itu datang ke tanah Eropah. Hari ini, loquat Jerman tumbuh di Balkan, Asia Kecil, pergunungan Krimea, Transcaucasia, Armenia, Algeria, Azerbaijan, Yunani dan Iran utara. Pokoknya cukup pilih-pilih dan tumbuh dengan baik hanya di tempat yang kering dan cerah dan di tanah yang sedikit berasid..

Medlar Jerman mempunyai bentuk bulat, sedikit diratakan di sepanjang sumbu dengan sepal yang diperluas di hujungnya. Buahnya berukuran kecil (diameter 2-3 cm), berwarna merah-coklat. Buah yang belum masak agak keras dan masam. Medlar matang hanya selepas frosts musim luruh pertama atau setelah berbaring selama sebulan. Pada masa yang sama, buah-buahan kehilangan kelembapan, menjadi berkerut, tetapi pada masa yang sama lembut dan manis.

Tanah air medlar Jepun adalah wilayah subtropika di China. Dari sinilah kilang itu sampai ke Jepun, dan kemudian pada abad ke-19. dibawa ke Eropah. Medlar ditanam di Georgia, India, Amerika Syarikat, Ukraine, Asia Tenggara dan Selatan dan di pergunungan Himalaya. Spesies ini paling dekat dengan quince, pear dan hawthorn. Tumbuhan ini mula mekar pada musim gugur, dan buahnya masak pada musim bunga antara Mei dan Jun. Mereka memiliki bentuk berbentuk pir dengan diameter hingga 10 cm. Warna kulitnya berwarna oren-coklat, buburnya berair, manis dan masam rasanya. Di dalam setiap medlar Jepun terdapat tulang coklat gelap besar dari 1 hingga 5 keping.

Penyimpanan dan penggunaan medlar

Medlar harus disimpan di tempat yang gelap dan sejuk, sehingga buah-buahan tidak saling bersentuhan. Medlar dimakan kebanyakan segar, tetapi di kawasan pertumbuhan, selai, makanan penutup, marmalade, marshmallow, jus, kompot, serta anggur dan minuman keras disediakan dari dalamnya.

Nilai pemakanan setiap 100 gram:

Protein, grLemak, grKarbohidrat, grAsh, grAir, grKandungan kalori, kcal
2.10.8empat belas0.680.552.5

Ciri-ciri berguna medlar

Komposisi dan kehadiran nutrien

Buah medlar mengandungi vitamin (C, A, B1, B2, B3, B6, B9), mineral (kalium, zat besi, magnesium, yodium, kalsium, fosfor, natrium, selenium, zink dan lain-lain), gula (fruktosa, sukrosa) dan asid organik (sitrik, malic). Phytoncides dan tanin memberikan sifat zat buah, yang mempunyai kesan positif terhadap penyakit gastrousus, menormalkan fungsi usus, dan melegakan kesakitan sekiranya terdapat endapan batu di ginjal dan saluran kencing. Buah medlar yang belum masak menghentikan pendarahan usus, melegakan keradangan.

Sifat berguna dan perubatan

Dari pulpa buah masak, tincture alkohol disediakan untuk rawatan asma bronkial dan penyakit pernafasan lain. Untuk melakukan ini, medlar bersama dengan biji (5 biji.) Giling rata, madu (2 sudu besar. L.) Dan sake (100 ml) ditambahkan ke dalamnya. Semua komponen dicampurkan dan dibiarkan untuk dimasukkan selama seminggu dalam bekas yang ditutup. Selepas itu, tincture ditapis dan diambil 30 g 3 kali sehari sebelum makan. Ubat ini melegakan batuk, mengikat dan menghilangkan kahak dari paru-paru, memperbaiki keadaan umum badan..

Sifat berbahaya dari medlar

Buah medlar yang belum masak tidak boleh dimakan oleh orang yang menderita penyakit gastrousus, disertai dengan peningkatan tahap keasidan jus gastrik, bisul, proses keradangan di pankreas.

Juga, dengan berhati-hati, buah-buahan mesti dimasukkan ke dalam diet anak-anak dan orang yang terdedah kepada manifestasi reaksi alergi.

Bagaimana dan di mana buah itu tumbuh di pokok dan bagaimana rasanya - dalam video kecil kami.

Medlar - sifat berguna buah dan penanamannya

Medlar atau "lokva" adalah tanaman malar hijau yang menarik. Buah-buahan dari pokok buah ini dikurniakan khasiat yang bermanfaat dan boleh membawa banyak faedah. Secara visual, buah medlar menyerupai aprikot. Mempunyai kulit yang agak tebal, di dalamnya sangat lembut, dan rasanya menyerupai campuran epal, aprikot dan strawberi. Selain buah itu sendiri boleh dimakan, biji-bijiannya (4 cukup besar) juga dapat digunakan sebagai rempah atau aditif dalam kopi (anda memerlukan penggilingan berkualiti tinggi kedua-dua kes).

Tanah air Lokva adalah Asia. Tumbuhan itu datang ke Eropah pada akhir abad ke-18, dan, nampaknya, buah oriental tidak mendapat populariti yang luas. Fakta yang agak pelik adalah bahawa medlar dibawa jauh ke utara dari tanah air dan berjaya ditanam di Jerman dan wilayah Moscow. Dan semua ini kerana dapat menahan frost jangka pendek hingga -15, yang cukup banyak untuk orang selatan..

Terdapat kira-kira 30 jenis medlar, tetapi yang paling terkenal adalah 2:

 • Medlar Jepun - tumbuh hanya di iklim yang hangat, mekar pada bulan Oktober, dan buah-buahan masak menjelang Mei dan Jun. Warnanya mempunyai warna putih-krim, dan buahnya berwarna oren muda dalam bentuk yang serupa dengan pir hingga 10 cm;
 • Caucasian (aka Germanic) - lebih sesuai dengan iklim sederhana di selatan Jerman, Crimea, Caucasus. Ia mula mekar pada akhir bulan Mei, dan memberi buah lebih dekat pada bulan November. Medlar ini hampir separuh dari ukuran medlar Jepun, dan buahnya mempunyai warna coklat kemerahan..

Manfaat dan kemudaratan, sifat berguna dan kontraindikasi

Medlar penuh dengan unsur mikro dan makro, asid dan vitamin yang berguna. Di antara banyak nutrien, kami menonjolkan kunci dan paling biasa (untuk 100 gram):
- Kandungan kalori 45 kcal,
- Vitamin A, RAE 113 mcg (16.14%),
- karbohidrat 18.09 g (13.92%),
- vitamin B6 (pyridoxine) 0.149 mg (11.46%),
- mangan Mn 0.221 mg (9.61%),
- kalium K 396 mg (8.43%),
- kuprum, Cu 0.06. mg (6.67%)
- Jumlah Serat Makanan 2.5 g (6.58%)
- Fosforus, P 40 mg (5.71%),
- Besi, Fe 0,42 mg (5,25%),
- Vitamin B9 (Folat) 21 μg (5,25%).
Dan ini hanya sebahagian daripada nilai pemakanan medlar.

Manfaat kesihatan dari medlar

Medlar mengandungi banyak serat yang disebut pektin, yang seterusnya membantu menyahtoksin badan. Buah ini dianggap bermanfaat untuk pencegahan barah, karena mengandung sejumlah besar antioksidan yang melindungi tubuh dari radikal bebas. Perubatan Tradisional Cina menggunakan semua bahagian tanaman.

Dengan komposisi nutrien yang mengagumkan, medlar memberi kesan positif kepada: Sistem peredaran darah, Penyakit ginjal, Mengurangkan risiko barah, Pencegahan diabetes, Mengawal tekanan darah, Menenangkan sistem pernafasan, Menggalakkan penurunan berat badan, Menguatkan tulang, Pencernaan, Kesihatan sistem imun, Meningkatkan penglihatan mata, Kolesterol.

Medlar dalam bidang kosmetologi dan dietetik juga banyak digunakan. Ia membantu orang yang mengalami kerengsaan dan kemerahan pada kulit. Topeng berasaskan Loqua menyegarkan kulit, menjadikannya lebih anjal dan segar. Dan ini bukan hanya mengenai buah, tetapi juga mengenai daun. Ekstrak tumbuhan juga digunakan dalam pembuatan minyak wangi. Daunnya digunakan untuk merawat keadaan kulit serta melegakan keradangan, sakit, batuk, bronkitis kronik dan kahak

Bahaya dan kontraindikasi

Komposisi medlar cukup seimbang dengan mineral dan vitamin yang berguna. Pada masa yang sama, biji buah medlar mengandung banyak alkaloid beracun, seperti sianogen glikosida, yang, jika tertelan, dapat menyebabkan muntah dan sesak nafas. Kontraindikasi standard adalah alergi terhadap produk dan penggunaan oleh kanak-kanak kecil. Pada trimester terakhir dan ibu yang menyusu, ada baiknya mengecualikan produk dari diet sebagai langkah berjaga-jaga.

Bagaimana mereka makan medlar?

Medlar dimakan sebagai buah segar. Kadang-kadang dengan bijirin atau salad. Lebih mudah membeli rempah atau bahan tambahan dalam kopi, atau mengeringkan dan mengisar tulang dan daun lokva. Berikut adalah cara makan yang paling biasa:

 • Buah keras dan agak belum masak adalah yang terbaik untuk membuat pai atau tart.
 • Buah ini biasa digunakan untuk membuat selai, marmalade, jeli, chutneys, dan mereka direbus atau dimasak dengan sirap ringan. Jem labu dan medlar sangat popular di Jerman:

Ambil 1 kg medlar, 300 g gula dan 4 sudu besar. L. Sudu biji labu. Pisahkan pulpa dari batu dan kacau gula selama 10 minit. dalam ketuhar gelombang mikro. Kemudian ambil biji labu dan masak dalam periuk di atas dapur biasa dengan api kecil. Jem semacam itu akan berguna dua kali ganda kerana sifat indah bukan sahaja medlar, tetapi juga labu..

 • Buah boleh dihiris dan dimasak sebagai sos.
 • Medlar membuat minuman dan wain ringan yang sangat baik.
 • Taiwan mengeksport medlar dalam tin dalam sirap.
 • Bijinya juga boleh dimakan dan sedap apabila dimasak.
 • Biji panggang digunakan sebagai pengganti kopi.
 • Medlar - bagaimana tumbuh di rumah dari tulang

  Medlar adalah pokok renek besar atau pokok kecil setinggi 5 meter. Medlar mudah tumbuh dan sering dijadikan tanaman hiasan. Oleh kerana sistem akar cetek yang cetek, berhati-hati harus dilakukan ketika tumbuh dan menanam semula agar tidak merosakkan akarnya..

  Pertumbuhan medlar di rumah adalah mungkin, dan tidak membawa kesulitan tertentu. Medlar, walaupun merupakan tumbuhan eksotik, dalam perawatannya cukup bersahaja. Ia berjaya ditanam dan tumbuh di Crimea dan wilayah Moscow - tetapi hanya dalam keadaan rumah hijau. Suhu pada musim sejuk sering di bawah -15 dan bahkan medlar Jerman tidak semestinya mengharapkan musim sejuk yang berjaya.

  Anda boleh menanam medlar Jepun dan Jerman di sebuah apartmen. Untuk ini, anda memerlukan:

  • Rendam tulang di dalam air pada suhu bilik selama sehari. Tulang harus berada di bahagian bawah dan jika muncul, kita mula dari awal;
  • Selepas itu kita boleh menanamnya di tanah pot hingga kedalaman 3-4 cm. Lebih baik segera memilih baldi besar - untuk masa depan;
  • Medlar harus disiram secara berkala - dua kali seminggu. Semburkan daun dengan air suam sebulan sekali;
  • Anda perlu menanam semula setiap 2-3 tahun, menukar tanah. Baja juga tidak menyakitkan, tetapi penggunaannya dalam keadaan pangsapuri agak tidak praktikal, menurut saya.

  Anda boleh menanam benih dari benih kedua-dua medlar Jerman dan Jepun. Sekiranya anda mempunyai pondok musim panas dan anda mempertimbangkan kemungkinan pendaratan luar seterusnya, pilih yang Jerman. Dalam mod pergi, mereka praktikal tidak berbeza, tetapi kemudian orang Jerman akan lebih mudah terbiasa dengan iklim sederhana.

  25 teratas: buah-buahan paling pelik di dunia

  Buah pelik apa yang pernah anda makan? Adakah anda pernah mencuba Momordica Charantia atau Physalis? Walaupun anda mungkin telah merasakan buah-buahan eksotik, kemungkinan anda tidak tahu berapa banyak buah eksotik di dunia..

  Contohnya, banyak buah yang anda anggap sebagai sayur sebenarnya adalah buah. Ini kerana "sayur" bukan nama saintifik dan tidak ada nama yang tepat. Ini adalah kata masakan yang lebih kurang menggambarkan makanan berasaskan tumbuhan yang lazat. Ia boleh menjadi akar (seperti pada wortel) atau tanaman itu sendiri (seperti kubis). Seorang saintis kemungkinan besar akan membahagikan makanan tumbuhan ini menjadi buah, akar, daun, dan sebagainya. Tetapi tukang masak akan menggunakan perkataan seperti sayur dan buah. Setelah membincangkan perkara ini, kita dapat memusatkan perhatian pada buah itu sendiri..

  Kecuali jika anda tinggal di Asia atau Afrika, maka buah-buahan yang akan kami sampaikan kepada anda di bawah ini tidaklah biasa bagi kebanyakan kita. Walaupun orang Eropah dan Amerika Utara terbiasa dengan apa yang dianggap sebagai "buah-buahan biasa" (pisang, epal, blueberry, dan sebagainya), orang di banyak negara tahu sedikit tentang mereka. Bagi mereka, epal dan blueberry adalah buah eksotik. Walau bagaimanapun, intinya adalah bahawa eksotisme buahnya relatif. Bagaimanapun, bagi sebahagian besar daripada anda, dua puluh lima buah, yang akan kita bincangkan di bawah, adalah buah paling pelik di dunia..

  25. Rambutan

  Ini adalah salah satu buah endemik Asia Tenggara yang terkenal di Indonesia. (Tetapi, jika anda tinggal di barat, anda mungkin tidak pernah melihat buah ini).

  24. Ackee

  Aki berasal dari Afrika Barat, tetapi diperkenalkan ke Jamaica semasa perdagangan hamba dan merupakan bahagian penting dalam masakan Caribbean hari ini..

  23. Nangka

  Buah ini, sering disebut sebagai Jack, adalah buah berasaskan pokok terbesar di dunia..

  22. Tangan Buddha

  Citron jari sering digunakan di Asia dalam minyak wangi, perubatan dan pelbagai ritual..

  21. Lychee

  Buah ini bersifat endemik di China dan, menurut catatan sejarah, telah ditanam selama lebih dari 2000 tahun..

  20. Aguaje

  Digunakan untuk membuat mentega, jem, ais krim dan juga wain, buah Amerika Selatan ini terkenal dengan sifat serbaguna..

  19. Papeda berdaun hitam atau Kaffir-kapur (Markut Lime)

  Buah Asia ini juga disebut kapur kaffir, tetapi istilah "kaffir" menyinggung perasaan pada beberapa orang, jadi disarankan untuk menggunakan istilah landak papeda sebagai gantinya..

  18. Cherimoya

  Buah ini juga dikenali sebagai ais krim kerana mempunyai struktur yang serupa. Mark Twain menggambarkan perlakuan Amerika ini sebagai "buah paling sedap" yang diketahui oleh manusia..

  17. Brokoli Romanesco

  Buah ini pertama kali muncul di Itali. Bentuk buah ini membawa nama "kembang kol".

  16. Pandanus

  Sumber makanan utama di Mikronesia, buah ini mempunyai banyak kegunaan dan bahkan boleh dijadikan benang gigi.!

  15. Manggis

  Dihargai kerana buburnya yang berair dan lembut, buah ini telah ditanam di Asia Tenggara selama ribuan tahun..

  14. Akebia

  Walaupun dianggap sebagai tumbuhan invasif di beberapa negeri di Amerika Syarikat, ia popular di Jepun. Beberapa orang tua mungkin ingat bagaimana, ketika kecil, mereka menuai buah ini di kawasan berbukit..

  13. Herring (Salak)

  Buah ini, endemik di Jawa dan Sumatera, juga disebut buah ular kerana lapisan luarnya yang bersisik..

  12. Physalis

  Buah ini, endemik di kedua Amerika, mempunyai tekstur yang setanding dengan tomato, tetapi rasanya seperti strawberi..

  11. Annona menjaringkan gol atau Custard Apple

  Buah ini tumbuh di kawasan subtropika. Untuk memakannya, anda perlu memotongnya separuh dan mengambil pulpa putih dengan sudu..

  10. Momordika Cochin (Gac)

  Oleh kerana makanan istimewa Vietnam ini hanya tumbuh dalam jangka waktu yang sangat singkat, terutamanya pada bulan Disember-Januari, Momrdika Cochin biasanya hanya disajikan dalam upacara seperti majlis perkahwinan..

  9. Kiwano (Melon Bertanduk)

  Walaupun endemik di Afrika sub-Sahara, buah ini ditanam di seluruh dunia dan dikenali sebagai buah puffer di AS kerana alasan yang jelas..

  8. Pitaya

  Buah kesayangan ini, endemik ke Mexico, tumbuh di kaktus dan mekar hanya pada waktu malam. Ia biasanya dikenali sebagai pitaya.

  7. Sapodilla

  Pokok-pokok Caribbean ini, yang merupakan rumah bagi buah yang sangat manis dan memabukkan, mati sangat cepat apabila suhu turun di bawah suhu beku..

  6. Sapota

  Ini adalah buah Caribbean lain yang terkenal dengan penggunaannya dalam milkshake, smoothie, dan ais krim. Ia paling popular di Amerika Tengah, Florida selatan dan Caribbean.

  5. Kumquat

  Walaupun kelihatan seperti oren, kumquat sebenarnya jauh lebih sukar. Buah sitrus ini dapat menahan suhu serendah -10 darjah Celsius.

  4. Cupuaçu

  Diusahakan di Amazon Basin, buah ini terkenal dengan aroma uniknya yang menyerupai campuran coklat dan nanas. Namun, rasanya lebih seperti pir dengan pisang..

  3. Momordica harantia (Bitter Gourd)

  Tidak semua buah manis. Buah ini ditanam di seluruh Asia, Afrika dan Caribbean kerana rasanya yang sangat pahit.!

  2. Carambola

  Carambola, juga dikenal sebagai "buah belimbing" kerana bentuk keratannya, rasanya seperti campuran epal, pir, anggur dan sitrus.

  1. Durian

  Walaupun ia terkenal dengan rasanya yang enak, buah ini berbau harum. Sebenarnya, buah-buahan ini berbau sangat busuk sehingga dilarang di banyak pertubuhan Asia (dan pengangkutan awam)..

  Sokong Bugaga.ru dan kongsi siaran ini dengan rakan anda! Terima kasih rakan! :)

  Mineola, buah apa, khasiat hibrida manis

  Mineola adalah buah yang dibiakkan secara buatan, dan tergolong dalam sitrus. Pada musim sejuk, buah ini dijual di pasar raya dan pasar di seluruh Rusia, tetapi sering dikelirukan dengan buah oren atau limau gedang. Buahnya dibiakkan oleh penternak dengan menyeberangi limau gedang dengan jeruk keprok. Manfaat dan keburukan sitrus tambang tidak setara, ia telah dikaji dan disahkan, oleh itu, buah-buahan yang sihat dari pelbagai jenis dan rasa dijual di rak.

  1. Penerangan dan asal-usul buah miola
  2. Seperti apa rupa mioola
  3. Rasa kualiti
  4. Nilai pemakanan dan kandungan kalori
  5. Komposisi dan sifat berguna dari myola
  6. Mineola untuk penurunan berat badan
  7. Mineola dalam masakan
  8. Cara memilih dan menyimpan mineola

  Penerangan dan asal-usul buah miola

  Ramai yang telah mencuba atau melihat sitrus ini, jadi apa itu miola? Ia adalah kacukan Danger's tangerine tangerine dan Duncan limau gedang. Mineola mula-mula dituai pada tahun 1931 di Florida. Tumbuhan ini dinamai kota Minneola, yang dianggap sebagai tempat kelahiran buah. Kini pelbagai tumbuh di seluruh Florida kerana keadaan dan kesuburan tanah di kawasan ini. Tetapi penanaman sitrus industri dilakukan terutamanya di Israel dan Turki, di kedai-kedai anda sering dapat menjumpai buah-buahan Cina..

  Seperti apa rupa mioola

  Minneola adalah buah malar hijau yang berasal dari pokok yang tumbuh di subtropik. Pokok ini mempunyai jenis lebat, mahkota hijau lebar dan buah-buahan cerah yang besar. Anak benih muda dengan kulit kayu kehijauan yang berubah menjadi coklat ketika ia berkembang. Sekiranya anda mewujudkan iklim yang baik untuk pertumbuhan, pokok sitrus akan mencapai 5 meter.

  Hibrida tangerin dapat ditanam di rumah, di tingkap pohon tumbuh hingga 1.2-1.5 meter.

  Buah Mineola dengan daun besar yang panjang dan runcing dengan warna hijau yang kaya. Pembungaan tumbuh-tumbuhan riang, bunga keputihan kecil mekar di dahan. Selama sebulan, aroma menyenangkan susu berasal dari tunas. Pokok sitrus yang matang dengan perbungaan yang banyak. Jeruk diserbukkan sendiri, tetapi untuk meningkatkan ukuran buah, mereka diikat.

  Mineola kelihatan seperti oren atau jeruk keprok. Tetapi ada gen limau gedang, sehingga buahnya besar - berdiameter hingga 8-10 cm. Campuran jeruk dan limau gedang ini mempunyai kulit kemerahan yang mengelupas dengan baik. Anda boleh membezakan miola dari buah lain dengan penebalan yang ada di bahagian atas. Ukuran hemisfera ini adalah 1-1.5 cm dan memberikan sitrus bentuk loceng.

  Aroma sitrus dirasakan sepanjang tempoh penanaman buah. Buburnya mempunyai warna kuning-oren, dan rasanya tidak pahit, seperti biasa untuk limau gedang. Buah Mineola mempunyai banyak biji, tetapi tidak lebih dari jeruk merah. Buahnya mempunyai kulit tebal, jadi dipelihara dengan baik dan menempuh jarak jauh.

  Kelebihan lain dalam penggunaan dan populariti hibrida adalah kesahihannya. Pokok buah mempunyai penyesuaian yang baik dalam iklim sejuk.

  Rasa kualiti

  Mineola rasanya seperti hibrida sitrus yang dibiakkan, tetapi dengan beberapa keanehan. Bubur jeruk oren lebih enak daripada mandarin. Buah Mineola tidak mempunyai rasa pahit limau gedang, dan pengelupasannya mudah seperti jeruk keprok. Bubur oren matang dikelilingi oleh kulit susu nipis, yang juga tidak begitu pahit, sehingga buahnya hanya meleleh di mulut. Aroma khas buah sitrus menggabungkan nada oren, jeruk keprok dan limau gedang.

  Nilai pemakanan dan kandungan kalori

  Terdapat banyak gula dalam buah sitrus, tetapi miola tetap menjadi produk diet. Pakar pemakanan membenarkan penggunaan Mineola semasa menjalani diet, tetapi secara sederhana. 100 g produk mengandungi 84% air. Hampir tidak ada protein dan lemak, kandungan karbohidrat adalah 9 g setiap 100 g produk. Lebih baik makan buah secara sederhana, kerana karbohidrat cepat dan selera makan meningkat. Mineola mempunyai kandungan kalori rendah, setiap 100 g - 40 kcal. Satu buah mempunyai kira-kira 120 - 150 kalori, dengan mengambil kira beratnya.

  Komposisi dan sifat berguna dari myola

  Buah Mineola mempunyai komposisi kimia yang serupa dengan buah tangerin dan limau gedang, oleh itu ia juga sangat berguna.

  Tumbuhan buah Mineola mempunyai komposisi vitamin - A, C dan B. Jeruk mengandungi kandungan kalium, zat besi, kalsium, peptin, lutein, antioksidan, beta-karoten, flavonoid, xanthine, asam folat yang tinggi. Unsur surih ini memberi kesan yang baik pada tubuh. Sebagai contoh, untuk membekalkan vitamin C kepada tubuh, anda perlu makan beberapa mineral setiap hari..

  Tindakan komposisi asid organik dan serat dalam buah bermanfaat untuk sistem pencernaan, kerana usus dibersihkan. Ini membantu bahan masuk diserap dengan lebih cepat dan lebih berkesan. Buah mempunyai kesan meremajakan dan antioksidan, yang membantu dalam mencegah proses reaksi keradangan tubuh. Kesan ini dikaitkan dengan sifat buah mineral dalam penyingkiran toksin.

  Buah sitrus mempunyai karotenoid yang mempengaruhi pengayaan seseorang dengan norma warna cerah. Penyamakan akan lebih sekata semasa berjemur.

  Karoten yang terdapat dalam sitrus diperlukan untuk meningkatkan penglihatan, dan antioksidan ini juga melawan radikal berbahaya.

  Phytoncides, yang terdapat dalam buah mineral, mencegah dan meminimumkan risiko serangan virus bermusim. Dan kehadiran flavonoid dalam buah-buahan melindungi dan memulihkan sel.

  Zat-zat yang kaya dengan miola diperlukan oleh wanita untuk mengatur kitaran bulanan. Asid folik, yang banyak terdapat di miola, penting bagi wanita semasa mengandung dan semasa pembuahan..

  Mineola untuk penurunan berat badan

  Buah tanaman sitrus rendah kalori, oleh kerana itu digunakan untuk menurunkan berat badan semasa menjalani diet. Faedah memperkenalkan miola ke dalam diet:

  • rasa yang menyenangkan, menjadikannya lebih mudah dan menyenangkan untuk menurunkan berat badan
  • rizab tenaga: mencegah kelesuan dan mengantuk;
  • tepu dari serat, semasa berpuasa ia akan ditoleransi dengan lebih baik;
  • kelembapan dalam jumlah besar, mengisi perut sehingga kelaparan membosankan;
  • sitrus mengandungi minyak semula jadi penting yang meningkatkan nada dan kekuatan sepanjang hari.

  Buah ini bukan pembakar lemak sejagat. Serat yang terdapat dalam komposisi membersihkan usus dan terasa kenyang, tetapi untuk sementara waktu. Dengan kandungan kalori yang kecil, anda perlu ingat mengenai fruktosa di dalam pulpa. Sekiranya penurunan berat badan aktif berlaku, anda perlu mengurangkan penggunaan produk dalam diet.

  Untuk menurunkan berat badan dengan cepat, tidak digalakkan melebihi pengambilan buah setiap hari. Dengan karbohidrat sederhana, pengeluaran aktif insulin diprovokasi, yang menghentikan proses pembakaran lemak.

  Buah yang cerah ini terhad kepada penggunaannya. Dalam sitrus, terdapat banyak asid yang mempengaruhi saluran gastrousus dan risiko ulser perut. Sekiranya seseorang memulakan tahap pemburukan, myola tidak digalakkan untuk digunakan. Pesakit kencing manis juga tidak dapat menikmati rasa sitrus kerana asid dan gula..

  Sebilangan besar pengambilan sitrus membawa kepada alahan. Gejala biasa termasuk kemerahan pada wajah atau kulit tangan, demam, ruam, dan sakit perut. Oleh itu, kanak-kanak di bawah umur 7 tahun hanya boleh diberi beberapa keping sehari sekiranya tiada alahan..

  Mineola dalam masakan

  Jus, minuman buah, jus segar, salad atau pastri dibuat dari buah-buahan tambang segar. Orang Amerika minum jus mineral pada waktu pagi untuk menyegarkan, dan orang Cina menambahkan produk itu ke nasi atau salad. Di Bulgaria, Rusia dan negara-negara CIS, mereka memakan sitrus segar atau membuat jem. Buah kering digunakan untuk membuat minuman beralkohol dan tincture.

  Cara memilih dan menyimpan mineola

  Manfaat maksimum dari buah masak. Kematangan sitrus ditentukan seperti berikut: buah miola elastik, mempunyai tekstur yang padat. Sekiranya sangat keras, maka ia tidak matang sepenuhnya. Jenis sitrus yang sesuai untuk dimakan dapat dilihat dari warna kulit, semakin gelap, semakin matang. Warna miola yang tidak matang akan lebih pucat, dan rasa sitrus, tentu saja, akan masam.

  Sekiranya kulit rongga berbau manis dan lembut ketika disentuh, buahnya akan rosak. Apabila ditekan, buah tidak boleh tergelincir. Buah-buahan myola yang baik tidak mempunyai cacat yang menunjukkan kerosakan. Penggunaan produk dengan permukaan bergelombang atau tidak rata dibenarkan. Mungkin terdapat kesan seperti benang pada buah berkualiti tinggi dengan kawasan kering kecil yang kelihatan seperti calar.

  Buah masak mengekalkan kesegaran dan manfaat kesihatannya sehingga dua minggu jika didinginkan. Sekiranya buahnya belum matang sepenuhnya, ia akan dapat digunakan selama sebulan. Dengan syarat bahawa buah itu terletak di bilik di atas meja - ia akan tetap segar selama tiga hari.

  Epal quince atau quince: buah apa ini

  Menurut tulisan Homeric, quince atau quince apple adalah buah yang paling hebat di kebun Hesperides. Di sana, di taman depan watak-watak mitologi Yunani kuno, pokok-pokok dengan buah-buahan emas tumbuh. Quince mula diusahakan sekitar 2600 tahun yang lalu, oleh itu, ia adalah tanaman pertanian tertua..

  Apa itu epal berhenti

  Quince adalah tanaman subur milik keluarga Rosaceae yang tumbuh di iklim yang hangat. Buahnya dituai di kawasan seperti:

  • Turki
  • Kaukasus;
  • Dagestan;
  • Turkmenistan;
  • Asia Tengah;
  • Australia;
  • Eropah.

  Quince digunakan bukan hanya untuk tujuan masakan. Kerana kandungan vitamin, mineral dan minyak pati yang tinggi, buah tanaman telah lama digunakan dalam perubatan..

  Orang ramai berminat dengan persoalan quince - adakah buah atau buah beri. Ini adalah kerabat dari epal dan pir, oleh itu, ia tergolong dalam jumlah buah.

  Bagaimana rupanya

  Pokok quince yang gugur boleh tumbuh dengan ketinggian 2 hingga 5 meter. Ia mempunyai dahan yang meningkat dengan daun ovoid. Tempoh berbunga berlaku pada bulan Mei-Jun, dan pematangan buah quince sepenuhnya diperhatikan pada bulan Oktober..

  Buahnya adalah epal berbentuk bulat atau pir dengan penutup terry. Buahnya mungkin mempunyai permukaan kasar atau licin. Beratnya tidak melebihi 100 g, walaupun kes dicatat ketika satu spesimen mencapai 2 kg. Quince pulp tidak berair dan cukup sukar. Di dalamnya terdapat jambul dengan biji coklat.

  Buah bujur

  Apakah jenisnya

  Pokok quince, tumbuh di tanah liat, menghasilkan hasil panen terbesar. Varieti popular termasuk:

  • Orang Jepun. Tanaman malar hijau setinggi 2 m dengan bunga merah dan buah-buahan yang harum. Bubur quince Jepun mengandungi asid buah beberapa kali lebih banyak daripada jenis lain. Jus buah segar harus dicairkan dengan air yang ditapis.
  • Biasa. Pokok yang cukup dengan buah-buahan yang boleh dimakan. Tanaman ini diusahakan terutamanya di wilayah Volga, Crimea, Transcaucasia, Yunani dan negara-negara Asia Tengah. Quince biasa boleh berbentuk epal, berbentuk pir dan Portugis.
  • Orang Cina. Ragamnya dibezakan dengan kehadiran buah-buahan yang harum dengan pulpa berdaging. Buahnya mempunyai rasa masam dan kelikatan ringan..

  Varieti yang ditunjukkan di atas mempunyai banyak jenis: Muscat, Golden Ball, Krasnodar, Marble, Persian Sugar, Amber, Champion dan lain-lain.

  Quince Jepun yang mekar

  Kandungan kalori dan komposisi kimia

  Quince mempunyai komposisi pelbagai komponen, yang selain vitamin dan mineral, termasuk:

  • minyak pati;
  • tanin;
  • fruktosa;
  • asid lemak mono- dan tak jenuh ganda.

  Nilai pemakanan buah per 100 g ialah 57 kcal, di antaranya:

  • protein - 0.4 g;
  • lemak - 0.1 g;
  • karbohidrat - 15 g.

  Selain itu, buah quince kaya dengan asid yang jarang dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang lain: pektin, tartron, anggur, lemon, epal.

  Komposisi kimia (setiap 100 g produk)Kuantiti, mg
  Vitamin A (beta-karoten)0,4
  Vitamin C (asid askorbik)23.0
  Vitamin B1 (tiamin)0.02
  Vitamin B2 (riboflavin)0.03
  Vitamin B3 (niasin)0.5
  Vitamin B5 (asid pantotenik)0.08
  Vitamin B6 (piridoksin)0.04
  Vitamin B9 (asid folik)0.003
  Vitamin E (tokoferol)0.3
  Vitamin K (phylloquinone)0.005
  Potasium119.0
  Kalsium11.0
  Fosforus11.0
  Magnesium8.0
  Besi0.7
  Mangan0.3

  Quince juga mengandungi bahan toksik dan berbahaya yang terdapat di dalam bijinya. Ini adalah amigdalin, lendir dan tanin..

  Apakah sifat berguna dan berbahaya?

  Quince bukanlah buah yang popular seperti epal atau pir, sedangkan ia boleh dipanggil farmasi semula jadi dengan selamat:

  • kalium menormalkan tekanan osmotik dan keseimbangan asid-basa darah, dan juga menstabilkan tahap cecair sel dan antar sel;
  • zat besi meningkatkan hemoglobin dan meningkatkan fungsi kelenjar tiroid;
  • kalsium dan fosforus menguatkan kerangka dan gigi tulang manusia;
  • magnesium menghilangkan agen penyebab gangguan saraf dan mengambil bahagian dalam pengaturan fungsi sistem pernafasan;
  • pektin menyelimuti mukosa usus, melindunginya daripada kerengsaan;
  • vitamin C melawan virus dan bakteria, menguatkan sistem imun;
  • beta-karoten meningkatkan penglihatan dan terlibat dalam membuang toksin dari badan.
  Quince dalam sirap boleh disimpan di tempat yang gelap dan sejuk sehingga 12 bulan

  Saintis Parsi Avicenna, yang hidup pada akhir abad ke-9, menggunakan buah ini untuk menghilangkan gangguan pencernaan. Di samping itu, dia mengesyorkan orang yang mempunyai penyakit hati kronik dan perut lemah untuk minum campuran jus quince, cuka dan madu..

  Dianjurkan untuk memasukkan buah quince dalam diet lelaki berusia lebih dari 30 tahun. Bahan bermanfaat yang merupakan sebahagian daripada buah adalah pencegahan penyakit saluran kencing dan kelenjar prostat yang sangat baik.

  Mengapa quince berguna semasa mengandung

  Oleh kerana tubuh wanita mengalami perubahan fizikal semasa membawa anak, ada keperluan mendesak untuk unsur-unsur berguna seperti zat besi, kalsium, magnesium, kalium dan fosforus..

  Semua mineral ini terlibat dalam:

  • pencegahan anemia kekurangan zat besi;
  • pembentukan organ dan sistem janin;
  • menguatkan saluran darah ibu;
  • mengekalkan bentuk dan berat badan.

  Ramai wanita pada trimester pertama kehamilan mengalami malaise, disertai toksikosis. Selama periode ini, disarankan untuk menggunakan quince, kerana mempunyai sifat antiemetik. Buah-buahan harus direbus dan diambil dalam 100-120 gram 3 kali sehari. Wanita yang sedang menyusui harus menghilangkan quince dari makanan mereka. Buah menyebabkan sembelit dan kembung pada anak kecil.

  Kandungan lemak rendah, kehadiran serat makanan dan ketiadaan kolesterol - semua ini menjadikan quince produk makanan yang berharga..

  Apakah kontraindikasi

  Makan berlebihan quince boleh membahayakan kesihatan dan memprovokasi:

  • sembelit;
  • kembung perut;
  • melengkapkan pita suara;
  • permulaan gejala alahan.

  Epal berhenti mengandungi sejumlah kecil gula. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap diabetes harus mempertimbangkan fakta ini semasa menyusun diet harian mereka..

  Cara makan

  Buah quince jarang mempunyai bentuk yang tidak biasa, tetapi tidak semua orang menyukai citarasa khasnya. Buahnya dibezakan dengan kekenyangan khas dari pulpa, yang, lebih-lebih lagi, seperti kulitnya, keras dan tidak terlalu berair.

  Adakah mungkin untuk makan quince mentah

  Ada yang berpendapat bahawa buah segar tidak sesuai untuk dimakan. Ini disebabkan oleh ketumpatan pulpa dan kelikatannya. Pada masa yang sama, tidak ada kontraindikasi khusus untuk memakan buah mentah. Namun, ada beberapa cadangan untuk digunakan, iaitu, sebelum makan, buah harus direbus atau dibakar di dalam oven. Untuk rasa segar, baji buah mentah boleh ditambah ke teh atau minuman panas yang lain.

  Kehidupan quince yang masih boleh dimakan oleh Susanne Jutzeler, suju

  Bagaimana ia digunakan dalam memasak

  Selalunya, quince dimakan setelah pulpa dirawat dengan panas. Mereka membuat dari buah:

  • jem;
  • kompot;
  • jus;
  • marmalade;
  • buah gula-gula.

  Buah ini juga boleh menjadi asas penyediaan pencuci mulut atau sos untuk hidangan daging. Apabila terdedah kepada suhu tinggi, sifat zat buah hilang, dan pulpa berair memperoleh rasa manis.

  Quince gula-gula

  Ia memerlukan 5 hari menunggu untuk menyediakan makanan. Kandungan kalori produk siap setiap 100 g adalah sekitar 600 kcal. Pencuci mulut merujuk kepada masakan oriental, ia menyerupai rasa Turki yang indah dalam rasa dan struktur.

  1. Basuh buah dan potong. Inti dan kupas. Jangan buang kulitnya, kerana ia berguna untuk menebal sirap gula..
  2. Ambil kuali dengan lapisan enamel dan tuangkan air ke dalamnya. Lipat kulit ke dalam bekas dan didihkan. Kemudian kurangkan api dan masak sekurang-kurangnya 20 minit.
  3. Sebelum memasukkan kuis ke dalam sirap, anda perlu mengupasnya - ia tidak lagi diperlukan.
  4. Rebus pulpa selama 15 minit. Keluarkan dengan sudu berlubang dan buang dalam saringan. Tuang 1 kg gula ke dalam air di mana buahnya berada. Sediakan sirap sehingga biji-bijian larut sepenuhnya, kacau kandungannya dengan baik.
  5. Potong bahagian yang disejukkan menjadi kiub atau baji. Masukkan ke dalam sirap dan didihkan. Masak selama 5 minit dengan api kecil. Ketepikan campuran selama 6-12 jam. Rebus lagi, masukkan 1 kg gula lagi.
  6. Jalankan prosedur mendidih 3-4 kali. Pada mendidih terakhir, tambahkan jus setengah lemon ke jisim.
  7. Letakkan buah-buahan yang sudah siap di atas loyang yang ditutup dengan perkamen dalam satu lapisan.
  8. Apabila sirap telah kering dan buah gula-gula sedikit melekit, celupkan setiap bahagian dalam gula tepung. Dianjurkan untuk meletakkan buah-buahan dalam satu lapisan dan biarkan kering sepenuhnya..

  Anda perlu menyimpan pencuci mulut di dalam balang kaca di bawah penutup kedap udara tidak lebih dari 2 bulan.

  Nectar yang menghidupkan adalah jus quince, yang boleh dimakan dalam tin atau segar. Banyak suri rumah, menyediakan stok untuk musim sejuk, ketika menyediakan minuman, campurkan pekat dengan jus epal, labu atau pic. Pemuliharaan mengandungi banyak asam buah, jadi ia harus digunakan dengan berhati-hati oleh kanak-kanak dan orang-orang dengan penyakit kronik saluran pencernaan.

  Sebagai kesimpulan, perlu ditambahkan bahawa Turki menduduki tempat pertama dalam penanaman quince. Di sinilah di bawah cahaya matahari Mediterania yang terang, seperlima hasil panen dunia dikumpulkan..