Jalan pintas

stipe

Penerangan alternatif

• tempat di mana lembaran buku, buku tulis dijahit

• bahagian buku yang "sesuai" dengan bahagian dalaman

• bahagian pengikat yang merangkumi tempat di mana cadar dilampirkan

• tempat di mana helaian buku dijahit

• berakhir untuk mengikat

• bahagian resit yang boleh dilepaskan

• tempat di mana cadar dijahit

• sajak ke puncak dalam dongeng Rusia

• pengikatan buku terpaku padanya

• Kupon yang dilekatkan pada stok atau bon dan memberikan hak untuk menerima satu set kupon baru untuk stok ini (menggunakan set sebelumnya)

Apa nama kaki cendawan

LEG - Kaki, kaki, isteri. 1. dikurangkan belaian. ke kaki. 2. Sokongan, rak (perabot, perkakas, dll.). Kaki sofa, meja, kerusi, samovar. 3. Cendawan mempunyai bahagian bawah di mana topi duduk. 4. Gelongsor separuh (kompas; khas). ❖ Beri kaki kepada seseorang...... Kamus Penjelasan Ushakov

LEG - LEG, dan, isteri. 1. lihat kaki. 2. Sokongan, pendirian (perabot, perkakas, perkakas, peranti apa) N. kerusi. 3. Batang, pada rum memegang bunga, serta bahagian bawah, di bawah topi, cendawan. N. dandelion. N. russula. 4. Salah satu batang gelangsar...... Kamus Huraian Ozhegov

Kaki (mikologi) - Kaki Amanita velosa (stipa Latin) adalah bahagian badan berbuah dari penutup kulat pedunculate. Cendawan yang tumbuh di atas kayu dapat... Wikipedia

leg - kata benda, f., kontra. selalunya Morfologi: (tidak) apa? kaki, kenapa? kaki, (lihat) apa? kaki, apa? kaki, mengenai apa? mengenai kaki; pl. apa? kaki, (tidak) apa? kaki, kenapa? kaki, (lihat) apa? kaki, apa? kaki, mengenai apa? mengenai kaki 1. Kaki disebut dengan kaki sebagai sayang....... Kamus Penjelasan Dmitriev

kaki - dan; pl. genus. zhek, tarikh. zhkam; g. 1) menurun. belaian. ke kaki 1) Melompat dengan sebelah kaki. Kaki kecil. Tetapi / zhka anak. Kaki foal nipis. Kasut kaki kecil. Veal aspic tetapi... Kamus banyak ungkapan

kaki - LEG1, dan, g Sebahagian dari tanaman, batang di mana bunga dipegang, atau yang lebih rendah, di bawah topi, separuh cendawan. Kaki boletus ternyata cacing, tetapi penutupnya bersih. LEG2, dan, jamak. zhek, tarikh. zhkam, f Bahagian bawah perabot,...... Kamus penerangan kata nama Rusia

Kaki - Saya w. 1. Bahagian bawah, sokongan sesuatu (perabot, kasau, struktur, mekanisme, dll.); kaki 3.. 2. Batang tanaman. Ott. Bahagian bawah cendawan. 3. Salah satu bahagian gelongsor alat pengukur atau lukisan. II f. percakapan 1. dikurangkan untuk n... kamus penjelasan moden bahasa Efremova dari bahasa Rusia

Kaki - Saya w. 1. Bahagian bawah, sokongan sesuatu (perabot, kasau, struktur, mekanisme, dll.); kaki 3.. 2. Batang tanaman. Ott. Bahagian bawah cendawan. 3. Salah satu bahagian gelongsor alat pengukur atau lukisan. II f. percakapan 1. dikurangkan untuk n... kamus penjelasan moden bahasa Efremova dari bahasa Rusia

kaki - dan; pl. genus. zhek, tarikh. zhkam; g. 1. Kurangkan belaian. k Kaki (1 watak). Lompat dengan sebelah kaki. Kaki kecil. N. anak. Kaki foal yang nipis. Kasut kaki kecil. Aspek kaki lembu. Adakah anda akan makan kaki ayam? Berair n. Bowing,...... Kamus Ensiklopedik

Keluarga Boletaceae (Boletaceae) - Keluarga ini mengandungi 17 genera dan kira-kira 250 spesies cendawan. Di Kesatuan Soviet, terdapat 13 genera dan sekitar 90 spesies. Badan berbuah jamur boletus secara morfologi agak seragam. Kesemuanya bukan sahaja...... ensiklopedia biologi

Struktur kulat - dari miselium hingga topi

Mengenai struktur miselium dan badan kulat berbuah. Mengenai tempat unik Kerajaan Cendawan antara dunia binatang dan tumbuh-tumbuhan, ciri-ciri berkaitan yang menyatukan cendawan dengan mereka, dan bagaimana cendawan berbeza dengan wakil kerajaan alam lain.

 1. Misteri kerajaan istimewa
 2. Apa kesamaan cendawan dan haiwan
 3. Apa kesamaan cendawan dan tumbuhan
 4. Cendawan dibuat dari apa
 5. Bahagian bawah cendawan
 6. Struktur cendawan
 7. Miselium (miselium)
 8. Tudung cendawan
 9. Jenis penutup cendawan
 10. Kulit topi cendawan
 11. Pulpa cendawan
 12. Hymenophore
 13. Stipe
 14. Pulpa kaki cendawan
 15. Bentuk kaki cendawan
 16. Permukaan tangkai cendawan

Misteri kerajaan istimewa

Cendawan adalah makhluk yang istimewa dan indah. Sehingga ahli biologi memilih mereka menjadi kerajaan yang terpisah - Kerajaan Cendawan - pelbagai, misteri dan, sejauh ini, penuh dengan rahsia dan misteri. Pada masa ini, saintis mengetahui kira-kira 100 ribu spesies cendawan, tetapi ini hanya sebahagian dari dunia mereka yang luas. Kajian berterusan Kerajaan Cendawan yang luas oleh para saintis-ahli mikologi berlanjutan hingga ke hari ini, dan akan membawa banyak lagi penemuan.

Kita semua terbiasa mengumpulkan dan memakan cendawan yang boleh dimakan, tanpa benar-benar memikirkan bagaimana susunannya di sana, tetapi bagi pencari yang ingin tahu, maklumat mengenai strukturnya tidak akan berlebihan.

Misteri kerajaan cendawan

Apa kesamaan cendawan dan haiwan

Cendawan adalah organisma khas yang menempati tempat yang unik antara kerajaan tumbuhan dan haiwan. Mereka adalah heterotrof, seperti haiwan, iaitu, mereka tidak dapat mensintesis secara bebas bahan organik dari sebatian anorganik, seperti tumbuhan, tetapi mesti menerima nutrien dari persekitaran luaran. Di samping itu, sifat berikut mempunyai persamaan dengan haiwan:

 • Kehadiran kitin di dinding sel.
 • Kekurangan plastid.
 • Kehadiran lisosom yang mengandungi enzim pencernaan.
 • Kehadiran vakuola simpanan kecil.
 • Glikogen digunakan sebagai nutrien cadangan, bukan kanji.

Apa kesamaan cendawan dan tumbuhan

Oleh itu, cendawan lebih menyerupai tanaman. Sejak sekian lama mereka berada di antara kerajaan tanaman. Mereka dibawa bersama dengan tanaman:

 • Berkembang di satu tempat
 • Pemakanan melalui proses penyerapan, iaitu penyerapan nutrien.
 • Peluang pertumbuhan yang tidak terhad.
 • Pembiakan oleh spora.
 • Kehadiran dinding sel.
 • Kekurangan pusat sel.
 • Kehadiran vakuola di dalam sel.

Cendawan dibuat dari apa

Sel-sel kulat mono atau multinuklear biasanya ditutup dengan membran sel nipis. Di bawahnya adalah membran sitoplasma yang menyelimuti sitoplasma.

Sel jamur mengandungi protein, enzim, dan lisosom di mana protein dibelah oleh enzim proteolitik. Mitokondria mempunyai kemiripan umum dengan tanaman yang lebih tinggi. Vacuoles mengandungi nutrien simpanan: lemak, glikogen, lipid, asid lemak.

Cendawan yang dimakan kaya dengan vitamin dan mineral. Kira-kira 50% jisim keringnya adalah bahan nitrogen, di mana protein menyumbang sekitar 30%.

Di dunia kita, cendawan ada di mana-mana sahaja - dari acuan mikroskopik hingga gergasi setinggi satu meter. Mereka tinggal di mana sahaja organisma hidup boleh hidup, dan peranannya dalam kitaran hidup sangat besar. Cendawan - pengurai - organisma yang memakan sisa organik mati dan menjadikan sisa ini mineralisasi kepada sebatian organik sederhana.

Banyak jenis kulat hidup dalam simbiosis dengan tanaman yang lebih tinggi, membentuk mikoriza dengan sistem akarnya. Seperti boletus dengan birch.

Sebilangan tanaman yang lebih tinggi biasanya tidak dapat tumbuh dengan normal tanpa mikoriza. Cendawan menerima oksigen dari tanaman yang lebih tinggi, perkumuhan akar dan sebatian yang tidak mengandungi nitrogen, dan sebagai gantinya membantu mereka mengasimilasikan bahan yang sukar dijangkau dari humus, mengaktifkan aktiviti enzim tanaman yang lebih tinggi. Mereka juga menyumbang kepada metabolisme karbohidrat mereka, membetulkan nitrogen bebas, menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan zat dan vitamin yang lebih tinggi.

Bahagian bawah cendawan

Kerajaan cendawan terbahagi kepada dua subkingdom:

 • Inferior - terdiri daripada satu sel.
 • Lebih tinggi - mempunyai miselium multisel.

Struktur cendawan

Miselium (miselium)

Ciri unik utama perwakilan Kerajaan Cendawan, yang hanya ada, adalah bahagian utama badan mereka yang terletak tidak di atas tanah, tetapi di bawahnya. Ini adalah miselium, miselium, yang terdiri daripada benang yang tidak dapat dilihat oleh mata - hyphae. Hyphae terdiri daripada tubulus mikroskopik, sitoplasma. Mereka dapat menjalin hubungan antara satu sama lain, membentuk simpulan, tumbuh bersama untuk membentuk filem atau ikatan tebal yang sudah dapat dilihat dengan mata kasar. Daripada tanah, kayu busuk, kotoran atau sisa organik lain boleh berfungsi sebagai rumah cendawan - intinya tidak berubah.

Miselium

Ini adalah miselium yang merupakan badan utama kulat. Badan buah di permukaan bumi hanyalah cara pembiakan, ia diperlukan untuk pembentukan dan penyebaran spora.

Itulah sebabnya miselium agarika madu, berukuran 880 hektar, diakui sebagai organisma terbesar di planet ini..

Tidak seperti badan berbuah "tanah", miselium dapat hidup selama puluhan, dan kadang-kadang beratus-ratus tahun. Dia mengalami hibernasi semasa keadaan cuaca buruk, dapat tinggal di dalamnya untuk waktu yang lama, dan kembali aktif ketika keadaan menjadi sesuai untuk pertumbuhan.

Mycelium mempunyai pelbagai jenis, masing-masing mempunyai tujuan yang berbeza:

 • Rhizomorphs dan sclerotia - dalam bentuk ini miselium mengalami masa yang tidak menyenangkan.
 • Kabel dan Rhizoctonia - berfungsi untuk melekat pada tanah dan menyebar.
 • Stroma - mewujudkan keadaan untuk memelihara pertikaian.
 • Filem - berfungsi untuk memecah dan menyerap selulosa.
 • Mengikut struktur badan, yang lebih rendah - dengan miselium bukan sel, dan yang lebih tinggi - dengan miselium selular.
 • Mengikut ukuran - menjadi makromiset - yang di mana badan buah terletak di atas permukaan bumi dan mikromiset, atau organisma kulat kecil mikroskopik.

Di makromycetes, badan berbuah adalah pleksus miselium khas, yang diperlukan untuk pembentukan dan pertumbuhan spora. Micromycetes juga mempunyai badan ini, tetapi saiznya sangat kecil. Apabila sel anak perempuan, selepas pembentukannya, tidak berpisah dari ibu, sejenis rantai organisma bebas fisiologi terbentuk. Pseudomycelium berkembang, seperti pada ragi.

Kulat tidak mempunyai tisu. Dalam bentuk yang sangat teratur, hyphae dapat berkait rapat dengan erat dan membentuk tisu palsu - plecthenchyma, dari mana badan berbuah terbentuk.

Sains adalah sains, tetapi dalam kehidupan biasa, bagi pencinta perburuan yang tenang, cendawan adalah badan buah terestrial. Mari lihat komponennya:

Tudung cendawan

Bahagian terpenting dari badan berbuah, kerana di dalamnya spora matang. Tutupnya terdiri daripada kutikula - kulit, pulpa dan hymenophore - lapisan yang mengandungi spora, yang boleh terletak di bahagian atas dan bawah penutup.

Jenis penutup cendawan

Dalam penampilan, topi dibahagikan kepada:

 • Sfera
 • Hemisfera
 • Berbentuk loceng
 • Ovoid
 • Kerucut
 • Dengan tubercle tengah
 • Cembung
 • Cengkung
 • Langsung

Bentuk topi tidak hanya bergantung pada jenis jamur, tetapi juga pada usia badan berbuah, kerana cenderung berubah dari masa ke masa. Pada orang muda lebih kerap ovoid atau cembung, pada orang tua ia cekung atau rata..

Kulit topi cendawan

terdiri daripada satu atau lebih lapisan. Peranannya adalah untuk melindungi pulpa dan hymenophore dari pengaruh luaran. Dia sendiri sering berubah di bawah pengaruh ini. Di banyak spesies cendawan, kulit penutup kering pada cuaca cerah, dan pada musim hujan ia ditutup dengan lendir.

Pulpa cendawan

Lapisan dalaman badan berbuah terdiri daripadanya. Ini adalah tisu yang terbentuk semasa aktiviti hyphae steril. Ia boleh menjadi konsisten berdaging, (berdaging nipis atau tebal), berkawan atau berkayu. Pulpa terdapat dalam pelbagai warna dan sering berubah warna apabila terkena udara - ketika cendawan dipotong. Pada lelangit, pulpa boleh menjadi neutral atau mempunyai rasa yang jelas - manis atau pahit. Bau pulpa juga bergantung pada banyak faktor, selalunya ia adalah cendawan, dakwat atau tepung.

Hymenophore

Hymenophore

Ini adalah lapisan penutup spora, bahagian yang paling penting dari kulat. Ia boleh terdiri daripada beberapa jenis:

 • Smooth adalah jenis termudah yang tidak mempunyai permukaan yang maju. Jenis ini paling sering dijumpai di cendawan marsupial dan terletak di permukaan atas penutup, seperti morel..
 • Dilipat - ia terletak di bawah topi dan kelihatan seperti pengumpulan lipatan radial berkerut. Ia dijumpai paling kerap di badan berbuah dan sujud berbuah, tetapi ia juga terdapat pada topi. Contohnya ialah chanterelle biasa.
 • Spiny - terdiri daripada duri berbentuk kerucut atau jarum. Biasanya terletak di bahagian bawah penutup. Ia berlaku lebih kerap pada badan berbuah yang sujud, lebat dan pedunculated. Contoh - roda gila kuning.
 • Tubular atau berliang - selalu terletak di permukaan bawah penutup atau badan berbuah sessile dan merupakan jisim tubulus yang terbuka ke bawah. Dijumpai dalam boletus dan kulat. Tubul hampir selalu membentuk jisim yang menyatu, hanya di bahagian hati yang tidak menyatu dengan permukaan lateralnya dan mudah terpisah antara satu sama lain. Ukuran dan bentuk liang adalah penting. Mereka boleh berbentuk bulat, biasa, atau bersudut. Warna mereka juga boleh sangat berbeza dengan warna permukaan yang paling berpori..
 • Labirin adalah sejenis jenis tubular yang terdapat di beberapa keluarga jamur yang mempunyai badan berbuah sessile. Pori-pori di sini memanjang pada arah radial, dan dinding tiub tidak ada di beberapa tempat. Kadang-kadang tubulus cacat sehingga pada permukaannya kelihatan seperti piring atau selaput lipat.
 • Lamellar - yang paling biasa di cendawan topi. Plat adalah pertumbuhan tisu di permukaan bawah penutup, menyimpang secara radikal dari pusat. Ciri pengenalpastian utama mereka adalah ketumpatan dan hubungan dengan kaki. Sebilangan spesies mempunyai piring dengan panjang yang berbeza - normal, dipendekkan hingga ke kaki - tidak mencapainya, dan bahkan piring yang lebih pendek. Di beberapa cendawan, plat mempunyai jambatan atau cabang melintang, di bahagian lain terdapat kolarium - cincin di sekitar batang, di mana plat tumbuh.

Hymenophore membawa spora yang matang di permukaannya, dan apabila tiba waktunya, mereka tumpah keluar, memastikan proses pembiakan. Spora dibawa ke segala arah oleh angin; mereka dibawa oleh binatang, serangga dan orang. Spora mempunyai margin kelangsungan hidup yang sangat baik dan tahan terhadap keadaan persekitaran yang negatif. Dalam kulat akuatik, mereka mempunyai alat untuk pergerakan bebas dalam medium cair - flagella. Spora seperti itu matang di zoosporangia dan merupakan ciri pembiakan aseks dari banyak kulat yang lebih rendah..

Stipe

Kaki kulat adalah bahagian sokongan dari badan berbuah. Bahagian bawahnya terpaku pada substrat, biasanya tanah, lantai hutan atau kayu.

Kaki dibahagikan mengikut kedudukannya berbanding dengan topi - pusat, eksentrik atau lateral, dan hubungan kaki dengan penutup - boleh sepenuhnya tidak kelihatan, atau, sebaliknya, mudah dikenali.

Pulpa kaki cendawan

Selalunya struktur dan sifatnya sangat berbeza dari pulpa penutup. Dalam beberapa spesies, misalnya, terlalu sukar dan tidak digunakan untuk makanan..

Bentuk kaki cendawan

Kaki boleh berbentuk silinder, mempunyai pemanjangan atau kontraksi di bahagian atas atau bawah.

Pada potongan, kaki boleh menjadi padat, mempunyai rongga paksi, mempunyai rongga terpencil atau inti yang longgar. Rongga boleh mengandungi jisim longgar atau seperti kapas, maka kaki disebut lengkap. Selalunya, rongga tidak ada di badan berbuah muda dan kelihatan seiring bertambahnya usia..

Di pangkal kaki, mungkin terdapat ciri penebalan - bulat, atau tuberous, clavate, dengan penyempitan tajam ke bawah atau terpotong, hemisfera.

Permukaan tangkai cendawan

Terdapat beberapa jenis:

 • Keringkan halus seperti russula.
 • Membran mukus licin, seperti hygrophor yang pelbagai.
 • Velvety, seperti cendawan musim sejuk.
 • Mesh seperti boletus..
 • Beralur, seperti batang mycene.
 • Bersisik, seperti boletus.
 • Dengan corak moire - bergantian kawasan gelap dan terang, seperti bangku pucat.

Dari bawah, kaki masuk ke dalam substrat di mana badan buah telah tumbuh, bersambung dengan miselium dan menjadi sebahagian daripada satu badan miselium. Itulah sebabnya badan berbuah tidak dapat ditarik keluar dari tanah semasa pengumpulan - ini akan merosakkan miselium. Mereka mesti dipotong di akarnya dengan pisau, atau dipintal dengan teliti.

Kerajaan Cendawan Agung dengan tepat menempati tempatnya yang istimewa di meja spesies makhluk hidup yang mendiami planet kita, dan semua orang dapat terlibat dalam rahsia yang enak. Anda hanya perlu mengambil bakul dan mencari hutan yang menarik, menuju rahsia ladang cendawan.

Cendawan. Senaraikan dengan foto

Bersama dengan tumbuhan dan binatang, jamur mewakili kerajaan organisme ketiga: mereka dikeluarkan secara terpisah, kerana mereka memiliki sifat kedua kerajaan sebelumnya. Cendawan terdapat di air, di darat, di tanah. Mikologi terlibat dalam kajian mereka. Tidak semua makanan ini baik untuk manusia, tetapi ada cendawan yang digunakan untuk makanan. Mereka dihargai kerana rasa istimewa dan komposisi yang kaya. Cendawan mengandungi lemak, karbohidrat, vitamin, tetapi yang paling penting, ia adalah sumber protein, kerana, bersama dengan produk lain, mereka menggantikan daging untuk vegetarian.

Dalam jumlah kecil (200-300 g), cendawan boleh dimakan setiap hari.

Cendawan putih (boletus)

Cendawan ini adalah yang paling berharga, lazat, beraroma dan berkhasiat. Cendawan porcini mempunyai topi berdaging besar dan kaki putih tebal dan menonjol. Lebih-lebih lagi, warna topi - bergantung pada usia dan tempat pertumbuhan kulat - boleh berwarna terang, kekuningan dan coklat tua. Pada cendawan porcini yang tumbuh di hutan pinus, penutupnya biasanya lebih gelap. Cendawan porcini boleh mencapai ukuran yang cukup mengagumkan - penutupnya berdiameter hingga setengah meter, dan tingginya hingga 30 cm.

Cendawan tiram

Cendawan cukup besar, tutupnya berwarna kelabu atau coklat keabu-abuan, berdiameter 5 hingga 20 sentimeter. Kaki sangat lebat dan, kerana kekakuannya, tidak boleh dimakan. Cendawan tiram tumbuh dalam sejambak, yang kadang-kadang mengandungi hingga 30 cendawan dengan jumlah berat 2-3 kilogram. Untuk menanam cendawan tiram, perlu menyediakan potongan batang dan ranting pokok gugur dengan diameter sekurang-kurangnya 15 sentimeter dan panjang 25-30 sentimeter. Panjang yang lebih nipis menghasilkan hasil yang lebih rendah. Cendawan tiram tumbuh di persekitaran yang lembap, dan ruas harus direndam di dalam air selama 1-2 hari.

Laktosa

Cendawan topi dari genus lactarius. Tutupnya berdiameter 5-20 cm, cekung di tengahnya, sedikit berlendir, dengan tepi yang lusuh, keputihan dengan zon sepusat yang tidak tajam. Kaki pendek, tebal, berlubang. Pulpa adalah tajam. Tumbuh di hutan cemara, birch dan campuran dari awal musim panas hingga akhir musim luruh, secara tunggal dan berkumpulan. Cendawan boleh dimakan yang sangat berharga, digunakan untuk makanan yang hanya masin. Batas berat boleh mencapai diameter 25-30 sentimeter, awalnya cembung, kemudian berbentuk corong lebar, dengan tepi berbulu yang bengkok ke bawah, melekit, dari putih hingga coklat kehijauan, kadang-kadang hampir hitam, dengan zon sepusat yang agak jelas. Platnya melekat atau sedikit menurun, kerap, sempit, keputihan, gelap.

Ivishen (tergantung)

Cendawan tutup dari kumpulan lamellar. Topi berukuran 3-10 cm, cembung pada cendawan muda, kemudian menjadi tertekan atau bahkan berbentuk corong, dengan tubercle lebar di tengahnya, dengan tepi bergelombang yang tidak rata, putih, keputihan atau kekuningan. Piring turun ke batang, putih, kemudian menjadi merah jambu kotor. Kaki berwarna putih, pendek, nipis ke bawah. Daging roe lembut, lebat, putih, dengan bau mealy yang kuat. Warna pulpa pada waktu rehat tidak berubah. Ciri khas tumbuhan gantung disebabkan oleh kehadiran aldehid trans-2-nonenal tak tepu dalam tisu. Ceri tumbuh di hutan lebat, kebun, kebun sayur, kadang-kadang di padang rumput dari bulan Julai hingga Oktober. Ia jarang dan jarang.

Chanterelles

Cendawan hutan dengan warna kuning cerah, lebih jarang dengan warna kuning pucat. Topi berukuran 3-10 cm, dalam bentuk payung atau corong terbalik; kaki hampir menyatu dengan penutup. Nilai utama chanterelle adalah bahawa cendawan ini hampir tidak pernah cacing. Anda boleh menemui chanterelles dari awal musim panas hingga akhir musim luruh. Mereka sangat menyukai hutan konifer, birch dan campuran: cemara-birch. Seperti banyak cendawan, chanterelles tumbuh dalam keluarga atau kumpulan..

Minyak

Salah satu jenis cendawan yang boleh dimakan di bahagian Eropah di Rusia, Ukraine dan Belarus. Orang mengatakan bahawa boletus muncul ketika pokok pinus mekar.
Mereka tumbuh di hutan cemara dan pinus muda dalam keluarga besar. Ini adalah ternakan cendawan. Boletus juga terdapat di halaman terbuka yang cerah di lumut hijau, di bukit berpasir, lereng dengan hutan pinus muda yang jarang ditemui. Di Ukraine, boletus dapat dijumpai terutama di antara batang pinus buatan muda, di mana rumput tumbuh, atau di jarum lama..

Mosswheel

Ia tergolong dalam genus kulat tiub dan tumbuh dari awal musim panas hingga musim luruh di hutan konifer, gugur dan bercampur, secara tunggal atau dalam kumpulan kecil. Topi roda gila berbentuk hemisfera, menjadi cembung dari masa ke masa, dan kemudian rata. Dari atas, berwarna baldu, hijau tua atau coklat-coklat, lapisan spongy berwarna kuning terang. Pulpa roda gila keras, kuning pucat, putih pada cendawan lama, berubah menjadi biru pada waktu rehat. Mosswheel adalah cendawan yang boleh dimakan kelas pertama yang boleh digunakan tanpa mendidih terlebih dahulu untuk memasak hidangan panas, untuk acar, acar, dan pengeringan. Cendawan keseluruhan digunakan: topi dan kaki.

Mereka adalah kulat hitam berkayu nipis dan rapuh. Secara luaran, mereka kelihatan seperti kertas hangus. Mereka mempunyai bau kabur dan bubur manis manis. Cendawan ini banyak digunakan di Vietnam, Thailand, China. Muer tumbuh di batang pokok. Buat pertama kalinya mengenai cendawan, muer mula digunakan pada resepsi imperial di Jepun. Kini anda boleh membeli muer di sebuah kedai rempah-rempah oriental dengan harga yang cukup berpatutan..

Cendawan madu

Cendawan keluarga biasa. Mereka mula mengumpulkannya dari akhir bulan Ogos hingga musim sejuk. Dia suka tunggul tua, akar pokok konifer dan gugur, dan terutama sering menetap di tunggul kayu ek dan birch, ia ditemui walaupun di kawasan permafrost. Topi cendawan yang sebenar kelihatan seperti bola, cembung, kemudian diluruskan, baldu, berwarna coklat-kuning. Tepi penutup mula-mula dirangkul ke dalam, kemudian diluruskan, bergaris. Di atas penutup, terdapat sisik coklat kecil. Plat dilepaskan dari atas ke bawah, keputihan, kemudian berwarna coklat muda dan sering ditutup dengan bintik berkarat.Kaki panjang, berserat, kuning atau coklat, lebih gelap ke arah bawah. Pada agarika madu muda, kaki disambungkan ke tepi topi dengan filem putih, yang kemudian pecah dan tetap di kaki dengan cincin putih. Cincin inilah yang membantu membezakan agarika madu asli dari yang beracun (palsu, merah bata dan sulfur-kuning palsu). Pulut cendawan madu musim gugur berdaging tipis, keputihan, dengan bau cendawan yang menyenangkan.

Boletus

Ia tergolong dalam genus obabok dan tumbuh dari awal musim panas hingga akhir musim luruh dalam keadaan gugur, terutama birch, dan hutan campuran, secara tunggal dan berkumpulan. Selalunya boletus tumbuh di pinggir jalan hutan. Cap boletus berdiameter hingga 15 cm, hemisfera, kemudian berbentuk kusyen, berkabut atau halus, kering, sedikit berlendir dalam cuaca basah, dari pelbagai warna, dari abu-abu muda hingga coklat gelap, hampir hitam. Pulpa berwarna putih, tidak berubah warna pada waktu rehat, kadang-kadang berubah menjadi sedikit merah jambu, dengan bau dan rasa cendawan yang menyenangkan. Lapisan tubular terkelupas dengan mudah dari pulpa, keputihan, kemudian kelabu, kadang-kadang dengan bintik-bintik coklat gelap. Kaki boletus panjangnya hingga 15 cm, diameter hingga 3 cm, padat, silinder, sedikit melebar di bahagian bawah, keputihan, ditutup dengan sisik dari kelabu hingga coklat gelap, pada jamur tua keras, berserat.

Boletus

Milik genus obabok, tumbuh di hutan berdaun, campuran dan pain secara tunggal dan berkelompok dari bulan Jun hingga Oktober. Dia sangat menyukai aspen muda, tetapi membentuk mikoriza dengan birch, pain dan pokok lain. Tutup boletus berdiameter hingga 30 cm, pada jamur muda ia berbentuk separa bulat, berdekatan dengan batang, kemudian cembung, rata, kering, berdaging, baldu dengan warna berubah-ubah dari keputihan hingga kuning-oren, merah terang. Pulpa berwarna putih, pada waktu rehat berubah sedikit merah jambu atau biru, berubah menjadi hijau, kemudian berubah menjadi hitam, tanpa bau atau rasa istimewa. Kaki boletus hingga 20 cm, diameter hingga 5 cm, padat, silinder, menebal di bahagian bawah, mudah dipisahkan dari topi, putih-kelabu, ditutup dengan kudis berserabut-serat serpih warna putih, coklat-hitam.

Portobello

Ini adalah salah satu jenis cendawan champignon yang lebih biasa bagi kita. Ciri khas mereka boleh disebut ukuran yang agak besar dan topi yang dapat diungkapkan sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, diameternya sering mencapai 15 sentimeter. Ngomong-ngomong, kerana ciri ini lebih banyak kelembapan menguap dari portobello dibandingkan dengan jenis cendawan lain, kerana strukturnya lebih padat dan berdaging. Sungguh mengejutkan bahawa, sebagai makanan istimewa, portobello sering tumbuh dalam keadaan semula jadi yang tidak begitu menarik - di padang rumput, di sepanjang jalan raya, dan kadang-kadang bahkan di perkuburan..

Ryzhik

Milik genus Miller dari keluarga russula dari kumpulan lamellar, tumbuh di pain dan hutan lain dengan campuran pinus yang besar, terutama di hutan pinus muda, lebih baik di tanah berpasir dari bulan Julai hingga Oktober, secara tunggal dan berkumpulan. Tudung susu saffron dengan diameter hingga 15 cm, berdengkung, cembung pertama, kemudian berbentuk corong, dengan tepi yang sedikit melengkung ke bawah, licin, sedikit berlendir, oren, merah-oren, dengan zon sepusat dengan intensiti warna yang berbeza, semakin pudar. Permukaan bawah penutup berwarna coklat, dengan pinggan yang kerap mengalir ke bawah. Plat pertama dilekatkan, kemudian turun di sepanjang kaki, oren, berubah menjadi coklat ketika ditekan, bertukar menjadi hijau. Pulpa camelina tebal, padat, oren berkrim, berubah menjadi merah pada waktu rehat, kemudian berubah menjadi hijau, mengeluarkan jus susu bukan kaustik oren yang terang dengan bau resin, yang berubah menjadi hijau di udara. Kaki penutup susu safron panjangnya hingga 10 cm, diameter hingga 3 cm, silinder, padat pertama, kemudian berongga, halus, dengan warna yang sama dengan topi, putih di dalamnya, berubah menjadi hijau ketika ditekan.

Baris

Ini adalah nama kolektif untuk cendawan milik plat genus (keluarga Ryadovkovy). Lebih daripada 2.5 ribu wakil keluarga ini telah dikelaskan. Sebilangan besar cendawan ini boleh dimakan, tetapi terdapat juga ahli keluarga yang beracun. Baris yang boleh dimakan termasuk: kelabu, poplar, bersisik, besar, berkaki ungu, ryadovki kuning, gergasi, matsutake. Bahagian utama disebut sebagai cendawan yang boleh dimakan secara bersyarat..

Morel

Milik kumpulan cendawan marsupial, tumbuh dari awal musim bunga di hutan konifer dan bercampur di tanah humus subur yang kaya dengan kapur, dalam kebakaran lama, pembukaan hutan, di sepanjang jalan hutan, di tepinya. Topi morel tinggi hingga 15 cm, diameter hingga 10 cm, ovoid, bulat, berongga, kuning oker, kuning-coklat atau coklat muda dengan sel yang tidak rata, menyerupai sarang lebah, melekat di bahagian bawah kaki. Kaki morel panjangnya hingga 10 cm, tebal hingga 5 cm, silinder, halus, berongga, sedikit melebar di bahagian bawah, keputihan atau kuning-coklat. Daging morel berwarna putih lilin, nipis, rapuh, dengan bau dan rasa cendawan yang menyenangkan. Serbuk spora berwarna kekuningan. Cendawan dianggap boleh dimakan secara bersyarat. Sebaiknya rebus selama 10-15 minit sebelum digunakan, toskan kaldu, setelah itu Anda boleh menggoreng, rebus, gunakan dalam sup. Morels boleh dikeringkan dan digunakan tiga bulan selepas pengeringan.

Russula

Ia tergolong dalam genus russula dari keluarga russula dari kumpulan lamellar, tumbuh menjadi tunggal dan berkelompok dari awal musim panas hingga akhir musim luruh di hutan yang gugur, konifer dan bercampur, di pinggir, rawa, di antara lumut. Topi russula dengan diameter hingga 10 cm, pada cendawan muda ia berbentuk hemisfera, kemudian cembung rata, sedikit tertekan di tengah, berdaging, kering, dengan tepi yang sedikit tubular atau licin, warna yang bervariasi, sering dengan bintik-bintik cahaya yang besar, kulit topi tidak sampai ke tepi, dikeluarkan dari buruh. Pulpa padat, putih dengan rasa manis yang manis, dengan bau buah yang menyenangkan. Platnya kerap, sempit, melekat atau sedikit turun di sepanjang batang, putih, kekuningan. Kaki russula padat, pendek, panjang hingga 4 cm, diameter hingga 3 cm, silinder, padat, sedikit meruncing ke arah bawah, sedikit berkerut, putih.

Truffle

Truffle tergolong dalam genus cendawan marsupial, yang tumbuh di bawah tanah. Badan ubi yang berbuah dari cendawan ini dianggap sebagai makanan istimewa yang sangat berharga. Penampilan truffle tidak berbeza dari segi kecantikan - ia adalah umbi coklat bersudut tanpa bentuk dengan ketuat. Bahagian dalam buah kemerahan yang enak dengan urat putih, yang menjadi hitam apabila masak.

Champignon

Genus cendawan lamellar keluarga Champignon. Cendawan berwarna putih atau kelabu putih pada usia muda dan berwarna kecoklatan dan coklat pada usia matang, dengan topi sfera pada usia muda dan berbentuk payung pada masa matang. Topi Champignon berdiameter 2-10 cm. Platnya berwarna putih pada mulanya, kemudian menjadi gelap dan bertukar menjadi sedikit merah jambu. Atas dasar ini, champignon dapat dibezakan dari jamur beracun dari genus Amanita, di mana piringnya tetap putih atau kekuningan. Daging champignon berwarna putih, menguning di udara, atau berubah menjadi coklat.

Shiitak

Cendawan yang paling banyak diusahakan di dunia. Selain tujuan perubatan, ia banyak digunakan dalam masakan. Dalam masakan oriental, terdapat banyak resipi untuk sup, sos, perasa dan minuman shiitake..
Shiitak mempunyai cap lamellar coklat gelap dengan diameter 5-20 cm. Pada penutup anda dapat melihat corak retakan dan penebalan. Batangnya berserat, dengan membran yang melindungi pelindung penutup pada cendawan muda. Apabila spora matang, membran pecah dan kekal sebagai pinggiran pada penutup. Tumbuhan Shiitake tumbuh secara tunggal pada tunggul atau batang pokok. Mereka biasanya muncul pada musim bunga dan musim luruh selepas hujan..

Shimeji

Ia adalah sejenis cendawan tiram gourmet yang tumbuh terutamanya di Asia timur. Jadi, di Jepun dan Korea, cendawan ini paling popular. Shimeji kami dijual hanya di kedai, mentah dan kering, walaupun jika anda mahu, anda boleh mencuba menanam cendawan ini di rumah.
Shimeji dibezakan dengan aroma menyenangkan khas dan rasa lembut berkrim dengan sentuhan sedikit manis. Di samping itu, antara ciri khas cendawan ini, ia menyebut strukturnya yang renyah dan cukup stabil..

Enoki

Ini adalah cendawan kecil pada kaki yang nipis dan agak panjang dengan penutup kecil yang berwarna putih atau kuning pucat. Cendawan jenis ini popular di masakan Korea, Jepun, China dan Thailand. Anda juga boleh membelinya dari kami. Tetapi kedai hanya menawarkan cendawan porcini yang ditanam secara buatan..
Kini, enoki banyak digunakan dalam masakan, tujuan perubatan dan kosmetologi..


Ensiklopedia cendawan

Cara mengenal pasti cendawan

Untuk mengenal pasti cendawan topi, penampilan dan struktur badan berbuah adalah penting, kerana miselium terletak di tanah atau kayu dan kelihatan hampir sama pada kebanyakan spesies. Badan cendawan berbuah bervariasi dari segi ukuran, bentuk dan warna, tetapi biasanya terdiri dari tutup, batang dan seprai. Beberapa spesies mempunyai semua bahagian ini, yang lain hanya mempunyai penutup dan kaki, dan yang lain hanya mempunyai penutup - tidak ada penutup atau kaki. Untuk mengenal pasti cendawan dengan keterangan saintifik, penting untuk mengetahui struktur dan jenis utama bahagian ini..

Tudung cendawan terdiri daripada pulpa, kulit dan hymenophore, organ penghasil spora. Di kebanyakan topi cendawan, ia terletak di bahagian tutup menghadap ke tanah. Selalunya, selaput dara adalah jisim pelat yang terletak di permukaan, lebih jarang berbentuk tiub, di beberapa spesies ia berduri, dilipat atau licin. Jika tutupnya memiliki daging yang berkembang dengan baik, itu disebut berdaging tebal, jika lapisan daging itu tipis, disebut daging berdaging tipis. Permukaan atas penutup ditutup dengan kulit, biasanya berwarna. Pewarnaan boleh sangat berbeza, dari warna penyamaran yang tidak dapat dilihat hingga yang terang dan amaran. Kulit melekat rapat pada penutup, atau mudah dipisahkan - ini juga merupakan tanda sistematisasi.

Pada kebanyakan cendawan topi, batangnya melekat pada bahagian tengah penutup. Kedudukan kaki ini disebut pusat, ia adalah ciri kebanyakan cendawan. Kadang-kadang persimpangan dipindahkan ke satu sisi penutup dan disebut eksentrik, ada pandangan dengan kaki sisi ketika ia dialihkan ke tepi penutup. Susunan ini khas untuk spesies kulat yang tumbuh di atas kayu. Sebilangan jas hujan dan cendawan pokok tidak mempunyai kaki sama sekali. Seperti topi, kaki berdaging nipis dan berdaging tebal.

Seprai boleh menjadi umum dan khusus. Cukup sedikit kulat yang memiliki kerudung yang sama; ia menyelimuti sepenuhnya kulat pada tahap awal perkembangannya, dan kemudian tetap berada di dasar pedikel dalam bentuk kantung, juga disebut vagina atau volva. Tudung peribadi kelihatan seperti filem di antara tepi penutup dan bahagian atas batang. Filem ini melindungi selaput dara cendawan muda hingga spora matang, dan kemudian pecah dan kekal dalam bentuk cincin di kaki atau kain di tepi penutup.

Pulpa dari badan buah yang berbuah terdiri daripada jalinan hyphae dan bahan penghubung seperti jeli di antara mereka. Sekiranya bahan ini longgar, maka lembut; jika padat, elastik, rawan. Hyphae dari badan buah cendawan pecah menjadi sel, dalam hal ini pulpa cendawan rapuh dan rapuh. Pulpa biasanya diwarnai dengan warna cahaya; pada waktu istirahat, ia dapat melepaskan jus susu atau berubah warna akibat interaksi tisu yang rosak dengan udara.

Cendawan dikenali dalam urutan tertentu. Pertama, ciri-ciri yang membezakan kumpulan besar kulat dipertimbangkan, kemudian yang lebih kecil, dan yang terakhir, sifat yang membezakan spesies yang berkait rapat. Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah penampilan badan berbuah secara keseluruhan. Bentuk badan cendawan berbuah sangat pelbagai, tetapi di antaranya seseorang dapat membezakan yang khas - sujud, sujud, bengkok, lobed, berbentuk kuku, berbentuk cengkerang, klavat, bercabang lebat, bulat, berbentuk bintang, bersarang, kisi-kisi, topi-toed. Varieti yang boleh dimakan biasanya dijumpai di antara penutup buah clavate, berdaun lebat, globular, dan terkenal, jadi mari kita perhatikan bagaimana rupa mereka.

Badan berbuah berbentuk kelabu berbentuk silinder atau menebal ke atas. Mereka tegak dan biasanya tumbuh di tanah, daun jatuh atau kayu mati. Mereka tebal atau nipis, berongga atau padat, dan tingginya boleh mencapai lebih dari 20 cm..

Beberapa bentuk badan berbuah:

1 - topi; 2 - klavat; 3 - bulat; 4 - bercabang

Badan berbuah yang bercabang-cabang muncul sebagai kumpulan pertumbuhan bercabang, serupa dengan karang. Mereka boleh tumbuh dari substrat secara berkumpulan atau mempunyai asas yang sama. Hujung dahan boleh berbentuk lobus lurus, runcing, tumpul, atau berpintal. Sebilangan cendawan mempunyai banyak kelebihan pada petua ini. Dalam kes ini, mereka dipanggil bercabang-tutup.

Badan berbuah bulat adalah ciri cendawan berbentuk sfera, sakular, berbentuk pir, di mana tidak terdapat batang yang jelas. Ini juga termasuk cendawan dengan bahagian atas bulat dan bahagian bawah memanjang, yang dalam hal ini disebut batang palsu..

Badan berbuah topi adalah yang paling biasa dan paling dikenali oleh pemetik cendawan. Walaupun bentuk dan ukurannya sangat pelbagai, dua subtipe utama dapat dibezakan secara kasar di antaranya. Yang pertama tidak mempunyai sempadan yang tajam antara penutup dan kaki, seperti, misalnya, di chanterelles; pada yang kedua, topi dan kaki mempunyai sempadan yang tajam dan biasanya patah di sepanjangnya. Selain itu, cendawan morel tergolong dalam cendawan topi..

Apabila jenis badan berbuah ditentukan, seseorang boleh mula memeriksa bahagian penyusunnya - topi, kaki dan penutup. Topi itu mempunyai sebilangan ciri: ciri, warna, ukuran, watak permukaan, ciri pulpa dan selaput dara. Untuk menilai tanda-tanda ini dengan betul, anda perlu mempertimbangkan beberapa cendawan dari spesies yang sama, lebih baik dari usia yang berbeza. Cendawan boleh berubah, penampilannya bergantung pada tempat pertumbuhan, jenis hutan, cuaca. Di hutan yang teduh, misalnya, tutup cendawan mungkin lebih pucat dari biasanya, dan batangnya lebih tipis; di tempat yang terang cendawan tumbuh kuat dan berjongkok, dengan penutup yang lebih gelap. Kulit, berlendir dalam keadaan lembap, kering dalam cuaca kering, menjadi licin dan berkilat.

Bentuk penutup badan buah:

1 - sfera; 2 - hemisfera; 3 - cembung; 4 - plano-cembung; 5 - tertekan; 6 - ovoid; 7 - berbentuk corong; 8 - berbentuk loceng

Pada cendawan, bentuk topi ciri berikut dibezakan - sfera, hemisfera, cembung, plano-cembung, ovoid, berbentuk loceng, tertekan, berbentuk corong. Topi cendawan muda dan matang biasanya berbeza bentuknya, oleh itu kedua-dua jenis ditunjukkan dalam keterangan dan lebih-lebih lagi jika penutupnya melalui beberapa tahap. Tudung cendawan muda biasanya lebih bulat, sementara penutup cendawan tua lebih rata dan lebih maju..

Ciri struktur hymenophore penting untuk membezakan antara kumpulan besar cendawan. Hymenophore yang terdapat pada topi dibahagikan kepada licin, dilipat, tubular, berduri dan lamellar. Terdapat juga cendawan, seperti jas hujan, di mana selaput dara berkembang di dalam badan berbuah dan pada cendawan matang kelihatan seperti serbuk kering halus.

Hymenophore yang halus adalah ciri badan bersujud, clavate dan berbuah lebat. Hymenophore yang dilipat kelihatan seperti penumpukan pertumbuhan dan kedutan yang terletak secara kacau atau radial pada permukaan bawah badan berbuah. Ia terdapat di badan berbuah sujud dan klavat, serta di beberapa penutup (chanterelles).

Hymenophore berduri dijumpai di badan buah sujud, lebat dan berkaki. Ia terletak di permukaan bawah badan berbuah, berpusing ke bawah.

Hymenophore berliang terjadi pada kulat dengan pelbagai jenis badan berbuah dan sering membentuk bahagian yang besar dari penutup. Ia terletak di bahagian bawah penutup, liang-liangnya terbuka ke bawah. Biasanya ini adalah jisim homogen di mana tiub pori berada, tetapi ada juga kulat di mana setiap tiub adalah silinder berasingan yang tidak tumbuh bersama dengan yang lain. Pori-pori dari hymenophore tubular boleh sangat berbeza dalam bentuk dan ukurannya, baik dalam spesies yang sama dan pada spesies yang berbeza. Permukaannya boleh licin atau ditutup dengan gigi atau bulu.

Hymenophore lamellar paling biasa di kalangan kulat cap. Plat kelihatan seperti pertumbuhan radial tisu cap, yang terletak di bahagian bawahnya dan memanjang dari titik lekatan kaki ke tepi topi..

Tanda-tanda penting untuk mengenal pasti kulat adalah hubungan selaput dara dengan penutup dan batang. Pada kebanyakan kulat lamellar, hymenophore tidak terpisah dari tisu penutup; sebaliknya pada kebanyakan kulat tubular, ia mudah dipisahkan. Perkara ini dapat dilihat jika anda melepaskan tepi penutup. Pada cendawan dengan hymenophore yang mudah dipisahkan, terdapat jurang antara pulpa topi dan tisu selaput dara, di mana ia mudah dipisahkan dari topi.

Sehubungan dengan kaki, selaput dara terbahagi kepada bebas, melekat, menurun, mematuhi penonjolan tulang rawan. Jenis sambungan ini dapat ditentukan dengan memotong cendawan memanjang. Bahagian tersebut menunjukkan bahawa plat atau tiub selaput dara bebas tidak menyentuh batangnya. Hymenophore yang melekat berdekatan dengan kaki; di plat atau tiub yang turun, ia tumbuh ke kaki dan turun di sepanjangnya. Plat yang dilekatkan pada penonjolan tumbuh bersama di sekitar kaki menjadi cincin tulang rawan.

Lampiran hymenophore:

1 - percuma; 2 - patuh; 3 - mematuhi penonjolan tulang rawan; 4-6 - menurun

Kaki juga mempunyai ciri-ciri yang digunakan dalam mengenal pasti cendawan. Seperti disebutkan di atas, batang cendawan berbuah dibahagikan kepada pusat, eksentrik dan lateral sesuai dengan kedudukannya berbanding dengan topi. Selain itu, bentuknya berbeza - berbentuk silinder, menyempit ke arah pangkal, menebal ke arah pangkal, melebar di tengah, tuberous, dengan cincin, dengan faraj di pangkal. Pada potongan, mereka lebat, longgar, dengan rongga pelbagai bentuk di dalamnya. Pulpa kaki berbeza dalam ketumpatan: dari berkayu hingga longgar, rapuh. Ciri-ciri permukaan kaki penting untuk ditentukan. Di luar, kaki licin, bersisik, berserat, puber, baldu, berkerut, dengan corak mesh, kering atau berlendir, putih atau berwarna.

Kehadiran atau ketiadaan selimut adalah petunjuk penting semasa mengenal pasti kulat. Pada badan berbuah yang matang, penutupnya terkoyak, hanya jejaknya yang tersisa. Dari selimut biasa, sisik tetap di tutup, cincin atau vagina di pangkal kaki. Tudung peribadi kekal dalam bentuk cincin di bahagian atas batang, gulungan pada batang, pinggiran atau vili di sepanjang tepi topi. Di antara sprei peribadi, kulit dan sarang labah-labah dibezakan. Seprei sarang laba-laba terdiri daripada banyak utas sarang labah-labah yang saling berikat yang terbentang di antara pinggir penutup dan batang, dan hanya dapat dilihat pada cendawan muda.

Jenis bentuk kaki cendawan:

1 - silinder; 2 - menyempit ke pangkal; 3 - menebal ke arah pangkal; 4 - memanjang ke arah bahagian tengah; 5 - tuberous; 6 - dengan cincin; 7 - dengan faraj di pangkal

Ciri habitat kulat juga penting untuk dikenalpasti. Banyak kumpulan dan spesies kulat tumbuh hanya dalam keadaan tertentu dan pada substrat tertentu, misalnya, hanya pada kayu satu spesies pokok atau pada jenis hutan tertentu. Ini kadang-kadang tercermin dalam nama - aspen, boletus, flywheel - walaupun khas untuk kebanyakan jenis cendawan. Kelaziman kulat jenis apa pun secara langsung bergantung kepada kelaziman substrat di mana ia tumbuh. Dalam penerangan cendawan, tempat pertumbuhannya dan masa berbuah selalu ditunjukkan..

Mengenal cendawan yang tidak dikenali bukanlah tugas yang mudah dan, seperti yang anda sangka, bertanggungjawab. Kesalahan dalam mengenal pasti kulat boleh menyebabkan keracunan atau bahkan kematian. Sehubungan dengan itu, harus diingat bahawa hanya spesies terkenal yang harus dikumpulkan. Bagi mereka yang ingin memperluas pengetahuan mereka tentang cendawan dan menguasai spesies baru, ada beberapa peraturan untuk mengumpulkan cendawan untuk menentukan.

Jangan mengambil banyak jenis cendawan yang tidak diketahui. Ia harus terhad kepada 3-4 spesies, yang pada masa ini berbuah dalam jumlah besar dan mungkin menarik untuk penuaian. Sekiranya terdapat beberapa spesies, lebih mudah untuk mempelajarinya secara terperinci dan ingat untuk masa depan..

Ambil beberapa cendawan untuk penentuan, lebih baik dari usia yang berbeza. Lebih baik mengambil cendawan dari tempat yang berlainan untuk mempertimbangkan kebolehubahan semula jadi mereka, misalnya, dari tempat yang terang dan berlorek, dari kering dan basah. Cendawan mesti diambil keseluruhan, dengan pangkal kaki, dengan sisa selimut, jika ada. Di samping itu, anda perlu ingat dengan baik ciri-ciri tempat dari mana cendawan diambil. Ini adalah substrat di mana mereka tumbuh - tanah, lantai hutan, pokok mati atau hidup - serta spesies pokok dan pokok renek di sekitar lokasi pengumpulan, lekapan, kelembapan dan ciri lain.

Cendawan yang ingin anda kenal pasti diletakkan secara berasingan dari cendawan yang dikumpulkan untuk makanan dan dari jenis cendawan lain yang diambil untuk mengenal pasti. Sebaiknya bungkus setiap jenis secara berasingan di dalam kertas atau masukkan ke dalam beg yang berasingan.

Untuk mengenal pasti sebilangan cendawan, anda perlu mengetahui rasa dan bau pulpa mereka. Untuk menentukan rasanya, anda hanya perlu menyentuh sedikit pulut cendawan pada potongan dengan lidah anda, tetapi jangan sekali-kali mengambilnya di mulut anda atau mengunyahnya, apalagi memakannya.

Dianjurkan untuk mengenal pasti cendawan pada hari pengumpulannya, kerana penampilan banyak cendawan sangat berubah semasa penyimpanan.

Anda tidak boleh menggunakan pelbagai tanda rakyat untuk menentukan ketoksikan cendawan. Tuduhan bahawa memasak dari cendawan beracun menggelapkan bawang atau menghitamkan sudu perak tidak berdasarkan apa-apa dan boleh menyebabkan musibah. Cara yang paling boleh dipercayai untuk mengelakkan keracunan cendawan adalah dengan mengenali cendawan dengan baik dan mengikuti peraturan pemprosesan masakan mereka..

Penerangan mengenai cendawan

Buku ini ditujukan untuk pemetik cendawan amatur, jadi hanya jenis cendawan yang mempunyai kepentingan praktis yang akan dipertimbangkan di sini, dan hanya tanda-tanda yang dapat ditentukan oleh mata yang diberikan. Cendawan yang boleh dimakan dan boleh dimakan digambarkan secara berasingan daripada beracun.

Cendawan yang boleh dimakan dan boleh dimakan

Cendawan putih

Banyak panduan untuk pemetik cendawan penggemar bermula dengan cendawan porcini - raja cendawan yang terkenal. Jangan sampai melanggar tradisi. Para saintis menyatakan bahawa beberapa cendawan lebih unggul dalam khasiat dan khasiat perubatannya, namun demikian, impian setiap pemetik cendawan adalah mencari cendawan putih.

Ini adalah cendawan besar, tutupnya berdiameter 25-30 cm. Tumbuh di hutan birch, spruce, pine dan oak, tetapi hanya di hutan tua. Tidak ada gunanya mencari cendawan porcini di hutan yang berusia di bawah 50 tahun. Cep juga terdapat secara tunggal, tetapi lebih kerap dalam kumpulan, oleh itu, setelah menjumpai satu cendawan, anda perlu melihat dengan teliti - beberapa lagi mungkin tumbuh berdekatan. Cendawan porcini tumbuh di tempat-tempat yang jarang, hangat dan terang, di tepi hutan, lereng-lereng, pembukaan hutan, sering di mana terdapat banyak bukit-bukau hutan. Waktu terbaik untuk mengumpulkan cendawan porcini, ketika mereka muncul dalam jumlah besar, adalah waktu untuk membuat bijirin, walaupun jamur individu dapat dijumpai hingga akhir musim gugur. Menurut tempat pertumbuhan, empat jenis cendawan porcini dibezakan - birch, spruce, pine dan oak.

Cendawan birch putih boleh dikenali dengan topi coklat muda atau coklat kekuningan dan batang tuberous pendek. Tumbuh di hutan birch dari awal Julai hingga pertengahan Oktober.

Spruce cep mempunyai topi coklat, coklat kemerahan atau coklat chestnut dan batang panjang. Tumbuh di hutan cemara dari separuh kedua bulan Julai hingga akhir bulan Ogos.

Cendawan pinus porcini (boletus) mempunyai topi coklat gelap dengan warna kemerahan dan kaki tebal pendek. Tumbuh di hutan pinus dari pertengahan Jun hingga pertengahan Oktober.

Cendawan porcini oak mempunyai topi coklat keabu-abuan dan batang panjang, serta daging yang lebih longgar daripada varietas sebelumnya. Tumbuh di hutan oak dari awal Julai hingga awal Oktober.

Tutupnya kering, licin, bulat pada kulat putih muda, menjadi hemisfera seiring bertambahnya usia, kadang-kadang rata. Bahagian tiub bawah penutup pertama berwarna putih, kemudian kuning atau kuning-kehijauan, dengan liang-liang kecil membulat, menempati satu hingga dua pertiga ketebalan topi. Buburnya berwarna putih, lebat, sedikit manis, tidak berubah warna pada waktu rehat atau dipotong, dengan bau cendawan yang menyenangkan. Kaki cendawan porcini muda berbentuk ubi, padat, putih, tidak mengeluarkan jus dan tidak menjadi hitam pada luka. Seiring bertambahnya usia, ia memanjang dan menjadi berbentuk pir atau silinder dengan pembengkakan klavat di bahagian bawah, corak mesh putih kecil terlihat di atasnya.

Ini adalah cendawan yang boleh dimakan dari kategori pertama, sangat berguna, berkhasiat, dengan rasa yang sangat baik. Ia dipanggil putih kerana tidak berubah menjadi hitam ketika dipotong dan dikeringkan. Digunakan untuk memasak dan menggoreng, untuk acar, pengeringan dan asin. Memelihara warna dan aroma apabila dikeringkan.

Cendawan putih mempunyai sifat merangsang dan antibiotik, terutama jenis pinus - boletus. Hernicin diperoleh dari boletus, yang digunakan untuk angina pectoris dan kegagalan jantung. Terdapat juga bukti bahawa cendawan putih mengandungi zat antineoplastik.

Valui (cam, sniff)

Sering di hutan lebat dan bercampur dengan campuran birch. Tumbuh dalam kumpulan besar dari bulan Julai hingga November.

Tutupnya berdiameter hingga 15 cm, pada cendawan muda bulat, bulat, pada jamur matang ia rata, serupa dengan periuk teh terbalik, dengan tepi bergaris, kuning oker atau kuning-coklat, sangat berlendir dalam cuaca basah, dalam cuaca kering - berkilat... Kulit mudah dipisahkan dari pulpa. Dagingnya padat, putih, kekuningan pada cendawan tua, dengan bau yang menyengat, rasa yang pahit.

Platnya melekat, putih berkrim pertama, kemudian kuning atau berkarat-kuning dengan bintik-bintik kecoklatan dan titisan cecair lutsinar. Panjang kaki hingga 10 cm dan tebal hingga 3 cm, kadang-kadang menebal di bahagian tengah, putih, longgar, rapuh, berongga.

Dimakan dengan syarat, kategori ketiga, digunakan untuk pengawetan dan pengawetan. Adalah disyorkan untuk mengumpulkan cendawan muda dengan penutup yang belum dibuka.

Veselka biasa

Tumbuh di hutan lebat dan konifer, taman, pokok renek. Biasa, secara tunggal atau dalam kumpulan kecil, dari bulan Julai hingga Oktober.

Badan berbuah muda berbentuk ovoid atau sfera, dengan cangkang tembus lembut berwarna putih atau berkrim. Apabila matang, cangkang pecah menjadi dua atau tiga cuping dan tetap dalam bentuk putih atau kuning muda, kadang-kadang sarung berwarna merah jambu di sekitar kaki, di atasnya terdapat topi setinggi 5 cm. Cendawan masak mempunyai bau jatuh yang kuat dan tidak menyenangkan.

Tutupnya berbentuk lonceng, hijau kecoklatan, berkerut selular, ditutup dengan lendir lutsinar di atasnya. Terdapat cakera dengan lubang di tengah di bahagian atas penutup..

Kaki berbentuk silinder, sangat longgar, kekuningan, berongga, panjangnya 20 cm dan ketebalan 4 cm. Cendawan muda, belum dibuka (di peringkat "telur") boleh dimakan, digoreng.

Cendawan tiram

Ia tumbuh di tunggul, batang, pokok lemah dan mati dari pelbagai spesies yang gugur. Berbuah dari bulan Jun hingga musim luruh musim sejuk, selalunya di koloni yang sangat besar, tumbuh bersama dengan kaki dalam tandan.

Topi berbentuk lateral, setengah bulat, aurikular atau berbentuk cangkang, pada remaja dengan pinggir melengkung ke bawah, diameter maksimum 20 cm, berdaging halus, halus, kelabu-kekuningan atau kekuningan, pudar menjadi putih. Bubur putih, lembut, bau cendawan, menyenangkan.

Plat yang turun di sepanjang pedikel, jarang, tebal, putih, menguning dengan usia, berhampiran pedikel dengan jambatan. Kaki pendek, panjang hingga 4 cm dan ketebalan 2 cm, serong ke sisi, menyempit ke bawah, berbulu di pangkal.

Cendawan muda yang boleh dimakan, kategori keempat. Digunakan untuk sup dan menggoreng, dalam pai, asin dan acar. Boleh digunakan untuk membuat ekstrak cendawan.

Cendawan tiram musim luruh

Ia tumbuh di tunggul dan batang elm, maple, aspen, poplar, linden. Berbuah pada bulan September - Oktober, secara berkumpulan, sering tumbuh bersama kaki.

Tutupnya adalah satu sisi, berbentuk telinga, sering memanjang, lidah, panjang hingga 15 cm dan lebar 8 cm, kelabu atau kelabu-coklat, dengan usia ia menjadi kotor-oker. Pulpa berwarna putih, rapuh, tidak berbau.

Plat yang turun, pada mulanya berwarna putih, kemudian berwarna coklat keabu-abuan dengan warna yang kotor. Kaki pendek dan tebal, padat, sedikit puber. Kadang-kadang kaki hilang.

Cendawan muda yang boleh dimakan, kategori keempat. Digunakan dengan cara yang sama seperti cendawan tiram.

Cendawan tiram

Ia tumbuh di batang kayu mati, di tunggul elms dan maple. Mula muncul pada dekad ketiga Mei, membuahkan hasil hingga pertengahan Ogos, selalunya dalam kumpulan besar.

Tutupnya berdiameter 12 cm, pada cendawan muda cembung, kemudian berbentuk corong atau berbentuk tanduk, putih atau kekuningan, pada cendawan lama gelap menjadi coklat muda. Buburnya tebal, padat, putih, menyenangkan rasa dan bau.

Platnya turun jauh di sepanjang pedikel, berwarna putih atau sedikit kekuningan, jarang. Kaki berpusat atau serong, putih atau fawn.

Cendawan muda boleh dimakan dan sedap. Digunakan rebus dan goreng. Terutama baik untuk sup, kaldu, sos, untuk mengisi pai dan ladu.

Volnushka putih

Ia tumbuh di tempat yang sama dengan gelombang merah jambu - di hutan lebat dan bercampur, di mana terdapat birch, ia lebih suka tempat yang terang dan jarang. Ia sangat mirip dengan gelombang merah jambu, tetapi lebih kecil dan pucat, topinya berwarna putih atau merah jambu, dengan jalur sepusat yang hampir tidak kelihatan atau bahkan tanpa mereka. Popular dikenali sebagai whitewash. Buburnya terasa pahit, pinggannya kerap dan sempit.

Dimakan bersyarat, dari kategori kedua, digunakan dengan cara yang sama seperti gelombang merah jambu.