Kebaikan atau bahaya ganja ganja

Terdapat kecenderungan yang tetap terkait dengan kenyataan bahawa di Internet, termasuk di media, topik menghalalkan penggunaan ganja atau ganja selalu dibincangkan.

Harus beralih ke kimia, perubatan dan sejarah lain untuk memahami apa itu ganja.

Ganja atau ganja tergolong dalam genus tumbuhan serat makanan tahunan, keluarga Cannabaceae.

Sebelumnya, ketika klasifikasi berubah, rami disebut sebagai sutera, mulberry dan jelatang. Termasuk satu spesies polimorfik - Menyemai rami atau "Cannabis sativa L." atas dasar mana banyak jenis ganja telah dibiakkan dengan kandungan psikotropik dan bahan lain yang tidak berkaitan dengan narkotik.

Ganja dikenali sebagai ganja di Eropah barat dan Amerika Syarikat..

Ini benar-benar tanaman unik yang dapat menyediakan seseorang untuk semua yang diperlukan untuk hidup, dari makanan, pakaian dan bahan binaan hingga ubat-ubatan berdasarkannya, bergantung pada jenis rami yang ditanam dan untuk tujuan apa ia digunakan..

Dengan komposisi kimia, ganja mengandungi lebih daripada empat ratus bahan. Bahan utama tindakan psikotropik adalah delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), yang mempunyai kesan negatif terhadap keadaan ingatan, koordinasi pergerakan dan kekerapan kontraksi otot jantung, serta menyebabkan kebergantungan yang stabil, kerana lama-kelamaan ia terkumpul di otak, paru-paru dan alat kelamin.

Oleh kerana penggunaan ganja jangka panjang, gangguan ingatan jangka pendek, koordinasi pergerakan dan nada otot berlaku, yang berkaitan dengan penangkapan aktiviti neuron aferen di otak dan, oleh itu, gangguan aktiviti cerebellum (cerebellum)

Di samping itu, endokanabinoid di hipotalamus menjengkelkan reseptor kanabinoid yang bertanggungjawab untuk pengambilan makanan..

Tetrahydrocannabinol juga menyebabkan gangguan mental: psikosis mabuk, kecelaruan, paranoia, depersonalisasi, halusinasi, ledakan pencerobohan.

Selain itu, tetrahidrokannabinol, kerana terkumpul di dalam badan, boleh menyebabkan penyakit mental: psikosis manik-depresi dan skizofrenia.

Satu-satunya pengecualian ialah asid tetrahidrokannabinolik (THCA), yang bukan bahan psikoaktif dan diperoleh semasa pengeringan lama (dekarboksilasi) ganja, yang menyebabkan pemecahan molekul THCA dan penukarannya menjadi sebatian THC.

Ia digunakan untuk tujuan medis untuk mengobati penyakit neurodegeneratif, kekejangan, artritis, insomnia, tumor dan keradangan lain, serta barah prostat..

Percayalah, merokok ganja tidak membawa apa-apa kebaikan kepada seseorang.

Saya dibesarkan dari pengalaman peribadi untuk berkomunikasi dengan orang-orang seperti itu, hanya menimbulkan rasa kasihan dan belas kasihan. Penggunaan merokok sama dengan merokok tembakau dan minum alkohol, yang merupakan racun yang membawa kepada emfisema dan barah paru-paru, gangren dan, dengan demikian, untuk menghentikan dan kelumpuhan sistem saraf.

Tumbuhan ini berguna dan sebelumnya ditanam di hampir semua wilayah di Rusia dan di negara-negara lain di dunia dan digunakan sebagai bahan mentah untuk pembuatan pengikat untuk tali, bahan pengikat, tali dan tali, rami, helai, minyak, pakaian, dan juga kasut dan kertas, termasuk, dan untuk pengeluaran ubat berdasarkan asid tetrahidrokannabinolik.

Rusia sentiasa menjadi pengeluar utamanya..

Biasanya, untuk tujuan ini, pelbagai jenis ganja (ganja) ditanam bersama dengan rami, baik yang mengandung maupun tidak mengandungi bahan narkotik..
Kultivar dengan kandungan minimum (kurang dari 0.1%) THC ditanam untuk mengumpulkan benih hingga tiga tahun, yang disebabkan oleh degenerasi mereka menjadi yang mengandung dadah, kerana pendebungaan mereka dengan serbuk sari rami yang tumbuh liar atau mengandung dadah. Atas sebab ini, tanaman hop, yang merupakan tanaman yang berkaitan erat dengan rami, berusaha menanam hingga satu tahun.

Sedikit orang sekarang mengetahui bahawa dari benang rami dan benang yang diperoleh dari jarum pinus, kain wol sayur ditenun ratusan kali lebih unggul dalam pemeliharaan haba dan sifat hypoallergenic dari bulu domba..

Bahkan ada satu bulan di antara orang Slavia kuno, di mana bulu itu ditambang, yang disebut "Castras" (Oktober) Perkataan ini hanya bertahan dalam bahasa Belarus. Di metro Minsk, misalnya, terdapat stesen yang disebut "Kastrychna".

Profesor dan kurator Universiti St. Petersburg Zyablovsky E.F., membuat penerangan mengenai Kerajaan Rusia, menulis bahawa rami adalah "pekerjaan seperti itu yang tidak lebih penting untuk perdagangan dan latihan penduduk negara Rusia".

Oleh itu, perhatian khusus diberikan kepada pengeluaran rami di Rusia. Kesejahteraan petani Rusia ketika itu bergantung pada tanaman ini.

Kerajinan petani tradisional adalah menenun potongan rami (kasut tali tali yang menggantikan kasut bast), penyediaan rami dan serat untuk pengeluaran "kertas rami" dan kanvas, serta pembuatan kanvas untuk menjahit pakaian..

Biji rami adalah sumber protein, lemak, vitamin dan pelbagai enzim, karena alasan ini, mereka termasuk dalam diet keluarga petani, termasuk minyak rami..

Keadaannya sedemikian rupa sehingga kebanyakan orang moden tidak lagi mengetahui bahawa sekitar satu setengah abad yang lalu, diet semestinya termasuk tepung rami, yang mengandungi analog tumbuhan dari hemoglobin manusia - klorofil, yang meningkatkan komposisi darah dan merupakan sumber magnesium..

Tepung rami juga mengandungi serat hingga 30%, yang memperlambat penyerapan lemak dan gula berlebihan, dan juga membersihkan usus dari toksin dan dengan demikian menghilangkan keracunan umum tubuh, yang meningkatkan imuniti dan perlindungan antelmintik.

Praktis di banyak ladang petani dan peternakan monastik di wilayah Empayar Rusia, tepung rami ditambahkan ke sup dan bijirin, dan itu juga merupakan sebahagian dari beberapa produk susu fermentasi dan makanan panggang..

Kertas yang diperbuat daripada serat rami (selulosa) tahan lebih lama dan tidak berubah menjadi kuning, tidak seperti kertas yang dibuat dari pulpa kayu.

Nilai serat rami terletak pada hakikat bahawa kerana kandungan lignin yang tinggi (hingga 80%), mereka tidak mengalami proses peluruhan yang dipercepat, tidak seperti serat rami atau bulu.

Rami, sebaliknya, adalah bahan binaan yang sangat baik..

Pengeluar rami kedua terbesar setelah Rusia adalah Amerika Syarikat, di mana, bermula pada akhir 1700-an, sumber utama pendapatan negara adalah pengeluaran kertas rami, tekstil dan minyak..

Pada tahun 1619, undang-undang Amerika Utara pertama diluluskan di Jamestown, Virginia, mewajibkan penjajah menanam rami, dan seiring berjalannya waktu, Kentucky menjadi pusat pengeluarannya. Deklarasi Kemerdekaan AS ditulis di atas kertas rami yang dihasilkan di AS.

Pada masa itu, topi serat rami mendapat permintaan khusus di kalangan fesyen ketika itu. Topi seperti itu dipakai untuk jangka masa yang agak lama dan bersifat hypoallergenic, tidak seperti topi yang diperbuat daripada jerami atau kain lain. Petani tempatan lebih suka memakai kasut kanvas rami, yang tidak berpeluh di kaki mereka, dan kasut seperti itu ringan ketika berjalan..

Sebelum Perang Dunia II, produksi rami mulai menurun tajam hingga produksinya dilarang di tingkat perundangan, ketika Undang-Undang Pajak Marihuana tidak disahkan oleh Kongres pada tahun 1937, mengenakan pajak yang terlalu tinggi terhadap penanaman ganja..

Secara industri berskala besar, pengeluaran rami hanya dihantar di Soviet Union pada awal 30-an..

Pada tahun 1934, 598 ribu hektar diperuntukkan untuk tanaman rami; pada tahun 1936 - 680 ribu hektar. Penuaian serat rami pada tahun-tahun ini adalah 39,4 ribu tan, pengeluaran minyak rami - 5 juta liter pada tahun 1933 dan 6,3 juta liter pada tahun 1934

Pada pertengahan tahun 60-an, di Uni Soviet, tingkat produksi ganja mulai menurun, dan rata-rata sekitar 430 ribu hektar ditempati untuk penanaman berbagai jenis rami, terutama tanpa bahan narkotik. tanah agrikultur.

Semasa zaman Soviet, beberapa lusin jenis rami baru dikembangkan dan banyak pengeluarnya menjadi "Pahlawan Buruh Sosialis".

Dengan perkembangan industri kimia pada akhir tahun 30-an, teknologi untuk pengeluaran kain buatan yang diperoleh dari produk petroleum mulai muncul..

Pengeluaran rami merupakan ancaman bagi perniagaan pemilik syarikat kimia, penapisan minyak dan minyak, yang dipimpin oleh DuPont dan Rockefeller, yang mulai melobi di Kongres AS dan di parlimen negara-negara Eropah Barat untuk undang-undang yang menentang perindustrian pengeluaran rami..

Di Amerika Syarikat, "Biro Narkotik dan Dadah Berbahaya Persekutuan" diatur, yang ditugaskan untuk membatasi pengeluaran ganja memandangkan pengiktirafannya sebagai ubat berbahaya.

Ini diketuai oleh Harry Jay Anslinger, yang mengusulkan kepada Kongres untuk mengadopsi "Marihuana Tax Act", yang memungkinkan untuk melarang produksi "rami teknis".

Pada tahun 1961, di bawah naungan Rockefeller, PBB mengadopsi Konvensyen Seragam Mengenai Dadah Narkotik, yang menurutnya rami, tetapi dengan nama ganja, diakui sebagai ubat berbahaya, dan pengeluarannya pada skala industri.

Paradoksnya adalah bahawa penanaman industri semua jenis ganja, termasuk teknikal, dilarang kerana pengakuan mereka sebagai penagih dadah..

Ya, tetrahydrocannabinol dalam tunas ganja adalah ubat narkotik dan penggunaannya dengan merokok ganja menjadikan seseorang itu "penagih kanabinoid".

Ini adalah fakta yang tidak dapat dipertikaikan, seperti fakta lain - rami dapat digunakan untuk tujuan lain: untuk penghasilan kertas untuk melindungi hutan kayu, tekstil untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar dengan produk minyak dan bahan kimia berbahaya, produk makanan dan minyak untuk menyelesaikan program makanan dan melindungi kesihatan Awam...

Tetapi dalam praktiknya, perkara berbeza..

Ada kecenderungan yang stabil di dunia yang terkait dengan upaya untuk menghalalkan penggunaan ganja yang mengandung narkoba di banyak negara di tingkat perundangan, tetapi sama sekali tidak menghasilkannya untuk tujuan pertanian secara industri.

Menurut agensi RIA-Novosti, suruhanjaya global mengenai dasar dadah, yang merangkumi, antara lain, perwakilan PBB bekas dan semasa, pada bulan Jun 2011 mengesyorkan agar negara-negara bereksperimen dengan peraturan undang-undang jenis ubat tertentu yang dibenarkan untuk kemungkinan disahkan dalam untuk memerangi pengedaran dadah.

Dalam hubungan ini, menjadi mungkin untuk menyusun daftar negara-negara di mana penggunaan ganja disahkan. Ini adalah: Australia, Argentina, Belgia, UK, Belanda, Kanada, Mexico, Amerika Syarikat, Uruguay, Republik Czech, Switzerland, Luxembourg, Sepanyol, Portugal dan Jamaica.

Di Korea Utara, penggunaan ganja telah dibenarkan secara sah selama setengah abad. Bagaimana lagi? Tidak sukar untuk meneka mengapa...

Anestesia masyarakat adalah kaedah sebenar penjanaan wang dan pengurangan penduduk yang dipercepat!

Manfaat kesihatan dan bahaya ganja - tinjauan paling komprehensif

Hemp adalah salah satu wakil dunia tanaman yang paling kontroversial. Kontroversi yang mengelilinginya tidak reda selama beberapa dekad. Di wilayah Rusia, penanaman rami India, bahkan dalam jumlah kecil, dilarang di tingkat perundangan, dan penanaman rami teknis hanya diperbolehkan dengan beberapa batasan. Mari kita ketahui ganja apa, manfaat dan kemudaratan yang diketahui selama seribu tahun sebelum era kita, "bersalah" di hadapan undang-undang, dan bukan hanya di negara kita.

Seperti apa rupa tumbuhan

Menyemai rami, atau Cannabis sativa L., adalah tanaman tahunan yang tidak berbau yang tergolong dalam keluarga rami. Batang ribbed dengan daun seperti jari boleh mencapai ketinggian 4 meter.

Tempoh berbunga adalah Jun-Julai. Pada masa ini, perbungaan panik terbentuk pada lelaki, yang disebut "poscon", dan perbungaan dalam bentuk kepala padat terbentuk pada wanita, atau "ibu". Pada bulan September, di tempat mereka, buah-buahan masak, menyerupai kacang coklat kelabu kecil..

Kawasan berkembang adalah yang paling luas - dari bahagian Eropah di Rusia, Kaukasus Utara dan Siberia ke AS, Kanada, Uruguay, Colombia dan Thailand.

Rami secara konvensional dibahagikan kepada perubatan dan teknikal. Diyakini bahawa ganja teknikal mengandungi sejumlah besar serat berkualiti tinggi, sementara rami perubatan, sebaliknya, kaya akan kanabinoid, yang digunakan dalam pengeluaran ubat-ubatan dan ubat-ubatan. Sebenarnya, ini adalah tumbuhan dari spesies yang sama, persoalannya hanyalah ke arah pembiakan.

Aplikasi perubatan

Semua bahagian udara tumbuhan mempunyai sifat penyembuhan hingga tahap yang berbeza-beza..

Benih

Untuk tujuan perubatan, biji rami paling kerap digunakan. Mereka mengandungi:

 • sehingga 35% minyak lemak dan pati;
 • glikosida kanabin;
 • mineral;
 • alkaloid;
 • vitamin K, E, C, kumpulan B;
 • phytin.

Emulsi biji digunakan sebagai agen analgesik dan antispasmodik untuk keradangan pundi kencing dan batuk, terutamanya asma. Untuk menyediakan dos harian, 10 g biji digiling dalam pengisar, dituangkan ke dalam segelas susu dan didihkan. Minum sedikit sepanjang hari.

Sebagai tambahan, gruel anestetik disediakan dari biji, yang digunakan pada sendi dan kawasan yang menyakitkan untuk lebam, rematik dan gout..

Minyak

Minyak rami, dihasilkan dari biji dengan kaedah menekan sejuk, mengekalkan semua sifat bermanfaatnya dan merupakan sumber asid lemak penting untuk tubuh kita, Omega-3, Omega-6 dan Omega-9. Sapukannya secara luaran dan dalaman.

Untuk sciatica, minyak disapu ke punggung bawah untuk menghilangkan rasa sakit. Ia juga digunakan dalam rawatan luka bakar yang kompleks..

Minyak ini membantu dengan baik dalam pencegahan dan rawatan penyakit kardiovaskular, kerana nisbah asid omega, vitamin E, C, B6, magnesium dan kalium yang optimum memberikan otot jantung nutrien yang mencukupi, dan pembuluh darah - keanjalan, pemulihan fungsi kontraktil dan pembersihan plak kolesterol.

Minyak rami berjaya digunakan dalam terapi kompleks penyakit bronkopulmonari, seperti:

 • bronkitis;
 • asma bronkial;
 • pneumonia;
 • batuk kering;
 • katarrh saluran pernafasan atas.

Oleh kerana kesan penyembuhan, anti-radang, penyembuhan luka, minyak rami banyak digunakan untuk merawat penyakit sistem pencernaan, termasuk:

 • bisul;
 • gastritis;
 • kolitis;
 • kolesistitis;
 • sembelit.

Untuk mencapai kesan terapeutik dan mengelakkan overdosis, anda perlu tahu cara mengambilnya. Satu sudu minyak cukup semasa perut kosong pada waktu pagi dan petang selama tiga minggu.

Dari kek yang tinggal setelah pengeluaran minyak, phytin diperoleh - penyediaan fosforus organik kompleks, yang digunakan untuk neurasthenia, anemia, kerapuhan tulang dan diatesis.

Daun dan pucuk

Kajian menunjukkan bahawa ekstrak daun dan puncak berbunga mempunyai kesan yang menenangkan. Tincture disediakan dari hujung pucuk tanaman, yang digunakan sebagai ubat penenang dan hipnosis. Untuk melakukan ini, ambil satu sudu besar bahan mentah kering, tuangkan segelas air mendidih dan biarkan di bawah penutup selama satu jam. Infusi yang ditapis diambil dalam satu sudu tiga kali sehari dan sebelum tidur.

Aplikasi masakan

Selain penggunaannya yang meluas dalam perubatan, rami telah lama dan berjaya digunakan dalam memasak..

Bubur rami

Dengan cara ini, bubur di Rusia disiapkan pada zaman kuno, ketika biji rami dimasukkan ke dalam diet harian seseorang, mengisi semula tubuh dengan zat yang diperlukan, membantu memulihkan kekuatan dan menghindari penyakit. Saya cadangkan mengambil resipi ini sebagai sangat mudah dan sangat berguna.

 1. Rendam segelas biji dikupas di dalam air semalaman atau selama beberapa jam.
 2. Setelah merendam, bilas biji yang bengkak dalam air mengalir.
 3. Letakkan biji yang sudah siap di dalam periuk, tuangkan dua gelas air dan reneh di bawah penutup, kacau sekali-sekala, hingga masak. Sekiranya perlu, tambahkan air semasa memasak.
 4. Hidangkan bubur yang dimasak dengan garam, rempah dan herba cincang, sedikit minyak dengan mentega. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menambah bawang dan lobak tumis yang telah dimasak.

Rami urbech

Resipi biji ganja kedua yang terkenal lebih sesuai sebagai pilihan pencuci mulut. Makanan istimewa Kaukasia ini paling baik dimakan dengan roti, roti garing atau keropok, dicuci dengan teh atau kopi. Tetapi anda boleh menambahkannya ke lauk pauk, dan juga pada hidangan daging..

Saya menarik perhatian anda kepada kenyataan bahawa rawatan haba tidak digunakan dalam resipi ini, dan semua bahan berguna disimpan dengan lengkap. Urbech disediakan seperti berikut:

 1. Kisar tiga ratus gram biji rami dalam penggiling kopi atau pengisar sehingga minyak mula muncul.
 2. Masukkan satu sudu besar madu asli cair dan sedikit garam, campurkan semuanya hingga sebati.
 3. Tuangkan jisim yang telah disediakan ke dalam balang seramik atau kaca dengan penutup dan simpan di dalam peti sejuk.

Harap maklum bahawa kandungan kalori pencuci mulut ini tinggi - kira-kira 500 kkal per 100 g, jadi mereka perlu dirasakan dengan berhati-hati.

Bercakap tentang memasak, jangan lupa tentang minyak rami. Sangat berguna untuk menambah satu sudu teh ke salad sayur-sayuran. Harap maklum bahawa anda tidak boleh memasaknya. Pertama, ia mempunyai titik didih rendah (165 darjah), dan kedua, semua bahan berharga akan musnah apabila dipanaskan.

Aplikasi kosmetologi

Dalam kosmetologi, minyak digunakan terutamanya. Ia mempunyai kesan yang sangat baik pada kulit kering atau penuaan. Sapukan sedikit minyak pada wajah yang telah dibasahi dengan menggunakan hujung jari. Selepas setengah jam, ia akan diserap sepenuhnya dan anda tidak lagi memerlukan emulsi atau krim lain..

Minyak rami sangat baik untuk memperbaiki rambut yang rosak. Anda perlu menggosoknya ke kulit kepala dengan mengurut gerakan selama lima minit, dan kemudian menyebarkannya secara merata ke rambut. Balut tuala di atas kepala anda dan biarkan kompres selama dua jam, kemudian basuh rambut anda seperti biasa. Dianjurkan untuk mengulangi prosedur ini 1-2 kali seminggu sehingga hasil yang dapat dilihat dicapai..

Permohonan teknikal

Sejak zaman dahulu lagi di Rusia, mereka terlibat dalam pembuatan rami - serat tahan lama yang diperoleh dari tangkai rami. Bahkan pada zaman Peter Agung, rami Rusia dibekalkan kepada semua kekuatan Eropah maritim dan digunakan secara meluas untuk kapal kapal, kerana ia terkenal dengan kualitinya yang sangat baik.

Bagi perbendaharaan Rusia, eksportnya telah lama menjadi sumber pendapatan kedua terbesar. Untuk semua itu, walaupun skala pengeluaran rami, merokok ganja tidak pernah menjadi "kesenangan rakyat" di Rusia.

Kemudian, rami digunakan untuk menghasilkan kertas, tali, alkohol kayu, metana, bioplastik, panel bangunan, papan menghadap dan banyak lagi. Pada zaman Soviet, penanaman tanaman ini merupakan cabang pertanian yang terpisah. Yang, by the way, diabadikan dalam air mancur Friendship of People yang terkenal di VDNKh - di antara serbuk gandum di latar belakang, sekumpulan rami jelas kelihatan.

Walau bagaimanapun, industri yang menjanjikan mencipta persaingan serius untuk perniagaan penapisan pokok dan minyak global. Akibat daripada kebijakan kepemimpinan Soviet yang berpandangan pendek, yang menandatangani Konvensyen Bersatu Antarabangsa mengenai Bahan Narkotik pada tahun 1961, rami diklasifikasikan sebagai kilang yang mengandungi ubat kerana kanabinnya, dan pengeluaran dan penanaman perindustriannya dihentikan..

Glikosida kanabin tetap menjadi bahan kontroversi hingga ke hari ini. Sebenarnya, kontraindikasi yang berkaitan dengan penggunaan sediaan rami dijelaskan oleh kesan sebatian ini pada tubuh manusia. Mari lihat mereka.

Kontraindikasi

Cannabine yang diasingkan dari rami digunakan dalam pembuatan ubat untuk melegakan pelbagai jenis kesakitan neuropatik, pasca operasi dan onkologi. Sekiranya terdapat overdosis ubat ini, pening, gegaran anggota badan, takikardia dan kelemahan berlaku. Mereka harus diambil dengan ketat seperti yang diarahkan oleh doktor..

Semasa merawat dengan bentuk semula jadi rami - biji, daun, minyak, overdosis biasanya tidak diperhatikan, terutama jika semasa penyediaan agen terapi di rumah, dosis harian 1-2 sudu besar bahan mentah dipatuhi..

Kontraindikasi hanya:

 • intoleransi individu;
 • tempoh kehamilan dan penyusuan.

Sekatan ini tidak terpakai untuk memasak ganja.

Kontraindikasi yang paling global yang berkaitan dengan tanaman ini adalah penggunaan ganja ringan dan hashish yang lebih psikoaktif yang dihasilkan daripadanya..

Telah diketahui bahawa tidak ada dos ubat yang selamat, jadi anda tidak boleh khayalan bahawa dos ganja yang merokok kurang berbahaya bagi tubuh daripada alkohol. Dan hashish dikunyah dan dihisap di negara-negara Asia, Afrika dan Timur Tengah, dan kerana ini adalah sebahagian daripada tradisi nasional di sana, itu juga tidak akan membahayakan kita. Ini semua khayalan terburuk.

Penggunaan ubat-ubatan ini pasti menyebabkan:

 • pergantungan psikologi;
 • perubahan tidak dapat dipulihkan dalam kerja otak;
 • penurunan kecerdasan dan penurunan keperibadian;
 • kemandulan lelaki dan wanita;
 • pelanggaran perkembangan intrauterin janin.

Secara amnya, budaya penggunaan ganja sebagai produk yang sangat sihat, sayangnya, telah hilang. Oleh itu, pergaulan dengan kilang yang bertentangan ini biasanya timbul terutamanya jenayah. Membangkitkan semula tradisi kuliner dan perubatan yang berkaitan dengan ganja akan memerlukan masa, kesabaran, dan pendidikan yang berpengetahuan..

Adakah anda, pembaca yang terkasih, pernah memasak bubur rami atau rebusan ubat? Kongsi pengalaman anda dengan kami dalam komen.

Mengenai ganja: mengapa ganja dilarang dan siapa yang memanfaatkannya

Sejarah penggunaan ganja

Ganja perubatan dan narkotik: apakah perbezaannya?

Tempat ganja disahkan?

Mitos dan kebenaran mengenai faedah ganja

Mari bercakap mengenai ganja. Topik ini kini popular kerana kontroversi mengenai ubat rami. Bagaimanakah ganja perubatan berbeza dengan rumpai, ubat lembut yang dilarang di kebanyakan tempat di dunia? Dan faedah kesihatan menghalalkan ganja?

Vegan suka biskut rami, ia tinggi protein dan lemak sihat.

Sejarah penggunaan ganja

Penggunaan ganja tidak selalu dilarang, dan tidak selalu dianggap sebagai ubat. Ahli-ahli arkeologi bertarikh penghijrahan ganja sekitar 2800 SM. Kain dan tali dibuat dari seratnya, biji digunakan untuk makanan dan makanan ternakan. Kemudian, mereka mula menghancurkan minyak, yang mempunyai rasa tinggi. Di Yunani Kuno dan Empayar Rom, mereka sudah mengetahui tentang khasiat perubatannya: penyakit telinga dirawat dengan jus, rebusan akar digunakan untuk kompres untuk artritis dan rematik.

Penggunaan tanaman yang paling biasa

Di England abad pertengahan, raja mengeluarkan dekrit yang mewajibkan petani untuk memperuntukkan 1/12 kawasan yang ditanam untuk rami. Dari tali "bahan mentah strategis" ini dipintal dan kanvas untuk armada ditenun, pemecatan dibuat. Dan di Rusia, Poland, Ukraina dan Belarus, hingga pertengahan abad kedua puluh, baju dijahit dari kain rami.

Kain dan tali yang sama dari rami dibuat beribu-ribu tahun yang lalu Pakaian rami moden. Ada permintaan, ceruk hampir percuma

Sifat narkotik asap diperhatikan pada awal era kita. Sejak sekian lama, merokok ganja di Asia Tengah adalah cara yang paling biasa menggunakan ganja. Sehingga para saintis membuktikan sifat psikotropiknya, dan negara moden belum mengadopsi undang-undang yang mengatur pengendalian dan penggunaan bahan narkotik. Tetapi ia masih ditambahkan pada beberapa campuran untuk hookah dan vape. Dan di Republik Czech, sejak 2010, festival ini diadakan setiap musim luruh setiap musim luruh di Cannafest.

Rokok rokok tidak boleh digunakan untuk hipsters

Ganja perubatan dan narkotik: apakah perbezaannya?

Menurut klasifikasi botani moden, semua jenis rami yang ditanam dan liar tergolong dalam spesies yang sama - Cannabis sativa subsp. sativa (biji ganja). Sebelum ini, terdapat pembahagian rami menjadi penaburan, India dan rumpai. Yang mana satu ubat? Bagaimana ganja perubatan berbeza dengan ganja rekreasi yang dihisap?

Manfaat ganja telah terbukti berkali-kali. Bagi pesakit barah, penggunaan membawa kelegaan

Tumbuhan rami mengandungi hingga 150 bahan aktif secara biologi. Dan hanya 2 daripadanya - kanabidiol (CBD) dan tetrahydrocanabinol (THC) - yang menjadi penyebab kontroversi di kalangan doktor, pegawai penguatkuasa undang-undang dan orang awam. THC mempunyai sifat psikotropik ("dope"). Mereka kaya dengan jenis yang sebelumnya disebut sebagai "cannabis indica". Dan CBD bertindak sebagai agen analgesik, antispasmodik, penenang, dan anti-radang.

Inilah rupa ubat ganja yang sah.

Kajian makmal telah menentukan bahawa pelbagai jenis ganja mempunyai jumlah CBD dan THC yang berbeza. Lebih-lebih lagi, varietas dengan dominasi CBD mengurangkan kesan narkotik THC di dalamnya. Dan dalam jenis teknikal, kedua-dua bahan terdapat dalam jumlah yang sedikit - ganja seperti itu digunakan untuk membuat kain, plastik, makanan campuran, minyak pengeringan dan lain-lain yang berguna.

Hanya daun ganja utuh dan segar yang dibenarkan untuk pengeluaran

Tempat ganja disahkan?

Hari ini, ganja perubatan disahkan di 44 negara di seluruh dunia. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Amerika Syarikat (22 negeri + Daerah Columbia)
 • Republik Czech
 • Poland
 • Australia
Perjuangan untuk menghalalkan ganja adalah di semua bidang

Dan di Kanada dan Belanda, "rumput" dibenarkan untuk dimakan oleh orang dewasa. Di Israel, Romania, Puerto Rico, ubat rami hanya tersedia untuk orang yang sakit parah, dan dalam kes lain, ganja dilarang. Tetapi yang menarik, pengesahan ganja (perubatan dan rekreasi) tidak menyebabkan peningkatan jumlah penagih dadah, dan di Kanada dan Belanda, kadar jenayah bahkan menurun. Mungkin hanya dengan alasan polis tidak lagi menahan sekotak "rumpai" di dalam poketnya.

Pusat Ganja di Amerika Syarikat. Umur purata pelawat - 63 tahun

Mitos dan kebenaran mengenai faedah ganja

Mereka yang terbiasa menggunakan ganja telah lama berpendapat bahawa ubat itu tidak ketagihan atau ganas. Pada pendapat mereka, keburukan daripadanya hanya pada persepsi yang tidak tepat terhadap kenyataan dan menghambat reaksi. Mereka mengatakan bahawa cukup untuk tidak berada di belakang roda dan tidak melakukan kerja keras "tinggi". Kelebihan mereka - ganja, yang tinggi THC, meningkatkan mood dan selera makan, mengurangkan tekanan, membantu berehat dan bersantai..

Menanam ganja perubatan adalah usaha yang mahal

Tetapi ganja perubatan dengan CBD mempunyai sifat yang sama, kecuali kesan psikotropiknya. Dan lebih kuat sebagai penghilang rasa sakit. Ia melegakan kesakitan dan kejang dalam situasi yang paling sukar apabila ubat lain tidak memberi kesan:

 • Alzheimer dan Parkinson
 • Epilepsi tahan dadah
 • Sindrom usus yang merengsa
 • Kesakitan haid
 • Sklerosis berbilang
 • Migrain
Jawapan yang kuat "Tidak!" Alzheimer dan Parkinson

Penggunaan ganja (CBD) juga diresepkan untuk pesakit barah setelah kemoterapi. Mereka mempunyai sediaan ganja yang mengurangkan loya, meningkatkan selera makan, dan meningkatkan tidur..

Satu jenis ganja telah terbukti bermanfaat. Perubatan sedang menunggu untuk disahkan

Telah terbukti bahawa tindak balas kita terhadap kanabioid dikaitkan dengan endocanabioid semula jadi tubuh manusia. Mereka yang tidak mempunyai cukup dari mereka terdedah kepada kesakitan kronik yang tidak bertindak balas terhadap rawatan. Dan penggunaan ganja menormalkan proses ini, orang menghilangkan penderitaan. Jadi menghalalkan ganja boleh bermanfaat. Sekurang-kurangnya, ini harus dilakukan atas alasan berperikemanusiaan bagi mereka yang tidak dibantu oleh perkara lain..

Bahaya dan faedah ganja: kesan ganja pada badan

Ganja adalah ubat rekreasi yang paling popular di dunia dan oleh itu mempunyai banyak nama slang: rami, ganja, hashish, dope, ramuan, ramuan, rancangan, ganja, ganja. Hampir setiap wilayah di dunia mempunyai nama tempatan untuk ganja, yang diterjemahkan dari bahasa Portugis sebagai "heady". Bahaya ganja adalah fakta yang terbukti secara saintifik, dan membicarakan mengenai pengesahannya adalah satu trend yang sangat berbahaya..

 1. Penerangan mengenai tanaman
 2. Kebaikan ganja
 3. Ganja yang memalukan
 4. Dadah rekreasi
 5. Kesan narkotik
 6. Overdosis ganja
 7. Bahaya dari ganja
 8. Aplikasi perubatan
 9. Petunjuk untuk digunakan
 10. Pengesahan ganja

Penerangan mengenai tanaman

Nama Latinnya ialah Cannabis. Merujuk kepada tanaman serat tahunan keluarga rami. Klasifikasi moden membezakan dua jenis konvensional: rami menabur - Cannabis sativa dan rami India - Cannabis indica.

Spesies aktif, atau rami India, mengeluarkan resin psikoaktif dari perbungaannya, tumbuh di kawasan panas dan selatan. Sebenarnya, ini adalah ganja. Spesies yang tidak aktif, atau rami tanaman, ditanam di lebih banyak kawasan beriklim utara untuk serat dan biji.

Sains moden mendakwa bahawa perbezaan antara dua spesies ini sangat bersyarat. Sebenarnya, ini adalah satu spesies, yang diletakkan dalam keadaan tumbuh yang berbeza dan, oleh itu, terpaksa menyesuaikan diri dengan keadaan iklim yang sesuai..

Hemp adalah ramuan tahunan yang tumbuh tinggi dua meter atau lebih. Membezakan antara tumbuhan betina, yang disebut "ibu", dan lelaki, yang disebut "poskon". Pada masa ini, sebagai hasil usaha pembiakan aktif, varietas biseksual telah dibiakkan, yang mengandung perbungaan lelaki dan wanita..

Kebaikan ganja

Apabila orang bercakap tentang sifat ganja yang bermanfaat, mereka bermaksud jenis tanaman rami yang tidak aktif, tumbuh di iklim sederhana demi serat yang kuat dan biji berkhasiat. Banyak produk berguna dalam kehidupan seharian diperoleh dari rami seperti:

 • Kain - terpal, kanvas, kain goni.
 • Lengan api.
 • Tali, benang, tali.
 • Kertas berkualiti tinggi.
 • Penebat haba.

Biji rami sangat diminati, yang terdiri dari 30-35% minyak rami, 18-25% protein sayuran, 20% pati dan 15% serat..

Minyak rami mengandungi asid lemak yang mudah dicerna seperti linoleik dan linolenik. Ia mempunyai kesan antibakteria dan antivirus yang jelas, mendorong pembentukan gamma globulin di dalam badan. Minyak rami digunakan di kawasan berikut:

 • Pengeluaran minyak pengeringan, varnis, cat, dempul.
 • Mendapat phytin. Garam kalsium-magnesium asid fitik. Ubat yang mencegah hati berlemak.
 • Pengeluaran vitamin larut lemak.

Ganja yang memalukan

Ganja adalah nama yang diberikan kepada ganja India dan banyak jenisnya dibiakkan sebagai hasil pemilihan. Ciri khas rami seperti itu adalah kandungan yang sangat tinggi dalam tisu tumbuhan dari kelas khas bahan psikoaktif, yang secara kolektif disebut kanabinoid..

Salah satu kanabinoid yang paling aktif ialah delta-9-tetrahydrocanabinol. Terutama banyak bahan ini dijumpai dalam perbungaan rami India pada masa berbunga cepat tanaman. Cannabinoid dirembeskan pada permukaan perbungaan dalam bentuk resin emas yang melekit.

Dadah rekreasi

Bahan psikoaktif digunakan sebagai ubat bukan secara berkala, tetapi dari semasa ke semasa. Penggunaan ini tidak ada kaitan dengan petunjuk perubatan dan bertujuan untuk memberikan kesenangan dan kelonggaran..

Penggunaan semacam itu secara langsung berkaitan dengan aktiviti sosial seseorang atau bahkan dengan aktiviti profesionalnya. Contoh utama adalah penggunaan bahan psikoaktif di pesta, di kelab, tempat awam atau di persekitaran bohemia..

Ganja adalah salah satu daripada tiga ubat rekreasi yang paling biasa digunakan, bersama dengan ubat yang disahkan seperti alkohol dan tembakau.

Kesan narkotik

Kesan ganja dicirikan oleh euforia ringan, kelonggaran umum dan mengantuk. Tetrahydrocanabinol mampu mempengaruhi seseorang, mempertajam persepsi deria. Mood dan prestasi bertambah baik. Gejala utama adalah seperti berikut:

 • Ketajaman persepsi warna dan suara meningkat. Warna dan suara persekitaran diasah dan lebih cerah. Perincian kecil dan perkara yang biasanya tidak diberi perhatian oleh seseorang menjadi sangat penting.
 • Orang itu menjadi sangat ramah dan ceria. Suasana agresif dalam keadaan ini, sebagai peraturan, tidak timbul. Sebaliknya, keagresifan hilang sama sekali, atau menurun dengan ketara.
 • Perkara yang paling biasa dianggap sebagai sesuatu yang baru dan tidak biasa. Persepsi mereka menyebabkan keseronokan yang tidak dapat dijelaskan dan juga keseronokan..
 • Persepsi rasa diasah dengan ketara. Makanan yang diambil menjadi sangat enak, dan orang itu merasakan keseronokan sejati. Pada masa yang sama, persepsi sebaliknya diperhatikan: apa yang tidak terlalu enak sebelum mengambil ubat memperoleh rasa yang sangat menjijikkan.
 • Persepsi masa berubah. Selang waktu yang kecil hilang dari ingatan. Ini membawa kepada kenyataan bahawa seseorang tidak dapat mengingati mengapa dan untuk apa dia memulakan tindakan ini atau itu. Secara amnya, masa mula mengalir dengan sangat perlahan..
 • Kesukaran atau ketidakmampuan merumuskan pemikiran hingga akhir, kerana dalam proses merumuskan seseorang lupa apa yang dia bicarakan.
 • Berada di tempat yang sesak, seseorang mungkin mengalami amnesia yang tidak dijangka, dan dia tidak akan dapat mengingat di mana dia berada dan untuk tujuan apa..
 • Sejenis penyamaran kesedaran berlaku, akibatnya ingatan jangka pendek tidak menyebabkan pengalaman negatif, kerana dalam hal ini orang tersebut terus memerhatikan dirinya dari luar dan mengawal tindakannya.
 • Minum ganja dengan alkohol boleh mencetuskan serangan ketakutan yang tidak masuk akal.

Overdosis ganja

Dengan overdosis cannabinoid, kematian hampir mustahil. Maksudnya ialah bahawa dos THC yang mematikan adalah 40,000 kali ganda daripada dos efektif purata. Contohnya, alkohol mempunyai dos yang mematikan hanya 10 kali ganda daripada purata berkesan. Melebihi dos purata sebanyak beberapa kali menyebabkan gejala berikut:

Berpeluh bertambah.

 • Menggeletar anggota badan.
 • Kardiopalmus.
 • Pening dan muntah.
 • Pening.
 • Kehilangan kesedaran.
 • Gangguan mental jangka pendek juga dapat ditambahkan pada gangguan somatik. Kekuatan dan kedalamannya selalu berbeza bergantung pada toleransi individu terhadap bahan ini. Gejala mental yang paling biasa termasuk yang berikut:

  • Membekukan (masa berhenti).
  • Halusinasi.
  • Ketakutan menyerang.

  Bahaya dari ganja

  Penggunaan ganja untuk jangka masa panjang membawa kepada perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam tubuh pada tahap tisu. Baru-baru ini, penyelidikan aktif telah dijalankan di pelbagai negara ke arah ini. Kemungkinan atrofi serebrum, kerosakan kromosom, kecacatan perkembangan kongenital, tindak balas imun terjejas, kesan terhadap kandungan testosteron dan ketidakteraturan haid telah dikaji. Kesan negatif berikut dikenal pasti:

  • Perubahan struktur otak. Hasil daripada penggunaan kaedah moden tomografi otak pada pengguna ganja kronik, perubahan struktur otak yang tidak dapat dipulihkan, khususnya, di hipokampus, terungkap. Akibat daripada perubahan ini adalah kehilangan ingatan jangka pendek dan gangguan koordinasi pergerakan pada penagih ganja kronik..
  • Kesan terhadap kemampuan mental. Persatuan Doktor Kanada pada tahun 2008 menerbitkan hasil penyelidikan bertahun-tahun, yang dengan yakin menunjukkan bahawa penggunaan ganja jangka panjang mempunyai kesan negatif pada tahap keseluruhan prestasi mental. Terdapat penurunan kecerdasan (IQ) sebanyak 4-5 mata.
  • Sistem pembiakan. Mengambil dos TDC yang tinggi pada lelaki menyebabkan penurunan kadar testosteron serum, menghalang pengeluaran sperma, menyebabkan peningkatan dalam proporsi sperma yang tidak berdaya maju dan menurunkan pergerakan mereka. Ini membawa kepada fakta bahawa sperma kehilangan keupayaannya untuk menembusi selaput pelindung telur, yang menjadi penyebab kemandulan lelaki. Pada wanita, kitaran ovulasi terganggu dan penghasilan hormon gonadotropik dikurangkan, yang menjadi penyebab disregulasi kelenjar seks.
  • Kesan pada janin. Ganja mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap pembentukan janin, memperlambat pertumbuhan dan perkembangan keseluruhannya. Anak-anak ibu yang menghisap ganja semasa mengandung mengalami kekurangan kognitif, gangguan perhatian dan gangguan hiperaktif. Mereka lebih cenderung mengalami gangguan aktiviti neuropsikik kronik, serta kerosakan pada organ penglihatan..

  Aplikasi perubatan

  Ganja mempunyai sejumlah khasiat bermanfaat yang digunakan dalam perubatan. Komponen bioaktif yang mengandungi ganja mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh, dan ini digunakan dalam perubatan moden untuk merawat beberapa gejala penyakit yang menyertainya..

  Petunjuk untuk digunakan

  Persediaan ganja digunakan dalam beberapa cabang ubat sebagai kaedah berkesan untuk menghilangkan kesan sampingan dalam rawatan sejumlah penyakit. Khususnya, untuk mengurangkan atau menghilangkan sepenuhnya sindrom kesakitan dalam kes seperti:

  • Kesakitan neuropatik kronik.
  • Sindrom nyeri selepas operasi.
  • Kesakitan neuropatik periferal.
  • Sindrom nyeri pada barah.

  Penggunaan ubat ganja dapat mengurangkan atau menghilangkan penggunaan ubat opioid dengan ketara..

  Dengan terapi radiasi dan kemoterapi, salah satu kesan sampingan negatif utama adalah mual dan muntah. Persediaan ganja telah terbukti sebagai ubat yang paling berkesan untuk menghilangkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan ini..

  Dengan glaukoma, tekanan intraokular meningkat, yang menyebabkan kehilangan penglihatan sepenuhnya. Ubat ganja digunakan secara aktif untuk merawat penyakit ini, kerana ia mempunyai sifat menurunkan tekanan intraokular.

  Para saintis Amerika baru-baru ini mendapati bahawa tetrahydrocannabinol dapat mengaktifkan proses penyerapan diri sel-sel barah di dalam badan. Setelah sepuluh hari mengambil ubat, pertumbuhan aktif sel barah melambatkan 2-3 kali dengan ketiadaan keracunan tubuh yang berbahaya, yang selalu menyertai kemoterapi tradisional.

  Pengesahan ganja

  Ganja, yang faedah dan keburukannya dapat disamakan dengan pisau bermata dua, adalah produk yang sangat kontroversial, ia mempunyai kelebihan yang tidak diragukan dan kekurangan yang tidak kurang seriusnya.

  Di sejumlah negara, seperti Kanada, AS, Uruguay, Belanda dan Israel, penjualan produk ubat ganja dibenarkan dengan ketat mengikut preskripsi doktor, terutama untuk rawatan sindrom kesakitan, misalnya, dalam barah terminal.

  Colombia telah melangkah paling jauh dalam pengesahan ganja. Pada 22 Disember 2015, presiden negara itu menandatangani keputusan yang membenarkan penanaman, penjualan domestik dan eksport ganja perubatan. Anda boleh menjual ganja di bawah lesen khas hanya ke negara-negara di mana ia disahkan, khususnya AS dan Kanada..

  Kesan ganja pada tubuh lelaki: bahaya dan faedah

  Kecenderungan menghalalkan ganja secara aktif diterokai di seluruh dunia, oleh itu, persoalan apakah ganja membahayakan tubuh lelaki, dan jika demikian, menjadi relevan. Nasib baik, tidak ada kajian yang dilakukan mengenai topik ini, para saintis tidak diam, jadi ada jawapannya. Ternyata, hampir semua organ terkena ganja, terdapat sisi positif dan negatif..

  Bagaimana ganja mempengaruhi paru-paru

  Tidak dapat dinafikan fakta bahawa ganja mempunyai pengaruh pada sistem pernafasan, walaupun tanpa penyelidikan. Namun, yang terakhir memberikan hasil yang menimbulkan kesan bertentangan..

  THC, atau tetrahydrocannabinol, bahan aktif dalam ganja telah terbukti mempunyai sifat anti-radang. Juga diperhatikan bahawa jika anda menarik nafas dalam-dalam, anda dapat meningkatkan jumlah paru-paru anda. Dan, memiliki, semuanya.

  Seiring dengan tiang ini, terdapat kesan negatif yang muncul setelah merokok ganja. Sebagai contoh, saintis Kanada dapat menentukan bahawa asap ganja mengandungi dua belas kali lebih banyak ammonia daripada asap rokok konvensional. Dan pada tahun 2012, terbukti bahawa penggunaan ganja secara berkala dikaitkan dengan perkembangan penyakit paru obstruktif kronik..

  Terdapat dua sisi lawan ganja apabila dianggap ringan. Sebaliknya, THC menghalang pertumbuhan tumor, tetapi asap yang dihasilkan oleh ganja mempunyai kesan sebaliknya kerana ia adalah karsinogen. Peribahasa "Satu menyembuhkan, yang lain melumpuhkan" akan sesuai.

  Sudah tentu, kemajuan tidak berhenti, dan kemungkinan kaedah alternatif menggunakan ganja akan dijumpai, yang akan mengecualikan kesan negatif pada tubuh. Namun, hari ini kesan seperti itu tidak dapat dicapai. Walaupun doktor mengusahakannya.

  Kesan ganja pada jantung

  Hanya 1 gumpalan ganja meningkatkan degupan jantung, banyak orang merasa tidak selesa, atau bahkan takut sehingga mereka tidak berani kali kedua, namun pilihan ini tidak boleh disebut salah. ada orang yang menghisap ganja sebelum latihan, sehingga mencapai keberkesanan yang meningkat.

  Selain THC, ganja juga mengandungi cannabidiol, yang merupakan komponen non-psikoaktif yang dapat mencegah perkembangan lesi otot yang meradang. Selalunya, atlet mengalami sakit otot secara berkala, terutama ketika bebannya kuat, jadi ganja membantu mengatasi mereka. Cannabidiol membantu pemulihan otot yang lebih cepat selepas senaman dan kecederaan.

  Namun, ada risiko di sini juga. Faktanya ialah merokok tidak hanya meningkatkan degupan jantung, tetapi juga memberi sesak nafas. Sangat berbahaya untuk merokok gulma sebelum aktiviti fizikal yang berpanjangan, misalnya, menjalankan maraton, serangan jantung sangat mungkin.

  Apakah kesan ganja pada otak?

  Merokok rumpai sekejap mempunyai kesan anti-radang pada otak manusia. Oleh itu, ganja sangat berkesan dalam memerangi penyakit Alzheimer dan penyakit neurodegeneratif yang lain. Kajian telah dilakukan di mana para saintis telah menyimpulkan bahawa tetrahydrocannabinol dan sebatian lain yang terdapat dalam ganja akan membantu meminimumkan kelebihan protein toksik beta-amyloid, yang memprovokasi keradangan dan memusnahkan sel-sel saraf otak manusia..

  Mungkin, ganja tidak lama lagi akan menjadi ubat mujarab yang akan membantu menyelamatkan berjuta-juta orang di seluruh dunia dari penyakit Alzheimer yang dahsyat, yang menimpa orang tua..

  Bagaimana merokok ganja mempengaruhi seksualiti lelaki

  Tinjauan menunjukkan bahawa merokok ganja tidak hanya meningkatkan libido, tetapi juga meningkatkan dan memperhebat orgasme, kerana anda dapat menjalin hubungan emosi yang lebih santai. Pasangan merasa santai sepenuhnya, sementara kebijaksanaan dibawa ke tahap yang baru.A Ian Kerner, doktor seksologi, bersetuju. Di bawah pengaruh ganja, seseorang merasa selesa di tubuhnya, dan pembebasan oksitosin membentuk rasa ikatan yang lebih kuat, oleh itu, ikatan antara pasangan sangat diperkuat..

  Tetapi dalam aspek ini, semuanya tidak begitu lancar. Terdapat kajian yang menunjukkan hasil yang menunjukkan kesan negatif dan ganja pada sistem produktif lelaki. Pada tahun 2015, saintis mendapati bahawa jika anda sering menghisap ganja, jumlah sperma di dalam badan lelaki akan menurun sepertiga, dan aktiviti mereka juga akan berkurang..

  Apa kesan ganja terhadap kesihatan mental

  Merokok ganja benar-benar mengurangkan tekanan dan memberi kesan yang menenangkan. Tahap kegelisahan menurun, orang itu berehat. Nah, secara global, ganja mempunyai kesan yang tidak jelas pada kesihatan mental manusia. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa merokok gulma dapat menyebabkan paranoia jangka pendek, dalam bahasa gaul disebut "ditipu." Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2016 menunjukkan bahawa penggunaan ganja secara berkala meningkatkan risiko ketergantungan alkohol atau dadah.

  Kebaikan dan keburukan ganja

  Oleh Angelina Burlakova · Diterbitkan 14 November 2019 · Dikemas kini 14 November 2019

  Mari kita lihat bahaya ganja untuk kesihatan kita dan bagaimana ia membandingkannya dengan faedahnya. Bagaimanapun, tanaman ini digunakan tidak hanya untuk mencapai kesan narkotik, tetapi juga dalam perubatan untuk rawatan penyakit yang mengancam nyawa, dan juga di beberapa industri.

  Di beberapa negara, penggunaan ganja dihalalkan, di negara lain dilarang sama sekali..

  Apa itu ganja

  Ganja adalah ramuan biasa yang mengandungi bahan psikoaktif kanabinoid. Ia juga disebut ganja, rami, hashish, ganja.

  Ganja boleh disemai, India dan rumpai. Setiap spesies mengandungi jumlah kanabinoid yang berbeza. Di rumpai - paling sedikit.

  Untuk mencapai kesan ganja euforia dan halusinogenik, anda boleh:

  • merokok melalui hookah, isi rokok dengan rumput kering atau buat rokok yang digulung dengan tangan;
  • menyedut dengan meletakkan sedikit tanaman kering di hujung pisau yang panas-merah atau mengumpulkan asap dalam gelas terbalik;
  • kunyah;
  • tambah teh dan pelbagai hidangan, yang sangat berbahaya kerana kemungkinan berlebihan;
  • gunakan sebagai suppositori rektum.

  Walaupun terdapat banyak penggunaan, suntikan ganja intravena sangat jarang berlaku..

  Khasiat ganja yang bermanfaat

  Sekiranya hampir semua orang mengetahui tentang kesan narkotik ganja, tidak semua orang mengetahui khasiat tumbuhan yang bermanfaat. Rami biasa:

  • digunakan sebagai salap untuk mencapai kesan anestetik dan anti-radang tempatan;
  • adalah bahan mentah untuk pengeluaran kain rami, yang dicirikan oleh peningkatan kekuatan, ketahanan terhadap pengaruh luaran;
  • bahagian bahan untuk beg tangan dan kasut yang mesra alam;
  • mengandungi klorofil, serupa dengan hemoglobin manusia. Ini menjadikan tumbuhan berkesan untuk memulihkan darah, melawan jangkitan virus, menjaga daya tahan tubuh;
  • mempunyai kesan antioksidan, mencegah penuaan pramatang;
  • tepu dengan asid lemak tak jenuh ganda Omega-3 dan Omega-6, mencegah pemendapan kolesterol dalam pembuluh darah, yang meminimumkan risiko trombosis;
  • menggalakkan penghasilan kolagen, kerana adanya asid amino di dalamnya, tepu sel dengan tenaga, mempunyai kesan meremajakan, menguatkan rambut;
  • digunakan dalam pengeluaran biofuel.

  Ganja digunakan dalam industri farmasi dan perabot, serta untuk pembuatan serat karbon, yang termasuk dalam kulit kapal angkasa dan pesawat.

  Ganja dalam bidang perubatan

  Penggunaan ganja untuk tujuan perubatan bermula pada abad ke-18 SM. Kilang ini digunakan di India Kuno dan Timur Tengah sebagai anestetik, antiepileptik, antikonvulsan, antiemetik.

  Sehingga kini, keberkesanan tanaman untuk terapi telah terbukti:

  1. Penyakit Alzheimer. Perubatan moden tidak mengetahui kaedah menangani demensia pikun. Tetapi ganja biasa dapat menghalang perkembangan patologi..
  2. Kejang epilepsi. Kilang ini mengurangkan bilangan mereka sebanyak 54%.
  3. Sklerosis berbilang.
  4. Onkologi.
  5. Diabetes jenis 2 yang bergantung kepada insulin.
  6. Asma Kerana sifat anti-radang.
  7. Disfungsi ereksi.
  8. Hepatitis C.

  Marijuana adalah penghilang rasa sakit yang sangat baik yang dapat dengan cepat menghilangkan rasa sakit, termasuk sklerosis berganda dan arthritis.

  Walaupun sifat perubatannya terbukti, ganja tidak boleh digunakan tanpa persetujuan doktor. Sesungguhnya, semua kualiti positif tumbuhan dapat dikurangkan menjadi sifar oleh kesan negatifnya pada tubuh..

  Kesan ganja pada badan

  Ganja mempunyai kesan perangsang dan penenang, dan pada dos tinggi, kesan halusinogen pada badan. Ini dinyatakan dalam banyak manifestasi.

  Tahap fisiologi

  Pada seseorang yang terkena ganja, selaput lendir membengkak dan mata menjadi meradang, nadi semakin cepat, denyut jantung meningkat, dan tekanan darah meningkat. Aktiviti motor juga terganggu, suhu badan turun naik. Sakit kepala, pening, rasa mual, peningkatan selera makan mungkin berlaku.

  Kelakuan

  Seseorang dalam keadaan mabuk dadah merasa santai, aktiviti psikomotorinya berkurang, dan perhatian bertambah buruk. Dia boleh bercakap dengan cepat dan tidak terkawal.

  Emosi

  Kesejahteraan khayalan, keadaan euforia, kecerobohan dapat secara tiba-tiba digantikan oleh kegelisahan, kegelisahan dan bahkan keagresifan.

  Gangguan mental

  Ingatan jangka pendek seseorang merosot, pemahaman umum tentang apa yang berlaku di sekitar. Dia tidak dapat memenuhi tugas yang diberikan kepadanya, bahkan yang mudah. Pada saat yang sama, peningkatan kepekaan taktil diperhatikan, ambang rasa sakit menurun, persepsi visual dan pendengaran dan bau diperburuk. Penagih tidak lagi menyedari dirinya sebagai orang. Dengan dos yang tinggi, penampilan halusinasi dan psikosis tidak dikecualikan..

  Berdasarkan tanda-tanda di atas, adalah mungkin untuk menentukan keracunan dadah pada seseorang, dan juga untuk mengungkapkan ketagihan rakan-rakan dan saudara-mara.

  10 gejala overdosis

  Overdosis ganja membawa kepada:

  1. Kejang.
  2. Pelebaran murid, kemerahan muka.
  3. Selera makan meningkat.
  4. Tachycardia dan tekanan darah tinggi.
  5. Pelanggaran fungsi pertuturan.
  6. Sakit hati.
  7. Psikosis akut, kemunculan panik, paranoia, kecurigaan, kecelaruan.
  8. Terjejas peredaran darah di otak.
  9. Halusinasi berulang (dalam beberapa kes, walaupun selepas enam bulan berpantang);
  10. Soporu.

  Secara teori, seseorang boleh menganggap hasil yang mematikan akibat overdosis ganja. Tetapi untuk mendapatkannya, perlu meningkatkan dos sebanyak 40,000 kali.

  Walau apa pun, jika gejala overdosis muncul, pertolongan doktor diperlukan..

  Kesan ganja pada organ dan sistem badan

  Cannabinoid adalah bahan larut lemak yang mempengaruhi otak, paru-paru, dan sistem pembiakan. Di samping itu, mereka mempunyai kesan negatif pada tubuh pada tahap sel: mereka mengubah proses biokimia dan metabolisme sel, yang menyebabkan perlambatan atau penghentian sepenuhnya aktiviti sel..

  Pada masa yang sama, tidak ada bukti yang tepat mengenai kesan negatif ganja pada tubuh..

  Otak

  Dalam proses penyelidikan menggunakan kaedah tepat moden, terungkap bahawa tidak ada perubahan anatomi pada otak pada orang yang menggunakan ganja untuk waktu yang lama, bahkan dalam dosis tinggi..

  Walau bagaimanapun, apabila ganja dimakan, kemampuan berfikir menjadi lemah, pemahaman, pemikiran abstrak terganggu, seseorang menjadi praktikal tidak dapat belajar.

  Reaksi individu dapat dinyatakan bukan hanya dalam euforia, tetapi juga dalam kegelisahan, psikosis toksik.

  Sistem pernafasan

  Kesan merokok ganja serupa dengan kesan merokok pada sistem pernafasan. Tabiat buruk menyebabkan risiko bronkitis, faringitis, sinusitis, proses ganas.

  Sistem kardiovaskular

  Kesan langsung ganja pada sistem kardiovaskular belum diketahui. Penyakit jantung dan saluran darah didiagnosis hanya pada 2% pengguna tumbuhan.

  Perlu diingat bahawa penggunaan ganja dalam bentuk apa pun menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung, peningkatan denyut jantung, peningkatan tekanan darah. Manifestasi sedemikian agak berbahaya bagi seseorang yang menderita patologi kardiovaskular..

  Sistem pembiakan

  Merokok ganja jangka panjang dalam tubuh lelaki secara signifikan menurunkan tahap testosteron, yang merupakan hormon seks lelaki utama. Perubahan yang kuat dalam tahap hormon, yang menyebabkan disfungsi seksual, tidak dikecualikan..

  Beberapa pakar percaya bahawa ganja meningkatkan keinginan seksual, tetapi menurunkan stamina seksual..

  Ganja menimbulkan keinginan seksual pada wanita, tetapi pada masa yang sama membawa kepada perubahan tahap hormon dan mempengaruhi kemungkinan pembuahan. Pada masa yang sama, para pakar belum menjalin hubungan antara ganja dan kemandulan..

  Tidak ada bukti perkembangan kromosom atau kerosakan genetik pada janin semasa kehamilan, keguguran dan kecacatan yang berkaitan dengan penggunaan ganja.

  Pakar lain membincangkan mengenai kesan toksik ganja yang kuat pada janin, persalinan dan kehamilan yang sukar, kelainan perkembangan dan kematian bayi yang baru lahir..

  Pergantungan tanaman

  Marijuana ketagihan kepada 9% orang yang menggunakan tanaman tersebut. Ini tidak banyak dibandingkan dengan pergantungan pada bahan lain, misalnya, nikotin - 32%, minuman beralkohol - 15%.

  Penggunaan ganja jangka panjang adalah berbahaya:

  • pengasingan diri sosial;
  • peralihan kepada penggunaan ubat "keras";

  Pengeluaran dicirikan oleh gejala berikut:

  • loya, cirit-birit;
  • hilang selera makan;
  • menggigil, berpeluh;
  • gegaran;
  • sindrom kesakitan yang tidak dapat ditanggung;
  • gangguan tidur;
  • kerengsaan, kemurungan, kegelisahan.

  Keadaan ini boleh bertahan selama beberapa jam atau seminggu..

  Kesimpulannya

  Perubatan moden tidak memberikan bukti yang tepat mengenai bahaya dan faedah ganja.

  Setiap orang membuat keputusan sendiri mengenai kemungkinan menggunakan kilang tersebut. Dan jika penggunaan ganja untuk tujuan perubatan dapat membenarkannya, maka anda tidak harus berusaha untuk mencapai euforia dengannya dan membuat kebiasaan buruk dari itu..