Tumbuhan berbunga

Konechna: Dandelion kok-saghyz - Taraxacum kok-saghyz dalam Buku Merah Kazakhstan.
Dandelion lewat - Taraxacum serotinum dalam Buku Merah Tatarstan
Arctic Dandelion - Taraxacum arcticum dalam Buku Merah Daerah Autonomi Nenets
Hampir semua jenis dandelion disenaraikan dalam buku merah, kecuali untuk dandelion perubatan.

Ya, betul. Tetapi bukan kita, biasa, dandelion kuning disenaraikan dalam buku merah. Sebagai bunga yang sangat langka, dikatakan tentang dandelion "lidah putih", atau, seperti yang disebut juga, Turiemys (nama Latin - Taraxacum leueoglossum) - tumbuhan dari keluarga Asteraceae. Dandelion seperti itu hanya tumbuh di pantai Kandalaksha, di batu-batuan pesisir Turiy Cape.

Ya!
"Salah satu spesies dandelion - dandelion berlidah putih (Taraxacum leueoglossum) disenaraikan dalam Buku Merah Rusia"

Dandelion

Taraxacum lineare Worosch. et Schaga

Kategori dan status. 1. Spesies terancam. Endem tempatan sempit r. Bureya (1).

Penerangan ringkas mengenai. Tumbuhan herba dengan ubi kayu. Daun berbentuk linier atau obor-lansolat-linier, selalunya keseluruhan, kurang kerap bergigi atau hampir bersirip, panjang 5-23 cm. Anak panah setinggi 10-18 cm, biasanya telanjang, dengan keranjang berdiameter 2.5-4 cm.

Pembungkus mempunyai dua baris (12-16 mm panjang) dengan daun luar yang hampir ovoid, 2,5-3 kali lebih pendek daripada bahagian dalam, bunganya berwarna kuning. Achenes (panjang 4,0-5,5 mm.) Riben bulat, di sepanjang tulang rusuk dengan duri tajam di bahagian atas, melebar di bahagian atas ketiga, dengan cerat panjang 5-11 mm., Puncak 5-7 mm. Berbunga - akhir Mei-Jun, berbuah - Jun-Julai (2).

Sebar. Di wilayah Amur, tanaman itu dijumpai di daerah Bureysky: kadang-kadang dijumpai dari Talakan ke Novobureysk di seluruh

100 km di sepanjang tebing sungai. Bureya (1-3). Di luar wilayah di Rusia, spesies ini hanya terdapat di Wilayah Khabarovsk (3, 4), di luar Persekutuan Rusia tidak dijumpai (3, 4).

Ciri-ciri ekologi dan fitosenologi. Batu, lereng batu, batu kerikil.

Nombor. Data tidak ada. Bilangan anggaran - sehingga 500 individu.

Keadaan penduduk tempatan. Hasil pengisian takungan Bureya, spesies lokus classicus dan tempat-tempat di mana paratip Taraxacum lineare dikumpulkan musnah. Penyakit populasi terbesar dicatatkan di kawasan kampung. Talakan di tebing kanan Bureya, di mana jumlah individu tidak melebihi 200 spesimen, yang terkecil - di salah satu pulau sungai. Bureya: 1 salinan (3).

Mengehadkan faktor. Kekhususan habitat (endemisme), pembinaan Hure Bureyskaya, beban rekreasi. Pembinaan stesen janakuasa hidroelektrik Nizhnebureiskaya dan penciptaan takungan boleh menyebabkan kematian penduduk di wilayah Wilayah Amur (5).

Langkah keselamatan diambil. Spesies ini termasuk dalam senarai tanaman langka dan terancam punah di Wilayah Amur (6), Buku Merah Wilayah Khabarovsk (4). Dalam edisi baru Buku Data Merah Rusia, spesies ini termasuk dalam Senarai taksa tumbuhan dan kulat yang memerlukan perhatian khusus terhadap keadaannya di persekitaran semula jadi dan pemantauan (7).

Langkah-langkah keselamatan yang diperlukan. Pemantauan spesies secara berterusan dalam keadaan habitat semula jadi. Mungkin, pengenalan semula spesies di habitat yang sesuai di hulu setelah penstabilan tahap takungan.

Peluang penanaman. Pada tahun 2004, kerja memulakan pengenalan dandelion di wilayah AF BSI FEB RAS (Blagoveshchensk) (8).

Sumber maklumat. 1. Voroshilov, Langkah, 1968; 2. Data pemula; 3. Tsvelev, 1992; 4. Buku Merah Khabarovsk. 2008; 5. Starchenko et al., 2007; 6. Starchenko et al., 1995; 7. Buku Merah Rusia. 2008; 8. Darman, 2008. Disusun. G.F. Darman.

Adakah benar bahawa dandelion disenaraikan dalam "Buku Merah"?

Memang betul. Baru sekarang dandelion dimasukkan ke dalam Buku Merah, bukan satu dandelion yang memenuhi tempat tidur kami dan dari mana kami berusaha untuk menyingkirkannya, tetapi Dandelion yang berlidah putih.

Tumbuhan ini agak jarang, ia tahan lasak dan pada masa yang sama lembut. Bahagian tengah bunga berwarna kuning, dan tepinya berwarna putih, itulah sebabnya dari jauh ia dapat dikelirukan dengan chamomile. Dandelion berlidah putih tumbuh dalam kebanyakan kes di antara serpihan batu, di celah-celah, lereng dan di tebing.

Ia membiak dengan cara yang sama seperti yang kita lihat di kebun atau di kebun kita, pertama bunga itu berubah menjadi bola putih, dan kemudian angin membawa biji parasut. Tetapi tidak selalu dandelion akan tumbuh di sana di mana benih telah jatuh. Oleh kerana lebih sukar baginya untuk menetap di atas batu.

Dandelion berlidah putih (Taraxacum leueoglossum T. turiense Orlova)

Bahagian: Angiosperma atau berbunga

Keluarga: Asteraceae (Compositae)

Genus: Taraxacum

Pengarang: Brenn.

Status: 3 (R). Pandangan yang jarang berlaku. Endemik tempatan yang sempit ke pantai Kandalaksha di Semenanjung Kola

Taburan: Tumbuh di batuan pesisir Tanjung Turiy (Daerah Terskiy, Wilayah Murmansk). Di lokasi klasik - di muara sungai. Umby (1) - tidak ditandakan selepas keterangan pertama.

Ekologi: Tumbuh di batuan pantai di Turiy Cape (daerah Terskiy, wilayah Murmansk). Di lokasi klasik - di muara sungai. Umby (1) - tidak ditandakan selepas keterangan pertama.

Faktor had: Julat ekologi yang sempit

Perlindungan: Pada masa ini, bagian selatan Tanjung Turiy dilampirkan ke Cagar Alam Kandalaksha (2), yang memastikan perlindungan sebagian besar dari dandelion berbadan putih. Dengan keputusan Jawatankuasa Eksekutif Daerah Murmansk, spesies ini termasuk dalam senarai tanaman yang dilindungi (3). Perlindungan yang ketat terhadap penduduk semula jadi dan kawalan terhadap keadaannya diperlukan. Diusahakan di kebun raya Kirovsk, Irkutsk dan Novosibirsk.

Sumber: 1. Brenner, 1915; 2. Kryuchkov et al., 1983; 3. Haiwan dan tumbuh-tumbuhan yang jarang dan memerlukan perlindungan di wilayah Murmansk, 1979.

Disusun oleh V.A.Kostina

Adakah benar bahawa dandelion disenaraikan dalam "Buku Merah"?

Jawapan: 5

Ya, betul. Tetapi bukan kita, biasa, dandelion kuning disenaraikan dalam buku merah. Sebagai bunga yang sangat langka, dikatakan tentang dandelion "lidah putih", atau, seperti yang disebut juga, Turiemys (nama Latin - Taraxacum leueoglossum) - tumbuhan dari keluarga Asteraceae. Dandelion seperti itu hanya tumbuh di pantai Kandalaksha, di batuan pantai di Turiy Cape.

Kami baru sahaja mendengar deringan di suatu tempat. ) kisah serupa berlaku dengan "larangan kartun" Baiklah, Tunggu "- ada kekecohan, dan kemudian ternyata filem porno" Baiklah, tunggu sebentar "dilarang :))) Dan terdapat banyak kontroversi!

Dandelion biasa tidak disenaraikan dalam buku. Dandelion berlidah putih diperkenalkan. Ia tumbuh hanya di Semenanjung Kola, pantai Kandalash. Cukup berbeza dengan dandelion kuning biasa..

Dalam "Buku Merah" anda boleh menemui bukan sahaja tanaman langka untuk jalur Rusia, tetapi juga berbahaya. dan jika bulu yang disebarkannya dapat membahayakan anak yang sangat muda, jika tersumbat di hidungnya (hipotetis) atau untuk penghidap alergi. Dandelion mempunyai jus beracun yang mencukupi. Atas sebab ini, ia disenaraikan dalam Buku Merah. Sekiranya anda ingin meracuni seseorang, fikirkan dahulu. Dan jangan menonton filem "White Oleander"

Terdapat banyak spesies dalam genus dandelion dan tidak menghairankan bahawa salah satu daripadanya termasuk dalam Buku Merah Rusia. Sudah tentu, penghormatan ini bukan diberikan kepada dandelion perubatan, tetapi untuk spesies dandelion berlidah putih yang jarang ditemui, yang hanya dapat ditemukan di satu daerah di Semenanjung Kola. Ia tumbuh di atas batu berbatu, dan penduduk setempat percaya bahawa ia muncul di lokasi kematian salah seorang dari dua saudara lelaki, yang entah bagaimana menunggu di atas batu untuk kepulangan ibu bapa mereka yang memancing..

Adapun dandelion kuning, setiap musim bunga mereka mengisi rumput, taman, rumput, glade dan bahkan kebun, membawa lebih banyak masalah kepada tukang kebun daripada kegembiraan..

Adakah dandelion akan dimasukkan ke dalam Buku Merah? Terdapat begitu banyak bahawa dandelion ada di mana sahaja anda melihat.

Dandelion

Genus Dandelion (Taraxacum)
Keluarga Astrov

Dandelion perubatan (Taraxacum officinale Wigg. ^ Boleh dijumpai di mana-mana sahaja - di padang rumput dan pinggir hutan, di hutan yang ringan dan di sepanjang jalan, di ladang, kebun sayur dan kebun. Ini adalah tanaman tahunan kecil setinggi 20 cm. inulin. Apabila cuaca sejuk masuk, akar dandelion membalikkan paksinya dan menarik kolar akar ke dalam tanah hingga kedalaman 5 cm.

Daun dandelion bujur dikumpulkan dalam roset akar. Peduncles dalam bentuk anak panah yang muncul dari pusat roset menanggung satu bakul kuning dengan bunga buluh yang sama. Buah adalah achenes dengan cerat dan garis rambut. Mekar pada bulan Mei - Jun, sering berulang kali pada musim luruh atau akhir musim panas.

Lambat dandelion (Taraxacum serotinum Poir.,) Mempunyai daun berkulit yang tersebar di tanah dan batang tomentose-pubescent. Kerah akar ditutup dengan banyak sisa-sisa daun mati, di axil yang terbentuk dari rasa coklat yang banyak. Anak panah bunga dengan sarang labah-labah yang longgar. Buah berwarna achenes kelabu kecoklatan dengan puncak coklat. Ia berbunga dan berbuah pada bulan Julai - September. Ia hanya terdapat di tali pinggang Chernozem. Ia tumbuh di stepa, di sapuan kapur, di jilat garam, di tempat yang diturunkan. Tumbuhan madu.

Bessarabian dandelion (Taraxacum bessarabicum (Hornem.) Tangan.,) Tumbuh di padang rumput yang dihuni, menjilat garam, batu kapur dan kapur. Bessarabian dandelion mempunyai ketinggian 5-20 cm, akar sederhana atau berkepala banyak, di pangkal ditutup dengan sisa-sisa daun mati berwarna coklat tua. Daun tidak bergigi, diarahkan ke atas, lebih jarang ditekan ke tanah, berkabut. Terdapat beberapa anak panah bunga. Daun luar sampul surat berbentuk pisau pembedah, kemerahan. Kilang ini mekar pada separuh kedua musim panas dan musim luruh - pada bulan Julai-September. Bunga berwarna kuning, marjinal sering dengan warna oren, di bahagian tengah corolla dengan rambut pendek yang tersebar.

Buah berwarna coklat keabu-abuan dengan puncak coklat kemerahan. Achenes masak pada bulan Ogos - September. Ini adalah kumpulan tumbuhan yang kompleks secara sistematik, terdiri daripada sebilangan besar spesies apomik, yang sukar dibezakan antara satu sama lain..

Ia penting! Akar Dandelion digunakan dalam perubatan rakyat dan rasmi. Mereka dituai pada musim bunga pada bulan April - awal Mei. Mereka mengandungi glikosida, polisakarida, resin, minyak lemak. Perubatan rakyat juga menggunakan daun. Merebus akar digunakan sebagai alat untuk meningkatkan selera makan, memperbaiki pencernaan, dan mempunyai kesan koleretik..

Terdapat bukti bahawa dandelion meningkatkan aktiviti pankreas. Infusi akar disyorkan untuk gastritis, kolitis dan perut kembung. Jus susu digunakan secara luaran untuk menghilangkan jagung dan menghilangkan bintik-bintik usia. Tumbuhan madu yang menyediakan lebah untuk menuai madu, terutamanya pada akhir musim panas dan musim bunga, ketika tanaman madu utama belum mekar.

Ia lazat! Semua bahagian dandelion boleh dimakan. Salad dibuat dari daun muda, jem dan anggur dibuat dari perbungaan, dan pengganti kopi dibuat dari akar. Untuk menghilangkan kepahitan di daun, mereka dicurahkan dengan air sejuk selama 30 minit. Perbungaan juga dijemput dan ditambahkan ke hodgepodge dan vinaigrette dan bukannya caper. Di Perancis, dandelion ditanam sebagai tanaman kebun.

Lit.: Flora wilayah Belgorod / Chernyavskikh V.I., Degtyar O.V., Degtyar A.V., Dumacheva E.V. - Belgorod.

Dandelion

Dalam perubatan herba, dandelion "mengkhususkan diri" dalam menormalkan sistem pencernaan: dari meningkatkan selera makan dan mengaktifkan fungsi koleretik hingga menghilangkan sembelit dan parasit usus. Juga, dandelion dapat dimasukkan secara efektif dalam program rawatan untuk puluhan penyakit lain, yang disahkan oleh penyelidikan ilmiah moden dan tradisi penggunaan tumbuhan ini dalam perubatan masyarakat dunia..

Manfaat kesihatan Dandelion

Komposisi dan nutrien [4]

Hijau dandelion segar mengandungi (per 100 g):

Kalori 45 Kcal

VitaminmgMineralmg
Vitamin B435.3Kalium, K397
Vitamin C35Kalsium, Ca187
Vitamin E3.44Fosforus, P66
Vitamin B30.806Natrium, Na76
Vitamin B20.26Magnesium, Mg36
Komposisi lengkap

Bunga Dandelion mengandungi karotenoid (kepahitan taraxanthin, lutein, flavonexanthiin), minyak mudah menguap, alkohol triterpena (arnidol, faradiol), inulin, tanin, lendir, getah, vitamin A, B1, B2, C, garam mineral.

Akar Dandelion mengandungi sekitar 25% inulin, sebatian triterpena (amyrin, taraxerol), tanin dan resin, garam mineral (banyak kalium), inositol, steroid, lendir, kolin, vitamin A, B1, C, D, lemak, 3% getah, sebilangan kecil minyak mudah naik dan flavonoid, asid organik [5].

Apa sebenarnya yang digunakan dan dalam bentuk apa?

 • Akar dandelion kering adalah bahagian dari berbagai teh herba, berdasarkan asasnya, ramuan ubat dan tincture disediakan, dan akar panggang digunakan untuk membuat kopi dandelion.
 • Sebaiknya rendam daun dandelion hijau dalam air masin sebelum digunakan untuk menghilangkan kepahitan..
 • Bunga dandelion segar adalah acar, digunakan untuk membentuk tincture dan lotion.
 • Jus susu Dandelion digunakan secara luaran sebagai produk kosmetik yang berkesan.

Penyembuhan sifat

Sejak sekian lama, dandelion telah digunakan sebagai alat untuk menghidupkan semula tubuh manusia. Ia mendorong fungsi saluran pencernaan yang baik, mengaktifkan fungsi perkumuhan perut, meningkatkan selera makan, memberi kesan positif terhadap metabolisme, misalnya, menghilangkan manifestasi gula darah tinggi, dan mengurangkan disfungsi seksual. Pelbagai bahagian tanaman digunakan untuk merawat batuk, sembelit, dengan hempedu yang tersekat, untuk menghilangkan cacing. Dandelion meningkatkan nada tubuh manusia, keupayaan imunnya [6].

Penggunaan dandelion meliputi bidang perubatan formal dan alternatif, khususnya perubatan herba. Bukti bertulis untuk penggunaan perubatan dandelion secara geografis mengaitkan tumbuhan bermanfaat ini dengan Asia, Eropah dan Amerika Utara. Akar Dandelion pada mulanya dianggap sebagai agen gastrointestinal untuk memperbaiki pencernaan dan menjaga fungsi hati, dan daun tanaman digunakan untuk mencapai kesan diuretik. Telah terbukti bahawa persediaan berdasarkan akar dandelion membersihkan darah dari kolesterol berlebihan, mempunyai kesan yang baik pada sistem saraf dan membantu dengan gangguan tidur.

Jus dandelion yang disediakan khas mempunyai kesan merangsang hati, sementara menjadi tonik umum. Jus Dandelion berkesan untuk batu dan pasir di pundi hempedu.

Serbuk akar Dandelion menyembuhkan kerosakan kulit dengan baik: luka, lecet dalam, tempat yang terbakar, luka baring. Minuman akar akan dihargai oleh pesakit diabetes: serbuk akar dandelion berguna untuk gula tinggi.

Oculists mengesyorkan mengambil sekurang-kurangnya 12 mg lutein dan zeaxanthin gabungan setiap hari untuk mengurangkan risiko katarak dan gangguan penglihatan yang berkaitan dengan usia. Dandelion mengandungi kedua nutrien ini.

Daun dandelion segar popular dalam masakan. Bunga Dandelion telah memenuhi kehendak mereka dalam pembuatan anggur: anggur dandelion terkenal dan jem dandelion dibuat dari mereka. Merebus akar Dandelion diresepkan untuk kerosakan hati, dan sebagai diuretik.

Peter Gale, pengarang The Health Benefits of Dandelions, melihat tumbuhan ini hampir sebagai ubat mujarab. Menurutnya, "jika anda mencari ubat ajaib yang, sebagai sebahagian daripada diet harian anda (dalam bentuk makanan atau minuman), bergantung pada ciri badan anda, dapat: mencegah atau menyembuhkan hepatitis atau penyakit kuning, bertindak sebagai diuretik ringan, membersihkan badan dari toksin dan toksin, melarutkan batu ginjal, merangsang saluran gastrointestinal, memperbaiki keadaan kulit dan fungsi usus, menurunkan tekanan darah, melegakan anemia, menurunkan kolesterol darah, mengurangkan dispepsia, mencegah atau menyembuhkan pelbagai bentuk barah, mengawal gula darah dan membantu pesakit diabetes, dan pada masa yang sama tidak mempunyai kesan sampingan dan hanya mempengaruhi apa yang membimbangkan anda secara selektif. maka dandelion adalah untuk anda "[7].

Rangkaian khasiat dandelion sangat luas sehingga seseorang dapat dengan selamat mendapatkan status salah satu penyembuh paling terkenal di dunia untuk tumbuhan ini..

Dandelions dipasarkan di Kosta Rika sebagai farmasi diabetes.

Terdapat dua jenis dandelion yang digunakan di Guatemala. Varietas berdaun sempit, disebut diente de leon, digunakan sebagai tonik untuk meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, sementara varietas lain, yang disebut amargon, digunakan dalam masakan sebagai daun salad dan digunakan secara perubatan untuk mengatasi anemia..

Di Brazil, dandelion adalah ubat popular untuk masalah hati, penyakit kudis dan saluran kencing..

Dalam perubatan rasmi

Nama dandelion farmasi tersedia untuk pengguna: Taraxacum (Radix) akar, dipotong, dibungkus dalam paket seratus gram; ekstrak pekat dari kilang Taraxacum (Extractum spissum). Ekstrak Dandelion digunakan dalam penghasilan pil.

Keupayaan penyembuhan bahan aktif dandelion yang berkaitan dengan pemulihan tisu tulang rawan telah berjaya dilaksanakan oleh pakar dalam penyediaan "Anavita +". Tablet tergolong dalam makanan tambahan, tindakannya memberi kesan yang baik pada sendi, pergerakan dan strukturnya.

Dalam perubatan rakyat

 • Merebus akar Dandelion: tambahkan satu sendok makan akar cincang halus ke 2 gelas air, biarkan mendidih dengan api kecil selama 10 minit, biarkan selama 2 jam. Mereka minum 0,5 gelas beberapa kali sehari untuk penyakit hati dengan rembesan hempedu yang tidak mencukupi, sebagai diuretik untuk kegagalan ginjal dengan edema, bentuk diabetes mellitus ringan, dan juga untuk kerosakan hati yang disebabkan oleh dos antibiotik dan ubat sintetik yang besar. Kaldu tidak menyebabkan enzim di hati, jadi ia boleh diambil untuk waktu yang lama. Apabila dicampur dengan tumbuhan lain, ia bertindak sebagai antivirus, menggerakkan pertahanan tubuh, meningkatkan selera makan.
 • Teh bunga Dandelion: satu sendok makan perbungaan diseduh dengan segelas air mendidih. Minum 2-3 kali sehari selama 0.5 cawan.
 • Ramuan akar dandelion: peras 100 g. cecair dari akar cincang. Campurkan jus dengan alkohol, gliserin dan komponen berair (ambil keseluruhan 15 gram). Campuran yang ditapis hendaklah diambil 1-2 sudu sehari. Campuran ini membersihkan darah, bertindak sebagai tonik, diuretik, digunakan dalam rawatan kompleks gout, dengan penyakit kuning, radang kulit..
 • Infusi daun dandelion untuk meningkatkan selera makan: tuangkan 2 cawan air rebus ke atas satu sudu daun segar cincang, biarkan suam selama 12 jam. Ambil 3 kali sehari setengah jam sebelum makan.
 • Penyerapan akar dandelion untuk eksim: tuangkan dua sudu akar dandelion dan akar burdock yang digabungkan dalam bahagian yang sama selama 12 jam dengan air sejuk, rebus, biarkan ia diseduh dan gunakan setengah gelas 3 kali sehari.
 • Salad akar Dandelion berguna untuk kegagalan fungsi kelenjar tiroid, untuk disfungsi seksual lelaki dan gangguan sistem pembiakan wanita.
 • Jus Dandelion digunakan untuk merawat rematik. Kisar satu bahagian bunga dandelion dengan satu bahagian gula. Biarkan selama seminggu. Perah jus dan simpan di dalam peti sejuk. Minum satu sudu teh setiap kali sebelum makan.
 • Dandelion untuk menurunkan kolesterol: Masukkan satu akar kecil dalam segelas air selama 3 hari. Minum dalam bahagian, hingga 400 ml. dalam sehari.
 • Campuran daun selada dengan penambahan dandelion berguna untuk hepatitis.
 • Penggunaan dandelion luaran: cuci muka dengan merebus akar dandelion untuk menghilangkan jeragat. Sediakan kaldu seperti berikut: tuangkan 2 sudu besar akar cincang dengan air mendidih (300 ml), rebus selama 15 minit, kemudian sejuk.
 • Dandelion untuk meningkatkan penglihatan. Ambil akar dandelion, bawang biasa dan madu dalam bahagian 3: 2: 4. Campurkan jus akar dandelion, jus bawang dan madu segar. Berkeras selama beberapa jam di tempat yang gelap. Sapukan jisim dengan losyen pada kelopak mata dengan gangguan penglihatan dan pencegahan perkembangan katarak.
 • Dandelion sebagai ubat untuk melawan selulit: gosokkan infus daun dandelion dan jelatang ke dalam kulit, diambil dalam jumlah yang sama.
 • Dandelion untuk herpes: Campurkan satu sudu besar akar dandelion tanah dengan 200 ml air. Rebus selama 5 minit. Makan sebentar sebelum makan.
 • Dandelion untuk dermatitis: sapukan secara langsung pada kulit yang rosak dua atau tiga daun tumbuhan dalam bentuk tapal, beberapa kali sehari [5,8,10].

Dalam perubatan oriental

Orang Cina menggunakan dandelion lebih dari seribu tahun yang lalu sebagai agen diuretik, antihiperglikemik, anti-spasmodik, anti-barah, antibakteria dan antijamur. Di China, tanaman ini digunakan untuk keadaan seperti abses, radang usus buntu, bisul, karies, dermatitis, demam, radang, penyakit hati, mastitis, scrofula, sakit perut dan juga gigitan ular.

Di negara-negara Asia Tengah, jus dari daun dandelion muda digunakan untuk mengubati anemia, dengan penipisan badan secara umum, sebagai alat untuk meningkatkan peristalsis usus, dengan sensasi yang menyakitkan di kawasan toraks. Jus yang diperah dari akar digunakan untuk merawat ketuat.

Dalam penyelidikan saintifik

Pelbagai jenis dandelion telah digunakan dalam perubatan rasmi Cina dan Ayurveda selama lebih dari 2000 tahun. Oleh itu, penyelidikan perubatan moden sangat relevan, mewujudkan asas saintifik untuk membuka potensi perubatan dandelion..

S. Klaymer mencirikan tanaman sebagai berikut: “Dandelion sangat diperlukan untuk aktiviti produktif hati dan pundi hempedu. Ia merangsang fungsi organ-organ ini, menghilangkan genangan hempedu. Ia juga berguna untuk limpa. Penting untuk memilih ramuan hijau dan segar secara eksklusif, yang dimaksudkan untuk ramuan atau tincture ”[7].

Kesan diuretik (diuretik) ekstrak daun dandelion dijelaskan dalam artikel saintifik B. Claire, R. Conroy dan K. Spelman [15].

Perubatan alternatif sedang mengkaji kemungkinan penggunaan ekstrak akar dandelion dalam rawatan melanoma [13]. Penyelidik asing (S. Scutty) melihat dandelion sebagai ubat semula jadi dalam memerangi barah kulit, menunjukkan sumber triterpen dan steroid yang kuat, yang merupakan akar dandelion. Apa yang menyokong pernyataan "Dandelion melawan barah"? Dandelion kaya dengan antioksidan seperti vitamin C dan luteolin, yang mengurangkan jumlah radikal bebas (agen penyebab utama kanser), sehingga mengurangkan risiko terjadinya. Dandelion membuang toksin dari badan, yang mencegah pembentukan tumor lebih lanjut dan perkembangan pelbagai jenis barah.

Luteolin sebenarnya meracuni komponen utama sel barah, mengikatnya, menjadikannya tidak berkesan dan tidak dapat membiak. Ciri ini telah ditunjukkan dengan ketara pada barah prostat, walaupun kajian lain sedang dijalankan [11].

Dalam sains domestik, komponen kimia dari sistem vegetatif dandelion ubat dianalisis oleh Evstafiev S.N., Tiguntseva N.P. Para saintis mengkaji aktiviti biologi bahan penyusun dari dandelion, termasuk minyak pati, vitamin, mineral, karbohidrat, dll..

Kajian monografik oleh Bridgette Mars "Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, Stimulate" dikhaskan untuk sifat penyembuhan dandelion. Kajian monografi Dandelion dalam perubatan: cara dan resipi untuk pembersihan, pembentukkan dan regenerasi. Penulis menunjukkan potensi ramuan yang diremehkan, menyebutnya sebagai salah satu ubat paling selamat dan berkesan yang diketahui oleh perubatan moden..

Dalam masakan dan dietetik

Resipi berasaskan dandelion yang paling popular adalah wain dandelion. Populariti seperti ini dikaitkan dengan karya penulis fiksyen sains terkenal dunia, Ray Bradbury. Novelnya "Dandelion Wine" memuji bukan sahaja penulis itu sendiri, tetapi juga karya pembuatan wain dengan nama yang sama. Resipi untuk anggur dandelion cukup mudah. Untuk membuat wain dari dandelion, anda akan memerlukan: kelopak dandelion mekar sepenuhnya (dalam jumlah yang sama untuk mengisi bekas 4.5 liter). Bahan-bahan selebihnya: air - 4,5 liter, gula - satu setengah kilogram, semangat dan jus empat lemon, 500 gram kismis, dihancurkan dan ditumbuk dalam mortar (atau 200 ml jus anggur putih pekat), satu beg ragi anggur dan satu beg yang digunakan dalam suplemen pemakanan winemaking untuk ragi anggur (masing-masing 10 gram).

Rebus air dan tuangkan ke atas kelopak. Biarkan bekas yang ditutup dengan kelopak selama beberapa hari, kacau sekali-sekala. Selepas dua hari, tuangkan dandelion yang dimasukkan ke dalam periuk besar, masukkan kulit lemon, didihkan dan kacau gula hingga larut sepenuhnya. Rebus selama 5 minit lagi. Keluarkan dari dapur, tuangkan jus lemon, gabungkan jisim dengan kismis parut atau jus anggur pekat.

Tuangkan jisim dandelion rebus ke dalam tangki penapaian yang disterilkan dengan teliti. Sejukkan, tambah ragi wain, suplemen pemakanan dan penutup. Biarkan ia fermentasi selama tiga hingga empat hari, kemudian tuangkan ke dalam botol kaca menggunakan ayakan dan tin penyiram. Berkeras selama dua bulan. Selepas itu, anda dapat menikmati anggur dengan selamat, yang secara puitis disebut oleh Sir Bradbury "dipahat pada musim panas dalam botol" [12].

Kopi Dandelion: Basuh dan kupas akarnya, keringkan dan ratakan pada loyang. Goreng akar pada suhu rendah hingga gelap dan rapuh. Kisar akar dalam pengisar. Bancuh satu sudu teh dalam segelas air dan didihkan selama kira-kira 3 minit. Terikan, masukkan krim, susu, gula secukup rasa. Simpan kopi dandelion dalam balang yang tertutup rapat.

Dandelion Jam: Anda memerlukan bunga yang cukup untuk mengisi bekas 1 liter, 2 liter air, 2 sudu besar jus lemon, 10 gram. serbuk pektin buah, 5 cawan gula. Pisahkan bunga dari batang dan sepal, bilas hingga bersih. Tuangkan jisim bunga dengan air, rebus selama 3 minit. Sejukkan dan perah. Ukur 3 cawan dari cecair yang dihasilkan, tambah jus lemon dan pektin. Didihkan campuran sehingga mendidih, masukkan gula, kacau. Didihkan dengan api kecil, kacau sekali-sekala, selama lebih kurang 5 minit. Sejukkan dan tuangkan ke dalam balang.

Dandelion untuk Menurunkan Berat Badan: Dandelion, bersifat diuretik, mendorong buang air kecil yang kerap dan dengan itu membantu membuang lebihan air dari badan tanpa menyebabkan kesan sampingan. Selain itu, dandelion rendah kalori, seperti kebanyakan daun hijau. Dandelion kadang-kadang digunakan sebagai pemanis, meningkatkan nilai pemakanan mereka.

Dalam kosmetologi

Dalam kosmetologi, sepasang bunga dandelion sangat popular. Mereka menyembuhkan pembentukan kulit, menghilangkan bintik-bintik usia. Dengan pertolongannya, hilangkan jeragat. Dandelion adalah ramuan dalam losyen jerawat. Jus susu pahit digunakan untuk merawat sengatan lebah dan lecet. Atas dasar dandelion, topeng kosmetik untuk tujuan pelbagai fungsi (meremajakan, berkhasiat, memutihkan) dibuat. Dandelion - komponen pelbagai minyak urut organik.

Kegunaan lain untuk dandelion

Dalam industri ini, dandelion dihargai kerana akarnya, yang merupakan sumber getah semula jadi. Industri getah berasaskan dandelion sedang berkembang; adalah penting bahawa getah dandelion, tidak seperti spesies lain, tidak berbahaya bagi penghidap alergi.

Kegunaan yang tidak konvensional

Bunga dandelion sederhana tidak ada kaitan dengan mekanisme kompleks jam atau barometer, tetapi tanaman ini dapat menunjukkan waktu dan meramalkan perubahan cuaca dengan tepat..

Perbungaan Dandelion dibuka tepat jam 6, dan ditutup pada pukul 10. Ciri tumbuhan ini digunakan oleh ahli botani Sweden Karl Linnaeus, ketika membuat jam bunga yang disebut.

Dandelion juga mempunyai sifat barometrik: pada guruh pertama dan ribut petir yang menghampiri, bunganya ditutup.

Sekiranya anda meletakkan daun dandelion dan bunga ke dalam beg kertas dengan buah yang belum masak, tanaman akan mula mengeluarkan gas etilena dan memastikan buahnya cepat matang..

Akar Dandelion menghasilkan pewarna merah gelap.

Fakta menarik

Dandelion yang halus dan tanpa berat diberi penghormatan untuk dipuji bukan hanya dalam buku rujukan tumbuhan perubatan. Salah satu suara "paling kuat" pada Zaman Perak, Konstantin Balmont mendedikasikan kepadanya puisi anggun "Dandelion".

Pelukis juga tidak terlepas dari mantera bunga emas: Claude Monet, Isaac Levitan menangkap keindahan sukar difahami wakil flora ini di kanvas mereka.

Simbolisme dandelion sangat menarik: ia adalah satu-satunya bunga yang merangkumi tiga badan langit (matahari, bulan dan bintang). Bunga kuning melambangkan matahari, bola lembut yang lembut dan keperakan - bulan, biji yang berserakan - bintang.

Sifat berbahaya dandelion dan kontraindikasi

Ubat yang boleh berinteraksi dengan dandelion:

 • Ejen antasid (anti-asid). Dandelion meningkatkan lebih banyak rembesan asid perut, jadi antasid mungkin tidak membantu..
 • Pengencer darah. Penggunaan ubat-ubatan seperti (seperti aspirin) dan dandelion serentak boleh dikaitkan dengan risiko pendarahan.
 • Diuretik. Dandelion mampu bertindak sebagai diuretik, jadi penggunaan serentak tanaman ini dan ubat-ubatan dengan kesan diuretik tidak digalakkan untuk mengelakkan ketidakseimbangan elektrolit dalam tubuh.
 • Lithium, yang digunakan untuk merawat gangguan bipolar (psikosis). Kajian menunjukkan bahawa dandelion dapat melemahkan kesan litium.
 • Ciprofloxacin. Satu jenis dandelion, Dandelion Chinese, mengganggu penyerapan sepenuhnya antibiotik yang dinamakan..
 • Persediaan untuk pesakit kencing manis. Menggabungkannya dengan dandelion, yang menurunkan kadar gula dalam darah, dapat menyebabkan pembacaan kritikal dan hipoglikemia..
 • Jus susu dandelion diketahui menyebabkan gatal, kerengsaan, atau reaksi alergi pada kulit. Akhirnya, terdapat jenis serat yang jarang berlaku dalam dandelion yang disebut inulin, dan beberapa orang mempunyai kepekaan atau alergi terhadap elemen ini, yang boleh menjadi masalah serius [14].

Berhati-hatilah untuk menambahkan hijau dandelion ke dalam diet anda, mulakan dengan dos kecil, dan awasi tindak balas badan anda dengan teliti..

Sekiranya anda mematuhi dos terapeutik yang dinyatakan untuk minum jus dandelion dan teh, tiada kesan sampingan yang akan mengancam seseorang.

Terutama dengan berhati-hati semua bahagian dandelion harus digunakan dalam diet kanak-kanak..

Kami telah mengumpulkan poin yang paling penting mengenai faedah dan kemungkinan bahaya dandelion dalam ilustrasi ini dan kami akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi gambar di rangkaian sosial dengan pautan ke halaman kami:

Penerangan botani

Ini adalah ramuan abadi keluarga Astrov, tersebar di negara-negara CIS..

asal nama

Namanya dalam bahasa Latin - Taraxacum - mungkin kembali ke bahasa Arab yang meminjam "taruhshakun" ("dandelion"). Orang-orang juga menyebutnya milkweed, botdhead, bunga sapi, topi Yahudi, puff, milkweed, parasut. Dalam pertuturan Rusia, nama bunga itu dikaitkan dengan kata kerja "pukulan", "pukulan". Perlu diperhatikan bahawa dalam sejumlah bahasa Eropah, wakil kumpulan Romano-Jermanik, "dandelion" secara harfiah diterjemahkan sebagai "gigi singa": Löwenzahn (Jerman), dandelion (Inggeris), diente de león (Sepanyol), dente de leão (Portugis), dente di leone (Itali) [1].

Genus dandelion mempunyai lebih daripada 2000 spesies, di mana kira-kira 70 spesies adalah yang paling terkenal dan dikaji.

 1. 1 dandelion biasa (ladang, farmasi, perubatan) adalah spesies yang paling terkenal dan meluas. Tumbuh di zon padang rumput (padang rumput, lereng, dekat jalan dan tempat tinggal). Diagihkan di bahagian Eropah di Rusia, di Belarus, di Kaukasus, Ukraine, di Asia Tengah.
 2. 2 Dandelion berlidah putih - spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah Rusia. Kawasan yang semakin meningkat - Semenanjung Kola. Ciri khasnya adalah kelopak bunga putih di pinggir perbungaan dan bunga kuning di tengahnya..
 3. 3 dandelion keputihan - tumbuh di Wilayah Kamchatka. Spesies Timur Jauh ini telah membuktikan dirinya sebagai bunga hiasan yang popular dan sederhana..
 4. 4 Musim gugur dandelion - biasa di Semenanjung Crimean, Balkan, di negara-negara Eropah selatan. Pada masa lalu, spesies ini digunakan secara meluas dalam industri getah dan kopi..
 5. 5 Dandelion berdaun rata - dijumpai di Jepun, China, Korea, di Persekutuan Rusia - di Wilayah Primorsky.

Ketinggian dandelion berkisar antara 10 hingga 50 cm. Daunnya dibentuk menjadi roset, dengan tepi yang bergigi kasar. Bunga berwarna cerah membentuk perbungaan bakul. Sistem akarnya sangat penting, panjang, akar yang kuat mencapai panjang hingga 20 cm. Batangnya berongga, licin. Buah - achene dengan lalat halus.

Tumbuhan ini terdapat hampir di mana-mana: di tepi jalan, di dataran atau taman, di ladang dan padang rumput, di hutan, di tanah gurun.

Keadaan yang semakin meningkat

Kaedah terbaik untuk membiakkan tanaman adalah dengan menggunakan biji benih. Benih harus ditanam dengan jarak baris 25 hingga 30 cm. Penjagaan dandelion sederhana dan melibatkan membajak tanah tiga kali dan menyiangi selama musim tanam.

Tempoh berbunga dandelion bermula pada pertengahan musim bunga dan berakhir pada akhir musim luruh..

Mengumpulkan bahagian tanaman yang digunakan merangkumi penuaian daun dan akar. Akarnya dituai sebelum permulaan tempoh berbunga, atau pada akhir musim luruh. Lebih baik menyimpan daun dandelion pada awal berbunga. Akarnya digali, dibersihkan dengan air sejuk, dikeringkan selama beberapa hari di bawah kemasukan udara segar, dan dikeringkan di ruangan yang kering dan gelap, di pengering pada suhu 40 hingga 50 darjah. Akar dandelion yang dituai dengan betul tidak kehilangan sifat penyembuhannya selama lebih dari 4 tahun [3].

Semasa mengumpulkan dandelion, penting untuk diingat bahawa tidak disyorkan untuk memilih tanaman di dekat jalan raya, jalan raya atau di dalam bandar, kerana dandelion mudah mengasimilasi dan mengumpulkan timbal dan bahan karsinogenik lain..

Akar dandelion yang kering berwarna coklat atau coklat tua, berkerut, memanjang, sering dipintal dalam lingkaran. Pada potong, putih, atau putih keabu-abuan dengan inti coklat, tidak berbau. Apabila dibengkokkan, mereka mudah pecah, dengan celah, rasa mereka pahit, dengan rasa manis. Di pintu keluar, 33-35% punca jisim bahan mentah yang disediakan diperoleh [9].

Litar kuasa

Benih dandelion berfungsi sebagai makanan untuk burung kecil, babi dan kambing dengan senang hati memakan tanaman. Dandelion juga merupakan makanan berharga untuk arnab.

Video

Video ini akan menambah maklumat mengenai tanaman yang menarik ini..

 1. Mengenai masalah penamaan tanaman dalam bahasa Slavia: Taraxacum dens-leonis Desf sumber
 2. Wikipedia, sumber
 3. Mamchur F.I., Gladun Ya.D. Tumbuhan perubatan dalam plot peribadi. - K. Harvest, 1985.-112 p., Silt.
 4. Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian Jabatan Pertanian Amerika Syarikat, sumber
 5. V. V. Karhut Farmasi hidup - K. Health, 1992. - 312 p., Ill., 2, lengkungan. kelodak.
 6. Nikolaychuk L.V., Zhigar M.P. Tumbuhan penyembuhan: Ubat. harta benda. Pakar masakan. resepi. Aplikasi dalam kosmetik. - Edisi ke-3, Stereotaip.-X. Prapor, 1993.-239 s.
 7. Warisan Herba. Dandelion, sumber
 8. Buku panduan jamu / Comp. V.V. Onishchenko. - X.: Folio, 2006.-- 350 p. - (Dunia hobi).
 9. Rabinovich A.M. Tumbuhan perubatan di halaman belakang. M.: Rosagropromizdat, 1989.297 s.
 10. Remedios con diente de león para desintoxicar, desinflamar y más, sumber
 11. Adakah Dandelions Ejen Anti Kanser Semula Jadi? Pengkaji Menang Memberi Wang Untuk Menyiasat, sumber
 12. Cara membuat anggur dandelion, sumber
 13. Keberkesanan Ekstrak Akar Dandelion dalam Menginduksi Apoptosis pada Sel Melanoma Manusia Tahan Dadah, sumber
 14. Pusat Perubatan Universiti Maryland, sumber
 15. Kesan Diuretik pada Subjek Manusia Ekstrak Taraxacum officinale Folium selama Satu Hari, sumber

Dilarang menggunakan sebarang bahan tanpa persetujuan bertulis dari kami terlebih dahulu..

Pentadbiran tidak bertanggungjawab atas sebarang percubaan untuk menggunakan resipi, nasihat atau diet, dan juga tidak menjamin bahawa maklumat yang dinyatakan akan membantu atau membahayakan anda secara peribadi. Berhati-hati dan selalu berjumpa doktor yang sesuai!

10 tumbuhan langka dari Buku Merah Rusia: nama, ciri dan gambar

Sebab utama kehilangan banyak spesies flora di wilayah Rusia adalah aktiviti ekonomi manusia. Perhimpunan yang tidak terkawal, pembajakan tanah, kebakaran hutan dan kemerosotan alam sekitar di negara ini merosakkan alam semula jadi. Tidak menghairankan bahawa beratus-ratus spesies tumbuhan termasuk dalam Buku Merah. Perlu diingat bahawa ada yang termasuk dalam senarai kerana bilangannya yang sedikit, mereka cukup pilih-pilih mengenai keadaan semula jadi dan tidak tumbuh di mana-mana. Berikut adalah pilihan sepuluh spesies tumbuhan langka yang disenaraikan dalam Buku Merah Rusia, dengan penerangan dan foto ringkas.

Colchicum ceria

Habitat tumbuhan adalah Don, Volga dan Ciscaucasia. Ini adalah tumbuhan tahunan yang tumbuh secara eksklusif di kawasan hutan dan padang rumput. Colchicum menyerupai buaya. Warna bunga berkisar dari ungu hingga ungu. Tempoh berbunga adalah pada musim luruh. Colchicum tergolong dalam tumbuhan beracun, ia digunakan untuk tujuan perubatan. Sebab utama penurunan jumlahnya ialah koleksi sejambak. Mentol yang tersisa di tanah tidak dapat dipulihkan dengan baik.

Titik salji daun lebar

Tumbuhan ini endemik di bahagian tengah Kaukasus dan terdapat di padang rumput alpine dan subalpine. Titik salji berdaun lebar menghabiskan hampir sepanjang tahun dalam bentuk mentol di bawah tanah. Ia adalah spesies tahan fros yang lebih suka kawasan berlorek. Titik salji bangun pada musim gugur, dan pada musim bunga meningkatkan jisim hijau. Tempoh berbunga adalah dari bulan Mac hingga April. Bunga memancarkan aroma halus. Nombor tepat belum dapat ditentukan. Di beberapa kawasan, spesies ini terancam kepupusan sepenuhnya. Pelancong dan pemetik tanaman secara tidak terkawal memetik bunga dan menggali mentol. Oleh kerana dedaunan yang dipotong, kualiti berbunga merosot pada tahun berikutnya.

Lily saranka

Julat spesies tahan sejuk ini adalah Eropah Selatan dan Siberia. Dalam keadaan semula jadi, teratai belalang tumbuh di hutan lebat dan tepi hutan. Ketinggian batangnya ialah 80 cm. Bunga, dicat dengan warna ungu, mempunyai bintik-bintik gelap. Bunga bakung mekar pada pertengahan musim panas. Bunga yang mekar memancarkan aroma manis. Faktor yang membatasi termasuk penebangan hutan, penggembalaan, pengumpulan karangan bunga, dan penggalian mentol untuk dipindahkan ke halaman belakang.

Teratai kacang

Spesies langka dari keluarga teratai, tumbuh di sungai-sungai di Wilayah Amur, Wilayah Primorsky, serta di sepanjang pantai Laut Kaspia dan Azov. Rimpang tanaman abadi air ini tenggelam dalam kelodak dan daunnya melekat di atas permukaan air. Pembungaan berlaku pada bulan Julai - Ogos. Bunga merah jambu teratai berkhasiat mencapai diameter 25 cm. Benihnya kekal berdaya maju selama bertahun-tahun. Penurunan penduduk dipengaruhi oleh perkembangan dataran banjir sungai Rusia dan banjir yang teruk. Semasa tempoh berbunga, teratai menderita oleh tangan mereka yang ingin memetik bunga itu. Orang tidak menyedari bahawa bunga itu tidak akan berdiri dalam pasu, ia akan pudar dalam beberapa jam. Peningkatan jumlah ini diperhatikan secara eksklusif di kawasan rizab dan taman nasional negara yang dilindungi.

Panax ginseng

Tanaman dengan kawasan sempit yang terdapat di wilayah Primorsky dan Khabarovsk. Panax ginseng tumbuh di hutan lebat cedar dan di lereng berbatu. Sebagai peraturan, ada individu tunggal, tanaman itu tidak membentuk kelompok. Dari segi bentuk, akar perennial ini menyerupai sosok manusia. Ia mempunyai akar yang kuat, batang nipis, dan perbungaan membentuk payung. Bubur buah beracun.

Tumbuhan ini dikenali sebagai agen penyembuh. Ia mempunyai sifat tonik am. Dalam perubatan, akar ginseng digunakan, yang mengandungi minyak pati, unsur surih, vitamin dan peptida. Penurunan bilangannya secara langsung berkaitan dengan penuaian akar. Ginseng juga mengalami kebakaran hutan. Kini tanaman ini dibiakkan secara buatan. Perladangan terletak di Wilayah Primorsky.

Rumput pedang

Tumbuhan relik yang tumbuh di bahagian Eropah Rusia dan Kaukasus. Ia mendapat namanya dari daun tajam yang menyerupai pedang dan mempunyai sifat memotong. Rumput tumbuh di sepanjang tebing sungai dan tasik negara yang rawa dan berlumpur. Tumbuhan ini membentang setinggi satu setengah meter. Perbungaan menyerupai spikelet, dan benih dibawa oleh air. Tidak ada data yang tepat mengenai ukuran populasi. Pedang ramuan diancam kepupusan sepenuhnya. Faktor negatif termasuk pembangunan ekonomi takungan, pengambilan gambut dan kebakaran. Takungan di tebing yang tumbuh rumput pedang harus diberi status kawasan terlindung.

Air walnut

Air walnut adalah tanaman tahunan yang terdapat di sungai-sungai di Timur Jauh. Spesies relik ini berkembang secara eksklusif di air suam. Di takungan yang mengalir rendah membentuk rantai tebal. Daun berkilat berbentuk seperti daun birch. Bunga putih muncul pada pertengahan musim panas. Buah masak kelihatan seperti kepala syaitan. Untuk sekian lama, biji kenari air dituai secara besar-besaran untuk tujuan masakan dan perubatan. Hari ini, kilang itu mengalami pencemaran badan air dan tempoh kering yang berpanjangan. Untuk memulihkan penduduk, kawalan ke atas keadaan populasi diperlukan.

Kotak kayu Colchis

Tumbuhan renek yang biasa terdapat di lereng Greater Caucasus. Habitatnya adalah hutan lembap. Kelimpahan haba, kelembapan dan cahaya memainkan peranan penting dalam pengembangan kebun kotak. Belukar mempunyai daun hijau kecil, kulitnya ditutup dengan lumut hijau, yang bertindak sebagai penebat panas. Semasa berbunga, bunga kuning mekar di semak. Nilainya ditunjukkan oleh kayu tahan lama, yang bahkan tenggelam di dalam air dengan beratnya sendiri. Penebangan hutan dan eksport telah memberi kesan negatif terhadap populasi tanaman. Hanya kawalan maksimum terhadap keadaan hutan dan larangan penebangan sepenuhnya akan memungkinkan spesies kecil ini dipelihara di Rusia..

Peony berdaun nipis

Tumbuhan abadi yang tumbuh di bahagian Eropah di negara ini. Peony berdaun tipis dapat dijumpai di zon padang rumput, di lereng gunung berbatu, tepi hutan dan lereng. Ketinggian tanaman boleh mencapai setengah meter. Daun peony nipis, dibahagikan kepada bulu. Pembungaan berlaku pada awal Mei. Warna bunga berkisar dari ungu hingga merah darah. Diameter satu bunga hingga 8 cm. Spesimen terry jarang berlaku.

Kilang ini tahan musim sejuk dan tahan kemarau, tetapi kurang tumbuh di kawasan teduh. Oleh kerana pengurangan kawasan stepa, jumlah peonies telah menurun dengan ketara. Hari ini ia hanya dapat dijumpai di tanah yang tidak dapat diakses untuk membajak. Faktor negatif lain adalah merumput, yang menginjak-injak bahagian udara tumbuhan. Juga, peony berdaun nipis menderita pengumpulan dan penggalian rimpang yang banyak. Sebilangan besar populasi hanya bertahan di wilayah cagar alam.

Violet yang diukir

Di wilayah Rusia, spesies ini terdapat di Khakassia, Siberia dan Timur Jauh. Ketinggian tanaman tidak melebihi sepuluh sentimeter. Violet tidak mempunyai batang, dan daun berbulu di tangkai pendek. Peduncles naik di atas daun. Saiz bunga ungu hingga 15 mm. Di wilayah selatan, ungu mekar pada bulan Jun, dan di utara - tidak lebih awal dari bulan Ogos. Spesies ini tersebar luas di pantai berpasir dan kerikil. Tanaman ini membiak dengan buruk: benih tidak masak setiap tahun. Penurunan penduduk disebabkan oleh banyak banjir, penggembalaan lembu, dan kegiatan ekonomi manusia. Untuk menjaga pemotongan ungu memerlukan pengumpulan biji benih secara berkala dan pengawalan keadaan di tempat semula jadi pertumbuhannya..

Adakah benar bahawa dandelion disenaraikan dalam "Buku Merah"?

Ya, betul. Tetapi bukan kita, biasa, dandelion kuning disenaraikan dalam buku merah. Sebagai bunga yang sangat langka, dikatakan tentang dandelion "lidah putih", atau, seperti yang disebut juga, Turiemys (nama Latin - Taraxacum leueoglossum) - tumbuhan dari keluarga Asteraceae. Dandelion seperti itu hanya tumbuh di pantai Kandalaksha, di batuan pantai di Turiy Cape. Kami baru sahaja mendengar deringan di suatu tempat. ) kisah serupa berlaku dengan "larangan kartun" Baiklah, Tunggu "- ada kekecohan, dan kemudian ternyata filem porno" Baiklah, tunggu sebentar "dilarang :))) Dan terdapat banyak kontroversi!

Dandelion biasa tidak disenaraikan dalam buku. Dandelion berlidah putih diperkenalkan. Ia tumbuh hanya di Semenanjung Kola, pantai Kandalash. Cukup berbeza dengan dandelion kuning biasa..