Makanan dan minuman apa yang mengandungi nitrik oksida? 2020 - Cik sihat

Nitrik oksida adalah gas yang mengandungi atom nitrogen dan atom oksigen. Ia tidak terdapat dalam makanan atau minuman; namun, pengambilan zat tertentu dalam makanan menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak nitrik oksida. Menurut Garis Panduan Amalan Diet, oksida nitrat adalah vasodilator dan neurotransmitter yang penting dan penting untuk sistem imun yang betul. Di dalam badan, ia dihasilkan dari asid amino arginin melalui enzim nitrik oksida sintase.

Video hari ini

daging merah

Daging merah adalah makanan yang sesuai untuk atlet. Foto: Jag_cz / iStock / Getty Images

Daging merah adalah sumber arginin, lapor MedLinePlus. Daging merah adalah pemakanan yang ideal untuk atlet, bukan hanya kerana oksida nitrat dapat meningkatkan prestasi latihan, seperti yang dilaporkan dalam Garis Panduan Diet, tetapi juga kerana ia adalah sumber protein yang sangat baik, yang mengandungi semua asid amino penting. Selain itu, daging merah adalah sumber zat besi dan zink. Zat besi sangat penting untuk sel darah merah yang sihat, sementara zink dapat membantu memperbaiki dan mengatur kadar hormon yang sihat.

Udang

Udang adalah sumber arginine. Foto: Yana Gaivoronskaya / iStock / Getty Images

Udang adalah sumber arginin, menurut University of Hawaii. Sebagai tambahan, Perkhidmatan Perikanan Laut Nasional melaporkan bahawa udang sangat tinggi selenium, mineral yang termasuk dalam enzim antioksidan di dalam badan anda. Seperti kebanyakan jenis makanan laut yang lain, udang adalah sumber asid lemak omega-3. Nutrien ini terkait dengan sejumlah manfaat kesehatan, termasuk pengembangan otak yang optimal, perlindungan terhadap penyakit jantung dan barah, dan pengaturan mood.

Kacang dan biji

Kacang dan biji juga merupakan sumber arginin. University of Hawaii melaporkan bahawa kacang dan biji juga merupakan sumber arginin oksida nitrat prekursor. Mereka terkonsentrasi dalam protein dan lemak, tetapi lemak dalam kacang dan biji adalah jenis tak jenuh, yang menyihatkan jantung. Kacang dan biji umumnya merupakan sumber sejumlah vitamin dan mineral, termasuk zink dan kalsium. Yang terakhir ini penting untuk pengecutan otot dan tulang dan gigi yang sihat..

Tembikai tinggi sitrulin. Arkib Foto: Susun atur / Tablet / Getty Images

Tembikai tinggi kandungan asam amino sitrulin. Di dalam badan, citrulline diubah menjadi arginine, yang oleh itu digunakan untuk membuat nitrik oksida. Satu kajian yang diterbitkan dalam Nutrition terbitan Mac 2007 menunjukkan bahawa minum jus semangka oleh orang dewasa yang sihat menyebabkan peningkatan kadar arginin darah yang ketara. Dos yang digunakan ialah 780 dan 1560 g jus tembikai setiap hari selama tiga minggu, yang bersamaan dengan kira-kira 1 dan 2 g sitrulin setiap hari. Berbanding dengan kumpulan bebas jus, kadar arginin darah masing-masing meningkat 12% dan 22% pada kumpulan dos rendah dan tinggi.

10 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Tahap Oksida Nitrat

Nitrik oksida adalah molekul penting yang dihasilkan di dalam badan anda yang mempengaruhi banyak aspek kesihatan anda.

Ia membantu pembuluh darah melebar untuk meningkatkan aliran darah yang betul dan dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk peningkatan prestasi fizikal, tekanan darah rendah, dan fungsi otak yang lebih baik (1, 2, 3,).

Beralih ke diet anda adalah salah satu kaedah terbaik dan paling berkesan untuk meningkatkan tahap molekul penting ini secara semula jadi.

Berikut adalah 10 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Tahap Nitrik Oksida Anda.

Bit kaya dengan nitrat makanan, yang boleh ditukar oleh badan anda menjadi nitrik oksida.

Satu kajian mendapati 38 orang dewasa mengambil suplemen jus bit setelah hanya 45 minit (kenaikan kadar oksida nitrat 5% 5).

Selain itu, satu lagi kajian mendapati bahawa pengambilan 3.4 ons (100 ml) jus bit telah meningkatkan kadar nitrik oksida pada lelaki dan wanita (6).

Kerana kandungan nitrat makanan yang kaya, bit telah dikaitkan dengan sejumlah manfaat kesihatan, termasuk peningkatan fungsi kognitif, peningkatan prestasi atletik, dan tekanan darah rendah (7, 8, 9)..

Ringkasan Bit tinggi nitrat, yang dapat meningkatkan kadar nitrat oksida dalam badan dengan ketara.

Bawang putih dapat meningkatkan kadar oksida nitrat dengan mengaktifkan sintase oksida nitrat, enzim yang membantu penukaran oksida nitrat dari asid amino L-arginin (10).

Satu kajian mendapati bahawa ekstrak bawang putih yang berumur meningkat sementara kadar oksida nitrat darah hingga 40% dalam masa sejam penggunaan (11).

Kajian tabung uji lain mendapati bahawa ekstrak bawang putih yang berusia juga membantu memaksimumkan jumlah oksida nitrat yang dapat diserap oleh badan (12).

Kedua-dua kajian manusia dan haiwan menunjukkan bahawa kemampuan bawang putih untuk meningkatkan kadar oksida nitrat mungkin mempunyai kesan kesihatan yang bermanfaat dan dapat membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan toleransi latihan (13, 14).

Bawang putih total dapat meningkatkan ketersediaan bio oksida nitrat dan dapat meningkatkan kadar sintase nitrat oksida, enzim yang mengubah L-arginine menjadi nitrik oksida.

Daging, ayam dan makanan laut adalah sumber Coenzyme Q10 atau CoQ10 yang sangat baik - sebatian penting yang difikirkan untuk membantu mengekalkan oksida nitrat dalam badan ().

Sebenarnya, dianggarkan bahawa diet rata-rata mengandungi antara 3-6 mg CoQ10, dengan unggas dan membekalkan sekitar 64% dari jumlah pengambilan (16, 17).

Daging organ, ikan berlemak dan daging seperti daging sapi, ayam dan otot babi mengandungi kepekatan koenzim Q10 yang tinggi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mendapatkan cukup CoQ10 dalam makanan anda bukan sahaja dapat mengekalkan oksida nitrat, tetapi juga dapat membantu meningkatkan prestasi atletik, mencegah migrain, dan meningkatkan kesihatan jantung (18, 19, 20).

Ringkasan Daging, ayam dan makanan laut tinggi koenzim Q10, sebatian utama yang membantu mengekalkan oksida nitrat dalam badan.

Coklat gelap sarat dengan flavonol - sebatian semula jadi yang mempunyai senarai banyak manfaat kesihatan yang kuat.

Secara khusus, penyelidikan menunjukkan bahawa flavonol yang terdapat dalam koko dapat membantu mewujudkan tahap oksida nitrat yang optimum dalam tubuh anda untuk meningkatkan kesihatan jantung dan melindungi sel dari kerosakan oksidatif ().

Satu kajian selama 15 hari pada 16 orang menunjukkan bahawa pengambilan 30 gram coklat gelap sehari menyebabkan peningkatan kadar oksida nitrat darah yang ketara..

Lebih-lebih lagi, peserta mengalami penurunan tahap tekanan darah sistolik dan diastolik - bacaan tekanan darah baris atas dan bawah (22).

Kerana kandungan nitrogennya yang kaya, oksida penambah flavonol, coklat gelap dikaitkan dengan peningkatan aliran darah, peningkatan fungsi otak, dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah juga (23, 24, 25).

Ringkasan Coklat gelap kaya akan flavonol koko yang meningkatkan kadar oksida nitrat untuk meningkatkan kesihatan jantung dan mencegah kerosakan sel.

Sayuran hijau berdaun seperti bayam, arugula, kale dan kale dibungkus dengan nitrat, yang ditukar menjadi oksida nitrat di dalam badan anda ().

Menurut satu tinjauan, pengambilan makanan kaya nitrat secara berkala seperti sayur-sayuran berdaun hijau dapat membantu mengekalkan kadar oksida nitrat dalam darah dan tisu yang mencukupi (27).

Satu kajian mendapati bahawa walaupun makan makanan kaya nitrat yang mengandungi bayam meningkatkan kadar air liur nitrat sebanyak lapan kali ganda dan penurunan tekanan darah sistolik (nombor teratas).

Kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan hijau nitrat tinggi juga boleh dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung dan penurunan penurunan kognitif (, 30).

Ringkasan Sayuran hijau berdaun tinggi nitrat makanan, yang dapat ditukar menjadi oksida nitrat dan dapat membantu menjaga kadar darah dan tisu yang betul.

Buah sitrus seperti jeruk, lemon, limau dan limau gedang adalah sumber vitamin C yang sangat baik, vitamin larut air penting yang memainkan peranan penting dalam kesihatan ().

Vitamin C dapat meningkatkan kadar oksida nitrat dengan meningkatkan ketersediaan bio dan memaksimumkan penyerapannya dalam badan (32).

Kajian menunjukkan bahawa ia juga dapat meningkatkan tahap sintase nitrat oksida, enzim yang diperlukan untuk membuat nitrik oksida (33,).

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan sitrus mungkin dikaitkan dengan tekanan darah yang lebih rendah, fungsi otak yang lebih baik, dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah - yang semuanya mungkin disebabkan oleh kemampuan mereka untuk merangsang kadar oksida nitrat (35,,).

Ringkasan Buah sitrus kaya akan vitamin C, yang dapat meningkatkan ketersediaan bio tahap oksida nitrat dan meningkatkan sintase nitrik oksida.

Delima sarat dengan antioksidan kuat yang dapat melindungi sel anda dari kerosakan dan mengekalkan oksida nitrat.

Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa jus delima berkesan melindungi oksida nitrat dari kerosakan oksidatif sambil meningkatkan aktivitinya (38).

Kajian haiwan lain mendapati bahawa jus delima dan ekstrak buah delima mampu meningkatkan kadar sintase nitrat oksida dan meningkatkan kepekatan nitrat darah (39).

Kajian manusia dan haiwan mendapati bahawa delima yang kaya dengan antioksidan dapat meningkatkan aliran darah, yang mungkin sangat bermanfaat dalam merawat penyakit seperti tekanan darah tinggi dan disfungsi ereksi (40, 41).

Ringkasan Delima dapat membantu melindungi oksida nitrat dari kerosakan, meningkatkan kadar oksida nitrat dan meningkatkan sintesis nitrat oksida.

Kacang dan biji mengandungi arginin yang tinggi, sejenis asid amino yang terlibat dalam pengeluaran oksida nitrat.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa memasukkan arginin dari makanan seperti kacang dan biji dalam makanan anda dapat membantu meningkatkan kadar nitrat oksida dalam tubuh anda.

Sebagai contoh, satu kajian pada 2,771 orang mendapati bahawa pengambilan makanan kaya arginin yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap nitrik oksida yang lebih tinggi dalam darah ().

Satu lagi kajian kecil mendapati bahawa suplemen dengan arginine meningkatkan kadar nitrik oksida selepas dua minggu (43).

Kerana kandungan arginin dan profil nutrien yang luar biasa, makan kacang dan biji secara berkala dikaitkan dengan tekanan darah rendah, peningkatan kognisi, dan peningkatan stamina (44, 45, 46,).

Ringkasan kacang dan biji mengandungi arginin yang tinggi, asid amino penting untuk pengeluaran oksida nitrat.

Produk yang mengandungi nitrogen: senarai + senarai

Nitrogen adalah salah satu unsur kimia yang berkaitan dengan organogen. Pelbagai kain terdiri daripada mereka. Tubuh manusia mengandungi kira-kira 2.5% nitrogen. Bahan tersebut adalah sebahagian daripada asid amino, protein dan peptida, mediator, hemoglobin, dan neurotransmitter. Produk yang mengandungi nitrogen mesti terdapat dalam diet harian..

Keperluan badan untuk nitrogen

Perlu diperhatikan bahawa unsur murni tidak mempunyai peranan biologi yang penting. Kesan positifnya disebabkan oleh sebatian bahan:

 • asid amino - pembentukan protein dan peptida;
 • nukleotida - pembentukan RNA dan DNA;
 • hemoglobin - penyertaan dalam pengangkutan oksigen.

Hormon tertentu berasal dari asid amino. Sebatian organik juga mengandungi unsur. Ini termasuk:

 • adrenalin;
 • insulin;
 • tiroksin;
 • glukagon.

Beberapa neurotransmitter yang menghubungkan sel saraf mengandungi atom nitrogen. Sumber bahan (nitrogliserin) mampu mempengaruhi otot saluran darah, yang memastikan pengembangan dan kelonggarannya. Kesannya menyebabkan penurunan tekanan darah.

Punca dan gejala kekurangan

Nitrogen tersedia untuk mikroorganisma, kerana ia membentuk 80% atmosfer planet. Walau bagaimanapun, tubuh manusia tidak mengasimilasi zat dalam bentuk unsurnya. Pengambilannya berlaku dalam komposisi peptida, protein, dan juga sebatian organik (asid amino). Mereka berasal dari haiwan dan sayur-sayuran. Unsur ini juga terdapat dalam nukleotida dan purin.

Kekurangan zat tidak dianggap mungkin. Ini disebabkan oleh ketiadaan keperluan nitrogen dalam bentuk unsurnya. Kekurangan sebatian yang mengandungi bahan sering diperhatikan. Ini biasanya merangkumi protein.

Keadaan kekurangan disebabkan oleh sebab berikut:

 • diet tidak seimbang, yang tidak menyediakan bekalan nutrien yang mencukupi;
 • pelanggaran pencernaan zat oleh organ saluran gastrousus;
 • perubahan patologi dalam penyerapan asid amino tertentu oleh usus;
 • sirosis atau distrofi hati;
 • gangguan metabolik keturunan;
 • peningkatan pemecahan protein tertentu.

Antara akibat kekurangan zat disebut:

 • gangguan termasuk perubahan dalam pertukaran asid amino, protein, sebatian yang mengandungi nitrogen;
 • bengkak;
 • kekurangan imuniti;
 • kelambatan perkembangan mental dan fizikal;
 • gangguan psiko-emosi, seperti sikap tidak peduli.

Lebihan unsur tidak dijumpai dalam bentuk tulennya. Bahayanya adalah peningkatan pengambilan sebatian bahan toksik ke dalam badan. Ini termasuk nitrit dan nitrat. Dalam kes ini, beban pada buah pinggang dan hati meningkat berkali-kali. Tanda-tanda keracunan muncul.

Keperluan untuk nitrogen dan protein meningkat dalam kes berikut:

 • tekanan yang berlarutan;
 • kecederaan dan penyakit;
 • tempoh pemulihan selepas campur tangan pembedahan;
 • penyusuan dan kehamilan;
 • beban yang kuat.

Produk apa yang mengandungi nitrogen

Bahan itu diperlukan untuk memastikan proses kehidupan asas. Tubuh lelaki mengandungi kira-kira 1.8 kg nitrogen, dan badan wanita - hingga 1.3 kg. Perbezaannya disebabkan oleh otot yang lebih maju dalam hubungan seks yang lebih kuat.

Telah diketahui bahawa nitrogen atmosfera adalah bahan yang tidak aktif secara biologi. Ia memasuki paru-paru bersama dengan udara yang dihirup. Keperluan itu juga merangkumi kehadiran asid amino penting yang mengandungi unsur yang ditentukan. Untuk sintesis pelbagai tisu, diperlukan bekalan sebatian organik yang mencukupi.

Produk haiwan dianggap sebagai sumber protein dan nitrogen yang paling lengkap. Sebilangan besar bahan penting terdapat dalam bijirin dan kekacang, biji dan kacang.

Makanan apa yang mengandungi nitrogen paling banyak

Elemen itu diperlukan untuk perkembangan dan fungsi badan sepenuhnya. Senarai produk yang mengandungi nitrogen dan protein merangkumi nama berikut:

 • daging (daging lembu, daging babi);
 • telur;
 • produk susu yang ditapai (keju kotej, keju);
 • seekor ikan;
 • bijirin;
 • kekacang;
 • roti;
 • buah-buahan;
 • kacang;
 • kentang.

Penting untuk memasukkan sumber haiwan dan tumbuhan dalam makanan. Menu harus seimbang mungkin.

Jadual menunjukkan maklumat mengenai kandungan nitrogen dalam makanan:

Nitrik oksida adalah racun dalam makanan!

Kami diracuni dengan produk ragi! Menemui toksin dan radikal bebas: nitrik oksida (TIDAK). Ini menjelaskan ketidakstabilan kesan peremajaan dan pengaktifan pertumbuhan semula tisu ketika menggunakan pelbagai teknik. Dalam tisu yang mengalami pelbagai kesan anti-penuaan, kandungan NO menurun dan penghantaran impuls saraf antara sel bertambah baik. Tetapi TIDAK lagi terkumpul dalam sel dan cairan antar sel, yang berasal dari bahagian tubuh yang lain dan dari "simbiot" yang hidup di dalam tubuh manusia.

Bagaimana oksida nitrat berfungsi?

Mabuk dari minuman beralkohol bukan berasal dari etil alkohol yang terkandung, tetapi dari keracunan dengan toksin oksida nitrat! Saintis Britain melakukan satu siri eksperimen ke atas sukarelawan untuk mengesahkan fakta ini. Anda mungkin menyedari bahawa bir dan sampanye memabukkan sebelum vodka atau cognac. Pernahkah anda terfikir bagaimana ini berlaku sekiranya kandungan alkohol dalam minuman ini 4-10 kali lebih rendah daripada minuman keras? Bagi karbonasi, tekaannya tidak betul. Ya, dengan vodka berkarbonat, mabuk akan lebih cepat daripada penggunaannya tanpa gas. Tetapi mabuk tidak datang! Tubuh cepat dibebaskan dari dosis alkohol yang sedikit - dan "kuat dan segar".

Untuk eksperimen tersebut, saintis melakukan eksperimen dengan kvass. Tepung berasaskan ragi dibuat, subjek diminta untuk minum 1.5 liter minuman yang berada di dalam peti sejuk selama sehari. Mabuk ternyata tidak lebih buruk daripada dengan jumlah vodka yang serupa. Digembar-gemburkan! Dan yang mengejutkan pada keesokan harinya, ketika para peserta eksperimen bangun pada waktu pagi dengan sakit kepala yang khas, seolah-olah mereka benar-benar minum vodka, dan bukan kvass yang mengandungi 1-1,5% alkohol! Ternyata semua "pesona" keracunan alkohol adalah sama seperti jika berlaku keracunan dengan racun fermentasi ragi - TIDAK! Rawatan ternyata cukup sederhana - penyedutan ozon dalam kepekatan yang lemah, dan setelah 20 minit - "dilepaskan". Kemudian, di makmal, didapati bahawa oksida nitrat sebenarnya dinetralkan oleh ozon yang berlaku semasa pelepasan elektrik voltan tinggi. Aliran elektron pelepasan adalah elektron yang hilang, yang mungkin mengurangkan oksida nitrat menjadi nitrogen dan oksigen. Medan elektrik penjana voltan tinggi juga "elektrik" sel-sel tubuh manusia dan mengembalikan sambungan gelombang yang disekat oleh NO..

Kami meracuni diri kita sendiri!

Kepekatan NO di udara di bandar-bandar besar melebihi 100,000 kali. Sekiranya kita mengambil kira aktiviti matahari yang lemah dalam 2 tahun terakhir, ternyata ozon yang meneutralkan NO ozon di atmosfera di bawah pengaruh sinaran UV dari matahari tidak cukup disintesis. Jadi kita TIDAK! Oleh itu, tidak ada kekuatan untuk bekerja, dan orang disertai dengan keletihan kronik..

Perlu juga diperhatikan bahawa roti adalah produk ragi. Begitu juga, ia boleh menyebabkan keracunan. Baik di India, yang merupakan sumber pengetahuan yang disampaikan oleh orang Arya kepada orang-orang Hindu, atau di negara-negara Timur, tidak memiliki produk roti ragi. Oleh itu, roti yis adalah racun. Produk yang menguntungkan secara komersial untuk penjual dan racun untuk orang! Mungkin itulah sebabnya orang yang tidak mengambil makanan yang mengandungi NO mempunyai proses pemikiran yang lebih aktif daripada kebanyakan..

Di bawah ini kami menawarkan ringkasan eksperimen dari salah satu makmal. Subjek yang terdedah kepada tidur ozonizer voltan tinggi 4 jam sehari selama seminggu pada kadar kehidupan yang normal, termasuk kerja, kereta api elektrik dan kereta bawah tanah, bekerja di industri berbahaya.

Hasil Eksperimen

Eksperimen ini dijalankan dengan ozonizer voltan tinggi sendiri dalam bentuk solenoid kerucut. Ozonizer dihidupkan terus di dalam bilik. Ternyata tidur "mendalam" selama satu setengah jam, dan kemudian - perasaan bahawa mustahil untuk tidur. Otak berfungsi, tidak ada tidur. Peserta dalam eksperimen ini disesuaikan: pertama, ozonizer dihidupkan, mereka sedang tidur. Apabila mereka bangun, mereka terus bergerak. Rasa - seperti dan cukup tidur, tetapi nampaknya mereka tidak tidur. Ngomong-ngomong, membantu memahami pembinaan yang kompleks, seolah-olah utas idea itu tidak hilang. Ozon jelas bukan "kira-kira tiga". Seorang rakan dari makmal berdekatan menulis bahawa ozon datang dalam bentuk formula "kira-kira enam belas". Bau masam beracun, jika udara kering, ia berbau kuat di semua bilik, sangat mengeringkan selaput lendir dan kulit. Semalam semakin panas dan kelembapan meningkat. Secara semula jadi, mereka menghidupkan ozonizer - tidak ada bau. Kami memutuskan bahawa ada sesuatu yang disusun semula, tetapi tidak lama kemudian bau itu muncul dan sangat menyenangkan, seperti pada musim panas setelah hujan dengan ribut petir. Tetapi dengan tidur, semuanya tetap seperti dalam keadaan udara kering.

Maklumat mengenai ragi disahkan. Subjek menghabiskan 1.5 liter kvass. Menurut perasaan saya sendiri, mereka tidak begitu banyak "dihantar" dari bir, dan bahkan dari vodka! Mereka yang sama sekali tidak menganggap diri mereka bahawa seseorang sudah sangat mabuk ketika koordinasi pergerakan awal dapat dilihat. Pada waktu pagi kami bangun dengan rasa sakit di bahagian belakang kepala, seperti dengan vasospasme. Saya terpaksa duduk di ozonator untuk mendapatkan rawatan. Lebih-lebih lagi, kesannya berlaku tepat ketika pelepasan percikan api diarahkan ke arah orang tertentu. Oleh itu, mabuk tidak berlaku dengan alkohol (mungkin 2% alkohol ada di sana), tetapi dengan "racun ragi" - nitrik oksida. Kemudian timbul masalah: mengapa anda mahu tidur? Nampaknya otak berfungsi, dan tidak merasa mengantuk, tetapi rasa keletihan dalam badan tidak hilang. Namun, entah bagaimana anda perlu cukup tidur, sekurang-kurangnya sebahagian.

Kepekatan nitrogen oksida di udara meningkat: jumlah penduduk di bandar-bandar meningkat sepuluh kali ganda, dan jumlah hutan semakin berkurang. Kesan membersihkan badan dari TIDAK dengan mengzonkan udara lembap cukup diterima. Gunakannya!

Apakah oksida nitrat dalam bina badan?

Seperti yang anda ketahui, nitrik oksida adalah makanan tambahan yang cukup baru di pasaran pemakanan sukan. Menurut pengeluar, ubat ini mempunyai sifat positif yang penting bagi tubuh manusia, khususnya, secara aktif dan berkesan mempercepat rangkaian tisu dan jisim otot. Tidak ada bukti yang pasti bahawa kesan oksida nitrat lebih baik daripada makanan tambahan yang terbukti di pasaran pemakanan sukan, seperti kreatin atau BCAA. Walau bagaimanapun, kempen pengiklanan yang luas semakin beralih ke produk tertentu ini, dan jumlah tindak balas positif dari atlet semakin meningkat setiap hari..

Apakah oksida nitrat? Ini adalah molekul kecil (gas) yang dihasilkan secara semula jadi di kebanyakan sel tubuh manusia. Nitrik oksida sentiasa disintesis oleh tisu otot.

Bagaimana oksida nitrat mempengaruhi badan?

Berdasarkan banyak kajian dan eksperimen, saintis telah menemui keupayaan nitrik oksida yang menarik. Ketika berada di dalam badan dalam jumlah yang banyak, dinding saluran darah mengembang dengan ketara, yang menyebabkan peningkatan aliran darah ke otot, organ dan tisu seseorang. Ini diikuti dengan merangsang pengeluaran hormon anabolik dan meningkatkan fungsi sistem kekebalan tubuh, di samping itu, tisu otot menyerap sejumlah besar nutrien bermanfaat..

Bagaimana oksida nitrat mempengaruhi pembinaan badan?

Nitrik oksida mempunyai kesan membina otot kerana aliran darah yang aktif. Para saintis telah membuktikan bahawa proses bekalan darah seperti itu dapat meningkatkan hipertrofi otot secara signifikan, dan juga mempercepat pemulihan dan pertumbuhan semula. Dalam kajian, didapati bahawa suplemen membawa kesan yang sangat sementara untuk meningkatkan otot, tetapi pada akhir eksperimen, sebahagian daripada pembina badan yang mengambil produk dan kumpulan yang menggunakan plasebo menunjukkan hasil dan pencapaian yang sama dalam hipertrofi otot. Walau bagaimanapun, kumpulan oksida nitrat menunjukkan prestasi atletik yang lebih baik..

Perlu diingat bahawa hasil percanggahan dalam kajian ini disebabkan oleh fakta bahawa suplemen sukan untuk meningkatkan pengeluaran oksida nitrat dapat memprovokasi kedua-dua kesan anabolik dan katabolik, oleh itu, pengambilan ubat yang berlainan boleh menyebabkan petunjuk yang sama sekali berbeza. Ada kemungkinan bahawa penggunaan sejumlah besar oksida nitrat akan mengurangkan kesan daripada memperbaiki.

Banyak jenis produk sukan yang berlainan dengan nama NO2 dapat dilihat di kedai-kedai sekarang ini. Asid amino L-arginine kekal sebagai perangsang yang paling biasa untuk pengeluaran oksida nitrat yang cekap. Kedudukan seseorang menggunakan oksida nitrat tulen tidak sepenuhnya adil, seseorang hanya mengambil ubat yang merangsang penghasilan unsur ini.

Fungsi utama oksida nitrat untuk atlet

 1. berlaku pembesaran saluran darah yang aktif dan berjaya, yang membawa kepada percepatan aliran darah, ini mempengaruhi penerimaan nutrien yang lebih mudah oleh otot yang mempengaruhi pertumbuhan yang dipercepat;
 2. nitrik oksida bermanfaat untuk pemulihan badan yang berkesan. Peningkatan aliran darah dan peningkatan keupayaan pengambilan oksigen memastikan pemulihan cepat dari senaman dan senaman. Sekiranya, pada masa yang sama, anda masih mengambil ubat penghilang rasa sakit, ini membolehkan anda mengurangkan dan menghilangkan keradangan dengan cepat sekiranya berlaku kecederaan atau ketegangan otot;
 3. nitrik oksida bukan sahaja mengaktifkan penciptaan tisu tulang baru, tetapi juga melambatkan aktiviti sel yang merosakkan dan kesan buruknya;
 4. elemen ini adalah perangsang berkualiti tinggi, ia meningkatkan kepekaan sel-sel sistem saraf dan meningkatkan kelajuan aliran darah, sementara atlet mempunyai tenaga dan kekuatan yang cukup lama. Rutin harian, tidur dan terjaga yang betul memberi kesan positif pada nada tubuh manusia;
 5. penggunaan bahan yang dikaji merangsang pengeluaran testosteron dan meningkatkan petunjuk kekuatan.

Makanan apa yang anda dapati daripada oksida nitrat?

Sumber utama nitrik oksida adalah sayur-sayuran segar, pengambilannya membawa kepada pembakaran lemak, mengurangkan risiko diabetes dan penyakit kardiovaskular. Sayuran utama adalah bayam, saderi, kangkung, kacang dan bit.

Cara mengambil oksida nitrat?

Para penyelidik menasihatkan untuk mengambil oksida nitrat dengan mengikuti semua arahan pada arahan. Sila berjumpa doktor atau orang yang telah lama mengambil suplemen ini sebelum menggunakannya. Dianjurkan untuk mengambilnya 40-50 minit sebelum kelas, bagi orang yang beratnya lebih dari 100 kg, adalah wajar dimulakan dengan dos berganda. Selepas 2 minggu, anda boleh meningkatkan dos sebanyak 1.5 kali. Mengambil perut kosong akan sangat bermanfaat. Alat mesti digunakan dengan ketat semasa latihan dan aktiviti sukan. Sekiranya kesan sampingan muncul, anda harus segera berhenti mengambil dan berjumpa pakar..

Menyediakan semua fungsi dan tugas adalah tujuan utama makanan tambahan dengan kandungan oksida nitrat yang tinggi. Kombinasi banyak kualiti bermanfaat bahan ini ditujukan kepada atlet dan atlet yang ingin meningkatkan daya tahan dan kecekapan latihan mereka beberapa kali..

Juga, persiapan ini sangat diperlukan bagi mereka yang ingin membentuk badan yang cantik dengan otot-otot lega. Makanan tambahan moden akan membolehkan anda mencapai hasil yang sangat baik dan menambah berat badan dalam masa sesingkat mungkin! Sudah pada jam pertama penggunaan dan latihan, semua orang akan merasakan kesan produk ini. Semakin kuat anda melatih, semakin baik kesannya! Anda boleh membeli oksida nitrat dari katalog elektronik atau kedai pakar! Jangan menangguhkan pembelian penting ini, pesan produk sukan anda hari ini!

PEMECAHAN.RF

secara terperinci mengenai kaedah, ubat-ubatan dan tablet untuk rawatan disfungsi ereksi

Nitrik Oksida: 20 Cara Meningkatkan TIDAK Secara Semula Jadi.

Nitrik oksida (NO) adalah molekul isyarat gas dari tubuh manusia, dan juga salah satu vasodilator kuat (nitrik oksida untuk potensi).

Kerana ia meningkatkan peredaran darah ke seluruh tubuh manusia, penggalak oksida nitrat sering digunakan sebagai suplemen pra-latihan oleh angkat berat dan atlet lain yang mendapat manfaat daripada peningkatan peredaran darah ini dalam sukan pilihan mereka..

Walau bagaimanapun, penampilan kesan "pam" sebelum latihan jauh dari satu-satunya faedah daripada meningkatkan tahap oksida nitrat dalam tubuh manusia:

a) Nitrik oksida sangat baik untuk mencegah penyakit kardiovaskular, kerana ia melonggarkan dinding arteri, melebarkan saluran darah, dan meningkatkan aliran darah.

b) TIDAK meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan penurunan kognitif kerana fakta bahawa ia secara signifikan meningkatkan aliran darah ke otak dan berfungsi sebagai neurotransmitter penyimpanan antara sel-sel saraf.

c) Nitrik oksida adalah salah satu elemen utama yang bertanggungjawab untuk ereksi, dan tanpa molekul, anda mungkin tidak memilikinya. Ringkasnya, semakin banyak oksida nitrat di dalam badan anda, semakin kuat "senjata cinta" anda.

e) Tahap oksida nitrat yang tinggi dapat meningkatkan kecekapan latihan anda dengan ketara, kerana ketika urat anda melebar dan peredaran darah anda meningkat, otot anda mendapat lebih banyak oksigen dan nutrien. Atas sebab yang sama, TIDAK memendekkan masa pemulihan otot.

Ringkasnya, oksida nitrat menjadikan tubuh lebih cekap kerana oksigen, nutrien, dan sel darah merah sampai ke tisu dan sel yang mereka perlukan lebih cepat..

Sebenarnya, pasukan penyelidik yang menemui kesan vasodilating dan kardiovaskular oksida nitrat memenangi Hadiah Nobel pada tahun 1998. Oleh itu, molekul NO adalah perkara yang sangat penting, terutama bagi lelaki..

. Dalam artikel saya, saya meletakkan molekul ini di tempat terpenting kedua di dalam badan, elemen yang perlu dioptimumkan sejurus selepas testosteron..

Nasib baik, cukup mudah untuk meningkatkan kadar nitrik oksida anda secara semula jadi, walaupun dengan anggaran yang kecil..

Hasil sering dapat dicapai dengan cepat. Sebagai contoh, anda boleh menggandakan tahap nitrat oksida dalam 1 hari hanya dengan mengikuti petua # 1 di bawah (saya menggunakan jalur pelekat untuk memeriksa tahap saya di rumah).

Setelah anda mengetahui apa itu oksida nitrat dan mengapa sangat penting, berikut adalah 20 cara untuk meningkatkan tahap NO anda secara semula jadi:

1. Ambil makanan yang kaya dengan nitrat

Apabila anda makan makanan yang mengandungi nitrat semula jadi, bakteria di lidah anda mengubahnya menjadi nitrit.

. Sebaik sahaja anda menelan makanan, bakteria dalam usus anda akan menukar nitrit menjadi oksida nitrat..

Fenomena ini - anda dapat meneka - akan meningkatkan kadar nitrat oksida di dalam badan anda bergantung pada dos yang anda makan (semakin banyak nitrat yang anda makan, semakin banyak nitrat oksida lidah dan usus anda akan menghasilkan dan menukar).

Nasib baik, makanan kaya nitrat mudah didapati dan agak murah..

. Berikut adalah senarai beberapa makanan ikonik yang secara semula jadi kaya dengan nitrat:

Bayam, bit, saderi, selada, selada gunung es, wortel, pasli, kubis, lobak, ramuan, dll..

Sila ambil perhatian: beberapa pembicaraan mengenai bahaya nitrat, kononnya di dalam tubuh mereka berubah menjadi nitrosamin karsinogenik. Namun, anda benar-benar tidak perlu takut, baca sahaja artikel hebat Dr. Kessers mengenai isu ini. Untuk keselamatan tambahan, ada vitamin C, yang sepenuhnya menyekat kemungkinan penukaran menjadi nitrosamin.

2. Ekstrak biji anggur

Grape Seed Extract (ECV) adalah ekstrak yang diperoleh daripada biji anggur.

Ekstrak itu sendiri sangat bagus untuk membantu pengeluaran testosteron, kerana ia adalah salah satu dari sedikit bahan semula jadi yang dapat menyekat penukaran testosteron menjadi estrogen. Dengan kata lain, ECV adalah penyekat aromatase yang kuat (lebih banyak lagi di sini).

Di samping itu, ekstrak biji anggur adalah ubat yang sangat baik untuk meningkatkan kadar oksida nitrat..

. Kajian pada manusia menunjukkan bahawa ECV menurunkan tekanan darah dan degup jantung, dan kajian pada haiwan menunjukkan bahawa ia mengaktifkan sintesis nitrik oksida semula jadi tubuh dan meningkatkan kadar NO hingga 138% apabila diambil dalam dos 100 mg / kg. (penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan)

Masalah dengan ECV adalah mustahil untuk mendapatkan sebatian aktif yang cukup (procyanidins) hanya dengan memakan anggur, dan kebanyakan makanan tambahan di pasaran juga lemah. Satu-satunya suplemen ECV yang boleh saya cadangkan adalah ekstrak ini..

3. Vitamin C + bawang putih

Ini adalah fakta perubatan yang terkenal bahawa vitamin C meningkatkan pengeluaran oksida nitrat di dalam badan dan juga melindungi molekul.

Sebaliknya, bawang putih, yang sarat dengan nitrat, juga mengandungi sebatian yang disebut quercetin, yang telah dikaitkan dengan peningkatan kadar NO dalam beberapa kajian (lebih lanjut mengenai quercetin di bawah dalam artikel ini).

Inilah sebabnya mengapa seorang penyelidik bernama Adam Musa melakukan kajian di mana dia memberi subjek sedikit vitamin C (2 g) bersama dengan 4 kapsul bawang putih (6 mg allicin dan 13.2 mg alliin) selama 10 hari untuk melihat apakah ia mempunyai kesan. atau kesannya pada tekanan darah mereka dan / atau kadar oksida nitrat.
. Hasilnya cukup memberangsangkan:

 1. pengeluaran oksida nitrat endotel meningkat sebanyak 200%.
 2. Rata-rata, tekanan darah sistolik telah menurun dari 142 mm hingga 115 mm, yang lebih dari yang dapat dicapai dengan kebanyakan ubat..
 3. tekanan darah diastolik menurun dari purata 92 mm hingga 77 mm.
  Oleh itu, pada masa berikutnya anda berada di kedai tempatan dan berfikir tentang membeli ubat untuk menurunkan tekanan darah sebanyak 1,500 rubel, ingatlah bahawa anda boleh mencapai hasil yang lebih baik dan mendapat kesan "pam" dengan bantuan kapsul bawang putih (atau daun bawang) yang telah terbukti lama dan vitamin C =).

4. Citrulline

L-citrulline adalah asid amino yang diubah menjadi L-arginine di buah pinggang.

Selanjutnya, L-arginine di bawah pengaruh enzim nitrik oksida sintase (COA) diubah menjadi nitrik oksida. Ini bermaksud suplemen dengan L-citrulline adalah jalan langsung untuk meningkatkan kadar NO secara semula jadi (terbukti, terbukti).

Mengapa tidak mengambil suplemen yang mengandungi L-arginine siap pakai?

Jawapan: Atas sebab-sebab yang pelik, L-citrulline meningkatkan arginin serum lebih baik daripada L-arginine itu sendiri. Ini tidak bermaksud bahawa L-arginine itu sendiri tidak berfungsi, itu hanya bermaksud bahawa sitrulin meningkatkan kadar oksida nitrat lebih baik dengan arginin daripada dengan asid amino..

Anda boleh mendapatkan citrulline dengan memakan tembikai, namun, pengambilan asid amino disyorkan untuk mendapatkan kesan yang kelihatan. Ubat terbaik dari segi nilai biologi - L-arginine dan L-citrulline Complex.

5. Arginine

Seperti yang saya katakan di atas, L-citrulline lebih berkesan untuk meningkatkan kandungan arginin daripada L-arginine sahaja, yang aneh, tetapi kadang-kadang badan dapat bekerja dengan cara ini (mungkin arginin yang dihasilkan oleh buah pinggang lebih berkualiti daripada yang dihasilkan di makmal).

Walau bagaimanapun, walaupun citrulline berfungsi lebih baik, ini tidak bermakna bahawa arginin sama sekali tidak berguna. Ia tetap menjadi bahan utama dalam hampir semua penggalak pra-latihan..

Beberapa kajian menunjukkan bahawa arginin meningkatkan kadar nitrik oksida.

Tetapi sekali lagi, peraturan citrulline. Sekiranya anda ingin mencuba arginine, ambil produk ini, yang mempunyai keduanya. Anda juga boleh mendapatkan arginin dari pelbagai makanan, seperti kacang Brazil..

6. Latihan

Senaman dan gaya hidup aktif memberi kesan luar biasa pada semua aspek kehidupan. Lagipun, kami tidak bermaksud duduk seharian.

Kita mesti sentiasa bergerak, berjalan, mendaki, dll..

Selama hampir semua jenis latihan (dari berjalan hingga latihan kekuatan panik), kadar oksida nitrat meningkat, baik sementara dan kekal..

Selain itu, jika anda kerap ke gim, pengeluaran oksida nitrat anda akan meningkat seiring dengan bertambahnya otot anda. Dalam arti tertentu, tubuh anda menyedari bahawa otot anda memerlukan lebih banyak darah, oksigen dan nutrien, sehingga meningkatkan sintesis oksida nitrat dan dengan itu meningkatkan tahap oksida nitrat semula jadi anda juga..

. Ini adalah salah satu sebab mengapa pembina badan mempunyai saluran darah yang terlalu menonjol..

7. Pycnogenol

Pycnogenol adalah formula Ekstrak Kulit Pinus Maritim yang diserat 65-75% untuk procyanidins (bahan aktif yang sama seperti dalam ekstrak biji anggur).

Pycnogenol juga mempunyai sejumlah sifat anti-diabetes, anti-radang, antioksidan.

. Tetapi fakta yang sangat menarik mengenai Pycnogenol, dan ini disahkan oleh banyak kajian saintifik, adalah tindakannya sebagai pemecut peredaran darah.

Lihat sahaja kajian ini:

 • Kajian ini mendapati keupayaan Pycnogenol untuk merehatkan dinding dalaman arteri..
 • Dalam kajian ini, pemberian oral Pycnogenol sebanyak 40 mg dan 120 mg meningkatkan kualiti, pencapaian dan jangka masa ereksi pada pesakit dengan disfungsi ereksi (kemungkinan besar disebabkan oleh peningkatan aliran darah)..
 • Beberapa kajian menunjukkan bahawa Pycnogenol meningkatkan jumlah oksida nitrat, memperbaiki peredaran darah dan mengurangkan gejala kebocoran vena.

Oleh itu, Pycnogenol jelas merupakan sebatian yang menarik. Secara peribadi, saya belum mencubanya. Walaupun untuk saya sendiri saya telah memilih 2 produk dari Now Foods and Source Naturals.

8. Cahaya matahari

Ini adalah fakta yang terkenal bahawa cahaya matahari menyebabkan kulit menghasilkan vitamin D.

Yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang ialah cahaya matahari semula jadi juga menyebabkan kulit anda mensintesis lebih banyak oksida nitrat (dengan anggapan anda tidak menggunakan pelindung matahari yang menyekat kemegahan semula jadi matahari).

Terdapat juga bukti saintifik untuk ini. Penyelidik di University of Edinburgh mendapati bahawa ketika sinar matahari memukul kulit, oksida nitrat langsung dilepaskan ke dalam darah.

. Di samping itu, mereka menyimpulkan bahawa cahaya matahari dapat meningkatkan jangka hayat dengan mengurangkan risiko strok..

"Kami mengesyaki bahawa manfaat kesihatan jantung dari cahaya matahari melebihi risiko barah kulit. Kerja kami telah membantu memahami mekanisme yang mungkin menjelaskan proses ini, dan mengapa hanya makan vitamin D tidak dapat mengimbangi kekurangan sinar matahari.".

Jadi berhenti bimbang tentang barah kulit. Cahaya matahari sangat penting bagi kehidupan manusia dan tidak dapat diperoleh dari sebotol. Tambahan, kemungkinan mati akibat strok adalah 80 kali lebih tinggi daripada kemungkinan mati akibat barah kulit..

9. Ginseng

Ginseng, atau "ginseng Korea sebenar", ditanam di Korea.

Ia mengandungi bahan aktif yang disebut "ginsenosides" yang secara strukturnya serupa dengan androgen seperti testosteron.

Ginseng menarik kerana menurut pelbagai kajian manusia, ia meningkatkan kadar testosteron, meningkatkan nitrik oksida, meningkatkan peredaran darah, meningkatkan kualiti tidur, melegakan arteri, dan meningkatkan libido. (kajian 1, kajian 2, kajian 3, kajian 4, kajian 5, kajian 6).

Ginseng adalah ramuan yang sangat popular, yang bermaksud terdapat banyak produk palsu di pasaran. Juga perhatikan bahawa kita bercakap mengenai ginseng merah Korea (Panax) di sini dan bukan salah satu alternatif Amerika atau Siberia..

Sekiranya anda ingin mendapatkan ginseng Korea sebenar, saya menasihati anda untuk memperhatikan negara asal (terutamanya kerana berasal dari Korea).

10. Quercetin

Quercetin adalah salah satu flavonoid yang paling banyak diteliti. Walaupun tidak seefektif suplemen dengan sendirinya, tidak digabungkan dengan bioflavonoid lain, ini tidak bermakna ia sama sekali tidak berguna..

Faktanya ialah quercetin sangat berkesan untuk meningkatkan tahap oksida nitrat dalam kombinasi dengan sebatian serupa lainnya (kajian 1, kajian 2, kajian 3), seperti: resveratrol, procyanidin, tanin, catechins teh dan genistein.

Inilah sebabnya mengapa saya mengesyorkan mendapatkan quercetin dari makanan (jika anda memakannya sebagai makanan tambahan, ingatlah untuk mengambil makanan yang kaya dengan flavonoid).

Makanan kaya Quercetin: bawang, bawang putih, bawang hijau, epal, anggur, anggur merah.

Sekiranya anda berminat dengan makanan tambahan, cubalah pilihan ini dari Solgar, jenama sekurang-kurangnya boleh dipercayai. Namun, ingatlah bahawa anda perlu makan banyak anggur, anggur merah, bawang dan bawang putih agar suplemen anda berkesan..

11. Koenzim Q10

Coenzyme Q10 adalah molekul yang terdapat di mitokondria sel. Ia menghasilkan tenaga yang menjadikan badan anda bergerak.

Molekul ini sangat penting untuk kehidupan manusia, tetapi tubuh anda dapat mensintesisnya, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu mengambil makanan tambahan menyusu (walaupun ia sangat berguna).

Faktanya adalah bahawa tahap CQ10 yang rendah dapat menyebabkan sejumlah keadaan, seperti kemandulan lelaki, tahap testosteron rendah, penyakit kardiovaskular, fibromyalgia, penyakit Parkinson, dll. Ubat-ubatan tertentu, seperti statin, juga dapat menurunkan kadar CQ10 semula jadi..

. Walau bagaimanapun, hari ini kita bercakap mengenai nitrik oksida, dan koenzim Q10 pasti dapat membantu kita dalam hal ini..

Masalahnya ialah pada manusia, CQ10 meningkatkan kandungan oksida nitrat, melindungi molekul aktif, melonggarkan dinding arteri, meningkatkan peredaran darah dan menurunkan tekanan darah (kajian 1, kajian 2, kajian 3, kajian 4, kajian 5).

Walau bagaimanapun, suplemen koenzim Q10 agak mahal, dan saya lebih suka mendapatkan CQ10 tambahan dari sumber makanan seperti salmon, daging merah, organ haiwan, kuning telur, kacang Brazil, dan bayam..

12. Buangkan ubat kumur

Ingat, di hujung # 1, saya mengatakan bahawa bakteria di lidah anda menukar nitrat menjadi nitrit, dan kemudian usus anda meneruskan proses itu, menukar nitrit menjadi NO.?

Jadi, proses ini tidak akan berlaku jika anda adalah "pengguna yang gemar" dari ubat kumur.
Listerine dan sejenisnya cenderung membunuh semua bakteria di dalam mulut (ingat bahawa tidak semua bakteria jahat), jadi nitrat tidak dapat ditukar menjadi nitrit.

Contohnya, saya tidak menggunakan ubat kumur. Untuk memastikan nafas saya segar, saya hanya perlu makan makanan yang belum diproses, minum banyak air, dan menggosok gigi setiap malam..

13. Ketawa

Anda tidak akan pernah menyangka bahawa ketawa yang sederhana boleh mempengaruhi apa-apa di badan...

. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa lelaki yang menonton komedi 60 minit telah meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan, dopamin, dan nitrik oksida secara signifikan berbanding dengan kawalan..

Jadi mungkin benar bahawa ketawa membuat anda hidup lebih lama?

Bagaimanapun, kesenangan sekurang-kurangnya dapat meningkatkan peredaran anda..

14. Asid nikotinik

Asid nikotinik (vitamin B3) adalah salah satu daripada 80 nutrien penting untuk kehidupan manusia.

Secara sederhana, niasin memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga, ekspresi gen, dan sintesis hormon. Tanpa dia, orang tidak akan wujud..

Ia juga baik untuk jantung. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa niasin lebih cenderung daripada statin untuk menurunkan kematian akibat strok.

Ini terutamanya kerana niasin meningkatkan sintesis oksida nitrat, dan dengan itu meningkatkan tahap NO asas. Ini seterusnya meningkatkan tahap kolesterol HDL "baik" sambil menurunkan tahap kolesterol LDL "buruk"..

Saya mendapat niasin dari makanan, kebanyakannya daging merah. Tetapi kadang-kadang saya minum multivitamin, kerana ini adalah satu-satunya cara saya dapat memastikan bahawa saya mendapat cukup..

15. Capsaicin

Capsaicin adalah alkaloid yang menjadikan cabai menjadi panas. Secara harfiah sebatian yang menimbulkan sensasi mulut panas.

Menurut sains, ia juga meningkatkan tahap oksida nitrat dengan cukup baik (kajian 1, kajian 2).

Satu kajian haiwan juga mendakwa bahawa capsaicin dapat melindungi molekul testosteron semasa kekurangan kalori yang berpanjangan..

Capsaicin dapat diperoleh dengan menambahkan sedikit lada cayenne (atau cabai panas lain) ke makanan, atau dengan mengambil suplemen jika anda tidak ramah dengan makanan pedas.

16. Kopi: minum atau tidak?

Nitrik oksida adalah vasodilator, yang bermaksud meluaskan saluran darah dan menurunkan tekanan darah.

. Sebaliknya, kopi adalah sebaliknya. Ini adalah produk vasokonstriktor, yang bermaksud menjadikan pembuluh darah lebih kecil, dan juga meningkatkan tekanan darah.

Selanjutnya, kopi mengandung antioksidan yang tinggi, yang ditunjukkan oleh kajian ini untuk meningkatkan sintesis enzim nitrik oksida, yang mengubah arginin menjadi NO..

Oleh itu, antioksidan dalam kopi meningkatkan jumlah oksida nitrat, dan kafein di dalamnya menyekat saluran darah..

Oleh itu, minum kopi kemungkinan besar tidak baik atau buruk. Kecuali apabila anda minum kopi tanpa kafein dan anda mendapat kenaikan kadar NO, tetapi tidak ada vasokonstriksi. Selain itu, kenaikan kadar testosteron yang diberikan kopi tidak akan berlaku, kerana disebabkan oleh kafein..

17. Koko Mentah

Kakao mentah - dan maksudnya koko yang tidak dipanaskan, diperah dari kacang - adalah makanan super yang mengandungi banyak polifenol dan antioksidan.

Inilah sebab mengapa ia juga dengan cepat meningkatkan pengeluaran oksida nitrat, dan melonggarkan dinding dalaman arteri (penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan).

Sebenarnya, bersama dengan banyak antioksidan lain yang tidak meningkatkan kadar NO di dalam badan, koko mentah mengandungi bahan yang sama dengan Pycnogenol dan ekstrak biji anggur (protocyanidin).

Walau bagaimanapun, semasa membeli koko mentah, ingatlah bahawa ia mesti mentah dan sejuk. Haba merosakkan antioksidan.

18. Icariin

Icariin adalah flavonoid yang terdapat di dalam ramuan yang disebut Horny Goat Weed (Epimedium).

Ramuan itu sendiri dikenali sebagai afrodisiak, ketika dikaji pada haiwan, ia memanifestasikan dirinya sebagai penggalak testosteron.

Kompaun aktif tumbuhan (icariin) sangat baik dalam mempromosikan pengeluaran oksida nitrat, dan juga bertindak sebagai penghambat enzim PDE5 yang ringan. Ini bermakna ia berfungsi sama dengan dos ubat yang berkesan. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa Icariin adalah Viagra semula jadi yang meningkatkan peredaran darah, meningkatkan kadar oksida nitrat dan testosteron..

Ramuan untuk digunakan dalam teh boleh didapati di sini dan ekstrak Icariin boleh didapati di sini..

19. Asid lemak omega-3

Asid lemak omega-3 adalah perkara yang sihat. Anda tidak boleh berdebat dengan itu.

Mereka anti-radang, mereka meningkatkan aliran darah dan kadar oksida nitrat, dan mengurangkan risiko strok dan pembekuan darah dengan cara yang luar biasa..

Yang benar adalah bahawa kita makan terlalu sedikit asid lemak penting ini, kerana diet moden lebih menyukai pengambilan minyak sayuran yang diproses, marjerin, dan lemak trans dan bukannya alternatif semula jadi seperti mentega, minyak zaitun, alpukat, minyak ikan. minyak ikan kod, ikan berminyak, biji chia, dll...

Pada dasarnya, kita makan terlalu banyak asid lemak omega-6 dan terlalu sedikit omega-3. Penyelesaiannya sangat mudah - mulakan makan lebih banyak asid lemak omega-3 dan kurang omega-6. Kesihatan keseluruhan anda akan meningkat secara mendadak dan tahap oksida nitrat anda akan meningkat dalam proses tersebut..

20. Resveratrol

Resveratrol adalah flavonoid polifenol yang terdapat dalam anggur dan anggur merah.

Kompaun ini meningkatkan minat saya ketika saya mendapati dalam beberapa kajian bahawa ia dapat meningkatkan testosteron dan menurunkan estrogen, yang sebenarnya saya cari...

. Tetapi kemudian saya menjumpai sesuatu yang lebih.

Resveratrol tidak hanya baik untuk keseimbangan hormon, tetapi juga penguat oksida nitrat yang sangat kuat, kerana ia merangsang sintesis enzim nitrik oksida (kajian # 1, kajian # 2, kajian # 3).

Jadi, untuk meningkatkan pengeluaran oksida nitrat secara semula jadi, minum wain merah, makan anggur, dan mungkin menambah diet anda dengan suplemen resveratrol (suplemen mesti mengandungi piperine kerana resveratrol itu sendiri tidak diserap dengan baik oleh badan).

Pengeluaran

Oleh itu, sekarang anda mempunyai 20 cara untuk meningkatkan kadar nitrat oksida anda secara semula jadi, serta penjelasan ringkas tentang apa itu..

Ingat juga bahawa anda dapat dengan mudah memantau tahap NO anda dengan stok jalur NO ini. Mereka cukup mudah digunakan dan tepat..

Terima kasih kepada yang membaca hingga akhir!