Kacang. Senaraikan dengan foto

Ini adalah buah-buahan terutama pokok atau pokok renek yang tumbuh dengan cengkerang, termasuk lembut. Nilai produk tersebut adalah bahawa ia terdiri daripada 50-60% lemak, lebih-lebih lagi lemak tak jenuh yang sihat. Bahan seperti itu menurunkan tahap kolesterol "buruk" dan melindungi jantung dan saluran darah. Selain itu, kacang mengandungi asid lemak tak jenuh ganda, yang penting untuk fungsi otak (seperti yang terdapat hanya pada ikan dan biji).

Untuk kesihatan, cukup makan 5 biji setiap hari.

Kacang tanah

Kacang tanah (kacang tanah) - tumbuhan herba rendah tahunan keluarga kekacang, tumbuh di negara-negara dengan iklim yang hangat dan lembap. Bunga kacang dengan tangkai panjang muncul dari axil di dasar tangkai daun yang melekat pada batang. Bunga kacang kuning hanya mekar selama satu hari. Selepas pendebungaan, ovari terbentuk, dan peduncle panjang mula beransur-ansur tenggelam ke tanah. Ovari buah masa depan mencapai tanah dan menguburkan dirinya di tanah. Kacang tanah masak di sana.

Kacang Brazil

Ini adalah salah satu kacang pokok terbesar. Buah pohon bertolette berbentuk bulat atau bujur dengan tempurung berkayu keras. Ukuran buah mencapai diameter 10-15 cm dan berat 1-2 kg. Bahagian dalam kacang mengandungi 8 hingga 24 biji dengan kulit berkulit nipis dan pulpa yang enak di dalamnya. Selepas pendebungaan, kernel masak dalam 14 bulan. Merekalah yang mula digunakan.

Air walnut

Rogulnik, Chilim terapung (lat.Trapa natans)
tanaman tahunan yang tumbuh di dalam air. Batang fleksibel dilekatkan ke bawah oleh kacang tahun lalu, seperti sauh. Apabila paras air naik, batangnya terlepas dari tanah dan terapung dengan bebas sehingga berakar kembali di air cetek. Walnut air telah dikenal sejak zaman kuno - cengkerangnya ditemui walaupun dalam penggalian pada masa interglasial. Sebelum ini, chilim juga sangat terkenal di Rusia - ia dijual di pasar di seluruh gerobak.

Walnut

Walnut paling sering disebut sebagai alat yang mampu mengaktifkan fungsi mental yang lebih tinggi, atau sebagai analog semula jadi Viagra. Tetapi produk ini juga mempunyai banyak sifat farmakologi dan perubatan yang berguna..
Penternak terkenal Ivan Michurin percaya bahawa kenari akan menjadi "roti masa depan". Dan dalam kajian oleh Dr. Wilson, yang mewakili American Chemical Society, berpendapat bahawa kacang walnut mendahului semua jenis kacang lain dari segi kualiti dan jumlah antioksidan yang dikandungnya, dan semua ini disajikan dalam komposisi yang hampir sempurna dengan sejumlah komponen bermanfaat lain..

berangan

Terdapat kira-kira 30 jenis pokok atau pokok renek ini. Telah lama dibiakkan demi buah-buahan, kadang-kadang mencapai usia yang mendalam, hingga 1000 tahun. Kayu sangat tahan lama, ia digunakan untuk tong dan tukang kayu. Buah berangan yang manis dan manis diperdagangkan di negara-negara selatan. Pada masa ini anda boleh membeli pelbagai jenis buah berangan, tetapi pelbagai Krismas yang paling popular adalah buah berangan manis. Mereka ditanam di banyak tempat di dunia, tetapi berhati-hatilah untuk tidak mencuba varieti hiasan yang tumbuh di jalanan..

kacang pain

Nama umum untuk biji dari beberapa spesies tumbuhan dari genus Pine, yang disebut cedar pain, yang menghasilkan biji yang dapat dimakan. Di Rusia, biji pinus cedar Siberia (Pinus sibirica) paling sering disebut kacang cedar. Kacang pinus adalah kernel kecil berwarna kuning pucat dengan rasa yang kaya dan hampir selalu dijual dikupas. Rasa kacang pinus yang enak menjadi cerah apabila dipanggang ketika mereka mula mengeluarkan minyak.

Gajus

Pokok termofilik malar hijau, keluarga Sumakhov. Cashew berasal dari Brazil dan negara-negara lain di Amerika Selatan. Tetapi berkat rasa buahnya yang sangat baik, kacang mete sangat meluas dan sekarang ia ditanam di hampir semua negara di dunia dengan iklim yang hangat. Pengeksport kacang mete terbesar adalah Brazil, India, Indonesia, Nigeria, Vietnam, Thailand, serta negara-negara di Amerika Tengah dan Selatan.
Buah mete terdiri daripada dua bahagian: buah itu sendiri, apel mete, dan kacang dalam tempurung keras yang melekat pada bahagian atas buah.

Kelapa

Buah kelapa bulat besar dengan kulit keras yang keras, kulit coklat nipis, daging putih, dimakan segar atau kering, mengelupas atau parut. Kelapa yang baik mesti memerah susu, anda boleh mendengarnya dengan baik. Kelapa, tumbuhan dalam keluarga Palm (Arecaceae) dan satu-satunya spesies dalam genus Cocos. Jangan lupa bahawa kelapa adalah julap yang baik..

Cola nut tumbuh di pohon malar hijau yang indah, yang digolongkan sebagai tanaman berkaca. Ia boleh mencapai ketinggian 20 meter, dan kelihatan seperti buah berangan. Pokok ini mula berbuah hanya pada tahun kesepuluh dan menghasilkan sekitar 40 kilogram kacang setiap tahun. Buahnya cukup besar dan dapat mencapai panjang sekitar 5 cm. Masing-masing mengandungi hampir sepuluh biji berbau mawar, yang merupakan kacang cola. Pada mulanya, biji ini mungkin terasa pahit, walaupun cepat terbiasa dengan citarasa mereka. Perlu diperhatikan bahawa buah-buahan mengandungi kafein tiga kali lebih banyak daripada biji kopi..

Macadamia

Kacang Australia berkalori tinggi. Kacang jenis ini dianggap paling mahal di dunia, kerana sukar ditanam, mudah terkena serangga perosak, dan pokok itu sendiri mulai berbuah hanya pada usia 8-10 tahun. Macadamia masak di bawah terik matahari selama 6-7 bulan. Walnut masak mempunyai bentuk sfera dan diameter 1,5-2 cm. Kernel ditutup dengan cangkang kulit berwarna keras-hijau yang sukar ditanggalkan. Di kilang, garisan automatik dengan dua penggelek digunakan untuk melepaskan cengkerang. Jarak antara poros dibuat lebih kecil daripada ukuran rata-rata kacang, akibatnya, cangkang pecah dan jatuh, dan kernel tetap utuh dan bergerak untuk pemprosesan lebih lanjut.

Badam

Pokok renek atau pokok kecil dari subgenus Almond (Amygdalus) dari genus Plum. Badam sering disebut kacang, walaupun sebenarnya buah batu. Almond ukuran dan bentuknya serupa dengan lubang persik.
Badam tumbuh di lereng berbatu dan kerikil pada ketinggian 800 hingga 1600 m di atas permukaan laut (Bukhara almond mencapai 2500 m), lebih memilih tanah yang kaya dengan kalsium. Tumbuh dalam kumpulan kecil 3-4 individu, jarak 5-7 meter antara satu sama lain.

Pala

Ini adalah jantung bahagian tulang buah pala, yang telah tumbuh selama hampir 100 tahun, tetapi secara aktif menghasilkan buah hanya selama 40 tahun pertama. Dalam satu tahun berbuah, tanaman ini dapat menghasilkan lebih dari 10 ribu buah, yang mempunyai warna dan ukuran aprikot besar. Apabila masak sepenuhnya, buah-buahan pecah menjadi separuh. Kacang itu sendiri tidak lebih dari biji di dalam batu dan untuk memisahkannya, biji dikeringkan terlebih dahulu di bawah sinar matahari, dan kemudian dikupas dari kulit pokok..

Pecan

Pokok keluarga hazel, keluarga walnut. Ketinggian pokok ini boleh mencapai 50 m atau lebih, dan diameternya hingga 2.5 m. Pecan dianggap tempat kelahiran Amerika Utara, di mana ia telah lama ditanam untuk buahnya ("kacang" dengan biji berkhasiat yang enak). Di USSR, pecan ditanam di kawasan kecil, terutama di Kaukasus.Di bahagian selatan Amerika Syarikat, pecan telah menjadi pokok masyarakat pribumi Amerika sejak zaman kuno. Orang India Amerika tahu mereka dapat menuai kacang berharga ini, kaya dengan apa yang kita sebut sebagai "nilai pemakanan", dan menyimpannya untuk jangka masa yang panjang dalam cangkerang yang menutup sifat berharga, mencegah kerosakan, dan mencegah oksigen dan perosak yang memusnahkan kacang tersebut..

Pinus

Ini adalah biji pinus Itali dengan nama yang sama, yang terletak di kerucut. Di dahan, mereka disusun dalam berus 1-3 keping. Kacang masak pada tahun ketiga pertumbuhan kerucut pada bulan Oktober, dan pada awal musim bunga semua benih akan jatuh. Oleh itu, penuaian pain bermula pada akhir Oktober - awal November. Kacang mempunyai bentuk bujur bujur, berwarna coklat gelap dengan bintik-bintik cahaya kecil. Cengkerang jauh lebih kuat daripada cangkang biji cedar, oleh itu cangkangnya harus dikupas secara manual dengan pemotong kacang atau industri menggunakan tali sawat dengan penggelek jarak dekat. Pine ditanam di Caucasus dan Crimea. Pengeksport utama kacang pain dunia adalah Portugal, Sepanyol, Tunisia, Itali dan Turki.

Pistachio

Genus kecil pokok malar hijau atau gugur atau pokok renek keluarga Sumach, biasa di kawasan subtropika, sebahagiannya tropis di Dunia Lama dan Baru. Pistachio biasa terdapat di Mediterranean, Afrika Timur Laut, Barat, Asia Tengah dan Timur. Pokok pistachio dibahagikan kepada lelaki dan wanita. Bunga dikumpulkan di panicles. Buahnya adalah biji, berisi biji yang memanjang (kacang dalam arti kuliner, tetapi tidak dalam biji botani) dengan kulit putih yang keras dan keputihan dan inti hijau muda, yang mempunyai bau khas.

Hazelnut

Buah hazel besar, atau kacang Lombard. Daun berbentuk bulat atau bujur lebar, 12 x 10 cm, dengan pangkal tali pusat, dengan puncak yang tajam dan pendek, pubescent di sepanjang urat di bawah, dua kali bergigi di sepanjang tepi, dengan petioles pubescent yang lembut, stipula berbentuk tombak. Buah (kacang) dikelilingi oleh plyus panjang. Kernel membentuk 25-63% jisim walnut. Hazelnut digunakan untuk makanan, gula-gula dan pengeluaran minyak. Pengeluar utama kacang hazel adalah negara-negara Mediterranean. Tanam setinggi 10 m dengan ranting kelabu, pucuk tahunan kelenjar-pubescent padat.

Jenis kacang dan namanya

Kacang berkhasiat, mereka menguatkan aktiviti otak, hangat, menyumbang kepada pemakanan badan yang lemah. Mereka mengandungi protein, asid lemak omega-3, dan merupakan sumber vitamin dan mineral yang unik. Oleh kerana kandungan lemaknya, mereka menjadi kuning dengan cepat, jadi pastikan untuk membeli kacang segar, lebih baik dibungkus organik atau vakum. Juga, ingat bahawa setiap kacang adalah alergen, yang boleh menyebabkan reaksi sampingan seperti ruam gatal, bengkak di tekak, atau penurunan tekanan darah pada banyak orang..

Pengelasan dan jenis kacang

Beberapa jenis kacang, misalnya, walnut, hazelnut, terkenal. Tetapi ada juga jenis eksotik seperti macadamia atau wap. Mari kita lihat jenis kacang apa, betapa berkhasiatnya bagi tubuh manusia..

Kacang tanah

Kacang tanah (juga - kacang tanah) berasal dari Amerika Selatan. Ini adalah komponen diet yang popular di China, Jepang, Indonesia, ini terutama merujuk pada masakan oriental. Seperti namanya, kacang tidak tumbuh di atas pokok, tetapi di tanah. Tidak seperti spesies lain, kerang mereka agak lembut.

Penting! Kekacang kacang banyak adalah kandungan minyak, protein, vitamin B kompleks, vitamin E. berkualiti tinggi. Ia boleh dimakan segar, goreng, manis dan masin.

Apa yang harus saya elakkan semasa makan kacang tanah? Berhati-hatilah dengan pengambilan berlebihan, kandungan kalori tinggi boleh menyebabkan kegemukan dan kegemukan. Kacang tanah tidak digalakkan untuk penyakit gout, artritis, osteoartritis.

Kacang Brazil

Kacang Brazil (sepasang) adalah buah dari pohon Bertoletiya Brazil yang tinggi, mencapai ketinggian 30-45 m. Tanah airnya adalah hutan Amazon Amerika Selatan. Bertoleta tinggi dianggap sebagai salah satu pokok terbesar di dunia. Ia menghasilkan buah-buahan berwarna coklat gelap, bulat, seperti kelapa dengan kulit kayu keras, berat 1-2 kg. Di dalamnya terdapat cangkerang berserat lain yang mengandungi 12-24 kacang, serupa dengan kepingan oren.

Sebilangan besar kacang wap ditanam di negeri Brazil, Pará, Amazonas, Acre. Sedikit yang kurang dihasilkan di Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela.

Kacang Brazil adalah salah satu sumber selenium yang paling penting. Hanya 5 keping sehari yang merangkumi pengambilan unsur surih ini yang disyorkan. Pasangan ini juga mengandungi kalsium, kalium, fosforus, zat besi, magnesium, vitamin A, E, B-complex. Varieti ini dicirikan oleh peratusan minyak yang tinggi (hingga 70%), sebab itulah mereka cenderung rentan. Oleh itu, berhati-hatilah semasa menggunakannya, jangan simpan kacang Brazil yang dicincang.

Air walnut

Floating Rogulnik (Trapa natans, walnut air) adalah tanaman tahunan perubatan yang tumbuh di dalam air (dikenali dari zaman prasejarah), menghasilkan buah yang boleh dimakan dalam bentuk kacang. Buahnya mengandungi pati, protein, lemak. Batang tanaman tumbuh hingga 2 m panjang, mempunyai daun terapung, seperti teratai.

Walnut air telah diusahakan selama ribuan tahun di Asia Timur dan Tenggara sebagai tanaman tambahan semasa banjir sawah. Sebelum masak, buah-buahan yang mengandungi banyak pati dan lemak dipungut, digiling menjadi tepung, dan diproses lebih lanjut. Dalam beberapa abad kebelakangan ini, walnut air telah mendapat populariti di Eropah..

Penting! Sarang tanduk terapung adalah spesies flora yang terancam secara kritikal (klasifikasi C1). Namanya termasuk dalam Buku Merah.

Walnut

Ini adalah salah satu jenis kacang yang banyak tumbuh di negara kita. Pokok kacang boleh tumbuh di hampir semua iklim. Kecuali untuk permafrost, tentu saja. Pengeluar walnut terbesar di dunia adalah China, diikuti oleh Iran dan Amerika Syarikat. Mereka sering disebut sebagai makanan otak kerana Kacang ini meningkatkan konsentrasi, menyuburkan sistem saraf, menyokong sistem imun, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Mereka kaya dengan vitamin B kompleks, asid amino, kalium, magnesium. Walnut baik untuk lelaki kerana sifat afrodisiaknya.

Hazelnut

Hazelnut (hazelnut) dikelilingi oleh banyak legenda. Legenda tentangnya dikaitkan dengan ritual mistik dewa Mercury dan Apollo. Celts kuno menggunakan hazelnut untuk ramuan. Juga, semua orang mengenalnya dari filem dongeng "Three nuts for Cinderella". Sejak zaman kuno, kacang hazel telah menjadi simbol kebijaksanaan, dipercayai bahawa penggunaannya membantu mengembangkan minda, intuisi.

Kacang tumbuh di pokok yang terdapat di alam liar, tumbuh di zon sederhana di Eropah, Asia, Afrika Utara. Hazelnut juga tumbuh di seluruh Rusia..

Terdapat banyak jenis kacang hazel, dan selalunya varieti yang ditanam terbesar terdapat di rangkaian kedai. Kira-kira 730,000 tan hazelnut dihasilkan setiap tahun; pengeluar terbesar di dunia ialah Turki. Ia mempunyai nilai pemakanan yang tinggi, kaya dengan vitamin E, B3, B6, dicirikan oleh peratusan asid folik, mangan, selenium, zink yang agak tinggi.

Penggunaan kacang hazel menyumbang kepada pencegahan batu ginjal, menyokong pengisian tenaga dalam penyakit badan yang lemah, memberi manfaat kepada wanita hamil, atlet.

berangan

Chestnut (Castanea sativa Mill.) Adalah pokok gugur dari keluarga beech (Fagaceae). Ia adalah makanan istimewa yang terkenal di seluruh Eropah. Biasanya, buah berangan, setelah menyingkirkan cengkerang hijau berduri, menjalani rawatan panas dengan cara memotong silang di hujung dan menggoreng pendek dalam kuali yang panas. Tetapi anda juga boleh mengisarnya, dan menggunakan tepung yang dihasilkan untuk membuat pastri manis..

Kastanye yang dimakan mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi daripada kentang. Di Eropah selatan, mereka dimakan dengan sayur-sayuran, daging, mentega, keju. Masakan dunia terkenal dengan bubur chestnut untuk permainan, puri chestnut dengan krim disebat, puding chestnut, buah berangan coklat, chestnut berkaca, dll..

Chestnut mengandungi tanin, yang memberi kesan positif kepada kesihatan kerana kesan detoksifikasi, anti-radang, penekanan, pengetatan.

kacang pain

Walaupun mereka paling sering disebut sebagai kacang dalam pelbagai keterangan, ini adalah biji pinus. Pokok ini tumbuh di wilayah Mediterranean dan mempunyai kerucut panjang yang panjang yang menyembunyikan biji coklat sederhana-kecil. Inti berwarna putih di dalam dan mempunyai ciri-ciri rasa resin yang menyenangkan.

Kacang pinus mengandungi protein berkualiti tinggi (1.6%), vitamin B1, zat besi. Kandungan lemak sekitar 60%. Biji pinus adalah biji yang mudah dicerna. Kandungan asid lemak tak jenuh yang tinggi mempunyai kesan yang baik pada saluran darah dan jantung. Mereka menguatkan sistem saraf, paru-paru, alat kelamin, meningkatkan kebolehtelapan usus, mempunyai kesan pencahar ringan. Penggunaan kacang pain disyorkan untuk batuk kering. Kerana kandungan zat besi yang tinggi, ini adalah penyembuhan yang baik untuk anemia.

Benih juga merawat gangguan sistem saraf, kegelisahan, tekanan berlebihan.

Kacang pinus kecil digunakan untuk membuat tambalan daging, menghias makanan siap saji, dan merupakan ramuan biasa dalam pesto..

Gajus

Kacang mete berasal dari negara-negara Amerika Selatan, khususnya Brazil, yang pada asalnya digunakan oleh orang India tempatan. Kemudian, semasa penjajahan Portugis di Brazil, pokok gajus menyebar ke seluruh Amerika tropika. Pada abad ke-18, Portugis membawa mereka ke India, dari mana kacang-kacangan itu sampai ke negara-negara Asia yang lain, dan kemudian ke jajahan Portugis di Afrika Timur dan seluruh Lautan Hindi..

Hari ini, kacang mete liar tumbuh di Brazil, varieti yang ditanam - di India, Amazon, Amerika Tengah, Afrika Barat dan Timur, Vietnam. Pengeluar kacang mete terbesar di dunia - India, terutamanya Kerala.

Kacang mete adalah kernel berbentuk ginjal yang tidak biasa yang melekat pada buah yang biasa disebut sebagai jambu mete. Epal mempunyai kulit kuning atau merah, daging kuning berair. Orang India telah lama menggunakannya dalam makanan kerana kandungan kalsium, fosforus, zat besi, vitamin C; wain dibuat daripadanya.

Kacang mete mempunyai kandungan protein tertinggi dari semua kacang (ini hampir sama dengan kacang soya). Ia mengandungi spektrum penuh asid lemak penting. Ia adalah sumber magnesium yang berharga.

Pecan

Buah ini berasal dari pokok yang disebut pecan biasa. Ia biasa berlaku di negeri-negeri selatan Amerika Utara - Indiana, Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas. Pokok perkasa tumbuh setinggi 33-60 m, mempunyai buah coklat gelap bulat tumbuh dalam kumpulan 3-11 keping. Di dalamnya terdapat cangkang coklat yang mengandungi pecan itu sendiri.

Kacang ini mengandungi lebih daripada 19 vitamin dan mineral. Pecan adalah kacang berkualiti tinggi, selain lemak, mengandung hingga 10% protein. Ia dicirikan oleh peratusan tinggi provitamin A, vitamin B-complex, kalium, fosforus, kalsium, zat besi. Kajian menunjukkan bahawa pecan dapat menurunkan kolesterol LDL, menyokong kesihatan vaskular.

Pecan juga mempunyai sifat anti-radang, mengandungi magnesium, asid oleik bermanfaat, antioksidan fenolik dan mangan, yang penting untuk jantung..

Pistachio

Kacang pistachio tumbuh di atas pokok yang menghasilkan sistem akar yang luas di bawah tanah, di mana ia menarik air dan nutrien dari usus bumi. Oleh itu, pokok ini dapat wujud walaupun dalam musim kemarau yang panjang, di bawah terik matahari di Iran, Turki, Syria, California - negara-negara di mana ia paling banyak ditanam..

Mula-mula, pokok itu menghasilkan buah yang lembut, kesimpulannya di masa depan. Kemudian, cangkang mengeras, dari dalamnya diisi dengan inti yang berubah menjadi kacang - pistachio. Apabila kernel masak, cengkerang secara beransur-ansur pecah di jahitan lateral.

Kerana kandungan lembapan yang tinggi, pistachio kering sebaik sahaja menuai. Selepas pengeringan, kira-kira 6% kelembapan asli kekal dalam kacang, di mana ia dapat disimpan dalam jangka masa yang lama (lebih dari 1 tahun).

Pistachio kurang rentan terhadap tengik daripada kacang lain. Mereka memberi tubuh manusia zat besi, kalium, fosforus, kalsium. Mereka juga mengandungi vitamin A dan kompleks B yang banyak.

Macadamia

Kacang bulat ini bersembunyi di dalam biji coklat gelap sfera yang tumbuh di dalam buah hijau di pokok macadamia. Pokok gugur ini berasal dari hutan hujan di Australia, di mana kacang merupakan sebahagian daripada makanan orang asli tempatan. Walaupun berasal dari Australia, kacang macadamia pertama kali dijual di Hawaii, di mana ia diperkenalkan pada akhir abad ke-19. Kemudian, budaya ini mula berkembang di kawasan tropika lain di Amerika Utara dan Selatan, Afrika, Asia, Kepulauan Pasifik.

Kacang macadamia mengandungi banyak mineral (kalium), kaya dengan vitamin B1, B2, B3. Kacang yang direndam boleh digiling menjadi krim yang merupakan alternatif yang sihat untuk mentega, marjerin.

Acorn

Acorn - buah ek kering dari keluarga beech, yang terdiri dari kacang dan tempurung.

Acorns mengandungi 37% pati, minyak sayuran, tanin, karbohidrat dan bahan lain. Walaupun mempunyai nilai pemakanan yang signifikan, mereka sebelumnya telah digunakan dalam makanan manusia hanya sebagai makanan "kecemasan" kerana rasa mereka yang luar biasa. Acorn panggang digunakan sebagai alternatif untuk kopi (kesan merangsang).

Penting! Sejak zaman dahulu lagi, biji-bijian telah dituai, digoreng, dikupas, digiling menjadi tepung. Kepentingan buah oak digambarkan oleh penyair Rom kuno - Ovid dan Virgil, yang memuji mereka sebagai makanan manusia pertama.

Kacang langka di alam semula jadi

Kacang asli, dari sudut pandang botani, hanya kacang hazel, chestnut, biji, kacang walnut. Tetapi kita terbiasa mengaitkan kumpulan ini dengan pelbagai biji yang mempunyai kulit keras dan dicirikan oleh kandungan lemak tinggi (kecuali biji-bijian dan kekacang).

Kacang harimau

Tumbuhan yang boleh dimakan, sahor, yang menghasilkan ubi di bawah tanah, boleh dimakan segar, direbus, digoreng. Walaupun kekurangan ciri khas kacang, umbi, yang muncul di rak kedai makanan kesihatan dalam beberapa tahun terakhir, disebut "kacang harimau". Rasanya sedikit seperti badam, sedikit seperti kelapa, tetapi lebih manis. Berbanding dengan kacang asli, kacang harimau tinggi karbohidrat dan rendah lemak.

Maldives

Seterusnya dalam senarai jenis kacang yang tidak biasa adalah kacang Maldivia (Solomon). Mereka sangat jarang berlaku. Sebiji buah panjang berat 15-20 kg, panjangnya hingga 40 cm. Oleh itu, ia adalah salah satu buah terbesar di dunia.

Maldives adalah buah dari pokok palma yang berasal dari Seychelles. Tetapi tidak mungkin untuk memperkayakan diet anda dengan mereka kerana keunikan dan ketiadaan kedai domestik di rak..

Kacang biji

Kacang ini berasal dari hutan hujan Afrika. Keistimewaan mereka adalah kandungan kafein, oleh itu kesan merangsang. Kacang merah sering digunakan dalam ubat alternatif. Ekstraknya dipasarkan sebagai perangsang. Sebelum ini, buah-buahan ini merupakan sebahagian daripada minuman Coca-Cola. Tetapi penggunaannya sebagai komponen soda adalah perkara masa lalu..

Cola nut tidak terdapat di kaunter domestik, ia agak baru di kedai dalam talian.

Badam

Badam adalah saudara dari plum dan pic. Ia menduduki tempat # 1 antara kacang dari segi pengeluaran dunia. Badam mengandung banyak vitamin E, antioksidan, yang memberi mereka bukan hanya manfaat kesehatan, tetapi juga jangka hayat yang panjang (vitamin E mencegah ketegangan minyak).

Badam mengandungi banyak mineral, khususnya magnesium. Ia sangat mudah dicerna, mempunyai nilai pemakanan yang tinggi.

Badam telah dimakan sejak dahulu lagi. Rujukan pertama untuk itu berasal dari Timur Tengah, dari mana kacang itu datang ke Eropah, di mana ia menjadi popular di Zaman Pertengahan semasa Perang Salib..

Kelapa

Ini adalah salah satu wakil kacang terbesar. Kelapa adalah buah pokok kelapa yang tumbuh tinggi di mahkotanya. Susu kacang segar terkenal dengan khasiatnya yang menyegarkan. Bubur parut digunakan untuk membuat gula-gula, pencuci mulut.

Pulpa kelapa mengandungi hingga 60% faedah kesihatan lemak tepu rantai pendek. Ini adalah lemak terbaik yang boleh dimakan seseorang. Minyak kelapa digunakan dalam industri makanan dan kosmetik.

Air kelapa muda yang enak. Ini adalah minuman ionik semula jadi dengan sifat pelembap, menyegarkan, mengandungi mineral, menguatkan imuniti.

Nasihat sebagai kesimpulan

Jangan berlebihan pengambilan kacang. Sebilangan besar dari mereka harus dimakan dengan hemat. Tetapi bukan kerana jumlah lemak, kalori yang tinggi, tetapi kerana peratusan protein yang tinggi. Protein yang berlebihan boleh menyebabkan kadar gula darah tinggi, kenaikan berat badan, ginjal yang terlalu banyak bekerja, pencucian mineral dari tulang, dan rangsangan sel-sel tumor. Pilih kacang organik, mentah, tanpa pasteurisasi dan tanpa gula.

Kacang

Kacang-kacangan adalah buah tanaman dengan kulit keras dan biji yang boleh dimakan. Mereka telah lama dipersonifikasikan dengan simbol kehidupan dan kesuburan. Jadi, di England, Perancis, Rom, diyakini bahawa semakin banyak mandi pasangan pengantin pada hari perkahwinan mereka, semakin banyak anak mereka akan dilahirkan pada tahun itu. Sebagai tambahan kepada kepercayaan, biji tumbuhan yang dimakan adalah sumber vitamin, unsur surih, protein sayuran, minyak.
Dari segi nilai pemakanan, kacang tidak kalah dengan daging. Dari segi kandungan nutrien berguna, jumlahnya jauh lebih tinggi daripada jumlahnya dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Komposisi dan jumlah vitamin dan mineral bergantung pada pelbagai jenis kenari, tetapi semuanya merangkumi asid lemak penting (linolenik, linoleat), protein kompleks, tokoferol (E), tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (PP), asid askorbik ( C), kalium, fosforus, magnesium.
Kacang mempunyai kesan pemulihan, tonik, menyegarkan pada tubuh manusia.
Antara jenis biasa ialah: badam, pistachio, kacang tanah, walnut, hazelnut, kacang mete.
Kesan pada badan:
- meningkatkan fungsi jantung, otak, mengurangkan kemungkinan menghidap penyakit jantung koronari;
- mengekalkan keanjalan saluran arteri, mencegah penampilan aterosklerosis;
- membuang toksin dari badan;
- menekan selera makan yang meningkat;
- memandu hempedu;
- membuka penyumbatan di hati;
- melindungi sel saraf dari kemusnahan pramatang;
- meningkatkan potensi dan mengembalikan kesuburan pada lelaki;
- menormalkan rembesan gastrik.
Ingat, kacang mempunyai indeks glisemik rendah dan ditunjukkan untuk pesakit diabetes. Oleh kerana nilai pemakanan yang tinggi (lebih dari 600 kcal per 100 gram), mereka semestinya ada di menu atlet, wanita hamil, wanita menyusui, dan orang tua setiap hari. Dalam kes ini, produk tersebut disebut sebagai makanan "berat". Oleh itu, ia dikontraindikasikan pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan, penyakit usus dan pankreas, kanak-kanak di bawah 3 tahun.
Orang yang sihat disarankan untuk mengambil sebilangan kecil kacang setiap hari.

Kek kacang pinus

Kacang pinus adalah bahan mentah yang sangat berharga dan mahal. Dari biji-bijiannya, minyak diperoleh dengan menekan sejuk - produk yang terkenal dengan khasiat masakan dan perubatannya. Tetapi walaupun selepas diproses, kacang-kacangan, atau lebih tepatnya kek yang tinggal dari mereka, tidak kehilangan nilainya. Kek kacang pinus mengandungi semua vitamin, lemak yang sama.

Acorn

Kacang biji, walaupun ukurannya sederhana, mempunyai nilai pemakanan dan tenaga yang hebat. Tetapi kebanyakan orang hanya tahu mengenainya dari sisi buatan tangan. Buah Oak sering digunakan untuk membuat pemasangan asli. Kraftangan kanak-kanak kelihatan sangat menarik dari mereka, kerana ia dibuat berdasarkan.

Kacang kacang

Kacang kukui, yang terkenal di sebilangan negara eksotik, masih asing bagi kebanyakan pengguna berbahasa Rusia. Kadang-kadang juga disebut kacang lilin, yang merupakan tanaman malar hijau yang berasal dari Panama. Menurut klasifikasi botani, ia tergolong dalam keluarga.

Minum walnut

Tidak semua gourmet minum kacang. Ia tumbuh di Asia Tenggara, di mana ia mendapat permintaan tinggi di kalangan penduduk tempatan. Tetapi bagi orang Slavia, dia masih kurang dikenali. Hanya mereka yang mempunyai gigi manis yang dapat merasakannya dengan akses yang agak percuma. Coklat dengan penambahan kacang seperti itu akan menggembirakan orang kaya.

Kacang seychelles

Kacang Seychelles adalah salah satu buah walnut terbesar di bumi dan sangat jarang. Sejarahnya membawa kita ke Seychelles, di mana telapak tangan besar dengan kacang ini tumbuh. Pihak berkuasa menyimpan rekod setiap pokok. Buah ini menjadi simbol Seychelles bertahun-tahun yang lalu, ia digambarkan bahkan pada setem yang digunakan untuk.

Kacang beech

Kacang beech adalah buah pokok beech yang sihat dan berkhasiat. Pokoknya bertahun-tahun, tingginya mencapai lima puluh meter, dan usia boleh mencapai lima abad. Anda dapat bertemu pokok keluarga Bukovy di benua yang berbeza. Hari ini, terdapat sebelas spesies Beech, yang berbeza tempatnya.

Hazelnut

Hazelnut tergolong dalam produk tradisional warga Slavia yang, sejak zaman kuno, suka membuat persiapan untuk musim sejuk yang panjang. Berkat nilai pemakanan yang tinggi dari karunia alam ini, orang dapat bertahan hidup dalam suhu yang keras, memiliki simpanan tenaga yang mencukupi. Hari ini, hazelnut sangat diminati.

Kacang biji

Cola nut adalah produk makanan yang kurang dikenali, walaupun namanya sangat terkenal kerana jenama Coca-cola dengan nama yang sama. Ekstrak kacang inilah yang memberi kesan manis dan tonik kepada minuman tersebut. Kemudian, ia ditinggalkan kerana kos yang tinggi dan kesukaran dengan pengangkutan. Apa lagi kacang yang terkenal, apa itu.

Chufa (almond tanah) adalah ramuan abadi dari keluarga sedge, ditanam untuk ubi yang boleh dimakan di akarnya. Tanah air budaya - Afrika Utara dan Mediterranean, terdapat di wilayah dengan iklim sederhana dan subtropika. Menariknya, dalam proses penggalian, ahli arkeologi menemui sebuah chufu berhampiran Thebes (ibu kota kuno.

kacang pain

Kacang pinus lebih dikenali oleh kita sebagai kacang pain. Memang, pinus Itali dan cedar Siberia mempunyai banyak kesamaan dan serupa antara satu sama lain, seperti saudara terdekat. Semua orang tahu rasa dan aroma konifer yang indah dari makanan istimewa Mediterranean ini, tetapi hanya sedikit orang yang mengetahui sifat penting dan berguna itu..

Air walnut

Chilim, walnut air, walnut sial, rogulnik - semua ini adalah nama tumbuhan yang sama. Nama Latinnya (Trápa nátans) berasal dari perkataan "slingshot" atau "flyer". Sesungguhnya, buah tanaman peninggalan ini mirip dengan "flyer" yang digunakan di Rom kuno dalam pertempuran melawan pasukan berkuda. Tumbuhan ini begitu.

Macadamia

Kacang macadamia yang dikupas sangat mirip dengan kacang hazel, tetapi sebenarnya, ada sedikit persamaan antara kedua tanaman tersebut. Macadamia adalah kacang paling mahal di dunia, terdapat di Australia dan Hawaii. Juga, pokok-pokok ini ditanam di Afrika Selatan, Brazil, Indonesia, New Zealand. Seperti yang sudah difahami ramai, macadamia adalah kekasih.

Pistachio

Pistachio adalah saudara dari kacang mete. Mereka telah dikenali oleh orang Eropah sejak zaman kempen Alexander the Great di Asia. Hari ini di botani terdapat kira-kira dua puluh spesies tumbuhan ini, tetapi hanya sebilangan kecil dari mereka yang boleh dimakan. Namun, ada yang tumbuh di alam liar, sementara yang lain dijinakkan. Dalam perindustrian.

Kacang cedar

Kacang pinus, cukup aneh, bukan kacang pinus, atau kacang, tetapi nama ini tetap kukuh untuknya. Dari sudut pandang botani, kacang pinus adalah biji kerucut pinus Siberia, yang juga disebut cedar Siberia. Peter the Great memutuskan untuk memanggil pinus ini untuk kesamaannya dengan cedar Lebanon.

Pecan

Pecan adalah pokok yang tinggi dan menyebar milik keluarga walnut. Tumbuhan ini sangat biasa di benua Amerika, terutamanya di Texas dan Oklahoma. Dalam penampilan, buah pecan menyerupai kenari, tetapi tidak mempunyai "jahitan" dan mempunyai bentuk elipsoid yang lebih memanjang. Inti tumbuhan mempunyai.

Gajus

Kacang mete adalah buah seperti kacang yang boleh dimakan dan tumbuh di pohon malar hijau keluarga Sumakhov. Produk ini mempunyai rasa manis-krim yang indah, sebab itulah ia banyak digunakan dalam masakan. Menariknya, ini adalah satu-satunya kacang di dunia yang masak di luar buah. Pas jambu wajib.

Badam

Almond adalah pokok renek atau pokok kecil dari genus Plum. Tumbuhan ini telah lama dianggap sebagai simbol kebahagiaan, kesuburan dan kesejahteraan perkahwinan. Tanah badam adalah Asia. Geografi penanaman budaya berkembang setiap tahun. Hari ini ladang tanaman tertumpu di Iran, Sepanyol, Itali, Amerika Syarikat dan.

Pala

Pala adalah jantung buah pala. Pokok ini telah tumbuh hampir seratus tahun, dan secara aktif membuahkan hasil selama 40 tahun pertama kehidupannya. Hanya dalam satu tahun, ia mampu menghasilkan lebih dari 10,000 buah, yang secara luarannya kelihatan seperti aprikot. Setelah masak sepenuhnya, buah-buahan ini pecah, dan intinya muncul. Kacang itu sendiri -.

Hazelnut

Diet orang yang sihat mesti mengandungi kacang dalam pelbagai variasi. Antaranya, kacang hazel menonjol. Nilai pemakanan yang tinggi dan ciri rasa manis yang manis menjadikannya produk yang ideal. Kini lebih daripada 15 jenis hazelnut diketahui. Orang Itali sangat berjaya mencipta varieti baru.

Kacang Brazil

Kacang Brazil (Amerika) adalah buah dari pohon Bertolette yang besar, tingginya mencapai 45 m. Diameter batang adalah 1.5-2 m. Jangka hayat pokok adalah 1000 tahun. Tanah asal kacang Brazil adalah Peru, Bolivia, Colombia, Brazil, Venezuela, Guiana. Menariknya, pokok Bertoletii tidak direka khas untuk penuaian..

berangan

Bagi banyak orang, musim luruh dikaitkan dengan sebiji buah berangan manis dan berkhasiat. Rasa unik dari buah-buahan ini dihargai di seluruh dunia, terutama di tanah air berangan - di Jepun dan China. Tetapi dengan segera perlu diberi amaran: kita tidak membincangkan buah-buahan yang penuh di taman bandar dan halaman. Buahnya jauh dari semua.

Kelapa

Kelapa adalah salah satu buah yang indah yang menyediakan keperluan pemakanan seseorang dan mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ngomong-ngomong, kacang ini malah dapat menyelamatkan nyawa. Sedikit orang tahu bahawa buah ini menurunkan kadar gula dan kolesterol, menyelamatkan dari dehidrasi, dan dalam beberapa kes yang melampau.

Walnut

Walnut, buah kecil ini, mengandungi pelbagai nutrien yang mengagumkan. Ia menurunkan kolesterol, meningkatkan metabolisme dan menjaga kesihatan pesakit diabetes. Ini juga akan membantu mengatasi penyakit virus, kegemukan dan mood buruk. Dan ini hanya sebahagian kecil dari senarai sifat berguna yang mengagumkan..

Kacang tanah

Dipercayai bahawa tanah air kacang tanah adalah Amerika Selatan dan Tengah, di mana kacang ini telah tumbuh sejak zaman dahulu lagi. Ngomong-ngomong, dia memainkan peranan penting dalam diet orang-orang Aztec dan suku-suku tempatan yang lain. Tetapi terima kasih kepada penyelidik Sepanyol dan Portugis, kacang-kacangan ini telah tersebar di seluruh dunia. Hari ini tanaman ini ditanam di China..

Apa jenis kacang yang ada - nama, foto

Semua jenis nama kacang, sifat berguna (jadual)

Walnut adalah salah satu makanan paling sihat di meja kami. Sebutan dari pelbagai jenisnya terdapat dalam legenda dan epik, naskah kuno. Bahkan masyarakat kuno menyatakan bahawa produk ini sangat memuaskan perasaan lapar. Di samping itu, setiap buah tertutup dalam cengkerang yang memungkinkannya disimpan untuk waktu yang lama dan tidak merosakkan..

Setiap jenis kacang mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Kelebihan utama salah satu jenis kacang adalah kandungan kalori tinggi dan sejumlah besar pelbagai vitamin yang membentuk komposisi mereka. Berikut adalah senarai kacang yang paling popular.

Tidak ada keburukan buah-buahan ini. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan memberi mereka dalam jumlah besar kepada anak-anak, dan juga tidak semestinya memakan kacang untuk orang yang mengalami alahan makanan. Walaupun belum terbukti bahawa buah-buahan ini boleh menjadi penyebab reaksi alergi, kadang-kadang boleh berlaku..

Pengelasan dan jenis kacang

Walnut biasanya disebut buah dari beberapa jenis pohon buah atau semak, yang terdiri dari kernel dan tempurung keras - cangkang.

Dalam botani, kacang dipahami sebagai buah yang tidak dibuka, dengan pericarp, di dalamnya terdapat inti atau biji. Kacang-kacangan termasuk hazel, hazelnut.

Terdapat juga seluruh keluarga Hazelnut, yang serupa dengan kacang, tetapi dari sudut pandang botani, kacang itu bukan kacang..

Varieti kacang utama termasuk:

 • dari keluarga Walnut - walnut, hitam, Manchurian, hazel, pahit;
 • dari keluarga Birch - hazel, hazelnut, walnut Turki;
 • dari keluarga Bukovyh - chestnut, pohon satah, biji ek.

Terdapat jenis kacang lain, yang akan dibincangkan sedikit di bawah..

Kacang tanah

Kacang tanah ini tergolong dalam keluarga kekacang. Ia dimakan lebih kerap daripada hampir semua jenis buah-buahan ini. Semasa Perang Dunia Kedua di Amerika Syarikat, kacang merupakan salah satu produk utama, yang menyebabkan masalah makanan di negara ini dapat diselesaikan..

Komposisi kacang termasuk bahan dan unsur berikut yang berguna untuk tubuh manusia:

 • antioksidan;
 • sebatian kimia yang meningkatkan pembekuan darah;
 • lemak yang membentuk kacang tanah dan produk berdasarkannya tidak mengandungi kolesterol "berbahaya";
 • minyak kacang mengandungi asid linoleik tak jenuh ganda;
 • ia juga mengandungi vitamin kumpulan E dan B.

Kacang Brazil

Kacang ini terdiri daripada lebih daripada separuh lemak, selain itu, ia mengandungi unsur makro dan mikro seperti: K, P, Fe, Mg, dan vitamin A, B. Dan beberapa kacang Brazil mengandungi selenium dos harian untuk orang dewasa.

Kacang inilah yang disarankan untuk digunakan untuk mengurangi kadar kolesterol "buruk" dalam darah, dan juga untuk menormalkan kadar glukosa. Kanak-kanak harus memakannya agar tumbuh lebih baik, dan gugup - untuk mengatur sistem saraf. Untuk memberi semangat pada tubuh, cukup makan satu kacang sahaja..

Kacang Brazil disarankan di Amerika Selatan agar pasangan meningkatkan fungsi seksual mereka.

Air walnut

Tumbuhan ini tahunan. Kilang itu dipasang di bahagian bawah dengan kacang tahun lalu. Sekiranya arus menjadi lebih kuat, maka ia akan merobek batang kacang ini dan menyeretnya sehingga tanaman memaku kembali ke air cetek. Di sana, kacang melekat ke bahagian bawah dan mula tumbuh lebih jauh..

Sebagai sebahagian daripada kacang ini:

 • flavonoid;
 • tanin;
 • triterpenoid;
 • sebatian fenol.

Semua bahagian tumbuhan akuatik ini digunakan dalam perubatan rakyat. Mereka digunakan dalam pengobatan dispepsia, sebagai diuretik, serta ubat penenang dan diaforetik dan koleretik.

Jus segar dari dedaun membantu dalam rawatan penyakit mata tertentu, sebagai antiseptik dalam rawatan serangga menyengat atau gigitan ular. Kacang ini juga dapat membantu menghilangkan tekanan, menguatkan imuniti, dan membantu melawan jangkitan virus..

Walnut

Kacang ini mengandungi sejumlah besar asid lemak tak jenuh ganda, yang diperlukan untuk kerja otak yang bermanfaat..

Ia juga mengandungi vitamin kumpulan A, B, E, C, serta unsur surih seperti Fe, Co, Zn, K, Mg, Ca, I, P.

Oleh kerana sebilangan besar unsur dan vitamin yang berlainan, kenari dianjurkan untuk dimakan sekiranya terjadi anemia, ini menguatkan sistem kekebalan tubuh, menurunkan tekanan darah. Ia juga harus dimasukkan dalam diet orang tua, wanita hamil dan ibu yang menyusui..

Hazelnut

Kacang ini adalah produk berkalori tinggi yang sihat yang semestinya diminum dalam diet anda. Tetapi harus diingat bahawa kerana kandungan kalori mereka, kacang sebaiknya dimakan secara berasingan daripada makanan lain..

Hazelnut mengandungi asid lemak tak jenuh ganda, pelbagai unsur makro dan mikro, vitamin kumpulan B dan E. Vitamin ini menyokong fungsi normal sistem saraf pusat, membantu meningkatkan metabolisme dalam badan, dan mencegah penuaan awal badan. Hazelnut juga mengandungi vitamin C dan asid nikotinik..

Buah-buahan dari pokok renek ini harus dimakan jika anda perlu sembuh selepas penyakit serius atau pembedahan. Sebilangan besar nutrien yang terkandung dalam kacang ini membantu mengatasi anemia, dan vitamin tambahan dibekalkan ke organ dalaman..

Makan hazelnut secara berkala dapat mengurangkan jumlah kolesterol "buruk", mengurangkan risiko vena varikos, membersihkan hati dari bahan toksik, dan membuang produk pembusukan. Selain itu, kacang ini mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf, melegakan kegelisahan, dan meningkatkan tidur..

berangan

Walaupun terdapat banyak jenis buah berangan, buah berangan manis dimakan secara tradisional. Mereka dibakar di atas arang - makanan istimewa ini telah lama dimasak di banyak negara di dunia, terutama pada hari Krismas..

Chestnut bukan kacang, tetapi untuk nilai pemakanan mereka digolongkan antara kacang seperti walnut.

Bahan berguna tidak hanya terdapat pada buah-buahan, tetapi juga pada daun, kulit kayu, bunga. Mereka mengandungi glikosida, tanin, astragalus, karotenoid, steroid, vitamin C.

kacang pain

Hampir semua bahagian kacang pinus berguna - dari biji hingga kerang, resin dan jarum. Dan mereka semua mempunyai satu set unsur mineral, vitamin dan bahan berguna lain yang unik, yang bersama-sama memberi kesihatan orang Siberia..

Lemak, protein dan asid amino yang termasuk dalam kacang pinus mudah dicerna, mereka menyumbang kepada pertumbuhan tubuh remaja, sangat diperlukan dalam pemakanan wanita hamil.

Gajus

Kacang mete baru-baru ini muncul di rak kedai kami, tetapi telah mendapat populariti di kalangan pelanggan. Mereka tidak hanya digunakan dalam memasak, tetapi juga digunakan dalam perawatan sejumlah penyakit..

Kacang ini rendah lemak, tetapi serat dan karbohidrat lebih tinggi daripada kacang walnut, misalnya. Walau bagaimanapun, vitamin kumpulan B, E dan P, serta unsur kimia seperti Zn, Fe, Mg, Na, Ca, K, Mg, Cu, Se, membantu mewujudkan fungsi banyak organ dalaman di dalam badan kita. Dan asid lemak tepu Omega-3 mampu mengekalkan awet muda badan, memperbaiki keadaan kulit, rambut, kuku.

Pecan

Kacang ini dapat menggantikan protein hewani dengan sempurna dalam makanan, ia juga mengandungi unsur makro dan mikro, serta antioksidan.

Kehadiran asid lemak tak jenuh dalam pecan membantu menguatkan sistem kardiovaskular.

Kacang ini kaya dengan apa? Ia mengandungi lemak, karbohidrat, tiamin, vitamin B6, Fe, Mg, P, K, Zn, Cu yang mudah dicerna. Mg.

Vitamin B dapat memperbaiki keadaan kuku dan rambut, memperbaiki keadaan kulit. Vitamin ini juga mencegah kekejangan otot, menjadikan tisu lebih anjal.

Zat-zat yang membentuk kacang ini memberi semangat kepada seseorang, membantu melawan sel barah.

Pistachio

Pistachio adalah jenis kacang lain yang berguna untuk tubuh manusia. Mereka mengandungi:

 • asid amino oleik, palmitik, stearik;
 • vitamin A, E, B, P;
 • protein, karbohidrat, kanji;
 • Cu, Mg, Mn, K, Fe, P.

Kacang-kacangan ini memuaskan rasa lapar, memberi tenaga, dan juga melembapkan badan dengan asid amino yang berguna..

Macadamia

Pohon-pohon di mana kacang-kacangan ini muncul dapat berbuah selama kira-kira seratus tahun, dan hasilnya tidak berkurang, walaupun usia pokok itu. Buah masak untuk masa yang lama - sehingga 7 bulan.

Buah kacang ini mengandungi vitamin, unsur kimia, pelbagai asid, serat makanan, asid lemak tak jenuh.

Kacang ini mempunyai khasiat perubatan, membantu sakit kepala, menguatkan dinding saluran darah, memperbaiki keadaan kulit, membantu memulihkan badan, memperbaiki fungsi otak, dan menghilangkan kolesterol "berbahaya". Dan ini bukan senarai lengkap sifat bermanfaat macadamia..

Mana-mana jenis kacang sangat berharga untuk tubuh manusia. Oleh itu, mereka harus dimasukkan dalam diet secara berkala. Selain itu, anda boleh makan setiap spesies secara berasingan, atau beberapa kacang berbeza bersama-sama..

Kacang

Kacang-kacangan, ini adalah buah-buahan dari pokok renek atau pohon, biasanya memiliki kerak keras (cangkang) dan inti yang dapat dimakan di dalamnya. Mereka sangat berkhasiat dan nilainya sama sekali tidak kalah dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan bahkan daging, kerana mereka merupakan sumber vitamin tumbuhan, protein dan makronutrien yang banyak, dan juga mempunyai kepekatan nutrien yang tinggi..

Kacang tanah

Kacang tanah dianggap kacang. Batang yang berkerut kasar kelihatan seperti kacang, dengan corak jaring laba-laba di cangkerang. Kernelnya memanjang, bujur, hingga sekitar 20 mm, filemnya nipis, mudah dibersihkan. Kacang rasanya manis dan konsistensinya tegas.

Sifat berguna: Pengambilan secara teratur merangsang kerja otot jantung dan otak, mengurangkan risiko terkena penyakit jantung, membuang toksin dan toksin, menekan selera makan berlebihan dan menormalkan rembesan gastrik, memulihkan kesuburan.

Kontraindikasi: Kacang tanah dikontraindikasikan untuk orang yang mengalami kegemukan, dengan pankreas dan usus yang terganggu, serta untuk kanak-kanak di bawah usia 3 tahun. Makan berlebihan boleh menyebabkan alahan dan mabuk yang teruk.

Kacang Brazil

Walnut Brazil (Amerika), tumbuh di pokok Bertolette, berasal dari Peru. Buahnya masak dalam bentuk kapsul berwarna coklat dan mirip seperti kelapa. Rasa walnut Amerika seperti hazelnut atau cedar, tetapi lebih hambar, garing dan kering.

Sifat berguna: Menghalang perkembangan menopaus awal, aterosklerosis, dan katarak. Bertindak sebagai ubat pencegahan penyakit Alzheimer. Membersihkan darah, menghilangkan hempedu dan menghilangkan pasir dari buah pinggang.

Kontraindikasi: Obesiti, alahan dan intoleransi individu; penyalahgunaan biasa boleh menyebabkan sirosis, kebotakan dan kesukaran bernafas.

Kacang beech

Ia adalah buah dari pohon beech yang kadang-kadang disebut "chinariki". Kacang berbentuk acorn, segi tiga, hingga 15 mm, tempurung lignous, nipis. Cengkerang halus, berkilat, berwarna coklat muda. Kernelnya keputihan, rasanya manis.

Sifat berguna: Mencegah perkembangan tumor, mengurangkan sindrom kesakitan dan meningkatkan peredaran darah. Ia memberi kesan positif pada penglihatan, mensaturkan badan dan menggegarkan kerja jantung dan saluran darah, kerja sistem pencernaan dan membersihkan badan dari toksin.

Kontraindikasi: Bagi orang yang menderita obesiti, radang usus kecil dan gastritis, sangat dikontraindikasikan untuk memakan kacang beech..

Walnut air (Rogulnik)

Bagel, atau walnut air, tumbuh terutamanya di China. Buahnya berwarna gelap, coklat-coklat, dengan 4 duri di sepanjang perimeter, yang menyerupai tanduk. Rasanya seperti walnut yang belum masak, tetapi lebih berair dan lembut, manis dan sedikit baldu.

Sifat berguna: Ia digunakan secara aktif untuk merawat penyakit buah pinggang, disentri dan bahkan mati pucuk. Penerimaan mengurangkan risiko selesema, memudahkan proses pemulihan selepas pembedahan. Ia digunakan sebagai koleretik dan diuretik, menghilangkan kekejangan dan menenangkan sistem saraf.

Kontraindikasi: Alergi dan intoleransi individu.

Walnut

Negara asal dianggap sebagai Parsi. Buahnya terdiri daripada 3 bahagian: inti, tempurung dan daging hijau. Cengkerang dengan inti kelihatan seperti otak, kacang berwarna coklat terang; rasanya manis, berminyak dan pada masa yang sama sedikit pahit.

Sifat berguna: Pengambilan makanan secara berkala menurunkan kolesterol, meningkatkan metabolisme, menyokong orang yang didiagnosis menghidap diabetes. Terutama baik untuk jantung. Penting untuk tulang, sistem saraf dan saluran darah.

Kontraindikasi: Alergi dan intoleransi individu.

Acorn

Acorn tumbuh di pokok oak. Inti acorn ditutup dalam kerak bujur yang padat, dan dari atas ditutup dengan penutup - plyuska, yang mempunyai struktur kulit pohon. Semua biji bulat, berkilat dan halus, kacang itu memanjang dari 3 hingga 5 cm. Biji segar terasa sedikit pahit.

Sifat berguna: Ia adalah agen bakteria dan hemostatik, digunakan untuk menghilangkan rasa sakit, menyuburkan badan dengan mineral dan mengembalikan kekuatan; mempunyai kesan yang baik pada saluran gastrointestinal sekiranya berlaku keracunan, cirit-birit dan kolitis kronik. Berkesan untuk enuresis, cystitis dan prostatitis.

Kontraindikasi: Mengambil kacang dikontraindikasikan untuk orang yang mengalami gastritis atau bisul, intoleransi individu dan alahan.

berangan

Diagihkan di Asia Timur. Secara luaran, buahnya serupa dengan kacang hazel, tetapi ukurannya lebih besar. Cangkangnya halus, "dipernis", berwarna coklat. Rasanya seperti kentang dan satu-satunya kacang yang mengandungi asid askorbik.

Khasiat berguna: Chestnut digunakan untuk merawat kelenjar tiroid, menormalkan proses pencernaan dan mencegah urolithiasis. Menormalkan fungsi perut dan usus, membersihkan darah, menjaga gigi dan tulang yang sihat dan mengeluarkan irama jantung.

Kontraindikasi: Penggunaan kacang secara berlebihan boleh menyebabkan gangguan fungsi otak dan gangguan sistem saraf. Sekiranya anda mempunyai alahan, memakannya menimbulkan kejutan anaphylactic.

Kacang pinus

Ini adalah biji kecil yang kelihatan seperti setetes. Kulitnya berwarna coklat tua, lembut pada sentuhan, tetapi halus dan tegas. Biji-bijiannya manis, lembut, sedikit garing dengan nota susu. Bau seperti resin yang dicampur dengan jarum pain dan kayu.

Sifat berguna: Ia mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi usus dan proses metabolik dalam badan, memulihkan sel saraf, melegakan kesakitan dan keradangan yang teruk. Berguna untuk pencegahan tuberkulosis, rawatan bronkitis dan mencegah berlakunya anemia.

Kontraindikasi: Produk harus digunakan dengan berhati-hati pada orang yang gemuk. Dengan intoleransi dan alahan individu, anda tidak boleh makan kacang.

Gajus

Brazil dianggap sebagai tempat pertumbuhan semula jadi. Mereka mempunyai cangkang kasar yang padat, di mana kacang itu tersembunyi. Kacang mengandungi sejumlah besar jus di bawah kulit berserabut. Kacang mete mempunyai bentuk melengkung, mirip dengan bagel kecil. Kacang mete terasa gurih dan sangat manis, dengan sedikit sentuhan aroma vanila.

Sifat berguna: Meningkatkan libido wanita dan tahap hormon seks, meningkatkan metabolisme lipid, menguatkan otot jantung dan menstabilkan latar belakang mental dan emosi.

Kontraindikasi: Alergi dan intoleransi individu.

Kelapa

Kelapa menyediakan makanan dan minuman kepada manusia. Tumbuh di pokok kelapa di kawasan tropika. Terdiri daripada lapisan berserat, cangkang yang sangat keras dengan serat halus dan daging berdaging putih. Bentuk kelapa berbentuk bulat, memanjang atau bujur, tetapi ukuran inti di dalamnya tidak bergantung pada ukuran, bentuk dan warna.

Sifat berguna: Mengambil kacang walnut menurunkan kadar kolesterol dan gula, mengatasi jerawat, migrain dan sukar bernafas; mengurangkan risiko iskemia. Berfungsi untuk mencegah penyakit Alzheimer dan melegakan simptom demam pada kanak-kanak.

Kontraindikasi: Toleransi individu dan reaksi alergi terhadap komponen kacang.

Kacang biji

Ia tumbuh terutamanya di Afrika Barat. Cengkerang kacang padat, berwarna coklat. Ukurannya sedikit lebih besar daripada walnut biasa untuk kita..

Sifat berguna: Merupakan perangsang semula jadi yang kuat dan meningkatkan kepekatan. Membantu dengan gejala mabuk dan pening, meningkatkan rembesan jus gastrik, mempunyai kesan diuretik; melegakan pedih ulu hati dan loya, meningkatkan libido.

Kontraindikasi: Dengan penggunaan berlebihan, terdapat risiko sakit perut dan masalah tidur yang tinggi kerana rangsangan sistem saraf yang banyak. Semasa mengandung dan menyusui, pengambilan boleh menyebabkan reaksi alergi.

Kacang kacang

Ia adalah buah tanaman Lumbang yang tumbuh di Panama. Buahnya bulat, berwarna kehijauan. Cangkangnya keras, tidak rata, sedikit kasar. Di dalam buah terdapat 1 atau 2 biji, dengan pulpa putih berminyak. Kacang rasanya manis dan pada masa yang sama sedikit masin.

Sifat berguna: Mempunyai kesan antimikrob, antivirus dan antijamur. Ia digunakan untuk menyembuhkan luka dan merawat penyakit kulit. Digunakan untuk merawat konjungtivitis, demam dan keracunan makanan.

Kontraindikasi: Penyakit hati dan usus kronik, intoleransi individu terhadap komponen dan reaksi alergi.

Hazel

Hazelnut dikenal sebagai makanan dan bukan bahagian utama dalam diet. Di alam liar, ia terjadi di hutan lebat di bahagian utara Ural. Bentuknya bulat, dengan ujung runcing, cangkang keras tetapi nipis. Rasanya sedap, manis dengan aroma bersahaja.

Sifat berguna: Ia digunakan sebagai agen profilaksis untuk penyakit jantung, menghalang proses penuaan, meningkatkan aktiviti saluran gastrointestinal dan mencegah munculnya pertumbuhan barah, disarankan untuk orang dengan gangguan metabolisme. Hazel dapat menggantikan daging sepenuhnya.

Kontraindikasi: Intoleransi individu, diatesis pada masa kanak-kanak, obesiti dan penyakit pankreas kronik atau memburuk.

Macadamia

Kenari bulat sepenuhnya dengan bentuk yang hampir sempurna. Cengkerang itu kukuh, licin dan sedikit melekit. Kacang itu rangup dan padat, aromanya kaya, dengan coklat-vanila dan rasa manis, intinya sendiri sedikit longgar dan berminyak, mempunyai warna putih atau susu. Macadamia menyukai iklim tropika yang hangat, secara geografi tumbuh di Australia.

Sifat berguna: Pengambilan kacang menguatkan otot jantung, melindungi daripada radikal bebas, menormalkan pencernaan dan mempercepat pembuangan toksin dari badan. Berguna untuk merawat diabetes dan mencegah arthritis.

Kontraindikasi: Fungsi buah pinggang terjejas dan intoleransi individu.

Badam

Asia dianggap sebagai tanah air badam. Buah-buahan ditutup dengan kulit yang lembut, di dalamnya berisi lubang dengan inti yang dapat dimakan, yang ditutup dengan lesung pipit kecil (ini memberikan persamaan dengan buah persik). Rasanya kacang dan manis.

Sifat berguna: Mengambil kacang ini membantu membentuk sel baru, memperbaiki keadaan gigi, kulit dan rambut, menormalkan metabolisme dan menghilangkan radikal bebas, dan juga menstabilkan kerja otot jantung. Ia adalah ubat untuk melawan penyakit usus dan sistem genitouriner.

Kontraindikasi: Intoleransi individu, berdebar-debar jantung dan kegemukan.

Pala

Pala adalah jantung buah pala. Inti berwarna kelabu-coklat, bujur tidak teratur; corak marmar dapat dilihat pada bahagian. Kacang mempunyai rasa sedikit pedas, bahkan pedas, tetapi sedikit manis dengan campuran nota bersahaja. Baunya menyenangkan, pedas dan manis.

Sifat berguna: Ia digunakan untuk merawat mati pucuk, meningkatkan keinginan seksual, dianggap sebagai afrodisiak; mencegah virus merebak ke seluruh badan dan mempunyai kesan anti-radang.

Kontraindikasi: Penyalahgunaan boleh menyebabkan gangguan pencernaan dan keracunan, dan makan kacang dilarang untuk pesakit hipertensi dan orang dengan intoleransi individu.

Pecan

Pecan biasa di Asia Tengah, Texas dan Oklahoma. Buahnya mirip dengan kenari dalam kerutannya, tetapi tidak memiliki "jahitan" dan bentuknya lebih memanjang, menyerupai elips. Kulit kacang berwarna coklat, halus, tanpa retakan. Rasanya lembut dan manis, ada aroma coklat dan vanila.

Sifat berguna: Hal ini ditunjukkan untuk digunakan sekiranya terdapat keletihan kronik, gangguan sistem saraf, edema dan osteoporosis. Mengatasi masalah jerawat, migrain dan sistem imun; mengurangkan risiko iskemia, membuang toksin dan toksin dari badan.

Kontraindikasi: Makan berlebihan boleh menyebabkan gangguan autoimun, gegaran dan muntah. Dengan tindak balas alahan dan sembelit yang berpanjangan, dilarang menerima.

Kacang Minum

Pulau Luzon dianggap sebagai tempat kelahiran kacang. Dalam bentuknya yang mentah, rasanya seperti biji labu, tetapi gorengnya mudah dikelirukan dengan kacang almond..

Sifat berguna: Mengurangkan perkembangan diabetes dan mencegah kemunculan plak kolesterol. Ia mempunyai kesan positif pada sistem imun, pencernaan dan sistem saraf pusat. Bermanfaat untuk perkembangan otot, gigi dan tulang.

Kontraindikasi: Alergi dan intoleransi individu. Makan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, wanita hamil dan ibu menyusui.

Kacang pain

Kacang pinus adalah kacang pain yang terkenal, tetapi kira-kira 4 kali lebih besar. Ia adalah pokok konifer yang tumbuh di Itali, benihnya terbentuk di kerucut. Cengkerang berwarna coklat gelap, dengan bintik keputihan, sangat kuat Rasa kacang halus, dengan sedikit aroma resin.

Manfaat: Berguna untuk menyembuhkan luka dan luka, masalah usus, penyakit jantung, alergi kulit, bronkitis dan batuk. Mereka adalah diuretik dan, menurut beberapa laporan, meningkatkan potensi pada lelaki dan mengaktifkan sperma.

Kontraindikasi: Alergi dan intoleransi individu. Makan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, wanita hamil dan ibu menyusui.

Kacang seychelles

Kacang Seychelles, atau kelapa ganda, dianggap sebagai salah satu buah paling jarang dan terbesar di bumi. Habitat - Pulau Seychelles. Kacang itu kelihatan seperti punggung. Bahagian dalam buah mengandungi jeli seperti jeli, tanpa warna tanpa rasa yang jelas. Selepas beberapa ketika, ia menjadi keras dan memperoleh rasa manis dan aroma kacang..

Sifat berguna: Ia dianggap sebagai afrodisiak yang kuat dan mampu meningkatkan prestasi seksual lelaki; produk sangat diperlukan untuk melawan banyak racun, kelumpuhan dan epilepsi yang kuat; penerimaan menormalkan kerja usus dan perut, menghilangkan kolik dan toksikosis.

Kontraindikasi: Intoleransi individu dan alergi terhadap kacang.

Pistachio

Pokok pistachio adalah pokok renek yang tumbuh di lintang tropika. Kacang itu memanjang, berbentuk bujur, cangkangnya keras, ringan, sedikit retak dan mudah dibuka. Di bawah tempurung terdapat kernel berminyak, berwarna kehijauan atau coklat muda.

Sifat berguna: Semasa mengambil kacang, proses regenerasi sel hati, pencairan empedu dan normalisasi tekanan diperhatikan, mereka mempunyai kesan analgesik dan meningkatkan sifat darah, penglihatan dan pergerakan usus. Memuaskan rasa lapar sambil mengurangkan selera makan yang berlebihan.

Kontraindikasi: Pistachio adalah alergen, dapat meningkatkan tekanan darah, dan juga menahan air di dalam badan, makan berlebihan dapat menyebabkan cirit-birit, mual dan muntah spasmodik.

Hazelnut

Tumbuh di negara-negara Mediterranean, Eropah, Amerika dan Asia. Cangkangnya bulat, licin. Mempunyai aroma kacang dan rasa manis. Konsisten renyah dan agak padat, tinggi kalori.

Sifat berguna: Pengambilan makanan berterusan memberi kesan positif pada kerja saluran darah dan jantung, memulakan proses mengembalikan kadar keasidan di dalam perut; mengatur aktiviti sistem saraf dan otot, mengembangkan dan menguatkan sistem rangka.

Kontraindikasi: Makan berlebihan dipenuhi dengan kekejangan tajam di lobus temporal, kembung, mual, muntah. Penggunaannya dikontraindikasikan secara ketat untuk pesakit kencing manis, penderita obesiti, penyakit hati kronik dan diatesis.

Chufa (atau almond tanah) tumbuh di Afrika Utara. Warnanya kekuningan, coklat atau merah jambu pucat. Dagingnya rangup, putih, tegas dan manis, dan rasanya seperti badam. Mempunyai rasa kacang yang ketara.

Sifat berguna: Apabila dimakan, kerja sel otak diaktifkan, kecekapan meningkat; membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan menguatkan sistem imun. Ia menghalang penuaan tisu, mengurangkan jumlah kolesterol "buruk", melebarkan saluran darah dan membersihkan usus.

Kontraindikasi: Produk sukar dicerna, jadi tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai berat badan berlebihan, penyakit hati dan ginjal.