Ciri-ciri asid formik

Asid formik adalah perwakilan asid organik yang paling mudah. Bidang penggunaan bahan ini sangat luas: keadaan industri, perubatan dan makmal. Buat pertama kalinya, ia diasingkan dari semut, itulah sebabnya ia mendapat namanya. Artikel ini memperincikan kaedah moden untuk mendapatkan dan menggunakan sebatian ini..

 • Hartanah
 • Sumber
 • Permohonan
 • Ketoksikan

Hartanah

Secara formal, bahan ini merupakan turunan metana, oleh itu, menurut IUPAC, namanya adalah asid metanik. Formula struktur asid formik adalah seperti berikut:

Formula ini menunjukkan sifat asasnya.

Sifat asid

Atom hidrogen dari kumpulan hidroksil dipisahkan dengan mudah walaupun di bawah tindakan bukan sahaja kuat, tetapi juga asas lemah:

 1. HCOOH + H2O = HCOO - + H3O +
 2. HCOOH + OH - = HCOO - + H2O
 3. HCOOH + NH3 = HCOO - + NH4 +

Inilah yang menentukan sifat asid yang agak kuat bagi sebatian ini - ia adalah asid organik yang paling kuat. Ini bermaksud bahawa ia mempunyai semua sifat sifat sebatian kelas ini. Mereka disebut formate ("formica" adalah bahasa Latin untuk "semut").

Tindak balas kumpulan karboksil

Asid format juga mampu menimbulkan reaksi esterifikasi - pembentukan ester dengan alkohol:

Lebih-lebih lagi, ia adalah satu-satunya bahan dengan kumpulan karboksil yang dapat melekat pada ikatan berganda, juga membentuk ester:

Tetapi keunikan asid formik bukan hanya keasidannya. Sekiranya anda melihat struktur molekul dengan teliti, anda dapat melihat kumpulan berfungsi lain - karbonil.

Tindak balas kumpulan karbonil

Kumpulan karbonil adalah ciri aldehid, yang bermaksud bahawa sebatian tersebut menunjukkan sifat sebatian ini. Jadi, ia boleh dikurangkan menjadi formaldehid:

Atau mengoksidakan menjadi asid karbonik yang tidak stabil, yang cepat memecah air dan berubah menjadi karbon dioksida.

Kedua-dua reaksi ini hanya menunjukkan sifat asid formik dan tidak dapat digunakan, tetapi pengoksidaan dengan larutan perak oksida dalam ammonia dapat digunakan untuk penentuan kualitatif sebatian ini..

Sumber

Sebatian ini boleh diperolehi secara sintetik atau dengan mengasingkannya dari objek semula jadi. Terdapat beberapa sumber semula jadi:

 • ia pertama kali diasingkan semasa "penyulingan" badan semut, itulah sebabnya nama itu muncul.
 • Jelatang - tumbuhan ini mengandungi asid formik (terdapat di rambut jelatang).
 • Dalam sebilangan besar, asid formik dijumpai di atmosfer, datang dari tumbuhan.

Hari ini, hampir tidak ada yang mendapat sebatian ini dengan menyuling semut, kerana kaedah pengambilan sintetik dikembangkan dengan baik, dan industri berjaya menggunakannya:

 • hidrolisis metil format yang terbentuk oleh tindak balas karbon monoksida dengan metanol dengan adanya pangkalan yang kuat memberikan bahan ini.
 • Ia juga merupakan produk sampingan dalam penghasilan asid asetik oleh pengoksidaan alkana (cuka dipisahkan). Kaedah ini secara beransur-ansur menjadi usang, kerana kaedah memperoleh yang lebih cekap.
 • Di makmal, ia dapat diperoleh dengan reaksi asid oksalik dengan gliserin yang digunakan untuk pemangkin pada suhu yang sangat tinggi..

Permohonan

Kompaun ini sangat penting dalam banyak bidang aktiviti manusia. Sifat unik dan kaedah yang cukup mudah untuk menghasilkan asid formik menjadikannya reagen yang berguna dan berpatutan. Sifat biologi asid formik memungkinkan untuk menggunakannya untuk tujuan perubatan..

Dalam industri

Asid formik adalah antiseptik yang sangat baik, yang membolehkannya digunakan sebagai agen antibakteria. Harta ini digunakan, misalnya, dalam industri makanan atau pembiakan burung..

Sebagai tindak balas dengan agen penyahhidratan yang kuat seperti asid sulfurik atau fosforus pentoksida, bahan ini terurai, melepaskan karbon monoksida. Oleh itu, ia digunakan untuk mendapatkan sejumlah kecil karbon monoksida di makmal..

Dalam bidang perubatan

Penyelesaian asid performik adalah antiseptik yang sangat baik, yang menjadi sebab penggunaannya dalam perubatan. Paling banyak digunakan dalam pembedahan dan farmaseutikal.

Penggunaan di rumah juga mungkin: bahan ini adalah ubat yang cukup berkesan untuk ketuat.

Sebelum menggunakan sambungan di rumah, anda mesti mempelajari arahan dan membiasakan diri dengan langkah berjaga-jaga.

Ketoksikan

Kompaun ini mempunyai ketoksikan yang rendah, tetapi keracunan dengan asid formik masih boleh dilakukan. Dalam keadaan cair, tidak berbahaya bagi kulit, dan larutan dengan kepekatan lebih dari 10% boleh menyebabkan bahaya yang besar, oleh itu, jika ia bersentuhan dengan kulit, tempat bersentuhan harus segera dirawat dengan larutan soda.

Ia dikeluarkan dari badan dalam jumlah yang sedikit dengan mudah, tetapi ada beberapa keadaan khas. Sebagai contoh, sekiranya berlaku keracunan dengan metanol, produk yang diproses adalah formaldehid dan asid formik, saraf optik boleh mengalami kerosakan teruk, yang akan menyebabkan kemerosotan atau bahkan kehilangan penglihatan.

Oleh itu, asid formik adalah sebatian yang sangat penting dan diperlukan. Ia mendapat aplikasi yang luas dalam banyak bidang aktiviti manusia. Ini adalah aditif makanan terkenal yang digunakan sebagai pengawet, dan sifat antiseptiknya telah digunakan dalam perubatan. Namun, dalam kuantiti yang banyak, boleh membahayakan tubuh, oleh itu penggunaannya memerlukan perhatian dan ketelitian..

Asid formik

Nama kimia

Sifat kimia

Formula kimia asid formik: HCOOH. Ini adalah salah satu wakil pertama serat karbon monobasik ke-t. Bahan ini pertama kali diasingkan pada tahun 1670 dari semut hutan (merah). Di persekitaran semula jadi, ia terdapat dalam racun lebah, jelatang dan jarum pokok konifer, rembesan ubur-ubur, buah-buahan.

Ciri-ciri fizikal

Formula racemik asid metanoik: CH2O2. Bahan dalam keadaan normal mempunyai bentuk cairan tanpa warna, yang mudah larut dalam gliserol, aseton, toluena dan benzena. Jisim molar = 46.02 gram setiap mol. Ester (etil eter dan metil eter) dan garam metana kepada anda dipanggil format.

Sifat kimia

Dengan formula struktur asid formik, kesimpulan dapat diambil dan sifat kimianya. Asid format mampu memperlihatkan sifat to-t dan sebilangan sifat aldehid (tindak balas pengurangan).

Apabila asid formik dioksidakan, misalnya, dengan kalium permanganat, karbon dioksida dilepaskan secara aktif. Bahan ini digunakan sebagai pengawet (kod E236). Asid format bertindak balas dengan asid asetik (pekat) dan terurai menjadi karbon monoksida dan air biasa, membebaskan haba. Sebatian kimia bertindak balas dengan natrium hidroksida. Bahan tidak berinteraksi dengan asid hidroklorik, perak, natrium sulfat, dan sebagainya.

Mendapatkan asid formik

Bahan ini terbentuk sebagai produk sampingan semasa pengoksidaan butana dan penghasilan asid asetik. Ia juga boleh didapati dengan hidrolisis formamida dan metil format (dengan air berlebihan); semasa menghidrat CO sekiranya terdapat alkali. Reaksi kualitatif untuk pengesanan asid metanoik boleh menjadi reaksi algesiges. Larutan ammonia perak oksida dan Cu (OH) 2 boleh bertindak sebagai agen pengoksidaan. Digunakan reaksi cermin perak.

Permohonan asid formik

Bahan ini digunakan sebagai agen antibakteria dan pengawet dalam penyediaan makanan untuk penyimpanan jangka panjang, agen tersebut secara signifikan melambatkan proses pembusukan dan pembusukan. Sebatian kimia digunakan dalam proses pencelupan bulu; sebagai racun serangga dalam pemeliharaan lebah; semasa menjalankan beberapa tindak balas kimia (bertindak sebagai pelarut). Dalam industri makanan, produk tersebut dilabel E236. Dalam perubatan, asid digunakan dalam kombinasi dengan hidrogen peroksida ("permur" atau asid performik) sebagai antiseptik untuk pengobatan penyakit sendi.

kesan farmakologi

Anestetik tempatan, mengganggu, anti-radang, perengsa tempatan, meningkatkan metabolisme tisu.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Asid metanik, apabila digunakan pada permukaan epidermis, menjengkelkan ujung saraf pada kulit dan tisu otot, mengaktifkan reaksi refleks tertentu, dan merangsang pengeluaran neuropeptida dan enkephalins. Pada masa yang sama, kepekaan kesakitan menurun dan kebolehtelapan vaskular meningkat. Bahan ini merangsang proses pembebasan kinin dan histamin, melebarkan saluran darah, merangsang proses imunologi.

Petunjuk untuk digunakan

Ubat ini digunakan untuk merawat instrumen dan peralatan sebelum pembedahan. Bahan ini digunakan secara tempatan sebagai sebahagian daripada penyelesaian untuk rawatan sakit reumatik, myositis, radiculitis, neuralgia, periarthritis, poli dan monoarthritis.

Kontraindikasi

Kesan sampingan

Asid metanik boleh menyebabkan reaksi tempatan, gatal-gatal, kemerahan, kerengsaan kulit, kulit mengelupas, alergi.

Arahan penggunaan (Kaedah dan dos)

Ubat ini digunakan secara topikal, dalam kombinasi dengan bahan lain. Ubat ini disapu ke kawasan yang terjejas dan disapu dengan lembut.

Overdosis

Tiada data mengenai overdosis ubat.

Interaksi

Ubat ini sesuai dengan ubat lain.

arahan khas

Bahan tersebut tidak boleh diambil secara lisan atau digunakan pada selaput lendir, elakkan terkena mata.

Persediaan yang mengandungi (Analog)

Ulasan

Tertakluk kepada cadangan doktor, kaedah pengambilan ubat dan dos, ia memberikan kesan positif yang berkekalan pada neuralgia, artritis dan penyakit lain dari sistem muskuloskeletal. Tiada reaksi buruk yang dilaporkan.

Harga tempat beli

Anda boleh membeli asid formik di farmasi sebagai sebahagian daripada alkohol formik, 15 rubel setiap botol 50 ml.

Pendidikan: Lulus dari Rivne State Basic Medical College dengan ijazah di Farmasi. Lulus dari Universiti Perubatan Negeri Vinnitsa yang diberi nama M.I. Pirogov dan magang di pangkalannya.

Pengalaman kerja: Dari tahun 2003 hingga 2013 - bekerja sebagai ahli farmasi dan ketua kios farmasi. Dia dianugerahkan dengan sijil dan penghargaan selama bertahun-tahun kerja teliti. Artikel mengenai topik perubatan diterbitkan dalam penerbitan tempatan (surat khabar) dan di pelbagai portal Internet.

Asid formik

Asid formik


Sistematik
nama
Asid metanoik
Nama tradisionalAsid formik
Chem. formulaCH₂O₂
Tikus. formulaHCOOH
keadaanCecair
Jisim molar46.025380 g / mol
Ketumpatan1.2196 g / cm³
Kelikatan dinamik0.16 Pa s
Tenaga pengionan11.05 ± 0.01 eV
T. terapung.8.25 ° C
T. kip.100.7 ° C
T. vp.60 ° C
T. sspl.520 ° C
Dan lain-lain. letupan.18 ± 1 jilid%
Titik tiga281.40 K (8.25 ° C), 2.2 kPa
Cr. titik588 K (315 ° C), 5.81 MPa
Mol. kapasiti haba.98.74 J / (mol K)
Enthalpy pembentukan−409.19 kJ / mol
Tekanan wap120 mm. rt. Seni. (16 kPa) pada suhu 50 ° C
pKa3.75
Indeks biasan1.3714
Momen dipole1.41 (gas) D
HADIAHGOST 5848-73 GOST 1706-78
Reg. Nombor CAS64-18-6
PubChem284
Reg. Nombor EINECS200-579-1
KECIL
InChI
Reg. Nombor EC200-579-1
Codex AlimentariusE236
RTECSLQ4900000
ChEBI30751
ChemSpider278
Ketoksikan
Data berdasarkan keadaan standard (25 ° C, 100 kPa) kecuali dinyatakan sebaliknya.

Asid format (nama sistematik: asid metanoik) HCOOH adalah sebatian organik, wakil pertama dalam siri asid karboksilik tepu monobasik. Mendaftar sebagai bahan tambahan makanan di bawah sebutan E236. Asid format mendapat namanya kerana pertama kali diasingkan pada tahun 1670 oleh naturalis Inggeris John Ray dari semut hutan merah. Ia juga terdapat di alam lebah, jelatang, dan jarum. Garam dan anion asid formik disebut format.

Kandungan

 • 1 Sifat fizikal dan kimia
 • 2 Mendapat
 • 3 Keselamatan
 • 4 Berada di alam semula jadi
 • 5 Permohonan
 • 6 Derivatif asid formik

Sifat fizikal dan kimia

Dalam keadaan standard, asid formik adalah cecair yang tidak berwarna dan berbau pedas. Larut dalam aseton, benzena, gliserin, toluena. Tidak boleh dicampur dengan air, dietil eter, etanol.

Pemalar pemisah: 1.772⋅10 −4.

Asid formik, selain sifat berasid, juga menunjukkan beberapa sifat aldehid, khususnya, pengurangan. Dengan berbuat demikian, ia dioksidakan menjadi karbon dioksida. Sebagai contoh:

Apabila dipanaskan dengan agen penyahhidratan yang kuat (H2JADI4 (ringkas) atau P4Osepuluh) terurai menjadi air dan karbon monoksida:

Asid formik bertindak balas dengan larutan oksida perak ammoniacal:

Interaksi asid formik dengan hidroksida tembaga:

Menunjukkan semua sifat asid karboksilik monobasik:

Format dengan logam:

Membentuk ester dengan alkohol:

Menerima

 1. Produk sampingan dalam penghasilan asid asetik oleh pengoksidaan fasa cecair butana.
 2. Pengoksidaan metanol:
  CH3OH → HCHO → HCOOH
 3. Tindak balas karbon monoksida dengan natrium hidroksida:
  NaOH + CO → HCOONa → (+ H2JADI4, −Na2JADI4) HCOOH
  Ini adalah kaedah perindustrian utama, yang dilakukan dalam dua tahap: pada tahap pertama, karbon monoksida di bawah tekanan 0,6-0,8 MPa disalurkan melalui natrium hidroksida yang dipanaskan hingga 120-130 ° C; pada peringkat kedua, natrium format dirawat dengan asid sulfurik dan produk tersebut disuling dengan vakum.
 4. Penguraian ester gliserol asid oksalik. Untuk ini, gliserin anhidrat dipanaskan dengan asid oksalik, sementara air disuling dan ester oksalik terbentuk. Setelah pemanasan selanjutnya, ester terurai, melepaskan karbon dioksida, dan ester formik terbentuk, yang, setelah penguraian dengan air, memberikan asid formik dan gliserin.

Keselamatan

Bahaya asid formik bergantung kepada kepekatannya. Mengikut klasifikasi Kesatuan Eropah, kepekatan hingga 10% mempunyai kesan menjengkelkan, lebih daripada 10% - menghakis.

Sekiranya bersentuhan dengan kulit, asid formik cecair 100% menyebabkan luka bakar kimia yang teruk. Walaupun sebilangan kecil pada kulit menyebabkan kesakitan yang teruk, kawasan yang terkena mula berubah menjadi putih, seolah-olah ditutup dengan fros, kemudian kelihatan seperti lilin, garis merah muncul di sekelilingnya. Asid mudah menembusi lapisan lemak kulit, oleh itu, mencuci kawasan yang terkena dengan larutan soda harus segera dilakukan. Sentuhan dengan wap asid formik pekat boleh merosakkan mata dan saluran pernafasan. Pengambilan larutan cair yang tidak disengajakan menyebabkan gejala gastroenteritis nekrotik teruk.

Asid formik cepat dimetabolisme dan dikeluarkan oleh badan. Walau bagaimanapun, asid formik dan formaldehid yang dihasilkan oleh keracunan metanol menyebabkan kerosakan pada saraf optik dan menyebabkan kebutaan..

Menurut MPC di udara kawasan kerja sama dengan 1 mg / m 3 (maksimum sekali). Boleh diserap ke dalam badan melalui penyedutan. Ambang bau boleh mencapai, misalnya, 453 mg / m 3. dapat dijangkakan bahawa penggunaan RPE penyaringan yang meluas dalam kombinasi dengan "penggantian penapis apabila terdapat bau di bawah topeng" (seperti yang selalu disyorkan di Persekutuan Rusia oleh pembekal RPE) akan menyebabkan pendedahan berlebihan kepada asid formik pada sekurang-kurangnya sebilangan pekerja kerana penggantian penapis gas terlambat. Untuk melindungi daripadanya, perubahan teknologi dan penyelesaian kolektif yang lebih berkesan harus digunakan..

Berada di alam semula jadi

Secara semula jadi, asid formik terdapat pada jarum, jelatang, buah-buahan, rembesan ubur-ubur, lebah dan semut. Asid formik pertama kali diasingkan pada tahun 1670 oleh naturalis Inggeris John Ray dari semut hutan merah, yang menerangkan namanya.

Dalam kuantiti yang banyak, asid formik terbentuk sebagai produk sampingan dalam pengoksidaan fasa cecair butana dan petrol ringan dalam penghasilan asid asetik. Asid format juga diperoleh dengan hidrolisis formamida (

35% daripada jumlah pengeluaran dunia); prosesnya terdiri daripada beberapa peringkat: karbonilasi metanol, interaksi metil format dengan NH anhidrat3 dan hidrolisis seterusnya formamida terbentuk dengan 75% H2JADI4. Kadang-kadang hidrolisis langsung metil format digunakan (tindak balas dilakukan dalam lebihan air atau dengan adanya amina tersier), hidrasi CO di hadapan alkali (asid diasingkan dari garam dengan tindakan H2JADI4), penyahhidrogenan CH3OH dalam fasa wap dengan adanya pemangkin yang mengandungi Cu, serta Zr, Zn, Cr, Mn, Mg, dll. (Kaedah ini tidak mempunyai nilai industri).

Permohonan

Pada asasnya, asid formik digunakan sebagai pengawet dan agen antibakteria dalam penyediaan makanan. Asid formik melambatkan proses pembusukan dan pembusukan, sehingga rumput kering dan silage yang dirawat dengan asid formik tahan lebih lama. Asid format juga digunakan dalam pencelupan bulu mordan, untuk melawan parasit dalam pemeliharaan lebah, sebagai pelarut dalam beberapa reaksi kimia.

Makmal menggunakan penguraian asid formik cair di bawah tindakan asid sulfurik pekat panas, atau dengan menyebarkan asid formik ke atas fosforus oksida P2Olima, untuk pengeluaran karbon monoksida.

Dalam perubatan digunakan untuk penyediaan larutan asid performik ("permur", atau resipi "C-4" (campuran hidrogen peroksida dan asid formik)). Pervomur digunakan dalam pembedahan sebagai antiseptik pra operasi, dalam industri farmaseutikal untuk pembasmian kuman peralatan.

Derivatif asid formik

Garam dan ester asid formik disebut format.

Asid formik: ciri dan penggunaan umum

HCOOH adalah formula rasional asid formik, asid karboksilik satu komponen tepu yang tergolong dalam kumpulan karboksil yang disebut. Pada masa ini, asid formik mempunyai nama sistematik asid metanik, ia adalah sebatian organik yang didaftarkan sebagai bahan tambahan makanan E236.

Sejarah kemunculan asid formik

Pembukaan

Pada tahun 1670, seorang naturalis, anggota Royal Society of London, John Ray, melakukan eksperimen, hasilnya adalah kemunculan larutan berair baru sebatian kimia yang menunjukkan sifat khas asid. Rey, dengan mendidih air di dalam kapal dengan semut hutan merah diletakkan di dalamnya, membuat proses penyulingan wap.

Prosesnya kini telah digantikan oleh sintesis asid formik dari karbon monoksida dan air. Kemudian, ahli entomologi akan mengesahkan bahawa badan semut di rongga perut mengandungi kelenjar beracun yang menghasilkan asid sebagai alat pertahanan terhadap serangan..

Semut hutan merah bukan satu-satunya pembawa asid spesis ini. Asid format, walaupun dalam jumlah yang lebih kecil, terdapat dalam racun lebah, ulat ulat sutera, jarum pain, jelatang, buah-buahan, serta rembesan haiwan dan juga manusia. Garam dan ester asid, format, juga dinamakan dari formica - semut Latin.

Menerima

Sejak abad ke-19, asid formik telah dihasilkan secara kimia dalam bentuk garam natrium. Sebilangan besar asid formik diperoleh sebagai produk sampingan semasa pengoksidaan fasa cecair pecahan butana dan petrol dalam penghasilan asid lain - asetik.

Kira-kira 35% pengeluaran dunia diperoleh dengan hidrolisis formamida. Kaedah perindustrian utama untuk menghasilkan asid formik ialah tindak balas karbon monoksida dengan natrium hidroksida: NaOH + CO → HCOONa → (+ H2SO4, −Na2SO4) HCOOH. Prosesnya terbahagi kepada dua peringkat:

 • Tahap 1. Karbon monoksida dilewatkan pada tekanan 0,6 - 0,8 MPa hingga 120 - 130 ° C natrium hidroksida.
 • Tahap 2. Rawatan natrium format dengan asid sulfurik dan penyulingan vakum produk.

Cara lain ialah penguraian ester gliserol asid oksalik. Apabila asid oksalik dan gliserin anhidrat dipanaskan, ester oksalik terbentuk dengan menyuling air. Dengan menguraikan ester oksalik dengan pemanasan, karbon dioksida diperoleh dan pembentukan ester semut. Yang terakhir, dengan penguraian dengan air, membentuk gliserin dan asid formik.

Ciri fizikal dan kimia asid formik

Salah satu asid karboksilik paling sederhana, formik pada masa yang sama paling kuat. Sekiranya bersentuhan dengan kulit, ia menyebabkan luka bakar, pembakaran, pembubaran. Melarutkan nilon, nilon dan polimer lain.

Asid format adalah cecair tidak berwarna dengan bau yang menyengat dan menyengat. Tidak boleh dicampur dengan air, etanol, dietil eter. Larut dalam aseton, benzena, gliserin dan toluena. Ia mempunyai sifat asid dan aldehid, dalam formula molekul terdapat bahagian berasid (CO-OH) dan atom karbon (H-CO). Ciri ini menyebabkan reaksi khas untuk mengurangkan perak, yang khas untuk aldehid, tetapi tidak untuk asid..

Ciri penting asid formik ialah pengeluaran cecair "berat". Digunakan oleh ahli geologi, ahli mineralologi, ahli gemologi, mereka membantu dalam mengenal pasti dan memisahkan mineral mengikut sifat ketumpatannya.

Apabila logam thallium dilarutkan dalam larutan asid formik 90%, thallium formate diperolehi. Apabila bahan dan garamnya larut, larutan diperoleh di mana spar berat, korundum, malachite terapung.

Asid formik terkenal dengan sifat bakterisida. Digunakan untuk pembasmian kuman bekas makanan. Asid digunakan sebagai pekat makanan. Penyelesaian yang lemah digunakan dalam perubatan.

Permohonan

Penggunaan utama asid formik adalah pengawet, ini disebabkan oleh sifat bakterisida dan antiseptiknya yang tinggi. Asid format (food grade E236), yang menghentikan pembusukan, banyak digunakan di banyak kawasan, termasuk:

 • makanan:
  • pemeliharaan jus, sayur-sayuran
  • pembersihan dari kekotoran gula dalam pengeluaran madu, pengasam
  • pembasmian kuman tangki wain dan bir
 • perubatan:
  • agen analgesik dan anti-radang
  • rawatan penyakit kulat, lebam, keseleo, urat varikos
  • penyelesaian anti-tuberkulosis
  • ubat bius
 • kosmetologi:
  • pembersih untuk merawat jerawat
  • rangsangan pertumbuhan rambut
  • produk penyamakan dan penyamakan
 • isi rumah:
  • agen pembersih daripada karat dan kapur
 • Pertanian:
  • penyediaan makanan musim sejuk
  • kawalan tungau dalam pemeliharaan lebah

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bidang penerapan asid formik, lihat penerbitan "Penggunaan asid formik dalam pelbagai industri".

Keselamatan dan penerimaan

Perlu diingatkan bahawa penggunaan asid formik dalam produk makanan dibenarkan di Rusia, Belarus, dan juga di negara-negara EAEU. Di negara-negara Kesatuan Eropah, dibenarkan menggunakan E236 dalam kosmetik, dan di Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada perasa sintetik untuk makanan.

Asid formik yang tidak dicairkan menyebabkan luka bakar kimia yang teruk, 10% atau lebih mempunyai kesan menghakis, kurang daripada 10% - menjengkelkan.

Ciri pembezaan utama asid metana adalah ketiadaan kemudahan pengeluaran di Rusia. Walaupun begitu, asid formik selalu boleh dibeli di Everest LLC. Ketahui lebih lanjut di sini.

Asid formik, pengeluaran, sifat, tindak balas kimia

Asid formik, pengeluaran, sifat, tindak balas kimia.

Asid formik (juga asid metanoik) adalah bahan organik yang berkaitan dengan asid karboksilik monobasik tepu.

Asid formik, formula, ciri:

Asid formik (juga asid metanoik) adalah bahan organik yang berkaitan dengan asid karboksilik monobasik tepu.

Formula kimia asid formik ialah CH₂O₂. Rumus formula asid formik HCOOH. Tidak mempunyai isomer.

Struktur molekul asid formik:

Asid formik (asid metanoik) - asid karboksilik termudah, nenek moyang kelas asid karboksilik.

Asid format adalah cecair tidak berwarna dengan bau yang menyakitkan.

Asid formik adalah cecair yang mudah terbakar dengan takat kilat 60 ° C, suhu automatik 504 ° C.

Larutan berair yang mengandungi 85% asid formik juga merupakan cecair mudah terbakar dengan titik kilat (dalam wadah terbuka) 71 ° C, titik kilat 83 ° C.

Di atas suhu 69 ° C, asid formik boleh membentuk campuran wap / udara yang boleh meletup..

Larut dalam aseton, benzena, gliserin, toluena. Tidak boleh dicampur dengan air, dietil eter, etanol.

Sebagai makanan tambahan, asid formik didaftarkan sebagai E236.

Asid formik mendapat namanya dari fakta bahawa ia pertama kali diasingkan pada tahun 1670 oleh naturalis Inggeris John Ray dari semut hutan merah.

Secara semula jadi, asid formik terdapat dalam racun lebah, jelatang, jarum, rembesan ubur-ubur, buah-buahan (epal, raspberi, strawberi, alpukat, dll.).

Garam dan anion asid formik disebut format.

Nama asid formik dalam bahasa Inggeris ialah asid formik.

Asid format adalah toksik, berbahaya bagi kehidupan dan kesihatan (bahaya bergantung kepada kepekatan), menghakis.

Ciri fizikal asid formik:

Nama parameter:Nilai:
Warnatanpa warna
BauBau yang kuat
Rasamasam
Keadaan agregat (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.)cecair
Ketumpatan (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), G / cm 31.2196
Ketumpatan (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), Kg / m 31219.6
Takat lebur, ° C8.25
Suhu penyejatan, ° C100.7
Titik tiga, ° C8.25 pada 2.2 kPa
Titik kritikal, ° C315 pada 5.81 MPa
Titik nyalaan, ° C60
Suhu autoignition, ° C504
Pemalar pemisah1,772⋅10 -4
Pemalar asid secara berterusan3.75
Kepekatan campuran dengan udara yang meletup,% mengikut isipadudari 18 hingga 57
Haba pembakaran tertentu, MJ / kg4.58
Jisim molar, g / mol46.03

Sifat kimia asid formik:

Asid formik, selain sifat berasid, juga menunjukkan beberapa sifat aldehid, khususnya, pengurangan.

Ia dicirikan oleh tindak balas kimia berikut:

 1. 1. tindak balas asid formik dengan alkali:

HCOOH + NaOH → HCOONa + H2O,

HCOOH + KOH → HCOOK + H2O.

Tindak balas ini menghasilkan sodium formate (potassium formate) dan air.

 1. 2. tindak balas asid formik dengan hidroksida:

Tindak balas ini menghasilkan karbon dioksida, oksida kuprum dan air..

 1. 3. tindak balas penguraian asid formik apabila dipanaskan:

Apabila dipanaskan dengan agen penyahhidratan yang kuat seperti asid sulfurik pekat atau fosforus oksida, terurai menjadi karbon monoksida (karbon monoksida) dan air.

 1. 4. tindak balas pembentukan ester:

Asid formik, bertindak balas dengan alkohol, membentuk ester.

Hasil daripada tindak balas kimia asid formik dengan metanol (metil alkohol), metil format (metil ester asid formik) dan air terbentuk.

 1. 5. tindak balas dengan larutan ammonia perak oksida (tindak balas cermin perak):

Oleh kerana asid formik menunjukkan sifat aldehid, ia dicirikan oleh reaksi "cermin perak". Tindak balas cermin perak adalah reaksi kualitatif terhadap aldehid. Hasil tindak balas tersebut, perak logam terbentuk. Sekiranya tindak balas dilakukan di dalam kapal dengan dinding yang bersih dan halus, maka perak disimpan pada mereka dalam bentuk filem tipis, membentuk permukaan cermin. Sekiranya terdapat pencemaran sedikit pun, perak dilepaskan sebagai endapan longgar kelabu..

Mendapatkan asid formik:

Asid formik diperoleh:

- pengoksidaan metanol (CH3DIA);

- sebagai produk sampingan dalam pengoksidaan butana dalam penghasilan asid asetik;

- tindak balas karbon monoksida dengan natrium hidroksida (kaedah perindustrian utama) dalam dua peringkat.

NaOH + CO → HCOONa → HCOOH

Pada peringkat pertama, natrium format diperolehi, kemudian dirawat dengan asid sulfurik;

- penguraian ester gliserol asid oksalik.

Pengendalian asid formik dengan selamat. Keperluan GOST:

Asid formik tergolong dalam bahan kelas bahaya ke-2 (GOST 12.1.007-76). Kepekatan maksimum yang dibenarkan di udara kawasan kerja premis perindustrian (MPC) adalah 1 mg / m 3 (lihat Reagen GOST 5848-73. Asid formik. Spesifikasi (dengan Pindaan No. 1, 2, 3)).

Apabila kepekatan maksimum yang dibenarkan, wap asid formik menjengkelkan selaput lendir saluran pernafasan atas dan mata; asid formik juga menyebabkan kulit terbakar.

Asid format dan larutannya adalah cecair mudah terbakar. Semua kerja dengan asid formik harus dilakukan dari api.

Semua bilik di mana kerja dengan asid formik mesti dilengkapi dengan pengudaraan mekanikal bekalan dan ekzos am. Analisis asid formik harus dilakukan di tudung wasap makmal.

Semasa bekerja dengannya, peralatan pelindung diri harus digunakan. Jangan biarkan ubat memasuki badan. Pertolongan cemas untuk luka bakar - bilas berlebihan dengan air.

Pemakaian asid formik:

Asid formik digunakan:

- dalam pertanian, sebagai pengawet untuk rumput kering dan silage,

- dalam industri kimia sebagai pelarut,

- dalam industri makanan sebagai pengawet,

- dalam industri tekstil untuk mewarnai bulu,

- dalam pemeliharaan lebah sebagai cara memerangi parasit.

Asid formik, pengeluaran, sifat, tindak balas kimia

Asid formik, pengeluaran, sifat, tindak balas kimia.

Asid formik (juga asid metanoik) adalah bahan organik yang berkaitan dengan asid karboksilik monobasik tepu.

Asid formik, formula, ciri:

Asid formik (juga asid metanoik) adalah bahan organik yang berkaitan dengan asid karboksilik monobasik tepu.

Formula kimia asid formik ialah CH₂O₂. Rumus formula asid formik HCOOH. Tidak mempunyai isomer.

Struktur molekul asid formik:

Asid formik (asid metanoik) - asid karboksilik termudah, nenek moyang kelas asid karboksilik.

Asid format adalah cecair tidak berwarna dengan bau yang menyakitkan.

Asid formik adalah cecair yang mudah terbakar dengan takat kilat 60 ° C, suhu automatik 504 ° C.

Larutan berair yang mengandungi 85% asid formik juga merupakan cecair mudah terbakar dengan titik kilat (dalam wadah terbuka) 71 ° C, titik kilat 83 ° C.

Di atas suhu 69 ° C, asid formik boleh membentuk campuran wap / udara yang boleh meletup..

Larut dalam aseton, benzena, gliserin, toluena. Tidak boleh dicampur dengan air, dietil eter, etanol.

Sebagai makanan tambahan, asid formik didaftarkan sebagai E236.

Asid formik mendapat namanya dari fakta bahawa ia pertama kali diasingkan pada tahun 1670 oleh naturalis Inggeris John Ray dari semut hutan merah.

Secara semula jadi, asid formik terkandung dalam racun lebah, jelatang, jarum, rembesan ubur-ubur, buah-buahan (epal, raspberi, strawberi, alpukat, dll.).

Garam dan anion asid formik disebut format.

Asid format adalah toksik, berbahaya bagi kehidupan dan kesihatan (bahaya bergantung kepada kepekatan), menghakis.

Ciri fizikal asid formik:

Nama parameter:Nilai:
Warnatanpa warna
BauBau yang kuat
Rasamasam
Keadaan agregat (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.)cecair
Ketumpatan (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), G / cm 31.2196
Ketumpatan (pada 25 ° C dan tekanan atmosfera 1 atm.), Kg / m 31.2196
Takat lebur, ° C8.25
Suhu penyejatan, ° C100.7
Titik tiga, ° C8.25 pada 2.2 kPa
Titik kritikal, ° C315 pada 5.81 MPa
Titik nyalaan, ° C60
Suhu autoignition, ° C504
Pemalar pemisah1,772⋅10 -4
Pemalar asid secara berterusan3.75
Kepekatan campuran dengan udara yang meletup,% mengikut isipadudari 18 hingga 57
Haba pembakaran tertentu, MJ / kg4.58
Jisim molar, g / mol46.03

Sifat kimia asid formik:

Asid formik, selain sifat berasid, juga menunjukkan beberapa sifat aldehid, khususnya, pengurangan.

Ia dicirikan oleh tindak balas kimia berikut:

 1. 1. tindak balas asid formik dengan alkali:

HCOOH + NaOH → HCOONa + H2O,

HCOOH + KOH → HCOOK + H2O.

Tindak balas ini menghasilkan sodium formate (potassium formate) dan air.

 1. 2. tindak balas asid formik dengan hidroksida:

Tindak balas ini menghasilkan karbon dioksida, oksida kuprum dan air..

 1. 3. tindak balas penguraian asid formik apabila dipanaskan:

Apabila dipanaskan dengan agen penyahhidratan yang kuat seperti asid sulfurik pekat atau fosforus oksida, terurai menjadi karbon monoksida (karbon monoksida) dan air.

 1. 4. tindak balas pembentukan ester:

Asid formik, bertindak balas dengan alkohol, membentuk ester.

Hasil daripada tindak balas kimia asid formik dengan metanol (metil alkohol), metil format (metil ester asid formik) dan air terbentuk.

 1. 5. tindak balas dengan larutan ammonia perak oksida (tindak balas cermin perak):

Oleh kerana asid formik menunjukkan sifat aldehid, ia dicirikan oleh reaksi "cermin perak". Tindak balas cermin perak adalah reaksi kualitatif terhadap aldehid. Hasil tindak balas tersebut, perak logam terbentuk. Sekiranya tindak balas dilakukan di dalam kapal dengan dinding yang bersih dan halus, maka perak disimpan pada mereka dalam bentuk filem tipis, membentuk permukaan cermin. Sekiranya terdapat pencemaran sedikit pun, perak dilepaskan sebagai endapan longgar kelabu..

Mendapatkan asid formik:

Asid formik diperoleh:

- pengoksidaan metanol (CH3DIA);

- sebagai produk sampingan dalam pengoksidaan butana dalam penghasilan asid asetik;

- tindak balas karbon monoksida dengan natrium hidroksida (kaedah perindustrian utama) dalam dua peringkat.

NaOH + CO → HCOONa → HCOOH

Pada peringkat pertama, natrium format diperolehi, kemudian dirawat dengan asid sulfurik;

- penguraian ester gliserol asid oksalik.

Keselamatan semasa mengendalikan asid formik:

Asid formik tergolong dalam bahan kelas bahaya ke-2 (GOST 12.1.007-76). Kepekatan maksimum yang dibenarkan di udara kawasan kerja premis perindustrian (MPC) adalah 1 mg / m 3 (lihat Reagen GOST 5848-73. Asid formik. Spesifikasi (dengan Pindaan No. 1, 2, 3)).

Apabila kepekatan maksimum yang dibenarkan, wap asid formik menjengkelkan selaput lendir saluran pernafasan atas dan mata; asid formik juga menyebabkan kulit terbakar.

Asid format dan larutannya adalah cecair mudah terbakar. Semua kerja dengan asid formik harus dilakukan dari api.

Semua bilik di mana kerja dengan asid formik mesti dilengkapi dengan pengudaraan mekanikal bekalan dan ekzos am. Analisis asid formik harus dilakukan di tudung wasap makmal.

Semasa bekerja dengannya, peralatan pelindung diri harus digunakan. Jangan biarkan ubat memasuki badan. Pertolongan cemas untuk luka bakar - bilas berlebihan dengan air.

Pemakaian asid formik:

Asid formik digunakan:

- dalam pertanian, sebagai pengawet untuk rumput kering dan silage,

- dalam industri kimia sebagai pelarut,

- dalam industri makanan sebagai pengawet,

- dalam industri tekstil untuk mewarnai bulu,

- dalam pemeliharaan lebah sebagai cara memerangi parasit.

Asid formik

Pada tahun 1670 ahli botani dan zoologi Inggeris John Ray (1627-1705) melakukan eksperimen yang tidak biasa. Dia memasukkan semut hutan merah ke dalam sebuah kapal, menuangkan air, memanaskannya hingga mendidih dan melewati aliran wap panas melalui kapal. Ahli kimia memanggil proses ini penyulingan wap dan digunakan secara meluas untuk mengasingkan dan membersihkan banyak sebatian organik. Selepas pemeluwapan wap, Rey menerima larutan berair sebatian kimia baru. Ia menunjukkan sifat khas asid, oleh itu dinamakan asid formik (nama modennya adalah metana). Nama garam dan ester asid metanat - format - juga dikaitkan dengan semut (formica Latin - "semut").

Selanjutnya, ahli entomologi - pakar serangga (dari bahasa Yunani "entokon" - "serangga" dan "logo" - "doktrin", "kata") menetapkan bahawa semut betina dan pekerja mempunyai kelenjar beracun di perut mereka yang menghasilkan asid. Semut hutan mempunyai kira-kira 5 mg daripadanya. Asid berfungsi sebagai senjata untuk perlindungan dan serangan serangga. Hampir tidak ada orang yang tidak mengalami gigitan mereka. Sensasinya sangat mirip dengan luka bakar jelatang, kerana asid formik juga terkandung di rambut terbaik tumbuhan ini. Menembusi kulit, mereka pecah, dan isinya terbakar dengan menyakitkan.

Asid format juga terdapat dalam racun lebah, jarum pinus, ulat ulat sutera, dalam jumlah kecil ia terdapat dalam pelbagai buah, di organ, tisu, rembesan haiwan dan manusia. Pada abad XIX. Asid format (dalam bentuk garam natrium) diperoleh secara artifisial dengan tindakan karbon monoksida (II) pada alkali basah pada suhu tinggi: NaOH + CO = HCOONa. Sebaliknya, di bawah tindakan asid sulfurik pekat, asid formik terurai dengan pembebasan gas: НСООН = СО + Н2A. Tindak balas ini digunakan di makmal untuk menghasilkan CO tulen. Dengan pemanasan garam natrium asid formik yang kuat - natrium format - tindak balas yang sama sekali berbeza: atom karbon dua molekul asid kelihatan saling berangkai dan natrium oksalat terbentuk - garam asid oksalik: 2HCOONa = NaOOC - COONa + H2.

Perbezaan penting antara asid formik dan asid karboksilik lain adalah bahawa ia, seperti Janus bermuka dua, mempunyai kedua-dua sifat asid dan aldehid: dalam molekulnya, di satu "sisi" anda dapat melihat kumpulan asid (karboksilik) —CO - OH, dan yang lain - atom karbon yang sama yang merupakan sebahagian daripada kumpulan aldehid H - CO—. Oleh itu, asid formik mengurangkan perak dari larutannya - ia memberikan reaksi "cermin perak", yang merupakan ciri aldehid, tetapi bukan ciri asid. Sekiranya asid formik, tindak balas ini, yang juga tidak biasa, disertai dengan pembebasan karbon dioksida akibat pengoksidaan asid organik (formik) kepada asid anorganik (karbonik), yang tidak stabil dan terurai: HCOOH + [O] = HO - CO - OH = CO2 + H2O.

Asid formik adalah asid karboksilik paling sederhana dan terkuat; ia sepuluh kali lebih kuat daripada asid asetik. Ketika ahli kimia Jerman Justus Liebig pertama kali mendapat asid formik anhidrat, ia ternyata merupakan sebatian yang sangat berbahaya. Apabila bersentuhan dengan kulit, ia tidak hanya terbakar, tetapi benar-benar melarutkannya, meninggalkan luka penyembuhan yang sukar. Seperti yang dikenang oleh pekerja Liebig, Karl Vogt (1817-1895), dia mempunyai bekas luka di tangannya - hasil dari "percubaan" yang dilakukan bersama dengan Liebig. Dan tidak menghairankan - kemudian didapati bahawa asid formik anhidrat bahkan melarutkan nilon, nilon dan polimer lain yang tidak mengambil larutan cair dari asid dan alkali lain.

Asid formik telah menemui aplikasi yang tidak dijangka dalam pembuatan cecair berat yang disebut - larutan berair di mana batu bahkan tidak tenggelam. Cecair semacam itu diperlukan oleh ahli geologi untuk memisahkan mineral mengikut ketumpatan. Thallium formate isl diperoleh dengan melarutkan logam thallium dalam larutan asid formik 90%. Garam ini dalam keadaan pepejal mungkin tidak mempunyai rekod ketumpatan, tetapi dibezakan dengan kelarutan yang sangat tinggi: 0,5 kg (!) Thallium formate dapat dilarutkan dalam 100 g air pada suhu bilik. Dalam larutan berair tepu, ketumpatannya bervariasi dari 3.40 g / cm3 (pada 20 kira-kira C) hingga 4.76 g / cm 3 (pada 90 sekitar C). Ketumpatan yang lebih tinggi dalam larutan campuran thallium formate dan thallium malonate - garam asid malonik CH2(COOTl)2.

Apabila garam ini dilarutkan (dalam nisbah 1: 1 berat) dalam jumlah minimum air, cecair dengan ketumpatan unik terbentuk: 4,332 g / cm3 pada 20 ° C, dan pada 95 ° C, ketumpatan larutan dapat ditingkatkan menjadi 5,0 g / cm 3. Barit (spar berat), kuarza, korundum, malachit dan juga granit terapung dalam larutan tersebut.!

Asid formik mempunyai sifat bakteria kuat. Oleh itu, larutan berairnya digunakan sebagai pengawet makanan, dan secara berpasangan mereka membasmi kuman bekas untuk produk makanan (termasuk tong anggur), dan memusnahkan tungau lebah. Penyelesaian asid formik alkohol berair yang lemah (alkohol formik) digunakan dalam perubatan untuk menggosok.