P l viburnum


PROJEK NUKLEAR GENERASI KE-5 PROJEK "KALINA"
SUBMARINE BUKAN NUKLEAR PROJEK GENERASI KE-5 "KALINA"

27.01.2017

Pembinaan kapal selam bukan nuklear generasi kelima dapat dimulakan di Rusia dalam lima tahun, kata ketua Perbadanan Pembangunan Kapal Bersatu Alexey Rakhmanov kepada wartawan pada hari Rabu..
"Saya rasa itu dalam lima tahun," katanya, menjawab pertanyaan yang relevan.
Berita RIA

Reka bentuk awal kapal selam bukan nuklear generasi kelima telah dibuat di Rusia, dan tugas untuk pengembangan reka bentuk teknikal sedang diselaraskan. Igor Ponomarev, Wakil Presiden United Shipbuilding Corporation (USC) untuk pembinaan kapal tentera, memberitahu TASS mengenai perkara ini..
"Reka bentuk awal kapal selam bukan nuklear yang menjanjikan dari generasi kelima yang dikembangkan oleh Biro Reka Bentuk Pusat" Rubin "telah dibuat, dan tugas untuk pengembangan reka bentuk teknis kapal sedang diselaraskan. Keputusan untuk memulakan pembinaannya akan dibuat setelah siapnya reka bentuk teknikal, "katanya.
TUGAS

Kerja pembangunan (R&D) kapal selam bukan nuklear generasi kelima Kalina akan diselesaikan di bawah program persenjataan negara (GPV) 2018-2025, kata Wakil Laksamana Viktor Buruk dalam satu persidangan di salun tentera laut di St Petersburg.
Kapal selam bukan nuklear generasi kelima harus mengganti kapal projek 877, 636 ("Varshavyanka"), dan juga 677 "Lada" yang kini sedang beroperasi dengan Angkatan Laut..
“Program untuk pembangunan kapal selam bukan nuklear generasi kelima diatur dalam GPV. Kerja pembangunan di Kalina harus disiapkan menjelang 2025, "kata Bursuk..
Dia menekankan bahawa "kelanjutan pembinaan kapal selam projek 677" Lada "tidak menangguhkan projek pembinaan kapal selam" Kalina ", tetapi akan dilakukan secara selari".
Berita RIA

Peletakan kapal selam bukan nuklear terbaru dari projek Kalina belum dilakukan, kerana masih belum ada perintah dari Kementerian Pertahanan (Tentera Laut), kata Presiden United Shipbuilding Corporation (USC) Alexey Rakhmanov kepada RIA Novosti.
"Penanda buku akan berlaku apabila ada pesanan. Kami bekerja selaras dengan program persenjataan negara. Saya tidak menganggap betul untuk mengulas isu-isu mengubah pelbagai keutamaan dan mengubah pelaksanaan pelbagai OCD. Kerja itu berjalan mengikut rancangan, "kata Rakhmanov..
Projek kapal selam bukan nuklear "Kalina" dengan loji janakuasa bebas udara, pembinaannya termasuk dalam program persenjataan negara untuk 2018-2027, dikembangkan oleh biro reka bentuk pusat teknologi marin "Rubin" atas perintah Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia pada tahun 2015.
Ciri-ciri utama projek Kalina adalah loji kuasa bebas udara standard dan peluru berpandu Kalibr-PL. Dari segi ciri taktikal dan teknikalnya, kapal selam Kalina semestinya melampaui pendahulu projek 636 Varshavyanka dan 677 Lada dengan ketara.
Berita RIA

Pembangunan loji janakuasa bebas udara untuk kapal selam bukan nuklear terbaru Tentera Laut masih dijalankan pada prototaip darat, tetapi dalam masa terdekat prototaip dalam versi marin akan muncul, kata Presiden United Shipbuilding Corporation (USC) Alexei Rakhmanov kepada RIA Novosti.
"Ini akan hampir dengan keadaan sebenar, maka kita akan membincangkan topik, mana yang lebih baik, mana yang lebih buruk," katanya..
CDB "Rubin", "Malakhit" dan pusat saintifik negara Krylov sedang mengusahakan projek ini. Pada masa yang sama, ekonominya sedang dikaji, tambah sumber agensi itu.
"Apa-apa pekerjaan mesti mempunyai arti ekonomi. Sebaik sahaja kita melihatnya, kita akan melaksanakannya, "Rakhmanov menyimpulkan..
Sebelumnya dilaporkan bahawa ujian pemasangan harus selesai pada akhir 2021.
Kapal selam projek Kalina dapat bertahan di bawah air hingga dua minggu tanpa permukaan untuk mengisi bateri, sementara analognya projek 636 dan 877 dari kelas Varshavyanka dipaksa muncul setiap hari..
Berita RIA

Reka bentuk teknikal kapal selam bukan nuklear Kalina akan dikembangkan berdasarkan semua perkembangan kapal selam sebelumnya, Lada bukan prototaip, kata ketua United Shipbuilding Corporation (USC) Alexei Rakhmanov kepada RIA Novosti.
Sebelumnya, dia juga memberitahu agensi itu mengenai penandatanganan kontrak yang dirancang dengan Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia untuk pembangunan projek teknikal untuk Kalina.
"Ini simbiosis. Kita tidak boleh mengatakan bahawa salah satu kapal ini akan menjadi prototaip "Kalina". Ini adalah gabungan hodgepodge. Sekiranya kita membandingkannya dengan pesawat generasi 4 ++ dan generasi kelima, maka ini adalah generasi kelima, "kata Rakhmanov..
Menurutnya, Kalina adalah kesinambungan dari projek Lada sebelumnya. "Sangat jelas" bahawa "Kalina" akan menggunakan "semua perkembangan yang ada dalam industri tenaga kapal selam tradisional".
"Tetapi jelas bahawa kapal dari siri Lada menunjukkan ciri yang jauh lebih baik dari segi bidang akustik luaran. Dan kami berjaya memperoleh hasil yang sangat baik dengan anjakan yang agak kecil ketika merancang kapal dengan lambung tunggal, "kata Rakhmanov..
Projek kapal selam bukan nuklear "Kalina", yang pembinaannya termasuk dalam program persenjataan negara untuk 2018-2027, dikembangkan oleh biro reka bentuk pusat teknologi marin "Rubin" atas perintah Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia pada tahun 2015.
Ciri-ciri utama projek Kalina adalah loji kuasa bebas udara standard dan peluru berpandu Kalibr-PL. Dari segi ciri taktikal dan teknikalnya, kapal selam Kalina semestinya melampaui pendahulu projek 636 Varshavyanka dan 677 Lada dengan ketara.
Oleh kerana pemasangan bebas udara, "Kalina" dapat bertahan di bawah air hingga dua minggu tanpa permukaan untuk mengecas bateri, sementara analognya projek 636 dan 877 dari kelas Varshavyanka terpaksa muncul setiap hari.
Berita RIA

Kementerian Pertahanan Rusia belum menentukan kapal selam mana yang bebas udara pertama (VNEU) akan dipasang, kata Ketua Pengarah Laksamana Kapal Alexander Buzakov dalam wawancara dengan RIA Novosti.
Kelebihan utama VNEU adalah peningkatan siluman kapal selam. Kapal selam ini memiliki kemampuan untuk berada di bawah air tanpa permukaan untuk mengisi bateri.
Sebelumnya, komando Angkatan Laut telah berulang kali mengumumkan kemungkinan melengkapkan projek kapal selam 677 "Lada" VNEU, yang telah dikembangkan selama bertahun-tahun oleh Biro Reka Bentuk Pusat MT "Rubin", tetapi ini belum terjadi.
"Dari segi pengeluaran, Admiralty Shipyards siap membangun, memasang dan menguji VNEU. Kerja penciptaan VNEU dilakukan oleh biro reka bentuk Rubin. Pelanggan memutuskan kapal VNEU mana yang akan dipasang, ”kata Buzakov.
Berita RIA


PROJEK NUKLEAR GENERASI KE-5 PROJEK "KALINA"


Biro Reka Bentuk Kejuruteraan Laut Rubin Central (CDB MT) telah menjelang tahun 2013 memulakan usaha untuk mewujudkan generasi kelima kapal selam nuklear dan bukan nuklear. Projek kapal selam bukan nuklear generasi kelima dengan pemasangan anaerob akan menerima kod "Kalina". Projek kapal selam bukan nuklear "Kalina" seharusnya melaksanakan kualiti terbaik kapal selam bukan nuklear projek 636 dan 677.
Versi Projek 677 yang lebih baik, yang dikenali dengan kod "Kalina", akan dilengkapi dengan loji kuasa bebas udara, yang akan meningkatkan tempoh kapal selam diesel-elektrik berada di bawah air tanpa permukaan untuk mengisi bateri dari 3-5 hingga 20 hari atau lebih.
Pada tahun 2013, kerja penyelidikan saintifik (R&D) dilakukan untuk menentukan penampilan kapal masa depan. Bersama dengan biro reka bentuk kepala, institusi khusus Kementerian Pertahanan dan Tentera Laut Rusia (Tentera Laut), serta rakan-rakan Rubin - pembangun utama sistem hidroakustik, peralatan radio-elektronik, dan senjata torpedo peluru berpandu - turut serta dalam ini. Hasil kerja tersebut, khususnya, telah menjadi penciptaan projek kapal selam nuklear "Borey-A", pemodenan projek 636 untuk Tentera Laut Rusia, sebuah projek peningkatan kapal selam "Lada".
"Pembentukan kemunculan kapal generasi berikutnya telah dimulakan dan terus berjalan dengan mempertimbangkan komen dan cadangan yang datang semasa operasi kapal generasi sebelumnya dan kapal utama projek baru," kata Igor Vilnit, Ketua Pengarah CDB Rubin pada bulan Mac 2013.
Di Rusia, kapal selam bukan nuklear generasi ke-5 sedang dikembangkan, projek itu diberi nama "Kalina", kata Viktor Chirkov pada bulan Mac 2014. Dia menyatakan bahawa kapal selam baru akan menerima loji janakuasa bebas udara. Meningkatkan kemampuan tempur kapal selam bukan nuklear, serta serbaguna, seperti yang dinyatakan oleh Chirkov, dirancang untuk dipastikan dengan menggabungkan sistem robotik yang menjanjikan ke dalam persenjataan mereka.

Kerja-kerja mewujudkan loji kuasa bebas udara (loji anaerobik, VNEU) untuk kapal selam bukan nuklear dilakukan atas arahan Kementerian Pertahanan dan Tentera Laut Rusia. Kelebihan utama loji kuasa bebas udara adalah peningkatan stealth kapal selam. Kapal selam memperoleh kemampuan untuk berada di bawah air tanpa permukaan untuk mengisi bateri.
Telah diperhatikan bahawa VNEU yang dikembangkan di Rusia pada dasarnya berbeza dari analog asing dalam kaedah pengeluaran hidrogen. Agar tidak membawa hidrogen kemurnian tinggi di kapal selam, unit ini menyediakan pengeluaran hidrogen dalam jumlah penggunaan dengan mereformasi bahan bakar diesel.
Rubin Central Design Bureau of Marine Engineering (CDB MT) pada akhir tahun 2014 akan membuat prototaip loji janakuasa bebas udara (VNEU) yang dirancang untuk meningkatkan autonomi kapal selam bukan nuklear, Igor Vilnit, Ketua Pengarah Biro Reka Bentuk Pusat Rubin, mengumumkan pada bulan Julai 2014.
Kerja penyelidikan mengenai projek kapal selam bukan nuklear generasi ke-5 (Kalina) dijadualkan selesai pada tahun 2014, kata Igor Molchanov, ketua pereka Biro Reka Bentuk Pusat Rubin, yang mengembangkan kapal selam, pada bulan Ogos 2014. "Sekarang mengenai projek kapal selam bukan nuklear generasi kelima, penyelidikan sedang dijalankan dengan siap pada tahun 2014," katanya..

Pada bulan Oktober 2014, keputusan dibuat mengenai produksi bersiri VNEU untuk melengkapi kapal selam Project 677 Lada yang akan datang; pengeluaran komponen prototaip sudah dimulai. Ujian prototaip VNEU di dudukan berjaya diselesaikan, ujian seterusnya akan dilakukan terus di atas kapal.
Pada bulan Disember 2014, Biro Reka Bentuk Pusat Rubin menyelesaikan kerja penyelidikan Kalina-Navy, hasilnya reka bentuk awal kapal selam bukan nuklear serbaguna yang menjanjikan dengan VNEU dan LIAB diselesaikan sesuai dengan tugas taktikal dan teknikal Kementerian Pertahanan Rusia.
Ujian penerimaan negeri terhadap prototaip bateri berlaku pada bulan Mac 2015 di arah tenaga hidrogen cawangan "SET TsNII" dari Syarikat Kesatuan Negeri Persekutuan "Pusat Ilmiah Negeri Krylov" berdasarkan sel bahan api polimer pepejal (TPTE) BTE-50K.
Prototaip BTE-50K dibangunkan dan dihasilkan di cawangan "SET TsNII" FSUE "Pusat Ilmiah Negeri Krylov" di bawah kontrak Negeri dengan Kementerian Perindustrian dan Perdagangan Rusia dalam rangka projek R&D untuk penciptaan loji kuasa bebas udara nuklear modular dengan penjana elektrokimia berdasarkan sel bahan bakar polimer padat (TPFE), yang beroperasi pada bahan bakar diesel yang ditukar dan dilengkapi dengan sistem untuk mengitar semula produk pengoksidaan sisa untuk teknologi marin generasi baru BTE-50 bateri yang beroperasi pada hidrogen dan oksigen (udara) adalah asas loji kuasa bebas udara kelas megawatt dan mewakili produk inovatif tenaga hidrogen domestik. Ujian dilakukan dengan penyertaan pengurusan FSUE "Krylov State Scientific Center" dan wakil Kementerian Perindustrian dan Perdagangan Persekutuan Rusia, serta organisasi yang diundang yang berminat - OJSC OSK, OJSC CDB MT Rubin, OJSC Admiralty Shipyards, OJSC CDB Lazurit, St. JSC "NIPOM" dan "Persatuan Tenaga Hidrogen Nasional" (NP "NAVE").

Ujian laut loji janakuasa bebas udara (anaerobik) akan bermula pada tahun 2016 di Laut Baltik, kata Igor Vilnit, pengarah umum Biro Reka Bentuk Pusat Rubin untuk MT, pada bulan Disember 2015. "Kami telah menyelesaikan kitaran penuh ujian tanah, dan sekarang persiapan sedang berjalan untuk ujian laut, yang merupakan tahap wajib, mereka akan bermula pada tahun 2016 di Baltik," kata Vilnit. Pemasangan dibuat oleh kami secara modular, sehingga dapat dipasang pada serangkaian kapal selam dari proyek Lada yang sedang dibangun sekarang, - kata pengarah umum Rubin Central Design Bureau. Dia menambah bahawa pada masa yang sama, projek Lada memerlukan pengemaskinian ketara peralatan on-board sebelum memasang loji kuasa anaerob di atasnya..
Pembentukan loji janakuasa bebas udara (VNEU) untuk kapal selam bukan nuklear generasi kelima projek Kalina telah selesai, menurut laporan Rubin Central Design Bureau (CDB) untuk tahun 2015.
Rusia bermula pada tahun 2017 untuk membina generasi baru kapal selam bukan nuklear dengan pemasangan anaerobik di Admiralty Shipyards, kata Panglima Tentera Laut Rusia, Laksamana Viktor Chirkov, pada bulan Ogos 2014 di St Petersburg. Namun, pada bulan Julai 2015, Panglima Tentera Laut, Laksamana Viktor Chirkov, mengumumkan bahawa pembinaan kapal selam dengan loji kuasa bebas udara untuk Tentera Laut Rusia akan bermula pada tahun 2018..

Tentera Laut Rusia akan menerima kapal selam diesel pertama dengan pemasangan kuasa bebas udara (anaerobik) pada akhir tahun 2020, kata Wakil Laksamana Viktor Bursuk, Wakil Panglima Tentera Laut Rusia pada Oktober 2015. "Saya fikir pada akhir tahun 2020, pasukan kapal selam Rusia akan menerima kapal selam diesel dengan pemasangan seperti itu, yang akan memastikan jangka panjang mereka tersembunyi di bawah air," kata Bursuk..
Sebuah loji janakuasa bebas udara untuk kapal selam Tentera Laut Rusia akan dibuat pada tahun 2022, kata pada Januari 2016 ketua jabatan pembinaan kapal Tentera Laut Rusia, kapten peringkat 1 Vladimir Tryapichnikov. "Unit bebas udara akan dibuat dalam waktu terdekat. Baru-baru ini, Rubin Central Design Bureau menjalankan kerja-kerja untuk mewujudkan kompleks ini. Kerja asasnya bagus, asasnya terus berkembang. Pakar Rubin terlibat dalam perkara ini dan tidak berhenti selama satu minit. Dan kami berpendapat bahawa ini adalah 2021-2022, ”kata Tryapichnikov.

Tentera Laut akan menghentikan pembinaan kapal selam Project 677 Lada, menambahkan tiga kapal selam jenis sebelumnya yang telah disediakan ke Armada Baltik, dana akan diarahkan ke projek kapal selam jenis ini yang lebih baik, yang dikenali sebagai Kalina, yang dilengkapi dengan loji kuasa bebas udara (VNEU).
Arahan armada memutuskan untuk menyelesaikan pembinaan dua kapal Projek 677 Lada dan menghentikan pembinaannya. Ketiga-tiga kapal projek ini akan dimasukkan ke dalam komposisi tempur Armada Baltik.
VNEU pertama dirancang untuk dipasang di kapal selam "Kalina" yang menjanjikan. Seorang perwakilan tertinggi komando Tentera Laut Rusia mengatakan pada bulan Julai 2015 bahawa kapal selam bukan nuklear terbaru Kalina generasi kelima dengan loji kuasa anaerobik (bebas udara) (VNEU) akan diberhentikan selepas tahun 2020. "Kami sedang mengerjakan projek Kalina, dan segera setelah 2020 kapal perahu akan diturunkan," katanya. Telah dicatat bahawa sementara kekuatan tanaman anaerob yang dikembangkan oleh Rubin Central Design Bureau tidak mencukupi untuk operasi penuh mesin kapal selam. Tetapi kemudahan seperti itu akan dibina pada 2018.
Menjelang Mac 2016, projek kapal selam bukan nuklear terbaru "Kalina" generasi ke-5 dibangunkan, tetapi tidak disetujui oleh Kementerian Pertahanan (Tentera Laut).
Pembinaan kapal selam bukan nuklear (NNS) terbaru dari projek Kalina dan jumlahnya akan ditentukan oleh program persenjataan negara baru (GPV) Rusia hingga 2025. Jumlah kapal selam yang dipesan dari projek Kalina akan ditentukan ketika GPV baru dibentuk. Isu pembinaan kapal selam akan bergantung pada kesediaan VNEU biasa, yang dirancang untuk dibuat di bawah FTP OPK.

A.V. Karpenko, OVT "SENJATA FATHERLAND", 09/30/2016

Kapal selam Kalina akan menggantikan Lada

Di St Petersburg, menyelesaikan penciptaan projek kapal selam generasi kelima.

Rubin Central Design Bureau of Marine Engineering di St Petersburg telah menyelesaikan pembangunan projek untuk kapal selam bukan nuklear Kalina terbaru, yang tergolong dalam generasi kelima. Perkara ini dilaporkan oleh RIA Novosti dengan merujuk kepada wakil tinggi kompleks industri ketenteraan. Sebelumnya, kompleks ketenteraan-industri menyatakan bahawa sistem pendorong baru yang asasnya akan siap menjelang 2018, dan pembinaan kapal pertama projek itu akan dimulakan sejurus selepas 2020..

Tidak banyak yang diketahui mengenai perincian projek itu, terutamanya kerana masih menunggu persetujuan dari Kementerian Pertahanan. Namun, laporan yang belum disahkan telah muncul di media bahawa dari segi persenjataannya akan dekat dengan kapal selam bukan nuklear Rusia yang ada. Agaknya, "Kalina" akan dilengkapi dengan setengah lusin tiub torpedo dan stok 18 peluru berpandu pelayaran baru dari jenis "Caliber" atau torpedo 533 mm, atau dalam versi campuran (sebahagian dari muatan peluru dalam torpedo, sebahagian - dalam peluru berpandu). Pada awal tahun ini, pengarah Rubin menyatakan bahawa ujian loji janakuasa untuk Kalina akan bermula di Laut Baltik pada tahun 2016.

Projek Kalina sebahagian besarnya mengambil kira hasil kerja yang tidak berjaya pada kapal selam Rusia generasi keempat dari projek Lada. Serta Kalina masa depan, kapal selam ini, yang dikembangkan pada tahun 1990-an, dirancang untuk dilengkapi dengan loji kuasa bebas udara (VNEU). Dia seharusnya menguraikan bahan bakar diesel menjadi komponen dan dengan itu memperoleh hidrogen untuk sel bahan bakar. Walaupun "Lada" pertama seharusnya bergabung dengan armada pada tahun 2010, kapal itu dalam operasi percubaan hingga baru-baru ini, dengan pemasangan diesel konvensional. Kerana kekurangan, reka bentuk VNEU dapat menghasilkan hanya 50-60 persen dari kapasiti yang dinyatakan.

Pada masa ini, terdapat tiga pendekatan yang paling menjanjikan untuk mewujudkan VNEU maju di dunia - Rusia, Jerman dan Sweden. Kapal selam Type 212 Jerman menggunakan hidrogen dan oksigen yang dibekalkan ke sel bahan bakar 120 kilowatt. Masalah dengan pendekatan ini adalah bahawa hidrogen memerlukan tangki simpanan yang besar dan tanpa udara di luar, kapal dapat beroperasi tidak lebih dari tiga minggu, yang menghalangnya tidak dapat dikesan..

Kapal selam Sweden dari jenis Gotland menggunakan mesin Stirling (enjin pembakaran luaran) untuk tenggelam, yang membakar bahan bakar diesel. Benar, kuasa penjana yang digerakkan oleh enjin sedemikian terhad - hanya 75 kilowatt. Oleh itu, Gotland tidak dapat bergerak lebih cepat daripada 9 kilometer sejam dalam mod ini. Oleh kerana tangki bahan bakar cecair mengambil ruang lebih sedikit daripada hidrogen, secara teori kapal selam seperti ini dapat memiliki lebih banyak autonomi daripada yang ada di Jerman dan berada di permukaan lebih lama. Semasa latihan NATO, "Gotlands" tidak pernah dikesan oleh kapal lain, sementara mereka sendiri hampir selalu menemui kapal selam musuh khayalan.

Konsep Rusia untuk mencipta VNEU pada masa ini menggabungkan ciri-ciri pendekatan Jerman dan Sweden. Ia menggunakan bahan bakar diesel, yang diuraikan dengan pemanasan menjadi gas, dari mana hidrogen diambil. Namun, itu tidak masuk ke mesin Stirling, tetapi ke baterai bahan bakar, serta pengoksidasi yang diperoleh dari air laut. Secara teori, penggunaan bahan bakar diesel harus membantu mengelakkan masalah menyimpan sejumlah besar hidrogen di atas kapal dan membiarkan Kalinam berjalan selama beberapa minggu tanpa udara luar..

Sebagai tambahan, pembaharuan VNEU dapat dibuat dengan lebih kuat daripada kapal selam Barat. Kapasiti anggaran sistem sedemikian di Kalina adalah 400 kilowatt. Oleh itu, ia akan dapat pergi ke VNEU tidak hanya lebih lama daripada rakan sejawatannya di Jerman dan Sweden, tetapi juga lebih cepat, yang penting dalam hal pemindahan rahsia dari satu teater maritim ke teater lain. Walau bagaimanapun, melaksanakan sistem seperti ini dalam praktik, seperti yang ditunjukkan oleh projek Lada, agak sukar. Khususnya, hidrogen yang dihasilkan oleh pembaharuan bahan bakar diesel mungkin mengandungi kekotoran yang, dari masa ke masa, "meracuni" pemangkin sel bahan bakar.

Kapal selam bukan nuklear "Kalina" akan diletakkan setelah tahun 2020

Kapal selam bukan nuklear "Kalina" generasi kelima akan diletakkan setelah 2020, menurut Rossiyskaya Gazeta, memetik RIA Novosti.

Kapal selam "Saint Petersburg", projek 677

"Kami sedang mengerjakan proyek Kalina, dan segera setelah 2020 kapal perahu akan diturunkan," kata sumber dalam Angkatan Laut Rusia kepada agensi itu..

Menurutnya, "kapal selam baru akan dilengkapi dengan loji tenaga anaerobik (bebas udara)".

Pembicara menyatakan bahawa "sementara kekuatan loji anaerobik yang dikembangkan oleh jurutera Rusia tidak mencukupi untuk operasi penuh mesin kapal selam, namun, kilang yang sesuai dari segi ciri akan dibina pada tahun 2018".

Bantu "RG": "Loji tenaga Anaerobik atau bebas udara didasarkan pada penukaran tenaga kimia menjadi tenaga elektrik tanpa pergerakan dan pembakaran. Apabila oksigen dan hidrogen bergabung, elektrik dihasilkan secara senyap, dan satu-satunya produk sampingan dari proses tersebut adalah air suling. Kecekapan pemasangan sedemikian mencapai 70 peratus, dan tahap kebisingan kapal selam anaerobik lebih rendah daripada kebisingan laut semula jadi ".

Perhatikan ralat Sorot teks dan tekan Ctrl + Enter

"Kalina" berakar di laut

Projek terbaru kapal selam bukan nuklear generasi kelima "Kalina" akan menerima loji kuasa bebas udara (VNEU). Kalina akan menggantikan kapal selam Project 677 Lada dan 877 Varshavyanka.

Kapal selam elektrik diesel projek 677 "Lada" - "Kalina" akan menggantikannya. Foto: laman JSC "Armalit"

Armada Rusia akan segera diisi semula bukan hanya dengan kapal selam nuklear, tetapi juga dengan kapal selam diesel. Bagi Rusia, kehadiran kapal-kapal seperti itu diperlukan terutamanya kerana adanya laut dalam (Hitam, Baltik, Caspian), kawalan ke atas kawasan perairan yang paling baik dilakukan oleh kapal-kapal kecil dengan suara rendah dengan kemampuan yang lebih baik untuk mencari dan memusnahkan musuh.

Berbanding dengan projek sebelumnya, banyak perubahan dibuat pada reka bentuk Kalina. Oleh itu, kerana tahap automasi mekanisme yang tinggi, kru kapal selam baru menjadi 18 orang kurang berbanding dengan 877 projek (34 orang berbanding 52). Dilaporkan bahawa dalam posisi terendam kapal akan mencapai kecepatan lebih dari 20 knot (di "Varshavyanka"), sementara kebisingannya akan berkurang dengan ketara. Ini dicapai kerana seni bina lambung tunggal, penggunaan bahan penyerap kebisingan baru, serta penggantungan semua unit dan mekanisme di dalam lambung kapal..

Senjata utama kapal selam itu ialah enam tiub torpedo berkaliber 533 mm. Selain torpedo angkatan laut yang tepat, Kalina akan mampu menembakkan peluru berpandu Kalibr dan, di masa depan, peluru berpandu hipersonik Zirkon. Sekiranya perlu, adalah mungkin untuk menembakkan salvo dengan semua tiub torpedo.

Untuk mencari sasaran dan senjata sasaran di kapal, kemungkinan besar, kompleks hidroakustik Lira akan dipasang, dan seluruh rangkaian senjata dan sistem elektronik akan disatukan ke dalam satu sistem pertempuran dan maklumat digital (BIUS) dari kawalan automatik "Li".

Berdasarkan ciri-ciri taktikal dan teknikal kapal perang baru, perintah armada memberinya peranan sebagai pemburu laut sejagat, yang dapat menyelesaikan tugas-tugas memusnahkan kapal dan kapal selam dan, yang penting, menyerahkan, jika perlu, kumpulan perenang tempur-saboteurs ke pesisir musuh yang berpotensi. Fungsi terakhir menjadi mungkin kerana tahap kebisingan yang berkurang. Sebelumnya, misalnya, untuk pengangkutan pasukan khas, kapal-kapal proyek Piranha digunakan, yang ditujukan terutama untuk ceruk taktik yang agak sempit ini. Sekarang perkara yang sama dapat dilakukan dengan kapal biasa.

Tetapi kemuncak utama "Kalina" tetap tidak akan menjadi kerahsiaan, tetapi enjin reka bentuk baru yang dapat beroperasi tanpa akses udara. Tegasnya, pengkelasan kapal jenis ini sebagai diesel-elektrik tidak sepenuhnya betul. "Diesel" klasik Perang Dunia Kedua dan dekad pasca-perang pertama, bukan kapal bawah laut, tetapi kapal selam. Peralihan ke sasaran dilakukan di permukaan, dan hanya serangan langsung yang terjadi dari bawah air. Di atas, kapal selam menggunakan mesin diesel, yang, semasa operasi, mengisi semula bateri kuat, yang diperlukan untuk beroperasi dalam posisi terendam. Benar, kapasiti bateri tidak cukup untuk waktu yang lama, dan sangat penting bagi kapal untuk melayang ke permukaan untuk mengisi semula. Dalam kedudukan ini, kapal menjadi sangat rentan terhadap operasi penerbangan..

"Kalina", jika perlu, mungkin tidak melayang sama sekali kerana penggunaan mesin anaerobik, yang, tidak seperti mesin diesel, tidak memerlukan udara untuk beroperasi. Reka bentuknya didasarkan pada prinsip Stirling, yang memungkinkan menggunakan sumber haba luaran sebagai bahan bakar, dan proses operasi itu sendiri berlaku kerana perbezaan tekanan antara gas yang dipanaskan dan sejuk. Enjin digerakkan sebagai generator berkuasa yang mengecas bateri lithium-ion yang besar, kerana tenaga yang mana semua sistem perahu beroperasi.

Kad truf lain dari kapal baru adalah baling-baling berkelajuan rendah di bawah air berbentuk khas. Faktanya adalah bahawa semasa putaran, air dari lapisan bersebelahan mendidih dari perbezaan tekanan, dan gelembung pecah dan menimbulkan bunyi yang tidak perlu. Kesan ini dapat dielakkan dengan mengurangkan kelajuan putaran bilah baling-baling. Pada masa yang sama, tidak mungkin untuk mengurangkan kelajuan pergerakan, kerana jumlah bilah pada skru tersebut meningkat menjadi tujuh. Ada kemungkinan bahawa "Kalina" dapat menerima sebagai baling-baling, bukan baling-baling sama sekali, tetapi mekanisme jet air, serupa dengan yang dipasang pada kapal selam nuklear terbaru dari jenis Borey, yang, pada prinsipnya, tidak mempunyai kekurangan suara baling-baling klasik.

Menurut perwakilan markas Tentera Laut Rusia, pembinaan kapal Kalina tidak akan bermula sehingga tahun 2025, tetapi tidak ada data mengenai jumlah mereka dalam siri ini. Dan sementara mereka belum sampai di sana, kapal projek 677 "Lada" akan terus berjaga-jaga..

Krisis ekonomi di Amerika Syarikat menyerupai Kemelesetan Besar

Foto: AP / TASS
Kemelesetan terburuk dalam ekonomi terbesar di dunia di Amerika Syarikat secara rasmi diakui sebagai kemelesetan. Ia bermula di luar negara pada bulan Februari. Sebelum itu, ekonomi Amerika telah berkembang selama 11 tahun. Kitaran pertumbuhan kini selesai. Krisis ini dalam banyak cara mengingatkan kepada Kemelesetan Besar, yang dihadapi Amerika Syarikat hampir satu abad yang lalu. Namun, kali ini terdapat perbezaan mendasar yang penting bagi seluruh ekonomi dunia. Perincian.
 • Channel One melunaskan hutang kepada Ostankino
 • Rusia telah meningkatkan eksport ais krim
 • Perolehan perdagangan antara Rusia dan Ukraine turun hampir separuh

Kerajaan Lukashenka diketuai oleh seorang peniaga senjata

Foto: president.gov.by
Pemerintah Belarus diketuai oleh Roman Golovchenko, kurator kompleks perindustrian tentera, yang mempunyai hubungan rapat dengan lobi senjata China dan Arab. Lukashenka telah mengumumkan tugas utamanya - untuk mengurangkan pergantungan kepada Rusia. Golovchenko sangat sesuai untuk ini: dalam beberapa tahun kebelakangan, dialah yang membantu mengurangkan ketergantungan Minsk kepada Moscow dalam bidang senjata dan minyak. Perincian.
 • Gryzlov mengumumkan penarikan sebenar Kiev dari perjanjian Minsk
 • Estonia menyampaikan nota kepada duta besar Rusia
 • Di AS, idea muncul untuk menjatuhkan sekatan yang belum pernah terjadi sebelumnya terhadap Rusia

Apa hukuman yang patut diberikan oleh Mikhail Efremov

Foto: Autodigest / Youtube
Kemalangan lalu lintas yang fatal di Moscow, yang dilancarkan oleh pelakon mabuk Mikhail Efremov, memperbaharui sejumlah pertikaian tradisional Rusia. Adakah populariti seorang artis adalah keadaan yang meringankan atau memburukkan lagi? Dan hukuman apa yang patut dia terima? Perincian.
 • Peguam pihak yang cedera meminta untuk mengetahui mengapa Efremov tidak dilucutkan haknya
 • Pengawal selia Eropah akan memeriksa rangkaian sosial China TikTok
 • PBB mengecam penggunaan kekerasan terhadap penunjuk perasaan di Amerika Syarikat

Kiev mendapati mereka yang akan melaksanakan perjanjian Minsk dalam bentuk sesat

Foto: facebook.com/sergiy.garmash,
instagram.com/den_kazansky
Pihak berkuasa Kiev, sepertinya, telah membuat langkah yang telah lama ditunggu-tunggu ke arah pelaksanaan perjanjian Minsk. Menurut pentadbiran Presiden Zelensky, wakil-wakil republik Donbass telah terlibat untuk pertama kalinya dalam rundingan dengan Ukraine. Menurut Kiev, siapa yang mewakili ORDLO dan apakah niat sebenar Zelensky dalam kes ini? Perincian.
 • Ketua DPR bertindak balas terhadap usaha Kiev untuk melantik "wakil Donbass"
 • Penasihat Trump menilai keadaan dengan perkauman di Amerika Syarikat
 • Musk bertindak balas terhadap artikel Rogozin mengenai makna penerbangan Crew Dragon

Bencana di Norilsk mahu dikaitkan dengan pemanasan global

Foto: Denis Kozhevnikov / TASS
Di Norilsk, rejim darurat peringkat persekutuan telah diisytiharkan kerana bencana alam sekitar: sebagai akibat dari depresiasi tangki besar loji kuasa terma tempatan, dua sungai tempatan mendapat 20 ribu tan bahan bakar diesel. Syarikat yang memiliki tangki bahan bakar itu percaya bahawa penyebab kejadian adalah pencairan permafrost akibat pemanasan global. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar alam sekitar percaya bahawa perubahan iklim tidak ada kaitan dengannya. Perincian.
 • Sebuah kereta melintas sekumpulan orang di Munich
 • Suruhanjaya pencegahan penurunan ekosistem di Norilsk ditubuhkan
 • Efremov memakai gelang elektronik

Masa Shvonder datang ke Britain

Dmitry Gololobov, peguam, profesor pelawat di University of Westminster

Rusuhan A.S. tidak akan berhenti

Dmitry Drobnitsky, saintis politik, Americanist

Intoleransi untuk rakan-rakan yang memandu dalam keadaan mabuk

Anton Lubich, ahli ekonomi

Masalah perkauman di Rusia

Skandal alkohol Mikhail Efremov

Revolusi di AS dibatalkan

George Floyd dikebumikan dalam keranda emas

Pelakon Mikhail Efremov mabuk di belakang roda dan mencetuskan kemalangan maut

Pelakon yang mati Mikhail Kokshenov

"Smart Security Club": Satu barisan kursus pertahanan diri untuk kanak-kanak

#WeTogether: Belia Membantu Warga Emas

"Salad Saya": Ecostartup dengan tradisi keluarga

 • Ya
 • Tidak
 • Ya, sekiranya saudara-mara si mati bersetuju dengan perkara ini
 • Ya, istilah sebenarnya adalah hukuman yang berat bagi pelakon itu
 • Tidak
 • Keputusannya betul
 • Keputusan yang terburu-buru
 • Keputusan tertangguh

Apa itu "garaj amnesty" dan bagaimana mendaftarkan garaj anda?

Apa produk baru dari industri automotif yang akan datang ke Rusia pada tahun 2020

Bagaimana mereka mahu memperketat denda bagi pengguna kenderaan?

 • Ekonomi
 • Politik
 • Masyarakat
 • Di dunia
 • Kejadian
 • Pendapat
 • Video
 • Foto
 • Anda juga boleh!
 • Mengundi
 • Kereta
 • Mengenai surat khabar
 • Kekosongan
 • Iklan di laman web

BERITA JAM

topik utama

bersama-sama dengan Iran dan China

"Tidak faham keadaannya"

persoalan kewarasan

Video

skandal di rangkaian sosial

"Tidak pernah minum sendirian"

tragedi di pusat Moscow

Penerbangan awam

refleks kuno

Penggantian import

kepakaran orang

kuiz

Pada pendapat anda

Dari "Lada" hingga "Kalina"

19 Mac 2014 10:20 malam

Teks: Andrey Rezchikov

Untuk pertama kalinya, Panglima Angkatan Laut memberitahu apa nama yang akan diterima oleh projek siri kapal selam bukan nuklear baru Rusia - "Kalina". Kapal selam generasi kelima ini, sebagai tambahan, harus menerima loji janakuasa baru untuk armada kapal selam Rusia. Teknologi pertahanan kritikal ini hanya dimiliki oleh beberapa negara di Eropah..

Pada hari Rabu, ketua komandan Tentera Laut Rusia, Laksamana Viktor Chirkov, mengumumkan bahawa projek untuk membangunkan kapal selam bukan nuklear generasi kelima diberi nama Kalina, dan mengingatkan bahawa kapal selam baru akan menerima pemasangan kuasa bebas udara (anaerobik). Meningkatkan kemampuan tempur kapal selam bukan nuklear, serta serbaguna, seperti yang dinyatakan oleh Chirkov, dirancang untuk dicapai melalui penyatuan sistem robotik yang menjanjikan ke dalam persenjataan mereka. Selain itu, "dalam jangka panjang, direncanakan untuk menciptakan generasi baru kapal selam berdasarkan platform kapal selam bersatu," tambah laksamana.

Tulang belakang armada kapal selam Angkatan Laut kini terdiri dari kapal selam generasi ketiga. Kapal selam generasi keempat dari jenis Yuri Dolgoruky (Projek 955, Borey) dan St. Petersburg (Projek 677, Lada) baru mula memasuki perkhidmatan dengan Angkatan Laut. Sejak Mei 2010 "Saint Petersburg" telah menjalani operasi percubaan Angkatan Laut. Kapal selam nuklear generasi keempat juga termasuk kapal projek 885 "Ash". Menjelang 2021, Angkatan Laut merancang untuk menerima tujuh kapal selam nuklear Yasen.

Pelopor dalam pengembangan dunia VNEU adalah orang Jerman, yang memiliki tradisi kapal selam yang besar dan membuat projek U-212/214 dengan pemasangan anaerobik. Pembangunan projek Kalina dilakukan oleh Rubin Central Design Bureau of Marine Engineering (CDB MT). Pengarah umum biro itu, Igor Vilnit, mengumumkan pengembangan kapal selam generasi kelima oleh syarikat itu tahun lalu. "Pembentukan kemunculan kapal generasi berikutnya telah dimulakan dan sedang berjalan dengan mempertimbangkan komen dan cadangan yang datang semasa operasi kapal generasi sebelumnya dan kapal utama projek baru," katanya.

Dia bercakap mengenai menjalankan kerja penyelidikan untuk menentukan penampilan kapal masa depan. Bersama dengan ketua biro reka bentuk, institusi khusus Kementerian Pertahanan dan Tentera Laut, serta rakan-rakan Rubin - pembangun utama sistem hidroakustik, peralatan elektronik radio, senjata peluru berpandu dan torpedo.

Hasil kerja ini adalah penciptaan projek kapal selam nuklear Borey-A dan pemodenan projek 636 untuk Tentera Laut Rusia, projek kapal selam Lada yang diperbaiki.

Mengenai topik ini

 • Tentera Laut menerima kapal selam nuklear "Alexander Nevsky"
 • Sebab pelancaran Bulava yang tidak berjaya dinamakan
 • Tentera Laut pada tahun 2013 akan mengadopsi tiga kapal selam nuklear terbaru
 • Kapal selam nuklear terbesar ditarik dari Tentera Laut
 • Terdapat keraguan mengenai waktu pengiriman kapal selam nuklear baru

Seorang wakil kanan Staf Umum Angkatan Laut mengatakan sebelumnya bahawa kapal selam generasi kelima, yang pengembangannya dinyatakan dalam program persenjataan negara (GPV) Persekutuan Rusia hingga 2020, akan disatukan untuk kedua-dua peluru berpandu balistik dan peluru berpandu jelajah. Kapal selam ini juga akan menampilkan tahap kebisingan yang rendah, automasi sistem kawalan, reaktor yang selamat dan senjata jarak jauh..

Pembangunan VNEU dirancang untuk diselesaikan pada 2015-2016. Dan pada 2016-2017, menurut Chirkov, kapal selam baru pertama akan dibina untuk Angkatan Laut. Pemasangan eksperimen akan dipasang pada kapal selam kedua Projek 677 "Lada". Kapal pertama projek ini "St. Petersburg" kini dalam operasi percubaan dan menggunakan loji kuasa diesel konvensional.

VNEU yang dikembangkan di Rusia pada asasnya berbeza dari analog asing dengan kaedah pengeluaran hidrogen. Agar tidak membawa hidrogen kemurnian tinggi di kapal selam, unit ini menyediakan pengeluaran hidrogen dalam jumlah penggunaan dengan mereformasi bahan bakar diesel.

Loji janakuasa bebas udara akan diuji pada bulan Jun 2013 di tempat khas Rubin di St Petersburg. Sebagai sumber perintah utama memberitahu surat kabar Izvestia, pada musim gugur 2012, pemasangannya diuji pada kapal selam eksperimental Sarov di Laut Putih, dan "masalah tertentu dikenal pasti dalam operasi VNEU, ketidakpercayaan beberapa komponen dan pemasangan".

Sebagai tambahan kepada "St. Petersburg" yang ada, "Kronstadt" dan "Sevastopol" diletakkan. VNEU harus menerima "Sevastopol" dan "St. Petersburg" (tertakluk kepada percubaan lautnya yang berjaya), dan "Kronstadt" akan kekal dengan bateri lama, kerana sudah siap, dan tidak masuk akal untuk melengkapkannya semula dengan VNEU, yang belum diterima pakai untuk servis.

Menurut Igor Kurdin, Ketua Kelab Kapal Selam St Petersburg, di sejumlah negara, terutama di Jerman dan Sweden, projek kapal seperti itu dengan VNEU "dilaksanakan dalam logam". “Di seluruh dunia, unit bebas udara lebih dikenali sebagai mesin Stirling. Enjin ini dipatenkan lebih dari seratus tahun yang lalu. Kapal selam bukan nuklear Rusia pertama, di mana ia dirancang untuk memasang pemasangan bebas udara, adalah St Petersburg. Tetapi, sayangnya, projek ini tidak berjaya. Oleh itu, mereka terpaksa membuat kapal selam elektrik-elektrik konvensional. Sekarang ia tetap eksperimen dan mesti lulus ujian laut dalam di Armada Utara, "kata Kurdin kepada akhbar VZGLYAD.

Menurut Kurdin, kapal selam generasi kelima akan dibuat berdasarkan "St. Petersburg", tetapi yang utama adalah penciptaan pemasangan bebas udara, dan "ada kesulitan besar di sini." "Pembuatan pemasangan bebas udara adalah satu-satunya cara untuk mengembangkan kapal selam bukan nuklear. Diesel-elektrik selama seratus tahun sudah! Ini adalah kapal selam "menyelam", kerana mereka harus sering ke permukaan untuk mengisi ulang bateri mereka. Dan pemasangan bebas udara akan membolehkan mereka berada di bawah air selagi kapal selam nuklear dapat, "kata pakar itu..

Sebagai perbandingan dengan kapal selam nuklear, kelebihan utama kapal selam dengan pemasangan serupa Kurdin menganggap kebisingan rendah dan harganya lebih rendah..

"Kapal nuklear adalah turbin, dan sistem seperti itu tidak dapat dibuat tanpa suara. Malah negara maju dari segi teknikal seperti Jepun tidak mempunyai kapal selam nuklear kerana mereka percaya bahawa ia sangat mahal. Oleh itu, kapal elektrik-diesel harus diganti dengan kapal selam dengan loji kuasa bebas udara, ”katanya..

Bahan popular

Di samping itu, Kurdin mengingatkan sekatan yang ada. Di Laut Baltik dan Hitam, menurut perjanjian antarabangsa, kehadiran kapal selam nuklear dilarang (oleh itu, semua kapal selam nuklear didasarkan pada armada Utara dan Pasifik), dan "satu-satunya jalan keluar adalah dengan membuat kapal dengan loji kuasa bebas udara." Kini di Laut Hitam, Rusia memiliki satu kapal selam elektrik-elektrik "Alrosa". "Memandangkan Turki, anggota NATO, memiliki 14 kapal selam. Nisbahnya jauh dari memihak kepada Rusia, "pakar itu menekankan, menunjukkan bahawa di Laut Hitam inilah kapal selam generasi berikutnya akan diminati terlebih dahulu..

Dia ingat bahawa kapal selam diesel-elektrik Belanda Dolphin dipamerkan di Pameran Pertahanan Maritim Antarabangsa tahun lalu. "Saya dijemput ke sana. Mereka menunjukkan semuanya kecuali bilik enjin belakang. Menurut beberapa laporan, mereka baru saja memasang loji janakuasa bebas udara di sana, yang merupakan rahsia besar, sehingga mereka tidak menunjukkannya kepada kami, "Igor Kurdin percaya..

Pada gilirannya, Vadim Kozyulin, pengarah program senjata konvensional Pusat PIR, bersetuju bahawa teknologi ini "sangat diperlukan" untuk Rusia. "Sayangnya, ia belum tersedia untuk Rusia. Orang Jerman pertama ada di sini. Orang Perancis mempunyai teknologi yang sama. Tetapi, tentu saja, mereka tidak akan membagikannya kepada kami, jadi anda harus mengikut fikiran anda. Ini dapat dilakukan, jadi masa yang dinamakan oleh Chirkov akan dihabiskan untuk memperoleh teknologi ini. Rusia mempunyai potensi saintifik yang signifikan. Selama 20 tahun terakhir, teknologi ketenteraan telah maju, dan selama ini armada berperanan sebagai anak tiri, ”kata Kozyulin kepada akhbar VZGLYAD.

Menurutnya, teknologi membuat loji janakuasa dianggap sebagai keutamaan bagi Rusia, dan untuk "projek ini adalah kunci." "Teknologi ini membolehkan kapal selam tetap di bawah air hingga dua puluh atau bahkan lebih hari," katanya, menunjukkan bahawa kapal selam akan diminati di semua armada Rusia.

Projek kapal selam Kalina dengan loji tenaga anaerob telah dibangunkan di Rusia

Kapal selam elektrik diesel / Foto: upload.wikimedia.org

CDB "Rubin" dalam beberapa tahun terakhir telah mengembangkan sebuah loji tenaga anaerobik, bebas udara (VNEU) dan bateri lithium-ion (LIAB), yang secara signifikan meningkatkan jangka masa kapal selam bukan nuklear di bawah air tanpa permukaan.

Anatoly Shlemov / Foto: www.nasled.org

"Pada bulan Disember 2014, Biro Reka Bentuk Pusat Rubin menyelesaikan pekerjaan penyelidikan Kalina-Navy, hasilnya reka bentuk awal kapal selam bukan nuklear serbaguna yang menjanjikan dengan VNEU dan LIAB diselesaikan sesuai dengan tugas taktikal dan teknikal Kementerian Pertahanan Rusia," kata A. Shlemov.

Loji kuasa anaerob berdasarkan enjin Stirling

Trend moden dalam pengembangan armada kapal selam menunjukkan perlunya melengkapkan kapal selam bukan nuklear (NNS) dengan loji kuasa tambahan yang bebas udara (anaerobik).

Arah yang paling menjanjikan dalam bidang pembuatan loji tenaga anaerob adalah penggunaan mesin Stirling di dalamnya. Operasi yang tenang, kecekapan tinggi (hingga 40%), kapasiti berbahan bakar dan hayat perkhidmatan yang signifikan dari mesin Stirling moden (kira-kira 60 ribu jam), membolehkan kami mengesyorkannya sebagai enjin universal untuk semua jenis kapal selam - anjakan kecil, sederhana dan besar, serta untuk kebanyakan jenis kenderaan bawah air, penggunaannya mungkin untuk kepentingan penerokaan geologi, pengembangan rak benua, pemantauan alam sekitar, pembubaran akibat kemalangan di laut, dll..


Skim No.Skim ANEUBahan apiPL, tegas
1DEUdiesel + oksigen"Malachite"
Rusia
2ECHhidrogen + oksigen"212"
Jerman
3Enjin
Berpusing-pusing
metana + oksigen "Pusat Penyelidikan dan Pembangunan" Stirling Technologies "
Rusia
4Enjin
Berpusing-pusing
diesel + oksigenKockums
Sweden
limaSekolah Vokasionaldiesel + oksigenMesma
Fraecia

Pusat Inovasi dan Penyelidikan Stirling Technologies adalah satu-satunya syarikat di Rusia yang pakarnya mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam reka bentuk kilang anaerobik dengan mesin Stirling untuk objek khas dari pelbagai tujuan berfungsi: kemudahan ruang, peralatan teknikal bawah laut, dan lain-lain. Penyelesaian teknikal dilindungi oleh lebih daripada 40 paten Persekutuan Rusia.

Pakar syarikat telah membangunkan loji tenaga anaerobik untuk kapal selam yang menjanjikan abad XXI berdasarkan mesin Stirling dan gas asli cecair sebagai bahan bakar.

Kapal selam bukan nuklear yang menjanjikan dengan pemasangan anaerob berdasarkan mesin Stirling dan propelan kriogenik (metana cair, oksigen cair)

Loji kuasa anaerob berdasarkan mesin Stirling, yang dibuat oleh pakar Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Stirling Technologies, dilindungi oleh paten RF. LLC "Pusat Penyelidikan dan Pembangunan" Stirling Technologies "memiliki hak eksklusif untuk menggunakan penyelesaian teknikal ini di wilayah Persekutuan Rusia.

Projek kapal selam terbaru "Kalina" telah dibangunkan

"Projek" Kalina "yang dikembangkan oleh Biro Reka Bentuk Pusat MT" Rubin "sudah ada, tetapi belum disetujui dan dipersetujui dengan Kementerian Pertahanan," - kata sumber.

Pada masa yang sama, dia menekankan bahawa ciri utama projek ini adalah loji kuasa anaerobik (bebas udara) standard dan peluru berpandu Kalibr.

Sebelumnya, Wakil Panglima Tentera Laut Rusia, Wakil Laksamana Alexander Fedotenkov, memberitahu wartawan bahawa pembinaan satu siri kapal selam bukan nuklear generasi kelima dengan loji kuasa bebas udara akan dimulakan di Rusia dalam waktu terdekat..

Pembinaan kapal selam bukan nuklear (NNS) terbaru projek Kalina dan jumlahnya akan ditentukan oleh program persenjataan negara baru (GPV) Rusia hingga 2025, kata wakil rasmi United Shipbuilding Corporation (USC) kepada RIA Novosti pada hari Jumaat.

"Masalah pembuatan kapal selam akan bergantung pada kesiapan VNEU biasa, yang direncanakan akan dibuat di bawah FTP OPK", - tambah pembicara agensi itu.

Kereta ›Lada› Kalina Hatchback ›Kalina hatchback› Lada Kalina Hatchback Ini adalah "Projek" TURBO..

Lada Kalina Hatchback 2010, enjin petrol 1.6 l., 85 l. sek., pemacu roda depan, transmisi manual - ulasan pemilik

Lada Kalina Hatchback Ini adalah "Projek" TURBO..

Ulasan pemilik

Saluran video saya di YouTube mengenai kereta saya mengenai TUNING BPAN dan banyak lagi goo.gl/Vpxv9b

Kalina Disember 2010 dengan harga sederhana 262 ribu rubel. Standard penyelesaian. 120,000 jarak tempuh, 60 ribu daripadanya menggunakan teksi (setahun). Perjalanan paling jauh dengan kereta ini ke St. Petersburg. Penyakit penalaan bermula dengan VAZ 2109 pada tahun 2004. Berkala secara berkala dengan tinning dan selepas beberapa ketika kembali kepadanya :) :) Penyakit Stsuko tuning))

Mengenai pemasangan turbo, saya memikirkannya kira-kira enam tahun yang lalu. Mula-mula saya mahu meletakkan pepijat pada 8. Kemudian saya menyedari bahawa saya tidak dapat mengambil banyak darinya. Dan di suatu tempat pada tahun 2016 saya memulakan persiapan. Dibeli shestnar terpakai dan secara beransur-ansur menyediakannya untuk turbo. Semuanya selesai untuk jangka masa yang panjang. Terdapat juga sedikit maklumat mengenai ke mana dan berapa banyak dan ke mana hendak pergi. Ia memerlukan banyak masa untuk bekerja stsuko))

Brek
- Sebelum cakera R14 Alnas Sport
- Gendang belakang

Roda-getah
- Roda R-15 K&K
- Rubber dunlop sp sport maxx 15.195.50

Suspensi depan
- Penguat badan "TechnoMaster"
- AutoProduct regangan bawah
- Penyerap kejutan -50 DEMFI
- Mata Air -50 Tehnoressor
- Galas sokongan depan SEVI EXTREME - runtuh
- Pada masa ini, garis pertahanan HardSport SS-20
- Tuas segitiga Torgmash
- Produk Auto Pengukuhan Bahagian Depan
- Penguat sokongan TechnoMaster stoik depan - dikeluarkan kerana penerima.
- Penguat paku "TechnoMaster"
- Kastor 2 darjah

Suspensi belakang
- Penyerap kejutan -50 DEMFI
- Mata Air -50 Tehnoressor
- Runtuhkan -1 gr. Plat SS-20

Enjin
- Potong pemungut
- Firmware untuk Euro 2 dari Paulis
- Penerima berwarna "merah" :))
- Sifar. Di mana tanpanya :)
- Stolnikov camshaft 10.75
- Unit kawalan 7 Januari
- Penyuntik Bosch 107
- Menetapkan dalam talian hampir dalam talian)

Turbo 1.5 16 cl. Prosesnya berlaku di suatu tempat. :)
Enjin terpakai 1.5 untuk 12 rubel
Blok 1.5 bosan untuk 82.4 pembaikan pertama
Gelang omboh VAZ. Saya membeli dua bungkusan))
Piston nivskie 21213 club turbo 20 cc ratio compression 8 atau 7.5 bergantung pada gasket mana
Gasket ?
Batang penyambung ringan VAZ 2110 4500 r.
Stok kepala silinder digunakan

Penyertaan dalam RallySprint di Zhukovsky tempat ke-7 di antara lapan peserta :)