Asid sawit. Sifat dan penggunaan asid palmitik

Asid palmitik adalah salah satu asid karboksilik tepu monobasik yang paling banyak terdapat di alam semula jadi. Bahan ini pertama kali ditemui dan diasingkan dari minyak sawit, yang hari ini merupakan produk yang sangat popular dengan perolehan tahunan lebih dari 50,000,000 tan..

Ia ditambahkan pada coklat, gula-gula, kek, keju, ais krim, mentega, kerepek dan produk gula-gula lain. Minyak sawit juga digunakan secara meluas dalam industri kosmetik, tetapi banyak saintis mengatakan bahawa produk yang tepu buatan dengan asid palmitik dalam kombinasi dengan minyak sawit meragut lebih banyak nyawa setiap tahun daripada gabungan semua konflik dunia..

Sifat asid palmitik

Asid palmitat terdapat bukan hanya pada minyak sawit, tetapi juga pada fosfolipid, trigliserida, lipid dan glikolipid, yang merupakan komponen utama membran biologi. Dalam keadaan semula jadi, asid palmitik disintesis oleh organisma hampir semua haiwan dan bertindak sebagai salah satu sumber tenaga utama.

Yang paling penting adalah lemak mentega (sekitar 20-25%) (sehingga 30%) dan beberapa lemak lain dari haiwan. Terdapat juga sejumlah besar asid palmitik dalam minyak semula jadi yang berasal dari makanan seperti soya, kelapa dan koko. Minyak sawit dalam beberapa kes boleh mengandungi hingga 47% asid palmitik.

Pengeluaran asid palmitik

Asid palmitik dan stearat adalah asid lemak tepu yang paling banyak di alam, yang, dengan kedok ester gliserol, terdapat dalam hampir semua lemak yang berlaku secara semula jadi. Asid palmitik dan oleik, yang bersama-sama dengan asid stearat diperoleh dengan saponifikasi tinggi, disebut stearin.

Dalam beberapa minyak sayuran, seperti sawit atau "lilin Jepun sayur-sayuran", kandungan gliserida asid palmitik sangat tinggi sehingga tidak sukar untuk mengasingkannya dari produk ini..

Juga asid palmitik adalah salah satu komponen utama spermacet ikan paus sperma (hingga 90% dalam bentuk cetyl ether) dan lilin lebah alami (dalam bentuk myricyl ether).

Asid palmitik biasanya diasingkan dengan pengkristalan semula fraksional atau pembetulan secara langsung dari campuran asid yang telah diperolehi oleh saponifikasi lemak.

Oleh kerana formula asid palmitik mengandungi satu atom karbon kurang daripada asid marjerat, ia sering diperoleh dari yang terakhir dengan penyulingan kering.

Terdapat juga kaedah mendapatkan alkohol cetyl dengan pemanasan, pengoksidaan asid nitrik, dan beberapa yang lain. Asid palmitik juga dapat disintesis melalui sebatian sianida.

Penggunaan asid palmitik

Bahan ini digunakan sebagai salah satu komponen utama untuk penyediaan napalm, pelbagai detergen dan kosmetik, serta dalam pengeluaran stearin (yang merupakan campuran khas yang juga mengandungi asid stearat).

Asid palmitik secara aktif terlibat dalam pengeluaran semua jenis minyak teknikal untuk pelinciran, untuk pembuatan pemplastik dan lilin. Natrium palmitat saat ini digunakan dalam pembuatan pelbagai jenis sabun (tandas dan rumah tangga), di mana ia berfungsi sebagai pengental.

Pengilang kosmetik sering menambahkan bahan ini sebagai pengemulsi. Asid palmitik juga bagus untuk melindungi kulit dengan menjadikannya kering dan bebas kelembapan.

Itulah sebabnya kalsium palmitat kini banyak digunakan sebagai komponen yang tidak dapat diganti dalam pelbagai kosmetik hiasan. Ini juga mengatasi tugas melindungi kayu dan pelbagai kain dari kesan negatif kelembapan..

Asid palmitat, atau lebih tepatnya turunannya, telah digunakan dalam industri makanan moden, di mana ia digunakan untuk membuat perasa. Untuk beberapa waktu, asid heksadecanoik dalam bentuk garam plumbum digunakan dalam pengeluaran plaster farmasi biasa..

Kita juga harus menyebutkan industri kosmetik, di mana, berkat sifat khas asid palmitik, ia telah menjadi sangat popular dan sangat meluas..

Masalahnya adalah bahawa ia secara langsung menyumbang kepada proses penting seperti pengaktifan sintesis elastin, kolagen, asid hyaluronik dan glikosaminoglikan. Oleh itu, ia mempunyai kesan merangsang pembaharuan dan pertumbuhan semula dermis (zat antar sel).

Selalunya ia digunakan untuk pengeluaran semua jenis krim yang melindungi kulit kering dan dalam pelbagai cara perlindungan terhadap embun beku, angin menusuk dan cuaca buruk. Untuk rambut, asid palmitik juga sangat penting, kerana sekiranya kekurangan asid lemak tertentu dalam tubuh, ini secara langsung mempengaruhi keadaan kuku dan garis rambut, yang menjadi tidak bermaya dan rapuh.

Harga asid sawit

Harga asid palmitik bergantung pada ketulenan produk dan sebilangan faktor lain. Namun, kos rendah bahan ini memastikan popularitinya yang tinggi..

Ia dijual terutamanya dalam bentuk kristal tanpa warna, harganya bermula dari 20-25 sen AS per kilogram..

Kesan asid palmitik pada tubuh manusia

Walaupun semua sifat bermanfaat dari bahan ini, kelebihan asid palmitik tepu dapat memudaratkan tubuh manusia. Para saintis telah lama memerhatikan bahawa jangka hayat terpanjang dicatatkan di wilayah-wilayah di mana penggunaan minyak sawit dalam makanan diminimumkan, dan, pada gilirannya, asid lemak docosahexaenoic dan eicosapentaenoic berlaku, yang kaya dengan makanan laut dan ikan..

Rusia dan Ukraine, yang memakan sejumlah besar minyak sawit, sayangnya, adalah penyebab kematian akibat penyakit dan penyakit kardiovaskular, kejadiannya secara langsung berkaitan dengan kelebihan lemak tepu di dalam badan..

Lemak asid palmitik, yang masuk ke dalam tubuh manusia bersama dengan makanan, tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya, menggantikan sel-sel sihat biasa dengan lemak.

Dan jika pada mulanya kesan negatifnya tidak begitu ketara, maka pada masa akan datang, jika diet tidak diikuti, ceramides, yang merupakan produk dari pengumpulan sel-sel lemak, mulai tidak hanya memusnahkan sel-sel yang sihat, tetapi juga memprovokasi sejumlah penyakit serius yang menyebabkan kerosakan kritis pada tisu saraf..

Penyakit Alzheimer boleh dianggap sebagai contoh penyakit yang sangat buruk. Kelebihan asid palmitik dalam badan menyebabkan kegemukan, kerana hormon leptin, yang memainkan peranan penting dalam metabolisme, berhenti memenuhi peranan pengawalseliaannya, dan seseorang mula dengan cepat menambah berat badan.

Bahaya lain daripada kelebihan asid ini ialah badan berhenti mengaktifkan jalur isyarat di dalam sel di bawah pengaruh insulin, yang boleh memberi kesan yang sangat negatif bukan hanya pada orang yang terdedah kepada diabetes mellitus, tetapi juga pada individu yang cukup sihat..

Khasiat untuk Rawatan Asid Palmitik 2020 - Miss Sihat

Asid palmitik adalah asid lemak jenuh yang biasanya terdapat pada haiwan dan tumbuhan. Ini adalah komponen penting dalam minyak sawit seperti minyak sawit, minyak inti sawit, dan minyak kelapa. Banyak penyedia penjagaan kesihatan, seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia, mengatakan bahawa pengambilan lemak tepu, seperti asid palmitik, meningkatkan risiko penyakit jantung. Walau bagaimanapun, pada tahap sederhana, asid palmitik mungkin tidak sepenuhnya buruk bagi anda, kerana ia menunjukkan sifat antioksidan dan anti-aterosklerotik yang lemah, sekurang-kurangnya dalam kajian haiwan. Secara umum, diet yang lebih tinggi lemak tak jenuh dianggap lebih sihat..

Video hari ini

Asid sawit

Asid palmitik pertama kali diasingkan pada pertengahan tahun 1800-an dari minyak sawit, walaupun kemudian dijumpai di banyak makanan lain seperti mentega, keju, susu, daging, dan minyak sayuran lain seperti minyak zaitun, menurut Kamus Nutraceutical dan produk berfungsi ”. Minyak sawit juga merupakan lemak jenuh utama dalam coklat, bersama dengan asid oleik dan stearat. Bentuk garam asid palmitik disebut palmitat, yang biasanya ditambahkan pada susu skim dan susu skim.

Faedah Berpotensi

Asid sawit menunjukkan sifat antioksidan dan dapat membantu mencegah aterosklerosis pada tikus, tetapi tidak seefektif asid oleik, menurut kajian Korea yang diterbitkan dalam edisi 2010 Journal of Medicinal Food..

Kebimbangan

Asid Palmitik telah dipertimbangkan selama bertahun-tahun untuk meningkatkan kadar kolesterol ketika dikonsumsi, walaupun sebuah kajian Kanada tahun 2002 yang diterbitkan dalam Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition “meneliti kesan pengambilan asid palmitik yang tinggi pada sukarelawan yang sihat dan menyimpulkan bahawa ia tidak meningkatkan kadar kolesterol. jika digabungkan dengan asid linoleat. Tetapi, apabila asid palmitik digabungkan dengan lebih banyak asid lemak trans, kadar kolesterol LDL "buruk" meningkat dan kadar kolesterol HDL "baik" menurun. Ini penting kerana asid linoleat, asid lemak tak jenuh, selalu dijumpai dengan asid palmitik dalam minyak zaitun, sawit dan kelapa. Dengan kata lain, asid palmitik hampir tidak pernah dikonsumsi secara berasingan daripada lemak sihat yang lain, jadi kesan negatifnya terhadap kesihatan mungkin telah terlalu tinggi sebelumnya..

Kekeliruan yang berpotensi

Minyak sawit, terutama minyak kelapa dara, menarik perhatian terhadap manfaat kesihatan mereka, terutamanya kerana asid lemak rantai sederhana mereka, yang digunakan untuk tenaga dan tidak meningkatkan kadar kolesterol. Walau bagaimanapun, faedah utama minyak kelapa berasal dari asid laurik dan kaprikat, bukan asid palmitik. Oleh itu, sebilangan orang mungkin keliru dan menganggap bahawa asid palmitik lebih sihat bagi mereka daripada yang sebenarnya. Tanya doktor anda mengenai kelebihan dan kekurangan pelbagai jenis lemak.

Mengapa lemak tepu baik untuk anda dan bagaimana ia mempengaruhi kolesterol

Apakah perbezaan antara lemak dengan panjang rantai yang berbeza dan lemak tepu yang membunuh bakteria

Latar belakang sedikit - jika anda membaca artikel lain mengenai lemak di laman web ini, anda boleh menatal di bawah dengan selamat.

Lemak (trigliserida) terdiri daripada gliserol dan asid lemak, dan semua asid lemak boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • PUFA tak jenuh ganda - seperti Omega 3 dalam minyak ikan, Omega 6 dalam minyak bunga matahari
 • tak jenuh tunggal, MUFA - seperti Omega 9 dalam alpukat
 • tepu, EFA - seperti asid laurik dalam minyak kelapa dan asid palmitik dalam mentega

Ketepuan bergantung pada sama ada hidrogen melekat pada rantai karbon di semua atau tidak di semua tempat. Di mana hidrogen tidak terpasang, ikatan berganda terbentuk.

Atom karbon di antara ikatan berganda adalah titik lemah asid lemak yang mengalami pengoksidaan spontan. Apabila lemak teroksidasi, spesies oksigen reaktif terbentuk yang boleh membahayakan sel kita - lemak teroksidasi adalah buruk bagi kita.

Hampir semua minyak yang terdapat secara semula jadi terdiri daripada campuran ketiga-tiga jenis asid lemak. Apabila kita mengatakan bahawa minyak tidak jenuh tunggal, ini bermaksud bahawa asid lemak ini mendominasi di dalamnya. Contohnya, seperti zaitun - mengandungi 70% MUFA. Minyak tepu merangkumi minyak dengan asid lemak yang paling tepu - kelapa, mentega, sawit.

Keperluan Lemak Tepu dan Asid Lemak Panjang Rantai Yang Berbeza

 • diperlukan untuk pembentukan dan fungsi membran sel yang betul
 • digunakan oleh badan untuk menyimpan lebihan tenaga
 • diperlukan untuk asimilasi vitamin A, D, K2

Tidak ada ikatan berganda dalam struktur asid lemak tepu, jadi ia tahan terhadap pengoksidaan di bawah pengaruh cahaya matahari, suhu tinggi dan udara. Dalam praktiknya, ini bermaksud bahawa anda boleh menggoreng ghee tanpa rasa takut mendapat sebahagian daripada radikal bebas, minyak kelapa yang sudah dibuka tidak akan menjadi tengik walaupun setelah setahun, dan vitamin yang "dibungkus" dalam lemak tepu cenderung masuk ke dalam badan dengan selamat. Lemak tepu juga tidak membuang sisa antioksidan kita untuk mendetoksifikasi spesies oksigen reaktif, seperti lemak tak jenuh ganda..

Seperti Omega 3, 6 dan 9, lemak tepu adalah sekumpulan asid lemak dengan sifat yang berbeza. Mereka mempunyai struktur yang serupa, tetapi panjang rantai yang berbeza. Asid lemak rantai panjang biasanya terdapat dalam makanan, yang akan kita bahas kemudian dalam artikel ini:

 • sawit
 • stearik
 • lauric
 • mistik

Kurang biasa dalam makanan adalah asid lemak rantai sederhana: kaprik, kaprilik, kaproik, mereka juga MCT, trigliserida rantai sederhana. Lemak berantai pendek - seperti asid butirat, alias butirat, terbentuk oleh bakteria dalam usus dari serat. Kami akan memberitahu anda mengenai asid ini secara berasingan - akan ada pautan di sini.

Asid sawit

Lebihan tenaga yang diterima pada manusia pertama kali ditukar menjadi asid palmitik. Ia terdiri daripada 20-30% lemak subkutan dan hingga 25% lemak susu ibu. Palmitic - nenek moyang sisa lemak lemak tepu di dalam badan.

Asid palmitik dapat meningkatkan kepekatan kolesterol LDL dan, sebagai hasilnya, kolesterol total. Dalam kes ini, kenaikan berlaku disebabkan oleh zarah longgar yang besar, sementara zarah kecil dan padat dikaitkan dengan peningkatan risiko aterosklerosis. Sekiranya makanan yang kaya dengan asid palmitik mengandungi cukup asam linoleat Omega 6, maka yang terakhir dapat membalikkan kesan peningkatan kolesterol.

Dalam kajian mengenai sel dan haiwan makmal, serta menggunakan marjerin yang diperkaya dengan asid palmitik, asid palmitik menunjukkan kesan negatif - ia menimbulkan keradangan, mengganggu kepekaan reseptor terhadap insulin. Tetapi apabila asid oleik atau arakidonik ditambahkan ke asid palmitik, kesan toksik diminimumkan atau dibatalkan..

Lemak, yang hanya terdiri daripada asid palmitik, tidak ada di alam semula jadi dan, sebagai peraturan, ia disertai dengan asid oleik - di dalam minyak sawit yang sama terdapat bahagian yang sama dengannya. Adalah suatu kesalahan untuk mendakwa bahawa makanan biasa dengan lemak tepu - daging, coklat, keju - berbahaya kerana asid palmitik..

Di mana Asid Palmitik Terkandung:

 • minyak sawit 44%
 • lemak susu 31%
 • lemak babi 28%
 • lemak daging lembu 26%
 • lemak susu ibu 25%
 • mentega koko 25%
 • lemak ayam 25%
 • lemak kuning telur 25%
 • minyak kacang soya 15%
 • minyak kelapa 9%
 • minyak inti sawit 8%
 • minyak bunga matahari 5%

Asid stearik

Mempunyai rantai terpanjang dari semua asid tepu. Asid stearat adalah neutral kolesterol atau sedikit menurunkan / menaikkan kolesterol LDL dan umumnya tidak berbahaya.

Menurut saintis, sehingga 14% asid stearat yang diperoleh ditukarkan oleh tubuh menjadi oleik.

Di manakah asid stearat dijumpai:

 • mentega koko 35%
 • lemak daging lembu 19%
 • lemak susu 12%
 • lemak babi 13%
 • lemak kuning telur 9%
 • lemak ayam 5%
 • minyak kacang soya 5%
 • minyak kelapa 3%

Asid Laurik

Mampu meningkatkan tahap kolesterol total melalui kolesterol HDL.

Asid Laurik dalam minyak kelapa menyahaktifkan Candida albicans dan juga mempunyai aktiviti antimikroba terhadap Propionibacterium acnes, yang menyebabkan jerawat.

Asid Laurik boleh ditukar menjadi monolaurin, ester asid laurik, tetapi berapa banyak asid yang boleh ditukar menjadi monolaurin dan bagaimana ia berlaku pada manusia masih belum diketahui..

Monolaurin juga mempunyai aktivitas antibakteri terhadap berbagai bakteria dan virus, termasuk Candida albicans, E. Coli, H. pylori, dan Staphylococcus aureus, sementara monolaurin juga bertindak pada biofilm. Monolaurin telah dikaji pada sel dan haiwan makmal, tetapi belum ada penyelidikan kualitatif pada manusia.

Tempat Asid Laurik Terkandung:

 • minyak inti sawit 47%
 • minyak kelapa 42%
 • lemak susu ibu 6%

Asid myristik

Dalam kajian manusia di mana marjerin yang diperkaya dengan asid myristik digunakan dalam diet, asid myristik meningkatkan kolesterol LDL dan HDL. Metrik ini untuk menentukan risiko CVD kini ketinggalan zaman - para saintis sampai pada kesimpulan bahawa jumlah lipoprotein adalah penting, dan bukan jumlah kolesterol di dalamnya. Analisis data penyelidikan menyokong kedudukan ini, baca tentang ini dalam artikel mengenai hubungan antara kolesterol LDL dan risiko aterosklerosis.

Seperti halnya palmitic, myristic meningkatkan kadar kolesterol kerana zarah longgar yang besar.

Tidak terdapat banyak asam myristik dalam makanan biasa seperti marjerin khas, jadi walaupun anda ingin mendapatkan dos asid myristik yang serupa, itu tidak akan mudah, kecuali jika ada sudu minyak pala.

Di manakah asid myristik dijumpai:

 • minyak pala 75%
 • minyak biji sawit 16%
 • minyak kelapa 16%
 • lemak susu 12%
 • lemak susu ibu 9%

Yang paling penting

Lemak tepu tahan terhadap pengoksidaan, memelihara vitamin larut lemak dengan lebih baik dan diperlukan oleh membran setiap sel di dalam badan.

Asid lemak palmitik dan myristik mampu menaikkan kolesterol LDL. Mereka meningkatkan metrik ini kerana zarah besar dan longgar, sementara zarah kecil dan padat dikaitkan dengan peningkatan risiko aterosklerosis..

Asid stearat adalah neutral terhadap kolesterol.

Asid Laurik dari minyak kelapa dan inti sawit menyahaktifkan kandidiasis dan mikroorganisma penyebab jerawat.

Kami menganggap asid lemak secara berasingan, tetapi ia tidak dijumpai secara berasingan dalam makanan keseluruhan, lemak semulajadi adalah campuran asid lemak yang berbeza, tepu dan tak jenuh, dan ia saling mempengaruhi antara satu sama lain. Elakkan pengganti lemak, makan makanan keseluruhan dan tidak ada asid palmitik yang akan membahayakan anda.

Asid Palmitik: faedah dan kemudaratan kesihatan

Asid palmitik - adakah anda tahu apa itu? Tidak semua orang dapat menjawab soalan ini. Adalah perkara lain jika anda mengemukakan soalan apa itu minyak sawit. Ungkapan ini sekarang, seperti yang mereka katakan, "di bibir semua orang." Perhatikan bahawa kira-kira 50 juta tan produk ini dihasilkan setiap tahun di dunia. Apa kaitan antara asid palmitik dan minyak sawit, anda bertanya? Ternyata yang paling langsung. Kita boleh mengatakan bahawa bahan-bahan ini adalah saudara terdekat. Mari kita perhatikan lebih terperinci mengenai apa itu asid palmitik. Kemudian kami akan memberitahu anda di mana ia digunakan. Kami juga akan mempertimbangkan kebaikan dan keburukan asid palmitik untuk tubuh manusia. Tetapi perkara pertama yang pertama.

Berasal dari minyak sawit.
Penemuan asid palmitik

Penemuan asid palmitik disebabkan oleh saintis Perancis Edmond Fremy. Pada tahun 1840, sebagai hasil dari serangkaian eksperimen, ia diperoleh dari minyak kelapa sawit, oleh itu namanya. By the way, minyak sawit mengandungi 45 hingga 50% asid palmitik.

Dari napalm hingga kosmetik:
pemakaian asid palmitik

Mari kita memikirkan persoalan penggunaan asid palmitik. Sebagai permulaan, kita perhatikan bahawa ini adalah bahan yang paling biasa di kalangan asid lemak yang terdapat di dalam. Ia digunakan dalam pelbagai industri - dari napalm hingga kosmetik hiasan. Saya mesti mengatakan bahawa asid palmitik memang merupakan salah satu komponen utama dalam pengeluaran napalm, dan asid ini juga digunakan dalam penghasilan stearin (campuran khas dengan asid stearik).

Sebatian ini termasuk dalam komposisi pelbagai pelincir teknikal, lilin polimer, dan ia juga digunakan dalam penghasilan plasticizer. Garam asid palmitat, palmitat, digunakan dalam lapisan penghalau air untuk kulit, kayu, pelbagai kain (kalsium palmitat). Bahan-bahan ini telah dapat digunakan dalam pembuatan krim kosmetik dan kosmetik hiasan. Contohnya, natrium palmitat digunakan dalam pembuatan sabun cucian dan tandas, di mana ia berfungsi sebagai pemekat. Metil palminat (asid metil ester palmitat) digunakan untuk membumbui beberapa makanan. Untuk masa yang sangat lama, garam asid plumbum digunakan dalam pengeluaran plaster perubatan..

Asid sawit: faedah

Bercakap mengenai bahan ini, perlu dinyatakan mengenai faedah asid palmitik bagi manusia. Jadi apa sifat yang ada? Asid sawit telah mendapat populariti yang meluas dalam industri kosmetik. Ia digunakan secara aktif dalam penghasilan krim anti-penuaan. Rahsia populariti ini adalah bahawa sebatian ini mengaktifkan sintesis elastin, kolagen dan asid hyaluronik, iaitu, ia mendorong pembaharuan dan pertumbuhan semula tisu kulit. Asid palmitik juga digunakan dalam pembuatan krim pelindung yang membantu melawan kerosakan fros atau angin. Bahan ini memainkan peranan penting dalam kesihatan rambut kita. Telah didapati bahawa ketika tubuh kekurangan asam lemak, rambut menjadi kusam dan rapuh..

Bercakap mengenai faedah asid palmitik, harus dikatakan bahawa ia adalah komponen utama susu ibu. Bahan ini diperlukan untuk perkembangan kanak-kanak dengan betul pada usia dini, hingga sekitar satu tahun. Ini mendorong penyerapan kalsium dan mengatur proses pencernaan dalam tubuh bayi.

Asid sawit: Bahaya minyak sawit.
Asid palmitik berlebihan

Sekarang mari kita bincangkan bahaya minyak sawit dan akibat daripada kelebihan asid palmitik dalam tubuh manusia. Pengilang makanan bayi, yang berusaha membuat analog susu ibu, menambahkan asid ini dalam bentuk trigliserida sawit atau olein sawit ke dalam formula pemakanan. Jelas dari nama kedua-dua bahan tersebut bahawa ia terbuat dari minyak sawit..

Pada pandangan pertama, asid palmitik dalam susu ibu dan lemak sayuran adalah sama, tetapi produk ini bertindak sebaliknya. Faktanya ialah molekul asid ini di dalamnya berbeza strukturnya.

Akibatnya, makanan bayi seperti itu mengganggu penyerapan kalsium, dan juga mengganggu pencernaan yang normal. Saya ingin mengatakan bahawa bahaya utama minyak sawit untuk kesihatan manusia adalah tepat pada hakikatnya ia berdasarkan asid palmitik, dan titik leburnya adalah 62 0 С (suhu badan manusia hanya 36.6 0 С). Kesimpulannya menunjukkan: badan kita tidak tahu bagaimana mengasimilasikan bahan ini, tetapi juga tidak dapat membuangnya, kerana ia tidak larut. Akibatnya, asid palmitat disimpan secara demi lapisan di hati, jantung, otot rangka dan organ-organ lain..

Pada pertengahan abad ke-20, para penyelidik mendapati bahawa epal yang dililin dengan asid palmitik tidak merosakkan untuk waktu yang sangat lama. Sejak itu, kaedah penyimpanan ini telah digunakan untuk pengangkutan buah-buahan jarak jauh, dan epal berkilat yang indah disambut di rak-rak kedai. Tetapi jika buah seperti itu dapat dicuci dengan air yang sangat panas, dalam kes yang teruk, dikupas dari kulit, lalu bagaimana dengan, kentang goreng, atau hamburger yang menggoreng yang digoreng dengan minyak kelapa sawit? Sudah tentu, disimpan dengan sempurna, tetapi timbul persoalan: "Apakah mereka boleh dimakan?"

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci apa yang berlaku pada tubuh manusia dalam keadaan asid palmitik berlebihan. Banyak kajian menunjukkan bahawa kelebihan zat adalah faktor utama berlakunya pelbagai jenis proses yang merosakkan. Para saintis mendapati bahawa bahan ini dapat memprovokasi proses pemusnahan diri sel, iaitu apoptosis. Dan seperti yang ditunjukkan oleh eksperimen, pertama sekali, jantung menderita proses ini (kematian sel yang diprogramkan, pelbagai tisu bermula). Telah diperhatikan bahawa pada pesakit dengan infark miokard, tahap tinggi asid lemak dalam darah dikesan dan tahap kerosakan pada otot jantung meningkat.

Asid sawit: bahaya

Kerana fakta bahawa asid palmitik secara praktikal tidak dapat dikeluarkan dari tubuh, ia mula berkumpul, akibatnya sel dan tisu yang sihat digantikan oleh tisu adiposa. Selalunya, organ dalaman berikut terjejas: hati, jantung, pankreas.

Tetapi keburukan minyak sawit tidak terhad kepada perkara ini. Produk akhir asimilasi asid palmitik adalah ceramides, yang sebenarnya terkumpul di organ dan tisu. Kesan berbahaya dari bahan-bahan ini sangat pelbagai sehingga boleh disebut sebagai salah satu yang paling berbahaya bagi tubuh manusia. Perhatikan bahawa apabila ceramide terurai, sebatian lain yang tidak kurang berbahaya terbentuk - sphingosine. Kedua-dua bahan ini berbahaya terutamanya kerana ia bukan sahaja dapat memprovokasi kematian sel, tetapi juga menyebabkan pemusnahan tisu saraf, dan ini adalah penyebab utama penyakit Alzheimer.

Perlu juga dikatakan bahawa asid palmitik sering menjadi penyebab diabetes mellitus dan obesiti, kerana ia membentuk kekebalan sistem saraf terhadap insulin dan leptin (hormon yang bertanggungjawab untuk rasa kenyang).

Di mana dibendung
asid palmitik

Bahan ini dimasukkan lebih banyak atau lebih sedikit dalam semua lemak yang diketahui. Namun, di mana asid palmitik dan dalam kuantiti berapa?

 • Dalam minyak sawit dari 45 hingga 50%.
 • Dalam lemak babi dari 28 hingga 30%.
 • Dalam lemak kuda dari 25 hingga 32%.
 • Dalam lemak daging lembu dari 25 hingga 30%.
 • Dalam lemak domba dari 24 hingga 29%.
 • Dalam biji koko dari 22 hingga 25%.
 • Dalam lemak susu dari 20 hingga 36% (bergantung pada musim, kandungan asid palmitik pada musim sejuk meningkat).
 • Dalam minyak biji kapas dari 20 hingga 22%.
 • Dalam minyak pic dari 15 hingga 16%.
 • Lemak salmon mengandungi 10 hingga 17%.
 • Dalam minyak kacang cedar dari 10 hingga 16%.
 • Dalam minyak buckthorn laut dari 11 hingga 12%.
 • Dalam lemak herring dari 10 hingga 29%.
 • Dalam minyak ikan (hati ikan kod) dari 8 hingga 25%.
 • Dalam minyak kacang soya dari 8 hingga 13%.
 • Dalam minyak zaitun dari 6 hingga 20%.
 • Dalam lemak segel dari 6 hingga 13%.
 • Dalam minyak bunga matahari dari 6 hingga 9%.
 • Dalam minyak ikan paus dari 5 hingga 17%.
 • Dalam minyak biji rami dari 4 hingga 11%.
 • Dalam minyak badam dari 1.5 hingga 5.5%.
 • Dalam minyak jarak dari 0,5 hingga 1%.

Untuk mengelakkan kesan negatif asid palmitik, para pakar mengesyorkan memakan lebih banyak ikan dan daging yang kurang berlemak jika boleh..

Dari semua perkara di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa asid palmitik yang diasingkan secara artifisial menyebabkan bahaya besar kepada kesihatan manusia. Ia boleh digunakan dalam pembuatan kosmetik, tetapi penggunaannya dalam makanan sangat tidak diingini, kerana dapat menimbulkan banyak penyakit serius. Yang paling menyedihkan ialah pengeluar makanan menambahkan sumber asid palmitik, minyak sawit, ke makanan yang sudah mengandungnya, serta gula-gula dan pastri yang disukai anak-anak..

Kelapa sawit - betapa buruknya kesihatan manusia?

Kandungan:

 1. Apa itu minyak sawit
  • Jenis minyak sawit
  • Bagaimana minyak sawit dibuat
  • Komposisi kimia minyak sawit
  • Di mana minyak sawit digunakan
 2. Bagaimana Minyak Sawit Berbahaya
  • Punca kolesterol jahat
  • Minyak sawit dan lemak trans
 3. Kelebihan minyak sawit
 4. Mitos dan kenyataan
  • Mengandungi lemak trans yang berbahaya
  • Minyak teknikal digunakan dalam pengeluaran produk
  • Larangan di negara maju
  • Plasticine untuk badan dan sumber kolesterol
  • Pengeluaran minyak sawit anti mesra alam
 5. Makanan apa yang mengandunginya

Masa membaca artikel - 25 minit

Sejak zaman kuno, orang telah mencari cara untuk membuat hidangan yang dimasak mereka lebih enak dan lebih indah, bereksperimen dengan ramuan kering dan rimpang tumbuhan, menambahkannya ke makanan dan minuman. Maklumat mengenai eksperimen pertama seperti ini bermula sejak ribuan tahun SM. Secara rasmi, bahan tambahan makanan masuk ke dalam kehidupan kita pada awal abad yang lalu. Para saintis Jepun secara tidak sengaja menambahkan rumput laut ke dalam produk dan mendapati bahawa ia sangat mempengaruhi rasa, meningkatkan dan mengungkapkannya. Ini adalah bagaimana aditif pertama diasingkan.

Kemudian menjadi jelas bahawa dengan cara ini adalah mungkin untuk memperbaiki bau, tekstur makanan dan memanjangkan jangka hayat (ini menjadi sangat relevan untuk makanan yang mudah rosak). Ini diguna pakai oleh pengeluar - mereka menyedari bahawa mungkin membuat produk makanan berkali-kali lebih menarik bagi pembeli dan untuk mengurangkan kos perniagaan. Inilah bagaimana revolusi berlaku dalam industri makanan..

Bergantung pada tugas yang dilakukan, bahan tambahan dibahagikan kepada beberapa kumpulan: pengawet, penambah rasa, penstabil, pemanis, pengatur keasidan. Penggunaannya diselaraskan oleh jawatankuasa khas yang mengumpulkan maklumat mengenai penyelidikan baru-baru ini dan sama ada membenarkan atau melarang penambahan tersebut. Untuk kemudahan, semua bahan diberi kod antarabangsa alfanumerik. Pengilang wajib menunjukkannya pada bungkusan.

Hari ini, suplemen pemakanan dikelilingi oleh banyak pendapat yang bertentangan. Minyak sawit adalah salah satu bahan yang paling kontroversial. Seseorang percaya bahawa ia berbahaya bagi kesihatan, seseorang yakin bahawa ia juga mempunyai sifat positif. Dalam artikel ini, kita akan mengetahui sama ada minyak sawit benar-benar berbahaya, seperti yang mereka katakan, apa kesannya terhadap tubuh manusia dan berapa banyak minyak yang dibenarkan untuk dimakan..

Apa itu minyak sawit

Ahli sejarah dan ahli biologi percaya bahawa minyak sawit ditemui jauh sebelum pengeluaran besar-besaran bermula. Bahkan orang Mesir kuno mendapati penggunaan makanan untuknya. Mereka menggunakannya untuk menggoreng dan merebus daging dan sayur-sayuran, melancarkannya di benua mereka. Ini adalah fakta yang boleh dipercayai: dalam penggalian sebuah kota Mesir kuno baru-baru ini, ahli arkeologi menemui kapal yang berusia sekitar tiga ribu tahun. Pemeriksaan sisa-sisa kandungannya menunjukkan bahawa ini adalah bekas minyak sawit, yang disimpan dalam jumlah besar. Ia dibawa ke Eropah kemudian, hanya bertahun-tahun kemudian, berkat kempen penjajahan Barat yang berjaya..

Bahan mentah untuk bahan tambahan ini adalah buah kelapa sawit. Tanah airnya adalah wilayah selatan yang panas - Indonesia, Malaysia dan Thailand. Mereka adalah pemimpin dalam menyediakan asas minyak masa depan. Ini disebabkan oleh iklim yang baik bagi pengeluaran biji minyak untuk berkembang. Pokok sawit diusahakan di ladang khas yang dijaga dengan baik. Perniagaan serantau ini menyumbang sebahagian besar eksport negara pengeluar.

Jenis minyak sawit

Penting bahawa minyak sawit yang digunakan dalam makanan mempunyai pecahan yang betul, iaitu minyak sawit yang cukup halus dan bebas dari kemungkinan kekotoran. Minyak ini boleh digunakan dengan selamat dalam industri makanan. Untuk mengatur penggunaan minyak sayuran di Rusia, ada standard negara (dan juga di negara-negara CIS). Ia mengandungi standard teknikal dan keperluan terperinci untuk minyak yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan. Undang-undang pertama merangkumi: minyak mentah mentah (paling kaya dengan nutrien); kelas khas dan pertama yang dihilangkan bau (kami menjumpainya di mana-mana sahaja dalam makanan). Masyarakat antarabangsa juga mengambil berat tentang nuansa penggunaan minyak sawit. Oleh itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia memasukkannya ke dalam senarai minyak yang selamat untuk kesihatan..

Bagaimana minyak sawit dibuat

Walaupun terdapat kesederhanaan, pengeluaran minyak sawit terdiri daripada beberapa peringkat yang sukar dilakukan. Mari anggap mereka memahami teknologi:

 • Menanam pokok palma. Mereka boleh tumbuh dengan cara "liar", tetapi ini akan memakan masa yang terlalu lama, sehingga hari ini para pakar menggunakan laman web khas di mana benih bercambah dalam keadaan rumah hijau apabila terdedah pada suhu tinggi. Selepas itu, tunas diletakkan di dalam kotak, dan dalam masa enam bulan anak benih mendapat kekuatan, ditutup dengan daun. Perbungaan muncul setahun kemudian, ketika tanaman dipindahkan ke tanah terbuka; agar pokok kelapa sawit berjaya menghasilkan tanaman, tanah mesti rata, dalam dan mengalirkan baja air dan mineral dengan baik. Ketiadaan perosak tikus juga memainkan peranan penting - maka kebun tersebut akan menghasilkan banyak buah.
 • Memetik buah. Buah-buahan dipisahkan dengan hati-hati (secara manual) dari dahan dengan tandan, ditimbang dan dihantar ke kilang dalam bekas yang berasingan - ini mesti dilakukan dalam masa 24 jam selepas penuaian.
 • Pembersihan. Setelah dibawa ke kilang, tandan disterilkan untuk mengecualikan kemungkinan masuknya sampah dan serangga kecil yang tinggal di ladang. Selepas itu, buah-buahan diratakan, iaitu pemisahan buah segar yang sesuai untuk kerja selanjutnya.
 • Pencernaan. Nama ini menyembunyikan rawatan panas buah-buahan - hakikatnya adalah di bawah pengaruh titik lebur tinggi, sel itu pecah lebih cepat, yang bermaksud bahawa minyak juga dilepaskan lebih cepat. Oleh itu, tahap ini sangat penting - ini adalah bagaimana bahan mentah meningkatkan kualitinya..
 • Menekan. Buah-buahan diletakkan di dalam periuk memasak, dipanaskan dengan wap dan, menggunakan beberapa bilah dan penekan, ekstrak diperah dari tandan rebus - ini adalah minyak sawit dalam bentuk mentah semula jadi (substrat seperti itu mempunyai warna merah gelap atau oren yang kaya).
 • Mencuci. Ia dilakukan dengan bantuan air, yang dimasukkan ke dalam bekas menegak dengan minyak sawit. Tahap ini diperlukan untuk memisahkan produk dari kekotoran larut dalam air secara tidak sengaja, tetapi ini tidak bermaksud bahawa minyak menjadi lebih cair kerana hidrogenasi - pada akhirnya ia dihantar ke bekas khas dan dikeringkan sehingga kepekatan optimum dicapai.
 • Pembersihan semula. Minyak itu dirawat dengan wap yang terlalu panas dan dilunturkan dengan penyertaan alat yang ditetapkan untuk ini, dan kemudian dihilangkan bau dengan bantuan alat lain.

Inilah cara produk akhir diperoleh, yang paling sering kita dapati dalam komposisi produk - minyak sawit yang dihilangkan bau. Hampir tidak ada produk makanan moden yang dapat dilakukan tanpa penyertaannya..

Komposisi kimia minyak sawit

Fakta bahawa aditif telah menerima sebaran kolosal disahkan oleh angka yang mengagumkan: lebih daripada 50 juta tan minyak sawit dihasilkan setiap tahun di dunia, dan jumlah ini melebihi jumlah minyak kacang soya, rapeseed dan bahkan bunga matahari (diam-diam dianggap sebagai peneraju minyak sayuran). Ia kerap dimakan oleh negara-negara dengan populasi besar - India dan China, serta negara-negara Kesatuan Eropah. Pada masa yang sama, permintaan masih meningkat. Ini mendorong para saintis untuk mempertimbangkan secara terperinci tentang produk yang telah mendapat populariti tersebut..

Ahli kimia, ahli biologi dan pakar pemakanan telah bergabung dan mendapati bahawa 100 gram minyak mengandungi:

 • 0.1 gram air;
 • 33.1 miligram vitamin E (antioksidan dan penstabil membran sel) dan alpha-tokoferol (sejenis vitamin ini);
 • 2 miligram fosforus
 • 100 miligram beta-sitosterol (komponen ini terdapat dalam tumbuhan dan terlibat dalam normalisasi metabolisme lemak);
 • 99.7 gram lemak:
 • 76.2 gram asid lemak tepu (caprylic, capric, lauric, myristic, palmitic, arachinic, stearic - ini adalah bahan yang mencipta "membran" lipid berketumpatan rendah dalam sel);
 • 14.5 gram asid lemak tak jenuh tunggal (palmitoleic dan oleic / omega-9, yang meningkatkan jumlah lipid berketumpatan tinggi dalam darah manusia);
 • 10 gram asid lemak tak jenuh ganda (linoleat dan omega-6 - fungsinya serupa dengan tak jenuh tunggal).

Nilai tenaga makanan tambahan ialah 899 kilokalori. Untuk menggambarkan nilai ini secara kasar, kami menunjukkan perbandingan. Satu sudu teh produk mengandungi 45 kilokalori, dan satu sudu - 153 kilokalori. Setiap hari, seorang dewasa mengambil kira-kira 2000 kilokalori..

Di mana minyak sawit digunakan

Mari kita bincangkan tentang penggunaan utama minyak sawit. Ia memang boleh didapati di setiap sub-industri makanan:

 • industri minyak dan lemak (pengeluaran campuran marjerin, penyebaran sandwic dan makanan ringan);
 • industri tenusu (pengeluaran ais krim, keju kotej dan curd manis, yogurt dengan dan tanpa pengisi, krim masam, curd dan krim);
 • kumpulan gula-gula (penciptaan kek, pastri, soufflé, coklat, wafel);
 • pengeluaran sos makanan ringan dan mayonis.

Menariknya, ketersediaan minyak sawit tidak terhad kepada produk yang boleh dimakan. Ia digunakan secara aktif dalam kosmetik untuk wajah dan badan (topeng muka, emulsi, krim, susu). Oleokimia yang diperoleh dari pengeluaran minyak sebagai produk sampingan digunakan untuk pengeluaran sabun tandas dan detergen rumah tangga.

Namun, industri makanan tetap menjadi pengguna utama minyak sawit. Sebabnya mudah. Ini adalah ramuan yang cukup murah yang dapat dibeli dengan baik untuk pengeluaran produk gula-gula atau produk tenusu. Pembelian sedemikian mengurangkan kos beberapa kali. Kos minyak sawit jauh lebih rendah daripada mentega koko yang diperlukan untuk membuat coklat dan gula-gula, dan lebih sedikit daripada lemak susu yang diperlukan untuk membuat yogurt dan krim masam (dalam kes ini, harganya juga secara automatik merangkumi kos menjaga haiwan yang memberi susu). Kelapa sawit, sebaliknya, membolehkan pemilik perniagaan menjimatkan kos dan meningkatkan penjualan..

Selalunya, penggunaan bahan tambahan ini meningkatkan beberapa ciri produk - misalnya, memanjangkan jangka hayat. Label produk tersebut semestinya menunjukkan bahawa komposisi tersebut tidak mengandungi mentega koko ("setara"), dan bukan lemak susu, tetapi penggantinya ("ZMZH"). Dilarang menggunakan analog ini (dalam jumlah yang diatur dan dengan kualitas yang sesuai), namun, menurut undang-undang, pengilang wajib memberitahu pengguna mengenai hal ini..

Sebagai peraturan, produk dengan pengganti berbeza dari segi biaya, jadi jika produk tersebut curiga rendah, dan lemak asli ditunjukkan pada bungkusan, maka ini mungkin palsu.

Bagaimana Minyak Sawit Berbahaya

Minyak sawit dan lemak trans

Ini adalah bahan yang terbentuk dari asid lemak tak jenuh, misalnya, ketika minyak mengubah konsistensinya dari cecair menjadi pepejal. Mereka dianggap bertanggungjawab terhadap kadar kolesterol "buruk" yang berlebihan. Walau bagaimanapun, minyak sawit sebenar adalah separa pepejal (lebih dekat dengan pepejal). Dalam bentuk inilah yang paling sering digunakan dalam industri masakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian di mana minyak sawit boleh membahayakan:

 • dalam penghasilan marjerin, apabila konsistensi minyak sayuran terpaksa berubah dengan penyertaan hidrogen dalam proses hidrogenasi. Ini dilakukan untuk menjadikan produk menjadi estetik dan menyenangkan bagi pengguna;
 • dalam pembuatan penyebaran sandwic - keadaannya hampir sama.

Lemak trans sebenarnya dihasilkan sebagai hasil penghidrogenan. Struktur mereka tidak biasa untuk tubuh; mereka menghalang fungsi hati dan terkumpul dalam bentuk kolesterol. Oleh itu, lebih baik memilih mentega semula jadi daripada marjerin..

Punca kolesterol jahat

Mula-mula anda perlu memahami intipati konsep "kolesterol". Bahan lipid cair ini, yang terdapat dalam darah secara lalai, membantu sel-sel menjaga bentuknya dan menghasilkan hormon yang diperlukan. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh melebihi kadar yang dibenarkan. Sekiranya ini berlaku, maka plak akan terbentuk, menyempitkan saluran darah dan mengurangkan keanjalannya..

Untuk mengangkut kolesterol antara sel, bahan khas diperlukan - lipoprotein. Mereka datang dengan ketumpatan tinggi dan rendah. Yang pertama bertanggungjawab untuk pemindahan kolesterol ke hati dan perkumuhan dari badan. Oleh itu, mereka sering disebut sebagai kolesterol "baik". Kolesterol terakhir ("buruk" kolesterol) membawa zat dari hati ke sel lain, membentuk timbunan lemak di dinding vaskular. Peningkatan lipoprotein berketumpatan rendah paling sering dikaitkan dengan pengambilan lemak tepu yang berlebihan.

Minyak sawit sebenarnya mengandungnya, berasal dari asid lemak jenuh yang disenaraikan di atas. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan metabolisme lipid dan penyakit kardiovaskular yang sudah ada lebih baik tidak menggunakan minyak sawit. Namun, seperti yang kita ingat, minyak ini juga mengandungi asid lemak tak jenuh yang bermanfaat. Mereka menyumbang kepada pembentukan kolesterol "baik". Atas sebab ini, orang yang sihat boleh menggunakan minyak seperti itu dalam makanan. Hanya penting untuk memastikan bahawa diet tidak terdiri daripada lemak sahaja, tetapi juga termasuk protein dengan karbohidrat..

Jangan lupa bahawa minyak sawit mentah kaya dengan vitamin E (maka warna orennya), yang bermaksud ia baik untuk saluran darah. Sifat antioksidan vitamin tidak hanya mendorong penyingkiran radikal bebas, tetapi juga melindungi lemak tak jenuh sensitif oksigen, membantu mereka diserap. Oleh itu, tahap kolesterol stabil..

Kelebihan minyak sawit

Minyak mentah yang diperoleh dari biji sawit mempunyai warna merah atau oren dan konsistensi separa cair. Mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kandungan vitamin E dan karotenoid yang tinggi (dari mana vitamin A dihasilkan). Terdapat lebih banyak minyak kelapa sawit daripada sayur-sayuran lain dan
 • malah lebih banyak daripada minyak ikan;
 • kehadiran antioksidan, vitamin B6, D dan F;
 • kestabilan haba yang tinggi;
 • kandungan asid lemak tepu dan tak jenuh tinggi.

Sifat semula jadi ini memberi kesan positif kepada kesihatan manusia. Jadi, menurut saintis, pigmen karoten warna mengurangkan kemungkinan terkena barah. Vitamin mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular. Antioksidan mencegah penuaan sel dengan meneutralkan radikal bebas berbahaya, meningkatkan kemampuan menahan tekanan, mengurangkan risiko terkena penyakit Alzheimer, dan memodulasi imuniti.

Vitamin D dalam minyak bertanggungjawab untuk menjaga keadaan normal tisu tulang, menguatkan epitelium dan rambut. Bukan kebetulan bahawa minyak sawit adalah sebahagian daripada kosmetik penjagaan kulit (tradisi ini berasal dari rantau Asia) - ia dapat memulihkan rambut yang rosak, menyuburkannya dan melindunginya dari sinaran ultraviolet.

Mitos dan kenyataan

Mengandungi lemak trans yang berbahaya

Minyak itu sendiri, walaupun dalam bentuk yang dihilangkan bau, tidak boleh mengandungi lemak trans. Lemak trans adalah isomer khas asid lemak yang terbentuk apabila konsistensi minyak berubah. Contohnya, jika ia menjadi pejal dari cecair (atau ketika cair). Lemak seperti itu benar-benar sangat tidak diingini oleh tubuh, kerana ia meningkatkan kolesterol "buruk". Walau bagaimanapun, lemak trans ini pada asalnya tidak berkaitan dengan minyak sawit. Minyak itu sendiri separa pepejal. Oleh itu, ia digunakan dalam industri makanan. Walau bagaimanapun, minyak sawit masih boleh mengandungi lemak seperti itu. Oleh itu, jangan gunakan secara berlebihan:

 • marjerin (baik untuk penaik dan biasa), konsistensi bahan mentah yang terpaksa berubah dari cecair menjadi pepejal kerana hidrogenasi - untuk penampilan yang estetik dan menyenangkan;
 • penyebaran sandwic yang dibuat dalam konsistensi yang wujud kerana alasan yang sama.

Produk ini sama sekali tidak digalakkan untuk orang dengan kadar kolesterol darah yang berlebihan, dan juga bagi mereka yang mempunyai penyakit vaskular. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil bahaya tidak akan menimpa orang yang sihat.

Lemak trans pada amnya lebih baik ditakuti. Mereka sangat mengganggu proses metabolik yang betul pada tisu dan menyebabkan keradangan. Ternyata hasil penyelidikan, tisu adiposa dapat meradang - apabila septa antara kawasan tisu subkutan berubah secara merosot. Lemak trans (atau, dengan kata lain, lemak yang diubah suai) yang menyumbang kepada keradangannya. Pada masa yang sama, lemak jenis ini muncul pada awal abad ke-20, ketika ahli kimia mencipta dan mempatenkan teknologi hidrogenasi dan, pada asasnya, untuk pertama kalinya mula menghasilkan marjerin, yang menarik minat pembeli dengan kebaharuan dan kos rendah..

Untuk beberapa waktu, kesan negatifnya tidak dapat dilihat, tetapi sekarang mungkin untuk mengesannya. Beberapa tahun yang lalu, wakil Akademi Sains membuat kenyataan mengenai bahaya lemak trans untuk kanak-kanak. Kesimpulan itu disusuli oleh eksperimen yang menunjukkan bintik-bintik berlemak pada kapal pada kanak-kanak dan remaja. Di sebilangan negara, pengeluaran marjerin dan penyebarannya dikawal secara ketat. Sebagai contoh, undang-undang Denmark mengehadkan peratusan lemak trans kepada dua unit. Pihak berkuasa Amerika mewajibkan pengeluar untuk menyatakan dengan jelas kuantiti mereka dalam komposisi produk. Kanada, Belanda, Brazil dan Republik Korea menghentikan lemak ini dalam industri makanan..

Di Rusia, lemak trans belum ditunjukkan secara langsung pada bungkusan, jadi akan berguna untuk mengetahui bahawa ada sinonim yang kadang-kadang mereka sembunyikan (namun semuanya bergantung pada kejujuran pengilang: kadang-kadang mengandungi "minyak sawit yang tidak berbahaya"):

 • lemak gula-gula;
 • marjerin;
 • setara mentega koko;
 • minyak sayuran terhidrogenasi;
 • pengganti lemak (susu);
 • lemak hidrogenasi serbuk.

Sekiranya anda melihat tulisan pada bungkusan: "produk keju / tenusu / curd", kemungkinan besar mengandungi lemak trans. Organisasi Kesihatan Sedunia menyedari bahawa mustahil untuk menyingkirkan produk sedemikian sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya sebahagiannya, sangat mungkin untuk menggantinya dengan produk yang benar-benar sihat - minyak zaitun bukan marjerin atau mayonis buatan sendiri dan bukannya dibeli di kedai, serta lavash bukan makanan ringan berbahaya.

Minyak teknikal digunakan dalam pengeluaran produk

Setiap produk mempunyai tahap pemurnian yang berbeza (dengan cara lain ia disebut pecahan). Bagi minyak sawit, skema yang sama berfungsi. Jenis teknikal produk digunakan untuk keperluan tertentu. Minyak yang dimakan diuji kualiti dan hanya kemudian dimasukkan ke dalam makanan. Sebagai peraturan, ia tertera pada bungkusan sebagai "minyak sawit yang dihilangkan bau sayur". Oleh itu, tidak perlu dipertimbangkan bahawa kita akan menemui cecair teknikal berbahaya dalam produk yang dibeli di kedai. Sebagai tambahan kepada kawalan kualiti, pengeluar mematuhi syarat-syarat berikut:

 • ketersediaan tangki dan tangki khas untuk pengangkutan minyak boleh dimakan;
 • pembersihan bekas secara menyeluruh dari sisa produk, pengeringan dan pengudaraan.

Sudah tentu, minyak kelapa sawit teknikal sangat penting untuk keperluan industri dan dilarang sama sekali untuk penggunaannya kerana akibat kesihatannya yang teruk..

Larangan di negara maju

Di negara kita dipercayai bahawa aditif ini dilarang di Barat. Walau bagaimanapun, Eropah secara rasmi menggunakan minyak sawit beberapa kali lebih banyak daripada Rusia. Pakar percaya bahawa dengan tingkat kualitas dan kepatuhan terhadap persyaratan kuantitatif yang tepat, ia tidak mendatangkan bahaya kepada kesihatan. Lebih-lebih lagi, minyak sawit disyorkan untuk menghasilkan susu formula. Asid palmitik, yang merupakan sebahagian daripada mentega, terdapat dalam susu ibu. Oleh itu, minyak sawit membantu mewujudkan keunikannya untuk bayi baru lahir, membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi. Pakar pemakanan dan pakar pediatrik menekankan bahawa ini tidak bermaksud bahawa makanan bayi dibina sepenuhnya dari minyak kelapa sawit, tetapi dalam peratusan kecil ia tidak dapat diganti.

Plasticine untuk badan dan sumber kolesterol

Mula-mula anda perlu memahami intipati konsep "kolesterol". Bahan lipid cair ini, yang terdapat dalam darah secara lalai, membantu sel-sel menjaga bentuknya dan menghasilkan hormon yang diperlukan. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh melebihi kadar yang dibenarkan. Sekiranya ini berlaku, maka plak akan terbentuk, menyempitkan saluran darah dan mengurangkan keanjalannya..

Untuk mengangkut kolesterol antara sel, bahan khas diperlukan - lipoprotein. Mereka datang dengan ketumpatan tinggi dan rendah. Yang pertama bertanggungjawab untuk pemindahan kolesterol ke hati dan perkumuhan dari badan. Oleh itu, mereka sering disebut sebagai kolesterol "baik". Kolesterol terakhir ("buruk" kolesterol) membawa zat dari hati ke sel lain, membentuk timbunan lemak di dinding vaskular. Peningkatan lipoprotein berketumpatan rendah paling sering dikaitkan dengan pengambilan lemak tepu yang berlebihan.

Minyak sawit sebenarnya mengandungnya, berasal dari asid lemak jenuh yang disenaraikan di atas. Oleh itu, orang yang mengalami gangguan metabolisme lipid dan penyakit kardiovaskular yang sudah ada lebih baik tidak menggunakan minyak sawit. Namun, seperti yang kita ingat, minyak ini juga mengandungi asid lemak tak jenuh yang bermanfaat. Mereka menyumbang kepada pembentukan kolesterol "baik". Atas sebab ini, orang yang sihat boleh menggunakan minyak seperti itu dalam makanan. Hanya penting untuk memastikan bahawa diet tidak terdiri daripada lemak sahaja, tetapi juga termasuk protein dengan karbohidrat..

Jangan lupa bahawa minyak sawit mentah kaya dengan vitamin E (maka warna orennya), yang bermaksud ia baik untuk saluran darah. Sifat antioksidan vitamin tidak hanya mendorong penyingkiran radikal bebas, tetapi juga melindungi lemak tak jenuh sensitif oksigen, membantu mereka diserap. Oleh itu, tahap kolesterol stabil..

Pengeluaran minyak sawit anti mesra alam

Kawasan di mana perkebunan ditanam sebenarnya membina kebijakan berkesan mereka sendiri. Kelapa sawit mampu menghasilkan buah di kawasan yang sama beberapa kali berturut-turut. Ini memberikan hasil panen yang kaya dengan beberapa tan tanpa menghubungkan tanah baru. Lebih-lebih lagi, sejumlah negara berusaha untuk mengubah tanah, yaitu tanaman kelapa sawit di mana tanaman lain digunakan untuk tumbuh. Ini mengurangkan beban ekosistem, melindungi hutan dari penebangan hutan, dan fauna tempatan dari kepupusan. Sebagai contoh, Malaysia mempunyai program untuk melindungi alam sekitar, yang dilaksanakan bersama dengan Wildlife Fund.

Makanan apa yang mengandunginya

Masih ada untuk mengetahui mana makanan biasa kita yang mengandungi minyak sawit dan yang paling penting, berapa banyak makanan yang anda boleh makan. Adalah mustahil untuk menyenaraikan majoriti mutlak di mana ia ada dan menyusun meja siap pakai, kerana dimasukkan ke dalam hampir semua produk makanan, dari coklat yang biasa dari zaman kanak-kanak hingga bar bijirin dan juga makanan bayi. Walau bagaimanapun, ini bukan alasan untuk takut membeli produk sedemikian..

Perkara pertama yang disarankan oleh pakar untuk diperhatikan adalah sama ada anda menghadapi masalah kesihatan. Orang yang mengalami gangguan metabolisme lemak, penyakit sistem kardiovaskular semestinya mengecualikan minyak sawit dari diet dengan memakan sayur-sayuran, unggas tanpa lemak (misalnya, ayam belanda), buah-buahan dan bijirin. Adalah disyorkan untuk memilih makanan yang dipanggang dengan berhati-hati atau memasaknya sendiri. Sebagai alternatif untuk memasak di kedai makanan diet hari ini, anda boleh mengambil pengganti minyak sawit dari sayur-sayuran atau, misalnya, menggunakan bunga matahari dari pasar raya biasa..

Sekiranya semuanya sesuai dengan tahap kolesterol, tidak dilarang memakan makanan yang mengandungi minyak sawit. Anda hanya perlu ingat bahawa minyak sawit mengandungi vitamin dan asid yang penting untuk tubuh, dan bahan yang tidak selamat (sementara peratusannya adalah 50 hingga 50). Oleh itu, perlu diambil dalam makanan dalam jumlah yang berpatutan. Diyakini bahawa bagi setiap orang, anda boleh mengira kadar pengambilan lemak peribadinya - satu gram per kilogram berat badan. Secara semula jadi, kita jarang menemui minyak dalam bentuk mentah semula jadi, jadi kita bercakap mengenai produk di mana pengeluar meletakkannya..