E539 (natrium tiosulfat)

Nama: Natrium tiosulfat, E 539
Nama lain: Sodium sulfate, sodium hyposulfite, antichlorine, sodium sulfidotrioxosulfate, E539, E-539, Eng: E539, E-539, sodium thiosulphate, sodium hyposulfite
Kumpulan: Makanan tambahan
Jenis: Penstabil, penaik roti, antioksidan, pengemulsi
Kesan pada badan: selamat
Diluluskan di negara-negara: Rusia, Ukraine

Ciri:
Natrium tiosulfat adalah butiran tidak berwarna, kristal atau serbuk putih kristal. Kristal, sebagai peraturan, jangan kek. Warna merah jambu atau kekuningan sering dapat dilihat pada bahan tersebut. Di udara pada suhu 120C aditif makanan E-539 mula mengoksidakan. Bahan ini sangat larut dalam air, tidak larut dalam etanol. Dengan sendirinya, natrium tiosulfat bersifat hygroscopic. Pengemulsi ini diperoleh dengan cara yang berbeza. Adalah mungkin untuk mendapatkan bahan tambahan makanan E539 dengan pengoksidaan natrium polysulfides. Kaedah mendidih sulfur berlebihan dengan natrium hidroksida atau dengan sendirinya juga popular. Apabila dipanaskan hingga 100C, natrium tiosulfat kehilangan air sepenuhnya. Setelah mencapai penghalang suhu 220C, bahan mula reput.

Permohonan:
Dalam industri makanan, natrium tiosulfat terutama digunakan sebagai antioksidan untuk garam beryodium dan sebagai penambah tepung dan roti. Sebagai penambah tepung, bahan tambahan makanan E 539 dapat bertindak sebagai komponen bebas atau digunakan dalam kombinasi dengan sejumlah penambah serupa lainnya. Natrium tiosulfat dimasukkan ke dalam garam beryodium dalam kadar tidak melebihi 250 mg per 1 kg garam. Dalam proses penaik, pecahan jisimnya tidak melebihi 0,002 peratus daripada jumlah jisim tepung atau hingga 50 mg per 1 kg produk. Sebagai tambahan kepada industri makanan, aditif E539 banyak digunakan dalam perubatan. Dengan bantuan natrium tiosulfat, pembasmian kuman usus dan kudis dirawat. Bahan ini termasuk dalam komposisi ubat anti-luka bakar dan anti-radang yang berkesan. Sekiranya keracunan dengan sianida, logam berat, arsenik, bromin dan merkuri, ia berfungsi sebagai penawar. Dalam industri, natrium tiosulfat digunakan untuk menghilangkan sisa klorin semasa pemutihan kain. Bahan tersebut terlibat dalam proses pengambilan perak dari bijih. Dalam fotografi, bahan tambahan E539 adalah komponen untuk memperbaiki. Dalam proses pengeluaran konkrit, natrium tiosulfat memainkan peranan sebagai bahan tambahan yang meningkatkan sifatnya..

Kesan pada tubuh manusia:
Pelbagai kesan natrium tiosulfat yang baik terhadap kesihatan manusia telah lama diperhatikan oleh doktor. Apabila diambil secara dalaman, ia mempunyai kesan anti-toksik, anti-radang. Dengan pertolongannya, anda dapat melawan parasit, meneutralkan persediaan yodium. Selalunya, aditif E539 termasuk dalam komposisi ubat-ubatan untuk rawatan penyakit alergi, asma bronkial, lupus eritematosus, artritis, kudis. Natrium tiosulfat diresepkan untuk keracunan dengan arsenik, plumbum, bromin, merkuri, yodium, asid hidrokianik. Dengan bantuan komponen ini, membersihkan hati dari racun, garam logam berat dan bahan kimia berbahaya yang tersisa di dalam sel organ. Pada masa yang sama, pada skala industri, aditif makanan E539 dapat menimbulkan ancaman bagi kesihatan manusia. Terdapat batasan kandungannya di udara kawasan kerja (hingga 10 mg per meter padu), di dalam air jisimnya tidak boleh melebihi 2.5 mg seliter.

E539 - Natrium tiosulfat

Butiran atau kristal tidak berwarna, secara pukal membentuk serbuk kristal warna putih, kuning muda atau merah jambu muda. Ia dicirikan oleh kelarutan dalam air dan larut dalam etil alkohol. Dalam bentuk perindustrian, aditif makanan E539 diperoleh dari natrium hidroksida dan sulfur dioksida, lebih jarang dari natrium polysulfide.

Pelantikan

Selalunya, bahan tambahan makanan E539 digunakan sebagai antioksidan untuk garam beryodium dan peningkatan kualiti tepung dan roti, baik secara bebas dan sebagai sebahagian daripada campuran khas bahan lain dengan tujuan yang serupa. Oleh itu, natrium tiosulfat paling sering dijumpai dalam produk roti dan roti..

Kesan pada badan

Natrium tiosulfat adalah bahan yang tidak selamat untuk kesihatan manusia, tetapi hanya dengan penggunaan produk makanan yang berlebihan yang mengandungi bahan tambahan makanan E539. Dalam dos yang kecil, bahan ini mempunyai sejumlah khasiat yang bermanfaat, memberikan kesan anti-toksik dan anti-radang pada tubuh. Sifat-sifat ini menentukan penggunaan natrium tiosulfat secara meluas dalam perubatan, di mana ia digunakan untuk melawan reaksi alergi, luka bakar, keracunan logam berat, serta sejumlah penyakit kronik..

Larangan penggunaan

Pada tahun 2010, bahan tambahan makanan E539 dikeluarkan dari senarai bahan yang dapat digunakan di wilayah Rusia dalam pengeluaran makanan. Larangan natrium tiosulfat serupa berlaku di negara-negara EU..

Natrium tiosulfat

Nama:Natrium tiosulfat
Jenis:Makanan tambahan
Kategori:Pengemulsi
Penerangan kumpulan:Pengemulsi - bahan tambahan dengan indeks (E-500 - E-599) membuat campuran bahan homogen yang tidak dapat dicampur dengan sifat semula jadi, seperti air dan minyak, air dan lemak.

Undang-undang dan dokumen aditif makanan:

Penggunaan bahan tambahan mengikut negara:

Penerangan tentang aditif makanan

Natrium tiosulfat (natrium hiposulfit atau E-539) - kristal monoklinik tidak berwarna, larut dalam air, garam natrium tiosulfurik.

Menerima

Diterima secara kimia, dengan pengoksidaan natrium polisulfida, mendidih sulfur berlebihan. Natrium tiosulfat cair sangat terdedah kepada hipotermia. Ia dioksidakan menjadi asid sulfurik atau sulfat oleh oksidan kuat seperti klorin bebas. Kos kimia: Na2S2O3.

Pengaruh pada badan (farmakologi)

Semasa diperkenalkan ke dalam badan, natrium tiosulfat mempunyai kesan anti-radang, anti-toksik dan desensitisasi. Ia meneutralkan sediaan yodium dan mempunyai kesan antiparasit. Ia digunakan dalam rawatan asma bronkial dan penyakit alergi, artritis, neuralgia. Ia digunakan untuk kudis, lupus eritematosus dan pelbagai keracunan: merkuri, plumbum, arsenik, bromin, asid hidrosianik dan yodium. Dalam persekitaran berasid, natrium tiosulfat terurai dengan pembentukan sulfur dan anhidrida sulfur, yang menyebabkan kematian tungau kudis dan telurnya.

Ia digunakan dalam perawatan hati, untuk membersihkannya dari garam logam berat, racun dan komponen kimia berbahaya yang tersimpan dalam sel hati.

Permohonan

Dalam industri makanan ia digunakan sebagai agen pengompleks dan antioksidan. Kegunaan natrium tiosulfat lain:

 • semasa menghilangkan jejak klorin selepas pemutihan;
 • untuk pengekstrakan perak dari bijih;
 • dalam fotografi, sebagai penyekat;
 • dalam iodometri sebagai reagen.

E539 - Natrium tiosulfat

Apa itu makanan tambahan E539 - sodium thiosulfate?

Natrium tiosulfat atau aditif E539 adalah perwakilan khas kelas garam anorganik sederhana, mengandungi atom natrium dan selebihnya asid sulfurous (thiosulfuric). Natrium sulfat mempunyai bentuk kristal tidak berwarna, wujud dalam bentuk hidrat kristal, larut dalam air.

Natrium tiosulfat menunjukkan sifat pengurangan yang kuat dan digunakan dalam teknologi industri. Natrium sulfat (hiposulfit) digunakan untuk mengasingkan perak semasa pemprosesan bijih, untuk menghilangkan kelebihan klorin dalam industri tekstil dan makanan, sebagai pengurang dalam pemprosesan bahan fotografi, penyerap dan penukar sulfur dalam pemurnian gas industri. Hyposulfite berkesan dalam meneutralkan racun yang memasuki tubuh manusia, dan juga sebagai ubat.

E539 dihasilkan oleh pengoksidaan mineral polysulfide. Terdapat teknologi untuk pengeluaran bahan ini melalui sintesis anorganik pelbagai peringkat..

Natrium tiosulfat, E539 - kesan pada badan, bahaya atau faedah?

Natrium tiosulfat adalah sebatian kimia aktif, pengambilannya ke dalam badan boleh membawa kesan fisiologi yang ketara.

Natrium sulfat sebagai ubat membasmi kuman saluran usus dengan baik, menunjukkan kesan anti-radang yang kuat, aktif dalam rawatan jangkitan kudis. Seperti mana-mana ubat dengan kesan kuat, bahan ini hanya boleh digunakan mengikut arahan doktor.

Di kebanyakan negara EU, penggunaan bahan tambahan E539 untuk tujuan makanan dilarang.

Makanan tambahan natrium tiosulfat - digunakan dalam makanan

Natrium tiosulfat dapat ditambahkan ke garam beryodium untuk memberikan warna putih. Kadar pemberian E539 ialah 250 mg setiap 1 kg jisim garam. Natrium sulfat dapat ditambahkan ke dalam adunan roti dalam kepekatan dari 0,001% hingga nilai maksimum sebanyak 0,002%. Pada masa yang sama, kualiti produk menjadi lebih baik, kerana perubahan positif pada ciri-ciri reologi bahan mentah. Perlu diingatkan bahawa kaedah lain untuk menormalkan kualiti roti sering digunakan..

Makanan tambahan E539

Penerangan

Makanan tambahan E539 (natrium tiosulfat) - merujuk kepada agen pengkompleks, antioksidan dan antioksidan, digunakan untuk tujuan teknologi dalam proses pengeluaran makanan. Secara luaran, ia kelihatan seperti kristal, butiran atau serbuk kristal putih yang tidak berwarna. Warna kuning atau sedikit merah jambu mungkin. Mengoksidakan di udara melebihi 120 ° C. Mari larutkan dalam air; tidak larut dalam etanol. Higroskopik.

Sebelumnya, aditif makanan E539 digunakan dalam industri makanan sebagai antioksidan dan agen pengompleks, misalnya, untuk menambahkan garam dan tepung beryodium. Tetapi pada tahun 2010 dilarang di Rusia. Juga, bahan tambahan ini tidak mempunyai kebenaran di Kesatuan Eropah..

Diperolehi oleh pengoksidaan natrium polysulfides; tindak balas sulfur dengan Na2JADI3; interaksi H2S dan SO2 dengan NaOH.

Dalam industri makanan, natrium tiosulfat terutama digunakan sebagai antioksidan untuk garam beryodium dan sebagai penambah tepung dan roti. Sebagai penambah tepung, bahan tambahan makanan E539 dapat bertindak sebagai komponen bebas atau digunakan dalam kombinasi dengan sejumlah penambah serupa lainnya. Natrium tiosulfat dimasukkan ke dalam garam beryodium dalam kadar tidak melebihi 250 mg setiap 1 kg garam. Dalam proses penaik, pecahan jisimnya tidak melebihi 0.002% daripada jumlah jisim tepung atau hingga 50 mg setiap 1 kg produk. Sebagai tambahan kepada industri makanan, aditif E539 banyak digunakan dalam perubatan..

Manfaat

Apabila diambil secara dalaman, natrium tiosulfat mempunyai kesan anti-toksik, anti-radang. Dengan pertolongannya, anda dapat melawan parasit, meneutralkan persediaan yodium. Makanan tambahan E539 adalah bahagian ubat untuk rawatan penyakit alergi, asma bronkial, lupus eritematosus, artritis, kudis. Natrium tiosulfat diresepkan untuk keracunan dengan arsenik, plumbum, bromin, merkuri, yodium, asid hidrokianik. Dengan bantuan komponen ini, anda dapat membersihkan hati dari racun, garam logam berat dan bahan kimia berbahaya yang tersisa di dalam sel organ

Pada skala industri, aditif makanan E539 dapat menimbulkan ancaman bagi kesihatan manusia. Terdapat batasan kandungannya di udara kawasan kerja (hingga 10 mg per 1 m 3), di dalam air jisimnya tidak boleh melebihi 2.5 mg seliter.

Permohonan

Ini adalah sebahagian daripada penambahbaikan roti yang kompleks, dan juga digunakan sebagai penambah roti individu dengan kesan pengurangan. Penambahbaikan dengan kesan pengurangan disyorkan untuk mengubah sifat reologi adunan tepung gandum dengan gluten yang terlalu kuat atau tumbuh pendek. Pada masa yang sama, hasil roti volumetrik meningkat, serpihan menjadi lebih anjal, mudah rapuh, retakan dan letupan dilancarkan di permukaan produk.

Apabila digunakan secara berasingan, natrium tiosulfat ditambah bersama ragi pembuat roti dalam jumlah 0.001-0.002% jisim tepung, bergantung pada kaedah membakar roti (perapian atau acuan). Untuk memastikan dos penambah yang tepat, larutan berairnya disediakan dalam nisbah 1:20. Penyelesaiannya boleh disimpan tidak lebih dari satu hari di dalam bejana tertutup yang diperbuat daripada bahan yang tidak menyebabkan kakisan.

Natrium tiosulfat juga digunakan untuk menstabilkan yodium dalam pengeluaran garam beryodium dalam jumlah hingga 250 mg / kg.

Aplikasi lain

 • Untuk menghilangkan jejak klorin setelah pelunturan kain;
 • untuk pengekstrakan perak dari bijih;
 • penyekat dalam fotografi;
 • reagen dalam iodometri;
 • penawar keracunan: Seperti, Br, Hg dan logam berat lain, sianida (mengubahnya menjadi tiosianat), dan lain-lain;
 • untuk pembasmian kuman usus;
 • untuk rawatan kudis (bersama dengan asid hidroklorik);
 • agen anti-radang dan anti-luka bakar;
 • sebagai medium untuk menentukan berat molekul dengan menurunkan titik beku (pemalar kriooskopik 4.26 °);
 • bahan tambahan untuk konkrit;
 • untuk membersihkan tisu dari yodium;
 • pembalut kain kasa yang direndam dalam larutan natrium tiosulfat digunakan untuk melindungi sistem pernafasan dari bahan beracun klorin pada Perang Dunia Pertama;
 • penawar untuk overdosis lidocaine.

Status undang-undang

Makanan tambahan E539 dilarang untuk digunakan dalam produk makanan di Rusia, Ukraine dan negara-negara CIS. Oleh kerana kesan natrium tiosulfat pada tubuh manusia ketika diambil secara oral tidak difahami dengan baik, bahan tambahan dilarang di Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah..

Berdasarkan penambahan dan pindaan N3 pada 23 Disember 2010, pindaan dibuat kepada SanPiN 2.3.2.1293-03 dari 05/26/2008 (Lampiran 1 "Bahan tambahan makanan untuk pengeluaran makanan"): untuk mengecualikan dari senarai aditif makanan yang dibenarkan E539 sodium thiosulfate.

Ciri

 • E539
 • Nama bahan: Natrium tiosulfat
 • Nama Inggeris: Sodium thiosulphate
 • Kategori:

Skim

Kongsi halaman ini

lihat juga

Baca lebih lanjut mengenai Makanan Tambahan E539:

E kesan tambahan, bahaya, bahaya

SODIUM THIOSULPHATE E539

Fungsi teknologi Penstabil, penaik penaik.

Sinonim Natrium hiposulfit, natrium sulfat; Bahasa Inggeris natrium tiosulfat, natrium hiposulfit; Bahasa Jerman Natriumthiosulfat, Natriumhy-posulfit; fr. thiosulfate de sodium, hyposulfite de sodium.

No.AS 7772-98-7 (b / c); 10102-17-7 (pentahidrat).

Mol. m. 158.07 (b / b); 248.17 (pentahidrat).

Penampilan Kristal, butiran atau serbuk kristal putih tanpa cetakan. Kemungkinan warna kekuningan atau sedikit merah jambu.

Sifat fizikokimia Teroksida di udara melebihi 120 ° C. Chorus. sol. dalam air; tidak bermoral. dalam etanol. Higroskopik.

Memperolehi dengan Pengoksidaan natrium polisulfida; tindak balas sulfur dengan Na2JADI3; interaksi H2S dan SO2 dengan NaOH.

Bahaya standard kebersihan mengikut GN-98: MPC di udara kawasan kerja 10 mg / m 3, kelas bahaya 4; MPC dalam air 2.5 mg / l, kelas bahaya untuk air 3. Di Persekutuan Rusia ia dibenarkan sebagai antioksidan dalam garam beryodium dalam jumlah hingga 250 mg / kg (hlm. 3.2.21, 3.4.14 SanPiN 2.3.2.1293-03 ); sebagai tepung dan penambah roti menjadi tepung dalam jumlah hingga 50 mg / kg (hlm. 3.7.14 SanPiN 2.3.2.1293-03).

Aplikasi Ini adalah bahagian dari alat penambah roti yang kompleks, dan juga digunakan sebagai penambah roti individu dengan kesan pengurangan. Penambahbaikan dengan kesan pengurangan disyorkan untuk mengubah sifat reologi adunan tepung gandum dengan gluten yang terlalu kuat atau tumbuh pendek. Pada masa yang sama, hasil roti volumetrik meningkat, serpihan menjadi lebih anjal, mudah rapuh, retakan dan letupan dilancarkan di permukaan produk.

Apabila digunakan secara individu, natrium tiosulfat diperkenalkan bersama dengan ragi roti dalam jumlah 0.001-0.002% jisim tepung, bergantung pada kaedah memanggang roti (perapian atau acuan). Untuk memastikan dos penambah yang tepat, sediakan larutan airnya dengan nisbah 1:20. Penyelesaian boleh disimpan selama tidak lebih dari 24 jam di dalam bejana tertutup yang diperbuat daripada bahan yang tidak terkena kakisan.

Natrium tiosulfat juga digunakan untuk menstabilkan yodium dalam pengeluaran garam beryodium dalam jumlah hingga 250 mg / kg.

Bidang aplikasi lain: dalam farmaseutikal sebagai agen anti-radang, penawar keracunan dengan sebatian arsenik, merkuri, dan lain-lain; dalam industri tekstil, fotografi.

E539 - Natrium tiosulfat

Natrium tiosulfat - bahan yang diklasifikasikan dalam jadual aditif makanan yang sesuai sebagai antioksidan dan agen pengompleks dengan sifat antioksidan.

Bahan ini mempunyai sifat asal sintetik. Ditandai dengan nombor cipher E 539.

Asal: 3-buatan;

Kategori aditif: antioksidan, antioksidan dan agen pengompleks;

Bahaya: tahap yang sangat rendah;

Nama sinonim: E 539, sodium thiosulfate, sodium hyposulfite, E-539, sodium sulfate, antichlorine, sodium sulfidotrioxosulfate, sodium hyposulfite, sodium thiosulphate, sodium thiosulfate, sodium hyposulfite, E-539, sodium sulfate, sulfate sulfate, antioxidant.

maklumat am

Aditif E 539 diperoleh menggunakan beberapa kaedah: kaedah pengoksidaan natrium polysulfides, kaedah tindak balas interaksi sulfur dengan Na2SO3, dan kaedah interaksi H2S dan SO2 dengan NaOH.

Bahan yang dihasilkan akibat tindak balas ini mempunyai formula molekul dengan bentuk berikut: Na2S2O3

Secara luaran, aditif adalah serbuk berbutir atau kristal, kekuningan atau sedikit merah jambu. Serbuk ini tidak cenderung kek dan gumpalan..

Kesan pada badan

Bahan ini telah lama digunakan dalam perubatan. Para saintis perubatan telah mengenal pasti sifat seperti: kesan anti-radang, anti-toksik (antioksidan), antiparasit.

Di samping itu, bahan ini dapat meneutralkan dan mencegah perkembangan komplikasi selepas persiapan yodium..

E 539 ditambahkan ke ubat-ubatan yang bertujuan untuk asma, terapi lupus eritematosus, kudis, arthritis. Natrium tiosulfat sendiri diresepkan untuk rawatan keracunan dengan bahan seperti plumbum, merkuri, bromin, arsenik, asid hidrosianat, yodium. Makanan tambahan "membersihkan" hati dan menghilangkan logam berat dari badan.

Bahan ini boleh membahayakan tubuh manusia jika dimakan dalam kuantiti yang banyak. Oleh itu, kerangka pembatas telah dibentuk untuk penggunaan E 539 dalam makanan - 10 mg per meter padu. m di udara atau 2.5 mg seliter air.

Manfaat

Bahan ini bermanfaat hanya jika ia digunakan untuk tujuan perubatan dan dos yang ditentukan. Natrium hiposulfit tidak mengandungi nilai pemakanan.

Menggunakan

Dalam pengeluaran makanan, bahan ini digunakan terutamanya untuk produk roti dan roti. Di samping itu, bahan ini digunakan untuk menstabilkan yodium dalam pembuatan garam beryodium..

Kawasan pengeluaran industri lain di mana E 539 digunakan termasuk: dalam pengeluaran kimia, fotografi dan iodometri.

Perundangan

Bahan tambahan ini dibenarkan untuk pengeluaran makanan, memandangkan keselamatannya yang relatif, di hampir semua negara di dunia. Tidak terkecuali dalam kes ini, adalah Ukraine dan Persekutuan Rusia.

Tiada data mengenai penggunaan sodium hyposulfite di Australia dan Amerika Syarikat.

Makanan tambahan e539

E539 adalah bahan tambahan makanan dengan sifat antioksidan yang kuat, yang mencegah pembentukan gumpalan, kek dan merosakkan makanan. Bahan ini meningkatkan kualiti makanan yang dipanggang, memberikan kelonggaran dan keliangan pada produk tepung. Ia membantu mengekalkan sifat-sifat bermanfaat garam beriodium lebih lama, dan boleh menjadi pengawet yang baik untuk sayur-sayuran, daging dan ikan. Oleh kerana kesan E539 pada tubuh manusia kurang difahami, penggunaan bahan tambahan dalam komposisi produk dilarang di Rusia dan banyak negara lain..

Ciri-ciri umum dan memperoleh

Beberapa kaedah digunakan untuk mendapatkan E539. Salah satunya ialah mendidih sulfur dengan natrium hidroksida atau sulfida dan kemudian menguap cecair. Yang lain ialah melakukan tindak balas kimia antara sulfur, asid nitrat dan garam natrium dengan adanya formamida. Cara yang paling menjimatkan adalah dengan mengambil gas sebagai asas gas yang dikeluarkan semasa pembuatan arang batu arang batu. Daripadanya, sintesis kalsium sulfida dan tundukkan kepada hidrolisis, dan kemudian pengoksidaan, dan kemudian gabungkan dengan natrium sulfat.

E539 kelihatan seperti serbuk dengan kristal lutsinar memanjang (foto: wwwcdn.damostar.cn)

E539 tidak mempunyai rasa atau bau; ia kelihatan seperti serbuk dengan kristal bujur lutsinar. Apabila dipanaskan, bahan itu meleleh, dan apabila direbus, ia hancur. Ia larut dengan mudah di dalam air, tetapi tidak bersentuhan dengan alkohol dan pelarut lain. E539 bertindak balas secara aktif dengan sebarang bahan yang mengandungi oksigen. Makanan tambahan mempunyai sifat antioksidan dan antibakteria yang kuat.

Pelantikan

Kegiatan kimia tinggi E539, terutama berkaitan dengan unsur-unsur dengan kandungan oksigen dan klorin, menentukan tujuannya sebagai bahan yang mengatur tahap keasidan dalam produk. Bahan tambahan tersebut dapat mengelakkan proses pembusukan dan pemanggangan produk. E539 boleh berfungsi sebagai pengawet untuk penyediaan sayur-sayuran, mencegah penggumpalan tepung, garam, perasa longgar.

Aditif ini bertujuan untuk mengekalkan kualiti garam yang boleh dimakan beriodium (foto: ernaehrungsszene.de)

E539 menstabilkan ion yodium dan mencegah penguraiannya. Oleh itu, aditif ini bertujuan untuk rawatan garam beryodium untuk meningkatkan kualitinya dan memanjangkan jangka hayat..

Dalam perubatan, zat ini banyak dikenali sebagai ubat untuk melawan keradangan. Ia digunakan sebagai penawar untuk keracunan sianida atau garam logam berat..

Kesan pada badan: faedah dan keburukan

Kesan makanan tambahan pada tubuh dikaitkan dengan sifat antioksidan yang kuat dan tindak balas aktif dengan unsur kimia lain.

Bahan ini dikenali dalam perubatan sebagai agen kuat untuk melawan kulat, parasit dan bakteria. Ia mampu menghancurkan dinding sel mikroorganisma kerana aktiviti kimianya. Ini adalah salah satu penawar yang paling popular untuk keracunan logam berat dan sianida, overdosis lidokain. Ia mencegah mabuk badan dengan luka bakar, kemoterapi, keracunan usus.

Thiosulfate digunakan secara luaran atau sebagai penyelesaian untuk suntikan. Bagaimana ia mempengaruhi tubuh ketika tertelan belum dipelajari. Oleh itu, banyak negara telah melarang penggunaannya sebagai makanan tambahan..

Thiosulfate dianggap sebagai alergen yang kuat. Keupayaannya mengikat dan membuang kalsium sudah diketahui. Oleh itu, diandaikan bahawa overdosis E539 dapat meningkatkan kerapuhan tulang dan mengganggu fungsi jantung. Salah satu sifat utama natrium tiosulfat adalah peneutralan klorin yang cepat. Sekiranya tertelan, bahan tersebut boleh mengganggu perut ketika berinteraksi dengan asid hidroklorik. Walau bagaimanapun, semua sifat aditif yang disenaraikan belum dapat dikaji dengan secukupnya.

Penggunaan dan aplikasi

E539 dapat digunakan dalam penghasilan garam dimakan beryodium. Bahan ini menstabilkan yodium sehingga tidak terurai ketika bersentuhan dengan udara dan mencegah pengumpulan garam. Apabila ditambahkan ke tepung, E539 menghalangnya daripada memanggang dan berubah menjadi tengik. Sekiranya gluten dalam tepung terlalu kuat, roti yang dipanggang akan pekat, ia akan mudah pecah. Menambah natrium tiosulfat ke dalam tepung akan memberikan keanjalan doh, dan makanan yang dipanggang akan menjadi longgar, tidak pecah dan tanpa retak.

E539 mencegah pengumpulan tepung dan meningkatkan kualitinya (foto: 4tololo.ru)

Sehingga baru-baru ini, E539 digunakan sebagai pengawet dan antioksidan dalam pembuatan ikan, daging dan sayur-sayuran dalam tin. Mereka merawat permukaan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengelakkan reput. Tetapi kerana keraguan tentang bagaimana bahan tersebut mempengaruhi kesihatan manusia, bahan tambahan itu tidak lagi digunakan dalam pembuatan produk..

Dalam perubatan, bahan tersebut digunakan dalam komposisi beberapa ubat anti-radang, agen keracunan badan, salap antijamur, penawar.

Thiosulfate digunakan untuk membersihkan air minuman, memproses filem fotografi, kain pemutih, kulit penyamakan.

Kadar kandungan

Natrium tiosulfat sebelumnya digunakan dalam industri makanan Persekutuan Rusia sebagai antioksidan dan agen pengompleks. Berdasarkan SanPiN 2.3.2.1293-03, ia digunakan sebagai antioksidan untuk garam beryodium dalam jumlah hingga 250 mg / kg dan sebagai penambah tepung dan roti dalam jumlah hingga 50 mg / kg. Aditif itu ditambahkan bersama dengan ragi roti dalam jumlah 0.001-0.002% jisim tepung, bergantung pada kaedah memanggang roti (timah atau perapian).

Sejak 2010, berdasarkan Penambahan dan Pindaan No. 3, yang dibuat untuk Syarat Kebersihan untuk Penggunaan Makanan Tambahan SanPiN 2.3.2.1293-03, natrium tiosulfat dilarang digunakan untuk pengeluaran makanan.

Perundangan

Bahan tambahan E539 dilarang untuk digunakan dalam produk makanan di Rusia, Ukraine dan negara-negara CIS. Oleh kerana kesan natrium tiosulfat pada tubuh manusia ketika diambil secara oral tidak difahami dengan baik, bahan tambahan dilarang di Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah..

Berdasarkan penambahan dan pindaan N3 pada 23 Disember 2010, pindaan dibuat pada SanPiN 2.3.2.1293-03 dari 05/26/2008 (Lampiran 1 "Bahan tambahan makanan untuk pengeluaran makanan"): untuk mengecualikan dari senarai aditif makanan yang dibenarkan E539 sodium thiosulfate.

Untuk sifat natrium tiosulfat sebagai alat untuk mabuk badan, lihat video di bawah.

Natrium tiosulfat (E539)

Natrium tiosulfat adalah sebatian sintetik yang dikenal dalam kimia sebagai natrium sulfat, dan dalam industri makanan sebagai aditif E539, yang disetujui untuk digunakan dalam pengeluaran makanan.

Natrium tiosulfat bertindak sebagai pengatur keasidan (antioksidan), agen anti-kek atau pengawet. Penggunaan thiosulfate sebagai bahan tambahan makanan dapat meningkatkan jangka hayat dan kualiti produk, mencegah reput, masam, fermentasi. Dalam bentuknya yang murni, bahan ini mengambil bahagian dalam proses teknologi menjadikan garam beryodium yang dapat dimakan sebagai penstabil yodium dan digunakan untuk memproses tepung roti, yang rentan terhadap kek dan gumpalan..

Penggunaan bahan tambahan makanan E539 terhad secara eksklusif untuk bidang industri, bahan ini tidak tersedia untuk penjualan runcit. Untuk tujuan perubatan, natrium tiosulfat digunakan sebagai penawar untuk keracunan teruk dan agen anti-radang untuk kegunaan luaran..

 • Maklumat am
 • Natrium tiosulfat: sintesis
 • Natrium tiosulfat: aplikasi
 • Makanan tambahan E539
 • Penggunaan dalam perubatan dan kesannya pada badan
 • Natrium tiosulfat dan perundangan

maklumat am

Thiosulfate (hyposulfite) adalah sebatian bukan organik yang merupakan garam natrium asid thiosulfuric. Bahan ini adalah serbuk tanpa warna dan tidak berbau, yang pada pemeriksaan yang lebih dekat ternyata menjadi kristal monoklinik lutsinar.

Hyposulfite adalah sebatian tidak stabil yang tidak berlaku secara semula jadi. Bahan ini membentuk hidrat kristal, yang, apabila dipanaskan di atas 40 ° C, mencair di dalam air kristalnya sendiri dan larut. Natrium tiosulfat cair terdedah kepada hipotermia, dan pada suhu kira-kira 220 ° C, sebatian tersebut musnah sepenuhnya.

Natrium tiosulfat: sintesis

Natrium sulfat pertama kali diperoleh secara buatan dalam keadaan makmal dengan kaedah Leblanc. Sebatian ini adalah hasil sampingan dari pengeluaran soda, yang terbentuk oleh pengoksidaan kalsium sulfida. Dengan berinteraksi dengan oksigen, kalsium sulfida sebahagiannya dioksidakan menjadi tiosulfat, dari mana Na diperoleh dengan bantuan natrium sulfat2S2O3.

Kimia moden menawarkan beberapa kaedah untuk sintesis natrium sulfat:

 • pengoksidaan natrium sulfida;
 • mendidih sulfur dengan natrium sulfit;
 • interaksi hidrogen sulfida dan sulfur oksida dengan natrium hidroksida;
 • mendidih sulfur dengan natrium hidroksida.

Kaedah di atas memungkinkan untuk mendapatkan natrium tiosulfat sebagai hasil sampingan tindak balas atau dalam bentuk larutan berair dari mana cecair mesti disejat. Larutan alkali natrium sulfat dapat diperoleh dengan melarutkan sulfida dalam air beroksigen.

Sebatian tiosulfat anhidrat tulen adalah hasil interaksi garam natrium dan asid nitrat dengan sulfur dalam bahan yang dikenali sebagai formamide. Reaksi sintesis berlaku pada suhu 80 ° С dan berlangsung sekitar setengah jam, produknya adalah thiosulfate dan oksida.

Dalam semua reaksi kimia, hiposulfit menunjukkan dirinya sebagai agen pengurangan yang kuat. Dalam tindak balas interaksi dengan oksidan kuat Na2S2O3 mengoksidakan kepada sulfat atau asid sulfurik, dengan yang lemah menjadi garam tetrathionic. Tindak balas pengoksidaan thiosulfate adalah asas kaedah iodometrik untuk penentuan bahan.

Interaksi natrium tiosulfat dengan klorin bebas, yang merupakan bahan oksidan kuat dan beracun, perlu mendapat perhatian khusus. Hyposulfite mudah dioksidakan oleh klorin dan mengubahnya menjadi sebatian larut dalam air yang tidak berbahaya. Oleh itu, sebatian ini menghalang kesan klorin yang merosakkan dan beracun.

Dalam keadaan perindustrian, thiosulfate diekstrak dari sisa pengeluaran gas. Bahan mentah yang paling biasa adalah gas luminer, yang dibebaskan semasa proses kok dan mengandungi kekotoran hidrogen sulfida. Kalsium sulfida disintesis daripadanya, yang mengalami hidrolisis dan pengoksidaan, setelah itu digabungkan dengan natrium sulfat untuk mendapatkan tiosulfat. Walaupun mempunyai pelbagai peringkat, kaedah ini dianggap sebagai kaedah pengekstrakan hiposulfit yang paling menjimatkan dan mesra alam..

Apa yang anda perlu ketahui mengenai natrium tiosulfat
Nama sistematikNatrium tiosulfat
Nama tradisionalNatrium sulfat, natrium hiposulfit (natrium) soda, antiklorin
Penandaan antarabangsaE539
Formula kimiaNa2S2O3
KumpulanTiosulfat bukan organik (garam)
Keadaan agregatKristal monoklinik tidak berwarna (serbuk)
KeterlarutanLarut dalam air, tidak larut dalam alkohol
Suhu lebur50 ° C
Suhu kritikal220 ° C
HartanahPemulihan (antioksidan), kompleks
Kategori makanan tambahanPengatur keasidan, agen anti-caking (agen anti-caking)
AsalSintetik
KetoksikanTidak disiasat, bahan itu selamat secara kondisional
Kawasan penggunaanMakanan, tekstil, industri kulit, fotografi, farmaseutikal, kimia analitik

Natrium tiosulfat: aplikasi

Natrium sulfat telah digunakan untuk pelbagai tujuan sebelum sebatian tersebut dimasukkan ke dalam makanan tambahan dan ubat-ubatan. Antiklorin digunakan untuk meresapi perban kain kasa dan penapis topeng gas untuk melindungi sistem pernafasan dari klorin toksik semasa Perang Dunia I..

Arahan moden penggunaan hiposulfit dalam industri:

 • memproses filem fotografi dan membetulkan gambar pada kertas fotografi;
 • penyahklorinan dan analisis bakteriologi air minuman;
 • penyingkiran noda klorin semasa pemutihan kain;
 • pencucian bijih emas;
 • pengeluaran aloi tembaga dan patina;
 • penyamakan kulit.

Natrium sulfat digunakan sebagai reagen dalam kimia analitik dan organik; asid kuat dinetralkan dengannya, logam berat dan sebatian toksiknya tidak berbahaya. Tindak balas interaksi tiosulfat dengan pelbagai bahan adalah asas iodometri dan bromometri.

Makanan tambahan E539

Natrium tiosulfat bukan bahan tambahan makanan yang meluas dan tidak tersedia secara bebas kerana ketidakstabilan sebatian dan ketoksikan produk penguraiannya. Hyposulfite terlibat dalam proses teknologi pengeluaran garam dan produk roti beriodium makanan sebagai pengatur keasidan dan agen anti-caking (agen anti-caking).

Bahan tambahan E539 bertindak sebagai antioksidan dan pengawet dalam pembuatan sayur-sayuran dalam tin dan ikan, pencuci mulut dan minuman beralkohol. Bahan ini juga merupakan sebahagian daripada bahan kimia yang digunakan untuk merawat permukaan sayur-sayuran dan buah-buahan segar, kering dan beku..

Bahan pengawet dan antioksidan E539 digunakan untuk meningkatkan kualiti dan meningkatkan jangka hayat produk tersebut:

 • sayur-sayuran segar dan beku, buah-buahan, rumput laut;
 • buah-buahan manisan, buah kering, kacang, biji;
 • sayur-sayuran, kacang, cendawan dan alga, kalengan dalam cuka atau minyak;
 • jem, jeli, marmalade, buah manisan, puri buah dan tampalan;
 • ikan segar, beku, salai dan kering, makanan laut, makanan dalam tin;
 • tepung, kanji, sos, rempah, cuka, mustard;
 • gula putih dan tebu, pemanis (dekstrosa dan fruktosa), sirap gula;
 • jus buah-buahan dan sayur-sayuran, air manis, minuman alkohol rendah, bir, sari, anggur anggur.

Dalam pembuatan garam beryodium meja, bahan tambahan makanan E539 digunakan untuk menstabilkan yodium, yang secara signifikan memperpanjang jangka hayat produk dan mengekalkan nilai pemakanannya. Kepekatan maksimum E539 dalam garam meja adalah 250 mg per 1 kg.

 • Mengapa anda tidak boleh menjalani diet sendiri
 • 21 petua bagaimana untuk tidak membeli produk basi
 • Cara menjaga sayur-sayuran dan buah-buahan segar: helah sederhana
 • Cara mengatasi keinginan gula anda: 7 makanan yang tidak dijangka
 • Para saintis mengatakan bahawa belia boleh berpanjangan

Di kedai roti, sodium thiosulfate digunakan secara aktif dalam komposisi pelbagai bahan tambahan untuk meningkatkan kualiti produk. Pembaikan roti adalah oksidatif dan reduktif. Ejen anti-caking E539 tergolong dalam penambah semula tindakan semula yang dapat mengubah sifat tepung gandum.

Doh yang terbuat dari tepung pekat dengan gluten yang tumbuh pendek sukar diproses, kek, tidak mencapai jumlah yang diperlukan dan retak semasa memanggang. Ejen anti-caking E539 merosakkan ikatan disulfida dan struktur protein gluten, akibatnya adunan naik dengan baik, serpihan menjadi longgar dan elastik, dan kerak tidak retak semasa memanggang.

Di kilang-kilang, agen anti-penaik dimasukkan ke dalam tepung bersama-sama dengan ragi sebelum menguli doh. Kandungan tiosulfat dalam tepung adalah 0,001-0,002% dari jisimnya, bergantung pada teknologi pembuatan produk roti. Piawaian kebersihan dan kebersihan untuk aditif E539 adalah 50 mg setiap 1 kg tepung gandum.

Ejen anti-caking E539 digunakan dalam proses teknologi dalam dos yang ketat, jadi tidak ada risiko keracunan thiosulfate ketika mengkonsumsi produk tepung. Tepung yang dimaksudkan untuk penjualan runcit tidak diproses sebelum penjualan. Bahan tambahan selamat dalam had normal dan tidak memberi kesan toksik pada badan..

Penggunaan dalam perubatan dan kesannya pada badan

Soda hyposulfite termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai salah satu ubat yang paling berkesan dan selamat. Ia disuntik di bawah kulit, secara intramuskular dan intravena sebagai penyelesaian suntikan, atau digunakan sebagai agen luaran.

Pada awal abad kedua puluh, natrium tiosulfat pertama kali digunakan sebagai penawar keracunan asid hidrokianik. Dalam kombinasi dengan natrium nitrit, thiosulfate disyorkan untuk kes keracunan sianida yang sangat teruk dan diberikan secara intravena untuk menukar sianida menjadi tiosianat tidak toksik, yang kemudian dapat dikeluarkan dengan selamat dari badan.

Penggunaan Perubatan Asid Natrium Sulfurik:

 • agen anti-radang, anti-luka bakar dan antiparasit;
 • penawar untuk overdosis lidokain, keracunan dengan sianida, logam berat dan garamnya;
 • pembersihan usus dan pembasmian kuman;
 • rawatan calciphylaxis pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang;
 • pencegahan ekstravasasi dan pemusnahan tisu semasa kemoterapi;
 • rawatan dan pencegahan penyakit kulat.

Kesan hiposulfit pada tubuh manusia ketika diambil secara lisan belum dikaji, oleh itu, seseorang tidak dapat menilai kebaikan dan keburukan bahan tersebut dalam bentuk tulennya atau dalam komposisi makanan. Tidak ada kes keracunan dengan aditif E539, oleh itu dianggap tidak beracun.

Natrium tiosulfat dan perundangan

Natrium tiosulfat termasuk dalam senarai aditif makanan yang diluluskan untuk digunakan dalam pembuatan makanan di Rusia dan Ukraine. Ejen anti-caking dan pengatur keasidan E539 digunakan sesuai dengan standard kebersihan dan kebersihan yang ditetapkan khusus untuk tujuan industri.

Oleh kerana kesan kimia pada tubuh manusia selepas pemberian oral belum dipelajari, aditif E539 tidak diluluskan untuk digunakan di EU dan AS..

Pengemulsi makanan E539. Manfaat dan sifat pengemulsi E539

Baru-baru ini, banyak kedai media, serta doktor dan saintis sendiri, telah membicarakan bahaya serius dan jelas yang disebabkan oleh pelbagai bahan tambahan makanan kepada tubuh manusia. Sebilangan penyelidik berpendapat bahawa pengambilan makanan secara berkala. mengandungi aditif makanan dari masa ke masa membawa kepada mutasi, serta perkembangan penyakit serius kongenital. Atas sebab ini, kebanyakan pengeluar produk makanan kanak-kanak cuba mengecualikan semua jenis bahan tambahan makanan dari komposisi kimia produk mereka..

Penggunaan pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat

Walau bagaimanapun, tidak semua makanan tambahan sama berbahaya bagi tubuh manusia. By the way, manfaat pengemulsi makanan E539 Sodium thiosulfate telah lama digunakan dalam perubatan dalam pembuatan ubat dan sediaan. Sifat bermanfaat pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat membuka peluang besar dan skop penggunaan sebatian kimia yang luas untuk ahli farmasi. Penggunaan pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat terletak pada struktur kimia dan parameter bahan tambahan makanan.

Natrium tiosulfat sebatian aktif organik, yang merupakan sebahagian daripada pengemulsi makanan E539, adalah natrium hiposulfit, yang diperoleh dengan beberapa cara. Contohnya, semasa mengoksidakan polysulfides atau mendidih sulfur dengan penambahan natrium hidroksida. Pakar mengatakan bahawa sifat bermanfaat pengemulsi makanan E539 Natrium thiosulfate mempunyai kesan anti-toksik, dan juga anti-radang dan antibakteria pada tubuh manusia..

Atas sebab ini, pengemulsi makanan E539 Sodium thiosulfate digunakan dalam pengeluaran farmakologi dalam pembuatan ubat antiparasit. Selain itu, pengemulsi makanan E539 Sodium thiosulfate boleh didapati dalam komposisi ubat-ubatan yang membantu dalam rawatan asma bronkial, lupus, penyakit alergi, arthritis, dan juga kudis. Juga pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat digunakan untuk keracunan dengan logam berat, sebagai peraturan, plumbum, arsenik, merkuri, asid hidrosianat atau bromin.

Oleh kerana sifat bermanfaat unik pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat, sebatian ini digunakan sebagai bahan yang dapat membersihkan dan pada masa yang sama membasmi kuman pada tubuh manusia. Pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat digunakan untuk pencucian usus. Selain itu, untuk luka bakar yang teruk, ubat-ubatan berdasarkan pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat membantu mengurangkan jangka masa rawatan, serta pemulihan sekiranya berlaku kerosakan pada kulit..

Dalam industri makanan, pengemulsi E539 Sodium thiosulfate digunakan sebagai bahan tambahan yang secara signifikan meningkatkan rasa dan ciri pengguna produk makanan siap. Biasanya, pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat digunakan sebagai pengemulsi dalam penghasilan tepung, serta produk tepung dan roti. Selalunya pengemulsi makanan E539 Natrium tiosulfat adalah sebahagian daripada garam beryodium.

Sekiranya anda menyukai maklumat tersebut, sila klik butang