Apa itu makanan tambahan?

Nutrisi tambahan - bahan khas yang ditambahkan pada produk makanan untuk memberi mereka sifat yang diperlukan.

Bahan tambahan makanan ditambahkan ke produk pada tahap pemprosesan, pengeluaran, penyimpanan, pembungkusan dan pengangkutan.

Tujuan memperkenalkan aditif makanan ke dalam produk adalah:

- memperoleh rasa atau aroma;

- meningkatkan jangka hayat.

Untuk kemudahan penggunaan, semua bahan tambahan makanan mempunyai nombor uniknya sendiri, yang dimulai dengan huruf "E" (mengikut klasifikasi Kesatuan Eropah). Pengelasan bahan tambahan makanan bukanlah fenomena statik. Bahan tambahan makanan baru secara berkala ditambahkan ke dalam senarai, sebahagian daripadanya dipindahkan dari yang dibenarkan ke yang dilarang dan sebaliknya. Di samping itu, senarai seperti itu mungkin berbeza dari satu negara ke negara yang lain..

Terdapat makanan tambahan semula jadi yang tidak membahayakan tubuh manusia dengan cara apa pun..

Makanan tambahan semula jadi

Kumpulan bahan tambahan makanan ini merangkumi bahan yang terdapat di alam semula jadi dan tidak membahayakan kesihatan manusia. Asal bahan tambahan ini boleh menjadi sayur, haiwan, mineral. Walaupun hanya makan produk "dari kebun anda" dan "dari lembu anda", bahan tambahan makanan seperti itu masuk ke dalam badan kita dan bukan sahaja tidak membahayakan, tetapi sering memberi kesan positif kepada kesihatan kita.

Contoh makanan tambahan semula jadi:

 • E100 - curcumin, agen pewarna yang berasal dari tanaman kunyit;
 • E406 - agar, agen penyembur dari rumpai laut (komponen beberapa gula-gula dan marmalade);

  E414 - arab gusi yang diperoleh daripada pokok tertentu;

  E160c - resin minyak paprika, seperti namanya, diekstrak dari paprika, dll..

  Makanan tambahan buatan

  Terdapat makanan tambahan yang dihasilkan secara semula jadi. Maksudnya, bahan tersebut terdapat di alam semula jadi, tetapi untuk tujuan perindustrian ia diperoleh secara buatan. Bahan tambahan seperti itu juga selamat untuk tubuh, tetapi sudah ada satu "tetapi" di sini: dalam proses penyediaannya, produk sampingan penyulingan, kekotoran logam, dll boleh masuk ke dalam bahan. Bahan tambahan makanan dari kumpulan ini sering disebut "identik dengan semula jadi".

  E300 adalah asid askorbik yang disyorkan oleh banyak doktor untuk pengambilan harian. Untuk keperluan industri, asid askorbik (vitamin C) diperoleh daripada glukosa.

  E160a - karoten, semua bahan berguna yang diketahui dari wortel terang. Dalam industri, karoten diperolehi dengan pengekstrakan dari produk semula jadi atau dengan cara kimia.

  E153 - Arang sayur, bahan fosil. Ia sering diperoleh dengan pengarbonan bahan tanaman..

  E260 - cuka yang paling biasa.

  Makanan tambahan pemakanan sintetik sepenuhnya

  Makanan tambahan dari kumpulan ini tidak dijumpai di alam semula jadi, tidak dihasilkan di dalam tubuh manusia, dan oleh itu memerlukan perhatian lebih. Sebilangan aditif sintetik kurang difahami, ada yang meningkatkan risiko reaksi alergi, perkembangan hipertensi arteri, gangguan sistem pencernaan, dan berlakunya tumor ganas.

  Semasa menentukan penerimaan penggunaan bahan tambahan makanan dalam produk makanan, mereka biasanya memusatkan perhatian pada senarai bahan tambahan makanan yang dilarang dan tidak dibenarkan..

  Bahan tambahan yang dilarang Adakah zat, kesan negatifnya terhadap tubuh manusia telah terbukti. Bahan tambahan yang tidak dibenarkan merangkumi bahan yang belum cukup data atau penyelidikan belum selesai..

  Bahan tambahan makanan yang dilarang.

  1.E121 - pewarna merah sitrus 2;

  2.E123 - pewarna amaranth merah;

  3.E128 - pewarna merah 2G;

  4.E216 - pengawet propil ester para-hydroxybenzoic acid (parabens);

  5.E217 - garam natrium pengawet asid para-hidroksibenzoik propil ester;

  6.E240 - pengawet formaldehid.

  Contoh bahan tambahan makanan berbahaya yang biasa

  E250 - natrium nitrit. Komponen tradisional sosej perindustrian. Walaupun natrium nitrit adalah racun yang berbahaya bagi manusia dan mamalia, ia aktif digunakan dalam penghasilan sosej, tetapi dosnya sangat kecil dan tidak berbahaya. Semasa membeli sosej di kedai, perlu diingat bahawa dos natrium nitrit yang dibenarkan untuk sosis salai melebihi petunjuk yang sama untuk sosis rebus, kerana daging asap dianggap sebagai produk perayaan, makanan yang juga sering dimakan..

  E951 - Aspartame Aspartame Merupakan pemanis yang popular dalam banyak minuman bergula berkarbonat. Sekali dalam tubuh manusia, aspartam dipecah menjadi fenilalanin, asid aspartat dan metanol - alkohol beracun yang terkenal. Dosisnya 5-10 ml menyebabkan keracunan teruk dengan kemungkinan perkembangan kebutaan, dan 30 ml sudah menjadi dos yang mematikan. Sudah tentu, setelah minum sebotol soda penuh dengan aspartam, seseorang masih jauh dari keracunan metanol, bagaimanapun, mengehadkan penggunaan minuman seperti itu adalah wajar.

  E338 - asid ortofosfat. Ia adalah sebahagian daripada Coca-Cola rendah kalori dan beberapa minuman lain. Ia ditambahkan ke produk untuk menambah rasa masam dan sedikit rasa pahit. Makanan tambahan ini membantu mengurangkan kekuatan tisu tulang dan pemusnahan enamel gigi.

  E952 - natrium siklamat. Pemanis yang digunakan dalam pop soda. Pada kebanyakan orang, natrium siklamat tidak diserap, tetapi dikeluarkan tidak berubah. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai mikroorganisma dalam usus yang memecah E952 untuk membentuk bahan yang mempunyai karsinogenik (menyumbang kepada perkembangan barah) dan teratogenik (menyumbang kepada berlakunya kelainan janin semasa perkembangan intrauterin) kesan.

  Beberapa kelemahan dalam menggunakan makanan tambahan

  Kuantiti penting

  Malah makanan tambahan yang paling semula jadi berbahaya bagi dos yang tinggi - contohnya, hipervitaminosis dengan reaksi teruk dengan penggunaan semua vitamin C atau A. yang sama dan sebaliknya, jika bahan tambahan makanan sintetik diperkenalkan ke dalam produk dengan mematuhi peraturan dan norma yang dibenarkan, maka tidak mungkin tindakan itu akan menampakkan dirinya sebagai negatif. Maksudnya, anda tidak hanya perlu melihat kehadiran bahan tambahan makanan, tetapi juga jumlahnya.

  Secara undang-undang, mana-mana pengeluar makanan mesti menyertakan maklumat lengkap mengenai komposisinya pada label produk. Pengilang yang berhati-hati akan menunjukkan nama bahan tambahan dan pelabelannya mengikut klasifikasi E, dan hingga

  Sekiranya anda tidak melihat petunjuk pengawet makanan pada produk dengan jangka hayat yang panjang, ini bermaksud bahawa pengilang hanya mahu menipu anda..

  Sebilangan pengeluar makanan, yang tidak mahu menakut-nakutkan pembeli dengan banyak komponen dengan tanda E, menunjukkan dalam komposisi hanya nama lengkap bahan tambahan makanan. Ini juga merupakan pelanggaran - mereka mahu menyesatkan anda..

  Jumlah makanan tambahan setiap hari

  Jumlah makanan tambahan yang masuk ke dalam badan kita juga penting. Sekiranya sarapan, makan tengah hari dan makan malam kami sepenuhnya terdiri daripada produk dengan banyak bahan tambahan sintetik, maka walaupun jumlah yang dibenarkan dari masing-masing produk tersebut diperhatikan, jumlah keseluruhannya dapat melebihi batas selamat.

  Bahkan bahan tambahan makanan dari kumpulan semula jadi dan tidak berbahaya boleh mendatangkan bahaya kepada orang tertentu. Contoh yang mencolok adalah orang yang cenderung kepada reaksi alergi. Secara khusus, ini berkaitan dengan cadangan pakar pemakanan dan pakar pediatrik untuk melindungi kanak-kanak daripada memakan produk dengan bahan tambahan makanan sintetik dan sejumlah besar bahan tambahan semula jadi dan buatan..

  Makanan tambahan tidak menjadi bencana atau penyebab semua masalah kesihatan manusia. Walau bagaimanapun, mengabaikan pilihan produk, dengan mengambil kira kehadiran bahan tambahan "E" di dalamnya, mengabaikan keperluan tubuh anda.

  Mari kita prihatin dan wajar - dan kesihatan kita akan berada di tangan kita!

  Apa mitos mengenai suplemen E yang disangkal di Roskachestvo?

  Pengilang menggunakan bahan tambahan makanan untuk memanjangkan jangka hayat produk, untuk memberikan penampilan yang lebih menyelerakan atau tekstur yang menyenangkan. Walau bagaimanapun, stereotaip telah terbentuk di kalangan pengguna: jika terdapat "E" dalam komposisi, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan produk. Pakar Roskachestvo Vladimir Bessonov, Calon Sains Kimia, Doktor Sains Biologi, memberitahu apa yang tersembunyi di sebalik kod aditif makanan dan apakah ia benar-benar perlu ditakuti.

  Mengapa bahan tambahan makanan disebut "E" dan apa maksud nombor?

  Huruf "E" dalam kod aditif makanan diambil dari kata "Eropah" (bahasa Inggeris "Eropah"), sejak sistem pengenalan digital aditif dibuat di negara-negara Komuniti Eropah pada tahun 1953. Juga, "E" dapat muncul kerana kata-kata "essbar" dan "edible", yang masing-masing diterjemahkan dari bahasa Jerman dan Inggeris, bermaksud "dimakan". Indeks tiga digit yang diberikan untuk setiap suplemen menunjukkan bahawa ia telah lulus ujian kualiti dan keselamatan, jelas pakar. Namun, untuk menggunakan atau tidak, setiap orang memutuskan untuk dirinya sendiri.

  Dengan nombor dalam nama bahan tambahan, anda dapat menentukan kategori mana ia termasuk:

  • E100-E199 - pewarna makanan;
  • E200-E299 - pengawet (meningkatkan jangka hayat produk);
  • E300-E399 - antioksidan (melambatkan proses oksidatif);
  • Stabil400-Е499 - penstabil (berikan produk bentuk dan tekstur yang diinginkan);
  • E500-E599 - pengemulsi (berikan produk yang konsisten yang diinginkan);
  • E600-E699 - penambah rasa dan aroma;
  • E700-E899 - nombor ini disediakan untuk maklumat lain yang mungkin.

  Adakah semua suplemen E benar-benar kimia padat??

  Sebenarnya, orang telah lama menggunakan bahan tambahan makanan: garam dan gula adalah pengawet yang terkenal, jus bit dan wortel adalah pewarna. Walau bagaimanapun, dengan pengenalan kodifikasi, banyak bahan yang sudah biasa mulai ditentukan dalam komposisi dengan indeks khas. Oleh itu, di bawah sebutan E440 adalah pektin epal (bahan semula jadi yang terdapat dalam epal dan menjadikan buah tetap teguh), dan di bawah E330 - asid sitrik. Pelbagai produk terkenal mempunyai sebutan tersendiri dalam kodifikasi:

  • E260 - asid asetik (pengatur keasidan);
  • E500 - garam natrium asid karbonik (digunakan sebagai serbuk penaik);
  • E210 - asid benzoat, terdapat dalam epal dan cranberry (pengawet);
  • E440 - pektin (pemekat);
  • E100 - kurkumin (pewarna kuning);
  • E162 - Betanin (pewarna bit);
  • E150 - warna gula (pewarna dari gula terbakar);
  • E163 - Anthocyanins (pewarna dari kulit anggur).

  Tanpa disedari, sebilangan pengguna percaya bahawa semua E berbahaya kepada manusia. Betul, mana-mana makanan tambahan boleh membahayakan jika dimakan dalam jumlah besar, pakar menjelaskan. Walau bagaimanapun, seseorang akan jatuh sakit kerana makan makanan sihat yang berlebihan. "Anda boleh meregangkan badan dengan sebarang produk berguna, contohnya epal, memakannya tanpa ukuran," - kata Bessonov.

  Lebih-lebih lagi, beberapa produk menggunakan bahan tambahan makanan untuk keselamatan. Sebagai contoh, dalam pengeluaran sosej, pengawet natrium nitrit (E250) sering digunakan. Dengan pertolongannya, warnanya tetap, dan ia juga mempunyai sifat antibakteria.

  Adakah monosodium glutamat benar-benar berbahaya??

  Juga dipercayai secara meluas bahawa pengeluar menyalahgunakan penggunaan monosodium glutamat (E621) untuk menjadikan produk lebih menyelerakan dan menarik. Walau bagaimanapun, pakar Roskachestvo percaya bahawa khabar angin mengenai bahaya penambah rasa ini dibesar-besarkan..

  Monosodium glutamat diperoleh dengan melarutkan asid glutamat. Sebaliknya, asid ini adalah salah satu daripada 20 asid amino yang terdapat dalam protein. Maksudnya, jejak monosodium glutamat dapat dijumpai di mana-mana produk protein - baik di mana ia ditambahkan khas dan di mana ia tidak ditambahkan..

  E621 mempengaruhi selera, dan produk dengan bahan tambahan seperti itu akan terasa lebih enak. Agar kesan negatif suplemen muncul, anda perlu makan dos yang meningkat setiap hari: lebih daripada 10 g penambah rasa per 1 kg berat badan. Maksudnya, orang dewasa memerlukan sekitar 700 g makanan tambahan kering tulen..

  Bahan tambahan apa yang dilarang di Rusia?

  Pada beberapa masa, beberapa bahan tambahan telah dilarang di Rusia. Namun, seperti yang dicatat oleh pakar, walaupun dengan mereka, semuanya mungkin tidak menakutkan seperti yang dilihat pada pandangan pertama. "Untuk menyatakan suplemen dengan indeks 'E' tidak sah, sudah cukup untuk mengesyaki bahawa suplemen tersebut berpotensi membahayakan kesihatan manusia. Keraguan sedikit pun ditafsirkan sebagai larangan, ”jelas Bessonov. Pada masa yang sama, pengenalan aditif makanan ke dalam senarai yang dibenarkan adalah proses yang sukar dan panjang..

  Bahan tambahan makanan berikut dilarang di wilayah Rusia hari ini:

  • E103 - alkana (pewarna);
  • E121 - sitrus merah 2 (pewarna);
  • E123 - amaranth merah (pewarna);
  • E128 - merah 2G (pewarna);
  • E216 - propil ester, para-hydroxybenzoic acid, kumpulan paraben (pengawet);
  • E217 - garam natrium asid para-hidroksibenzoik propil ester (pengawet);
  • E240 - formaldehid (pengawet).

  Telah terbukti bahawa bahan tambahan ini boleh membahayakan tubuh, oleh itu, importnya ke wilayah Persekutuan Rusia, serta penjualan barang dengan penambahannya dilarang..

  Nutrisi tambahan

  Fakta utama

  Apa itu makanan tambahan?

  Bahan yang ditambahkan pada makanan untuk meningkatkan keselamatan mereka, meningkatkan jangka hayatnya, memelihara atau meningkatkan rasa, tekstur, atau penampilan mereka disebut bahan tambahan makanan. Beberapa bahan tambahan makanan telah digunakan sejak dahulu lagi untuk meningkatkan jangka hayat, seperti garam (produk daging seperti daging asap atau ikan kering), atau gula (jem, pengawet) atau sulfur dioksida (anggur).

  Banyak makanan tambahan yang berbeza telah berkembang sebagai tindak balas kepada keperluan industri makanan, kerana pengeluaran makanan secara besar-besaran sangat berbeza dengan masakan rumah. Bahan tambahan diperlukan untuk memastikan keselamatan dan pemeliharaan penyampaian produk makanan industri di semua peringkat: dari bengkel pengeluaran atau kilang dapur hingga sampai ke meja pengguna, termasuk pengangkutan ke gudang dan kedai.

  Penggunaan bahan tambahan makanan dibenarkan hanya dalam kes di mana ia disebabkan oleh spesifik proses teknologi, tidak menyesatkan pengguna dan memenuhi keperluan teknologi yang jelas, misalnya, keperluan untuk mengekalkan nilai pemakanan produk makanan atau meningkatkan kestabilannya.

  Bahan tambahan makanan boleh berasal dari tumbuhan, haiwan, atau mineral. Terdapat juga bahan tambahan sintetik. Mereka sengaja diperkenalkan ke dalam komposisi produk makanan, yang berfungsi untuk mencapai tujuan teknologi khusus, yang tidak diketahui oleh pengguna, sebagai peraturan. Hari ini, beberapa ribu bahan tambahan makanan digunakan, masing-masing mempunyai fungsi tertentu dan berfungsi untuk memastikan keselamatan atau meningkatkan penampilan makanan. WHO dan FAO membahagikan bahan tambahan makanan kepada 3 kategori luas berdasarkan fungsinya.

  Bahan tambahan perisa

  Aditif perisa - ditambahkan ke makanan untuk meningkatkan aroma atau rasa mereka - adalah kumpulan aditif yang paling banyak digunakan dalam industri makanan. Dalam pengeluaran pelbagai jenis produk makanan, dari gula-gula dan minuman ringan hingga bijirin, kek dan yoghurt. Rasa semula jadi merangkumi, misalnya, campuran kacang, buah-buahan atau rempah-rempah, serta bahan tambahan yang dibuat dari sayur-sayuran atau anggur. Selain itu, terdapat rasa yang meniru rasa dan aroma semula jadi..

  Persediaan enzim

  Persediaan enzim adalah bahan tambahan yang mungkin terdapat atau tidak terdapat dalam produk akhir. Enzim adalah protein yang berlaku secara semula jadi yang mempercepat tindak balas biokimia dengan memecah molekul yang lebih besar menjadi kepingan yang lebih kecil. Mereka diasingkan dari bahan mentah tumbuhan atau haiwan atau dari mikroorganisma, seperti bakteria, dan digunakan sebagai alternatif kepada pemangkin kimia. Mereka digunakan terutama dalam pembuatan roti (untuk meningkatkan sifat adonan), dalam pembuatan jus buah (untuk meningkatkan hasil produk), dalam pembuatan anggur dan pembuatan bir (untuk memperbaiki proses penapaian), serta pembuatan keju (untuk meningkatkan kebekuan susu).

  Bahan tambahan lain

  Terdapat jenis tambahan makanan yang digunakan untuk tujuan yang berbeza, seperti untuk meningkatkan jangka hayat, menambah warna, atau rasa manis. Mereka ditambahkan pada pelbagai peringkat semasa penyediaan, pembungkusan, pengangkutan atau penyimpanan makanan dan akhirnya menjadi sebahagian daripada komposisi makanan..

  Pengawet melambatkan degradasi makanan oleh acuan, udara, bakteria atau ragi. Selain menjaga kualiti makanan, pengawet membantu melawan pencemaran dengan patogen yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit bawaan makanan, termasuk botulisme penyakit yang mengancam nyawa..

  Pewarna ditambahkan pada produk makanan untuk mengembalikan warna yang hilang semasa memasak atau menjadikannya kelihatan lebih menarik..

  Pemanis bukan gula sering digunakan sebagai pengganti gula kerana nilai tenaganya rendah atau tidak.

  Sambutan WHO

  Penilaian risiko penggunaan bahan tambahan makanan untuk kesihatan manusia

  WHO, bekerjasama dengan Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), bertanggungjawab menjalankan penilaian risiko kesihatan bahan tambahan makanan. Penilaian risiko bahan tambahan makanan dilakukan oleh sekumpulan pakar antarabangsa yang bebas - Jawatankuasa Pakar Gabungan FAO / WHO mengenai Makanan Tambahan (JECFA).

  Hanya bahan tambahan makanan yang telah lulus penilaian keselamatan JECFA, yang berdasarkannya mereka tidak berisiko besar terhadap kesihatan pengguna, dapat digunakan. Ini berlaku untuk bahan tambahan makanan semula jadi dan sintetik. Pihak berkuasa nasional boleh, berdasarkan penilaian risiko yang dilakukan oleh JECFA atau pihak berkuasa nasional yang berwenang, mengizinkan penggunaan aditif makanan tertentu dalam pembuatan makanan tertentu dan pada dos tertentu..

  JECFA melakukan penilaian berdasarkan tinjauan saintifik terhadap semua data biokimia, toksikologi dan minat lain yang tersedia untuk suplemen tertentu: hasil ujian haiwan wajib, penyelidikan saintifik dan pemerhatian terhadap kesan suplemen tersebut pada manusia. Kajian toksikologi yang wajib dilakukan oleh JECFA merangkumi kajian ketoksikan akut dan kajian ketoksikan jangka pendek dan jangka panjang, di mana penyerapan, pengedaran dan perkumuhan bahan tambahan makanan dari badan, serta kemungkinan kesan berbahaya dari bahan tambahan atau produk metaboliknya dalam pelbagai kepekatan.

  Titik permulaan untuk menentukan sama ada suplemen makanan boleh digunakan tanpa kesan kesihatan yang berbahaya adalah definisi pengambilan harian yang boleh diterima (ADI). Papan partikel adalah pengiraan jumlah aditif dalam komposisi makanan atau air minuman yang boleh dimakan oleh seseorang setiap hari sepanjang hidupnya tanpa membahayakan kesihatan.

  Piawaian antarabangsa untuk penggunaan bahan tambahan makanan yang selamat

  Penilaian keselamatan yang dilakukan oleh JECFA digunakan oleh badan standard makanan bersama FAO dan WHO - Codex Alimentarius Commission - untuk menentukan bahan tambahan maksimum yang dibenarkan dalam makanan dan minuman. Piawaian Codex adalah sumber yang berwibawa untuk pengembangan standard kesihatan pengguna nasional dan digunakan dalam perdagangan makanan antarabangsa untuk membantu pengguna di seluruh dunia merasa yakin bahawa makanan yang mereka makan memenuhi standard keselamatan dan kualiti yang diterima umum, di mana pun. mereka dibuat.

  Setelah analisis JECFA menyimpulkan bahawa bahan tambahan makanan selamat dan Piawaian Umum Codex untuk Makanan Tambahan telah menentukan pengambilan hariannya yang dibenarkan, peraturan nasional mesti diterima pakai untuk mengizinkan penggunaan aditif tersebut..

  Bagaimana untuk mengetahui bahan tambahan makanan yang terdapat dalam makanan tertentu?

  Suruhanjaya Codex Alimentarius juga menetapkan standard dan garis panduan untuk pelabelan makanan. Piawaian ini diterapkan di kebanyakan negara, dan pengeluar makanan diminta untuk menunjukkan pada bungkusan mana bahan tambahan makanan ada dalam produk mereka. Oleh itu, di Kesatuan Eropah terdapat kerangka perundangan di mana tatanama aditif makanan ditetapkan menggunakan sebutan alfanumerik yang ditetapkan seperti "E-xxx". Individu yang mempunyai alahan atau hipersensitiviti terhadap aditif makanan tertentu harus memeriksa komposisi makanan dengan teliti.

  WHO mendesak pihak berkuasa nasional untuk memantau penggunaan bahan tambahan makanan dan memastikan bahawa penggunaan bahan tambahan makanan dalam pengeluaran makanan dan minuman di negara mereka sesuai dengan penggunaan dan syarat penggunaan dan perundangan yang dibenarkan. Pihak berkuasa nasional harus mengawasi sektor makanan, yang mempunyai tanggungjawab utama untuk keselamatan dan legalitas penggunaan bahan tambahan makanan.

  Nutrisi tambahan. Apakah "E" dalam komposisi produk?

  Walaupun doktor berpendapat dengan ahli kimia mengenai bahaya bahan tambahan makanan, manusia setiap hari secara sukarela mengasimilasikan sejumlah besar bahan tambahan ini dari pelbagai produk. Menurut pengeluar semua jenis makanan dalam tin, semua bahan tambahan ini disetujui oleh banyak pihak, jika tidak, mereka tidak akan dilabel "E".

  Walau bagaimanapun, para saintis tidak bersetuju dengan rumusan soalan ini. Mereka berpendapat bahawa bahan tambahan ini tidak memberi kesan berbahaya kepada tubuh manusia hanya apabila ia diambil secara individu - tetapi bersama dengan organisma dan bahan lain di esofagus kita, bahan tambahan ini dapat bertindak balas dan mempunyai kesan yang sama sekali tidak dijangka..
  Bahan tambahan makanan ditakrifkan oleh WHO (Organisasi Kesihatan Sedunia) sebagai sebatian semula jadi dan bahan kimia yang biasanya tidak dimakan sendiri, tetapi sengaja ditambahkan ke makanan dalam jumlah yang terhad. Di negara yang berbeza, kira-kira 500 bahan tambahan makanan digunakan dalam pengeluaran makanan.

  Bagaimana pengambilan makanan tambahan?
  Pada mulanya, secara semula jadi, ahli mikrobiologi dan ahli kimia mengembangkan suplemen ini atau itu. Kemudian aditif yang dihasilkan diperiksa untuk mematuhi piawaian yang tidak berkesudahan, ujian dan ujian dilakukan, dan barulah tambahan itu dibenarkan untuk penggunaan percubaan..

  Ujian biasanya berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun. Semasa ujian, bukan sahaja sifat berguna diperiksa, tetapi juga diketahui betapa tidak berbahaya bagi manusia. Sekiranya ujian berjaya, maka organisasi pengawalseliaan negara di mana aditif dikembangkan mengesyorkannya untuk digunakan secara meluas..
  Fungsi tambah

  Aditif mengatur kandungan kelembapan produk, menghancurkan dan melonggarkan, mengemulsi dan padat, pemutih dan glasir, mengoksidasi, menyejukkan dan mengawet, dan sebagainya. Mereka bahkan boleh mengubah makanan menjadi busa..

  Apa maksud "E"?
  Ini adalah singkatan untuk "Eropah" - Eropah, kerana Suruhanjaya Eropah mengenai Makanan Tambahan melabel sebatian kimia yang terkandung dalam produk. Kemudian diikuti nombor tiga atau empat digit, di mana nama penuh kompaun misteri dikodkan.

  Sebelumnya, nama-nama bahan kimia ini ditulis dengan lengkap di label, tetapi ini mengambil banyak ruang sehingga pada tahun 1953 di Eropah diputuskan untuk mengganti nama-nama bahan tambahan makanan kimia dengan satu huruf dengan kod digital..

  Jadi, bahan tambahan dengan kod E-1 ** adalah pewarna buatan atau semula jadi. Kod pengawet adalah E-2 **, ia menghalang perkembangan bakteria dalam produk. Antioksidan (E-3 **) mencegah pengoksidaan lemak, mencegah perkembangan bakteria toksik. Tokoferol dan vitamin E dikodekan di bawah E-306 dan E-309 - ini adalah makanan tambahan yang selamat, yang tidak dapat dikatakan mengenai antioksidan BHA (E-320) dan BHT (E-321). Penstabil dan pengemulsi (E-4 **) meningkatkan tekstur dan penampilan produk. Pemanis (E-4 ** dan E-9 **) digunakan secara meluas dan kira-kira 200 kali lebih manis daripada gula. Sebilangan daripadanya (contohnya, E-952 - siklamat yang digunakan dalam minuman berkarbonat) tidak cukup selamat. Penambah perisa dan bahan tambahan lain (E-2 **, E-3 **, E-5 **, E-9 **) digunakan pada peringkat penyediaan dan juga dalam produk akhir.

  Bahan tambah secara ringkas
  Tidak masuk akal untuk menerangkan secara terperinci semua suplemen yang ada. Pertama, terdapat banyak daripadanya. Kedua, hanya yang paling popular digunakan dalam pengeluaran. Ini adalah E250 - natrium nitrit, E251 - natrium nitrat dan E252 - kalium nitrat.

  Mustahil untuk membayangkan sosej tanpa bahan tambahan ini. Semasa pemprosesan, sosis cincang kehilangan warna merah jambu pucatnya, berubah menjadi jisim coklat-abu-abu. Kemudian nitrat dan nitrit digunakan, dan dari pameran yang sudah direbus sosis warna daging lembu kukus "kelihatan" pada kami.

  Bahan tambahan Nitro tidak hanya ditemukan dalam sosis, tetapi juga pada ikan salai, sprats, dan ikan haruan dalam tin. Mereka juga ditambahkan ke keju keras untuk mencegah pembengkakan. Produk yang mengandungi bahan tambahan ini tidak boleh dikonsumsi oleh orang yang menderita penyakit hati, penyakit usus, dysbiosis, kolesistitis. Pada orang seperti itu, sebahagian daripada nitrat, memasuki saluran gastrointestinal, berubah menjadi nitrit yang lebih toksik, yang seterusnya membentuk karsinogen yang agak kuat - nitrosamin. Dan E620 - asid glutamat dan E621 - glutamat digunakan untuk meningkatkan dan mengekalkan rasa. Asid glutamat dan garamnya tidak boleh disebut sebatian berbahaya. Sebaliknya, otot jantung dan otak sangat memerlukan asid ini. By the way, dengan kekurangan, badan kita sendiri dapat mulai mensintesisnya. Tetapi dengan berlebihan, ia mula memberi kesan toksik, terutama pada hati dan pankreas.

  Kesukarannya terletak pada kenyataan bahawa jumlah glutamat yang tepat tidak pernah ditunjukkan pada bungkusan, jadi lebih baik makan tidak lebih dari dua kali sehari yang mengandungi bahan tambahan ini (satu per makan). Semua hidangan lain pada hari ini tidak boleh mengandungi glutamat. Dalam eksperimen baru-baru ini oleh saintis Jepun, didapati bahawa monosodium glutamat dalam dos yang besar menyebabkan kebutaan pada tikus. Orang Jepun mengakui bahawa jumlah makanan tambahan yang dimakan oleh tikus jauh melebihi norma manusia. Namun, dia berpendapat, "Kita tidak boleh menyangkal kemungkinan glutamat dapat mempengaruhi penglihatan manusia, terutama jika diambil dalam dos yang cukup besar selama bertahun-tahun." Pakar pemakanan mengatakan bahawa ketakutan ini adalah sesuatu yang tidak masuk akal.

  - Bahan tambahan makanan, glutamat monosodium yang sama, boleh membahayakan sekiranya berlaku overdosis, - kata Gennady Nikolaevich Shatrov. - Tetapi melebihi norma itu sukar, jika tidak mustahil. Seseorang tidak dapat makan begitu banyak makanan untuk mendapatkan dos yang berbahaya. Secara amnya, glutamat adalah asid amino (protein dibina daripadanya). Ia terdapat dalam tubuh manusia (dalam susu ibu), mengambil bahagian dalam metabolisme protein, juga terdapat dalam banyak makanan yang kaya dengan protein - keju, daging, susu dan kacang..

  Bahan tambahan berbahaya dan dilarang
  Sehingga baru-baru ini, hanya terdapat tiga bahan tambahan seperti itu - E121 (pewarna merah sitrus), E123 (pewarna amaranth) dan E240 (pengawet foromaldehid). Dua "E" pertama, seperti namanya, tergolong dalam kategori pewarna. Bahan tambahan ini biasanya terdapat dalam soda, gula-gula, ais krim berwarna. E240 - dari kategori bahan pengawet - terdapat dalam makanan kalengan dalam bentuk apa pun (cendawan, kompot, jem, jus, dll.) Telah terbukti secara saintifik bahawa ketiga-tiga bahan tambahan boleh menyumbang kepada pembentukan tumor malignan. Menariknya, hanya beberapa tahun yang lalu, bahan tambahan terlarang, seperti E240, telah digunakan secara sah. Khususnya, indeks seperti itu terdapat di bungkus coklat bar MARS, dan secara rasmi syarikat pembuatan bertindak dengan betul - pada masa itu belum ada larangan untuk aditif ini. Tidak ada indeks terlarang pada pembungkus "MARS" semasa.

  Dan beberapa ketika yang lalu, pembekalan produk yang mengandungi bahan tambahan makanan E 216 (para-hidroksibenzoik asid propil ester) dan E 217 (para-hidroksibenzoik asid propil ester, sodium salt dilarang. Sehingga baru-baru ini, dipercayai bahawa bahan tambahan makanan E 216 dan E 217 tidak mempunyai kesan berbahaya kepada kesihatan manusia. Pengawet ini sering digunakan dalam pengeluaran gula-gula, coklat berisi, jeli, pai, pai, sup dan kaldu. Walau bagaimanapun, sejak 1 Januari 2005, Suruhanjaya Eropah melarang penggunaannya buat sementara waktu.

  Tidak berbahaya "E"
  Hanya sebilangan kecil makanan tambahan yang boleh disebut tidak berbahaya, malah doktor mereka tidak mengesyorkan menggunakannya untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun..

  E100 - kurkumin (pewarna), boleh terkandung dalam serbuk kari, sos, hidangan nasi siap, jem, buah-buahan manisan, pasta ikan.
  E363 - asid succinic (pengasid), terdapat dalam pencuci mulut, sup, kaldu, minuman kering
  E504 - magnesium karbonat (serbuk penaik), terdapat dalam keju, permen karet, garam meja.
  E957 - thaumatin (pemanis) boleh didapati dalam ais krim, buah kering, permen karet tanpa gula.

  Bahan tambahan dan penyakit
  Beberapa bahan tambahan makanan yang ditandai dengan huruf kod E dapat mencetuskan perkembangan penyakit tertentu.

  E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E153 - pewarna. Terkandung dalam air soda manis, gula-gula, ais krim berwarna. Boleh menyebabkan pembentukan tumor malignan.
  E171-173 - pewarna. Terkandung dalam air soda manis, gula-gula, ais krim berwarna. Boleh menyebabkan penyakit hati dan buah pinggang.
  E210, E211, E213-217, E240 - pengawet. Boleh didapati dalam semua jenis makanan dalam tin (cendawan, kompot, jus, makanan penutup). Boleh menyebabkan pembentukan tumor malignan.
  E221-226 - pengawet. Digunakan untuk pengetinan. Boleh membawa kepada penyakit saluran gastrousus.
  E230-232, E239 - pengawet. Terkandung dalam makanan dalam tin apa sahaja. Boleh menyebabkan reaksi alahan.
  E311-313 - antioksidan (antioksidan) Terdapat dalam yogurt, produk susu fermentasi, sosej, mentega, coklat. Boleh menyebabkan penyakit saluran gastrousus.
  E407, E447, E450 - penstabil dan pemekat. Terkandung dalam pengawet, jem, susu pekat, keju coklat. Boleh menyebabkan penyakit hati dan buah pinggang.
  E461-466 - penstabil dan pemekat. Terdapat dalam pengawet, jem, susu pekat, keju coklat. Boleh menyebabkan penyakit saluran gastrousus.
  E924a, E924b - penyekat penyekat. Terdapat dalam minuman berkarbonat. Boleh menyebabkan pembentukan tumor malignan.

  Kadar aditif
  Secara umum, di negara kita, norma penggunaan bahan tambahan makanan sesuai dengan standard Eropah. Walau bagaimanapun, sebilangan daripada mereka mempunyai sekatan yang lebih ketat. Contohnya, nitrit. Kadar nitrit harian yang boleh diterima sebanyak 50 mg / kg dalam produk akhir diperkenalkan. Di Barat, dos 150-200 mg / kg dibenarkan. Kemudian, ketika mereka mulai menunjukkan petunjuk kami sejajar dengan petunjuk Eropah, mereka memutuskan untuk meninggalkan norma nitrit yang dibenarkan sebagaimana adanya..

  Terutamanya pengawet dan antioksidan sintetik, pewarna dan pemanis diseragamkan. Banyak bahan semula jadi tidak mengancam manusia dengan cara apa pun dan dalam jumlah yang agak besar. Kami memakannya dengan sayur-sayuran dan daging. Pelbagai asid - laktik, malik, asetik - ditambahkan ke produk dalam dos sedemikian (untuk mengurangkan atau meningkatkan keasidan) yang diperlukan untuk proses teknologi. Perkara yang sama berlaku untuk gelatin, pati, dll..

  Cara berhenti mengambil makanan tambahan
  Secara semula jadi, kita lebih selesa memakan produk semula jadi. Tetapi pada hakikatnya, jaminan pengeluar "keindahan" tidak selalu bermaksud bahawa makanan ini lebih sihat dan bersih daripada buatan. Dengan kata lain, tidak ada yang memeriksa produk makanan untuk "kemurnian ekologi", kerana tidak ada kriteria seperti itu. Pengilang mahu menarik pembeli - dan dia menulis. Tegasnya, hampir mustahil untuk membuat produk sedemikian. Lagipun, anda perlu menjaga "kebersihan" di seluruh rantai teknologi: bahan mentah - pengeluaran - pengedaran - penggunaan.

  Tetapi saya segera menyusahkan anda - anda masih tidak dapat sepenuhnya meninggalkan bahan tambahan. Anda mesti berpisah dengan minuman ringan dan alkohol - hanya minum air paip atau susu rebus dan susu negara. Yoghurt tidak termasuk dalam senarai. Anda tidak boleh mendapatkannya tanpa pemekat dan pewarna.

  Sekiranya anda ingin memastikan bahawa terdapat makanan semula jadi dan sihat di meja anda, baca petua berikut dengan teliti:
  - jangan beli produk dengan warna terang dan terang yang tidak wajar;
  - mengkaji label dengan teliti;
  - pilih sayur dan buah mentah segar;
  - jangan beli produk dengan jangka hayat yang terlalu lama;
  - semakin kecil senarai ramuannya, semakin sedikit bahan tambahan;
  - bukannya membeli jus siap pakai, jadikannya sendiri;
  - jangan makan kerepek, bijirin sarapan pagi, sup beg, hot dog, semua jenis burger;
  - beli sayur sejuk beku;
  - elakkan produk daging yang diproses atau dalam tin.


  E Makanan Tambahan Yang Dianggap Sihat
  E100 Curcumin
  E101 Riboflavin (Vitamin B2)
  E106 natrium fosfat riboflavin
  E300 Ascorbic acid (Vitamin C)
  Pekat campuran Tocopherol E306

  Makanan tambahan E yang dianggap tidak berbahaya
  E140 Klorofil
  E141 Kompleks tembaga klorofil dan klorofilin
  E150a Warna gula saya sederhana
  E150b Gula warna II diperoleh dengan teknologi alkali sulfit
  E150c Gula warna III yang diperolehi oleh teknologi ammonia
  E150d Gula warna IV diperoleh dengan teknologi ammonia sulfite
  E162 Beet merah (betanin)
  E170 Kalsium karbonat (kapur)
  E270 Asid laktik
  E296 Asid malik (malonik)
  E297 Asid fumarat
  E307 alpha-tokoferol sintetik (Vitamin E)
  E308 Gamma-tokoferol sintetik
  E330 Asid sitrik
  E420 Sorbitol, sirap sorbitol
  E901 Lilin lebah, putih dan kuning
  Lilin lilin E902
  Lilin Carnauba E903
  Garis Vas E905b
  Parafin E905c
  E906 Benzoin resin
  E913 Lanolin
  E954 Saccharin dan garam natrium, kalium dan kalsiumnya
  E955 Sucralose (trichlorogalactosucrose) Maklumat lebih lanjut mengenai makanan tambahan ini boleh didapati di http://www.calorizator.ru/addon/health []

  Kategori bahan tambahan makanan:
  E100 - E199 (pewarna) - bahan yang memberi warna baru kepada produk atau menyembunyikan warna semula jadi.
  E200 - E299 (pengawet) melindungi produk daripada proses pereputan, penapaian dan proses pereputan lain.
  E300 - E399 (antioksidan) mencegah pengoksidaan produk (misalnya, tengik lemak yang terkandung di dalamnya atau penguraian pewarna semula jadi yang sensitif terhadap cahaya).
  E400 - E499 (penstabil / pemekat) mengekalkan konsistensi produk yang diinginkan atau memberikan kelikatan tertentu kepada produk.
  E500 - E599 (pengemulsi) memastikan penampilan produk yang seragam.
  E600 - E699 meningkatkan rasa dan bau semula jadi produk.
  E900 (dan lebih jauh) melonggarkan produk ke keadaan lapang, praktikal tidak meninggalkan jejak.

  Diharamkan secara rasmi di Rusia: pewarna E121 (sitrus red) dan E123 (amaranth), pengawet E240 (formaldehid).
  Pewarna berbahaya: E102, E110, E120, E124.
  Karsinogen: E103, E105, E110, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E153, E210, E211, E213 - E217, E231, E232, E240, E251, E252, E32131, EZ E447, E900, E905, E907, E952, Aspartame.
  Mutagenik dan genotoksik: E104, E124, E128, E230 - E233, Aspartame.
  Alergen: E131, E132, E160b, E210, E214, E217, E230, E231, E232, E239, E311-E313, Aspartame.
  Tidak diingini untuk pesakit asma: E102, E107, E122 - E124, E155, E211 - E214, E217.E221-E227.
  Tidak diingini bagi orang yang sensitif terhadap aspirin: E107, E110, E122-E124, E155, E214, E217.
  Mempengaruhi hati dan buah pinggang: E171-E173, E220, E302, E320-E322, E510, E518.
  Disfungsi tiroid: E127.
  Mengarah kepada penyakit kulit: E230 - E233.
  Kerengsaan usus: E220 - E224.
  Pencernaan: E338 - E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466.
  Perkembangan janin yang tidak normal: E233.
  Dilarang untuk bayi, anak kecil yang tidak diingini: E249, E262, E310-E312,
  E320, E514, E623, E626 - E635.
  Mempengaruhi tahap kolesterol dalam darah: E320.
  Hancurkan vitamin dalam badan: B1 - E220, B12 - E222 - E227, D -E320, E-E925

  Nutrisi tambahan

  Adakah suplemen pemakanan adalah kejahatan yang jelas, atau tidak ada yang menakutkan tentangnya? Baca bahan ini sebelum pergi ke kedai runcit lagi.!

  Apa itu makanan tambahan?

  Nampaknya kita bahawa bahan tambahan makanan adalah fenomena yang agak baru dalam industri makanan, tetapi sejarah penggunaannya berabad-abad lamanya. Secara semula jadi, kita tidak hanya bercakap tentang "E-shkah", tetapi juga mengenai garam meja, rempah, asid asetik dan laktik, dll..

  Bahan tambahan makanan adalah zat yang ditambahkan ke makanan selama pengeluaran, pembungkusan, pengangkutan, atau penyimpanan. Dengan menggunakan bahan ini, pengeluar memberikan produk (atau meningkatkan) sifat yang diinginkan: aroma, warna, rasa, konsistensi, jangka hayat tertentu, dll..

  Untuk klasifikasi bahan tambahan makanan dalam Komuniti Eropah, sistem penomboran dengan indeks E (dari perkataan Eropah) telah dikembangkan.

  Kumpulan utama makanan tambahan:

  1. Bahan yang bertanggungjawab terhadap rasa produk.

  • pemanis (pengganti gula, pemanis: dari E950 hingga E969)
  • aditif perasa, perasa (dari E620 hingga E642),
  • pelbagai asid (dari E500 hingga E509),
  • pengatur keasidan (dari E520 hingga E599).


  2. Bahan membetulkan (memperbaiki) penampilan produk.

  • pewarna, peluntur, penstabil warna (dengan indeks dari E100 hingga E182).


  3. Bahan yang bertanggungjawab untuk konsistensi dan pembentukan tekstur produk. :

  • pemekat, penstabil dan pengemulsi (dari E400 hingga E500),
  • agen gelling dan pengencer (tergolong dalam kumpulan E400 dan E1400),
  • ejen berbuih (dari E990 hingga E999)
  • agen penambah yang menghalang penggumpalan dan pencampuran produk (dari E510 hingga E520)


  4. Bahan yang meningkatkan jangka hayat dan meningkatkan kualiti pengawetan produk dalam jangka masa yang ditentukan.

  • pengawet (E200 hingga E300),
  • antioksidan dan antioksidan (dari E300 hingga E400),
  • humectants (E1200, E1203, E1517, E1518, E1520)
  • pembentuk filem (terutamanya tergolong dalam kumpulan E400, E900 dan E1400)

  Jenis bahan tambahan makanan: bermanfaat, neutral, berbahaya

  Makanan Tambahan Berguna:
  Bertentangan dengan kepercayaan popular bahawa semua bahan tambahan makanan berbahaya, masih ada yang berguna antaranya:

  • E100 - Curcumin (membantu mengawal berat badan).
  • E101 - Riboflavin (Vitamin B2). Secara aktif mengambil bahagian dalam metabolisme dan sintesis hemoglobin.
  • E160d - Lycopene. Membantu menguatkan sistem imun.
  • E270 - Asid laktik. Mempunyai sifat antioksidan.
  • E300 - asid askorbik (vitamin C). Meningkatkan imuniti.
  • E440 - pektin. Ikuti pembersihan usus, buang toksin.
  • E916 - KALSIUM IODATE Digunakan untuk menguatkan makanan dengan yodium.

  Bahan tambahan makanan neutral (tidak berbahaya):

  • E140 - Klorofil (bahan yang menjadikan tumbuhan berubah menjadi hijau).
  • E162 - pewarna merah (betanin). Berasal dari bit yang boleh dimakan.
  • E170 - Kalsium karbonat (kapur).
  • E202 - Potassium sorbate (pengawet semula jadi).
  • E290 - karbon dioksida yang mengubah minuman menjadi soda.
  • E500 - baking soda.
  • E913 - Lanolin. Digunakan sebagai agen kaca, aktif digunakan dalam produk gula-gula.

  Bahan tambahan makanan berbahaya untuk penyakit kronik:

  • Penghidap alergi tidak disyorkan produk yang mengandungi E131, E132, E160b, E210, E214, E217, E230, E231, E232, E239, E311, E312, E313, E951.
  • Asma dilarang menggunakan makanan yang mengandungi E102, E107, E122, E123, E124, E155, E211, E212, E213, E214, E217, E221— E227, kerana boleh mencetuskan sawan.
  • Orang dengan penyakit tiroid tidak digalakkan untuk makan makanan dengan tambahan E127.
  • Dengan peningkatan tahap kolesterol dalam darah, E320 dikontraindikasikan.
  • Sekiranya anda sensitif terhadap aspirin, jangan makan makanan yang mengandungi E107, E110, E121 - E124, E155, E214, E217.
  • Untuk penyakit kulit, tinggalkan produk yang mengandungi E320 - E233
  • Orang yang mempunyai penyakit hati dan buah pinggang tidak disyorkan produk yang mengandungi E171 - E173, E220, E302, E320 - E332, E510, E518.

  Bahan tambahan makanan berbahaya yang dilarang di beberapa negara:

  • E123 - amaranth. Menyebabkan kecacatan janin. Menjadi pengumpulan kapur di buah pinggang.
  • E211 - Natrium benzoat. Karsinogen berpotensi.
  • E220 - sulfur dioksida. Merengsa usus. Seperempat penduduk dunia tidak boleh bertoleransi dengan sulfur.
  • E249 - Kalium nitrit. Mungkin karsinogen. Dilarang dalam makanan bayi.
  • E322 - Lecithins. Anehnya, lesitin itu sendiri adalah bahan berguna, tetapi suplemen cenderung menggunakan lecithin yang mungkin diubahsuai secara genetik dari kacang soya transgenik..
  • E450 - pirofosfat (sering dijumpai dalam produk tenusu). Penggunaan berlebihan mengancam osteoporosis (melonggarkan tulang) dan munculnya batu ginjal, sementara di Rusia bahan tambahan makanan ini dibenarkan.
  • E621 - monosodium glutamat Ia menyebabkan ketagihan makanan, mempengaruhi fungsi sel otak, dan juga dapat menyebabkan akibat yang tidak dapat dipulihkan di dalamnya. Banyak pengeluar daging "berdiri tinggi" untuk suplemen ini, kerana ia dapat menindas rasa tidak menyenangkan dari produk, bahkan rasa daging busuk. Ia dilarang sama sekali untuk wanita hamil, kanak-kanak dan remaja..
  • E622 - kalium glutamat (suplemen "makanan segera" yang paling biasa, yang sering diracun ketika makan berlebihan). Boleh menyebabkan mual, cirit-birit, kolik, kelemahan. Di negara-negara EU aditif itu dibenarkan, di Rusia dilarang.
  • E951 - Aspartame (sering digunakan dalam pengganti gula dan minuman berkarbonat). Boleh menyebabkan migrain, ruam kulit dan gangguan fungsi otak. Mungkin diubahsuai secara genetik.
  • E952 - siklikat. 200 kali lebih manis daripada gula. Dilarang di banyak negara, kerana ujian telah menunjukkan sifat karsinogenik aditif, sementara itu tidak dilarang di Rusia.

  Perhatian!
  Selalunya, pengeluar tidak menunjukkan ramuan dengan indeks E pada bungkusan. Mereka mengganti kod huruf dengan penjelasan bahan tambahan, misalnya, "monosodium glutamat" dan bukan E621. Baca dengan teliti komposisi produk makanan dan cuba, jika boleh, pilih yang mengandungi lebih sedikit komponen dengan nama "kimia" yang kompleks dan tidak dapat difahami.

  Katalog makanan tambahan

  Bahan tambahan makanan adalah kaedah yang berkesan untuk memberi dan mengekalkan penampilan produk yang menarik untuk jangka masa panjang. Mereka dapat memanjangkan jangka hayat beberapa kali, meningkatkan warna, rasa dan aroma makanan. Katalog lengkap aditif makanan terdiri daripada beberapa ratus item. Tetapi, mungkin, hanya ahli kimia dan teknolog makanan yang memahami sepenuhnya apa yang ada di belakang setiap "E". Sebilangan besar bahan tambahan ini berbahaya dan ada yang berbahaya..

  Ciri umum bahan tambahan E

  Semua bahan tambahan makanan, mengikut fungsinya, dibahagikan kepada beberapa kategori:

  • E100-182 - pewarna (mempengaruhi warna produk);
  • E200-299 - pengawet (memanjangkan jangka hayat makanan);
  • E300-399 - antioksidan (menghalang proses pengoksidaan, mereka menyerupai bahan pengawet dengan tindakannya);
  • E400-499 - penstabil (mengekalkan konsistensinya), pemekat (tambah kelikatan);
  • E500-599 - pengemulsi (berikan konsistensi yang seragam, mencegah pembentukan ketulan);
  • E600-699 - penambah rasa dan bau;
  • Е700-899 - nombor terpelihara;
  • E900-999 - periuk api, agen anti-nyala api.
  • Ciri umum bahan tambahan E
  • Kesan E-bahan makanan pada badan
  • Jadual-katalog bahan tambahan makanan yang paling biasa digunakan

  Pengawet dan antioksidan adalah bahan tambahan yang paling berbahaya yang menyebabkan mutasi dalam badan, penyakit kronik, dan tumor barah. Dan di Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, England dan Perancis, mereka sudah mulai berbicara mengenai fakta bahawa penggunaan bahan pengawet dalam jumlah besar menghalang penguraian badan setelah mati. Formaldehid (E240) mempunyai kesan yang paling berbahaya bagi tubuh. Terdapat juga pewarna yang dilarang kerana bahan berbahaya terutamanya: E121, E123 (terdapat dalam soda dan pelbagai jenis ais krim). Dan untuk jatuh sakit dengan hepatitis, kadang-kadang, hanya penggunaan produk selama 6 bulan dengan pemanis E968 (xylitol). Sebenarnya, hanya makanan tambahan semula jadi yang disebut tidak berbahaya (walaupun tidak disarankan kepada anak-anak): E100, E363, E504, E957.

  Senarai bahan tambahan berbahaya dan terlarang: E102, E104, E110, E120-124, E127-129, E131-133, E142, E151, E153-155, E173-175, E180; E214-217, E219, E226, E227, E230, E231, E233, E236-240, E249-252, E296, E320, E321, E620, E621, E627, E631, E635, E924a-b, E926, E951, E952, E954, E957.

  Terutama berbahaya: E510, E513, E527.

  Mencurigakan, tetapi belum dilarang: E104, E122, E141, E150, E171, E173, E241, E477.

  Kesan E-bahan makanan pada badan

  Kesan aditif makanan pada kesihatan manusia:

  1. Sebab gangguan pencernaan: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450-453, E461, E463, E465, E466.
  2. Memudaratkan usus: E220-E224, E154, E343, E626-635.
  3. Memudaratkan buah pinggang dan hati: E171-173, E220, E302, E320-322, E510, E518.
  4. Meningkatkan kolesterol: E320, 466, 471.
  5. Memprovokasi serangan asma: E102, E107, E122-124, E155, E211-214, E217-227.
  6. Menyebabkan reaksi alahan: E131, E132, E160, E210, E214, E217, E230-232, E239, E311-313.
  7. Mempengaruhi kulit secara negatif, menyebabkan ruam: E151, E160, E230-233, E239, E310-312, E907, E951.
  8. Meningkatkan tekanan darah: E154, E250, E251.
  9. Mempengaruhi perjalanan kehamilan dan perkembangan janin: 233.
  10. Mereka memprovokasi pertumbuhan tumor: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E143, E152, E210, E211, E213-217, E230, E240, E249, E252, E280-283, E330, E447, E 954.

  Bahan tambahan makanan adalah

  Piawaian antarabangsa untuk bahan tambahan makanan dan kekotoran ditentukan oleh Jawatankuasa Bersama Pakar Organisasi Pertanian Antarabangsa (JECFA) dan Codex Alimentarius, yang diadopsi oleh Suruhanjaya Antarabangsa FAO / WHO dan mengikat negara-negara WTO. Ciri Codex Alimentarius adalah bahawa ia tidak mengambil kira ciri toksikologi bahan tambahan makanan [1].

  Pengelasan mengikut nombor

  Untuk pengkelasan bahan tambahan makanan di negara-negara Kesatuan Eropah, sistem penomboran telah dikembangkan (berkuat kuasa sejak 1953). Setiap suplemen mempunyai nombor unik yang dimulai dengan huruf "E". Sistem penomboran telah dimuktamadkan dan diadopsi untuk klasifikasi antarabangsa Codex Alimentarius.

  Kumpulan indeksFungsi teknologiIndeksNama bahanNama Inggeris
  E100 - E199
  Pewarna
  100-109kuning
  110-119jingga
  120-129merah
  130-139biru dan ungu
  140-149hijau
  150-159coklat dan hitam
  160-199yang lain165Gardenia biru
  173Aluminium
  E200 - E299
  Pengawet
  200-209sorbat
  210-219benzoat
  220-229sulfit
  230-239fenol dan format (metanoat)
  240-259nitrat240Formaldehid
  260-269asetat (etanoat)
  270-279laktat
  280-289propinoat (propanoat)
  290-299yang lain
  E300 - E399
  Antioksidan
  300-305askorbat (vitamin C)
  306-309tokoferol (vitamin E)
  310-319gallat dan eritrorbat
  320-329laktat
  330-339sitrat
  340-349fosfat
  350-359lelaki dan adipat (adipates)
  360-369suksinat dan fumarat
  370-399yang lain
  E400 - E499
  Penstabil, pemekat,
  pengemulsi
  400-409alginat
  410-419gusi
  420-429bahan semula jadi lain
  430-439sebatian poliosietilena
  440-449pengemulsi semula jadi
  450-459fosfat
  460-469sebatian selulosa
  470-489sebatian asid lemak
  490-499yang lain
  E500 - E599
  Pengawal selia PH
  dan ejen anti-caking
  500-509Asid dan asas organik
  510-519klorida dan sulfat
  520-529sulfat dan hidroksida
  530-549sebatian logam alkali
  550-559silikatE553bPerbincangan
  570-579stearat dan glukonat
  580-599yang lain
  E600 - E699
  Penambah rasa dan aroma,
  perasa
  620-629glutamat
  630-639inosinat
  640-649yang lain
  E700 - E799
  Antibiotik
  710-713
  E800 - E899
  Rizab
  E900 - E999
  Yang lain
  900-909lilin
  910-919kaca mata
  920-929bahan yang meningkatkan produk tepung
  920
  921
  922Kalium peroksodisulfat
  923
  924Kalium bromat
  925
  926
  927
  928
  929
  930-949gas pembungkusan
  930Kalsium peroksida
  931
  932
  933
  934
  935
  936
  937
  938Hujah
  939Helium
  940Dichlorodifluoromethane
  941Nitrogen
  942Nitrous oksida
  943Bhutan, Isobutane
  944Propana
  945
  946
  947
  948Oksigen
  949Hidrogen
  950-969pemanis
  990-999ejen berbuih
  E1000 - E1999
  Nutrisi tambahan. Bahan tambahan. Termasuk anti nyalaan.
  pengemulsiE1000Asid koliken: Asid Cholic
  pengemulsiE1001Choline, Garam dan EsterGaram dan ester kolin
  tepung dan penambah rotiE1100Amilaseen: Amilase |
  tepung dan penambah roti, penstabil, pemecut masak daging dan ikan, penambah rasa dan aromaE1101Protease:

  antioksidanE1102Oksidase glukosaen: Glukosa Oksidase
  penstabilE1103Invertaseen: Invertase
  penambah rasa dan aromaE1104Lipaseen: Lipasess
  pengawetE1105Lysozymeen: Lysozyme
  pengisi, penstabil, pemekat, humektan, teksturE1200Polydextrose A dan Nen: Polydextroses A dan N
  pemekat, penstabil, penjelas, agen penyebaranE1201Polyvinylpyrrolidoneen: Polyvinylpyrrolidone
  pemekat, penstabil, penjelas, agen penyebaranE1202Polyvinylpolypyrrolidoneen: Polyvinylpolypyrrolidone
  humectant, agen penggilapE1203Polivinil alkoholen: alkohol polivinil
  ejen kaca, pemekatE1204Pullulanen: Pullulan
  penstabil, pemekat, pengikatE1400Dextrins, pati yang diproses secara termal, putih dan kuningen: Dextrins, pati panggang putih dan kuning
  penstabil, pemekat, pengikatE1401Pati yang dirawat dengan asidPati yang dirawat dengan asid
  penstabil, pemekat, pengikatE1402Pati alkalien: Kanji yang diubah suai alkali
  penstabil, pemekat, pengikatE1403Kanji yang dikelantangen: Pati dikelantang
  pengemulsi, pemekat, pengikatE1404Kanji teroksidaen: Pati teroksida
  penstabil, pemekat, pengikatE1405Pati yang dirawat dengan enzimen: Pati yang dirawat dengan enzim
  penstabil, pemekat, pengikatE1410Monokark fosfaten: Monostarch fosfat
  penstabil, pemekatE1411[Dychmalglycerin] "saling berkaitan"en: Distarch gliserol
  penstabil, pemekat, pengikatE1412Dichromal fosfat diesterifikasi dengan trisodium metaphosphate; diesterifikasi dengan fosforus oksikloridaen: Distarch fosfat yang diesterifikasi dengan sodium trimetasphosphate; diesterifikasi dengan fosforus oksiklorida
  penstabil, pemekat, pengikatE1413Fosfat distarch fosfat "bersilang silang"en: Fosfat distarch fosfat
  pengemulsi, pemekatE1414Diklorofosfat asetilasi "saling bersilang"en: Fosfat distarch asetil
  penstabil, pemekatE1420Pati asetat diesterifikasi dengan anhidrida asetikKanji asetat diesterifikasi dengan anhidrida asetik
  penstabil, pemekatE1421Pati asetat diesterifikasi dengan vinil asetatKanji asetat diesterifikasi dengan vinil asetat
  penstabil, pemekat, pengikatE1422Dichromaladipate asetilasien: Asetilasi Distarch Adipate
  penstabil, pemekat, pengikatE1423Dichromalglycerin asetilasien: Gliserol distarch asetil
  penstabil, pemekatE1430Dychmalglycerinen: Distarch gliserin
  pengemulsi, pemekat, pengikatE1440Pati beroksigenen: Pati hidroksi propil
  pengemulsi, pemekat, pengikatE1441Gliserin pati hidroksipropilen: Gliserin hidroksi propil distarch
  penstabil, pemekatE1442Diklorofosfat beroksigen "bersilang silang"en: Hydroxy propyl distarch fosfat
  penstabil, pemekatE1443Dichromalglycerol oxypropylateden: Gliserol hidroksi propil distarch
  penstabil, pemekat, pengikat, pengemulsiE1450Pati pati dan garam natrium ester asid oktenilen: Starch sodium octenyl succinate
  pengemulsi, pemekatE1451Kanji teroksidasi asetilasien: Pati teroksidasi asetilasi
  penstabil, pulutE1452Garam kanji dan garam aluminium ester asid oktenil suksinat
  E1501Hidrokarbon benzilasien: Hidrokarbon benzilasi
  E1502Butane-1, 3-diolid: Butana-1, 3-diol
  ejen pemisahE1503minyak kastoren: Minyak kastor
  E1504Etil asetaten: Etil asetat
  ejen berbuihE1505Trietil sitraten: Trietil sitrat
  E1510Etanolen: Etanol
  E1516Gliserin Monoacetateen: Glyceryl monoacetate
  humektan, pengisiE1517Glycerin diacetate (diacetin)en: Glyceryl diacetate atau en: diacetin
  humektanE1518Triacetinen: Glyceryl triacetate atau en: triacetin
  pengisiE1519Benzil alkoholen: Benzil alkohol
  humectant, emolien dan agen penyebaranE1520Propilena glikolen: Propilena glikol
  penyekatE1521Polietilena glikolen: Polietilena_glikol
  E1525Hidroksietil selulosaen: Hidroksi etil selulosa
  Jawatan
  ExxxBahan tersebut tidak termasuk dalam senarai aditif makanan yang diluluskan untuk digunakan dalam industri makanan di Persekutuan Rusia (Lampiran 1 untuk SanPiN 2.3.2.1293-03)
  ExxxBahan tersebut dimasukkan dalam senarai aditif makanan yang boleh diterima untuk digunakan dalam industri makanan Persekutuan Rusia dari tahun 2003 hingga 1 Ogos 2008 (SanPiN 2.3.2.2364-08)
  ExxxBahan tersebut termasuk dalam senarai bahan tambahan makanan yang dibenarkan untuk digunakan dalam industri makanan Persekutuan Rusia sebagai bantuan untuk pengeluaran produk makanan (klausa 2.25.2 SanPiN 2.3.2.1293-03)
  ExxxBahan ini termasuk dalam senarai bahan tambahan makanan yang dilarang untuk digunakan dalam industri makanan di negara lain, tetapi dibenarkan di Persekutuan Rusia

  Bahan tambahan makanan di Rusia

  Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa makmal toksikologi makanan Institut Pemakanan Akademi Sains Perubatan Rusia tidak mengambil bahagian dalam prosedur untuk melarang bahan tambahan makanan berbahaya bagi manusia, tetapi merujuk kepada mekanisme antarabangsa khas yang ada dan kerja JECFA - jawatankuasa bersama mengenai aditif makanan FAO / WHO [2].

  Di wilayah Rusia, penggunaan bahan tambahan makanan dikendalikan oleh badan nasional Rospotrebnadzor dan peraturan dan peraturan kebersihan Kementerian Kesihatan Rusia (di USSR, peraturan pertama tersebut mula berkuatkuasa sejak 1978).

  Dokumen utama adalah:

  • Undang-undang Persekutuan "Mengenai Kesejahteraan Sanitasi dan Epidemiologi Penduduk" bertarikh 03.30.1999 N 52-FZ [3]
  • Undang-undang Persekutuan "Mengenai kualiti dan keselamatan produk makanan" bertarikh 02.01.2000, N 29-FZ [4]
  • Undang-undang Persekutuan "Asas Perundangan Persekutuan Rusia mengenai Perlindungan Kesihatan Warganegara" bertarikh 22.07.1993 [5]
  • SanPiN 2.3.2.1293-03 "Keperluan kebersihan untuk penggunaan bahan tambahan makanan" - sejak 12 Jun 2003 [6]

  Aditif terlarang adalah bahan tambahan yang diketahui berbahaya bagi tubuh.

  • E121 - Jeruk merah 2 (pewarna) [7]
  • E123 - Amaranth merah (pewarna) [7]
  • E128 [8] - 03.09.2007. 2G merah (pewarna)
  • E216 [9] - Asid propil ester para-hidroksibenzoik, kumpulan paraben (pengawet)
  • E217 [9] - Garam natrium propil ester para-hydroxybenzoic acid (pengawet)
  • E240 - Formaldehid (pengawet) [7]

  Makanan tambahan yang tidak dibenarkan adalah makanan tambahan yang belum diuji atau diuji, tetapi hasil akhir belum tersedia.

  • E127 - Erythrosine - Dilarang di beberapa negara
  • E154 - Coklat FK
  • E173 - Aluminium
  • E180 - Ruby litol VK
  • E388 - Asid Thiopropionic
  • E389 - Dilaurylthiodipropionate
  • E424 Kurdlan
  • E512 - Timah (II) klorida
  • E537 - Besi heksacyanomanganate
  • E557 - Silikat zink
  • E912 - Ester asid montanik
  • E914 - Lilin polietilena teroksidasi
  • E916 - Kalsium iodat
  • E917 - Kalium iodat. Boleh disenaraikan sebagai KIO3 (Kalium Iodat) pada bungkusan makanan.
  • E918 - Oksida nitrogen
  • E919 - Nitrosil klorida
  • E922 - Kalium persulfat
  • E923 - Ammonium persulfat
  • E924b - Kalsium bromat
  • E925 - Klorin
  • E926 - Klorin dioksida
  • E929 - Aseton peroksida

  Dibolehkan di Rusia, tetapi dilarang di Kesatuan Eropah [7]:

  • E142 - Makanan sintetik mewarnai Green S
  • E425 - Konjac, Tepung Konjac, Konjac Gum dan Konjac Glucomannan [7]

  Bahaya Bahan Tambahan Makanan Tertentu

  Bahan tambahan makanan digunakan untuk meningkatkan kestabilan dan pengawetan makanan, untuk menjaga nilai pemakanan produk, untuk pelbagai tujuan dalam pengeluaran, pemprosesan, pembungkusan dan penyimpanan. Walau bagaimanapun, kepekatan tertentu di antaranya berbahaya bagi kesihatan, yang tidak dinafikan oleh mana-mana pengeluar..

  Terdapat laporan di media secara berkala bahawa, misalnya: "suplemen E *** - menyebabkan barah", alergi atau gangguan pencernaan dan akibat tidak menyenangkan yang lain. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami bahawa kesan apa-apa bahan kimia pada tubuh manusia bergantung pada ciri-ciri individu organisma dan jumlah bahan tersebut. Untuk setiap suplemen, sebagai peraturan, pengambilan harian yang boleh diterima (yang disebut ADI) ditentukan, lebihan yang membawa akibat negatif. Untuk sebilangan bahan yang digunakan sebagai bahan tambahan makanan, dos ini adalah beberapa miligram per kilogram badan (contohnya, E250 - natrium nitrit), untuk yang lain (misalnya, E951 - aspartam atau E330 - asid sitrik) - sepersepuluh gram per kg badan.

  Perlu juga diingat bahawa beberapa zat memiliki sifat kumulatif, yaitu kemampuan untuk berkumpul di dalam tubuh. Sudah tentu, kawalan terhadap pematuhan terhadap standard kandungan bahan tambahan makanan dalam produk akhir dipertanggungjawabkan kepada pengilang.

  E250 (natrium nitrit) biasanya digunakan dalam sosej [7], walaupun natrium nitrit adalah bahan beracun pada umumnya, termasuk untuk mamalia (50 peratus tikus mati pada dosis 180 miligram per kilogram berat badan), tetapi dalam praktiknya tidak dilarang. kerana ini adalah "paling jahat", yang memastikan persembahan produk dan, akibatnya, jumlah penjualan (cukup untuk membandingkan warna merah sosis kedai dengan warna coklat gelap sosej buatan sendiri). Untuk sosis salai dengan kadar tinggi, norma kandungan nitrit ditetapkan lebih tinggi daripada sosej rebus - dipercayai bahawa ia dimakan dalam jumlah yang lebih kecil.

  Bahan tambahan lain boleh dianggap cukup selamat [10] (asid laktik, sukrosa, dll.). Walau bagaimanapun, harus difahami bahawa kaedah mensintesis aditif tertentu di negara yang berbeza adalah berbeza, sehingga bahaya mereka dapat sangat berbeza. Seiring berjalannya waktu, seiring berkembangnya metode analisis dan data toksikologi baru tersedia, peraturan pemerintah untuk kandungan kekotoran dalam bahan tambahan makanan dapat disemak..

  Sebilangan bahan tambahan yang sebelum ini dianggap tidak berbahaya (misalnya, formaldehid E240 di batang coklat atau E121 dalam air soda) kemudiannya diakui sebagai terlalu berbahaya dan diharamkan; sebagai tambahan, bahan tambahan yang tidak berbahaya bagi seseorang boleh memberi kesan buruk yang teruk kepada orang lain. Oleh itu, doktor mengesyorkan, jika boleh, untuk melindungi kanak-kanak, orang tua dan penghidap alergi daripada bahan tambahan makanan [7].

  Sebilangan pengeluar tidak menyenaraikan ramuan dengan huruf E untuk tujuan pemasaran. Mereka menggantinya dengan nama makanan tambahan, seperti monosodium glutamat. Sebilangan pengeluar menggunakan rekod penuh - kedua-dua nama kimia dan kod E [11].

  Juga dikenali adalah senarai Villejuif, di mana bahaya beberapa bahan tambahan makanan ditunjukkan secara salah.

  lihat juga

  • Bahan tambahan perisa
  • Senarai Bahan Tambahan Makanan E200-E299
  • Reaksi Maillard
  • Olestra
  • Senarai Villejuif
  • Senarai bahan tambahan makanan dengan nombor E (eng.)

  Catatan

  1. ↑ Codex Alimentarius. Bahan tambahan dan bahan cemar makanan, (CODEX STAN 192-1995) hlm.1
  2. Institute Institut Penyelidikan Pemakanan Akademi Sains Perubatan Rusia
  3. Law Undang-undang Persekutuan "Mengenai Kesejahteraan Sanitasi dan Epidemiologi Penduduk" bertarikh 03.30.1999 N 52-FZ
  4. Law Undang-undang Persekutuan "Mengenai kualiti dan keselamatan produk makanan" bertarikh 01/02/2000, N 29-FZ
  5. Law Undang-undang persekutuan "Asas perundangan Persekutuan Rusia mengenai perlindungan kesihatan warganegara" bertarikh 07.22.1993
  6. ↑ SanPiN 2.3.2.1293-03 "Keperluan kebersihan untuk penggunaan bahan tambahan makanan" - sejak 12 Jun 2003 - PDFRTF
  7. ↑ 1234567 Petrukhina A. Apa yang kita buat? Dari apa yang kita makan... Sains dan Kehidupan, No. 1 (2009), hlm. 26-29.
  8. ↑ Mengenai larangan penggunaan bahan tambahan makanan E 128
  9. ↑ 12http: //www.rg.ru/2005/03/02/e216-dok.html Resolusi Ketua Doktor Kebersihan Negara Persekutuan Rusia pada 18 Januari 2005 N 1, Moscow "Mengenai larangan penggunaan bahan tambahan makanan"
  10. ↑ Pakar: tidak semua bahan tambahan E berbahaya, Portal mengenai minuman ringan http://my-drinks.org 08/30/2011
  11. ↑ Alexey Fadeev. Penjenamaan tanpa had - trend dalam pembungkusan moden.

  Sastera

  • Sarafanova L.A. Bahan tambahan makanan: ensiklopedia / L.A. Sarafanova, Ed. 2nd.- SPb.: Rumah penerbitan Giord, 2004.- 808 p..
  • Penilaian beberapa bahan tambahan makanan dan bahan cemar. 41 laporan pakar FAO / WHO bersama mengenai makanan tambahan, Geneva. - M: "Perubatan", 1994 - 72 s.
  • Penilaian beberapa bahan tambahan makanan dan bahan cemar. 37 laporan bersama pakar FAO / WHO mengenai bahan tambahan makanan, Geneva. - M: "Perubatan", 1974 - 48 s.
  • Petrukhina A. Apa yang kita buat? Dari apa yang kita makan... Sains dan Kehidupan, No. 1 (2009), hlm. 26-29.
  • Prinsip untuk menilai keselamatan bahan tambahan makanan dan bahan cemar dalam makanan. - M.: "Perubatan", 1991 - 158 s.
  • Rosival L. et al. Bahan asing dan bahan tambahan makanan dalam produk. - M.: "Lay. dan makanan. prom. ", 1982 - 264 s.
  • Kimia bahan tambahan makanan: Abstrak persidangan All-Union. Chernivtsi. - Kiev: Bahan Tambahan Makanan NPO, 1989 - 256 p..
  • Steinberg AI et al. Bahan tambahan makanan (Keperluan dan peraturan kebersihan). - M.: "Perubatan", 1969 - 95 p..

  Pautan

  • Ketetapan Ketua Doktor Sanitasi Negeri Persekutuan Rusia pada 18 April 2003 N 59 "Mengenai pengenalan peraturan dan piawaian kebersihan dan epidemiologi SanPiN 2.3.2.1293-03" (dengan pindaan dan penambahan)
  Nutrisi tambahan

  Yang lain: Lilin (E900–909) • Glaze (E910–919) • Ejen pengurangan (E920–929) • Gas pembungkus (E930–949) • Pengganti gula (E950–969) • Buih (E990–999)