Pemakanan yang betul untuk bulimia

Dalam artikel ini, saya ingin memberitahu anda mengenai prinsip pemakanan saya. Sebenarnya, ini adalah topik yang sangat besar, yang dikhaskan untuk banyak video dan artikel di Internet. Apa peraturan dan pola makan, bagaimana menurunkan berat badan dan apa yang harus dimakan, kita dijerit di hampir setiap sudut. Secara peribadi, saya tidak mempromosikan sistem pemakanan apa pun, saya tidak memaksa perubahan dalam badan anda dan saya tidak cuba membuktikan apa-apa..

Penting bagi setiap gadis yang mempunyai bulimia dalam hidupnya untuk belajar mendengarkan dirinya sendiri. Pilih makanan itu, makanan yang sesuai dengan dirinya. Saya terpaksa menghabiskan banyak masa untuk mencari pilihan sarapan, makan tengah hari dan makan malam yang saya suka dan sesuai untuk badan saya. Saya juga dapat mencari produk yang boleh menggantikan tablet saya (julap).

Berikut adalah asas asas pemakanan saya:

Air. Dia adalah elemen penting dalam hidup saya. Saya minum banyak air berkualiti. Ia memainkan peranan penting dalam fungsi tubuh. Saya memerhatikan keadaan badan saya dan menyedari bahawa saya menyerap lebih banyak cecair pada waktu pagi, sebelum makan tengah hari. Lagipun, pada masa ini saya tidak mempunyai selera makan. Pada sebelah petang saya akan minum mengikut keperluan.

Saya pasti akan makan sarapan pagi. Sekiranya diet saya kebanyakannya protein, maka saya merasa lebih baik, keinginan saya dalam memilih makanan adalah sederhana, saya tidak mahu banyak gula-gula.

Jangan lupa makanan ringan.
Lima kali makan sehari, kadang-kadang enam jam. Saya selalu makan ketika lapar.

Adapun produk yang boleh menggantikan pil dalam hidup kita. Ini, pertama sekali, buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari, kerana semua vitamin ada di dalamnya. Saya sangat menggemari buah-buahan bermusim. Jeruk, jeruk keprok, limau gedang, pisang, kiwi, epal.

Diuretik. Sekiranya anda minum air secukupnya, maka tidak akan ada penahan cecair di dalam badan. Tetapi menyerahkan diuretik bukanlah sesuatu yang mudah, pertama sekali adalah halangan psikologi dan tubuh anda perlu membiasakannya sendiri, mengeluarkan air tanpa pil. Ini akan memakan masa sekitar seminggu untuk ini, cubalah, ubah diet anda, jika anda melepaskan diri, jangan berhenti.

Untuk meningkatkan pencernaan, epal hijau banyak membantu saya, mereka menghilangkan rasa berat di perut, melegakan pedih ulu hati, dan keasidan yang tinggi. Lobak juga banyak membantu. Menambah salad lobak merah ke makanan berlemak akan meningkatkan pencernaan..

Makan kiwi pada waktu malam dapat mengaktifkan usus. Dua - tiga buah kiwi untuk makan malam dan tandas akan disediakan untuk anda pada waktu pagi.

Pertama, anda perlu makan makanan yang akan membantu sistem pencernaan anda bangun dan berjalan. Jangan membebani badan anda dengan terlalu banyak salad. Iaitu sistem seperti potongan daging dan semangkuk salad dibatalkan. Serat kasar penting, tetapi untuk pencernaan yang lebih baik, anda hanya perlu meletakkan sepotong salad hijau di roti bakar..

Saya selalu berfikir bahawa usus berfungsi dengan baik, anda memerlukan banyak serat, tetapi ini tidak begitu.
Saya menasihati anda untuk memerhatikan orang yang tahu makan dalam bahagian kecil. Anda tidak perlu makan makanan sihat dalam kilo. Saya ingin memberi amaran kepada anda bahawa, misalnya, jus lemon dalam jumlah besar, menurunkan tekanan darah dan menyebabkan pening, dan bukan hanya membakar lemak.

Cubalah, cari produk anda yang menolong anda, gaya makan anda sendiri, dengarkan sendiri dan anda akan menemui sesuatu yang sesuai dengan anda secara peribadi. Saya harap pengalaman saya dapat membantu anda dan memberi manfaat.

Hari ini, diet saya berulang-ulang kali. Dan tidak mengapa. Ia tidak akan sama sepanjang hidup anda. Tetapi prinsip asas pemakanan sihat penting untuk difahami dan hidup sesuai dengannya.!

Cara makan untuk bulimia. Berapa banyak yang perlu anda makan?

Selamat hari, kawan-kawan!

Hari ini kami terus menganalisis topik: Cara makan dengan bulimia, sudah ada contoh khusus. Biasanya, terdapat banyak soalan di kawasan ini pada peringkat awal. Dan yang pertama: Berapa banyak yang ada? (Saya mengesyaki bahawa kebanyakan pembaca menanyakannya dengan subteks "Berapa banyak untuk menurunkan berat badan?" - Saya tahu betapa sukarnya menyingkirkan pemikiran ini). Soalan yang bagus, dan yang paling penting untuk mengisi :) Ringkasnya, anda memerlukan cukup. Adakah saya mengecewakan anda? Jangan tergesa-gesa untuk menutup halaman - sekarang saya akan menerangkan maksud saya :)

Ketika kita hidup untuk waktu yang lama dengan pemikiran yang berterusan untuk "menurunkan berat badan", ketika dari semasa ke semasa kita "duduk" pada diet lain, ketika kita makan banyak makanan berulang-ulang kali, dan kemudian mendorong muntah, adakah kamu rasa kita dapat makan cukup? Bolehkah kita merasa kenyang? Adakah kita tahu pada saat mana kita mendapat kepuasan, dan dari jenis makanan apa? Sekiranya anda meragui jawapannya, maka bereksperimen pada diri sendiri dan cuba makan, seperti orang biasa, seberapa banyak yang anda perlukan, tanpa sekatan dan makan berlebihan, sekurang-kurangnya beberapa minggu. Sekiranya anda berjaya, maka artikel ini pastinya bukan untuk anda - anda tidak memerlukannya, dan anda tahu bagaimana melakukannya dengan cara itu! Dan saya sungguh-sungguh gembira untuk anda!

Sekiranya anda tidak dapat makan sebanyak yang diperlukan, dan anda menyebarkannya dari semasa ke semasa, maka anda kekurangan zat makanan - kami meneruskan perbualan.

Belajar makan NORMAL jauh lebih sukar daripada kelaparan, makan berlebihan, atau diet. Kenapa? Ya, kerana anda tidak tahu bagaimana melakukan ini, anda sudah lupa bagaimana untuk melakukannya, tetapi anda telah mengamalkan semua perkara di atas sejak beberapa bulan terakhir, bertahun-tahun. Oleh itu, baru-baru ini terdapat lebih banyak amalan di kawasan larangan dan makan berlebihan daripada di kawasan norma..

Berapa banyak yang anda perlu makan untuk pulih dari bulimia? Tidak ada yang tahu jawapan yang tepat untuk soalan ini, kerana dengan bantuan satu penyesuaian tunggal dalam diet, mustahil untuk pulih dari bulimia, tetapi diet ini harus hampir dengan jumlah yang mencukupi secara fisiologi. Dan untuk memahami berapa banyak tenaga yang kita gunakan dengan makanan yang diperlukan untuk tubuh kita, seseorang tidak perlu menjadi ahli fisiologi. Sudah cukup untuk membuka buku teks biologi untuk tarikh 9! kelas dan baca bahawa seseorang menghabiskan kira-kira 2000-2500 Kcal (wanita) dan 2300-2700 (lelaki) sehari. Adakah anda fikir pelajar ditipu dengan kejam di sekolah? Tapi kenapa?! Atau mungkin saintis mengatakan yang sebenarnya? :)

Saya rasa kebanyakan pembaca tahu mengenai teori kandungan kalori dan telah menemui definisi ini lebih daripada sekali ketika mencari cara untuk menurunkan berat badan. Itulah sebabnya saya menyebutkan bilangan petunjuk fisiologi yang sangat spesifik. Mereka mesti diambil kira, hanya kerana dengan diet seperti itu atau sedikit badan kita tidak mengalami kelaparan fisiologi yang teruk, yang boleh menjadi sumber makan berlebihan secara semula jadi. Saya sudah menulis mengenai jenis kelaparan. Dan rasa lapar adalah manifestasi semula jadi, yang dirancang untuk membuat kita memahami bahawa sudah waktunya untuk makan, dan ketika kita mengabaikannya, maka ia merasa semakin terasa dan, sebagai hasilnya, menimbulkan kerusakan makanan.

Di atas, saya menulis ungkapan ini: "dengan diet seperti ini atau sedikit kurang bahawa tubuh kita tidak mengalami kelaparan fisiologi yang kuat" - ada penjelasan "sedikit kurang". Apa maksud saya? Di sini kita bercakap mengenai sedikit penurunan kandungan kalori dari 100-200 kalori, agar pembetulan berat badan berlaku, dan penjelasan ini ditulis khusus untuk mereka yang benar-benar ingin mengetahui jawapan kepada soalan: Berapakah jumlah penurunan berat badan dan pulih dari bulimia? Hanya penyimpangan kecil dari norma fisiologi yang memungkinkan untuk mengelakkan manifestasi kelaparan yang serius dan, sebagai akibat dari makan berlebihan. Bagaimana anda dapat mengesahkan kebenaran tetapan ini ?, anda bertanya. Saya fikir pembaca yang dikasihi sangat meragui kata-kata yang ditulis di atas. Tetapi, anda boleh mengetahui apakah pernyataan ini berfungsi! Laksanakan secara AMALAN! :) Teori apa pun memerlukan peneguhan ketara. Dan mana-mana dari mereka dapat diperiksa, disahkan atau dibantah, hanya dengan melakukan tindakan nyata di dunia nyata..

Mereka. Sekarang semua perkara di atas hanyalah makanan untuk berfikir, tetapi tidak ada yang mengganggu kita untuk melakukan tindakan dengan menerapkan teori baru. Anda selalu boleh kembali ke sikap lama dan lapar atau makan berlebihan, tidak ada yang melarang. Tetapi, saya tahu kadang-kadang anda mahu melakukan segala yang mungkin untuk pulih dari bulimia. Dan langkah ini adalah satu dari semua kemungkinan, tetapi langkah menuju pemulihan! Mungkin sudah tiba masanya untuk melakukannya?...

Menu pemakanan bulimia

Sebilangan besar soalan anda diliputi dalam topik yang telah dibentangkan di sini.

"Bagaimana untuk keluar dari bulimia dengan betul?"

Sekiranya anda ingin memeranginya sendiri, saya menasihati anda untuk membaca topik "Apa yang boleh anda lakukan untuk rawatan sendiri (jika anda tidak mempunyai wang)? Di mana untuk memulakan?"
Juga, bulimia adalah lingkaran setan - pemecahan makanan, dan setiap kitaran kitaran ini pasti akan menentukan yang lain, semuanya akan mula berubah jika anda berjaya mematahkan kitaran ini.
Penghidap bulimik biasanya bertindak secara automatik semasa kerosakan, tetapi tugas anda adalah melakukan semuanya secara sedar. Sebagai permulaan, buku harian boleh membantu, lebih mudah membuatnya dalam bentuk jadual, gambarajah anggaran:
lajur:
-Masa yang tepat,
-pembersihan makanan (apa dan berapa banyak dimakan atau pembersihan apa yang dilakukan),
-keadaan (dalam keadaan apa, apa lagi yang anda lakukan pada masa itu),
-sensasi fizikal,
-pemikiran,
-perasaan.
Pada mulanya mungkin kelihatan sukar dan tidak begitu menyenangkan, tetapi ini adalah kaedah terbaik untuk memahami dinamika penyakit dan corak pemakanan anda, dan maklumat yang dikumpulkan dengan cara ini dapat berguna jika anda memutuskan untuk mendapatkan bantuan daripada pakar..

"Bagaimana memulihkan metabolisme? Apa diet yang seharusnya?"

Soalan-soalan ini dibahas dalam topik "Apa yang harus menjadi diet normal yang betul dalam rawatan anoreksia atau bulimia?"
Mengenai metabolisme, saya dapat mengatakan bahawa ia secara langsung bergantung pada pemakanan anda, iaitu, ia akan mula bertambah baik apabila semua bahan yang diperlukan mula memasuki tubuh dalam jumlah yang diperlukan. Dan jumlahnya adalah individu untuk semua orang..

"Bagaimana untuk tidak menambah berat badan setelah melepaskan bulimia?"

Jawapan untuk soalan ini juga terdapat dalam salah satu topik - "Adakah saya akan terlalu gemuk semasa rawatan?"

Saya dengan senang hati akan menjawab jika anda mempunyai soalan lagi..

9 petua untuk bekas bulimik

Ekologi Kehidupan: Kesihatan. Sekarang saya sudah pulih, saya ingin berkongsi beberapa teknik yang berkesan - mereka membantu saya untuk tidak makan berlebihan..

Penyebab makan berlebihan adalah rasa lapar untuk sentuhan.

Saya ingat lima tahun yang lalu saya bertanya pada diri sendiri: jika saya berjaya membebaskan diri, sembuh, bagaimana keadaannya? Adakah bulimia akan hilang selamanya? Saya akan lupa bagaimana rasanya makan berlebihan ketika sakit perut penuh dan menyebabkan muntah beberapa kali sehari? Tetapi pasti akan ada hari (malam) ketika saya tidak dapat menahan diri dari makanan tambahan. Bolehkah saya benar-benar makan dengan akal dan tidak memberontak terhadap disiplin, memasuki kitaran muntah-muntah?

Sekarang saya sudah pulih, saya ingin berkongsi beberapa teknik yang berkesan - mereka membantu saya untuk tidak makan berlebihan..

Di sini, saya menyenaraikan cara-cara yang menolong saya dalam fasa pertama menghilangkan bulimia. Saya mengalaminya selama tiga tahun, kemudian satu setengah tahun terdapat tahap peralihan, dan selama kira-kira lima tahun serangan tidak berulang.

1. INGAT BAHAWA UKURAN BARREL TERHADAP BILANGAN KAYU

Seperti ketagihan (gula, rokok, alkohol, orang beracun), makan berlebihan boleh meningkat atau berkurang. Undang-undang mudah: semakin banyak kita makan, semakin banyak kita merasa seperti makan. Semakin kerap anda mengulangi tindakan, semakin cepat menjadi kebiasaan. Saya berhenti "memberi makan" bulimia - saya secara beransur-ansur mengurangkan episod kegemilangan dan muntah menjadi sia-sia - dan dari api besar ia berubah menjadi bulu yang membara. Starlet anise dengan aroma yang hampir tidak dapat didengar. Ya, saya suka visual.

Saya ingin mengatakan bahawa menyingkirkan bulimia "selama-lamanya" tidak akan berjaya - akan ada kerosakan. Persoalannya ialah seberapa kerap. Sekiranya saya mula memberi makan bulimia lagi dengan makanan ringan yang tidak berkesudahan pada waktu malam selepas makan malam, ia akan membengkak dengan kadar yang luar biasa. Saya lebih suka mengawalnya seperti bintang anise.

2. HENTIKAN Bau bunga ros

Serangan luar biasa biasanya berlaku dalam kabut, dan dengan kecepatan yang luar biasa - seolah-olah anda dihisap ke corong puting beliung. Jadi langkah pertama ketika datang ke makanan adalah melambatkan. Secara harfiah. Semasa anda mengeluarkan, masak, letakkan makanan di hadapan anda - lakukan semuanya dengan perlahan mungkin.

Ini membantu minda untuk "menyalakan cahaya dan melihat sekeliling": berapa banyak yang telah saya makan / makan, bagaimana makanan itu dan bagaimana baunya, sama ada rasanya telah berubah (setelah beberapa keping pertama ia melemahkan, hidangan itu tidak lagi kelihatan enak - anda boleh belajar mengesan saat ini), bagaimana perasaan saya. Sekiranya "buruk" - maka peluklah diri anda dengan erat, atau, sebaliknya, lembut, dan pukulan - bayangkan bahawa Orang Dewasa batin anda menenangkan Anak batin anda. Selalunya penyebab makan berlebihan adalah rasa lapar untuk sentuhan..

3. BUAT PROGRAM MAKANAN PERIBADI ANDA

Secara semula jadi, tidak ada pemakanan yang betul - sama seperti tidak ada robot manusia yang ideal dan betul (sekurang-kurangnya buat masa ini). Oleh itu, lupakan norma mitos dan, membina diet, bergantung pada apa yang penting dan selesa untuk anda. Cari titik lapar anda - masa ketika anda benar-benar lapar, dan tidak ditanggung oleh tekanan, keletihan, dll. Cara paling mudah untuk mencarinya adalah ketika dalam perjalanan. Ketika saya pergi ke Itali seorang diri selama seminggu dan membiarkan kelaparan membimbing saya (saya hanya makan ketika saya merasa lapar), saya mendapat tahu bahawa saya lapar pada waktu pagi, jam 8, kemudian pada 12-13 dan pada 16-17. Ini adalah titik lapar saya, saya memberi tumpuan kepada mereka dalam kehidupan seharian.

Perkara penting lain bagi saya ialah membiarkan diri saya makan segala-galanya (tidak ada makanan "terlarang") dan menimbulkan rasa melimpah di pinggan. Saya mengambil asasnya jenis makanan Mediterranean - ketika ada banyak di atas meja dan anda makan sedikit, menikmati sedikit bahagian.

4. LIHAT PORI SEBAGAI ANCHOR, BUKAN LIMITER

Tidak ada yang menimbulkan serangan luar biasa dalam diri saya seperti pemikiran bahawa saya dapat makan begitu banyak dan bukan lebih banyak lagi. Segera anda merasa seperti di penjara, dan anda ingin melepaskan semua belenggu dan melepaskan diri (hmm, ke peti sejuk). Inilah yang sesuai dengan kes saya: Menganggap bahagian sebagai sauh yang boleh dipercayai yang membuat saya tidak makan berlebihan, membantu menggerakkan diri. Atas sebab yang sama, adalah penting untuk memberi petunjuk sementara kepada diri sendiri: Saya baru makan / makan, lain kali kita makan dalam 2-3 jam, akan menjadi... jam.

5. REFORMASI PERMINTAAN

Katakan anda sangat menginginkan roti putih - jika anda mula, maka jangan berhenti sehingga anda menyelesaikan keseluruhan roti. Bagaimana jika kita memformat semula permintaan itu? Keringkan 3 keping hingga garing keemasan, sebarkan dengan urbech wijen, di atas dengan potongan keju atau tahu, rempah kegemaran anda dan makan perlahan-lahan, dengan senang hati? Roti kering kenyang lebih baik daripada roti segar dan lebih sihat untuk perut. Atau tidak membeli banyak makanan cepat saji di kedai, tetapi ambil roti hitam wangi, tomato berair, ramuan segar dan buat salad panzanella atau beberapa sandwic, seperti yang dilakukan oleh datuk anda semasa kecil? Anda boleh menikmati makanan sederhana dan sihat dengan makanan yang anda kaitkan dengan kenangan gembira..

6. MEMAHAMI PERASAAN ANDA

Bola pelbagai warna yang tersebar, bola kusut dari benang pelbagai warna - inilah emosi anda. Sesiapa yang tidak tahu membezakannya, dalam situasi yang tidak dapat difahami, makan dan, akibatnya, makan berlebihan. Mulakan sederhana - fahami apa itu emosi dan bagaimana mereka menampakkan diri di dalam badan.

Kellerman-Plutchik klasifikasi emosi asas

Perkara utama adalah mengulang pada diri anda lebih kerap:

1. tidak ada emosi buruk dan baik - ini hanyalah mesej dari dunia dalaman kita;

2. anda dapat mengalami emosi terkuat dan tetap melakukan apa yang berharga bagi kami (contohnya, berkomunikasi walaupun takut, menahan diri dari kerakusan, walaupun marah, kecewa, merasa kesunyian. Ingatlah Sandra Bullock dalam filem "Speed" ketika dia menaiki bas ke tempat yang difikirkannya mustahak, tidak memperhatikan apa yang ditonjolkan oleh penumpang yang gelisah dari belakang? Oleh itu, anda, semasa letupan emosi, juga memandu, dan tugas anda adalah melakukan perkara yang anda anggap berharga untuk diri sendiri (tidak makan berlebihan), kepada "jeritan" emosi.

3. apabila emosi itu disedari, dinamakan dan dihayati, ia akan hilang. Sekiranya anda baru makan atau baru-baru ini, satu setengah jam yang lalu, dan kembali ke peti sejuk - duduk dengan selesa dan fikirkan apa yang anda rasakan sekarang dan bagaimana cara terbaik untuk menjaga diri anda? Kita menjadi lebih kuat apabila kita menghargai diri sendiri, menjaga diri kita sendiri. Membuat hadiah kecil untuk diri kita sendiri.

7. MENJADI PENGAWAS

"Ketika anda dan penyakit anda satu, anda tidak dapat menahan penyakit ini." Kata-kata psikoterapi Patricia Deegan ini - dengan cara ini, dia sendiri mengatasi skizofrenia - sesuai dalam situasi ketagihan, ketika kita merasa kita diliputi emosi. Pada masa kelaparan psikologi akut, kedudukan pemerhati membuat jarak antara kita dan keinginan kita untuk makan dan membantu untuk makan berlebihan di bawah kawalan.

Menjadi pemerhati bermaksud ingin tahu, dengan sengaja mengumpulkan sedikit kegembiraan. Pertolongan pertama untuk diri sendiri adalah melihat sekeliling, seolah-olah anda berada di tempat baru yang sama sekali tidak dikenali. Perlahan - tarik nafas dalam-dalam. Rakan sebaya, dengar, rasakan. Perhatikan objek di sekitarnya, sentuh sesuatu, angkat. Bagaimana anda menggambarkan warna, bentuk, tekstur, rasa hidangan atau produk di hadapan anda kepada orang buta? Mengepalkan dan melepaskan kepalan tangan anda, melompat, menarik nafas dalam-dalam. Tulis dengan cepat di atas sehelai kertas apa yang terlintas di fikiran tanpa berfikir. Lihat ke luar tingkap dan perhatikan awan.

Contohnya, saya sekarang duduk di meja dan ada berangan di depan saya - kulit coklat berkilau seperti parket parut. Di sekitarnya, di dalam kendi susu putih, terdapat bunga semanggi ungu, yang kelihatan seperti pompom di topi gnome kecil. Inilah beberapa kepingan kegembiraan untuk anda.

8. SUKAN DAN AIR

Air adalah sumber kekuatan dan pembaharuan, dan semakin tua kita, semakin kita memerlukannya. Saya mengajar diri saya minum 6-7 gelas air sehari, dan 4 yang pertama - dalam beberapa jam pertama setelah bangun tidur, ketika badan mengalami dehidrasi setelah berehat sepanjang malam. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjaga badan anda dan tidak makan berlebihan. Sekiranya anda tidak dapat minum sekurang-kurangnya 4-5 gelas sehari, maka anda masih tidak mengetahui segala sesuatu tentang pentingnya air untuk kesihatan. Saya mengesyorkan membaca buku "Energy in a Plate" - ia menerangkan secara ringkas dan ringkas bagaimana air mempengaruhi badan dan mengapa penting untuk meminumnya. Beberapa helah lagi.

Sukan, pergerakan terutama merupakan hadiah untuk tubuh, cara untuk menghilangkan tekanan, menenangkan dan mendapatkan tenaga dan kegembiraan, merasa bersentuhan dengan badan anda, dan bermain. Dalam suasana hati yang baik, makanan tambahan tidak menarik bagi saya. Idea-idea terbaik terlintas dalam fikiran semasa bersukan dan mandi!

9. BUKU

Pada awal pemulihan saya dari bulimia, buku karya Gillian Riley "How to Eat Less" banyak membantu saya - buku ini baru diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia. Dua lagi buku yang sangat baik oleh penulis psikoanali Jungian, Marion Woodman: The Owl Sebelum Ini Daughter Baker dan Passion for Excellence.

diterbitkan oleh econet.ru. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai topik ini, tanyakan kepada pakar dan pembaca projek kami di sini

Pengarang: Ksenia Tatarnik

Adakah anda menyukai artikel itu? Tulis pendapat anda dalam komen.
Langgan FB kami:

Diet untuk bulimia

Menu diet bulimia

Pemakanan untuk penyakit lain:

Bulimia adalah gangguan psikosomatik yang disebabkan oleh gangguan makan. Pemakanan yang betul akan membantu anda kembali ke kehidupan yang memuaskan dan menuju ke jalan pemulihan sepenuhnya. Bulimia sebagai penyakit dengan gejala yang luas memerlukan rawatan yang kompleks.

Bagaimana saya menerbitkan artikel di laman web kami? Rawatan bulimia adalah gabungan kaedah terapi dan psikologi yang bertujuan menyingkirkan penyakit ini. Bulimia nervosa, tanpa rawatan yang tepat, sering membawa kepada akibat negatif dan tidak perlu, yang ditunjukkan dalam kesihatan fizikal dan mental pesakit..

Rawatan melibatkan bantuan profesional psikoterapi, dan tentu saja menu yang dirancang dengan baik. Oleh itu, maklumat sedemikian sama sekali tidak berguna bagi seseorang dan lebih baik menelusurinya dengan segera, tetapi bagi seseorang itu dapat membantu.

Nasib baik atau malangnya, semuanya sangat individu. Bulimia adalah penyakit yang disifatkan oleh gangguan makan, iaitu, serangan kelaparan, yang menyebabkan pesakit tidak dapat mengawal jumlah makanan yang dimakan.

Selepas makan, orang itu ingin membuang makanan di perut dan menggunakan kaedah seperti: mendorong muntah, mengambil julap atau diuretik, sukan dan aktiviti fizikal yang berlebihan atau kelaparan.

Bulimia sering mempengaruhi seks wanita sejak remaja dan remaja hingga 35 tahun.

Bulimia mempengaruhi orang yang tidak berpuas hati dengan sosok mereka dan tidak senang dengan pantulan di cermin, yang menganggap diri mereka gemuk atau bahkan gemuk. Anggapan seperti itu mengenai penampilan sering kali salah dan tidak objektif..

Pada dasarnya, bulimia berlaku dengan latar belakang penyakit sistem saraf pusat, sistem endokrin, atau disebabkan oleh gangguan hormon. Untuk mengatasi bulimia, langkah pertama adalah memulakan makan dengan betul..

Bulimia adalah gangguan makan yang menyebabkan perut segera mengosongkan makanan yang dimakan. Ia boleh dihasilkan dengan muntah, penggunaan. Untuk menyingkirkan penyakit seperti itu, anda memerlukan rawatan yang kompleks, yang berlaku dalam keadaan pegun di bawah pengawasan psikoterapis..

Ini bermaksud bahawa mesti ada sarapan, makan tengah hari, makan malam dan makanan ringan setiap hari. Pertama, anda perlu makan makanan dalam bahagian kecil, makan makanan dan pinggan yang tidak berat pada perut..

Pembersih sayur dan buah, sup vegetarian, oatmeal, gandum, bubur nasi sangat sesuai - ia menyelimuti dinding perut, yang memberi kesan yang baik terhadap keadaan tenusu rendah lemak dan buruk mereka. Pada mulanya, sehingga keseimbangan elektrolit dalam badan dinormalisasi, perlu melepaskan hidangan daging, mereka dianggap berat bagi perut. Secara beransur-ansur, anda harus menambah bahagian, tetapi setiap hidangan tidak boleh melebihi dua kepalan yang dilipat bersama, dengan jumlah makanan ini, ukuran perut yang optimum akan dijaga dan tidak akan meregang, yang bermaksud tidak memerlukan lebih banyak makanan untuk tepu.

Untuk menghilangkan keadaan tertekan, anda perlu menambahkan buah-buahan, buah beri dan sayur-sayuran jeruk, pic kuning, aprikot, paprika, buah sitrus dan sebagainya untuk diet anda.

Navigasi siaran

Kriteria utama untuk pemakanan yang betul dan sihat untuk bulimia adalah makanan pecahan, penggunaan makanan pertama yang panas dan kehadiran makanan yang kaya dengan kalsium, magnesium dan kalium, nutrien ini sangat dicuci dalam bulimia. Dan perkara utama adalah tidak membatasi diri dengan makanan yang diperlukan oleh badan, ini bermaksud bahawa jika anda mahukan sebiji epal, anda perlu memakannya, dan tidak memakan banyak makanan.

Hari ini, banyak gadis muda dipengaruhi oleh fesyen, mereka selalu membaca majalah fesyen, menonton pertunjukan fesyen. Di sana mereka melihat gadis cantik ramping yang cantik, berusaha untuk menjadi seperti mereka. Kadang-kadang, nampaknya jika anda langsing, maka seluruh dunia akan berada di hadapan anda. Maksudnya, ternyata kejayaan bergantung pada jumlah kilogram?

Semasa berusaha menurunkan berat badan, gadis muda yang sihat sering mengambil jalan yang salah. Diet seperti itu boleh membawa kepada akibat yang tidak dapat dipulihkan daripada mendapatkan tubuh yang sihat dan cantik. Selalunya, sebagai hasil diet dan berusaha untuk mendapatkan yang ideal, mereka mendapat penyakit yang teruk - bulimia. Ya, ya itu penyakit, dan tidak lain. Dengan bulimia, seseorang berhenti mengawal selera makannya, makan berlebihan sehingga dia kehilangan kesedaran, dan kemudian, dengan menggunakan kaedah buatan, seperti mendorong muntah atau mengambil julap, menyingkirkan makanan yang dimakan.

Prosedur sedemikian membawa kepada akibat yang buruk. Bulimia semasa mengandung boleh menyebabkan kelewatan perkembangan janin, dan juga kelahiran pramatang. Enamel gigi merosot, perut menderita, dan, pertama sekali, jiwa. Seseorang yang menderita penyakit mengerikan ini selalu memikirkan makanan, kuantiti, dan kalori yang dimakan. Masalah utama dengan bulimia adalah bahawa sangat sukar untuk mengenal pasti pesakit dengan bulimia.

Artikel, berita, petua

Mereka biasanya mempunyai berat badan yang normal, jadi secara lahiriah mereka tidak melepaskan diri, tidak seperti, misalnya, anoreksik, yang mengalami kurus yang menyakitkan. Bulimik juga tidak makan di khalayak ramai, tetapi bersendirian, mereka menyapu semua produk..

Gejala di atas tidak berkaitan dengan bentuk teruk yang teruk. Dan, gejala berikut menunjukkan bentuk penyakit yang teruk. Dan ini bukan semua akibat bulimia. Dalam serangan bulimia akut, pesakit hanya menyapu semua makanan yang ada, ini boleh berlaku dari seminggu sekali, atau beberapa kali sehari. Oleh itu, selepas pesta yang banyak, seseorang menyingkirkan semua yang dimakan dengan bantuan muntah. Pada saat-saat penyerapan makanan seperti itu, orang bulimik sama sekali tidak merasakan rasa makanan, dia boleh makan pasta tanpa garam dan minyak, atau kek mahal yang sangat indah.

Tetapi, penyakit seperti ini boleh terdiri daripada dua jenis. Yang pertama adalah apabila bulimik selalu menghilangkan enema, pencahar dan muntah yang dimakan dengan cara tertentu, dan jenis kedua adalah ketika pesakit selalu memuat dirinya dengan latihan sukan yang tidak berkesudahan.

Langkah utama dalam rawatan bulimia adalah berusaha memaksa pesakit untuk memikirkan kembali beberapa model dalam fikirannya yang berkaitan dengan makanan, berat badan dan penampilan. Biasanya, terapi ini bertujuan untuk membantu bulimik menjadi lebih yakin pada diri sendiri. Juga, terapi keluarga dan kumpulan berjaya digunakan, di mana pesakit bercakap mengenai kesukarannya..

Rawatan bulimia

Hari ini, kaedah terapi yang paling mudah dicapai adalah forum bulimia. Forum bulimia adalah peluang rangkaian yang hebat di mana orang berkongsi masalah antara satu sama lain. Bagi pesakit bulimia, forum adalah satu-satunya jalan keluar. Seseorang berkongsi kisah pemulihan mereka, dan seseorang hanya membincangkannya, bahkan langkah kecil untuk pemulihan. Di samping itu, komunikasi seperti di forum dapat membantu mengatasi kekangan masalah anda..

Lagipun, pembicara tidak melihat anda. Bulimia Forum adalah langkah pertama untuk menyelesaikan masalah ini.

Cara makan untuk bulimia. Berapa banyak yang perlu anda makan?

Belajar membicarakan masalah anda bermaksud menyatakan bahawa anda ingin dilayan. Sejumlah ubat telah berjaya digunakan dalam rawatan bulimia, biasanya ubat penenang atau depresan. Ubat seperti Prozac dapat menghilangkan rasa lapar yang tidak terkawal, yang akan memulakan pemulihan. Diet untuk pesakit bulimia juga berjaya bersama dengan ubat. Inilah cara mereka belajar makan secara sederhana..

Piawaian fesyen menyumbang kepada hakikat bahawa gadis-gadis dari pelbagai usia dan negara yang berbeza berusaha untuk mematuhinya. Berat badan tidak lagi menjadi masalah apabila terdapat semua ubat penurunan berat badan yang ajaib ini: pil, kapsul, prosedur khas untuk membuang lemak dari bawah kulit, minum teh atau kopi, persediaan herba dan juga konspirasi.

Apa yang tidak mereka fikirkan demi orang membelanjakan sumber daya dan kesihatan material demi ketipisan. Sudah tentu, di satu pihak, ada baiknya orang berusaha menjaga berat badan mereka dalam keadaan yang baik dan pada masa yang sama melepaskan tabiat buruk, menjalani gaya hidup sihat, tetapi sering kali mereka terbawa-bawa dan kemudian terjadi bulimia.

Penyakit ini berlaku bersamaan dengan anoreksia, iaitu penolakan untuk makan, takut menelan sesuatu yang berlebihan, ketakutan melihat diri anda di cermin dan penglihatan diri anda sentiasa gemuk, berat setiap saat.

Bulimia menganggap bahawa orang yang sakit dengannya berusaha untuk selalu menjaga berat badan mereka dalam keadaan normal, jika mungkin untuk mengawalnya dan tidak akan berubah, dan juga ada kebiasaan mendorong muntah untuk membersihkan perut. Bagaimana cara memulakan makan tepat selepas bulimia - soalan ini membimbangkan kebanyakan gadis dan wanita muda yang menghadapi penyakit ini, tetapi sekarang memahami kesilapan mereka dan bersedia membetulkannya.

Selalunya, setelah penyakit itu reda, orang-orang segera mulai makan makanan berlemak dan berkalori tinggi, bahagian-bahagian dari makanan kecil berubah menjadi raksasa, tetapi badan tidak dapat menerima semua ini dan sekali lagi menolaknya. Dalam kebanyakan kes, anda harus meninggalkan makanan berlemak, produk asin dan tepung, kerana makanan ini akan sesuai dengan diet anda buat masa ini dan akan dianggap sukar bagi perut.

Anda harus memperhatikan sup ringan dengan kaldu sayur atau kaldu ayam, oatmeal ringan, sebentar kemudian, barli. Bubur manna tidak akan berguna bagi mereka yang telah mengatasi bulimia dan memutuskan untuk makan dengan betul, kerana bubur jenis ini dianggap paling tinggi kalori, jadi anda harus menahan diri dari memakannya.

Pure sayur akan menjadi sumber kekuatan dan tenaga yang sangat baik. Contohnya, menggunakan wortel, kentang, zucchini rebus dan terung, campurkan menggunakan peralatan dapur untuk membuat puri berair yang akan membantu perut dan usus anda berfungsi. Sebagai ganti roti, dibenarkan memasukkan roti rai atau roti dedak secara beransur-ansur dalam makanan..

Perkara utama adalah melakukan semuanya secara beransur-ansur, tanpa berusaha meningkatkan dos makanan dalam satu masa. Sekiranya anda memutuskan untuk mula makan tepat selepas bulimia, ingatlah bahawa sangat penting untuk mengunyah makanan secara menyeluruh..

Setelah sakit, perut akan terus menolak jenis makanan tertentu jika kelihatan berlemak dan sukar dicerna. Oleh itu, cubalah menipu dia dan sediakan terlebih dahulu hidangan yang tidak dapat dia tolak dan mungkin perlu mengatasi pencernaan dan asimilasinya. Selain puri sayur. Anda boleh mula memasukkan sayur-sayuran segar ke dalam makanan anda, di mana pemakanan berada di kedudukan pertama.

Contohnya, mulakan dengan tomato, kemudian masukkan timun, lobak, kentang. Sayuran tidak boleh disiram dengan minyak sayuran dan lebih-lebih lagi dengan mayonis..

Setakat ini, sos tidak berguna, jika anda ingin menjadikan hidangan lebih enak, rebus lebih lama, tambahkan sedikit lagi air, masukkan garam. Untuk menambahkan rasa ke dalam pinggan, dulu anda meletakkan rempah, sekarang anda tidak boleh melakukan ini.

Anda hanya boleh menggunakan ramuan segar, tetapi tinggalkan semua jenis rempah untuk hari anda dapat makan dengan baik. Bagi minuman, tidak ada larangan khas. Sebagai permulaan, perut tidak akan menerima sesuatu yang panas, terlalu manis atau masam. Sebagai contoh, jus lemon tanpa bahan tambahan akan menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan dan bahkan menimbulkan ulser peptik, jus wortel tanpa menambahkan krim atau jus epal - sembelit, dan kopi atau teh panas tentu akan menyebabkan sakit perut, yang boleh menyebabkan penolakan minuman yang anda minum Produk tenusu - sumber protein yang sangat baik, kerana buat masa ini produk daging akan dilarang.

Gunakan kefir, keju kotej ringan, maka anda boleh makan yogurt. Hanya tanpa isi coklat atau buah. Walaupun kemudian, setelah bulimia, anda boleh memasukkan kompot dan jeli dalam makanan, pastikan anda berjumpa doktor. Segala-galanya bergantung pada tahap penyakit anda..

Anda selalu boleh mula makan dengan betul, tetapi jika anda melangkah lebih jauh, anda pasti akan dapat mengatasi penyakit yang tidak menyenangkan seperti bulimia. Ia akan menimbulkan sebilangan penyakit lain, yang mana ia akan sangat sukar untuk disembunyikan. Anda tidak boleh melepaskan sarapan pagi yang enak, makan tengah hari yang lezat dan makan malam yang sihat, hanya ingat bahawa semuanya harus sederhana dan kadang-kadang mengatur hari puasa, maka anda tidak perlu mengetahui penyakit seperti bulimia. Makan dengan betul dan jalan menuju kesihatan terbuka untuk anda.

Soalan telah diajukan. Saya rasa sudah tiba masanya untuk mendapatkan jawapan kepada mereka! Saya bercakap mengenai perkara ini dalam artikel sebelumnya. Anda telah membuat keputusan untuk mengatasi ketagihan, mulai hidup, tidak ada, dan keinginan terbesar adalah makan secara normal dan menyingkirkan pemikiran di mana-mana tentang makanan.

Sekiranya anda mula makan, anda akan cepat sembuh dan berubah menjadi makhluk besar yang tidak diperlukan oleh siapa pun! Anda mesti tidak! Gejala yang agak kurang berterusan adalah hirsutisme dan kegemukan. Untuk mencirikan konsep asas gangguan pembiakan pada wanita Komponen penting dalam rawatan adalah motivasi dan kemahuan pesakit, keinginan kuat untuk menurunkan berat badan yang dibenci. Tugas utama memerangi kegemukan adalah, pertama sekali, bukan untuk mencapai penurunan berat badan, tetapi untuk mengekalkan kesan yang dicapai untuk waktu yang lama. Dalam kebanyakan kes, pesakit mempunyai pelanggaran metabolisme insulin, ketahanan insulin, yang menyatukan Makna diet adalah untuk membatasi penggunaan makanan tertentu untuk mengurangkan berat badan atau mencapai kesan terapeutik.

Diet yang digunakan bersamaan dengan rawatan keadaan perubatan, seperti asma atau alergi, dapat meringankan keadaan pesakit dan memudahkan terapi. Kadang-kadang diet dirawat. Mengehadkan pengambilan makanan berlemak dan tinggi kalori juga bermanfaat. Namun, kebanyakan diet yang digunakan pada masa ini untuk menurunkan berat badan adalah tidak sihat..

Diet satu sisi, jangka panjang dan kaku sangat berbahaya. Sekiranya seseorang mengehadkan dirinya dengan sangat lama untuk jangka masa yang panjang Sejak tahun ini, PCOS dianggap sebagai kehadiran oligomenorea atau amenore dalam kombinasi dengan hiperandrogenisme kimia klinikal atau makmal, serta adanya penyakit lain dari kelenjar pituitari, kelenjar adrenal dan ovari.

Dalam kebanyakan kes, pesakit mengalami pelanggaran metabolisme insulin, ketahanan insulin, yang menggabungkan PCOS dengan diabetes sindrom metabolik tipe II, hipertensi arteri, metabolisme lemak terganggu, aterosklerosis. Oleh itu, wanita dengan PCOS sepanjang hayat mereka. Saya memutuskan untuk mendapatkan maklumat untuk diri sendiri, kerana saya telah lama mengalami masalah dengan sindrom ini, saya hanya banyak belajar sekarang. Hai si cantik. Mood berperang? Apa yang diberitahu oleh timbangan anda hari ini?

Dan saya memberitahu saya 64.4. Saya tidak percaya mata saya dan saya tidak faham mengapa berat badan naik begitu banyak. Baiklah, saya akan berkongsi apa yang saya makan: 9. Sepotong keju dan kopi rendah lemak Sepotong ikan dan beberapa sudu beras Teh hijau dengan keju kaca dan saya terlepas makan malam Beri makan malam musuh Pada waktu petang, hanya teh hijau dengan susu.

Dan kami mempunyai pengisian semula Arina dan Katya. Diet Hanya Sesuai untuk Pakar Pemakanan Cara terbaik untuk tetap bugar adalah dengan mengikuti peraturan Gereja: satu hari puasa dalam seminggu. Mengikuti diet paling ketat sesuai dengan saiz anda? Ini adalah kesalahan terbesar, menurut Mark Messege, guru kesihatan di pusat di Melezzole, Umbria, di mana orang datang untuk mendapatkan semula bentuknya..

Dia bercakap mengenai berat badan tambahan dan keinginan orang untuk menurunkan berat badan mereka: "Diet hanya membawa kepada kenaikan berat badan." Tetapi bagaimana orang yang lapar boleh gemuk tanpa apa-apa?

Gadis-gadis, itulah yang dijumpai di internet. Mungkin ada yang menganggap artikel ini berguna Daftar Masuk. Komuniti saya. Buat komuniti minat anda sendiri, terbitkan bahan dan tetapkan peraturan komunikasi anda sendiri. Buat komuniti. Komuniti saya Untuk kanak-kanak perempuan yang suka wain merah jambu!

Diet yang popular

Hari ini terdapat 5 penyertaan. Jawapan kepada BB. Berkongsi pengetahuan dan pengalaman: ajukan soalan dan dapatkan jawapan. Tanya soalan. Cari teman wanita. Cari teman wanita. Diari saya. Berhubung dengan ibu-ibu lain dan berkawan, dapatkan sokongan dan jawapan kepada soalan. Simpan buku harian. Untuk menolong ibu.

9 petua untuk bekas bulimik

Ekologi Kehidupan: Kesihatan. Sekarang saya sudah pulih, saya ingin berkongsi beberapa teknik yang berkesan - mereka membantu saya untuk tidak makan berlebihan..

Selalunya penyebab makan berlebihan adalah rasa lapar untuk sentuhan.

Saya ingat lima tahun yang lalu saya bertanya pada diri sendiri: jika saya berjaya membebaskan diri, sembuh, bagaimana keadaannya? Adakah bulimia akan hilang selamanya? Saya akan lupa bagaimana rasanya makan berlebihan ketika sakit perut penuh dan menyebabkan muntah beberapa kali sehari? Tetapi pasti akan ada hari (malam) ketika saya tidak dapat menahan diri dari makanan tambahan. Bolehkah saya benar-benar makan dengan akal dan tidak memberontak terhadap disiplin, memasuki kitaran muntah-muntah?

Sekarang saya sudah pulih, saya ingin berkongsi beberapa teknik yang berkesan - mereka membantu saya untuk tidak makan berlebihan..

Di sini, saya menyenaraikan cara-cara yang menolong saya dalam fasa pertama menghilangkan bulimia. Saya mengalaminya selama tiga tahun, kemudian satu setengah tahun terdapat tahap peralihan, dan selama kira-kira lima tahun serangan tidak berulang.

1. INGAT BAHAWA UKURAN BARREL TERHADAP BILANGAN KAYU

Seperti ketagihan (gula, rokok, alkohol, orang beracun), makan berlebihan boleh meningkat atau berkurang. Undang-undang mudah: semakin banyak kita makan, semakin banyak kita merasa seperti makan. Semakin kerap anda mengulangi tindakan, semakin cepat menjadi kebiasaan. Saya berhenti "memberi makan" bulimia - saya secara beransur-ansur mengurangkan episod kegemilangan dan muntah menjadi sia-sia - dan dari api besar ia berubah menjadi bulu yang membara. Starlet anise dengan aroma yang hampir tidak dapat didengar. Ya, saya suka visual.

Saya ingin mengatakan bahawa menyingkirkan bulimia "selama-lamanya" tidak akan berjaya - akan ada kerosakan. Persoalannya ialah seberapa kerap. Sekiranya saya mula memberi makan bulimia lagi dengan makanan ringan yang tidak berkesudahan pada waktu malam selepas makan malam, ia akan membengkak dengan kadar yang luar biasa. Saya lebih suka mengawalnya seperti bintang anise.

2. HENTIKAN Bau bunga ros

Serangan luar biasa biasanya berlaku dalam kabut, dan dengan kecepatan yang luar biasa - seolah-olah anda dihisap ke corong puting beliung. Jadi langkah pertama ketika datang ke makanan adalah melambatkan. Secara harfiah. Semasa anda mengeluarkan, masak, letakkan makanan di hadapan anda - lakukan semuanya dengan perlahan mungkin.

Ini membantu minda untuk "menyalakan cahaya dan melihat sekeliling": berapa banyak yang telah saya makan / makan, bagaimana makanan itu dan bagaimana baunya, sama ada rasanya telah berubah (setelah beberapa keping pertama ia melemahkan, hidangan itu tidak lagi kelihatan enak - anda boleh belajar mengesan saat ini), bagaimana perasaan saya. Sekiranya "buruk" - maka peluklah diri anda dengan erat, atau, sebaliknya, lembut, dan pukulan - bayangkan bahawa Orang Dewasa batin anda menenangkan Anak batin anda. Selalunya penyebab makan berlebihan adalah rasa lapar untuk sentuhan..

3. BUAT PROGRAM MAKANAN PERIBADI ANDA

Secara semula jadi, tidak ada pemakanan yang betul - sama seperti tidak ada robot manusia yang ideal dan betul (sekurang-kurangnya buat masa ini). Oleh itu, lupakan norma mitos dan, membina diet, bergantung pada apa yang penting dan selesa untuk anda. Cari titik lapar anda - masa ketika anda benar-benar lapar, dan tidak ditanggung oleh tekanan, keletihan, dll. Cara paling mudah untuk mencarinya adalah ketika dalam perjalanan. Ketika saya pergi ke Itali seorang diri selama seminggu dan membiarkan kelaparan membimbing saya (saya hanya makan ketika saya merasa lapar), saya mendapat tahu bahawa saya lapar pada waktu pagi, jam 8, kemudian pada 12-13 dan pada 16-17. Ini adalah titik lapar saya, saya memberi tumpuan kepada mereka dalam kehidupan seharian.

Perkara penting lain bagi saya ialah membiarkan diri saya makan segala-galanya (tidak ada makanan "terlarang") dan menimbulkan rasa melimpah di pinggan. Saya mengambil asasnya jenis makanan Mediterranean - ketika ada banyak di atas meja dan anda makan sedikit, menikmati sedikit bahagian.

4. LIHAT PORI SEBAGAI ANCHOR, BUKAN LIMITER

Tidak ada yang menimbulkan serangan luar biasa dalam diri saya seperti pemikiran bahawa saya dapat makan begitu banyak dan bukan lebih banyak lagi. Segera anda merasa seperti di penjara, dan anda ingin melepaskan semua belenggu dan melepaskan diri (hmm, ke peti sejuk). Inilah yang sesuai dengan kes saya: Menganggap bahagian sebagai sauh yang boleh dipercayai yang membuat saya tidak makan berlebihan, membantu menggerakkan diri. Atas sebab yang sama, adalah penting untuk memberi petunjuk sementara kepada diri sendiri: Saya baru makan / makan, lain kali kita makan dalam 2-3 jam, akan menjadi... jam.

5. REFORMASI PERMINTAAN

Katakan anda sangat menginginkan roti putih - jika anda mula, maka jangan berhenti sehingga anda menyelesaikan keseluruhan roti. Bagaimana jika kita memformat semula permintaan itu? Keringkan 3 keping hingga garing keemasan, sebarkan dengan urbech wijen, di atas dengan potongan keju atau tahu, rempah kegemaran anda dan makan perlahan-lahan, dengan senang hati? Roti kering kenyang lebih baik daripada roti segar dan lebih sihat untuk perut. Atau tidak membeli banyak makanan cepat saji di kedai, tetapi ambil roti hitam wangi, tomato berair, ramuan segar dan buat salad panzanella atau beberapa sandwic, seperti yang dilakukan oleh datuk anda semasa kecil? Anda boleh menikmati makanan sederhana dan sihat dengan makanan yang anda kaitkan dengan kenangan gembira..

6. MEMAHAMI PERASAAN ANDA

Bola pelbagai warna yang tersebar, bola kusut dari benang pelbagai warna - inilah emosi anda. Sesiapa yang tidak tahu membezakannya, dalam situasi yang tidak dapat difahami, makan dan, akibatnya, makan berlebihan. Mulakan sederhana - fahami apa itu emosi dan bagaimana mereka menampakkan diri di dalam badan.

Kellerman-Plutchik klasifikasi emosi asas

Perkara utama adalah mengulang pada diri anda lebih kerap:

1. tidak ada emosi buruk dan baik - ini hanyalah mesej dari dunia dalaman kita;

2. anda dapat mengalami emosi terkuat dan tetap melakukan apa yang berharga bagi kami (contohnya, berkomunikasi walaupun takut, menahan diri dari kerakusan, walaupun marah, kecewa, merasa kesunyian. Ingatlah Sandra Bullock dalam filem "Speed" ketika dia menaiki bas ke tempat yang difikirkannya mustahak, tidak memperhatikan apa yang ditonjolkan oleh penumpang yang gelisah dari belakang? Oleh itu, anda, semasa letupan emosi, juga memandu, dan tugas anda adalah melakukan perkara yang anda anggap berharga untuk diri sendiri (tidak makan berlebihan), kepada "jeritan" emosi.

3. apabila emosi itu disedari, dinamakan dan dihayati, ia akan hilang. Sekiranya anda baru makan atau baru-baru ini, satu setengah jam yang lalu, dan kembali ke peti sejuk - duduk dengan selesa dan fikirkan apa yang anda rasakan sekarang dan bagaimana cara terbaik untuk menjaga diri anda? Kita menjadi lebih kuat apabila kita menghargai diri sendiri, menjaga diri kita sendiri. Membuat hadiah kecil untuk diri kita sendiri.

7. MENJADI PENGAWAS

"Ketika anda dan penyakit anda satu, anda tidak dapat menahan penyakit ini." Kata-kata psikoterapi Patricia Deegan ini - dengan cara ini, dia sendiri mengatasi skizofrenia - sesuai dalam situasi ketagihan, ketika kita merasa kita diliputi emosi. Pada masa kelaparan psikologi akut, kedudukan pemerhati membuat jarak antara kita dan keinginan kita untuk makan dan membantu untuk makan berlebihan di bawah kawalan.

Menjadi pemerhati bermaksud ingin tahu, dengan sengaja mengumpulkan sedikit kegembiraan. Pertolongan pertama untuk diri sendiri adalah melihat sekeliling, seolah-olah anda berada di tempat baru yang sama sekali tidak dikenali. Perlahan - tarik nafas dalam-dalam. Rakan sebaya, dengar, rasakan. Perhatikan objek di sekitarnya, sentuh sesuatu, angkat. Bagaimana anda menggambarkan warna, bentuk, tekstur, rasa hidangan atau produk di hadapan anda kepada orang buta? Mengepalkan dan melepaskan kepalan tangan anda, melompat, menarik nafas dalam-dalam. Tulis dengan cepat di atas sehelai kertas apa yang terlintas di fikiran tanpa berfikir. Lihat ke luar tingkap dan perhatikan awan.

Contohnya, saya sekarang duduk di meja dan ada berangan di depan saya - kulit coklat berkilau seperti parket parut. Di sekitarnya, di dalam kendi susu putih, terdapat bunga semanggi ungu, yang kelihatan seperti pompom di topi gnome kecil. Inilah beberapa kepingan kegembiraan untuk anda.

8. SUKAN DAN AIR

Air adalah sumber kekuatan dan pembaharuan, dan semakin tua kita, semakin kita memerlukannya. Saya mengajar diri saya minum 6-7 gelas air sehari, dan 4 yang pertama - dalam beberapa jam pertama setelah bangun tidur, ketika badan mengalami dehidrasi setelah berehat sepanjang malam. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk menjaga badan anda dan tidak makan berlebihan. Sekiranya anda tidak dapat minum sekurang-kurangnya 4-5 gelas sehari, maka anda masih tidak mengetahui segala sesuatu tentang pentingnya air untuk kesihatan. Saya mengesyorkan membaca buku "Energy in a Plate" - ia menerangkan secara ringkas dan ringkas bagaimana air mempengaruhi badan dan mengapa penting untuk meminumnya. Beberapa helah lagi.

Sukan, pergerakan terutama merupakan hadiah untuk tubuh, cara untuk menghilangkan tekanan, menenangkan dan mendapatkan tenaga dan kegembiraan, merasa bersentuhan dengan badan anda, dan bermain. Dalam suasana hati yang baik, makanan tambahan tidak menarik bagi saya. Idea-idea terbaik terlintas dalam fikiran semasa bersukan dan mandi!

9. BUKU

Pada awal pemulihan saya dari bulimia, buku karya Gillian Riley "How to Eat Less" banyak membantu saya - buku ini baru diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia. Dua lagi buku yang sangat baik oleh penulis psikoanali Jungian, Marion Woodman: The Owl Sebelum Ini Daughter Baker dan Passion for Excellence.

diterbitkan oleh econet.ru. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai topik ini, tanyakan kepada pakar dan pembaca projek kami

Bulimia

Penerangan umum mengenai penyakit ini

Bulimia adalah penyakit yang dicirikan oleh gangguan makan, iaitu, kelaparan terjadi, kerana pesakit tidak dapat mengawal jumlah makanan yang dimakan. Selepas makan, orang itu ingin membuang makanan di perut dan menggunakan kaedah seperti: mendorong muntah, mengambil julap atau diuretik, sukan dan aktiviti fizikal yang berlebihan atau kelaparan.

Bulimia sering mempengaruhi seks wanita sejak remaja dan remaja hingga 35 tahun. Bulimia mempengaruhi orang yang tidak berpuas hati dengan sosok mereka dan tidak senang dengan pantulan di cermin, yang menganggap diri mereka gemuk atau bahkan gemuk. Anggapan seperti itu mengenai penampilan sering kali salah dan tidak objektif..

Pada dasarnya, bulimia berlaku dengan latar belakang penyakit sistem saraf pusat, sistem endokrin, atau disebabkan oleh gangguan hormon.

Gangguan makan dapat menampakkan diri dalam beberapa bentuk:

 • permulaan selera makan secara tiba-tiba (seseorang terlibat dalam serangan kerakusan);
 • penyerapan makanan secara berterusan (pesakit tidak berhenti makan);
 • makanan pada waktu malam (serangan hanya berlaku pada waktu malam).

Sebab yang boleh menyebabkan bulimia:

 1. 1 kompleks, kekakuan, rendah diri;
 2. 2 keadaan tertekan;
 3. 3 keseimbangan hormon dan bahan kimia di otak terganggu;
 4. 4 faktor keturunan.

Tanda-tanda utama bulimia adalah:

 • masalah dengan gigi dan gusi (enamel gigi musnah, gusi meradang, luka dan bisul pada gusi), yang timbul kerana terdedah kepada asid perut semasa muntah;
 • badan mengalami dehidrasi;
 • calar atau lecet pada beberapa jari (atau pada satu jari), yang mana pesakit menyebabkan muntah;
 • proses keradangan di kerongkongan;
 • kekejangan otot dan kekejangan (berlaku kerana keseimbangan garam dan mineral yang tidak seimbang di dalam badan);
 • masalah dengan usus, dalam fungsi buah pinggang dan hati;
 • gangguan dalam kitaran haid;
 • penyakit jantung;
 • kemungkinan pendarahan dalaman.

Hasil bulimia, yang semestinya diharapkan sekiranya tidak memulakan rawatan:

 1. 1 gangguan mental, mudah marah, peningkatan keletihan - dalam satu kata - neurasthenia;
 2. 2 masalah dalam hubungan dengan orang tersayang dan rakan-rakan, atau kehilangan hubungan dengan mereka;
 3. 3 kebergantungan dadah;
 4. 4 gangguan fungsi normal, kemunculan penyakit jantung teruk kronik, saluran gastrousus;
 5. 5 kehilangan makna dan minat dalam hidup;
 6. 6 badan yang sangat lemah, masalah dengan kitaran haid pada wanita, masalah dalam bidang seksual;
 7. 7 kebotakan, keadaan kulit, gigi dan kuku yang lemah;
 8. 8 masalah dengan proses metabolik.

Makanan sihat untuk bulimia

Untuk mengatasi bulimia, langkah pertama adalah memulakan makan dengan betul. Ini bermaksud mesti ada sarapan, makan tengah hari, makan malam dan 2-3 makanan ringan sehari..

Sebagai permulaan, anda perlu makan makanan dalam bahagian kecil, makan makanan dan pinggan yang tidak berat pada perut. Pembersih sayur dan buah, sup vegetarian, bijirin (oat, gandum, beras - mereka menyelimuti dinding perut, yang mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan mereka yang buruk dan meradang), produk tenusu rendah lemak.

Pada mulanya (sehingga keseimbangan elektrolit dalam badan dinormalisasi), perlu melepaskan hidangan daging (ia dianggap berat untuk perut).

Roti paling baik dimakan dengan bijirin atau dedak.

Secara beransur-ansur, anda harus menambah bahagiannya, tetapi setiap hidangan tidak boleh melebihi dua kepalan yang dilipat bersama (dengan jumlah makanan ini, ukuran perut yang optimum akan kekal dan tidak akan meregang, yang bermaksud tidak memerlukan lebih banyak makanan untuk tepu).

Untuk menghilangkan keadaan tertekan, anda perlu menambahkan buah oren, kuning, beri dan sayur-sayuran (pic, aprikot, paprika, buah sitrus, dan sebagainya) ke dalam diet anda.

Kriteria utama untuk pemakanan yang betul dan sihat untuk bulimia adalah makanan pecahan, penggunaan kursus pertama panas setiap hari dan kehadiran makanan yang kaya dengan kalsium, magnesium dan kalium (nutrien inilah yang sangat dibasuh dalam bulimia).

Dan perkara utama adalah tidak membatasi diri dalam makanan yang diperlukan oleh badan (yang bermaksud bahawa jika anda mahukan epal, anda perlu memakannya, dan tidak memakan banyak makanan).

Ubat tradisional untuk bulimia:

 1. 1 Untuk memuaskan rasa lapar yang berterusan, perlu minum infus pasli dan pudina. Untuk menyediakannya, anda memerlukan ½ sudu besar pasli dan jumlah pudina yang sama. Tuangkan dos ini dengan 200 mililiter air dan biarkan selama 20-30 minit. Minum sebelum setiap hidangan (20 minit). Bahan mesti dikeringkan dan dicincang. Juga, pejuang yang baik dengan kelaparan adalah penyerapan kayu cacing pahit (penyediaan dan penggunaan kaldu sama dengan yang di atas).
 2. 2 Ambil 3 ulas bawang putih, parut, tuangkan 1/5 liter air panas. Pertahankan selama 24 jam, tapis. Minum 3 sudu teh sebelum tidur.
 3. 3 Minum setengah gelas kompot ara dan plum sebelum makan (3 liter memerlukan 0.25 kg setiap jenis buah). Sediakan kompot seperti berikut: reneh dengan api kecil hingga tinggal 2.5 liter tiga liter cecair.

Makanan berbahaya dan berbahaya bagi bulimia

 • makanan berlemak, terlalu pedas, masam, masin;
 • produk separuh siap, makanan segera;
 • minuman beralkohol dan soda manis;
 • lemon dan jus lemon (terutamanya semasa perut kosong) - ia akan memakan dinding perut yang sudah tidak sihat;
 • roti yang baru dibakar;
 • kopi.

Semua makanan ini memberi kesan buruk kepada jantung dan sistem saraf..

Tatiana Eliseeva
Ketua Editor
Makanan Projek+
Kemukakan soalan 0/10 Undian: 0 Kegunaan bahan 0 Kebolehpercayaan maklumat 0 Reka bentuk artikel 0

Cara mendorong muntah selepas makan untuk menurunkan berat badan

Banyak wakil wanita, mengikuti trend fesyen, berusaha untuk mencari sosok langsing dan membawanya sedekat mungkin dengan parameter ideal. Dalam kes ini, kaedah digunakan yang memerlukan sedikit usaha fizikal dan kos material.

Ramai kanak-kanak perempuan mula muntah setelah makan untuk menurunkan berat badan, memutuskan bahawa pada masa yang sama mereka dapat mengelakkan latihan yang melelahkan di gim dan tidak membatasi diri dalam ketagihan gastronomi mereka. Sebilangan orang terpaksa menggunakan kaedah menurunkan berat badan dengan bantuan muntah kerana takut akan kos kewangan yang diperlukan untuk menyediakan makanan yang termasuk dalam diet pemakanan yang betul..

Cara mendorong muntah selepas makan

Muntah buatan untuk menurunkan berat badan selepas makan

Mekanisme tindakan muntah pada berat badan sangat mudah dan mudah difahami: seseorang makan sebahagian makanan, otak secara automatik mengirimkan isyarat kepada esofagus mengenai kedatangan makanan yang akan segera tiba, dan kemudian sistem pencernaan memulakan kerjanya, dan perut terus mengeluarkan jus untuk mencerna makanan. Tetapi kerana muntah yang disebabkan, makanan tidak mempunyai masa untuk diserap dalam perut, setelah itu tubuh mula menggunakan simpanan lemak karbohidrat. Intinya jelas: berat badan berlebihan tidak muncul, dan simpanan lemak hilang dalam waktu sesingkat mungkin.

Untuk pengetahuan anda! Para saintis telah membuktikan bahawa kaedah pembetulan berat badan ini tidak hanya berbahaya, tetapi sangat berbahaya kerana akibatnya yang mengerikan..

Muntah menghilangkan nutrien dari badan, yang bermaksud bahawa seseorang tidak menerima protein, karbohidrat berguna, vitamin, lipid dan sebatian mineral yang penting untuknya. Selalunya, menurunkan berat badan tidak memahami kerumitan keadaan dan menganggap muntah adalah kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan. Selepas beberapa ketika, orang-orang seperti itu mempunyai penampilan yang semakin buruk, sudah pada minggu pertama menggunakan muntah, kerosakan dirasakan. Dan ini bukan semua keluhan mereka yang menurunkan berat badan. Ini akan diikuti oleh perubahan yang tidak dapat dipulihkan.

Bolehkah anda menurunkan berat badan dengan muntah? Ya, kaedah ini sangat membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan pound tambahan dengan cepat. Ini membolehkan orang yang menurunkan berat badan untuk makan segala-galanya tanpa mengambil kira kandungan lemak, kandungan kalori dan jumlah makanan yang dimakan. Cukup sekadar memprovokasi refleks muntah selepas setiap pengambilan, sehingga menyekat aliran nutrien ke dalam badan. Tetapi jangan lupa bahawa anda perlu membayar keharmonian yang diingini dengan kos kesihatan anda sendiri..

Gangguan yang disebabkan oleh muntah untuk menurunkan berat badan

Apa yang berlaku jika, selepas makan, muntah untuk menurunkan berat badan:

 • sujud;
 • kelemahan tisu otot;
 • gangguan sistem peredaran darah;
 • aktiviti rendah korteks serebrum;
 • penyakit saluran gastrousus;
 • perut buncit;
 • warna kulit kusam;
 • keguguran rambut;
 • kuku rapuh;
 • pemusnahan enamel gigi;
 • penyakit metabolik;
 • penyakit hati dan buah pinggang;
 • sembelit;
 • gastritis;
 • anoreksia.

Untuk pengetahuan anda! Bulimia adalah gangguan makan yang dicirikan oleh serangan makan berlebihan dan keasyikan berlebihan untuk mengawal berat badan, yang menyebabkan orang itu mengambil langkah-langkah ekstrim untuk mengurangkan kesan makanan terhadap berat badan. Anorexia - sindrom yang terdiri daripada kekurangan selera makan dengan keperluan badan yang objektif untuk pemakanan.

Menyebabkan muntah selepas makan untuk menurunkan berat badan dari masa ke masa menyumbang kepada perkembangan penyakit berbahaya seperti bulimia. Bahagian yang dimakan meningkat dengan cepat, dan hampir mustahil untuk menahan serangan kelaparan. Pada tahap tertentu, masalahnya tidak hanya terjadi dalam bentuk penyakit makanan, tetapi juga menjadi masalah psikologi, ketika mekanisme muntah dipicu tanpa sengaja dan bahkan penglihatan atau bau makanan dapat memprovokasi.

Penyebab pengosongan yang tidak terkawal adalah injap yang menyekat jalan masuk ke perut. Hasil daripada proses emetik, dindingnya meregang dan melemah, dan makanan mula mengalir kembali ke kerongkongan. Tahap penyakit ini, bersama dengan penurunan selera makan yang cepat, sudah berubah menjadi anoreksia. Dengan anoreksia, kesedaran manusia berhenti memahami di mana ia indah, dan di mana penipisan yang terlalu diabaikan. Matlamat utama penyakit ini adalah untuk mengurangkan berat badan hingga tanda minimum pada skala..

Gangguan makan, bersama dengan alkohol dan ubat-ubatan, berbahaya bagi kesihatan dan boleh menyebabkan kematian pramatang. Terdapat banyak kes direkodkan orang yang didiagnosis dengan anoreksia atau bulimia mati.

Penting! Sekiranya terdapat gangguan makan pada orang yang rapat, anda perlu menasihati anda dengan lembut tetapi berterusan untuk meminta pertolongan dari ahli psikologi. Anda tidak boleh mengutuk seseorang atau menanamkan rasa bersalah kepadanya..

Cara mendorong muntah selepas makan untuk menurunkan berat badan di rumah

Bagaimana cara mendorong muntah dengan cepat di rumah untuk menurunkan berat badan? Terdapat pelbagai cara untuk mendorong muntah. Sudah tentu, salah satu pilihan paling mudah adalah dan masih merupakan refleks muntah, disebabkan oleh menekan dengan dua jari pada akar lidah setelah makan langsung. Sekiranya anda perlu cepat muntah di rumah, minum 1-2 sudu besar. cecair suam. Tetapi kaedah ini tidak selalu berkesan. Ramai orang mengamalkan minum cecair yang menimbulkan rasa mual. Ini termasuk:

 • larutan kalium permanganat, diminum dalam satu tegukan dalam jumlah besar;
 • serutan sabun larut dalam air;
 • penyelesaian soda;
 • air masin.

Malah ada yang menasihatkan makan ubat gigi dan meminumnya dengan cecair. Sebatian kimia mengganggu lapisan saluran pencernaan dan menyebabkan pengecutan dinding otot perut dan diafragma, yang membawa kepada hasil yang diketahui.

Larutan kalium permanganat, diminum dalam satu tegukan dalam jumlah besar

Menurunkan berat badan dengan muntah boleh disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu. Anda boleh membeli ubat dengan menghubungi farmasi terdekat anda. Sebagai peraturan, emetik diresepkan untuk keracunan atau jangkitan usus yang teruk untuk pembersihan badan yang cepat dan tanpa rasa sakit dari bahan penyebab penyakit. Sebilangan orang menggunakan ubat diuretik untuk kesan yang lebih besar. Selain meningkatkan jumlah cecair yang dikeluarkan, mereka juga menyebabkan mual dan muntah..

Penting! Semua kaedah di atas membahayakan tubuh, tetapi dengan analisis perbandingan kesannya terhadap kesihatan, jelas bahawa kaedah tindakan mekanikal pada akar lidah kelihatan paling selamat, kerana tidak disertai dengan kesan berbahaya bahan kimia agresif pada dinding perut.

Malangnya, ramai yang yakin dan putus asa untuk mempercayai bahawa muntah untuk menurunkan berat badan adalah selamat. Sukar untuk meyakinkan anda bahawa mengubah kaedah seperti itu menjadi kebiasaan sangat berbahaya, dan bahawa dengan kelebihan berat badan, anda boleh mengucapkan selamat tinggal kepada kesihatan anda sendiri. Terdapat satu-satunya kemungkinan penggunaan muntah yang selamat untuk menurunkan berat badan - ini adalah pengosongan perut sekali sahaja. Tidak kira seberapa menggoda idea ini, penting untuk memahami bahawa walaupun sosok paling sempurna tidak berbaloi untuk membahayakan kesihatan.

Untuk pengetahuan anda! Pemakanan diperlukan bagi seseorang untuk mengekalkan berat badan yang optimum dan memberi nutrien yang diperlukan kepada tubuh. Ia dirancang untuk merangsang aktiviti mental dan fizikal.

Perlu difahami bahawa penurunan berat badan tidak boleh membahayakan kesihatan. Sekiranya kaedah yang betul dipilih tidak berkesan, maka mungkin alasannya terletak pada perkara lain. Ada kemungkinan terdapat kegagalan hormon. Anda harus berjumpa dengan pakar diet yang berkelayakan sebelum mengambil langkah kecemasan di rumah. Oleh itu, jika tujuannya adalah untuk mengekalkan sosok yang ada, maka cukuplah dengan memulai makan makanan yang sihat dan menjalani gaya hidup yang sihat dan aktif..

Tolong, saya bengkak! Mengutuk dan memberkati proses pemulihan dari bulimia atau anoreksia

Artikel ini ditulis oleh Anna Vladimirovna Nazarenko, pengasas dan ketua Klinik Gangguan Makan, psikologi, pakar gangguan makan, pengarang kaedah rawatan untuk anoreksia, bulimia, dan gangguan makan pesta.

Pengekalan cecair. Pengekalan cecair berskala besar di dalam badan. Kesombongan yang membuat anda menderita. Pengekalan air yang menyakitkan anda. Kembung, kerana orang lain mula mengesyaki anda mengandung. Bengkak, yang berjaya disamarkan sebagai berat badan berlebihan. Pengekalan air, yang menjamin anda 7 paun tambahan hanya dalam 2-3 hari dari diet sihat baru anda. Pengekalan air yang menakutkan anda. Pengekalan air, yang memprovokasi anda untuk "mengembalikan" sepenuhnya.

Saya telah mengkaji gangguan makan selama hampir 15 tahun. Dan saya dapat mengatakan dengan penuh keyakinan bahawa pengekalan air adalah "sumber No. 1" dari semua ketakutan yang dihadapi pesakit semasa fasa pemulihan. Edema biasanya berlaku pada orang dengan bulimia dan anoreksia. Dalam artikel ini saya akan mempertimbangkan semua kemungkinan reaksi pesakit terhadap pengekalan cecair di dalam badan (termasuk yang mereka lupakan).

Peraturan Satu: Bersedia

Cara terbaik untuk mengatasi pengekalan cecair semasa rawatan untuk bulimia atau anoreksia adalah dengan bersiap sedia untuk mental..

Dalam bahagian artikel ini, saya akan menganalisis konsep seperti "diet peralihan", iaitu. makan begitu banyak makanan yang "hampir optimum." Kami akan membincangkan "hubungan" anda dengan timbangan dan pita pengukur (ingatlah, tidak ada hubungan antara mereka); dan juga membincangkan cara mengurangkan rasa tidak selesa tanpa risiko meningkatkan tempoh pemeliharaan keadaan semula jadi badan seperti penahan air.

Diet Peralihan dan Penambahan Berat Badan

Semasa rawatan untuk bulimia atau anoreksia, anda mengubah diet anda. Dari rasa lapar, anda secara beransur-ansur beralih ke diet biasa 3-4 kali sehari (atau ke diet yang ditetapkan oleh pakar gangguan makan).

Sekiranya anda secara beransur-ansur meningkatkan pengambilan kalori diet harian anda mengikut kadar yang disyorkan, anda mungkin telah melihat tanda-tanda pertama pengekalan cecair dan kenaikan berat badan..

Sebab mengapa pemulihan keseimbangan air bertambah lama dari masa ke masa adalah kerana anda telah lama mengurangkan metabolisme secara tiruan.

Walau bagaimanapun, semuanya sesuai dengan metabolisme anda..

Metabolisme anda melakukan apa sahaja untuk memastikan anda berfungsi dengan normal. Apabila anda cuba mempengaruhi metabolisme tubuh anda secara artifisial - dengan mengurangkan diet anda atau meningkatkan aktiviti fizikal - 2 senario mungkin: 1) badan anda "mematikan" semua kemungkinan fungsi biologi yang tidak kritikal dan memulakan "mod penjimatan tenaga". 2) mula mengeluarkan tenaga dari otot, tulang, organ dalaman, tisu saraf, dll. untuk mengisi kekurangan. Lebih-lebih lagi, dalam kes pertama, penurunan metabolisme secara semula jadi berlaku..

Oleh kerana badan kita adalah "konservatif yang yakin", ia tidak akan meningkatkan kadar proses metabolik dalam badan jika anda terus makan dalam lingkungan 300-1000 kcal sehari. Namun, semua "lebihan" yang diperoleh melebihi norma ini, pasti akan menyimpan simpanan lemak, dan bukannya menggunakannya untuk pengeluaran tenaga. "Konservatisme" ini disebabkan oleh reaksi pertahanan tubuh anda - ia memerlukan lemak untuk melindungi daripada "hipotermia" - keadaan di mana suhu badan turun di bawah yang diperlukan untuk mengekalkan metabolisme normal dan fungsi organ-organ penting.

Dalam keadaan seperti itu, anda tidak akan dapat meningkatkan jisim otot dengan meningkatkan jumlah makanan yang dimakan. Peningkatan diet diperlukan untuk anda terutamanya untuk meningkatkan jumlah tenaga yang dibelanjakan oleh badan anda untuk menormalkan proses dalaman (dan sama sekali tidak untuk meningkatkan berat badan).

Dalam kes ini, badan anda yang menentukan berat badan yang optimum untuk dirinya sendiri (dan, sebagai peraturan, ini bukan berat badan yang anda ingin pertahankan).

Diet peralihan membolehkan anda mendapatkan berat badan yang paling optimum ini sebagai "tanpa rasa sakit" mungkin, tetapi tidak dapat mengembalikan fungsi normal semua proses dalam tubuh dan menjamin anda berjaya menyembuhkan bulimia atau anoreksia.

Namun, sebelum anda mengambil langkah lebih jauh, anda harus mengetahui konsep sindrom makan semula..

Sindrom Makan yang Diperbaharui: Risiko Dan Gejala

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa sindrom makan semula sangat jarang berlaku. Malah di kalangan pesakit kekurangan gizi yang sedang dirawat di hospital. Namun, jika ia berlaku, pesakit berada dalam bahaya yang mematikan dan memerlukan rawatan perubatan segera. Pada masa ini, doktor berjaya merawat penyakit ini di rumah sakit, tetapi pertama, pesakit perlu pergi ke hospital ini.

Sindrom makan semula berlaku secara tiba-tiba, dan anda serta-merta mengalami keruntuhan teruk. Anda berasa sangat teruk sehingga anda sentiasa mahu tidur di tempat tidur. Penyakit ini dicirikan oleh gejala seperti menggigil, demam dan muntah. Anda mungkin selalu loya dan tapak tangan dan kaki anda sangat bengkak. Sekiranya anda menyedari gejala ini, segera hubungi ambulans. Seperti yang dinyatakan di atas, ini dapat disembuhkan, tetapi anda harus mendapatkan bantuan profesional.

Timbangan dan Pita Pengukur: Sahabat Setia untuk Gangguan Makan

Timbangan dan ukuran pita kemungkinan besar membuat anda kembali ke tabiat makan yang tidak sihat..

Sudah tentu, anda boleh memberikan seribu satu hujah yang menyokong fakta bahawa kes anda adalah pengecualian daripada peraturan, dan anda hanya perlu mengesan dinamika berat badan atau pinggang dan pinggul anda. Semasa perundingan saya, hampir setiap pesakit menangis dan mengatakan bahawa adalah kesnya yang paling sukar dan unik. Hanya dia yang mempunyai metabolisme yang perlahan. Cuma dia bertambah berat badan, bukan bengkak. Ungkapan yang paling kerap saya dengar sepanjang 15 tahun:

 • "Hanya saya mempunyai metabolisme yang perlahan, selebihnya sederhana dan mudah."
 • "Hanya saya mempunyai metabolisme yang perlahan, hanya saya yang pulih, hanya saya bengkak, selebihnya tidak mempunyai masalah seperti itu!"
 • "Bukan air, tapi gemuk!"
 • "Doktor mana yang harus saya pergi? Ujian apa yang harus saya laksanakan? Mungkin saya mempunyai sesuatu dengan kelenjar tiroid saya? "

Tetapi semua hujah ini sebenarnya "dibuat" oleh gangguan makan anda. Beribu-ribu orang telah melalui semua ini sebelum anda, dan ribuan orang belum mengalaminya setelah anda..

Dan walaupun, tentu saja, saya sangat ingin melindungi anda dari seram dan panik yang akan anda alami ketika anda menginjak timbangan dan melihat bahawa dengan cara yang luar biasa anda memperoleh 7 kilo "tambahan" hanya dalam 3 hari - sayangnya, inilah saya tidak berdaya.

Tetapi saya dapat memberi jaminan kepada anda bahawa mustahil untuk memperoleh secara semula jadi dalam ___ hari (nyatakan bilangan hari yang diperlukan) ___ (nyatakan bilangan anda) pound tambahan yang akan anda lihat pada timbangan. Dan inilah masanya untuk anda membuang timbangan dan berhenti menyeksa diri sendiri.

Saya juga dapat memberi jaminan bahawa anda tidak perlu menimbang diri anda pada akhir rawatan anda. Faktanya ialah sebaik sahaja anda mencapai berat badan yang optimum, berat badan anda akan berhenti meningkat secara mendadak. Ya Ya. Dan itu adalah fakta yang terbukti.

Lebih-lebih lagi, ___ kilo (nyatakan bilangan yang diperlukan di sini), yang, menurut anda, anda memperoleh dengan sangat cepat, cepat - sebenarnya, tidak lebih dari penahanan cecair di dalam badan.

Lebih-lebih lagi, saya dapat mengatakan dengan yakin bahawa setelah beberapa lama anda secara peribadi akan mengesahkan kebolehpercayaan 6 perenggan sebelumnya dan akan mencari di Internet untuk jawapan kepada 3 soalan:

 1. Saya hampir mencapai berat badan saya yang optimum, adakah ini bermakna pemulihan saya akan berakhir? atau
 2. Adakah kenaikan berat badan yang dahsyat ini akan berhenti? atau
 3. Pasti ada kesilapan di sini, itu tidak boleh menjadi berat sebenarnya?

Dan sekarang saya dapat menjawab soalan-soalan ini kepada anda: 1) Tidak 2) Ya 3) Betul.

Saya berjanji bahawa setelah anda melewati tahap pembengkakan, anda akan mula menurunkan berat badan dengan tenang. Jangan risau, "berat badan berlebihan" akan hilang.

Apa yang Menyebabkan Pengekalan Cecair di Badan?

Apabila anda memusingkan pergelangan kaki, ia membengkak dan sakit sangat. Inilah cara tubuh anda "menyembuhkan" kerosakan. Tumor adalah pengekalan cairan, dan rasa sakit adalah reaksi tisu badan, yang, seperti itu, memberi isyarat kepada anda untuk menghentikan pergerakan aktif dan membiarkan pergelangan kaki anda berehat secara senyap.

Dalam proses mengembalikan tubuh anda ke fungsi normal setelah bulimia atau anoreksia, cairan terperangkap di kawasan yang paling banyak dipengaruhi oleh tabiat makan yang tidak sihat. Cecair diperlukan untuk mempercepat proses "penyembuhan" dan menormalkan kerja mereka.

Bayangkan bahawa badan anda adalah Venice, dan semua sel badan yang rosak dan habis untuk masa yang lama tidak dapat meninggalkan "jawatan kerja" mereka (kerana pengeluaran tenaga yang terhad tidak membenarkan menggantikannya dengan yang baru). Dan sekarang semua sel-sel ini terburu-buru turun di gondola dan pergi ke persaraan (akhirnya).

Dalam pengertian ini, keletihan anda adalah cara badan anda untuk membatasi tindakan anda. Sekiranya anda menggunakan ubat diuretik untuk mengeluarkan lebihan cecair dari badan, semua gondola ini akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk melakukan tugas mereka, dan penumpang mereka harus turun..

Menggunakan diuretik akan membuat anda berada dalam lingkaran setan dan memanjangkan proses pemulihan kerana badan anda memerlukan cecair dan anda mengeluarkannya. Apabila anda berhenti menggunakan ubat diuretik, badan anda akan mula menyimpan air juga, mungkin lebih banyak lagi. Cuba jangan menggunakan diuretik pada tahap ini. Jangan menyeksa buah pinggang anda. Biarkan badan anda berehat dan pulih.

Sebilangan besar pelanggan juga mengalami rasa mengantuk pada pelbagai peringkat terapi. Ini adalah biasa. Tubuh memerlukan masa untuk pulih dari penderitaan dan tekanan yang berpanjangan. Keletihan anda menunjukkan bahawa anda memerlukan rehat..

Pembengkakan anda adalah petunjuk bahawa badan anda secara aktif mengembalikan fungsi normal semua "perkhidmatan" badan.

Sekarang setelah anda mengetahui apa fungsi "penyembuhan" yang sebenarnya adalah pengekalan cecair di dalam badan, anda tidak mungkin ingin menyingkirkannya. Kerana tanpa cecair ini, tubuh tidak akan dapat menyelesaikan "perjalanan rawatan" dengan jayanya.

Cara Mengatasi Kebengkakan

 • Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa anda memerlukan rehat. Tubuh anda berkeras. Berehatlah. Sebaik-baiknya, anda ingin menghilangkan sepenuhnya aktiviti fizikal, menghabiskan lebih banyak masa dengan duduk atau berbaring..
 • Jangan ubah diet yang disyorkan oleh pakar gangguan makan anda semasa terapi. Semakin banyak tenaga yang anda dapat dari makanan, semakin cepat "gondola" anda akan menghantar nutrien ke tempat tujuan mereka, dan juga membuang semua sel mati dari badan anda..
 • Cuba pakai pakaian longgar dan besar sekarang yang mudah meregang dan menutupi bengkak anda..
 • Berhenti menggunakan ubat diuretik. Tentunya. Sekiranya, atas sebab tertentu, bengkak menghalang anda daripada hidup sehinggakan anda tidak dapat "melakukan apa-apa", berjumpa dengan doktor anda. Mungkin anda mesti menggunakan stoking khas, kaus kaki atau pakaian untuk sementara waktu - ia akan menyelamatkan anda dari sensasi yang tidak menyenangkan.
 • Dapatkan rehat dan tidur yang banyak.
 • Tanggalkan pakaian lama anda buat sementara waktu. Anda akan mengulanginya kemudian apabila anda telah pulih sepenuhnya dari bulimia / anoreksia..
 • Ingat, saya sudah menulis di atas bahawa anda harus menghilangkan berat dan pita sentimeter? Sekali lagi, anda semestinya melupakannya. Anda tidak perlu sentiasa menimbang diri atau mengukur jumlah anda.
 • Gunakan masa ini untuk menjadi lebih biasa dengan perasaan anda. Mulakan jurnal. Tulis dan analisa pada tahap mana dalam hidup anda ada yang tidak kena; mengapa anda tidak pernah berjaya dalam bidang ini atau...
 • Cuba kunjungi pejabat ahli terapi urut secara berkala, kerana urut agak dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat penahan cecair di badan. Lebih-lebih lagi, urut secara klinikal terbukti berkesan dalam merawat gangguan makan. Pesakit yang kerap melakukan urutan tidak begitu risau akan penampilan, kenaikan berat badan dan pemakanan mereka. Di samping itu, mereka cenderung untuk "merosot" dan kembali ke tabiat makan yang buruk di bawah pengaruh tekanan.
 • Sekiranya dalam rawatan anda secara berkala mengalami "kerosakan" (yang cukup normal) - bersiaplah untuk fakta bahawa, sebagai tindak balas, badan anda akan menebus masa yang terlepas dengan penahanan cecair yang lain. Anda mungkin sudah menyedari bahawa selepas kerosakan pada keesokan harinya, anda kelihatan buruk. Anda banyak membengkak. Jelas sekali bahawa dengan mengehadkan aliran cecair ke dalam badan, anda akan menyebabkan kerosakan pada badan anda sendiri, yang kemudiannya berusaha untuk mengimbanginya sendiri. Tetapi jangan risau, hanya dalam beberapa hari anda akan kembali ke tahap yang disyorkan dan dapat meneruskan proses "pemulihan", berpandukan cadangan pemakanan.

Cepat atau lambat, bengkak akan berlalu. Sebaik sahaja cecair memenuhi misi kebersihannya, ia akan meninggalkan badan anda. Sudah tentu, ini tidak bermakna rawatan anda sudah berakhir. Namun, ini bermakna anda berada di landasan yang betul..